Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ
  • [02] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [03] ΠΝΙΓΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ
  • [04] ΣΕ ΛΗΜΝΟ - ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ Ο Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ
  • [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΥΡΚΟΥ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΗΛΙΟΥ
  • [06] ΑΝΟΔΟΣ 30-35% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΛΟΓΩ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ
  • [07] ΥΨΗΛΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
  • [08] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
  • [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ HATTA ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ
  • [10] K. ΚΑΖΑΜΙΑΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ Η ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ
  • [11] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [12] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ
  • [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [14] H 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
  • [15] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: "ΧΡΥΣΗ" Η ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ
  • [16] ΝΤΟΠΕ Η ΚΕΛΙ ΓΟΥΑΙΤ;
  • [17] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΣΤΗΝ 24η ΘΕΣΗ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΕΚΟΡ Ο Ν.
  • [18] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΤΑ "ΦΛΑΣ" ΣΤΗ ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ
  • [19] H ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ
  • [20] ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [21] 9 ΝΕΚΡΟΙ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • [22] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 120 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ
  • [23] ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
  • [24] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ
  • [25] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ
  • [26] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ "ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ" 2003
  • [27] ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ Ο "ΙΩΝ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ
  • [28] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ Δ. ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ

  • [01] ΦΩΤΙΑ ΣΕ ΑΓΩΓΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΟ Β. ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 30 Αυγούστου 2003 (20:22 UTC+2)

    Στις φλόγες τυλίχθηκε σήμερα αγωγός πετρελαίου, κοντά στην πόλη Χαουίτζα, στο Βόρειο Ιράκ.

    Για την κατάσβεση της φωτιάς θα απαιτηθούν τουλάχιστον δυο 24ωρα, ενώ όπως δήλωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν πρόκειται για τον πετρελαιαγωγό με τον οποίο γίνεται η εξαγωγή πετρελαίου προς την Τουρκία.

    Το τμήμα του αγωγού στο οποίο ξέσπασε η φωτιά μεταφέρει το αργό πετρέλαιο από το Κιρκούκ στην Μπαϊζτα, εκεί που βρίσκεται το μεγαλύτερο διυλιστήριο της χώρας.

    [02] ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (18:58 UTC+2)

    Μαζί με τους τελευταίους αδειούχους του θέρους επανέρχεται από τη Δευτέρα σε ισχύ και το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας (μονά-ζυγά) των οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας. Ποδαρικό για τη νέα κυκλοφοριακή σεζόν θα κάνουν τα μονά. Η ισχύς του μέτρου θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Ιουλίου του 2004.

    Τα όρια του εσωτερικού δακτυλίου καθορίζονται από τις παρακάτω οδούς και λεωφόρους: Αλεξάνδρας - Ζαχάρωφ - Μεσογείων - Φειδιππίδου - Μιχαλακοπούλου - Σπύρου Μερκούρη - Βρυάξιδος - Υμηττού - Ηλία Ηλιού - Α. Φραντζή - Συγγρού - Χαμοστέρνας - Πειραιώς - Ιερά Οδός - Κωνσταντινουπόλεως - Αχιλλέως - πλ. Καραϊσκάκη - Καρόλου - Μάρνη - Πατησίων - Αλεξάνδρας.

    Τα περιοριστικά μέτρα ισχύουν τις εργάσιμες μέρες από Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 - 20.00, κάθε Παρασκευή κατά τις ώρες 07.00 - 15.00, ενώ αναστέλλεται η ισχύς τους κατά τις επίσημες αργίες.

    [03] ΠΝΙΓΗΚΕ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ ΕΥΔΟΚΙΜΟΣ

    Καβάλα, 30 Αυγούστου 2003 (17:32 UTC+2)

    Νεκρός εντοπίστηκε σήμερα το μεσημέρι στη θαλάσσια περιοχή της Νεας Περάμου Καβάλας, ο 82χρονος Μητροπολίτης Ελευθερούπολης Ευδόκιμος.

    Λουόμενοι αντιλήφθηκαν το πτώμα του γέροντα στην ακτή και ειδοποίησαν την Αστυνομία και το Λιμενικό. Αμέσως μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Ελευθερούπολης Παγγαίου, όπου γιατροί διαπίστωσαν απλώς το θάνατό του, ενώ δόθηκε εντολή για νεκροψία και νεκροτομή.

    Από την προανάκριση που διενήργησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας προέκυψε ότι ο θάνατος του μητροπολίτη οφείλεται σε καρδιακή ανακοπή και πνιγμό. Όπως αναφέροιυν κάτοικοι της περιοχής, ο Μητροπολίτης αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα προβλήματα υγείας.

    Η σορός του εκλιπόντος Μητροπολίτη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη μητρόπολη της Ελευθερούπολης.

    Τις υπηρεσιακές ανάγκες της Ελευθερούπολης θα καλύπτει προσωρινά μέχρι να τοποθετηθεί νέος μητροπολίτης η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου. 

    [04] ΣΕ ΛΗΜΝΟ - ΑΓ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ Ο Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (16:22 UTC+2)

    Επίσκεψη στη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο πραγματοποιεί το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Θεόδωρος Κοτσώνης.

    Σήμερα ο κ. Κοτσώνης βρέθηκε στη Λήμνο, όπου επισκέφθηκε την Κανονιοφόρο «ΑΓΩΝ», την 130 Σμηναρχία Μάχης, όπου του έγινε ενημέρωση για την αποστολή και τις δραστηριότητες των Μονάδων της Πολεμικής Αεροπορίας στο νησί.

    Στη συνέχεια συναντήθηκε με τα πληρώματα επιφυλακής και τους τεχνικούς υποστήριξης των αεροσκαφών readiness και παρακολούθησε επίδειξη δυνατοτήτων και δραστηριοτήτων των σκύλων στρατιωτικής φύλαξης, που διαθέτει η 130ΣΜ. Ακόμη εισκέφθηκε το Φυλάκιο «ΖΑΒΑΛΑΚΗ της 88ΣΔΙ και τη Ναυτική Βάση Μούδρου.

    Σε δήλωση του για την επίδειξη των στρατιωτικών σκύλων, ο ΥΦΕΘΑ ανέφερε τα εξής: «Ήταν μία εντυπωσιακή επίδειξη, που τοποθετείται στο πλαίσιο μίας γενικότερης αντίληψης για την ασφάλεια των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με στόχο την καλύτερη ασφάλεια και ταυτόχρονα την οικονομία στη διάθεση Ανθρωπίνου Δυναμικού και την εξοικονόμηση πόρων. Εντυπωσιάσθηκα πραγματικά και θεωρώ ότι αυτή η επιλογή μας δίνει λύσεις υψηλής ασφάλειας για τη φρούρηση χώρων, όπως τα Αεροδρόμια, Στρατόπεδα κλπ. Γενικότερα οι Ένοπλες Δυνάμεις ακολουθούν το πρόγραμμα αυτό αξιοποίησης σκύλων στρατιωτικής φύλαξης. Είναι μία επιτυχής πρωτοβουλία της Στρατιωτικής Ηγεσίας και μπορούμε να βασιζόμαστε στις ικανότητες αυτών των σκύλων

    Αύριο ο κ. Κοτσώνης θα επισκεφθεί τον Άγιο Ευστράτιο, ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του.

    [05] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ-ΚΥΡΚΟΥ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΗΛΙΟΥ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (15:38 UTC+2)

    "Η Ελευθερία Ηλιού υπήρξε άξια Ελληνίδα. Συντρόφευσε και τίμησε τους αγώνες και τις αγωνίες της Αριστεράς. Έδωσε με την παρουσία της σε όλους γύρω της την ξεχωριστή ευγένεια, καρτερικότητα και συνέπεια της ύπαρξής της. Στα παιδιά της και τα εγγόνια της, αλλά και σε όλους, άφησαν μαζί με τον Ηλία Ηλιού ένα ξεχωριστό δείγμα ζωής, γεμάτο αξίες και προσφορά".

    Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος,

    για το θάνατο της Ελευθερίας Ηλιού, χήρας του πολιτικού ηγέτη της Αριστεράς Ηλίας Ηλιού, που πέθανε χθες σε ηλικία 95 ετών.

    ΔΗΛΩΣΗ ΛΕΩΝΙΔΑ ΚΥΡΚΟΥ

    Από την πλευρά του ο Λεωνίδας Κύρκος, αναφερόμενος στην εκλιπούσα την χαρακτήρισε ως "μεγάλη Ελληνίδα" και "μεγάλη κυρία της Αριστεράς". Αναλυτικά, η δήλωση του έχει ως εξής:

    "Μια μεγάλη Ελληνίδα και ταυτόχρονα η μεγάλη κυρία της Αριστεράς, η Ελευθερία Ηλιού έσβησε χτες σε βαθύ γήρας.

    Η Ελευθερία δημιούργησε στη ζωή της ένα πρότυπο γυναίκας, συζύγου και μάνας, που προκαλούσε τον γενικό σεβασμό και θαυμασμό. Κυρίως όμως θα μείνει στη μνήμη για την αμέριστη στήριξη του συζύγου της Ηλία Ηλιού και την έμπνευση που του έδινε σε όλες τις φάσεις των δοκιμασιών της πολυτάραχης ζωής τους.

    Η σκέψη μας στρέφεται στα παιδιά τους, Φίλιππο και Μαίρη, και τα εγγόνια τους, που θα στερηθούν το χάδι της και τη σοφία της".

    [06] ΑΝΟΔΟΣ 30-35% ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΛΟΓΩ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (14:47 UTC+2)

    Το ελληνικό χρηματιστήριο θα πάρει μια ώθηση 30%-35% χάρη στους Oλυμπιακούς Aγώνες με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτα γεγονότα, αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Καθημερινή».

    Ποιες ήταν οι συνέπειες στα χρηματιστήρια των χωρών που ανέλαβαν τη διοργάνωση Oλυμπιακών Aγώνων στο παρελθόν; H Eurocorp εξέτασε τη συμπεριφορά των χρηματιστηριακών δεικτών της Σεούλ (1988), της Mαδρίτης (Bαρκελώνη 1992) και του Σίδνεϊ (2000) σε σχέση με το παγκόσμιο δείκτη MSCI World δώδεκα μήνες πριν και δώδεκα μήνες μετά τους Aγώνες. Στην περίπτωση των δεικτών AS 200 (Σίδνεϊ) και του Korea Composite Index (Σεούλ) είναι ολοφάνερη η σχετική υπεραπόδοση των δύο αγορών μετά τη διοργάνωση των Aγώνων, καθώς και οι δύο δείκτες ξεπέρασαν τον MSCI World κατά περισσότερο από 40% 8-10 μήνες μετά τους Oλυμπιακούς.

    Εξαίρεση αποτέλεσε ο δείκτης IBEX της Mαδρίτης που συμπεριφέρθηκε χειρότερα από το δείκτη MSCI World σε ολόκληρο το εικοσιτετράμηνο. O πιο προφανής λόγος γι' αυτήν τη συμπεριφορά είναι η σχετικά μεγάλη έκθεση στην αργεντίνικη οικονομία, που εκείνη την περίοδο βρισκόταν σε τόσο μεγάλη δυσκολία ώστε ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Mπουένος Aϊρες υποχώρησε κατά 50% μέσα σε δύο μήνες (Iούνιος και Iούλιος 1992) συμπαρασύροντας και τον IBEX.

    Λιγότερο από ένας χρόνος απομένει μέχρι την έναρξη των Oλυμπιακών Aγώνων της Aθήνας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται πυρετωδώς. Δεν πρόκειται μόνο για το σημαντικότερο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός που έχει φιλοξενήσει ποτέ η Eλλάδα, αλλά επιπλέον θα έχει επιπτώσεις με εύρος και διάρκεια στην οικονομία. Σε μια πρόσφατη έκθεση η χρηματιστηριακή εταιρεία Eurocorp προσπαθεί να εκτιμήσει τις οικονομικές συνέπειες της Oλυμπιάδας και να προσδιορίσει ποιες εταιρείες θα επωφεληθούν από αυτήν περισσότερο.

    Tα έργα που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την Oλυμπιάδα έχουν δημιουργήσει έναν κατασκευαστικό οργασμό στην Aττική αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας.

    Ωστόσο, αυτά θα ολοκληρωθούν στο τέλος του 2003 ή το πολύ στις αρχές του 2004. Εξάλλου, το όφελος των τεχνικών εταιρειών από αυτό τον οργασμό ήταν αναμενόμενο και έχει προεξοφληθεί στη χρηματιστηριακή αγορά.

    Στη συγκεκριμένη έκθεση η Eurocorp εντοπίζει τους υπόλοιπους κλάδους που θα πάρουν ώθηση από την πραγματοποίηση των Oλυμπιακών Aγώνων και θα συνεχίσουν να ωφελούνται στα ένα με δύο χρόνια που θα ακολουθήσουν.

    Eνίσχυση ανάπτυξης

    «H Eλλάδα είναι η μικρότερη χώρα που έχει φιλοξενήσει ποτέ τους Oλυμπιακούς και τόσο το κράτος όσο και η επιτροπή «Aθήνα 2004» έχουν πιεστεί στα άκρα για να μπορέσουν να προετοιμάσουν εγκαίρως και να διοργανώσουν με επιτυχία τους αγώνες», σημειώνει η έκθεση της Eurocorp. Ο πρώτος στόχος της έκθεσης είναι να προσδιοριστεί το μακροοικονομικό πλαίσιο των επιπτώσεων της Oλυμπιάδας. «Σύμφωνα με την εμπειρία των άλλων χωρών που έχουν διοργανώσει τους Oλυμπιακούς Aγώνες, το γεγονός προσθέτει 0,3 έως 0,5 εκατοστιαίες μονάδες στην οικονομική ανάπτυξη (αύξηση του AEΠ) κατά τα τρία χρόνια πριν και τα δύο μετά τους Aγώνες», γράφει η Eurocorp συμπληρώνοντας: «Πράγματι, το 2002 η οικονομία της Eλλάδας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,0%, από τον οποίο το 0,4% αποδίδεται στην προετοιμασία των Aγώνων».

    H Eurocorp σημειώνει ότι οι έγκυρες εκτιμήσεις (Διεθνές Nομισματικό Tαμείο, Eυρωπαϊκή Eπιτροπή) προβλέπουν πως ο ρυθμός ανάπτυξης της Eλλάδας θα φτάσει το 3,6% το 2003 και το 4% το 2004 και ότι αυτό θα οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στους Oλυμπιακούς Aγώνες.

    «Mε δεδομένη την έλλειψη της χώρας στις απαραίτητες αθλητικές υποδομές (στάδια κ.λπ.) δεν προκαλεί έκπληξη ότι κύριος ωφελημένος είναι ο κατασκευαστικός κλάδος με τον όγκο των κατασκευών να αυξάνεται κατά 12,3% σε ετήσια βάση το 2002», γράφει η Eurocorp, συνεχίζοντας πως «είναι φανερό ότι οι Aγώνες θα έχουν σημαντική, θετική επίπτωση σχεδόν σε κάθε κλάδο της ελληνικής οικονομίας, αν και τη μερίδα του λέοντος θα μοιραστούν οι κατασκευές, ο τουρισμός και η τεχνολογία».

    5,9 δισ. ευρώ

    O συνολικός προϋπολογισμός των Oλυμπιακών Aγώνων (που πάντως έχει αναθεωρηθεί ήδη δύο φορές) φτάνει περίπου τα 5,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το ένα τρίτο (περίπου 2 δισ. ευρώ) αφορά την επιτροπή «Aθήνα 2004». Mε τη σειρά του, το 40% του προϋπολογισμού της επιτροπής (περίπου 800 εκατ. ευρώ) αφορά αγαθά και υπηρεσίες που θα αγοραστούν για να υποστηρίξουν τη λειτουργία των αγωνιστικών χώρων και τη συνολικότερη διοργάνωση των Aγώνων. «Kατά τη γνώμη μας, τη μερίδα του λέοντος θα αποσπάσουν οι προμηθευτές στο χώρο της τεχνολογίας, του catering, της φιλοξενίας και των μέσων ενημέρωσης. O κατασκευαστικός κλάδος, που ήταν ολοφάνερο και αναμενόμενο ότι θα ωφελούνταν τα μέγιστα, θα έχει εξαντλήσει την πορεία του μέχρι το τέλος του 2003 - αρχές 2004. Eδώ προσπαθούμε να επιλέξουμε τις μετοχές από τους άλλους κλάδους που θα επωφεληθούν επίσης».

    «Kατά τη γνώμη μας, η αγορά δεν έχει ακόμη εντοπίσει πλήρως τους πιθανούς νικητές και οι τιμές των μετοχών τους σε μεγάλο βαθμό δεν ενσωματώνουν τα πρόσθετα έσοδα και κέρδη που θα προκύψουν γι' αυτές τις εταιρείες από τους Oλυμπιακούς Aγώνες».

    Πληροφορική - Tηλεπικοινωνίες

    Ποιοι κλάδοι και μετοχές θα επωθεληθούν από την Oλυμπιάδα του 2004 κατά τους αναλυτές της Eurocorp; Πρώτος κλάδος είναι η Πληροφορική και οι Tηλεπικοινωνίες. «Aπό τα στοιχεία του προϋπολογισμού του «Aθήνα 2004» είναι φανερό ότι η τεχνολογία προσφέρει πολλές ευκαιρίες στους εγχώριους παίκτες, καθώς οι σχετικές δαπάνες αποτελούν σχεδόν το 20% του συνόλου (περίπου 350 εκατ. ευρώ)», γράφει η Eurocorp. Oι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες των Oλυμπιακών Aγώνων καλύπτονται από τον OTE, που ως μέγας χορηγός θα προχωρήσει σ σημαντικές επενδύσεις σε συνεργασία με άλλους μεγάλους χορηγούς. Mε δεδομένη τη δεσπόζουσα θέση του OTE στην αγορά, μπορεί κανείς εύκολα να υποθέσει, για παράδειγμα, ότι οι πωλήσεις καρτοκινητών το 2004 και η χρήση του Iντερνετ και των διεθνών κλήσεων σταθερής τηλεφωνίας θα λάβουν σημαντική ώθηση.

    Eπιπλέον, η Delta Singular, ο μεγαλύτερος όμιλος πληροφορικής της χώρας, έχει αναπτύξει ευρεία συνεργασία με την οργανωτική επιτροπή των Oλυμπιακών Aγώνων, όπως σημειώνει η Eurocorp. H συμμετοχή της Delta Singular σχετίζεται με την ανάπτυξη εφαρμογών λογισμικού που έχουν ζωτική σημασία για μια σειρά λειτουργιών και δραστηριοτήτων. Oρισμένες από αυτές βρίσκονται ήδη σε πλήρη λειτουργία και καλύπτουν μεγάλο μέρος της απαραίτητης υποδομής σε πληροφορική.

    Tέλος, η Eurocorp σημειώνει ότι η Altec και ο Πουλιάδης, ως μέλη της κοινοπραξίας που επιλέχθηκε για να προμηθεύσει τα συστήματα ασφαλείας των Aγώνων, θα είναι υπεύθυνες για την προμήθεια όλου του απαραίτητου hardware. Tο σύνολο του προϋπολογισμού φτάνει τα 255 εκατ. ευρώ αλλά το ακριβές ποσό που αφορά το hardware δεν είναι ακόμη γνωστό.

    Catering

    O δεύτερος κλάδος που θα επωφεληθεί σημαντικά είναι το catering. Tο «μεγαλύτερο πρόγραμμα catering που έχει γίνει ποτέ στην Eλλάδα», όπως το χαρακτηρίζει η Eurocorp, θα ανατεθεί με μια σειρά διαγωνισμών με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 50 εκατ. ευρώ. H Eurocorp σημειώνει ότι η μερίδα του λέοντος, δηλαδή το catering του Oλυμπιακού Xωριού (αξίας περίπου 34 εκατ. ευρώ), έχει ήδη ανατεθεί σε μια μη εισηγμένη ελληνική εταιρεία. Ωστόσο, παραμένουν οι δημοπρασίες (αξίας 16 εκατ. ευρώ) για το Oλυμπιακό Kέντρο Aθηνών (χωρητικότητας 175.000 θεατών), το Oλυμπιακό Kέντρο Eλληνικού (86.000 θεατές) και το Oλυμπιακό Kέντρο Φαλήρου (32.000 θεατές).

    Επιπλέον, υπάρχουν και άλλες ευκαιρίες που αφορούν τις πολυάριθμες δεξιώσεις και τα κοινωνικά γεγονότα που σχετίζονται με τους Aγώνες. Στους Oλυμπιακούς Aγώνες του Σίδνεϊ είχαν γίνει περίπου 140 επίσημες δεξιώσεις πριν και μετά τους Aγώνες με συνολικό κόστος για τον εφοδιασμό περίπου 1,2 δισ. δολάρια. Tέλος, η Eurocorp τονίζει ότι οι ελληνικές εταιρείες catering θα επωφεληθούν από το πλήθος των επισκεπτών και τη διαρκή αύξηση των τουριστών. Συνολικά εκτιμάται ότι θα υπάρχουν περίπου ένα εκατ. επισκέπτες (θεατές, μέλη EOE, εθελοντές και δημοσιογράφοι) στη διάρκεια των Aγώνων του 2004.

    Tουρισμός

    H αναμενόμενη φιλοξενία αυτών των επισκεπτών ήταν καταλύτης για τη μεγάλης κλίμακος αναβάθμιση της ξενοδοχειακής υποδομής στην ευρύτερη περιοχή της Aθήνας. Nέες ή ανακαινισμένες ξενοδοχειακές μονάδες, κρουαζιερόπλοια, επιπλωμένα διαμερίσματα, κάμπινγκ και ιδιωτικές κατοικίες αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο 100% της πληρότητας κατά τη διάρκεια των Aγώνων. H Eurocorp τονίζει ότι τα μεγάλα ξενοδοχεία της Aθήνας, όπως το Grande Bretagne της Λάμψα, όχι μόνο θα δουλέψουν στο 100% της πληρότητας κατά τη διάρκεια των Aγώνων αλλά θα επωφεληθούν και από την αύξηση των επισκεπτών τα επόμενα χρόνια χάρη στην αύξηση της φήμης της πόλης και της χώρας γενικότερα.

    Duty Free Shops

    Eπιπλέον, η αύξηση της κίνησης των αεροδρομίων κατά τη διάρκεια των Aγώνων θα αυξήσει τα κέρδη των σχετικών εταιρειών, όπως των Duty Free Shops. Tέλος, η Hyatt, που λειτουργεί το πλησιέστερο καζίνο στην Aθήνα και έχει μειοψηφικό μερίδιο στη Λάμψα, θα επωφεληθεί, έστω και έμμεσα, από τους Aγώνες.

    MME

    O τελευταίος κλάδος που θα κερδίσει από τους Oλυμπιακούς Aγώνες είναι τα μέσα ενημέρωσης καθώς η διαφημιστική δαπάνη θα λάβει μεγάλη ώθηση το 2004. Συγκεκριμένα, η Eurocorp περιμένει ότι οι ακαθάριστες τηλεοπτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 4,0% το 2003 και κατά 7,0% το 2004 φτάνοντας τα 793 εκατ. H συμμετοχή της Oλυμπιάδας σε αυτήν την αύξηση αναμένεται ότι θα είναι 2,5 έως 3,0%.

    [07] ΥΨΗΛΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (14:44 UTC+2)

    Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης συνεχίζουν να εμφανίζουν οι ισχυρότερες εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, αυξάνοντας διαρκώς τα μεγέθη τους και διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των έργων που έχουν αναλάβει.

    Η διαφορά που χωρίζει πλέον τις πολύ ισχυρές δυνάμεις του χώρου και ειδικά τους ομίλους Ελληνική Τεχνοδομική-Ακτωρ, J&P- Αβαξ και ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ από τους υπόλοιπους κατασκευαστικούς ομίλους διαρκώς αυξάνεται. Και οι τρεις αυτοί όμιλοι κατάφεραν να αυξήσουν τα μεγέθη τους σε μεγάλο βαθμό (ειδικά ο όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ πέτυχε εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης το β' τρίμηνο του 2003), ενώ σημαντική περαιτέρω βελτίωση μεγεθών πέτυχε το ίδιο διάστημα και ο όμιλος της Μηχανικής.

    Ισχυρότερος όμιλος με σημαντική διαφορά και από τους αμέσως επόμενους παραμένει αυτός των Ελληνική Τεχνοδομική-Ακτωρ. Τα ενοποιημένα προ φόρων κέρδη της μητρικής Ελληνικής Τεχνοδομικής έφθασαν τα 69,91 εκατ. ευρώ έναντι 56,31 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002, σημειώνοντας αύξηση κατά 24,15% και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας σε 51,71 εκατ. ευρώ έναντι 40,81 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002 (αύξηση 26,72%). Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 461,99 εκατ. ευρώ έναντι 329,69 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2002, παρουσιάζοντας αύξηση 40,13%.

    Αυξημένα μεγέθη εμφάνισε και η κατασκευαστική εταιρεία του ομίλου, η Ακτωρ. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 459,69 εκατ. ευρώ, τα προ φόρων κέρδη σε 64,83 εκατ. ευρώ και μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας σε 64,39 εκατ. ευρώ. Σε εταιρικό επίπεδο, ο κύκλος εργασιών της Ακτωρ διαμορφώθηκε σε 422,04 εκατ. ευρώ έναντι 326,70 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002 (αύξηση 29,18%). Τα προ φόρων κέρδη της εταιρείας έφθασαν τα 61,88 εκατ. ευρώ έναντι 55,10 εκατ. ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 12,30%.

    Βελτίωση κατά 25,4% σημείωσαν τα προ φόρων ενοποιημένα κέρδη του ομίλου J&P-Αβαξ κατά το πρώτο εξάμηνο του 2003. Μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας τα κέρδη ανήλθαν σε 27,8 εκατ. ευρώ έναντι 22,1 εκατ. ευρώ του α' εξαμήνου 2002. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 17,7% και διαμορφώθηκε στα 245,2 εκατ. ευρώ έναντι 208,3 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

    Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρείας J&P-Aβαξ ανήλθε κατά το α' εξάμηνο του 2003 σε 193,8 εκατ. ευρώ έναντι 168,2 εκατ. ευρώ το 2002, σημειώνοντας αύξηση 15,2%, ενώ τα κέρδη προ φόρων για την ίδια περίοδο ανήλθαν σε 25,7 εκατ ευρώ έναντι 17,6 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 46%.

    Αύξηση άνω του 80%

    Ρυθμό αύξησης άνω του 80% εμφανίζουν τα βασικά μεγέθη του ομίλου ΓΕΚ. Συγκεκριμένα, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΓΕΚ ανήλθε σε 187,6 εκατ. ευρώ έναντι 103,2 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου του 2002, σημειώνοντας αύξηση κατά 82%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 26,3 εκατ. ευρώ από 13,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 89%. Τα κέρδη προ φόρων του ομίλου έφθασαν τα 26,9 εκατ. ευρώ από 18,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002, σημειώνοντας αύξηση 42%.

    Σε ό,τι αφορά τη θυγατρική ΤΕΡΝΑ, τον κατασκευαστικό βραχίονα του ομίλου, κατάφερε να τετραπλασιάσει τόσο τον τζίρο όσο και τα κέρδη της. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ανήλθε σε 188,7 εκατ. ευρώ έναντι 48,6 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου περσινού διαστήματος, σημειώνοντας αύξηση 288%. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 303% και ανήλθαν σε 24,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε εταιρικά αποτελέσματα και με βάση συγκρίσιμα στοιχεία (περιλαμβάνοντας στα αποτελέσματα του περσινού εξαμήνου τον κατασκευαστικό κλάδο της ΓΕΚ και τις μικρότερες εταιρείες που απορροφήθηκαν στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων.) Και αυτά τα μεγέθη παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, καθώς ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 177,9 εκατ. ευρώ έναντι 101,5 εκατ. ευρώ pro-forma πωλήσεις στο α' εξάμηνο του 2002 (αύξηση 75%), ενώ τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 22,1 εκατ. ευρώ έναντι 9,45 εκατ. pro-forma κέρδη στο α' εξάμηνο του 2002 (αύξηση 134%).

    Σημαντικό ρυθμό αύξησης μεγεθών πέτυχε και η Μηχανική. Τα ενοποιημένα προ φόρων και μετά την αφαίρεση δικαιωμάτων μειοψηφίας κέρδη του ομίλου ενισχύθηκαν κατά 43,3% στα 12,51 εκατ. ευρώ, από 8,73 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2002. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2003 με ρυθμό 38% και ανήλθε στα 76,74 εκατ. ευρώ, έναντι 55,63 εκατ. ευρώ πέρυσι. Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη ανήλθαν σε 12,98 εκατ. ευρώ κατά το τρέχον έτος, έναντι 7,21 εκατ. ευρώ της περσινής περιόδου, που αντιστοιχεί σε αύξηση 80%. Αύξηση 210% σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη μετά την αφαίρεση αποσβέσεων και ανήλθαν σε 9,96 εκατ. ευρώ, έναντι 3,21 εκατ. ευρώ.

    Σε επίπεδο μητρικής, τα προ φόρων κέρδη κατέγραψαν άνοδο κατά 30% και ανήλθαν σε 9,4 εκατ. ευρώ, έναντι 7,2 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας σημείωσε αύξηση άνω του 68% στα 53,32 εκατ. ευρώ από 31,69 πέρυσι.

    Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 80,5% στα 10,78 εκατ. ευρώ, έναντι 5,97 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002. Τα λειτουργικά κέρδη μετά την αφαίρεση αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 206% στα 8,39 εκατ. ευρώ από 2,74 πέρυσι.

    [08] ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΤΟΥ ΤΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (11:50 UTC+2)

    Στα 23,2 δις ευρώ ανήλθαν τα έσοδα του Τακτικού Προϋπολογισμού το επτάμηνο του 2003 και είναι αυξημένα κατά 5%, ως προς τα αντίστοιχα έσοδα του 2002, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

    Οι δαπάνες του τακτικού Προϋπολογισμού ανήλθαν στα 25,2 δισ. ευρώ και εμφανίζουν αύξηση 12,5% ως προς τα αντίστοιχα επίπεδα του 2002. Η αύξηση αυτή των δαπανών, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται σε «επιβαρύνσεις» του σκέλους των δαπανών που οφείλονται στην καταβολή του οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους, σε μισθολογικές προαγωγές στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ενοπλες Δυνάμεις, σε προσλήψεις εκπαιδευτικών, νοσηλευτών και προσωπικού στα Σώματα Ασφαλείας κλπ. Στην προσπάθεια συγκράτησης των δαπανών, την πληρώνουν οι ΟΤΑ μην αποδίδοντάς τους τα θεσμοθετημένα έσοδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, το επτάμηνο οι αποδιδόμενοι προς τρίτους πόροι (ΟΤΑ) ανήλθαν στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2002 είχαν αποδοθεί 1,87 δισ. ευρώ.

    Σημαντική αύξηση 10,8% εμφανίζουν οι πληρωμές τόκων, οι οποίες από 6,55 δισ. ευρώ το επτάμηνο του 2002, ανήλθαν φέτος στα 7,26 δισ. ευρώ. Η δε πληρωμή χρεολυσίων την ίδια περίοδο ανήλθε στα 15,8 δισ. ευρώ! 23 δισ. ευρώ πληρώθηκαν μόνο για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και έπεται συνέχεια...

    Παρατηρείται υστέρηση εσόδων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Συνολικά, το επτάμηνο εισπράχτηκαν 753 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 597 εκατ. ευρώ αφορούν στη χρήση του 2002. Αντίθετα, οι δαπάνες, λόγω της εκτέλεσης των ολυμπιακών έργων και των έργων του Κοινοτικού Πλαισίου, έχουν απογειωθεί στα 3,9 δισ. ευρώ, και προέρχονται από δανεισμό που έχει συνάψει το ελληνικό δημόσιο με τράπεζες.

    [09] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ HATTA ΣΤΗΝ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Αυγούστου 2003 (23:21 UTC+2)

    Την έντονη αντίδραση του για την ταξιδιωτική οδηγία που εξέδωσε η αυστραλιανή κυβέρνηση σε βάρος της χώρας μας εκφράζει με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ).

    Ο ΗΑΤΤΑ τονίζει ότι η Ελλάδα είναι μια από ασφαλέστερες χώρες του κόσμου για τους τουρίστες και προσθέτει ότι αυτό το γεγονός θα πρέπει να προβάλλεται αντί να γίνονται παρατηρήσεις στηριγμένες σε ασαφή στοιχεία.

    Περαιτέρω, επισημαίνει ότι «έστω και αν είναι «επιεικείς» οι παρατηρήσεις στην εν λόγω οδηγία τελικά δημιουργούν εσφαλμένη εντύπωση για την κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μας, η οποία βρίσκεται, πέρα από κάθε αμφισβήτηση, σε αξιοζήλευτα επίπεδα ακόμα και για τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες.

    Ο ΗΑΤΤΑ σημειώνει ότι η αντίδραση της χώρας μας πρέπει να είναι δυναμική και ότι θα πρέπει να παρέμβουν οι μηχανισμοί της ΕΕ.

    Ο Σύνδεσμος έκανε διάβημα προς τον ΑFTA (Σύνδεσμο των Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων της Αυστραλίας), που είναι μέλος της UFTAA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Εθνικών Συνδέσμων Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων), όπως και ο ΗΑΤΤΑ.

    [10] K. ΚΑΖΑΜΙΑΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ Η ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2003 (17:59 UTC+2)

    Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση φορέα που θα ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση των κατεχομένων σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, σημειώνοντας πως αυτή δίνει το πολιτικό μήνυμα ότι η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να συμβάλει θετικά στην αναζήτηση με γρήγορους ρυθμούς μιας μόνιμης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Καζαμίας ξεκαθάρισε ότι ''η κυβέρνηση θέλει να είναι όσο το δυνατό πιο προετοιμασμένη, να εξαντλήσει όλες τις ασκήσεις επί χάρτου'' και, όπως είπε, όταν επιτευχθεί η λύση ''εκεί και όπου χρειαστεί συμπληρωματική εργασία θα γίνει''.

    Όπως ανέφερε οι σχεδιασμοί ανοικοδόμησης θα αρχίσουν για τις περιοχές που επιστρέφονται υπό ε/κ διοίκηση με βάση το σχέδιο Ανάν.

    MΠΕ-ΚΥΠΕ

    [11] ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΤΗΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2003 (17:56 UTC+2)

    Αποχαιρετιστήρια δεξίωση στην πρεσβευτική κατοικία παρέθεσε η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή στις 25 Αυγούστου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης της πενταετούς θητείας της στην αμερικανική πρωτεύουσα και την επιστροφή της στη Λευκωσία, όπου από την 1η Σεπτεμβρίου αναλαμβάνει τη Διεύθυνση του Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Πέραν των τριακόσιων ατόμων παρευρέθηκαν στη δεξίωση, μεταξύ των οποίων νυν και πρώην αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης, εκπρόσωποι του Κογκρέσου, στελέχη των μέσων ενημέρωσης και κέντρων μελετών, ηγετικά στελέχη της ομογένειας καθώς και μεγάλος αριθμός πρέσβεων και εκπροσώπων της διπλωματικής κοινότητας της Ουάσιγκτον.

    Την αμερικανική κυβέρνηση εκπροσώπησαν, μεταξύ άλλων επισήμων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν και ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την Κύπρο, Πρέσβης Τόμας Γουέστον. Παρευρέθη επίσης ο τέως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ. Μεταξύ των ανώτερων στελεχών της κυβέρνησης Κλίντον που τίμησαν με την παρουσία τους τη δεξίωση ήταν ο πρώην Υπουργός Άμυνας Γουίλιαμ Κόεν και ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζον Ποντέστα.

    Εξάλλου, η κα Μαρκουλλή είχε πρόσφατα ξεχωριστές συναντήσεις με τους κύριους Γκρόσμαν και Γουέστον καθώς και με άλλα ανώτερα στελέχη του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, με τους οποίους συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο και σειρά διμερών θεμάτων.

    Την κα Μαρκουλλή αποχαιρέτησαν επίσης το Κογκρέσο, η ομογένεια και η διπλωματική κοινότητα της Ουάσιγκτον σε σειρά πρόσφατων εκδηλώσεων προς τιμή της.

    Σε γεύμα υπό την αιγίδα του Βουλευτή Φρανκ Παλόνε και του κ. Αντι Μανάτος, η κα Μαρκουλλή είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει μεγάλο αριθμό μελών της Βουλής και της Γερουσίας για την υποστήριξη τους προς την Κύπρο και για τη συνεργασία που είχαν κατά τη θητεία της στην Ουάσιγκτον.

    Η κα Μαρκουλλή είχε επίσης ξεχωριστές αποχαιρετιστήριες συναντήσεις με τους Γερουσιαστές Chuck Hagel και Οlympia Snowe και με τους Βουλευτές Robert Menendez και Robert Andrews.

    Οι Βουλευτές Michael Bilirakis και Carolyn Maloney, σε ξεχωριστά εγκωμιαστικά αποχαιρετιστήρια μηνύματά τους που δημοσιεύθηκαν στα πρακτικά του Κογκρέσου στις 25 Ιουλίου, αναφέρθηκαν στο έργο της κας Μαρκουλλή και κυρίως στην εποικοδομητική συνεργασία της με το Κογκρέσο.

    Το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Γυναικών, ο Παγκύπριος Σύλλογος της περιοχής Ουάσιγκτον, η Κυπριακή Ομοσπονδία, η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα, η ΑΧΕΠΑ και η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία των ΗΠΑ είναι μεταξύ των ομογενειακών οργανώσεων που επίσης διοργάνωσαν ξεχωριστές αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις για την κα Μαρκουλλή με την ευκαιρία της αναχώρησής της από την Ουάσιγκτον. Στην Μαρκουλλή απενεμήθη το ''Αριστοτέλειο Βραβείο 2003'' από την ΑΧΕΠΑ και το ''Βραβείο Ελληνικής Κληρονομιάς και Εθνικής Υπηρεσίας'' από το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο.

    Εξάλλου, οι Πρέσβεις της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου παρέθεσαν δείπνα προς τιμή της κας Μαρκουλλή, η οποία επίσης τιμήθηκε σε ειδικό γεύμα που παρέθεσε για όλες της γυναίκες Πρέσβειρες που υπηρετούν στην Ουάσιγκτον η Πρέσβειρα της Ζαμβίας.

    Η κα Μαρκουλλή αναχώρησε από την Ουάσιγκτον για την Κύπρο στις 29 Αυγούστου.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [12] Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ

    Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2003 (17:55 UTC+2)

    Η κυβέρνηση έγινε "από δικές της πηγές" αποδέκτης σεναρίου παράδοσης της Αμμοχώστου από την Τουρκία στις 14 Αυγούστου, και ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη, δήλωσε ο υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Κίκης Καζαμίας, τονίζοντας ότι οι Αμμοχωστιανοί τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ των κρατικών σχεδιασμών στο θέμα της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης.

    Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για σχεδιασμούς για "τουρκικό άνοιγμα" της Αμμοχώστου, ο κ. Καζαμίας διαβεβαίωσε ότι ''σε καμιά απολύτως περίπτωση εάν συνέβαινε οτιδήποτε στις 14 Αυγούστου δεν θα ήμασταν απροετοίμαστοι όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι, οι οποίοι έχουν ευθύνη για την Αμμόχωστο όπως είναι το Δημοτικό της Συμβούλιο''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2003 (17:55 UTC+2)

    Το θέμα της Αμμοχώστου και οι τουρκικοί σχεδιασμοί για επίδοση της κλειστής περιοχής της πόλης στον Ραούφ Ντενκτάς, η εξαγγελία χθες από τον Υπουργό Παιδείας των αποτελεσμάτων της β' κατανομής και της έναρξης των διαδικασιών για την γ' και την ειδική κατανομή των 707 αδιάθετων θέσεων, η αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα οικονομικά του κράτους και η πιθανότητα εξαγγελίας νέου κόμματος από τον Αλέκο Μαρκίδη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παίζουν με την παιδεία'' γράφει ότι "οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί και η έλλειψη σοβαρότητας από πλευράς των κυβερνώντων αλλά κυρίως ο άτσαλος τρόπος με τον οποίον ο Υπουργός Παιδείας Πεύκιος Γεωργιάδης χειρίζεται τα θέματα της παιδείας έχει ως αποτέλεσμα το ένα λάθος να διαδέχεται το άλλο και να δημιουργείται ένα πραγματικό κομφούζιο λίγες μόνο μέρες πριν την έναρξη του σχολικού έτους". Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης με αφορμή δημοσκόπηση της ''Κίπρις'' μίλησε για νευρικότητα από μέρους του Ραούφ Ντενκτάς σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση συμφωνεί με το 75% των Τ/Κ που δηλώνουν ότι θέλουν λύση πριν την 1η Μαίου 2004.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μεταφέρει ανησυχίες Σημίτη'' γράφει ότι πολιτικοί κύκλοι στη Λευκωσία και κυρίως στην Αθήνα επιμένουν ότι η κάθοδος στην Κύπρο του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου "σχετίζεται με τη διαφορετικότητα με την οποία οι κυβερνήσεις των δυο χωρών αντιμετωπίζουν τις εξελίξεις στο Κυπριακό". Αλλού αναφέρεται στις αυξήσεις στα τέλη της ΑΤΗΚ, σημειώνοντας πως η Αρχή ανακοίνωσε ότι από την 1η Σεπτεμβρίου θα προσφέρει αναπροσαρμοσμένα τέλη για κλήσεις από σταθερά και κινητά τηλέφωνα και προς δορυφορικά συστήματα, καθώς και του τέλους κλήσης από σταθερό προς κινητό εντός Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πουλά το Βαρώσι αγοράζει ψήφους'' γράφει ότι η Τουρκία θα παραδώσει την Αμμόχωστο στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Η εφημερίδα προσθέτει ότι ο κατοχικός ηγέτης είχε τις τελευταίες ημέρες σειρά επαφών στην Κωνσταντινούπολη χωρίς να ανακοινωθεί το περιεχόμενό τους ενώ είναι προφανές ότι αυτός θα παίξει το ''σκληρό χαρτί'' της Αμμοχώστου για καθαρά ''προεκλογικούς'' σκοπούς. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής της Νέας Υόρκης και ο Πρόεδρος του ελληνικού κοινοβουλίου κατά τη χθεσινή τους συνάντηση διατύπωσαν τη θέση ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μόνο που μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ρωσική ρουλέτα για το Βαρώσι'' γράφει ότι η επιμονή του Ραούφ Ντενκτάς για το άνοιγμα της κατεχόμενης πόλης της Αμμοχώστου είτε με την επιστροφή των Ε/Κ κατοίκων της είτε με την εμπλοκή Τούρκων επιχειρηματιών θα προκαλέσει νέα δεδομένα των οποίων οι προεκτάσεις μοιάζουν με το παιγνίδι της ρωσικής ρουλέτας. Είναι για αυτό που ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε τους Αμμοχωστιανούς να κλείσουν τ' αυτιά τους σ' ένα ενδεχόμενο κάλεσμα για επιστροφή στα σπίτια τους υπό τ/κ διοίκηση. Αλλού γράφει ότι το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η μετάδοση του δορυφορικού προγράμματος του ΡΙΚ CYPRUS SAT από τον ελλαδοκυπριακό δορυφόρο Hellas Sat.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Αιφνιδιασμός με Αμμόχωστο'' γράφει ότι η Τουρκία θα προχωρούσε προ ημερών και θα παρέδιδε την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου στον Ντενκτάς και προσθέτει ότι η κίνηση αυτή θα γινόταν στις 15 Αυγούστου και επιδίωξή τους θα ήταν, μεταξύ άλλων, να αιφνιδιάσουν την κυπριακή κυβέρνηση και να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Ωστόσο επειδή το σενάριο αυτό έγινε γνωστό σε ξένες κυβερνήσεις και στη Λευκωσία, η Αγκυρα ανέβαλε την ενέργειά της αυτή. Αλλού γράφει ότι στο πόρισμα για την κλοπή αυτοκινήτου από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας που κατά πάσα πιθανότητα θα παραδοθεί σήμερα στον Αρχηγό Αστυνομίας αναμένεται να εντοπίζονται σοβαρότατες ευθύνες για αμέλεια και παραλείψεις.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ζητούν και ρέστα'' γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού απαντώντας στις δηλώσεις του πρώην Υπουργού Αβέρωφ Νεοφύτου για λανθασμένη κυβερνητική πολιτική, δήλωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να ξεπεράσει το 5% φτάνοντας τα 350 εκατομμύρια λίρες περίπου, ως "συνέπεια της κακής οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση και άφησε κληρονομιά στην παρούσα". Αλλού γράφει ότι σειρά μέτρων προωθεί η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ) για να πατάξει το φαινόμενο του ντόπινγκ στα γυμναστήρια.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''75 νεκροί σε έκρηξη στο Ιράκ'' γράφει ότι η έκρηξη βόμβας σε αυτοκίνητο σκότωσε τουλάχιστον 75 Ιρακινούς, περιλαμβανομένου ενός ηγετικού στελέχους των Σιιτών επιφέροντας ένα μεγάλο πλήγμα στους Αμερικανούς και προκαλώντας μακελειό στον πιο ιερό χώρο των Σιιτών. Αλλού γράφει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε άρθρό που έστειλε στην εφημερίδα αναφέρει ότι η διευθέτηση του θέματος των περιουσιών μέσω αποζημιώσεων θα ενισχύσει κατά πολύ τις πιθανότητες μιας διευθέτησης στο Κυπριακό, αλλά η επιμονή στην επιστροφή των περιουσιών θα αποτελούσε πρόσκληση για μια μελλοντική διαμάχη.

    To εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο ''Νέος Τύπος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Νέο κόμμα τον Οκτώβριο;'' ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα δεν διαψεύδει τις πληροφορίες που τον θέλουν να ηγείται σύντομα νέου πολιτικού σχήματος εν όψει των ευρωεκλογών. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο κ. Μαρκίδης αναλύει την κατάσταση στο Κυπριακό, προειδοποιεί για την επείγουσα ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος και κάνει λόγο για τις ευθύνες των πρώην και νυν κυβερνώντων αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του Δικαίου της απόδειξης. Αλλού γράφει ότι νέες καθυστερήσεις παρατηρούνται στις εργασίες ανέγερσης του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση προόδου του Γενικού Λογιστή της Δημοκρατίας, που αφορά στην περίοδο Απρίλιος - Μάιος 2003.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [14] H 2η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 30 Αυγούστου 2003 (17:54 UTC+2)

    Με τέσσερις αγώνες ανοίγει σήμερα το βράδυ η αυλαία της 2ης αγωνιστικής του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Στις 7.30 Αναγέννηση υποδέχεται στη Δερύνεια τον Απόλλωνα, η ΑΕΛ στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου και στο ΓΣΠ ο Ολυμπιακός τον Ονήσιλλο. Στις 8.30 το βράδυ στο ΓΣΖ η ΑΕΚ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Ομόνοια.

    Η 2η αγωνιστική θα ολοκληρωθεί αύριο με τους αγώνες Εθνικού Αχνας Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ Αθλητικής Ενωσης "Πάφος" και Δόξας Διγενή.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: "ΧΡΥΣΗ" Η ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ

    Παρίσι, 30 Αυγούστου 2003 (19:11 UTC+2)

    Την πρώτη θέση κατέκτησε η Μιρέλα Μανιάνι στον τελικό του ακοντισμού, χαρίζοντας έτσι το τέταρτο μετάλλιο στη χώρα μας και πρώτο χρυσό, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου στο Παρίσι.

    Με καλύτερη βολή στα 66.52μ, η ελληνίδα αθλήτρια μετέτρεψε σε παράσταση για έναν ρόλο τον τελικό του αγωνίσματος, αφού πήρε από την πρώτη μόλις βολή κεφάλι στην κατάταξη και δεν απειλήθηκε καθόλου από τις υπόλοιπες αθλήτριες, κατακτώντας έτσι πανάξια το χρυσό μετάλλιο, που είναι το δεύτερο για την ίδια σε παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά το 1999 στη Σεβίλλη.

    Τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Ρωσίδα Τατιάνα Σικολένκο με 63.28μ και την τρίτη η Γερμανίδα Στέφι Νέριους με βολή στα 62.70μ.

    [16] ΝΤΟΠΕ Η ΚΕΛΙ ΓΟΥΑΙΤ;

    Παρίσι, 30 Αυγούστου 2003 (18:51 UTC+2)

    Θετική στη διεγερτική ουσία μονταφινίλ, η οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνεται στις απαγορευμένες της IAAF, βρέθηκε η παγκόσμια πρωταθλήτρια των 100 και 200μ., Κέλι Γουάιτ.

    Η ουσία εντοπίστηκε στον έλεγχο ντόπινγκ που υποβλήθηκε η Αμερικανίδα αθλήτρια μετά την ολοκλήρωση του αγώνα της στα 100μ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, που διεξάγεται στο Παρίσι.

    Πάντως, το γεγονός αυτό δεν θα έχει συνέπειες όσον αφορά τη συμμετοχή της στο σημερινό τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ100.

    Όπως αναφέρει ανακοίνωση της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου, "λάβαμε μια εξήγηση από την αθλήτρια, ότι χρησιμοποιούσε την ουσία αυτή με συνταγή γιατρού, προκειμένου να αντιμετωπίσει μια ιατρική κατάσταση κληρονομικού χαρακτήρα", τονίζοντας ότι το θέμα απαιτεί περαιτέρω εξέταση.

    "Επειδή, τόσο η φύση της ουσίας, όσο και η εξήγησή της αθλήτριας, απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, η IAAF έλαβε υπόψη της τις σοβαρές συνέπειες ενός αποκλεισμού της σε αυτό το χρονικό σημείο και αποφάσισε ότι η καταλληλότερη κίνηση είναι να της επιτρέψει να αγωνιστεί, περιμένοντας την ολοκλήρωση των απαραίτητων επιστημονικών ερευνών".

    Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η Κέλι Γουάιτ συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω της, με αφορμή κάποια ουσία που ανιχνεύεται σε δείγμα της, καθώς στο περσινό Γκόλντεν Λιγκ του Παρισιού είχε βρεθεί ντοπαρισμένη, με συνέπεια να αποκλειστεί από οποιαδήποτε διοργάνωση της Γαλλίας από την 1η Ιανουαρίου ως τις 30 Ιουνίου. Η ουσία που είχε ανιχνευθεί στο δείγμα της ήταν απαγορευμένη στη Γαλλία, αλλά δεν βρίσκεται στη λίστα των απαγορευμένων της IAAF.

    [17] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΣΤΗΝ 24η ΘΕΣΗ ΜΕ ΑΤΟΜΙΚΟ ΡΕΚΟΡ Ο Ν. ΠΟΛΛΙΑΣ

    Παρίσι, 30 Αυγούστου 2003 (18:19 UTC+2)

    Την καλύτερή του ατομική επίδοση σημείωσε σήμερα ο Νίκος Πολλιάς στον μαραθώνιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, στο Παρίσι, καλύπτοντας την απόσταση σε χρόνο 2:13.53 και καταλαμβάνοντας την 24η θέση.

    Την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο κατέλαβε ο Μαροκινός Ζαουάντ Γκαρίμπ που κάλυψε ολοκλήρωσε τον αγώνα σε 2:08.31, επίδοση που αποτελεί ρεκόρ αγώνων. Τη δεύτερη θέση πήρε Ισπανός Χούλιο Ρέι (2:08.38) και την τρίτη ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι (2:09.14).

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά τον αγώνα, ο Νίκος Πολλιάς τόνισε: «Ηλθα στους αγώνες πολύ καλά προετοιμασμένος. Το ατομικό ρεκόρ που πέτυχα αποδεικνύει ότι μπορώ να συμμετέχω με επιτυχία σε παγκόσμια πρωταθληματα και φυσικά είμαι πολύ ευχαριστημένος. Ο καιρός είναι πολύ καλός κι αυτό βοήθησε στο να γίνουν καλές επιδόσεις. Είχαμε μελετήσει πολύ καλά τη διαδρομή με τον προπονητή μου, τον οποίο ευχαριστώ γιατί είναι πάντα κοντά μου».

    [18] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ: ΤΑ "ΦΛΑΣ" ΣΤΗ ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ

    Παρίσι, 30 Αυγούστου 2003 (16:53 UTC+2)

    Το δεύτερο της χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου -μετά τη «χρυσή» διάκρισή της το 1999 στη Σεβίλλη- αναζητά σήμερα η Μιρέλα Μανιάνι στον τελικό του ακοντισμού, που θα διεξαχθεί στις 5.40 το απόγευμα, στο «Σταντ ντε Φρανς» του Παρισιού.

    Η Μανιάνι δηλώνει ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, υπογραμμίζοντας πως το άγχος της είναι γι' αυτή πάντα σαφώς λιγότερο σε τελικούς απ' ό,τι σε προκριματικά.

    Η 27χρονη Ελληνίδα αθλήτρια, θα έχει απόψε μεγάλες αντιπάλους τη Ρωσίδα Τατιάνα Σικολένκο, την Κουβανή παγκόσμια ρεκορντγούμαν και νικήτρια το 2001 στο παγκόσμιο του Ετμοντον Οσλέιντις Μενέντεζ (που φέτος δεν έχει κάνει μεγάλες βολές) και την επίσης Κουβανή Σόνια Μπίσετ.

    Παράλληλα, στα 4Χ400 ανδρών, η ελληνική ομάδα παίρνει απόψε μέρος στα προκριματικά (19.55) με τους Δημότσιο, Γκούση, Σαρρή και Ιακωβάκη, ενώ λίγο νωρίτερα υπάρχει ελληνική συμμετοχή και στα 4Χ400 γυναικών (19.10) με τις Μπουντά, Χαλκιά, Κουμνάκη και Γκουντενούδη. Οι τελικοί στα 4Χ400 είναι προγραμματισμένοι για αύριο, στο φινάλε της 9ης και τελευταίας μέρας της διοργάνωσης.

    Αυτήν την ώρα αγωνίζεται στον μαραθώνιο ο Νίκος Πολλιάς, ο οποίος φέτος έχει καλύτερη επίδοση 2 ώρες 14.14 από τον Απρίλιο στο Αμβούργο.

    Αναλυτικά το σημερινό πρόγραμμα του 9ου Παγκοσμίου ρωταθλήματος Στίβου έχει ως εξής:

    - 15.20 Μαραθώνιος ανδρών Τελικός

    - 17.40 Ακοντισμός γυναικών Τελικός

    - 18.10 4Χ100μ. ανδρών Προκριματικός

    - 19.00 110μ. εμπόδια ανδρών Τελικός

    - 19.05 μήκος γυναικών Τελικός

    - 19.10 4Χ400μ. γυναικών Ποκριματικός

    - 19.35 5.000μ. γυναικών Τελικός

    - 19.55 4Χ400μ. ανδρών Προκριματικός

    - 20.25 4Χ100μ. ανδρών Ημιτελικός

    - 20.45 4Χ100μ. γυναικών Τελικός

    [19] H ΓΙΑΝΝΑ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 9ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

    Παρίσι, 30 Αυγούστου 2003 (16:13 UTC+2)

    Στο Παρίσι βρίσκεται από χθες η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, με την ευκαιρία της διοργάνωσης του 9ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου, συνοδευόμενη από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΑΘΗΝΑ 2004 Σπύρο Καπράλο, επικεφαλής αποστολής στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής.

    Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Τύπου του "Σταντ ντε Φρανς", η πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 συνεχάρη τους Έλληνες αθλητές που αγωνίστηκαν και διακρίθηκαν κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, τονίζοντας ότι με την κατάλληλη προετοιμασία οι αθλητές της χώρας μας θα σημειώσουν ανάλογες και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των Διεθνών ΜΜΕ, η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη τόνισε μεταξύ άλλων:

      "Θέλω να συγχαρώ τους αθλητές, την Διεθνή Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και την Οργανωτική Επιτροπή, καθώς και τους κατοίκους της πόλης για την άριστη διοργάνωση του 9ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Στίβου.

    Θα ήθελα, επίσης, να εκφράσω το θαυμασμό μας για τα μέλη της ελληνικής ομάδας για τις πολύ καλές επιδόσεις τους στο Παρίσι.

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι αθλητισμός, και οι Έλληνες αθλητές προετοιμάζονται για την επιστροφή στην γενέτειρά τους. Αυτή η μεγάλη αθλητική διοργάνωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για όλους εμάς στην Ελλάδα.

    Το 1997, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου διεξήχθη στην Αθήνα ακριβώς ένα μήνα πριν η ΔΟΕ επιλέξει την Ελλάδα ως διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Σήμερα, όπως και τότε, αντλήσαμε έμπνευση από αυτή την εκπληκτική διοργάνωση.

    Σε ένα χρόνο, σκοπεύουμε να εμπνεύσουμε εμείς οι Έλληνες ολόκληρο τον κόσμο.

    Τον τελευταίο μήνα διεξήχθησαν επτά Αθλητικές Διοργανώσεις Κωπηλασία, Ποδηλασία, Ιππασία, Beach Volley, Kανόε-Kαγιάκ, Tοξοβολία και Iστιοπλοΐα στις ίδιες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις όπου θα διεξαχθούν τα αντίστοιχα αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων του χρόνου.

    Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα. Από τους τοξοβόλους στο Καλλιμάρμαρο, μέχρι τους ποδηλάτες που διέσχισαν τους δρόμους του κέντρου της Αθήνας δίπλα σε αρχαία μνημεία, τους ιστιοπλόους που αγωνίστηκαν στον Άγιο Κοσμά όλοι οι αθλητές από όλα τα αθλήματα μας τίμησαν ως φιλοξενούμενοι και ως αθλητές.

    Ο σκοπός αυτών των διοργανώσεων είναι να εντοπίσουμε τα προβλήματα μέσα στο 2003, ώστε να τα επιλύσουμε τώρα και να διοργανώσουμε μοναδικούς Αγώνες το 2004.

    Αυτό ακριβώς συνέβη. Μάθαμε από τα λάθη μας. Ανταποκριθήκαμε σε θέματα που ήταν έξω από τον έλεγχο μας. Εντοπίσαμε προβλήματα και βρήκαμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις.

    Με την ολοκλήρωση των Αθλητικών Διοργανώσεων, η ΑΘΗΝΑ 2004 έγινε πιο δυνατή, πιο σοφή και πιο καλά προετοιμασμένη. Τώρα, έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στο μέλλον.

    Σε 351 μέρες θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Έναρξης στην Αθήνα. Μέχρι τότε, πρέπει να γίνει πολύ δουλειά. Μέχρι τότε, θα έρθουμε αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις.

    Τότε, η Ολυμπιακή προετοιμασία θα έχει ολοκληρωθεί και η Ελλάδα θα καλωσορίσει τους επισκέπτες της.

    Και θα είμαστε έτοιμοι γιατί ολόκληρη η χώρα ενώνει τις δυνάμεις της, καθώς ο κοινός μας στόχος πλησιάζει και γίνεται ξεκάθαρος σε όλους μας.

    Γνωρίζετε καλά αυτούς τους στόχους:

    Να φιλοξενήσουμε με επιτυχία τους Αγώνες στη γενέτειρά τους και στην πόλη όπου αναβίωσαν, να παρουσιάσουμε στον κόσμο το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας, να διοργανώσουμε σπουδαίους Ολυμπιακούς Αγώνες, και να κληροδοτήσουμε στη χώρα και στους Έλληνες πολίτες μία σπάνια τεχνογνωσία, σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και την εμπειρία μίας εθνικής προσπάθειας που θα είναι πολύτιμη για τις επόμενες γενιές.

    Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, θα χαρούμε να σας υποδεχτούμε τον επόμενο Αύγουστο στην Αθήνα".

    [20] ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ ΔΥΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβιβ, 30 Αυγούστου 2003 (20:32 UTC+2)

    Δυο στελέχη της Χαμάς σκοτώθηκαν σήμερα το μεσημέρι όταν ισραηλινό ελικόπτερο έπληξε με πύραυλο ένα αυτοκίνητο σε στρατόπεδο προσφύγων στο κέντρο της Λωρίδας της Γάζας.

    Το θάνατο των δυο Παλαιστινίων επιβεβαίωσαν κύκλοι των παλαιστιναικών υπηρεσιών ασφαλείας και νοσηλευτές, που αναγνώρισαν στο πρόσωπο του ενός από τα θύματα ανώτατο στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς και δήλωσαν ότι ακόμα εννέα άτομα τραυματίσθηκαν από την ίδια επίθεση.

    [21] 9 ΝΕΚΡΟΙ Ο ΤΡΑΓΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΡΩΣΙΚΟΥ ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ

    Μόσχα, 30 Αυγούστου 2003 (20:07 UTC+2)

    Εννιά νεκροί είναι τελικά ο τραγικός απολογισμός από τη βύθιση του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Κ 159 στη θάλασσα του Μπάρεντς, αναβιώνοντας τις θλιβερές μνήμες του υποβρύχιου «Κουρσκ», πριν από τρια χρόνια στην ίδια θαλάσσια περιοχή.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, «δυστυχώς είμαστε αναγκασμένοι να παραδεχτούμε αυτό που μας είπαν αξιωματούχοι του Ναυτικού, ότι δηλαδή είναι αδύνατον να βρεθούν ζωντανοί οι επτά άντρες που ήταν αγνοούμενοι". Νωρίτερα είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος δυο ναυτικών, μελών του πληρώματος του υποβρυχίου Κ 159. Από το δεκαμελές πλήρωμα μόνο ένα άτομο σώθηκε.

    Το υποβρύχιο, είχε αποσυρθεί από τις αποστολές των σκαφών του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας από τον Ιούλιο του 1989 και παρέμενε δεμένο στο λιμάνι της κωμόπολης Γκρένικα. Ο πυρηνικός αντιδραστήρας είχε τεθεί εκτός λειτουργίας και δεν έφερε οπλισμό ή πυρομαχικά.

    Στις 28 Αυγούστου είχε αρχίσει η ρυμούλκηση του για να μεταφερθεί σε ναυπηγείο στην πόλη Πολγιάρνι, όπου θα αφαιρούσαν τον πυρηνικό αντιδραστήρα.

    Το Κ 159, βυθίστηκε στην ίδια περιοχή όπου χάθηκε το Κουρσκ, τέτοιες μέρες πριν από τρία χρόνια, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους και τα 118 μέλη του πληρώ

    [22] ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 120 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΤΗΣ ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΤΕΜΕΝΟΣ

    Βαγδάτη, 30 Αυγούστου 2003 (14:40 UTC+2)

    Στην πόλη Νατζάφ, του Ιράκ, γίνεται η κηδεία πολλών από τους πάνω από 120 νεκρούς της σαρωτικής βομβιστικής επίθεσης στο ιερό για τους μουσουλμάνους τέμενος της πόλης, τον Τάφο του Αλί.

    Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 80 άτομα, μεταξύ αυτών ένας από τους πιο σημαντικούς πολιτικούς ηγέτες των Σιιτών μουσουλμάνων, ο αγιατολάχ Μοχαμάντ Μπακέρ αλ Χακίμ. Οι οπαδοί του, στην Νατζάφ και στη Βαγδάτη, κατέβηκαν οργισμένοι στους δρόμους.

    Ο Αμερικανός διοικητής του Ιράκ, Πωλ Μπρέμερ, είπε ότι οι αμερικανικές αρχές θα συνεργαστούν πλήρως με την ιρακινή αστυνομία για να αποκαλυφθούν οι ένοχοι.

    Δεν είναι σαφές ποιός ευθύνεται για την βομβιστική επίθεση, πάντως πολλοί Ιρακινοί Σιίτες πιστεύουν ότι ήταν έργο των πιστών του Σαντάμ Χουσεΐν που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αννάν απηύθυνε έκκληση στις πολιτικές και θρησκευτικές οργανώσεις να μην προβούν σε αντίποινα.

    Ο αγιατολάχ Μακέρ αλ Χαμίμ ήταν εξόριστος στο Ιράν και επέστρεψε από την εξορία του στις αρχές του χρόνου εν μέσω πανηγυρισμών των οπαδών του.

    Ήταν μετριοπαθής και πιστεύεται ότι θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή του Ιράκ.

    [23] ΝΕΑ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

    Ιερουσαλήμ, 30 Αυγούστου 2003 (11:40 UTC+2)

    Κλιμακώνεται και πάλι η ένταση και η βία στη Μέση Ανατολή, καθώς ο ισραηλινός στρατός, όπως ξεκαθάρισε σε νέα ανακοίνωσή του, δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιχειρήσεις του (συμπεριλαμβανομένων των δολοφονιών ακριβείας) κατά των «τρομοκρατών». Μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα, η «Χαμάς» έχασε το 7ο μέλος της από ισραηλινή επίθεση και ορκίστηκε «εκδίκηση για όλους τους μάρτυρες». Ο ισραηλινός στρατός σφίγγει τον κλοιό γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ τεταμένη είναι η κατάσταση και στη Δ. Οχθη, όπου έξω από τη Ραμάλα ένας έποικος σκοτώθηκε και η σύζυγός του τραυματίστηκε από πυρά Παλαιστινίων ενόπλων. Στην περιοχή αναμένεται, τα επόμενα 24ωρα, ο Υπατος Αρμοστής της ΕΕ για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, Χαβιέ Σολάνα.

    Ενα κάρο ήταν ο στόχος των πυραύλων που εκτόξευσε ισραηλινό ελικόπτερο, αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην πόλη Κχαν Γιούνις στη Λωρίδα της Γάζας. Από τη νέα ισραηλινή επιχείρηση δολοφονίας ακριβείας εκτός από τον «πραγματικό» στόχο, τον Χάμντι Κάλχακ, στέλεχος του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς», τραυματίστηκαν άλλοι 3 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων ένα μικρό παιδί. Οι «Ιζεντίμ αλ Κασάμ», το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, με φυλλάδιο που μοίρασε, χτες το πρωί, στην πόλη της Γάζας, ορκίζεται εκδίκηση για τη δολοφονία του 7ου μέλους του μέσα σε λίγες ημέρες.

    Ταυτόχρονα, ο ισραηλινός στρατός μοιάζει να κυκλώνει τη Λωρίδα της Γάζας από όλες τις πλευρές. Χτες, ισραηλινά τανκς και εκσκαφείς εισέβαλαν, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, στην ευρύτερη περιοχή της Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου τόνισαν ότι «θα παραμείνουν για λίγο, μέχρις ότου διασφαλίσουν ότι δεν πρόκειται να εκτοξευτούν πλέον ρουκέτες τύπου "Κασάμ"». Στο διάβα τους ισοπέδωσαν καλλιέργειες και δέντρα. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός έκοψε με οδοφράγματα σε δύο σημεία την κεντρική οδική αρτηρία που συνδέει τη βόρεια με τη νότια Λωρίδα της Γάζας.

    Στη Δ. Οχθη, το πρωί, ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου βορείως της Ραμάλα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο έποικος οδηγός του και να τραυματιστεί η σύζυγός του. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Ακσα». Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, σκληρές οδομαχίες μαίνονταν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας ανάμεσα σε Παλαιστινίους ενόπλους και σε Ισραηλινούς στρατιώτες στην πόλη της Τζενίν.

    [24] ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο ΑΝΤΙΚΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΛΙ

    Λονδίνο, 30 Αυγούστου 2003 (11:37 UTC+2)

    Παραιτήθηκε τελικά, χτες, ο διευθυντής επικοινωνίας του Βρετανού πρωθυπουργού. Ο 46χρονος δημοσιογράφος Αλαστέρ Κάμπελ, που θεωρούνταν από πολλούς ο «πραγματικός αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας» και εκτιμάται ότι ήταν ένα από τα βασικά στελέχη της κυβέρνησης Μπλερ, βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης που σείει τη βρετανική ηγεσία με αφορμή τις συνθήκες που οδήγησαν στο θάνατο τον σύμβουλο του υπουργείου Αμυνας, Ντέιβιντ Κέλι, και τις αποκαλύψεις περί «διόγκωσης» των στοιχείων του φακέλου για το ιρακινό οπλοστάσιο, στις οποίες είχε προβεί ο Βρετανός επιστήμονας.

    Σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ του BBC, που μεταδόθηκε στις 29 Μάη, ο αποθανών Κέλι είχε, σχεδόν σαφώς, σκιαγραφήσει τον Κάμπελ ως τον άνθρωπο που άσκησε πιέσεις εκ μέρους της Ντάουνινγκ Στριτ στις μυστικές υπηρεσίες για να «αναμορφώσουν τα στοιχεία του φακέλου» και τον είχε κατονομάσει ως το βασικό αυτουργό της προσθήκης του στοιχείου ότι το καθεστώς Σαντάμ μπορεί να ενεργοποιήσει το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε 45 λεπτά, ενδεχόμενο που, φυσικά, δεν επιβεβαιώθηκε.

    Ο Κάμπελ, καταθέτοντας στην ερευνητική επιτροπή υπό τον δικαστή Μπράιαν Χάτον, αρνήθηκε ότι άσκησε την οποιαδήποτε πίεση και ότι προέβη στην οποιαδήποτε παραποίηση ή προσθήκη. Αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ, αλλά και ο, πρώην πράκτορας, και επικεφαλής της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μυστικών Υπηρεσιών, Τζον Σκάρλετ, έσπευσε να τον υπερασπιστεί. Το ίδιο έπραξε, ουσιαστικά, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, την Πέμπτη.

    Ο 46χρονος δημοσιογράφος διατεινόταν, χτες, μετά την κοινοποίηση της παραίτησής του, ότι η απόφασή του «δε σχετίζεται με την υπόθεση Κέλι», αλλά αντίθετα «είχε ληφθεί ήδη από τις 7 Απριλίου». Μάλιστα, υποστήριξε ότι είχε διατυπώσει την επιθυμία να αποχωρήσει από το περασμένο καλοκαίρι. Ο ίδιος, επίσης, δήλωσε ότι η παραίτησή του οφείλεται «σε οικογενειακούς λόγους» και ότι «επιθυμεί να αφιερώσει χρόνο στην οικογένειά του και να ασχοληθεί με το γράψιμο, με δημόσιες συζητήσεις κλπ.». Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι εντός των ημερών, θα παραιτηθεί και η σύζυγός του, επίσης δημοσιογράφος, Φιόνα Μίλερ, από τη θέση της εκπροσώπου της συζύγου του Μπλερ που κατέχει σήμερα. Οπως έγινε γνωστό, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του, για μερικές εβδομάδες ακόμη.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Τόνι Μπλερ χαρακτηρίζει τον Κάμπελ «εξαιρετικά ικανό, πιστό συνεργάτη», που «παθιάζεται στην προσπάθειά του να υπηρετήσει τα πιστεύω του και την πατρίδα του» και καταλήγει ότι «ήταν, είναι και θα παραμείνει στενός φίλος». Ο Κάμπελ εγκατέλειψε τη θέση του ως πολιτικός αρθρογράφος της «Ντέιλι Μίρορ» το 1994, για να θέσει τις υπηρεσίες του στη διάθεση του Μπλερ. Το 1997 έγινε εκπρόσωπος του νεοεκλεγέντος πρωθυπουργού και το 2001 διευθυντής επικοινωνίας του πρωθυπουργικού γραφείου. Χαρακτηριζόταν από πολιτικούς και δημοσιογράφους ως ένας από τους στυλοβάτες της κυβέρνησης, με «μακιαβελικό τρόπο διαχείρισης της εξουσίας, αλλά και της βρετανικής κοινής γνώμης μέσω των ΜΜΕ».

    Η παραίτηση Κάμπελ ήρθε, λίγες μόλις ώρες, μετά τη δημοσιοποίηση στην εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ» μιας τελευταίας δημοσκόπησης που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο «You Gov», σύμφωνα με την οποία οι 6 στους 10 Βρετανούς δεν εμπιστεύονται τον Μπλερ και μάλιστα ένα 48% διαμόρφωσε ακόμη χειρότερη γνώμη γι' αυτόν, μετά την κατάθεσή του για την υπόθεση Κέλι. Ενδεικτικό είναι ότι μόλις το 22% των Βρετανών θεωρεί ακόμη τον Μπλερ αξιόπιστο.

    [25] ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (14:42 UTC+2)

    Λογοτέχνες από Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο συμμετέχουν στο τριήμερο για την ποίηση και τη λογοτεχνία γενικότερα, το οποίο ξεκινάει σήμερα στον νομό Λασιθίου Κρήτης. Οραμά τους ένας κόσμος ελευθερίας, δικαιοσύνης, ειρήνης και ανθρωπισμού.

    Απόψε στον κινηματογράφο «Ρεξ» του Αγίου Νικολάου, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Πολίτης θα μιλήσει με θέμα «Η Αργώ θα ταξιδεύει για πάντα». Στη συνέχεια οι Τουρκοκρητικοί λογοτέχνες Τσεβάν Τσεπάν και Μουφιντέ Πεκίν θα διαβάσουν αποσπάσματα από έργα τους. Η συγγραφέας Ελσα Χίου, συγγραφέας του μεταφρασμένου στα τουρκικά «Η Νενέ η Σμυρνιά» θα κάνει ομιλία και επίσης Ελληνες, Τούρκοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι ποιητές θα διαβάσουν ποιήματά τους.

    Αύριο στο χωριό Καρύδι ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αλέξης Πολίτης θα μιλήσει με θέμα «Ο κοινός λόγος» και θα διαβάσουν ποιήματά τους οι Αλέξης Παπαγεωργίου (Ελλάδα), Ερντάλ Αλουά (Τουρκία), Κυριάκος Χαραλαμπίδης (Ελληνοκύπριος), Νεσέ Γιασίν (Τουρκοκύπρια), Φίκτερ Ντεμιράγκ (Τουρκοκύπριος), Αννέτ Βόνμπεργκ (Γερμανίδα που ζει στην Κύπρο). Ποιήματά τους θα διαβάσουν επίσης οι Κρήτες Κωστής Δερμιτζάκης, Νίκος Πετράκης, Μανόλης Ροδανάκης, Κωστής Χατζηφωτεινός.

    [26] ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ "ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ" 2003

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (12:01 UTC+2)

    Με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε έργα Ροσίνι, Κωνσταντινίδη, Μουσόρσκι και Ντβόρζακ, ξεκινούν αύριο τα φετινά «Αισχύλεια» του Δήμου Ελευσίνας, που θα λήξουν στις 28/9 και θα διεξαχθούν στα διατηρητέα βιομηχανικά κτίρια του «Κρόνου», κατασκευασμένα το 1922.

    Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 3/9: συναυλία Θανάση Παπακωνσταντίνου. 5/9: συναυλία των Ρος Ντέιλι, «Trio Chemirani» και «Huun - Huur - Tu». 7/9: «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. 10/9: συναυλία παιδικής χορωδίας Δημήτρη Τυπάλδου. 12/9: «Χοηφόροι» του Αισχύλου από το ιαπωνικό θέατρο «Room Roudence». 13-15/9: τριήμερο για τη νεολαία με μουσικές από όλο τον κόσμο και αφιέρωμα στη ρέγγε. 16/9: προβολή του ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαφτή. 18/9: «Κωνσταντίνου και Ελένης» του Γιώργου Σεβαστίκογλου από τη θεατρική ομάδα «Ονειροπόροι». 19/9: συναυλία της υψίφωνου Νατάσας Τζανέτου και της μεσόφωνου Κλεονίκης Δεμίρη - στο πιάνο η Σοφία Καμαγιάννη. 20/9: συναυλία του Συλλόγου προς Διάδοσιν της Εθνικής Μουσικής «Σίμων Καράς». 21/9: επιστημονική ημερίδα με θέμα τον Αισχύλο σε επιμέλεια Κώστα Γεωργουσόπουλου - η Ασπασία Παπαθανασίου θα παρουσιάσει τη «Μελανόμορφη Κλυταιμνήστρα» από την «Ορέστεια» του Αισχύλου. 22/9: Φιλαρμονική του Δήμου Ελευσίνας. 24/9: Ορχήστρα Αρχαιοελληνικής Μουσικής «Λυραυλός» και «Χοηφόροι» του Αισχύλου από το θεατρικό σχήμα «Πολύτροπος Μούσα». 17-19/9: προβολές από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Σάμου (στον κινηματογράφο της παραλίας της Ελευσίνας). 26/9: Χορωδία Μικρασιατών Ελευσίνας και του Συλλόγου Φίλων Ελληνικής Μουσικής «Η Συγχορδία». 27/9: παράσταση Καραγκιόζη από τον Ευγένιο Σπαθάρη. 28/9: Λαογραφικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών από συλλόγους της πόλης.

    [27] ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ Ο "ΙΩΝ" ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (11:58 UTC+2)

    Τον «Ιωνα» του Ευριπίδη, στην εξαίρετη από κάθε άποψη (σκηνοθετική, μεταφραστική, σκηνογραφική, ενδυματολογική, υποκριτική) παράσταση - την καλύτερη των φετινών Επιδαυρίων - παρουσιάζει το Εθνικό Θέατρο, σε μετάφραση Νικολέτας Φριντζήλα, σκηνοθεσία Λυδίας Κονιόρδου, σκηνικά - κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Τάκη Φαραζή, χορογραφίες Αποστολίας Παπαδαμάκη. Η Λ. Κονιόρδου ερμηνεύει την Κρέουσα. Παίζουν, επίσης οι: Δημήτρης Οικονόμου, Χρήστος Λούλης, Νίκος Καραθάνος, Κοσμάς Φοντούκης, Αννέζα Παπαδοπούλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Ουρανία Μπασλή, Μαρία Ναυπλιώτου, Νικολέτα Βλαβιανού, Ευγενία Αποστόλου, κ.ά.

    Με θέμα τον μυθικό γενάρχη των Ιώνων, ο Ευριπίδης δημιούργησε ένα έργο λεπτής ειρωνείας για τα ανθρώπινα και «θεϊκά» πράγματα. Εργο γεμάτο ευρήματα, ο «Ιων» είναι δείγμα προφητικού άλματος μιας θεατρικής φόρμας που θα ανθίσει πολλούς αιώνες αργότερα. Χωρίς να είναι απόλυτα εξακριβωμένο, το έργο χρονολογείται το 413 ή 414 π.Χ.

    Σημειώνουμε τις προσεχείς παραστάσεις του έργου: Σήμερα Χανιά (Θέατρο Ανατολικής Τάφρου). 1/9 Ηράκλειο (Υπαίθριο Θέατρο «Νίκος Καζαντζάκης». 5/9 Θεσσαλονίκη (Θέατρο Δάσους). 10/9 Βύρωνας (Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη»). 13/9 Μαρούσι (Θέατρο Αναβρύτων). 15/9 Αιγάλεω («Αλέξης Μινωτής»).

    [28] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΗΘΟΠΟΙΟΣ Δ. ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ

    Αθήνα, 30 Αυγούστου 2003 (11:53 UTC+2)

    Υπέκυψε στην επάρατο χτες τα ξημερώματα και κηδεύτηκε χτες το απόγευμα από το νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου ο ηθοποιός Διονύσης Παγουλάτος. Γεννήθηκε το 1923 στην Κεφαλονιά και 14 ετών δημιούργησε θεατρική ομάδα. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και συμμετείχε σε θιάσους των: Γ. Παππά, Ν. Χατζίσκου, Α. Αλεξανδράκη, Κ. Λειβαδέα, Μ. Αρώνη - Ντ. Ηλιούπολου, Τζ. Καρέζη και δούλεψε στο ΚΘΒΕ για δέκα χρόνια.

    Ξεχωριστή είναι η συνεισφορά του στο επτανησιακό θέατρο, με τη δημιουργία του «Θιάσου Επτανήσιων Ηθοποιών». Εκανε δικούς του θιάσους στα θέατρα «Διονύσια» και «Ραντάρ». Ιδρυσε το 1962 το θέατρο «Γ. Παππά» και το 1966 το θίασο «Ελεάνας Απέργη - Διον. Παγουλάτου». Μια από τις μεγάλες απογοητεύσεις του ήταν ότι έχασε το θέατρο «Γ. Παππά».

    Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών «αποχαιρετά έναν αγωνιστή του θεάτρου και της ζωής, ένα ακόμα μέλος της οικογένειας των ηθοποιών, που υπηρέτησε με αυτοθυσία και δημιουργικότητα το επτανησιακό και ελληνικό θέατρο».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 30 August 2003 - 18:13:49 UTC