Browse through our Interesting Nodes for Greek Discussion Lists & Newsgroups Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-07-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
  • [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ο ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΚΙΝΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ
  • [03] ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΕΛΙ
  • [04] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΑΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
  • [05] O Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
  • [06] ΣΕ ΠΤΩΣΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΝΙΖΕΙ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  • [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
  • [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΕ
  • [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΟΛ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ WAZ
  • [10] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ
  • [11] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [12] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΩΘΗΣΑΝ ΤΟ Χ.Α
  • [13] ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΞΗΓΕΙΛΕ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ
  • [14] ΕΥΝΟΪΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.
  • [15] Ο ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [16] ΤΟ ΚΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
  • [17] ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 12 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ
  • [18] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟ 2003
  • [19] ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [20] ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο Δ. ΔΕΣΠΟΣ
  • [21] ΣΤΑ ΤΡΙΑ - ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [22] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ "ΕΓΝΑΤΙΑ"
  • [23] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ
  • [24] ΙΡΑΝ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ
  • [25] ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: Η Β.ΚΟΡΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • [26] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ
  • [27] ΣΤΟΥΣ 148 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΟΗΕ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [29] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ"
  • [30] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ
  • [31] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
  • [32] Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΘΙΑΣΩΝ
  • [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Ε. ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (11:10 UTC+2)

    Τον Νοέμβριο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το νέο εκλογικό νόμο, ενώ ο χρόνος έναρξης της ισχύος του θα εξαρτηθεί από την πορεία της συζήτησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, με δηλώσεις που έκανε το πρωί στο ραδιοφωνικό σταθμό "Flash" υποστήριξε πως εφόσον ο διάλογος καταλήξει σε συμφωνία ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει μετά την άνοιξη του 2005.

    Αντίθετα, εάν η Νέα Δημοκρατία δεν προσέλθει σε διάλογο, ο κ.Πρωτόπαπας απέφυγε να αναφερθεί στο χρόνο εφαρμογής του νέου νόμου. «Δεν καταλαβαίνω γιατί η Νέα Δημοκρατία αρνείται να συζητήσει, από τη στιγμή που οι εκλογές το 2004 θα γίνουν με τον παρόντα εκλογικό νόμο. Αυτό το θέλουμε δηλαδή. Το 2004 θα πάμε σε εκλογές με τον παρόντα νόμο. Επομένως που είναι η εκλογική σκοπιμότητα και γιατί η Νέα Δημοκρατία αρνείται να συζητήσει;», υπογράμμισε ο υπουργός Τύπου.

    [02] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ Κ.Ο ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΚΙΝΗΣΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΜΕΧΡΙ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (14:57 UTC+2)

    Της Νατάσας Θωμά

    Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να καταθέσουν στην Επιτροπή Οικονομικού Ελέγχου της Βουλής την κίνηση των χρηματιστηριακών τους συναλλαγών η οποία θα επεκτείνεται για την περίοδο από το 1997 έως το 2002 και όχι από το 1998 έως το 2000 όπως είχε αρχικά αποφασιστεί.

    Αυτό θα τους καλεί να κάνουν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με επιστολή του που θα στείλει την Τρίτη προς την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος του.

    Όπως δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης , η συγκέντρωση όλων των στοιχείων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και μετά η Επιτροπή Ελέγχου θα τις στείλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων εντός δύο μηνών.

    "Κάθε ένας βουλευτής έχει λόγο να συμβάλει στο ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων γιατί αρκετά επιβαρύνεται ο πολιτικός βίος από τις εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί και οι οποίες, δυστυχώς, εντοπίζονται μόνο στο Κοινοβούλιο" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

    Εν τω μεταξύ, πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χθες αλλά και σήμερα, με δηλώσεις τους αναφορικά με το "πόθεν έσχες" τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της ΝΔ να επεκταθεί σε όσους διαχειρίζονται το δημόσιο χρήμα.

    Από την πλευρά του πάντως ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης απέρριψε την πρόταση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτηρίζοντας την ανεφάρμοστη και χαοτική.

    Ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι η κυβέρνηση μέχρι τέλη Αυγούστου θα έχει έτοιμο το ν/σ για το πόθεν έσχες των βουλευτών, το οποίο θα κατατεθεί τον Οκτώβριο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο έλεγχος θα αφορά όπως είπε την περίοδο 1990 - 2003 και θα επεκτείνεται όχι μόνο σε διοικητές ΔΕΚΟ αλλά ακόμα και σε νομάρχες και δημάρχους.

    [03] ΒΡΕΘΗΚΕ ΝΕΚΡΟΣ Ο ΝΤΕΪΒΙΝΤ ΚΕΛΙ

    Λονδίνο, 18 Ιουλίου 2003 (15:41 UTC+2)

    Νεκρός είναι τελικά ο Ντέιβιντ Κέλι, επιθεωρητής όπλων και σύμβουλος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, που αγνοούνταν από χθες το μεσημέρι.

    Η σορός του Κέλι βρέθηκε σήμερα κοντά στο σπίτι του αλλά μέχρι πριν από λίγο δεν είχε αναγνωριστεί η ταυτότητα του πτώματος.

    Τα ίχνη του σύμβουλου του Υπουργείου Άμυνας χάθηκαν χθες όταν γύρω στις 3 μετά το μεσημέρι βγήκε για τη συνηθισμένη του βόλτα αλλά δεν επέστρεψε.

    Ο Ντέιβιντ Κέλι κατηγορήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ότι έδωσε στοιχεία στο BBC σύμφωνα με τα οποία δεν αποδεικνύονταν η ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ, κάτι που καθιστά αδικαιολόγητη τη στρατιωτική επέμβαση.

    [04] ΑΓΝΩΣΤΟΙ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΑΝ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (20:29 UTC+2)

    Αγνωστοι εξολόθρευσαν χθες με φόλα στον οικισμό Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας όλα τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά.

    Οπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν είναι η πρώτη φορά που στο συγκεκριμένο μέρος θανατώνονται με βαναυσότητα τα τετράποδα της περιοχής. Το γεγονός γεννά ερωτηματικά για το κατά πόσο πρόκειται για έργο κάποιων ανθρώπων με ψυχικά προβλήματα ή είναι οργανωμένο σχέδιο.

    [05] O Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (20:03 UTC+2)

    «Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού για αλλαγές στο εκλογικό σύστημα αποτελούν συνέχεια του απαράδεκτου και αντιδημοκρατικού συστήματος της ενισχυμένης αναλογικής, που παραχαράσσει τη λαϊκή βούληση και στηρίζει τον δικομματισμό και μονοκομματικές κυβερνήσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    «Το ΔΗΚΚΙ θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα για διάλογο από θεσμική υποχρέωση, αλλά και για να προβάλλει και να διεκδικήσει την εφαρμογή, ως μόνιμου εκλογικού συστήματος, της γνήσιας απλής αναλογικής, όπως αυτό κατά συγκεκριμένο τρόπο διατυπώθηκε στη Βουλή με πρόταση νόμου το 1999, την οποία υπογράψαμε οι βουλευτές του ΔΗΚΚΙ του ΚΚΕ και του ΣΥΝ. Οι σύγχρονες ανάγκες και η πολύπλευρη κρίση αντιμετωπίζονται μόνο μέσα από ένα τέτοιο σύστημα γνήσιας απλής αναλογικής», ανέφερε.

    Το ότι ο εκλογικός νόμος «γίνεται λίγο αναλογικότερος και κλέβει το 20% των ψήφων από τα μικρά κόμματα και ενισχύει τα μεγάλα, άρα και τον δικομματισμό, δεν μπορεί να αποτελέσει πρόσχημα για να αποδεχτούμε ένα τέτοιο καλπονοθευτικό σύστημα», υπογράμμισε ο κ. Τσοβόλας.

    «Δεν είναι το ζητούμενο για το πολιτικό μας σύστημα και για τα συμφέροντα του λαού να κάνουμε λιγότερο άθλιο το υπάρχων άθλιο σύστημα. Χρειάζονται ριζικές και καθαρές λύσεις», κατέληξε.

    [06] ΣΕ ΠΤΩΣΗ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΤΟΝΙΖΕΙ Η Α. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. όπου η ανεργία έχει μειωθεί κατά 1%, δήλωσε η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Επισήμανε ακόμη ότι όλες οι άλλες χώρες λόγω της ύφεσης και των προβλημάτων έχουν αύξηση της ανεργίας, ενώ αναγνώρισε ότι ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα είναι μεγάλο, αλλά έχει σημειωθεί μειωτική τάση.

    «Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε., σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που έχει μείωση της ανεργίας κατά ποσοστιαία 1 μονάδα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι με εξαίρεση μόνο την Ιταλία στην οποία έχει σημειωθεί πολύ μικρή μείωση της ανεργίας, όλες οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, λόγω της ύφεσης, έχουν αυξητική τάση στο θέμα αυτό.

    Οπως τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου, αυτή τη στιγμή υπάρχει στην ΕΕ μελέτη, η οποία αφορά στην αύξηση του εργασιακού ορίου, καθώς σε χώρες όπως η Ελλάδα το όριο είναι πολύ χαμηλό.

    «Στη χώρα μας έχουμε πολύ χαμηλή απασχόληση του εργατικού δυναμικού άνω των 55 ετών. Το θέμα είναι να δημιουργούμε θέσεις εργασίας και όχι να βγάζουμε τους ανθρώπους από την αγορά εργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Η Ελληνίδα επίτροπος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη συζήτηση που γίνεται αυτό το διάστημα στην Επιτροπή σχετικά με τον χρηματοδοτικό σχεδιασμό 2006-2013, τα Κοινοτικά πλαίσια και την αγροτική πολιτική.

    [07] ΕΠΙΣΤΟΛΗ Α. ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Επιστολή προς το νέο υπουργό Δημόσιας Τάξης, Γιώργο Φλωρίδη, απέστειλε η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ίσων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Άννα Καραμάνου.

    Η κ. Καραμάνου ζητά την άμεση παρέμβασή του κ. Φλωρίδη για την περίπτωση της νεαρής Ουκρανής, η οποία δεν εκλήθη να καταθέσει στη δίκη των ανθρώπων που η ίδια κατήγγειλε για βιασμό και σωματεμπορία. Δεδομένου ότι ο ένας εξ αυτών είναι αρχιφύλακας του Αστυνομικού Τμήματος Αμαλιάδας, η κυρία Καραμάνου θεωρεί πως ο χειρισμός της υπόθεσης υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών τόσο απέναντι στην Δικαιοσύνη, όσο και απέναντι στην Ελληνική Αστυνομία. Είναι, επομένως, απαραίτητο να υπάρξει παρέμβαση «ώστε να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη και να διεξαχθεί μια δίκη που δε θα θίγει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την κοινή λογική».

    Για το θέμα της διακίνησης προσώπων, και ιδιαίτερα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών, το οποίο έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις κατά τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας, η κ. Καραμάνου ζητά να εκδοθούν άμεσα τα προεδρικά διατάγματα που θα θέσουν σε εφαρμογή το Ν.3064/2002 για την καταπολέμηση του trafficking και την περίθαλψη των θυμάτων.

    Σημειώνεται ότι η κ. Καραμάνου έχει καταθέσει από τις 11 Μαΐου 2003 ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Πρόληψη, την Καταπολέμηση της Σωματεμπορίας και την Παροχή Βοήθειας προς τα θύματα. «Μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, που κατατάσσει την Ελλάδα στη χειρότερη κατηγορία, ως προς την αντιμετώπιση του trafficking, νομίζω πως η πρόταση αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επίκαιρη, ενώ η υλοποίησή της μπορεί να αποτελέσει έμπρακτη απόδειξη της πρόθεσης της Ελλάδας να πατάξει τα εγκληματικά δίκτυα των δουλεμπόρων» καταλήγει.

    [08] ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΡΤ ΑΕ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Επιστολή προς τον πρόεδρο της ΕΡΤ ΑΕ απέστειλε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    «Δια της παρούσης, συγχαίρω τη ΝΕΤ, η οποία, στο δελτίο ειδήσεων των 18:00, πρόβαλε (οn camera) απάντηση του Υπουργού Τύπου κ. Χρ. Πρωτόπαπα σε αντίστοιχη (on camera) δήλωσή μου, από την οποία όμως, προηγουμένως, δεν παρουσίασε ούτε ένα δευτερόλεπτο», τονίζεται στην επιστολή.

    [09] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΔΟΛ ΜΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ WAZ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Οι βασικοί μέτοχοι του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), που αντιπροσωπεύουν συνολικώς 65,5% του συνολικού μετοχικού του κεφαλαίου της εταιρίας, υπέγραψαν σήμερα επιστολή προθέσεων συνεργασίας με το γερμανικό εκδοτικό οίκο WESTDEUTSCHE ALLGEMEIN Zeitungsverlag GmbH & Co Zeitschriftenu.Beteilingungs-KG (''WAZ-ZB'') που εδρεύει στην Εσση της Γερμανίας.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΔΟΛ η κίνηση αυτή έγινε προκειμένου στο πλαίσια της νέας αναμορφούμενης Ευρωπαϊκής (και διεθνούς) επικοινωνιακής αγοράς, να μελετηθούν οι δυνατότητες ανάπτυξης διεθνών συνεργασιών που θα κατοχυρώνουν και θα ενισχύουν την θέση του ΔΟΛ ως του πρώτου Εκδοτικού Οργανισμού της Ελλάδος.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι ''η πρόθεση συνεργασίας του ΔΟΛ με τον γερμανικό οργανισμό WAZ, το ισχυρότερο και οικονομικώς υγιέστερο εκδοτικό συγκρότημα της Γερμανίας, δεν θίγει την ανεξαρτησία ούτε την αυτοτέλεια του ΔΟΛ, ούτε πρόκειται περί απλής εμπορικής συναλλαγής με πώληση μετοχών''.

    Διατηρώντας την πλειοψηφία (που ανήκει στον κ. Χρήστο Δ. Λαμπράκη) ο ΔΟΛ μελετά μαζί με τη WAZ τις προοπτικές συμμετοχής των δύο εταιρειών για πολλαπλό αναπτυξιακό σχεδιασμό, κοινού επιχειρηματικού συμφέροντος.

    Θα εξετασθεί η δυνατότητα συστάσεως από τους βασικούς μετόχους του ΔΟΛ και την WAZ-ZB εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα ανήκει το 61% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ και στην οποία θα συμμετέχουν κατά 51% ο κ. Χρήστος Δ. Λαμπράκης και κατά 49% ο γερμανικός οίκος.

    Η επιστολή προθέσεων και η κατάρτιση οριστικής συμφωνίας τελούν, μεταξύ των άλλων, υπό την προϋπόθεση επιβεβαιώσεως νομικών, οικονομικών και λοιπών στοιχείων.

    Μόλις οριστικοποιηθούν τα στοιχεία των περαιτέρω συνεννοήσεων μεταξύ των μερών και καταρτισθούν οι σχετικές συμφωνίες οι βασικοί μέτοχοι του Δ.Ο.Λ θα προβούν στις αναγκαίες και λεπτομερέστερες ανακοινώσεις.

    [10] ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (18:12 UTC+2)

    Αλλαγές επέρχονται στην αγορά του μελιού με υπουργική απόφαση που ήδη υπεγράφη. Η απόφαση ορίζει ότι για να χαρακτηρίζεται το ελληνικό μέλι ως θυμαρίσιο θα πρέπει να περιέχει 18% γυρεόκοκκους θυμαριού.

    Οι δειγματοληψίες για τη φυτική προέλευση του μελιού θα διενεργούνται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης ή τις υπηρεσίες του Γενικού Χημείου του Κράτους και θα προωθούνται για ανάλυση σε εργαστήρια του ευρύτερου δημοσίου τομέα, με ευθύνη των μελισσοκομικών φορέων.

    Τα χρήματα που περισσεύουν από το πρόγραμμα πρωτοβουλιών προβολής και διάθεσης του μελιού, θα διανέμονται στους παραγωγούς-μέλη της Ενωσης Μελισσοκόμων, με απόφαση της γενικής συνέλευσής της.

    Σημειώνεται ότι ο υπουργός Γεωργίας, Γιώργος Δρυς, θα πάρει μέρος στη «Γιορτή του Μελιού» που οργανώνουν, στις 22 Ιουλίου, οι φορείς του κλάδου στην ορεινή Βύτινα του νομού Αρκαδίας.

    [11] ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΝΕΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (18:01 UTC+2)

    Από την 1η Αυγούστου θα μπορούν να πραγματοποιούνται επισκέψεις στην ηλεκτρονική διεύθυνση της κάθετης πύλης του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας, η οποία είναι η www.paratiritirio.gr.

    Ο ρόλος του Παρατηρητηρίου Νεανικής Επιχειρηματικότητας συνίσταται στη συλλογή, έρευνα και ανάλυση μικροοικονομικών και μακροοικονομικών μεγεθών, στοιχείων σε σχέση με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και παροχή επεξεργασμένης και τυποποιημένης πληροφορίας σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    Tο Παρατηρητήριο στοχεύει στη δικτύωση τόσο των Θυρίδων επιχειρηματικότητας όσο και των φορέων άσκησης πολιτικής στον τομέα της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας (Ο.Α.Ε.Δ, ΕΟΜΜΕΧ, ΕΠΑ, Ε.Ι.Ε., ΚΠΑ, ΤΕΕ, ΟΕΕΚ, Γραφεία Διασύνδεσης κ.τ.λ), ούτως ώστε οι διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στο οικονομικό-κοινωνικό περιβάλλον για ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι έρευνες για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας κ.α., οι οποίες είναι διάσπαρτες μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών φορέων στήριξης αλλά και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, να είναι άμεσα προσβάσιμες.

    Μεταξύ των δραστηριοτήτων και των υπηρεσιών που θα προσφέρει το Παρατηρητήριο Νεανικής Επιχειρηματικότητας συγκαταλέγονται:

    - Η αξιολόγηση και επεξεργασία των πληροφοριών προκειμένου να αναδιανεμηθούν δομημένα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

    - Η δημιουργία Τράπεζας Πληροφοριών όπου θα μπορούν να αποθηκευθούν πληροφορίες από Δημόσιους ή Ιδιωτικούς φορείς εθνικού και ευρωπαϊκού επιπέδου.

    - Η συγκέντρωση και επεξεργασία στατιστικών στοιχείων που προέρχονται από τις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και από άλλες στατιστικές πηγές.

    - Η προβολή των δραστηριοτήτων που αναπτύσσονται τόσο από το Παρατηρητήριο όσο και από τις Θυρίδες ή άλλους φορείς επιχειρηματικότητας καθώς και από τα Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας και τις σχολές Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης.

    - Η δημιουργία και διαρκής ενημέρωση Μητρώου Νέων Επιχειρήσεων.

    - Η αξιολόγηση της πορείας της επιχειρηματικότητας σε μικρό-και μακροοικονομικό επίπεδο, η διενέργεια αναλύσεων και η επεξεργασία των προτάσεων, η παροχή γνωμοδοτήσεων κ.ο.κ.

    [12] ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΩΘΗΣΑΝ ΤΟ Χ.Α

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (16:37 UTC+2)

    Σε θετικό πεδίο τερμάτισε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λαμβάνοντας ώθηση από τις τοποθετήσεις των επενδυτών στις τράπεζες, αλλά και σε μετοχές της μικρής κεφαλαιοποίησης.

    Συγκεκριμένα, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στην ελληνική κεφαλαιαγορά, έκοψε το νήμα της συνεδρίασης καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 1,05% και διαμορφώθηκε στις 2.085,49 μονάδες, έχοντας διασπάσει ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 2.100, σκαρφαλώνοντας στο επίπεδο των 2.106,11 μονάδων.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε στο ποσό των 247,2 εκατ. ευρώ, ενώ από τις υπό διαπραγμάτευση μετοχές, η πλειοψηφία των 245 διέγραψαν ανοδική τροχιά, έναντι 92 πτωτικών και 42 αμετάβλητων.

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας σημείωσαν οι τρεις εκ των τεσσάρων δεικτών FTSE της κεφαλαιοποίησης, με τον Mid 40 της μέσης να εμφανίζει τα μικρότερα κέρδη της τάξης του 0,81%.

    Πρωταγωνιστής της ανόδου αναδείχθηκε σήμερα ο Small Cap 80 της μικρής κεφαλαιοποίησης, καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 2,13%, έναντι ενίσχυσης 1,45% για τον εικοσάρη των επιλεγμένων Blue chips και 1,415 για τον FTSE/ASE 140.

    Αντίθετη τροχιά διέγραψαν σήμερα οι δεικτοβαρείς κλάδοι των τραπεζών και τηλεπικοινωνιών, με τον μεν πρώτο να ενισχύεται σημαντικά σε ποσοστό της τάξης του 2,12% και τον δεύτερο να υποχωρεί κατά 0,62%.

    Μεταξύ των 21 επιμέρους δεικτών, μόνο αυτός του λιανικού εμπορίου υποχώρησε οριακά σε ποσοστό της τάξης του 0,01%, ενώ στον αντίποδα, αισθητή άνοδο (4,24%) σημείωσε και σήμερα αυτός των εκδόσεων και εκτυπώσεων.

    Κέρδη άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψαν κατά σειρά οι δείκτες των συμμετοχών (2,31%), επενδύσεων (1,89%) και της πληροφορικής (1,33%).

    Κατά 0,98% ενισχύθηκε ο δείκτης των ειδών λύσεων πληροφορικής, κατά 0,90% των βασικών μετάλλων, κατά 0,86% της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας, κατά 0,83% των διυλιστηρίων, κατά 0,74% της υψηλής ταχύτητας κυκλοφορίας, κατά 0,72 των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων και κατά 0,64% των βιομηχανιών.

    Μεγέθυνση σε ποσοστό της τάξης του 0,47% εμφάνισε ο κλάδος των τροφίμων και ποτών, κατά 0,45% αυξήθηκε αυτός των κατασκευαστικών, κατά 0,43% της παράλληλης αγοράς και κατά 0,34% της κλωστοϋφαντουργίας. Τη μικρότερη άνοδο εμφάνισαν οι κλάδοι του χονδρικού εμπορίου (0,06%) και των ασφαλειών (0,07%).

    [13] ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ ΕΞΗΓΕΙΛΕ ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (15:46 UTC+2)

    Την τροποποίηση της μαθηματικής μεθόδου ανάδειξης Αναδόχου στα δημόσια έργα , προανήγγειλε με σημερινή ανακοίνωσή της η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Βάσω Παπανδρέου, κάνοντας παράλληλα και έναν απολογισμό της χρήσης της υπό την παρούσα μορφή.

    Η Μαθηματική Μέθοδος θεσμοθετήθηκε το 1998 με το Νόμο 2576, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των υπερβολικά χαμηλών εκπτώσεων που ταλαιπωρούσαν τον τομέα παραγωγής δημοσίων έργων για δύο περίπου δεκαετίες.

    Τα αποτελέσματα από την μέχρι σήμερα εφαρμογή της Μαθηματικής Μεθόδου είναι πολύ θετικά, γιατί μεταξύ άλλων μειώθηκε περισσότερο από 50% ο χρόνος του προσυμβατικού σταδίου ανάθεσης των έργων, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΠΕΧΩΔΕ.

    Παράλληλα, με την εφαρμογή της μαθηματικής μεθόδου, εκμηδενίστηκαν οι υποκειμενικοί παράγοντες αξιολόγησης, επιλύθηκε οριστικά και αμετάκλητα το πρόβλημα των «μεγάλων εκπτώσεων από 55% που ήταν κατά μέσο όρο μέχρι το 1997 σε 25 % περίπου από το 1998 μέχρι σήμερα, μειώθηκε το ποσοστό των υπερβάσεων του κόστους από 50% σε περίπου 20% και υπάρχει σημαντική και εμφανής διαφορά στην ποιότητα κατασκευής των έργων.

    Η κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. αναγνωρίζει το δυναμικό χαρακτήρα του τομέα παραγωγής δημοσίων έργων, διερευνά σε βάθος θέματα που αφορούν την λειτουργία της Μαθηματικής Μεθόδου και θα παρέμβει εφόσον απαιτηθούν βελτιωτικές τροποποιήσεις.

    Με δεδομένα τα ανωτέρω θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής της Μαθηματικής Μεθόδου κατά την τελευταία πενταετία, αλλά και την ανάγκη προσαρμογής του στις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην αγορά, το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. προτίθεται να τροποποιήσει τη Μαθηματική Μέθοδο ορισμένα σημεία της.

    Αυτά αφορούν την αύξηση του συντελεστή πολλαπλασιασμού του «μ για τον προσδιορισμό των υψηλών προσφορών (υ.π.) (άρθρο 2 παρ. 3(β) του Ν.2576/1998), τη μείωση του συντελεστή για τον προσδιορισμό των υπερβολικά χαμηλών προσφορών (υ.χ.π.) (άρθρο 2 παρ. 3(ε) του Ν.2576/1998), την προσαρμογή του συντελεστή «ρ με βάση τις ανωτέρω τροποποιήσεις (άρθρο 2 παρ. 3(ζ) του Ν.2576/1998) και το δικαίωμα πλήρους αιτιολόγησης των υπερβολικά χαμηλών προσφορών (υ.χ.π.).

    Στις περιπτώσεις που οι αναθέτουσες αρχές κρίνουν αιτιολογημένες τις υπερβολικά χαμηλές προσφορές, θα ζητούνται από αυτούς τους αναδόχους πρόσθετες τραπεζικές εγγυήσεις, ενώ στις περιπτώσεις παράβασης των συμβατικών υποχρεώσεων των ανωτέρω αναδόχων θα προβλέπονται πρόσθετες και αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

    [14] ΕΥΝΟΪΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2003 (19:27 UTC+2)

    Ιδιαίτερα ευνοϊκό είναι το πρόγραμμα συμμετοχής της Κύπρου στα οικονομικά της ΕΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ (ECOFIN), στην οποία συμμετείχε, ο κ. Κυπριανού είπε πως σύμφωνα με την διευθέτηση η οποία ισχύει επίσης για την Μάλτα, την Σλοβενία και την Τσεχία για την τριετία, 2004, 2005 και 2006, η Κύπρος θα συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό συνολικά 424 εκ. Ευρώ.

    Σύμφωνα με τον Κυπριανού, τα έσοδα της Κύπρου για τη συμμετοχή στα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, είναι της τάξης των 177 εκ. Ευρώ, ενώ το ποσό που υπολείπεται από τα 424 εκ. θα το καλύψει η ΕΕ με συνεισφορά προς την Κύπρο και επιπρόσθετα θα δοθεί στην Κύπρο άλλο ένα ποσό ύψους 91 εκ. Ευρώ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [15] Ο ΙΑΚΩΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΠΡΟΣ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Το κείμενο της απαντητικής επιστολής του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όσον αφορά την πρόταση του για επαναφορά των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που αναμενόταν να σταλεί σήμερα στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ''είναι στο πνεύμα της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου.

    Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως στο απαντητικό κείμενο, ''σχολιάζουμε την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αλλά εμμένουμε στην άποψη ότι η πρόταση του απλώς αποπροσανατολίζει από την διαδικασία επίλυσης του κυπριακού''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [16] ΤΟ ΚΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ

    Λευκωσία, 18 Ιουλίου 2003 (19:22 UTC+2)

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι η συμπλήρωση 29 χρόνων από την βάρβαρη τουρκική εισβολή του Ιουλίου του 1974, ''δεν είναι απλώς μια ακόμη μαύρη επέτειος, είναι το μαχαίρι που στριφογυρνάει στην πληγή για σχεδόν 30 χρόνια'' και δεν πρόκειται να κλείσει αν δεν αποχωρήσει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης και έποικος.

    ''Τα δήθεν μέτρα καλής θέλησης του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς'', αναφέρει το ΚΕΑ, ''δεν αποτελούν παρά στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης, η οποία φαίνεται να χάνει την υπομονή της''.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [17] ΕΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 12 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΤΟ ΚΡΑΛΙΕΒΟ

    Βελιγράδι, 18 Ιουλίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Ενας Σέρβος στρατιώτης έχασε τη ζωή του και άλλοι 12 τραυματίστηκαν από

    έκρηξη ρουκέτας σε στρατόπεδο στο Κράλιεβο, στην κεντρική Σερβία, ανακοινώθηκε από το

    το υπουργείο Αμυνας Σερβίας - Μαυροβουνίου.

    Η έκρηξη σημειώθηκε χθες το βράδυ στη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης, τη στιγμή που οι στρατιώτες προσπαθούσαν να χειριστούν έναν εκτοξευτήρα ρουκετών.

    Ο 21χρονος στρατιώτης Πάβελ Κράιτσι υπέκυψε στα τραύματά του κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο του Κράλιεβο και άλλοι τέσσερις στρατιώτες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε κρίσιμη κατάσταση στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Βελιγραδίου. Αλλοι οκτώ στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες στο ιατρικό κέντρο του Κράλιεβο.

    Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας - Μαυροβουνίου Μπόρις Τάντιτς εξέφρασε τη λύπη του για την απροσεξία που οδήγησε σε τραγωδία. Ο κ. Τάντιτς επισκέφθηκε τους τραυματίες στο νοσοκομείο του Βελιγραδίου και δήλωσε ότι θα βρεθούν οι υπαίτιοι, καθώς αντί για εκπαιδευτικά πυρά στη διάρκεια της άσκησης χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά πυρά.

    [18] ΦΕΡΧΟΙΓΚΕΝ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΤΟ 2003

    Βουκουρέστι, 18 Ιουλίου 2003 (18:36 UTC+2)

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν δήλωσε σήμερα ότι αν οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς στην Ρουμανία, τότε το κεφάλαιο 24 (που αφορά στη Δικαιοσύνη και στις Εσωτερικές Υποθέσεις) θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2003.

    Ο κ. Φερχόιγκεν προέβη σε αυτές τις δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με την υπουργό Δικαιοσύνης της Ρουμανίας Μικαέλα Ροντίτσα Στανόγιου, στην οποία συζήτησαν την στρατηγική που θα ακολουθήσει το Βουκουρέστι στις αλλαγές στον τομέα δικαιοσύνης, το σχέδιο υλοποίησης αυτών και τα κονδύλια που απαιτούνται.

    Ιωάννα Ράντου

    [19] ΤΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Ηράκλειο, 18 Ιουλίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Την πορεία των Ολυμπιακών έργων στην πόλη του Ηρακλείου εξέτασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Επισκέφθηκε τα εργοτάξια συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Κρήτης, τον νομάρχη και τον δήμαρχο Ηρακλείου και βουλευτές και εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των εργασιών.

    Ο υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε το Παγκρήτιο Στάδιο το οποίο θα παραδοθεί για χρήση στο τέλος του χρόνου και θα έχει χωρητικότητα 27000 θέσεων, βοηθητικό γήπεδο, κλειστό κολυμβητήριο και κωπηλατήριο.

    Ο κ. Βενιζέλος επισκέφθηκε και τα οδικά έργα, τα οποία αναμένεται να ανακουφίσουν το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

    [20] ΣΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο Δ. ΔΕΣΠΟΣ

    Κοζάνη, 18 Ιουλίου 2003 (19:18 UTC+2)

    Ο Δημήτρης Δέσπος υπέγραψε σήμερα μονοετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Κ.Α.Ε Μακεδονικός.

    Η περίοδος 2003-2004 θα είναι η τρίτη στη σειρά για τον 27χρονο αθλητή στην ομάδα της Κοζάνης.

    «Το ότι θα αγωνιστώ για τρίτη σερί περίοδο σε μια ομάδα τα λέει όλα. Ηταν αυτό που ήθελα. Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένος», δήλωσε ο Δημήτρης Δέσπος μετά την υπογραφή του συμβολαίου.

    «Εχουμε πολλούς στόχους να εκπληρώσουμε, στοταμείο έχει μείνει ένα υπόλοιπο από πέρσι και ελπίζω ότι με τη σκληρή δουλειά θα κάνουμε ένα μεγάλο βήμα πιο μπροστά. Πιστεύω ότι η παρουσία του Μακεδονικού στην Ευρώπη θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την ομάδα μέσα από πολλά παιχνίδια. Θα πετύχουμε έτσι καλύτερη χημεία, θα δεθούμε και θα αποκτήσουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση», πρόσθεσε.

    [21] ΣΤΑ ΤΡΙΑ - ΠΕΝΤΕ ΠΗΓΑΔΙΑ Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2003 (12:36 UTC+2)

    Για τα Τρία Πέντε Πηγάδια της Νάουσας αναχώρησε το μεσημέρι η ποδοσφαιρική ομάδα του Αρη, καθώς εκεί θα συνεχιστεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας, μετά την επιστροφή των κιτρίνων από την Αυστρία.

    Ο Γιώργος Φοιρός και οι ποδοσφαιριστές του θα ξεκινήσουν σκληρή δουλειά, με το μυαλό τους όμως να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και στις ενέργειες της διοίκησης για την απόκτηση του πιστοποιητικού συμμετοχής στο νέο πρωτάθλημα.

    Στο μεταξύ, συνεχίζεται και σήμερα ο έρανος της ΠΑΕ Αρης για την σωτηρία της ομάδας. Εκατοντάδες φίλαθλοι εξακολουθούν να προσφέρουν όσα χρήματα μπορούν προκειμένου ο σύλλογος να βγει από το αδιέξοδο και να καταφέρει μέχρι τις 23 Ιουλίου, που εκπνέει η προθεσμία, να αποκτήσει το πιστοποιητικό.

    [22] ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ "ΕΓΝΑΤΙΑ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2003 (10:52 UTC+2)

    Από 4 έως 9 Αυγούστου, διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης Επαρχείο Λαγκαδά, το πρώτο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου «Εγνατία», με συμμετοχή των Β' ομάδων (ημιεπαγγελματιών), μεγάλων ποδοσφαιρικών συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Η διοργάνωση που θα έχει επίκεντρο την πόλη του Λαγκαδά, αποτελεί μεγάλο αθλητικό γεγονός. Η ιδέα της ονομασίας τουρνουά «Εγνατία», γεννήθηκε επειδή ο σημαντικότερος οδικός άξονας της Ελλάδας, η Εγνατία Οδός, διασχίζει το νομό Θεσσαλονίκης και την Επαρχία Λαγκαδά.

    Οι αγώνες θα δοθούν σε τρία γήπεδα, δύο κοντά στον Λαγκαδά (Κολχικό Λαγυνά) και το τρίτο στην Ασπροβάλτα. Στον α' όμιλο συμμετέχουν: ΑΕ.Πάφου, Βάρνταρ, Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και στο β' όμιλο: ΑΕΚ, Ηρακλής, Λοκομοτίβ, Scoda Ξάνθη. Η Ξάνθη πήρε τη θέση της Παρτιζάν που ακύρωσε τη συμμετοχή της.

    [23] ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΛΟ ΜΕ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (09:59 UTC+2)

    Τον πιο σημαντικό αγώνα δίνει σήμερα η Εθνική πόλο των ανδρών με αντίπαλο την Ιταλία (18.15, ΕΤ1), όπου η νίκη αποτελεί μονόδρομο για τους διεθνείς μας. Και αυτό γιατί μόνον έτσι θα μείνουν σε τροχιά πρόκρισης για την οκτάδα. Αν μάλιστα καταφέρουν οι διεθνείς μας να επικρατήσουν των «Ατζούρι» με τρία γκολ διαφορά τότε θα πάρουν την πρώτη θέση στον όμιλο και την απευθείας πρόκριση στην οκτάδα. Νίκη με ένα γκολ θα σημάνει αγώνα για τα πλέι οφ ενώ ισοπαλία και φυσικά ήττα αντίο στο όνειρο.

    [24] ΙΡΑΝ: ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΙΑΕΑ ΓΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ ΤΗΣ

    Τεχεράνη, 18 Ιουλίου 2003 (20:30 UTC+2)

    Το Ιράν δήλωσε ότι η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) δεν το ενημέρωσε για τα ευρήματά της από τα δείγματα που περισυνέλεξε από διάφορες περιοχές της χώρας.

    ''Μόλις η Υπηρεσία αυτή υιοθετήσει μια θέση για το θέμα αυτό, θα ανακοινώσουμε τη στάση μας'', δήλωσε ο Χαλίλ Μουσαβί, εκπρόσωπος της Οργάνωσης Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.

    Επιθεωρητές του ΟΗΕ βρήκαν εμπλουτισμένο ουράνιο σε δείγματα που ελήφθησαν από το περιβάλλον του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι η Τεχεράνη επεξεργάζεται ουράνιο χωρίς να έχει ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσαν νωρίτερα διπλωμάτες από τη Βιένη.

    [25] ΕΛ ΜΠΑΡΑΝΤΕΙ: Η Β.ΚΟΡΕΑ ΑΠΕΙΛΗ ΜΕ ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

    Βιένη, 18 Ιουλίου 2003 (20:23 UTC+2)

    Η Βόρεια Κορέα είναι «η πιο άμεση και σοβαρή απειλή» για τις διεθνείς προσπάθειες ελέγχου των πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωσε ανήσυχος για τις αναφορές ότι η Πιονγιάνγκ έχει απομονώσει πλουτώνιο από 8.000 ράβδους εξαντλημένου πυρηνικού καυσίμου, με σκοπό να χρησιμοποιήσει το υλικό για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων.

    Ο ίδιος, πάντως, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις πρόσφατες προσπάθειες της Κίνας για επανέναρξη του διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ με τη συμμετοχή και των ΗΠΑ.

    [26] ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλες, 18 Ιουλίου 2003 (19:17 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Συνέλευσης για το μέλλον της Ευρώπης, Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, πρότεινε την 9η Μαΐου -Ημέρα της Ευρώπης- του 2004 ως ημέρα υπογραφής του Συντάγματος της Ευρώπης.

    Ο κ. Ντ' Εστέν παρουσίασε σήμερα στην ιταλική προεδρία το προσχέδιο και συνέστησε στην κυβέρνηση να μην επαναρχίσει διαπραγματεύσεις, αν θέλει να εγκριθεί από τα κράτη-μέλη.

    [27] ΣΤΟΥΣ 148 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 18 Ιουλίου 2003 (19:16 UTC+2)

    Ενας αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε, όταν το όχημα στο οποίο επέβαινε έπεσε πάνω σε εκρηκτικό μηχανισμό στην πόλη Φαλούτζα, γεγονός που ανεβάζει τον αριθμό των αμερικανών που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ σε 148, αριθμός που ξεπερνά τις συνολικές απώλειες των Αμερικανών στον πόλεμο του Κόλπου το 1991.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι το όχημα του στρατιώτη, τύπου Humvee, βγήκε από τον δρόμο μετά την έκρηξη στην πόλη αυτή που απέχει 50χλμ από τη Βαγδάτη.

    [28] ΟΗΕ: ΒΡΕΘΗΚΕ ΟΥΡΑΝΙΟ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Βιένη, 18 Ιουλίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Επιθεωρητές του ΟΗΕ βρήκαν εμπλουτισμένο ουράνιο σε δείγματα που ελήφθησαν από το περιβάλλον του Ιράν, κάτι που σημαίνει ότι η Τεχεράνη επεξεργάζεται ουράνιο χωρίς να έχει ενημερώσει τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ανακοίνωσαν διπλωμάτες από τη Βιένη.

    Οι ίδιοι επισήμαναν ότι σύμφωνα με τις πρώτες αναλύσεις τα επίπεδα εμπλουτισμού πιθανόν να δείχνουν ότι γίνονται προσπάθειες για την κατασκευή υλικού κατάλληλου για όπλα, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    [29] ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΜΝΗΜΕΣ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουλίου 2003 (18:08 UTC+2)

    Εκθεση φωτογραφίας με θέμα "Μνήμες του Πόντου" διοργανώνει το Κέντρο Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου.

    Στη βιβλιοθήκη του Κέντρου Μαύρης Θάλασσας φυλάσσονται πάνω από 10.000 φωτογραφίες και καρτ - ποστάλ εποχής, οι σημαντικότερες των οποίων θα εκτεθούν σε μία προσπάθεια κατάδειξης της αδιάλειπτης παρουσίας του ελληνικού στοιχείου στην περιοχή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

    Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το δυνατόν περισσότερους πολίτες να δουν την ιστορία του Πόντου μέσα από τις φωτογραφίες η έκθεση θα φιλοξενηθεί αρχικά στο κοινοτικό κατάστημα Μεσημερίου, από τις 24 μέχρι και τις 30 Ιουλίου, ενώ στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Ν. Απολλωνία, τον Ασκό, το Ελευθέριο - Κορδελιό, τον Εύοσμο, τη Νεάπολη, τους Αμπελόκηπους και τη Μενεμένη καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα των περιοχών του Νομού Θεσσαλονίκης.

    [30] ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟ 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

    Aλεξανδρούπολη, 18 Ιουλίου 2003 (16:35 UTC+2)

    «Περισσότεροι από 100.000 υπολογίζονται οι βιβλιόφιλοι από όλη τη Θράκη που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το 12ο Φεστιβάλ Βιβλίου Αλεξανδρούπολης που πραγματοποιείται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Β.Ε. στο πλαίσιο της «Εγνατίας του Βιβλίου και του Πολιτισμού», στην παραλία του Φάρου και κλείνει τις πύλες του την Κυριακή 20 Ιουλίου» τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Β.Ε. Μπάμπης Μπαρμπουνάκης.

    «Από την ακριτική Αλεξανδρούπολη, στέλνουμε το μήνυμα ότι το βιβλίο μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια γέφυρα επικοινωνίας με τους ανθρώπους που δημιουργούν τον σύγχρονο πνευματικό μας πολιτισμό αλλά ταυτόχρονα και το εφαλτήριο για ζωντανέψει η ελληνική περιφέρεια και να ενισχυθεί η αναγνωσιμότητα στις ακριτικές ιδιαίτερα περιοχές της χώρας μας» πρόσθεσε ο κ. Μπαρμπουνάκης.

    Το 12ο Φεστιβάλ Βιβλίου χαιρέτισε με μήνυμά του ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος. «Η διοργάνωση περιφερειακών Φεστιβάλ Βιβλίου σε πόλεις της Βορείου Ελλάδος, είναι μια αξιέπαινη πρωτοβουλία του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος. Και η, για 12η χρονιά εφέτος, οργάνωση Φεστιβάλ Βιβλίου στην Αλεξανδρούπολη παίρνει μια ιδιαίτερη σημασία σε μια πόλη με πνευματική παράδοση. Με τις τακτικές διοργανώσεις στη Θεσσαλονίκη και την περιφέρεια ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, υλοποιεί με συνέπεια τον στόχο του που είναι η ευρύτερη διάδοση του βιβλίου, βασικού συντελεστή της πολιτιστικής μας ανάπτυξης» τονίζει ο κ. Στεφανόπουλος.

    «Η Ελλάδα έχει μια έντονη παρουσία μέσα στην ευρωπαϊκή εκδοτική βιομηχανία. Το βιβλίο εκτός από δημιουργία είναι ταυτόχρονα και ένα προϊόν της πολιτιστικής βιομηχανίας και με αυτήν του τη διάσταση απασχόλησε ιδιαίτερα τους υπουργούς Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Οι γιορτές του βιβλίου, είναι μια μοναδική ευκαιρία για να προβληθεί το βιβλίο, να γίνει το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και να ανανεώσει τη σχέση του με το αναγνωστικό κοινό» τόνισε σε μήνυμά του ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Το Φεστιβάλ Βιβλίου αποτελεί ένα μεγάλο γεγονός για την Αλεξανδρούπολη και όλο τον νομό Έβρου. Η Πολιτεία στέκεται πάντοτε δίπλα και στηρίζει τέτοιες προσπάθειες που προωθούν το βιβλίο και τον πνευματικό μας πολιτισμό. Η δύναμη του γραπτού λόγου δεν μπορεί να αντικατασταθεί ή να υποβαθμιστεί από κανένα άλλο τεχνικό μέσο καταγραφής απόψεων και ιδεών » τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης εγκαινιάζοντας το 12ο Φεστιβάλ Βιβλίου.

    [31] ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΗΜΕΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ

    Κοζάνη, 18 Ιουλίου 2003 (14:55 UTC+2)

    Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι Γιορτές της Γης στη Βλάστη Κοζάνης. Το βράδυ της Πέμπτης, ο Νίκος Παπάζογλου ξεσήκωσε στην κυριολεξία το πολυπληθές ακροατήριό του που τραγούδησε μαζί του μέχρι αργά το βράδυ. Για το τελευταίο Σαββατοκύριακο αναμένεται να κορυφωθεί η προσέλευση του κόσμου, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλίες με σημαντικά ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και ένα πλήθος άλλων δραστηριοτήτων.

    Μια σημαντική αλλαγή προέκυψε στο πρόγραμμα του Σαββάτου. Η συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου ακυρώθηκε, αλλά στη θέση της θα εμφανιστεί ο Αγάθωνας με το μουσικό του σχήμα.

    Οι "Γιορτές της Γης" όμως δεν είναι ένα ακόμα μουσικό φεστιβάλ του καλοκαιριού αλλά κυρίως μια απόπειρα παρέμβασης με σκοπό την προώθηση μιας άλλης αντίληψης για τη σχέση μας με το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και επιπλέον αποτελεί μία πρόταση εναλλακτικών διακοπών, μία πρόταση πολιτιστική, μία πρόταση διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου. Έτσι στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ποικίλλες εκδηλώσεις.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα των δύο τελευταίων ημερών έχει ως εξής:

    Σάββατο 19 Ιουλίου

    Από τις 10.00 το πρωί, με σημείο εκκίνησης το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, κάτω από το κάμπινγκ, διοργανώνεται Αγωνιστικός Προσανατολισμός, ένα σύγχρονο άθλημα που φέρνει σε άμεση επαφή με τη φύση όσους συμμετέχουν. Διοργάνωση: Ελληνικός Σύλλογος Αγωνιστικού Προσανατολισμού.

    Στις 11.00 στο Παρθεναγωγείο, σεμινάριο με θέμα την "Πράσινη Κοινωνική Οικονομία" με την συνεργασία της Εταιρείας Πολιτικού Προβληματισμού "Νίκος Πουλαντζάς". Συμμετέχουν οι: Μαρία Καραμεσίνη (επικ. Καθηγ. Παντείου), Σπύρος Σγούρος (διευθυντής του οργανισμού πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ), Βασίλης Παπακριβόπουλος (Οικοτοπία). Την ίδια ώρα το τουρνουά Σκράμπλ συνεχίζεται

    Στις 12.00 στην Πλατεία της Βλάστης η ομάδα θεάτρου δρόμου Παντούμ με ξυλοπόδαρους και ζογκλέρ παρουσιάζει την ονειρική περιπέτεια ΕΛΑ για μικρά και μεγάλα παιδιά

    Στις 18.00 μία συζήτηση με θέμα την καθημερινή οικολογία, πώς να υιοθετήσουμε μία φιλοπεριβαλλοντική στάση στα απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας.

    Στις 20.30 η ιταλική θεατρική ομάδα Fabbrica delle Bucce παρουσιάζει τις "Απροσδόκητες Συναντήσεις" μια παράσταση για την ιστορία των συναντήσεων με το "διαφορετικό", των συγκρούσεων ταυτοτήτων, της καταστροφής των παραδείσων.

    Το πρόγραμμα των συναλιών ξεκινά στις 21.00 με τους Giu il Cappello. Έθνικ ροκ με επιρροές από την παραδοσιακή ιταλική μουσική από ένα συγκρότημα που έχει το χάρισμα να μεταδίδει την ενέργεια και την ευθυμία του στο κοινό τους.

    Κυριακή 20 Ιουλίου

    Ανήμερα του ΑηΛιά το παραδοσιακό πανηγύρι με τοπική μπάντα χάλκινων πλευστών και θεατρικές ομάδες δρόμου, μετά τις 11 στο ξωκκλήσι του Αι-Λια, στον χώρο της κατασκήνωσης.

    Και οι Γιορτές της Γης κλείνουν το απόγευμα, στις 7, με μια ανοιχτή συζήτηση για την αποτίμηση και τις προοπτικές της διοργάνωσης

    Ακόμη στην κεντρική πλατεία της Βλάστης οι επισκέπτες μπορούν να δουν την έκθεση με θέμα "Καθημερινή Οικολογία", την έκθεση ξύλινων ψηφιδωτών του Θανάση Μακρή με τίτλο "της ελληνικής φύσης", την έκθεση ζωγραφικής της Δόμνας Δέλλιου και την έκθεση με θέμα "Τέχνη στην Φύση" από τους Erwan LHERMENIER και Noλl GEBEAU.

    Στον χώρο του φεστιβάλ λειτουργεί έκθεση τα Περιβαλλοντικά προβλήματα της Δυτικής Μακεδονίας, από την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, έκθεση φωτογραφίας για την Βλάστη στο Παρθεναγωγείο, παζάρι βιολογικών προϊόντων και χειροτεχνιών, αλλά και εστιατόριο, καφέ και μπαρ και παιδότοπος, όπου εκπαιδευτικοί και ειδικευμένοι εμψυχωτές θα συνοδεύσουν τα παιδιά σε εικαστικές περιπλανήσεις, δημιουργικές κατασκευές, θεατρικά παιχνίδια και ανακαλύψεις της φύσης γεμάτες περιπέτεια.

    [32] Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΘΙΑΣΩΝ

    Αθήνα, 18 Ιουλίου 2003 (09:48 UTC+2)

    Ανακοινώθηκε η πρόταση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Θεάτρου για τις επιχορηγήσεις θιάσων μονοετούς προγραμματισμού 2003-2004 (28 θίασοι εντός Αττικής, 8 εκτός και 10 παιδικές σκηνές) με το ποσό 1.119.000 ευρώ και διετούς προγραμματισμού 2003-2005 (12 θίασοι) με το ποσό 1.854.000 ευρώ για 2003-2004 και 2.153.000 ευρώ για το 2004-2005. Γενικό σύνολο επιχορηγήσεων 5.026.000 Ευρώ.

    Η πρόταση της Επιτροπής έχει ως εξής: Διετούς Προγραμματισμού: Θέατρο του Νότου: 290.000 ευρώ και 290.000 ευρώ. Πειραματική Σκηνή της Τέχνης: 220.000 και 220.000. Θεατρική αστική εταιρεία ΠΡΑΞΗ: 135.000 και 205.000. Καλλιτεχνικός Οργανισμός ΦΑΣΜΑ: 100.000 και 205.000. Νέα Σκηνή Τέχνης: 117.000 και 146.000 ΣΤΟΑ: 160.000 και 170.000. Ανοιχτή Πόρτα: 132.000 και 132.000. Ανοιχτό Θέατρο: 117.000 και 147.000. Αμφι-θέατρο: 110.000 και 115.000. Εμπρός: 103.000 και 103.000. Νέα Σκηνή: 220.000 και 220.000.

    Μονοετούς προγραμματισμού 2003-2004: Αττική: Νέο Ελληνικό Θέατρο: 30.000 ευρώ. Θέατρο της Ανοιξης: 35.000 ευρώ, από το οποίο εκπίπτει το ποσό των 15.000 ευρώ, λόγω αθέτησης προηγούμενης υποχρέωσής του. Theseum Ensemble: 53.000 ευρώ την παραγωγή Hot spots, υπό την προϋπόθεση όμως ότι ο θίασος θα ανεβάσει τις δύο παραστάσεις που οφείλει και για τις οποίες έχει ήδη επιχορηγηθεί. Θέατρο της Σιωπής: 20.000 ευρώ. Αττις: 35.000 ευρώ. Κοινή Θέα: 18.000 ευρώ. Πλεύσις: 18.000 ευρώ. Θεατρική Σκηνή: 30.000 ευρώ. Ομάδα Θεάτρου: 18.000 ευρώ. Θεατρική Ομάδα Οι χρυσοθήρες: 18.000 ευρώ. Νοητή Γραμμή: 22.000 ευρώ. Καθρέφτης: 22.000 ευρώ. Θέατρο Δωματίου: 20.000 ευρώ. ΝΕΟΣ ΛΟΓΟΣ: 20.000 ευρώ. Εταιρεία Τέχνης Θ΄: 22.000 ευρώ. Ηθικόν ακμαιότατον: 18.000 ευρώ. Στιγμή: 20.000 ευρώ. Σφενδόνη: 20.000 ευρώ για τις «Ευτυχισμένες μέρες» και 15.000 ευρώ για τα μονόπρακτα του Μπέκετ. Παίκτες: 24.000 ευρώ. Τελεία: 18.000 ευρώ. Πολιτεία: 20.000 ευρώ. Δυτικά της Πόλης: 18.000 ευρώ. Σημείο: 21.000 ευρώ για το ελληνικό έργο. Θέατρο Δρόμου: 20.000 ευρώ. Ομάδα Μουσικού Θεάτρου Οπερα: 18.000 ευρώ. Θέατρο Οψεις: 15.000 ευρώ. Μηχανή: 22.000 ευρώ. Δόλιχος: 30.000 ευρώ.

    Εκτός Αττικής: Νέες Μορφές: 53.000 ευρώ. Ακτίς Αελίου: 30.000 ευρώ. Θέατρο 9 ΚΑΙ ΚΑΤΙ: 25.000 ευρώ. Μνήμη: 40.000 ευρώ. ΠΟΛΙΣ: 22.000 ευρώ. Θέατρο τση Ζάκυνθος: 15.000 ευρώ. Βιομηχανική: 22.000 ευρώ. Πολιτισμικός Νότος: 27.000 ευρώ.

    Παιδικές σκηνές: Θέατρο Νέων: 35.000 ευρώ. Νέο Θέατρο Θεσσαλονίκης: 30.000 ευρώ για την παιδική σκηνή. «ΔΙΟΝΥΣΟΣ»: 24.000 ευρώ. Αργώ: 18.000 ευρώ. Κάτω απ' τη Γέφυρα: 20.000 ευρώ. Πράσσειν άλογα: 20.000 ευρώ. Βιολέττα: 18.000 ευρώ. Ηχος Πλάγιος: 18.000 ευρώ. Θέατρο Μαριονέτας Baruti στην Ακρη της Κλωστής - Θίασος Νάμα: 30.000 ευρώ για τη συμπαραγωγή, το οποίο επιμερίζεται σε 15.000 ευρώ για το καθένα. Τα ΡΗΜΑΤΑ, Εταιρεία για την τέρψη της αφήγησης: 12.000 ευρώ.

    [33] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΗΣ Ε. ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ

    Πρέβεζα, 18 Ιουλίου 2003 (09:47 UTC+2)

    Στην Πρέβεζα του Καρυωτάκη, θα δώσει η Ελένη Καραΐνδρου την πρώτη καλοκαιρινή της συναυλία το Σάββατο 19 Ιουλίου, ώρα 9.30μμ, με έργα της από την τελευταία εικοσαετία. Και συγκεκριμένα τα έργα από τις ταινίες του Θ. Αγγελόπουλου «Ταξίδι στα Κύθηρα». «Ο μελισσοκόμος», «Τοπίο στην ομίχλη», «Το μετέωρο βήμα του πελαργού», «Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα», το έργο για βιολοντσέλο και ορχήστρα «Κλειστοί δρόμοι» και μουσικά θέματα από τις ταινίες «Καλή πατρίδα, σύντροφε» του Λευτέρη Ξανθόπουλου, «Ρόζα» του Χριστόφορου Χριστοφή, και «L'Africana» της Μαργκαρέτε φον Τρότα.

    Στη συναυλία μαζί με τη συνθέτρια, που θα παίζει πιάνο, θα είναι η ορχήστρα «Καμεράτα», με διεύθυνση του αρχιμουσικού της Αλέξανδρου Μυράτ και έντεκα διακεκριμένους σολίστ: Βαγγέλης Χριστόπουλος, Νίκος Γκίνος, Στέλλα Γαδέδη, Σωκράτης Ανθης, Σπύρος Καζιάνης, Βαγγέλης Σκούρας, Ρενάτο Ρίπο, Αρης Δημητριάδης, Κώστας Ράπτης, Δημήτρης Δεσύλλας, Ναταλία Μιχαηλίδου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 18 July 2003 - 18:13:49 UTC