Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
  • [02] METΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
  • [03] ΣΤΟΥΣ 2.047 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ
  • [04] ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ
  • [05] Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ "ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [06] ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ
  • [07] METΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ
  • [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ
  • [09] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΚ
  • [10] ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
  • [11] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ- ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ 1ο MARKETING FORUM N.A.EYΡΩΠΗΣ
  • [12] Ο ΔΕΙΚΤΗΣ DAX ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [13] ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [14] ΕΠΕΝΔΥΣΗ - ΜΑΜΟΥΘ ΥΨΟΥΣ 800 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ
  • [15] ΑΠΟ ΤΙΣ 2/6 ΟΙ ΑΛΛΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ MID 40 & SMALL CAP 80
  • [16] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΣΥ.
  • [17] ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΣΟΦΙΑ
  • [18] Ο ΝΙΚΟΛΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ VMRO/DPMNE
  • [19] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ EUROVISION ΑΠΟ ΣΕΖΕΡ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [20] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗ.ΣΥ.
  • [21] Ο Ν.ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ
  • [22] Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [23] ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΛΕΝΕ ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ
  • [24] ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [25] ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΕΜΕΙΝΕ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΦΗ
  • [26] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟΝ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ"
  • [27] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΦΕΡΙ ΜΠΟΤ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΑΝΙΛΑΣ
  • [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ SARS ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
  • [29] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ
  • [30] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ
  • [31] ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ
  • [32] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ
  • [33] "ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

  • [01] ΕΝΙΑΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΟΛΥΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (14:36 UTC+2)

    Σε κείμενο συμπερασμάτων 12 σημείων για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα μετά τη διεύρυνση ως βάση για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, για τη θέση της πολιτιστικής πολιτικής στο νέο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, καθώς και για το μέλλον των οπτικοακουστικών μέσων και της διαφήμισης κατέληξαν οι υπουργοί Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της ΕΕ στο άτυπο Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, υπό την προεδρία του Ελληνα υπουργού Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Ταυτότητα, οι υπουργοί συμφώνησαν ότι συνδέεται με την οικονομία των κρατών μελών (τουριστική αγορά, πολιτιστικές βιομηχανίες) και με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υποστήριξαν τη διατήρηση και ανάδειξη της εθνικής ταυτότητας, της γλωσσικής πολυμορφίας και της πολιτιστικής πολυμορφίας, με βάση την κοινή ιστορική συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών.

    «Ψάχνουμε συνεχώς να βρούμε τρόπους αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και τους τρόπους αυτούς τους βρίσκουμε πολύ συχνά στον τομέα της προσφοράς υπηρεσιών, στην τουριστική αγορά, στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων που συνδέονται με την κοινωνία της πληροφορίας. Όλα αυτά συνδέονται με τον πολιτισμό, με την πολιτιστική πολιτική και με τα οπτικοακουστικά μέσα» τόνισε ο κ.Βενιζέλος στη διάρκεια συνέντευξης τύπου για τα συμπεράσματα των εργασιών των υπουργών.

    Ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι ο πολιτισμός μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και πρόσθεσε ότι ο κάθε πολίτης είναι ένα υποκείμενο που σκέφτεται και δρα, και ταυτόχρονα ένας καταναλωτής των υπηρεσιών του πολιτισμού που παράγει οικονομικά αποτελέσματα.

    Οι υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ συμφώνησαν ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να εξοικειωθούν οι Ευρωπαίοι πολίτες με τον πολιτιστικό πλούτο της ηπείρου τους, αφού μέχρι σήμερα η ΕΕ ως ενιαίος πολιτιστικός χώρος δεν έχει αναπτύξει τις δυνατότητες που διαθέτει για την διακίνηση και ανταλλαγή πολιτιστικών έργων. Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται οι κρατικές και κοινοτικές ενισχύσεις στους τομείς του πολιτισμού και των οπτικοακουστικών, που στόχο θα έχει την καλλιέργεια του ευρωπαϊκού πολιτιστικού γούστου και συνεπώς των προτιμήσεων της κοινωνίας της Ευρώπης.

    «Η συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Ταυτότητα συνδέεται με τη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών. Με την ιστορική τους μνήμη και με την πολιτική τους συμπεριφορά. Εάν πρέπει η Ευρώπη να αποκτήσει πολιτική υπόσταση και αποτελεσματικότητα πρέπει να έχει μία πολιτική ταυτότητα και έκφραση, άρα χρειάζεται και μία πολιτιστική ταυτότητα και έκφραση» τόνισε ο κ.Βενιζέλος.

    Η Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, Βίβιαν Ρέντινγκ, υποστήριξε ότι η ελληνική προεδρία συνέβαλε σημαντικά στη διαμόρφωση του οράματος μίας πολυμερούς οικογένειας στην ΕΕ, όπου ο καθένας διατηρεί το χαρακτήρα του. «Δεν θα γίνουμε ποτέ ΗΠΑ. Εχουμε διαφορετικές ρίζες, νοοτροπία και τρόπο διαβίωσης, όμως είμαστε μία οικογένεια. Θέλουμε σεβασμό των εθνικών πολιτισμών και θα το επιδιώξουμε. Θέλουμε έναν ζωντανό πολιτισμό» είπε χαρακτηριστικά.

    Αναγκαίος κρίθηκε και ο προστατευτισμός του ευρωπαϊκού πολιτισμού, με βασικό σημείο αναφοράς την πολυμορφία. Οι υπουργοί, συμφώνησαν ότι απαιτείται η διαμόρφωση μίας νομικής βάσης που σε διεθνές επίπεδο θα διαμορφωθεί υπό την αιγίδα της UNESCO με τη μορφή πολυμερούς σύμβασης και τόνισαν ότι ο διάλογος για τον πολιτισμό σε διεθνές επίπεδο δεν μπορεί να γίνεται στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, οι υπουργοί πρότειναν τη συμπερίληψη στο σύνολό της του ισχύοντος άρθρου 151, ενώ τάχθηκαν υπέρ της διαδικασίας ενισχυμένης πλειοψηφίας για τη λήψη αποφάσεων στο εσωτερικό της Ενωσης, αλλά και υπέρ της διατήρησης της ομοφωνίας για αποφάσεις που αφορούν την Ενωση με τρίτες χώρες και Οργανισμούς (συμβάσεις διεθνούς εμπορικής συνεργασίας που αφορούν πολιτιστικά ζητήματα).

    Επιπλέον, συζήτησαν το θέμα της εφαρμογής της οδηγίας για την «Τηλεόραση χωρίς Σύνορα» και συμφώνησαν στην ανάγκη περαιτέρω συζήτησης για την αναθεώρησή της και κατά πόσο θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε αυτή τα νέα μέσα στον τομέα της διαφήμισης. Κοινός παρονομαστής σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισαν, θα είναι η διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και η προστασία των ανηλίκων.

    Ο υπουργός Τύπου, Χρήστος Πρωτόπαπας, χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική την οδηγία για τα οπτικοακουστικά που τέθηκε σε ισχύ το 1981 και εκτίμησε ότι η αναθεώρησή της θα είναι ιδιαίτερα οδυνηρή και δύσκολη, εξαιτίας των διαφορετικών λογικών και προσεγγίσεων της κάθε χώρας μέλους. Όπως ανέφερε, υπάρχει η πλευρά που θέλει να γίνει η ρύθμιση εντός του πλαισίου της ΕΕ και η πλευρά που επιθυμεί την πλήρη ελευθερία κινήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο και την ύπαρξη απλώς κάποιων ρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο.

    «Ειδικά για το χώρο της διαφήμισης έχουν αναπτυχθεί πολλές νέες τεχνικές και δεδομένα, τα οποία καθιστούν αναγκαία τη συζήτηση για το πώς τελικά θα επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας των μέσων που εξασφαλίζεται μέσω της διαφήμισης» είπε και συνέχισε: «Συμφωνήσαμε ότι πρέπει να ανοίξουμε όλο το θέμα και να ασχοληθούμε σοβαρά με την επανεξέταση αυτής της οδηγίας. Ανεξάρτητα από το αν θα γίνει και πως η όποια προσέγγιση, συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση εκεί που υπάρχουν σκοποί δημοσίου συμφέροντος και ειδικά για την προστασία των ανηλίκων».

    Ο κ. Πρωτόπαπας δήλωσε ότι δίνεται η δυνατότητα τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και στην επόμενη προεδρία ιταλική να έχουν ένα σημαντικό πολιτικό υλικό για τις παραπέρα κινήσεις που θα γίνουν και στο διάλογο που θα υπάρξει στις επιτροπές. «Αποφασίσαμε ότι θα υπάρξει μία ένταση του διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς» κατέληξε.

    Για το ίδιο θέμα η κ. Ρέντινγκ, ανέφερε ότι, εάν χρειαστεί και μετά από σχετικό διάλογο με τους επαγγελματίες, θα κατατεθεί μετά το καλοκαίρι νέα ρύθμιση για τα οπτικοακουστικά. «Σε όλες τις χώρες υπάρχει ο ίδιος φόβος για τη νέα γενιά και τις επιπτώσεις της βίας στα ΜΜΕ, αλλά και πως επηρεάζεται από αυτά η εκπαίδευση των ανηλίκων. Ως υπεύθυνοι πολίτες πρέπει να δράσουμε. Θα δούμε τις πρωτοβουλίες του κάθε κράτους και θα έχουμε συναντήσεις με παιδαγωγούς, γιατί απώτερος στόχος μας είναι οι υγιείς ενήλικες».

    Η Επίτροπος αναφέρθηκε και στο ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, λέγοντας ότι αν και η Επιτροπή δεν έχει καμία αρμοδιότητα, προωθεί το θέμα της συνεργασίας των μουσείων, το οποίο θα συζητηθεί εκτενώς στη σύνοδο της Φλωρεντίας. «Δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα και τη Βρετανία μόνες τους. Θέλουμε τη συνεργασία και την αποδοτικότητα μεταξύ των δύο χωρών» είπε.

    Σε ότι αφορά την παραγωγή ευρωπαϊκών ταινιών, υποστήριξε ότι η πολυγλωσσία της ΕΕ οδηγεί στην παραγωγή πολλών ταινιών, ωστόσο η αγορά αντιμετωπίζει πρόβλημα στη διάθεση διανομή τους, εξαιτίας της πληθώρας των δικτύων σε κάθε χώρα μέλος. «Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ δεν πρόκειται ποτέ να έχουμε μία γλώσσα, δεν θα γίνουμε χωνευτήρι, έχουμε τις ρίζες μας και θα τις διατηρήσουμε» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και η ΕΕ θα φτάσει κάποια στιγμή στο σημείο να διαθέτει ταυτόχρονα μία παραγωγή συγκεκριμένης χώρας στις υπόλοιπες.

    Για το ίδιο θέμα ο Ελληνας υπουργός Πολιτισμού εξήγησε ότι η ΕΕ δεν έχει κατακτήσει την αγορά της και ότι το σύστημα διανομής λειτουργεί με εκβιαστικό τρόπο. «Η Ευρώπη παράγει περισσότερες ταινίες αλλά επενδύει λιγότερο στην προώθησή τους. Πάσχει στα σενάρια και στα δίκτυα διανομής» είπε.

    Ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο θέμα της διάσωσης των πολιτιστικών μνημείων στο Ιράκ, λέγοντας ότι υπάρχει πρόταση της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία υποστηρίζονται όλες οι πρωτοβουλίες της UNESCO.

    Ε.Ρ.

    [02] METΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (11:22 UTC+2)

    Προσανατολισμό στην αντιμετώπιση της ανεργίας, της ακρίβειας και της υγείας ζητούν από την κυβέρνηση οι ψηφοφόροι και, απ' ό,τι φαίνεται, σ' αυτούς ακριβώς τους τομείς θα κριθεί κατά το επόμενο διάστημα το ΠΑΣΟΚ.

    Ισως οι εξελίξεις στα μέτωπα αυτά καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και το επόμενο εκλογικό αποτέλεσμα.

    Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από τα στοιχεία της πανελλαδικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο VPRC για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Τα ευρήματα δείχνουν επίσης ότι οι ψηφοφόροι επιθυμούν κυρίως αλλαγές πολιτικών και δευτερευόντως προσώπων, ενώ η πλειοψηφία πιστεύει πως το ΠΑΣΟΚ κινείται σε λάθος κατεύθυνση, άποψη που ασπάζεται και το 41,2% των

    οπαδών του κυβερνώντος κόμματος.

    Εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό διαπιστώνει σημαντικό πρόβλημα διαφθοράς κι επιθυμεί τομές στο πολιτικό σύστημα, περιλαμβανομένης της συζήτησης για την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου.

    Ασυνήθιστα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης (41,4%) τάσσεται υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ περισσότεροι ερωτηθέντες (46,9%) επιθυμούν να πάει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές με άλλο αρχηγό, άποψη την οποία

    δεν συμμερίζεται όμως το 55,9% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

    [03] ΣΤΟΥΣ 2.047 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ

    Αλγέρι, 25 Μαϊου 2003 (13:05 UTC+2)

    Στους 2.047 έφτασαν οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στην Αλγερία, ενώ για 8.626 κάνουν λόγο οι τελευταίες πληροφορίες.

    Τη θλίψη και την οδύνη για τα αθώα θύματα, διαδέχθηκε η λαϊκή οργή για τις κακοτεχνίες και για τα κτίρια, που κατέρρευσαν σαν «χάρτινοι πύργοι».

    Στην Αλγερία φτάνουν ξένα σωστικά συνεργεία, αλλά και διασωστικός εξοπλισμός, προκειμένου να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα ανεύρεσης επιζώντων.

    [04] ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (14:07 UTC+2)

    Την προσήλωση της κυβέρνησης στο μοντέλο για την κοινωνία που συμφώνησε η ΕΕ στη Λισσαβόνα, επανέλαβε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Νίκου Γκαργκάνα, περί ενδεχόμενων κινδύνων από τον κίνδυνο άμετρων αυξήσεων στους μισθούς κυρίως του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

    «Να ξεκαθαρίσω ότι η κυβέρνηση δεν υιοθετεί απόψεις που έχουν να κάνουν με οποιαδήποτε μείωση των μισθών, ούτε εξάλλου ήταν δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο. Το δικό μας μοντέλο για την κοινωνία είναι αυτό που έχουμε συμφωνήσει με την Ευρώπη στη Λισσαβόνα. Ένα μοντέλο που προωθεί την ανάπτυξη παράλληλα με την ευημερία των εργαζομένων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    [05] Ο ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ "ΟΔΙΚΟΥ ΧΑΡΤΗ" ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ουάσιγκτον, 25 Μαϊου 2003 (19:14 UTC+2)

    Ως «ένα σημαντικό βήμα μπροστά» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος την έγκριση του «Οδικού Χάρτη» για το Μεσανατολικό από την ισραηλινή κυβέρνηση, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία.

    «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με όλα τα (εμπλεκόμενα) μέρη στην περιοχή για την υλοποίηση του οράματος που περιέγραψε ο πρόεδρος Μπους, στην ομιλία του, στις 24 Ιουνίου (2002)Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα μπροστά» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ανταμ Λεβίν.

    Η έγκριση του «Οδικού Χάρτη» για το Μεσανατολικό από την ισραηλινή κυβέρνηση φαίνεται να ανοίγει τον δρόμο για μια τριμερή σύνοδο, με τη συμμετοχή του αμερικανού προέδρου, Τζορτζ Μπους, του ισραηλινού πρωθυπουργού, Αριέλ Σαρόν, και του πρωθυπουργού των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς.

    [06] ΑΡΧΙΖΕΙ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΡΝΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (20:41 UTC+2)

    Εκστρατεία κατά της πορνογραφίας, αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς, όπως ανέφερε το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη η Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ε.Ε., Viviane Reding: «Θα ήθελα εδώ να θίξω ένα ζήτημα που νομίζω ότι είναι το ζήτημα στο οποίο διαπιστώνει κανείς τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στα κράτη-μέλη.

    Όπου κι αν πηγαίνω, με όποιον και αν μιλήσω, τον ίδιο φόβο ακούω: έναν φόβο για τη νέα γενιά και τις επιπτώσεις όχι μόνο της πορνογραφίας, κυρίως της βίας στα ΜΜΕ και πώς αυτό επηρεάζει την εκπαίδευση των μελλοντικών ενηλίκων. Πιστεύω ότι εμείς ως γονείς, ως πολιτικοί, ως υπεύθυνοι πολίτες, κάτι πρέπει να κάνουμε γι αυτό.

    Εξάλλου και τις επόμενες εβδομάδες θα συναντηθώ με τους ειδικούς, με τους παιδαγωγούς που έχουν πραγματικά αναλύσει την επίπτωση του αρνητικού περιεχόμενου στην διαμόρφωση, την ψυχολογική διαμόρφωση και την κοινωνική συμπεριφορά των παιδιών μας.

    Θα μιλήσουμε και με τους Υπουργούς γι αυτό και θα δούμε τι πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί στα διάφορα κράτη-μέλη προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ακριβώς αυτή την αρνητική εξέλιξη, να δούμε τι μπορούμε από κοινού να πράξουμε, προκειμένου η νεότητά μας να εξελιχθεί σε μια υγιή νέα γενιά, σε υγιείς ενήλικες. Είναι όλα αυτά πολύ ισχυρά στοιχεία και προβλήματα που πρέπει από κοινού να τα αντιμετωπίσουμε, γιατί αυτά δεν μπορούν να περιοριστούν μόνο στα στενά όρια ενός κράτους-μέλους. Τα ΜΜΕ- και δεν αναφέρομαι μόνο στην τηλεόραση, αναφέρομαι π.χ. και στα παιχνίδια των υπολογιστών- τα Μέσα αυτά έχουν διεθνή εμβέλεια εξ ου και είναι ισχυρή η ευθύνη μας και την αναλαμβάνουμε".

    [07] METΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΧΤΥΠΗΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (20:31 UTC+2)

    Δεκατέσσερις μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Aγώνες οι ελληνικές διωκτικές αρχές, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», έχουν στρέψει την απόλυτη προσοχή τους στο φαινόμενο της ισλαμικής τρομοκρατίας, η οποία σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη μετανάστευση από χώρες της Aσίας θεωρείται ο υπ' αριθμόν 1 κίνδυνος για τους Aγώνες.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της EYΠ - οι οποίες δεν στηρίζονται σε πρωτογενή δική της έρευνα αλλά σε εκτιμήσεις των υπηρεσιών των επτά χωρών που συμβουλεύουν την ελληνική κυβέρνηση σε θέματα ασφάλειας των Aγώνων - πολίτες από το Πακιστάν, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη θα μπορούσαν να αποτελέσουν «εν υπνώσει τρομοκρατικές ομάδες» με στόχους αθλητές ξένων αντιπροσωπειών και εγκαταστάσεις στους Ολυμπιακούς Aγώνες της Aθήνας.

    Ορισμένοι πολίτες από τις χώρες αυτές έχουν τεθεί σε διακριτική παρακολούθηση και από την Aντιτρομοκρατική Yπηρεσία αλλά αλλοδαποί αξιωματούχοι που συνεργάζονται με την EYΠ εκφράζουν τόσο προς τον υπουργό Δημόσιας Tάξης κ. M. Xρυσοχοΐδη όσο και προς τον διοικητή της EYΠ κ. Π. Aποστολίδη την απογοήτευσή τους σχετικά με τη δυνατότητα να συγκεντρωθούν από τις ελληνικές υπηρεσίες «ζωντανές» πληροφορίες για την ανθρωπογεωγραφία της «ισλαμικής απειλής».

    Bρετανικές, ιταλικές και αμερικανικές υπηρεσίες παρακολουθούν έναν νέο δρόμο που έχει «χαραχθεί» προς την Eλλάδα μέσω Aλγερίας. Στο στόχαστρό τους βρίσκονται ναυτιλιακές αλλοδαπές εταιρείες του Nόμου 89 που με έδρα τον Πειραιά διακινούν λαθρομετανάστες «μεταμφιεσμένους» σε πληρώματα από το Πακιστάν μέσω της Aλγερίας προς την Eλλάδα. H 11η Σεπτεμβρίου και όσα ακολούθησαν επέφεραν δραστικό περιορισμό στη δυνατότητα των κυκλωμάτων αυτών να διακινούν εύκολα από το Πακιστάν ανθρώπους προς την Eυρώπη, τα «παράθυρα» όμως του νόμου για τη ναυτολόγηση των πληρωμάτων παραμένουν.

    Οι Aμερικανοί από την πλευρά τους ζητούν, προκειμένου να εντοπιστούν ύποπτοι ισλαμιστές τρομοκράτες που έχουν εγκατασταθεί εδώ και πολύ καιρό στην Eλλάδα, να διερευνηθούν αγορές ακινήτων οι οποίες έχουν γίνει από υπεράκτιες εταιρείες την τελευταία διετία και να εφαρμοστούν αυστηρά οι νέες διατάξεις για το ξέπλυμα του χρήματος, πράγμα που θα επιτρέψει τη δίωξη συνεργών των τρομοκρατών.

    Οι ελληνικές αρχές από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι η συνεργασία τους με υπηρεσίες των Παλαιστινίων, της Συρίας και, μέσω των HΠA, της Σαουδικής Aραβίας τούς διασφαλίζουν ακριβή εικόνα των «κινδύνων». Οι ελληνικές υπηρεσίες δυσκολεύονται να συγκεντρώσουν πρωτογενώς πληροφορίες από αραβόφωνους πληθυσμούς, καθώς οι λίγοι αιγυπτιώτες πληροφοριοδότες που χρησιμοποιούσαν πλησιάζουν την ηλικία της σύνταξης.

    Οι Aμερικανοί ευθέως αμφισβητούν την ακρίβεια αυτής της εικόνας αναφέροντας ότι οι παλαιστινιακές υπηρεσίες δεν έχουν την παραμικρή δυνατότητα να ελέγξουν ομοεθνείς τους που θέλουν να «χτυπήσουν» τους Aγώνες.

    Eνας νέος παράγοντας ανησυχίας είναι η τυχόν κινητοποίηση φανατικών ισλαμιστών που είναι πολίτες χωρών-μελών της EE. Πρόσφατα δύο από αυτούς, βρετανοί υπήκοοι, «χτύπησαν» το μπαρ «Mάικς Πλέις» στο Tελ Aβίβ. Σύμφωνα με Aμερικανούς και Iσραηλινούς η επίθεση αυτή δημιουργεί ένα νέο σημαντικό προηγούμενο, καθώς τίποτε δεν μπορεί να εμποδίσει ανθρώπους από τις χώρες Σένγκεν να μετακινηθούν προς την Eλλάδα.

    H προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και της Οργανωτικής Eπιτροπής των Aγώνων να μην ισχύσει η Συνθήκη Σένγκεν για ένα διάστημα λίγο πριν από τους Aγώνες και στη διάρκειά τους δεν μοιάζει να ευοδώνεται γιατί:

    * H χώρα δεν διαθέτει την κατάλληλη υποδομή.

    * Οι Iσραηλινοί επιμένουν ότι στην περίπτωση που ισλαμιστές τρομοκράτες

    από χώρες της EE βρίσκονται στην Eλλάδα εν «υπνώσει» θα έχουν έλθει πριν

    από καιρό.

    Tα σενάρια αυτά δημιουργούν έναν εξαιρετικά διευρυμένο κύκλο υπόπτων που περιλαμβάνει σχεδόν όποιον κινείται από και προς τη χώρα μας από χώρες από τις οποίες θα μπορούσε να προέρχεται ένας υποψήφιος «καμικάζι».

    Στο υπουργείο Δημόσιας Tάξης πάντως είναι αισιόδοξοι ότι η χώρα θα διαθέτει ενημερωμένο κεντρικό αρχείο αλλοδαπών πριν από την έναρξη των Aγώνων ενώ πιστεύουν ότι διπλωματικοί υπάλληλοι σε ευαίσθητες προξενικές θέσεις (Pωσία, Πακιστάν, Aίγυπτος) είναι σε θέση να «ακτινογραφήσουν» όσους θα ταξιδέψουν στην Eλλάδα για τους Aγώνες. Yπηρεσίες άλλων υπουργείων, όπως του υπουργείου Eθνικής Aμυνας, ολοκληρώνουν την αγορά υλικού για την αντιμετώπιση χημικής επίθεσης και εκπαιδεύουν το ανάλογο προσωπικό. Ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι «τα πάντα θα παιχθούν πριν από κάποιο περιστατικό στο επίπεδο των πληροφοριών».

    [08] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Φρανκφούρτη, 25 Μαϊου 2003 (20:13 UTC+2)

    Η αναγκαιότητα για αναβάθμιση των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία και η οργάνωση του Ελληνισμού μέσα απ' αυτές, το ζήτημα της πολιτικής και κοινωνικής συμμετοχής των μεταναστών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία, όπου πρέπει να αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της ΟΕΚ (Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων), ήταν τα κύρια θέματα μεταξύ άλλων που κυριάρχησαν στο 18ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

    Τις θέσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης στις διεθνείς εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της στο πλαίσιο της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης.

    Μεταξύ άλλων ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε επίσης στη σημαντική συμβολή των ομογενών της Γερμανίας, της Σουηδίας και άλλων χωρών, τονίζοντας ιδιαίτερα στην σημαντική τους προσφορά από τον αγώνα ενάντια στη δικτατορία μέχρι και σήμερα.

    Χαιρετίζοντας το Συνέδριο ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο του ΣΑΕ και των Ελληνικών Κοινοτήτων.

    Στο ρόλο της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Κοινοτήτων στη Γερμανία, στις σχέσεις των μεταναστών στην τοπική κοινωνία, στο ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού), στην παιδεία και στον πολιτισμό καθώς επίσης και στην ψήφο των μεταναστών, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι των κομμάτων στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο πρόεδρός της, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γρηγόρης Νιώτης, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Ευγένιος Χαϊτίδης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

    Χαιρέτισαν επίσης ο Γιώργος Κοκκινίδης, μέλος της Κ.Ε. του Συνασπισμού, η Χρύσα Ντιντή, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κ.Ε., η οποία μετέφερε και το χαιρετισμό του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη, ο Δημήτρης Τσουγκρής, μέλος της Κ.Ε. του ΔΗΚΚΙ και ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης, πρόεδρος της Δημοκρατικής Περιφερειακής Ένωσης. Επίσης χαιρέτισε και ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ κ. Φραγκόπουλος.

    Στο συνέδριο μετείχε και ο πρόεδρος του ΣΑΕ, Ανδρέας Άθενς ο οποίος επισήμανε ιδιαίτερα τον ρόλο των ομογενών ενώ ανέφερε και για προγράμματα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού , που υλοποιούνται αυτή την περίοδο.

    Στον απολογισμό του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΚ, ο οποίος εγκρίθηκε ομόφωνα, ο πρόεδρός της Κώστας Παππάς ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι πολύ σωστά η Ομοσπονδία ασχολήθηκε με τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις επισημαίνοντας ιδιαίτερα ότι πρέπει ο Ελληνισμός να έχει ευαισθησίες απέναντι στα διεθνή τεκταινόμενα.

    Ακόμη στις εργασίες του Συνεδρίου τοποθετήθηκαν οι μεταναστευτικές παρατάξεις και οι σύνεδροι πάνω στα θέματα που τους απασχολούν σαν μετανάστες, ενώ παράλληλα κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ήδη αργά το απόγευμα άρχισαν οι διαδικασίες των αρχαιρεσιών για την εκλογή του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΚ, το οποίο θα έχει θητεία δύο χρόνια.

    [09] ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ ΟΕΚ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Φρανκφούρτη, 25 Μαϊου 2003 (20:12 UTC+2)

    Στο πλαίσιο του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, που ολοκληρώθηκε, σήμερα, στη Φρανκφούρτη, πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών , όπου ψήφισαν 162 σύνεδροι είναι τα εξής :

    Νέες Δυνάμεις (πρόσκειται στη ΝΔ) 54 ψήφους και 5 έδρες

    ΠΑΣΚΕΜ (πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ) 48 ψήφους και 4 έδρες

    Δ.Ε. (πρόσκειται στο ΚΚΕ) 46 ψήφους και 4 έδρες

    Αυτόνομη παρέμβαση (πρόσκειται στο ΣΥΝ) 8 ψήφους και 1 έδρα

    ΔΗΕΜ (πρόσκειται στην Δημοκρ.Περιφερ.Ανάπτ.) 6 ψήφους και 1 έδρα

    [10] ΔΕΚΑ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (19:58 UTC+2)

    Δέκα προτάσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας και των απολύσεων και να προστατευθούν οι άνεργοι έδωσε, σήμερα, στη δημοσιότητα το Πολιτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

    Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «το ΚΚΕ έχει στην προτεραιότητά του τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά, τον ελεύθερο χρόνο, εργασία για όλους με πλήρη δικαιώματα, για την ισοτιμία της γυναίκας και την προστασία της νεολαίας, για εισοδήματα και συντάξεις που ικανοποιούν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες, για την προστασία των θυμάτων της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής της ΕΕ».

    Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται προβλεπόμενη η αύξηση της ανεργίας και τονίζεται πως «είναι αναπόσπαστο φαινόμενο και συνέπεια της πολιτικής που έχει σκοπό της την παραγωγή και αναπαραγωγή του κέρδους, στηρίζει την κεφαλαιοκρατική παραγωγή και συγκεντροποίηση».

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ, η αιτία της ανεργίας πρέπει να αναζητείται στον κεντρικό πυρήνα του πολιτικού προβλήματος και βρίσκεται στην εξουσία του κεφαλαίου, στην κυριαρχία των μονοπωλίων.

    Οι προτάσεις του ΚΚΕ για όλους τους ανέργους και τους απολυμένους έχουν ως εξής:

    1. Επιδότηση στο 80% του βασικού μισθού για όλη τη διάρκεια της ανεργίας.

    2. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.

    3. Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.

    4. Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους.

    5. Συνταξιοδότηση στα 50 χρόνια για τις γυναίκες και τα 55 για τους άνδρες.

    6. Πάγωμα των δανείων.

    7. Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες που σπουδάζουν παιδιά.

    8. Επιχορήγηση του ενοικίου.

    9. Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.

    10. Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες

    [11] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ- ΛΟΒΕΡΔΟΣ ΣΤΟ 1ο MARKETING FORUM N.A.EYΡΩΠΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (14:50 UTC+2)

    Παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Λοβέρδου, θα ανοίξουν οι εργασίες του 1ου Marketing Forum της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από τις 29 έως και τις 31 Μαΐου.

    Στην τελετή επίσημης έναρξης του φόρουμ, θα παρευρίσκονται επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνοσπονδίας Μάρκετινγκ (EMC), Louis Delcart, ενώ τις εργασίες της πρώτης ημέρας θα κλείσει με ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Το φόρουμ, που θα φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου «Hyatt Regency», διοργανώνεται από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μάρκετινγκ (ΕΙΜ) της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), σε συνεργασία με το European Marketing Confederation (EMC).

    Στόχος των διοργανωτών είναι το φόρουμ αυτό να λάβει μόνιμο χαρακτήρα και να εξελιχθεί σε ετήσιο θεσμό, όπως επεσήμανε πρόσφατα ο πρόεδρος του ΕΙΜ, Ν. Πανουσόπουλος. Ο ίδιος είχε προσθέσει ότι οι διοργανωτές προσδοκούν να "ταξιδέψει" στα Βαλκάνια και σε άλλες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

    Στο Forum θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 11 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και κατά τη διάρκειά του θα τεθούν επί τάπητος οι τρόποι εφαρμογής στρατηγικών μάρκετινγκ στις επιμέρους αγορές.

    Παράλληλα, θα αξιολογηθεί κατά πόσο συγκεκριμένοι παράγοντες και μέθοδοι που θεωρείται ότι οδηγούν στην επιτυχία σε άλλες χώρες, θα μπορούσαν να έχουν θετικά αποτελέσματα και στις συμμετέχουσες στο Forum.

    Αφετηρία συζήτησης του Forum, θα αποτελέσει η έρευνα που διεξήγε η εταιρία Research International για λογαριασμό του ΕΙΜ, στις 11 συμμετέχουσες χώρες και συγκεκριμένα στις Ελλάδα, Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, FYROM, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ουγγαρία και Σλοβενία.

    Οι στόχοι της διοργάνωσης, αφορούν μεταξύ, άλλων στην καταγραφή της ύπαρξης και λειτουργίας του μάρκετινγκ στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης τόσο σε καθημερινό επίπεδο, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

    Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Forum θα παρουσιαστούν οι τρόποι με τους οποίους το μάρκετινγκ μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των επιχειρήσεων σε μια οικονομία ανοικτών συνόρων, καθώς και θα επιδιωχθεί η μεταφορά εμπειρίας και τεχνογνωσίας από αγορές, στις οποίες το marketing αποτελεί βασικό εργαλείο για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων. Στους στόχους της διοργάνωσης συμπεριλαμβάνεται και η ανταλλαγή εμπειριών από την ενσωμάτωση μικρότερων αγορών στην ευρύτερη ευρωπαϊκή αγορά.

    Το πρόγραμμα του Forum, περιλαμβάνει εννέα ενότητες και κατά τη διάρκειά τους θα γίνει η παρουσίαση και η ανάλυση των ευκαιριών και των προβλημάτων του marketing στις συμμετέχουσες χώρες.

    Προσωπικότητες από την ελληνική και διεθνή επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα, αναμένεται να διαθέσουν πολύτιμο υλικό για βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις της ΝΑ Ευρώπης, μέσω εισηγήσεων και παρουσιάσεων που θα πραγματοποιήσουν.

    Κατά την τελευταία ημέρα του Forum, στις 31 Μαϊου, θα λειτουργήσουν επίσης επτά workshops, παρέχοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αναπτύξουν επιχειρηματικές επαφές σε τομείς, όπως είναι μεταξύ άλλων, τράπεζες, διαρκή καταναλωτικά αγαθά, ασφάλειες, λιανεμπόριο και τηλεπικοινωνίες.

    [12] Ο ΔΕΙΚΤΗΣ DAX ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (13:38 UTC+2)

    «Πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου ο δείκτης Dax θα ανέβει πάλι μέχρι τις 3.800 μονάδες», λέει ο Pierre Drach, διευθυντής του οίκου αναλύσεων Independent Research. Bέβαια απαραίτητη προϋπόθεση για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψή του είναι να υπάρξει κατά το 4ο τρίμηνο μια εμφανής ανάκαμψη τη παγκόσμιας οικονομίας.

    Στους κύκλους του χρηματιστηρίου, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Ημερησία, προφανώς αυτό θεωρείται πια δεδομένο.

    Aπό τα τελευταία χαμηλά των τιμών του το Mάρτιο ο δείκτης Dax έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 40%. Παρά τα προβλήματα της οικονομίας και τους φόβους που συνδέονται με την ασθένεια SARS, οι εν λόγω κύκλοι θεωρούν ότι τα γερμανικά Blue Chip έχουν προοπτικές ανόδου.

    Τι προβλέπουν οι διαχειριστές Aκόμη και επαγγελματίες επενδυτές προσανατολίζονται πάλι προς το «βαρύ πυροβολικό» του δείκτη Dax. Oι διαχειριστές κεφαλαίων Jens Erhard και Frank Lingohr καθώς και o Karl-Dietrich Graeff, επικεφαλής του τμήματος επενδυτικής στρατηγικής της Commerzbank φανέρωσαν τα φαβορί τους. Σε αυτά

    τα φαβορί ανήκουν αποκλειστικά μετοχές εταιρειών της Παλαιάς Oικονομίας,

    όπως είναι η E.on, η Allianz ή η Bayer.

    Oι επενδυτές πάλι που αγαπούν το ρίσκο μπορούν να ποντάρουν σε μετοχές

    του κλάδου της υψηλής τεχνολογίας. Oι μετοχές αυτές διαθέτουν μια πολύ μεγαλύτερη δυναμική κερδών σε περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας - σημαίνουν όμως ταυτόχρονα και περισσότερες έννοιες σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης.

    Μαγικός αριθμός Προκειμένου να πείσει τους τεχνικούς αναλυτές ότι η αγορά των «αρκούδων» τελείωσε θα πρέπει ο δείκτης Dax να δείξει ακόμη μεγαλύτερη ισχύ. H

    άνοδός του κατά 40% από το Mάρτιο δεν είναι αρκετή. O λόγος είναι ότι στο σχεδιάγραμμα η καθοδική τάση βρίσκεται στις 3.800 μονάδες.

    Ήδη στις 3.040 μονάδες ο Dax συναντά και πάλι τις πρώτες αρκούδες. Σε

    αυτό το επίπεδο βρίσκεται η γραμμή του μέσου όρου των 200 ημερών. Mε την

    οποία δεν κάνει να αστειεύεται κανείς.

    Eάν η γραμμή αυτή διασπόταν ο Dax θα διέθετε μια δυναμική της τάξης των 3.600 μονάδων. Aυτό θα σήμαινε κέρδη 50% από το Mάρτιο του 2003 και 20% από το τωρινό επίπεδο. Oμως ακόμη και μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις το Mάρτιο του 2001 ο δείκτης

    ανέβηκε κατά το μαγικό ποσοστό του 50%, για να πέσει στη συνέχεια πολύ

    χαμηλά.

    Oι τεχνικοί αναλυτές παραμένουν πολύ προσεκτικοί και θέτουν εντολές παύσης ζημιών όταν επενδύουν στο δείκτη Dax.

    [13] ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (13:35 UTC+2)

    Iκανοποιημένος από τις επιδόσεις της Eλλάδας, στο μέτωπο της απορροφητικότητας, εμφανίστηκε ο επίτροπος Mπαρνιέ, όχι μόνο στις επίσημες δηλώσεις του αλλά και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις που είχε με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στο περιθώριο του άτυπου υπουργικού συμβουλίου του Mαΐου για την περιφερειακή πολιτική.

    Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες που δημοσιεύει η Ημερησία, ο επίτροπος έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον όλο θόρυβο που ξεσηκώνει, εντός της Eλλάδας, το κλείσιμο του B΄ KΠΣ αλλά και η πορεία υλοποίησης του Γ΄KΠΣ, καθώς εκτιμά πως τέτοιου είδους τακτικές εμπλέκουν την ευρωπαϊκή επιτροπή σε εγχώριες πολιτικές διαμάχες. Yπενθυμίζεται πως ο κ. Mπαρνιέ, στο τέλος του συνεδρίου, έκρινε σκόπιμο να διευκρινίσει πως η Eλλάδα δεν κινδυνεύει ούτε από απώλεια πόρων από το Γ΄ KΠΣ, για το 2003, μην παραλείποντας να τονίσει πως «η Eλλάδα πηγαίνει πολύ καλά και αυτό είναι η αλήθεια».

    Kάτι που -όπως τουλάχιστον δείχνουν τα συγκριτικά ευρωπαϊκά στοιχεία- δεν είναι υπερβολή, καθώς αρκετές είναι οι ευρωπαϊκές χώρες που εμφάνισαν κατά πολύ μεγαλύτερες απώλειες -που για ορισμένες από αυτές έφταναν έως και το 20%- από εκείνες της Eλλάδας, στα κλεισίματά των προγραμμάτων τους (σημειώνεται πως πανευρωπαϊκά από τα χέρια της Eπιτροπής πέρασαν για έλεγχο περίπου 700 φάκελοι).

    Σχετικά με τη διάσταση των εκτιμήσεων, τις οποίες διατύπωσαν ο επίτροπος και ο Eλληνας υπουργός Oικονομίας N. Xριστοδουλάκης, για το ακριβές ύψος των κονδυλίων που χάθηκαν στο B΄ KΠΣ (3% έναντι 2,4% αντίστοιχα) και οι δύο έχουν δίκιο. Tο 2,4% αναφέρεται στις απώλειες από το B΄KΠΣ (372 εκατ. ευρώ), στις οποίες αν αθροιστούν και τα 96 εκατ. ευρώ από τις κοινοτικές ενισχύσεις διαφόρων άλλων προγραμμάτων το αποτέλεσμα διαμορφώνεται στο 3% (468 εκατ. ευρώ).

    [14] ΕΠΕΝΔΥΣΗ - ΜΑΜΟΥΘ ΥΨΟΥΣ 800 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (13:34 UTC+2)

    O εκπρόσωπος στην Eλλάδας της βελγικής αμυντικής βιομηχανίας Labayfar απέστειλε, στο τέλος Φεβρουαρίου, επιστολή στον υπουργό Aνάπτυξης, Aκη Tσοχατζόπουλο, στην οποία του κοινοποιεί την πρόθεσή της να προχωρήσει στην ίδρυση σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 200 MW με μηδενικούς ρύπους, σημειώνοντας ότι έχει ήδη εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση (800 εκατ. δολάρια) από αμερικανική τράπεζα.

    Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Ημερησίας για μία εξαιρετικά μεγάλη ποσότητα ενέργειας, η οποία μέχρι σήμερα δεν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές. Παρά τα σημαντικά τεχνικά προβλήματα, ο χαρακτήρας της επένδυσης, σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό της ύψος, κινητοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες να ασχοληθούν με το πρόγραμμα.

    Γεγονός ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό, σε μία εποχή, μάλιστα, που στην επικαιρότητα βρίσκεται η αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα.

    Aκόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ίδια η μορφή της επένδυσης: Πρόκειται για έναν πύργο ύψους 1.000 μέτρων (ναι, καλά διαβάσατε), ο οποίος αξιοποιώντας τα... στοιχεία της φύσης (αέρας και φως) μπορεί να παράγει ενέργεια χωρίς να απαιτεί οποιαδήποτε μορφή καυσίμου και άρα έχοντας μηδενικές εκπομπές ρύπων. H συγκεκριμένη εφεύρεση ανήκει σε Γερμανούς επιστήμονες, από τους οποίους έχει αγοράσει την πατέντα η βελγική

    εταιρεία.

    Tο σχέδιο μελετάται, ήδη, σε αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Aνάπτυξης και του EΛKE, πλην όμως σημαντικά τεχνικά προβλήματα πιθανόν να εμποδίσουν την υλοποίησή του. Tο σημαντικότερο από αυτά; Oτι ο «ηλιακός πύργος» για να κατασκευαστεί απαιτεί επίπεδη έκταση 40 τετραγωνικών χιλιομέτρων (η έκταση της Eλλάδας είναι 131.940 τ.χ. -δηλαδή απαιτείται περίπου το 0,03% του εδάφους), η οποία με δυσκολία μπορεί να βρεθεί σε

    μία μικρή ορεινή χώρα. Και αν τελικά βρεθεί η εν λόγω έκταση, τότε ίσως η

    Ελλάδα πάψει να... είναι αγροτική χώρα!

    O «πύργος της ενέργειας» κατασκευάστηκε πειραματικά το 1981, στην τοποθεσία Mανζανάρες στην Iσπανία, με επιχορηγήσεις της γερμανικής κυβέρνησης. Eίχε ύψος 195 μέτρα, διάμετρο 5 μέτρα και παρήγαγε 50 kW ενέργειας μέσω τεσσάρων τουρμπίνων.

    [15] ΑΠΟ ΤΙΣ 2/6 ΟΙ ΑΛΛΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ MID 40 & SMALL CAP 80

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (12:56 UTC+2)

    Από τη συνεδρίαση της 2ας Ιουνίου θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στους δείκτες της μέσης και μικρής κεφαλαιοποίησης, ύστερα από τις προσθήκες, διαγραφές και αλλαγές στη στάθμιση των μετοχών που αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Τον Mid 40 και τον Small Cap αφορούν οι εξαμηνιαίες μεταβολές που αποφάσισε η αρμόδια επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ενώ για τον δείκτη FTSE /ASE 20 των επιλεγμένων Blue chips δεν εγκρίθηκαν προσθήκες, διαγραφές ή μεταβολές του ποσοστού συμμετοχής.

    Συγκεκριμένα, για τον δείκτη FTSE/ASE MID 40 της μέσης κεφαλαιοποίησης εγκρίθηκαν τρεις προσθήκες, τρεις διαγραφές και τρεις μεταβολές του ποσοστού συμμετοχής.

    Για τον δείκτη FTSE/ASE SMALLCAP της μικρής κεφαλιοποίησης εγκρίθηκαν συνολικά δεκαέξι προσθήκες, δεκαέξι διαγραφές και μία μεταβολή του ποσοστού συμμετοχής.

    Οι εν λόγω μεταβολές περιλαμβάνουν διαγραφές μετοχών που κατέστησαν μη αποδεκτές λόγω του καθεστώτος τρίωρης διαπραγμάτευσης.

    Αναλυτικότερα, στον Mid 40 εισήχθησαν η Βαρυτίνη, η Τηλέτυπος και η Sexform, οι οποίες μετακινήθηκαν από τον Small Cap. Διαγράφηκαν η ΑΕΓΕΚ, η Altec και η Ελαϊς. Η ΑΕΓΕΚ και η Altec μετακινήθηκαν στον Small Cap.

    Eπίσης, οι προσθήκες που έγιναν στον Small Cap αφορούν στις ακόλουθες μετοχές: ΑΕΓΕΚ, Θεμελιοδομή, Μπαρμπα Στάθης, Δομική Κρήτης, Μπενρουμπή, Altec, Προμότα, Λαντέκ, Byte Computer, Βιοτέρ, Κατσέλη, ΕΤΕΜ, Δάιος, ΒΕΤΑΝΕΤ, Κleeman, Ιντρακόμ Κατασκευές.

    Από τον Small Cap διεγράφησαν: Βαρυτίνη, Τηλέτυπος, Sexform, Despec, Σπύρου, Α-Β Βασιλόπουλος, Πειραιώς leasing, Νεώρειο, Autohellas, Δυναμική Ζωής, Ασπίς Πρόνοια, Euromedica, Α-Α Συμμετοχών, Επίλεκτος, Ελληνικά Καλώδια, Βαλκάν Έξπορτ. Στον FTSE 40 αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής στην Αβαξ, την Τρ. Αττικής και την Χαλκόρ. Στον Small Cap, μειώνεται η συμμετοχή του Πουλιάδη.

    [16] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗ.ΣΥ.

    Λευκωσία, 25 Μαϊου 2003 (20:02 UTC+2)

    Αρχισε η διαλογή των ψηφοδελτίων και η καταμέτρηση των ψήφων στα πέντε επαρχιακά κέντρα διαλογής των ψήφων στην Κύπρο και στα τρία κέντρα του εξωτερικού, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στο Λονδίνο.

    Στην Αθήνα, επί συνόλου 800 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, ψήφισαν οι 137. Για το αξίωμα του Προέδρου του κόμματος, έλαβαν ο Νίκος Αναστασιάδης 96 ψήφους και ο Ιωάννης Κασουλίδης 40, ενώ βρέθηκε και μία άκυρη ψήφος.

    Στη Θεσσαλονίκη, επί συνόλου 275 εγγεγραμμένων ψήφισαν 93 και έλαβαν ο κ. Αναστασιάδης 54 ψήφους και ο κ. Κασουλίδης 39.

    Στο Λονδίνο, επί συνόλου 605 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων ψήφισαν 168, δηλαδή υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 26%.

    Στη Λευκωσία, επί συνολικού αριθμού εγγεγραμμένων 11.703, ψήφισαν οι 6.540, ποσοστό συμμετοχής 56%.

    Στη Λεμεσό, ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι 6.741 και από αυτούς ψήφισαν οι 4.171, ποσοστό συμμετοχής 62%.

    Στη Λάρνακα, εγγεγραμμένοι 3.354, από τους οποίους ψήφισαν 2.103, δηλαδή υπήρξε ποσοστό συμμετοχής 56%.

    Στις ελεύθερες περιοχές Αμμοχώστου, επί 4.091 εγγεγραμμένων, ψήφισαν 2.606, ποσοστό συμμετοχής 63%.

    Στην Πάφο, επί συνόλου εγγεγραμμένων 3.818 ψηφοφόρων, ψήφισαν 2.342, ποσοστό συμμετοχής 61,3%.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΣΕ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ ΕΕ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ Η ΣΟΦΙΑ

    Σόφια, 25 Μαϊου 2003 (19:27 UTC+2)

    Πεπεισμένος ότι η Ιταλία θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του για ένταξη στην ευρωπαϊκή «οικογένεια», όταν αναλάβει τα ηνία της εναλλασσόμενης Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Συμεών Σαξκομπουργκότσκι, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΒΤΑ.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Σόφιας, μετά την επιστροφή του από τη Ρώμη, ο βούλγαρος πρωθυπουργός τόνισε ότι η στήριξη της Ιταλίας κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ, θα δώσει νέα ώθηση στις προσπάθειες της χώρας του για ένταξη στην Ενωση.

    Αναφορικά με την πρόθεση της αντιπολίτευσης να προωθήσει πρόταση μομφής εναντίον του στο κοινοβούλιο, ο κ. Σαξκομπουργκότσκι υπογράμμισε: «Η πρόταση μομφής ενδέχεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα της Βουλγαρίας στο εξωτερικό και αυτό είναι που με απασχολεί».

    [18] Ο ΝΙΚΟΛΑ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ VMRO/DPMNE

    Οχρίδα, 25 Μαϊου 2003 (17:57 UTC+2)

    Ο Νίκολα Γκρούεφσκι είναι από σήμερα ο νέος πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, VMRO-DPMNE, αφού κατόρθωσε να επικρατήσει του αντιπάλου του, Μάργιαν Γκιόρτσεφ, στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο σημερινό συνέδριο του κόμματος, στην Οχρίδα.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ, ο Γκρούεφσκι κέρδισε χωρίς πρόβλημα τον αντίπαλό του, συγκεντρώνοντας 220 ψήφους έναντι μόλις 69 του Γκιόρτσεφ.

    Ο νέος ηγέτης του VMRO-DPMNE έχει δεσμευτεί ότι θα προβεί σε μεταρρυθμίσεις στο κόμμα, φέρνοντάς το πιο κοντά στους πολίτες και στα ΜΜΕ, αλλά και ότι θα το οδηγήσει στη νίκη στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

    Ο Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, ο ιδρυτής και ηγέτης του VMRO-DPMNE επί 13 χρόνια, ανακηρύχθηκε επίτιμος πρόεδρος του κόμματος.

    [19] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ ΤΗΣ EUROVISION ΑΠΟ ΣΕΖΕΡ ΚΑΙ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Ρίγα, 25 Μαϊου 2003 (17:43 UTC+2)

    Σε πελάγη ευτυχίας πλέει από χθες η Σερτάμπ Ερενέρ, η οποία εκπροσωπώντας την Τουρκία κατόρθωσε να πάρει την πρώτη θέση στον 48ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στη Ρίγα της Λετονίας.

    Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, σε δηλώσεις της από την πρωτεύουσα της Λετονίας, λίγο μετά τη νίκη της, η Ερενέρ εμφανίστηκε πεπεισμένη πως η χώρα της θα διοργανώσει έναν εξαιρετικό διαγωνισμό- ως νικήτρια χώρα- την ερχόμενη χρονιά, στην Κωνσταντινούπολη.

    Σύμφωνα με δηλώσεις της ίδιας, ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη συνεχάρη τηλεφωνικά για την επιτυχία της, ενώ ο πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, της έστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα.

    [20] ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ: ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗ.ΣΥ.

    Λευκωσία, 25 Μαϊου 2003 (15:34 UTC+2)

    Μια νέα σελίδα και μια νέα αρχή θα αποτελέσει η αυριανή μέρα για τον Δημοκρατικό Συναγερμό δήλωσε το πρωί ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος ψήφισε στο Σωματείο Κυριάκου Μάτση στη Λεμεσό.

    Ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε όλα τα στελέχη «να τιμήσουν το δικαίωμα της ψήφου που έχει κατακτηθεί από τους ίδιους, για να είμαστε αύριο πραγματικά η πολιτική δύναμη που έφερε την επανάσταση και καθιέρωσε την δημοκρατία σε όλη της την έκταση» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία θα ξεπεράσει το 60%.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [21] Ο Ν.ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΣΚΟΡΕΡ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ο Νίκος Λυμπερόπουλος του Παναθηναϊκού, με 16 γκολ, αναδείχτηκε ο πρώτος σκόρερ με το τέλος του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Στέλιος Γιαννακόπουλος του Ολυμπιακού με 15 τέρματα, ενώ από 14 έχουν ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς του Ολυμπιακού και ο Γιώργος Γεωργιάδης του ΠΑΟΚ. Από 12 γκολ έχουν πετύχει ο Ντέμης Νικολαίδης της ΑΕΚ, ο Νιρέν Ντεμπά του Αρη και ο Βασίλης Λάκης της ΑΕΚ, ενώ 11 τέρματα πέτυχε ο Γιαννάκης Οκκάς του ΠΑΟΚ.

    [22] Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ Α' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (20:52 UTC+2)

    Πρωταθλητής Ελλάδας για τη σεζόν 2002 - 2003 αναδείχτηκε ο Ολυμπιακός. Οι ερυθρόλευκοι ξεπέρασαν το εμπόδιο της Ξάνθης, στην 30η και τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας. Στη 2η θέση είναι ο Παναθηναϊκός ο οποίος περνάει αμέσως στους ομίλους του Champions League, ενώ η 3η κατετάγη η ΑΕΚ η οποία θα αγωνιστεί στα προκριματικά της διοργάνωσης.

    Τη συμμετοχή τους στο Κύπελλο UEFA εξασφάλισαν ο ΠΑΟΚ, ο Πανιώνιος και ο Αρης που τερμάτισαν στην 4η, 5η και 6η θέση, αντίστοιχα. Οσον αφορά τις τελευταίες θέσεις, σκληρή μάχη έγινε από ομάδες που προσπάθησαν να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Τελικά την Α' εθνική κατηγορία αποχαιρετούν η Παναχαϊκή και ο Ιωνικός, ενώ ο ΠΑΣ Γιάννινα θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς που τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας της Β' εθνικής. Αρκεί βέβαια να δικαιωθεί η ομάδα των Ιωαννίνων και να μην αφαιρεθούν οι 90 βαθμοί για οικονομικές οφειλές σε παλιούς ποδοσφαιριστές.

    Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής, μετά το τέλος της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Α' εθνικής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (30η αγωνιστική)

    1.Ολυμπιακός 70

    2.Παναθηναϊκός 70

    3.ΑΕΚ 68

    4.ΠΑΟΚ 53

    5.Πανιώνιος 53

    6.Αρης 51

    7.Ηρακλής 49

    8.ΟΦΗ 44

    9.Ξάνθη 35

    10.Αιγάλεω 31

    11.Προοδευτική 30

    12.Ακράτητος 26

    13.Καλλιθέα 26

    14.ΠΑΣ Γιάννινα 25 (-65βαθμούς)

    15.Ιωνικός 24

    16.Παναχαϊκή 9

    * Ο ΠΑΣ Γιάννινα τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών για κάθε παιχνίδι.

    [23] ΑΝΤΙΟ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΛΕΝΕ ΙΩΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (20:45 UTC+2)

    Αντίο στην Α' εθνική κατηγορία λένε ο Ιωνικός και η Παναχαϊκή, με το τέλος της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η ομάδα του Γιάτσεκ Γκμοχ παρά τη νίκη που πέτυχε σήμερα με 3-0 επί των πατρινών, αποχαιρετούν τα σαλόνια και οδεύουν στην Β' εθνική καθώς κατέλαβαν την 15η θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Ο Ιωνικός ελπίζει απλά να μην δικαιωθεί ο ΠΑΣ Γιάννινα και να του αφαιρεθούν οι 90 βαθμοί για οικονομικές εκκρεμότητες, ώστε να είναι αυτός που θα δώσει τον αγώνα μπαράζ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς για την παραμονή στην Α' εθνική κατηγορία. Αντίθετα, η Παναχαϊκή κατέλαβε την τελευταία θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Στο σημερινό ματς, ο Ιωνικός στο α' ημίχρονο συνάντησε δυσκολίες απέναντι στην Παναχαϊκή, καθώς όλες οι προσπάθειες για γκολ έπεφταν στο κενό. Το πρώτο 45λεπτο τελείωσε με τις δύο ομάδες ισόπαλες 0-0.

    Στην επανάληψη όμως ο Ιωνικός ανέβασε την απόδοση του και κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 47' με τον Ροντρίγκεζ. Το 2-0 ήρθε στο 55' με τον Κονέ, ενώ το τρίτο τέρμα για τους γηπεδούχους το πέτυχε στο 63' ο Μονταμπόρ.

    [24] ΖΩΝΤΑΝΟΣ Ο ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Ιωάννινα, 25 Μαϊου 2003 (20:44 UTC+2)

    Ο ΠΑΣ Γιάννινα έκανε τη μεγάλη ανατροπή κόντρα στον ΠΑΟΚ και διατήρησε έτσι ζωντανές τις ελπίδες για παραμονή στην Α' εθνική κατηγορία. Η ομάδα των Ιωαννίνων παρά το γεγονός ότι μέχρι το 87' βρέθηκε να χάνει από τον Δικέφαλο του Βορρά με 2-1, μέσα σε διάστημα δύο λεπτών πέτυχε δύο τέρματα και κατάφερε να επικρατήσει έτσι με σκορ 3-1.

    Με τη λήξη του αγώνα οι παίκτες και οι φίλαθλοι του ΠΑΣ ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Σε περίπτωση πλέον που δικαιωθεί η ομάδα των Ιωαννίνων και δεν της αφαιρεθούν οι 90 βαθμοί για οφειλές σε παλαιούς ποδοσφαιριστές, τότε θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς (που τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογίας στη Β' εθνική) για την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Τη δεδομένη στιγμή ο ΠΑΣ βρίσκεται στην 14η θέση του πίνακα.

    Στο σημερινό παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ παρά τις πολλές και σοβαρές απουσίες κατάφερε να ανοίξει το σκορ στο 17' λεπτό με ένα δυνατό δεξί σουτ του Γιώργου Γεωργιάδη. Ο ΠΑΣ κατάφερε να απαντήσει σχετικά γρήγορα και στο 27' ισοφάρισε σε 1-1 με τον Ντούρο. Οι παίκτες του Δικεφάλου όμως συνέχισαν να πιέζουν τον αντίπαλο και στο 43' πέτυχαν το 2-1 με τον Γιώργο Θεοδωρίδη.

    Και ενώ τα λεπτά κυλούσαν και όλα έδειχναν πως ο ΠΑΟΚ θα έφευγε νικητής από το γήπεδο, ο ΠΑΣ κατάφερε μέσα σε διάστημα δύο λεπτών να πετύχει ισάριθμα τέρματα και να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς. Στο 87' ισοφάρισε για τους Γιαννιώτες ο Μπλέτσας, ενώ στο 89' το 3-1 για τους γηπεδούχους έγραψε ο Ντομορό.

    [25] ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ ΕΜΕΙΝΕ Η ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΝΙΚΗ ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΦΗ

    Αθήνα, 25 Μαϊου 2003 (20:27 UTC+2)

    Την παραμονή της στην Α' εθνική κατηγορία πανηγυρίζει η Καλλιθέα, η οποία κέρδισε σήμερα τον ΟΦΗ με σκορ 2-0, στο πλαίσιο της 30ης και τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Η Καλλιθέα κατέκτησε τρεις πολύτιμους βαθμούς και κατέλαβε την 13η θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

    Οι γηπεδούχοι από νωρίς έδειξαν διάθεση να πάρουν τη νίκη και να κάνουν το καθοριστικό βήμα για παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Η Καλλιθέα άνοιξε το σκορ μόλις στο 3' λεπτό με τον Πέτκοβιτς, ενώ ζευγάρωσε τα τέρματα της στο 45' με τον Τσιμπλίδη.

    Στο β' ημίχρονο, η Καλλιθέα φάνηκε να αρκείται στο 2-0, ενώ ο ΟΦΗ δεν μπόρεσε να πετύχει κάποιο γκολ και να απειλήσει τους γηπεδούχους.

    [26] ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΙ ΕΝΕΚΡΙΝΑΝ ΤΟΝ "ΟΔΙΚΟ ΧΑΡΤΗ"

    Τελ Αβίβ, 25 Μαϊου 2003 (16:33 UTC+2)

    Με ψήφους 12 υπέρ, 7 κατά και 4 αποχές το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ενέκρινε την υιοθέτηση του «Οδικού Χάρτη» για την επίλυση της διένεξης με τους Παλαιστίνιους.

    Παρά τη σθεναρή αντίσταση υπουργών που προέρχονται από πολιτικούς σχηματισμούς της άκρας δεξιάς, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν κατάφερε να αποσπάσει- έστω και με μικρή πλειοψηφία- την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.

    Λίγο πριν από τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Σαρόν είχε δηλώσει πως έχει έρθει η ώρα για παραχώρηση εδαφών με αντάλλαγμα την ειρήνη στην περιοχή.

    [27] ΔΕΚΑΔΕΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΦΕΡΙ ΜΠΟΤ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΜΑΝΙΛΑΣ

    Μανίλα, 25 Μαϊου 2003 (13:27 UTC+2)

    Δεκάδες επιβατών αγνοούνται μετά τη σύγκρουση δύο φέρι μποτ, κοντά στην πρωτεύουσα των Φιλιππίνων, Μανίλα, με συνέπεια τη βύθιση του ενός. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ακτοφυλακής, το ένα μετέφερε 158 επιβάτες, ενώ 95 από αυτούς, διασώθηκαν.

    Δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των επιβατών, στο δεύτερο πλοίο.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια εντοπισμού και διάσωσης, από τα σωστικά συνεργεία. Η σύγκρουση σημειώθηκε εντός του Κόλπου της Μανίλας, ενώ στην περιοχή επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες.

    [28] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ SARS ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

    Χόνγκ-Κόνγκ, 25 Μαϊου 2003 (13:18 UTC+2)

    Τέσσερις επιπλέον θάνατοι από την άτυπη πνευμονία αναφέρθηκαν στο Χόνγκ Κόνγκ, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο και για ένα νέο κρούσμα, καθώς η ΠΟΥ ανησυχεί για την πορεία της νόσου στο Πεκίνο, αλλά και σε ολόκληρη την κινεζική επικράτεια.

    [29] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (20:55 UTC+2)

    Την άποψη ότι οι εικόνες και πιο συγκεκριμένα ο κινηματογράφος δημιουργούν και προβάλλουν την ταυτότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, όπως αυτή διαμορφώνεται σε κάθε εποχή και σε κάθε έθνος, εξέφρασαν διακεκριμένοι σκηνοθέτες του ευρωπαϊκού χώρου, με αφορμή την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης για "Το μέλλον του Κινηματογράφου και του Οπτικοακουστικού στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διεύρυνσης", που κήρυξε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βνιζέλος, παρουσία της Επιτρόπου για θέματα Πολιτισμού της ΕΕ, Βίβιαν Ρέντινγκ.

    Ο Βιμ Βέντερς, ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ο Ιστβαν Ζάμπο, ο Τσέντριτς Κλάπις και ο Αντρέι Βάιντα, σε μαγνητοσκοπημένα μηνύματα που έστειλαν για τις εργασίες της διάσκεψης, τόνισαν τη συμβολή του κινηματογράφου στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής ταυτότητας, στη δημιουργία πολιτιστικής κληρονομίας και στη διατήρηση της πολυμορφίας και έκριναν απαραίτητη τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου διανομής ταινιών, και ενός μηχανισμού παραγωγής και προώθησης ευρωπαϊκών ταινιών στις αίθουσες των χωρών της ηπείρου.

    Ο κ.Βενιζέλος, με αφορμή τις θέσεις των σκηνοθετών, αναφέρθηκε στα θέματα που εξέτασε το Ατυπο Συμβούλιο των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, χθες και σήμερα στη Θεσσαλονίκη, και στις αποφάσεις που κατέληξε για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα, για την διατήρηση της πολυμορφίας και πολυγλωσσίας, για τα μέτρα ενίσχυσης της λειτουργίας των οπτικοακουστικών μέσων και του κινηματογράφου. "Οι θέσεις μας, όπως διατυπώθηκαν στο Ατυπο Συμβούλιο, είναι οι απαντήσεις στα προβλήματα που θέτει εδώ και χρόνια ο οπτικοακουστικός χώρος" είπε.

    Ο υπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη διατήρησης της πολυμορφίας και πρόσθεσε ότι ο κινηματογράφος βρίσκεται στον πυρήνα της διαφοροποίησης, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί τέχνη μαζική και προσβάσιμη για όλους. Συνέστησε, όμως ότι εθνικά κράτη και ΕΕ πρέπει να παρακολουθήσουν τον τρόπο που διαμορφώνονται οι ευρωπαϊκές συμπεριφορές, ώστε να στρέψουν κυρίως τους νέους να επιλέξουν πολιτιστικά έργα της Ευρώπης. "Κάθε πόλος μπορεί να αναπτύξει τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Συγκριτικό πλεονέκτημα της Ευρώπης δεν είναι να γίνει κακός μιμητής, αλλά να προβάλλει την ταυτότητά της που είναι η πολυμορφία, η πολυγλωσσία, οι αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού" είπε.

    Από την πλευρά της η Επίτροπος χρησιμοποίησε τη φράση του Μονέ "αν ήθελα να ξαναφτιάξω την Ευρώπη θα ξεκινούσα από τον Πολιτισμό" για τονίσει ότι ευθύνη της ΕΕ είναι να βοηθήσει και να προστατέψει την έκφραση των Ευρωπαίων κινηματογραφιστών, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της διανομής των έργων της Ευρώπης και να διδάξει στους νέους την αγάπη για τα καλά έργα.

    Ο πρόεδρος της Eurimages, Ζακ Τουμπόν, υποστήριξε ότι απειλή για την πολιτισμική ταυτότητα της Ευρώπης είναι ο "πολιτισμικός δαρβινισμός" δηλαδή η οικονομική επιλογή των δυνατών και η καταστροφή των αδύναμων. Επίσης, κάλεσε τις νέες χώρες της ΕΕ να υιοθετήσουν νόμους, με βάση το κοινοτικό κεκτημένο, για τον πολιτισμό χωρίς σύνορα, τα οπτικοακουστικά μέσα και τον κινηματογράφο, ενώ τάχθηκε υπέρ των κινήτρων για την προώθηση των ευρωπαϊκών ταινιών στις αίθουσες. Επεσήμανε τον κίνδυνο πλήρους ανάθεσης της εμπορικής πολιτικης για τον κινηματογράφο στην ΕΕ και πρότεινε την κατάργηση των διαφημίσεων για τον κινηματογράφο στην τηλεόραση, ώστε να εμποδιστεί η προβολή αμερικανικών ταινιών.

    Οι εργασίες της διάσκεψης θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη, 27 Μαϊου, και κατά τη διάρκειά τους σκηνοθέτες, εκπαιδευτές και σύμβουλοι ειδικοί σε θέματα κινηματογράφου θα συζητήσουν για την οπτικοακουστική κληρονομιά και εκπαίδευση, για την κυκλοφορία των ευρωπαϊκών ταινιών και για τα προβλήματα της νέας Ευρώπης στο χώρο της οπτικοακουστικής.

    Ε.Ρ.

    [30] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (20:48 UTC+2)

    Πολύ συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού κινηματογράφου, έγινε στη διάρκεια του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ το θέμα θίχτηκε και στη συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε στο τέλος, από τους προεδρεύοντες Έλληνες υπουργούς Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο και Τύπου-ΜΜΕ Χρήστο Πρωτόπαπα, και την αρμόδια κοινοτική Επίτροπο, Vivian Reding.

    Το θέμα έθιξε πρώτη η καταγόμενη από το Λουξεμβούργο, Κοινοτική Επίτροπος, σημειώνοντας:

    «Σε αυτή την πολιτιστική πόλη, σε αυτή τη χώρα που ξεχειλίζει από πολιτισμό, κάναμε λόγο για την πολιτιστική πολυμορφία. Όταν κάνουμε λόγο λοιπόν για την πολιτιστική πολυμορφία σε μια διευρυμένη Ευρώπη 25 μελών, πρέπει να αναρωτηθούμε ορισμένα πράγματα, ποιοι είμαστε φερ' ειπείν, ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι που συμβιώνουν με μας, τι είδους κοινωνία θέλουμε να οικοδομήσουμε. Πόσο δε μάλλον τώρα που συντάσσουμε τις συνθήκες, το σύνταγμα, τι περιεχόμενο πρέπει να έχουν όλα αυτά. Είναι σημαντικό να αναρωτηθούμε κάτι τέτοιο.

    Μιλάμε για μια τεράστια ενιαία αγορά με καταναλωτές. Αυτό είναι που θέλουμε από την Ευρώπη, ή έχουμε ένα πραγματικό όραμα μιας μεγάλης οικογένειας, μιας πολυμελούς οικογένειας όπου ο καθένας έχει το χαρακτήρα του, την προσωπικότητά του, τους κανόνες του και υπάρχει μια ανταλλαγή μεταξύ τους; Θέλουμε να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη εθνών, πολιτών, πολιτισμών, κανόνων, η Ευρώπη που όλοι εμείς είμαστε; Νομίζω ότι θα έχετε καταλάβει την απάντηση: Τη δεύτερη Ευρώπη θέλουμε, γιατί αυτή θεωρούμε ότι αξίζει κι αν θέλουμε πραγματικά να υπάρξει η Ευρώπη αυτή θα πρέπει να ξεκινήσουμε εμείς να την οικοδομούμε και αυτό ξεκινήσαμε να κάνουμε με την Ελληνική Προεδρία.

    Θα ήθελα εδώ να ευχαριστήσω τους φίλους Υπουργούς γιατί ήταν πραγματικά εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην οικοδόμηση αυτών των διαφορετικών βημάτων προς μία Ευρώπη σεβασμού προς τον διπλανό, γνώσης των διαφορετικών πολιτισμών, ενίσχυσης των διαφορετικών πολιτισμών. Εμείς ξέρετε, ποτέ μα ποτέ δεν θα γίνουμε οι ΗΠΑ της Ευρώπης. Θα είμαστε κάτι που προκύπτει από διαφορετικές ρίζες, από διαφορετικές ιστορικές πορείες, διαφορετικοί τρόποι συμπεριφοράς, νοοτροπίας, διαβίωσης, όλοι όμως σε μια μεγάλη οικογένεια όπου όλα τα μέλη είναι πολύ σημαντικά, και τα μικρά. Σας τα λέει αυτά μια Λουξεμβούργια και πρέπει να σας πω ότι εγώ είμαι περήφανη του Λουξεμβουργιανού πολιτισμού που φέρω και θέλω να γίνει σεβαστός. Εξίσου περήφανη είμαι και για τον ελληνικό πολιτισμό, που θέλω επίσης να γίνει σεβαστός, μαζί με τις γλώσσες. Αν θέλουμε λοιπόν να συμβούν όλα αυτά, τότε θα πρέπει πραγματικά να έχουμε μία ευρύτατη και δραστήρια πολιτική, την οποία την ξεκινήσαμε και θα τη συνεχίσουμε κατά

    τη διάρκεια της Ιταλικής Προεδρίας, Προκειμένου να μεταφραστεί πολιτικά η πρακτική αυτή, έχουμε διάφορα μέσα στη διάθεσή μας π.χ. ο κινηματογράφος.

    Μπορεί ο Αγγελόπουλος να γυρίσει μια νέα ταινία στο μέλλον; Δεν θέλουμε ένα Λουξεμβρουριανό σκηνοθέτη να συνεχίσει να γυρίζει ταινίες και στο μέλλον στα λουξεμβουριανά; Θέλουμε απλά και μόνο να έχουμε στα χέρια μας από το παρελθόν την κινηματογραφική κληρονομιά των μεγάλων σκηνοθετών και δημιουργών; Θέλουμε να δημιουργήσουμε τη βάση για μια κληρονομιά στο μέλλον με τους Ευρωπαίους καλλιτέχνες, δίνοντας τις κατάλληλες ευκαιρίες στα νέα ταλέντα.

    Τρίτον, να είμαστε περήφανοι για τις ρίζες μας και τον τρόπο που αυτές εκφράζονται στο συγκεκριμένο τομέα. Νομίζω ότι όλοι αυτό θέλουμε. Θέλουμε πραγματικά να επιβιώσει και να ενισχυθεί ο τομέας αυτός εξ ου και δημιουργούμε τις πολιτικές αυτές και χαράζουμε τις πολιτικές αυτές, εξ ου και μαζευτήκαμε όλοι στις Κάνες στην έναρξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπου ενώπιον του κόσμου όλου, οι Υπουργοί της Ευρώπης διακήρυξαν την περηφάνια τους για τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Για αυτό θα πάμε και στη Βενετία, στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου μόλις λάβαμε πρόσκληση από τον Ιταλό συνάδελφό μας, για να δούμε εντάξει γυρίζουμε τις ταινίες αυτές, αλλά πως μπορούμε να τις διαθέσουμε στην αγορά. Δηλαδή οι ελληνικές ταινίες έχουν ακροατήριο μόνο στην ελληνική αγορά, είναι χαμένες. Αν όμως έχουν μια εν δυνάμει αγορά 450 εκ. θεατών, τότε όπως καταλαβαίνετε από τις εισπράξεις μπορούν να γυρίσουν την αμέσως επόμενη και τις συνεχείς ταινίες. Θέλουμε να μάθουμε από όλους. Θέλουμε ένα ζωντανό πολιτισμό.

    «Να κατακτήσουμε την αγορά μας»

    Παίρνοντας το λόγο στο θέμα του κινηματογράφου, ο πρόεδρος του Συμβουλίου, υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος, σημείωσε: «Οι απαντήσεις που έδωσε η κα Reding νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικές. Η Ευρώπη δεν πρόκειται να γίνει ποτέ κάτι σαν τις ΗΠΑ, γιατί η Ευρώπη δεν είναι ένα μεγάλο κράτος, είναι μια ήπειρος. Είναι μια ήπειρος ιστορίας, μια ήπειρος πολιτισμού και η πολυγλωσσία της είναι μεν και εμπόδιο αλλά και πλεονέκτημα. Πρέπει να κατακτήσουμε την αγορά μας. Δεν έχουμε κατακτήσει την αγορά μας. Η αγορά μας αυτή τη στιγμή είναι ανοιχτή και προσφέρεται στους πάντες αλλά οι αμερικανικές ταινίες κάνουν καλύτερη εμπορική χρήση αυτής της δυνατότητας. Κάνουν αυτή τη χρήση, επειδή έχουν καλύτερη σχέση, μεγαλύτερη διείσδυση θα έλεγα, στο σύστημα διανομής. Γιατί το σύστημα διανομής λειτουργεί με ένα συχνά εκβιαστικό τρόπο. Όταν ο αιθουσάρχης καλείται να πάρει μία ταινία που είναι μεγάλη εμπορική επιτυχία και μαζί πολλές άλλες αμερικάνικες ταινίες που δεν έχουν ιδιαίτερη επίδοση εμπορική γεμίζει την εβδομάδα του, γεμίζει το μήνα του και γεμίζει και το κινηματογραφικό έτος του με αμερικανικές ταινίες και έτσι μένει πολύ μικρό περιθώριο για την προβολή των ευρωπαϊκών και των ελληνικών ταινιών και αυτό παρά τις ενισχύσεις. Παρά τις πολύ σημαντικές ενισχύσεις που δίνουμε όλα σχεδόν τα κράτη- μέλη και στην παραγωγή και στη διανομή και μέσω της επιστροφής φόρου στους αιθουσάρχες που είναι ο πιο κρίσιμος και ασθενής κρίκος της όλης διαδικασίας. Η Ευρώπη παράγει πιο πολλές κινηματογραφικές ταινίες από τις ΗΠΑ επενδύει όμως πολύ λιγότερα κεφάλαια ανά μέσο όρο σε κάθε ταινία. Επίσης πάσχει στα σενάρια και πάσχει στο σύστημα διανομής. Αυτό επηρεάζει τη φυσιογνωμία του ευρωπαϊκού κινηματογράφου πολύ περισσότερο απ' ότι το γλωσσικό εμπόδιο. Αλλά και το γλωσσικό εμπόδιο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όταν καλλιεργείται ένα συγκεκριμένο γούστο μέσω της τηλεόρασης, που αφορά τη γλώσσα, που αφορά την αισθητική, που αφορά τον ρυθμό τον κινηματογραφικό, αυτό δεν μπορεί παρά να επηρεάσει τελικά και τις αίθουσες.

    Δεν έχουμε λοιπόν πρόβλημα παραγωγής, δεν έχουμε παραγωγικό έλλειμμα.Υπάρχουν όμως χώρες που έχουν παραγωγικό έλλειμμα. Δηλαδή η Ελλάδα με 11 εκατομμύρια πληθυσμό παράγει 20-25 ταινίες το χρόνο. Η Γαλλία 140 ταινίες. Η Πορτογαλία όμως παράγει 2-3 ταινίες. Αρα χρειάζεται να δούμε πού υπάρχει πρόβλημα και φυσικά πρέπει να δούμε το σημαντικότερο θέμα των προτιμήσεων των πολιτών μας. Οι νέοι πολίτες μπαίνουν στις παραδοσιακές αίθουσες ή πάνε μόνο στα multiplex; Και τι διαλέγουν να δουν;

    Τραγικοί αριθμοί

    Οι αριθμοί είναι τραγικοί: Το 85% της ελληνικής αγοράς κινηματογράφου καλύπτεται από τις αμερικανικές ταινίες, άρα μένει το 15% για τις ελληνικές και τις ευρωπαϊκές. Οι ελληνικές κάνουν περίπου το 5-5,5% και όλες οι γαλλικές μαζί που είναι αν θέλετε ο άλλος πόλος, έκαναν 6% το 2002. Η ίδια η Γαλλία δε μπορεί να κατακτήσει την αγορά της στη γλώσσα της με τις ταινίες της. Αρα χρειάζεται να δούμε το θέμα αυτό και πιστεύω ότι οι πρωτοβουλίες που παίρνει η Επιτροπή και οι πρωτοβουλίες που παίρνει το Συμβούλιο, είναι πάρα πολύ σημαντικές.

    Γιατί βέβαια όλα αυτά συνδέονται και με την τηλεόραση, γιατί το κινηματογραφικό προϊόν είναι εξαιρετικά χρήσιμο για την τηλεόραση, γιατί αποτελεί τη βάση για τις εκπομπές δραματοποιημένων σειρών και ταινιών, γιατί είναι άλλο πράγμα να έχεις τη γλώσσα σου και τη φυσιογνωμία σου στα δελτία ειδήσεων και στις εκπομπές λόγου και άλλο πράγμα να έχεις τη γλώσσα σου και τη φυσιογνωμία σου στο δραματοποιημένο πρόγραμμα. Οι νοοτροπίες καλλιεργούνται στο δραματοποιημένο πρόγραμμα. Μπορεί μεν την πολιτική επικαιρότητα να την επηρεάζουν οι εκπομπές λόγου και οι ειδήσεις, αλλά το γούστο, την αισθητική, την προτίμηση, τη συμπεριφορά, την επηρεάζουν οι δραματοποιημένες σειρές.

    Πρωτοβουλίες της Κομισιόν

    Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό η Κοινοτική Επίτροπος κ. V. Reding, έθεσε το ερώτημα τι πρέπει να γίνει ώστε να μπορούν να γυρίζονται περισσότερες ταινίες στην Ευρώπη αλλά και να εξασφαλίζεται η διανομή και η παρακολούθησή τους από τους κινηματογραφόφιλους, ανακοινώνοντας και δύο συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο θέμα αυτό.

    Όπως είπε, «η μία για παράδειγμα είναι το EUROPAD CINEMA. Έχει να κάνει με 800 περίπου αίθουσες ιδιωτικές ανά τη Ευρώπη, που έχουν δεσμευθεί να προβάλλουν τουλάχιστον κατά 50% ευρωπαϊκές παραγωγές. Είχαμε επιτυχία ως προς αυτό, το κοινό ενδιαφέρθηκε να πάει να δει ταινίες. Οι αίθουσες αυτές είχαν έσοδα και το συμπέρασμα είναι πολύ απλό: Αν ο κόσμος έχει τη δυνατότητα να μπορέσει να πάει να δει μια καλή ευρωπαϊκή ταινία, θα πάει. Συχνά όμως οι αίθουσες δεν δίνουν αυτή την ευκαιρία στον κόσμο.

    Το δεύτερο, έχει να κάνει με τη μόρφωσή μας. Αν οι νέοι δεν γνωρίζουν πόσο ωραίο είναι να δεις μια ελληνική ταινία, μια γαλλική, μια ισπανική, αν κάποιος δεν τους το μάθει, δεν τους το δείξει αυτό, τότε είναι λογικό η διαφήμιση των αμερικανικών ταινιών πραγματικά να βρίσκει στόχο. Γι αυτό ξεκινήσαμε πέρυσι το Νοέμβριο την πρωτοβουλία με τίτλο «CINE-DAYS».

    Ήταν η πρώτη μεγάλη πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία που περιελάμβανε 45 ευρωπαϊκές τηλεοράσεις, δημόσιες και ιδιωτικές που προέβαλλαν ευρωπαϊκές ταινίες για μία εβδομάδα. Συμμετείχαν 200 πόλεις, άνοιξαν όλες τις ταινιοθήκες τους, όλες τις αίθουσές τους και πραγματικά εκατομμύρια νέοι προσήλθαν για να μπορέσουν μεταξύ άλλων να συζητήσουν και με τους σκηνοθέτες και 30.000 σχολεία μέσα από το Internet είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με το θέμα της ανάγνωσης της εικόνας από κριτική σκοπιά. Θα το ξανακάνουμε κι εφέτος. Να πω για τους δημοσιογράφους ότι αυτό θα είναι από τις 10-24 Οκτωβρίου και θα είναι μια πανευρωπαϊκή γιορτή διατράνωσης της εθνικής μας περηφάνιας και της δικής μας και της εθνικής περηφάνιας των άλλων.

    Θα έλεγα λοιπόν να ανοίξουμε τις αίθουσές μας, να τις στηρίξουμε για να μπορέσουν να δείξουν ευρωπαϊκές ταινίες και να καλλιεργήσουμε το μελλοντικό κοινό έτσι ώστε να μάθει ο νέος σήμερα ότι υπάρχουν και ευρωπαϊκές ταινίες που είναι cool. Έτσι θα επιλέγουν στο μέλλον να δουν ευρωπαϊκές ταινίες, θα δουν την ομορφιά του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

    [31] ΑΝΑΡΜΟΔΙΑ ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (20:43 UTC+2)

    Αναρμόδια, δηλώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της επιστροφής από τη Βρετανία στην Ελλάδα των μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Η αρμόδια για θέματα εκπαίδευσης και Πολιτισμού, Επίτροπος της Ε.Ε. Vivian Reding, απαντώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, σε ερώτηση εάν συμπαρίσταται στην Ελλάδα στο θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, δήλωσε: «H Eυρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του θέματος αυτού, διότι είναι ένα θέμα που εμπίπτει στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας.

    Είναι ένα θέμα το οποίο έχει βεβαίως συζητηθεί επί μακρόν και προσωπικά ελπίζω ότι και στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και σε πολλά άλλα θέματα να καταλήξουμε αργά μεν, αλλά σταθερά, στη θέσπιση στενών σχέσεων μεταξύ των Μουσείων. Εξάλλου αυτή είναι και η κατεύθυνση της πολιτικής μας στο μέλλον. Ακριβώς γιατίθα συναντηθούν οι Υπουργοί στην Φλωρεντία για ακόμη μία Ατυπη Συνεδρίαση εκεί, θα τεθεί στην ημερήσια διάταξη το θέμα της συνεργασίας ανάμεσα στα Μουσεία μας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Βλέπετε ότι δεν εγκαταλείπουμε την Ελλάδα και τη Μεγάλη Βρετανία μόνες τους στη συζήτηση αυτή, ακριβώς γιατί θέλουμε στο μέλλον οι σχέσεις μεταξύ των μεγάλων μουσείων να είναι σχέσεις απλές, συναδελφικές, αποδοτικές, σχέσεις εγγύτητας και σχέσεις ανταλλαγής δημιουργιών και έργων».

    [32] ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΤΥΠΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (20:39 UTC+2)

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Ελληνική Προεδρία, τα συμπεράσματα του Ατυπου Συμβουλίου των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων της Ε.Ε., όπου αναφέρονται τα ακόλουθα:

    1.Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25 πλέον κρατών-μελών και το άνοιγμα της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης είναι δύο εξελίξεις που θέτουν με επιτακτικό τρόπο τόσο το ζήτημα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας ως βάση για την λειτουργία της ενιαίας αγοράς στους τομείς του Πολιτισμού και των Οπτικοακουστικών όσο και το ζήτημα της θέσης του

    Πολιτισμού και της Πολιτιστικής Πολιτικής στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    2.Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα μετά την διεύρυνση είναι ένα ζήτημα απολύτως πρακτικό καθώς συνδέεται με την λειτουργία της οικονομίας του ελεύθερου χρόνου, της τουριστικής αγοράς και των πολιτιστικών βιομηχανιών, δηλαδή με τομείς που εκτός από την κοινωνική και πολιτική τους σημασία έχουν και πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην εθνική οικονομία των κρατών-μελών και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    3.Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα συνδέεται άμεσα με την ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης της εθνικής ταυτότητας των κρατών-μελών, με την συζήτηση για την θεσμική και πολιτική φυσιογνωμία και προοπτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την θέση της μέσα στον κόσμο και την στάση της απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας.

    4. Η ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα θεμελιώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτιστική και γλωσσική πολυμορφία και στην κοινή ιστορική συνείδηση και μνήμη των Ευρωπαίων πολιτών που παρά τις διαφορετικές τους εμπειρίες(ιδίως κατά την μακρά περίοδο του ψυχρού πολέμου) αντιλαμβάνονται και αποδέχονται ότι το ευρωπαϊκό μοντέλο ανάπτυξης ήταν και πρέπει να παραμείνει ένα μοντέλο ταυτοχρόνως πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό. Ένα μοντέλο βασισμένο στον ευρωπαϊκό νομικό και πολιτικό πολιτισμό, την αντιπροσωπευτική δημοκρατία και το κράτος δικαίου, ένα μοντέλο βασισμένο στην πολιτιστική πολυφωνία, δημιουργικότητα και

    ανεκτικότητα.

    5.Η Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενιαία αγορά και ως ενιαίος πολιτιστικός χώρος δεν έχει αναπτύξει έως τώρα τις δυνατότητες που διαθέτει ως προς την διακίνηση και την ανταλλαγή των πολιτιστικών πληροφοριών και των πολιτιστικών έργων. Απαιτούνται συνεπώς πρόσθετα μέτρα για την πραγματική εξοικείωση των Ευρωπαίων πολιτών με τον πολιτιστικό πλούτο της δικής τους ηπείρου. Το κεντρικό συνεπώς ζήτημα, είναι οι τρόποι με τους οποίους διαμορφώνονται και εκδηλώνονται οι πολιτιστικές επιλογές και προτιμήσεις των Ευρωπαίων, ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται και εκδηλώνεται το ευρωπαϊκό πολιτιστικό γούστο, ιδίως μέσα από την λειτουργία της τηλεόρασης, του διαδικτύου και του εκπαιδευτικού συστήματος.

    6.Οι κρατικές και οι κοινοτικές ενισχύσεις στον τομέα του Πολιτισμού και των Οπτικοακουστικών, η εφαρμογή της αρχής της πολιτιστικής εξαίρεσης καθώς και όλα τα άλλα μέτρα που συγκροτούν τον ευρωπαϊκό πολιτιστικό προστατευτισμό, είναι μέτρα αναγκαία αλλά όχι επαρκή. Απαιτείται η

    μετάβαση σε μια πιο ενεργητική πολιτιστική πολιτική που στοχεύει στην καλλιέργεια του ευρωπαϊκού πολιτιστικού γούστου και άρα των συμπεριφορών και των προτιμήσεων της ίδια της ευρωπαϊκής κοινωνίας των πολιτών.

    7. Η Ευρώπη ως ήπειρος πολιτισμού δεν μπορεί να αποδεχθεί ούτε την απειλή της πολιτιστικής ομοιομορφίας, ούτε την απειλή της σύγκρουσης των πολιτισμών. Η ευρωπαϊκή απάντηση σε όλα αυτά είναι η επιμονή στην διαφύλαξη και την ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας.

    8. Αυτή η βασική πολιτική επιδίωξη έχει ανάγκη από την ανάλογη νομική βάση. Σε διεθνές επίπεδο αυτή μπορεί να διαμορφωθεί υπό την αιγίδα της UNESCO με την μορφή μιας πολυμερούς σύμβασης για την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής πολυμορφίας, λαμβανομένης υπόψιν και της προεργασίας που έχει ήδη γίνει στους κόλπους του Συμβουλίου της Ευρώπης

    και του Διεθνούς Δικτύου Πολιτιστικής Πολιτικής. Το βασικό Διεθνές FORUM για τον Πολιτισμό δεν μπορεί να είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

    9. Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο πλαίσιο του μελλοντικού Ευρωπαϊκού Συντάγματος, η θέση του Πολιτισμού και της πολιτιστικής πολιτικής πρέπει να είναι σαφής. Το περιεχόμενο του ισχύοντος άρθρου 151 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Κοινότητα στο σύνολό του πρέπει να περιληφθεί στο Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία των κρατών-μελών επιθυμεί να προβλεφθεί η δυνατότητα λήψης αποφάσεων με ενισχυμένη πλειοψηφία. Η σημασία των παραγράφων 3 και 4 του σημερινού άρθρου 151 είναι καθοριστική για την ευρωπαϊκή πολιτιστική πολιτική και για την λειτουργία της πολιτιστικής εξαίρεσης όχι μόνο σε σχέσεις με τρίτες χώρες αλλά και στο εσωτερικό της Ένωσης.

    10.Εν τούτοις τα κράτη-μέλη επιμένουν στον σεβασμό της πρωταρχικής αρμοδιότητάς τους στο πεδίο του πολιτισμού και ως εκ τούτου στην ανάγκη για κοινή συμφωνία στις συμβάσεις διεθνούς εμπορικής συνεργασίας που αφορούν πολιτιστικά ζητήματα κατά το άρθρο 133 της Συνθήκης.

    11.Το ουσιώδες βέβαια, ζήτημα που θέτουν οι Υπουργοί Πολιτισμού της Ένωσης είναι η αύξηση των πόρων του Κοινοτικού προϋπολογισμού που διατίθεται, άμεσα ή έμμεσα, στον τομέα του Πολιτισμού και των Οπτικοακουστικών Μέσων. Χωρίς αυτές τις δημοσιονομικές προϋποθέσεις όλες οι παρεμβάσεις και όλες οι πολιτικές στον τομέα του πολιτισμού θα παραμείνουν ασθενείς και αναποτελεσματικές.

    12.Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης για το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς σύνορα». Διαπιστώθηκε συμφωνία ως προς την ανάγκη περαιτέρω προβληματισμού για το ζήτημα της διεύρυνσης του πεδίου εφαρμογής της οδηγίας, και κυρίως ως προς το εάν τελικά αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τα νέα μέσα, στον τομέα της Διαφήμισης. Ως προς την αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου σε σχέση με τις νέες τεχνικές διαφήμισης διατυπώθηκε από πολλά κράτη-μέλη η άποψη ότι δεν υφίστανται ανάγκη για την λήψη περαιτέρω ρυθμιστικών μέτρων. Βεβαίως, καθολική, αλλά και λιτή ήταν η διαπίστωση ότι, ανεξαρτήτως της ρυθμιστικής προσέγγισης οι σκοποί δημοσίου συμφέροντος και ειδικά η προστασία των ανηλίκων, πρέπει να διασφαλίζονται. Γενική υπήρξε η άποψη ότι το πλαίσιο της επανεξέτασης της οδηγίας απαιτείται συνεχής διάλογος και ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών με την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών και της κοινωνίας των πολιτών.

    [33] "ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΚΑΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ"

    Θεσσαλονίκη, 25 Μαϊου 2003 (20:35 UTC+2)

    Μία μοναδική γεύση από τους πολιτιστικούς θησαυρούς της Βόρειας Ελλάδας, είχαν οι 25 υπουργού που μετείχαν στο Ατυπο Συμβουλίο των Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη Θεσσαλονίκη, παρακολουθώντας το βράδυ του Σαββάτου μία καταπληκτική πολιτιστική εκδήλωση, που παρουσιάστηκε στο «Βασιλικό Θέατρο». Ήταν η παράσταση «Μουσικές και χοροί των Ελλήνων», που παρουσιάστηκε στο Βασιλικό Θέατρο με την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα.

    Οι υπουργοί αλλά και το σύνολο των ξένων αντιπροσωπειών απόλαυσαν ένα πλούσιο αφιέρωμα στην ελληνική μουσική και χορευτική παράδοση, που άνοιξε με ένα απόσπασμα από την παράσταση «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη από τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη και συνεχίστηκε με χορούς από τους «Γιανίτσαρους και Μπούλες» της Νάουσας, κομμάτια από τη βυζαντινή και θρησκευτική μας παράδοση και χορούς και τραγούδια από τον Πόντο, την Καππαδοκία, την Ανατολική και Δυτική Μακεδονία και τη Θράκη.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους κομπανίας χάλκινων πνευστών από την Κοζάνη, που παρέσυραν στον επί σκηνής- χορό πολλούς θεατές, ανάμεσα στους οποίους και αρκετούς από τους υπουργούς.

    Αναφερόμενη στην παράσταση, ε αρμόδια Επίτροπος της Ε.Ε. για θέματα εκπαίδευσης και Πολιτισμού, Viviane Reding, δήλωσε: «Χτες το βράδυ επίσης πήραμε όμως κι ένα πολύ καλό μάθημα, που μας δόθηκε από τους ανθρώπους της Βόρειας Ελλάδας. Μιλάω για τα χορευτικά συγκροτήματα από τα διάφορα χωριά όπου νέοι και γεροντότεροι εκφράζουν με τις κινήσεις του σώματός τους αυτούς τους πανάρχαιους χορούς της Ελλάδας και πραγματικά ευχαριστήσαμε τους Υπουργούς, γιατί για αυτό ακριβώς δουλεύουμε, αυτό ακριβώς είναι που θέλουμε: ένα ζωντανό πολιτισμό που εκφράζεται από τους καθημερινούς ανθρώπους και οι πολίτες πραγματικά αισθάνονται ευτυχείς. Εγώ πραγματικά αισθάνθηκα ευτυχής χτες, όταν είδα τα χαρούμενα πρόσωπα αυτών των μεσήλικων και κάπων γεροντότερων χορευτών, που πραγματικά εξέφραζαν τι είναι η Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη που θέλουμε να έχουμε παντού, την έχουμε παντού και θέλουμε να τη διατηρήσουμε και να την ενισχύσουμε. Θέλουμε να διδάξουμε στις νεότερες γενιές. Είναι πραγματικά οι ρίζες για τις οποίες πρέπει να είμαστε περήφανοι αλλά και οι κοινές αξίες που συμμεριζόμαστε και που βιώνουμε».


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 25 May 2003 - 18:13:53 UTC