Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-11-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ
  • [02] Η ΒΡΟΧΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ
  • [04] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
  • [05] Ν.Δ.: ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [07] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ Η Β.
  • [08] ΤΟ ΥΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
  • [09] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ
  • [10] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [11] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ SHORT LIST ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [12] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] ΣΤΑ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ EKTIMATAI Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ HELEXPO ΣΤΟ 2003
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
  • [15] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ Ε/Κ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
  • [16] ΣΘΕΝΑΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ
  • [17] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [18] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ
  • [19] ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ
  • [20] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [21] ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ 2004 ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ
  • [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ
  • [23] Ο ΔΟΥΡΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΡΑΚΛΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [24] ΑΠΑΛΛΑΞΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ
  • [25] ΑΠΟ 8 - 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η "ΕΒΔΟΜΑΔΑ COMENIUS 2003"
  • [26] ΣΤΟΥΣ 52 ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [28] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "MATRIX REVOLUTIONS"
  • [29] "ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ" - ΤΡΙΤΟΜΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ
  • [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [31] "Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ
  • [32] Η ΠΡΟΣΩΠΙΚH ΝΕΚΥΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΗ ΜΠΟΣΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΜΜΣΤ
  • [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

  • [01] ΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:01 UTC+2)

    Σε τεταμένη ατμόσφαιρα διεξήχθη η πρώτη μέρα της συνεδρίασης της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας, που έχει ως αποκλειστικό θέμα τη διένεξη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Μετά τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο έλαβαν το λόγο πολλοί μητροπολίτες και η συζήτηση, που ορισμένες φορές ήταν έντονη, περιστράφηκε στο κατά πόσο η Εκκλησία της Ελλάδας θα τηρήσει την Πράξη του 1928.

    Ορισμένοι μητροπολίτες κυκλοφόρησαν κείμενο που υποστηρίζει τις απόψεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου και συγκέντρωσαν υπογραφές. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο το έχουν υπογράψει πάνω από δέκα μητροπολίτες

    [02] Η ΒΡΟΧΗ ΕΠΗΡΕΑΣΕ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (12:18 UTC+2)

    Μικρή ήταν η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το πρωί η ΑΔΕΔΥ, στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Η βροχή που έπεφτε στην πρωτεύουσα απέτρεψε αρκετούς από τους απεργούς να συμμετέχουν στη συγκέντρωση.

    Ακολούθησε πορεία διαμαρτυρίας των δημοσίων υπαλλήλων προς το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, σε μια προσπάθεια οι απεργοί να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου και να συζητήσουν για το βασικό τους αίτημα, το νέο μισθολόγιο.

    Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα στην οδό Κοραή και οι αδιόριστοι καθηγητές ζητώντας πρόσληψη στη μέση εκπαίδευση και ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Παιδείας.

    [03] ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

    Νέα Υόρκη, 3 Νοεμβρίου 2003 (23:17 UTC+2)

    Με ψήφους 190 σε σύνολο 191 μελών, παρουσία του πρόεδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το ψήφισμα που υπέβαλε η χώρα μας για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Το ψήφισμα εγκρίθηκε ομόφωνα, καθώς το Ιράκ, αν και είναι μέλος του ΟΗΕ, δεν εκπροσωπείται στη Γενική Συνέλευση.

    Το ψήφισμα προβλέπει τη διακοπή των εχθροπραξιών από τις 13 ως τις 29 Αυγούστου του 2004, σε αναβίωση της αρχαίας ελληνικής ιδέας της Εκεχειρίας.

    «Αν έχουμε ειρήνη για 16 μέρες, τότε μπορεί να έχουμε ειρήνη για πάντα», υπογράμμισε μιλώντας στη Γενική Συνέλευση ο υπουργός Εξωτερικών και εισηγητής του ψηφίσματος, Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε την επικαιρότητα του μηνύματος της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, σε μια εποχή όπου επικρατεί παγκοσμίως αβεβαιότητα

    «Η αναβίωση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας προσφέρει μια εποικοδομητική προσέγγιση στο θέμα της διαχείρισης κρίσεων και μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά πολύτιμο εργαλείο για τη διπλωματία, προσφέροντας μια ζωτικής σημασίας ευκαιρία για ειρηνική διευθέτηση των κρίσεων, μέσω του διαλόγου και της παιδείας Πρόκειται για μια συμβολική έκκληση να σπάσουμε τον κύκλο της βίας για 16 ημέρες, κατά τη διάρκεια των Αγώνων και ας ελπίσουμε και μετά», τόνισε.

    «Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την Ελλάδα, για τον ΟΗΕ, για την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Έχουμε την ομόφωνη συγκηδεμόνευση ενός ψηφίσματος, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον ΟΗΕ, από 190 χώρες», πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, απευθυνόμενος στην γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, χαιρέτισε την απόφαση για την υιοθέτηση της Ολυμπιακής εκεχειρίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τόνισε, δε, ότι πρόκειται για «απόφαση η οποία αποδεικνύει ότι μπορούμε να εργαστούμε όλοι μαζί για την ειρήνη στον κόσμο» και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον κ. Παπανδρέου για την προώθηση της ιδέας.

    Ο κ. Παπανδρέου παρέθεσε δεξίωση στους συμμετέχοντες στη Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποία δώρισε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν πίνακα που φιλοτέχνησε η Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, με θέμα την Ολυμπιακή Εκεχειρία.

    [04] ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Αυξήσεις 5,4% κατά μέσο όρο στις αποδοχές των δημοσιών υπαλλήλων προβλέπει το νέο μισθολόγιο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου του 2004. Το σχετικό νομοσχέδιο «Μισθολογικές ρυθμίσεις λειτουργών και υπαλλήλων του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, και αντιστοίχων της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος και άλλες συναφείς διατάξεις» κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

    Σύμφωνα με το υπουργείο οι ετήσιες αυξήσεις όπως διαμορφώνονται με το νέο μισθολόγιο είναι σημαντικά υψηλότερες του πληθωρισμού, εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Προϋπολογισμού και βρίσκονται μέσα στα όρια των αντοχών της ελληνικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, βάσει των διατάξεων του νομοσχεδίου ο εισαγωγικός μισθός δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε 590 ευρώ ενώ παράλληλα ενσωματώνεται στο βασικό μισθό το επίδομα χρόνου υπηρεσίας, το επίδομα εξομάλυνσης και μέρος του κινήτρου απόδοσης με κατάργηση όμως της ειδικής μηνιαίας παροχής των 176 ευρώ.

    Για την αύξηση της αποδοτικότητας των υπαλλήλων χορηγείται κίνητρο απόδοσης ίσο με 86 ευρώ για την κατηγορία υποχρεωτικής εκπαίδευσης, 96 ευρώ για την κατηγορία Δ.Ε, 120 ευρώ για τους υπαλλήλους τεχνολογικής ή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης χωρίς πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής, 135 ευρώ για την κατηγορία τεχνολογικής εκπαίδευσης με πτυχίο ΤΕΙ ή ισότιμο, 150 ευρώ για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά 10 ευρώ με τη συμπλήρωση 25 ετών υπηρεσίας.

    Στο μισθολόγιο των υπαλλήλων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και λοιπών Ν.Π.Δ.Δ. οι μέσες ετήσιες αυξήσεις κυμαίνονται σε 6,2% περίπου, διαφοροποιούμενες ανάλογα με την κατηγορία στην οποία ανήκει ο υπάλληλος.

    Για τα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων και για το εκπαιδευτικό προσωπικό των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ο βασικός μισθός αυξάνεται κατά 8%, ενώ ενσωματώνεται σε αυτόν ποσό 30 ευρώ από το χορηγούμενο επίδομα μεταπτυχιακών σπουδών. Επίσης αυξάνεται το ειδικό ερευνητικό επίδομα κατά 25% και ενσωματώνεται σε αυτό το υπόλοιπο ποσό του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών για τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων. Παράλληλα αυξάνεται το ειδικό ερευνητικό επίδομα του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ σε ποσοστό 37% κατά μέσο όρο και ενσωματώνεται σε αυτό το υπόλοιπο του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών και το ειδικό ερευνητικό επίδομα για την εκτέλεση μεταδιδακτορικής έρευνας. Ο βασικός μισθός του Λέκτορα που αποτελεί τη βάση υπολογισμού των μισθών αυτής της κατηγορίας διαμορφώνεται σε 1.025 ευρώ.

    Για τους γιατρούς του ΕΣΥ προβλέπεται ενσωμάτωση στο βασικό μισθό μέρους του υφιστάμενου επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών. Προβλέπεται ακόμα αύξηση των νέων βασικών μισθών κατά 8% και αύξηση κατά 5% της πάγιας μηνιαίας αποζημίωσης για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, καθώς και του εναπομείναντος επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών. Αυξάνεται ακόμη κατά 3% το ωρομίσθιο των εφημεριών. Ο βασικός μισθός του Επιμελητή Β΄ ορίζεται σε 1.042 ευρώ.

    Ο βασικός μισθός των δικαστικών λειτουργών και του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αυξάνεται κατά 6%. Επίσης αυξάνεται κατά 10% το επίδομα για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση των υποθέσεων. Ο μηνιαίος βασικός μισθός του Πρωτοδίκη ορίζεται σε 1.020 ευρώ.

    Για τους διπλωματικούς υπαλλήλους προβλέπεται αναπροσαρμογή των συνολικών αποδοχών τους κατά 3%, λόγω της πρόσφατης αναπροσαρμογής τους κατά 25% περίπου.

    Για τους αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος προβλέπεται αύξηση του βασικού μισθού κατά 3% και αύξηση του επιδόματος αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος κατά 37%.

    Για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος προβλέπεται αύξηση του βασικού μισθού κατά 5,6%, αύξηση κατά 5,5% του επιδόματος ειδικής απασχόλησης, ενώ στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας χορηγείται επιπλέον αύξηση σε επιδόματα και αποζημιώσεις που συνοδεύονται με την παροχή πρόσθετης εργασίας. Για τη διαμόρφωση των βασικών μισθών, ο μηνιαίος βασικός μισθός του Ανθυπολοχαγού ορίζεται σε 720 ευρώ.

    Εκτός από το βασικό μισθό του κάθε μισθολογικού κλιμακίου χορηγούνται σε μηνιαία βάση 21 επιδόματα:

    -Μεταπτυχιακών Σπουδών, το οποίο για κατόχους διδακτορικού διπλώματος ανέρχεται σε 75 ευρώ και για κατόχους μεταπτυχιακού διπλώματος ετήσιας, τουλάχιστον, φοίτησης σε 45 ευρώ.

    -Αποφοίτων Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης οριζόμενο σε 40 ευρώ.

    -Εξωδιδακτικής Απασχόλησης Εκπαιδευτικών Λειτουργών, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οριζόμενο σε 302 ευρώ.

    -Προβληματικών και Παραμεθόριων Περιοχών, Προβληματικών και παραμεθόριων περιοχών, το οποίο ανάλογα με την περιοχή κυμαίνεται από 33 έως 110 ευρώ

    -Νοσοκομειακό και τροφής για το προσωπικό των νοσοκομείων και θεραπευτηρίων της χώρας, του ΕΚΑΒ, των κέντρων υγείας και των κέντρων ψυχικής υγείας από 10 έως 240 ευρώ

    -Ειδικής απασχόλησης για το προσωπικό των ΟΤΑ πρώτου βαθμού από 84 έως 132 ευρώ

    -Μεταφραστών - Διερμηνέων, οριζόμενο σε 30 ευρώ.

    -Πληροφορικής, για τους ειδικευμένους υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά σε κλάδους πληροφορικής, υπηρετούν σε νομοθετημένες υπηρεσίες, κέντρα, διευθύνσεις ή τμήματα πληροφορικής καθώς και τους ηλεκτρονικούς μηχανικούς ασφαλείας εναερίου κυκλοφορίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, από 44 έως 88 ευρώ.

    -Αρχαιολογικών ερευνών, στους αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού και του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, οριζόμενο σε 230 ευρώ.

    -Ειδικής απασχόλησης για τα στελέχη της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Οι σχολικοί σύμβουλοι, οι προϊστάμενοι γραφείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ευκπαίδευσης και οι διευθυντές λυκείων θα λαμβάνουν μηνιαία 235 ευρώ, οι διευθυντές γυμνασίων και δημοτικών (από τερταθέσια και πάνω) 176 ευρώ και οι υποδιευθυντές σχολικών μονάδων καθώς και οι προϊστάμενοι μονοθέσιων, διθέσιων και τριθέσιων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων, 88 ευρώ.

    -Ειδικών συνθηκών εργασίας, στο οποίο ενοποιούνται τα επιδόματα ανθυγιεινής, επικίνδυνης και ειδικών συνθηκών εργασίας, τα οποία ορίζονται ανάλογα με την κατηγορία από 22 έως 53 ευρώ.

    -Ειδικά επιδόματα του εκπαιδευτικού προσωπικού. Στα μειονοτικά σχολεία στις πεδινές περιοχές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, 40 ευρώ, στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και ορεινών Γυμνασίων Ξάνθης και Ροδόπης, 45 ευρώ, στις απομακρυσμένες απομονωμένες περιοχές, 50 ευρώ, και στις δυσπρόσιτες μειονοτικές περιοχές 425 ευρώ. Στο προσωπικό που υπηρετεί σε σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης, καθώς και σε σχολικούς συμβούλους που επισκέπτονται σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής, 195 ευρώ.

    -Υψηλού βαθμού ευθύνης και ασφάλειας του προσωπικού της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.), καθοριζόμενο με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δημόσιας Τάξης, η οποία εκδίδεται εντός αποκλειστικού χρονικού διαστήματος έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Μέχρι την έκδοση της ως άνω απόφασης, εξακολουθούν να χορηγούνται τα ποσά που καταβάλλονταν την 31.12.2003.

    -Αντισταθμίσματος διαχειριστικών λαθών οριζόμενο σε 60 ευρώ.

    -Ειδικό επίδομα προσωπικού σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οριζόμενο σε 250 ευρώ το μήνα.

    -Ειδικό επίδομα ραδιενέργειας του προσωπικού του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε.) "Δημόκριτος" και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.) οριζόμενα κατά ζώνη, από 88 έως 264 ευρώ

    -Ειδικής απασχόλησης υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, οριζόμενο σε 50 ευρώ. Το επίδομα αυτό καταβάλλεται, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που καταβαλλόταν μέχρι την 31.12.2003, σε υπαλλήλους που κατέχουν οργανικές θέσεις και υπηρετούν σε Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας τους και των εξόδων κίνησης στα οποία υποβάλλονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Η προκαλούμενη, από τη χορήγηση του επιδόματος αυτού, δαπάνη βαρύνει τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

    -Στους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μονίμους αγροτικούς γιατρούς καθώς και στο προσωπικό που υπηρετεί στα αγροτικά ιατρεία, λόγω των ειδικών συνθηκών εργασίας, καταβάλλονται: Έξοδα κίνησης, 35 ευρώ, Ετοιμότητας: σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, 35 ευρώ και σε ορεινές περιοχές, 50 ευρώ.

    Ειδικά, στους γιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου και μονίμους αγροτικούς γιατρούς για όσο χρόνο υπηρετούν στα αγροτικά ιατρεία άγονων περιοχών καταβάλλεται ποσό 550 ευρώ.

    -Η αποζημίωση, που χορηγείται στο φυλακτικό προσωπικό των Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων καθώς και στο προσωπικό φρούρησης σωφρονιστικών καταστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για κάθε ημέρα απασχόλησης, πέραν του πενθημέρου, ορίζεται σε 41 ευρώ.

    -Τα χορηγούμενα για αντιμετώπιση πραγματικών δαπανών έξοδα κίνησης και ιατρείων των μονίμων και συμβασιούχων γιατρών και οδοντιάτρων του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διαμορφώνονται ως εξής: έξοδα κίνησης, σε 34 ευρώ, έξοδα ιατρείων, σε 92 ευρώ.

    -Η αποζημίωση για πρόσθετη απασχόληση του προσωπικού του άρθρου 8 του ν.2986/2002 (ΦΕΚ 24/τ.Α'), ορίζεται σε 110 ευρώ.

    Για την απλούστευση των διαδικασιών και την μείωση της γραφειοκρατίας, προβλέπεται περιορισμός των διοικητικών πράξεων (π.χ. υπερωρίες, αποζημιώσεις συλλογικών οργάνων κ.λ.π.) που για την έκδοσή τους απαιτείται η σύμπραξη του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. Η αρμοδιότητα αυτή μεταφέρεται στον κατά περίπτωση αρμόδιο διατάκτη (Υπουργό, Νομάρχη, Δήμαρχο). Ταυτόχρονα, τίθενται αυστηρότερα όρια και διαδικασίες ώστε να εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα των συγκεκριμένων δημοσίων δαπανών.

    Στα πλαίσια της ενίσχυσης της διαφάνειας και της μείωσης του διοικητικού κόστους παρακολούθησης της εφαρμογής του μισθολογίου, κωδικοποιούνται διατάξεις με τις οποίες χορηγούνταν επιδόματα ή παροχές που είχαν διατηρηθεί με προηγούμενα μισθολόγια ή που είχαν τεθεί σε ισχύ με τροπολογίες σε διάφορα νομοσχέδια.

    [05] Ν.Δ.: ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    «Για μία ακόμη φορά, με την πρώτη κακοκαιρία του φθινοπώρου η χώρα δίνει την εικόνα ανοχύρωτης πολιτείας και αναδεικνύονται κακοτεχνίες και σημαντικά προβλήματα στα μεγάλα έργα υποδομών», δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. της Ν.Δ. βουλευτής Ν. Κιλκίς Σ. Τσιτουρίδης, με αφορμή σημερινές πλημμύρες.

    «Πανάκριβα και πολυδιαφημισμένα έργα, όπως το Αεροδρόμιο στα Σπάτα και το Αττικό Μετρό πλημμυρίζουν. Οπως πλημμυρίζουν σταθμοί του ΗΣΑΠ, την ημέρα που εγκαινιάζονται από τον πρωθυπουργό (!). Ιδιαίτερα προβλήματα παρουσιάζονται γύρω από την Αττική Οδό, δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα του αντιπλημμυρικού σχεδιασμού της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε.

    «Η χώρα για μία ακόμη φορά είναι απροετοίμαστη για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Με καιρικά φαινόμενα, που τις περισσότερες φορές ούτε τόσο «ακραία» ούτε τόσο «έκτακτα» είναι, στην Αθήνα, ακόμη και το κέντρο της, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλά μέρη της χώρας, ζούμε καταστάσεις που δεν τιμούν μία σύγχρονη πολιτεία. Φαινόμενα και καταστάσεις που αναδεικνύουν την ανεπάρκεια, την ανευθυνότητα και την ανικανότητα της πολιτείας», επισήμανε ο κ. Τσιτουρίδης.

    «Τα προβλήματα στην Αθήνα εντείνονται με την ουσιαστική δρομολόγηση για εκχώρηση της ΕΥΔΑΠ σε εργολαβικά συμφέροντα. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., αρμόδιο πλέον για το θέμα, δεν δημοπράτησε μέχρι τώρα κανένα αντιπλημμυρικό έργο για τον καθαρισμό και την προστασία των κεντρικών οδικών αρτηριών και τα σημαντικά ρέματα. Η ΕΥΔΑΠ δεν χρηματοδοτήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. για να αρχίσει καθαρισμό φρεατίων και οι Δήμοι παραμένουν χωρίς ενίσχυση. Απαράδεκτη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, Ενώ αρμόδιος φορέας για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας είναι από το 2001 το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. , μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε το προσωπικό , ούτε τα μέσα για την αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της συμπρωτεύουσας», τόνισε.

    «Ολα τα παραπάνω αναδεικνύουν ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Κακοτεχνίες στα δημόσια έργα, αποσπασματικά μέτρα, πολυνομία και πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων δεν αποτελούν πολιτική. Και όσο δεν υπάρχει μία τέτοια πολιτική, οι ευθύνες βαρύνουν και το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και το σύνολο της κυβέρνησης και , βεβαίως, τον ίδιο τον πρωθυπουργό», δήλωσε ο κ. Τσιτουρίδης.

    [06] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΕΜΠΟΡΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    Δύο Βούλγαροι που, σύμφωνα με την Αστυνομία, είναι μέλη διεθνούς κυκλώματος εισαγωγής και εμπορίας ναρκωτικών, και ένας Ελληνας συνελήφθησαν από άντρες της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, στην περιοχή των Νέων Μαλγάρων.

    Οι δύο Βούλγαροι πούλησαν στον Ελληνα ένα δέμα ηρωίνης βάρους 588 γραμμαρίων αντί του ποσού των 7.500 ευρώ τα οποία και κατασχέθηκαν. Σε σωματική έρευνα που έγινε σε έναν από τους αλλοδαπούς βρέθηκε και κατασχέθηκε ένα μικρόδεμα ηρωίνης βάρους 10,9 γραμμαρίων και στον δεύτερο αλλοδαπό το ανωτέρω χρηματικό ποσό.

    Οι αλλοδαποί εισήλθαν στη χώρα μας από το τελωνείο του Προμαχώνα Σερρών και κατά την διαδρομή με το Ι.Χ αυτοκίνητο από τον Προμαχώνα μέχρι τα Νέα Μάλγαρα απέκρυψαν σε πινακίδες ένδειξης χιλιομετρικών αποστάσεων της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Σερρών και της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης Αθηνών δύο δέματα ηρωίνης βάρους 255 γραμμαρίων και 248 γραμμαρίων και ένα δέμα κοκαΐνης βάρους 128 γραμμαρίων με σκοπό την παραλαβή τους από άγνωστους αγοραστές.

    Οι ποσότητες των ναρκωτικών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν. Επίσης, κατασχέθηκαν τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποιήθηκαν για την εισαγωγή και διακίνηση των ναρκωτικών.

    [07] ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΓΙΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΖΗΤΗΣΕ Η Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Την ανάγκη να προχωρήσει ο διακομματικός διάλογος μέσα σε ένα πλαίσιο συναίνεσης όλων των πολιτικών δυνάμεων ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των εκτός σχεδίου δασικών εκτάσεων που εν μέρει -όπως είπε- συνιστά τροχοπέδη για την ομαλή εξέλιξη του Εθνικού Κτηματολογίου, εξέφρασε σήμερα η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου.

    Παράλληλα η κ Παπανδρέου κάλεσε τα κόμματα να καταθέσουν τις απόψεις τους επί της πρότασης του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΥΠΕΧΩΔΕ που μεταξύ άλλων εισηγείται την άρση του τεκμηρίου ιδιοκτησίας του δημοσίου αλλά και των ΝΠΔΔ επί των συγκεκριμένων εκτάσεων.

    Από την πλευρά του ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης επεσήμανε ότι "είναι παγκόσμια πρωτοτυπία μια κυβέρνηση που έχει την ευθύνη της νομοθετικής ρωτοβουλίας να ζητεί από την αξιωματική αντιπολίτευση να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά".

    "Σε ότι αφορά νομιμοποιήσεις για εκτός σχεδίου εμείς επανηλλημένα έχουμε πει στην υπουργό να φέρει συγκεκριμένο πακέτο μέτρων και όχι αποσπασματικές ρυθμίσεις" πρόσθεσε.

    Νωρίτερα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Μητσοτάκης επεσήμανε ότι άμεση προτεραιότητα πρέπει να είναι η κατάρτιση δασολογίου και έκανε λόγο για δύο κατάρες. Το τεκμήριο ιδιοκτησίας του κράτους και τη χρησικτησία έναντι του ελληνικού δημοσίου.

    "Αν το δασολόγιο είχε γίνει το Εθνικό Κτηματολόγιο θα είχε προχωρήσει γιατί θα είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο" τόνισε ο κ Μητσοτάκης ο οποίος διαφώνησε ωστόσο με τους συναδέλφους του της ΝΔ ότι δεν πρέπει να μπει ανταποδοτικό τέλος.

    Από την πλευρά της η κ Παπανδρέου απαντώντας στην πρόταση του κ Μητσοτάκη για κατάργηση του τεκμηρίου του δημοσίου σημείωσε ότι η ρύθμιση αυτή θα έλυνε τα προβλήματα στις Κυκλάδες, στα Δωδεκάνησα, στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου όχι όμως όλων των περιοχών.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμο το νέο επιχειρησιακό σχέδιο για το οποίο όπως είπε, το κόστος σύνταξής του θα είναι μειωμένο σημαντικά ενώ μείωση θα υπάρξει και στο ανταποδοτικό τέλος.

    Ν. Θωμά

    [08] ΤΟ ΥΕΝ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΡΙΟΥ - ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Το αίτημα των απεργών ναυτεργατών του Ρίου - Αντιρρίου να αποτελεί η Συλλογική Σύμβαση των Ακτοπλοϊκών πλοίων τη βάση για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και τον προσδιορισμό της σύνταξης τους είναι νέο αίτημα, το οποίο απαιτεί ειδική αναλογιστική μελέτη, τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το Δεκέμβριο του 2002 ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων ο Ν. 3075 ο οποίος ήταν αποτέλεσμα διαλόγου με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, που έχει τον θεσμικό ρόλο της εκπροσώπησης των Ελλήνων ναυτικών, αλλά και άλλους Συνδικαλιστικούς φορείς των ναυτεργατών και ικανοποίησε πάγια αιτήματα του ναυτικού κόσμου.

    Στο νόμο αυτό περιγράφεται η εξέλιξη του συνταξιοδοτικού των ναυτικών που ήδη άρχισε για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με σταδιακή αύξηση από το 60% του βασικού μισθού το 2002, στο 70% μέχρι το 2006.

    Από την εφαρμογή του νόμου, επισημαίνει το υπουργείο, προκύπτουν σημαντικότατες αυξήσεις στις συντάξεις τόσο με την αύξηση του ποσοστού όσο και με την ενσωμάτωση του επιδόματος Κυριακών και Αργιών. Επίσης σημαντικότατες αυξήσεις της τάξεως του 50% προκύπτουν στην Επικουρική σύνταξη.

    Το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, θεωρεί ότι το νέο αίτημα απαιτεί ειδική αναλογιστική μελέτη και επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τονίζει ότι εφόσον διαπιστωθούν αδικίες ιδιαίτερα για τους χαμηλοσυνταξιούχους θα ανταποκριθεί θετικά για την εξάλειψη τους. Ήδη έχει δοθεί στις υπηρεσίες του υπουργείου η εντολή για την πλήρη εξέταση όλων των παραμέτρων που σχετίζονται με το αίτημα αυτό και αναμένεται η υποβολή των αποτελεσμάτων.

    «Θεωρούμε ότι, σταθμίζοντας το σύνολο του πλαισίου που έχει προωθηθεί από την κυβέρνηση και ήδη εφαρμόζεται για την κάλυψη των συγχρόνων αναγκών εν ενεργεία και συνταξιούχων ναυτικών, οι ναυτεργάτες του Πορθμείου Ρίου - Αντιρρίου θα επιδείξουν το απαιτούμενο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης σεβόμενοι και τα δικαιώματα αλλά και τις ανάγκες των πολιτών για μετακίνηση στην πορθμειακή γραμμή Ρίου Αντιρρίου», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    [09] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ ΤΟΥ ΡΙΟΥ-ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Το σωματείο των Ναυτεργατών της Γραμμής Ρίου - Αντιρρίου αποφάσισε την συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων κηρύσσοντας νέα 24ωρη απεργία στη Γραμμή Ρίου - Αντιρρίου η οποία θα αρχίσει από αύριο, στις 7πμ. .

    Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα εξυπηρετούνται μόνο έκτακτα περιστατικά από δύο πλοία ασφαλείας.

    [10] ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν κατά τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης στη Wall Street, έπειτα από τη χθεσινή άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 μηνών. Το επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα εταιρικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, ελλείψει ανακοινώσεων σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων.

    Η Gillette μία από τις 30 μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της στο τρίτο τρίμηνο καθώς και υψηλότερες πωλήσεις, κυρίως εξαιτίας της υποχώρησης του δολαρίου έναντι του ευρώ. Τα κέρδη της ανήλθαν στα 41 σεντς ανά μετοχή, από 33 σεντς πέρυσι. Η μετοχή της σημειώνει άνοδο της τάξης του 5,26%.

    Ο βιομηχανικός πολυεθνικός κολοσσός Tyco International Ltd έκανε γνωστό ότι οι ζημίες του στο τρίτο τρίμηνο συρρικνώθηκαν στα 297 εκατ. δολάρια έναντι του ποσού των 1,4 δισ. δολαρίων της αντίστοιχης περιόδου πέρυσι. Παράλληλα ανακοίνωσε την περικοπή 7.200 θέσεων εργασίας, καθώς και το κλείσιμο αρκετών εργοστασίων της. Ο τίτλος της εταιρίας ενισχύεται κατά 6,33%.

    Κέρδη της τάξης του 1,28% καταγράφει η Hewlett-Packard, έπειτα από την αναβάθμισή της από τη JP Morgan, σε «overweight» (αύξηση θέσεων) από «neutral» (ουδέτερη στάση).

    Παράλληλα, η έγκριση της πρόθεσης του δισεκατομμυριούχου Carl Icahn να αγοράσει περαιτέρω ποσοστό της Eastman Kodak, δίνει ώθηση στη μετοχή της, η οποία ενισχύεται σε ποσοστό 1,98%.

    Απώλειες της τάξης του 0,26% σημειώνει ο τίτλος της Intel, έπειτα από την απόφαση της Microsoft να σταματήσει την προμήθεια ημιαγωγών για την κονσόλα παιχνιδιών Xbox από την Intel, και να την αντικαταστήσει με την IBM.

    Εξάλλου, εν αναμονή της ανακοίνωσης την Παρασκευή των στοιχείων που αφορούν στην ανεργία η εταιρία κοινωνικών και οικονομικών ερευνών Challenger, Gray & Christmas ανακοίνωσε ότι οι απολύσεις σημείωσαν τον Οκτώβριο άνοδο στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου έτους.

    Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της, οι απολύσεις ανήλθαν στις 171.874 το Σεπτέμβριο, αυξημένες κατά 125% από τον Σεπτέμβριο οπότε είχαν διαμορφωθεί σε 76.506.

    Πάντως, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ευρέσεως εργασίας, κ. Challenger έσπευσε να μετριάσει την κακή εντύπωση που προκαλούν τα αποτελέσματα της έρευνας, επισημαίνοντας ότι ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια ως ο χειρότερος για την αγορά εργασίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις πραγματοποιούν κατά το μήνα αυτό το σχεδιασμό και τον προϋπολογισμό τους για τη χρονιά που έρχεται. Μέχρι σήμερα, από την αρχή του έτους, έχουν ανακοινωθεί στις ΗΠΑ 1,04 εκατ. απολύσεις.

    Στο σκηνικό αυτό, στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδος ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κατέγραφε οριακά κέρδη 0,03% και διαμορφωνόταν στις 9.861,42 μονάδες, ο Nasdaq των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας, σημείωνε οριακή πτώση 0,04% στις 1.966,83 μονάδες και ο ευρύτερος Standard and Poor's 500 υποχωρούσε στις 1.056,47 μονάδες, μειωμένος κατά 0,24%.

    Σ.Α.

    [11] ΤΡΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΣΤΟ SHORT LIST ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η υπόθεση πώλησης της Γενικής Τράπεζας, καθώς το διοικητικό συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού αποφάσισε στην επόμενη φάση της διαδικασίας για την εύρεση στρατηγικού συμμάχου να συμμετάσχουν δύο μεσαίοι αλλά αναπτυσσόμενοι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι- αυτός της Aspis Bank, με μεγαλομέτοχο τον Π. Ψωμιάδη και επικεφαλής τον K.Καρατζά, και εκείνος της Marfin Bank, με επικεφαλής τον A. Βγενόπουλο, καθώς και μία ξένη τράπεζα η γαλλική Societe Generale.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, που σήμερα κατέχει το 38% περίπου της Γενικής Τράπεζας, το ΔΣ του ΜΤΣ κατόπιν σχετικής αξιολόγησης και εισήγησης του χρηματοοικονομικού συμβούλου Rothschild, αποφάσισε την συμμετοχή στην επόμενη φάση της διαδικασίας εύρεσης στρατηγικού επενδυτή των εξής ενδιαφερομένων: Aspis Bank, Marfin Bank και Societe Generale.

    Εκτός διαγωνισμού όπως και αναμενόταν, έμειναν η FBB, η Probank, η Alpha Trust και το επιχειρηματικό σχήμα στο οποίο συμμετείχε και η First Chicago Bank.

    Η επόμενη φάση περιλαμβάνει τον ενδελεχή έλεγχο των στοιχείων της τράπεζας (due diligence).

    Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εύρεσης στρατηγικού επενδυτή για τη Γενική Τράπεζα, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού εκτιμάται ότι θα κατέχει το 10% περίπου της Γενικής Τράπεζας. Συγκριτικό πλεονέκτημα της Γενικής θεωρείται το δίκτυό της που ξεπερνά τα 100 καταστήματα και η ισχυρή πελατειακή της βάση που την καθιστούν ελκυστική για την είσοδο στη λιανική τραπεζική αγορά.

    Σ.Α.  

    [12] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (18:27 UTC+2)

    Φορτωμένη ατζέντα θα έχει κατά το επόμενο τετραήμερο ο υπουργός Ανάπτυξης, ’κης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος θα βρίσκεται από την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

    Το πρόγραμμα του υπουργού θα ανοίξει στις 6 το απόγευμα αύριο, οπότε θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα την παρουσίαση της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Γερμανός».

    Μισή ώρα αργότερα και στον ίδιο χώρο θα παραστεί στην εκδήλωση που διοργανώνουν ο ΕΟΜΜΕΧ και το ΒΕΘ, με θέμα «Παρουσίαση Πολιτικής για τις ΜΜΕ».

    Στις 7 το απόγευμα της Πέμπτης ο κ.Τσοχατζόπουλος θα απευθύνει χαιρετισμό στο 28ο Τακτικό Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    Την Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα θα μιλήσει στην ημερίδα που διοργανώνει η Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ Θεσσαλονίκης, με θέμα: «Διάλογος για το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό μπροστά στις επερχόμενες εκλογές», στο Κτίριο Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

    Δύο ώρες μετά θα συμμετάσχει στην παρουσίαση του βιβλίου «Μύθοι και πραγματικότητα την εποχή της παγκοσμιοποίησης», στο βιβλιοπωλείο «Ιανός».

    Στις 10 το βράδυ θα παραστεί στη συνεστίαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Πετρελαιοειδή, στο «Μίθριο».

    Τέλος, στις 11.30 το πρωί του Σαββάτου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, με θέμα τη 2η Έκθεση Νέων Ερευνητών, στο περίπτερο 7 της Δ.Ε.Θ. Εν συνεχεία θα πραγματοποιήσει τα εγκαίνια της έκθεσης, στον ίδιο χώρο.

    [13] ΣΤΑ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ EKTIMATAI Ο ΤΖΙΡΟΣ ΤΗΣ HELEXPO ΣΤΟ 2003

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (17:11 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι ο τζίρος της HELEXPO στο 2003 θα φθάσει στο ποσό των 20 εκατ. ευρώ, με τα κέρδη της να φθάνουν -χωρίς τις εργασίες του ΣΑΕ-σε 1,8 εκατ. ευρώ, διατύπωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Χρυσόστομος Γερούκης, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την 18η Διεθνή Έκθεση «Kosmima».

    Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο κ. Γερούκης επεσήμανε επίσης ότι η HELEXPO είναι μια ήρεμη δύναμη στον εκθεσιακό και επιχειρηματικό χώρο που αυξάνει διαρκώς τον τζίρο της και έχει προοπτική ανάπτυξης.

    Τόνισε δε ότι αυτήν τη στιγμή η εταιρία διοργανώνει 18 εκθέσεις, με στόχο να τις αυξήσει σε 22, επισημαίνοντας ότι σχεδιάζεται μια νέα έκθεση προϊόντων ασφάλειας security, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ελεύθερη ημερομηνία για την πραγματοποίησή της. Διατύπωσε μάλιστα την εκτίμηση ότι από το 2005 θα μπορεί να διοργανώνει άλλες 22 εκθέσεις στην Αθήνα, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή εταιριών από τα Βαλκάνια στις εκθέσεις της Θεσσαλονίκης, αποτελεί μονόδρομο.

    Ερωτηθείς για τη σχέση της εταιρίας με την ΔΕΘ, ο κ. Γερούκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι είναι δύο εταιρίες που δεν έχουν καμία μετοχική σχέση μεταξύ τους, προσθέτοντας ότι λειτουργούν αποκλειστικά στο πλαίσιο τριών συμβάσεων.

    Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της HELEXPO, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας επισήμανε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διεκδίκηση της EXPO 2008, -προσπάθεια για την οποία έχουν δαπανηθεί έως σήμερα 1,5 εκατ. ευρώ- τον Δεκέμβριο του 2004, το θέμα παραμένει στο «ψυγείο».

    Αναφερόμενος στις δύο προσπάθειες ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας απέδωσε το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί κηρύχθηκαν άγονοι, όχι στην έλλειψη ενδιαφέροντος, αλλά σε πολιτική απόφαση.

    Μάλιστα τόνισε ότι το θέμα της εισαγωγής της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα μπορούσε να επανέλθει στο προσκήνιο, δεδομένου ότι, όπως είπε, η κατάσταση στη Σοφοκλέους είναι καλύτερη, έναντι της εποχής που τέθηκε επί τάπητος αρχικά.

    Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων- Κοσμηματοπωλών- Ωρολογοπωλών (ΠΟΒΑΚΩ), Σταύρος Ζαχαρέλης αναφέρθηκε στα προβλήματα, αλλά και την κρίση που διέρχεται ο κλάδος.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το ποσοστό της Ελλάδας, από το 1% της παραγωγής που κατείχε παγκοσμίως, υποχώρησε στο 0,5%.

    Στο μεταξύ, παρά το ότι εξέφρασε την ελπίδα, ότι ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 θα αυξηθεί η κατανάλωση, ωστόσο επισήμανε ότι όχι μόνο δεν παράγεται στην Ελλάδα ούτε ένα γραμμάριο από τα ολυμπιακά κοσμήματα, αλλά ούτε καν το κουτί πώλησής τους.

    Στα προβλήματα που μαστίζουν τον κλάδο συγκαταλέγονται σύμφωνα με τον κ. Ζαχαρέλη, το φορολογικό, η μη καταβολή ΦΠΑ κατά την αγορά της πρώτης ύλης, η επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας από τις τρίτες χώρες, η μη δυνατότητα συμμετοχής του κλάδου στο Γ΄ ΚΠΣ, αλλά και άλλες ρυθμίσεις που αφορούν το θέμα των χρηματοδοτήσεων.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ, ανακοίνωσε ότι γίνεται μια προσπάθεια, μέσω του ΟΠΕ, για τη διερεύνηση νέων αγορών, ενώ ζήτησε τη στήριξη της πολιτείας.

    Κατέληξε δε εκφράζοντας την ευχή η KOSMIMA, η οποία βρίσκεται στην ενηλικίωσή της, καθώς φέτος κλείνει τα 18 χρόνια διοργάνωσης, να ωριμάσει και να γεράσει προς όφελος όλων.

    E.A.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΙΑΚΩΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΓΓ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

    Λονδίνο, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:32 UTC+2)

    Με στόχο τη διατύπωση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της υποστήριξης της Κοινοπολιτείας προς τον κυπριακό λαό, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Νιγηρία, είχαν σήμερα συνάντηση στο Λονδίνο ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας Ντον Μακίνον με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι συζήτησαν τις δυνατότητες συμπερίληψης μιας αντιπροσωπευτικής παραγράφου για την Κύπρο στην τελική διακήρυξη της Διάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΥ Ε/Κ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Καμία ανοχή δεν πρόκειται να δείξει η Κυπριακή Δημοκρατία στο ενδεχόμενο εγκλωβισμού Ελληνοκυπρίων, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, στην περιοχή της Αμμοχώστου, δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως το υπουργείο είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παράδοσης της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους Ελληνοκύπριους κατοίκους της, υπό τη διοίκηση των ΗΕ ή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα της αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης, επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία έστω και εάν δεν υπάρχει η ανάλογη τοποθέτηση από πλευράς του τουρκικού κατοχικού στρατού, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να προβληθεί αυτή η προσπάθεια και στο εξωτερικό, προκειμένου ο διεθνής παράγοντας να πιέσει την Τουρκία για ανάλογες ενέργειες στην Κύπρο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΣΘΕΝΑΡΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑΣ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    Τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου προς την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε αυτή να αποτελέσει το προβάδισμα για ένα κόσμο χωρίς μίση, πολέμους και επιδρομές, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Σε ομιλία του χθες στα Ηνωμένα Εθνη με την ευκαιρία της ψηφοφορίας επί της πρότασης που κατέθεσε η Ελλάδα για την υιοθέτηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης στη Γενική Συνέλευση με θέμα ''Αθλητισμός για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη'', ο κ. Μαυρογιάννης χαιρέτισε τόσο το ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία όσο και αυτό της Τυνησίας για τον αθλητισμό, την ειρήνη και την ανάπτυξη.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΜΙΚΡΗ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 4 Νοεμβρίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,03% παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το αγοραστικό ενδιαφέρον να συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

    Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,74 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 383 χιλιάδων λιρών, εκ των οποίων 179 χιλιάδες λίρες ή ποσοστό 46,8% αφορούσε συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    Αντίθετα αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,03% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 346,13 μονάδες.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΔΑΜΑΣΚΟ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ

    Αγκυρα, 4 Νοεμβρίου 2003 (18:44 UTC+2)

    Την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει εντός του προσεχούς Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Ασαντ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Αμπντουλλάχ Γκιούλ.

    Όπως αναφέρει στο σημερινό της φύλλο η Cumhuriyet, ο κ. Γκιούλ έδωσε στην Κυβέρνηση της Δαμασκού το μήνυμα ότι θα πρέπει για την αναβάθμιση των σχέσεων στο ανώτατο επιθυμητό επίπεδο, να συνεχισθεί το χρονοδιάγραμμα ενίσχυσης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο πλευρών και στο πλαίσιο αυτό προσκάλεσε τον σύριο πρόεδρο στην Τουρκία.

    Στο ίδιο δημοσίευμα σημειώνεται ότι μετά την εκδίωξη του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν από τη Συρία, οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπήκαν σε μία νέα περίοδο και ότι η πρόοδος συνεχίζεται.

    [19] ΗΡΘΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Η ΝΤΕΜΠΡΕΤΣΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το μεσημέρι η ουγγρική Ντέμπρετσεν, η οποία την Πέμπτη θα αντιμετωπίσει τον ΠΑΟΚ στο πρώτο παιχνίδι για τον δεύτερο γύρο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    Ο προπονητής της Ντέμπρετσεν, Λάζαρ Σέντες αναφορικά με το παιχνίδι τόνισε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». «Είναι ένα παιχνίδι, που όμως θα υπάρξει και συνέχεια στην Ουγγαρία. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή ομάδα. Εμείς θα κυνηγήσουμε το γκολ στο πρώτο παιχνίδι για να έχουμε καλύτερη τύχη στον επαναληπτικό αγώνα, που θα έχουμε και την στήριξη του κόσμου μας».

    Εκ μέρους των παικτών μίλησε ο αμυντικός Ταμάς Σέκερες: «Είδα τον ΠΑΟΚ σε δύο παιχνίδια και διαπίστωσα ότι είναι πολύ καλή ομάδα. Ο αγώνας θα είναι σκληρός».

    Την ουγγρική ομάδα αναμένεται να ενισχύσουν με την παρουσία τους περίπου 300 φίλαθλοι που θα έρθουν αύριο στη Θεσσαλονίκη.

    [20] ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (19:49 UTC+2)

    Ξεκινάει ο φετινός ευρωπαϊκός μαραθώνιος την Πέμπτη για τους «ερυθρόλευκους». Πρώτος αντίπαλος του Ολυμπιακού είναι η Σλασκ στην Πολωνία. Σήμερα ο προπονητής του Ολυμπιακού, Λευτέρης Σούμποτιτς παραχώρησε συνέντευξη τύπου:

    «Πρέπει να ξεχάσουμε λίγο το Ελληνικό πρωτάθλημα γιατί αρχίζει η Ευρωλίγκα με ένα πονηρό παιχνίδι», τόνισε ο «Πίξι» και συνέχισε: «Η Σλασκ δεν είναι μεγάλη ομάδα, αλλά κάθε χρόνο παίζει καλά και ψάχνει το βήμα παραπάνω. Αν κερδίσουμε και παίξουμε καλά, θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα και στην Ελλάδα. Μας έλειψε το Ευρωπαϊκό παιχνίδι, αφού σε σχέση με πέρσι η ομάδα είναι διαφορετική και χρειάζονται οι έξτρα αγώνες. Έχουμε στα χέρια μας το παιχνίδι με την Πρόκομ και σήμερα θα πάρουμε και κάποιους άλλους αγώνες των Πολωνών. Έχουμε το πρόβλημα του Τόμιτς, ο οποίος χθες ήταν σε καλύτερη κατάσταση, αλλά αν μετά τη βραδινή προπόνηση δεν είναι σε κατάσταση να παίξει, δεν θα ρισκάρουμε τη συμμετοχή του».

    Ο Ελληνοσλοβένος αναφέρθηκε και στην επόμενη μέρα μετά τις δύο τελευταίες ήττες: «Όταν είσαι προπονητής του Ολυμπιακού νιώθεις πάντα πίεση. Μετά την πρόκριση στο φάιναλ φορ, ήρθαν δυο κακά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα πολύ εύκολα ενθουσιάζεσαι και πολύ εύκολα απογοητεύεσαι. Αν δεν μάθεις να ζεις με την πίεση δεν θα πετύχεις ποτέ. Έχω πίστη σ' αυτό που κάνω και δεν παραδίδω τα όπλα. Στα χέρια μου είναι να βρω τη λύση. Νιώθω ότι έχω βρει το κουμπί για να κάνει η ομάδα αυτό που θέλω μέσα στο γήπεδο. Φέτος ήρθαν στην ομάδα εννιά καινούργιοι παίκτες και κάποιοι απ' αυτούς ήταν πρώτα βιολιά στις ομάδες τους. Απ' εμένα εξαρτάται να τους δώσω να καταλάβουν ότι η ομάδα είναι πάνω απ' όλους. Δεν δουλέψαμε πολύ καιρό μαζί, ήρθαν και τραυματισμοί και όλα αυτά μας έβγαλαν εκτός προγράμματος. Είναι θέμα χρόνου, δουλειάς και χημείας να βρούμε τον δρόμο μας και σιγά, σιγά να δείξουμε το πρόσωπο των πρώτων παιχνιδιών μας», τόνισε ο κ. Σούμποτιτς.

    [21] ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟ 2004 ΑΡΧΙΣΕ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΟΡΩΜΑΪΚΗΣ ΠΑΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (19:35 UTC+2)

    Η αντίστροφη μέτρηση για την Ολυμπιάδα του 2004 ξεκίνησε για την εθνική ομάδα της ελληνορωμαϊκής πάλης, υπό την επίβλεψη των νέων ομοσπονδιακών προπονητών. Χθες στο Λουτράκι συγκεντρώθηκαν οι αθλητές οι οποίοι άκουσαν τον επιστημονικό σύμβουλο της ΕΟΦΠ, Γιώργο Πάχτα να τους αναλύει το πρόγραμμα προετοιμασίας, αλλά και το πώς θα βαδίσει η ομάδα προκειμένου τον Αύγουστο του 2004 να είναι στην επιθυμητή κατάσταση προκειμένου να πετύχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες διακρίσεις.

    Το πρώτο στάδιο της προετοιμασίας που ξεκίνησε χθες θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 2004 και η νέα τεχνική ηγεσία του αθλήματος θα έχει την ευκαιρία να βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα και να καταστρώσει λεπτομερώς τα περαιτέρω πλάνα της.

    Στην προετοιμασία συμμετέχει όλη η αφρόκρεμα της ελληνορωμαϊκής, καθώς και κάποια ταλαντούχα νέα παιδιά και όλοι δείχνουν αποφασισμένοι να δουλέψουν σκληρά προκειμένου να είναι πανέτοιμοι για το μεγάλο ραντεβού του ερχόμενου καλοκαιριού.

    [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: Ο ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ- ΚΑΛΑΜΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Ο κ. Κοντογιαννίδης του συνδέσμου Ξάνθης θα διευθύνει την αναμέτρηση της Καλαμαριάς με την Καλαμάτα, ενώ την αναμέτρηση του Ατρομήτου με τον Εργοτέλη θα διευθύνει ο κ. Ουζουνίδης του συνδέσμου Εβρου.

    Οι διαιτητές της 10ης αγωνιστικής για το πρωτάθλημα της Β' εθνικής είναι:

    Ποσειδών Ν. Πόρων- Λεβαδειακός: Τριανταφυλλίδης (Πειραιά)

    Πανσερραϊκός- Πατραϊκός: Κουκλάκης (Χανίων)

    Κασσάνδρα- Εθνικός Αστέρας: Βόμβας (Λέσβου)

    Απόλλων Αθ.- Νίκη Βόλου: Κρίκκης (Τρικάλων)

    Καλαμαριά- Καλαμάτα: Κοντογιαννίδης (Ξάνθης)

    Ατρόμητος Αθ. Εργοτέλης: Ουζουνίδης (Εβρου)

    Παναχαϊκή- ΠΑΣ Γιάννινα: Δέτσης (Αθήνας).

    [23] Ο ΔΟΥΡΟΣ ΘΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΗΡΑΚΛΗ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Ο κ. Δούρος του συνδέσμου Κορίνθου θα διευθύνει την αναμέτρηση του Ηρακλή με τον Ολυμπιακό που θα διεξαχθεί στο γήπεδο της Πολίχνης, ενώ το παιχνίδι ΠΑΟ- Αρης θα διευθύνει ο κ. Κασναφέρης του συνδέσμου Αργολίδας.

    Ειδικότερα οι διαιτητές που θα σφυρίξουν τις αναμετρήσεις της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής είναι:

    Ξάνθη- Αιγάλεω: Κεμπαρίδης (Θεσσαλονίκης)

    Πανιώνιος- Χαλκηδόνα: Βασσάρας (Θεσσαλονίκης)

    Πανηλειακός- ΟΦΗ: Σκουφίτσας (Αθήνας)

    ΠΑΟ-Αρης: Κασναφέρης (Αργολίδας)

    Προοδευτική- Καλλιθέα: Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)

    Ηρακλής- Ολυμπιακός: Δούρος (Κορίνθου)

    Ακράτητος-ΑΕΚ: Φινοκαλιώτης (Αθήνας)

    Ιωνικός-ΠΑΟΚ: Τακίδης (Κιλκίς).

    [24] ΑΠΑΛΛΑΞΑΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΑΞΙΑΡΧΟ ΓΙΑ ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟ

    Βερολίνο, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:11 UTC+2)

    Ο ταξίαρχος των ειδικών δυνάμεων (KSK) του γερμανικού στρατού, Ράινχαρντ Γκέντσελ, απαλλάχθηκε από τα καθήκοντά του και υποχρεώθηκε σε πρόωρη αποστρατεία, επειδή τάχθηκε υπέρ αντισημιτικών δηλώσεων του βουλευτή των Χριστιανοδημοκρατών Μάρτιν Χόχμαν, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Αμυνας Πέτερ Στρουκ.

    Ο Χόχμαν είχε δηλώσει ότι «θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς με κάποια νομιμότητα τους Εβραίους ένα λαό ενόχων», καθώς στη διάρκεια της Ρωσικής Επανάστασης το 1917 «μεγάλος αριθμός Εβραίων ήταν ενεργά στελέχη της "Τσέκα" (η τότε μυστική υπηρεσία), σε επίπεδο διοικητών, αλλά και ως κομάντο».

    [25] ΑΠΟ 8 - 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Η "ΕΒΔΟΜΑΔΑ COMENIUS 2003"

    Βρυξέλλες, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:05 UTC+2)

    Η δεύτερη διοργάνωση της «Εβδομάδας COMENIUS» θα διεξαχθεί από τις 8 έως τις 14 Νοεμβρίου και στη διάρκειά της θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα της δράσης COMENIUS, μέρος του προγράμματος Socrates της Ευρωπαϊκής Ενωσης με βασικό άξονα τις γλώσσες και τις διαπολιτιστικές ανταλλαγές.

    Στόχος της εκδήλωσης είναι να γίνουν γνωστές οι προσπάθειες που κατέβαλαν τα σχολεία για την ενθάρρυνση της διακρατικής συνεργασίας και την εδραίωση της ευρωπαϊκής διάστασης της σχολικής εκπαίδευσης. Θα γίνουν εκδηλώσεις και στις 30 συμμετέχουσες χώρες, στις οποίες θα λάβουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη της σχολικής κοινότητας. Πάνω από 100 παιδιά ηλικίας 10-12 ετών και οι δάσκαλοί τους θα επισκεφθούν τις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις και φυσικά στη μεγάλη εκδήλωση εκτόξευσης μπαλονιών, καθώς και για να συναντήσουν την Επίτροπο για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό Βίβιαν Ρέντινγκ.

    Γενικοί στόχοι του προγράμματος COMENIUS είναι η βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης και η ενίσχυση της ευρωπαϊκής της διάστασης. Μέσα επίτευξης των στόχων είναι η ενθάρρυνση της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ σχολικών ιδρυμάτων, και η συμβολή στη βελτίωση της επαγγελματικής εξέλιξης των εργαζομένων τους οποίους αφορά άμεσα ο τομέας της σχολικής εκπαίδευσης, καθώς και η προαγωγή της εκμάθησης γλωσσών και της διαπολιτισμικής ευαισθητοποίησης.

    Το COMENIUS επικεντρώνεται στη σχολική εκπαίδευση, από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό σχολείο έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Απευθύνεται σε όλους όσους αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στους μαθητές και τους διδάσκοντες, τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, τους γονείς και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις. Το COMENIUS αποσκοπεί στη γνωριμία των διαφορετικών χωρών και γλωσσών, στη μάθηση και την επικοινωνία, στη συνεργασία και την επίλυση προβλημάτων από κοινού και, φυσικά, στην ανακάλυψη νέων γεύσεων και στη διασκέδαση.

    Μια γιορτή με διαπολιτιστικές εκδηλώσεις σε 30 χώρες

    Μετά την επιτυχία της πρώτης «Εβδομάδας COMENIUS» που πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2001, στην «Εβδομάδα COMENIUS 2003» αναμένεται να συμμετάσχουν ακόμα περισσότερα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας στον εορτασμό των επιτευγμάτων από τη συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών σχολικών ιδρυμάτων. Στη διάρκεια της «Εβδομάδας COMENIUS» θα διοργανωθούν ποικίλες εκδηλώσεις στις 30 συμμετέχουσες χώρες, όπως συναντήσεις με εκπροσώπους των υπουργείων Παιδείας, διαγωνισμοί και εκθέσεις.

    Για παράδειγμα, η ομάδα COMENIUS της Αυστρίας διοργανώνει έναν πρωτότυπο μαραθώνιο με επισκέψεις του ευρωβουλευτή Christa Prets, σε όλα τα σχολεία της χώρας που συμμετέχουν στο COMENIUS. Στην Ιταλία, διοργανώνεται σεμινάριο για το COMENIUS και την ευρωπαϊκή ταυτότητα, ενώ σε διάφορες περιοχές της Κύπρου θα στηθούν περίπτερα σε πάρκα και πλατείες με πληροφοριακό υλικό για το COMENIUS καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

    Μαθητές και δάσκαλοι ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες

    Η «Εβδομάδα COMENIUS» θα γιορταστεί και στις Βρυξέλλες την οποία θα επισκεφθούν για τέσσερις μέρες πάνω από 200 μαθητές και διδάσκοντες από τις 30 συμμετέχουσες χώρες για να γνωριστούν μεταξύ τους και να συναντήσουν τους εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών. Θα ανταλλάξουν ιδέες και εμπειρίες, θα διοργανώσουν μια έκθεση, θα λάβουν μέρος σε διάφορα εργαστήρια και θα παρουσιάσουν τα επιτεύγματα της δράσης COMENIUS για τη σχολική εκπαίδευση στην Ευρώπη.

    Στην έκθεση COMENIUS, κάθε μία από τις 30 συμμετέχουσες χώρες θα παρουσιάσει το σχέδιο το οποίο υλοποίησε ώστε να προβληθούν τα σημαντικά σχέδια που υλοποιήθηκαν μέσω της πρωτοβουλίας COMENIUS. Κάθε σχέδιο είναι αποτέλεσμα διακρατικής συνεργασίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από τρεις τουλάχιστον συμμετέχουσες χώρες. Τα θέματα των σχεδίων καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σχετικά με τη ζωή και τα ενδιαφέροντα των νεαρών Ευρωπαίων πολιτών.

    Το σχέδιο της Μάλτας, για παράδειγμα Διατροφή: υγεία και ευ ζην - έδειξε στους μαθητές τι σημαίνει να ζεις και να τρως υγιεινά. Βασικό θέμα του σχεδίου Τρόπος Ζωής της Δημοκρατίας της Τσεχίας ήταν τα διαφορετικά εκπαιδευτικά πρότυπα των άλλων χωρών, οι διαφορετικοί τρόποι ανατροφής των νέων και πώς περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους. Το σχέδιο της Ιρλανδίας, Ανταλλαγή παραδόσεων και πολιτισμών μέσω του Διαδικτύου συνέβαλε στη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των μαθητών και των δασκάλων για τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά και τις παραδόσεις τους, καθώς και για άλλες παραδόσεις και πολιτισμούς μέσα από το Διαδίκτυο.

    Παιδιά και δάσκαλοι θα συμμετάσχουν σε διάφορα εργαστήρια που θα απευθύνονται σε όλους, ώστε να μάθουν περισσότερα ο ένας για τον άλλο. Ο Γύρος της Ευρώπης σε μία ώρα θα δώσει στα παιδιά την ευκαιρία να ανακαλύψουν το ένα τη γλώσσα του άλλου, μαθαίνοντας να συστήνονται και να χαιρετούν. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να μάθουν για τις άλλες συμμετέχουσες χώρες. Ενα άλλο διασκεδαστικό εργαστήρι θα είναι το Ευρωπαϊκό Τραγούδι, όπου τα παιδιά θα μάθουν ένα τραγούδι γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση αυτή με γαλλικές, αγγλικές και γερμανικές λέξεις! Στο εργαστήρι Ευρωρεπόρτερ, κάθε μαθητής θα γνωρίσει έναν μαθητή από άλλη χώρα και θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το δικό του σχέδιο COMENIUS.

    Από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις της εβδομάδας θα είναι η τεράστια εκδήλωση εκτόξευσης μπαλονιών που θα γίνει στις 11 Νοεμβρίου με επικεφαλής την Επίτροπο για την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό Βίβιαν Ρέντινγκ. Ολη την εβδομάδα τα παιδιά θα γράφουν μηνύματα με θέμα τη δική τους "Ελπίδα για την Ευρώπη" τα οποία θα προσαρμόσουν στα μπαλόνια.

    Η «Εβδομάδα COMENIUS» είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά των ευρωπαϊκών χωρών να μάθουν περισσότερα για νέες χώρες, νέες γλώσσες και νέα έθιμα στο πνεύμα των διαπολιτιστικών ανταλλαγών. Είναι μια ευκαιρία να συναντήσουν νέους ανθρώπους και να ενισχύσουν περαιτέρω την ευρωπαϊκή διάσταση της σχολικής εκπαίδευσης μ' έναν διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο!

    Οι χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα COMENIUS είναι τα 15 κράτη μέλη της Ε.Ε. Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ην.Βασίλειο, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Σουηδία και η Φινλανδία, οι 3 χώρες ΕΖΕΣ/EOX Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και οι 12 υπό ένταξη χώρες: Βουλγαρία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία

    [26] ΣΤΟΥΣ 52 ΟΙ ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Λονδίνο, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:04 UTC+2)

    Ενας 31χρονος Βρετανός στρατιώτης σκοτώθηκε στις 31 Οκτωβρίου στο Ιράκ από ''εχθρικά πυρά'' ανακοινώθηκε σήμερα από το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, με αποτέλεσμα να φτάσει στους 52 ο αριθμός των βρετανών στρατιωτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου κατά του Ιράκ, τον Μάρτιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

    Αφότου ολοκληρώθηκε ο πόλεμος την 1η Μάιου, 19 Βρετανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από επιθέσεις εναντίον τους, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [27] ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 4 Νοεμβρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Τρεις εκρήξεις ακούστηκαν σήμερα το βράδυ στη Βαγδάτη και πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν εντός του συγκροτήματος όπου στεγάζεται το αμερικανικό γενικό επιτελείο, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόυτερς ένας ιρακινός φρουρός.

    ''Πολλοί από τους στρατιώτες έτρεχαν εδώ και κει, επικράτησε μεγάλος πανικός. Δεν είδα τραυματίες'', δήλωσε ο Μοχάμαντ Σικρί, ιρακινός φρουρός του συγκροτήματος των κτιρίων, στα οποία απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους. Πυκνός καπνός σκέπασε τον ουρανό της Βαγδάτης μετά τις εκρήξεις ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, ωστόσο αργότερα διαλύθηκε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν τραυματίες ή θύματα.

    [28] ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ "MATRIX REVOLUTIONS"

    Λος Αντζελες, 4 Νοεμβρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Παγκόσμια πρεμιέρα αύριο για την τρίτη και τελευταία ταινία του Μάτριξ μετά από έξι μήνες και 735 εκατομμύρια δολάρια που ήταν το κόστος παραγωγής.

    Τον περασμένο Μάιο ο παραγωγός Τζόελ Σίλβερ παρουσίασε την ταινία ''Matrix Reloaded'', που ήταν η δεύτερη συνέχεια της ταινίας φαντασίας ''Matrix'' του 1999.

    Το τρίτο μέρος της ταινίας, το ''Matrix Revolutions'' προβάλλεται από αύριο στις αίθουσες των κινηματογράφων 107 χωρών, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ινδίας ενώ έχουν διαθετεί 10.000 κόπιες για την παγκόσμια προβολή.

    ''Πρόκειται για το τέλος της ιστορίας. Το Μάτριξ ολοκληρώθηκε, έφθασε στο τέλος του'' δήλωσε ο Σίλβερ.

    [29] "ΠΟΥ ΝΑ ΒΡΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ" - ΤΡΙΤΟΜΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

    Αθήνα, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:28 UTC+2)

    Το σημαντικό τρίτομο έργο που περιλαμβάνει αποσπάσματα από συνεντεύξεις, άρθρα και ομιλίες του διεθνούς φήμης μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη παρουσιάστηκε σήμερα στο σπίτι του στην Ακρόπολη παρουσία φίλων του και των υπουργών Πολιτισμού και Παιδείας Ευάγγελου Βενιζέλου και Πέτρου Ευθυμίου.

    Τα τρία βιβλία με το γενικό τίτλο, δανεισμένο από τον στίχο του Ελύτη "Πού να βρω την ψυχή μου" και τους υπότιτλους "Μουσική", "Τέχνη" και "Πολιτισμός, Ιδέες", αντίστοιχα, για τον κάθε τόμο, επιμελήθηκε η Ιωάννα Κολοβού.

    "Ο τίτλος μάς καλεί να ψάξουμε τον εαυτό μας, γιατί όλοι πρέπει να ψάχνουμε για την ψυχή μας", ανέφερε ο Μίκης Θεοδωράκης, συγκινημένος, υπογραμμίζοντας ότι "η παιδεία και ο πολιτισμός είναι τα σημαντικά θέματα κάθε κοινωνίας». «Ειδικά ο πολιτισμός, που η ρίζα του έχει σχέση και με την οικονομική ανάπτυξη, μια σύνδεση την οποία πάλεψα να αποδείξω", είπε.

    Οσον αφορά το περιεχόμενο των τριών βιβλίων, ο διάσημος συνθέτης τόνισε ότι πρόκειται για το "απάνθισμα" σχεδόν της σκέψης του που τον οδήγησε στην καλλιτεχνική του πορεία, αλλά και στη ζωή, γιατί πάντα πιστεύει ότι "έναν υπεύθυνο πολίτη πρέπει να τον ενδιαφέρουν τα πάντα".

    "Ο Μίκης είναι η Ακρόπολη του πολιτισμού μας", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένα μεγάλο φυσικό φαινόμενο. Είναι ένας μεγάλος ποταμός, ένα μεγάλο βουνό, συγκρίνεται με τέτοια φυσικά μεγέθη. Γιατί το βάθος και η δύναμη της έμπνευσής του έχει αυτά τα έντονα φυσικά χαρακτηριστικά, και αυτό αποτυπώνεται, νομίζω, με πολύ χαρακτηριστικό αν και θα έλεγα πολύ επιγραμματικό τρόπο, στους τρεις αυτούς τόμους», τόνισε.

    Αναφερόμενος στο δεύτερο τόμο όπου ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης αναπτύσσει τις απόψεις του για την τέχνη και τον πολιτισμό, για το πολιτιστικό γίγνεσθαι, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι σε αυτόν παρουσιάζεται μία ολόκληρη θεωρία για τον ελληνικό πολιτισμό. «Η θεωρία αυτή», είπε, «έρχεται σε άμεση επαφή με τον Θεοδωράκη της πολιτικής ιδεολογίας, τον Θεοδωράκη της θεωρίας και της φιλοσοφίας της ιστορίας, τον Θεοδωράκη που προσπαθεί να συγκροτήσει τον δικό του ολοκληρωμένο ελληνικό λόγο, γιατί ο Μίκης νομίζω ότι βρίσκει τον πλήρη και οριστικό εαυτό του στα θέματα αυτά συγκροτώντας την δική του ιδεολογία για τον Ελληνισμό».

    «Εχει μία ολόκληρη αντίληψη για το τι σημαίνει να είσαι Ελληνας και το τι σημαίνει να ανήκεις σε αυτό το μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό ρεύμα που λέγεται Ελληνισμός, μία αντίληψη που δεν είναι καθόλου, μα καθόλου ελληνοκεντρική, μια αντίληψη που δεν έχει τα χαρακτηριστικά φυσικά του πνευματικού επαρχιωτισμού, μια αντίληψη που είναι οικουμενική, που δεν υποπίπτει στα αδικήματα ούτε του κοσμοπολιτισμού, ούτε του ελλαδισμού», επισήμανε.

    Για τα βιβλία μίλησαν ακόμα ο υπουργός Παιδείας και οι Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Αδαμάντιος Πεπελάσης και Λευτέρης Παπαδόπουλος.

    Το έργο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη.

    [30] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 4 Νοεμβρίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Του Κλέαρχου Λιάτη

    Εγκαινιάστηκε σήμερα το βράδυ στο Διεθνές Πολιτιστικό Κέντρο των Τιράνων η έκθεση βιβλίου «Αλβανία 2003».

    Η έκθεση διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά στην αλβανική πρωτεύουσα με την συμμετοχή 100 εκδοτικών οίκων από την Αλβανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, ΠΓΔΜ και το Κοσσυφοπέδιο.

    Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, συγγραφείς, διανοούμενοι και φοιτητές.

    Ο υφυπουργός Πολιτισμού Χαλίλ Λάλα τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διοργάνωση για έκτη συνεχή χρονιά στην Αλβανία της έκθεσης βιβλίου, με τη συμμετοχή πολλών ξένων εκδοτικών οίκων αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την χώρα.

    Στην φετινή έκθεση υπάρχει και ένα ελληνικό περίπτερο από την Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών Ελλάδας. Ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τίτος Μυλωνόπουλος δήλωσε ότι είναι η δεύτερη φορά που συμμετέχει η Ελλάδα στην έκθεση με ένα πολύ σημαντικό περίπτερο. Όπως τόνισε, αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στην Αλβανία υπάρχει ζήτηση για ελληνικές εκδόσεις, κυρίως λεξικά, τουριστικά βιβλία, και βιβλία γεωγραφίας.

    Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

    [31] "Η ΚΑΤΙΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Εκδήλωση με θέμα «Η Κάτια με τα παραμύθια» θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις 10.30, στην παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης.

    Πρόκειται για ένα σόου για παιδιά, με θεατρικό παιχνίδι, όπου μια αλλιώτικη παραμυθού, θα βρίσκεται κοντά τους για να τους διηγηθεί ένα παραμύθι, όχι όμως με τον τρόπο τον γνωστό, αλλά με έναν άλλο, διαφορετικό, που σίγουρα θα τους αρέσει. Η "Κάτια" θα περιμένει τα παιδιά προκειμένου να τους διηγηθεί το παραμύθι "Χάνσελ και Γκρέτσελ" και στη συνέχεια να παίξουν κάποιες σκηνές μαζί της. Η είσοδος είναι ελεύθερη .

    [32] Η ΠΡΟΣΩΠΙΚH ΝΕΚΥΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΗ ΜΠΟΣΤΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (14:49 UTC+2)

    Την έκθεση «Μια προσωπική Νέκυια, ένα εικαστικό δοκίμιο για τη μνήμη του Χρόνη Μπότσογλου» παρουσιάζει το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στο πλαίσιο των λη΄ Δημητρίων από τις 7 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου. Στη έκθεση παρουσιάζονται, 26 μεγάλοι ζωγραφικοί πίνακες, που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια επτά ετών, από το 1993 έως το 2000. Οι 25 είναι ζωγραφισμένοι σε χαρτί επικολλημένο σε μουσαμά, με λαδοπαστέλ, ξηρά παστέλ, σκόνες αγιογραφίας και ακουαρέλα και ο ένας είναι ελαιογραφία σε μουσαμά.

    Ο τίτλος της έκθεσης παραπέμπει στην ενδέκατη ραψωδία της ομηρικής Οδύσσειας, όπου ο Οδυσσέας κατεβαίνει στον ’δη και συνομιλεί με τις σκιές των πεθαμένων, γι' αυτό και είναι φορτισμένος με το βάρος του έπους. Ο αρχέτυπος ομηρικός μύθος, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα, γίνεται το εφαλτήριο μιας νέας, προσωπικής ανάγνωσης, όπου οι απεικονιζόμενοι είναι πρόσωπα πραγματικά, οικεία στον καλλιτέχνη, δανείζονται όμως κι ένα μυθολογικό προσωπείο. Τα έργα, ένα είδος πολύπτυχου, τοποθετημένα σε συγκεκριμένη σειρά και διατεταγμένα σε σχήμα κλειστού κύκλου, ανακαλούν την ατμόσφαιρα μιας τελετής, όπως είναι η Νέκυια: οι ζωντανοί προσκαλούν τους νεκρούς να βγουν από τα βάθη του ’δη, για να τους συμβουλεύσουν για τα μελλούμενα.

    Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τα έργα του Χρόνη Μπότσογλου: ο καλλιτέχνης δε ζητάει συμβουλές, αλλά καλεί τους νεκρούς του σε μια συνάντηση, όπου η μνήμη παίζει καταλυτικό ρόλο. Το πώς θυμάται κάποια πρόσωπα που δεν υπάρχουν σήμερα και παίξανε σημαντικό ρόλο στη ζωή του γίνεται το θέμα του. Οι προσωπικές μνήμες συναντούν τις κοινωνικές, όπως είναι αυτές των μύθων και τα ερωτήματα για τη μνήμη, τη συγκρότησή της και τη λειτουργία των πλεγμάτων της, βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία των εικαστικών συνθέσεων. Όπως σημειώνει και ο ίδιος καλλιτέχνης, «φιλοδοξεί το έργο αυτό να είναι ένα εικαστικό δοκίμιο πάνω στη μνήμη».

    Η έκθεση παρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη από τις 18/12/2002 έως τις 19/01/2003. Τα έργα ανήκουν στη συλλογή Λάρυς και Σωτήρη Φέλιου. Ο έγχρωμος κατάλογος που κυκλοφορεί περιλαμβάνει κείμενα των ’. Δεληβορριά, Δ. Ν. Μαρωνίτη, Μ.-Έ. Χριστοφόγλου, Χ. Γ. Λάζου.

    [33] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 4 Νοεμβρίου 2003 (14:31 UTC+2)

    Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα "Η Ευρώπη των δημιουργών και η πολιτιστική βιομηχανία. Συμμαχία ή αντίθεση;" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Νοεμβρίου στις 12.00 στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης".

    Στη συζήτηση θα μετάσχουν ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, η ευρωβουλευτής, Μυρσίνη Ζορμπά, ο καλλιτεχνικός διευθυντής Ορχήστρας Χρωμάτων, Γιώργος Κουρουπός, ο καθηγητής θεάτρου του ΑΠΘ και καλλιτεχνικός διευθυντής της Πειραματικής Σκηνής Τέχνης, Νικηφόρος Παπανδρέου, η πρόεδρος του Δ.Σ του ΜΜΣΤ, Ξανθίππη Χόιπελ, ο πρόεδρος του Μουσείου Κινηματογράφου, Τάσος Ψαρράς και ο εκδότης Πέτρος Παπασαραντόπουλος, ενώ θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Ηλίας Κουτσούκος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 4 November 2003 - 19:13:56 UTC