Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
  • [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ «ΔΙΠΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ»
  • [03] ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η EXPO 2008
  • [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [05] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ
  • [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ
  • [07] ΠΡΟΤΑΣΗ Μ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΛΟΙΑΡΧΟ
  • [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ" ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [10] ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [12] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ
  • [13] ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
  • [14] ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
  • [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΣΒΙΜΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ
  • [16] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑ Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ
  • [17] "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [18] ΤΟ ΔΠΔ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΣΕΣΕΛΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ
  • [19] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ "ΕΚΛΟΓΩΝ"
  • [20] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ "32" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA
  • [21] Η ΟΣΕΡ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΥΣ "32" ΤΟΥ UEFA
  • [22] Ο Π.ΑΝΤΖΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [23] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ
  • [24] "Γ.ΠΛΑΤΣΟΥΚΑΣ" ΘΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝΟΦΕΙΟΥ
  • [25] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ
  • [26] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ
  • [27] ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΑΛΟΜ
  • [28] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ
  • [29] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ
  • [30] "O ΑΜΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [31] ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ
  • [32] DELIVERY ΚΑΙ ΛΙΟΥΜΠΗ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΕΚΚ
  • [33] Η "ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ" ΣΤΟ ΜΜΘ
  • [34] "ΜΙΚΡΕΣ ΓΚΑΛΕΡΙ" ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

  • [01] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (14:51 UTC+2)

    Η Ελλάδα κατατάσσεται στις πλέον ασφαλείς χώρες και απουσιάζει παντελώς από τον κατάλογο των υποψηφίων για τρομοκρατικό χτύπημα χωρών. Δεν έχει δεχτεί ποτέ χτύπημα της διεθνούς τρομοκρατίας ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος από την εγχώρια τρομοκρατία καθώς έχουν εξαρθρωθεί οι οργανώσεις «17 Νοέμβρη» και ΕΛΑ. Ακόμη δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας που να συνδέεται με τους οικονομικούς μετανάστες. Αυτά επισήμανε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Φλωρίδης κατά τη διάρκεια ημερίδας για ομογενείς δημοσιογράφους με θέμα «Ελληνισμός και Ολυμπιακή Επικοινωνία» η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της Ε΄ Παγκόσμιας Συνέλευσης του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Παράλληλα τόνισε οι απόψεις της Ελλάδας για το θέμα της ασφάλειας συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών και παρατηρητών.

    Ο κ Φλωρίδης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα προετοιμάζεται με όλες της τις δυνάμεις για τη διασφάλιση των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι είναι μια παγκόσμια γιορτή του αθλητισμού και όχι μια άσκηση ασφάλειας. «Αυτός ο χαρακτήρας των Ολυμπιακών Αγώνων θα διατηρηθεί χωρίς εκπτώσεις στην ασφάλεια» συνέχισε ο κ υπουργός Δημόσιας Τάξης. Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στο σχέδιό της για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων την παγκόσμια εμπειρία και συνεργάζεται με επτά χώρες ( ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ισπανία , Αυστραλία, Γερμανία, Ισραήλ) πάνω σε αυτό το θέμα ενώ δαπανά για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας του 2004 ποσό 3,5 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που δαπάνησε η Αυστραλία για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ ( 700 εκατομμύρια δολάρια έναντι 200 εκατομμυρίων). Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας θα χρησιμοποιήσει 60.000 στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων ενώ στο Σίδνεϊ είχαν χρησιμοποιηθεί λιγότεροι από 20.000.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ακόμη ότι για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων η χώρα μας προχωρά στην αγορά και εγκατάσταση νέων και από τεχνολογική άποψη τελειότερων συστημάτων επικοινωνίας που θα χρησιμοποιηθούν από την αστυνομία ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται το υπάρχον σύστημα. Επίσης τόνισε ότι εν΄ όψη της Ολυμπιάδας ειδικές δυνάμεις των σωμάτων ασφαλείας έχουν εκπαιδευτεί σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εκρηκτικών στις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γαλλία, την Τσεχία καθώς και από Ισραηλινούς ειδικούς. Παράλληλα αναφέρθηκε τη σημασία που έχουν για το θέμα της ασφάλειας οι πληροφορίες και τόνισε ότι η ΕΥΠ συνεργάζεται με αντίστοιχες υπηρεσίες πολλών χωρών του κόσμου.

    Ο κ Φλωρίδης απαντώντας σε εκείνους που όταν είδαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Κωνσταντινούπολη είπαν ότι η τρομοκρατία βρίσκεται στα πρόθυρα της Ελλάδας, τόνισε ότι η Τουρκία διαφέρει από την χώρα μας ως προς τη δομή και τη σύνθεση του κράτους και ως προς τη θρησκεία και ότι γι αυτό αλλά και λόγω της πολιτικής που ακολουθεί δεν κινδυνεύει να δεχτεί τρομοκρατικά χτυπήματα.

    Τόνισε ακόμη ότι τον περασμένο Νοέμβριο οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας μετείχαν σε μία μοναδική άσκηση για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών απειλών η οποία πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο και πρόσθεσε ότι τον προσεχή Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα συνεχιστούν στην Ελλάδα οι διεθνείς ασκήσεις αυτού του είδους. Ο κ Φλωρίδης υπογράμμισε ότι τον επόμενο μήνα θα οικοδομηθεί ένα σύστημα διεθνούς συνδρομής για την αντιμετώπιση απρόσμενων γεγονότων. Τα βλέμματα των ξένων θα είναι στραμμένα στα θέματα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και γι αυτό οφείλουμε να τους ενημερώσουμε για την πραγματικότητα, είπε ο κ Φλωρίδης και πρόσθεσε πως μετά από όσα έκανε η Ελλάδα μπορεί να εγγυηθεί στην παγκόσμια κοινότητα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τέλος απαντώντας σε ερώτηση αν θα συμμετάσχει το ΝΑΤΟ στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας είπε ότι η ευθύνη γι αυτό το θέμα είναι υπόθεση της Ελλάδας στην οποία δεν εμπλέκεται το ΝΑΤΟ αλλά μπορεί να ζητηθεί από αυτό τα προσφέρει τα μέσα που χρειάζονται για την ασφάλεια της Ολυμπιάδας (πχ AWACS)

    Στην διάρκεια της ημερίδας ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων Κωνσταντίνος Καρτάλης ενημέρωσε διεξοδικά τους ομογενείς δημοσιογράφους για την πορεία των ολυμπιακών έργων αναφέροντας ότι υλοποιούνται 235 ολυμπιακά έργα εκ των οποία 29 αφορούν τον αθλητισμό, 20 τους δρόμους, 51 την ανάπλαση της πόλης των Αθηνών και τα κέντρα τύπου, 9 τα χωριά τύπου , 45 την ολυμπιακή ασφάλεια, 51 την υγεία και 7 το σύγχρονο πολιτισμό.

    [02] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗ «ΔΙΠΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ»

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (14:18 UTC+2)

    Σκληρές, όπως είχε προβλεφθεί, είναι οι διαπραγματεύσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, οι εργασίες της οποίας άρχισαν σήμερα στις Βρυξέλλες, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι, κατά τις επαφές που είχε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη στη βελγική πρωτεύουσα, διαπίστωσε ότι υπάρχει ένα ανάμεικτο κλίμα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας, σε ό,τι αφορά στην έκβαση της μάχης για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Ο πρωθυπουργός μετέφερε το κλίμα που επικρατεί στη Σύνοδο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που έδωσε το μεσημέρι, λίγες ώρες πριν από την έναρξη της σχετικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε ακόμη ότι οι χώρες που συμφωνούν με το προσχέδιο Συντάγματος που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση θα παραμείνουν αμετακίνητοι υπέρμαχοί του, επιμένοντας στην αποκαλούμενη «διπλή πλειοψηφία».

    Πάντως, στην πρώτη συνεδρία της Συνόδου, όπως είπε ο κ. Σημίτης, επιτεύχθηκε συμβιβασμός στο θέμα της Άμυνας, που προβλέπει τη δυνατότητα αυτόνομου επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΕ, με διαφάνεια, σε σχέση με το ΝΑΤΟ.

    Τόνισε δε ότι αποφασίστηκε να προχωρήσει η ΕΕ στην εγκατάσταση μόνιμου πυρήνα σχεδίασης για τις επιχειρήσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα γίνονται με την προσφυγή στα μέσα του ΝΑΤΟ.

    [03] ΝΕΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ Η EXPO 2008

    Παρίσι, 12 Δεκεμβρίου 2003 (14:26 UTC+2)

    Της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας Γούτα

    Στην EXPO 2008 μπορεί να περάσει μετά το 2004 η «σκυτάλη» της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας: αν η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για την Παγκόσμια Έκθεση επικρατήσει εκείνων της Σαραγόσας και της Τεργέστης, τότε το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μας θα μπορούσε να μετατοπιστεί στη Βόρεια Ελλάδα, υπό την έννοια της ατμομηχανής για την εθνική οικονομία.

    Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στο Παρίσι, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης, ενόψει της σημερινής παρουσίασης των τριών υποψηφιοτήτων για την EXPO, στη γενική συνέλευση των 92 μελών του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ), στη γαλλική πρωτεύουσα.

    Σαν «αντίδοτο» για την ενδεχόμενη κάμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την Ολυμπιάδα των Αθηνών βλέπει την EXPO και ο εκτελεστικός γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής Διεκδίκησης (ΣΕΔ), Δημήτρης Μπακατσέλος. «Η ανάληψη της Παγκόσμιας Έκθεσης από τη Θεσσαλονίκη αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την πόλη και τη χώρα, καθώς, χάρη σε αυτήν, η οικονομία δεν θα κάνει κοιλιά και η ανεργία δεν θα αυξηθεί», υπογράμμισε ο κ. Μπακατσέλος.

    Σε κάθε περίπτωση, το επόμενο εξάμηνο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για την ευόδωση του στόχου της EXPO, με κυριότερους «σταθμούς» την 23η Ιανουαρίου (ημερομηνία επίσημης κατάθεσης των τριών φακέλων υποψηφιότητας), τις αρχές Μαρτίου, οπότε η εξεταστική επιτροπή του ΒΙΕ θα επισκεφτεί την Ελλάδα και τον επόμενο Ιούνιο, όταν θα γίνει η προτελευταία παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας (η τελευταία θα γίνει το Δεκέμβριο του 2004, οπότε θα διεξαχθεί και η μυστική ψηφοφορία για την ανάδειξη της διοργανώτριας της EXPO 2008).

    Στο μεταξύ, το μήνυμα της απόλυτης ομοφωνίας για την EXPO κυριάρχησε στη σημερινή συνέντευξη Τύπου των μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΣΕΔ, αφού τόσο ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Π. Ψωμιάδης, όσο και ο δήμαρχος, Β. Παπαγεωργόπουλος, έκαναν λόγο για πλήρη σύμπλευση και συστράτευση των πολιτικών, κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων.

    Οι ίδιοι επεσήμαναν ότι η απόλυτη εγγύηση της ελληνικής πολιτείας, σημείο στο οποίο η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης δείχνει να υπερέχει έναντι εκείνων της Σαραγόσας και της Τεργέστης, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικότατο πλεονέκτημα για την Ελλάδα.

    Εξάλλου, σχεδόν έτοιμο είναι το νομοσχέδιο για τον φορέα διαχείρισης της EXPO 2008, το οποίο ενδέχεται να κατατεθεί στη Βουλή ακόμη και πριν από την ψηφοφορία του επόμενου Δεκεμβρίου, αποδεικνύοντας στην πράξη την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς για την προώθηση όλων των απαιτούμενων ενεργειών, που σχετίζονται με την επιτυχή διεκδίκηση της EXPO.

    Αν και η ελληνική υποψηφιότητα διαθέτει τα εχέγγυα για να κόψει πρώτη το «νήμα», ωστόσο πολλά θα εξαρτηθούν στο επόμενο διάστημα από την περαιτέρω δραστηριοποίηση των «λόμπι» δια της διπλωματικής οδού, προς την κατεύθυνση της προσέλκυσης διεθνών υποστηρικτών για τη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε σήμερα ο γενικός διευθυντής διμερών οικονομικών σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Μηλιαρέσης, στο μέλλον η Θεσσαλονίκη πρέπει να προσελκύσει περισσότερους συμμάχους, με τη διάθεση πενταετών προσφορών π.χ., υποτροφιών- προς τις χώρες-«ψηφοφόρους», τις οποίες μπορεί να προσεγγίσουμε δια της διπλωματικής οδού, με την ευκαιρία της Ολυμπιάδας του 2004.

    [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΧΥΤΗΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (16:29 UTC+2)

    "Πρόωρες εκλογές ζητούν οι κύριοι Καραμανλής, Κυριακόπουλος και Φουντουκάκος. Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του". Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα ο εκτελών χρέη κυβερνητικού εκπροσώπου, υφυπουργός Τύπου Τηλ. Χυτήρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε πως ζητώντας εκλογές οι κύριοι Φουντουκάκος και Κυριακόπουλος εκθέτουν και το ΕΒΕΑ και τον ΣΕΒ αντίστοιχα". Ο κ. Χυτήρης διερωτήθη "αν οι εκλογές γίνουν πρόωρα τότε θα σωθεί η οικονομία όπως υποστηρίζουν ή ρίχνουν νερό στο μύλο της Ν.Δ. Αυτό κάνουν και το καταγγέλλουμε, είπε.

    Τέλος, ο υφυπουργός Τύπου υπενθύμισε ότι όπως έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός οι εκλογές θα γίνουν ή στις 25 Απριλίου ή στις 2 Μαΐου.

    Βάσω Κουτσούμπα

    [05] Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις απόφαση στους κόλπους της Ε.Ε. για την ευρωάμυνα, την υλοποίηση των διευρωπαϊκών δικτύων και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη λήξη της πρωινής συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε επίσης στις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα οδηγήσουν σε ένα πολιτικό σχήμα που θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Ερωτηθείς αν είχε σήμερα συζητήσεις με ομολόγους του για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά, αλλά όπως είπε, από τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες «υπάρχει μια ελπίδα ότι από τις λεγόμενες εκλογές θα προκύψει ένα πολιτικό σχήμα το οποίο θα διευκολύνει τη λύση πριν από την προσχώρηση της Κύπρου». Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «συνετισθούν οι εκπροσωπούντες την τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν θα μείνουν στις ακραίες θέσεις τους».

    Για της εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως υπάρχουν διαφωνίες σε πολλά θέματα και πως ο ίδιος διαπίστωσε πως ορισμένοι συνάδελφοί του εμφανίζονται αισιόδοξοι και άλλοι απαισιόδοξοι.

    Ο πρωθυπουργός πλαισιούμενος από τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Χριστοδουλάκη, Τύπου και ΜΜΕ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαππα και τον υπουργό αναπληρωτή Εξωτερικών Τάσο Γιαννίτση, στην εισαγωγική παρέμβασή του τόνισε τα εξής:

    «Σήμερα το πρωί συνεδρίασε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και συμφώνησε στα Συμπεράσματα, τα οποία θέλω να σας παρουσιάσω.

    Αυτή η γρήγορη διαδικασία οφείλεται στην πολύ καλή προετοιμασία. Οφείλεται και στο γεγονός ότι το κύριο θέμα αυτής της συνάντησης είναι το Σύνταγμα της Ευρώπης, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα το απόγευμα και αύριο.

    Ομως, η σημερινή ημέρα περιέχει και ορισμένα σημαντικά θέματα και σημαντικές αποφάσεις.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Δράση για την Οικονομική Μεγέθυνση ή για να το πούμε πιο απλά πώς προωθούμε την ανάπτυξη. Η πρωτοβουλία αυτή είναι απολύτως αναγκαία.

    Ολοι γνωρίζουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση, ο ρυθμός ανάπτυξής της είναι κοντά στο 0,5%, είναι δηλαδή εξαιρετικά χαμηλός, η ανεργία ανεβαίνει, το Ευρώ γίνεται όλο και πιο ισχυρό και αυτό δεν βοηθά τις εξαγωγές και την ανάκαμψη.

    Η Ευρώπη, λοιπόν, πρέπει να βρει ενδογενείς δυνάμεις για να ξεπεράσει τη σημερινή κατάσταση και να φθάσει τους στόχους, που είχε θέσει στη Λισσαβόνα, για να είναι μια οικονομία και κοινωνία της γνώσης.

    Ένα ερώτημα που προκύπτει, είναι πώς ισχυροποιείται το Ευρώ, αφού η Ευρώπη δεν πηγαίνει τόσο καλά, ενώ οι ΗΠΑ ξέφυγαν από την ύφεση και έχουν ήδη υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Η απάντηση είναι ότι η άνοδος του Ευρώ, σε σχέση με το δολάριο, δεν οφείλεται στο ίδιο το Ευρώ, στην ισχυροποίησή του, αλλά στην αδυναμία του δολαρίου. Το δολάριο πέφτει, χάνει αξία. Και χάνει αξία για διάφορους λόγους, όπως είναι η διεθνής αβεβαιότητα, ο πόλεμος στο Ιράκ, το αρνητικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έχουν οι ΗΠΑ και επειδή δεν είναι βέβαιο ότι η ανάκαμψη στις ΗΠΑ θα είναι γρήγορη και στο μέλλον.

    Υπάρχει, λοιπόν, πρόβλημα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε αντιληφθεί την έκταση και τη σημασία αυτού του προβλήματος, διότι το οικονομικό κλίμα είναι θετικό, οι προσδοκίες είναι υψηλές και η κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική, η οποία πράγματι εξασφαλίζει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Γίνονται επενδύσεις, οι πωλήσεις είναι αυξημένες, οι πολίτες καταναλώνουν με σταθερούς ρυθμούς, κυκλοφορεί χρήμα στην αγορά, βελτιώνονται οι μισθοί, ο ρυθμός ανάπτυξης είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

    Η Ελλάδα, βέβαια, κλείνει τώρα την ψαλίδα με την υπόλοιπη Ευρώπη. Όμως, και για εμάς τους Ελληνες, έχει σημασία να προχωρήσει αυτή η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη, διότι η ύφεση στην Ευρώπη έχει αρνητικό αντίκτυπο στη χώρα.

    Ο τουρισμός μας, για παράδειγμα, έχει πιεσθεί, οι εξαγωγές μας προς την Ευρώπη δεν ακολουθούν αυξανόμενους ρυθμούς, με συνέπεια το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να έχει επιδεινωθεί λόγω της ύφεσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο την απασχόληση και τις δουλειές στη χώρα, εάν υπάρχει ανάπτυξη στην Ευρώπη. Αυτή η Πρωτοβουλία είναι ένα μέσο γι' αυτή την ανάπτυξη. Την υποστηρίζουμε, λοιπόν, θερμά.

    Πώς θα γίνει αυτό; Θα υπάρχει ένας κατάλογος με επιλεγμένα προγράμματα ταχείας έναρξης, που μπορεί να αρχίσουν μέσα σε μια τριετία, προγράμματα που είναι ώριμα και μπορούν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια. Αυτός ο κατάλογος δεν έχει κλείσει, δεν είναι περιοριστικός. Μπορούν να προστεθούν και άλλα έργα, εφόσον εκπληρώνουν ορισμένα κριτήρια.

    Τα κριτήρια αυτά καθορίσθηκαν και είναι σαφή: Να είναι ώριμα προγράμματα, όπως είπα να μπορούν να ξεκινήσουν σε τρία χρόνια, να έχουν διασυνοριακή διάσταση, να συνδέουν δύο χώρες της ΕΕ, να επιδρούν στην ανάπτυξη και την καινοτομία και να έχουν και θετική επίδραση στο περιβάλλον.

    Υπάρχουν στον κατάλογο ελληνικά προγράμματα, τα οποία μας ενδιαφέρουν και μπορούν να ξεκινήσουν γρήγορα.

    Μας ενδιαφέρει η ηλεκτρική διασύνδεση με τις βαλκανικές χώρες. Να έχουμε τη δυνατότητα λήψης, παροχής από τις άλλες χώρες προς την Ελλάδα και ένα σταθερό ηλεκτρικό δίκτυο. Μας ενδιαφέρει οι αγωγοί φυσικού αερίου, που θα περάσουν από την Τουρκία, να ενώσουν την Ελλάδα με την ΕΕ και το φυσικό αέριο να φθάνει από την Κασπία Θάλασσα μέχρι την υπόλοιπη Ένωση, μέσω της Ελλάδας.

    Μας ενδιαφέρουν οι κάθετοι οδικοί άξονες, που θα ενώσουν την Εγνατία με τους μεγάλους οδικούς άξονες στις υπόλοιπες χώρες και προς την ΕΕ. Μας ενδιαφέρει ο λεγόμενος θαλάσσιος άξονας από την Αδριατική, που φθάνει μέχρι την Κύπρο, διότι έτσι, όχι μονάχα συνδέεται πιο στενά η Κύπρος με την ΕΕ, αλλά θα αναβαθμισθούν και τα λιμάνια μας, που είναι πάνω σε αυτό τον άξονα.

    Μας ενδιαφέρουν οι επενδύσεις στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, στην κινητή τηλεφωνία και γενικότερα η ανάπτυξη της κοινωνίας της πληροφορίας. Και αυτό, γιατί χρειάζεται περισσότερη νέα τεχνολογία στη χώρα και εκεί θα έχουν οι επενδύσεις υψηλή απόδοση.

    Μας ενδιαφέρει, επίσης, να επιμείνουμε σε προγράμματα, που αφορούν την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία και να επωφεληθούν, μέσα από αυτές τις δράσεις, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις της χώρας μας. Διότι, στην Ελλάδα έχουμε έντονο πνεύμα επιχειρηματικότητας, υπάρχει γνώση. Μπορεί τώρα να χρηματοδοτηθούν και να έχουν πολλές ευκαιρίες οι επιχειρήσεις μας για να ανταγωνισθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Τέλος, πρέπει η Ευρώπη να γίνει πιο ανταγωνιστική. Σε αυτό επιμένουμε.

    Η περασμένη δεκαετία ήταν για τη χώρα μας η εποχή της μακροοικονομίας, δηλαδή σταθερότητα, υποδομές, βάση για την ανάπτυξη. Τώρα είναι η εποχή της μικροοικονομίας. Δηλαδή, θέλουμε περισσότερη ανταγωνιστικότητα, πρωτοβουλίες από τις επιχειρήσεις, οι μονάδες να δουλέψουν, να αναπτυχθούν για να περιορίσουμε την ανεργία και να υπάρχουν περισσότερη ευημερία και δυνατότητες.

    Επίσης, η Ελλάδα τώρα μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο ως περιφερειακό κέντρο της περιοχής, καθώς και οι γειτονικές μας χώρες θα αναπτύσσονται ως μέλη της ΕΕ.

    Το σχέδιο, λοιπόν, το οποίο αποφασίσαμε σήμερα για την Ευρώπη, είναι ένα σχέδιο, το οποίο είναι επωφελές για εμάς και πιστεύω ότι θα βοηθήσει την ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Αυτό αποτελεί για εμάς πηγή δύναμης και αισιοδοξίας.

    Το δεύτερο θέμα αφορούσε τα προβλήματα στον τομέα δικαιοσύνης, ασφάλειας και ελευθερίας. Δηλαδή, τα προβλήματα τα οποία είχαμε χειρισθεί εμείς κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας, σε σχέση με τη λαθρομετανάστευση. Οι πολιτικές, που αποφασίστηκαν τότε, έχουν συνέχεια.

    Θέλω ιδιαίτερα να σημειώσω ότι υπήρξε πολιτική συμφωνία για το πώς θα λειτουργήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων και εγκρίθηκε το πρόγραμμα μέτρων για τη λαθρομετανάστευση στα θαλάσσια σύνορα, που αφορά εμάς. Με την ευκαιρία, θέλω να θυμίσω ότι στην Ελλάδα θα υπάρχει το ένα Κέντρο Διαχείρισης Θαλασσίων Συνόρων, για την Ανατολική Μεσόγειο.

    Τρίτο θέμα ήταν η διεύρυνση. Ασχοληθήκαμε με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και αποφασίσαμε ότι οι χώρες αυτές πρέπει να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να υπογραφεί η προσχώρησή τους το συντομότερο δυνατό, το 2005, και η ένταξή τους να γίνει το 2007, ώστε να γίνουν και οι χώρες αυτές μέλη της ΕΕ, κάτι που ευνοεί σημαντικά την Ελλάδα.

    Στα Συμπεράσματα, υπάρχει και μια παράγραφος για την Τουρκία. Αναφέρεται στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης, στην ανάγκη να προχωρήσει η εφαρμογή των μέτρων.

    Κυρίως αυτό που ενδιέφερε εμάς είναι ότι υπάρχει παράγραφος, στην οποία τονίζεται η σημασία της έκφρασης πολιτικής βούλησης από την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού. Λύση η οποία συνδέεται ευθέως με τις προσδοκίες προσχώρησης της Τουρκίας στην Ενωση. Το σημείο αυτό θεωρούμε ότι έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία.

    Τα Συμπεράσματα για την Κύπρο επαναλαμβάνουν τις πάγιες θέσεις της ΕΕ για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης, μέχρι την 1η Μαΐου του 2004, και ότι, όπως είχε λεχθεί και στη Θεσσαλονίκη, σε περίπτωση λύσης θα δοθεί ειδική χρηματοδοτική βοήθεια για το βόρειο τμήμα της Κύπρου και θα αρθεί η αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου.

    Υπάρχει και μια Δήλωση για τις Διατλαντικές Σχέσεις. Θα σταθώ και θα κλείσω σε ένα σημείο. Το σημείο αυτό αφορά τη διαβούλευση ΕΕ και ΝΑΤΟ για το σχεδιασμό και τις επιχειρήσεις. Δηλαδή, αφορά τη συζήτηση που εξελίσσεται εδώ και πολλούς μήνες, σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Πολιτική Άμυνας, πώς οργανώνεται, πώς συνεργάζεται η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη με το ΝΑΤΟ και, μέσω του ΝΑΤΟ, με τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

    Ο συμβιβασμός, που επιτεύχθηκε, έγκειται στο εξής:

    Επιβεβαιώνεται η δυνατότητα αυτόνομου επιχειρησιακού σχεδιασμού της ΕΕ, με παράλληλη ενίσχυση της διαφάνειας αυτού του σχεδιασμού στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.

    Η Ε.Ε. θα εγκαταστήσει, στο πλαίσιο του Επιτελείου του ΝΑΤΟ (Shape, όπως λέγεται), μόνιμο δικό της πυρήνα σχεδίασης για τις επιχειρήσεις που θα γίνονται με προσφυγή στα μέσα του ΝΑΤΟ. Εκεί που η ΕΕ χρησιμοποιεί μέσα του ΝΑΤΟ, αυτό θα γίνεται μέσω μιας δικής της ομάδας, η οποία όμως συνεδριάζει μέσα στο ευρύτερο ΝΑΤΟϊκό πλαίσιο.

    Οσον αφορά τις αυτόνομες επιχειρήσεις της ΕΕ, δηλαδή εκεί που η ΕΕ δεν θέλει τη συνδρομή του ΝΑΤΟ, προβλέπονται δύο εναλλακτικές λύσεις: Η μία είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα σχεδιάζονται και θα αποφασίζονται από τα Εθνικά Στρατηγεία, που έχουν προσφέρει πέντε εταίροι και η Ελλάδα. Δηλαδή, ένα Εθνικό Στρατηγείο θα αναλαμβάνει το σχεδιασμό της όλης επιχείρησης και την εκτέλεσή της. Εάν δεν θέλουμε ένα Εθνικό Στρατηγείο να αναλαμβάνει, θα αναλαμβάνει μια Ομάδα, η οποία θα υπάρχει εντός του στρατιωτικού επιτελείου της ΕΕ, το οποίο θα ενισχυθεί κατάλληλα.

    Θέλω να θυμίσω, ότι αυτή η ρύθμιση, η οποία ακούγεται τεχνική, υπήρξε αντικείμενο πολλών συζητήσεων και προκύπτει από τη συμφωνία μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας για το θέμα αυτό.

    Ένα θέμα το οποίο είχε προκύψει στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, για το πώς οργανώνεται η Ευρωπαϊκή Άμυνα βρήκε λύση. Βρήκε λύση, θα έλεγα, και χάρη στη διαδικασία, την οποία εμείς είχαμε εισηγηθεί, να γίνει μια ευρεία συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να προκύψει εσωτερικά η λύση και όχι από πρωτοβουλίες εκτός ΕΕ.

    Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ότι έχουμε ακόμη μπροστά μας το κεντρικό θέμα της Συνόδου, το Σύνταγμα.

    Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

    A. ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΤΟΣ (ALTER): Θέλω να ρωτήσω ποια είναι η αίσθησή σας από τις επαφές που είχατε το πρωί στο Συμβούλιο Κορυφής για το θέμα του Ευρωπαϊκού Συντάγματος. Θα οδηγηθούμε σε μια επώδυνη και βασανιστική διαδικασία σήμερα και αύριο ή και μεθαύριο ή θα υπάρξει μια καθαρή λύση, οπότε θα αποτραπεί η παράταση; Υπάρχει ακόμα το ενδεχόμενο κοινής συμφωνίας;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί να κάνουμε προβλέψεις δυο ώρες πριν από την έναρξη. Εγώ προσωπικά μίλησα με πολλούς από τους συμμετέχοντες και σε άλλα σημεία παρατηρείται αισιοδοξία και σε άλλα απαισιοδοξία.

    Όμως, ένα είναι βέβαιο, σε ότι αφορά τις χώρες που συμφωνούν με το προτεινόμενο από τη Συνέλευση Σύνταγμα. Αυτές θα επιμείνουν σε αυτή τη λύση της διπλής πλειοψηφίας και στη μη επιστροφή στις προβλέψεις της Νίκαιας.

    Μ. ΖΑΧΑΡΕΑ (MEGA): Πρόκειται να συζητήσετε καθόλου θέματα ασφάλειας, τρομοκρατίας κλπ, με αφορμή τα πρόσφατα χτυπήματα που είχαμε στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και γενικώς την κατάσταση που υπάρχει σε Ιράκ, Μέση Ανατολή κλπ.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα Συμπεράσματα εμπεριέχεται κεφάλαιο για την τρομοκρατία και την Κωνσταντινούπολη. Δεν έγινε, όμως, συζήτηση.

    ΧΡ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ (ΑΠΕ): Kύριε Πρόεδρε, σήμερα σας μίλησε και ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής στην πρωινή σύνοδο και φαντάζομαι ότι θα έθιξε και το ζήτημα των αρμοδιοτήτων της Ευρωβουλής στον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ο Πρόεδρος της Ευρωβουλής απλώς αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό το θέμα. Δεν μπήκε σε άλλα ειδικότερα θέματα.

    ΧΡ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Ποια είναι η ελληνική θέση ως προς το αίτημα της Ευρωβουλής να έχει τον τελικό λόγο στην έγκριση συνολικά του προϋπολογισμού;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η ελληνική θέση ήταν σύμφωνη με το αίτημα της Ευρωβουλής, αλλά, όπως γνωρίζετε, η πολύ μεγάλη πλειοψηφία των κρατών ήταν αντίθετη.

    Τ. ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (ΝΕΤ): Σε σχέση με την Τουρκία, ήθελα να ρωτήσω αν στις επαφές που είχατε ετέθη το θέμα των εκλογών που θα γίνουν στα κατεχόμενα και αν θα υπάρξουν κάποιες πιέσεις προς την Τουρκία.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα δεν έγιναν συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα. Όμως, στις προηγούμενες επαφές μου, αλλά και τηλεφωνικά, είχα συζητήσει γύρω από αυτό το θέμα. Βεβαίως, υπάρχει μια ελπίδα ότι από τις λεγόμενες εκλογές θα προκύψει ένα πολιτικό σχήμα, το οποίο θα διευκολύνει τη λύση, γιατί υπάρχει ελπίδα ότι θα λυθεί το θέμα πριν από την 1η Μαΐου του 2004. Ελπίζω και εγώ ότι θα συνετιστούν οι εκπροσωπούντες την τουρκοκυπριακή κοινότητα και δεν θα επιμείνουν σε αυτές τις ακραίες θέσεις τους.

    Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ (ΑΠΕ): Θα ήθελα να ρωτήσω εάν, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας και γενικότερα εάν κρίνετε ότι θα πρέπει να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής ή στη Διακυβερνητική αυτό το ζήτημα μετά τις πρόσφατες περιπέτειες στο ΕΚΟΦΙΝ .

    Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Σήμερα, ετέθη κατ' αρχάς το θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας, με το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί μια υποστήριξη του Συμφώνου Σταθερότητας στα Συμπεράσματα Όμως, αυτό δεν χρειάζεται να γίνει, γιατί θεωρείται αυτονόητο.

    Στο γεύμα των Υπουργών Οικονομικών, θα υπάρξει συζήτηση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και πώς μπορεί η εφαρμογή του να γίνεται πιο αποτελεσματική και να ανταποκρίνεται στις συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν πολύ χαμηλή ανάπτυξη.

    Η δική μας θέση είναι ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας αποτελεί ένα απαραίτητο πλαίσιο για την άσκηση της δημοσιονομικής πολιτικής. Βεβαίως, πρέπει να συνοδεύεται από ευελιξία, η οποία ήδη υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό, δεδομένου ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας ξεχωρίζει ανάμεσα σε χώρες που έχουν υψηλή ανάπτυξη και σε αυτές που έχουν χαμηλή ανάπτυξη ή ύφεση και τους δίνει μια μεγαλύτερη δυνατότητα για τα ελλείμματα, επειδή αναγνωρίζει ότι σε τέτοιες περιόδους το έλλειμμα μπορεί να μεγαλώνει λίγο για να καλύπτει απαραίτητες δαπάνες.

    Γίνεται, επίσης, μια συζήτηση που μπορεί να αποβεί χρήσιμη, ότι ορισμένες εξόχως παραγωγικές δαπάνες, που ανεβάζουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσω των επενδύσεων ιδιαίτερα σε σύγχρονους τομείς και εφόσον έχουν ένα πανευρωπαϊκό χαρακτήρα ή έναν ουσιώδη χαρακτήρα, θα μπορούσαμε να τις αφήνουμε έξω από τον υπολογισμό του ελλείμματος.

    Μια τέτοια προβληματική δεν έρχεται σε αντίθεση με τα θέσφατα της Συνθήκης και μπορεί να βοηθήσει ώστε η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη να λάβει χώρα πιο γρήγορα.

    Μ. ΣΠΙΝΘΟΥΡΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες για τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα μπορούν να βγουν από τους όρους του ελλείμματος;

    Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ: Υποθέτω ότι αυτό θα είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί σε λίγη ώρα και θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις. Ήδη, όμως, και στο Συμβούλιο των Αρχηγών μπήκε ένας τέτοιος προβληματισμός, διότι όταν μιλούσαμε για την ανάγκη επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής ανάπτυξης τέθηκε και το θέμα της διευκρίνισης των λογιστικών κριτηρίων, με βάση τα οποία θα κατατάσσονται τα έργα αυτά στους εθνικούς προϋπολογισμούς.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα επιπροσθέτως να σας ενημερώσω ότι στα Συμπεράσματα του σημερινού Συμβουλίου υπάρχει μνεία για δύο ελληνικές πρωτοβουλίες.

    Η πρώτη αφορά τη λεγόμενη "Πράσινη Διπλωματία", ότι δηλαδή δεν θα πρέπει μονάχα όταν μιλάμε για εξωτερική πολιτική να έχουμε υπόψη μας τις διεθνείς σχέσεις ή τα θέματα οικονομικής πολιτικής, αλλά και τα θέματα του περιβάλλοντος - και γι' αυτό ο όρος "Πράσινη Διπλωματία".

    Θέλω να σας θυμίσω ότι μερικά από τα μεγάλα θέματα του χρόνου, που τελειώνει, αφορούσαν το περιβάλλον (Κιότο, αντιμετώπιση της ανόδου της θερμοκρασίας στον κόσμο, Γιαχάνεσμπουργκ ως προς την βοήθεια προς τις τρίτες χώρες για την προστασία του περιβάλλοντος). Το θέμα αυτό το θέσαμε εμείς στη διάρκεια της δικής μας Προεδρίας και το αποδέχθηκε η ΕΕ.

    Το δεύτερο θέμα, το οποίο είναι σε όλους γνωστό, είναι αυτό της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Επαναλαμβάνω, όχι μόνο ως μια ρομαντική ιδέα, αλλά ως μια σταθερή υπόμνηση ότι πρέπει να γίνεται διάλογος για να ξεπερνούμε αντιθέσεις.

    Με την ευκαιρία αυτή, θα δώσω το λόγο στον κ. Παπανδρέου, γιατί νομίζω ότι θα πρέπει να μας ενημερώσει σε θέματα που σχετίζονται με την Άμυνα, αφού είναι εκείνος που έκανε τις σχετικές συζητήσεις.

    Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Θα θυμόσαστε ότι κατά τη διάρκεια της Προεδρίας μας πήραμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία μιας στρατηγικής της Ε.Ε στα θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, μέσα στην κρίση του Ιράκ, και στόχος ήταν να κλείσει αυτή η στρατηγική κατά την διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας. Κλείνει λοιπόν.

    Το θέμα αυτό το είχαμε συζητήσει, όπως θυμόσαστε, στο Καστελόριζο. Για πρώτη φορά, η Ε.Ε διαθέτει μια κοινή αξιολόγηση και ιεράρχηση των διεθνών κινδύνων και των προβλημάτων στη διεθνή πραγματικότητα, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισής τους.

    Υπάρχει ευρωπαϊκή προσέγγιση που αναδεικνύει ειδικότερα την πολυμερή διπλωματία, το ρόλο του ΟΗΕ, που είναι στο κέντρο της διεθνούς δράσης για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Σταθερή επιδίωξη, που περνά μέσα από αυτή την στρατηγική, είναι η επίλυση των διεθνών προβλημάτων με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, αλλά και η επίλυση όχι μόνο των προβλημάτων, αλλά και των αιτιών που τροφοδοτούν αυτά τα προβλήματα.

    Τέλος, υποστηρίζεται μέσα από το κείμενο αυτό ότι στρατιωτική βία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παρά μόνο με προηγούμενη νομιμοποίηση και με κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι είναι ένα κείμενο, που αναδεικνύει την Ε.Ε ως ουσιαστικό εταίρο στο διάλογο ανά τον κόσμο - όχι μόνο τις ΗΠΑ- και βεβαίως διαμορφώνει ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε και να αξιολογήσουμε τις διεθνείς εξελίξεις πολύ πιο ουσιαστικά.

    Ε. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ (ALPHA): Κύριε Πρόεδρε, σας άκουσα να περιγράφετε την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας. Είπατε ότι οι μισθοί βελτιώνονται, ότι οι Ελληνες καταναλώνουν. Πώς ερμηνεύετε το γεγονός ότι σε αρκετές δημοσκοπήσεις η ακρίβεια και η ανεργία βρίσκονται στην πρώτη σειρά;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχουν προβλήματα στη χώρα. Η ανεργία, όπως ξέρετε, είναι ένα μόνιμο πρόβλημα στην Ελλάδα. Γεγονός, όμως, είναι ότι η ανεργία μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, ότι έχει μειωθεί τρεις μονάδες τα δύο τελευταία χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, γιατί προκύπτει από τις στατιστικές της ΕΕ.

    Αυτό συμβαίνει στη χώρα μας, ενώ στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η ανεργία αυξάνεται. Δεν έχετε παρά να δείτε τις στατιστικές για χώρες, όπως η Γαλλία για παράδειγμα.

    Δεν σημαίνει ότι μια διαπίστωση ότι η ανεργία μειώνεται αναιρεί την άλλη ότι η ανεργία παραμένει πρόβλημα, ότι έχουμε το χαμηλότερο πληθωρισμό, ας το πω για μακρύ χρονικό διάστημα, απ' ότι είχαμε για δεκαετίες πριν, ότι δεν πρέπει η κυβέρνηση να ασχολείται με το θέμα της ακρίβειας και οι καταναλωτές ότι δεν πρέπει να προσπαθούν να βρουν τα φθηνότερα προϊόντα. Αλλά, άλλο το 3% σήμερα και άλλο το 15 και 20% που είχαμε παλιά. Και άλλο το γεγονός ότι στην ΕΕ επίσης υπάρχει ένα θέμα τιμών. Εμείς, όμως, έχουμε ανάπτυξη και ο κανόνας είναι ότι, όταν έχεις υψηλή ανάπτυξη, τότε υπάρχει και κάποια επίδραση πάνω στην αύξηση των τιμών και άλλο το γεγονός να έχεις ύφεση και να υπάρχει παρόλα αυτά αύξηση τιμών. Αυτά είναι το Α και το Ω της Οικονομικής.

    Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ (ΠΡΙΝ): Κύριε Πρόεδρε, στο θέμα της άμυνας, με το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε ενταφιάζεται οριστικά και αμετάκλητα η πρωτοβουλία των "4", οι θέσεις περί χωριστού στρατηγείου των ευρωπαϊκών δυνάμεων κλπ. ή όχι;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Δελαστίκ, χρησιμοποιείτε πάντα κάτι λέξεις, όπως τώρα 'ενταφιάζεται'. Εσείς, τι ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχετε, να είναι το στρατηγείο στο Tervuren και να μην είναι στο στρατιωτικό επιτελείο τέσσερις δρόμους παρακάτω; Έχετε κάποιο ενδιαφέρον;

    Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ: Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι είχαν αυτή την άποψη. Αυτοί το είχαν πει, δεν το είχα πει εγώ.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ενταφιάζεται, λοιπόν. Παίρνει άλλες μορφές για να γίνει πραγματικότητα. Δεν θα κάνουμε τώρα θέμα, γύρω από το αν θα είναι στο Tervuren ή αν θα είναι πιο κάτω το μόνιμο στρατιωτικό επιτελείο της ΕΕ. Εγώ ίσα-ίσα θα έλεγα ότι η πρωτοβουλία των "4" δεν πήρε από την αρχική της μορφή, αλλά πήρε μια μορφή και αυτό που έγινε δεν υπήρχε πριν. Αυτό είναι ένα βήμα για να αναπτύξει η ΕΕ τις δικές της αμυντικές δυνατότητες. Δεν το έκανε τόσο μεγάλο, όσο θα θέλαμε εμείς τουλάχιστον, δεν το έκανε με έναν τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι σαφές προς όλους πώς είναι η οργάνωση, γιατί υπάρχουν αυτές οι αμφιβολίες σε σχέση με το στρατηγείο, αλλά πάντως είναι ένα βήμα. Είναι ένα βήμα σημαντικό».

    [06] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    «Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, προφανώς δεν μπορεί, ή δεν θέλει να καταλάβει το περιεχόμενο της Ερώτησής μας προς τον πρωθυπουργό για τα θέματα που σχετίζονται με τον Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τη Διακυβερνητική», τονίζουν οι βουλευτές της Ν.Δ. Δ. Σιούφας, Π. Μολυβιάτης, Μ. Γιαννάκου, Αρ. Παυλίδης, Ευρ. Στυλιανίδης και Π. Παυλόπουλος, απαντώντας σε σημερινές δηλώσεις του κ. Γιαννίτση.

    Οι βουλευτές της Ν.Δ. επισημαίνουν ότι ο κ. Γιαννίτσης «προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται την καθαρότητα των θέσεων της Νέας Δημοκρατίας και για τα δύο σοβαρά αυτά θέματα».

    «Κατόπιν αυτών, είμαστε αναγκασμένοι να υπενθυμίσουμε και πάλι τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας:

    Η Ν.Δ παρακολουθεί με πολλή προσοχή τα τεκταινόμενα στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης και εκφράζει την ανησυχία της για τα πολύ σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει κατά τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Σχέδιο Συνθήκης για τη θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης. Επειδή ήταν αναμενόμενο να υπάρξουν τέτοιες διαφωνίες, η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως επισημάνει τον κίνδυνο αυτό και είχε υποστηρίξει ότι η βάση για τις διαπραγματεύσεις της Διακυβερνητικής έπρεπε να είναι το Σχέδιο Συνθήκης που είχε ετοιμάσει η Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης, καθώς στα πλαίσια της Συνέλευσης είχε επιτευχθεί πολιτική συμφωνία για όλα τα επίμαχα σημεία κατόπιν πολύμηνων διαπραγματεύσεων. Η επί μηδενικής βάσης επανεξέταση των θεμάτων στα πλαίσια της Διακυβερνητικής έχει οδηγήσει στην παρούσα δύσκολη κατάσταση.

    Η Νέα Δημοκρατία επαναδιατυπώνει τη θέση της για αξιοποίηση του Σχεδίου Συνθήκης που συνέταξε η Συνέλευση ως ελάχιστη βάση για την προώθηση της Κοινοτικής μεθόδου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σταθερά προσανατολισμένη στην σταδιακή απομάκρυνση από το διακυβερνητικό χαρακτήρα της Ενωσης. Ως προς τα βασικά θέματα που έχουν τεθεί κατά τις διαπραγματεύσεις στη Διακυβερνητική η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη διατυπώσει τις θέσεις της:

    - Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκφράζει την εκτελεστική εξουσία της Ενωσης, με Πρόεδρο αιρετό από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με σύνθεση που θα στηρίζεται στην αρχή «ένας Επίτροπος με πλήρη δικαιώματα ανά κράτος μέλος».

    - Το Συμβούλιο Υπουργών της Ενωσης πρέπει να έχει συλλογική προεδρία από διαφορετικές χώρες και παράλληλα να διατηρήσει σε ενιαία σύνθεση τη δημόσια νομοθετική λειτουργία του.

    - Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως το όργανο που έχει την αμεσότερη δημοκρατική νομιμοποίηση στην Ενωση πρέπει να ενισχυθεί ως προς το ρόλο του και τις αρμοδιότητες του, και σε καμία περίπτωση να μην χάσει αρμοδιότητες που είχε μέχρι τώρα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό της Ενωσης.

    - Πρέπει να υπάρξει ρητή καθιέρωση πλήρους ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής με κάθε μέσο, πολιτικό ή στρατιωτικό, η οποία να καλύπτει τόσο τρομοκρατικές όσο και συμβατικές επιθέσεις, από οπουδήποτε κι προέρχονται αυτές.

    - Η αναφορά του χριστιανισμού στο προοίμιο του Σχεδίου Συνθήκης αποτελεί την αναγνώρισης της ιστορικής πραγματικότητας της επίδρασης του χριστιανικού πνεύματος στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, χωρίς να αποκλείει την συνύπαρξη, στα πλαίσια της Ενωσης, πολλών θρησκειών».

    [07] ΠΡΟΤΑΣΗ Μ. ΜΑΣΤΟΡΑΚΗ ΓΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΛΟΙΑΡΧΟ ΤΟΥ '' ΠΡΕΣΤΙΖ ''

    Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Δεκτή έγινε από την Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η πρόταση του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μανώλη Μαστοράκη, για συνάντηση ευρωβουλευτών - μελών της προσωρινής Επιτροπής για το ναυάγιο του Πρεστίζ με τον Ελληνα πλοίαρχο του πλοίου Απόστολο Μαγγούρα.

    Οπως είναι γνωστό, οι ισπανικές αρχές δεν επιτρέπουν στον κ. Μαγγούρα να φύγει από την Ισπανία, στερώντας του έτσι την δυνατότητα να καταθέσει στην προσωρινή εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που έχει συσταθεί για να διερευνήσει την υπόθεση του ναυαγίου του Πρεστίζ και να προτείνει μέτρα για την ασφάλεια στη θάλασσα.

    Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Επιτροπής, η μαρτυρία του πλοιάρχου είναι καθοριστική για την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τα αίτια του ναυαγίου.

    Σε ανακοίνωση του κ. Μαστοράκη τονίζεται ότι η Επιτροπή συγκροτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρά την αντίδραση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με τους Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας η οποία, σε ανακοίνωσή της, δεν δίστασε ''να δικαιολογήσει'' την στάση της ως συμπαράσταση προς την Δεξιά Κυβέρνηση του κ. Αθνάρ.

    Ο κ. Μαστοράκης, ως μέλος της Επιτροπής, πρότεινε στην Σοσιαλιστική Ομάδα να εισηγηθεί συνάντηση με τον κ. Μαγγούρα στη Βαρκελώνη όπου βρίσκεται, πρόταση που θα εξετασθεί στην επόμενη συνεδρίαση της προσωρινής Επιτροπής.

    [08] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Για μητροπολιτική περιφέρεια, που προϋποθέτει αποκεντρωμένη περιφερειακή κρατική διοίκηση, μητροπολιτική αυτοδιοίκηση παράλληλα και ταυτόχρονα οργάνωση μητροπολιτικών λειτουργιών στο πρώτο βαθμό έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας σε ημερίδα του Ινστιτούτου Αστικού Περιβάλλοντος και Ανθρώπινου Δυναμικού του Πάντειου Πανεπιστημίου, με θέμα: «Μητροπολιτική Διακυβέρνηση Στρατηγικό Πλαίσιο Εφαρμογής σε Αθήνα/ ημερίδα του Αττική και Θεσσαλονίκη».

    Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη ανοιχτού διαλόγου με όλους τους φορείς πάνω στις προτάσεις της μελέτης και είπε ότι και τα τρία αυτά επίπεδα πρέπει να είναι ενσωματωμένα στη διαδικασία της μητροπολιτικής διοίκησης, με αρμοδιότητες σχετικές με την αστική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, με το χωρικό σχεδιασμό, με την κοινωνική πολιτική, με το περιβάλλον, με τις μεταφορές και τις συγκοινωνίες, με τις πολιτικές έκτακτης ανάγκης και ασφάλειας.

    Ο κ. Σκανδαλίδης κατέθεσε τις δικές του προτάσεις στον διάλογο και συγκεκριμένα:

    -Πρώτον, η μητροπολιτική περιφέρεια κατ' αντιστοιχία με τις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, οριοθετείται σε δύο περιοχές που ταυτίζονται με τα όρια των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης.

    -Δεύτερον. Η περιφερειακή κρατική διοίκηση, πρέπει να μετατραπεί σε ολοκληρωμένη διοικητική μονάδα με υπαγωγή όλων των αποκεντρωμένων κρατικών υπηρεσιών.

    -Τρίτον. Η μητροπολιτική αυτοδιοίκηση οργανώνεται σε επίπεδο δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης κατ' αρχήν αναλαμβάνοντας αρμοδιότητες που σήμερα ασκούνται απ' το κράτος και συμμετέχοντας σε μεικτά διοικητικά σχήματα διασυνδεδεμένα με το κράτος, που σημαίνει με κεντρικό όργανο ένα Περιφερειακό Συμβούλιο αιρετό, ισχυρό, αυτοδιοικητικό καθαρά, ως κεντρικό αναπτυξιακό πόλο.

    «Σημασία έχει ότι χωροταξικά ο δεύτερος βαθμός θα πρέπει να αντιστοιχηθεί με τον άλλο της περιφέρειας, των άλλων περιφερειών, δηλαδή να έχει νομαρχιακά διαμερίσματα στη θέση της νομαρχίας. Πλήρη νομαρχιακά διαμερίσματα, όπως οι νομαρχίες, ενώ ο σύνδεσμος οργανώνεται σε επίπεδο είτε νομαρχιακού διαμερίσματος, είτε σε επίπεδο μητροπολιτικού, ανάλογα με το θέμα», σημείωσε καταθέτοντας την πρότασή του ο υπουργός Εσωτερικών.

    Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο κ. Σκανδαλίδης, αμέσως μετά τις γιορτές, στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου του 2004, θα ξεκινήσει μία συζήτηση ανάμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών, την ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ, την ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης και την ΕΝΑΕ, ώστε να διαμορφωθεί ο γενικός προσανατολισμός πάνω στο θέμα. Σε επόμενη φάση, η Διυπουργική Επιτροπή Θεσμών της κυβέρνησης και η Διακομματική Επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών θα αρχίσουν να συζητούν το σχέδιο.

    Τι προτείνει η μελέτη του Πάντειου

    Η μελέτη του Πάντειου Πανεπιστημίου κάνει λόγο για τέσσερις προτάσεις, όπως:

    -την διατήρηση της σημερινής κατάστασης με απλή ανάπτυξη των συνδέσμων στο επίπεδο της μητρόπολης,

    -την δημιουργία μητροπολιτικού δήμου ή νομού στα όρια της εδαφικής διάταξης ,

    -την δημιουργία μικτών διοικητικών σχημάτων, στα οποία συμμετέχει η αυτοδιοίκηση και του Α' και του Β΄ βαθμού κατά το δοκούν, ή κατά το αναλογούν την αρμοδιότητα στην πυραμίδα της οριοθέτησής της, και ακόμη,

    -την περιφερειακή ανασυγκρότηση με μητροπολιτική περιφέρεια, η οποία προϋποθέτει αποκεντρωμένη περιφερειακή κρατική διοίκηση, μητροπολιτική αυτοδιοίκηση παράλληλα και ταυτόχρονα οργάνωση μητροπολιτικών λειτουργιών στο πρώτο βαθμό.

    Το Πάντειο Πανεπιστήμειο μέσα από την μελέτή του προτείνει επίσης, οι σημερινές τέσσερις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις της Αττικής να γίνουν οκτώ και για τρία νομαρχιακά διαμερίσματα στην Θεσσαλονίκη.

    Τι υποστηρίζουν τα Αυτοδιοικητικά όργανα

    Εντούτοις αν και στην ημερίδα αίσθηση προκάλεσε η υποτονική παρουσία στελεχών της Αυτοδιοίκησης, χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης στην παρουσίαση της ημερίδας.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Κοζάνης, Πάρις Κουκουλόπουλος, επεσήμανε πως οι υπάρχουσες διοικητικές δομές της χώρας από μόνες τους δεν μπορούν να παράγουν τίποτα, ενώ παρατήρησε πως «η ετοιμότητα του σημερινού Σώματος των αιρετών απέχει πολύ από το να παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες. Να συζητήσουμε σοβαρά και να αναλάβουμε σοβαρές πρωτοβουλίες εμείς, οι αιρετοί». Πρότεινε δε, «οι περισσότερες λειτουργίες, που αφορούν τον Α΄ Βαθμό να πάρουν μορφή συνδέσμου, στους οποίους πρόεδροι θα είναι οι δήμαρχοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης».

    Η πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Φώφη Γεννηματά παρατήρησε ότι υπάρχει έλλειμμα ευθυνών και πολυπλοκότητα στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. 'Υπάρχει Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ένας πιλότος μεταβίβασης των αρμοδιοτήτων και των πόρων, ο οποίος θα στηρίζεται σε τρεις άξονες, όπως την στρατηγική σχεδιασμού, την συστηματικοποίηση των πολιτικών φορέων και την οικονομική αυτοτέλεια».

    Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ, δήμαρχος Καλυβίων Θωρικού, Πέτρος Φιλίππου, υπογράμμισε την θέση της ΤΕΔΚΝΑ να μην χρηματοδοτηθεί από πόρους της Αυτοδιοίκησης αυτό το νέο πρόγραμμα και σημείωσε την ανάγκη να αποσαφηνιστεί η θέση της Μητροπολιτικής Αυτοδιοίκησης στο νέο διοικητικό μοντέλο, ποιοι θα είναι οι πόροι του και η πηγή της χρηματοδότησής του και ποιες αρμοδιότητες θα έχει και πως αυτές, θα εξασκούνται.

    Επίσης, στην ημερίδα χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της ΤΕΔΚ Θεσσαλονίκης, δήμαρχος Κουφαλίων, Ιωάννης Τσουκνίδας, που σημείωσε ότι μαζί με την ΤΕΔΚΝΑ, οι δύο Ενώσεις θα επιχειρήσουν συνάντηση ώστε να υπάρξει ανταλλαγή απόψεων πάνω στο σχέδιο για την μητροπολιτική διακυβέρνηση.

    [09] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ" ΚΑΙ ΤΗΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ"

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Η υπόθεση που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας είναι ιδιαιτέρως σοβαρή, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος σχολιάζοντας δημοσίευμα της εφημερίδας "Απογευματινή" στο οποίο γίνεται αναφορά σε υπόθεση χρηματισμού στελέχους υπουργείου.

    «Η κυβέρνηση», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος, δεν μπορεί να κρύβεται άλλο» και πρόσθεσε ότι «για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ευνοεί τη διαφθορά και συγκαλύπτει υποθέσεις κατάχρησης εξουσίας και χρηματισμού».

    «Καλούμε τον πρωθυπουργό, έστω και τώρα, να αναλάβει τις ευθύνες του», επισήμανε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ.

    Εξάλλου, ο κ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Καθημερινή" για διενέργεια δικαστικής έρευνας για το Χρηματιστήριο δήλωσε ότι πάγια θέση της Ν.Δ. είναι ότι το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος.

    «Ουδείς δικαιούται να διαγράψει το γεγονός ότι την περίοδο 1999-2000 χάθηκαν στο Χρηματιστήριο 30 τρισ. δραχμές», τόνισε.

    «Ουδείς δικαιούται να παραγράψει ένα έγκλημα με θύματα ενάμισι εκατομμύριο μικροεπενδυτές. Ολοι αυτοί δικαίως ζητούν να μάθουν αν υπήρξαν και ποιοι ήταν οι θύτες, πού πήγαν οι οικονομίες τους», δήλωσε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε ότι τα στοιχεία που προκύπτουν από το δημοσίευμα της "Καθημερινής" ενισχύουν απολύτως αυτήν την άποψη.

    [10] ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Νευρικότητα επικρατεί κατά τη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Wall Street μετά την απρόσμενη υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν και τα αποθαρρυντικά στοιχεία για εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών. O Dow Jones, πάντως, φαίνεται να «κρατάει» τις 10.000 μονάδες.

    Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου της Πολιτείας του Μίσιγκαν, ο οποίος απεικονίζει την ψυχολογία των αμερικανών καταναλωτών προς την οικονομία τους και προς την τρέχουσα οικονομική τους κατάσταση σημείωσε πτώση στις 89,6 μονάδες τον Δεκέμβριο από 93,7 τον Νοέμβριο, έναντι προβλέψεων των αναλυτών για 96 μονάδες.

    Η εξασθένηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης αποδίδεται κυρίως στις ανησυχίες που προκαλεί η αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας παρά την επιτάχυνση των αναπτυξιακών της ρυθμών.

    Εξάλλου, νέα επιδείνωση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών, το οποίο διευρύνθηκε στα 41,8 δισ. δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 41,5 δισ. δολάρια και παρά το γεγονός ότι οι εξαγωγές της χώρας ανήλθαν στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα 31 μηνών.

    Αναλυτικότερα, οι αμερικανικές εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Οκτώβριο, με την αξία τους να διαμορφώνεται στα 88 δισ. δολάρια, που είναι και τα υψηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 2001.

    Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1%, στα επίπεδα ρεκόρ των 129,7 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα, σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν και οι εισαγωγές από την Κίνα, στα 16,4 δισ. δολάρια. Παράλληλα, στα 22,3 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε η αξία των εισαγωγών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Στις 20.30 ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε μικρά κέρδη 0,11% και διαμορφωνόταν στις 10.018.67 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας υποχωρούσε στις 1.937,47 μονάδες, μειωμένος κατά 0,25% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε οριακές απώλειες 0,06% στις 1.070,54 μονάδες.

    Σ.Α.

    [11] ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΙΣ ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008

    Παρίσι, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Της απεσταλμένης μας, Αλ. Γούτα

    Κέρδισε τις εντυπώσεις η παρουσίαση της υποψηφιότητας της Θεσσαλονίκης για την ΕΧΡΟ 2008, κατά τη σημερινή γενική συνέλευση του ΒΙΕ στο Παρίσι, καθώς φάνηκε να υπερτερεί σαφώς έναντι εκείνων της Σαραγόσας και Τεργέστης. Η «άχρωμη» παρουσίαση της ιταλικής πόλης και η μάλλον άστοχη επιλογή των Ισπανών να συνοδέψουν την προβολή της δικής τους υποψηφιότητας με ακροβάτες και μουσικοχορευτικά- θεατρικά στοιχεία, έκαναν την «πλάστιγγα» να γείρει υπέρ της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ιδίως ότι η ελληνική πρόταση «πλειοδότησε» σε σοβαρότητα και πληρότητα.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των τριών παρουσιάσεων ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Χάρης Καστανίδης δήλωσε ότι «πλέον μπορούμε να πούμε πως η Θεσσαλονίκη είναι πιο μπροστά από όλους, κάτι που φάνηκε και από το χειροκρότημα μετά την παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας. Ήμασταν οι καλύτεροι και θα πετύχουμε».

    Μετά και το προβάδισμα που εξασφάλισε σήμερα η πόλη, η υπόθεση της ανάληψης της ΕΧΡΟ 2008 θα κριθεί πλέον στη διπλωματική «σκακιέρα». Στους επόμενους μήνες, τα ελληνικά λόμπι θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περαιτέρω, ώστε να εξασφαλίσουν διεθνείς συμμάχους για τη Θεσσαλονίκη, ενόψει της μυστική ψηφοφορίας που θα αναδείξει τη διοργανώτρια της ΕΧΡΟ, τον Δεκέμβριο του 2004.

    Η προσεχής γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τον Ιανουάριο, στην οποία θα παρουσιαστεί με ειδικό περίπτερο η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης, αλλά κυρίως οι Ολυμπιακοί Αγώνες των Αθηνών του 2004, δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την προώθηση της ελληνικής πρότασης, δια της οδού των διπλωματικών διεργασιών. Άλλωστε το υπουργείο Εξωτερικών φαίνεται ότι σχεδιάζει να αξιοποιήσει την ευκαιρία της Ολυμπιάδας, για να προσεγγίσει τις χώρες- «ψηφοφόρους», μέσω προσφορών «πακέτων», π.χ. υποτροφιών.

    Εν αναμονή των εξελίξεων το προβάδισμα που εξασφάλισε σήμερα η ελληνική πλευρά της επιτρέπει να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία τις τρεις βασικές προκλήσεις του επόμενου εξαμήνου: την επίσημη κατάθεση του φακέλου υποψηφιότητας στις 23 Ιανουαρίου, την επίσκεψη της εξεταστικής επιτροπής του ΒΙΕ στις αρχές Μαρτίου και την προτελευταία παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας τον επόμενο Ιούνιο.

    Οι ομιλίες του υπουργού Μακεδονίας- Θράκης Χάρη Καστανίδη και του προέδρου της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Γιάννη Οικονομίδη, καθώς επίσης και η συνολική παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας από τον Αλέξη Κωστάλα, «φωτογράφισαν» την ετοιμότητα της Θεσσαλονίκης για τη φιλοξενία μεγάλων διοργανώσεων, όπως η ΕΧΡΟ 2008.

    Επιπλέον, υπογράμμισαν τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν η γεωστρατηγική θέση της (στο «σταυροδρόμι» Ανατολής- Δύσης), η μεγάλη εκθεσιακή της εμπειρία (λόγω της ΔΕΘ) και η ιδιότητά της ως ολυμπιακής πόλης το 2004. Έμφαση δόθηκε και στο θέμα που επέλεξε για την παγκόσμια έκθεση η Θεσσαλονίκη (ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ:Γνώση της Γης- Γεωργία- Διατροφή), το οποίο αποτελεί ένα από τα ισχυρά «χαρτιά» της ελληνικής υποψηφιότητας, καθώς δεν έχει αξιοποιηθεί σε καμία ΕΧΡΟ εδώ και τουλάχιστον έξι δεκαετίες, ενώ χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά επίκαιρο.

    Εξάλλου, ο κ.Καστανίδης υπογράμμισε κατά την ομιλία του και τον παράγοντα ασφάλεια, αφού, όπως τόνισε, σε καμία από τις μεγάλες διοργανώσεις της Θεσσαλονίκης (πολιτικές, πολιτιστικές, οικονομικές, αθλητικές) δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια. Η απόλυτη εγγύηση της ελληνικής πολιτείας για την ΕΧΡΟ, αλλά και η υποστήριξη των πολιτών της Θεσσαλονίκης (που ανέρχεται στο 90% του πληθυσμού) θεωρούνται ως επιπλέον «ατού» για την ελληνική πλευρά.

    ΤΟ ΕΧΡΟSITE

    Επιπροσθέτως, «η Θεσσαλονίκη πιστεύει ότι το ΕΧΡΟsite αποτελεί ένα από τα δυνατά σημεία της υποψηφιότητάς της», όπως τόνισε ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Γ. Οικονομίδης, παρουσιάζοντας- για πρώτη φορά επισήμως- τις αρχιτεκτονικές απεικονίσεις του κτιριακού συγκροτήματος, που θα στεγάσει τις δραστηριότητες της παγκόσμιας έκθεσης (εφόσον η Θεσσαλονίκη την αναλάβει).

    Τα κριτήρια σχεδιασμού του ΕΧΡΟsite έχουν προβλέψει εκθεσιακές υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και 140 συμμετοχές χωρών. Ο συνολικός εκθετήριος χώρος ανέρχεται σε 76.000 τ.μ., ενώ αναμένονται κατά μέσο όρο 81.000 επισκέψεις ημερησίως. Το ΕΧΡΟsite, που περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- το κυρίως εκθεσιακό συγκρότημα, το κεντρικό θεματικό περίπτερο, το συνεδριακό/ πολιτιστικό κέντρο, το ΕΧΡΟ Village και το ΕΧΡΟ Hotel, έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να αφήσει «κληρονομιά» στη Θεσσαλονίκη.

    Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑΣ

    Η Σαραγόσα, που μάλλον απογοήτευσε με τον τρόπο της παρουσίασής της, προέβαλε ως ένα από τα βασικότερα πλεονεκτήματά της τον επίκαιρο χαρακτήρα του θέματός της («ΝΕΡΟ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»). Όπως τόνισαν ο δήμαρχος της πόλης, αλλά και η Ισπανίδα υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, η ισπανική πλευρά εργάζεται εδώ και τέσσερα χρόνια για την επιτυχή διεκδίκηση και διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008, μέσω της οποίας φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την παγκόσμια κουλτούρα υπέρ της διατήρησης των υδάτινων πόρων.

    Η ισπανίδα υπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση της χώρας της υποστηρίζει θερμά την υποψηφιότητα της Σαραγόσας, ενώ πρόσθεσε ότι οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν για την διοργάνωσή της είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Δυνατό στοιχείο της ισπανικής παρουσίασης αποτέλεσε η μαγνητοσκοπημένη έκκληση της σοπράνο Μονσερά Καμπαγιέ προς τα μέλη του ΒΙΕ να υποστηρίξουν τη Σαραγόσα.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η υποψηφιότητα της ισπανική πόλης παρουσιάζει κατά τα φαινόμενα ορισμένες αδυναμίες. Αφενός, στα «μείον» της Σαραγόσας προσμετράται το γεγονός ότι άλλη μία ισπανική πόλη, η Σεβίλλη, ανέλαβε σχετικά πρόσφατα την ΕΧΡΟ. Αφετέρου, παρά το «ατού» που διαθέτει σε επίπεδο σιδηροδρόμου υψηλών ταχυτήτων, η πόλη έχει μόνο ένα μικρό αεροδρόμιο, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει διεθνείς πτήσεις.

    Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΕΡΓΕΣΤΗΣ

    Στο μεγάλο και αξιόλογο δυναμικό της, στους επισκέπτες που μπορεί να προσελκύσει από τη γειτονική Βενετία και στον αρχιτεκτονικό πλούτο του παλιού λιμανιού της «ποντάρει» η Τεργέστη, όπως προέκυψε κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της από τον πρέσβη της Ιταλίας στην UNESCO κ.Καρούσο και την καλλιτέχνιδα Αλεσάντρα Μαρτίνεζ.

    Η Τεργέστη διαθέτει διεθνή κέντρα έρευνας και συγκεντρώνει 80.000 επιστήμονες. Ίσως γι' αυτό επέλεξε να τροποποιήσει ελαφρώς το θέμα που είχε αρχικά επιλέξει για την ΕΧΡΟ 2008, επαναδιατυπώνοντάς το σε «ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ». Επιπλέον, στα πλεονεκτήματα της ιταλικής υποψηφιότητας περιλαμβάνεται το γεγονός ότι αυτή υποστηρίζεται από επικοινωνιακά και χρηματοδοτικά από τον επιχειρηματικό κολοσσό Βenetton.

    Στον αντίποδα, μειονέκτημα θεωρείται το γεγονός ότι οι Ιταλοί εμφανίζονται απροετοίμαστοι σε ορισμένα κρίσιμα σημεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσουν ολιγοήμερη παράταση για την υποβολή του φακέλου της υποψηφιότητάς τους. Τέλος, δεν συγκαταλέγεται στα θετικά τους στοιχεία ότι έχουν συνδέσει τη διεκδίκηση της ΕΧΡΟ με τη ροή χρηματοδοτήσεων για την ανακατασκευή του παλιού λιμανιού της Τεργέστης.

    [12] Ο Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Άκης Τσοχατζόπουλος και όχι ο υφυπουργός Κίμων Κουλούρης, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, θα είναι ο κύριος ομιλητής στην εκδήλωση με θέμα "Η προστασία των καταναλωτών στην ΕΕ και τα ειδικότερα προβλήματα της ελληνικής αγοράς", η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Money Show.

    Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί από τον ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ιωάννη Κουκιάδη, εξ ονόματος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

    Ο κ. Κουκιάδης, θα παρουσιάσει τους βασικούς προσανατολισμούς για την προστασία των καταναλωτών στην ΕΕ, ενώ η καθηγήτρια Εμπορικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Ελίζα Αλεξανδρίδου θα μιλήσει για το ειδικότερο πρόβλημα των πωλήσεων από απόσταση.

    Ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νικόλαος Τσεμπερλίδης, θα μιλήσει για τα προβλήματα και τις προόδους του καταναλωτικού κινήματος στην Ελλάδα.

    Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Χρίστος Μάτης.

    [13] ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΣΕ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (17:16 UTC+2)

    Τσουχτερά πρόστιμα σε τρία πρατήρια καυσίμων του νομού Αττικής, μετά των εντοπισμό τεσσάρων περιπτώσεων νοθείας σε βενζίνες και πετρέλαιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι έλεγχοι συνεχίζονται τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, όπως τονίζει το υπουργείο.

    Ειδικότερα, με βάση τα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργούν τα ΚΕΔΑΚ στα πρατήρια υγρών καυσίμων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης και μετά τη βεβαίωση των διαπιστωθεισών παραβάσεων από το Γενικό Χημείο του Κράτους, επιβάλλονται σε τέσσερις παραβάτες τα κάτωθι πρόστιμα, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Άκη Τσοχατζόπουλου και σύμφωνα με το νόμο 3054/02 και την υπουργική απόφαση Δ2/Φ.5/9477/3.06.03, καθώς και την τροποποίηση και συμπλήρωσή της με την Υπουργική Απόφαση Δ2/Φ.5/12909/21.07.03.

    -SHELL, Κύπρου 57, Αργυρούπολη, ιδιοκτήτης Πουλής Παύλος του Ιωάννου, πρόστιμο 31.481 ευρώ για βενζίνη LPR νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 5% και 31.852 ευρώ για βενζίνη σούπερ αμόλυβδη νοθευμένη με απλή αμόλυβδη βενζίνη σε ποσοστό 5,5%

    -AVIN, 21ο χλμ. Αθηνών Λαυρίου, θέση Καρελλά - Κορωπί, ιδιοκτήτης Γούναρης Γ. Δημήτριος, πρόστιμο 150.000 ευρώ για πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης (Θείο: 0,30% m/mΥπέρβαση ορίου θείου κατά 757%)

    -AVIN, Π.Ράλλη 44, Αιγάλεω, ιδιοκτήτρια Ασπασία Νίκα & ΣΙΑ Ε.Ε., πρόστιμο 45.867 ευρώ για πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης (Θείο:0,051% m/m Υπέρβαση ορίου θείου κατά 45,7%).

    [14] ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (17:12 UTC+2)

    Δεκτή έγινε σήμερα, με βάση απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η αίτηση ανάκλησης κήρυξης σε πτώχευση, που είχε καταθέσει η εταιρία TVX Hellas, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστος Πάχτας.

    Έτσι, προχωρά η υπογραφή των σχετικών συμβάσεων από τους υφυπουργούς Οικονομίας Χρήστο Πάχτα και Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Καλαφάτη, για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και από εκπροσώπους του νέου επενδυτικού σχήματος, για τη μεταβίβαση των στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης.

    Με την υπογραφή των συμβάσεων, αναμένεται να κατατεθεί, τροπολογία για την κύρωσή τους από τη Βουλή.

    Στο μεταξύ, εντός της ημέρας αναμένεται να υπογραφούν οι συμφωνίες μεταξύ των εργαζομένων στα Μεταλλεία της Χαλκιδικής και της εταιρίας TVX Hellas, για την καταβολή των αποζημιώσεων και των δεδουλευμένων αποδοχών του προσωπικού, συνολικού ύψους 17,6 εκατ. ευρώ.

    [15] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Β. ΣΒΙΜΕΡ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΛΟΪΖΙΔΟΥ

    Λευκωσία, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:46 UTC+2)

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, έδωσε στον βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Σβίμερ είπε ότι κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την καταβολή της αποζημίωσης από την Τουρκία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΚΑΤΑ Ε.Ε. ΚΑΙ ΗΠΑ

    Αγκυρα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    «Πλανώνται αυτοί οι οποίοι υπολογίζουν ότι σε περίπτωση νίκης της ''αντιπολίτευσης'' στις ''εκλογές'' οι Τουρκοκύπριοι θα υποκύψουν σε πιέσεις», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και επέκρινε με δριμύτητα την επέμβαση της Ουάσιγκτον και της Ε.Ε. υπέρ της ''αντιπολίτευσης'' κατά την ''προεκλογική περίοδο'' στα κατεχόμενα.

    Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet» ο Ραούφ Ντενκτάς τόνισε:

    «Ο ''λαός'' μας είναι αφοσιωμένος στο ''κράτος'' του και την ελευθερία του και θα βγουν γελασμένοι αυτοί οι οποίοι νομίζουν ότι με τις πιέσεις θα εγκαταλείψει την Κύπρο κι ούτε με τις πιέσεις πρόκειται να εδραιωθεί η ειρήνη.

    Καταβάλλουμε προσπάθειες για μία λύση η οποία θα εδράζεται στην ισότητα, στην κυριαρχία και την ενεργό εγγύηση της Τουρκίας».

    «Αυτοί οι οποίοι μετά από την αιματηρή διαμάχη στην Κύπρο -η οποία τερματίσθηκε με την ''ειρηνευτική επιχείρηση'' της Τουρκίας το 1974- δεν επιφύλαξαν την ίδια συμπεριφορά στις δύο πλευρές στο νησί και ανακήρυξαν ως νόμιμη Κυβέρνηση την ένοχη πλευρά, πότε άραγε θα αντιληφθούν ότι αυτό το σφάλμα παρεμποδίζει τη διευθέτηση του Κυπριακού;», ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν είπε ότι «θα εξοντώσει σύντομα τον τουρκοκυπριακό ''λαό''. «Ο ''λαός'' μας το γνωρίζει αυτό και αντιστέκεται στις προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής ηγεσίας να επικρατήσουν σε ολόκληρη την Κύπρο. Είμαι πολύ περίεργος πότε θα αντιληφθούν οι ΗΠΑ και η ΕΕ ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να παραιτηθούν από τα δικαιώματα και την ελευθερία τους;», υποστήριξε.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα του Ελληνοκυπριακού Τύπου περί επανόδου του πρώην Ειδικού Απεσταλμένου του Γ.Γ. των Ην. Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο σημείωσε:

    «Ο Ντε Σότο έπαυσε πια να είναι αξιόπιστος λόγω της συμπεριφοράς του απέναντί μας, των επαφών που είχε πίσω από την πλάτη μας, με την ''αντιπολίτευση'' και την τακτική που συνέστησε να ακολουθήσει. Αυτός είναι εκείνος ο οποίος έχει υποβάλλει συχνά λανθασμένες εκθέσεις στον Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών -αναφέροντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών έχουν πλησιάσει πάρα πολύ- και οδήγησε το Κυπριακό σε αδιέξοδο. Ζήτησα απ' αυτόν να κάνει σωστές διαπιστώσεις όσον αφορά το Κυπριακό, αλλά αυτός προτίμησε τη συνεργασία με τους Ελληνοκύπριους».

    Αναφερόμενος στα λεχθέντα από τον Σερντάρ Ντενκτάς περί πλουσίων κοιτασμάτων πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο, αφού τόνισε ότι η διαπίστωση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, σημείωσε: «Γνωρίζουμε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά χρόνια τώρα προσπαθεί να συνάψει συμφωνίες με την Αίγυπτο και τη Συρία σχετικά με αυτό το θέμα και ότι αμερικανικές εταιρείες ασχολούνται μ' αυτή την υπόθεση».

    [17] "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ" ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΣΤΟΝ Ρ. ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Αγκυρα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:06 UTC+2)

    «Διακήρυξη» υποστήριξης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς την οποία υπογράφουν 200 Τούρκοι πολιτικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, αθλητές απόστρατοι στρατηγοί κ.ά, δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα «Cumhuriyet».

    Στο κείμενο τονίζονται τα εξής:

    "Ο πραγματικός στόχος της εκστρατείας κηλίδωσης και φθοράς που έχει ξεκινήσει, ειδικά, η Ε.Ε. -και οι συνεργαζόμενες μ' αυτήν δυνάμεις που βρίσκονται υπό την καθοδήγησή της- κατά του ''κράτους της ΤΔΒΚ'' και του ιστορικού και νόμιμου ηγέτη της, «προέδρου» Ντενκτάς, είναι να αφήσει τους Τουρκοκυπρίους χωρίς ''κράτος'' και ηγέτη.

    Το τουρκικό έθνος, χωρίς ''κράτος'' και ηγέτη, θα βρεθεί εκ νέου αντιμέτωπο με σφαγές όμοιες μ' αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί πριν το 1974.

    Η παραίτηση από τα κεκτημένα δικαιώματά μας κινούμενοι από τον πόθο της ένταξης στην Ε.Ε., θα αποτελέσει αυτοκτονία για το τουρκικό έθνος.

    Προειδοποιούμε το τουρκικό έθνος, με πρώτους τους Τουρκοκύπριους, για το 'παιχνίδι' που επιδιώκεται να παιχθεί στις ''εκλογές'' της 14ης Δεκεμβρίου και διακηρύσσουμε ότι τόσο κατά τις ''εκλογές'' όσο και μετά απ' αυτές θα υποστηρίζουμε την εθνική υπόθεσή μας στην Κύπρο και θα βρισκόμαστε στο πλευρό της ''ΤΔΒΚ'' και του Ραούφ Ντενκτάς».

    Η 'διακήρυξη' υπογράφεται από 200 άτομα, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών Γκιουρέλ και Σοϋσάλ, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Οϋμέν, νυν και πρώην βουλευτές, πρυτάνεις και καθηγητές Πανεπιστημίων, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες, συνδικαλιστές καθώς και μεγάλος αριθμός απόστρατων στρατηγών, με πρώτους τους πρώην Γ.Γ. του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), στρατηγούς ε.α. Κιλίντς και Γιρμιμπέσογλου, τον πρώην υπαρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατηγό Εντίπ Μπάσερ, τον πρώην αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού, Ναύαρχο Άλπκαγια και τον πρώην Διοικητή Ακαδημιών Πολέμου, Στρατηγό Οζγκέν.

    Υπογράφουν ακόμη ο πρώην πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, Οζντέν, ο πρώην αρχιεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Σαβάς, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αγκυρας, Αϋγκιούν καθώς και οι πρωταθλητές άρσης βαρών, Σουλεϋμάνογλου και Μουτλού.

    [18] ΤΟ ΔΠΔ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ ΣΤΟΥΣ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΚΑΙ ΣΕΣΕΛΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ

    Χάγη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία απαγόρευσε στον κρατούμενο για εγκλήματα πολέμου, πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να μετάσχει με οποιονδήποτε τρόπο στην προεκλογική εκστρατεία της Σερβίας.

    Ο Μιλόσεβιτς που έχει κατηγορηθεί για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη δεκαετία του 90, καταπάτησε τους κανόνες της φυλακής με την ηχογράφηση μιας ομιλίας του που μεταδόθηκε στη Σερβία στις 3 Δεκεμβρίου και γράφηκε και στις εφημερίδες λίγες ημέρες αργότερα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Σε ανακοίνωση του Δικαστηρίου αναφέρεται ότι η ίδια απαγόρευση είχε επιβληθεί και στον κρατούμενο Σέρβο υπερεθνικιστή, Βόιτσλαβ Σέσελι γιατί και εκείνος καταπάτησε τους κανόνες της φυλακής μιλώντας σε οπαδούς του και σε δημοσιογράφους τηλεφωνικώς μέσα από το κελί του με αφορμή την προεκλογική εκστρατεία για τις σερβικές γενικές εκλογές της 28ης Δεκεμβρίου.

    Επίσης θα απαγορευτεί στους δύο κρατούμενους να συναντηθούν ή να μιλήσουν με αξιωματούχους των κομμάτων τους για 30 ημέρες.

    [19] ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΗ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΗΠΑ ΚΑΙ Ε.Ε. ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ "ΕΚΛΟΓΩΝ" ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Αγκυρα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Η Τουρκία είναι ενοχλημένη από τις δηλώσεις που γίνονται από την πλευρά αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. και θεωρεί ότι αυτές αποσκοπούν στον επηρεασμό των ''εκλογέων'' στα κατεχόμενα της Κύπρου.

    Αυτό τονίζεται σε δημοσίευμα της «Cumhuriyet» στο οποίο αναφέρεται ότι «η Αγκυρα επιθυμεί τη διεξαγωγή των ''εκλογών'' στην ''ΤΔΒΚ'' κατά δίκαιο τρόπο και καταβάλλει ιδιαίτερη φροντίδα να μην δώσει την εντύπωση ότι μεροληπτεί υπέρ κάποιας πλευράς. Ταυτόχρονα δε, συνεχίζει τις προετοιμασίες για πραγματοποίηση εξόρμησης μετά τις ''εκλογές'' για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό».

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η Τουρκία, ανεξάρτητα της ''κυβέρνησης'' που θα σχηματισθεί στην ''ΤΔΒΚ'' μετά τις ''εκλογές'', επιδιώκει την επανέναρξη των συνομιλιών με σκοπό την εξεύρεση λύσης, αν και πηγές προσκείμενες στην Κυβέρνηση σημειώνουν ότι από τις πρόσφατες σφυγμομετρήσεις προκύπτει πως υπερτερούν τα ''κόμματα'' του παρόντος ''κυβερνητικού συνασπισμού'', τα οποία είναι εναντίον των συνομιλιών με βάση το Σχέδιο Ανάν.

    «Η τουρκική πλευρά επεξεργάζεται αυτό τον καιρό 'εναλλακτικές προτάσεις' για ορισμένα σημεία του Σχεδίου Ανάν, που θεωρεί 'απαράδεκτα'.

    Οι αρμόδιοι τονίζουν ότι οι προτάσεις τις οποίες η τουρκική πλευρά σκέπτεται να φέρει στην ημερησία διάταξη μετά τις ''εκλογές'', δεν περιέχουν θέσεις εκ διαμέτρου διαφορετικές από τις θέσεις που εμπεριέχονται στο Σχέδιο Ανάν και το όραμά του», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

    Ανώτατος αξιωματούχος -στον οποίο αφού υπενθυμίσθηκαν οι αντιρρήσεις του Ντενκτάς σχετικά με το Σχέδιο Ανάν- απαντώντας στην ερώτηση εάν το Σχέδιο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών θα μπορούσε να αποτελέσει ή όχι βάση διαπραγματεύσεων, σημείωσε: «Το βασικό πλαίσιο της λύσης που προτείνεται με το Σχέδιο Ανάν, εκτίθεται στις πρώτες τέσσερις σελίδες. Η αλλαγή μερικών φράσεων που περιέχονται σ' αυτές τις σελίδες, θα μπορούσε να μεταβάλλει το 80% του σχεδίου, οπότε το σχέδιο θα παύσει να ονομάζεται Σχέδιο Ανάν και θα αποτελέσει ένα πλαίσιο αποδεκτό από πλευράς μας».

    «Η τουρκική πλευρά θεωρεί ασαφείς ορισμένες διατυπώσεις του Σχεδίου Ανάν και ειδικά αυτές που αφορούν στο θέμα της κυριαρχίας. Μία από τις προτάσεις που θα υποβληθούν θα είναι: «Το νέο συνεταιρικό κράτος το οποίο θα σχηματισθεί εδράζεται στην κυριαρχία των δύο λαών». Σ' αυτή την περίπτωση, γίνεται αποδεκτό, έστω και έμμεσα, το δικαίωμα του τουρκοκυπριακού «λαού» για ξεχωριστή κυριαρχία», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

    [20] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ "32" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ UEFA

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (14:42 UTC+2)

    Αρκετές ενδιαφέρουσες μονομαχίες θα γίνουν στα ευρωπαϊκά γήπεδα, στο πλαίσιο των «32» του Κυπέλλου UEFA. Μετά τη κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στην Ελβετία αναδείχτηκαν αναλυτικά τα παρακάτω ζευγάρια:

    Οσέρ (Γαλλία) Παναθηναϊκός (Ελλάδα)

    Μπρόντμπι (Δανία) Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

    Πάρμα (Ιταλία) Γκεντσλεμρμπιρλιγκί (Τουρκία)

    Μπενφίκα (Πορτογαλία) Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)

    Μαρσέιγ (Γαλλία) Ντνίπρο (Ουκρανία)

    Σέλτικ (Σκοτία) Τέπλιτσε (Τσεχία)

    Περούτζια (Ιταλία) Αϊντχόβεν (Ολλανδία)

    Γκρότσλιν (Πολωνία) Μπορντό (Γαλλία)

    Βαλένθια (Ισπανία) Μπεσίκτας (Τουρκία)

    Γαλατάσαράι (Τουρκία) Βιγιαρεάλ (Ισπανία)

    Μπριζ (Βέλγιο) Ντέμπρετσεν (Ουγγαρία)

    Σοσό (Γαλλία) Ιντερ (Ιταλία)

    Λίβερπουλ (Αγγλία) Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)

    Σπάρτακ Μόσχας (Ρωσία) Μαγιόρκα (Ισπανία)

    Γκαζιαντεσπόρ (Τουρκία) Ρόμα (Ιταλία)

    Βαλερέγκα (Νορβηγία) Νιούκαστλ (Αγγλία)

    [21] Η ΟΣΕΡ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟΥΣ "32" ΤΟΥ UEFA

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (14:29 UTC+2)

    Τη γαλλική Οσέρ θα βρει στο δρόμο του ο Παναθηναϊκός, στο πλαίσιο των «32» του Κυπέλλου UEFA, μετά τη κλήρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Νιόν της Ελβετίας. Το πρώτο ματς θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου στη Γαλλία και ο επαναληπτικός στις 3 Μαρτίου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

    Οι «πράσινοι» αναμετρήθηκαν και στο παρελθόν με την Οσέρ για τον ίδιο θεσμό. Συγκεκριμένα το 1987 κέρδισαν στο ΟΑΚΑ με σκορ 2-0 και παρά την ήττα με 3-2 στη Γαλλία, κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκριση.

    Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Βέλιμιρ Ζάετς, σε ένα πρώτο σχόλιο για την κλήρωση υποστήριξε πως οι πιθανότητες πρόκρισης στους "16" είναι 50% - 50% και πως η ομάδα του θα προτιμούσε μία εκ των άλλων τριών υποψηφίων.

    [22] Ο Π.ΑΝΤΖΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (14:14 UTC+2)

    Την απόφαση του να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην ομάδα του Ολυμπιακού ανακοίνωσε σήμερα ο Παρασκευάς Αντζας.

    Μετά από συνάντηση που είχε με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Λούβαρη, ο διεθνής αμυντικός της ομάδας του Πειραιά δήλωσε: «Συνεχίζω κανονικά στον Ολυμπιακό. Θέλω να στείλω ένα μήνυμα στη γυναίκα μου, ότι τις δύσκολες στιγμές θα τις περάσουμε μαζί. Επίσης, έχω να πω πως όσοι έγραψαν όλα αυτά τα μυθεύματα είναι γελοίοι».

    [23] ΤΑ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (13:36 UTC+2)

    Το παιχνίδι Μπάγερν Μονάχου Ρεάλ Μαδρίτης ξεχωρίζει από τις αναμετρήσεις στη φάση των «16» του Champions League, η κλήρωση της οποίας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στη Νιόν της Ελβετίας. Αναλυτικά τα ζευγάρια έχουν ως εξής:

    Μπάγερν Μονάχου Ρεάλ Μαδρίτης

    Λοκομοτίβ Μόσχας Μονακό

    Λα Κορούνια Γιουβέντους

    Ρεάλ Σοσιεδάδ Λιόν

    Στουτγάρδη Τσέλσι

    Πόρτο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

    Σπάρτα Πράγας Μίλαν

    Θέλτα Αρσεναλ

    Τα πρώτα παιχνίδια για τους «16» του Champions League θα γίνουν στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2004 και οι επαναληπτικοί αγώνες στις 9 και 10 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως ο τελικός της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διασυλλογικής διοργάνωσης θα διεξαχθεί στις 26 Μαίου στην «Αούφ Αρίνα» του Γκεζελκίρχεν.

    [24] "Γ.ΠΛΑΤΣΟΥΚΑΣ" ΘΑ ΟΝΟΜΑΣΤΕΙ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΙΒΑΝΟΦΕΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (13:04 UTC+2)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Σ. Ηρακλής, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του, αποφάσισε να ονομάσει την αίθουσα Τύπου του Ιβανοφείου γυμναστηρίου αίθουσα "Γιώργος Πλατσούκας" στη μνήμη του παλιού γενικού γραμματέα του συλλόγου και έγκριτου δημοσιογράφου της Θεσσαλονίκης.

    [25] ΑΥΡΙΟ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ ΒΡΥΞΕΛΩΝ

    Βρυξέλες, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Διακόπηκαν για αύριο το πρωί στις 11 οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελών, ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ «25» σε μία προσπάθεια να βρεθεί λύση και να γεφυρωθούν οι διαφορές για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Με τη διαφωνία Ισπανίας - Πολωνίας ως προς το σύστημα ψηφοφορίας να απειλεί να τινάξει στον αέρα τη σύναψη συμφωνίας επί της Συνταγματικής Συνθήκης της ΕΕ, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ολοκλήρωσαν -σε κλίμα απαισιοδοξίας- αργά το απόγευμα της Παρασκευής τον πρώτο κύκλο διαβουλεύσεων, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    «Εάν οι διαπραγματεύσεις δεν ολοκληρωθούν έως το πρωί της Κυριακής, θα ήταν καλύτερο να συνεχίσουμε να συζητούμε από το να συνάψουμε μία κακή συμφωνία» επισήμανε ο προεδρεύων του Συμβουλίου της ΕΕ Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τηρεί σιγή ιχθύος για τη συμβιβαστική πρόταση που θα υποβάλει ενώπιον των εταίρων του.

    [26] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ

    Βρυξέλλες, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:47 UTC+2)

    Την ικανοποίησή της για τα πορίσματα και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται στην παρακολούθηση των προετοιμασιών των 10 προσχωρούντων κρατών, εκφράζει στα τελικά συμπεράσματα η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.

    Οπως αναφέρεται, "η Ενωση ανυπομονεί να καλωσορίσει την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία ως πλήρη μέλη της την 1η Μαϊου 2004", προσθέτοντας ότι "η ενσωμάτωση των νέων κρατών μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο".

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο "καλεί τα νέα κράτη μέλη στην προπαρασκευή τους για την προσχώρηση να εντείνουν και να ολοκληρώσουν τις τελικές προετοιμασίες τους για την ένταξη τους στην Ενωση".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [27] ΑΜΕΣΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΣΑΛΟΜ

    Τελ Αβίβ, 12 Δεκεμβρίου 2003 (20:45 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας, Σιλβάν Σαλόμ, δήλωσε ότι συζήτησε με τον Αμερικανό ομόλογό του, Κόλιν Πάουελ για την «άμεση και χωρίς προϋποθέσεις» επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο ίδιος τόνισε ότι παρουσίασε στον κ. Πάουελ τα σχέδια για απόσυρση των εβραϊκών οικισμών από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    Ο Αριέλ Σαρόν θα ανακοινώσει «μονομερή μέτρα εμπιστοσύνης» την προσεχή εβδομάδα.

    [28] ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

    Μιλάνο, 12 Δεκεμβρίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Ολοκληρώνεται σήμερα στην ιταλική πόλη του Μιλάνου η Παγκόσμια Διάσκεψη για τις κλιματολογικές αλλαγές, χωρίς να έχει επιτευχθεί η εφαρμογή της Συνθήκης του Κιότο, που προβλέπει μείωση στις εκπομπές των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εμμένουν στην άρνησή τους για την μείωση των βιομηχανικών ρύπων, μάλιστα ο Αμερικανός εκπρόσωπος στη Διάσκεψη, δήλωσε ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση ίσως τελικά αποδειχθεί φάρσα.

    Η αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών στους περιορισμούς της Συνθήκης του Κιότο, δεν είναι σύσσωμη, όπως δηλώνει στο BBC ο Κένεθ Κόλμπερν, εκπρόσωπος συνασπισμού που έχουν σχηματίσει για τη διαχείριση του περιβάλλοντος οι βορειανατολικές αμερικανικές πολιτείες

    «Προκαλεί αγανάκτηση το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση Μπους δεν είναι πρόθυμη να αναλάβει δράσεις που εμείς πιστεύουμε ότι θα είναι επωφελείς τόσο για την οικονομία όσο και για το περιβάλλον. Οι πολιτείες μας πιστεύουν ότι θα κερδίσουν εάν προωθήσουν εναλλακτικές τεχνολογίες περισσότερο φιλικές προς το περιβάλλον», σημειώσε ο Κένεθ Κόλμπερν.

    [29] ΟΡΚΙΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ

    Οτάβα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Ο φιλελεύθερος Πολ Μαρτέν, 65 ετών, ορκίστηκε σήμερα ως ο 21ος κατά σειράν πρωθυπουργός του Καναδά. Ο νέος πρωθυπουργός ορκίστηκε ενώπιον της αντιπροσώπου της Βασίλισσας, Γενικής Κυβερνήτη του Καναδά, Αντριεν Κλάρσκσον.

    Η 53χρονη Αν Μακλίλαν, που κατάγεται από την καναδική επαρχία της Αλμπέρτα, ορκίστηκε στη συνέχεια αντιπρόεδρος της καναδικής κυβέρνησης.

    Ο κ. Μαρτέν διαδέχεται στο πρωθυπουργικό αξίωμα τον Ζαν Κρετιέν που αποχώρησε από την πρωθυπουργία έναν μήνα πριν να συμπληρώσει τα 70.

    Ο Μαρτέν εξελέγη τον προηγούμενο μήνα νέος αρχηγός του Φιλελευθέρου Κόμματος. Εχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών του Καναδά και φημίζεται για τη συνετή διαχείριση των δημόσιων οικονομικών μεγεθών.

    Στη νέα καναδική κυβέρνηση καθήκοντα υπουργού των Εξωτερικών θα συνεχίσει να ασκεί ο κ. Μπιλ Γκράχαμ.

    Υπουργός Αμυνας ορκίστηκε ο κ. Ντέιβιντ Πρατ, βουλευτής της εκλογικής περιφέρειας της Οτάβα, πολιτικός φίλος του νέου πρωθυπουργού.

    [30] "O ΑΜΑΛ ΚΑΙ ΟΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΠΕΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (15:18 UTC+2)

    Ένα τρυφερό χριστουγεννιάτικο παραμύθι το «Ο Αμάλ και οι Νυχτερινοί Επισκέπτες» του Gian Carlo Menotti (Τζαν Κάρλο Μενόττι) παρουσιάζει η Όπερα Θεσσαλονίκης του Κ.Θ.Β.Ε.» για δέκα μόνο παραστάσεις, στις 16,17,18,19,21,23,26,27,28&30 Δεκεμβρίου 2003, στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

    Μια χειμωνιάτικη νύχτα ο Αμάλ, ένα ανάπηρο αγόρι, και η μητέρα του, δέχονται στη φτωχική τους καλύβα μια επίσκεψη. Είναι οι Τρεις Μάγοι και ο υπηρέτης τους, οι οποίοι, καθώς ταξιδεύουν προς τη Βηθλεέμ για να προσφέρουν τα δώρα τους στο θείο βρέφος, σταματούν στην καλύβα και μένουν εκεί μια νύχτα για να ξεκουραστούν. Ο Αμάλ, ακούγοντας την ιστορία τους, θέλει να προσφέρει κι αυτός ένα δώρο στον νεογέννητο Χριστό, κι έτσι τους δίνει την πατερίτσα του, το πιο πολύτιμο πράγμα που έχει. Και τότε θα συμβεί το θαύμα!

    Ο «Αμάλ και οι Νυχτερινοί Επισκέπτες» είναι η πρώτη όπερα που γράφτηκε ειδικά για την τηλεόραση. Το 1951 το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ζήτησε από τον Ιταλό συνθέτη Τζαν Κάρλο Μενόττι να γράψει μια όπερα ειδικά για την τηλεόραση. Την όπερα αυτή, της οποίας το περιεχόμενο θα έπρεπε να σχετίζεται με τα Χριστούγεννα, θα την παρουσίαζε το κανάλι την παραμονή των Χριστουγέννων του ιδίου έτους(1951)

    Ο Μενόττι εμπνεύστηκε το θέμα της συγκεκριμένης όπερας όταν βρέθηκε απέναντι σε έναν πίνακα του Ιερώνυμου Μπος, με τίτλο «Η Προσκύνηση των Τριών Μάγων».Η επιτυχία της όπερας ήταν τόσο μεγάλη ώστε από τότε προβάλλεται κάθε παραμονή Χριστουγέννων από την αμερικανική τηλεόραση. Παρουσιάστηκε και συνεχίζει να παρουσιάζεται με μεγάλη επιτυχία σε σκηνές όπερας, κολλέγια αλλά και σε εκκλησίες, σε όλο τον κόσμο. Από πολλούς θεωρείται το κορυφαίο συνθετικό έργο του Μενόττι ο οποίος εκτός από τη μουσική έχει γράψει και το λιμπρέττο της παράστασης.

    Η μουσική- λιμπρέττο είναι του Τζαν Κάρλο Μενόττι, η μουσική διεύθυνση του Γιώργου Βαγιανού, η σκηνοθεσία του Δημήτρη Ιωάννου, τα σκηνικά κοστούμια της Ιωάννας Μανωλεδάκη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι: Πωλ Ζαχαριάδης (Αμάλ), Κατερίνα Καρατζά (μητέρα), Γιάννης Χριστόπουλος (Κάσπαρ), Άκης Λαλούσης (Μέλχιορ), Κωνσταντίνος Κατσάρας (Μπαλτάζαρ), Βασίλης Τσανακτσίδης (υπηρέτης). Συμμετέχει η Ορχήστρα της Όπερας Θεσσαλονίκης και η Χορωδία της Όπερας Θεσσαλονίκης

    [31] ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (12:49 UTC+2)

    Στον χώρο του παλιού Τελωνείου του ΟΛΘ οι επισκέπτες μπορούν να ταξιδέψουν μέσα από τις γιγαντοαφίσες σε σκηνές των κωμωδιών, γουέστερν, αισθηματικών, περιπετειών, ταινιών τρόμου και μελοδραμάτων, που για περίπου 30 χρόνια κοσμούσαν τις προσόψεις των σινεμά, στο πλαίσιο της έκθεσης «Ζωγραφική για τον Κινηματογράφο», που διοργανώνει το Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ο Οργανισμός Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης - Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2001- 2004.

    Πρόκειται για 100 συνολικά έργα μαζί με λιθογραφίες, μακέτες και προσχέδια των ζωγραφικών έργων που φιλοξενούνται στον χώρο του ΜΚΘ. Τα εφήμερα αυτά έργα τέχνης υπογράφουν οι καλλιτέχνες Γιώργος Κουζούνης, Νικόλαος Ανδρεάκος, Γεράσιμος Τουλιάτος, Κώστας Γρηγοριάδης, Χαράλαμπος Σεράσης, Στέφανος Αλμαλιώτης, Ανδρέας Βαζόπουλος, Γιώργος Βακιρτζής, Κώστας Κουζούνης, Νίκος Νικολαϊδης, Μανώλης Παναγιωτόπουλος και Βαγγέλης Φαεινός.

    Το κοινό θα μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση μέχρι και τις 19 Δεκεμβρίου. Ώρες και μέρες λειτουργίας: Από 23/11 - 30/11 10:00 - 21:00, από 1/12 -19/12 10:00 - 14:00 και 18:00 μέχρι 21:00. Τα Σαββατοκύριακα 6- 7/ 12 και 13- 14/12 η έκθεση στο χώρο του ΜΚΘ θα είναι κλειστή.

    [32] DELIVERY ΚΑΙ ΛΙΟΥΜΠΗ ΟΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕ ΤΟ ΕΚΚ

    Αθήνα, 12 Δεκεμβρίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Το διοικητικό συμβούλιο του ελληνικού κέντρου κινηματογράφου κατά τη συνεδρίαση της 10ης Δεκεμβρίου αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τις ταινίες μεγάλου μήκους που είχαν υποβληθεί στο πρόγραμμα ΚΙΝΗΤΡΟ: DELIVERY σε σκηνοθεσία Νίκου Παναγιωτόπουλου, σενάριο Νίκου Παναγιωτόπουλου και Μισέλ Φάις και παραγωγή MARRIANA FILMS, όπως και την ταινία ΛΙΟΥΜΠΗ σε σκηνοθεσία και σενάριο Λάγιας Γιούργου και παραγωγή HIGHWAY PRODUCTIONS- Γιώργος Λυκαρδιόπουλος.

    [33] Η "ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ" ΣΤΟ ΜΜΘ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (10:49 UTC+2)

    Την όπερα «Η Ολυμπιάδα των λαών» σε μουσική της συνθέτριας Χρύσας Μελισσάρη και λιμπρέτου του μουσικού-ποιητή Δημήτρη Αλεξόπουλου, υπό τη μουσική διεύθυνση του αρχιμουσικού της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, Κάρολου Τρικολίδη, παρουσιάζει το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Ευόσμου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ολυμπιακή Παιδεία» του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

    Συντονιστής του προγράμματος είναι η καθηγήτρια Μουσικής του Πειραματικού Σχολείου Ζωή Τσιλίκη.

    Υπεύθυνος για τη Σκηνοθεσία, τα Σκηνικά και τα Κοστούμια της παράστασης είναι ο Διευθυντής του Πειραματικού Γυμνασίου Απόστολος Αποστολίδης.

    Στην όπερα συμμετέχουν ως σολίστ: Βασιλική Βαϊούλη, σοπράνο, Λία Χατζοπούλου, μέτζο σοπράνο, Γιώργος Τζιουβάρας, βαρύτονος και Ηλίας Τηλιακός Βαρύτονος Ε.Λ.Σ.

    Το χορωδιακό μέρος ερμηνεύει η Χορωδία Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας καθώς και Φωνητικό Σύνολο του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης σε μουσική και διδασκαλία της Ζωής Τσιλίκη.

    Το χορευτικό μέρος θα εκτελέσει σύνολο χορού του διαπολιτισμικού γυμνασίου Ευόσμου σε διδασκαλία της φιλολόγου-χορογράφου Βερονίκης Τσουγκράνη.

    Το ρόλο των αφηγητών του έργου έχουν αναλάβει οι Απόστολος Αποστολίδης και Κωνσταντίνος Μυλωνάς.

    Το μέρος της ορχήστρας ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Νέου Ωδείου Θεσσαλονίκης και μέλη της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

    Θα ανέβουν τρεις παραστάσεις του έργου, την Κυριακή 25 Ιανουαρίου στις 9 το βράδυ και για τα σχολεία τη Δευτέρα 26 Ιανουαρίου στις 10.30 το πρωί και στις 12.30 μετά το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η τιμή εισιτηρίου για το κοινό είναι 10 ευρώ και για τους μαθητές 6 ευρώ. Πληροφορίες για συμμετοχή σχολείων στο τηλέφωνο 2310-587 282.

    [34] "ΜΙΚΡΕΣ ΓΚΑΛΕΡΙ" ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Δεκεμβρίου 2003 (10:15 UTC+2)

    Μια συλλογή δεκαπέντε επιλεγμένων έργων Θεσσαλονικέων δημιουργών θα κοσμεί μέχρι τέλος του επόμενου έτους κάθε σχολείο της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του προγράμματος αισθητικής αναβάθμισης «Μικρές γκαλερί στα σχολεία», της Δημοτικής Πινακοθήκης.

    Πρόκειται για μια μικρή συλλογή έργων ζωγραφικής που έχουν αναπαραχθεί για να τοποθετηθεί σε κάθε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα, συνοδεύονται από μια έκδοση με στοιχεία για τη ζωή και το έργο των εικαστικών δημιουργών.

    Το πρόγραμμα της Δημοτικής Πινακοθήκης υλοποιείται σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των Σχολείων, με την υποστήριξη του Βαλκανικού Κέντρου Πολιτισμού-Οργανισμός Μπίλλη και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ύστερα από πρόταση του αντιδημάρχου πολιτισμού Αντώνη Γυφτόπουλου, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του γλύπτη Κυριάκου Καμπαδάκη, ως αναγνώριση της δουλειάς του και της προσφοράς τους την πόλη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 12 December 2003 - 19:13:51 UTC