Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-12-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [02] ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ, ΜΠΛΕΡ, ΣΙΡΑΚ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [04] ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
  • [05] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο.Α.
  • [06] Η ΕΥΡΩΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ
  • [07] ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
  • [08] ΠΑΣΟΚ: ΕΧΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ
  • [09] ΕΓΓΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008 Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΑΡΑΓΟΣΑ;
  • [10] ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ "3" ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
  • [11] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [12] ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ
  • [13] ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
  • [14] ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
  • [15] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΔΗΚ
  • [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [17] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] NEKΡΟΙ ΟΙ 19 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ
  • [19] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
  • [20] ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ
  • [21] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ
  • [22] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΤΟ "ΤΟΦΑΛΟΣ
  • [23] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ Ο ΣΠ. ΚΛΑΔΟΥΧΑΣ
  • [24] 150.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟ 2000 ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
  • [25] ΒΙΝΕΡ ΤΣΑΙΤΟΥΝΓΚ: Ο ΣΙΟΥΣΕΛ ΠΙΘΑΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [26] ΕΚΤΑΚΤΗ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
  • [27] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ
  • [28] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΡΑΜΑΝΤΙ
  • [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ"
  • [30] ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΑΞΗ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ
  • [31] "ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ" ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ
  • [32] ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ TANGOS A CUATRO ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ
  • [33] ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

  • [01] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΡΩΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΣΑΕ Η ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (12:39 UTC+2)

    Ο πρώτος στόχος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, της οργανωμένης ομογένειας πρέπει να είναι η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας σε όλο τον κόσμο, τόνισε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στην Ε΄ Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ και ζήτησε με έμφαση τη στήριξη των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων.

    Παλιότερα νομίζαμε ότι ο κύριος στόχος του ΣΑΕ είναι η υπεράσπιση των εθνικών μας θεμάτων (Κυπριακό κ.α.), αλλά ας είμαστε πραγματιστές, δεν μπορούμε να επηρεάσουμε την πορεία των εθνικών θεμάτων, παρατήρησε ο κ. Στεφανόπουλος. Βεβαίως παραμένει αυτός ο στόχος, αλλά ο πρώτος τώρα είναι η προβολή της Ελλάδας.

    Στο σημείο αυτό επισήμανε ότι η σημερινή Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα του 1940, του 1950, του 1960 και υπογράμμισε:»Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα διοργάνωνε Ολυμπιακούς Αγώνες;»

    Σχετικά με την διοργάνωση της Ολυμπιάδας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα μας θα τη φέρει εις πέρας με επιτυχία και αποφασιστική θα είναι η συμβολή των αποδήμων.

    Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε επιτυχή τη μέχρι τώρα πορεία του ΣΑΕ και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση του ΣΑΕ. Είπε ότι έγιναν και λάθη και ζήτησε οι όποιες διαφωνίες να εκδηλωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να συμβάλουν στην πρόοδο του ΣΑΕ.

    Ζήτησε από τους ομογενείς να στηρίξουν τα Πατριαρχεία που αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και ανέφερε ονομαστικά της Κωνσταντινούπολης, της Αλεξάνδρειας και των Ιεροσολύμων. Σχολίασε πως σωστά ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στο μήνυμα του στο ΣΑΕ, έθεσε τη διάσταση της οικουμενικότητας και σημείωσε πως αυτή η οικουμενικότητα είναι που δμιουργεί ορισμένες φορές και προβλήματα.

    Τάχθηκε υπέρ της αυξημένης συμμετοχής των γυναικών στα κοινά, και στα όργανα του ΣΑΕ και για να επιτευχθεί αυτή πρέπει να βελτιωθούν οι σημερινές συνθήκες που βάζουν εμπόδια.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε συγκινητική και ενθαρρυντική την ατμόσφαιρα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, καθώς επικρατεί το πνεύμα της αδελφοσύνης.

    Μίλησε και για τον εαυτό του λέγοντας πως δεν θα παρακολουθήσει άλλη Παγκόσμια Συνέλευση του ΣΑΕ, ως πρόεδρος της Δημοκρατίας, διότι το 2005 λήγει η θητεία του και μέχρι τότε δεν θα γίνει άλλη συνέλευση.

    Η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου έχει ως εξής:

    «Πιστεύω ότι αυτή η αίθουσα του Βελλιδίου στις άλλες συγκεντρώσεις, τις οποίες φιλοξενεί, δεν έχει αυτό το πνεύμα το οποίο επικρατεί σήμερα και το οποίο είναι τόσο συγκινητικό, τόσο ενθαρρυντικό. Ένα πνεύμα αδελφοσύνης, ένα πνεύμα συναντήσεως και πάλι, ένα πνεύμα, το οποίο και μόνο του θα άξιζε για να δικαιολογήσει το θεσμό του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Όλοι μετέχουμε σε αυτή την αίσθηση - παίρνω τη φράση από το μήνυμα του Παναγιωτάτου το οποίο μόλις ανεγνώσθη- η οποία έχει μια έννοια και κατ' ιδέαν και κατά την πραγματικότητα, επιστροφής. Επιστρέφετε πραγματικά, σεις οι εκπρόσωποι του Ελληνισμού σ' αυτή την αίθουσα. Επιστρέφετε στην Πατρίδα. Αλλά, συγχρόνως, επιστρέφει μαζί σας μια ευρύτερη έννοια επιστροφής του ενδιαφέροντος, της αγάπης των αποδήμων Ελλήνων μεταξύ τους και για τη μητέρα -Πατρίδα.

    Να λοιπόν, πόσο σημαντική είναι αυτή η συνάντηση, πόσο σημαντικός είναι ο θεσμός, τον οποίο καθιερώσαμε εδώ και 9 περίπου χρόνια και πόσο ελπίζω ότι μπορεί ακόμη να βαδίσει προς το μέλλον σε υψηλότερες ακόμη βαθμίδες αποδοτικότητος και έργων σπουδαίων. Εάν κανείς θελήσει να εκτιμήσει τη μέχρι τώρα πορεία του Συμβουλίου, θα πει ότι είναι επιτυχής. Και είναι επιτυχής, όχι μόνο για τον απολογισμό τον οποίο είναι σε θέση να κάνει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού προς όλους εσάς, για τα μέχρι τούδε έργα του, αλλά είναι επιτυχές το Συμβούλιο, όπως και σπουδαίος ο δρόμος, τον οποίον ακολούθησε για πολλούς και διαφόρους λόγους που θα έχω κι εγώ την ευχέρεια να σημειώσω, αλλά και διά τις μελλοντικές ευχέρειες τις οποίες προσφέρει.

    Υπήρξαν και ελλείψεις, υπήρξαν και σφάλματα. Ποιος αντιλέγει; Και ποια προσπάθεια είναι αμέτοχος και σφαλμάτων και ελλείψεων. Αλλά, τα σφάλματα και οι ελλείψεις ποτέ δεν μπορούν να υπερβούν τα θετικά σημεία μιας προσπάθειας και δεν τα υπερβαίνουν ούτε και τώρα. Και αν θα ακουστούν, όπως είμαι βέβαιος ότι θα ακουστούν, με πολύ μεγάλο σεβασμό εκ μέρους όλων αντίθετες απόψεις, αυτές οι απόψεις πρέπει πάντοτε να λειτουργούν από το εσωτερικό του χώρου προς τον οποίον απευθύνονται και να μην καταστρέφουν ποτέ τη βασική προσπάθεια. Είναι λοιπόν φυσικό και εύλογο να περιμένει κανείς και θα είναι πολύ χρήσιμο να υποδειχθούν καινούργιοι δρόμοι, να υποδειχθούν καινούργια έργα, να επισημανθούν παραλείψεις και λάθη, όλα αυτά μέσα στο πνεύμα της επιθυμίας για την ανάπτυξη ακόμα περαιτέρω του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού.

    Θα έλεγα ότι, ήδη, από το κείμενο το οποίο μου έχει δώσει το Υπουργείο, ο Υφυπουργός κύριος Μαγκριώτης, εν σχέσει με τα νέα προγράμματα, τις νέες σκέψεις του Συμβουλίου, θα έλεγα ότι είναι ένα καινούργιο βήμα πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε τους τομείς, εν σχέσει με την προέλευσιν των αποδήμων, χωρισμένους κατά ηπείρους, χωρισμένους κατά χώρες και περιοχές. Σήμερα, επιχειρείται για πρώτη φορά νομίζω, να υπάρξει και μια ειδικευμένη κατεύθυνση και συγχρόνως συνάντηση διαφόρων χώρων. Πρώτος, μεταξύ αυτών, ο χώρος των επιχειρηματιών. Πάρα πολύ σημαντικός. Δεν ξέρω πόσοι μεταξύ υμών είναι επιχειρηματίες, ενδεχομένως, είναι πολύ ολίγοι. Αλλά, στον Απόδημο Ελληνισμό είναι μεγάλος ο αριθμός των επιχειρηματιών και είναι πολύ σημαντικό, εάν μπορέσουμε αυτούς τους επιχειρηματίες, τους διασπαρμένους σε όλο τον κόσμο, να τους φέρουμε σε επαφή μεταξύ τους και με τους επιχειρηματίες της μητέρας -Πατρίδας, για να αναπτυχθούν διά της συνεργασίας των, όσα επιδιώκουμε κάθε φορά, όταν μιλάμε για ανάπτυξη των εμπορικών και συναλλακτικών μας υποθέσεων.

    Συνήθως, όταν ταξιδεύω στο εξωτερικό, συνοδεύομαι από έναν αριθμό επιχειρηματιών και θεωρούμε επιτυχημένη την επίσκεψη, εάν αυτός ο αριθμός των επιχειρηματιών μπορέσει να συνάψει καινούργιες συμφωνίες και να έρθει σε καινούργιες επαφές με τους τοπικούς εκεί επιχειρηματίες. Πόσον ευρύτερος, πόσον αποτελεσματικότερος και πόσον ωφελιμότερος είναι ο ρόλος αυτής της προσπάθειας, εάν μπορέσει να συνενώσει τους Έλληνες επιχειρηματίες οπουδήποτε γης. Και πόσο θα προωθηθούν οι συναλλαγές οι οποίες συμφέρουν στην Ελλάδα, θα είναι μία προσπάθεια ενισχυτική των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Αλλά και των εισαγωγών αντιστοίχων προϊόντων εκ μέρους εκείνων που εργάζονται στις χώρες αυτές, για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο το εμπόριο και να φέρει ακόμη μεγαλύτερη ευημερία, όχι μόνο στους εμπορευομένους, αλλά σε όλους εκείνους οι οποίοι απολαμβάνουν ένα μέρος της ευεργετικής αυτής δραστηριότητος.

    Ένας δεύτερος σπουδαίος τομεύς, τον οποίον θέλω να χειροκροτήσω, είναι η συνάντηση, η συγκέντρωση και η επαφή με τους επιστήμονες του εξωτερικού. Είμαστε όλοι υπερήφανοι για τα επιστημονικά επιτεύγματα και τις θέσεις τις υψηλές που κατέχουν οι Έλληνες στο παγκόσμιο στερέωμα των ακαδημαϊκών χώρων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, όχι μόνο για την ευεργετική επίδραση που θα έχει αυτή η επαφή στα ελληνικά Πανεπιστήμια και εν γένει στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα, αλλά και για έναν άλλον λόγο. Από πολλά χρόνια, από τότε που ήμουν ακόμη στην ενεργό πολιτική ζωή, υπήρχε το πρόβλημα να συγκεντρωθούν οι σπουδαίοι Έλληνες σ' έναν κατάλογο, σ' ένα χώρο συγκεκριμένο, από τον οποίο να μπορούμε κάθε φορά να αντλούμε πληροφορίες, συμβουλές και οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, την οποία είχε ανάγκη το εκάστοτε κράτος, το οποίο μπορούσε να βοηθηθεί από αυτούς τους ανθρώπους. Σήμερα, εάν επιτευχθεί αυτή η συγκέντρωση των επιστημόνων του εξωτερικού, των Ελλήνων την καταγωγή και υψηλά ισταμένων στο επιστημονικό πεδίο, αντιλαμβανόμεθα όλοι τη σπουδαία αποτελεσματικότητα, τη σπουδαία σημασία αυτής της συναντήσεως και διά την Έπιστήμη της Ελλάδος και για την ίδια την Ελλάδα και για τα έργα, για τους στόχους, τους οποίους επιδιώκει να πραγματοποιήσει και να επιτύχει.

          Πέραν αυτών, υπάρχει ήδη η από μακρού χρόνου λειτουργούσα νομίζω, συνάντηση βουλευτών και αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως. Εδώ δε χρειάζεται κανείς να σταθεί για να εξηγήσει τη σημασία αυτής της προσπάθειας, διότι είναι άνθρωποι ασχολούμενοι με την πολιτική, είτε την τοπική είτε την ευρύτερη στην οποία μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμοι γενικότερα για τον Ελληνισμό και για τα συμφέροντα τα ελληνικά. Είναι μία σπουδαία προσπάθεια, χωρίς αμφιβολία.

    Και υπάρχει κι ένας άλλος χώρος νομίζω, πέραν αυτών που μνημόνευσα, των γυναικών. Καλά που μου το θυμίσατε, κύριε Μαγκριώτη. Βλέπω πολύ ολίγες γυναίκες μεταξύ υμών, αγαπητοί φίλοι. Εις δε το πάνελ, το οποίο διευθύνει τις εργασίες του Συμβουλίου, βλέπω μόνον μία.

    Θα ήταν ευχής έργον, παρισταμένης μάλιστα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, να πω ότι υστερούμε σ' αυτό το σημείο και δε βοηθάμε τις γυναίκες να εκπροσωπούνται επαρκώς, όχι μόνο στα πολιτικά σώματα, όχι μόνο στην πολιτική ζωή του τόπου, αλλά και σε όλες τις μορφές και τις εκφράσεις της δημοσίας ζωής. Θα πρέπει να πάψουμε να κατέχουμε σ' αυτό τον τομέα μία από τις τελευταίες θέσεις των πολιτισμένων εθνών. Δεν ομιλώ μόνον περί της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και να δώσουμε την ευχέρεια στις γυναίκες να εκπροσωπούνται ευρύτερα. Άλλωστε, έχουν πολλές ικανότητες και μια ευαισθησία, η οποία λείπει από μας τους άνδρες. Ας το παραδεχθούμε.

    Βέβαια, εδώ κάπως εκφεύγω απ' το θέμα του Αποδήμου Ελληνισμού, αλλά θέλω να προσθέσω ακόμη πως υπάρχει η δικαιολογία ότι τάχα δεν προσέρχονται οι γυναίκες στην διεκδίκηση των διαφόρων αξιωμάτων. Ίσως είναι αληθές, αλλά οι συνθήκες οι υπάρχουσες δεν επιτρέπουν στις γυναίκες να προσέλθουν. Ας βελτιώσουμε, λοιπόν, τις συνθήκες και ας αναμείνουμε τότε, εάν θα προσέλθουν ή δε θα προσέλθουν οι γυναίκες. Αλλά, αφού σας ευχαριστώ για τα χειροκροτήματα τα οποία δεν προέρχονται μόνον εκ των γυναικών, όπως βλέπω ευχαρίστως, αλλά και εκ των ανδρών, επιτρέψτε μου να πω ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού έχει πλέον άλλους συγκεκριμένους στόχους, απ΄ αυτούς που άλλοτε νομίζαμε, διαφορετικούς. Άλλοτε νομίζαμε και κατά κάποιο τρόπο εξακολουθούμε να το νομίζουμε, αλλά όχι στην έκταση και με την ένταση που το νομίζαμε άλλοτε, ότι το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού, ο οργανωμένος Ελληνισμός του εξωτερικού είναι προορισμένος να υπερασπίζεται τα εθνικά μας θέματα και να επεμβαίνει αποτελεσματικά επ' αυτών, είτε ήταν το Κυπριακό και εξακολουθεί να είναι είτε οι διαφορές μας με οποιοδήποτε κράτος, οι οποιεσδήποτε διαφορές και επιδιώξεις. Βεβαίως, εξακολουθεί να είναι μεταξύ των στόχων του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού και του Αποδήμου Ελληνισμού γενικότερα. Αλλά, ας είμαστε πραγματιστές. Δεν μπορούμε να επηρεάσουμε στο βαθμό που θα θέλαμε τα εθνικά μας θέματα. Θα εξακολουθούμε να τα υποστηρίζουμε. Αλλά πιστεύω ένα αντίστοιχο θέμα υψηλής εθνικής προτεραιότητας μπορεί να αντικαταστήσει αυτό που άλλοτε εθεωρείτο ως πρώτον.

    Πιστεύω ότι πρώτος στόχος είναι η προβολή της Ελλάδος σε όλο τον κόσμο. Η προβολή της συγχρόνου Ελλάδος, η προβολή των όσων έχει επιτύχει, της προόδου την οποίαν έχει κάμει και των δυνατοτήτων που ακόμη είναι μπροστά της. Ποιος θα περίμενε ότι η Ελλάς είναι σε θέση να διοργανώσει Ολυμπιακούς Αγώνες. Ένα μικρό κράτος μεταξύ των ελαχίστων εις το παρελθόν μικρών κρατών που μπόρεσαν να διοργανώσουν Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι οργανώνονται από τα μεγάλα κράτη. Εξ όσων ενθυμούμαι, μόνον η Φινλανδία έχει οργανώσει στο παρελθόν Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήταν ένα κράτος προοδευμένο, πρέπει να το δεχθούμε, από πολλά χρόνια, είχε έναν πολιτισμό γενικώς αναγνωρισμένο και δυνατότητες οικονομικές.

    Ήδη η Ελλάς έχει και αυτή τη δυνατότητα να οργανώνει Ολυμπιακούς Αγώνες, τους οποίους θα φέρει σε πέρας -είμαι βέβαιος- και τα αποτελέσματα της προσπάθειας αυτής θα κριθούν απ' όλους θετικά. Και σ' αυτή την προσπάθεια είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλετε εσείς οι Απόδημοι, ήδη έχω πληροφορηθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών προέρχεται από τους ιδικούς σας κόλπους. Να, λοιπόν, ένας καινούργιος στόχος, ευρύτατος. Ανά πάσα στιγμή, να υπενθυμίζουμε την προσφορά της Ελλάδος, όχι μόνον την παλαιά, την αρχαία, η οποία δεν παύει να είναι υπαρκτή, αλλά την προσφορά και τη σημασία και τη σπουδαιότητα της συγχρόνου Ελλάδος, η οποία δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα των ιδικών μου νεανικών ημερών.

    Έχετε την ευτυχία οι περισσότεροι από σας να είσαστε νέοι ή βλέπω μεταξύ υμών και μερικούς λευκόθριχες, οι οποίοι πλησιάζουν την ηλικία την ιδική μου. Εμείς οι παλαιότεροι ξέρουμε πώς ήταν αυτός ο τόπος παλαιότερα. Ξέρουμε πώς ήταν το 1930, 40, 50, 60, για να μην πλησιάσω και σε πιο νεώτερες εποχές. Και ποια διαφορά υπάρχει; Τεραστία. Ε, αυτή τη διαφορά όχι μόνο καλείσθε να την ενισχύσετε να γίνει ακόμα μεγαλύτερη, αλλά καλείσθε και να την προβάλλετε και να τη διακηρύξετε, για να επιτύχει η Ελλάς αυτό που δεν έχει επιτύχει μέχρι τώρα: Να γίνει γνωστή, γνωστότερη απ' ό,τι υπήρξε κι απ' ό,τι είναι, να γίνει στο μέλλον.

    Και τέλος, είναι πολύ σπουδαίος ο σκοπός τον οποίον είδα να μνημονεύεται για τη στήριξη των Πατριαρχείων. Μακαριότατε, είναι πολύ σημαντική η παρουσία σας, όπως και των Σεβασμιωτάτων. Τα Πατριαρχεία μας είναι και αυτά απόδημα και έχουν τα προβλήματα όλων των αποδήμων. Και είναι απόδημα και ελληνικά ιδρύματα συγχρόνως, πέραν της οικουμενικότητος, την οποίαν πολύ σωστά ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως εσημείωσε εις το μήνυμά του. Αλλά, η οικουμενικότης των μπορεί να τους δημιουργεί ακόμα περισσότερα προβλήματα, τα οποία πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε, να τα αντιμετωπίσετε καθ' οιονδήποτε τρόπο. Και το της Κωνσταντινουπόλεως και το της Αλεξανδρείας και των Ιεροσολύμων έχουν προβλήματα αυτή την εποχή. Γενικά προβλήματα τα οποία γνωρίζετε κι εσείς και στα οποία πρέπει να συνδράμετε με όλες τις προσπάθειές σας και είμαι βέβαιος ότι θα το πράξετε.

    Το Συμβούλιο πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει. Δεν πρέπει να σταματήσει την πορεία του κανένα εμπόδιο. Πρέπει να το προγραμματίσετε με βάθος χρόνου. Και σε αυτό το βάθος χρόνου εγώ δε θα σας συντροφεύσω, και δε θα σας συντροφεύσω διότι η θητεία μου λήγει το 2005 και μέχρι τότε δεν προβλέπεται νέα Σύνοδος ώστε να συναντηθούμε και πάλι. Δε θέλω να προσδώσω κάποιον συναισθηματικό τόνο σ' αυτό το σημείο της ομιλίας μου. Αλλά θέλω να σας δώσω μία ευχή. Την ευχή να μη σας απολείψει ο ζήλος, να μη σας απολείψει ο ενθουσιασμός, να μη σας απολείψουν οι σπουδαίοι στόχοι. Και να συνεχίσετε αυτό το δρόμο τον οποίο έχετε ξεκινήσει με ακόμη ισχυρότερο βηματισμό και πιο έντονο. Και σε αυτό το βηματισμό, να μην ξεχνάτε κι έναν άλλο σπουδαίο στόχο, όσο κι αν είναι δύσκολος να επιτευχθεί και δεν έχει επιτευχθεί ούτε θα έχει επιτευχθεί μέχρι το τέλος ολοκληρωτικώς. Την προστασία, την εκμάθηση, τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας.

    Μερικές φορές με επισκέπτονται Απόδημοι. Και τους ερωτώ τι γλώσσα μιλάνε στο σπίτι τους. Άλλοι μου απαντούν ότι μιλούν Αγγλικά και καταλαβαίνω την ανάγκη που υπάρχει, άλλοι με ευχαριστούν εξαιρετικά, όταν μου λένε ότι μιλάνε Ελληνικά. Και αυτός είναι ένας λόγος για να μαθαίνουν τα Ελληνικά και τα παιδιά τους. Ας μάθουν όσα περισσότερα μπορούν παιδιά να μιλούν Ελληνικά, αφού είναι Έλληνες. Αφού είναι η γλώσσα των και η δική μας και των προγόνων μας. Αφού είναι η γλώσσα με την οποία ζούμε, αναπτυσσόμεθα, προκόβουμε και λειτουργούμε.

    Θέλω λοιπόν, τελειώνοντας, να σας πω, συνεχίστε σε όλους αυτούς τους τομείς. Και να σας πω ότι μου δώσατε εξαιρετικές συγκινήσεις σε όλες τις περιπτώσεις που συναντηθήκαμε, όπως και σε όλες τις περιπτώσεις που συναντώμαι με αποδήμους.

    Σας χαιρετώ λοιπόν, με πολύ μεγάλη αγάπη»

    [02] ΕΓΓΡΑΦΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΑΡΑΓΟΣΑΣ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΟ ΒΙΕ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΡΓΕΣΤΗ

    Παρίσι, 11 Δεκεμβρίου 2003 (15:15 UTC+2)

    Της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας Γούτα

    Έγγραφη διαμαρτυρία κατά της Σαραγόσας θα καταθέσουν αύριο με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΒΙΕ στο Παρίσι, η Θεσσαλονίκη και η Τεργέστη, καταγγέλλοντας ότι η ισπανική πόλη παραβίασε «συμφωνία κυρίων», στην οποία είχαν καταλήξει οι τρεις διεκδικήτριες της παγκόσμιας έκθεσης EXPO 2008.

    Η συμφωνία προέβλεπε ότι, κατά τα συμπόσια που σχετίζονται με τη διεκδίκηση της παγκόσμιας έκθεσης, καμία από τις τρεις υποψήφιες πόλεις δεν επρόκειτο να καλέσει εκπροσώπους από τις 92 χώρες-μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ). Στόχος ήταν να μην επιχειρηθεί από καμία πλευρά ο «προσηλυτισμός» των προσώπων που το Δεκέμβριο του 2004 θα αναδείξουν, με μυστική ψηφοφορία, τη διοργανώτρια πόλη της EXPO 2008. Κόντρα στα προβλεπόμενα από τη συμφωνία, η Σαραγόσα διοργάνωσε στις 14 Νοεμβρίου συμπόσιο, στο οποίο πέραν των 14 μελών της εκτελεστικής γραμματείας του ΒΙΕ, κάλεσε και εκπροσώπους χωρών «ψηφοφόρων».

    Την ίδια ώρα που η Ισπανία χάνει «πόντους» λόγω της συγκεκριμένης κίνησης, δεδομένου ότι το καταστατικό του ΒΙΕ επιτάσσει τήρηση των «συμφωνιών κυρίων», προβλήματα αντιμετωπίζει και η ιταλική υποψηφιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, οι Ιταλοί αναμένεται να ζητήσουν και πιθανότατα θα λάβουν από το ΒΙΕ- παράταση 7 έως 10 ημερών για την υποβολή φακέλου διεκδίκησης της EXPO. Πάντως, η ελληνική πλευρά προτίθεται να εμμείνει στην ανάγκη τήρησης των αρχικών προθεσμιών.

    Οι εξελίξεις αυτές, λίγες εβδομάδες πριν από την επίσημη κατάθεση των φακέλων υποψηφιότητας των τριών πόλεων στο ΒΙΕ στις 23 Ιανουαρίου 2004, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στο ελληνικό «στρατόπεδο», δεδομένου ιδίως ότι η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

    Η γεωγραφική θέση της πόλης, που την καθιστά δίοδο προς τις αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, υποσχόμενη ισχυρά ανταποδοτικά οφέλη, αποτελεί ένα από τα κύρια «ατού» της ελληνικής υποψηφιότητας, όπως τόνισε σήμερα από το Παρίσι, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Χάρης Καστανίδης. Προς την ίδια κατεύθυνση θετικά επιδρά και το γεγονός ότι στην πόλη εδρεύουν 10 διεθνείς οργανισμοί.

    Ενόψει της αυριανής παρουσίασης της ελληνικής υποψηφιότητας στα γραφεία του ΒΙΕ, ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι η ισχυρή κρατική στήριξη και η πλήρης ομοφωνία σε θέματα της EXPO αποτελούν επίσης ένα πολύ ισχυρό «χαρτί» για τη Θεσσαλονίκη, επαρκές για να αντισταθμίσει π.χ. τη χρηματοδοτική και επικοινωνιακή στήριξη του ομίλου BENETTON προς την Τεργέστη.

    Επιπροσθέτως, το δελεαστικό θέμα της ελληνικής υποψηφιότητας (ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ: Γνώση-Γεωργία-Διατροφή) αλλά και η παρακαταθήκη που θα αφήσουν πίσω τους οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004, συνιστούν πρόσθετες θετικές παραμέτρους. Παράλληλα, ήδη από της αυριανή παρουσίαση, η ελληνική πλευρά θα παρουσιάσει ως συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης την ασφάλεια που παρέχει η πόλη, ιδίως μετά την εξάρθρωση της «17ης Νοέμβρη» αλλά και το γεγονός ότι λόγω της ΔΕΘ διαθέτει εκτεταμένη τεχνογνωσία στις εκθεσιακές διοργανώσεις. Εξάλλου, η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να μετατρέψει ταμειονεκτήματα της ιταλικής και ισπανικής υποψηφιότητας σε δικά της πλεονεκτήματα.

    Για τη Σαραγόσα, αδύναμο σημείο θεωρείται το γεγονός ότι μια άλλη ισπανική πόλη, η Σεβίλλη, ανέλαβε πρόσφατα (1992) την EXPO. Επιπλέον, η Σαραγόσα διαθέτει μόνο ένα μικρό περιφερειακό αεροδρόμιο, που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει διεθνείς πτήσεις.

    Στην περίπτωση της Τεργέστης, δυσμενώς ενδέχεται να επιδράσει το γεγονός ότι ο στόχος της ανάληψης της EXPO συνδέθηκε με την επιδίωξη εξασφάλισης πρόσθετης χρηματοδότησης για την ανακατασκευή του παραδοσιακού λιμανιού της πόλης. Άλλωστε, όπως διευκρίνισε ο κ. Καστανίδης, Θεσσαλονίκη και Σαραγόσα ξεκινούν από την ίδια «αφετηρία» σε επίπεδο δημιουργίας των απαιτούμενων υποδομών για την EXPO.

    Στο μεταξύ, η ελληνική πλευρά δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις διπλωματικές διεργασίες (Lobbying) για την εξασφάλιση διεθνών υποστηρικτών της Θεσσαλονίκης, καθώς, όπως τόνισε ο υπουργός, η συγκεκριμένη παράμετρος μπορεί να συνδράμει μέχρι και κατά 50% στην επιτυχία της διεκδίκησης.

    Στο πλαίσιο αυτό, η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί στην Ουάσινγκτον, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, στο τέλος Ιανουαρίου. Επίσης, τα στοιχεία για την ελληνική υποψηφιότητα επικαιροποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και αποστέλλονται στις ελληνικές διπλωματικές αρχές ανά τον κόσμο. Η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση μέχρι το Δεκέμβριο του 2004, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η μυστική ψηφοφορία των μελών του ΒΙΕ.

    Στόχος της ελληνικής υποψηφιότητας είναι να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν περισσότερους συμμάχους στο εσωτερικό, ώστε να αντισταθμίσει ενδεχόμενη «ροή» ψήφων προς την Ισπανία και την Ιταλία, από τις φιλικές λατινοαμερικάνικες χώρες.

    «Το διάστημα που μεσολαβεί από αύριο, οπότε παρουσιάζεται η ελληνική υποψηφιότητα, μέχρι και τις 23 Ιανουαρίου 2004, ημερομηνία κατάθεσης φακέλων, είναι για τις τρεις πόλεις το αποφασιστικότερο και κρισιμότερο», κατέληξε ο κ. Καστανίδης.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΡΕΝΤΕΡ, ΜΠΛΕΡ, ΣΙΡΑΚ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2003 (06:45 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ,ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και ο καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ θα συναντηθούν νωρίς αύριο, πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία προσπάθεια να ξεπεραστούν οι διαφορές που απειλούν να μπλοκάρουν τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο σύνταγμα.

    Εκπρόσωπος του Τόνι Μπλερ δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες όπου οι αρχηγοί κυβερνήσεων θα συνέλθουν με στόχο να συμφωνήσουν σε ένα σύνταγμα για τη διευρυμένη, αποτελούμενη από 25 κράτη-μέλη, ΕΕ.

    [04] ΕΡΑΝΟΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Αρχίζει την προσεχή Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ο ετήσιος Ερανος της Αγάπης που διενεργεί η Διεύθυνση Χριστιανικής Αλληλεγγύης της Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσω των Ενοριακών Φιλόπτωχων Ταμείων της.

    Ο έρανος θα διαρκέσει μέχρι την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου και με τα έσοδά του υποστηρίζεται μία σειρά έργων αγάπης που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την παροχή στέγης, διατροφής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε υπερήλικες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ορφανά παιδιά, κακοποιημένες γυναίκες, την καθημερινή σίτιση προσφύγων και γενικά την ενίσχυση του φιλανθρωπικού και κοινωνικού έργου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το οποίο επικεντρώνεται στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.

    Σε σχετικό μήνυμά του ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος υπογραμμίζει ότι "ποτέ δεν είναι αργά, όλοι μας και ο καθένας ξεχωριστά, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση με τον εαυτό μας, το συνάνθρωπο και το Θεό και να νιώσουμε, επιτέλους ότι κοινωνία σημαίνει αλληλεξάρτηση και να μη διστάσουμε να δούμε κατάματα τις αδυναμίες και τις ελλείψεις μας, την απουσία αγάπης που συχνά χαρακτηρίζει τη ζωή μας".

    [05] ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Ο.Α.

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:50 UTC+2)

    Τη Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων (Δ.Α.Ο.Α.) επισκέφθηκε σήμερα κλιμάκιο του Τομέα Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ. αποτελούμενο από τον υπεύθυνο του Τομέα, βουλευτή Χανίων Χρ. Μαρκογιαννάκη, τον αναπληρωτή υπεύθυνο, βουλευτή Λάρισας Γ. Γαρουφαλιά και την βουλευτή Β΄ Αθηνών Αικ. Παπακώστα και ενημερώθηκε για την πορεία προετοιμασίας των μέτρων για την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι η ενημέρωση ήταν εκτενής και ότι σύμφωνα μ' αυτήν, η πορεία της προετοιμασίας δεν έχει ξεφύγει σημαντικά από τα αρχικά χρονοδιαγράμματα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα, από τη διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου Δημόσιας Τάξης να καθορίσει, μονομερώς και χωρίς διάλογο με τους συνδικαλιστικούς φορείς των Σωμάτων Ασφαλείας, τα ωράρια εργασίας, την αποζημίωση και τη διοικητική μέριμνα όσων Αστυνομικών, Πυροσβεστών και Λιμενικών θα εργαστούν υπερωριακά, ή εκτός έδρας, κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης τόνισε ότι η Ν.Δ. θα ασκήσει πίεση τόσο προς τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, όσο και προς τους συνδικαλιστές των Σωμάτων Ασφαλείας, προκειμένου να αποφευχθούν αντιδικίες, που θα μπορούσαν να διαταράξουν την επιβαλλόμενη εργασιακή ειρήνη κατά τη διάρκεια των Αγώνων.

    «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι εθνική υπόθεση. Πρέπει να πετύχουν. Και, για να συμβεί αυτό, σημαντική παράμετρος είναι η απόλυτα ασφαλής διεξαγωγή τους. Η Νέα Δημοκρατία, που ως κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα έχει την ευθύνη γι' αυτό, παρακολουθεί σήμερα, ως αντιπολίτευση, με το επιβαλλόμενο ενδιαφέρον τις προετοιμασίες», είπε.

    [06] Η ΕΥΡΩΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ Ν.Δ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ Κ.Ε.Σ.

    Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    ''Είναι προφανές, ότι με την κατάθεση της νέας τροπολογίας, οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ ουσιαστικά εξακολουθούν να επιδιώκουν τον αρχικό τους στόχο, για τη νομιμοποίηση των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών, προσπαθώντας να παραπλανήσουν το κοινό», επισημαίνει ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κατηφόρης εκ μέρους της ομάδας του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με αφορμή τις ανακοινώσεις των ευρωβουλευτών της Ν.Δ σχετικά με την νέα τροπολογία που κατέθεσαν στην έκθεση Ζάππαλα.

    «Εμφανίζονται ως όψιμοι υπέρμαχοι της ποιότητας της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ενώ στην ουσία αναδιπλώνονται, επιχειρώντας να συνθέσουν τις διαφορετικές απόψεις των στελεχών του κόμματός τους για το επίμαχο ζήτημα», τονίζει ο κ. Κατηφόρης και προσθέτει:

    «Μόνο το γεγονός ότι για το ίδιο θέμα έχουν σταλεί δύο διαφορετικές ανακοινώσεις από τους κ. Τρακατέλλη και κ. Χατζηδάκη, φανερώνει την ''σύμπνοια'' της Ν.Δ στο θέμα αυτό».

    «Σε κάθε περίπτωση, η ενέργεια τους είναι εξίσου παραπλανητική με την προηγούμενη προσπάθειά τους για νομιμοποίηση των Κ.Ε.Σ.

    Και αυτό γιατί :

    Το περιεχόμενο της νέας τροπολογίας, είναι άσχετο με την υπό αναθεώρηση οδηγία (εσωτερική αγορά, αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων), γιατί αναφέρεται σε θέματα ποιότητας εκπαίδευσης, τα οποία ως γνωστόν, ανήκουν σύμφωνα με τις Συνθήκες στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών μελών.

    Συνεπώς, η εισαγωγή νέας τροπολογίας που αφορά την ποιότητα της εκπαίδευσης, σε οδηγία για την εσωτερική αγορά, βρίσκεται σε ευθεία σύγκρουση με το ισχύον κοινοτικό δίκαιο και ως τέτοια θα απορριφθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή δεν θα γίνει αργότερα δεκτή από το Συμβούλιο», τονίζει.

    «Ενας τρόπος υπάρχει να διαφοροποιηθούν από τις επιδιώξεις τους αυτές. Να ψηφίσουν την τροπολογία Κουκιάδη για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης», καταλήγει ο κ. Κατηφόρης.

    [07] ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Επέκρινε την τοποθέτηση του προέδρου του ΣΕΒ Οδυσσέα Κυριακόπουλου για επίσπευση των εκλογών ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος τονίζοντας ότι «δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει σε πολιτικές και κομματικές διεργασίες».

    Δεν είναι δουλειά του ΣΕΒ να μπαίνει σε ζητήματα κομματικά και ζητήματα, πρέπει πάνω από όλα να σέβεται τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών θεσμών και του Συντάγματος που καθορίζουν το πλαίσιο λειτουργίας του πολιτικού μας συστήματος και βέβαια των εκλογών, είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

    «Θεωρώ ότι είναι ένα ατόπημα που με τις κινήσεις του θα πρέπει να το διορθώσει», υπογράμμισε και έκανε λόγο για αρνητική έκπληξη από πλευράς της ηγεσίας του ΣΕΒ.

    Ο κ. Πολυζωγόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, η θέση αυτή να μην προδιαθέτει και τη στάση του ΣΕΒ στις διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας και τις αυξήσεις των μισθών.

    [08] ΠΑΣΟΚ: ΕΧΕΙ ΣΥΓΧΥΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:29 UTC+2)

    «Το εάν ο πρόεδρος του ΣΕΒ εκφράζει την πολιτική της Ν.Δ. ή η Ν.Δ. εκφράζει την πολιτική του ΣΕΒ, ας φροντίσουν να το διευκρινίσουν οι ίδιοι επιλέγοντας όποια από τις δύο εκδοχές προτιμούν. Ο κ. Κυριακόπουλος με τις δηλώσεις του καταφέρνει να αποκαλύψει όσα η Ν.Δ. επιμελώς αποφεύγει να πει», τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τις δηλώσεις και συνεντεύξεις του κ. Κυριακόπουλου.

    «Οι θέσεις του για τα εισοδήματα των εργαζομένων, τις κοινωνικές δαπάνες, τις διαρθρωτικές αλλαγές, ταυτισμένες με τις θέσεις της Ν.Δ., επιβεβαιώνουν τους ευσεβείς πόθους όλων εκείνων που θέλουν την ανατροπή πολιτικών και κατακτήσεων υπέρ των εργαζομένων και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Είναι θέσεις που, αν επρόκειτο να εφαρμοσθούν από μια κυβέρνηση της Ν.Δ., θα δυναμίτιζαν την κοινωνική συνοχή και θα πήγαιναν την οικονομική και κοινωνική ζωή της χώρας χρόνια πίσω», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

    «Στο παρελθόν ο κ. Κυριακόπουλος είχε μόνος αυτός- προβλέψει αύξηση της ανεργίας στο 18% και είχε ταχθεί ανοιχτά κατά των μέτρων κοινωνικής πολιτικής που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης τον Σεπτέμβριο. Και τότε και τώρα εμφανίζεται να έχει πλήρη σύγχυση ως προς το ρόλο του και τα όριά του.

    Σήμερα, με το «κερασάκι στην τούρτα» για την ανάγκη διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, εμπλέκει ευθέως και απροκάλυπτα τον ΣΕΒ στην πολιτική αντιπαράθεση.

    Η απάντηση και στον κ. πρόεδρο του ΣΕΒ και στη Ν.Δ. θα δοθεί στο τέλος της τετραετίας από τον ελληνικό λαό και θα είναι αποστομωτική», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    [09] ΕΓΓΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΧΡΟ 2008 Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΚΑΙ Η ΣΑΡΑΓΟΣΑ;

    Παρίσι, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:33 UTC+2)

    Της απεσταλμένης μας, Αλεξάνδρας Γούτα

    Μικρό προβάδισμα έναντι της Τεργέστης φαίνεται ότι διαθέτουν η Θεσσαλονίκη και η Σαραγόσα, στον αγώνα δρόμου για την ανάληψη της Παγκόσμιας Εκθεσης ΕΧΡΟ 2008. Αν και είναι νωρίς για να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα αναδείξει τη διοργανώτρια της ΕΧΡΟ, ωστόσο, η ισπανική πόλη εξελίσσεται, κατά τα φαινόμενα, στην κύρια ανταγωνίστρια της ελληνικής υποψηφιότητας, με ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους 800 εκατ. ευρώ.

    Η Σαραγόσα, η οποία αναμένει 7,5 εκατ. επισκέπτες σε περίοδο τριών μηνών, αν αναλάβει την ΕΧΡΟ, σχεδιάζει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων δαπανών για τη διοργάνωση της έκθεσης από πωλήσεις αδειών, επιχειρηματικά κέρδη και από έσοδα προερχόμενα από τη μελλοντική χρήση των εγκαταστάσεων του EXPOsite.

    Σε μια προσπάθεια να «πείσει» τα 92 κράτη-μέλη του Διεθνούς Γραφείου Εκθέσεων (ΒΙΕ) για την πληρότητα της πρότασής της, η ισπανική πόλη επικαλείται ως πλεονέκτημα το επίκαιρο θέμα της υποψηφιότητάς της («Νερό και Βιώσιμη Ανάπτυξη»), αλλά και τις εντυπωσιακές υποδομές που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν μέχρι τη διοργάνωσή της. Μεταξύ αυτών, η λεγόμενη «Γέφυρα της Τρίτης Χιλιετίας», που θα κατασκευαστεί κοντά στο ισπανικό Exposite από τον μηχανικό Juan Hose Arenas, αλλά και ο αποκαλούμενος «Πύργος του νερού».

    Σε επίπεδο υποδομών για τις μεταφορές, η Σαραγόσα «ποντάρει» στον σιδηρόδρομο υψηλών ταχυτήτων που διαθέτει, ώστε να αντισταθμίσει ένα από τα αδύναμα σημεία της: την ανυπαρξία μεγάλου αεροδιαδρόμου, ικανού να εξυπηρετήσει διεθνείς πτήσεις. Ο σιδηρόδρομος υψηλών ταχυτήτων σχεδιάζεται να συνδέσει τη Σαραγόσα με τη Βαρκελώνη μέχρι το 2004 και με τη Γαλλία ως το 2007.

    Γενικότερα, η Ισπανία φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο οργάνωσης, υπόδειγμα για τις μελλοντικές ΕΧΡΟ, ενώ έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή 5.000 εθελοντών στο πρόγραμμα της ισπανικής υποψηφιότητας, την οποία προωθούν τρία σχήματα: μια διυπουργική επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους εννέα υπουργείων, η εταιρία "Zaragoza Expo 2008" και η κοινοπραξία "Pro EXPO Zaragoza 2008". Κατ' ουσίαν, σε επίπεδο υποδομών, η Θεσσαλονίκη και η Σαραγόσα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία.

    Συγκριτικά πιο αδύναμη εμφανίζεται μέχρι στιγμής η ιταλική υποψηφιότητα, αν και ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις κατά τη μυστική ψηφοφορία του ΒΙΕ τον Δεκέμβριο του 2008.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ιταλοί θα ζητήσουν μικρή παράταση της προθεσμίας για την κατάθεση του φακέλου της υποψηφιότητάς τους (η προθεσμία εκπνέει κανονικά στις 23/1).

    Παράλληλα, το γεγονός ότι η Τεργέστη προσβλέπει στην ανάληψη της ΕΧΡΟ, ώστε να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του παλιού λιμανιού της (ενός αξιόλογου δείγματος βιομηχανικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα), δεν συγκαταλέγεται ανάμεσα στα θετικά χαρακτηριστικά της ιταλικής υποψηφιότητας.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει πάντως το θέμα της ιταλικής πρότασης για την ΕΧΡΟ 2008. Οι Ιταλοί έχουν επιλέξει να επικεντρωθούν στην κινητικότητα ατόμων και εμπορευμάτων (θέμα, ωστόσο, που έχει επιλεγεί δύο φορές σε προηγούμενες ΕΧΡΟ, σε αντίθεση με την πρόταση της ελληνικής πλευράς- ΜΗΤΕΡΑ ΓΗ, ΓΝΩΣΗ, ΓΕΩΡΓΙΑ, ΔΙΑΤΡΟΦΗ- η οποία δεν έχει αξιοποιηθεί εδώ και τουλάχιστον έξι δεκαετίες.

    Ως καινοτομία, σε επίπεδο θέματος, η υποψηφιότητα της Τεργέστης εστιάζεται στις νέες τεχνολογίες στον τομέα της μεταφοράς, που θα διαδραματίσουν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στο εγγύς μέλλον. Οι οργανωτές της ιταλικής ΕΧΡΟ σχεδιάζουν να δημιουργήσουν το δικό τους EXPOsite σε ένα περιορισμένο μέρος του λιμανιού της Τεργέστης, το οποίο όμως θα ανακαινιστεί πλήρως, ώστε να επαναχρησιμοποιηθεί στο μέλλον.

    Όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης και της Σαραγόσας, η ιταλική υποψηφιότητα για την ΕΧΡΟ, που προωθείται από την εταιρία TRIESTE EXPO CHALLENGE SCPA, υποστηρίζεται από την κεντρική κυβέρνηση. Ωστόσο, το υψηλό κόστος της προετοιμασίας της έκθεσης και ιδίως της ανακατασκευής του λιμανιού, επιτάσσει και την εμπλοκή ιδιωτικών κεφαλαίων στο όλο εγχείρημα.

    Μια πρόγευση των υποψηφιοτήτων της Θεσσαλονίκης, της Τεργέστης και της Σαραγόσας, που θα παρουσιαστούν αύριο, με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης του ΒΙΕ, στο Παρίσι, έδωσαν σήμερα το απόγευμα, στη γαλλική πρωτεύουσα, οι εκπρόσωποι των τριών πόλεων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μόνο η ελληνική υποψηφιότητα παρουσιάστηκε από υπουργό, τον ΥΜΑ-Θ, Χάρη Καστανίδη, γεγονός που δημιούργησε θετικές εντυπώσεις, πιθανώς "εφοδιάζοντας" τη Θεσσαλονίκη με ένα πρόσθετο "ατού" έναντι των ανταγωνιστών της._

    [10] ΣΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙ ΘΑ ΦΘΑΣΕΙ Η ΓΡΑΜΜΗ "3" ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:21 UTC+2)

    Την επέκταση της γραμμής «3» του Μετρό της Αθήνας κατά 1 χιλιόμετρο προκειμένου να φθάσει από το Αιγάλεω στο Χαϊδάρι, ανακοίνωσε η υπουργός Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων κ. Βάσω Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης σε ανοιχτή εκδήλωση διαλόγου με τους πολίτες και τους εκπροσώπους των φορέων του Αιγάλεω, της Αγίας Βαρβάρας και του Χαϊδαρίου.

    Όπως είπε η κ. Παπανδρέου, με την επέκταση της γραμμής και με την προσθήκη ενός ακόμα σταθμού στο Χαϊδάρι, θα εξυπηρετηθούν καλύτερα οι κάτοικοι των Δυτικών προαστίων της πρωτεύουσας και θα βελτιωθεί η μετεπιβίβαση από τα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα.

    Υπολογίζεται ότι με την επέκταση της γραμμής η καθημερινή επιβατική κίνηση θα αυξηθεί κατά 50.000 άτομα.

    Ο σταθμός «Χαϊδάρι» θα είναι ο νέος τερματικός σταθμός της επέκτασης της γραμμής «3» και η αρχική χωροθέτησή του γίνεται στην πλατεία Δαβάκη κατά μήκος της Ιεράς Οδού σε βάθος 20 μέτρων. Μετά όμως από πρόταση των Δήμων της περιοχής, εξετάζεται και η εναλλακτική χωροθέτησή του στην πλατεία Αγίας Μαρίνας.

    Ο προϋπολογισμός του έργου για το πρόσθετο τμήμα ανέρχεται σε 137 εκατ. ευρώ και οι αναγκαίοι πόροι είναι διασφαλισμένοι. Το έργο πρόκειται να δημοπρατηθεί το ερχόμενο Φθινόπωρο του 2004, προκειμένου να δοθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2007 μαζί με την υπόλοιπη επέκταση της γραμμής. Ο σταθμός Χαϊδαρίου θα κατασκευαστεί στο μεγαλύτερο τμήμα του με την μέθοδο της υπόγειας εκσκαφής για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι καθυστερήσεων λόγω των αρχαιολογικών εκσκαφών.

    Με τη λειτουργία της επέκτασης, η απόσταση Μοναστηράκι - Χαϊδάρι θα καλύπτεται σε 6 λεπτά ενώ 33 λεπτά θα απαιτούνται για να φθάσει κάποιος από το Χαϊδάρι στο σταθμό του Μετρό στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    [11] ΑΝΟΔΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (19:58 UTC+2)

    Σε θετικό έδαφος κινείται τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης η Wall Street, καθώς τα καλύτερα των αναμενομένων στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής του Νοεμβρίου αντισταθμίζουν τις πιέσεις από την αύξηση για δεύτερη συνεχή εβδομάδα των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.

    Ειδικότερα, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις λιανικής του Νοεμβρίου (συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων αυτοκινήτων) αυξήθηκαν κατά 0,9%, κι ενώ οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων της Wall Street έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,7%. Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις ανέβηκαν κατά 0,4%, επίσης μεγαλύτερο ποσοστό από ότι αναμενόταν σε σχέση με την πορεία του δείκτη τον προηγούμενο μήνα.

    Εξάλλου, κατά την εβδομάδα που έληξε το περασμένο Σάββατο, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 13.000, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν τα ανησυχητικά επίπεδα των 400.000. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των αιτήσεων για την παροχή επιδομάτων ανήλθε στις 378.000, από 365.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων που αποτελεί πιο σταθερό μέτρο σύγκρισης αυξήθηκε κατά 2.250 στις 364.750.

    Από το μέτωπο των επιχειρήσεων κέρδη της τάξης του 2,90% σημειώνει ο τίτλος της Home Depot μετά από ανακοίνωση της διοίκησης της εταιρίας ότι ολοκλήρωσε την επαναγορά ιδίων μετοχών, αξίας 1 δισ. δολ., και ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε πρόσθετη αγορά μετοχών αντίστοιχου ποσού.

    Άνοδο 4,71% καταγράφει η μετοχή Brocade Communications Systems, έπειτα από την αναβάθμιση της σύστασής της σε «neutral» (ουδέτερη στάση) από «sell, στην οποία προχώρησε η Merrill Lynch.

    Στις 7.52 το βράδυ ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε κέρδη 0,52% και διαμορφωνόταν στις 9.973,49 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας «σκαρφάλωνε» στις 1.925,47 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,09% και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 σημείωνε άνοδο 0,81% στις 1.067,73 μονάδες.

    [12] ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣ ΑΡΙΘΜΩΝ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (19:33 UTC+2)

    Από τον Ιανουάριο του νέου έτους τίθεται σε εφαρμογή η υπηρεσία φορητότητας αριθμών κινητής τηλεφωνίας, σύμφωνα με απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην αγορά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών.

    Η υπηρεσία αφορά στη δυνατότητα των συνδρομητών να αλλάζουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο διατηρώντας τον τηλεφωνικό αριθμό τους και αναμένεται να εντείνει τον ανταγωνισμό δεδομένου ότι οι πάροχοι προσπαθούν να προσελκύσουν συνδρομητές άλλων δικτύων και επίσης οι συνδρομητές αποδεσμεύονται από την ανάγκη αλλαγής αριθμού όταν αλλάζουν τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

    Η εφαρμογή της υπηρεσίας θα είναι σταδιακή προκειμένου να αντιμετωπισθούν τεχνικά ζητήματα (κυρίως διαλειτουργικότητας) και να διασφαλισθεί στο ακέραιο η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Φορητότητας στο κοινό.

    Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος των παρόχων κινητής τηλεφωνίας, με απόφαση της ΕΕΤΤ, οριστικοποιήθηκε το ακόλουθο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής:

    -12 Ιανουαρίου 2004: Πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας. Δηλαδή εφαρμογή της σε περιορισμένο αριθμό χρηστών που θα επιλεγούν από τις εταιρείες.

    -1-31 Μαρτίου 2004: Εμπορική λειτουργία με μέγιστο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων τις 20 ημέρες.

    -Από 1 Απριλίου 2004: Εμπορική λειτουργία με μέγιστο χρόνο διεκπεραίωσης των αιτήσεων τις 10 ημέρες.

    Για την περίοδο 12/01/04-31/03/04 όλοι οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΕΕΤΤ κάθε 15 ημέρες εκθέσεις προόδου σχετικά με την πορεία εφαρμογής της υπηρεσίας και τις παρατηρήσεις τους.

    [13] ΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των 9.570.000 κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Euroline Επενδυτική Α.Ε.Ε.Χ. που προέκυψαν από μετατροπή ισαρίθμων ανωνύμων, ενέκρινε κατά τη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Επίσης το Δ.Σ. ενημερώθηκε για την αλλαγή επωνυμίας της εταιρίας Λαν-Νετ Α.Ε.Β.Ε.Τ. σε Λαν-Νετ Επικοινωνίες Α.Ε., για τη μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών, κοινών και προνομιούχων, της εταιρίας F.G. Europe Α.Ε. από 0,32 Ευρώ σε 0,30 Ευρώ, καθώς και για την ακύρωση και διαγραφή 987.080 ιδίων κοινών ονομαστικών μετοχών της εταιρίας Fourlis Α.Ε. Συμμετοχών.

    Τέλος το Δ.Σ. ενέκρινε την Axon ΑΧΕ ως Ειδικό Διαπραγματευτή τύπου Α στην Αγορά Παραγώγων του ΧΑ και τη Megatrust ΑΧΕΠΕΥ ως Ειδικό Διαπραγματευτή στην Κύρια και Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου.

    [14] ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Αναφορά στο Κυπριακό σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας, περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να υιοθετηθούν αύριο από τους «15» της Ε.Ε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το Συμβούλιο θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των συμπερασμάτων, αφού έχει προηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, έτσι ώστε οι ηγέτες των κρατών να μπορέσουν να ασχοληθούν με τα επίμαχα ζητήματα της Διακυβερνητικής.

    Στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με παρατηρητές τους δέκα των εντασσομένων χωρών, βρίσκονται μεταξύ άλλων η διεύρυνση, η οικονομική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, η διαχείριση των κοινών συνόρων της Ε.Ε. και ο έλεγχος των μεταναστευτικών κυμάτων, οι σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και το Κυπριακό.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΑΔΗΚ

    Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2003 (18:22 UTC+2)

    Η θέση της τουρκικής πλευράς στο κυπριακό δεν πρόκειται να διαφοροποιηθεί είτε κερδίσει η ''αντιπολίτευση'' στις λεγόμενες εκλογές της Κυριακής είτε παραμείνει ο Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος (ΑΔΗΚ) Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία διεξαγωγής του Εκλογικού Συνεδρίου του ΑΔΗΚ στις 20 Δεκεμβρίου, ο κ. Μιχαηλίδης χαρακτήρισε ''απογοητευτική'' την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα στο κυπριακό, αφού όπως είπε, ''δεν υπάρχει τίποτα το καινούργιο''

    Ο κ. Μιχαηλίδης επανέλαβε την πάγια θέση του ΑΔΗΚ για αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση επίλυσης του κυπριακού, με την προϋπόθεση να προκύψουν τροποποιήσεις που να ικανοποιούν την βιωσιμότητα και λειτουργικότητα αυτού του σχεδίου.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Το θέμα του εάν θα υπάρξει κατάληξη σε ότι αφορά το Σύνταγμα της ΕΕ κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στις Βρυξέλλες είναι ακόμη ανοικτό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως παρά τη μη σύγκλιση απόψεων σε κάποια θέματα ο ίδιος κρίνει πως δεν πρόκειται να αφεθεί όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια να ναυαγήσει.

    ''Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας και από την Ιρλανδική Προεδρία'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε πως ''εμείς έχουμε κάποια συμφέροντα να προστατεύσουμε, έχουμε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, αλλά για τα ενδιαφέροντά μας δεν θα δώσουμε ασφαλώς τις μάχες που θα δώσουμε για τα συμφέροντά μας''.

    Ο κ. Ιακώβου, ο οποίος συμμετείχε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην υπουργική Σύνοδο για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων είπε πως ένα από τα θέματα τα οποία απασχολούν την Κύπρο είναι πότε ισχύει η ομοφωνία και πότε ισχύει η ειδική πλειοψηφία και ποια είναι αυτή η ειδική πλειοψηφία.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΙΚΡΗ ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 11 Δεκεμβρίου 2003 (18:03 UTC+2)

    Η σταθεροποιητική σήμερα πορεία των τραπεζικών μετοχών διατήρησε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), παρά την πενιχρή συναλλακτική δραστηριότητα, στα ίδια περίπου με τα χθεσινά επίπεδα.

    O Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο της τάξης του 0,11%, κλείνοντας στις 80,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διατηρήθηκε στα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα των 163 χιλιάδων λιρών.

    Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,61%, κλείνοντας στις 324,22 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] NEKΡΟΙ ΟΙ 19 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

    Σκόπια, 11 Δεκεμβρίου 2003 (17:09 UTC+2)

    Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ, πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας "Ουτρίνσκι Βέσνικ" για την τύχη των 19 αγνοούμενων πολιτών (12 Σλάβοι και επτά Αλβανοί) οι οποίοι είχαν απαχθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στην ΠΓΔΜ, το 2001.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, δυτικός ανώτερος διπλωμάτης που υπηρετεί σε διεθνή οργανισμό στα Σκόπια, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται, υποστηρίζει ότι και οι 19 αγνοούμενοι είναι νεκροί. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η αστυνομία γνωρίζει πότε και που εκτελέστηκαν οι απαχθέντες και ότι δεν υπήρξε καμια επίσημη ανακοίνωση μέχρι σήμερα εξαιτίας της ιδιαίτερης ευαισθησίας του θέματος αλλά και των πολιτικών επιπτώσεων που μπορεί να έχει.

    Τις "πληροφορίες" του διπλωμάτη δεν επιβεβαίωσαν αλλά ούτε διέψευσαν αστυνομικές πηγές, γράφει η εφημερίδα και υπενθυμίζει ότι ο πρώην διευθυντής Δημόσιας Τάξης, Γκόραν Μίτεφσκι -επί υπουργίας Μπόσκοφσκι- σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Βέτσερ", τον Ιανουάριο του 2002, είχε δηλώσει ότι οι 12 Σλάβοι αγνοούμενοι είναι νεκροί.

    [19] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΒΡΑΒΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:10 UTC+2)

    Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για τη διοργάνωση της «Γιορτής του Αθλητισμού 2003» του Δήμου Θεσσαλονίκης.

    Χθες απεστάλη το σχετικό πληροφοριακό υλικό στους αθλητικούς συντάκτες των ΜΜΕ καθώς και το έντυπο ψηφοδέλτιο, προκειμένου να αρχίσει η διαδικασία της ψηφοφορίας για την ανάδειξη των καλύτερων αθλητών του 2003. Υπενθυμίζεται ότι τους καλύτερους αθλητές της Θεσσαλονίκης θα αναδείξουν με ψηφοφορία, όπως και πέρσι, οι αθλητικοί συντάκτες που είναι μέλη του ΠΣΑΤ και της ΕΣΗΕΜΘ.

    Η «Γιορτή του Αθλητισμού της Θεσσαλονίκης» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου στις 7:30 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» της HELEXPO ΔΕΘ, ενώ τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν από τον Δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο και τα μέλη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δημοτικού Συμβουλίου σε ειδική συνέντευξη Τύπου.

    Οι κατηγορίες που θα βραβευθούν με χρηματικά έπαθλα και τιμητικές διακρίσεις είναι: του καλύτερου αθλητή, της καλύτερης αθλήτριας, της καλύτερης ομάδας, του πρωτοεμφανιζόμενου αθλητή ή αθλήτριας, του καλύτερου προπονητή, του καλύτερου αθλητή με ειδικές ανάγκες, της καλύτερης αθλήτριας με ειδικές ανάγκες, του καλύτερου προπονητή αθλητού με ειδικές ανάγκες και της καλύτερης ομάδας ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ θα δοθεί βραβείο «ευ αγωνίζεσθαι».

    [20] ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΟ ΓΟΥΔΙ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΠΕΝΤΑΘΛΟΥ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί ανοίγει το Σάββατο τις πύλες του για τον φετινό τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μοντέρνου Πεντάθλου που αποτελεί και την Αθλητική Διοργάνωση της Αθήνας 2004 για το άθλημα. Στον ίδιο χώρο, το ερχόμενο καλοκαίρι θα φιλοξενηθεί το Μοντέρνο Πένταθλο (και το Μπάντμιντον) στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Στον τελικό του World Cup, που γίνεται το Σάββατο και την Κυριακή, θα χρησιμοποιηθούν όλες οι εγκαταστάσεις πλην του Ολυμπιακού Κλειστού Γυμναστηρίου- δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής του- το οποίο στη διάρκεια των Αγώνων της Αθήνας θα φιλοξενήσει την σκοποβολή και την ξιφασκία. Τα δύο αθλήματα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα διεξαχθούν στα αντίστοιχα προπονητήρια του Ολυμπιακού Κέντρου. Τα υπόλοιπα αγωνίσματα θα φιλοξενηθούν στις αντίστοιχες ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Η κολύμβηση στο Κολυμβητήριο, η Ιππασία (Υπερπήδηση Εμποδίων) και ο ανώμαλος δρόμος, στο Ιπποδρόμιο. Στο αγώνισμα του ανωμάλου δρόμου (3.000μ), που ολοκληρώνει το Μοντέρνο Πένταθλο, οι διοργανωτές έχουν προσθέσει και ένα έξτρα εμπόδιο για τους αθλητές και τις αθλήτριες, καθώς έχουν τοποθετήσει μια πεζογέφυρα η οποία αναμένεται να δυσκολέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον αγώνα.

    [21] Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΑΕΚ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Στην εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα η ΑΕΚ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, για το γήπεδό της, κλήθηκε ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, ο οποίος προσήλθε μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη.

    «Η Κυβέρνησή μας που αγαπά και σέβεται τον αθλητισμό και με μια αποφασιστική ενέργεια καταθέτει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση στο Σχέδιο Νόμου για «τις ρυθμίσεις της Ολυμπιακής Προετοιμασίας» την Τετάρτη, γεγονός που επιτρέπει στην ΑΕΚ να κατασκευάσει το γήπεδό της», τόνισε ο κ. Λιάνης και συνέχισε: «Με τη νομοθετική ρύθμιση θεσπίζονται αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι για την προστασία του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος καθώς και όροι για την εξυπηρέτηση των πολιτών που διαμένουν στην εγγύς και ευρύτερη περιοχή. Το ανώτατο ύψος των μεταλλικών στεγάστρων μειώνεται από 35 μέτρα σε 30, καθορίζεται ότι ο πραγματοποιούμενος υπέρ του εδάφους συντελεστής δόμησης δεν θα υπερβαίνει το 1,40 που αποτελεί το συντελεστή δόμησης του παρακείμενου προσφυγικού οικισμού. Μειώνεται το ποσοστό του ανώτατου επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης των μη αθλητικών χρήσεων από 40% σε 33,5% του ανώτατου συντελεστή δόμησης, ενώ ορίζεται ότι το συνολικό εμβαδόν που θα καταλαμβάνουν οι χώροι συνάθροισης του κοινού, καθώς επίσης οι εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις δεν θα υπερβαίνουν τα 20.000τ.μ., έναντι 24.000τ.μ. που είχε αρχικά σχεδιαστεί», σημείωσε ο κ. Λιάνης.

    [22] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΣΕ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΙΕΞΗΧΘΗ ΤΟ "ΤΟΦΑΛΟΣ ΚΑΚΟΥΣΗΣ"

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (18:20 UTC+2)

    Σε συνθήκες Ολυμπιακών Αγώνων διεξήχθη χθες και προχθές το Διεθνές Γκραν Πρι Άρσης Βαρών «Τόφαλος Κακούσης» στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Άρσης Βαρών στη Νίκαια.

    Οι περισσότεροι τομείς της διοργάνωσης λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο που θα ισχύσει και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και μάλιστα πολύ ικανοποιητικά. Λειτούργησε επίσης απευθείας σύνδεση με το Κέντρο Διοίκησης Αγώνων της ΟΕΟΑ, με ήχο και εικόνα, ώστε να δοκιμασθεί και η δομή διοίκησης Αγώνων.

    Τα σχόλια της ηγεσίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών (IWF) καθώς και των αθλητών-αθλητριών και συνοδών των ξένων αποστολών, ήταν ενδεικτικά της εξαιρετικής οργανωτικής προσπάθειας που καταβλήθηκε στη νέα Ολυμπιακή εγκατάσταση της Άρσης Βαρών στη Νίκαια.

    Κατά τη διάρκεια της Αθλητικής Διοργάνωσης συμμετείχαν όλοι οι λειτουργικοί τομείς της Ομάδας Εγκατάστασης, ενώ εργάστηκαν παραπάνω από 1200 άτομα. Αναλυτικά: 195 άτομα ήταν το έμμισθο προσωπικό της Αθήνα 2004, 190 οι εθελοντές, 480 άτομα οι δυνάμεις της Ασφάλειας, ενώ 350 ήταν ο αριθμός των υπεργολάβων που εργάστηκαν στην εγκατάσταση.

    Ειδικότερα δοκιμάστηκαν από την Αθήνα 2004 σε Ολυμπιακό επίπεδο οι παρακάτω τομείς: Αγωνιστικός Τομέας, Τεχνολογία και υποδομές Εγκατάστασης, Ασφάλεια, Διαπίστευση, Υπηρεσίες Θεατών, Εφοδιασμός, Διαχείριση Προσωπικού και Υπηρεσίες Τύπου.

    [23] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ Ο ΣΠ. ΚΛΑΔΟΥΧΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (16:32 UTC+2)

    Επέστρεψε από την Κούβα, όπου πραγματοποίησε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του ο Ελληνας πρωταθλητής των 91 κιλών, Σπύρος Κλαδούχας, ο οποίος θα πάρει μέρος στους πανελλήνιους αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν την Κυριακή, στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο της Φλώρινας.

    «Σε κάθε αγώνα στοχεύω σε ό,τι καλύτερο. Όπως άλλωστε κάθε αθλητής που παίρνει μέρος σε μια τέτοια διοργάνωση. Όμως, δεν είναι πάντα σίγουρο ότι τα αποτελέσματα συμβαδίζουν με την επιθυμία», δήλωσε ο πρωταθλητής του Παναθηναϊκού, που επέστρεψε μόλις χθες από την Κούβα, όπου προετοιμάζεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. «Όλα πάνε καλά εκεί», αρκέστηκε να δηλώσει σχετικά με την πορεία της προετοιμασίας του που γίνεται σε μια χώρα με παράδοση στο άθλημα της πυγμαχίας.

    Το φετινό πανελλήνιο πρωτάθλημα θα είναι κριτήριο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής ομάδας, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και ο ανταγωνισμός αναμένεται μεγάλος, κρίνοντας από τις συμμετοχές, που ξεπερνούν τις 130. «Για εμένα, ο μόνος ανταγωνισμός που υπάρχει είναι με τον εαυτό μου. Αυτό που θέλω είναι να παίξω εγώ καλά και αν είναι να έρθει το αποτέλεσμα, ας έρθει», επισήμανε.

    [24] 150.000 ΘΑΝΑΤΟΙ ΤΟ 2000 ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

    Μιλάνο, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Περίπου 150.000 θάνατοι το 2000 αποδίδονται στην αλλαγή του κλίματος, επισημαίνεται στο βιβλίο «Κλιματική Αλλαγή και Υγεία του Ανθρώπου» που παρουσιάστηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που πραγματοποιείται στο Μιλάνο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Υπολογίζεται ότι 5,5 εκατομμύρια υγιή χρόνια ζωής χάθηκαν παγκοσμίως το 2000 εξαιτίας ασθενειών, οι οποίες προκαλούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

    «Η δεκαετία του '90 ήταν η πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ. Φέτος 20.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το κύμα καύσωνα που έπληξε την Ευρώπη», επισημαίνεται στο βιβλίο.

    [25] ΒΙΝΕΡ ΤΣΑΙΤΟΥΝΓΚ: Ο ΣΙΟΥΣΕΛ ΠΙΘΑΝΟΣ ΔΙΑΔΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βιένη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Ο σημερινός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός του συγκυβερνώντος συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ είναι ο πιθανότερος διάδοχος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, σύμφωνα με την "Βίνερ Τσάιτουνγκ", «επίσημη εφημερίδα της Αυστρίας, μια και εκδότης της είναι η Αυστριακή Δημοκρατία που πρόσκειται στην αυστριακή κυβέρνηση.

    Υπέρ μιας εκλογής του κ. Σιούσελ συνηγορούν, σύμφωνα με το δημοψήφισμα της "Βίνερ Τσάιτουνγκ", τρεις λόγοι. Πρώτον, το ότι μετά την Ιταλία θα ήταν η σειρά μιας μικρότερης χώρας-μέλος της ΕΕ να καλύψει τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δεύτερον, η θέση που εκπροσωπούν διάφοροι κοινοτικοί κύκλοι στις Βρυξέλες, ότι σειρά θα είχε τώρα για την κάλυψη της θέσης, μια από τις χώρες της προηγούμενης διεύρυνσης της ΕΕ, δηλαδή του 1995, στις οποίες συγκαταλέγεται η Αυστρία. Ένας τρίτος λόγος είναι η αναμενόμενη έκβαση των επόμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον Ιούνιο, με μια επικράτηση των συντηρητικών κομμάτων, τα οποία και θα αξιώσουν να καλύψουν με δικό τους πολιτικό τη θέση του προέδρου της Κομισιόν.

    [26] ΕΚΤΑΚΤΗ ΤΡΙΜΕΡΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Βρυξέλλες, 11 Δεκεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι προήδρευσε από κοινού με την ιταλική προεδρία σε σύσκεψη με εκπροσώπους των εργοδοτών και των εργαζομένων - τους «κοινωνικούς εταίρους»- με θέμα την πρωτοβουλία της Επιτροπής για την ανάπτυξη και την έκθεση της ειδικής ομάδας για την απασχόληση, με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό της Ολλανδίας Βιμ Κοκ. Η σύγκληση της συνόδου εκφράζει την αναγνώριση της καίριας σημασίας που έχει η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση στον τομέα της απασχόλησης.

    Ο κ. Πρόντι δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και σε μία προσέγγιση σύμπραξης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί το διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους θεμελιώδες στοιχείο αυτού του μοντέλου».

    Η Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου πρόσθεσε: «Οι εν λόγω τριμερείς σύνοδοι κορυφής επιβεβαιώνουν τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκείνο που χρειάζονται τώρα οι κοινωνικοί εταίροι είναι να διασφαλίσουν την ενεργό συμμετοχή τους στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η τρέχουσα οικονομική κατάσταση και η επικείμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Η απόφαση σύγκλησης έκτακτης τριμερούς συνόδου κορυφής ελήφθη κατά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο. Ορισμένα κράτη - μέλη εξέφρασαν τότε την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση και την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα της απασχόλησης στην Ευρώπη και συμφωνήθηκε ότι οι απόψεις των κοινωνικών εταίρων μπορούν να συμβάλουν δραστικά στην προσπάθεια ενεργοποίησης του δυναμικού οικονομικής ανάπτυξης και ανάπτυξης της απασχόλησης, με απώτερο σκοπό την επίτευξη των στόχων για την απασχόληση το 2010.

    Μετά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, αναλήφθηκαν δύο σημαντικές πρωτοβουλίες που συνδέονται άμεσα με τα θέματα αυτά: η πρόταση της Επιτροπής για μία ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την ανάπτυξη με σκοπό την ενδυνάμωση της οικονομικής ανάκαμψης στην Ευρώπη και η παρουσίαση της τελικής έκθεσης της ειδικής ομάδας για την απασχόληση που συστάθηκε τον Μάρτιο 2003. Στη γνωστή ως «έκθεση Kok», εξετάζεται η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά εργασίας της ΕΕ, αναλύονται οι βασικοί λόγοι για τους οποίους η Ε.Ε. διατρέχει τον κίνδυνο να μην επιτύχει όλους τους στόχους της στον τομέα της απασχόλησης και προτείνονται συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις.

    Εκτός από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ιταλού πρωθυπουργού και προεδρεύοντος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν η Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων που θα αναλάβουν την προσεχή ιρλανδική και ολλανδική προεδρία και εκπρόσωποι ευρωπαϊκών οργανώσεων εργοδοτών και εργαζομένων. Στη σύνοδο παρέστη επίσης ο ΓΓ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χαβιέρ Σολάνα.

    [27] ΕΞΙ ΝΕΚΡΟΙ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΡΑΦΑ

    Τελ Αβιβ, 11 Δεκεμβρίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν σήμερα έξι Παλαιστίνιους στη διάρκεια εισβολής στον προσφυγικό καταυλισμό της Ράφα, προκειμένου να συλλάβουν στέλεχος της Τζιχάντ, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και νοσοκομειακές πηγές, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τουλάχιστον 17 άτομα τραυματίστηκαν, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων παιδιών και αρκετών ενόπλων, ανέφεραν γιατροί στη Ράφα.

    [28] ΙΡΑΚ: ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΡΑΜΑΝΤΙ

    Βαγδάτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (17:45 UTC+2)

    Επίθεση, η οποία ενδέχεται να είναι επίθεση αυτοκτονίας, σημειώθηκε κοντά σε αμερικανική στρατιωτική βάση στην πόλη Ραμάντι, στη δυτική Βαγδάτη, προκαλώντας θύματα, δήλωσε αμερικανός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

    "Σημειώθηκε ένα περιστατικό, το οποίο μπορεί να είναι επίθεση αυτοκτονίας", διευκρίνισε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ "ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ"

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (19:34 UTC+2)

    Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου «Οι τρεις απειλές του αιώνα» του βουλευτή επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας και προέδρου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ιωάννη Βαρβιτσιώτη, διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα, στις 7μ.μ. στο Εκπαιδευτικό και Συνεδριακό Κέντρο της Εθνικής Τράπεζας, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας και οι εκδόσεις Καστανιώτη.

    Το βιβλίο θα παρουσιάσουν η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μαριέττα Γιαννάκου, ο δημοσιογράφος Τίτος Αθανασιάδης και ο Γραμματέας ΔΑΠ- ΝΔΦΚ ΑΕΙ, Γιώργος Παπανικολάου.

    Την εκδήλωση θα συντονίσει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας, Γιώργος Αναστασόπουλος.

    [30] ΣΧΟΛΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΓΙΑ ΠΡΑΞΗ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ

    Αθήνα, 11 Δεκεμβρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Τη θλίψη του για την πράξη βανδαλισμού που έγινε το πρωί στη διεθνή εικαστική έκθεση "OUTLOOK", στην Τεχνόπολη, εξέφρασε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τέτοιες ενέργειες είναι καταδικαστέες και δείχνουν πόσες παρεξηγήσεις μπορούν να δημιουργηθούν όταν οι αντιδράσεις μας δεν είναι ψύχραιμες και δεν σταθμίζουν σωστά όλα τα δεδομένα».

    Το πρωί, μια γυναίκα, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, αποκαθήλωσε φωτογραφικό έργο του Ελληνα Θανάση Τότσικα στο οποίο ο καλλιτέχνης συνουσιαζόταν με ένα καρπούζι.

    Σημειώνεται ότι χθες, το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού και ο διευθυντής της έκθεσης αποφάσισαν να αποσύρουν έργο βέλγου καλλιτέχνη το οποίο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για το άσεμνο περιεχόμενό του.

    [31] "ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΟΝΗ" ΣΤΟ ΑΛΑΤΖΑ ΙΜΑΡΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (14:37 UTC+2)

    Το θεατρικό έργο των Φράνκα Ράμε και Ντάριο Φο "Μια γυναίκα μόνη" παρουσιάζει η Ομάδα Πρωτοβουλίας του Εργαστηρίου Θεατρικής Τέχνης (Κέντρο Θεατρικής Ερευνας) σήμερα στις 8.30 στο Αλατζά Ιμαρέτ.

    Η παράσταση ανεβαίνει με αφορμή την έκθεση ξυλογλυπτικής που πραγματοποιείται στο Αλατζά Ιμαρέτ από το εργαστήριο «Μύρων» που στεγάζεται στον ξενώνα «Νόστος» του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Η έκθεση ξυλόγλυπτων έργων από το εργαστήριο «Μύρων» συνεχίζεται έως τις 16 Δεκεμβρίου 2003.

    [32] ΜΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟ TANGOS A CUATRO ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (12:39 UTC+2)

    Μια μοναδική συναυλία θα δώσει το σχήμα Tangos a Cuatro τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου του 2004 στις 21.00, στο θέατρο Αυλαία.

    Το σχήμα που ιδρύθηκε το 1999 ως κουαρτέτο, με αφορμή την αγάπη των μουσικών που το απαρτίζουν για τη μουσική της Αργεντινής, παρουσιάζουν τα πιο σημαντικά τανγκό του A.Piazzola.

    Το σχήμα έχει εμφανιστεί σε διάφορους μουσικούς συνδυασμούς ως κουαρτέτο και ως κουιντέτο και απαρτίζεται από τους Β. Καρακατσάνη (βιολί), Ε. Πολίτη (κοντραμπάσο), Ν.Λιάσκου (ακορντεόν) και Ε. Αλακιοζίδου (πιάνο).

    Στο ενεργητικό του συγκαταλέγονται εμφανίσεις σε σημαντικούς συναυλιακούς χώρους και σε θερινά φεστιβάλ. Με αφορμή την επέτειο των 10 χρόνων από το θάνατο του A.Piazzola, το σχήμα κάνει ένα αφιέρωμα στα πιο σημαντικά έργα του. Μέρος του αφιερώματος κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 2003 στην πρώτη δισκογραφική τους δουλειά με τίτλο Tangos a cuatro.

    [33] ΕΚΘΕΣΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Δεκεμβρίου 2003 (12:03 UTC+2)

    Έκθεση διακοσμητικής τέχνης της αποφοίτου της Σχολής Καλών Τεχνών, Βικτόριας Λαπουρίδου, εγκαινιάζεται την Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στα γραφεία Απόδημου Ελληνισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Κομοτηνής 2, έναντι Ποσειδωνίου).


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 11 December 2003 - 19:13:53 UTC