Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΡΒΑΝΟΦ
  • [03] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ "ΑΓΚΑΘΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
  • [04] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ "AURORA"
  • [05] ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ
  • [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ. ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΡΓΙΖΙΑΣ
  • [07] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
  • [08] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ
  • [09] ΤΡΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΟΒΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ
  • [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ
  • [11] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ
  • [12] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ
  • [13] ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑ
  • [14] ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
  • [15] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ-ΣΟΛΑΝΑ
  • [16] Ο ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ
  • [17] ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ
  • [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ
  • [19] Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ.
  • [20] ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
  • [21] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ
  • [22] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ
  • [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ
  • [24] ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΛ- ΣΑΑΝΤΙ ΚΑΝΤΑΦΙ
  • [25] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ
  • [26] ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Ο ΟΥΡΙΜΠΕ ΜΕΛΕΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [27] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ - ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ
  • [28] ΠΟΥΤΙΝ: "Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"
  • [29] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΜΕ
  • [30] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ
  • [31] "ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
  • [32] "ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ" ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ
  • [33] ΜΕΛΩΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΣΕ ΜΜΘ ΚΑΙ ΣΕΡΡΕΣ
  • [34] "ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ"-ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

  • [01] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΙΣ ΧΘΕΣΙΝΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 5 Νοεμβρίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Εντείνεται η κρίση στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος. Στη χθεσινή ομιλία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου κατά τη συνεδρίαση της ιεραρχίας, απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εκτιμώντας ότι ο κ. Χριστόδουλος θέτει υπό αμφισβήτηση το υφιστάμενο στην Ελλάδα εκκλησιαστικό καθεστώς και προετοιμάζει το έδαφος για καθεστωτικές μεταβολές σε αυτό.

    Ο Πατριάρχης επισημαίνει ότι μετά και τη χθεσινή εξέλιξη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο εμμένει στην αξίωση της πιστής εφαρμογής της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξης του 1928.

    Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου:

    «Η άποψις του Μακαριοτάτου ότι η Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις του 1928 επί ουδενός Ιερού Κανόνος ερείδεται θέτει υπό αμφισβήτησιν δια πρώτη φορά την κανονικότητα του υφιστάμενου εν Ελλάδι εκκλησιαστικού καθεστώτος, το οποίο στηρίζεται και επί της εν λόγω Πράξεως. Δια αυτού του τρόπου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, προετοιμάζει το έδαφος δια καθεστωτικές μεταβολές, υποστηριχθείσας, άλλωστε, εντόνως υπό τίνων Ιεραρχών κατά την χθεσινή συνεδρία της Ιεραρχίας.

    Κατόπιν της εμμέσου πλην σαφούς αμφισβητήσεως υπό του Μακαριότατου της κανονικότητας της Πατριαρχικής και Συνοδικής Πράξεως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι υποχρεωμένο να εμμείνει και πάλιν εις την αξίωσιν της πιστής εφαρμογής της εν λόγω πράξεως την οποία ο ίδιος ο αρχιεπίσκοπος έχει χαρακτηρίσει ως «ιερώτατον και τιμιώτατον καταστατικόν εκκλησιαστικόν κείμενον.

    Οι προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο φιλοφρονήσεις του Μακαριότατου αξία έχουν μόνο όταν επιβεβαιώνονται από την όλη στάση του επί θεσμικών θεμάτων. Καλείται κάθε καλής πίστεως άνθρωπος να κρίνη ποιαι αι αληθείς προθέσεις εκάστου και ποιος πυροδοτεί την παρούσα κρίσιν, ο οποίος και θα φέρει ακέραιαν την ευθύνη δια τας οιασδήποτε λίαν σοβαράς συνεπείας».

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΠΑΡΒΑΝΟΦ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Η ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας, οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο αγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, το Κοζλοντούι, η διάνοιξη νέων διόδων μεταξύ Ελλάδος και Βουλγαρίας ήταν μεταξύ των θεμάτων, που συζήτησαν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Το κλίμα είναι θετικό και θα συνεχίσει να είναι θετικό», δήλωσε ο κ. Σημίτης, αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις και επισήμανε την καλή διάθεση των δυο πλευρών να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα και δυσκολίες στα θέματα που τους απασχολούν.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει σθεναρά την ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας». Εξέφρασε ακόμη την ελληνική υποστήριξη στη συμμετοχή της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ. Η σχετική πράξη προσχώρησης θα επικυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο τις επόμενες ημέρες.

    Για το θέμα του πυρηνικού εργοστασίου στο Κοζλοντούι, το οποίο απασχόλησε την ελληνική πλευρά, όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ε.Ε., ο κ. Σημίτης σημείωσε ότι το θέμα αυτό «έχει ρυθμιστεί», έχουν απενεργοποιηθεί ήδη οι δυο από τους συνολικά έξι αντιδραστήρες και για τη διακοπή των υπολοίπων θα ισχύσουν τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα, αφού προηγηθούν οι σχετικές γνωματεύσεις.

    Είπε ακόμη, ότι προς τη Βουλγαρία, όπως έγινε και με τις άλλες βαλκανικές χώρες, εκφράστηκε η ελληνική θέση πως η συνεργασία χρειάζεται περισσότερο εμβάθυνση, καθώς και η ανάγκη διαμόρφωσης σε ειδικά θέματα κοινών πολιτικών, αλλά και μιας κοινής αντιμετώπισης.

    Στις συνομιλίες τους, οι δυο άνδρες εκτίμησαν ότι «το διεθνές κλίμα μπορεί να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα στις μελλοντικές εξελίξεις», όπως είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε «αλλά εμείς σθεναρά θα υποστηρίξουμε θέσεις, για να ξεπεραστούν δυσκολίες, όπως παράδειγμα αυτές στη διαπραγμάτευση για το νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα ή για την Ευρωπαϊκή Άμυνα».

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε πολύ καλές τις διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Όπως είπε, οι εμπορικές συναλλαγές «είναι υψηλές», η Ελλάδα είναι ο πρώτος επενδυτής στη γειτονική χώρα και οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν την καλύτερη παρουσία στη Βουλγαρία.

    Αναφερόμενος στο ελληνικό σχέδιο Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, είπε ότι όσον αφορά στη Βουλγαρία προχωρά πολύ καλά. Οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα προγράμματα, που θα υλοποιηθούν, ξεκινούν οι χρηματοδοτήσεις και αυτός, κατά τον Έλληνα πρωθυπουργό, είναι «πολύ ισχυρός συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δυο χώρες».

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, έκανε λόγο για εξαιρετικά αποδοτικές συνομιλίες, για ειλικρινή υποστήριξη εκ μέρους της Ελλάδος στις «συνεπείς προσπάθειες της Βουλγαρίας για ένταξη στην Ε.Ε.» και για «κατηγορηματική βούληση της Ελλάδος» για ενσωμάτωση της χώρας του στην Ε.Ε. το 2007.

    Δεσμεύτηκε ότι η Σόφια θα κάνει ό,τι είναι δυνατό, προκειμένου να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, για την κατασκευή των νέων μεθοριακών σταθμών στα σύνορα με την Ελλάδα.

    Τέλος, αναφέρθηκε στη διακοπή της λειτουργίας δυο αντιδραστήρων του Κοζλοντούι, ενώ επισήμανε ότι αναμένεται η ολοκλήρωση της γνωμάτευσης εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ασφαλή λειτουργία των υπολοίπων αντιδραστήρων.

    Κ. Κούτρα

    [03] ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ "ΑΓΚΑΘΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2003 (18:18 UTC+2)

    «Η μη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας». Αυτό επισημαίνεται για την Τουρκία, στο κείμενο της στρατηγικής για τις τρεις υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία), που υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ίδια επισήμανση γίνεται και στο κείμενο της ανακοίνωσης Τύπου που εκδόθηκε το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έχει επανειλημμένα τονίσει την έντονη προτίμησή του για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου».

    Η Επιτροπή κρίνει ότι «οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να φθάσουν οι δύο κοινότητες σε μια γενική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαϊου 2004».

    Προς το σκοπό αυτό «η ΕΕ θα επαναλάβει την έκκλησή της σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, να συνεχίσουν τις συνομιλίες με βάση την πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

    Τέλος, υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, στα οποία εκφράζεται η προθυμία της ΕΕ να λάβει υπόψη τους όρους επίλυσης του προβλήματος, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης και πως η Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας ταχείας λύσης.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η σημερινή απόφαση στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο επί της έκθεσης για την Τουρκία όσο και της έγκρισης του κειμένου της στρατηγικής, λήφθηκε ομόφωνα, δηλαδή δεν διατυπώθηκαν αντίθετες απόψεις από επιτρόπους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η τουρκικής κυβέρνηση εξέφρασε επανειλημμένα την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σύνδεση, έμμεση ή άμεση, του Κυπριακού με την ενταξιακή της πορεία.

    Τουρκικοί κύκλοι υποστήριζαν σήμερα στις Βρυξέλλες ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Φερχόιγκεν ζητώντας να απαληφθεί η διατύπωση για το Κυπριακό. Πάντως, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του επιτρόπου.

    Μεταρρυθμίσεις

    Στην τακτική έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας το 2003 προς την προσχώρηση στην ΕΕ, αλλά και στο κείμενο της στρατηγικής που υιοθέτησε επίσης σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το προηγούμενο έτους η Τουρκία επιτάχυνε το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, καταβάλοντας αποφασιστικές προσπάθειες και πετυχαίνοντας σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Παράλληλα, συνεχίζεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών κριτηρίων.

    Οπως αναφέρεται, η Τουρκία εξακολούθησε να επιτυγχάνει προόδους προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των κριτηρίων σχετικά με το κεκτημένο, παρά το γεγονός ότι απομένουν πολλά να γίνουν και σε πολλούς τομείς.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της λειτουργίας της δικαιοσύνης, το γενικό πλαίσιο για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων (ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, της έκφρασης, και της θρησκευτικής ελευθερίας), την περαιτέρω ευθυγράμμιση των σχέσεων πολιτείας-στρατού με ευρωπαϊκές πρακτικές, την κατάσταση στα νοτιανατολικά της χώρας και τα πολιτιστικά δικαιώματα.

    Η Τουρκία καλείται από την Επιτροπή να διασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ώστε να εξασφαλισθεί πως οι Τούρκοι πολίτες θα δύνανται να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Σε δηλωσή του, που υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε «ενυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό την τήρηση των πολιτικών κριτηρίων της ΕΕ. Η έγκριση των δύο τελευταίων πακέτων μεταρρυθμίσεων έχει οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο νομοθετικού χαρακτήρα».

    Επισημαίνει παράλληλα ότι όσον αφορά την υλοποίηση «εξακολουθούν να μην έχουν ακόμη προκύψει πρακτικά αποτελέσματα από αρκετές μεταρρυθμίσεις».

    Τέλος ενθαρρύνεται η Αγκυρα να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση και με τον ίδιο δυναμισμό.

    Για το Κυπριακό επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση ότι η Τουρκία «μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυσή του και πως οι προσπάθειές της θα πρέπει να είναι το ίδιο έντονες με αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, η Επιτροπή θα δημοσιεύεσει τον Οκτώβριο του 2004 έκθεση σχετικά με το κατά πόσον η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Η έκθεση αυτή θα παράσχει, όπως τονίζει, τη δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να αποφασίσει στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου 2004, σχετικά με την πιθανή έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Τουρκία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [04] ΝΕΚΡΟΙ ΔΥΟ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΤΟΥ "AURORA"

    Λονδίνο, 5 Νοεμβρίου 2003 (16:50 UTC+2)

    Δύο επιβάτες του βρετανικού κρουαζιερόπλοιου "Aurora", στο οποίο εκδηλώθηκε επιδημία γαστρεντερίτιδας, είναι νεκροί, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρίας Ρ&Ο, επισημαίνοντας ότι ο θάνατός τους δεν οφείλεται στην ασθένεια.

    Πρόκειται για δύο Καναδούς, ο ένας από τους οποίους ήταν γύρω στα 70 και ο θάνατός τους οφείλεται σε καρδιακά προβλήματα. Ο πρώτος πέθανε στην αρχή της κρουαζιέρας και ο δεύτερος το περασμένο Σαββατοκύριακο, διευκρίνισε ο ίδιος.

    Από τους 1.900 επιβάτες και τα 800 μέλη του πληρώματος 500 εκδήλωσαν την ασθένεια. Το "Aurora" απέπλευσε τη Δευτέρα από το Γιβραλτάρ και αναμένεται αύριο στο Σαουθάμπτον.

    [05] ΑΡΑΠΟΓΛΟΥ: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ Ν.Δ. ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΗΡΟΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Οξεία επίθεση κατά της Ν.Δ. εξαπέλυσε η εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Χρύσα Αράπογλου στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν τις δραστηριότητες του κυβερνώντος κόμματος.

    «Η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να σταματήσει να παριστάνει τη σουπιά, να ρίχνει μελάνι και να κρύβεται», είπε χαρακτηριστικά και κάλεσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρουσιάσει το πραγματικό του πρόγραμμα, όχι μόνο με μακροπρόθεσμους στόχους και αόριστες υποσχέσεις, αλλά με ιεραρχημένες προτεραιότητες, με εγγυήσεις χρηματοδότησης και με νομοθετικές πρωτοβουλίες με συγκεκριμένο περιεχόμενο.

    Η κ. Αράπογλου επέκρινε τη Ν.Δ. ότι εξελίσσεται σε μία «πολιτική κολοκυθιά» αναφερόμενη στις θέσεις που διατυπώθηκαν από τη Ν.Δ. σχετικά με την κατάργηση ή μη κατάργηση του ΣΔΟΕ.

    Ανέφερε ότι «ο κ. Αλογοσκούφης αναιρεί τον κ. Σουφλιά, που αναιρεί τον κ. Καραμανλή και στη συνέχεια αναιρεί τον ίδιο του τον εαυτό» και ζήτησε περισσότερη σοβαρότητα από την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς, όπως τόνισε, κανείς δεν μπορεί να αστειεύεται με το μέλλον του τόπου.

    Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε σκληρό αγώνα κατά της Ν.Δ. και σημείωσε ότι θα είναι «αγώνας κατά της δεξιάς παλινόρθωσης». «Ο αγώνας μας εναντίον της Νέας Δημοκρατίας θα είναι σκληρός και θα είναι ένας αγώνας ο οποίος έχει να κάνει με την ίδια τη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ και με την ευθύνη που έχουμε απέναντι στη χώρα», είπε και τόνισε ότι θα υπάρξει συνεχής προσπάθεια από το ΠΑΣΟΚ προκειμένου «να αποκαλυφθεί ο αντίπαλος, ιδίως όταν ψεύδεται».

    «Το ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας τον προγραμματισμό του, τρέχει σ' έναν μαραθώνιο με ρυθμούς 400άρη. Η Νέα Δημοκρατία θα κουραστεί να μας παρακολουθεί σ' αυτόν τον αγώνα.», υπογράμμισε η κ. Αράπογλου.

    Αναφερόμενη σε ορισμένα στοιχεία των δημοσκοπήσεων που παρουσιάσθηκαν χθες σε στελέχη του Κινήματος και της κυβέρνησης, ανέφερε ότι το συμπέρασμα που προέκυψε ήταν ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να φύγει αλλά να επιμείνει στον εαυτό του, δηλαδή να ολοκληρώσει το έργο του με ταχύτερους ρυθμούς.

    Σημείωσε ότι ένα ποσοστό ψηφοφόρων που εμφανίζουν μια επαγγελματική και κοινωνική ανασφάλεια έχει να κάνει, με το γεγονός ότι δε γνωρίζουν πολλά από αυτά που έχει υλοποιήσει το ΠΑΣΟΚ, δε γνωρίζουν και πολλά πράγματα που αφορούν στις δυνατότητες και τις ευκαιρίες της προσωπικής τους ευημερίας και της προσωπικής τους εξέλιξης.

    Ακόμη τόνισε ότι, όπως προκύπτει από τις έρευνες, «η κίνηση προς τη ΝΔ ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ δεν είναι βεβαιωμένη ψήφος» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    «Υπάρχουν πολίτες που σκέφτονται να ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, ενώ το 2000 ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, αλλά έχουν πολύ μεγάλες αγωνίες για το τι θα συμβεί στον τόπο εάν πραγματικά έρθει η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση.

    «Η παλινόρθωση του Δεξιού κράτους είναι κάτι που τρομάζει, όπως επίσης τρομάζει ο ασαφής προεκλογικός της λόγος, όπως επίσης τρομάζει και η έλλειψη, η απουσία δηλαδή εμπειρίας των στελεχών της.

    «Πολλοί από τους ψηφοφόρους έχουν ζήσει τη Δεξιά. Κάποιοι από αυτούς είναι σαφώς νεότεροι κι έχουν γνωρίσει μόνο την τριετία. Για την τριετία αυτή θα σας πω ότι έχω και προσωπική εμπειρία και δεν την έχω μόνο εγώ, την έχει πάρα πολύς κόσμος. Σε αυτά τα 3 χρόνια που η Νέα Δημοκρατία κυβέρνησε τον τόπο, εκτός από την οικονομική καταστροφή, γιατί πρέπει να θυμόμαστε και τα ελλείμματα και τα ποσοστά του πληθωρισμού και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε ακόμη και για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων, είχαμε ένα κύμα μετακινήσεων και διώξεων, που το αισθάνθηκε πάρα πολύς κόσμος στο πετσί του. Οταν λέω έχω προσωπική εμπειρία, εννοώ ότι έχω προσωπική εμπειρία», είπε.

    Τόνισε τέλος ότι ένα σημαντικό στοιχείο των ευρημάτων των ερευνών είναι πως ο Κώστας Σημίτης σε σχέση με τον Κώστα Καραμανλή εμφανίζεται να υπερτερεί σχεδόν στο σύνολο των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

    [06] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ Κ. ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΚΙΡΓΙΖΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Με τον Πρόεδρο της Κάτω Βουλής της Κιργιζίας, Erkebaev Abdygany, ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας, επικεφαλής αντιπροσωπείας Κιργίζιων βουλευτών, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Βουλής, Απόστολου Κακλαμάνη συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι Κιργίζιοι Βουλευτές αναφέρθηκαν στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις τους με την Ελλάδα, οι οποίες, όπως ανέφεραν, ανάγονται στην εποχή του Μ. Αλεξάνδρου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και των σχέσεων της Κιργιζίας με την Ε.Ε.

    [07] ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Αλόγιστες προμήθειες υλικών στο συγκρότημα Αχελώου της ΔΕΗ καταγγέλλει ο συντονιστής της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου, της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Σαλαγκούδης σε ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης. Παράλληλα ρωτά τον υπουργό για τις εργολαβίες που δόθηκαν σε ιδιώτες, τις προμήθειες που έγιναν για το συγκρότημα, τα υπάρχοντα αποθέματα στις αποθήκες του συγκροτήματος και τις αποζημιώσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ.

    Σε δεύτερη ερώτησή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης ο κ. Σαλαγκούδης θέτει το θέμα της καθυστέρησης της ηγεσίας του υπουργείου να ανταποκριθεί σε ερώτηση σχετικά με τη δύναμη Προσωπικού και Στελεχών ανά διεύθυνση, το αντικείμενο απασχόλησης επιτελικών στελεχών και τις αγωγές εργαζομένων κατά της ΔΕΗ.

    Ο βουλευτής της ΝΔ κάνει λόγο για προσπάθεια απόκρυψης της κατάστασης που επικρατεί στην επιχείρηση, χρεοκοπία της αναδιοργάνωσής της και προσπάθεια εξαπάτησης της ελληνικής Βουλής.

    [08] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι στο πλευρό της Βουλγαρίας, «διότι πιστεύουμε ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. είναι προς το συμφέρον της χώρας μας και το συμφέρον όλης της Βαλκανικής».

    Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, προσφωνώντας τον Βούλγαρο ομόλογό του Γκεόργκι Παρβάνοφ, στη διάρκεια του αποψινού δείπνου, που παρέθεσε προς τιμήν του, ενώ χαρακτήρισε ως εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνοβουλγαρικών σχέσεων.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας, ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι η χώρα «βαδίζει πλέον με σταθερότητα και αυτοπεποίθηση προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. και το τελικό στάδιο της ενταξιακής διαδικασίας».

    Συνεχάρη τη Βουλγαρία που είναι πλέον ένα από τα επτά νέα μέλη του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η οριστική ένταξη στη Συμμαχία είναι θέμα χρόνου. Επισήμανε δε την ελληνική υποστήριξη στην είσοδο της γειτονικής χώρας στη Συμμαχία.

    Ο κ. Στεφανόπουλος, αναφερόμενος στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Θεσσαλονίκη, τον περασμένο Ιούνιο, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τα αποτελέσματά του και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, έχουσα την Προεδρία της Ε.Ε., «έδωσε νέα δυναμική στην ενταξιακή πορεία της Βουλγαρίας στην Ε.Ε., καθώς επίσης και της φίλης Ρουμανίας».

    Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα της Ελλάδος ότι η ένταξη της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. θα αποτελέσει «ισχυρό κίνητρο και για τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής να εγκαταλείψουν οριστικά τις πρακτικές του παρελθόντος και να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης».

    Έστειλε δε μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύουμε ότι οι δικές σας επιτυχίες να ανταποκριθείτε στα κριτήρια της Ε.Ε. θα δώσουν την ευκαιρία και στα άλλα κράτη της Βαλκανικής να αποδείξουν, δια των πράξεών τους, ότι σέβονται τις θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες έχει στηριχθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως είναι ο σεβασμός στο κράτος δικαίου και η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

    Επισήμανε την ανάγκη εδραίωσης κράτους δικαίου στις χώρες της περιοχής, προκειμένου να εφαρμοστούν οι νόμοι και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και οριστικά το οργανωμένο έγκλημα και η διαφθορά, «που απειλούν σοβαρά τη σταθερότητα και την ανάπτυξη των χωρών της περιοχής».

    Σε σχέση με την οικονομική συνεργασία Ελλάδος- Βουλγαρίας, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είπε ότι φέτος είναι η τρίτη χρονιά, που οι ελληνικές επενδύσεις είναι υψηλότερες από τις επενδύσεις κάθε άλλης χώρας στη Βουλγαρία και οι εμπορικές μας ανταλλαγές ξεπέρασαν ήδη το 1 δισεκατομμύριο Ευρώ.

    Για τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης, είπε ότι «θα προσδώσει νέα δυναμική στις ήδη εξαιρετικές» διμερείς σχέσεις. «Θα χαράξει μια νέα απολύτως ασφαλή και συμφέρουσα οδό ροής πετρελαίου και θα αναβαθμίσει τη στρατηγική θέση των χωρών μας», σημείωσε.

    Στρατηγική ωφέλεια και για τις δυο πλευρές, κατά τον κ. Στεφανόπουλο, θα προσφέρει επίσης η διάνοιξη νέων μεθοριακών οδών και η κατασκευή κάθετων οδικών αρτηριών προς την Εγνατία Οδό και τα ελληνικά λιμάνια.

    Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ, επισήμανε, στην πρόποσή του, τη σημαντική συμβολή της Ελλάδος όσον αφορά «τη δυναμική της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Βουλγαρίας».

    Επισήμανε, πως χάρη στην Ελληνική Προεδρία στην Ε.Ε., εκφράστηκε «απερίφραστα η υποστήριξη, για τον στόχο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας να ολοκληρώσουν τις προενταξιακές τους διαπραγματεύσεις το 2004 και δόθηκε εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί θέση, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τις δυο αυτές χώρες, για τα λεγόμενα «οικονομικά κεφάλαια».

    Σημείωσε ότι σήμερα στις Βρυξέλλες δημοσιεύτηκε η Τακτική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βουλγαρία, σχετικά με την πρόοδο, που έχει σημειώσει η χώρα τον τελευταίο χρόνο, «η οποία επιβεβαιώνει το εφικτό του στόχου μας να γίνουμε μέλος της Ε.Ε. το 2007». Πρόσθεσε ότι «ακολουθούν διαδοχικά η μία την άλλη» και οι επικυρώσεις του πρωτοκόλλου ένταξης της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ και εξέφρασε την ελπίδα το συντομότερο δυνατόν και η Ελλάδα να καταταγεί στον κατάλογο των χωρών, που ολοκλήρωσαν τις απαραίτητες κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

    Ο Βούλγαρος Πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του, για το «εποικοδομητικό και πραγματιστικό πνεύμα», στο οποίο διεξήχθησαν οι συνομιλίες του με τον Έλληνα ομόλογό του Κ. Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, καθώς και με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, καθώς και την προσδοκία του για ίδια αποτελέσματα, κατά τις αυριανές συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Βουλής Α. Κακλαμάνη, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδας Χριστόδουλο και με πολιτικούς παράγοντες.

    Για τη διμερή οικονομική συνεργασία, είπε ότι ανταποκρίνεται στα συμφέροντα των δυο χωρών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τη δραστηριοποίηση των Ελλήνων επενδυτών στη Βουλγαρία. Επισήμανε ακόμη, την ανάγκη για γρήγορη κατασκευή σύγχρονων υποδομών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο κ. Παρβάνοφ στάθηκε και στο θέμα του πολιτισμού και στην πολιτιστική κληρονομιά και πολυμορφία των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης και προσκάλεσε τον Έλληνα ομόλογό του να παραβρεθεί σε συνάντηση ηγετών κρατών της περιοχής, στη Βουλγαρία, του χρόνου, προκειμένου να συζητήσουν πώς να κάνουν την περιοχή πιο ελκυστική, πώς να αναδείξουν τον κρυμμένο πλούτο που διαθέτουν.

    Ο Βούλγαρος Πρόεδρος απηύθυνε παρόμοια πρόσκληση προς τους ομολόγους του, πριν από ένα μήνα στην Οχρίδα.

    Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, στην Αθήνα, ευχήθηκε «από καρδιάς απόλυτη επιτυχία» και τόνισε ότι θα συνεισφέρουν στην καλύτερη γνωριμία με την περιοχή μας.

    Κ. Κούτρα

    [09] ΤΡΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΣΟΒΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΧΗΜΕΙΟΥ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Τρεις φοιτήτριες τραυματίστηκαν όταν έπεσαν πάνω τους σοβάδες που ξεκόλλησαν λόγω του δυνατού αέρα από το κτίριο του Χημείου στη συμβολή των οδών Χαριλάου Τρικούπη και Ναυαρίνου.

    Οι κοπέλες μεταφέρθηκαν αρχικά στο ιατρείο του γραφείου νομικών που βρίσκεται σε μικρή απόσταση και στη συνέχεια με ασθενοφόρο στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

    Ο χώρος αποκλείστηκε από την αστυνομία

    [10] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΕΡΔΩΝ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ 9ΜΗΝΟ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (19:12 UTC+2)

    Αισθητή άνοδο της τάξης του 84,9% παρουσίασαν στο 9μηνο του 2003 τα λειτουργικά κέρδη της Γενικής Τράπεζας και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 33.139 χιλ. ευρώ, έναντι 17.927 χιλ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 98,8% καταγράφεται και στα προ προβλέψεων, αποσβέσεων και φόρων κέρδη της τράπεζας, τα οποία στο 9μηνο του 2003 έφθασαν στο ποσό των 39.716 χιλ. ευρώ, έναντι 19.975 χιλ. ευρώ στην αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.

    Μετά την αφαίρεση των προβλέψεων για επισφαλείς απαιτήσεις και των αποσβέσεων, τα προ φόρου αποτελέσματα της Γενικής, διαμορφώθηκαν στο ποσό των 8.919 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 7.229 χιλ. ευρώ στο 9μηνο του 2002.

    Χωρίς τον συνυπολογισμό των εκτάκτων κερδών τα οποία ανήλθαν σε 6.744 χιλ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4.309 χιλ. ευρώ αφορούν σε πώληση και σε επαναμίσθωση ακινήτων της τράπεζας) τα ολικά αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν σε 2.175 χιλ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 9.453 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Ανοδική τροχιά διέγραψαν στο συγκεκριμένο διάστημα και τα καθαρά έσοδα από τόκους της τράπεζας, τα οποία ανήλθαν στο ποσό των 85.051 χιλ. ευρώ, αυξημένα σε ποσοστό της τάξης του 36,2%, έναντι της αντίστοιχης χρονικής περιόδου.

    Σημειώνεται ότι το καθαρό περιθώριο επιτοκίου βελτιώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε σε 3,69%, από 3,10% του αντίστοιχου διαστήματος του 2002.

    Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 18,7%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002 και ανήλθαν στο ποσό των 32.162 χιλ. ευρώ.

    Σε χαμηλά επίπεδα διατηρήθηκαν τα αποτελέσματα από χρηματοοικονομικές πράξεις και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 829 χιλ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 7.755 χιλ., λόγω περιορισμένων κεφαλαιακών κερδών από πράξεις επί ομολόγων.

    Στο μεταξύ, συνεπεία του ότι το πρόγραμμα εξυγίανσης της τράπεζας συνεχίστηκε κατά το 9μηνο του 2003, διενεργήθηκαν προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις ύψους 17.012 χιλ., ποσό αυξημένο κατά 28,1% από το αντίστοιχο διάστημα του 2002. Οι συσσωρευμένες προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις στο τέλος του 9μήνου ανήλθαν σε 77.972 χιλιάδες, αυξημένες κατά 55,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2002. Τα γενικά λειτουργικά έξοδα σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξης του 4,3% και διαμορφώθηκαν σε 87.528 χιλ. ευρώ

    Σημειώνεται ότι σε ενοποιημένη βάση ο Όμιλος της Γενικής Τράπεζας παρουσίασε στο 9μηνο του 2003 κέρδη προ φόρων ύψους 11,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιάς 9,4 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2002.

    [11] ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΟΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΜΕΙΑΚΕΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (19:06 UTC+2)

    Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι παραγγελίες από τους ιδιοκτήτες των ταξί, των ταμειακών μηχανών που θα τοποθετήσουν στα αυτοκίνητά τους από την 1η Ιανουαρίου του 2004, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

    Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται επίσης, ότι με βάση τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη συνάντηση με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οδηγών Ταξί, η φορολόγηση του εισοδήματος των ιδιοκτητών ταξί για το έτος 2004, θα γίνει τεκμαρτά ή λογιστικά κατ' επιλογήν των ίδιων των φορολογούμενων. Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2005, θα ισχύσει υποχρεωτικά για όλους ο λογιστικός προσδιορισμός του εισοδήματος.

    [12] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΤΩΤΙΚΗ Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (18:55 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα διανύει ομαλή περίοδο στην οικονομία, με πτωτική τάση των τιμών, που θα οδηγήσει στη διαμόρφωση του πληθωρισμού στο 3,5% με 3,6%, διατύπωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος.

    Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι η δραστηριότητα της Επιτροπής αφορά το τμήμα της πολιτικής παρέμβασης στην λειτουργία της αγοράς.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά "πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων".

    [13] ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΕΦΕΡΑΝ ΜΙΚΡΑ ΚΕΡΔΗ ΣΤΟ ΧΑ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (16:57 UTC+2)

    Με μικρά κέρδη της τάξης του 0,10% ολοκλήρωσε, τελικά, τη σημερινή συνεδρίαση ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ανήλθε στις 2.158,15 μονάδες.

    Ο γενικός δείκτης του ΧΑ κινήθηκε κόντρα στη σταθερά πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς, ύστερα από πολλές διακυμάνσεις που κράτησαν μέχρι τα τελευταία δευτερόλεπτα, κινήθηκε μεταξύ των 2.162,89 και των 2.148,97 μονάδων.

    Κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης στη Σοφοκλέους, σύμφωνα με χρηματιστές και αναλυτές, ήταν, εκτός από τις συνεχείς εναλλαγές πρόσημου του δείκτη, και ο σχετικά περιορισμένος όγκος των συναλλαγών.

    ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ - ΜΕΤΟΧΕΣ

    Συγκεκριμένα, σήμερα, ο όγκος των συναλλαγών στο ΧΑ ήταν περιορισμένος, σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις, καθώς διαμορφώθηκε στο ποσό των 104,2 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 11.476.798,00 ευρώ αφορούσαν σε μεγάλα πακέτα. Μεταξύ των πακέτων που άλλαξαν σήμερα χέρια το πιο σημαντικό ήταν εκείνο της EFG Eurobank-Ergasias, ύψους 2.052.260,00 ευρώ, στα 14,98 ευρώ.

    Εξάλλου, παρά την άνοδο του γενικού δείκτη, από το σύνολο των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν σήμερα στο ταμπλό της Σοφοκλέους, οι 191 διέγραψαν πτωτική τροχιά, έναντι 95 ανοδικών και 96 αμετάβλητων.

    Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν κατά σειρά οι μετοχές των εταιριών Παρνασσός (9,09%) και ΒΙΟΣΩΛ (7,14%). Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο εμφάνισαν οι ΤΕΞΑΠΡΕΤ (7,73%) και Μπαλλής Χημικά (6,97%).

    ΔΕΙΚΤΕΣ - ΚΛΑΔΟΙ

    Πτωτικά κινήθηκε ο δείκτης Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, υποχωρώντας σε ποσοστό της τάξης του 0,66%, έναντι οριακής υποχώρησης (-0,03%) που σημείωσε ο Mid 40 της μέσης.

    Αντίθετα, ο δείκτης FTSE/ASE 140 ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,03% και ο ASE 20 των επιλεγμένων Blue chips, κατέγραψε κέρδη της τάξης του 0,15%.

    Θετική τροχιά διέγραψαν οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών, με το μεν πρώτο να ενισχύεται σε ποσοστό της τάξης του 0,51% και το δεύτερο να σημειώνει οριακή άνοδο κατά 0,04%.

    Μεταξύ των μετοχών που συγκροτούν τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, τη μεγαλύτερη άνοδο εμφάνισε η μετοχή της Cosmote (1,19%), ενώ εκείνη του OTE AE ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 0,21%. Η μετοχή της Forthnet παρέμεινε αμετάβλητη, της ΛΑΝ-ΝΕΤ διολίσθησε κατά 3,17% και της Vodafone-ΠΑΝΑΦΟΝ υποχώρησε σε ποσοστό της τάξης του 1%.

    Σε ό,τι αφορά στον κλάδο των τραπεζών, πιέσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές της Κύπρου (1,25%), Aspis (1,20%), της Εμπορικής (0,85%), της Γενικής (0,61%) και της Εθνικής (0,22%). Στον αντίποδα, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές των Αττικής (0,98%), της Τράπεζας της Ελλάδος (0,73%), της EFG (0,54%) και της Alpha Bank (0,41%).

    Μικτή εικόνα εμφάνισαν οι κλαδικοί δείκτες, ενώ σημειώνεται ότι αυτός του χονδρικού εμπορίου παρέμεινε αμετάβλητος. Τη μικρότερη πτώση σημείωσαν οι κλάδοι των ειδών λύσεων πληροφορικής και των βιομηχανιών, υποχωρώντας αντίστοιχα κατά 0,18% και 0,15%.

    Σημαντικά υποχώρησε (-1,08%) ο δείκτης της υψηλής κυκλοφορίας ταχύτητας και ακολούθησαν οι κλάδοι της παράλληλης αγοράς (-0,57%), των ασφαλειών (-0,55%), εκδόσεων και εκτυπώσεων (-0,53%), των κατασκευαστικών (-0,48%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,32%), της κλωστοϋφαντουργίας (-0,29%), της πληροφορικής (-0,27%) και των επενδύσεων (-0,25%).

    Στον αντίποδα, αισθητή άνοδο εμφάνισε ο δείκτης των διυλιστηρίων, ο οποίος ενισχύθηκε σε ποσοστό της τάξης του 1,25%, ως αποτέλεσμα της έντασης των τοποθετήσεων στη μετοχή των ΕΛΠΕ (+1,13%).

    Κατά 0,78% ενισχύθηκε ο κλάδος των συμμετοχών, κατά 0,44% του λιανικού εμπορίου, κατά 0,20% των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και κατά 0,18% αντίστοιχα οι δείκτες των βασικών μετάλλων και των τροφίμων και ποτών.

    ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατυπώνουν οικονομικοί αναλυτές, η διόρθωση στην ελληνική κεφαλαιαγορά δεν μεταβάλλει την ανοδική της τάση. Τονίζουν δε ότι η ψυχολογία των επενδυτών, αλλά και το momentum της Σοφοκλέους αποτυπώνουν ανοδική αντίδραση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υλοποιηθούν οι προθέσεις των θεσμικών. Οι θεσμικοί επενδυτές, με βάση τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται, επιδιώκουν να προχωρήσουν σε αγορές, σε χαμηλότερα, από τα σημερινά επίπεδα.

    Αισιόδοξοι είναι, πάντως, χρηματιστηριακοί παράγοντες για την πορεία της Σοφοκλέους, αν και όπως υποστηρίζουν, κατά την παρούσα φάση υπάρχει διστακτικότητα εν όψει των αποτελεσμάτων που αναμένεται ν' ανακοινωθούν από τις Alpha Bank και Eurobank αύριο και μεθαύριο.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ

    Στην περίπτωση συνέχισης της παρούσας κίνησης οι 2.145 μονάδες, αλλά και οι 2.133 μονάδες, αποτελούν τα πιθανά επίπεδα στήριξης κατά την τυχόν καθοδική πορεία του δείκτη, ενώ το σημαντικότερο εντοπίζεται στην περιοχή των 2.103 μονάδων.

    Εάν το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον των εγχώριων και ξένων θεσμικών οδηγήσει σε άνοδο το δείκτη, τότε η πρώτη αντίσταση εντοπίζεται στις 2.173 μονάδες και η δεύτερη στη ζώνη μεταξύ των 2.180 και 2.185 μονάδων.

    [14] ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΤΙΜΗΣΗΣ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (16:32 UTC+2)

    Καθεστώς διατίμησης προτίθεται να επαναφέρει σε τμήμα της αγοράς η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης.

    Ο αρμόδιος για θέματα τιμών υφυπουργός τόνισε ότι πρόκειται να επιβληθεί ελεγχόμενο ποσοστό κέρδους, έως 45%, σε όλα τα τυποποιημένα είδη που πωλούνται στα κυλικεία των αεροδρομίων, των αρχαιολογικών χώρων, των πλοίων, των νοσοκομείων, των σχολείων, των αθλητικών χώρων, καθώς και σε άλλες ανάλογες εγκαταστάσεις.

    Εξάλλου, όπως είπε, το υπουργείο Ανάπτυξης προτίθεται να θέσει σε καθεστώς διατίμησης και όλα τα παρασκευαζόμενα είδη από τους χώρους που είχε προαναφέρει, των οποίων η τιμή δε θα ξεπερνά τα δύο ή τα δυόμισι ευρώ.

    Σχετικά με το θέμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν με ενδιαφέρει εάν η ρύθμιση, την οποία θα δώσω αύριο στη δημοσιότητα, πρόκειται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην αγορά».

    Επίσης, όπως είπε τον αφήνει αδιάφορο και η πιθανότητα να προσφύγουν οι θιγόμενοι επιχειρηματίες στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ή σε άλλα αρμόδια κοινοτικά ή εθνικά όργανα.

    Ανάλογη ήταν και η τοποθέτησή του και για υψηλές μισθώσεις (ακριβά ενοίκια), τα οποία πληρώνουν οι περισσότεροι από τους επιχειρηματίες, οι οποίοι διαθέτουν κυλικεία σε σημεία που δε λειτουργεί ο ανταγωνισμός.

    [15] ΕΠΟΙΚΟΔΟΜΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΦ-ΣΟΛΑΝΑ

    Σκόπια, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:57 UTC+2)

    Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και της "Κονκόρντια" εκτιμήθηκε θετικά η χθεσινή συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες ο Σκοπιανός υπουργός Εσωτερικών, Χάρι Κόστοφ, με τον Χαβιέρ Σολάνα.

    Η εκπρόσωπος της ΕΕ, Σίνα Τόμσον, τόνισε ότι η συνάντηση αυτή ήταν πολύ εποικοδομητική και αφορούσε στην αποστολή αστυνομικών δυνάμεων εκ μέρους της ΕΕ στα Σκόπια, με την ονομασία «Πρόξιμα»

    Στην ίδια συνέντευξη, έγινε λόγος και για την συγκέντρωση των παράνομων όπλων και υπογραμμίστηκε ότι κάθε παράνομο όπλο είναι κίνδυνος για ολόκληρη την κοινωνία.

    Στο ίδιο πνεύμα μίλησαν και οι εκπρόσωποι της "Κονκόνρτια" και του ΟΑΣΕ.

    Ο ταγματάρχης Μπλάγκογια Μάρκοφσκι, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της συγκέντρωσης των όπλων δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό των Σκοπίων ότι η συγκέντρωση των όπλων σε όλες τις περιοχές της χώρας γίνεται κανονικά και χωρίς επεισόδια.

    Ταυτόχρονα υποβάλλονται αιτήσεις για νομιμοποίηση κατοχής όπλων. Αύριο θα καταστραφεί η πρώτη ποσότητα των παράνομων όπλων που συγκεντρώθηκαν.

    [16] Ο ΤΣΕΡΒΕΝΚΟΦΣΚΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΚΘΕΣΗ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

    Σκόπια, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, παρουσίασε σήμερα στη Βουλή την έκθεση απολογισμού του κυβερνητικού έργου, στον ένα χρόνο από τότε που σχημάτισε τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι η χώρα εμφανίζεται αρκετά πιο σταθερή και πιο ασφαλής, αναγνώρισε όμως ότι η κυβέρνησή του δεν έπραξε αρκετά για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ επεσήμανε ότι είναι ανησυχητικό σημείο για την οικονομία της χώρας, η μείωση των ξένων επενδύσεων.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η κατάσταση ασφαλείας έχει βελτιωθεί σημαντικά και αυτό πιστοποιείται από το γεγονός ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου δεν θα υπάρχει ξένη στρατιωτική δύναμη στη χώρα, καθώς τότε λήγει η εντολή της στρατιωτικής δύναμης της ΕΕ, 'Κονκόρντια', η οποία τον Μάρτιο αντικατέστησε τη νατοϊκή δύναμη που βρισκόταν πριν στην ΠΓΔΜ.

    "Το 2003 οι προτεραιότητες της κυβέρνησης επικεντρώθηκαν στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας της χώρας, ενώ το 2004 το βάρος θα δοθεί στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσερβένκοφσκι.

    Δριμεία κριτική κατά της κυβέρνησης Τσερβένκοφσκι, έκανε από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης,VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της κυβέρνησης και ζήτησε την παραίτησή της.

    [17] ΟΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΡΑΤΗ - ΜΕΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΩΡΓΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Βρυξέλλες, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Τις χρηματοδοτήσεις που θα λάβει κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Γεωργικό Ταμείο της Κοινότητας κατά την περίοδο 2004-2006 ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την υιοθέτηση το απόγευμα των εκθέσεων για την προετοιμασία των 10 προσχωρουσών χωρών.

    Με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, οι άμεσες πληρωμές προς τους παραγωγούς θα αρχίσουν από 25% του ποσού που δίδεται σήμερα στους παραγωγούς των 15 κρατών μελών και θα αυξάνονται σταδιακά κατά 5% ετησίως ώστε το 2013 να εξομοιωθούν πλήρως.

    Συνολικά για τον τομέα της γεωργίας των 10 προσχωρουσών χωρών θα διατεθεί την τριετία 2004-2006 το ποσό των 9,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1.897 εκατ. αφορούν το 2004, 3.748 εκατ. το 2005 και 4.147 εκατ. το 2006.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΓΙΑ ΠΡΟΟΔΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Tην ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχουν επιτελέσει η Ρουμανία και η Βουλγαρία στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλαν για να ικανοποιήσουν τα κριτήρια προσχώρησης στην ΕΕ, εξέφρρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι η προετοιμασία των δύο χωρών πρέπει να εξακολουθήσει να επικεντρώνεται σταθερά στο στόχο της ένταξής τους κατά το 2007 και ότι η Επιτροπή θα τις στηρίξει για την επίτευξη του στόχου.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το 2003 η Ρουμανία και η Βουλγαρία εξακολούθησαν να επιτυγχάνουν σημαντικές προόδους από άποψη εφαρμογής των κριτηρίων προσχώρησης και επισημαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη τους θα συνεχιστούν στην ίδια βάση που εφαρμόστηκε για τα δέκα κράτη που βρίσκονται στη διαδικασία της ένταξης.

    Για να πραγματοποιηθεί η ένταξη κατά το 2007, θα πρέπει να υπογραφεί στα τέλη του 2005 μια κοινή συνθήκη προσχώρησης για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, γεγονός που θα απαιτήσει να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις εγκαίρως.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡ. ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

    Βερολίνο, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:20 UTC+2)

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου χαιρέτισε σήμερα την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο και τις υπόλοιπες εννέα υπό ένταξη χώρες, τονίζοντας ότι η προσοχή πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στα προβλήματα που επισημαίνονται στην έκθεση, έτσι ώστε η Κύπρος να είναι πανέτοιμη να καταστεί πλήρες μέλος της Ενωσης την 1η Μαϊου 2004.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, ο κ. Χατζηδημητρίου τόνισε ότι θα ήταν σοφότερο η Τουρκία να εργαστεί για τη λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου, διαφορετικά θα έχει να διαπραγματευτεί με την Κύπρο για την ένταξή της.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] ΑΓΩΝΕΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ

    Aθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:43 UTC+2)

    Αγώνες μπάσκετ 3 με 3 για αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 10 με 15 ετών, θα διεξαχθούν στο Κερατσίνι το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Νοεμβρίου στην πλατεία Κύπρου έναντι του Δημαρχείου.

    Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) σε συνεργασία με τους χορηγούς, τις Ενώσεις και τους Δήμους, τα σχολεία και τα αθλητικά σωματεία της χώρας, διοργανώνει το ετήσιο αθλητικό τουρνουά μπάσκετ που θα γίνει στις 8 και 9 Νοεμβρίου στην πλατεία Κύπρου, απέναντι από το δημαρχείο της πόλης.

    Σ' αυτό το τουρνουά τα παιδιά θα παίξουν μπάσκετ με τους φίλους τους. Οι ομάδες που θα συμμετέχουν, θα παίζουν και θα συνεχίζουν ν' αγωνίζονται, όσο κερδίζουν, με το σύστημα νταμπλ νοκ άουτ.

    Σε όλους τους παίκτες θα απονεμηθούν αναμνηστικά διπλώματα, γιατί αξία έχει η διασκέδαση και όχι η διάκριση.

    Στο Τουρνουά μπάσκετ «3 με 3», μπορούν να λάβουν μέρος αγόρια και κορίτσια, ηλικίας 10 έως 15 ετών αφού δηλώσουν συμμετοχή στο Εθνικό Στάδιο Κερατσινίου, ή στα γραφεία του Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Κερατσινίου, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Π. Νικολαίδης, ή στο Δημαρχείο Κερατσινίου, μέχρι αύριο.

    [21] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Εκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, παρόντος του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Λιάνη, πραγματοποιήθηκε σήμερα, με μοναδικό θέμα συζήτησης την έξαρση των φαινομένων της βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα και τους τρόπους άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Ο κ. Λιάνης μιλώντας προς τα μέλη του Δ.Σ. είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Πρόκειται για μια συνάντηση που τη ζήτησα εγώ. Αυτήν την ώρα δεν υπάρχει χώρος για παράλληλους μονόλογους, αλλά για έναν γόνιμο διάλογο για όλα τα μεγάλα ζητήματα του ποδοσφαίρου. Η πολιτεία αναγνωρίζει δημόσια το έργο που έχει επιτελέσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με αποτελέσματα ορατά σε όλους τους τομείς. Πρόκειται για μια σημαντική δουλειά που έχει πραγματοποιήσει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και η οποία έχει βοηθήσει σημαντικά στην καλύτερη εικόνα του ποδοσφαίρου τα τελευταία χρόνια. Για μένα η Ομοσπονδία είναι ο μεγάλος μέτοχος της επιτυχίας της Εθνικής Ομάδας να προκριθεί στα τελικά του EURO 2004. Πρέπει όμως να παραδεχθούμε, παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί, ότι ο κόσμος δεν είναι απολύτως ευχαριστημένος, καθώς δεν έχουμε καταφέρει να ελέγξουμε το θέμα της βίας. Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που έχει τέτοιο πρόβλημα και το ποδόσφαιρό μας απειλείται ευθέως και αυτό με τη σειρά του απειλεί τη συνολική εικόνα του αθλητισμού σε χρονιά ολυμπιακών αγώνων. Η βία είναι ένα κοινό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί τώρα και όχι αύριο. Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία, ιδιαίτερα όταν υπάρχει ένας υπουργός ο οποίος ακούει απολύτως θετικά όλες τις εισηγήσεις που έχουν σκοπό τη βελτίωση της δημόσιας εικόνας του αθλήματος. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ηττηθούμε στον αγώνα αυτόν. Είναι πολύ πιθανό να έχουμε νεκρούς και τότε κανείς δεν θα μπορεί να σώσει το άθλημα. Η βία με τρόπο λογικό και θεσμοθετημένο πρέπει να τελειώσει τώρα. Δεν πρέπει να γίνει καμία έκπτωση στα μέτρα που θα πάρουμε. Πρέπει να στοιχίζουν για να πονέσουν όσους προκαλούν αυτήν την απαράδεκτη εικόνα. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να νομιμοποιήσει με τροπολογίες όλες τις προτάσεις που θα της κατατεθούν και θα έχουν σκοπό την εξαφάνιση του φαινομένου».

    Ακολούθως το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Το στοίχημα της βίας δεν το έχουμε κερδίσει και δεν είμαστε καθόλου περήφανοι γι αυτό. Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ρήξεις με αποφάσεις που είναι κάτι περισσότερο από αναγκαίες. Στην αυριανή σύσκεψη με τους ιδιοκτήτες και τους προέδρους των ΠΑΕ, η Ομοσπονδία θα τονίσει με κάθε τρόπο την εκτίμηση ότι δεν πάει άλλο και το θέμα πρέπει να λυθεί τώρα με οποιοδήποτε κόστος. Μετά τη σύσκεψη αυτή θα ξέρουν όλοι τι πρέπει να περιμένουν. Την επόμενη Δευτέρα έχουμε συγκέντρωση με τους διαιτητές της Α΄ Εθνικής από τους οποίους θα απαιτήσουμε την απόλυτη εφαρμογή του κανονισμού αγώνων ποδοσφαίρου, σε όλες τις περιπτώσεις επεισοδίων. Πρέπει όμως οι διαιτητές να τύχουν προστασίας από την πολιτεία στην εφαρμογή των αποφάσεων αυτών. Την Τρίτη 11 Νοεμβρίου έχουμε καλέσει τα πειθαρχικά όργανα της ΕΠΑΕ και της Ομοσπονδίας, καθώς και την Επιτροπή Εφέσεων, από τα οποία όργανα ο φίλαθλος κόσμος και το ποδόσφαιρο το ίδιο απαιτεί την αυστηρή εφαρμογή του ΚΑΠ και όχι τις εκπτώσεις, που πολύ συχνά εμφανίζονται. Θα είμαστε αρωγοί σε οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή αποφασίσει η πολιτεία. Αυτήν τη ήττα δεν μπορούμε να τη δεχθούμε με τίποτα. Θέλω να επισημάνω τον πολύ μεγάλο ρόλο που μπορεί να παίξει η ιδιωτική αστυνόμευση εφόσον παραχωρηθούν δύο προϋποθέσεις. Πρώτον να παραχωρηθεί η δυνατότητα σωματικού ελέγχου και δεύτερον η δυνατότητα συλλήψεων και παράδοσης στα αστυνομικά όργανα των ταραξιών και παραβατών του νόμου».

    Στη συνέχεια μίλησε ο α΄ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτάσεις του Δ.Σ. της λίγκας για την καταπολέμηση των φαινομένων της βίας και η συζήτηση ολοκληρώθηκε με τις τοποθετήσεις και τις προτάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΠΟ για το συγκεκριμένο θέμα. Η ΕΠΟ μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που έχει προγραμματίσει θα καταλήξει σε δέσμη μέτρων, άμεσης εφαρμογής, τα οποία θα προτείνει προς την πολιτεία, ώστε να θεσμοθετηθούν και να ξεκινήσει η εφαρμογή τους και με απώτερο στόχο να αλλάξει άρδην η δημόσια εικόνα του ποδοσφαίρου.

    [22] ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ: ΠΑΝΟΠΛΟΣ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΛΑΣΚ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Όπως πέρσι, έτσι και φέτος η Ευρωπαϊκή περιπέτεια του Ολυμπιακού ξεκινάει από το μακρινό Βρότσλαβ της Πολωνίας. Αύριο βράδυ οι ερυθρόλευκοι θα αντιμετωπίσουν τη Σλασκ του Άνταμ Βόιτσικ και στο μυαλό τους δεν υπάρχει τίποτα άλλο από το ροζ φύλλο αγώνα.

    «Δουλέψαμε σκληρά τις τελευταίες μέρες και είμαστε έτοιμοι για αυτό το παιχνίδι. Πάμε στο Βρότσλαβ για να κερδίσουμε», τόνισε ο Μπόρις Γκόρενς λίγο πριν πετάξει η αποστολή των «ερυθρόλευκων» για την Πολωνία σήμερα το πρωί και συνέχισε: «Το κλειδί για να έρθει η νίκη θα είναι η άμυνα και ο έλεγχος των ριμπάουντ έτσι ώστε να μπορέσουμε να τρέξουμε. Η Σλασκ έχει έναν καλό πλέι μέικερ (Γκριρ) κι έναν καλό ψηλό (Βόιτσικ) και αυτά είναι τα δυο βασικά στοιχεία που πρέπει να επικεντρωθούμε. Είναι η αρχή της σεζόν, δουλεύουμε σκληρά και συνέχεια θα βελτιωνόμαστε», κατέληξε ο Σλοβένος γκαρντ, ενώ αναφορά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας έκανε και ο Γιώργος Γιαννουζάκος: «Πάμε στην Πολωνία για τη νίκη για να κάνουμε μια καλή αρχή στην Ευρωλίγκα. Αρχίζουν τα δύσκολα με τα συνεχόμενα παιχνίδια, αλλά νομίζω ότι αυτό θα μας βοηθήσει να είμαστε συνέχεια συγκεντρωμένοι. Αυτή την ομάδα την κερδίσαμε εύκολα πέρσι και ελπίζω το ίδιο να γίνει και φέτος, αλλά για να τα καταφέρουμε, θα πρέπει να είμαστε πολύ καλοί στην άμυνα και να ελέγξουμε το ρυθμό».

    Ο Χρήστος Χαρίσης συμφώνησε με τον 29άχρονο φόργουορντ όσον αφορά τη σημασία των διπλών παιχνιδιών για αυτόν και τους συμπαίκτες του: «Είναι ευκαιρία για μας να βρούμε το ρυθμό μας, κάτι που είναι το Α και το Ω για μια ομάδα και τους παίκτες. Θέλουμε τη νίκη όχι μόνο για τους βαθμούς και για να ξεκινήσουμε με το δεξί, αλλά για να ανέβουμε και ψυχολογικά».

    Ο Μπράνκο Μιλισάβλιεβιτς με τη σειρά του που στις αρχές της σεζόν 2001-02 είχε βρεθεί για λίγες μέρες στη Σλασκ, κάνει λόγο για μια καινούργια αρχή: «Είχα μείνει για δέκα μέρες στη Σλασκ πριν πάω στη Λιμόζ. Δεν τα είχαμε βρει στα οικονομικά. Δεν έχω τίποτα που να με κρατάει σ' επαφή με αυτή την ομάδα. Αφήνουμε πίσω μας ό,τι έχει συμβεί ως τώρα και αρχίζουμε κάτι καινούργιο. Δεν υπάρχει αδύναμη ομάδα στην Ευρωλίγκα και δεν έχει σημασία με ποιον παίζεις, αφού όλες οι ομάδες έχουν φιλοδοξίες. Για αυτό και πρέπει να προσέξουμε πολύ ώστε να ξεκινήσουμε με νίκη».

    Ο Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς τέλος, αναφέρθηκε στις δυσκολίες της πρεμιέρας: «Το πρώτο παιχνίδι είναι πάντα σημαντικό και πάντα κρύβει δυσκολίες. Ξέρουμε ότι η Σλασκ είναι καλή ομάδα και για αυτό πρέπει να παίξουμε καλά αν θέλουμε να κερδίσουμε. Εμείς χρειαζόμαστε κάθε νίκη για να ανέβουμε ψυχολογικά για τη δύσκολη συνέχεια τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ευρώπη».

    [23] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΒΑΝΟΦ - ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2003 (19:23 UTC+2)

    Η πρόεδρος της Αθήνα 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη συναντήθηκε σήμερα με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα.

    Κατά τη συνάντηση, η οποία έγινε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος αναφορικά με τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αμέσως μετά η πρόεδρος της Αθήνα 2004, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε τα εξής: «Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τον διαβεβαίωσα, εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής ότι η ανθρωπότητα θα χαρεί μοναδικούς Αγώνες στην Ελλάδα. Συζητήσαμε θέματα συνεργασίας, καθώς οι γείτονές μας έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν σε ότι και αν χρειαστούμε. Βεβαίως θέλω και ελπίζω, την εποχή των Αγώνων, να διαθέτουν και μια πολύ καλή ομάδα. Πάντως, κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε η διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τη Σόφια.

    Η Σόφια έχει ήδη επιλεγεί, ως η πόλη των Βαλκανίων λόγω της γειτνίασης, αλλά και λόγω των σχέσεων των δύο λαών για να περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα κατά το μακρύ ταξίδι που θα κάνει και στις 5 Ηπείρους. Μια συμβολική κίνηση, η οποία θα δώσει την ευκαιρία να εορταστούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και στη χώρα τους. Κατόπιν αυτών ανανεώσαμε τις ημερομηνίες συνάντησης στη Σόφια και στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2004».

    [24] ΝΤΟΠΑΡΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΑΛ- ΣΑΑΝΤΙ ΚΑΝΤΑΦΙ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2003 (19:19 UTC+2)

    Κεραυνός εν αιθρία στην Περούτζια η είδηση ότι ο Αλ-Σααντί Καντάφι, γιός του Λίβυου ηγέτη, συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι βρέθηκε θετικός στην στεροειδή ουσία «νορανδροστερόνη».

    Σημειώνεται ότι ο Αλ- Σααντί Καντάφι αγωνιζόταν στο καμπιονάτο και συγκεκριμένα στην Περούτζια και πέρασε από ντόπινγκ κοντρόλ στο ματς με τη Ρετζίνα στις 5 Οκτωβρίου.

    [25] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΙΡΑΝ ΣΤΗΝ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΑΠΟΔΟΧΗ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

    Τεχεράνη, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:51 UTC+2)

    Ο εκπρόσωπος του Ιράν στην Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δήλωσε ότι η χώρα του θα υποβάλει εντός των προσεχών ημερών στα Ηνωμένα Εθνη επιστολή στην οποία θα αποδέχεται αυστηρότερους αιφνιδιαστικούς ελέγχους των πυρηνικών της εγκαταστάσεων.

    Ο κ. Αλί Σαλέχι ανέφερε στο Reuters ότι το Ιράν έδωσε στην ΙΑΕΑ τα πρωτότυπα σχεδιαγράμματα των τμημάτων των συσκευών φυγοκέντρισης για τον εμπλουτισμό ουρανίου, στα οποία οι επιθεωρητές βρήκαν ίχνη HEU για την κατασκευή όπλων.

    [26] ΚΟΛΟΜΒΙΑ: Ο ΟΥΡΙΜΠΕ ΜΕΛΕΤΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Μπογκοτά, 5 Νοεμβρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε ενδέχεται να ζητήσει πρόωρες προεδρικές εκλογές αν χάσει την υποστήριξη του Συντηρητικού Κόμματος στο Κογκρέσο και καταστεί αδύνατον να περάσει σημαντικούς νόμους, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Φερνάντο Λοντόνο, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Ουρίμπε χρειάζεται την υποστήριξη του Κογκρέσου για να εγκριθούν αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Ο πρόεδρος μελετά το ενδεχόμενο, αν χάσει την υποστήριξη του κόμματος αυτού, να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές γιατί δεν προτίθεται να καθήσει στο προεδρικό μέγαρο και να περιμένει να περάσουν τα τρία χρόνια που απομένουν έως το τέλος της θητείας του χωρίς να προσφέρει τίποτε στο έθνος'', τόνισε ο κ. Λοντόνο σε ομιλία - παρέμβαση στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος.

    [27] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΟΣΟΥΛΗ - ΣΥΛΛΗΨΗ ΠΡΩΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Μοσούλη, 5 Νοεμβρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν αργά το απόγευμα στο γενικό επιτελείο των Αμερικανών στη Μοσούλη, στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, έγινε γνωστό από την ιρακινή αστυνομία.

    ''Ειμασταν σε περιπολία όταν ακούσαμε τρεις εκρήξεις που προήλθαν από το αμερικανικό γενικό επιτελείο'', δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αστυνομικός Μοχάμαντ Μαχμούντ. Ενώ πυκνοί καπνοί έβγαιναν από ένα από τα κτίρια του συγκροτήματος, αμερικανοί στρατιώτες και ιρακινοί αστυνομικοί περικύκλωσαν την περιοχή και άρχισαν έρευνα για τον εντοπισμό των δραστών.

    Στο μεταξύ από την Ουάσινγκτον ανακοινώθηκε ότι αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν δύο ιρακινούς πρώην στρατηγούς που θεωρήθηκαν ύποπτοι ότι οργάνωναν και χρηματοδοτούσαν τις επιθέσεις κατά των δυνάμεων της συμμαχίας κοντά και εντός της πόλης Φαλούτζα, στα δυτικά της Βαγδάτης, έγινε γνωστό από στρατιωτικές πηγές.

    Οι στρατηγοί, που τα ονόματά τους δεν ανακοινώθηκαν, συνελήφθησαν σε επιδρομή που έγινε στη Φαλούτζα.

    [28] ΠΟΥΤΙΝ: "Η ΡΩΣΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ"

    Ρώμη, 5 Νοεμβρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε από τη Ρώμη ότι θα ήταν ''ανόητο την σήμερον ημέρα'' να στείλουμε ρώσους στρατιώτες στο Ιράκ.

    ''Είμαστε κατά'' του πολέμου στο Ιράκ, υπενθύμισε στη συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. ''Σε ότι αφορά την αποστολή ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, πρέπει να δημιουργηθούν ευνοικές συνθήκες, οι οποίες όμως είναι ακόμη ανεπαρκείς'', εξήγησε.

    Ο Πούτιν δεν απέκλεισε μια συνεργασία της Ρωσίας σε μια μορφή παρέμβασης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Ρωσία τάχθηκε επίσης δημόσια υπέρ της επιστροφής στο Ιράκ επιθεωρητών του ΟΗΕ, με αποστολή τον εντοπισμό των απαγορευμένων από τον ΟΗΕ όπλων μαζικής καταστροφής, τα οποία οι ΗΠΑ επικαλέστηκαν για να κάνουν πόλεμο.

    Υπενθυμίζεται οτι οι επιθεωρητές αποσύρθηκαν από το Ιράκ τις παραμονές της αμερικανικής εισβολής και μετά το τέλος των πολεμικών επιχειρήσεων δεν τους έχει επιτραπεί να επιστρέψουν.

    Στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρεται οτι ''το θέμα των ιρακινών όπλων μαζικής καταστροφής δεν μπορεί να κλείσει αμετάκλητα, εφόσον δεν θα υπάρξει η αναφορά από την UNMOVIC, την αποστολή των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ αλλά και από την ΙΑΕΑ".

    [29] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΩΝ ΜΕ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

    Τελ Αβιβ, 5 Νοεμβρίου 2003 (18:00 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν θα ζητήσει την Κυριακή από το υπουργικό συμβούλιο να εγκρίνει τη συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων με την λιβανική Χεζμπολάχ, ανακοινώθηκε από το γραφείο του Σαρόν, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος αρνήθηκε να διευκρινίσει αν η ανακοίνωση σημαίνει πως επιτεύχθηκε τελική συμφωνία με την οργάνωση.

    Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ σεΐχης Χάσαν Νασράλα δήλωσε ότι αναμένει η συμφωνία ανταλλαγής αιχμαλώτων να ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Οπως ορίζει η συμφωνία, το Ισραήλ θα ανταλλάξει εκατοντάδες άραβες αιχμαλώτους, ανάμεσά τους και δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης, με έναν ισραηλινό επιχειρηματία που απήγαγε η Χεζμπολάχ πριν από τρία χρόνια και τα λείψανα τριών ισραηλινών στρατιωτών.

    [30] ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Τα λη΄ Δημήτρια γιορτάζουν μαζί με την Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης τα 75 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας της τελευταίας στην πόλη, με μια επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Ιατρική Εταιρεία Θεσσαλονίκης: Μια 75χρονη διαδρομή στην πόλη μας». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 14 Νοεμβρίου.

    Εξάλλου, τα λη΄ Δημήτρια φιλοξενούν στον κύκλο των εικαστικών εκδηλώσεων έναν από τους πιο σημαντικούς Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, τον Άρη Προδρομίδη, σε μια έκθεση αναδρομή με τίτλο «ξανακοιτώντας το έργο» (1967-2003). Η έκθεση, που θα παρουσιαστεί στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο από τις 14 Νοεμβρίου έως τις 16 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, εγκαταστάσεων και βίντεο από το σύνολο της δουλειάς του καλλιτέχνη.

    Τέλος, στον Κύκλο Συμφωνικής Μουσικής τα λη' Δημήτρια φιλοξενούν την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Άλκη Μπαλτά και με σολίστ στο τραγούδι την διάσημη ελληνίδα σοπράνο Μαρούσα Ξυνή. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 14 Νοεμβρίου.

    [31] "ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2003 (14:43 UTC+2)

    Το έργο «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» του Ευγένιου Ο' Νηλ σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά θα κάνει πρεμιέρα σε λίγες μέρες στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών σκηνή Σωκράτης Καραντινός, καθώς συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από το θάνατο του Ο'Νηλ.

    «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» είναι ένα αριστουργηματικό έργο του κορυφαίου αμερικανού δραματουργού Ευγένιου Ο'Νηλ το οποίο γράφτηκε το 1931 και ανέβηκε πολλές φορές (πρώτη παράσταση, 26 0κτωβρίου 1931, Ν.Υόρκη) στις σημαντικότερες θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο.

    Η ιδέα της πλοκής είναι ελληνική, η σύγχρονη Ηλέκτρα εδώ είναι η Λαβίνια, κόρη του στρατηγού Έζρα Μάννον και ο Ο'Νηλ τοποθετεί τη δράση του έργου του στον 19ο αιώνα. Ένας κύκλος βίας με αντιπαραθέσεις, κρυφές ή φανερές, οδηγούν μοιραία την, άλλοτε, πανίσχυρη οικογένεια Μάννον στην καταστροφή.

    Συντελεστές

    Σκηνοθεσία: Ανδρέας Βουτσινάς

    μετάφραση: Χρήστος Καρχαδάκης

    σκηνικά: Απόστολος Βέττας

    κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας

    μουσική: Γιώργος Κουρουπός

    φωτισμοί: Γιώργος Ταρκάσης

    βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Καρχαδάκης

    οργάνωση παραγωγής: Παύλος Ελευθεριάδης.

    Παίζουν, με σειρά εμφάνισης, οι ηθοποιοί: Αλεξάνδρα Λαδικού, Βάσια Παναγοπούλου, Στέφανος Κυριακίδης, Βασίλης Σεϊμένης, Μάνος Ζαχαράκος, Γιάννης Κυριακίδης, Στράτος Τρίπκος, Ρούλα Παντελίδου, Λίλιαν Παλάντζα, Κατερίνα Γιαμαλή, Λορέντζος Φραγκούλης, Δώρα Σκαρλάτου, Ντίνα Νικολαϊδου, Παντελής Καλπάκογλου, Τάσος Ψωμόπουλος, Γιώργος Κώτσος.

    ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο'ΝΗΛ

    Κορυφαίος αμερικανός συγγραφέας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1936. Γεννήθηκε το 1888 στη Νέα Υόρκη. Ξεκίνησε να σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον αλλά τα παράτησε ένα χρόνο μετά για να γίνει ναυτικός. Στη συνέχεια επιστρέφοντας από τα ταξίδια και εγκαταλείποντας το επάγγελμα του ναυτικού στράφηκε στη δημοσιογραφία. Προσβλήθηκε όμως, από φυματίωση και κλείστηκε σε κλινική. Εκεί άρχισε να κάνει και τις πρώτες συγγραφικές του απόπειρες. Όταν βγήκε από την κλινική συνέχισε να γράφει ασταμάτητα.

    Μερικά από τα θεατρικά του έργα είναι: Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα, Πόθοι κάτω από τις λεύκες, Άννα Κρίστι, Πέρα από τον ορίζοντα, Παράξενο ιντερμέτζο, Όλα τα παιδιά του Θεού έχουν φτερά, Ταξίδι μακριάς μέρας μέσα στη νύχτα κ.α. Εκτός από το Νόμπελ Λογοτεχνίας είχε αποσπάσει και τέσσερα βραβεία Πούλιτζερ (το τέταρτο μετά το θάνατο του).

    Η εμβέλεια του Ο' Νηλ είναι παγκόσμια καθώς έργα του έχουν ανεβεί σε θέατρα όλου του κόσμου. Στην Ελλάδα τα έργα του έχουν μεταφραστεί και παιχτεί πολυάριθμες φορές. Πέθανε στις 27 Νοεμβρίου 1953 στη Βοστώνη.

    [32] "ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ ΝΕΡΟ" ΣΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2003 (14:37 UTC+2)

    «Το Αθάνατο Νερό», μια μαγική παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας για παιδιά και νέους, η οποία βασίζεται σε δύο ελληνικά λαϊκά παραμύθια θα ταξιδέψει στο Βερολίνο στις 7 και 8 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Παραμυθιού που θα πραγματοποιηθεί εκεί.

    Η συμμετοχή του Κ.Θ.Β.Ε. στη σημαντική αυτή διοργάνωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς φέτος οι Βερολινέζικες Ημέρες Παραμυθιού στρέφουν την προσοχή τους στο χώρο της αρχαίας Μεσογείου.

    Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 καθώς και τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τορίνο το 2006, η Ευρώπη και ειδικότερα οι χώρες από όπου ξεκίνησε ο ευρωπαϊκός πολιτισμός, θα έρθουν στο παγκόσμιο προσκήνιο με τη θεματική ενότητα «Παραμύθια, Μύθοι, Μεσόγειος» η οποία χαρακτηρίζει τις Βερολινέζικες Ημέρες Παραμυθιού 2003.

    ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

    Σκηνοθεσία-Διασκευή: Τάσος Ράτζος

    Σκηνικά-Κοστούμια: Σωτήρης Στέλιος

    Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας

    Επιμέλεια Κίνησης: Έλενα Τοπαλίδου

    Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας

    Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Μουρσελά

    Βοηθός Σκηνοθέτη-

    -Ενδυματολόγου: Αλεξία Θεοδωράκη

    Μουσική εκτέλεση επί σκηνής:

    Χρήστος Ερκέκογλου σε εναλλαγή

    με τον Αλέκο Παπαδόπουλο

    Παίζουν οι ηθοποιοί: Μιχάλης Γούναρης, Δημήτρης Διακοσάββας, Ερατώ Πίσση, Γιώργος Ρούφας, Κατερίνα Σαγιά, Άρης Τσαμπαλίκας, Άννη Τσολακίδου, Μαρία Φράγκου.

    [33] ΜΕΛΩΔΙΚΟΙ ΣΥΝΕΙΡΜΟΙ ΣΤΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΘ ΣΕ ΜΜΘ ΚΑΙ ΣΕΡΡΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Νοεμβρίου 2003 (14:24 UTC+2)

    Μια συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τον διακεκριμένο σολίστα και βιολιστή Σίμο Παπάνα θα δοθεί την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης στις 21.00.

    Θα ερμηνευτεί το συμφωνικό έργο "Συνειρμοί για ορχήστρα" του Κώστα Τσούγκρα και το κονσέρτο για βιολί και ορχήστρα HOB του J.Haydn στο πρώτο μέρος, ενώ η συμφωνία "Σκωτική" του F.Mendelssohn - Bartholdy θα ολοκληρώσει το δεύτερο μέρος της συναυλίας που θα διευθύνει ο αρχιμουσικός της ΚΟΘ, Κάρολος Τρικολίδης.

    Η συναυλία θα επαναληφθεί το Σάββατο 8 Νοεμβρίου στις 20.00 στο αμφιθέατρο ΤΕΙ στις Σέρρες, με την υποστήριξη του Συλλόγου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών, με τη διαφορά ότι το πρώτο μέρος θα περιλαμβάνει την εισαγωγή από τους "Γάμους του Φιγκαρό" του W.A.Mozart στη θέση του έργου "Συνειρμοί για ορχήστρα".

    Εισιτήρια για τη συναυλία διατίθενται στο ταμείο της ΚΟΘ - καθημερινά εκτός Σαββατοκύριακου 10.00 με 13.00 και 17.00 με 20.00 - και το απόγευμα της συναυλίας στο ΜΜΘ (19.00-21.00). Οι τιμές είναι 20,12,9 και 6 ευρώ (φοιτητικά, μαθητικά).

    [34] "ΜΑΡΤΥΡΙΑ-ΕΛΠΙΔΑ ΣΕ ΓΚΡΙΖΟ ΦΟΝΤΟ"-ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2003 (14:14 UTC+2)

    Έκθεση Φωτογραφίας του διακεκριμένου φωτογράφου, Γιάννη Γιαννακόπουλου, με θέμα: «Μαρτυρία»- «Ελπίδα σε γκρίζο φόντο» την οποία διοργανώνουν οι Έλληνες Γιατροί του Κόσμου θα εγκαινιάσει ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος στις 14 Νοεμβρίου 7μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων «Μελίνα». Η έκθεση, που θα λειτουργήσει ως τις 22 Νοεμβρίου, περιλαμβάνει μια σειρά 45 ασπρόμαυρων φωτογραφιών- μαρτυριών με κύριο θέμα το παιδί. Το παιδί- πρόσφυγα, το παιδί- ασθενή, το παιδί- εν καιρώ πολέμου, το παιδί ελπίδα για το αύριο κ.α.

    Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος τα τελευταία 3 χρόνια κατέγραψε με τη δική του ξεχωριστή ματιά τη δράση των Γιατρών του Κόσμου στο εξωτερικό (Ιράκ, Αφγανιστάν, Ιράν, Ιορδανία, Παλαιστίνη), αλλά και στο εσωτερικό της χώρας (Ξενώνας Αστέγων, Αιτούντων «Ασυλο «Ναυσικά», Κέντρο Υποδοχής Προσφύγων Πεντέλης, Ανοιχτό Πολυιατρείο). Ο φακός του επικεντρώθηκε πολλές φορές στα παιδιά, την ευαίσθητη αυτή ομάδα που αποτελεί τον υπ' αριθμό ένα στόχο (ηθελημένο ή μη) των σύγχρονων τραγωδιών που βιώνει η ανθρωπότητα. Άλλωστε χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του καλλιτέχνη: «Ο τίτλος της έκθεσης «Μαρτυρία» - «Ελπίδα σε γκρίζο φόντο» καταγράφει με τον καλύτερο τρόπο τη δουλειά και τα συναισθήματα όλων όσων συμμετείχαν στις ανθρωπιστικές αποστολές. Μέσα απο τη δουλειά μας γίναμε μάρτυρες της αλήθειας, μεταφέροντας παράλληλα την ελπίδα που γεννά το αύριο, πάνω σε γκρίζο φόντο, το φόντο της θλίψης, αλλά και της κρυφής χαράς, που θριαμβεύει σε όλα τα παιδικά πρόσωπα».

    Η έκθεση φωτογραφίας θα παραμένει ανοιχτή για το κοινό κάθε μέρα εκτός Δευτέρας και απόγευμα Κυριακής, από τις 09.00 π.μ. έως τις 13.00 μ.μ. και από τις 17.00 μ.μ. έως τις 21.00 μ.μ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 5 November 2003 - 19:14:06 UTC