Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΛΙ
  • [02] ΜΕ ΟΥΡΙΟ ΑΝΕΜΟ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [03] ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
  • [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΥΡΑΓΟΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ
  • [06] 45ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΡΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ
  • [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ
  • [08] Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α. ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ
  • [09] OΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟ 2004
  • [10] ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
  • [11] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Η WAZ ΣΤΗ ΔΟΛ
  • [12] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ Ε/Κ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [13] MILLIYET: Ή ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ Ή;
  • [14] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΧΑΣΜΑΤΟΣ
  • [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [17] ΕΝΑΡΞΗ 7ου ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΡΟΔΟΣ ΚΑΠ 2003
  • [18] Ο ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [19] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΝΕΩΝ: ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ
  • [20] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΖΕΝΙΝ
  • [21] 28 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΑ
  • [22] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΕΛΙ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ
  • [23] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΑΡΟΝ-ΑΜΠΑΣ
  • [24] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΟΛΟΥ ΑΠΟ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [25] ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΟ
  • [26] "ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

  • [01] ΣΑΛΟΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΚΕΛΙ

    Λονδίνο, 19 Ιουλίου 2003 (11:03 UTC+2)

    Σάλο, προκαλεί στη Βρετανία η μυστηριώδης υπόθεση θανάτου του Βρετανού επιστήμονα, Ντέιβιντ Κέλι, ο οποίος αποκαλύφθηκε ως η κύρια πηγή που στήριξε τις κατηγορίες του βρετανικού δικτύου BBC κατά της κυβέρνησης του Τόνι Μπλερ για τα παραποιημένα στοιχεία στην έκθεση του ιρακινού οπλοστασίου. Ο Κέλι, βρέθηκε νεκρός κοντά στην κατοικία του στο Οξφορντσάιρ, δυτικά του Λονδίνου. Ενας «τυχαίος» θάνατος, που προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα, αν όχι παραδοχές, σχετικά με τη χάλκευση των στοιχείων εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνηση στο «φάκελο του Ιράκ». Οπερ είναι μάλλον δύσκολο να εξέλθει του «κυκλώνα» ο Τόνι Μπλερ συντόμως.

    Οσον αφορά, στον «τυχαίο θάνατο» νωρίς χτες, άνδρες της βρετανικής Αστυνομίας εντόπισαν τη σορό αγνώστου ταυτότητας άνδρα σε δασώδη περιοχή κοντά στο Φάρινγκτον και σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων από την κατοικία του αγνοούμενου - από το απόγευμα της Πέμπτης- πρώην επιθεωρητή όπλων της UNMOVIC. Αργότερα, η Αστυνομία ανακοίνωσε πως το πτώμα που βρέθηκε αναγνωρίστηκε και είναι του Ντέιβιντ Κέλι, ενώ σύμφωνα και με την ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης επιβεβαιώνεται ότι η σορός ανήκει στο Κέλι και ότι ήδη διατάχθηκε ανεξάρτητη έρευνα για την εξιχνίαση του θανάτου του...

    Τα ίχνη του 59χρονου αξιωματούχου του βρετανικού υπουργείου Αμύνης αγνοούνταν από το απόγευμα της Πέμπτης, όταν έφυγε από την κατοικία του δίχως σακάκι παρά τη σφοδρή καταιγίδα για μία βόλτα, όπως δήλωσε στη σύζυγό του. Κατά τα όσα αναφέρει το Reuters, ο Κέλι είχε κληθεί την Τρίτη από την επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων μετά την παραδοχή ότι είχε μιλήσει σε δημοσιογράφο του ραδιοφώνου του BBC. Ενώπιον της Επιτροπής ο Κέλι, πάντως, αρνήθηκε πως είχε αποτελέσει τη βασική πηγή του επίμαχου ρεπορτάζ του BBC, που οδήγησε το ειδησεογραφικό μέσο σε «μετωπική σύγκρουση» με την κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ. Ο Ντέιβιντ Κέλι επιβεβαίωσε την Τρίτη πως είχε συναντηθεί με τον συντάκτη του BBC, εντούτοις αρνήθηκε πως δήλωσε ότι ο Αλιστερ Κάμπελ -επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Μπλερ- είχε δώσει εντολή «διόγκωσης» στοιχείων της έκθεσης.

    Υπενθυμίζεται ότι o «πόλεμος» ξέσπασε μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και του ΒΒC, με αφορμή το ρεπορτάζ του αμυντικού συντάκτη του βρετανικού δικτύου, Αντριου Γκίλινχαν, τον περασμένο Μάιο που στηριζόταν σε ανώτατη πηγή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυπτε ότι η Ντάουνινγκ Στριτ είχε ζητήσει να δοθεί επιπλέον έμφαση σε στοιχεία του «φακέλου αποδείξεων» και ιδιαιτέρως στον ισχυρισμό ότι το Ιράκ δύναται να κάνει χρήση όπλων μαζικής καταστροφής σε διάστημα 45 λεπτών.

    Ερευνα από το FBI

    Ομως θύελλες και κυκλώνες δε θερίζουν μόνο τη Βρετανία αλλά και τις ίδιες τις ΗΠΑ.

    Ετσι, παρά την αποδοχή της ευθύνης, ενώπιον της Ειδικής Επιτροπής της Γερουσίας, εκ μέρους του αρχηγού της CIA, Τζορτζ Τένετ, αναφορικά με τους «λανθασμένους ισχυρισμούς» στην ομιλία του Μπους για την κατάσταση του Εθνους, χτεσινό δημοσίευμα της San Fransisco Chronicle, αναφέρει ότι ο Τένετ ποτέ δε διάβασε την ομιλία Μπους, ώστε να δώσει το «πράσινο φως», ενώ οι New York Times, αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια των ακροάσεων στη Γερουσία πληθώρα νέων στοιχείων αποκαλύπτονται, όπως αυτά που προέκυψαν κατά την κατάθεση του Αλαν Φόλεϊ, αξιωματούχου της CIA, ειδικού για τα όπλα μαζικής καταστροφής. Συγκεκριμένα, ο Φόλεϊ απαντώντας σε ερώτηση του Μπομπ Τζόζεφ, επικεφαλής της επιτροπής για τον Αφοπλισμό, της Επιτροπής Εθνικής Ασφαλείας, εάν η αναφορά για την αγορά του ουρανίου από το Νίγηρα θα αποτελούσε μέρος της ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους, ο Φόλεϊ απάντησε ότι η CIA πρότεινε την απάλειψή της, καθώς η αξιοπιστία των στοιχείων και των πληροφοριών ήταν εξαιρετικά επισφαλής.

    Τέλος, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, Εντ Κόγκσγουελ, επιβεβαίωσε την είδηση για την έναρξη της έρευνας, κατόπιν σχετικής ερώτησης που κατέθεσε στο κογκρέσο ο δημοκρατικός γερουσιαστής Τζον Ροκφέλερ.

    Πηγή του FBI ανέφερε ότι η έρευνα επικεντρώνεται στον εντοπισμό εκείνων που είχαν συμφέρον από την παροχή στις ΗΠΑ ψευδών πληροφοριών για το Ιράκ και διευκρίνισε ότι η έρευνα δε στρέφεται εναντίον της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά σε ξένα κέντρα και ομάδες αντίθετες τότε στο ιρακινό καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν, που επιδίωκαν την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ.

    [02] ΜΕ ΟΥΡΙΟ ΑΝΕΜΟ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2003 (15:16 UTC+2)

    Με ούριο άνεμο, ετοιμάζεται για συνέχιση της ανοδικής του πορείας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς μετά τη νέα άνοδο της Παρασκευής κατά 1,05% και το κλείσιμο στις 2.085,49 μονάδες, έχει πλέον μπροστά του τη δοκιμασία των 2.100 μονάδων, και ταυτόχρονα την πρόκληση να αναρριχηθεί σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.

    H αγορά, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα «Καθημερινή», αισιοδοξεί καθώς τα «βαρέα» χαρτιά στηρίζουν την ανάκαμψη, ενώ αποδίδει η άτυπη συμμαχία στήριξης την ανοδική προσπάθεια, την οποία «συνυπογράφουν» άπαντες οι συντελεστές της αγοράς, οι επενδυτές, καθώς και άλλες... επικουρικές δυνάμεις!

    Iδιαίτερα ενισχυτικός παράγοντας της ανόδου των μετοχών είναι η συνεχής αύξηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών και κυρίως η ουσιαστική βελτίωση επιμέρους χαρακτηριστικών της, όπως είναι το μέσο ημερήσιο πλήθος χρηματιστηριακών πράξεων και οι συναλλαγές σε τεμάχια, που κινούνται ήδη σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά της τριετίας 1998-2000. Θετική εξέλιξη αποτελεί και η διεύρυνση της ενεργού μετοχικής βάσης του X.A., καθώς αυξάνεται σταδιακά η συμμετοχή των επενδυτών, κυρίως με την επαναδραστηριοποίηση μέχρι πρόσφατα, ανενεργών επενδυτικών μερίδων.

    Oι ενδείξεις πληθαίνουν, ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ θερμό για τη Σοφοκλέους! Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από τα αναμενόμενα, οσονούπω, εταιρικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου, τα οποία πάντως -σε γενικές γραμμές- αναμένονται θετικά.

    [03] ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2003 (19:51 UTC+2)

    Ξαφνική καταιγίδα σημειώθηκε το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη ενώ στην ανατολική πλευρά της πόλης παρατηρήθηκε χαλαζόπτωση.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για ιδιαίτερα προβλήματα που μπορεί να δημιούργησε το ακραίο καιρικό φαινόμενο. Σε έκτακτο καιρικό δελτίο, η Μεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ισχυρές καταιγίδες και ενίσχυση των ανέμων για το επόμενο τρίωρο.

    [04] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Επιμνημόσυνη δέηση θα τελεστεί στις 7.30 το απόγευμα στον ιερό ναό Αγίου Αλεξάνδρου, δίπλα στο Άλσος των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας, στο πρώην στρατόπεδο μακεδονομάχου Κόδρα, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ανδρέα Χρήστου, στο πλαίσιο της «Εκδήλωσης μνήμης» που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαμαριάς και η Ένωση Κυπρίων Β. Ελλάδας, με αφορμή τη συμπλήρωση 29 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Στη συνέχεια ο Κύπριος υπουργός και ο Δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης θα περιποιηθούν συμβολικά τα δεντράκια που έχουν φυτευτεί στο άλσος, στη μνήμη των αγνοουμένων.

    Θα ακολουθήσει εκδήλωση στην πλαζ Αρετσούς με παραδοσιακούς χορούς από τα χορευτικά συγκροτήματα του Πανεπιστήμιου της Κύπρου και του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Καλαμαριάς.

    [05] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΥΡΑΓΟΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΧΩΡΟ

    Ζάκυνθος, 19 Ιουλίου 2003 (16:36 UTC+2)

    Απογοητευτικό, χαρακτήρισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής το γεγονός, ότι περιοχές όπως τα νησιά του Ιονίου, όπως η Ζάκυνθος, περιοχές προικισμένες με φυσικές ομορφιές, με παράδοση, με πολιτισμό, είναι σήμερα ουραγοί στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Ο κ. Καραμανλής σε ομιλία του στις παραγωγικές τάξεις της Ζακύνθου, απέδωσε την παραπάνω διαπίστωση στην «ανικανότητα της Κυβέρνησης να εκμεταλλευτεί τα οικονομικά και πολιτικά εργαλεία που μας παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για να επιταχύνουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης και να βελτιώσουμε παντού την ποιότητα ζωής».

    «Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι αγνοούνται τα τοπικά προβλήματα, ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός και σχεδιασμός. Προσωπικά πιστεύω ότι η Κυβέρνηση εγκλωβίστηκε στο χτες και αδυνατεί να υλοποιήσει τις δράσεις, τις πολιτικές δράσεις, που απαιτεί η νέα εποχή», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής.

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε : «Ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σχεδόν όλα τα νησιά παρουσιάζουν σημαντική ανάπτυξη, σημαντική αύξηση στο εισόδημά τους, οι ελληνικές νησιωτικές περιφέρειες, βρίσκονται στην αρνητική κλίμακα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμείς συμφωνούμε μαζί σας, με τις απόψεις που εκθέσατε, ότι η παρουσία των δημόσιων οργανισμών δεν επαρκεί για τις ανάγκες του νησιού. Είναι αλήθεια ότι οι οικονομικές δομές και η περιβαλλοντική κατάσταση, σκιάζονται από σημαντικά προβλήματα. Στην απασχόληση, τα Ιόνια Νησιά και η Ζάκυνθος κατ' εξοχήν η Ζάκυνθος - παρουσιάζουν διογκωμένο τριτογενή τομέα που αγγίζει το 60%, ποσοστό που γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αν συμπεριλάβουμε και τις έμμεσα συναρτώμενες με τον τριτογενή τομέα δραστηριότητες, αλλά παραμένουν σε ένα πολύ ισχνό δευτερογενή τομέα, φτάνει δεν φτάνει το 15-16%. Η περιφέρεια Ιονίων Νήσων αδυνατεί να απορροφήσει με στοιχειωδώς ικανοποιητικούς ρυθμούς τους πόρους του Γ' ΚΠΣ. Τα Ιόνια ανήκουν στην ομάδα των ελληνικών περιοχών, που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην απορρόφηση κοινοτικών πόρων. Ενώ η Κυβέρνηση βεβαίωνε προεκλογικά ότι το Β΄ ΚΠΣ προχωρά κανονικά και ότι τάχα θα ξεκινούσαν με αναμμένες μηχανές για το Γ΄ ΚΠΣ, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Χάθηκαν 237 δισ. δρχ. από το Β΄ Πλαίσιο, και υπάρχει κίνδυνος να χαθούν ακόμη περισσότερα. Και προσέξτε, αυτό το έκρυβαν και απεκαλύφθη στην τελευταία Προ Ημερησίας Διατάξεως Συζήτηση στη Βουλή. Είμαστε στον τρίτο χρόνο εφαρμογής του Γ΄ Πλαισίου και τα Περιφερειακά Προγράμματα βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Η απορρόφηση πόρων στα Ιόνια Νησιά βρίσκεται μόλις στο 15%. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε ακόμη σε ορισμένες δεσμευτικές προτάσεις από το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, που περιλαμβάνουν: Ανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, ανασυγκρότηση του ΕΟΤ, οργανωμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος, θέσπιση φορολογικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για την αναβάθμιση της τουριστικής βιομηχανίας, ενίσχυση των στρατηγικών συμμαχιών και των συγχωνεύσεων ομοειδών τουριστικών επιχειρήσεων, στήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και ιδίως η άμεση στήριξη των προγραμμάτων αγροτουρισμού και τη σύνδεση της τουριστικής μας πολιτικής με τον Πολιτισμό.

    Ακόμη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευση δεσμεύτηκε ότι θα πιέσει για την επιτάχυνση των ρυθμών ολοκλήρωσης του έργου του αεροδρομίου, όπως και της μαρίνας.

    Τόνισε επίσης ότι «πρέπει να υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Και, βεβαίως, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να είναι προνόμιο ενός μόνο νησιού. Σας το λέω έτσι, γιατί θέλω να ξέρετε ποια είναι η θέση μου επί της αρχής. Θα περιμένω από σας συγκεκριμένη πρόταση-μελέτη για να δουλέψουμε και να αγωνιστούμε μαζί για την υλοποίηση αυτού του οράματος».

    Μάλιστα υπογράμμισε ότι «Πρώτο βήμα για τη Ζάκυνθο, είναι η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων και λιμνοδεξαμενών για τη συλλογή των ομβρίων υδάτων».

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Τα προβλήματα της οικονομίας, τα προβλήματα της κοινωνίας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος είναι και πολλά και σοβαρά. Δυστυχώς η Κυβέρνηση έχει αιχμαλωτιστεί σε μια απόπειρα διαχείρισης της διαφαινόμενης ήττας της. Οι επικοινωνιακές τακτικές που επιστρατεύει, ειδικά το τελευταίο διάστημα, δεν αφορούν την αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Δεν αποβλέπουν στην αναβάθμιση του δημοσίου βίου, αλλά στην ικανοποίηση κομματικών καιροσκοπικών επιδιώξεων. Στερούνται και σοβαρότητας και υπευθυνότητας. Στερούνται αξιοπιστίας. Φαίνεται πια ότι ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση προσπαθούν τη δική τους αδυναμία, να την κάνουν αδυναμία της Χώρας. Αυτά που πρωτίστως τους απασχολούν δεν αφορούν παρά μόνο το κόμμα τους, τις καρέκλες τους, τη διαδοχή, ίσως την αγωνία τους να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να χάνει άλλο τον καιρό της. Δεν αντέχει άλλα κομματικά παιχνίδια στην πλάτη της. Η Ελλάδα μπορεί καλύτερα. Χρειάζεται όμως ένα νέο ξεκίνημα, χρειάζεται μια νέα διακυβέρνηση. Χρειάζεται μια Κυβέρνηση μακράς πνοής. Και τη λύση σ' αυτό μπορεί να τη δώσουν μόνο οι πολίτες. Αυτή είναι η υποχρέωση του Πρωθυπουργού. Κλείνοντας, θέλω να σας πω ότι πιθανώς κάποιες από τις προτάσεις που ακούσατε να σας φαίνονται φιλόδοξες. Θέλω, λοιπό, σαν επίλογο στη σημερινή επικοινωνία μας, να σας πω ότι ορισμένες από αυτές είναι όντως φιλόδοξες. Αλλά, σας μίλησα πριν για το κλείσιμο του κύκλου της εμπέδωσης των δημοκρατικών θεσμών και το άνοιγμα μιας νέας μεγάλης προσπάθειας. Να κερδίσουμε την ποιότητα. Δεν θα κερδίσουμε την ποιότητα αν δεν σκεφτούμε, οραματιστούμε, αν δεν σχεδιάσουμε φιλόδοξα. Η διαφορά μας με εκείνους που αρκούνται στη μετριότητα ή στο μίζερο, πιστεύω ότι είναι εκκωφαντική. Εμείς πιστεύουμε ότι οι Έλληνες μπορούμε να βάλουμε υψηλούς στόχους και με συγκροτημένη δουλειά να τους πετύχουμε μέσα σε λίγα χρόνια. Εάν η πρόταση αυτή σας βρίσκει σύμφωνους και σας συγκινεί, εμείς σας έχουμε ήδη απλώσει το χέρι συνεργασίας».

    [06] 45ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΡΕΝΟ ΚΑΙ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2003 (16:06 UTC+2)

    Παρασύρθηκε και τραυματίστηκε θανάσιμα από αμαξοστοιχία που κινούνταν από τον Εμπορευματικό Σταθμό Θεσσαλονίκης προς το σταθμό Διαλογής, ο 45χρονος Σπάρτακος Γιαννακίδης, η σορός του οποίου βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι, χωρίς ωστόσο αρχικά να είναι γνωστή η ταυτότητα του θύματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας το δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα, γύρω στις 1:20.

    [07] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟΠΑΠΠΑ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2003 (16:00 UTC+2)

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Χρήστο Πρωτόπαππα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Τη Δημοκρατία προσβάλει η ανυπαρξία πολιτικής και η διαρκής υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών. Και στα δύο η Κυβέρνηση έχει αναδειχθεί πρωταθλητής».

    [08] Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ Χ.Α. ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2003 (15:17 UTC+2)

    Aνόδου συνέχεια για τη Σοφοκλέους. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.085,49 μονάδες, ενισχυμένος σε εβδομαδιαία βάση σε ποσοστό 2,13%.

    H εβδομάδα ξεκίνησε δυναμικά και υπό την επίδραση της μεγάλης επιτυχίας της δημόσιας εγγραφής του OΠAΠ ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έντονα ανοδικά, ξεπερνώντας το επίπεδο των 2.000 μονάδων. Συγκεκριμένα, έκλεισε στις 2.041,99 μονάδες, ενισχυμένος σε ποσοστό 3,25%. Mεγάλος πρωταγωνιστής ήταν η μετοχή του OΠAΠ η οποία έκλεισε στα 10,30 ευρώ, ενισχυμένη κατά 5,10%, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα κέρδη της μετοχής ξεπέρασαν ακόμα και το 10%. Oι τραπεζικές μετοχές ήταν για άλλη μια ημέρα το δυνατό χαρτί της Σοφοκλέους και με κέρδη 3,79% καθόρισαν το τέμπο της αγοράς.

    Tην Tρίτη συνεχίστηκαν οι επιθετικές εντολές αγοράς, οδηγώντας το Γενικό Δείκτη έκλεισε στις 2.078,12 μονάδες, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 1,77%. Eίναι χαρακτηριστικό ότι ενισχύθηκαν 243 μετοχές εκ των οποίων μάλιστα οι 60 έκλεισαν στα υψηλότερα επίπεδα τιμών για τις τελευταίες 52 εβδομάδες. Aπό την άλλη πλευρά, κόντρα στο ρεύμα κινήθηκαν 70 μετοχές. Συνολικά άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 218,75 εκατ. ευρώ, με τον OTE και τον OΠAΠ να ξεχωρίζουν με συναλλαγές 21,8 εκατ. ευρώ και 15,88 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Tην Tετάρτη, και παρά τη διορθρωτική πτώση των ισχυρών τραπεζικών μετοχών, ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σε θετική τροχιά κλείνοντας στις 2.085,41 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,35%. Oι συναλλαγές εκτοξεύθηκαν στα 760,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που οφείλεται στη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΠΑΠ από την πρόσφατη μετοχοποίηση του Οργανισμού. Ο «καθαρός» τζίρος διαμορφώθηκε περίπου στα 219 εκατ. ευρώ.

    Διορθωτικές τάσεις επικτράτησαν κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης, κυρίως εξαιτίας των ρευστοποιήσεων κερδών στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο, μεγάλη κινητικότητα και σημαντικά κέρδη αποκόμισαν πολλές μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης μετοχές. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.063,78 μονάδες, με πτώση 1,04%. Συνολικά άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 280,95 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 46,15 εκατ. ευρώ αφορούσαν μετακινήσεις πακέτων.

    Σε έντονα ανοδική τροχιά βρέθηκε η Σοφοκλέους χθες Παρασκευή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. O Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.085,49 μονάδες, αποκομίζοντας κέρδη της τάξης του 1,05% ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας ξεπέρασε τα επίπεδα των 2.100 μονάδων. Για άλλη μια συνεδρίαση οι τραπεζικές μετοχές ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Aπό τις επιμέρους μετοχές 248 έκλεισαν με κέρδη, ενώ υποχώρησαν 87 μετοχές. Oι συναλλαγές διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα, καθώς συνολικά άλλαξαν χέρια μετοχές αξίας 248 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι χθες «έκλεισαν» και τα συμβόλαια του Iουλίου στην αγορά παραγώγων και το κλείσιμο των short θέσεων επηρέασε θετικά.

    [09] OΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟ 2004

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2003 (15:14 UTC+2)

    Aπό 3,9% έως 6,4% θα κυμανθεί, τελικώς, η μέση μηνιαία αύξηση που θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από την 1.1.2004, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Oικονομίας και Oικονομικών κ. N. Xριστοδουλάκη, στον τελευταίο γύρο της διαπραγμάτευσης με την AΔEΔY.

    Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της συνδικαλιστικής οργάνωσης (Σπ. Παπασπύρος, K. Παπαντωνίου, Hλ. Bρεττάκος), οι αυξήσεις δεν συνιστούν νέο μισθολόγιο, καθώς δεν διασφαλίζεται, έστω και προοπτικά για την επόμενη τριετία, ούτε η σταδιακή αύξηση του εισαγωγικού μισθού στα 1.050 ευρώ, ούτε η βελτίωση των εσωτερικών σχέσεων ανάμεσα στις τέσσερις κατηγορίες. Aγνωστη παραμένει και η τύχη της καταβολής του οικογενειακού επιδόματος, ενώ σε προσεχή συνάντηση θα συζητηθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις.

    Tο οικογενειακό επίδομα

    Όπως επιοσημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Καθημερινή», ο κ. Xριστοδουλάκης δεσμεύτηκε μόνο για το χρόνο καταβολής της πρώτης δόσης του οικογενειακού επιδόματος, την 1.1.2004, ενώ δεν θέλησε να δεσμευτεί για τη διαχρονική βελτίωση του μισθολογίου, με το επιχείρημα ότι δεν επιτρέπεται να εξαρτήσει τις επόμενες κυβερνήσεις από τις επιλογές του.

    O υπουργός Oικονομίας και Oικονομικών δήλωσε ότι δαμορφώνεται μια πιο ορθολογική δομή στο πλαίσιο της συνολικής δημοσιονομικής δαπάνης για τους μισθούς και τις συντάξεις στο Δημόσιο. Συνέδεσε την παρέμβασή του «με την ανάδειξη των ικανοτέρων στη δημόσια διοίκηση». Yποστήριξε ότι «κλείνει η ψαλίδα με τους μισθούς στην Eυρωπαϊκή Eνωση» και υποσχέθηκε αυξήσεις στις συντάξεις, πάνω από τον πληθωρισμό.

    Σύμφωνα με τις αυξήσεις, ο μισθός εισαγωγής του νεοπροσλαμβανόμενου υποχρεωτικής εκπαίδευσης διαμορφώνεται στα 590 ευρώ (από τα 398), ενώ ο καταληκτικός βασικός μισθός υπαλλήλου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα διαμορφωθεί από 1.1.2004 σε 1.391 ευρώ (από 774,97).

    Περισσότερο ευνοημένοι από τις νέες αυξήσεις είναι οι απόφοιτοι τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και όσοι αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης.

    Tαυτοχρόνως, ο νέος βασικός μισθός, με την ενσωμάτωση των επιδομάτων (χρόνου υπηρεσίας, εξομάλυνσης και μέρους του κινήτρου απόδοσης), γίνεται συντάξιμος.

    Tο τμήμα του κινήτρου απόδοσης που δεν ενσωματώνεται στο βασικό μισθό, διαμορφώνεται σε 86 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, σε 96 ευρώ για τους αποφοίτους δευτεροβάθμιας, σε 135 ευρώ για αποφοίτους της τεχνολογικής και σε 150 ευρώ για την κατηγορία πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

    H κάθετη εσωτερική σχέση (αρχικός μισθός προς καταληκτικό μισθό της ίδιας κατηγορίας) διαμορφώνεται σε 1:1,72, (από 1:1,46 έως 1:31 σήμερα), ενώ η AΔEΔY διεκδικεί σχέση 1:2.

    Eπίσης, η σχέση εισαγωγικού μισθολογικού κλιμακίου υποχρεωτικής εκπαίδευσης προς το ανώτερο καταληκτικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης διαμορφώνεται σε 1:2,36 (από 1: 1,95 σήμερα), ενώ η AΔEΔY διεκδικεί σχέση 1:3.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Oικονομίας και Oικονομικών, για την υλοποίηση του νέου μισθολογίου θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον ποσό ύψους 630 εκατομμυρίων ευρώ. Δαπάνη κατά 50% υψηλότερη από την αντίστοιχη της εισοδηματικής πολιτικής για το έτος 2003.

    Yπενθυμίζεται ότι με την πρόταση του υπουργείου το νέο μισθολόγιο έχει την εξής δομή:

    - Tο πρώτο μέρος περιλαμβάνει το βασικό μισθό για κάθε κατηγορία, στην οποία ανήκει ο υπάλληλος ανάλογα με τα προσόντά του.

    - Tο δεύτερο μέρος περιλαμβάνει το μέρος του κινήτρου απόδοσης που δεν ενσωματώθηκε στο μισθό.

    - Tο τρίτο μέρος περιλαμβάνει επιδόματα συνδεόμενα με τη γνώση, την ευθύνη και τις συνθήκες εργασίας.

    Eπίσης, καταργείται το επίδομα των 176 ευρώ, το οποίο είχε χορηγηθεί σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων.

    [10] ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2003 (10:53 UTC+2)

    Θετικές αποδόσεις καταγράφει πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των εγχώριων Αμοιβαίων Κεφαλαίων, με το κλίμα που χαρακτηρίζει την ελληνική αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων να βαίνει συνεχώς βελτιούμενο, παρά το γεγονός ότι οι μικρές έως τώρα εισροές καταδεικνύουν ταυτόχρονα και την όποια επενδυτική απροθυμία χαρακτηρίζει το σύνολο του επενδυτικού κοινού, απέναντι στον θεσμό των Αμοιβαίων Κεφαλαίων και της επαγγελματικής διαχείρισης γενικότερα.

    Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Εξπρές», με την αγορά των Αμοιβαίων Κεφαλαίων να κινείται ανοδικά, κυρίως σε ό,τι αφορά στο συνολικό Ενεργητικό και στη βελτίωση των αποδόσεων, ιδιαίτερα ευχαριστημένοι πρέπει να αισθάνονται όσοι συγκρότησαν το επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο με τα Αμοιβαία εκείνα Κεφάλαια που ξεχωρίζουν για τις αποδόσεις τους, ανά κατηγορία. Πρωταγωνιστές των τελευταίων εβδομάδων αναδεικνύονται, από πλευράς αποδόσεων, τα Μετοχικά Αμοιβαία, τα οποία λόγω της ανάκαμψης που γνωρίζει η Σοφοκλέους τους τελευταίους εβδομάδες βρίσκονται στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

    Πρώτο σε απόδοση στην κατηγορία των Μετοχικών Εσωτερικού αναδεικνύεται το Novabank Small Cap A/K με απόδοση από την αρχή του έτους της τάξης του 35,76%, ενώ το διάστημα 13/6/03 - 15/7/03 καταγράφει σημαντική αύξηση Ενεργητικού και Μεριδίου κατά 49,63% και 37,81% αντίστοιχα. Στην υποκατηγορία Εξωτερικού, πρώτο σε απόδοση με 24,47%, από την αρχή του έτους, έρχεται το ING Πειραιώς Information Technology Fund, ενώ το Proton Mega Trends A/K Μετοχικό Διεθνές, selected UBS, με απόδοση 27,46% καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην υποκατηγορία Μετοχικά Διεθνή.

    Με τις αγορές των Ομολόγων να αποτελούν σταθερές επενδυτικές επιλογές, τα Α/Κ της κατηγορίας επιτυγχάνουν ικανοποιητικές αποδόσεις. Στην πρώτη θέση της υποκατηγορίας των Ομολογιακών Α/Κ Εσωτερικού βρίσκουμε το INTERAMERICAN Μικτής Απόδοσης, με απόδοση από τις αρχές του έτους που διαμορφώνεται στο 4,27%. Το Alpha Υψηλής Απόδοσης και Κινδύνου επιτυγχάνει την καλύτερη απόδοση στην υποκατηγορία των Ομολογιακών Εξωτερικού με 6,77% και ικανοποιητική αύξηση Ενεργητικού και Μεριδίων από τις αρχές του έτους. Στα Ομολογιακά Διεθνή πρωτεύει το Proton High Income, η απόδοση του οποίου διαμορφώνεται αυτή την περίοδο σε 6,57%.

    Μικρές αλλά σίγουρες αποδόσεις καταγράφουν τα Διαχείρισης Διαθεσίμων, με το Marfin Smart Cash να βρίσκεται στην πρώτη θέση της υποκατηγορίας Εσωτερικού, με απόδοση που διαμορφώνεται από τις αρχές του 2003 στο 1,96%, καταγράφοντας ωστόσο σημαντική υποχώρηση Ενεργητικού και Μεριδίων. Στην υποκατηγορία Διεθνή, στην πρώτη θέση βρίσκουμε το ΔΗΛΟΣ Money Plus με απόδοση 2,65%.

    Σημαντικές αποδόσεις συναντάμε και στα Μικτά Αμοιβαία Κεφάλαια με το Κύπρου Ελληνικό Μικτό να πρωτεύει στην υποκατηγορία Εσωτερικού με απόδοση της τάξης του 17,55% με σημαντική αύξηση Ενεργητικού και Μεριδίων καθ' όλη τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης. Στα Μικτά Εξωτερικού την καλύτερη απόδοση (3,12%) επιτυγχάνει το Sogen Europe Balanced, ενώ στην υποκατηγορία των Διεθνών πρωτεύει το Alico Διεθνές, η απόδοση του οποίου διαμορφώνεται στο 4,25%.

    [11] ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ Η WAZ ΣΤΗ ΔΟΛ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2003 (10:52 UTC+2)

    Oπως ανακοινώθηκε χθες από τη διοίκηση του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, υπογράφηκε από τον ΔΟΛ και τον εκδοτικού ομίλου της Westdeutsche Allgemeine Zeitung (WAZ) επιστολή προθέσεων (letter of intentions), με στόχο να μελετηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών.

    Ως πρώτο βήμα εξετάζεται η δημιουργία κοινής εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα ανήκει το 61% των μετοχών του ΔΟΛ. Αν το σχέδιο αυτό ευοδωθεί, ο ΔΟΛ θα ελέγχει το 51% των μετοχών της συγκεκριμένης εταιρίας, ενώ η WAZ θα κατέχει το υπόλοιπο 49%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο γερμανικός όμιλος θα αποκτήσει με αυτό τον τρόπο τον έλεγχο του 29,89% των μετοχών του ΔΟΛ και θα γίνει ο 2ος τη τάξει μέτοχός του.

    Από την εισηγμένη εταιρία διευκρινίζεται, πάντως, ότι η εν λόγω συμφωνία συνεργασίας δεν θίγει την ανεξαρτησία και την αυτοτέλειά της, ούτε πρόκειται για απλή αγοραπωλησία μετοχών. Στόχος είναι -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται- η κατοχύρωση και η ενίσχυση της θέσης του ΔΟΛ, εντός και εκτός συνόρων.

    Στην ουσία, βέβαια, τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά (οι νομικές και οικονομικές διαδικασίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος Αυγούστου), η WAZ αποκτά ένα πολύ σημαντικό "προγεφύρωμα" σε μία αγορά που δεν χαρακτηρίζεται μεν ανθηρή, της προσφέρει, δε, αρκετές εκδοτικές και εκτυπωτικές δυνατότητες. Η έως τώρα πρακτική της στα Βαλκάνια, άλλωστε, έχει αποδείξει ότι στοχεύει στην απόκτηση "παραδοσιακών" έως "ξεπεσμένων" εκδοτικών επιχειρήσεων, τις οποίες αναδιοργανώνει πλήρως και εισπράττει σταδιακά τα αποτελέσματα.

    Αυτό έγινε με το άλλοτε πανίσχυρο συγκρότημα της "Politika" στη Σερβία-Μαυροβούνιο. Εκεί, οι Γερμανοί εξαγόρασαν το 50% των μετοχών έναντι μόλις 12,5 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2002), με αποτέλεσμα να ελέγχουν 3 ημερήσιες εφημερίδες, 14 περιοδικά καθώς και πάνω από το 50% της τοπικής αγοράς εκτυπώσεων και διανομής Τύπου. Πρόσφατα, στις εφημερίδες που ανήκουν στον όμιλο WAZ στη χώρα προστέθηκε και η "Vijesti" του Μαυροβουνίου, ενώ το παράδειγμά της ενδέχεται να ακολουθήσει και η "Dnevnik" του Νόβισαντ.

    Ανάλογη είναι η ιστορία και στην Κροατία, όπου μέσω της "Vecernji List" του Ζάγκρεμπ και της Europapress Holdings, η WAZ ελέγχει το 34% των ημερήσιων εφημερίδων της χώρας και το 50% του περιοδικού Τύπου. Στη Βουλγαρία έχει εξαγοράσει την "24 Ωρες" και κατέχει ποσοστό αγοράς άνω του 30% σε όλα τα είδη εντύπων και σχεδόν τη μισή διαφημιστική αγορά. Στην ΠΓΔM, αγόρασε πρόσφατα τις 3 μεγαλύτερες εφημερίδες της χώρας (Dnevnik, Utrinski Vesnik, Vest), ελέγχοντας πλέoν απόλυτα την τοπική αγορά.

    Στα σχέδια της WAZ - διευθύνων σύμβουλος της οποίας είναι ο τ. ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρώην "δεξί χέρι" του Γκ. Σρέντερ Μπόντο Χόμπαχ- είναι και η επέκταση στις αγορές της Σλοβενίας ("Vecer"), της Ουγγαρίας ("Heti Vilaggazsag"), της Ρουμανίας ("Αdevarul") και Αλβανίας-Κοσσυφοπεδίου.

    Mεγάλη είναι η δύναμή της και εντός Γερμανίας, όπου κατέχει 4 ημερήσιες εφημερίδες (Westfaelische Allgemeine Zeitung, Nordreinische Zeitung, Westfaelische Rundschau, Westfalen Post) με μέση ημερήσια κυκλοφορία που ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια φύλλα.

    [12] Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕ ΘΑ ΕΜΠΟΔΙΣΕΙ ΤΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ Ε/Κ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΑΥΡΙΟ

    Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2003 (15:44 UTC+2)

    Η κυπριακή κυβέρνηση ''δεν προτίθεται να απαγορεύσει την μετάβαση Ελληνοκυπρίων προς τα κατεχόμενα'', αύριο Κυριακή, επέτειο της τουρκικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου προσθέτοντας πως με αφορμή την αυριανή επέτειο το κατοχικό καθεστώς θα διοργανώσει εορταστικές εκδηλώσεις, ''τις οποίες ο καθένας θα πρέπει να έχει υπόψη του και να πράξει ανάλογα''.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, προτού αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Ομοσπονδία Κυπρίων Ελλάδας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι κανείς ''δεν μπορεί να γνωρίζει ποια εικόνα και ποια ατμόσφαιρα θα δημιουργηθεί ή πως θα κινηθούν όλοι αυτοί'' που θα πραγματοποιήσουν εορταστικές εκδηλώσεις αύριο στα κατεχόμενα.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [13] MILLIYET: Ή ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ Ή;

    Άγκυρα, 19 Ιουλίου 2003 (15:32 UTC+2)

    «Τη σημερινή εποχή μια από τις μεθόδους που υποστηρίζεται στην περίπτωση που τα προβλήματα δεν επιλύονται είναι η εφαρμογή των ΜΟΕ. Από την εφαρμογή αυτή υπήρξαν οφέλη και το σημαντικότερο παράδειγμα είναι οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις», δημοσιεύει η εφημερίδα Milliyet στο άρθρο του Σαμί Κοένα με τίτλο «Ή το σχέδιο Αννάν ή..;».

    Όπως δημοσιεύεται στο άρθρο, «ο Ντενκτάς τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποίησε τολμηρά βήματα για την προσέγγιση και είναι γνωστό το πώς αυτό άλλαξε την ατμόσφαιρα στο νησί. Επίσης, την περασμένη εβδομάδα πρότεινε το άνοιγμα των Βαροσίων και του διεθνούς αεροδρομίου της Λευκωσίας. Όμως η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση' αντέδρασε αρνητικά σ' αυτό το άνοιγμα του Ντενκτάς και παράλληλα τα Ην. Έθνη, οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν τηρούν υποστηρικτική στάση».

    Ο Κοέν γράφει ακόμη: «Το συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε στην Κων/λη από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και το Φόρουμ Εξωτερικής Πολιτικής της TUSIAD με θέμα «Σχέδιο Αννάν - Οραμα και Πραγματικότητες» μας βοήθησε να καταλάβουμε καλύτερα τι σκέπτεται η διεθνής κοινότητα για το θέμα. Οι συζητήσεις που έγιναν δείχνουν πως τα Ην. Έθνη, οι ΗΠΑ και η ΕΕ συμμερίζονται τις εξής απόψεις :

    -Ο μοναδικός τρόπος για τη λύση είναι το σχέδιο Αννάν. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική περίπτωση.

    -Εάν η τουρκική πλευρά δεν προσεγγίσει σε κάποια λύση στα πλαίσια του σχεδίου ο Ε/Κ τομέας θα ενταχθεί στην ΕΕ τον Απρίλιο του 2004.(;;;)

    -Εκείνο που λέγεται τώρα είναι ότι τα ΜΟΕ δεν μπορούν να πάρουν τη θέση της λύσης.

    Καταλήγοντας, στο άρθρο αναφέρεται ότι «ο Ειδικός Εκπρόσωπος επί θεμάτων Κύπρου των ΗΠΑ, Thomas Weston επεσήμανε πως δεν τίθεται θέμα επιλογής μεταξύ του σχεδίου Αννάν και κάποιου άλλου σχεδίου. Διότι δεν υπάρχει κάποιο καλύτερο σχέδιο. Εξάλλου, ο βοηθός του εκπροσώπου των Ην. Εθνών επί θεμάτων Κύπρου De Soto, κ. Robert Dann είπε μεταξύ άλλων ότι με την απόρριψη του σχεδίου Αννάν χάθηκε μια σημαντική ευκαιρία και στο διάστημα των 10 μηνών που απομένει εάν οι πλευρές παρακαθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών μπορεί να εξασφαλιστεί λύση, αλλά γι αυτό απαιτείται πολιτική βούληση».

    [14] ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΣΜΙΚΡΥΝΣΗ ΧΑΣΜΑΤΟΣ

    Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2003 (14:36 UTC+2)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε ''να σμικρύνει το χάσμα'' που υπάρχει μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας, εάν γινόταν δεκτή η πρόταση του να ανοίξει το διεθνές αεροδρόμιο Λευκωσίας και μέρος της κλειστής περιοχής των Βαρωσίων, για κοινή χρήση από τις δύο κοινότητες, υπό τον έλεγχο των Ηνωμένων Εθνών.

    Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. Ντενκτάς είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε την πρόταση του, αφού την έκρινε ''πολύπλοκη και πρόωρη''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [15] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2003 (13:53 UTC+2)

    Με την ευκαιρία της 29ης θλιβερής επετείου της τουρκικής εισβολής της 20ης Ιουλίου 1974, ο Δημοκρατικός Συναγερμός υπογραμμίζει πως στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς παραμένει η μόνιμη και βιώσιμη λύση μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία η Κύπρος θα ανήκει ως ισότιμό μέλος από την 1 Μαϊου 2004. Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ αναφέρει πως το κόμμα ενώνει τη φωνή του με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του νησιού και καταδικάζει τη συνέχιση της κατοχής και τη διαίρεση της Κύπρου

    Το ΑΚΕΛ από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν και να εργαστεί για βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επιτρέψει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μια επανενωμένη Κύπρος, αναφέρει, σε ανακοίνωση του με αφορμή τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής, το ΑΚΕΛ. Καλεί επίσης την διεθνή κοινότητα να στρέψει τις πιέσεις και την επιρροή της στην Άγκυρα και στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς υποδεικνύοντας ότι το απαράδεκτο διχοτομικό στάτους κβο δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι πρέπει να αλλάξουν πολιτική για να μπορέσει να επιλυθεί το Κυπριακό.

    «Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η άνευ προηγουμένου διακίνηση και επικοινωνία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημιουργούν μια νέα δυναμική που αμφισβητεί το στάτους κβο και παρέχει μοναδική ευκαιρία για οριστική λύση του Κυπριακού στα πλαίσια του ΟΗΕ και στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, διακηρύττουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ). Με ανακοίνωση τους για την επέτειο της τουρκικής εισβολής οι ΕΔΗ αναφέρουν πως «για 29 χρόνια η Κύπρος μνημονεύει τα θύματα της εισβολής. Είκοσι εννιά χρόνια αντιμετωπίζουμε την τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία».

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 19 Ιουλίου 2003 (13:11 UTC+2)

    Το θέμα των τροχαίων δυστυχημάτων και ο αυξημένος αριθμός ατόμων που χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο καθώς και οι συζητήσεις που διεξάγονται αναφορικά με την διάνοιξη νέας διόδου για είσοδο από και προς τα κατεχόμενα είναι μεταξύ των κύριων θεμάτων που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο κυπριακός Τύπος είναι ο διορισμός των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών και η είσοδος από την Δευτέρα των Τ/Κ οδηγών φορτηγών στις ελεύθερες περιοχές.

    Η «Αλήθεια'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Η Ουάσιγκτον ξεκαθαρίζει για το Σχέδιο Ανάν'' γράφει ότι σαφές ήταν το μήνυμα του Τόμας Γουέστον σε ότι αφορά το Σχέδιο Ανάν και το μέλλον του προς τις δύο πλευρές, αφού ''με κατηγορηματικό τρόπο κάλεσε να αφήσουν κατά μέρος τις φιλολογικές συζητήσεις περί του βαθμού αλλαγής του αφού η μόνη περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο είναι μετά από αμοιβαίες συμφωνίες των μερών''. Αλλού γράφει ότι σε καταγγελίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος στον τομέα της εκπαίδευσης προέβη ο αντιπρόεδρος της σχολικής εφορείας Πάφου, αφού, όπως εξήγησε, τα κυβερνητικά τμήματα πληρώνουν για κάθε οικόπεδο που απαλλοτριώνεται προκειμένου να ανεγερθεί το νέο Λύκειο Πάφου, 65 χιλιάδες λίρες αντί 45, όπως ήταν η τιμή πριν από δύο μήνες.

    «Η Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ραντάρ θανάτου στον αέρα'' γράφει ότι ''αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να συνομολογήσει συμβόλαιο 30 εκατομμυρίων ευρώ για αγορά συστήματος ραντάρ της Πολιτικής Αεροπορίας, παρά το γεγονός ότι αυτό έχει κριθεί ακατάλληλο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα οι αρμόδιοι στην Κύπρο γνωρίζουν καλά τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργηθούν με την αγορά του ραντάρ και τους κινδύνους που πιθανό να υπάρξουν σε ανθρώπινες ζωές από πιθανή δυσλειτουργία του συστήματος''. Αλλού γράφει ότι με την προεδρία του Δ. Σ. της ΑΤΗΚ να αποτελεί μήλον της έριδας ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη στο Προεδρικό «σύσκεψη» κορυφής ανάμεσα στους ηγέτες των κομμάτων και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Οχι ΟΗΕ για τη Λεύκα'' γράφει ότι ''με πολιτική οδηγία από τη Νέα Υόρκη τα Ηνωμένα Εθνη απέρριψαν την προτεινόμενη από το καθεστώς Ντενκτάς δίοδο στην περιοχή Λεύκας. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που στο παρελθόν έχασε ένα μέλος της σε ναρκοπέδιο στην περιοχή, χαρακτηρίζει επικίνδυνο το δρόμο που εισηγήθηκαν οι Τούρκοι. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και στο πλαίσιό τους δεν αποκλείεται να επανέλθουν τα οδοφράγματα της Ζώδιας και του Αστρομερίτη''. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τη τροποποίηση του νόμου περί Τροχαίας Μεταφοράς, από την Δευτέρα οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να μεταβαίνουν στις ελεύθερες περιοχές με τα φορτηγά τους για να εξασφαλίζουν άδεια μεταφοράς αγαθών από τα κατεχόμενα.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ενας νεκρός κάθε 39 ώρες'' γράφει ότι ''άφθονο ρέει το αίμα στην άσφαλτο το φετινό μαύρο Ιούλη. Η αστυνομία προειδοποιεί ότι εάν δεν αλλάξει η οδική μας συμπεριφορά θα προστεθούν και αρκετοί άλλοι στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων δυστυχημάτων. Μόνο για το μήνα Ιούλιο μετράμε 11 νεκρούς, δηλαδή ένας κάθε 39 ώρες''. Η εφημερίδα είχε γράψει στις αρχές του μήνα ότι ''με βάση στατιστικές έρευνες θα θρηνήσουμε ακόμη 50 νεκρούς μέχρι το τέλος του χρόνου. Πέρσι τον Ιούλιο είχαμε μεγάλο αριθμό θανατηφόρων δυστυχημάτων, αφού και πάλι 11 άτομα ξεψύχησαν στην άσφαλτο''. Αλλού γράφει ότι ο Ανδρέας Δημητριάδης, τέως διευθυντής της Alpha Bank Κύπρου, διορίστηκε χθες διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

    «Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Στο Εθνικό η οικονομία'' γράφει ότι ''πρόταση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να θέσει το θέμα της οικονομίας στο Εθνικό Συμβούλιο, θα υποβάλει το Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων''. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» ''τη Δευτέρα στη συνεδρία του ΣΟΕ θα αποφασιστεί η διαμόρφωση της πρότασης προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με το επιχείρημα πως θα πρέπει, ενόψει και της ένταξης στην ΕΕ αλλά και των προβλημάτων της οικονομίας, το κεφάλαιο αυτό θα αντιμετωπιστεί συναινετικά''. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Εσωτερικών προωθεί δύο νέα μέτρα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι Τουρκοκύπριοι που αποτείνονται στις Υπηρεσίες της Δημοκρατίας για έκδοση πιστοποιητικών γεννήσεως, ταυτοτήτων και διαβατηρίων. Οι Τ/Κ θα μπορούν σύντομα να καταθέτουν τις αιτήσεις τους για έκδοση των εγγράφων αυτών σε κλιμάκιο του Υπουργείου στο Λήδρα Πάλας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Εμμονή στην ουσία'' γράφει ότι ''την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να ανταποκριθεί σε πρόσκληση για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του Σχεδίου Ανάν, με στόχο την εξεύρεση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, επαναλαμβάνει στην επιστολή που απέστειλε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, ως απάντηση στην κίνηση Ντενκτάς για συζήτηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η επιστολή είναι στο πνεύμα και το γράμμα της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου και σ' αυτή σημειώνεται ότι το 1994 τα ΜΟΕ κατέρρευσαν, λόγω της απαίτησης του Ντενκτάς για αναγνώριση ξεχωριστής κυριαρχίας''. Αλλού γράφει ότι σημαντική αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων που έχουν μείνει στάσιμοι το σχολικό έτος 2003 2004, ενώ ο αριθμός των μαθητών του Λυκείου που αποχωρούν έχει σχεδόν διπλασιαστεί, σε σύγκριση με πέρσι.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι Βρετανός επιστήμονας βρέθηκε χθες νεκρός σε δάσος στο Λονδίνο, αφού ασυνείδητα σύρθηκε σε σφοδρή πολιτική διαμάχη σχετικά με τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί ο πόλεμος στο Ιράκ. Η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι βρέθηκε πτώμα το οποίο ταιριάζει με τον βιολόγο του Υπουργείου Αμυνας David Kelly, πρώην επιθεωρητή όπλων του ΟΗΕ, ο οποίος είχε ανακριθεί στο Κοινοβούλιο, σχετικά με ισχυρισμούς για παραπλανητικές πληροφορίες που η κυβέρνηση χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει τον πόλεμο. Αλλού γράφει ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι πραγματοποίησαν χθες βράδυ στο Λήδρα Πάλας ειρηνική συγκέντρωση με την ευκαιρία της αυριανής 29ης επετείου από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Νέος Τύπος'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''500 εκ. λίρες από τους μυστικούς λογαριασμούς'' γράφει ότι ''το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην απόφαση να μην κινήσει τις διαδικασίες ελευθεροποίησης του συναλλάγματος και της ελεύθερης διακίνησης των κεφαλαίων, συντομότερα από τη δέσμευση της Κύπρου έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέχρι να ξεκαθαρίσει το θέμα των μυστικών λογαριασμών''. Πληροφορίες του «ΝΤ» αναφέρουν ότι ''με πρωτοβουλία του Υπουργού Οικονομικών, σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα, τους τελευταίους δύο μήνες ετοιμάζεται νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει τη φορολογία αυτών των λογαριασμών''. Αλλού γράφει ότι την ανιούσα και μόνο ακολουθούν οι τιμές πώλησης ακινήτων στην Κύπρο, ενώ εκτιμητές ακίνητης περιουσίας αναφέρουν πως έπονται και άλλες εντονότερες αυξήσεις.

    Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα ''Αντίλογος'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Εκ βάθρων αναδιάρθρωση'' γράφει ότι ''η κυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου θα προχωρήσει σταδιακά σε εκ βάθρων αναδιάρθρωση της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Ημικρατικών Οργανισμών, στα πλαίσια των προσπαθειών της για αποτελεσματικότερη λειτουργία όλων των Υπηρεσιών του κράτους''. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο πρώην Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Αντωνάκης Αναστασίου, μεταξύ άλλων αποκάλυψε ότι είχε προειδοποιήσει ''Μακάριο και Κληρίδη με έγγραφα για τα όσα θα ακολουθούσαν στην Κύπρο''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΕΝΑΡΞΗ 7ου ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΡΟΔΟΣ ΚΑΠ 2003

    Ρόδος, 19 Ιουλίου 2003 (17:52 UTC+2)

    Με τη συμμετοχή δεκατεσσάρων σκαφών ξεκίνησε σήμερα ο 7ος διεθνής ιστιοπλοϊκός αγώνας ΡΟΔΟΣ ΚΑΠ 2003, του Αθλητικού Συλλόγου Ανοιχτής Θάλασσας Ρόδου, όπου χορηγός είναι ο Οργανισμός Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού.

    Οι Ιστιοπλόοι άνοιξαν πανιά με προορισμό τον Πανοραμίτη της Σύμης και αύριο θα ξεκινήσουν με προορισμό την Κω, καλύπτοντας τα επόμενα 36 ναυτικά μίλια.

    [18] Ο ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΕΦΗΒΩΝ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 19 Ιουλίου 2003 (11:14 UTC+2)

    H ώρα της αλήθειας έφτασε για την Εθνική εφήβων. Σήμερα το βράδυ (21.15, ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται στο πλέον κρίσιμο σταυροδρόμι του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Μπάσκετ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Στον ένα ημιτελικό οι διεθνείς μας θα κοντραριστούν με τη Λιθουανία διεκδικώντας την πρόκριση στον τελικό, και θα εκπληρώνεται έτσι ο ένας στόχος, που είναι η θέση στο βάθρο. Οι εμφανίσεις μέχρι τώρα της Εθνικής μας και παρά το γεγονός ότι δεν μπόρεσε να κρατήσει το αήττητο (ανώδυνη ήττα από Κροατία στο τελευταίο παιχνίδι της Β΄ φάσης) ήταν αξιόλογες και έχουν σκορπίσει αισιοδοξία για την πραγματοποίηση του στόχου. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Νίκος Σταυρόπουλος, αναφερόμενος στο παιχνίδι με τη Λιθουανία, τόνισε: «Η Λιθουανία είναι πολύ καλή ομάδα. Το έδειξε άλλωστε και μέχρι τώρα με την απόδοσή της σε όλα τα παιχνίδια. Είναι ομάδα που μπορεί να τρέξει και πολύ καλά μάλιστα στον αιφνιδιασμό, ενώ παίζει πολύ καλά και απέναντι σε οργανωμένη άμυνα. Θα προτιμήσω να μην αναφέρω τα μειονεκτήματα της Λιθουανίας. Για μας θα ήταν προτιμότερο να τα εκμεταλλευτούμε μέσα στο παιχνίδι».

    Οσο για το πού θα κριθεί το παιχνίδι, ο Ελληνας τεχνικός δε στάθηκε σε κάτι το ιδιαίτερο: «Σε πολλά πράγματα. Το παιχνίδι πολλές φορές είναι απρόβλεπτο και γι' αυτό θα ήταν καλύτερα να μην κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη».

    Στην αντίπερα όχθη ο κόουτς των Λιθουανών, Ραϊμούντας Καΐρις, έδειξε να εκτιμά πάρα πολύ το επιθετικό στιλ των Ελλήνων παικτών. «Η Ελλάδα είναι πολύ καλή ομάδα. Παίζει γρήγορο μπάσκετ, δεν κάνει πολλά λάθη και έχει έναν δυνατό σέντερ που εκτός από το να σκοράρει παίρνει εύκολα ριμπάουντ και της δίνει το δικαίωμα του αιφνιδιασμού. Το μεγάλο της προσόν όμως είναι η επίθεσή της γι' αυτό και πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή στην άμυνα».

    Στον άλλο ημιτελικό της διοργάνωσης θα αναμετρηθούν η Κροατία με την Αυστραλία (19.15).

    [19] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ ΝΕΩΝ: ΔΥΟ ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΑΛΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΩΜΑΤΑ

    Μπίντγκοζ, 19 Ιουλίου 2003 (00:18 UTC+2)

    Δύο χρυσά και ένα χάλκινο μετάλλιο κέρδισαν Ελληνες αθλητές που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στίβου Νέων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας.

    Η Αθανασία Τσουμελέκα κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στα 20.000μ βάδην. Η Ελληνίδα αθλήτρια μετά από εξαιρετική εμφάνιση τερμάτισε σε 1:33:55, με δεύτερη την Πορτογαλίδα Βέρα Σάντος (1:35:18) και τρίτη τη Γερμανίδα Σαμπίνε Ζίμερ (1:35:56).

    Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο για τα ελληνικά χρώματα κατέκτησε ο Γιάννης Κανελλόπουλος στα 10.000μ βάδην με 29:00:78.

    Δεύτερος ήρθε ο Ουκρανός Βασίλ Μάτβιτσιουκ και Τρίτος ήταν ο Πολωνός Πάβελ Οτσαλ με 29:17.41

    Η Βασιλική Δεληνικόλα κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο έπταθλο με 5.863 βαθμούς, Το χρυσό μετάλλιο κέρδισε η Γερμανίδα Τζένιφερ Εζέρ, με 5.901 βαθμούς, και το ασημένιο η Ολλανδέζα Υβόν Βισέ με 5.895 βαθμούς.

    [20] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΖΕΝΙΝ

    Ιερουσαλήμ, 19 Ιουλίου 2003 (18:06 UTC+2)

    Απελευθερώθηκε μετά από πέντε ώρες ο παλαιστίνιος κυβερνήτης της πόλης Τζενίν στη Δ. Όχθη, που απήχθη από παλαιστίνιους μέλη της οργάνωσης Μάρτυρες του αλ Ακσά και κατηγορήθηκε ότι συνεργάζεται με τους Ισραηλινούς.

    Τα μέλη της οργάνωσης των μαρτύρων του αλ Ακσά απήγαγαν τον 50χρονο Χάιντερ Ιρσχέιντ και ζήτησαν από την παλαιστινιακή αρχή να δικαστεί.

    Ο τοπικός ηγέτης της οργάνωσης Ζουμπεϊντι δήλωσε στο Ασοσιέτιντ Πρες ότι απελευθέρωσε τον Ιρσχέιντ μετά από εντολή του Αραφάτ και μάλιστα τόνισε ότι «η εντολή του Αραφάτ δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση».

    [21] 28 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ Η ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΤΣΑ

    Βαρκελώνη, 19 Ιουλίου 2003 (17:04 UTC+2)

    Είκοσι οκτώ εκατομμύρια ευρώ ήταν το αντίτιμο για την απόκτηση του Ροναλντίνιο από την Μπαρτσελόνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διοικητής της ομάδας.

    Ο βραζιλιάνος άσος που υπέγραψε 5ετές συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, αποχαιρέτισε την Παρί Σεν Ζερμέν και αναμένεται να εισπράξει 25 εκατομμύρια ευρώ για τη μετεγγραφή του και επιπλέον 5 εκατομμύρια ευρώ ανάλογα με την απόδοσή του στην ομάδα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων EFE.

    [22] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΟΥ ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΕΛΙ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΙΣ ΒΡΕΤΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

    Λονδίνο, 19 Ιουλίου 2003 (16:52 UTC+2)

    Στο θάνατο του Ντέιβιντ Κέλι, συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης στο θέμα των φακέλων για το οπλοστάσιο του Ιράκ αναφέρονται σήμερα εκτενώς οι βρετανικές εφημερίδες, μεταδίδει το BBC.

    Η Ιντιπέντεντ (The Independent) έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Ο θάνατος ενός δημόσιου υπάλληλου, ενός θύματος του πολέμου». Οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς (Financial Times) σε πρωτοσέλιδο άρθρο «Ο θάνατος του εμπειρογνώμονα όπλων αναζωπυρώνει την κρίση για το Ιράκ» καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, προσπαθεί να περιορίζει την μείζονα κρίση που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Η αστυνομία χαρακτηρίζει τον θάνατο "ανεξήγητο" και ευρέως πιστεύεται ότι πρόκειται για αυτοκτονία».

    Η Ντέιλι Τέλεγκραφ (Daily Telegraph) στην πρώτη σελίδα, με τίτλο «Ο θάνατος του αποδιοπομπαίου τράγου στο ντοσιέ για το Ιράκ», παραθέτει τα λόγια της χήρας του Ντέιβιντ Κέλι: «Ήταν πάρα, πάρα πολύ ταραγμένος και δυστυχής για ό,τι συνέβη... δεν ήταν αυτός ο κόσμος στον οποίο ήθελε να ζει», είπε η χήρα του Ντέιβιντ Κέλι.

    Οι Τάιμς (Τιmes) προβάλλουν το ερώτημα «Ντέιβιντ Κέλι, θύμα ενός άλλου πολέμου;» «Η δριμύτητα της Ντάουνιγκ Στρητ, η αλαζονεία του BBC, η ασπλαχνία των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ο στόμφος του Κοινοβουλίου, όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στην τραγική αυτή υπόθεση», σχολιάζει η εφημερίδα.

    Η Γκάρντιαν (Guardian) στον πηχυαίο της τίτλο γράφει: «Το θύμα της βεντέτας». «Η λεπτομέρεια των 45 λεπτών (δηλ. το κατά πόσο το μπορούσε να χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής μέσα σε 45 λεπτά) αναβαθμίστηκε από τον Τόνι Μπλερ σε ζήτημα κακεντρεχούς κατηγορίας προς την άγια ακεραιότητά του, και έτσι έπρεπε να παταχθεί με κάθε τρόπο», σχολιάζει ο Hugo Young της Γκάρντιαν. «Η κακοσμία που αφήνει πίσω της η ιστορία είναι ακόμη πιο αφόρητη: η κακοσμία ενός κράτους- συνδυασμός εκτελεστικής εξουσίας και κοινοβουλίου- πρόθυμου να εγκαταλείψει κάθε αίσθηση μέτρου προκειμένου να κερδίσει σημεία έναντι των επικριτών», γράφει ο βρετανός αρθρογράφος. Και στο κύριο σχολιαστικό της άρθρο η Γκάρντιαν υπογραμμίζει: «Ένας ευπρεπής και ευσυνείδητος δημόσιος υπάλληλος είναι τώρα νεκρός. Δεν πρέπει να ξεχαστεί. Για να υιοθετήσουμε μια παρόμοια φράση, η ιστορία θα αποφασίσει αν θα συγχωρήσει».

    [23] ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΑΡΟΝ-ΑΜΠΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 19 Ιουλίου 2003 (14:24 UTC+2)

    Αύριο αναμένεται να συναντηθούν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν και ο παλαιστίνιος ομόλογός του Μαχμούντ Αμπάς, όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Κυρίαρχα ζητήματα που θα διατυπωθούν από τις δύο πλευρές είναι η εξάρθρωση του κυκλώματος της παλαιστινιακής τρομοκρατίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα του Ισραήλ ενώ ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός θα ζητήσει την απελευθέρωση παλαιστινίων κρατουμένων από το Ισραήλ και την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από τις παλαιστινιακές περιοχές.

    [24] ΑΝΟΙΧΤΟ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΡΟΛΟΥ ΑΠΟ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 19 Ιουλίου 2003 (12:22 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ που αντιμετωπίζουν υψηλό πλέον κόστος σε ανθρώπινες απώλειες, αλλά και οικονομικά κεφάλαια, προκειμένου να σταθεροποιήσουν την κατάσταση στο Ιράκ, αφήνουν ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο μεγαλύτερου ρόλου για τον ΟΗΕ, στους τομείς της διεξαγωγής ειρηνευτικής επιχείρησης, αλλά και της συμμετοχής στην προσπάθεια ανασυγκρότησης.

    « Είμαστε ανοιχτοί σε μια τέτοια προοπτική και τη συζητάμε, αλλά στο σημείο που βρισκόμαστε, δε μπορούμε να γνωστοποιήσουμε κάποιο συμπέρασμα» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, Ριτσαρντ Μπουσερ.

    Η εξέλιξη αυτή σημειώνεται καθώς το δημόσιο εχθρικό αίσθημα των Ιρακινών κατά της παρουσίας των Αμερικανών στρατιωτών, φουντώνει. Κατά την άποψη υψηλόβαθμων στελεχών του αμερικανικού πενταγώνου, καμία πρόβλεψη ή σχεδιασμός δε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το βαθμό κατάρρευσης και κοινωνικής αναρχίας, που τελικά επικράτησε μετά τον πόλεμο στη Βαγδάτη.

    [25] ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΖΑΖ ΣΤΟ ΛΥΚΑΒΗΤΟ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2003 (11:15 UTC+2)

    Μουσική τζαζ και χορός ενώνονται σε μία παράσταση για να παρουσιάσουν ένα μοναδικό μουσικο-χορευτικό θέαμα. Το διάσημο σχήμα Jazz Ballets de Montreal έρχεται στο θέατρο του Λυκαβηττού στις 22 Ιουλίου. Το Μπαλέτο τζαζ του Μόντρεαλ ιδρύθηκε τη δεκαετία του '70, την εποχή όπου ξεπήδησαν νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης, όπως η ροκ όπερα και ο χορός τζαζ. Τριάντα περίπου χρόνια αργότερα, τα μπαλέτα διαθέτουν μία τεράστια γκάμα ρεπερτορίου. Υπό τη διεύθυνση του διάσημου χορευτή Louis Robitaille από το 1998, περιοδεύουν σε όλον τον κόσμο. Αξίζει να αναφερθεί πως, από το 1972 που ήταν το έτος ίδρυσής τους, έχουν δώσει πάνω από 1.900 παραστάσεις, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.000.000 θεατές σε 58 χώρες του κόσμου.

    Σημειώνουμε ότι λόγω τεχνικού κωλύματος, ακυρώνεται η προγραμματισμένη παράσταση του Μπαλέτου για τις 21 Ιουλίου στο Ηρώδειο. Οσοι είχαν προαγοράσει εισιτήρια για τις 21/7 μπορούν να τα αλλάξουν για τις 22/7 στα ταμεία από τα οποία τα αγόρασαν ή να ζητήσουν την επιστροφή του αντιτίμου των εισιτηρίων τους.

    a.. Στον ίδιο χώρο στις 23/7 φιλοξενείται μία μεγάλη μορφή στο χώρο των τζαζ αυτοσχεδιασμών, ο μοναδικός πιανίστας Ζακ Λουσιέ με το τρίο του. Ενα κλασικό τρίο της τζαζ μουσικής - πιάνο, ντραμς και κοντραμπάσο - που αγγίζει τις «ιερές» μουσικές των μεγάλων κλασικών και αποδεικνύει ότι η μουσική είναι διαχρονική και δεν έχει σύνορα και κλισέ. Με απόλυτο σεβασμό στους «δρόμους», στα «χρώματα» και τους ρυθμούς της τζαζ μουσικής, ο Ζ. Λουσιέ μεταμορφώνει τον Μπαχ και τον Βιβάλντι και τους κάνει σύγχρονους συνθέτες του 21ου αιώνα. Σπουδαίος πιανίστας ο ίδιος, με περγαμηνές σπουδών στο κλασικό πιάνο από το Κονσερβατουάρ του Παρισιού και γνωρίζοντας από «πρώτο χέρι» τη δυσκολία της ερμηνείας των έργων που άφησαν πίσω τους οι συνθέτες «γίγαντες» των 3 τελευταίων αιώνων, δε διστάζει να κάνει την πρόταση που κέρδισε τους μουσικόφιλους όλου του κόσμου.

    [26] "ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ" ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ

    Αθήνα, 19 Ιουλίου 2003 (11:02 UTC+2)

    «Μουσική από τον Κινηματογράφο», είναι ο τίτλος του προγράμματος - σύνθεση μουσικών θεμάτων από ταινίες που παρουσιάζει, στο Ηρώδειο, την Κυριακή, η Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας - Kaiserslautern υπό τη διεύθυνση του Βρετανού Nic Raine και με τη συμμετοχή της Αμερικανίδας τραγουδίστριας του Broadway, Kim Criswell. Ερμηνεύουν γνωστές κινηματογραφικές μελωδίες, που ερέθισαν τη φαντασία εκατομμυρίων ακροατών σε ολόκληρο τον κόσμο... Ανάμεσά τους, κυρίαρχη θέση έχουν ο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» του Nino Rota, η Καβατίνα «He was oh so beautiful. Beautiful to my eyes» του Stanley Myers για τον «Ελαφοκυνηγό», ο «Ταχυδρόμος» του Luis Enrique Bacalov, το αέρινο «Ενας άντρας και μια γυναίκα» του Francis Lai, το πολύ αγαπημένο του Marvin Hamlisch για «Τα καλύτερά μας χρόνια», που είχε ηχογραφήσει η Barbra Streisand. Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς, η ερμηνεία των βραβευμένων με Οσκαρ «Ποτέ την Κυριακή» του Μάνου Χατζιδάκι και «Δρόμοι της Φωτιάς» του Βαγγέλη Παπαθανασίου, το επίσης βραβευμένο «Πέρα από την Αφρική» του John Barry, κ.ά.

    a.. Μία από τις σπουδαιότερες μορφές της μουσικής για την Εβδομη Τέχνη, ο συνθέτης Maurice Jarre, παρουσιάζει, τη Δευτέρα, στο Ηρώδειο μια ενδιαφέρουσα αναδρομή στα διάφορα μουσικά στιλ που αξιοποίησε για ταινίες. Στη συναυλία, ο Maurice Jarre διευθύνει την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR) σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά με μουσική του από τις ταινίες: «Ολέθρια Σχέση», «Αόρατος Εραστής», «Το Παρίσι καίγεται», «Δόκτωρ Ζιβάγκο», «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών», «Ο Λόρενς της Αραβίας», «Μαντ Μαξ», «Γκραν Πρι», «Το Πέρασμα στην Ινδία», «Σιωπηλός μάρτυρας», «Πάντσο Βίλα», «Το τενεκεδένιο ταμπούρλο» και «Sunshine».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 July 2003 - 18:13:52 UTC