Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [02] ΜΟΥΣΕΙΟ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ
  • [03] ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ Η ΡΟΥΜΑΝΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ
  • [04] ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΜΠΟΥΣ
  • [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ
  • [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ CUMHURIYET
  • [07] ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΕΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ
  • [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [09] ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Η
  • [10] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ
  • [12] ΑΥΡΙΟ ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΔΙΟΡΙΑ ΓΙΑ 50 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ
  • [13] 2.000 ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ
  • [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΕ ΧΑΤ-ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΧΟΥΤΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 4-0 ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΕΛ ΠΑΣΟ
  • [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ
  • [17] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ-ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ 27ης
  • [18] A' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ
  • [19] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [20] ΚΟΜΒΟΪ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ
  • [22] ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ
  • [23] ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΝΩΣΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

  • [01] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2003 (13:29 UTC+2)

    Η Τουρκία πρέπει να λάβει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού είναι προϋπόθεση για τη δική της ευρωπαϊκή πορεία, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΡΙΚ.

    Σύμφωνα με τον Ελληνα υπουργό η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να ξεπεράσει τις προκαταλήψεις και τις ανασφάλειες, που πιθανώς να είχε, ή κάποια δήθεν συμφέροντα τα οποία ένα βαθύ κατεστημένο θεωρεί ότι διασφαλίζει με την κατοχή και τη συνεχιζόμενη κατάσταση στην Κύπρο, και να δει τα πράγματα με άλλο πνεύμα, μέσα σε ένα άλλο πλαίσιο.

    [02] ΜΟΥΣΕΙΟ - ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΟΙ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2003 (13:46 UTC+2)

    Το αίτημα να παραχωρηθεί ο χώρος του Γ΄ Σώματος Στρατού, για τη δημιουργία μουσείου του αντιδικτατορικού κινήματος της περιόδου 1967-74 και να στηθεί μνημείο για τα θύματα της χούντας, διατυπώθηκε στη διάρκεια συγκινητικής εκδήλωσης, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στον υπαίθριο χώρο του Πολεμικού Μουσείου Θεσσαλονίκης από τον «Σύνδεσμο Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (1967 -74) (ΣΦΕΑ), με την συμπλήρωση 36 χρόνων από την επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

    Είναι η πρώτη φορά από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που μια παρόμοια εκδήλωση πραγματοποιείται στους χώρους του Γ΄ Σώματος Στρατού και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από τα κρατητήρια της πρώην ΚΥΠ, όπου θανατώθηκε κάτω από φριχτά βασανιστήρια ο βουλευτής της ΕΔΑ Γ. Τσαρουχάς. Ενώ είναι αξιοσημείωτο και το γεγονός ότι στην επετειακή συγκέντρωση των αντιστασιακών, παραβρίσκονταν και εκπρόσωπος του Διοικητή του Γ΄ΣΣ, ο ταγματάρχης Αποστολίδης.

    Η Θεσσαλονίκη, συνέβαλε σημαντικά στην αντίσταση κατά της χούντας από τις πρώτες ώρες μετά την επιβολή της, πληρώνοντας βαρύτατο τίμημα: τρεις δολοφονημένοι, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργης Τσαρουχάς, ο νεολαίος Γιάννης Χαλκίδης και ο αγωνιστής Βασίλης Μπεκροδημήτρης, 500 «προληπτικώς εκτοπισμένοι» στα ξερονήσια, πάνω από 100 οι καταδικασμένοι σε βαριές ποινές, εκ των οποίων οι 12 σε ισόβια.

    «Με την εκδήλωση αυτή, θυμόμαστε όλους όσοι όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην ωμή βία της αμερικανόπνευστης δικτατορίας. Θυμόμαστε όλους εκείνους που δεν βρίσκονται σήμερα μαζί μας, αφού τα βασανιστήρια, οι κακουχίες της φυλακής και εξορίας έκοψαν πρόωρα το νήμα της ζωής τους. Θυμόμαστε τους συναγωνιστές μας, που πέρασαν σκληρές μέρες στα «χειρουργεία» της Ασφάλειας και της ΚΥΠ, τους χιλιάδες πολίτες που διώχθηκαν, «διότι δεν συνεμορφώθησαν προς τα υποδείξεις», σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΣΦΕΑ, Τριαντάφυλλος Μυταφίδης. Υπογραμμίζοντας στη συνέχεια ότι η δικτατορία δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία», ή απλώς «η ανταρσία μιας ομάδας επίορκων αξιωματικών» και ο «βιασμός της δημοκρατίας». Αντίθετα το καθεστώς των νικητών του εμφυλίου πολέμου, ζέσταινε στον κόρφο του το «αυγό του φιδιού» και λειτούργησε τελικά ως «εκκολαπτική μηχανή» του πραξικοπήματος.

    Η «εκκολαπτική μηχανή» του πραξικοπήματος

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ θύμισε ότι παρά τα πολύ όψιμα «συγνώμη» του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, το «πράσινο φως» για το πραξικόπημα δόθηκε από την Ουάσιγκτον στα μέσα Φεβρουαρίου του 1967. Επισήμανε δε ότι η δικτατορία, ποτέ δεν κατάφερε να αποκτήσει λαϊκή βάση, παρά τη δημαγωγική της πολιτική και τον «πακτωλό» των αμερικανικών δολαρίων.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μυταφίδης αναφέρθηκε στο κενό εξουσίας μετά την πτώση της χούντας, που δεν ανταποκρινόταν όπως είπε προς τη λαϊκή απαίτηση για ριζικές πολιτικές και κοινωνικές αλλαγές. Παρατηρώντας ότι ακόμη και η λεγόμενη «αποχουντοποίηση», άφησε στο απυρόβλητο το «διαρκές έγκλημα» της χούντας, θεωρώντας το «στιγμιαίο» αδίκημα.

    «17 Νοέμβρη, χωρίς εισαγωγικά, κουκούλα και πιστόλι»

    Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-74, αναφερόμενος και σε όσους προσπάθησαν να καπηλευθούν τον αντιδικτατορικό αγώνα και την εξέγερση του Πολυτεχνείου, τόνισε με έμφαση: «Καθώς «ο αγώνας της μνήμης εναντίον της λήθης δεν είναι παρά ο αγώνας της ελευθερίας εναντίον της τυραννίας», προσβάλλεται βάναυσα η μνήμη μας και εξεγείρεται η συνείδησή μας, όταν εκείνοι που ευλόγησαν τα εγκλήματα της χούντας, με απύθμενο θράσος χρεώνουν την αντιδικτατορική αντίσταση με τις τρομοκρατικές πράξεις ομάδων που έδρασαν στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Για μας, για την ιστορία, υπήρξε μία και μόνο 17 Νοέμβρη, χωρίς εισαγωγικά, χωρίς κουκούλα και πιστόλι: ήταν η λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου. Όπως δεν χρειαζόμασταν αυτόκλητους εθνοσωτήρες, δεν χρειαζόμασταν και αυτόκλητους τιμωρούς».

    Χαιρετισμό, απηύθυνε επίσης ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και στέλεχος του αντιδικτατορικού κινήματος, Μιχάλης Σπυριδάκης, ενώ παραβρέθηκαν η βουλευτής του Συνασπισμού, Ασημίνα Ξηροτύρη, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της ΕΔΟΘ, η οικογένεια του αγρίως δολοφονημένου από τη χούντα βουλευτή της ΕΔΑ, Γ. Τσαρουχά και δεκάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού κινήματος.

    Το ψήφισμα

    Στο τέλος της εκδήλωσης, που έκλεισε με ενός λεπτού σιγή και το «πένθιμο εμβατήριο», διαβάστηκε το ακόλουθο ψήφισμα των συγκεντρωθέντων:

    «Οι πολιτικοί κρατούμενοι και οι συγγενείς των θυμάτων της Χούντας, με οργή πληροφορηθήκαμε την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει στους χώρους του Γ΄ Σώματος Στρατού, στρατηγείο του ΝΑΤΟ.

    Θεωρούμε ότι η απόφαση αυτή προσβάλλει βάναυσα την ιστορία και τις δημοκρατικές ευαισθησίες των πολιτών αυτής της πόλης - ιδιαίτερα όσων έζησαν τις πολιτικές εξελίξεις στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα και γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον ολέθριο ρόλο που η ηγέτιδα δύναμη του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, έπαιξαν σ΄αυτές.

    Από το άντρο της ΚΥΠ στο Γ΄Σ.Σ. ο στρατηγός Στέφανος Καραμπέρης, εξαπέλυε τις ορδές των ασφαλιτών, των ΕΣΑτζήδων και των πραιτωριανών της Χούντας για να συλλάβει και να φιμώσει τους αντιπάλους της. Εδώ, λειτουργούσε ένα από τα «χειρουργεία» των βασανιστών της χούντας. Στα μπουντρούμια και τα κελιά της ΚΥΠ, στο Γ΄ Σ.Σ. πόνεσαν. Μάτωσαν και σακατεύτηκαν δεκάδες αγωνιστών. Ανάμεσά τους ο Γιώργος Τσαρουχάς, βουλευτής της ΕΔΑ, που το πρωί της 9ης Μαίου 1968, ύστερα από φριχτά βασανιστήρια, άφησε την τελευταία του πνοή. Για τα εγκλήματα του αυτά ο στρατηγός Σ. Καραμπέρης καταδικάστηκε μόλις σε κάθειρξη 5 ετών (!).

    Αλλά, αντί σ΄ αυτό τον τόπο μαρτυρίου να ανεγερθεί μνημείο του Αντιδικτατορικού Αγώνα, η κυβέρνηση τον παραδίδει σε αυτούς που ενθάρρυναν και υποστήριξαν με κάθε τρόπο την Χούντα.

    Γι' αυτό, απαιτούμε ως ελάχιστη ένδειξη σεβασμού προς το νωπό ακόμα αίμα των θυμάτων της Χούντας και προς την ιστορική μνήμη, να λειτουργήσει στους χώρους της πρώην ΚΥΠ αρχείο - μουσείο με ντοκουμέντα για την επτάχρονη δικτατορία: Πρακτικά και αποφάσεις από τις δίκες χουντικών και βασανιστών την περίοδο της μεταπολίτευσης, καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβάλει στο να μείνει ζωντανή η πρόσφατη ιστορία του τόπου μας και να γίνει κτήμα των νεώτερων γενεών.

    Επειδή θεωρούμε ότι η υπεράσπιση και η διεύρυνση των κατακτημένων με αίμα δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών αποτελεί καθημερινό καθήκον και δεν μπορεί να εξαντλείται σε ευκαιριακές διαμαρτυρίες ή επετειακές εκδηλώσεις, καλούμε τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να ματαιώσουν την απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταστήσει το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Γ΄ Σώμα Στρατού και να απαιτήσουν να αποδοθεί ο ιστορικός αυτός χώρος στο λαό και τη νεολαία της πόλης».

    [03] ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΣΑΡΗ Η ΡΟΥΜΑΝΑ ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ

    Βουκουρέστι, 20 Απριλίου 2003 (19:01 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Να παραιτηθεί από την υπεράσπιση του διαβόητου έλληνα κακοποιού, Κώστα Πάσσαρη, αποφάσισε η ρουμάνα συνήγορός του, Ιουλία Ιλιέσκου, μετά από απειλές εναντίον τόσο της ίδιας όσο και της οικογένειάς της.

    Όπως δήλωσε η κ. Ιλιέσκου στη ρουμανική εφημερίδα Ziua, ο λόγος που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ήταν η πίεση που δεχόταν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, από διάφορα άτομα αναμεμειγμένα στην υπόθεση.

    Η ρουμάνα δικηγόρος υποστήριξε πως ο συνήγορος του Γκαμπριέλ Μελίντε, συνεργού του Πάσσαρη, τον οποίο ο έλληνας κακοποιός έχει υποδείξει ως τον «εγκέφαλο» πίσω από τη διπλή ανθρωποκτονία σε ανταλλακτήριο συναλλάγματος, στο Βουκουρέστι, τον Νοέμβριο του 2001, ήταν αυτός που τη «συμβούλεψε» να παραιτηθεί το συντομότερο δυνατό από την υπόθεση.

    Η απόφαση της κ. Ιλιέσκου έρχεται σε μια «ευαίσθητη» στιγμή της δίκης, καθώς το δεύτερο τεστ DNA, με δείγμα από τρίχες που βρέθηκαν έναν χρόνο και πλέον μετά το διπλό έγκλημα, αποδεικνύουν ότι το ματωμένο παντελόνι που βρέθηκε στο διαμέρισμα του Πάσαρη δεν είχε φορεθεί από τον ίδιο.

    Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο τεστ θεωρούνταν από την κατηγορούσα αρχή ως αποδεικτικό στοιχείο- κλειδί κατά του Πάσσαρη, μαζί με την κατάθεση της ιερόδουλου Μιοάρα Μπαντίλα, η οποία υπέδειξε τον έλληνα κακοποιό ως τον δράστη του διπλού φονικού.

    Η ακροαματική διαδικασία στη δίκη Πάσσαρη θα συνεχιστεί στις 25 Απριλίου, δυο ημέρες δηλαδή πριν το Πάσχα.

    [04] ΘΕΤΙΚΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ "ΒΛΕΠΕΙ" Ο ΜΠΟΥΣ

    Ουάσιγκτον, 20 Απριλίου 2003 (20:15 UTC+2)

    «Θετικά σημάδια» που δείχνουν ότι η Συρία συνεργάζεται «βλέπει» ο αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ο οποίος σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, δήλωσε σήμερα πως η Δαμασκός φαίνεται να συνεργάζεται μετά την έκκλησή του να μην παραχωρείται από τις συριακές αρχές καταφύγιο τους αξιωματούχους του ιρακινού καθεστώτος που διαφεύγουν της σύλληψης.

    Οπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε με σημερινές του δηλώσεις και στις διαδηλώσεις στο Ιράκ, όπου ολοένα και περισσότεροι πολίτες ζητούν την άμεση αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, λέγοντας πως δεν τον ανησυχούν καθώς, όπως είπε, είναι μια έκφραση της ελευθερίας που ξαναβρήκε ο ιρακινός λαός, μετά από χρόνια καταπίεσης.

    [05] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΥΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2003 (19:54 UTC+2)

    Οσα χρόνια και αν πέρασαν «από εκείνη τη συννεφιασμένη Παρασκευή, που μια παρειά αυτόκλητων σωτήρων, μισθοφόρων των Η.Π.Α. και αρρωστημένων σκέψεων κατέβασαν τα τανκ στους Αθηναϊκούς δρόμους για να προστατέψουν, όπως έλεγαν, τον λαό, την δημοκρατία, την πατρίδα», οι Ελληνες δεν ξεχνάμε, τονίζεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Νεολαίας του ΔΗΚΚΙ, με αφορμή την αυριανή μαύρη επέτειο του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967.

    «Σήμερα όλοι εμείς οι νέοι, αντιστεκόμαστε στους σφετεριστές και καπηλευτές της λαϊκής εξουσίας -αντιστεκόμαστε στους παραβάτες της διεθνούς νομιμότητας -αντιστεκόμαστε στους δολοφόνους της κοινωνίας των λαών -αντιστεκόμαστε στους δολοφόνους του Ιρακινού λαού -αντιστεκόμαστε για μια Ευρώπη των λαών -αντιστεκόμαστε για μια ανθρωπότητα χωρίς αυτόκλητους προστάτες -αντιστεκόμαστε για μια Ελλάδα με κράτος δικαιοσύνης, ανεξαρτησίας, δημοκρατίας και όχι τις ολιγαρχίας των οικονομικών συμφερόντων, των κατασκευαστών, των αποκλειστικών προμηθευτών, των απατεώνων του χρηματιστηρίου και ληστών του Ελληνικού λαού» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

    [06] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΤ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΗ CUMHURIYET

    Αγκυρα, 20 Απριλίου 2003 (18:30 UTC+2)

    Την ανάγκη να ξεπερασθούν τα προβλήματα των λαών των δυο χωρών- Ελλάδας και Τουρκίας- τονίζει η δήμαρχος Αθηναίων, Ντόρα Μπακογιάννη, σε αποκλειστική συνέντευξή της στην τουρκική εφημερίδα Cumhuriyet, εκτιμώντας πως το Κυπριακό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο στην περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    Για το "ναυάγιο" της Χάγης και το αδιέξοδο στις συνομιλίες για το πολιτικό πρόβλημα της Μεγαλονήσου, η κ. Μπακογιάννη λέει πως θεωρεί υπεύθυνη την τουρκοκυπριακή ηγεσία και την αδιάλλακτη στάση του Ραούφ Ντενκτάς.

    Αναφερόμενη δε στον πόλεμο του Ιράκ, υπογραμμίζει την ανάγκη διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας της συγκεκριμένης χώρας, ενώ κληθείσα να σχολιάσει τα σενάρια για επέκταση του πολέμου στη Συρία ή το Ιράν, εκτιμά πως σε περίπτωση που τα σενάρια αυτά επαληθευτούν, θα πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος των ΗΠΑ.

    Ολόκληρη η συνέντευξη της δημάρχου Αθηναίων στη Cumhuriyet έχει ως εξής:

    Ερώτηση: Πώς είναι το συναίσθημα να είναι κανείς η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος σε μία σημαντική πρωτεύουσα της Ευρώπης, όπως η Αθήνα;

    Μπακογιάννη: Είναι ένα άκρως ωραίο συναίσθημα. Αλλά ταυτόχρονα αντιλαμβάνεσαι πόσο μεγάλη ευθύνη έχεις αναλάβει και όχι μόνο επειδή είσαι γυναίκα.

    Ερώτηση: Τι είναι τότε;

    Μπακογιάννη: Εάν σκεφθούμε πως το 61% του λαού της Αθήνας έχει φορτωθεί σε μας, δεν υπάρχει χρόνος ούτε για ανάσα. Αισθάνεσαι την ανάγκη για πολύ δουλειά.

    Ερώτηση: Ειδικότερα τώρα, ενώ ετοιμάζεστε ταχύρυθμα για τους Ολυμπιακούς του 2004, ασφαλώς έχετε υπερβολική δουλειά.

    Μπακογιάννη: Μην το συζητάτε. Ενώ γίνονται οι προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς, ταυτόχρονα, γίνονται μεγάλες και σημαντικές αλλαγές στην πόλη της Αθήνας. Ο χρόνος κυλάει πολύ γρήγορα και επειδή πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής των Ολυμπιακών, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε όλοι τα χέρια και να εργασθούμε.

    Ερώτηση: Πάνω απ' όλα η Αθήνα είναι μία μεγάλη πόλη η οποία στεγάζει τρομοκράτες, μαφίες και άλλες παράνομες οργανώσεις. Πώς μπορείτε να τα φέρετε εις πέρας μ' αυτά όλα;

    Μπακογιάννη: Αντίθετα με την εντύπωση που επικρατεί, το ποσοστό αδικημάτων στην Αθήνα δεν είναι τόσο υψηλό. Σε μας είναι αρκετά χαμηλό σε σύγκριση με τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Όμως, αυτό αναμφισβήτητα δεν σημαίνει ότι θα κρατήσει εσαεί. Και εγώ γνωρίζω ότι κάποια μέρα θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα.

    Όμως, εμείς λαμβάνουμε τα απαιτούμενα μέτρα έναντι του ενδεχομένου αυτού. Κατ' αρχήν, ως Δήμος Αθηναίων, έχουμε πολύ καλή συνεργασία με τη Διεύθυνση Ασφαλείας. Δεύτερον, ετοιμάζουμε την αστυνομία του Δήμου και τη δύναμη ασφάλειάς της. Εντός ενός έτους, ίσως λιγότερο, να τεθεί σε λειτουργία η Δύναμη Ασφάλειας του Δήμου.

    Ερώτηση: Από πόσα άτομα θα αποτελείται η Δύναμη Ασφάλειας του Δήμου της Αθήνας;

    Μπακογιάννη: Θα αποτελείται από 1000 αστυνομικούς, οι οποίοι θα διασκορπιστούν σε όλες τις περιοχές και τις συνοικίες και στην ουσία θα είναι υπεύθυνοι για την επιβολή της τάξης στα μέρη αυτά. Σκεφτόμαστε ότι αυτό θα είναι πολύ ωφέλιμο, διότι οι αστυνομικοί αυτοί που θα ασκήσουν καθήκοντα στις συγκεκριμένες περιοχές και στις συνοικίες θα γνωρίζουν αυτές πολύ καλά, θα παρακολουθούν τα όσα συμβαίνουν βήμα προς βήμα και θα διατηρούν πολύ στενές σχέσεις με τους κατοίκους αυτών.

    Ερώτηση: Εσείς είστε κόρη ενός πολύ γνωστού πολιτικού στην Ελλάδα. Επίσης και ο σύζυγός σας που δολοφονήθηκε, ήταν πολύ γνωστός πολιτικός. Αρχικά δεν είχατε σχέση με την πολιτική. Στη συνέχεια τι συνέβη και αναμιχθήκατε;

    Μπακογιάννη: Κοιτάξτε, εγώ όταν παντρεύτηκα ήμουν 18 ετών. Δηλαδή, ήμουν σε ηλικία που δεν ήταν δυνατό να σκεφθώ την πολιτική. Τώρα έχω ξαναπαντρεφτεί. Εγώ ήμουν καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής μου μέσα στην πολιτική λόγω του πατέρα μου. Όμως, όπως σας είπα, δεν έγινα βουλευτής όταν ήμουν πολύ νέα.

    Όταν όμως ο Παύλος Μπακογιάννης έχασε τη ζωή του σε μία δολοφονική ενέργεια, έθεσα υποψηφιότητα για βουλευτής και με εξέλεξαν. Εμένα μου άρεσε να κάνω πολιτική περισσότερο πίσω από τη σκηνή. Και αν πρέπει να μιλήσω πιο ξεκάθαρα, με τρόμαζε πολύ η ιδέα να έρχονται κατά πάνω μου τα ΜΜΕ. Τώρα, ως πολιτικός για τον οποίο ο ελληνικός Τύπος και τα ΜΜΕ ενδιαφέρονται περισσότερο, η κατάσταση αυτή μου φαίνεται πολύ αστεία.

    Με το θάνατο του Παύλου Μπακογιάννη εγώ ανέλαβα τα καθήκοντα εκείνου και εκλέχθηκα βουλευτής από την Ευρυτανία που ήταν η περιοχή εκείνου. Αφού ήμουν επί 7 χρόνια βουλευτής της Ευρυτανίας, αργότερα εκλέχθηκα από την Αθήνα και τη συνέχεια τη γνωρίζετε.

    Ερώτηση: Ναι. Δείχνετε ενδιαφέρον και για τις διεθνείς σχέσεις.

    Μπακογιάννη: Ένα διάστημα ενδιαφέρθηκα για την πτέρυγα οικονομίας και ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας. Νωρίτερα είχα χρηματίσει Υπουργός Πολιτισμού. Πριν εκλεγώ στο Δήμο Αθηναίων, ήμουν υπεύθυνη επί θεμάτων εξωτερικών σχέσεων και άμυνας του κόμματος.

    Ερώτηση: Πώς αξιολογείτε τη σημερινή κατάσταση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων και την εξέλιξη αυτών;

    Μπακογιάννη: Βέβαια, είναι λυπηρό το γεγονός ότι δεν επιτεύχθηκε καμία συμφωνία στην Κύπρο και συνεχίζεται το ανεπίλυτο. Κατά την άποψή μου, ήταν κρίμα που πήγαμε πίσω στην Κύπρο. Η Ελλάδα στο θέμα αυτό ένοιωσε απογοήτευση. Γνωρίζουμε ότι και στην Τουρκία πολλά άτομα διακατέχονται από τα ίδια αισθήματα. Όλη η ελπίδα μας ήταν η τελευταία πρόταση Ανάν να επιλύσει το Κυπριακό.

    Κατά την πάροδο των ετών οι λαοί της Τουρκίας και της Ελλάδας ανέπτυξαν τις σχέσεις τους και προσέγγισαν περισσότερο ο ένας τον άλλο. Ίσως να το γνωρίζετε. Εγώ είμαι η μεγάλη ανεψιά του Ελευθέριου Βενιζέλου.

    Κάθε φορά που ερχόμασταν στην Τουρκία μιλούσαμε με τον συχωρεμένο Μετίν Τοκέρ για τα όσα βιώθηκαν μεταξύ των χωρών μας και για το ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ ωφέλιμη.

    Στην Ελλάδα υπάρχει ένα ρητό. Αυτή τη φορά φθάσαμε μέχρι το πηγάδι, αλλά και πάλι δεν μπορέσαμε να πιούμε νερό. Δηλαδή, δεν μπόρεσε και πάλι να επιτευχθεί συμφωνία στην Κύπρο και να επέλθει η λύση.

    Πιστεύω ότι η κατάσταση αυτή δημιούργησε μεγάλη απογοήτευση και στους Τ/Κ. Διότι κι εκείνοι επιθυμούσαν πολύ να γίνουν μέλος της Ε.Ε. και να εξασφαλίσουν μερίδιο από την ευημερία και την ανάπτυξη που θα προσφέρει η Ε.Ε. Και πάλι όμως διατηρώ την ελπίδα μου πως η κατάσταση στην Κύπρο θα βελτιωθεί.

    Ερώτηση: Εσείς έχετε την άποψη ότι γι' αυτό το ανεπίλυτο στην Κύπρο υπεύθυνοι είναι μόνο η Τουρκία και η Τ/Κ διοίκηση του βορρά;

    Μπακογιάννη: Ναι. Πιστεύω ότι έτσι είναι. Εάν πρέπει να το πω ξεκάθαρα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντενκτάς δεν θέλει καθόλου την εξεύρεση λύσης στο θέμα.

    Εμείς στην Ελλάδα για κάποια στιγμή νομίσαμε ότι η πολιτική ηγεσία στην Τουρκία επιθυμεί πλέον λύση στην Κύπρο και θα επηρεάσει τον Ντενκτάς προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό δεν το νομίσαμε μόνο εμείς, αλλά όλος ο κόσμος.

    Όμως, την τελευταία στιγμή τα πράγματα ανατράπηκαν και ο Ντενκτάς έθεσε υπό την επιρροή του τους ηγέτες στην Τουρκία. Έτσι, όταν το Κυπριακό έμεινε και πάλι ανεπίλυτο, επικράτησε μεγάλη απογοήτευση. Επειδή εμείς στην Ελλάδα σκεπτόμαστε ότι η Τουρκία θα έχει στο μέλλον σημαντική θέση στην Ε.Ε., επηρεασθήκαμε πολύ από την κατάσταση αυτή.

    Ερώτηση: Κατά τη γνώμη σας, το Κυπριακό αυτή τη στιγμή είναι το μοναδικό θέμα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Ή μήπως συνεχίζουν να υπάρχουν και άλλα σημαντικά θέματα;

    Μπακογιάννη: Αν θα πρέπει να το πω με ειλικρίνεια, το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι το Κυπριακό. Εάν κατορθώσουμε να ξεπεράσουμε το πρόβλημα αυτό, τα άλλα θέματα θα μείνουν σε δεύτερο πλάνο. Βεβαίως, μεταξύ μας, εκτός του Κυπριακού, υπάρχουν και άλλα προβλήματα. Σε εκείνα όμως μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σιγά-σιγά. Αυτό επιθυμούν και οι λαοί μας.

    Εγώ πηγαίνω συχνά στην Τουρκία. Όταν με βλέπουν στο δρόμο, πολλοί με σταματούν διότι με γνωρίζουν. Μου συμπεριφέρονται πολύ εγκάρδια. Μεταξύ των λαών των δύο χωρών υπάρχουν καλές σχέσεις. Εγώ πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματά μας. Όμως για τη δουλειά αυτή θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα με την Κύπρο, διότι αυτό το θέμα θα είναι για μας ένα διαγώνισμα.

    Ερώτηση: Ποια θα είναι η κατάσταση κατά τη γνώμη σας μετά τον πόλεμο στο Ιράκ;

    Μπακογιάννη: Είμαι πολύ ανήσυχη. Στην Ελλάδα έχουμε την εξής πολιτική πεποίθηση: Όταν κάπου συνεχίζεται ένας πόλεμος, οι χώρες της περιοχής δεν θα πρέπει να αναμιγνύονται στον πόλεμο αυτό. Διότι οι μεγάλες χώρες μπορούν να τερματίσουν αμέσως τον πόλεμο, αλλά οι χώρες της περιοχής αυτό δεν μπορούν να το κάνουν εύκολα.

    Η δική μας στάση, ως Ελλάδα, στον πόλεμο στην Γιουγκοσλαβία ήταν αυτή. Είχαμε πει ότι ²οι χώρες της περιοχής θα πρέπει να παραμείνουν εκτός του πολέμου². Και αυτό επειδή μετά τον τερματισμό του πολέμου οι χώρες αυτές θα συνεχίσουν να είναι γείτονες μεταξύ τους.

    Κατά τη γνώμη μου, θα πρέπει μετά τον πόλεμο να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Την επομένη του πολέμου η ειρήνη θα πρέπει να τεθεί υπό την εγγύηση των Ην. Εθνών.

    Ερώτηση: Γίνεται και η εξής υπόθεση: Ο πόλεμος δεν θα περιορισθεί στο Ιράκ και αργότερα οι Η.Π.Α. θα θέσουν ως στόχο τη Συρία και στη συνέχεια το Ιράν. Επίσης, λόγω των πηγών νερού, ακόμη και η Τουρκία ενδέχεται όταν φθάσει ο καιρός να γίνει στόχος των Η.Π.Α. Εσείς συμφωνείτε μ' αυτά;

    Μπακογιάννη: Δεν νομίζω. Ένα τέτοιο βήμα θα είναι μεγάλο λάθος για τις Η.Π.Α. Εγώ δεν νομίζω ότι η εξωτερική πολιτική των Η.Π.Α. θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Μία επίθεση στη Συρία και στο Ιράν είναι κάτι που χωράει στο νου;

    Ερώτηση: Εσείς, ως ένας άνθρωπος που κάποτε ήσασταν υπεύθυνος για τις εξωτερικές σχέσεις και για τα θέματα άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, πώς αξιολογείτε αυτή την τρέλα να διατίθενται τόσα χρήματα στα όπλα και τι λέτε για τον εξοπλισμό στον κόσμο;

    Μπακογιάννη: Στον κόσμο οι κοινωνίες υπόκεινται πλέον σε αλλαγές. Οι κοινωνίες αυτές τώρα πλέον δεν πριμοδοτούν αυτή την αντίληψη. Αντιλαμβάνονται ότι τα τόσα χρήματα που δαπανούνται για τα όπλα θα πρέπει να διατίθενται για τους τομείς που είναι προς όφελος των ανθρώπων, όπως η Παιδεία και η Υγεία. Στις κοινωνίες υπάρχουν μεγάλα χάσματα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Τώρα πλέον οι άνθρωποι επιθυμούν να κλείσουν σιγά-σιγά αυτά τα χάσματα και όχι να αποκτήσουν περισσότερο βάθος.

    Επίσης, οι αντιδράσεις που υπήρξαν απ' όλο τον κόσμο, από τους Μουσουλμάνους, τους Χριστιανούς, τους Βουδιστές και απ' όλες τις κοινωνίες για τον πόλεμο του Ιράκ, μας δείχνουν ότι τώρα πλέον ο μοναδικός τρόπος για να ξεπερασθούν τα προβλήματα δεν είναι ο πόλεμος.

    Ερώτηση: Ωραία. Εάν υλοποιηθούν όλα αυτά που εσείς λέτε, τι θα κάνουν οι έμποροι όπλων;

    Μπακογιάννη: Το ερώτημα το θέτετε σε μία πολιτικό και όχι σε έναν έμπορο όπλων.

    Ερώτηση: Πώς είναι το συναίσθημα το να είναι κανείς μία γυναίκα Δήμαρχος και μία γυναίκα πολιτικός σε μία πατριαρχική κοινωνία;

    Μπακογιάννη: Στο ξεκίνημα, δηλαδή όταν πρωτομπήκα στην πολιτική, έμενα μόνη σε όλες τις συνόδους. Εκτός από μένα είχε έρθει και μία γυναίκα ακόμη. Οι υπόλοιποι ήταν όλοι άνδρες. Τώρα η κατάσταση είναι καλύτερη. Υπάρχουν περισσότερες γυναίκες. Με τον καιρό συνηθίζετε στην κατάσταση αυτή.

    Όταν εγώ ξεκίνησα στην πολιτική, πριν από 10 χρόνια, το 20% του λαού δεν ήθελε ούτε καν να ακούσει για γυναίκες πολιτικούς. Υπήρχε η πεποίθηση ότι η γυναίκα δεν θα πρέπει να αναμιγνύεται στις ανδρικές δουλειές, αλλά να κάθεται στο σπίτι να μαγειρεύει και να μεγαλώνει τα παιδιά της. Τώρα το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 5%.

    Βέβαια, από παλιά, και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία, σε όλες τις Κυβερνήσεις, για να δοθεί η εντύπωση ότι δεν είναι υπό την κυριαρχία μόνο των ανδρών, διόριζαν ορισμένες γυναίκες Υπουργούς, για βιτρίνα.

    Ερώτηση: Αυτή δεν είναι η προσέγγιση σ' όλες τις πατριαρχικές κοινωνίες;

    Μπακογιάννη: Πάντα έτσι γίνεται. Σήμερα στην ελληνική Βουλή, που υπάρχουν 300 βουλευτές, οι 19 εξ' αυτών είναι γυναίκες. Αυτός είναι ένας αριθμός ρεκόρ στην Ιστορία της Ελλάδας. Ναι, εάν συγκρίνουμε με τις άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι χαμηλό, αλλά για την Ελλάδα είναι ένα υψηλό ποσοστό.

    [07] ΑΝΔΡΙΑΝΤΑΣ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΕΡΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2003 (17:29 UTC+2)

    Τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα αφιερωμένου στη μνήμη του καθηγητή Κρατερού Ιωάννου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Κυριάκος Καμπαδάκης, έκανε, σήμερα, στον Δήμο Πανοράματος της Θεσσαλονίκης, ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    «Ο καθηγητής Κρατερός Ιωάννου, έλληνας δικαστής στο δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο, ήταν μια πολύ μεγάλη φυσιογνωμία, όχι μόνο της νομικής επιστήμης ,αλλά και της δημόσιας ζωής του τόπου. Αγωνίστηκε με όλες τις επιστημονικές και τις ψυχικές του δυνατότητες για όλα τα μεγάλα θέματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ,για το ζήτημα των Σκοπίων, για το κυπριακό, για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε» τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός, μετά το πέρας της τελετής.

    [08] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Το πνεύμα της αντίστασης παραμένει ζωντανό ως ιστορική διαχρονική μνήμη τονίζει σε ανακοίνωσή της για τη συμπλήρωση 36 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον πρωταγωνιστικό, όπως τονίζει, ρόλο της Αριστεράς στη διάρκεια του αντιδικτατορικού αγώνα.

    Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

    «Καθώς συμπληρώνονται 36 χρόνια από την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα αναρωτιέται κανείς τι έχει μείνει ως ιστορική διαχρονική μνήμη μετά από 29 χρόνια λειτουργίας της δημοκρατίας στον τόπο μας.

    Η απάντηση μας είναι σαφής: το πνεύμα της αντίστασης. Το μήνυμα της πράξης και η επιλογή της στάσης ζωής, που τότε δοκιμάστηκαν ως αντίσταση στο δικτατορικό καθεστώς, και που από τότε και μέχρι σήμερα έρχεται και επανέρχεται αυτό το μήνυμα, σε αντιστοιχία με τις μεγάλες προκλήσεις και τα διακυβεύματα της εποχής μας.

    Αντίσταση στην επέλαση των ιδεολογημάτων «της μόνης σκέψης και της αποθέωσης των νόμων της αγοράς.

    Αντίσταση στους πολέμους της «νέας αυτοκρατορίας, στους υπονομευτές του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, στους αρνητές της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

    Αντίσταση στους παντοδύναμους μηχανισμούς διαμόρφωσης της κοινής γνώμης και τους παράγοντες της οικονομικής διαπλοκής και του πολιτικού χρήματος.

    Αντίσταση στην πολιτισμική ισοπέδωση, τον κοινωνικό συντηρητισμό, τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον εθνικισμό, την αυταρχική θωράκιση των εθνικών κρατών και της Ευρώπης απέναντι στην κοινωνική αδικία που γιγαντώνει τα μεταναστευτικά ρεύματα.

    Αντίσταση στους μηχανισμούς των κερδών, της κατανάλωσης, της εμπορευματοποίησης, της αναπτυξιολαγνείας που καταστρέφουν τη ζωή μας, την φύση, το περιβάλλον, που ξοδεύουν αλόγιστα από τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

    Αντίσταση το κυνήγι των εξοπλισμών, στις σύγχρονες μαφίες των ναρκωτικών, του δουλεμπορίου.

    Η Αριστερά, που πρωταγωνίστησε στον αντιδικτατορικό αγώνα, η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά που σήμερα συμμετέχει στα οικουμενικά κινήματα εναντίον του πολέμου και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης δεν μοιρολογεί, δεν προσχωρεί στην μοιρολατρία και τη μιζέρια, δεν αισθάνεται ηττημένη και δεν μεταλλάσσεται σε μεταμοντέρνους ρόλους πολιτικής διαχείρισης και προσκόλλησης στην εξουσία.

    Οι παραπάνω σκέψεις μας κάνουν πολύ επίκαιρες και ζωντανές τις βιωματικές ιστορικές μας μνήμες για την αυριανή επέτειο της αντίστασης του λαού μας στη δικτατορική εκτροπή.

    Η συναισθηματική μας φόρτιση και η τρομακτική αγωνία που συνέχει εμάς, το κίνημά μας, τα μεγάλα κινήματα που αναπτύχθηκαν με αφορμή την εισβολή στο Ιράκ στον ορίζοντα φρίκης που σηματοδοτεί η κουλτούρα του προληπτικού και διαρκούς πολέμου, μας επιβάλλουν την αντίσταση στην παθητικοποίηση, μας επιβάλλουν την εγρήγορση και την σύγχρονη νοηματοδότηση της Αντίστασης, το δυνάμωμα των αγώνων για την ειρήνη, τις ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κοινωνικές εγγυήσεις σ΄ έναν κόσμου που εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν την στέρησή τους».

    [09] ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΗΣ ΣΕ ΜΙΑ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 20 Απριλίου 2003 (19:48 UTC+2)

    Τους όρους συμμετοχής ρουμανικών στρατευμάτων σε μια ειρηνευτική αποστολή στο Ιράκ διαπραγματεύονται οι αρμόδιες αρχές της χώρας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Ιον Ιλιέσκου.

    Η Ρουμανία έχει συναινέσει στην αποστολή 278 στρατιωτών της στον Περσικό Κόλπο, αλλά προς το παρόν μόνο 55 έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και αυτοί ενδέχεται να επιστρέψουν σύντομα, καθώς ανήκουν σε μια ειδική μονάδα αντιμετώπισης χημικού πολέμου και όπως όλα δείχνουν, δεν θα χρειαστεί να προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ζήτησαν από το Βουκουρέστι να στείλει αυτή τη φορά στον Περσικό άνδρες της στρατιωτικής αστυνομίας, γιατρούς και μηχανικούς, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί ο ακριβής αριθμός τους.

    Ιωάννα Ράντου

    [10] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: Η ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2003 (16:14 UTC+2)

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ένα επίτευγμα ιστορικής σημασίας που επιβραβεύει προσπάθειες πολλών χρόνων και εκπληρώνει ένα μεγάλο όραμα του λαού μας'', επανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό που απηύθυνε στην ετήσια εκδήλωση του Γυναικείου Ομίλου του Σωματείου ''Δόξα'' Κατωκοπιάς.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι ''η χαρά και η ικανοποίησή μας για την ένταξη θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, αν αυτές τις ιστορικές στιγμές μπορούσαμε να τις μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας σε μια ενωμένη Κύπρο, με λυμένο το Κυπριακό και τους πρόσφυγες στα σπίτια τους''.

    Ανέφερε ότι ''η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ασφαλώς και δεν επιλύει το εθνικό μας πρόβλημα, μπορεί όμως να λειτουργήσει ως καταλύτης για εξεύρεση λύσης, δεδομένου του ενδιαφέροντος της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ενωση''.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [11] ΒΟΣΝΙΑ: ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

    Σεράγεβο, 20 Απριλίου 2003 (15:44 UTC+2)

    Αυστηρότερες κυρώσεις για όσους εμποδίζουν τον επαναπατρισμό των προσφύγων, αλλά και για όσους διαπράττουν εγκληματικές ενέργειες και παραβιάζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των μειονοτήτων, προβλέπουν η τροπολογία του Ποινικού Κώδικα και το νέο νομοσχέδιο για τη διαδικασία ποινικής δίωξης, που υιοθέτησε η κυβέρνηση της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

    Η υπουργός Δικαιοσύνης της οντότητας, Μπόργιανα Κρίστο, δήλωσε ότι οι αλλαγές γίνονται στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του συστήματος της δικαιοσύνης, την οποία ξεκίνησε πέρσι ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας, Πάντι Ασνταουν.

    Σημειώνεται ότι βάσει των αλλαγών στην νομοθεσία της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας, που σύντομα θα επικυρωθούν από τη Βουλή της οντότητας, η παρεμπόδιση της επιστροφής προσφύγων στις εστίες τους θα μπορεί να επισύρει ποινή κάθειρξης έως και δέκα ετών.

    Ε.Π.

    [12] ΑΥΡΙΟ ΕΚΠΝΕΕΙ Η ΔΙΟΡΙΑ ΓΙΑ 50 ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΣΝΙΑ

    Σεράγεβο, 20 Απριλίου 2003 (15:34 UTC+2)

    Αύριο εκπνέει η διορία 150 ημερών που έδωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Πάντι Ασνταουν, στις κυβερνήσεις της Σερβικής Δημοκρατίας και της Κροατομουσουλμανικής Ομοσπονδίας για την εφαρμογή 50 νομοθετικών ρυθμίσεων, που σχεδιάστηκαν με στόχο τη βελτίωση της βοσνιακής οικονομίας μέσω κατευθυνόμενων μεταρρυθμίσεων.

    Τις νομοθετικές ρυθμίσεις συνέταξε η επιτροπή «Μπουλντόζα», στην οποία συμμετέχει ο Πάντι Ασνταουν, μέλη του γραφείου του και εκπρόσωποι των διοικητικών οργάνων της Βοσνίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ύπατου εκπροσώπου, Κέλβιν Σάλιβαν ανακοίνωσε ότι μόλις οι κυβερνήσεις των δύο διοικητικών οντοτήτων προωθήσουν τις 50 νομοθετικές ρυθμίσεις, το γραφείο του ύπατου εκπροσώπου θα εκδώσει άλλες 50, τις οποίες η Σερβική Δημοκρατία και η Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία θα κληθούν να εφαρμόσουν ως το τέλος του έτους.

    Ε.Π.

    [13] 2.000 ΣΩΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ

    Σεράγεβο, 20 Απριλίου 2003 (15:24 UTC+2)

    Ενας μικρός στρατός, αποτελούμενος από 2.000 άριστα εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους άνδρες, προστατεύει τον νούμερο ένα καταζητούμενο για τα εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, Ράντοβαν Κάρατζιτς, όπως δήλωσε ο υποδιοικητής του γερμανικού-ιταλικού τάγματος της SFOR, Κλάους Γκέρλαχ.

    Σύμφωνα με τον Γερμανό αξιωματικό, ο Κάρατζιτς κρύβεται σε δύσβατη περιοχή της νοτιοανατολικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και λόγω της ιδιαιτερότητας του εδάφους διαφεύγει της σύλληψης.

    Σημειώνεται ότι η SFOR πέρσι πραγματοποίησε δύο γιγαντιαίες επιχειρήσεις για τη σύλληψη του Κάρατζιτς, οι οποίες απέτυχαν. Ο κ.Γκέρλαχ αποκάλυψε ότι σε αυτές συμμετείχαν και άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων.

    Ε.Π.

    [14] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΕ ΧΑΤ-ΤΡΙΚ ΤΟΥ ΧΟΥΤΟΥ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 4-0 ΤΟ ΑΙΓΑΛΕΩ

    Καλαμάτα, 20 Απριλίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Χούτο, που πέτυχε χατ-τρικ, ο Ολυμπιακός δεν δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του Αιγάλεω, σε αγώνα για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α' Εθνικής, παραμένοντας τρεις βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό.

    Η πρωταθλήτρια Ελλάδος, που αγωνίστηκε στο δημοτικό στάδιο της Καλαμάτας, λόγω της τιμωρίας της, ήταν από την αρχή του αγώνα καταιγιστική και κατάφερε μόλις στο 6' να ανοίξει το σκορ με γκολ του Χούτου. Εννέα λεπτά αργότερα ο Χούτος διπλασίασε τα δικά του γκολ και της ομάδας του, για να πετύχει ο Τζόρτζεβιτς με τη συμπλήρωση του ημιώρου το 3:0.

    Το προβάδισμα των τριών γκολ μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία το υπόλοιπο του αγώνα. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός συνέχισε να δημιουργεί φάσεις μπροστά από την εστία του Αιγάλεω, φτάνοντας στην επίτευξη και ενός τέταρτου τέρματος, εκ νέου με τον Λαμπρο Χούτο, ο οποίος έτσι σημείωσε χατ-τρικ.

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΝΙΚΗ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΣΤΟ ΕΛ ΠΑΣΟ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του στο δεύτερο 45λεπτο, ο Παναθηναϊκός επιβλήθηκε με 3:1 της Καλλιθέας στο «Ελ Πάσο», σε αγώνα για την 27η αγωνιστική της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου, διατηρώντας τη διαφορά των τριών βαθμών από το δεύτερο Ολυμπιακό.

    Τα γκολ των «πρασίνων» πέτυχαν οι Λυμπερόπουλος (47'), Ολισαντέμπε και Βλάοβιτς (81') για να μειώσουν τρία λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα οι γηπεδούχοι με τον Κουλακιούτη.

    Η ομάδα του Σέρχιο Μαρκαριάν παρότι είχε τον έλεγχο του αγώνα, δεν κατάφερε να σημειώσει κάποιο τέρμα στο πρώτο μέρος, χάρη κυρίως στις πολύ θετικές επεμβάσεις του γκολκίπερ της Καλλιθέας, Σουλογιάννη, στις φάσεις των Ολιζαντέμπε (6') και Λυμπερόπουλο (7').

    Η Καλλιθέα, που δεν είχε στον πάγκο τον προπονητή της, Μπάμπη Τεννέ, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, εξαιτίας ενός λιποθυμικού επεισοδίου που υπέστη το μεσημέρι, απείλησε μόλις σε μια περίπτωση την εστία του Παναθηναϊκού, όταν στο πρώτο λεπτό του ματς ο Τσιμπλίδης σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι.

    Το γρήγορο γκολ που πέτυχε η πρωτοπόρος της βαθμολογίας της Α' Ενικής, έλυσε τα πόδια των παικτών της και έτσι έφτασε στην επίτευξη άλλων δυο τερμάτων και στην κατάκτηση των τριών πολύτιμων βαθμών.

    [16] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΟΛΟ ΤΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2003 (20:22 UTC+2)

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στις διοικήσεις των σωματείων, τους προπονητές και τις αθλήτριες των γυναικείων ομάδων πόλο της Γλυφάδας και της Βουλιαγμένης, για την κατάκτηση των ευρωπαϊκών τροπαίων πρωταθλητριών και κυπελλούχων, απέστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας.

    «Τα θερμότατα συγχαρητήριά μου, για την επιτυχία σας. Αποδείξατε ότι, με σοβαρή δουλειά και αυτοπεποίθηση, η ελληνική ψυχή μπορεί να μεγαλουργήσει. Σας εύχομαι, ανάλογες επιτυχίες και διακρίσεις στο μέλλον» τονίζεται στο τηλεγράφημα του προέδρου του ΔΗΚΚΙ.

    [17] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΜΕ ΝΙΚΕΣ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ-ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΥ ΕΠΕΣΕ Η ΑΥΛΑΙΑ ΤΗΣ 27ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2003 (20:16 UTC+2)

    Με νίκες των γηπεδούχων έπεσε η αυλαία της 27ης αγωνιστικής της Β' Εθνικής ποδοσφαίρου, καθώς Αθηναϊκός και Παναιγιάλειος έκαμψαν την αντίσταση των Απόλλων Αθηνών και Ολυμπιακού Βόλου, αντίστοιχα.

    Στο Βύρωνα, ο Αθηναϊκός χρειάστηκε να ιδρώσει πολύ προκειμένου να πάρει τους τρεις βαθμούς απέναντι στον Απόλλωνα Αθηνών (1:0), ενώ στο Αίγιο, η τοπική ομάδα χάρη σε έναν πολύ καλό πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο έτυχε και τα δυο τέρματα, κέρδισε τον Ολυμπιακό Βόλου με σκορ 2:0.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 27ης αγωνιστικής της Εθνικής:

    Πανηλειακός-Πανσερραϊκός 2-0

    Καλαμάτα-Κέρκυρα 0-0

    Πατραϊκός-Καβάλα 3-0

    Ατρόμητος Αθηνών-Χαλκηδόνα 0-4

    Αθηναϊκός-Απόλλων Αθηνών 1-0

    Κασσάνδρα-Απόλλων Καλαμαριάς 0-2

    Παναιγιάλειος-Ολυμπιακός Βόλου 2-0

    Φωστήρας-Εθνικός Αστέρας 1-2

    Η βαθμολογία:

    1. Χαλκηδόνα 58

    2. Πανηλειακός 54

    3. Καλαμαριά 53

    4. Φωστήρας 41

    5. Εθνικός Αστέρας 41

    6. Κέρκυρα 40

    7. Απόλλων Αθ. 36

    8. Καλαμάτα 36

    9. Πατραϊκός 35

    10. Ατρόμητος 34

    11. Πανσερραϊκός 34

    12. Κασσάνδρα 32

    13. Ολυμπιακός Β. 25

    14. Καβάλα 10

    15. Αθηναϊκός -50*

    16. Παναιγιάλειος -54*

    * Οι βαθμοί του Αθηναϊκού και του Παναιγιάλειου προκύπτουν έπειτα από την απόφαση της ΕΠΑΕ για αφαίρεση τριών βαθμών για κάθε αγώνα από την έναρξη του πρωταθλήματος

    [18] A' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2003 (20:02 UTC+2)

    Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην κορυφή της βαθμολογίας της Α' Εθνικής ποδοσφαίρου, αφού οι τρεις πρωτοπόροι -Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός και ΑΕΚ- συνέχισαν με νίκες τις υποχρεώσεις τους, στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής.

    Ο Παναθηναϊκός ανεβάζοντας κατακόρυφα την απόδοσή του στο β' ημίχρονο έκαμψε την αντίσταση της Καλλιθέας στο «Ελ Πάσο» με 3:1, διατηρώντας τη διαφορά των τριών βαθμών από τον Ολυμπιακό, ο οποίος με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Λάμπρο Χούτο, επιβλήθηκε του Αιγάλεω, στην Καλαμάτα με 4:0. Την 9η σερί νίκη στο πρωτάθλημα πέτυχε η ΑΕΚ στη Νίκαια κόντρα στον Ιωνικό (3:0) και εξακολουθεί να ελπίζει για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

    Με χρυσό σκόρερ τον Σοάρες ο ΟΦΗ λύγισε με 1:0 τον ΠΑΣ Γιάννενα, στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης, ενώ ο Πανιώνιος απώλεσε δυο βαθμούς, αφού παραχώρησε ισοπαλία 1:1 στον Ακράτητο, στον αγώνα που έγινε στη Λιβαδειά.

    Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων της 27ης αγωνιστικής της Α' Εθνικής:

    Ιωνικός-ΑΕΚ 0:3

    Ολυμπιακός-Αιγάλεω 4:0

    Καλλιθέα-Παναθηναϊκός 1:3

    ΟΦΗ-Γιάννινα 1:0

    Πανιώνιος-Ακράτητος 1:1

    Αρης-Προοδευτική 2:1

    Ηρακλής-Ξάνθη 2:0

    Παναχαϊκή-ΠΑΟΚ 2:2

    Η βαθμολογία διαμορφώνεται ως εξής:

    1. Παναθηναϊκός 64

    2. Ολυμπιακός 61

    3. ΑΕΚ 59

    4. Πανιώνιος 50

    5. ΠΑΟΚ 47

    6. Αρης 45

    7. Ηρακλής 43

    8. ΟΦΗ 41

    9. Ξάνθη 32

    10. Αιγάλεω 27

    11. Προοδευτική 26

    12. Καλλιθέα 23

    13. Ακράτητος 23

    14. Ιωνικός 21

    15. Παναχαϊκή 9

    16. ΠΑΣ Γιάννινα -59*

    * Το -59 προκύπτει έπειτα από την τιμωρία που επιβλήθηκε στον ΠΑΣ από την ΕΠΑΕ  

    [19] ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 20 Απριλίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Το πρώτο φορτίο των Ηνωμένων Εθνών με τρόφιμα έφτασε στη Βαγδάτη, αν και αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων δήλωσαν πως δεν αναμένεται να διανεμηθούν τα τρόφιμα αυτά μέχρι τον ερχόμενο μήνα. Πενήντα περίπου φορτηγά μετέφεραν σε αποθήκες στο κέντρο της πόλης, που φρουρούνται από Αμερικανούς στρατιώτες, πάνω από χίλιους τόνους τροφίμων.

    Εν τω μεταξύ, οι οργανώσεις αρωγής κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την έλλειψη ασφαλείας στη Βαγδάτη και απευθύνουν έκκληση στα αμερικανικά και βρετανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Ιράκ να λάβουν μέτρα για την αποκατάσταση της έννομης τάξης και των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

    Εκπρόσωπος μιας εκ των οργανώσεων, ο Ντέιβιντ Χόλντριτζ των Διεθνών Ορθόδοξων Χριστιανικών Φιλανθρωπικών Οργανώσεων, μιλώντας στο BBC, εξήγησε πως η διανομή των τροφίμων και των άλλων εφοδίων γινόταν από το κυβερνών κόμμα Μπάαθ. Μετά την κατάρρευση, όμως, του καθεστώτος, τόνισε ο κ. Χόλντριτζ, δεν υπάρχει καμία οργάνωση στη Βαγδάτη που να μπορεί να αναλάβει το δίκτυο διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο Ντέιβιντ Χόλντριτζ εξέφρασε τον φόβο ότι τα τρόφιμα που στέλλονται μπορεί να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό: μπορεί, όπως είπε, να προκληθούν ταραχές, να γίνουν λεηλασίες και να υπάρξει χάος στην ιρακινή πρωτεύουσα. Γι' αυτό το λόγο, είπε, δεν θα ξεκινήσουν από την Ιορδανία τα έξι φορτηγά της οργάνωσης που θα έφερναν τρόφιμα στη Βαγδάτη.

    Προσκύνημα στην Καρμπάλα

    Δεκάδες χιλιάδες σιίτες μουσουλμάνοι στο Νότιο Ιράκ παίρνουν μέρος σε μεγάλο προσκύνημα που είχε απαγορευθεί από το προηγούμενο καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Οι προσκυνητές κατευθύνονται με τα πόδια προς την Καρμπάλα για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μάρτυρα των σιιτών, Ιμάμ Χουσεΐν, που έχει ταφεί σε μαυσωλείο σε αυτή την πόλη.

    Οι εορτασμοί, που θα κορυφωθούν την Τρίτη, έχουν αποκτήσει και πολιτική διάσταση, μετά την δήλωση μιας οργάνωσης σιιτών, που έχει την έδρα της στο Ιράν, ότι οι προσκυνητές θα πρέπει επίσης να δείξουν την αντίθεσή τους στην ξένη κατοχή.

    [20] ΚΟΜΒΟΪ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 20 Απριλίου 2003 (15:25 UTC+2)

    Το πρώτο κονβόι βοήθειας του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ έφτασε σήμερα στη Βαγδάτη, σήμερα με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

    Το κονβόι εισήλθε στη χώρα από την Ιορδανία και μεταφέρει 1.400 τόνους σιτάλευρου, αλλά θα διανεμηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό από την αμερικανική διοίκηση, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανοίξει το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, προκειμένου να υποδεχτεί πτήσεις που θα μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

    [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

    Βατικανό, 20 Απριλίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Εκκληση ειρήνης στον κόσμο απηύθυνε ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β' στο μήνυμά του για το Πάσχα των Καθολικών σήμερα και σημείωσε ότι οι Ιρακινοί θα πρέπει να αναλάβουν την ανοικοδόμηση της χώρας με τη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας.

    Ο Ποντίφικας ζήτησε να τερματιστεί η συνέχιση του μίσους και εξέφρασε βαθιά θλίψη για την ατέρμονη βία στους Ιερούς Τόπους, προτρέποντας τον κόσμο να θυμηθεί τους πολλούς και ξεχασμένους πολέμους.

    "Ειρήνη στο Ιράκ" ευχήθηκε ο Πάπας μετά την λειτουργία του Πάσχα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου παρέστησαν χιλιάδες άτομα. "Είθε ο ιρακινός λαός να γίνει πρωταγωνιστής στην ανοικοδόμηση της χώρας" πρόσθεσε.

    [22] ΙΡΑΚΙΝΟΣ ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΚΡΙΝΕΙ ΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

    Κουβέιτ, 20 Απριλίου 2003 (15:04 UTC+2)

    Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ, Αντνάν Πασάτσι, εξόριστος σήμερα, υποστήριξε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Κουβέιτ ότι μόνο μία δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να υπογράψει τα συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της χώρας, ενώ επέκρινε την Ουάσινγκτον για τα σχέδιά της να "μοιράσει" τα συμβόλαια χωρίς έκριση μίας εκλεγμένης κυβέρνησης.

    "Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δεσμεύσει το Ιράκ σε υποχρεώσεις και δαπάνες, παρά μόνο μία ιρακινή κυβέρνηση και ένα κοινοβούλιο που θα εγκρίνει τις συμφωνίες" είπε.

    Ο Πασατσι πρότεινε τη διεξαγωγή συνεδρίου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ από το οποίο θα αναδειχθεί μία υπηρεσιακή ιρακινή κυβέρνηση. "Πιστεύουμε ότι η εμπλοκή του ΟΗΕ θα δώσει νομιμότητα και ευρύτερη αποδοχή μεταξύ των ιρακικών αλλά και του υπόλοιπου κόσμου" δήλωσε χαρακτηριστικά.

    [23] ΓΟΗΤΕΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΝΩΣΟ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΚΟΦΙ ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2003 (19:24 UTC+2)

    Γοητευμένος από τον Μινωικό Πολιτισμό δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, ο οποίος συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, βρίσκεται για ολιγοήμερες διακοπές στην Κρήτη.

    Ο κ. Ανάν επισκέφθηκε το μινωικό ανάκτορο της Κνωσού και ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, ενώ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με αρκετούς ντόπιους αλλά και τουρίστες που βρέθηκαν στον χώρο της Κνωσού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 20 April 2003 - 18:13:35 UTC