Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-05-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ
  • [02] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Ο Κ.ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
  • [03] ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1700 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ
  • [04] ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΡΟΠ
  • [05] Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ:ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [08] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [09] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [10] ΤΟ 100% ΤΗΣ NEW MILLENNIUM INVESTMENTS ΘΕΛΕΙ Η DEUTSCHE BANK
  • [11] EΛΛΗΝΟΥΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ
  • [13] ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ OMEGA BANK ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [14] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΡΑΝΩΝ- ΣΚΟΠΙΩΝ
  • [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ
  • [16] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ
  • [17] 10ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ
  • [18] ΑΝΤΙΟ ΖΑΚΧΑΙΟΥ ΣΤΑ Η.Ε.
  • [19] ΦΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΑΡΗΣ
  • [20] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΟΦΟΝΚΑ
  • [21] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ
  • [22] ΜΕ 6.000 ΟΠΑΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
  • [23] ΝΕΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [24] ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ SARS ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ
  • [25] ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
  • [26] ΝΕΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ
  • [27] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ "ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"
  • [28] ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»
  • [29] ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [30] H ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗΣ ΣΤΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ-ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2003 (13:07 UTC+2)

    Υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας στο εσωτερικό της ΕΕ με βάση το άρθρο 151 της Συνθήκης της Ενωσης (άρθρο 4) τάσσεται το σύνολο σχεδόν των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ. Πάρα πολλές χώρες της Ένωσης είναι υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας όταν λαμβάνονται αποφάσεις που επηρρεάζουν το εσωτερικό της και υπέρ της αρχής της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Επιμένουν όμως σε καθεστώς ομοφωνίας για την προστασία των πολιτιστικών ταυτοτήτων των κρατών-μελών ως προς τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις και κυρίως τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

    Αυτό προκύπτει από τις εργασίες της πρώτης ημέρας του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοκουστικών Μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Κύριο θέμα της Συνόδου είναι η ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα μετά τη διεύρυνση όχι ως ένα θεωρητικό ζήτημα αλλά ως ένα πρακτικό πολιτικό θέμα που συνδέεται με τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και του ενιαίου πολιτιστικού χώρου και κυρίως με το πολιτικό ζήτημα της ΕΕ. Ενα άλλο σημαντικό θέμα είναι η θέση του πολιτισμού στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

    Ενημερώνοντας το μεσημέρι τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τις εργασίες της Συνόδου ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για την πολιτική ταυτότητα της ΕΕ εάν πρώτα δεν υπάρξει συνεννόηση στο θέμα της πολιτιστικής ταυτότητας, κάτι που θεωρείται ως η καρδιά του προβλήματος. Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η πλειοψηφία των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικακουστικών Μέσων της ΕΕ τάσσεται υπέρ της ανάγκης διατήρησης του άρθρου 151 της Συνθήκης της Ένωσης. 'Αυτό είναι ήδη ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο . Πάρα πολλές χώρες είναι υπέρ της κατάργησης της αρχής της ομοφωνίας όταν λαμβάνονται αποφάσεις που επηρρεάζουν το εσωτερικό της ΕΕ και υπέρ της αρχής της ενισχυμένης πλειοψηφίας. Θα έλεγα ότι ένα ενδιάμεσο καλό σημείο συμφωνίας είναι να διατηρήσουμε την ομοφωνία αλλά ταυτόχρονα να επιτρέψουμε σχήματα ενισχυμένης συνεργασίας και στον τομέα του πολιτισμού και οπτικοκουστικών μέσων. 'Ολοι όμως χωρίς εξαίρεση είναι υπέρ της ανάγκης διατήρησης της αρχής της ομοφωνίας ως προς την εφαρμογή του άρθρου 133 της Συνθήκης που είναι μια κρίσιμη διάταξη για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις της Ενωσης δηλαδή πρακτικά για τις εμπορικές σχέσεις της Ένωσης με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου' πρόσθεσε ο κ Βενιζέλος.

    Οι υπουργοί Πολιτισμού των 25 κρατών μελών της ΕΕ ασχολήθηκαν διεξοδικά με τη λειτουργία του πολιτισμού ως μιας τεράστιας αγοράς καθώς αυτός συνδέεται με την πολιτιστική κληρονομιά, με τον τουρισμό με τις πολιτιστικές βιομηχανίες , με τη βιομηχανία της διασκέδασης, της ψυχαγωγίας και του ελεύθερου χρόνου επηρεάζοντας την εθνική οικονομία όλων των κρατών-μελών . Και κατά συνέπεια ο πολιτισμός συνδέεται με νέα κοιτάσματα απασχόλησης και επομενως οι τομείς αυτοί έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την ΕΕ γιατί δίνουν διέξοδο στα πιεστικά προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνικών.

    Συνεχίζοντας την ενημέρωση ο κ Βενιζέλος ανέφερε ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη Σύνοδο υπουργοί Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων βλέπουν πολύ θετικά την ιδέα να ετοιμαστεί στο πλαίσιο της UNESCO μια νέα διεθνής πολυμερής σύμβαση για την πολιτιστική πολυμορφία. ' Πρέπει να κάνουμε την UNESCO το βασικό φόρουμ για θέματα πολιτιστικής πολιτικής και πολιτιστικής πολυμορφίας. Δεν μπορεί τα θέματα να τίθενται παρεπιπτόντως και εκβιαστικά μόνο στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου ή ακόμη και στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας' πρόσθεσε ο κ Βενιζέλος.

    Στη διάρκεια της συζήτησης , την οποία ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα και ζωντανή, έγιναν πάρα πολύ σημαντικές αναφορές στο πρόβλημα της Ευρώπης ενώ η αρμόδια για θέματα πολιτισμού και παιδείας κοινοτική επίτροπος Βιβιάν Ρέντινγκ και ο πρόεδρος της αρμόδιας για θέματα πολιτισμού παιδείας , νεότητας, μέσων ενημέρωσης και αθλητισμού επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μισέλ Ροκάρ μετέφεραν τη γνώμη της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

    [02] ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΩΡΙΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Ο Κ.ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2003 (14:42 UTC+2)

    Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή Λεωνίδα Ζερβομπεάκο, ο 42χρονος υπάλληλος του ΤΕΕ, Κώστας Αβραμίδης, σε βάρος του οποίου είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «17 Νοέμβρη».

    Περίπου 50 φίλοι του Αβραμίδη, μέλη της «Συσπείρωσης ενάντια στην κρατική τρομοκρατία», που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Εφετείο, ξέσπασαν σε χειροκροτήματα μετά τη γνωστοποίηση της εντολής του αρμόδιου εισαγγελέα.

    Στη σύλληψη του Αβραμίδη, ο οποίος αρνήθηκε εξαρχής κάθε σχέση με την «17 Νοέμβρη», οδήγησαν αφενός οι καταθέσεις του Σάββα Ξηρού και του Σωτήρη Κονδύλη και αφετέρου η εύρεση αποτυπώματός του σε βιβλίο που εντοπίστηκε σε μια από τις δυο γιάφκες της οργάνωσης

    Σύμφωνα με πληροφορίες, φωτογραφία του Κώστα Αβραμίδη επεδείχθη στον κατηγορούμενο στην υπόθεση της ''17 Νοέμβρη'' Σωτήρη Κονδύλη, ο οποίος υποστήριξε οτι γνωρίζει τον 42χρονο, αλλά ότι δεν είναι μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης.    

    [03] ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΓΕΡΙΑ: ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1700 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

    Αλγέρι, 24 Μαϊου 2003 (14:17 UTC+2)

    Τουλάχιστον 1.723 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Αλγερία ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 7.600 και εκατοντάδες άτομα ακόμη αγνοούνται, όπως ανακοινώθηκε το πρωί του από το αλγερινό ραδιόφωνο.

    Σύμφωνα με το BBC, o αριθμός των θυμάτων από τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε την περασμένη Τετάρτη, αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Την ίδια στιγμή πληροφορίες από τις πόλεις και κωμοπόλεις της βόρειας Αλγερίας, που έχουν ερειπωθεί αναφέρουν ότι παρατηρούνται καθυστερήσεις στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως μεταδίδει το BBC, τα διεθνή σωστικά συνεργεία που φθάνουν στη χώρα περιμένουν επί ώρες για να προωθηθούν στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, εξαιτίας της καταστροφής του οδικού δικτύου, των μεγάλων ανθρωπιστικών αναγκών των επιζώντων και της παρατηρούμενης έλλειψης οργάνωσης των αρχών.

    [04] ΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΡΟΠ

    Λιουμπλιάνα, 24 Μαϊου 2003 (20:03 UTC+2)

    Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά στα Δυτικά Βαλκάνια βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού με τον πρωθυπουργό της Σλοβενίας Άντον Ροπ, κατά την επίσκεψη του κ. Σημίτη στη Λιουμπλιάνα, στο πλαίσιο του καθιερωμένου γύρου των κοινοτικών πρωτευουσών που πραγματοποιεί ως προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενόψει της συνάντησης κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

    "Όταν η κρίση στο Ιράκ βρισκόταν στο προσκήνιο και συνεζητείτο στην Ένωση, είχαν ξεχάσει ότι υπήρχε το Κόσοβο, ότι εξακολουθούσε να υπάρχει μια εύθραυστη κατάσταση στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού της Σερβίας Ζόραν Τζίντζιτς θυμήθηκαν και πάλι ότι κάτι πρέπει να γίνει και με τα Δυτικά Βαλκάνια", ανέφερε ο κ. Σημίτης, προσθέτοντας ότι στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Δυτικών Βαλκανίων, την προσαρμογή της νομοθεσίας των χωρών της περιοχής προς το κοινοτικό κεκτημένο, για τη συνέχιση των διαδικασιών εκδημοκρατισμού τους και για μια συντονισμένη συνεργασία με στόχο την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

    Περαιτέρω, ο κ. Σημίτης συνεχάρη την πολιτική ηγεσία και το λαό της Σλοβενίας για τις επιτυχείς προσπάθειές τους προς ένταξη της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η Διεύρυνσή της, επισημαίνοντας ότι «θα πρέπει να επιδείξουμε την αναγκαία προσαρμοστικότητα και ευελιξία, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε επιτυχώς τόσο τις μεγάλες αλλαγές, όσο και τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας».

    «Η επιθυμία μας είναι η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός και προς την κατεύθυνση μιας Ένωσης ισχυρότερης, συνεκτικότερης και αποτελεσματικότερης», ανέφερε ο ίδιος.

    Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, προσθέτοντας ότι οι όποιες αλλαγές συντελεσθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει είναι συμπληρωματικές ως προς το ρόλο του ΝΑΤΟ»

    Ο κ. Ροπ, έδωσε έμφαση στην αρχή της ισότητας μεταξύ μικρών και μεγάλων χωρών, καθώς και στην εξισορρόπηση εξουσιών στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ετάχθη υπέρ της ενίσχυσης της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και υπέρ της ενθάρρυνσης των χωρών αυτών για την προσέγγισή τους με τις ευρωατλαντικές δομές.

    Χαιρέτισε, εξάλλου, την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τον τερματισμό των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράκ, απόφαση η οποία, όπως είπε, οδηγεί στην τελική ευθεία για την ανασυγκρότηση της χώρας, την κατοχύρωση της ασφάλειας και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους πολίτες του Ιράκ.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας συνεχάρη τον Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο ασκεί η χώρα μας την Προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης η οποία, όπως είπε, θα πρέπει να προωθήσει τόσο τη συνεργασία της Ενωσης με τρίτες χώρες, όσο και τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ.

    [05] Ν.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ:ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2003 (15:45 UTC+2)

    Υψηλότερες από εφέτος, αλλά ελεγχόμενες, αυξήσεις θα δώσει το 2004 η κυβέρνηση στους δημοσίους υπαλλήλους, διαβεβαιώνει ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης επιβεβαιώνοντας ότι αναμένεται επίτευξη της συμφωνίας με την ΑΔΕΔΥ επί των αρχών που θα διέπουν το νέο ενιαίο μισθολόγιο.

    Όπως διευκρινίζει ο υπουργός με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Το Βήμα» οι αυξήσεις θα είναι ουσιαστικές, μεγάλες, αλλά όπως επισημαίνει δεν θα ανατρέπουν τους στόχους της δημοσιονομικής σταθερότητας, ενώ αναφέρει ότι μέσα στο 2004 θα προχωρήσει και στην καταβολή της πρώτης δόσης των αναδρομικών, που οφείλονται από το οικογενειακό επίδομα και στους δύο συζύγους.

    Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφέρει ακόμα ότι συμφωνία με την ΑΔΕΔΥ για το νέο ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται να επισφραγιστεί στην προσεχή συνάντηση με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, παρουσία και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Φλωρίδη, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

    Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός με την κυβερνητική πρόταση και με δήλωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα του νέου μισθολογίου δεν ικανοποιούν τα αιτήματα του συνδικαλιστικού κινήματος για το ύψος του κατώτερου βασικού μισθού.

    [06] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΛΚ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΤΗΣ ΕΕ

    Ρόδος, 24 Μαϊου 2003 (20:20 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα «Το Μέλλον και τα Σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Νέας Δημοκρατίας για την Ελληνική Προεδρία.

    Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, ο οποίος τόνισε ότι η Ευρώπη οφείλει, μέσω της Ευρωπαϊκής Συνέλευσης, να ενισχύσει της αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. Προς αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει ασφαλώς και η ενσωμάτωση στην υπό συζήτηση Συνταγματική Συνθήκη ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση εξωτερικής απειλής. Τόνισε επίσης την ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι πρωτοβουλίες στον τομέα της άμυνας αλλά και των εξωτερικών συνόρων, υπενθυμίζοντας την θέση της Νέας Δημοκρατίας για την «Ευρωζώνη Άμυνας» και τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε εκτενώς στις θέσεις του κόμματος αναφορικά με το θεσμικό μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης επισημαίνοντας την αναγκαιότητα της ισότιμης παρουσίας όλων των κρατών μελών στα όργανα και στις λειτουργίες της.

    Στην ενότητα του Συνεδρίου για το μέλλον της Ευρώπης, που συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Γ. Δημητρακόπουλος, μίλησαν ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλος, o Συντονιστής της ΟΔΕ Εξωτερικών και Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας κ. Π. Μολυβιάτης, εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση κα Μ. Γιαννάκου, ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. A. Vidal - Quadras Roca, ο Ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Καθηγητής κ. G. Nistico, και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Α. Μιχαηλίδης.

    Στην ενότητα του Συνεδρίου για τα σύνορα της ΕΕ, που συντόνισε ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'' κ. Ι. Βαρβιτσιώτης, ανέπτυξαν τις απόψεις τους ο Υπουργός του Λουξεμβούργου και Πρόεδρος του Χριστιανοκοινωνικού Λαϊκού Κόμματος κ. F. Biltgen, ο Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και Αντιπρόεδρος στην Μεικτή Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία της Επιτροπής ΕΕ Κύπρου κ. Ιω. Μαρίνος, ο Ευρωβουλευτής ΔΗ.Κ.ΚΙ. και πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Δ. Κουλουριάνος και το Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου κ. Στ. Παππάς.

    Συνδιοργανωτές της Διημερίδας ήταν η Γενική Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η Ομάδα Ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής".

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 24 Μαϊου 2003 (20:10 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Την βούληση να συνεχίσουν την προσπάθεια για την συνεργασία μεταξύ των περιοχών των Βαλκανίων ,εξέφρασαν οι Περιφέρειες των Βαλκανίων ,κατά την διάρκεια συνεδρίασης του Πολιτικού γραφέιου της Βαλκανικής Επιτροπής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αλεξανδρούπολη παρουσία του προέδρου της Βαλκανικής Επιτροπής και Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας ΑΜΘ κ Αρη Παπαδόπουλου.

    Στη συνεδρίαση οπου πήραν μέρος Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι από την Ελλάδα,την Τουρκία,τη Βουλγαρία ,τη Ρουμανία ,τη Γιουγκοσλαβία και τη Αλβανία,ζήτησαν να υπάρξει ένα ειδικό πρόγραμμα της ΕΕ για τις χώρες των Βαλκανίων,που βρίσκονται στη φάση της ενταξης,της προ-ενταξιακής περιόδου και της ανασυγκρότησης,αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την προσπάθεια αυτή για τηνν ενταξη των Βαλκανικών χωρών στην ενιαία Ευρωπαική επικράτεια.

    ΄΄Η Βαλκανική Επιτροπή '',όπως τονίσθηκε ΄΄δεσμεύεται να δουλέψει για το σκοπό της ισχυροποίησης της περιφερειακής συνεργασίας σε αυτή τη περιοχή και θα συνεχίσει τις προσπάθειες της σε αυτήν την κατεύθυνση,βοηθώντας στην διαδικασία ολοκλήρωσης και ενταξης αυτών των κρατών στη διευρυμένη ενιαία Ευρώπη.''

    Τα θέματα που απασχόλησαν τη Συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου της Βαλκανικής Επιτροπής ηταν η προοπτική του Ευρωπαικόυ χώρου,η ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων,η νέα διακυβερνητική και οι προτάσεις των Βαλκανίων καθώς και οι εξελίξεις στα προγράμματα της διασυνοριακής συνεργασίας.

    [08] Θ.ΠΑΓΚΑΛΟΣ: ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Ρόδος, 24 Μαϊου 2003 (19:22 UTC+2)

    Θολό, αβέβαιο και χωρίς προοπτικές διαγράφεται το μέλλον για το ΠΑΣΟΚ, αν δεν αποκτήσει νέο όραμα και δεν συσπειρωθεί, ώστε να τραβήξει μπροστά για να κερδίσει τους πολίτες που άρχισαν να απομακρύνονται και κυρίως να κερδίσει τις εκλογές που θα γίνουν σε έντεκα μήνες, επεσήμανε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την ομιλία του στην τοπική οργάνωση ΠΑΣΟΚ Αγίου Ιωάννη, στην Ρόδο.

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την κυβερνητική πολιτική, σημειώνοντας ότι «ο κόσμος είναι απογοητευμένος γιατί δεν βλέπει προοπτική, δεν μπορεί να ξέρει πλέον τι θα γίνει στο μέλλον και εμείς δεν δίνουμε πειστικές απαντήσεις».

    Περαιτέρω, επεσήμανε ότι το κόμμα πρέπει να ανασυγκροτήσει τη λεγόμενη κοινωνική συμμαχία και να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις για τους τομείς που αφορούν την παιδεία, την υγεία, για όλα τα ζητήματα που καίνε τους πολίτες και στα οποία η ΝΔ δεν μπορεί να αντεπεξέλθει αφού δεν μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική, ώστε να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ οι πολίτες που μένουν αναποφάσιστοι και μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλίνουν προς τη ΝΔ.

    «Εμείς είμαστε η εγγύηση για το μέλλον της καθημερινότητας των εργαζομένων, και για να πάμε μπροστά πρέπει να βρούμε στόχους και να συσπειρωθούμε», κατέληξε.

    Νωρίτερα ο κ. Πάγκαλος κατά την εισήγηση του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος με θέμα το μέλλον και τα όρια της Ευρώπης τόνισε οτι είναι απαραίτητο να υπάρχουν τα σύνορα της Ευρώπης με τη νομική τους έννοια, ενώ χαρακτήρισε «πρόωρη» τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η Ελλάδα αν δεν είχε σε εξέλιξη το θέμα της Κύπρου, που παραμένει ανοικτό, θα μπορούσε να είναι επιφυλακτική στο ζήτημα της διεύρυνσης. Από την είσοδο στην ΕΕ των λεγόμενων ανατολικών χωρών, όπως η Σλοβενία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Πολωνία, ακόμα και η Ρωσία, θα δημιουργηθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα», είπε και προσέθεσε ότι «το χειρότερο είναι πως οι χώρες αυτές έχουν μια προσήλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, με αδιανόητο τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα, έχουν οικονομικά προβλήματα και δεν θα απαρνηθούν εύκολα τον εθνικισμό».

    [09] ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2003 (17:36 UTC+2)

    Με σημαία τη διαφάνεια και την πάταξη της διαφθοράς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κλιμακώνει τις πιέσεις προς την Κυβέρνηση.

    Ο κ. Καραμανλής κατά την ομιλία του το Σάββατο από την Αστυπάλαια εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του κυβερνώντος κόμματος, το οποίο κατηγόρησε ότι παρέδωσε τους φόρους και τους πόρους της χώρας στην κακοδιαχείριση και την καταλήστευση και ότι πίσω από το προπέτασμα της ευημερίας μιας σειράς πλαστών αριθμών, επιχειρεί να συγκαλύψει την πραγματικότητα.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αρνείται να ακολουθήσει το δρόμο της ευθύνης και επιλέγει τον κατήφορο της οξύτητας. «Αντί να συντονίσει την Κυβέρνησή του και να δώσει γραμμή σύγκρουσης με τα προβλήματα, δίνει εντολές πόλωσης και επιθέσεων εναντίον της Ν.Δ. Την ώρα που αποπέμπει υπουργούς και συνεργάτες του, μιλάει για σκανδαλολογία. Την ώρα που ο ίδιος αναγνωρίζει την κρίση και θέτει υπό προθεσμία την Κυβέρνησή του, αιτιάται τους άλλους για την ακυβερνησία, για την ανασχηματισμολογία. Την ίδια ώρα που το Γραφείο του διοχετεύει σενάρια για αλλαγές εκλογικού νόμου, κατηγορεί άλλους για εκλογολογία.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής για άλλη μία φορά ανέδειξε κορυφαίο θέμα της αντιπολιτευτικής πολιτικής του κόμματός του την πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση για τα διαδοχικά "λουκέτα" σε σειρά ελληνικών επιχειρήσεων.

    «Ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στο έλεος των πτωχεύσεων και των απολύσεων, η Κυβέρνηση προβάλλει ψεύτικους αριθμούς και καλεί τους ανέργους να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Για μια ακόμη φορά, ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους. Για τα 30 τρισ. δρχ. που χάθηκαν στο Χρηματιστήριο, έφταιγαν οι επενδυτές που, τάχατες, δεν πρόσεχαν. Για τα λουκέτα των επιχειρήσεων φταίνε οι επιχειρηματίες», σημείωσε.

    Περαιτέρω, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο Β' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας της ανικανότητας της Κυβέρνησης χάθηκαν 160 δισεκατομμύρια δραχμές, δεκάδες δισεκατομμύρια από τον αγροτικό τομέα, καθώς και ότι η αυθαιρεσία και η αδιαφάνεια, στοίχισε 20 δισ. δρχ. πρόστιμο στην υπόθεση του Κτηματολογίου.

    «Οι υπερβάσεις και η διαφθορά δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για νέες μεγάλες απώλειες κοινοτικών πόρων. Και όλα αυτά είναι κονδύλια που τα δικαιούμαστε. Είναι κονδύλια που χάνονται, εξαιτίας της ανεπάρκειας της Κυβέρνησης και των παρακμιακών φαινομένων που χαρακτηρίζουν το πιο νοσηρό κατεστημένο που γνώρισε ποτέ ο τόπος», προσέθεσε ο ίδιος.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματός του. «Άμεση προτεραιότητα στη νέα διακυβέρνηση από τη Νέα Δημοκρατία, είναι η επανίδρυση του κράτους. Η μετάβαση σ΄ ένα κράτος αυξημένων δυνατοτήτων. Ένα κράτος που θα τρέχει κοντά στους πολίτες, αντί να τρέχουν και να μη βρίσκουν το δίκιο τους οι πολίτες. Ένα κράτος που να υπηρετεί αντί να καταδυναστεύει και να ταλαιπωρεί τους πολίτες. Η σημερινή κατάσταση δεν πάει άλλο. Η πραγματικότητα που διαμορφώνεται, μετά από 20 χρόνια του ίδιου κόμματος στην εξουσία, έγινε συνώνυμη με την αδιαφάνεια, την ασυδοσία, την παρακμή», είπε.

    [10] ΤΟ 100% ΤΗΣ NEW MILLENNIUM INVESTMENTS ΘΕΛΕΙ Η DEUTSCHE BANK

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2003 (15:40 UTC+2)

    Δημόσια πρόταση, με την οποία δηλώνει την πρόθεσή της να εξαγοράσει το σύνολο των κοινών ονομαστικών μετοχών με δικαίωμα ψήφου της New Millennium Investments Α.Ε.Ε.Χ., ήτοι 16.191.130 μετοχές που αντιστοιχούν σε ποσοστό 88,43% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας, κατέθεσε την Παρασκευή στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Deutsche Bank AG, London.

    Η Deutsche Bank AG, London, κατείχε κατά την 15η Μαΐου 2003, άμεσα και έμμεσα, 2.118.870 μετοχές ή ποσοστό 11,57% του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετοχών της New Millennium Investments. Προτεινόμενη τιμή για την απόκτηση των μετοχών της υπό εξαγορά εταιρίας είναι 1,30 ευρώ ανά μετοχή.

    Η δημόσια πρόταση θα ισχύσει υπό την αίρεση ότι η Deutsche Bank θα αποκτήσει μέχρι τη λήξη της περιόδου αποδοχής, τουλάχιστον 7.611.467 μετοχών, δηλαδή ποσοστό 41,57% των μετοχών των μετοχών με δικαίωμα ψήφου της New Millennium Investments, συνυπολογιζομένου του ποσοστού που ήδη άμεσα ή έμμεσα κατέχει.

    H Deutsche Bank έδωσε εντολή στην Π&Κ Capital Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών να ενεργεί ως σύμβουλός της. Με την έγκριση του Πληροφοριακού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αυτό θα τεθεί στη διάθεση του επενδυτικού κοινού, εντός τριών εργάσιμων ημερών.

    Η Deutsche Bank AG, London, είναι κατάστημα στο Λονδίνο της τραπεζικής εταιρίας Deutsche Bank AG ("DBAG"), η οποία είναι ανώνυμη εταιρία που υπόκειται στους νόμους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας

    [11] EΛΛΗΝΟΥΤΟΥΡΚΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Αλεξανδρούπολη, 24 Μαϊου 2003 (15:02 UTC+2)

    Της Όλγας Ορφανίδου

    Στη δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα βρίσκεται συγκεντρωμένη πληροφόρηση για την ισχύουσα νομοθεσία των δυο χωρών Ελλάδας-Τουρκίας σε θέματα επιχειρήσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο,(επενδυτικοί νόμοι, φορολογικό καθεστώς ,θέματα που αφορούν την ίδρυση επιχειρήσεων, προσφορές και ζητήσεις, κατάλογοι μελλοντικών εκθέσεων με σύγχρονη αναφορά σε φορείς που στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες και είναι αρμόδιοι για περαιτέρω πληροφόρηση ,συμφώνησαν Έλληνες και Τούρκοι επιχειρηματίες στο πλαίσιο του Ελληνικού Επιχειρηματικού φόρουμ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Κομοτηνή και σήμερα στην Αλεξανδρούπολη.

    Στόχος του διήμερου Ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού φόρουμ ήταν η ανάδειξη ευκαιριών επενδυτικού ,παραγωγικού και εμπορικού χαρακτήρα για Τούρκους και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις δυο συνοριακές περιοχές Ελλάδας Τουρκίας.

    Στη συνάντηση συμμετείχαν 90 περίπου Τούρκοι επιχειρηματίες και 130 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια ΑΜΘ. Οι κλάδοι που δραστηριοποιούνται επικεντρώνονται κυρίως σε δομικά υλικά και μάρμαρα, εξοπλισμό και επίπλωση οικοδομών ξυλεία, αλουμίνια, τρόφιμα κλπ.

    Μιλώντας στο ΄΄ΜΠΕ''ο Διευθυντής του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου ΑΜΘ κ Νίκος Γιουφτσιάδης για την διοργάνωση της συνάντησης είπε: ΄΄Μετά από πολλές επαφές που έγιναν ανάμεσα σε οργανωτικές επιτροπές που δημιουργήθηκαν από Ελληνικής και Τουρκικής πλευράς, καταφέραμε να διοργανώσουμε στην Περιφέρεια ΑΜΘ για πρώτη φορά το Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ.

    Είναι μια προσπάθεια των φορέων των δυο διασυνοριακών περιοχών Ελλάδας-Τουρκίας των Επιμελητηρίων και των Συνδέσμων Βιομηχάνων και καταφέραμε έτσι να φέρουμε σε κατ ιδίαν επαφές για συνεργασία τους επιχειρηματίες και αυτό γιατί εκτός από τις εισηγήσεις, τις ομιλίες και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί κάποιος να επενδύσει ,η να εισάγει και να εξάγει προϊόντα από την μια η την άλλη χώρα, θέλει σαφώς να εχει και μια προσωπική επαφή με αυτόν που πρόκειται να συνεργασθεί.''

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων ΑΜΘ κ Λευτέρης Καλταπανίδης είπε ΄΄Το πιο σημαντικό είναι ότι θα πρέπει να δοθούν οι δυνατότητες στους επιχειρηματίες Έλληνες και Τούρκους να συνεργασθούν σε επενδυτικό επίπεδο. Πιστεύω ότι αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα και ουσιαστικά οφέλη και θα δώσει ένα άλλο πνεύμα στην ανάπτυξη την κοινή προσπάθεια των δυο χωρών στο πλαίσιο της Ε.Ε.

    Θεωρώ ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και τα περιθώρια για συνεργασία των δυο χωρών. Μάλιστα σύμφωνα με μια Πανεπιστημιακή έρευνα, έχουμε αξιοποιήσει το 5-7% περίπου των δυνατοτήτων είτε για εισαγωγές, είτε για εξαγωγές. Αυτό ισχύει και για την Ελλάδα και για την Τουρκία. Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι σε ορισμένους κλάδους έχουν αναπτύξει σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη. Εμείς επίσης έχουμε την εμπειρία αυτήν την στιγμή και της ΕΕ αλλά και σε ότι αφορά την ποιότητα των Ελληνικών προϊόντων έχουμε κάνει σημαντικά επιτεύγματα τα τελευταία χρόνια. Νομίζω λοιπόν ότι θα βοηθήσει ο ένας τον άλλον, αφού ξεπεράσουμε αυτήν την στιγμή κάποια προβλήματα που ανάγονται σε πολιτικό επίπεδο και έτσι θα μπορέσουν οι δυο χώρες στο πλαίσιο μιας κοινής προσπάθειας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργασθούν.''

    Το Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας ΑΜΘ με την συμβολή των Επιμελητηρίων και διοργανωτές τον Σύνδεσμο Βιομηχάνων ΑΜΘ και το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο ΑΜΘ.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΜΜΕ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2003 (10:38 UTC+2)

    Ημερίδα με θέμα: «Η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 25» θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα στις 6 το απόγευμα, στο Κέντρο Υποστήριξης Βιομηχανικών Επιχειρήσεων (ΚΥΒΕ) στο Περιστέρι, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της Νέας Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Στην Ημερίδα θα μιλήσουν ο τέως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τέως Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Jacques Santer, ο Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Χρήστος Φώλιας, ο Βουλευτής Α' Αθηνών κ. Γιώργος Βουλγαράκης και ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων κ. Δημήτριος Τζίφας. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πρόεδρος της Β7 Νομαρχιακής Επιτροπής Αθηνών κ. Παναγιώτης Λύκος.

    Την Ημερίδα συν-διοργανώνουν η Γενική Γραμματεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Ομάδα των Ευρωβουλευτών, η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος, η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ινστιτούτο Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", η Γραμματεία Παραγωγικών Τομέων και η Κεντρική ΔΑΚ ΜΜΕ και η Β7 Νομαρχιακή Επιτροπή Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας.

    [13] ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ OMEGA BANK ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 24 Μαϊου 2003 (09:40 UTC+2)

    Δύο νέα καταστήματα στην Καλλιθέα και στο Περιστέρι, άνοιξε η Omega Bank, διευρύνοντας το δίκτυο των καταστημάτων της.

    Στην Καλλιθέα το νέο κατάστημα βρίσκεται επί της οδού Ελ. Βενιζέλου 156 και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210 6970 335 και φαξ 210 9579 70. Ο διευθυντής του καταστήματος είναι ο κ. Θεόδωρος Βήκας.

    Στο Περιστέρι το νέο κατάστημα βρίσκεται επί της οδού Π. Τσαλδάρη 75-77 και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 210 6970 380 και φαξ 210 5728 008. Ο διευθυντής του καταστήματος είναι ο κ. Ηλίας Κολοβός.

    [14] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΙΡΑΝΩΝ- ΣΚΟΠΙΩΝ

    Τίρανα, 24 Μαϊου 2003 (15:02 UTC+2)

    Θέματα που αφορούν στην εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας, αλλά και στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας Τιράνων Σκοπίων, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα με τον υπουργό Μεταφορών της ΠΓΔΜ Μιλαϊμ Χαϊντινι.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο αλβανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περαιτέρω οικονομική ενίσχυση των Σκοπίων, για την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Οχρίδας.

    Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προώθηση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα των μεταφορών. Προς αυτή την κατεύθυνση συμφωνήθηκε ότι σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία η αεροπορική γραμμή Τιράνων- Σκοπίων, ενώ θα εφαρμοστεί η συμφωνία για την ανάπτυξη των μεταφορών μέσω της λίμνης του Πόγκραδετς και θα ξεκινήσει η κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει τις δύο χώρες

    Κλέαρχος Λιάτης

    [15] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 24 Μαϊου 2003 (13:49 UTC+2)

    Συνέρχεται σε ειδική συνεδρία, την Τρίτη, η Διαπραγματευτική Ομάδα για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), στην οποία συμμετέχουν το Υπουργείο Εξωτερικών, το Γραφείο Προγραμματισμού, η Νομική Υπηρεσία και το Τμήμα Προσωπικού, υπό την προεδρία του Επικεφαλής της, Τάκη Χατζηδημητρίου, για να μελετήσουν την ενδιάμεση έκθεση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Παρακολούθησης της Εναρμόνισης της Κύπρου με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο κ. Χατζηδημητρίου, στην έκθεση αυτή, η οποία καταγράφει τα όσα έγιναν για την προετοιμασία της Κύπρου και την εναρμόνισή της με το κεκτημένο μέχρι την 31η Μαρτίου 2003, υπάρχει και μία γενική εκτίμηση για το έργο το οποίο έχει επιτελεσθεί. Αιτιολογώντας την καθυστέρηση στην προετοιμασία της Κύπρου για εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου, για την οποία κάνει λόγο η έκθεση, ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε πως αυτή οφειλόταν στις εκλογές και στις διαβουλεύσεις για το Κυπριακό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΑΣ ΑΝΗΚΕΙ

    Λευκωσία, 24 Μαϊου 2003 (13:43 UTC+2)

    "Το μέλλον σας ανήκει", δήλωσε σήμερα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ιδρυτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Γλαύκος Κληρίδης στο χαιρετισμό του στο 10ο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι έκανε αυτή τη σκέψη βλέποντας το σύνθημα του συνεδρίου "Το μέλλον μας ανήκει", προσθέτοντας ότι στα 84 του χρόνια γνωρίζει κανείς ότι το πολιτικό μέλλον δεν του ανήκει πλέον.

    [17] 10ο ΠΑΓΚΥΠΡΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ

    Λευκωσία, 24 Μαϊου 2003 (10:48 UTC+2)

    Αρχισαν λίγο πριν τις 10.30 το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία οι εργασίες του 10ου Παγκύπριου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Κηρύσσοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε ότι η παρουσία των αρχηγών ή εκπροσώπων Ε/Κ, Τ/Κ και ελλαδικών κομμάτων τιμά ιδιαίτερα τον κόσμο του Δημοκρατικού Συναγερμού και καταδεικνύει την αυτοεκτίμηση και τον αλληλοσεβασμό που υπάρχει μεταξύ των κομμάτων.

    [18] ΑΝΤΙΟ ΖΑΚΧΑΙΟΥ ΣΤΑ Η.Ε.

    Λευκωσία, 24 Μαϊου 2003 (10:45 UTC+2)

    Με δεξίωση που παρέθεσε στη Νέα Υόρκη, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη (ΗΕ), Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος, αποχαιρέτησε προχθές τη διπλωματική κοινότητα των ΗΕ και την ηγεσία της ομογένειας.

    Ο κ. Ζακχαίος επιστρέφει σύντομα στην Κύπρο, για να αναλάβει καθήκοντα - από την 1η Ιουνίου 2003 - ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, μετά από πεντέμισι σχεδόν χρόνια υπηρεσίας στον ΟΗΕ.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΦΟΥΛ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2003 (21:53 UTC+2)

    Χωρίς τους τιμωρημένους Κολτσίδα και Κούσα, αλλά και τον τραυματία Μπασίρ ο Αρης θα αντιμετωπίσει αύριο τον Ηρακλή στο πλαίσιο της τελευταίας αγωνιστικής στο Χαριλάου. Η ψυχολογία των παικτών του Αρη δεν είναι και η καλύτερη, ειδικά μετά την απώλεια του κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ. Ετσι κύριος στόχος των παικτών του Γιώργου Φοιρού είναι η νίκη. Αυτή -άλλωστε- θα του δώσει και το εισιτήριο της εξόδου στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Ο προπονητής του Αρη, Γιώργος Φοιρός, πήρε στην αποστολή για τον αυριανό αγώνα με τον Ηρακλή τους εξής 21 ποδοσφαιριστές: Δέλλιο, Λαμπάκη, Μόρις, Παπαδόπουλο, Κατσιαρό, Αμπελά, Μαλλού, Σκέντζο, Καραλιόπουλο, Μπράγκα, Πανόπουλο, Διγκόζη, Σελάντερ, Κυζερίδη, Επαλέ, Κνόπερ, Πασσαλή Καζαντζή, Καμπάνταη, Νίρεν και Σίμιτς.

    Επίσης η διοίκηση της ΠΑΕ συνήλθε το απόγευμα εκτάκτως και αφού συνεκτίμησε όλα τα στοιχεία που στάθηκαν αφορμή για τη δημιουργία της συγκεκριμένης κατάστασης στην ομάδα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κάνει έκκληση προς όλες τις πλευρές να ξεπεράσουν τις προσωπικές διαμάχες και να σταθούν κοντά στην ομάδα.

    Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αντιπαρερχόμαστε σ' αυτήν την κρίσιμη συγκυρία όλα τα ατοπήματα και την αήθη συμπεριφορά των τελευταίων ημερών, που μόνο τον ΑΡΗ ζημιώνουν και κανέναν άλλον.

    Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον προπονητής και τους ποδοσφαιριστές της ομάδας μας. Υπενθυμίζουμε για ακόμη μία φορά ότι με την άοκνη και φιλότιμη δουλειά του Γ. Φοιρού και των συνεργατών του και με την συγκινητική προσπάθεια των ποδοσφαιριστών μας, αλλά και με τον σοβαρό και υπεύθυνο χειρισμό όλων των θεμάτων από τη Διοίκηση μας, ο Αρης έφτασε στη λήξη της κανονικής περιόδου να είναι διεκδικητής δύο στόχων. Κάτι τέτοιο φάνταζε σαν ουτοπία πέρυσι το καλοκαίρι, όταν μέσα από την καμένη γη του ακατονόμαστου Ζαχουδάνη προσπαθούσε ο Σύλλογος να ορθοποδήσει.

    Καλούμε όλους τους Αρειανούς φιλάθλους, οργανωμένους και μη, να δώσουν το βροντερό παρόν, αύριο Σάββατο, και να γεμίσουν ασφυκτικά το θρυλικό Χαριλάου, ώστε όλοι μαζί να γιορτάσουμε τη συμμετοχή της ομάδας μας στην Ευρωπαϊκή διοργάνωση.

    Η αναφορά μας για τους «υγιώς» σκεπτόμενους Αρειανούς φιλάθλους, δεν είχε την πρόθεση να θέσει διαχωριστικές γραμμές, αλλά να δηλώσει με έμφαση ότι το μοναδικό αποδεκτό κίνητρο όλων των Αρειανών, πρέπει να είναι η αγάπη και η προσφορά προς τον σύλλογο.

    Ακράδαντη είναι η πεποίθηση μας ότι μία ομάδα είναι μεγάλη, όταν δείχνει ήθος και χαρακτήρα ιδίως στις δύσκολες στιγμές της».

    [20] ΗΡΑΚΛΗΣ: ΠΑΙΚΤΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Ο ΦΟΦΟΝΚΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2003 (21:41 UTC+2)

    Παίκτης του Ηρακλή και για τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι ο Εντερσον Φοφόνκα. Υπέγραψε το απόγευμα και τυπικά το νέο του συμβόλαιο διάρκειας δύο ετών. Ο επιθετικός του Ηρακλή άφησε φέτος πολύ καλές εντυπώσεις και ικανοποίησε σε μεγάλο βαθμό τον προπονητή, Ευγένιο Γκέραρντ.

    Ωστόσο ολοκληρώθηκε το απόγευμα η προετοιμασία του Ηρακλή εν όψει του αυριανού παιχνιδιού της τελευταίας αγωνιστικής με τον Αρη. «Θέλουμε τη νίκη. Δεν έχουμε άλλη επιλογή», αναφέρει ο τεχνικός του Γηραιού, κ. Γκέραρντ. Στη τελευταία προπόνηση ο Χάγκαν ακολούθησε ειδικό πρόγραμμα θεραπείας, ενώ ο Κουτσουρές γυμνάσθηκε μόνος του. Επίσης οι Γκώνιας και Βρέντε προπονήθηκαν κανονικά.

    Στην αποστολή του Ηρακλή για τον αγώνα με τον Αρη μετέχουν οι εξής 19 παίκτες:

    Χαλκιάς, Αμπάρης, Μιλόσεβιτς, Δρούγας, Νεμπεγλέρας, Ξενίδης, Βρέντε, Κατσαμπής, Νατσούρας, Στολτίδης, Φοφόνκα, Μπαχράμης, Λαγός, Καπετάνος, Mίετσελ, Νασιόπουλος, Γκώνιας, Χατζί και Μουράτι.

    [21] ΕΤΟΙΜΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2003 (21:15 UTC+2)

    Μετά από μία τρίμηνη συστηματική προσπάθεια ο ΟΤΕ παρέδωσε στις 28 Μαρτίου 2003, σε πλήρη και κανoνική λειτουργία το "CALL CENTER" της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004.

    Πρόκειται για ένα σύνθετο, ολοκληρωμένο και τεχνολογικά άρτιο έργο Τηλεφωνίας και Πληροφορικής, το κορυφαίο στην κατηγορία του διεθνώς, που θα συμβάλει σημαντικά στην επιτυχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Το συγκεκριμένο CALL CENTER θα υποστηρίξει τα εκατομμύρια κλήσεων που θα πραγματοποιηθούν για θέματα:

    -Εισιτηρίων (110 τηλεφωνητές & 10 επόπτες, 450 γραμμές)

    -Εθελοντισμού (40 τηλεφωνητές & 4 επόπτες, 60 γραμμές)

    -Γενικών Πληροφοριών (30 τηλεφωνητές & 3 επόπτες, 60 γραμμές), ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 200 κλήσεις ταυτόχρονα.

    Το έργο ανατέθηκε στον ΟΤΕ στα τέλη Νοεμβρίου του 2002 και είχε προθεσμία παράδοσης την 1η Απριλίου του 2003.

    Η λειτουργία του CALL CENTER έχει υψηλές απαιτήσεις. Θα λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, καθώς θα απαντά σε κλήσεις από ολόκληρο τον κόσμο (με διαφορά ώρας) και θα εξυπηρετεί άμεσα κλήσεις σε διαφορετικές γλώσσες.

    Για την υλοποίηση του έργου, χρησιμοποιήθηκαν τα πλέον σύγχρονα τεχνολογικά συστήματα: Επικοινωνιακός εξυπηρετητής Siemens REALITIS DX, CALL CENTER Siemens Hipath ProCenter 200 agents & 17 supervisors, ψηφιακές τηλεφωνικές συσκευές DT60 & DT70, ακουστικά κεφαλής ελαφρού τύπου, GN-Netcom Optima, 11 Wall boards για παροχή πληροφοριών, σύστημα IVR Intervoice Brite, 300 ψηφιακών καναλιών, Servers COMPAQ

    Routers CISCO, Switches CISCO, RDBMS ORACLE για την υλοποίηση των εφαρμογών Εθελοντισμού και Γενικών Πληροφοριών.

    Το CALL CENTER της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, παρά τη σύντομη λειτουργία του, έχει ήδη αποσπάσει ιδιαίτερα θετικά σχόλια για το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών τόσο από υψηλόβαθμα στελέχη του ΑΘΗΝΑ 2004, που θα έχουν και την ευθύνη της λειτουργίας του, όσο και από στελέχη συνεργαζόμενων με αυτών εταιρειών (Ticketmaster) και επισκεπτών.

    [22] ΜΕ 6.000 ΟΠΑΔΟΥΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαϊου 2003 (21:01 UTC+2)

    Με περισσότερους από 6000 οπαδούς θα πάει ο Ολυμπιακός στην Ξάνθη εν όψει της τελευταίας αγωνιστικής με την τοπική ομάδα. Για τους «ερυθρόλευκους» το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι ολόκληρη η χρονιά την στιγμή που με νίκη θα στεφθεί πρωταθλητής για έβδομη συνεχόμενη χρονιά. Με νίκη -επίσης- διατηρεί τα σκήπτρα του και σπάει το δικό του ρεκόρ συνεχόμενων πρωταθλημάτων. Το ευχάριστο για τον προπονητή του Ολυμπιακού, Ολεγκ Προτάσοφ είναι ότι δεν αντιμετωπίζει αγωνιστικά προβλήματα και έτσι θα έχει ετοιμοπόλεμους όλους τους παίκτες του.

    Κανονικά θα δώσει το παρών στο παιχνίδι με την ακριτική ομάδα, ο Τζιοβάνι που πέρασε με επιτυχία το τελικό τεστ στο οποίο υποβλήθηκε από το ιατρικό τιμ. Το πρωί ο Βραζιλιάνος βρέθηκε σε κατάστημα αθλητικών ειδών και υπέγραψε μαζί με τους Καστίγιο και Λουτσιάνο δεκάδες αυτόγραφα σε δεκάδες παιδιά, ενώ βγήκαν και αρκετές φωτογραφίες.

    [23] ΝΕΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 24 Μαϊου 2003 (13:05 UTC+2)

    Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, όρισε ως ειδικό εκπρόσωπό του στο Ιράκ το παλαίμαχο στέλεχος του οργανισμού, Σέρζιο Βιέιρα Ντε Μέλο, μεταδίδει το BBC.

    Η θέση εκπροσώπου του ΟΗΕ στο Ιράκ προβλεπόταν από το ψήφισμα 1483 που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη. Σε πρώτη φάση η θητεία του κ. Ντε Μέλο θα έχει διάρκεια τεσσάρων μηνών ενώ αυτός θα διατηρήσει παράλληλα τη τωρινή θέση του ως Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο κ. Ντε Μέλο έχει διατελέσει στο παρελθόν επικεφαλής των διοικήσεων που εγκατέστησαν τα Ηνωμένα Έθνη στο Κοσυφοπέδιο και πιο πρόσφατα στο Ανατολικό Τιμόρ, πριν η χώρα αυτή αποκτήσει την ανεξαρτησία της. Σύμφωνα με ανταποκριτές ο ορισμός του κ. Ντε Μέλο έγινε δεκτός με θετικά σχόλια στην Ουάσινγκτον, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση είχε ασκήσει πιέσεις υπέρ της υποψηφιότητάς του. Τα κύρια καθήκοντα του ειδικού εκπροσώπου των ΗΕ στο Ιράκ θα είναι ο συντονισμός και η επίβλεψη των επιχειρήσεων ανθρωπιστικής βοήθειας. Παράλληλα όμως αναμένεται ότι ο κ. Ντε Μέλο θα ασκήσει σε κάποιο βαθμό και πολιτική επιρροή στη διαδικασία σχηματισμού της νέας ιρακινής κυβέρνησης.

    [24] ΠΕΝΤΕ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ SARS ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ

    Τορόντο, 24 Μαϊου 2003 (12:54 UTC+2)

    Στον Καναδά εντοπίστηκαν πέντε νέα κρούσματα του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου, στην πόλη του Τορόντο, μεταδίδει το BBC.

    Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε δύο από τα πέντε άτομα που είχαν προσβληθεί από τον ιό πέθαναν, ενώ υπάρχει πιθανότητα να έχουν προσβληθεί από τον ιό άλλα 20 άτομα που επισκέφθηκαν τα δύο νοσοκομεία της πόλης όπου εκδηλώθηκαν τα νέα κρούσματα. Τα θανατηφόρα κρούσματα άτυπης πνευμονίας στον Καναδά ανήλθαν σε 26, όλα στην περιοχή του Τορόντο. Tο Τορόντο είναι ο μόνος τόπος εκτός Ασίας όπου έχουν αναφερθεί θανατηφόρα κρούσματα. Μετά από τη νέα έξαρση του ιού άτυπης πνευμονίας, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων εξέδωσε εκ νέου οδηγίες προς τους ταξιδιώτες, συμβουλεύοντας τους να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας είχαν πρόσφατα αναστείλει τις ταξιδιωτικές τους προειδοποιήσεις για την περιοχή του Τορόντο

    [25] ΜΕΤΡΑ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον, 24 Μαϊου 2003 (10:07 UTC+2)

    Το αμερικανικό Κογκρέσο ενέκρινε νομοσχέδιο φοροαπαλλαγών ύψους 350 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τα επόμενα δέκα χρόνια.

    Οι ευνοούμενοι θα είναι οικογένειες και τα πιο πλούσια στρώματα της αμερικανικής κοινωνίας.

    Μετά την Βουλή των Αντιπροσώπων, η Γερουσία υπερψήφισε το νομοσχέδιο με ψήφους 51 υπέρ και 50 κατά, χάρη στην καθοριστική ψήφο του αντιπροέδρου, Ντικ Τσένι.

    Όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές, το νομοσχέδιο είναι ουσιαστικά ένας συμβιβασμός μεταξύ των προτάσεων του προέδρου Μπους που ζητούσε διπλάσιες φοροαπαλλαγές και των πολιτικών του αντιπάλων.

    Οι πολιτικοί αντίπαλοι του αμερικανού προέδρου υποστηρίζουν ότι το πακέτο φοροαπαλλαγών θα διογκώσει ακόμη περισσότερο το έλλειμμα στον αμερικανικό προϋπολογισμό που βρίσκεται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ.

    [26] ΝΕΕΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΜΠΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ

    Ουάσινγκτον, 24 Μαϊου 2003 (10:05 UTC+2)

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζωρτζ Μπους προειδοποίησε την Βόρειο Κορέα ότι θα της επιβληθούν αυστηρότερα μέτρα εάν συνεχίσει με πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Ο κ. Μπους είπε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να ενδώσουν στον «πυρηνικό εκβιασμό» της Βορείου Κορέας.

    Μιλώντας μετά την συνάντηση του στον Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Γιουνισίρο Κοιζούμι, ο αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό τίποτε λιγότερο από τον ολοκληρωτικό και επαληθευμένο αφοπλισμό της Βορείου Κορέας.

    Παρ' όλα αυτά και οι δυο ηγέτες επανέλαβαν την πεποίθηση τους ότι το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα της Βορείου Κορέας μπορεί να επιλυθεί με ειρηνικό τρόπο.

    Συμφώνησαν δε να συντονίσουν τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

    Ανάλογη δήλωση έκαναν και οι υπουργοί εξωτερικών του Ομίλου των 8 πλέον ανεπτυγμένων χωρών στην συνάντηση τους στην Γαλλία.

    Στο τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζεται «απειλή για την παγκόσμια σταθερότητα».

    [27] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ "ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2003 (16:18 UTC+2)

    Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί μία νέα ρύθμιση για την αναθεώρηση της Οδηγίας «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα» ώστε αυτή να αντιστοιχεί στις σημερινές ανάγκες και στη σημερινή πραγματικότητα αλλά και να εξασφαλίζει στο μέλλον την ισορροπία μεταξύ βιωσιμότητας και κοινωνικού ρόλου των Μέσων. Αυτά δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόππας, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου Υπουργών Πολιτισμού και ΜΜΕ της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ Πρωτόπαππας ανέφερε ακόμη ότι ένα ερώτημα που θα απασχολήσει τις εργασίες του Συμβουλίου, είναι οι ρυθμίσεις που θα γίνουν εθνικά. Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του Συμβουλίου συζητείται η αναθεωρήση της Οδηγίας «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα» και συγκεκριμένα το αν η αναθεώρηση θα είναι ένα ολοκληρωμένο αυστηρά θεσμικό πλαίσιο ή μια γενικότερη διαδικασία μέσα την οποία θα χωρούν ρυθμίσεις και αυτορρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο. «Μάλλον πηγαίνουμε προς το δεύτερο σαν συμπέρασμα αυτής της συζήτησης. Από κει και πέρα θα συζητήσουμε και τι θα αφορά η αναθεώρηση της οδηγίας όσον αφορά τη σχέση διαφήμισης τηλεόρασης και βεβαίως πως θα γίνει ο διάλογος γι αυτή» εξήγησε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ.

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει ελληνική πρόταση για την αναθεώρηση της Οδηγίας, ο κ Πρωτόπαππας απάντησε : «Ναι, σε αυτη την κατεύθυνση που σας είπα. Θα κάνουμε πρόταση στην κατεύθυνση της αναθεώρησης αλλά για νέα ρύθμιση με ένα νέο πλαίσιο που θα αφορά τη σχέση τηλεόρασης και διαφήμισης. Και σήμερα υπάρχει ρύθμιση αλλά είναι απαρχαιωμένη. Θα συζητηθεί το αν θα αναθεωρήσουμε την Οδηγία και σε ποιά κατεύθυνση. Ελπίζουμε σήμερα να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε ώστε μετά να μπουμε στη συγκεκριμένη συζήτηση και να ολοκληρώσουμε επί ιταλικής προεδρίας».

    [28] ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ «ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ»

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2003 (14:41 UTC+2)

    Το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο μέσω της Οδηγίας «Τηλεόραση χωρίς Σύνορα» δεν διαθέτει πλήρεις απαντήσεις πλέον για τα ζητήματα που θέτουν στην ημερήσια διάταξη οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις στο αμιγώς ραδιοτηλεοπτικά τοπίο, στο διαδίκτυο αλλά και στις διαφημιστικές τεχνικές, τόνισε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, Δήμητρα Σπηλιοπούλου, κατά την παρέμβασή της στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων της ΕΕ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη. Η κ. Σπηλιοπούλου πρότεινε να γίνει το ταχύτερο αποσαφήνιση και εμπλουτισμός των διατάξεων της Οδηγίας που αφορούν τις νέες τεχνικές της διαφήμισης σε σχέση με τη διαδικτυακή κυρίως αλλά και τις συμβατικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

    «Οι ψηφιακές τεχνολογίες, αλλά και η εξάπλωση του διαδικτύου, προσφέρουν νέες δυνατότητες στις παρεχόμενες ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες την ίδια ώρα που η παραδοσιακή διαφήμιση δίνει τη θέση της σε νέες τεχνικές, όπως η διαίρεση της οθόνης, η διαδραστική και η εικονική διαφήμιση. Παράλληλα, η αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση στους δύο αυτούς χώρους, γίνεται όλο και πιο έντονη.

    Πρέπει λοιπόν να φροντίσουμε το ταχύτερο για την αποσαφήνιση και τον εμπλουτισμό των διατάξεων της Οδηγίας που αφορούν ακριβώς αυτές τις νέες τεχνικές της διαφήμισης σε σχέση με τη διαδικτυακή, κυρίως αλλά και τις συμβατικές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές. Εργαζόμενοι όμως προς αυτή την κατεύθυνση της αναθεώρησης της Οδηγίας, πρέπει να αποφύγουμε δογματισμούς και ακαμψίες που θα οδηγήσουν σε μη εφαρμόσιμες ρυθμίσεις ή ακόμη χειρότερο θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα απ΄όσα επιδιώκουν να λύσουν» πρόσθεσε η κ Σπηλιοπούλου.

    «Τα ίδια τα Μέσα», συνέχισε, «αλλά και ο τομέας της Διαφήμισης είναι σήμερα κολοσσιαίοι οικονομικοί χώροι, για τη βιωσιμότητα των οποίων δεν μπορούμε να αδιαφορήσουμε. Άρα οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να υπακούουν σε μια ενιαία λογική και να πραγματοποιηθούν ασφαλώς σε κοινοτικό επίπεδο. Επίσης, πρέπει να κινούνται στη βάση της λιγότερο «κανονιστικής» και περισσότερο ευέλικτης προσέγγισης που θα αναζητά τις αναγκαίες ισορροπίες».

    Η ΓΓ του υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ πρόσθεσε ότι η ανάγκη αναζήτησης ισορροπιών μεταξύ της βιωσιμότητας και του κοινωνικού ρόλου των Μέσων δημιουργεί την υποχρέωση να γίνουν κινήσεις με στόχο την υιοθέτηση ενός νέου ρυθμιστικού πλαισίου-«ομπρέλας» για τον οπτικοακουστικό τομέα που θα επικαιροποιεί και θα ενοποιεί τη σχετική νομοθεσία. Αυτό το νέο πλαίσιο θα πρέπει να συνταχθεί μετά από διάλογο με τις κρατικές αρχές, τους τηλεοπτικούς και διαφημιστικούς φορείς και φυσικά τους τελικούς αποδέκτες, τους καταναλωτές τηλεθεατές και ακροατές.

    «Δεν υποτιμούμε βέβαια τις δυσκολίες και αναγνωρίζουμε ότι αυτός ο στόχος ίσως να μην είναι άμεσα επιτεύξιμος όχι τόσο λόγω θεσμικής ανεπάρκειας αλλά γιατί οι αλλαγές είναι ακόμη σε εξέλιξη. Είναι όμως ευθύνη μας να προβλέψουμε το προς τα που θα κινηθούν αυτές οι αλλαγές και να εκτιμήσουμε, τώρα και όχι αύριο, τις συνέπειές τους έτσι ώστε να διαμορφώσουμε ένα ικανό και αναγκαίο πλαίσιο θεσμικής ασφάλειας που με τη σειρά του θα μπορεί να βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς. Στόχος μας πρέπει να είναι όχι μόνο μια «τηλεόραση χωρίς σύνορα» αλλά και μια «καλή και ποιοτική τηλεόραση». Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι «όταν η τηλεόραση είναι καλή τίποτα δεν είναι καλύτερο. Όταν όμως είναι κακή τίποτα δεν είναι χειρότερο» κατέληξε η κ Σπηλιοπούλου.

    [29] ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2003 (14:00 UTC+2)

    Το θέμα των οπτικοακουστικών μέσων, συζητείται στην απογευματινή συνεδρίαση του Άτυπου Συμβουλίου των υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών μέσων που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Όπως αναφέρεται σε σημείωμα της Ελληνικής προεδρίας, που κατατέθηκε στο Συμβούλιο, απαιτείται η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει τον Οπτικοακουστικό Τομέα και για το θέμα αυτό, ζητούνται οι απόψεις των αρμόδιων υπουργών σε τρία ερωτήματα που αναφέρονται στην αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου, την ενθάρρυνση των νέων τεχνικών διαφήμισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τη δέσμευση για διάλογο μεταξύ των κρατών μελών, των επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων, και ιδιαίτερα, με την ενεργό συμμετοχή των ενώσεων καταναλωτών.

    Η Ελληνική προεδρία αναφέρεται ιδιαίτερα στις κολοσσιαίες αλλαγές στις επικοινωνίες και τα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο, που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, μέσω της ραγδαίας ανάπτυξης της τεχνολογίας και των τεχνικών που αφορούν τόσο την παραγωγή όσο και τη διάδοση και προβολή των οπτικοακουστικών προϊόντων και υπηρεσίων.

    Τα φαινόμενα του ανταγωνισμού και της εμπορευματοποίησης στη ραδιοτηλεοπτική αγορά γίνονται όλο και πιο έντονα, κι αυτές οι αλλλαγές, αν μη τι άλλο, οδηγούν σε μια σημαντική ενίσχυση της διεθνικής διάστασης της τηλεόρασης. Μία διάσταση, που βεβαίως, πάντα υπήρχε και υπάρχει στο επίκεντρο της πολιτικής της ΕΕ για τα οπτικοακουστικά μέσα.

    Στην ΕΕ όμως, όπως αναφέρει η Ελληνική προεδρία, πολύ ορθά, ποτέ δεν προσεγγίσαμε μόνο την οικονομική σημασία των οπτικακαουστικών εξελίξεων. Κι αυτό διότι ο οπτικοακουστικός τομέας και ιδιαίτερα η τηλεόραση, πέρα από μια τεράστια επιχείρηση σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους στην ΕΕ αποτελεί μια απαράμιλλη πηγή πληροφοριών, πολύπλευρης ενημέρωσης, αλλά και ψυχαγωγίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Και κατ΄αυτήν την έννοια, η υγιής λειτουργία του οπτικοακουστικού τομέα θεωρούμε ότι αποτελεί ένα καθοριστικό κριτήριο για μια ελεύθερη και ακμάζουσα, σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία.

    Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος, που ενώ σεβόμαστε την ελευθερία της έκφρασης οφείλουμε να βρισκόμαστε διαρκώς σε επιφυλακή, ώστε ο τομέας της επικοινωνίας και της πληροφορίας να μην υποβαθμιστεί σε μια ακόμη αγορά, στην οποία η έννοια της δημόσιας υπηρεσίας, της κοινωνικής ευθύνης και της λογοδοσίας να διατρέχει τον κίνδυνο να παραμελείται.

    Άλλωστες, αυτοί οι προβληματισμοί αποτυπώνονται εκτενώς στο πρόγραμμα εργασιών της Επιτροπής που συμπεριλαμβάνετα στην πρόσφατη Έκθεση Εφαρμογής της Οδηγίας 'Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα'

    Βεβαίως, σ΄αυτό το πλαίσιο , οι ισχύουσες πολιτικές , αλλά και οι όποιες ρυθμίσεις ή μεταρρυθμίσεις που πιθανόν να εφρμόσουμε στον τομέα των οπτικοακουστικών για να απαντήσουμε στις νέες συνθήκες σ΄αυτόν τον τομέα δεν μπορούν παρά να αναγνωρίζουν το διττό χαρακτήρα των οπτικοακουστικών μέσων. Αφενός ως επιχειρήσεων με βασικό πόρο τη διαφήμιση και τη χορηγία, αλλά ταυτόχρονα,

    ως της κύριας πηγής πληροφόρησης , δημοκρατικού διαλόγου και διαμόρφωσης πολτιστικών και κοινωνικών αξιών.

    Σε άλλο σημείο η Ελληνική προεδρία ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου να σημβάλλει στο διάλογο για το μέλλον της Οδηγίας 'Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα', το υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ, πραγματοποίησε στις 11 και 12 Μαϊου Συνέδριο στην Κέρκυρα, με θέμα 'Οπτικοακουστικά Μέσα και Διαφήμιση: Ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας και του κοινωνικού ρόλου των Μέσων'

    Στόχος του Συνεδρίου ήταν να φωτισθούν οι νέες εξελίξεις, αλλά και να εξετασθούν οι νέες προκλήσεις που , μεταξύ άλλων, καλούν και για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα των τηλεοπτικών δραστηριοτήτων.

    Στο Συνέδριο της Κέρκυρας υπήρξε μια ολοκληρωμένη και ισορροπημένη συμμετοχή εκπροσώπων από όλα τα κράτη μέλη, από υποψήφιες προς ένταξη χώρες , από ιδιωτικά και δημόσια ραδιοτηλεοπτικά μέσα, καθώς και από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές Τηλεπικοινωνιακές και Διαφημιστικές Ενώσεις.

    Αυτό συνέβαλε ώστε να προσεγγισθούν σφαιρικά τα αντικείμενα των συζητήσεων όπου αναλύθηκαν οι νέες παράμετροι , οι συνθήκες και οι τάσεις που διαμορφώνοντια στην τηλεοπτική και διαφημιστική αφορά, μέσα από την ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και την παγκόσμια τεχνολογική σύγκλιση, αλλά και την ανάπτυξη του διαδικτύου , των νέων μέσων και των νέων τεχνικών διαφήμισης.

    Με την ευκαιρία, η Ελληνική προεδρία υπενθύμισε τα συμπεράσματα εκείνου του συνεδρίου, όπως είναι:

    -Το ισχύον ρυθμιστικό πλαίσιο έχει κενά ως προς τις εξελίξεις στη νέα γενιά πολυμέσων, οι οποίες καθιστούν εφικτές τις ραδιοτηλεοποτικές εκπομπές μέσα από το διαδίκτυο, αλλά και οι οποίες επιτρέπουν στην ίδια την τηλεόραση να κατέχει δυνατότητες παροχής διαδικτυακώνμ και διαδραστικών υπηρεστιών.

    -Το ισχύον ρυθμιστκό πλαίσιο έχει κενά ως προς τις νέες τεχνικές διαφήμισης στην τηλεόραση, αλλά και ως προς τη διαφήμιση σε σχέση με τις διαδικτυακές ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές.

    -Ο οξύς ανταγωνισμός στην τηλεοπτική αγορά καλεί για μια επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά τη διαφήμιση, έτσι ώστε το κοινωνικό συμφέρον και η βιωσιμότητα των μέσων να διατελούν εν ισορροπία, στη βάση των νέων δεδομένων και συνθηκών

    -Η επανεξέταση του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει να γίνει στη βάση διαλόγου με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς , ιδιαίτερα τους τηλεοπτικούς, τους διαφημιστικής και τους καταναλωτές. Οι διαδικασίες του διαλόγου θα πρέπει να οδγήσουν και σε μια τελική αποσαφήνιση των όρων, αλλά και των επιλογών μεταξύ αυτορρύθμισης και συρρύθμισης.

    Καταλήγοντας, η Ελληνική προεδρία έθεσε στους αρμόδιους για τα οπτικοακουστικά μέσα υπουργούς τα τρία ερωτήματα που προαναφέρθηκαν και συγκεκριμένα:

    1.Λαμβανομένης υπόψη της αυξανόμενης δυσκολίας για μια σαφή διάκρισης μεταξύ των 'συμβατικών' και των 'διαδικτυκακών' εκπομπών , θεωρείτε ότι η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου , θα πρέπει να οδηγήσει σε μια ρυθμιστική ομπρέλα που να εμπεριέχει και τα νέα μέσα στο περίο της εφαρμογής της;

    2.Η αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου θεωρείτε ότι θα πρέπει να ενθαρρύνει τις νέες τεχνικές διαφήμισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή αυτό θα πρέπει να αφεθεί στη διαφοροποίηση μεταξύ των επί μέρους επιλογών των κρατών-μελών;

    3.Απέναντι στη θεμελιώδη ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης των μέσων, αλλά και απέναντι στην προτροπή των κοινωνικών εταίρων για μεγαλύτερη ευελιξία και για προώθηση της αυτορρύθμισης και της συρρύθμισης ως μέθοδο εφαρμογής , θεωρείτε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου θα ήταν προτιμητέα για περισσότερο οριζόντια προσέγγισης, με δέσμευση και διάλογο μεταξύ των κρατών μελών, των επιχειρηματικών και επαγγελματικών φορέων, και ιδιαίτιερα, με την ενεργό συμμετοχή των ενώσεων καταναλωτών;

    [30] H ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Μαϊου 2003 (13:52 UTC+2)

    Άρχισαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής, οι συνεδριάσεις του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο, υπό την προεδρία των Ελλήνων υπουργών Πολιτισμού, Ευάγγελου Βενιζέλου και Τύπου-ΜΜΕ Χρήστου Πρωτόπαπα.

    Το βασικό θέμα του τυπου Συμβουλίου, είναι η διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας, μετά τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και τη δημιουργία της Ευρώπης των «25».

    Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου θα συζητηθεί, επίσης, η θέση του πολιτισμού και της πολιτιστικής πολιτικής της ΕΕ στο μελλοντικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, το οποίο με τη μορφή σχεδίου θα παρουσιαστεί από τον Βαλερί Ζισκάρ Ντ΄ Εστέν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, στις 20 Ιουνίου.

    Ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να τροφοδοτήσει τη συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων του για την ευρωπαϊκή πολιτιστική ταυτότητα, απευθύνθηκε με επιστολή του σε σημαντικούς Ευρωπαίους διανοούμενους, ζητώντας τους να διατυπώσουν τις απόψεις τους, γύρω από το θέμα.

    Στην επιστολή - πρόσκληση του κ. Βενιζέλου ανταποκρίθηκαν πολύ σημαντικά ονόματα της ευρωπαϊκής διανόησης κι έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού, με τη συνεργασία του ΕΚΕΒΙ, διαμόρφωσε μία έκδοση εργασίας στην οποία περιλαμβάνεται η επιστολή του κ. Βενιζέλου, όπου τίθενται τα θέματα, και οι απαντήσεις που δίνουν ο Γκίντερ Γκρας, ο Πίτερ Μπρουκ, ο Εντγκάρ Μορέν, ο Αντόνιο Ταμπούκι, η Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ κ.ά.

    Παρέχεται έτσι η ευκαιρία ενός διαλόγου ανάμεσα στους υπουργούς και στους εκφραστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής σκέψης που εκπροσωπούνται δειγματοληπτικά με μία ομάδα διανοητών.

    Ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόοδο της ολυμπιακής προετοιμασίας και για την Πολιτιστική Ολυμπιάδα. Για τις δύο αυτές ενότητες θα έχουν διαμορφωθεί στο χώρο του τυπου Συμβουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, εκθέσεις με οπτικοακουστικό υλικό.

    Κατά τη διάρκεια του τυπου Συμβουλίου θα συζητηθεί, επίσης, με την ευθύνη του υπουργείου Τύπου και με τη συμμετοχή του αρμόδιου υπουργού, Χρήστου Πρωτόπαπα, η θέση της διαφήμισης στα ευρωπαϊκά τηλεοπτικά δίκτυα.

    Επίσης, η Ελληνική Προεδρία θα παρουσιάσει τα πορίσματα των Διασκέψεων που οργάνωσε έως τώρα, για το Ευρωπαϊκό Βιβλίο, για την κατοχύρωση και τη διαχείριση των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, για την ανάδειξη και την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς ευρωπαϊκής σημασίας κλπ.

    Κορύφωση του τυπου Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης θα είναι η μεγάλη Διάσκεψη που οργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Οπτικοακουστικών για το μέλλον του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και γενικότερα του ευρωπαϊκού οπτικοακουστικού μετά τη διεύρυνση, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 150 σημαντικών προσωπικοτήτων του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.

    Η Διάσκεψη θα αρχίσει το απόγευμα της Κυριακής 25 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 27 Μαΐου, με τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης για το μέλλον του ευρωπαϊκού κινηματογράφου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 24 May 2003 - 18:13:58 UTC