Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-08-31

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ
  • [02] ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ Η ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ
  • [03] ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΙΙΤΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [04] ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [06] ΓΙΑ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ Ο Δ.
  • [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "ΟΧΙ" ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
  • [08] ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ
  • [09] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ
  • [10] ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ
  • [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [12] ΔΟΚΙΜΗ ΑΝΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 19% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Χ.Α. ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
  • [14] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ - EMΠΟΡΙΚΗ
  • [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [17] ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΧΩΡΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ
  • [18] Η ΒΟΣΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΛΕΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ
  • [19] ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
  • [20] ΕΒΔΟΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ 4Χ400μ ΑΝΔΡΩΝ
  • [21] "ΚΟΛΛΗΣΑΝ" ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
  • [22] Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ
  • [23] ΑΥΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΒΟΥ
  • [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ Μ. ΜΑΝΙΑΝΙ
  • [25] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ
  • [26] ΣΤΑ 48 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΙΒΟΥΣ Ο ΕΝΤ ΜΟΟΥΖΕΣ
  • [27] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ
  • [28] ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΕΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο OBSERVER
  • [29] ΑΜΕΛΕΙΑ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠ.ΑΜ. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟΥ
  • [30] ΓΕΜΑΤΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ
  • [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

  • [01] ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2003 (09:19 UTC+2)

    Στο ρυθμό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ζει από σήμερα και για ις επόμενες δύο εβδομάδες η χώρα, καθώς με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αναμένονται οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα εγκαίνια και τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, καθώς και των πολιτικών αρχηγών.

    Ήδη, ένα πρώτο τόνο του περιεχομένου της ομιλίας του, έδωσε ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, στο προεδρείο της ΓΣΕΕ, το οποίο τον επισκέφθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υποσχόμενος πρωτοβουλίες για την απασχόληση και την υποστήριξη των ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων τους επόμενους μήνες.

    Η στήριξη των ανέργων, των χαμηλόμισθων και συνταξιούχων αποτελεί τον πυρήνα των μέτρων που αναμένεται ότι θα ανακοινώσει στα εγκαίνια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Η εξειδίκευση των μέτρων θα περιλαμβάνει:

    - Την αύξηση του ΕΚΑΣ.

    - Την αναπροσαρμογή του επιδόματος ανεργίας και σε βελτιωτικές κινήσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    - Νέο πακέτο μέτρων για την απασχόληση, που θα βασίζεται στα επιδοτούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ και σε αντίστοιχες ειδικές δράσεις για ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση και της «κοινωνικής χάρτας», που αυτή την περίοδο καταρτίζονται.

    Πληροφορίες που είδαν και πάλι το φως της δημοσιότητας για θεσμική κατοχύρωση «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος» διαψεύσθηκαν, τουλάχιστον ανεπίσημα, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη, έλαβαν μέρος στη χθεσινή συνάντηση.

    Οι συνδικαλιστές στις δηλώσεις τους τοποθετήθηκαν με κριτικό λόγο και οι επισημάνσεις τους χαρακτηρίζονται από πολιτικό στοιχείο, ανάλογα με την παράταξη από την οποία προέρχονται.

    [02] ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ Η ΜΙΡΕΛΑ ΜΑΝΙΑΝΙ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (09:21 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλασικού αθλητισμού που διεξάγεται στο Παρίσι χάρισε στην Ελλάδα, το Σάββατο, η Μιρέλα Μανιάνι.

    Η Ολυμπιονίκης και Παγκόσμια πρωταθλήτρια αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά τη μεγάλη της κλάση στον ακοντισμό ήρθε πρώτη με βολή στα 66 μέτρα και 52 εκατοστά, γνωρίζοντας την αποθέωση από 60 χιλιάδες φιλάθλους στο στάδιο Σταντ ντε Φρανς, του Παρισιού.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στην πρωταθλήτριά μας Μιρέλα Μανιάνι, η οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό, στο 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.

    Ο πρωθυπουργός στο τηλεγράφημά του αναφέρει: "Στο πρόσωπό σου σήμερα έλαμψε διεθνώς η Ελλάδα της δημιουργίας και της επιβράβευσης της μείζονος προσπάθειας. Σε ευχαριστούμε που έκανες όλους τους Έλληνες να δακρύσουν από χαρά και υπερηφάνεια. Η σημερινή ύψιστη διάκριση σου ανοίγει το δρόμο για μια νέα παγκόσμια πρωτιά στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας".

    Παράλληλα και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, για το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό που κατέκτησε η Μ. Μανιάνι δήλωσε: "Η Μιρέλα Μανιάνι μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες επιτυχίες. Με την άνετη κατάκτηση της πρώτης θέσης στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, η Ελληνίδα πρωταθλήτρια μάς γεμίζει ελπίδες για ανάλογη επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας" και κατέληξε: "Της εύχομαι ολόψυχα υγεία και καλή συνέχεια".

    [03] ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΟΥΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΣΙΙΤΕΣ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 31 Αυγούστου 2003 (12:37 UTC+2)

    Δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί «πλημμύρισαν» σήμερα τους δρόμους της Βαγδάτης και άλλων ιρακινών πόλεων, θρηνώντας την απώλεια του ηγέτη των σιιτών μουσουλμάνων, Αγιατολάχ Μοχάμεντ Μπακρ αλ Χακίμ, και ζητώντας εκδίκηση για τον θάνατό του.

    Ο ηγέτης των σιιτών μουσουλμάνων του Ιράκ έχασε τη ζωή του την Παρασκευή, μαζί με τουλάχιστον άλλα 93 άτομα, σε βομβιστική επίθεση σε τέμενος της πόλης Νατζάφ, ιερού τόπου των σιιτών στον ισλαμικό κόσμο.

    Η ιρακινή αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τέσσερα άτομα σε σχέση με την επίθεση, στην οποία τραυματίστηκαν, επίσης, περίπου 200 άτομα, ενώ συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι έρευνες για τον εντοπισμό αυτών που σκόρπισαν τον τρόμο και τον θάνατο σε ένα από τα ιερά μέρη των σιιτών.

    Οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν αν η επίθεση στο τέμενος της Νατζάφ συνδέεται με την επίθεση στα γραφεία των Ηνωμένων Εθνών, στη Βαγδάτη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 23 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, ενώ δύο εκ των τεσσάρων συλληφθέντων, με καταγωγή από τη Σαουδική Αραβία, λέγεται ότι ανήκουν στο πρώην καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Η σορός του Αγιατολάχ Χακίμ θα μεταφερθεί από τη Βαγδάτη στην πόλη Καρμπάλα, μια από τις ιερές πόλεις των σιιτών, περίπου 80 χιλιόμετρα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας, και από εκεί στη Νατζάφ, την «τελευταία του κατοικία».

    Στους κόλπους των σιιτών επικρατεί ταραχή, καθώς δεν μπορούν ακόμη να συνειδητοποιήσουν τον θάνατο του ηγέτη τους, που επέστρεψε στο Ιράκ μόλις τον περασμένο Μάιο, μετά από σχεδόν δυο δεκαετίες εξορίας στο Ιράν.

    [04] ΜΙΝΙ ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (09:30 UTC+2)

    Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιοχές αγγίζουν και τα όρια του καύσωνα, είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για σήμερα. Από το απόγευμα, πάντως, τα καιρικά φαινόμενα θα γίνουν περισσότερο "ήπια". Ό,τι πρέπει για άλλη μια Κυριακή στις παραλίες και υποφερτή μετέπειτα τη διαμονή στο σπίτι.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΜΥ, σε όλη τη χώρα προβλέπεται αρχικά αίθριος καιρός αλλά βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν σποραδικές βροχές και καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου και τη δυτική Μακεδονία.

    Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς, αλλά αργότερα στα δυτικά και βόρεια θα γίνουν βόρειοι ισχυροί.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα ιδιαίτερα στην κεντρική και νότια Ελλάδα, που η μέγιστη τιμή της θα φτάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Το απόγευμα αναμένεται μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

    [05] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (17:41 UTC+2)

    Με επίσκεψη στο νοσοκομείο Χανίων όπου συζήτησε με τους γιατρούς το νοσηλευτικό προσωπικό και την διοίκηση για τα προβλήματα και τις προοπτικές του νοσηλευτικού ιδρύματος, ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Κυριακής η διήμερη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, στα Χανιά.

    Χθες, σε δηλώσεις του από την Κρήτη, ο υπουργός Εξωτερικών είχε εκφράσει τη βεβαιότητά του για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν τίθεται κανένα θέμα αμφισβήτησης του πρωθυπουργού και προέδρου του Κινήματος, Κώστα Σημίτη. Έκανε δε λόγο για ανάγκη το κυβερνών κόμμα να κάνει άνοιγμα, καθώς, όπως είπε, αυτό απευθύνεται σε ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας.

    [06] ΓΙΑ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΝΔ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (17:37 UTC+2)

    Για ανούσιες προεκλογικές υποσχέσεις κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στη Μυτιλήνη.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος επισκέφθηκε τη Λήμνο και τη Λέσβο, κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για παροχολογία, «απατηλή και ψεύτικη σαν την προεκλογική παροχολογία του 2000, προεκλογικές υποσχέσεις που όχι μόνο δεν υλοποιήθηκαν, αλλά εφαρμόσθηκαν τα τελείως αντίθετα».

    Ο κ. Τσοβόλας κατηγόρησε, επίσης, τα δυο μεγάλα κόμματα, τα μεγάλα ΜΜΕ και τον ξένο παράγοντα για «κουκούλωμα» των διεκδικήσεων στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας πως «οι Τούρκοι όχι μόνο δεν έχουν υποχωρήσει σε καμιά από τις διεκδικήσει τους, αλλά προκλητικά διεκδικούν κάθε μέρα και περισσότερα και προκαλούν την Ελλάδα κάθε μέρα και περισσότερο».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση ο ίδιος και οι διαφωνούντες στον χώρο του ΠΑΣΟΚ να προβούν στη συγκρότηση ενός άλλου πολιτικού πυρήνα, επισήμανε πως το ΔΗΚΚΙ εδώ και αρκετό καιρό εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της νέας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και πρόσθεσε πως «θα είναι μεγάλη χαρά και τιμή για μας να επιτευχθεί ο στόχος για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε πιο αποτελεσματικά ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και του «εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

    [07] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: "ΟΧΙ" ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΕΓΓΥΗΜΕΝΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (17:29 UTC+2)

    Την αντίθεσή του στην προοπτική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος εκφράζει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Ρέππας, υποστηρίζοντας πως αυτή η πρόταση μπορεί μεν να παίρνει άριστα στη θεωρία, στην πράξη όμως οδηγεί σε μεγάλο αριθμό πλασματικών δικαιούχων.

    Ο υπουργός Εργασίας τάσσεται επίσης κατά της παλαιοκομματικής λογικής των φιλοδωρημάτων και κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία για «πολιτική ανενόμυλου», αφού από τη μια μεριά ζητά περιορισμούς για το καλό της οικονομίας, ενώ από την άλλη υπόσχεται αλόγιστα τα πάντα στους πάντες, όπως τονίζει ο κ. Ρέππας.

    Χαρακτηρίζει ανέτοιμη τη Νέα Δημοκρατία για να κυβερνήσει και υποστηρίζει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι κατάλληλο να σηκώσει αυτό το εθνικό και κοινωνικό φορτίο. «Αν η Ν.Δ. κερδίσει, η χώρα θα χάσει» λέει χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Εργασίας θεωρεί ως πρώτο και καλύτερο πλεονέκτημα του ΠΑΣΟΚ για νίκη στην ερχόμενη εκλογική εκλογική αναμέτρηση την πολιτική παρουσία του πρωθυπουργού, αποκλείοντας παράλληλα την αποχώρηση του κ. Σημίτη πριν από τις κάλπες.

    Σε ό,τι αφορά στον Κώστα Λαλιώτη, εμφανίζεται βέβαιος πως δεν πρόκειται να στερήσει από το ΠΑΣΟΚ την προσωπική συμβολή του, που θα έκανε πιο βέβαιη τη νικηφόρα προοπτική για το κόμμα.

    [08] ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Θ. ΚΟΤΣΩΝΗΣ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (16:45 UTC+2)

    Στον Αγιο Ευστράτιο βρέθηκε, σήμερα, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Θεόδωρος Κοτσώνης, ολοκηρώνοντας την επίσκεψή του στην περιοχή Λήμνου- Αγίου Ευστρατίου.

    Ο υφυπουργός Αμυνας επισκέφθηκε το οστεοφυλάκιο των αγωνιστών κατά της Μεταξικής δικτατορίας στο νησί, όπου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αισθάνομαι όπως αισθάνεται κάθε Έλληνας, όταν βρίσκεται σε έναν τίμιο τόπο μαρτυρίου προηγούμενων γενιών, έναν τόπο όπου έχουν εναποτεθεί τα οστά αγωνιστών για τη Δημοκρατία, τη μνήμη των οποίων φοβούμαι ότι, αν και έχουμε μεγάλη ευθύνη να τιμούμε, ως Έλληνες, δεν έχουμε τιμήσει επαρκώς. Δεν έχουμε τιμήσει επαρκώς τη μνήμη αυτών των ανθρώπων, πράγμα που μαρτυρεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Μνημείο αυτό. Έδωσα εντολή στις Στρατιωτικές Αρχές ώστε, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να γίνει εδώ ένα Μνημείο που θα θυμίζει και στις δικές μας τις γενιές, όσο και στις ερχόμενες, ότι εδώ ήταν ένας τόπος θυσίας για τη Δημοκρατία, την οποία απολαμβάνουμε σήμερα όλοι οι Έλληνες πλήρως

    [09] Ο Δ. ΣΙΟΥΦΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΝΟΜΟ

    Καρδίτσα, 31 Αυγούστου 2003 (16:33 UTC+2)

    Την ανάγκη μιας Εθνικής Στρατηγικής Περιφερειακής Ανάπτυξης τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σιούφας, μιλώντας στο Επιμελητήριο Καρδίτσας για τον υπό κατάθεση αναπτυξιακό νόμο.

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, ο αναπτυξιακός νόμος θα πρέπει να στηρίζει οικονομικές δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και συρρικνώνονται, αλλά και δραστηριότητες που δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς και μπορεί να αναπτυχθούν, τονίζοντας παράλληλα πως κανένας αναπτυξιακός νόμος δεν επαρκεί, αν δεν εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική ανάπτυξης και ευημερίας για όλους, σε μια νέα οικονομική πολιτική, σε μια εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Σιούφας υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

    «Η Ελλάδα χρειάζεται σήμερα μια Εθνική Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Για το σκοπό αυτό σχεδιάζουμε τη συγκρότηση Αναπτυξιακών Οργανισμών Περιφέρειας (ΑΟΠ) στους οποίους θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των τοπικών παραγωγικών ομάδων, των κοινωνικών φορέων, των επιμελητηρίων.

    Σκοπός μας είναι να θέσουμε σε εφαρμογή ολοκληρωμένες περιφερειακές παρεμβάσεις για κάθε περιοχή της χώρας, ανάλογα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τις αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζουν. Στόχος μας είναι να υπάρχει ανάπτυξη και ευημερία παντού, ανάπτυξη και ευημερία για όλους.

    Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση χρειάζεται επειγόντως και ο Νομός μας. Πρέπει, δηλαδή, να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και ποιες οι αντιξοότητες που αντιμετωπίζει ο Νομός και να καταρτίσουμε σχέδιο για την άμεση αντιμετώπισή τους. Πρέπει, ταυτόχρονα, να δούμε ποιες είναι οι δυνατότητες, ποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται μπροστά μας και να καταρτίσουμε σχέδιο για την πλήρη και ταχεία αξιοποίησή τους. Με μια φράση χρειαζόμαστε ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ.

    Τόσο για την αντιμετώπιση των αντιξοοτήτων, όσο και για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Νομού ο αναπτυξιακός νόμος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα στηρίζει οικονομικές δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και συρρικνώνονται, αλλά και δραστηριότητες που δεν έχουν αναπτυχθεί επαρκώς και μπορεί να αναπτυχθούν.

    Σίγουρα, όμως, κανένας αναπτυξιακός νόμος δεν επαρκεί, αν δεν εντάσσεται σε μια συνολική πολιτική ανάπτυξης και ευημερίας για όλους, σε μια νέα οικονομική πολιτική, σε μια εθνική στρατηγική περιφερειακής ανάπτυξης.

    Ο Νομός μας χρειάζεται:

    Υποδομές για την άρση της οδικής απομόνωσης

    Υποδομές για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας

    Μέτρα για τη μείωση του κόστους της αγροτικής παραγωγής, (μείωση της τιμής του ρεύματος και του πετρελαίου για αγροτική χρήση, μείωση του ΦΠΑ για αγροτικά μηχανήματα, μείωση των επιτοκίων της Αγροτικής, αντιμετώπιση του προβλήματος των πανωτοκίων)

    Κίνητρα για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών

    Κίνητρα ανάπτυξης του αγροτουρισμού στο Νομό

    Μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (αλλαγή του σημερινού γραφειοκρατικού και χαώδους καθεστώτος αδειών, φιλικό φορολογικό και χρηματοπιστωτικό περιβάλλον, αλλαγή των όρων και των διαδικασιών που προβλέπονται για την ένταξή τους στα κοινοτικά προγράμματα, δημιουργία ειδικού εγγυοδοτικού φορέα για τη χρηματοδότησή τους από τις Τράπεζες κλπ).

    Και επειγόντως ειδικό καθεστώς για την βιομηχανική περιοχή που επενδύθηκαν τόσα δισ. και εδώ και 10 χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, την ξέχασαν».

    [10] ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΑ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (09:31 UTC+2)

    H μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων της χώρας, η κρατική «Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα» (ETA), θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο Aθηνών τον Nοέμβριο και στο πρώτο τετράμηνο του 2004, θα αποκτήσει ιδιώτη στρατηγικό επενδυτή. Tο κυβερνητικό σχέδιο που καταρτίζεται τις ημέρες αυτές έχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα και αποβλέπει στη δημιουργία μιας μεγάλης επιχείρησης με ιδιωτική διοίκηση, που θα αξιοπιοιήσει πολλά ακίνητα μεγάλης αξίας.

    H «Καθημερινή», αποκαλύπτει τα 72 ακίνητα από τα πλέον «ώριμα» του εταιρικού χαρτοφυλακίου, τα οποία θα αποτελέσουν την «επενδυτική ιστορία» της εταιρείας κατά την εισαγωγή της στο Xρηματιστήριο Aθηνών. Πρόκειται για ακίνητα των οποίων οι διαδικασίες αξιοποίησης είτε βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη (23) είτε δρομολογούνται άμεσα (49). Mαζί με τα ακίνητα καταγράφονται και οι διαδικασίες που έχουν επιλεγεί για την αξιοποίησή τους.

    H «Eλληνικά Tουριστικά Aκίνητα A.E.» διαχειρίζεται ένα χαρτοφυλάκιο δικαιωμάτων σε γη έκτασης περίπου 70.000 στρεμμάτων και αριθμεί 357 περιουσιακά στοιχεία, διασπαρμένα σε όλη την Eλλάδα. H εταιρεία έχει δικαιώματα διοίκησης και διαχείρισης επιχειρηματικών μονάδων, χρήσης και εκμετάλλευσης σχολαζουσών εκτάσεων και διαχείρισης μισθωτικών συμβάσεων. Eν όψει της εισαγωγής στο Xρηματιστήριο Aθηνών, έχει γίνει διαχωρισμός του εταιρικού χαρτοφυλακίου ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας αξιοποίησης των υπό διαχείρισιν περιουσιακών στοιχείων.

    Στο πλαίσιο αυτό επιλέχθηκε ένας σημαντικός αριθμός ακινήτων, 137, των οποίων -λόγω περιορισμών και δεσμεύσεων- η αξιοποίηση καθίσταται οικονομικά ασύμφορη και ως εκ τούτου προτείνεται η παραχώρησή τους σε άλλους φορείς (ελληνικό Δημόσιο, Oργανισμούς Tοπικής Aυτοδιοίκησης κ.λπ.).

    [11] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΝΟΔΟ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Νέα Υόρκη, 31 Αυγούστου 2003 (09:29 UTC+2)

    Η επιστροφή των επενδυτών από τις καλοκαιρινές διακοπές και η αναμενόμενη ενίσχυση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και τα στοιχεία από την πραγματική οικονομία, θα καθορίσουν την πορεία των αγορών στην πρώτη εβδομάδα του φθινοπώρου.

    Παρά τη στασιμότητα της περασμένης εβδομάδος, η σημαντική άνοδος που έχει σημειωθεί στα διεθνή χρηματιστήρια συνολικά τον Αύγουστο ενδεχομένως να αποτελέσει το εφαλτήριο ενίσχυσης της ρευστότητας και να οδηγήσει σε μια νέα άνοδο στις τιμές των μετοχών.

    Κάτι, που σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από τη συνέχεια των ενδείξεων ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Ολα σχεδόν τα στοιχεία που δόθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη δικαιολογούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι ΗΠΑ αναθεώρησαν το ρυθμό ανάπτυξής τους στο β' τρίμηνο στο 3,1% από 2,4%, ενώ παράλληλα ατομικά εισοδήματα και δαπάνες, καθώς και πωλήσεις παλαιών κατοικιών παρουσίασαν σημαντική αύξηση. Στη Γερμανία, ο δείκτης οικονομικού κλίματος του οικονομικού ινστιτούτου Ifo βελτιώθηκε για έναν ακόμη μήνα, ενισχύοντας τις προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη τους επόμενους μήνες στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Από την άλλη πλευρά, γρίφο αποτελεί η μικρή υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και η αύξηση των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ.

    Πάντως, στην εβδομάδα που ξεκινά το ενδιαφέρον των αγορών εστιάζεται στις ανακοινώσεις για τον δείκτη δραστηριότητας του τομέα της μεταποίησης, τις εργοστασιακές παραγγελίες, την παραγωγικότητα και τους μισθούς στις ΗΠΑ, αλλά και για τις λιανικές πωλήσεις, την μεταποίηση, την ανεργία και τον δείκτη τιμής παραγωγού στην ευρωζώνη.

    Παράλληλα, μια σειρά από κορυφαίες εταιρείες της Γηραιάς Ηπείρου όπως η Diageo -μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ποτών στον κόσμο- η L'Oreal -η μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών-, ο γαλλικός κατασκευαστικός κολοσσός Lafarge ανακοινώνουν οικονομικά αποτελέσματα α' εξαμήνου τα οποία αναμένονται να παρουσιάσουν άνοδο της κερδοφορίας τους και να επηρεάσουν θετικά τις αγορές.

    [12] ΔΟΚΙΜΗ ΑΝΤΟΧΩΝ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (09:29 UTC+2)

    Κρίσιμη, είναι η συνεδρίαση στη Σοφοκλέους την πρώτη ημέρα της νέας εβδομάδος, μετά την άτακτη υποχώρηση την Παρασκευή της αγοράς, με αφορμή ή όχι τα αποτελέσματα του ΟΤΕ, προς τα χαμηλότερα επίπεδα των 2.220 μονάδων δίνοντας και πάλι τροφή στους «πωλητές» της αγοράς Παραγώγων να επανεμφανιστούν δραστήριοι στο προσκήνιο.

    Οπως σημειώνουν στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών, η βούληση (και εν μέρει επιδίωξη) αρκετών «παικτών» να διαμορφώσουν ελκυστικότερες τιμές στην αγορά μετοχών όπου -σύμφωνα με την εκτίμησή τους- θα μπορούσαν να επανατοποθετηθούν επιτεύχθηκε χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις.

    Πρώτη φορά έπειτα από τρεις μήνες, οι συναλλαγές στην αγορά παραγώγων ξεπέρασαν τον τζίρο της αγοράς μετοχών, ενώ σε αρκετές χρηματιστηριακές υπήρξε δανεισμός τίτλων προκειμένου να πωληθούν «ανοικτά». Ενδεικτικά αναφέρεται πως στη συνεδρίαση της Τετάρτης πωλήθηκαν με αυτόν τον τρόπο περί τις εβδομήντα χιλιάδες μετοχές της Εθνικής (περίπου το 12% των ημερήσιων συναλλαγών), ενώ σημαντικά αυξημένες ήταν οι εντολές για το συμβόλαιο του ΟΤΕ.

    Το ζητούμενο για τη Σοφοκλέους, όπως αναφέρει η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είναι κατά πόσον θα εμφανιστούν αγοραστές κυρίως στη μετοχή του ΟΤΕ, που μετά το προχθεσινό -7,5% δικαιολογεί από τεχνικής πλευράς μία βραχυπρόθεσμη αντίδραση. Εάν κάτι τέτοιο συμβεί στην αυριανή συνεδρίαση, πιθανότατα θα αποφευχθεί η περαιτέρω διόρθωση της αγοράς σε επίπεδα χαμηλότερα των 2.200 μονάδων.

    Εντολές αγοράς υπάρχουν για συγκεκριμένους τραπεζικούς τίτλους (κυρίως για Εθνική στα 20 ευρώ, Alpha στα 19 ευρώ και Eurobank στα 14,8-15 ευρώ) ικανές να «κρατήσουν» τον FTSE-20 στα επίπεδα των 1.080-1.120 μονάδων.

    Από τεχνικής πλευράς, η στήριξη του γενικού δείκτη έχει διαμορφωθεί στην περιοχή των 2.200 μονάδων, η δε «αντίσταση» πέριξ των 2.285 μονάδων. Βέβαια, την ερχόμενη εβδομάδα, με αφορμή τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αναμένεται πως θα επιδιωχθεί να διαμορφωθεί καλύτερο κλίμα και στην αγορά, ενδεχόμενο που διευκολύνεται από τη διαμόρφωση ελκυστικότερων αποτιμήσεων στην αγορά.

    [13] ΑΥΞΗΣΗ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 19% ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Χ.Α. ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (09:28 UTC+2)

    Βοηθούμενες και από το καλύτερο κλίμα κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους στη Σοφοκλέους αλλά και με δεδομένο ότι ο πήχης (δηλαδή τα αποτελέσματα εξαμήνου του 2002) ήταν χαμηλός, 230 εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίες, που δημοσίευσαν οικονομικά στοιχεία εξαμήνου έως την περασμένη Παρασκευή κατάφέραν να αυξήσουν τα κέρδη τους κατά 19%, παρ' ότι ο ρυθμός αύξησης των εσόδων ήταν σαφώς μικρότερος.

    Κερδισμένοι του εξαμήνου ήταν όσοι κατάφεραν να μειώσουν τα έξοδά τους. Πώς επιτεύχθηκε αυτό; Περιορίζοντας το κόστος λειτουργίας με μειώσεις προσωπικού και εσωτερική αναδιάρθρωση, εκποιώντας συμμετοχές και ακίνητη περιουσία και μειώνοντας το κόστος δανεισμού. Ετσι, με αμυντικού χαρακτήρα κινήσεις, τα κέρδη βελτιώθηκαν. Ωστόσο το γεγονός δεν «κρύβει» τα προβλήματα στη ζήτηση, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

    Με βάση τα οικονομικά στοιχεία περίπου 230 επιχειρήσεων προκύπτει ότι:

    *Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν στα 2,84 δισ. ευρώ, έναντι 2,38 δισ. ευρώ. Σημαντική, όπως και στο πρώτο τρίμηνο, ήταν η συμβολή των κατασκευαστικών εταιρειών. Στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων ενόψει και των Ολυμπιακών Αγώνων, οι επιχειρήσεις αυτές είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται στα 238 εκατ. ευρώ (αύξηση 39%), ενώ τα έσοδά τους διαμορφώθηκαν στο εξάμηνο σε 1,85 δισ. ευρώ έναντι 1,27 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002 (αύξηση 45%).

    *Τα έσοδα των επιχειρήσεων που κινούνται εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα και των κατασκευών σημειώνουν άνοδο μόλις κατά 10%, (19,1 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, τα καθαρά προ φόρων κέρδη τους υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιπροσωπεύει αύξηση 20% έναντι του α' εξαμήνου του 2002. Η μεγάλη διαφορά προήλθε από τον περιορισμό των εξόδων λειτουργίας, τα οποία αυξήθηκαν μεν αλλά με ρυθμό της τάξης του 7%. Θετικό αντίκτυπο στα κέρδη είχε και το μειωμένο κόστος δανεισμού, που προήλθε από τη μείωση των επιτοκίων αλλά και τη μετατροπή μέρους του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο, τακτική που έχει ακολουθήσει η πλειονότητα των εισηγμένων τα προηγούμενα χρόνια. Την κερδοφορία «βοήθησε» επίσης και η πώληση συμμετοχών.

    *Εμφανή παραμένουν όμως τα προβλήματα σε κλάδους όπως ο ναυτιλιακός, που παρ' ότι οι ναυτιλιακές εταιρείες μείωσαν τις ζημιές τους παρέμειναν στο «κόκκινο», στην κλωστοϋφαντουργία, η οποία εμφανίζει μειωμένα έσοδα, όπως και στον κλάδο των μεταλλικών προ-ϊόντων, που δοκιμάζεται από τη διεθνή κρίση.

    Κερδισμένοι

    *Στο αντίποδα, στους κερδισμένους του εξαμήνου, με σημαντική ενίσχυση των κερδών, περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, ο Γερμανός, η Cosmote και η Vodafone, η Ηλεκτρονική Αθηνών, το Πλαίσιο, η Τεγόπουλος και η Σφακιανάκης.

    Για τις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις όμως το εξάμηνο ανέδειξε -όπως και το τρίμηνο- τα προβλήματα που υπάρχουν, τόσο λόγω ύφεσης στην Ευρώπη όσο και εξαιτίας των αναταράξεων στις ισοτιμίες των νομισμάτων.

    *Η Αλουμίνιον της Ελλάδος ανακοίνωσε καθαρά κέρδη προ φόρων στο εξάμηνο 11,8 εκατ. ευρώ, έναντι 22,8 εκατ. ευρώ του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2002. Σύμφωνα με την εταιρεία η μείωση οφείλεται στην κατά 23% υποχώρηση του δολαρίου έναντι του ευρώ στο εξάμηνο, η οποία είχε ως συνέπεια την πτώση των τιμών (σε ευρώ) του πρωτόχυτου αλουμινίου κατά 18%, αλλά και στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου, που επιβάρυνε το κόστος παραγωγής.

    *Αντίστοιχα ο όμιλος του Τιτάνα, που παρουσίασε πωλήσεις μειωμένες κατά 4,6% (στα 488 εκατ. ευρώ) και καθαρά προ φόρων κέρδη 64 εκατ. ευρώ (μείωση 7,8%) ανακοίνωσε ότι με σταθερή την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ οι πωλήσεις του θα ήταν αυξημένες κατά 4% και τα λειτουργικά κέρδη μειωμένα κατά 4%.

    *Προβλήματα μειωμένης ζήτησης, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα να παραμείνουν στάσιμα τα αποτελέσματα, αντιμετώπισε και η Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης αλλά και ο όμιλος Μαΐλλη, που πραγματοποιεί το 97% των πωλήσεών του εκτός Ελλάδος.

    Οι μεγάλοι όμιλοι

    *Ο ΟΤΕ αύξησε μεν τα έσοδά του σε επίπεδο ομίλου (ενοποιώντας για πρώτη φορά την RomTelecom), δεν κατάφερε όμως να αποφύγει τη μείωση κατά 11,3% των καθαρών προ φόρων κερδών, ενώ ταυτόχρονα οι συνολικές υποχρεώσεις έχουν εκτοξευθεί στα 5,1 δισ. ευρώ.

    *Τα Ελληνικά Πετρέλαια σε επίπεδο ομίλου παρουσίασαν αύξηση εσόδων κατά 25% (στα 2,12 δισ. ευρώ) αλλά και καθαρών προ φόρων κερδών κατά 94% (ανήλθαν σε 173,1 εκατ. ευρώ). Με βάση τα διεθνή λογιστικά πρότυπα τα προ φόρων κέρδη του ομίλου, στο πρώτο εξάμηνο του 2003, ήταν 165,8 εκατ. ευρώ (άνοδος 36%). Στα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2003 πάντως περιλαμβάνεται ποσό 60 εκατ. ευρώ, που προήλθε από την πώληση στο ελληνικό Δημόσιο του δικαιώματος των ΕΛΛ.ΠΕ. να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ Α.Ε.

    *Η Coca-Cola διατήρησε σταθερή την αξία των πωλήσεών της αλλά ταυτόχρονα πέτυχε άνοδο πάνω από 31% στα λειτουργικά κέρδη, χάρις στη συγκράτηση των λειτουργικών και χρηματοοικονομικών εξόδων, που αύξησαν τα περιθώρια κέρδους.

    [14] ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΘΝΙΚΗ - EMΠΟΡΙΚΗ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (09:27 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τελικές διαδικασίες από το Δημόσιο για την πώληση του 10% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας.

    Η Morgan Stanley και η Citigroup Smith Barney θα αναλάβουν, σύμφωνα με πληροφορίες, να πωλήσουν περίπου 25.550.000 μετοχές της ΕΤΕ σε θεσμικούς επενδυτές είτε μέσω της διαδικασίας επενδυτών είτε μέσω βιβλίου προσφορών (book building).

    Οι ανάδοχοι θα αναλάβουν να διαθέσουν το 4,6% με 4,8% έκαστος σε χαρτοφυλάκια και θεσμικούς επενδυτές. Παράλληλα, θα διατηρήσουν ένα μέρος των προς πώληση μετοχών της Εθνικής στα χαρτοφυλάκιά τους, ενώ αναλαμβάνουν επίσης την υποχρέωση να καλύψουν οποιοδήποτε ποσοστό μετοχών δεν διαθετεί στο επενδυτικό κοινό.

    Τα έσοδα

    Το ελληνικό Δημόσιο, που είναι και ο πωλητής, αναμένεται να αποκομίσει περί τα 550-600 εκατ. ευρώ, ενισχύοντας έτσι περαιτέρω τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού και λύνοντας μέρος των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στη σύνταξη του προϋπολογισμού για το 2004.

    Από την Emporiki Bank, το ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να αποκομίσει περί τα 160-170 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι τα συνολικά έσοδα από την πώληση του 10% της Εθνικής και του 9,5% της Emporiki Bank περίπου στα 750-770 εκατ. ευρώ. Με την πώληση του 10% της Εθνικής, το Δημόσιο θα ελέγχει άμεσα το 11% της τράπεζας και έμμεσα το 30%, αν συμπεριληφθούν ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και τα ποσοστά της τράπεζας που ελέγχουν θυγατρικές του ομίλου.

    Στο μέτωπο της Εμπορικής Τράπεζας τώρα στελέχη του οικονομικού επιτελείου δηλώνουν ότι πρέπει πιθανότατα να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας με την Credit Agricole. Ετσι στο υπουργείο Οικονομικών έχουν επεξεργαστεί και εναλλακτικό σχέδιο στην περίπτωση που η γαλλική τράπεζα απαντήσει αρνητικά.

    Για την ακρίβεια το Δημόσιο θα προχωρήσει σε διαδικασία βιβλίου προσφορών (book building) ώστε να πουληθεί το 9,5% σε θεσμικά χαρτοφυλάκια του εξωτερικού και του εσωτερικού, επιτυγχάνοντας έτσι ικανοποιητική διασπορά. Στις τάξεις του υπουργείου επικρατεί η άποψη ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο με δεδομένη τη συμμετοχή της Credit Agricole στην τράπεζα να ενδιαφερθεί για το 9,5% μεγάλος ελληνικός όμιλος.

    Πριν από λίγες ημέρες ενημερώθηκε και επισήμως η Credit Agricole για τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας να πωλήσει το 9,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας. Η ενημέρωση ήταν τηλεφωνική και δεν θα σταλεί επιστολή στη γαλλική τράπεζα.

    Το υπουργείο Οικονομίας έχει αποφασίσει πάντως, στην περίπτωση που οι Γάλλοι δεν εκδηλώσουν ενδιαφέρον, να προκηρύξει σύντομα διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό με βιβλίο προσφορών, στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί.

    Το υπουργείο πάντως έχει προτείνει ως εναλλακτική λύση στην Credit Agricole, αν δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 9,5%, να συμμετάσχει στο βιβλίο προσφορών αγοράζοντας μικρότερο ποσό 2-3%. Από την πλευρά της η Emporiki Bank θα προχωρήσει σε έκτακτη γενική συνέλευση στα τέλη Σεπτεμβρίου για να λάβει έγκριση από τους μετόχους, ώστε να προχωρήσει στην έκδοση ομολογιών ή άλλων τίτλων, ύψους έως και 2 δισ. ευρώ, με στόχο να ενισχύσει τα ίδια κεφάλαιά της.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ Emporiki Bank, Δημοσίου και Credit Agricole είχε συμφωνηθεί για το υπόλοιπο 9,5% να ληφθεί υπόψη ο μέσος όρος των 30 τελευταίων εργάσιμων ημερών από την ημέρα κοινοποίησης της πρόθεσης του Δημοσίου να πωλήσει αυτό το ποσοστό. Η μετοχή της Emporiki Bank στο διάστημα αυτό σε μέσες τιμές βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση κοντά στα 19 ευρώ.

    [15] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αγκυρα, 31 Αυγούστου 2003 (17:05 UTC+2)

    Τη στήριξη του Βερολίνου στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας του θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ξεκινά αύριο τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη Γερμανία ως πρωθυπουργός, ο κ. Ερντογάν θα παραστεί στα εγκαίνια του γραφείου της TUSIAD στο Βερολίνο και θα έχει συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο, Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Όπως δήλωσε, σήμερα, ο τούρκος πρωθυπουργός, θα συζητήσει μεταξύ άλλων με τον καγκελάριο Σρέντερ, το τέταρτο «πακέτο» εναρμόνισης με το κοινοτικό κεκτημένο, που υιοθέτησε πρόσφατα η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση, αλλά και τη γενικότερη πορεία της χώρας του προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    [16] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λάρνακα, 31 Αυγούστου 2003 (16:24 UTC+2)

    Στην Κύπρο βρίσκεται από το μεσημέρι ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, ο οποίος θα έχει σήμερα και αύριο επαφές με αξιωματούχους της νήσου.

    Αύριο, ο ρώσος αξιωματούχος θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, και τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο για θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας.

    Ο κ. Τσιζόφ θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τρίτη.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΤΡΙΑ ΧΩΡΙΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΠΑΝΙΑΛΟΥΚΑ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

    Μπανιαλούκα, 31 Αυγούστου 2003 (15:51 UTC+2)

    Τρία χωριά κοντά στη διοικητική πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μπανιαλούκα, εκκενώθηκαν λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται για δεύτερη μέρα στην περιοχή και έχει απανθρακώσει αρκετά σπίτια και μεγάλες δασικές εκτάσεις.

    Οι κάτοικοι των χωριών Γιακόβλιεβιτσι, Σάιτσι και Ντέλιτσι έφυγαν βλέποντας τις φλόγες να εγγίζουν τα πρώτα σπίτια των συνοικισμών. Παρά την παρουσία ισχυρών δυνάμεων της πυροσβεστικής και του στρατού, η φωτιά εξαπλώνεται, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

    Εξαιτίας της φωτιάς, ο δήμος Ρούμπνικ, στον οποίο ανήκουν τα τρία χωριά, έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Ε.Π.

    [18] Η ΒΟΣΝΙΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΛΕΕΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΣ

    Νέα Υόρκη, 31 Αυγούστου 2003 (15:22 UTC+2)

    Ο προεδρεύον του σχεδίου της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον, Ρόμπερτ Χίτσνερ, πιστεύει πως έχει επέλθει ο καιρός για την αλλαγή του Συντάγματος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

    Σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην αμερικανική εφημερίδα «Γουόλστριτ Τζούρναλ», ο Αμερικανός ειδικός επισημαίνει ότι η συμφωνία του Ντέιτον είναι πλέον ξεπερασμένη για τη Βοσνία και μάλιστα καθυστερεί την ανάπτυξη της χώρας και προτείνει στον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητα στο Σεράγεβο, Πάντι Ασνταουν, να κινήσει τις νόμιμες διαδικασίες για τη σύνταξη νέου, σύγχρονου Συντάγματος.

    Ε.Π.

    [19] ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ Ο ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ

    Χάγη, 31 Αυγούστου 2003 (15:07 UTC+2)

    Την προσεχή Τρίτη θα πραγματοποιηθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο η πρώτη προπαρασκευαστική συνεδρίαση του συμβουλίου δικαστών, κατά την οποία θα εξεταστεί ο τρόπος που ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα υπερασπίσει τον εαυτό του στη δίκη που διεξάγεται εναντίον του για τα εγκλήματα πολέμου στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.

    Στη συνεδρίαση θα είναι παρόν και ο Μιλόσεβιτς, ο οποίος θα ενημερώσει τους δικαστές για το χρονοδιάγραμμα της απολογίας του και για τους μάρτυρες υπεράσπισης που θα εμφανίσει.

    Σύμφωνα, πάντως, με το πρόγραμμα της δίκης, ο Μιλόσεβιτς θα αρχίσει την υπεράσπισή του τους πρώτους μήνες του 2004.

    Ε.Π.

    [20] ΕΒΔΟΜΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑΣ 4Χ400μ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2003 (20:59 UTC+2)

    Στην 7η θέση, μετά από υπερπροσπάθεια, τερμάτισε η ελληνική ομάδα σκυταλοδρομίας 4Χ400μ ανδρών στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου που φιλοξενήθηκε στο Παρίσι. Σημείωσε χρόνο 3:02.56 και χάρισε διάπλατα την ικανοποίηση σε όλους τους Ελληνες. Η ομάδα αποτελούνταν από τους Στέλιο Δημότσιο, Τάσο Γκούση, Παναγιώτη Σαρρή και Περικλή Ιακωβάκη.

    Την πρώτη θέση στην σκυταλοδρομία κατέκτησε η ομάδα των ΗΠΑ με 2:58.88, ενώ δεύτερη κατετάγη η Γαλλία με χρόνο 2:58:96 και τρίτη η Τζαμάικα με επίδοση 2:59:60.

    [21] "ΚΟΛΛΗΣΑΝ" ΣΤΟ ΜΗΔΕΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

    Ξάνθη, 31 Αυγούστου 2003 (20:50 UTC+2)

    «Κόλλησαν» στον μηδέν η Ξάνθη και ο Πανιώνιος. Οι δύο ομάδες αν και πρόσφεραν πλούσιο θέαμα και έντονες συγκινήσεις δεν κατάφεραν να σημειώσουν κάποιο τέρμα, με αποτέλεσμα να μοιραστούν τους βαθμούς και τις εντυπώσεις στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής στην Α' εθνική.

    Οι δύο ομάδες έπαιξαν ελεύθερα και έχασαν αρκετές ευκαιρίες. Συγκεκριμένα στο 3' κεφαλιά του Ντρόμπνι (Πανιώνιος) πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, όπως και το σουτ του Νικολαϊδη (Ξάνθη) στο 15'. Με την έναρξη της επανάληψης η κεφαλιά του "ακρίτα" Σφακιανάκη σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι , ενώ ο Λαμπριάκος είχε δύο καλές φάσεις στα τελευταία λεπτά του αγώνα.

    Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο κ. Σπυρόπουλος (Φθιώτιδας)

    ΞΑΝΘΗ: Γκραντέλ, Καλλιμάνης, Νικολαϊδης, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Ζωγραφάκης, Μπα, Καράσκο (77΄ Μπαϊκαρά), Λαμπριάκος, Πέρες (73΄ Φριζενμπίχλερ), Σφακιανάκης.

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι (40΄ Κωστάκης), Ραγκουέλ, Ντος Σάντος, Σμίλιανιτς, Βλτσεκ, Παρόντι, Μάγεφσκι, Κόντης, Τοτ, Πίνο (71΄ Λιολίδης), Σάνκοβιτς (42΄ Τζιωρτζιόπουλος).

    [22] Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΣΕΡΝΕΙ ΤΟΝ ΧΟΡΟ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗ Β΄ ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2003 (19:57 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 3-2 στην Κέρκυρα επί της ομώνυμης ομάδας πέτυχε στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής στη Β' εθνική ο Απόλλων Καλαμαριάς. Τους βαθμούς της νίκης γεύτηκαν επίσης η Καλαμάτα σε βάρος του Ατρόμητου Αθηνών (3-2), ο Πανσερραϊκός σε βάρος του Ποσειδών Ν. Πόρων (0-1) και ο Εργοτέλης επί της υποβιβασμένης, με απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Παναχαϊκής (2-0).

    Τα αποτελέσματα της 2ης αγωνιστικής της Β' εθνικής έχουν ως εξής:

    Γιάννινα-Λεβαδειακός 1-1

    Εργοτέλης-Παναχαϊκή 2-0

    Καλαμάτα-Ατρόμητος Αθηνών 3-2

    Κέρκυρα-Απόλλων Καλαμαριάς 2-3

    Εθνικός Αστέρας-Απόλλων Αθ. 0-0

    Πατραϊκός-Κασσάνδρα 2-2

    Ποσειδών Πόρων-Πανσερραϊκός 0-1

    Η βαθμολογία: Καλαμαριά 6, Πανσερραϊκός 6, ΠΑΣ Γιάννινα 4, Λεβαδειακός 4, Φωστήρας 3 (1 αγωνιστική), Εργοτέλης 3, Καλαμάτα 3, Απόλλων 2, Παναχαϊκή 1, Κέρκυρα 1, Ποσειδών Πόρων 1, Πατραϊκός 1, Εθνικός Αστέρας 1, Κασσάνδρα 1, Ατρόμητος 0 (1 αγωνιστική), Ομάδα που ακόμη δεν ορίστηκε από την ΕΠΑΕ 0.

    [23] ΑΥΡΙΟ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2003 (19:43 UTC+2)

    Με τέσσερα μετάλλια στις αποσκευές της (ένα χρυσό, ένα ασημένιο και δύο χάλκινα) επιστρέφει αύριο στη χώρα μας η ελληνική αποστολή η οποία συμμετείχε στο 9ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Παρίσι.

    Η άφιξη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» της Αθήνας είναι προγραμματισμένη για της 17.45 το απόγευμα με πτήση (202) της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

    [24] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΤΟΥ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗΝ Μ. ΜΑΝΙΑΝΙ

    Θεσσαλονίκη, 31 Αυγούστου 2003 (19:38 UTC+2)

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, με αφορμή την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον ακοντισμό, στο 9ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου, στο Παρίσι από την πρωταθλήτριά μας, Μιρέλλα Μανιάνι, απέστειλε το ακόλουθο τηλεγράφημα: «Τα θερμά μου συγχαρητήρια, για τη μεγάλη σου επιτυχία, που γέμισε για μια ακόμη φορά χαρά και υπερηφάνεια όλους τους Έλληνες, ανεβάζοντας την ελληνική σημαία στο πρώτο βάθρο του νικητή.

    Απέδειξες ότι, με σοβαρή δουλειά και αυτοπεποίθηση, η ελληνική ψυχή μπορεί να μεγαλουργήσει.

    Σου εύχομαι ανάλογες επιτυχίες και στο μέλλον».

    [25] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΡΩΣΙΚΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Μόσχα, 31 Αυγούστου 2003 (16:55 UTC+2)

    Οι ρωσικές διαστημικές αρχές ανακοίνωσαν ότι πύραυλος που μετέφερε εφόδια για τους δύο αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού έφτασε επιτυχώς στον προορισμό του, μεταδίδει το BBC.

    Η επιχείρηση αυτή έδειξε ότι η Ρωσία είναι ακόμη σε θέση να αντιμετωπίζει τις τεχνολογικές προκλήσεις για να διατηρηθεί ο διαστημικός σταθμός.

    Σημειώνεται ότι ο πύραυλος μετέφερε καύσιμα και επιστημονικό εξοπλισμό, όπως επίσης ταινίες και cd, για να κάνει πιο ευχάριστη τη ζωή των αστροναυτών.

    Με την ακύρωση των αμερικανικών διαστημικών αποστολών, μετά την καταστροφή του Κολούμπια, τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ρωσικοί πύραυλοι είναι η μόνη επαφή ανάμεσα στον διαστημικό σταθμό και τη γη.

    Η Ρωσία λέει ότι αν δεν πάρει οικονομική βοήθεια από τους Αμερικανούς, το μέλλον του διαστημικού σταθμού διαγράφεται αβέβαιο.

    [26] ΣΤΑ 48 ΤΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΥΣ ΣΤΙΒΟΥΣ Ο ΕΝΤ ΜΟΟΥΖΕΣ

    Νέα Υόρκη, 31 Αυγούστου 2003 (16:19 UTC+2)

    Την παρουσία του σε μια ακόμη Ολυμπιάδα, αυτή της Αθήνας, φαίνεται πως έχει βάλει στόχο ένας ζωντανός θρύλος των 400 μέτρων με εμπόδια, ο Αμερικανός Εντ Μόουζες, ο οποίος σε ηλικία 48 ετών και μετά από 15ετή απουσία από κάθε αθλητική διοργάνωση, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, σήμερα, στα 48α γενέθλιά του, ο αμερικανός αθλητής, ο οποίος είχε ανέβει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Στίβου του 1983 και 1987 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976 και του 1984, ετοιμάζεται να ξαναφορέσει τα αθλητικά του παπούτσια και να ξανατρέξει στην κούρσα των 400 μέτρων με εμπόδια, το παγκόσμιο ρεκόρ της οποίας είχε για 16 ολόκληρα χρόνια.

    Η τελευταία επίσημη εμφάνισή του στον στίβο ήταν στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων του 1988, όπου είχε κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο. Εως εκείνη τη στιγμή ήταν αήττητος για περίπου δέκα χρόνια, σε 122 αγώνες, ένα μοναδικό ρεκόρ στα χρονικά του στίβου.

    Ενας χρόνος γύρω στο 50.55, που θα του δώσει την πρόκριση για τα αμερικανικά ολυμπιακά τράιαλς, τους αγώνες από τους οποίους θα προκύψει η ομάδα των ΗΠΑ που θα πάρει μέρος στην Ολυμπιάδα της Αθήνας, είναι ο πρώτος στόχος του Εντ Μόουζες, ο οποίος θεωρεί πως η εμφάνισή του στους Αγώνες του 2004 θα αποτελούσε πηγή έμπνευσης για πολλούς άλλους αθλητές.

    [27] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΙΣΡΑΗΛΙΝΗΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

    Τελ Αβίβ, 31 Αυγούστου 2003 (15:49 UTC+2)

    Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο χερσαίων επιχειρήσεων στη Γάζα ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, μια προοπτική που, όπως εκτιμούν ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές, θα έχει μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές τόσο από την ισραηλινή όσο και από την παλαιστινιακή πλευρά, δεδομένου ότι η Γάζα είναι η πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή των παλαιστινιακών εδαφών, με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας, υιοθετώντας σκληρή γραμμή απέναντι στην παλαιστινιακή διοίκηση, είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε πάντα την επιλογή μιας χερσαίας επιχείρησης στη Γάζα. Θα την κάνουμε (την επιχείρηση), όταν αποφασίσουμε πως είναι σωστό και έχει έρθει η κατάλληλη στιγμή».

    Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 13 Παλαιστίνιους, εκ των οποίων οι δέκα ήταν στελέχη ισλαμιστικών οργανώσεων, σε επιδρομές από αέρος, σε αντίποινα για την επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο που μετέφερε ισραηλινούς προσκυνητές, στην Ιερουσαλήμ, στις 19 Αυγούστου.

    [28] ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΕΛΙ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΦΕΡΝΕΙ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ Ο OBSERVER

    Λονδίνο, 31 Αυγούστου 2003 (14:52 UTC+2)

    Ένα άρθρο για το Ιράκ του ειδικού εμπειρογνώμονα καθηγητή Ντέιβιντ Κέλι, η αυτοκτονία του οποίου έχει προκαλέσει αναστάτωση στην πολιτική σκηνή της Βρετανίας, δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Observer.

    Όπως μεταδίδει το BBC, στο άρθρο, που γράφτηκε μερικές εβδομάδες προτού αρχίσει ο πόλεμος, ο καθηγητής περιγράφει την απειλή του Ιράκ ως «μέτρια», υποστηρίζει, ωστόσο, πως μόνο η αλλαγή καθεστώτος θα φέρει τον πλήρη αφοπλισμό του Ιράκ.

    Σημειώνεται ότι ο καθηγητής Κέλι ήταν πηγή ρεπορτάζ του BBC που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση, στο ντοσιέ του Σεπτεμβρίου, διόγκωσε την απειλή του Ιράκ για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Ο καθηγητής βρέθηκε αργότερα νεκρός και πιστεύεται ότι αυτοκτόνησε.

    Το άρθρο, που είναι ανώνυμο αλλά αποδίδεται στον καθηγητή, γράφει:

    «Το Ιράκ έχει περάσει τα τελευταία 30 χρόνια προσπαθώντας να συγκεντρώσει όπλα μαζικής καταστροφής.

    Παρόλο που η τωρινή απειλή από τον Ιρακινό στρατό είναι μέτρια, και από συμβατικά και από μη συμβατικά όπλα, ποτέ δεν εγκατέλειψαν την πρόθεση να αναπτύξουν και να αποθηκεύσουν τέτοιου είδους όπλα και για πολεμική και για τρομοκρατική χρήση.

    Μετά από 12 ανεπιτυχή χρόνια επιθεωρήσεων των Ηνωμένων Εθνών και προσπαθειών αφοπλισμού, η πολεμική οδός δυστυχώς φαίνεται να είναι ο μόνος τρόπος για τον οριστικό και αποτελεσματικό αφοπλισμό του Ιράκ/

    Μπορεί ο πόλεμος να είναι τώρα αναπόφευκτος. Η ένταση της σύρραξης τα εξαρτηθεί από το κατά πόσο πραγματικός στόχος είναι η καθεστωτική αλλαγή ή ο αφοπλισμός».

    Ωστόσο, ο καθηγητής Κέλι προσθέτει:

    «Οι Ηνωμένες Πολιτείες και όποιος άλλος προθυμοποιηθεί να τους βοηθήσει πρέπει να διασφαλίσουν ότι η ισχύς, οι δυνάμεις και η στρατηγική που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ανάλογη της μέτριας απειλής του Ιράκ».

    Προηγουμένως, ήρθε στο φως της δημοσιότητας ότι η μυστική υπηρεσία MI5 προσπαθούσε να εντοπίσει την πηγή του ρεπορτάζ του BBC.

    [29] ΑΜΕΛΕΙΑ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠ.ΑΜ. ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΠΥΡΗΝΟΚΙΝΗΤΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ

    Μόσχα, 31 Αυγούστου 2003 (14:47 UTC+2)

    Σε αμέλεια ναυτικών αξιωματούχων απέδωσε ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας, Σεγκέι Ιβανόφ, τη βύθιση πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στη θαλάσσια περιοχή του Μπάρεντς, στην Αρκτική, που στοίχισε τη ζωή στα εννέα από τα συνολικά δέκα μέλη του πληρώματός του.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο ρώσος υπουργός, ο οποίος επισκέφθηκε, σήμερα, τον τόπο της τραγωδίας, δήλωσε ότι ο πυργίσκος του υποβρυχίου ήταν ανοιχτός κατά τη βύθισή του.

    Το υποβρύχιο, που είχε κατασκευαστεί πριν από σαράντα χρόνια και είχε αποσυρθεί με σκοπό να αποσυναρμολογηθεί, βυθίστηκε το πρωί του Σαββάτου, στην ίδια περιοχή που πριν από τρία χρόνια βυθίστηκε το επίσης πυρηνοκίνητο υποβρύχιο «Κουρσκ», παρασύροντας στον βυθό της θάλασσας του Μπάρεντς τα 118 μέλη του πληρώματός του.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο διοικητής της μονάδες στην οποία ανήκε το υποβρύχιο έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ενώ με παραβίαση των κανόνων ναυσιπλοΐας κατηγορούνται αρκετοί αξιωματούχοι του ρωσικού πολεμικού ναυτικού.

    Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε το περιστατικό ζήτησε ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που οδήγησαν στη νέα αυτή ναυτική τραγωδία για τη Ρωσία.

    [30] ΓΕΜΑΤΕΣ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΣ ΟΙ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΤΗ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (14:13 UTC+2)

    Χιλιάδες πολίτες ένωσαν τη φωνή τους με τον μεγάλο συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, στις δυο συναυλίες μνήμης, χθες και προχθές, στη Μακρόνησο, ενώ μια τρίτη συναυλία πρόκειται να δοθεί απόψε, ύστερα από σχετικό αίτημα του κοινού.

    Η Ορχήστα «Μίκης Θεοδωράκης» ζωντάνεψε μνήμες στο μαρτυρικό νησί και σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκόμενους, με τον «Επιτάφιο», τη «Ρωμιοσύνη», τα «Δεκαοχτώ Λιανοτράγουδα της Πικρής Πατρίδας», που ερμήνευσαν με μοναδικό τρόπο η Μαρία Σουλτάτου, ο Δημήτρης Μπάσης, ο Γιάννης Μπέζος, ο Παντελής Θεοχρίδης, αλλά και ο ίδιος ο συνθέτης.

    Η «συνάντηση» αυτή του Γιάννη Ρίτσου με τον Μίκη Θεοδωράκη στο μαρτυρικό νησί έχει ως στόχο να τιμήσει όλους όσοι δοκιμάστηκαν σκληρά στα "κολαστήρια" της Μακρονήσου και να καταδείξει ότι ο τόπος αυτός και όλα όσα ορίζει παραμένουν γερά στη μνήμη.

    [31] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΏΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ

    Αθήνα, 31 Αυγούστου 2003 (09:22 UTC+2)

    Πλούσιες, εξακολουθούν να είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

    - Η "Μήδεια" του Μποστ, με τη Λήδα Πρωτοψάλτη, σε σκηνοθεσία Θανάση Παπαγεωργίου, μουσική Βασίλη Δημητρίου, σκηνικά - κοστούμια Μποστ και χορογραφίες Μαρίας Αλβανού θα ανέβει απόψε στο Θέατρο Βράχων, ενώ αύριο, 1/9, θα "μεταναστεύσει" στο Θέατρο Πέτρας. Είσοδος: 20 Ευρώ, 15 (φοιτητικό).

    - Πρεμιέρα σήμερα για τα Αισχύλεια 2003, το ετήσιο φεστιβάλ του Δήμου Ελευσίνας, που φέτος θα λάβει χώρα στις αργούσες βιομηχανικές εγκαταστάσεις του Κρόνου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων ανοίγει απόψε η ΚΟΑ, που, υπό τη διεύθυνση του Βύρωνα Φιδετζή, θα ερμηνεύσει: "Σεμίραμις", του Ροσίνι, "Δωδεκανησιακή σουίτα, Αρ. 1", του Κωνσταντινίδη, "Φαλακρό βουνό", του Μουσόργκσκυ (1ο μέρος) και "Συμφωνία Αρ. 9 σε Μι ελάσσονα, έργο 95, Του νέου κόσμου", του Ντβόρζακ (2ο μέρος). Παράλληλα, μέχρι το τέλος των Αισχυλείων στις 28 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί έκθεση γκραβούρας, φωτογραφίας και βίντεο με θέμα: "Προβιομηχανική και βιομηχανική Ελευσίνα".

    - Στην τέταρτη "Βαλκανική Πλατεία", του Δήμου Νεάπολης, στη Θεσσαλονίκη, σήμερα στους κεντρικούς δρόμους, στις 7.30 μ.μ., θα περιοδεύσει η Φιλαρμονική του Δήμου Πολίχνης, για να καταλήξει στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο, στις 8.30 μ.μ. θα ακολουθήσει συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και της Ελένης Πέτα, με το συγκρότημα "Μάσκες". Η βραδιά θα κλείσει με τη ρίψη πυροτεχνημάτων. Όσο για αύριο, τελευταία μέρα της "Βαλκανικής Πλατείας", στο Ανοικτό Θέατρο, στις 9.00 μ.μ., καλείστε σε λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα "Αντιθέσεις".

    - Στο Θέατρο Γης τη Δευτέρα και την Τρίτη θα ανηφορίσουν το Τάλεντ Ντάντσα Μπαλέ Εσπανιόλ και το Τάνγκο Ανσάμπλ Νουέβο για να παρουσιάσουν ένα συνδυασμό αργεντίνικου τάνγκο και φλαμένκο. Χορογραφία: Αντόνιο Ναχάρο, μουσική: Αστορ Πιατσόλα, Ντανιέλ Γιαγκόε και Τζαρκαμόρα.

    - Αύριο στο Θέατρο Δάσους ο Οργανισμός Ελληνικού Θεάτρου "Αριστοφάνης" θα παρουσιάσει την αντιπολεμική σάτιρα του Γιάροσλαβ Χάσεκ "Ο καλός στρατιώτης Σβέικ". Σκηνοθεσία: Γιώργος Ρεμούνδος, μουσική: Γιώργος Τσαγκάρης, σκηνικά - κοστούμια: Κατερίνα Καρακατσάνη. Παίζουν: Θύμιος Καρακατσάνης, Γιώργος Παπαζήσης, Όλγα Πολίτου, Θόδωρος Συριώτης, Αλεξάνδρα Καρακατσάνη κ.ά.

    - Ο τραγουδοποιός και ερμηνευτής Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα εμφανιστεί αύριο στο Θέατρο Αναβρύτων στο Μαρούσι.

    - Αύριο, στις 8.30 μ.μ., ο Μάριος Φραγκούλης θα εμφανιστεί στο Θέατρο Βράχων. Είσοδος: 20 Ευρώ.

    - Η Μαρία Φαραντούρη και ο Δώρος Δημοσθένους θα δώσουν αύριο συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους "Δημήτρης Γκίντης", στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ηλιούπολης.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 31 August 2003 - 18:13:50 UTC