Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [02] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ
  • [03] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ
  • [04] ΕΠΙΘΕΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [06] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ
  • [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΗΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ TON AYΓOYΣTO ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [09] Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ
  • [10] ΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ Η ΕΦΑΜΟΡΓΗ ΤΩΝ ΔΛΠ;
  • [11] ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ
  • [12] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
  • [13] ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ:ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΛΗΨΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 22/4
  • [14] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ
  • [15] Α. ΓΚΙΟΥΛ: "ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ"
  • [16] ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
  • [17] ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;
  • [18] ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ: "ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ"
  • [19] ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ
  • [20] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [21] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 2-1 ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ- ΑΡΗΣ 84-80
  • [23] ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ (82-78) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
  • [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΕΚ-ΙΩΝΙΚΟΣ 75-68
  • [25] Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ
  • [26] ΟΡΓΙΟ ΦΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ
  • [27] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΗΕ Η ΚΟΥΒΑ
  • [28] ΣΤΟΥΣ 81 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SARS ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
  • [29] ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ
  • [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ GATHERING ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [31] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
  • [32] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [33] ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΑΝ CLUB

  • [01] Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΧΩΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2003 (15:03 UTC+2)

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται άμεσα από τη μεταβολή της πολιτικής της όσον αφορά στο Κυπριακό, διεμήνυσε στην Άγκυρα ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας χωρίζει την Άγκυρα από τις Βρυξέλλες

    Στο παρελθόν το Κυπριακό ήταν ένα πρόβλημα ενόχλησης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά τώρα η επίλυσή του έχει καταστεί αίτημα της ίδιας της Ένωσης, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, επεσήμανε ο κ. Σημίτης και προσέθεσε ότι η αποτυχία της Χάγης δεν είναι το τέλος του δρόμου και ότι θα υπάρξουν νέες προσπάθειες για λύση του πολιτικού της προβλήματος.

    Όσον αφορά στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η ιστορική στιγμή της υπογραφής της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου αποτελεί επιτυχία που αντανακλά τις προσπάθειες ολόκληρου του κυπριακού λαού και των ηγεσιών της Κύπρου τα τελευταία χρόνια.

    Μια εθνική πολιτική έφθασε σε αίσιο τέλος και ο εθνικός αυτός στόχος κατακτήθηκε για την Ελλάδα και την Κύπρο, μέσα από προσπάθειες ομοψυχίας και οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Σημίτης

    Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, εξάλλου, προσφωνώντας τον κ. Σημίτη, δήλωσε ότι η επίσκεψη του υπογραμμίζει το αδιάπτωτο ενδιαφέρον και την ολόπλευρη αλληλεγγύη της Ελλάδος προς το λαό της Κύπρου και εξέφρασε τις ευγνώμονες ευχαριστίες του λαού και της πολιτικής ηγεσίας της Κύπρου, ενώ απέτισε φόρο τιμής στον αείμνηστο Γιάννο Κρανιδιώτη.

    [02] ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΚ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ

    Ριάντ, 19 Απριλίου 2003 (13:05 UTC+2)

    Οι υπουργοί εξωτερικών των χωρών που συνορεύουν με το Ιράκ, καθώς και η Αίγυπτος με το Κουβέιτ, κάλεσαν τις στρατιωτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας να αποχωρήσουν από το Ιράκ.

    Το τελικό ανακοινωθέν της συνάντησης των Αραβικών χωρών που πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, απευθύνει έκκληση για τον άμεσο σχηματισμό αντιπροσωπευτικής κυβέρνησης στο Ιράκ.

    Οι γειτονικές προς το Ιράκ χώρες, «υπογραμμίζουν την υποχρέωση των κατοχικών δυνάμεων», όπως ορίζεται από την Συνθήκη της Γενεύης, να «αποχωρήσουν από το Ιράκ και να επιτρέψουν στον Ιρακινό λαό το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» λέει χαρακτηριστικά το κοινό ανακοινωθέν.

    Ο υπουργός εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Πρίγκιπας Σαούντ αλ-Φαισάλ που διάβασε το τελικό κείμενο είπε ότι θα πρέπει να αρθούν οι οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράκ μόλις εγκατασταθεί αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στην χώρα.

    Πρόσθεσε δε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να παίξουν τον "κεντρικό ρόλο" στο μεταπολεμικό Ιράκ και όχι μόνο στην διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Το τελικό κείμενο κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην αναγκαιότητα διατήρησης της ενότητας του κράτους του Ιράκ.

    [03] ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΕΟΣ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Προφυλακιστέος μετά από απόφαση της ανακρίτριας κρίθηκε σήμερα ο 43χρονος οδηγός της νταλίκας, Δημήτρης Ντόλας που σκόρπισε το θάνατο σε 21 μαθητές πριν από μία περίπου εβδομάδα στα Τέμπη. Ετσι μετά την συγκεκριμένη απόφαση ο οδηγός Δημήτρης Ντόλας μεταφέρθηκε στις φυλακές Ιωαννίνων.

    Ο συνήγορός του, Μιλτιάδης Καρπέτας, δήλωσε πως αυτή την ώρα προέχει ο σεβασμός της μνήμης των παιδιών που χάθηκαν, καθώς και η οδύνη των οικογενειών τους. "Ο πελάτης μου αποδέχθηκε αγόγγυστα την προσωρινή κράτηση. Όμως σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να υπάρχει ο χαρακτηρισμός ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή και με ενδεχόμενο δόλο. Αυτός ο χαρακτηρισμός αντίκειται στις διατάξεις που ισχύουν και αν το πλαίσιο είναι ανεπαρκές για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων από αμέλεια τότε ο νομοθέτης οφείλει να το συμπληρώσει», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καρπετάς.

    Σημειώνεται ότι απολογήθηκαν σήμερα και τα οκτώ άτομα της εταιρίας «Ακρίτας» οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν καμιά ευθύνη και την απέδωσαν εξ ολοκλήρου στον Ντόλα.

    [04] ΕΠΙΘΕΣΗ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (16:48 UTC+2)

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής στη διάρκεια ομιλίας του που πραγματοποιήθηκε στο πνευματικό κέντρο «Γιάννης Ρίτσος» του Αιγάλεω σε κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε ε την κυβέρνηση για έλλειψη πολιτικού σχεδιασμού σε θέματα ανεργίας, παιδείας και ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίων, ενώ παρουσίασε σειρά στατιστικών στοιχείων για την κατάσταση στο λιανικό εμπόριο της χώρας.

    Όπως είπε ο κ. Καραμανλής 80% των πολιτών αμείβεται με λιγότερα από 800 ευρώ το μήνα, ενώ τόνισε πως τα στοιχεία της Eurostat κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις προοπτικές του επιπέδου διαβίωσης του Έλληνα πολίτη. «Η ποιότητα ζωής μειώνεται διαρκώς. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες κοστίζουν πλέον σχεδόν όσο στην Ευρώπη, σε αρκετές περιπτώσεις και πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε μεταξύ άλλων.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι από πρόσφατη απογραφική έρευνα που έγινε, στο Λεκανοπέδιο η ανεργία φτάνει σχεδόν στο 19%.και υπογράμμισε ότι ποσοστό αυτό είναι κατά 50% περίπου υψηλότερο από τον μέσο όρο της χώρας. Ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να πείσει ότι τα πράγματα βελτιώνονται. Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμα ότι η μεγαλύτερες πληγές της Ελλάδας είναι αυτή τη στιγμή το Χρηματιστήριο, ο υπερβολικός δανεισμός, τα ληστρικά όπως τα χαρακτήρισε πανωτόκια και η ακρίβεια.

    Επίσης, αναφερόμενος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είπε ότι το 50% των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων το 2000 και το 2001 παρουσίασαν στασιμότητα στις πωλήσεις, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα ανταγωνισμού που δημιουργούνται από τη λειτουργία των πολυκαταστημάτων. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανέλαβε πως η ΝΔ όταν θα γίνει κυβέρνηση θα αναμορφώσει το φορολογικό σύστημα που το χαρακτήρισε «χρονοβόρο και διαφθαρμένο» και θα πατάξει το παραεμπόριο.

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του παρουσίασε στατιστικά στοιχεία ευρωβαρόμετρου , σύμφωνα με τα οποία όπως είπε - περισσότεροι από ένας στους δύο πολίτες δεν έχουν διαβάσει ούτε ένα βιβλίο το τελευταίο 12μηνο, ενώ στον κινηματογράφο έχουν πάει τον τελευταίο χρόνο λιγότεροι από 4 στους 10 Έλληνες. Ακόμα, το τελευταίο 12μηνο έχουν επισκεφθεί κάποιο μουσείο μόνο ένας στους δέκα Έλληνες.

     

    [05] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΒΑΣΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2003 (19:25 UTC+2)

    Συνάντηση διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας είχε σήμερα το απόγευμα, στην ελληνική πρεσβευτική κατοικία, στη Λευκωσία, ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Πρωθυπουργός της Ελλάδος Κώστας Σημίτης με τους ηγέτες ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    «Είναι σαφές ότι από την πλευρά των συνομιλητών μου υπάρχει πολιτική βούληση να προχωρήσει η λύση του πολιτικού προβλήματος. Συμπίπτουν, δηλαδή, οι απόψεις και στην αντιπολίτευση στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα, σε όλα τα κόμματα», τόνισε ο κ. Σημίτης μετά το πέρας της συνάντησης, επισημαίνοντας ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται συνάντηση μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και των εκπροσώπων αυτών

    «Χρειάζεται, για να προχωρήσει η Κύπρος ενωμένη να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες από την ένταξη, να υπάρχει και λύση του πολιτικού προβλήματος», ανέφερε ο έλληνας Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι έλαβε του εδόθη δυνατά αυτό το μήνυμα, ενώ έκανε γνωστό ότι συζητήθηκαν επίσης και διάφορα άλλα επιμέρους θέματα, τα οποία δείχνουν τους προβληματισμούς που υπάρχουν, αλλά και από τα οποία, όπως είπε, συνάγεται ότι ένα μεγάλο τμήμα της τουρκοκυπριακής κοινότητας βλέπει ότι η πρόοδος εδώ στον τόπο δεν είναι δυνατή, αν δεν ξεπεραστούν αυτοί οι διαχωρισμοί που υπάρχουν σήμερα, αν δεν δημιουργηθεί μία νέα κατάσταση στο νησί.

    Περαιτέρω, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι, τόσο κατά την άποψη των τουρκοκυπρίων όσο και κατά την άποψη της ελληνοκυπριακής κοινότητας, το σχέδιο Ανάν, αν και χρειάζεται κάποιες συμπληρώσεις, διορθώσεις, τροποποιήσεις, συζητήσεις για να γίνει πιο λειτουργικό, για να ρυθμιστούν ορισμένα θέματα, αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία θα γίνει η διαπραγμάτευση.

    «Μπορεί τώρα να διαφέρουν οι γνώμες για το ένα ή το άλλο σημείο, αλλά πιστεύω ότι υπάρχει η κοινή θέληση για να λύσουμε το πρόβλημα και να λύσουμε το πρόβλημα στο δρόμο, τον οποίο δείχνει το Σχέδιο αυτό. Πιστεύω πως αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεκτημένο και θα το μεταφέρω και στους άλλους εταίρους. Θα το μεταφέρω στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί έτσι φαίνεται ότι η δυναμική πρέπει να κρατηθεί σε υψηλό βαθμό, να συνεχίσουμε, για να μπορέσουμε επιτέλους να φτάσουμε σε μια ρύθμιση, η οποία θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων», κατέληξε ο έλληνας πρωθυπουργός.

    Στις συνομιλίες μετείχαν οι ηγέτες:

    Των εξής ελληνοκυπριακών κομμάτων:

    - Ο κ. Δημήτρης Χριστόφιας, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    - Ο κ. Νίκος Αναστασιάδης, Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).

    - Ο κ. Νίκος Κλεάνθους, Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ)

    - Ο κ. Γιαννάκης Ομήρου, Πρόεδρος Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ)

    - Ο κ. Νίκος Κουτσού, Πρόεδρος Νέων Οριζόντων

    - Ο κ. Γιώργος Βασιλείου, Πρόεδρος Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέχρι πρότινος επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    - Ο κ. Νίκος Μιχαηλίδης, Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κόμματος (ΑΔΗΚ)

    - Ο κ. Γιώργος Περδίκης, Πρόεδρος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Και των εξής τουρκοκυπριακών κομμάτων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης:

    - Ο κ. Mehmet Ali Talat του Republican Turkish Party

    - Οι κύριοι Izzet Izcan και Ozker Ozgur του United Cyprus Party

    - Ο κ. Mehmet Suleymanoglu του Socialist Party of Cyprus.

    - Ο κ. Alpay Durduran του Patriotic Unity Movement.

    - Ο κ. Husseyin Angolemli του Communal Liberation Party

    Επίσης, μετείχε και ο πρεσβευτής της Σλοβακίας στη Λευκωσία κ. Jan Varso, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη διευθετήσει τέτοιου είδους συναντήσεις μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο υφυπουργός Τύπου Τηλέμαχος Χυτήρης, ο πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος, ο διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού πρέσβης Θεόδωρος Σωτηρόπουλος, ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού Νίκος Θέμελης και ο διευθυντής της Α2 Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό πρέσβης Κων/νος Τριτάρης.  

    [06] ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

    Βόλος, 19 Απριλίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Συνεχίζεται η αύξηση της εμπορευματικής κίνησης στο λιμάνι του Bόλου και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2003, ωστόσο η επιβατική κίνηση σημείωσε καθίζηση, κυρίως λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και της μείωσης του τουριστικού προϊόντος.

    Tο λιμάνι του Bόλου συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερα φορτία κοντέινερ, καθώς και φορτία γενικού εμπορίου, γεγονός που το καθιστά περισσότερο εμπορικό παρά επιβατικό-τουριστικό.

    Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Oργανισμού Λιμένος Bόλου, ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που διακινήθηκαν το A' τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφθασε τα 2.528, έναντι 2.129 το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο (αύξηση 19%).

    H αύξηση των φορτίων κοντέηνερ συνεχίζεται από το 2002, χρονιά κατά την οποία είχε σχεδόν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2001. Πέρυσι είχαν διακινηθεί συνολικά 8.192 εμπορευματοκιβώτια, έναντι 4.419 το 2001, ενώ μεγαλύτερη αναμένεται να είναι η αύξηση φέτος, καθώς από τα τέλη του περασμένου χρόνου προστέθηκε άλλη μία γραμμή θαλάσσιας μεταφοράς.

    Aλλά και στο υπόλοιπο γενικό εμπόριο σημειώθηκε μεγάλη αύξηση της κίνησης μέσω του λιμανιού του Bόλου, αφού το A' τρίμηνο φέτος διακινήθηκαν διάφορα προϊόντα συνολικού όγκου 314.684 τόνων, έναντι 265.455 τόνων το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι (αύξηση 18,55%).

    H εταιρία που διακινεί το μεγαλύτερο αριθμό κοντέινερ μέσω του Bόλου, είναι η δανική Maersk, η οποία πέρυσι διακίνησε 4.202 εμπορευματοκιβώτια.

    H πρώτη εταιρεία που χρησιμοποίησε το λιμάνι του Bόλου για διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων από το 1998, ήταν η τουρκοολλανδικών συμφερόντων Contaz. Πέρυσι η Contaz διακίνησε 2.500 περίπου εμπορευματοκιβώτια, ενώ σε μηνιαία βάση τρία πλοία της εταιρείας "πιάνουν" Bόλο. Tον Oκτώβριο του 2001 ξεκίνησε την σύνδεσή της με το Bόλο η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων "MSC", ιταλικών συμφερόντων.

    H εταιρεία πραγματοποιεί ένα δρομολόγιο την εβδομάδα και πέρυσι διακίνησε συνολικά 1.845 εμπορευματοκιβώτια.

    H πιο πρόσφατα δραστηριοποιούμενη εταιρία κοντέινερ στο λιμάνι του Bόλου (από 19 Δεκεμβρίου 2002) είναι η "Navigation Maritime Bulgare", βουλγαρικών συμφερόντων, με τέσσερα δρομολόγια το μήνα.

    Kι ενώ η εμπορευματική κίνηση σημειώνει αύξηση, μείωση σημείωσε το πρώτο δίμηνο φέτος η επιβατική κίνηση, λόγω κυρίως των κακών καιρικών συνθηκών (πολλά απαγορευτικά στους απόπλους πλοίων) που επικράτησαν στο Bόρειο Aιγαίο και τις Σποράδες.

    Tο δίμηνο Iανουαρίου-Φεβρουαρίου διακινήθηκαν μέσω του λιμανιού 20.420 επιβάτες, έναντι 24.689 πέρυσι (μείωση 17,5%) και 2.785 οχήματα κάθε τύπου, έναντι 2.741 πέρυσι (αύξηση 2%).

    [07] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΡΗΤΩΝ ΟΠΟΥ ΓΗΣ TON AYΓOYΣTO ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 19 Απριλίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Συνέδριο απόδημων Κρητών όπου Γης θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 23 Αυγούστου στα Χανιά, στους χώρους της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, στο Κολυμπάρι.

    Το Συνέδριο θα αφορά το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Κρήτης.

    Η Συντονιστική Γραμματεία της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, αποτελείται από τους Γεώργιο Πρασιαννάκη και Νίκο Παπαδάκη Προέδρους των Παγκρήτιων Αττικής και Μακεδονίας, τον Σταύρο Σημαντήρη Πρόεδρο της Παγκρητικής Αμερικής, τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστο Νικολάου, τον Γεν. Γραμματέα της Εταιρείας Κρητικών Ιστορικών Μελετών Αλέξη Καλοκαιρινό και τον Γεν. Δ/ντή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης κ. Αλέξανδρο Παπαδερό και θα συμπληρωθεί στη σύσκεψη στις 8 Μαΐου με ένα εκπρόσωπο των Νομαρχών Κρήτης, ένα των Δημάρχων και ένα της φοιτητικής νεολαίας.

    Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

    -Τετάρτη 20/8: Πρωί, Τελετή Έναρξης. Μεσημεριανό Γεύμα, Κρητική Βραδιά στην Ακαδημία.

    Πρώτη Ημέρα: Ανάπτυξη της Κρήτης,

    α. Η κατάσταση της Κρήτης Σήμερα (Υποδομές, Χωροταξία και Περιβάλλον, Ενέργεια, Υδάτινοι Πόροι, Συγκοινωνίες-Τηλεπικοινωνίες)

    β. Πλουτοπαραγωγικοί Πόροι-Επιχειρηματικότητα (Πρωτογενής Τομέας, Τουρισμός, Τράπεζες Ναυτιλιακά, κλπ).

    γ. Κοινωνικά προβλήματα (Εγκληματικότητα, προνοιακές δομές κλπ).

    -Πέμπτη 21/8: Μεσημεριανό Γεύμα στην Ακαδημία και Βραδινή εκδήλωση στα Χανιά.

    Δεύτερη Ημέρα: Διαχείρηση πολιτιστικής κληρονομιάς,

    α. Εκπαίδευση-Έρευνα και σύνδεση με Διεθνές Περιβάλλον.

    β. Ιστορία της Κρήτης.

    γ. Αρχαιολογία της Κρήτης.

    δ. Εθνογραφία, νεώτερος σύγχρονος πολιτισμός.

    -Παρασκευή 22/8: Μεσημεριανό Γεύμα στην Ακαδημία και Βραδινή εκδήλωση στα Νοπήγια.

    Τρίτη Ημέρα: Προβλήματα της Διασποράς - Σύνδεση της Διασποράς με την Κρήτη,

    Λειτουργία συλλόγων και ομοσπονδιών, ανταλλαγές προγραμμάτων, συντονισμός και κοινή δράση, συνεργασία και αξιοποίηση κρατικών μηχανισμών, αυτόνομη και παράλληλη δράση εθελοντικών κρητικών οργανώσεων. Λοιπά Θέματα για συζήτηση και αποφάσεις.

    -Σάββατο 23/8:

    Επισκέψεις: Χανιά (Τάφοι Βενιζέλων), Ρέθυμνο (Αρκάδι) - Γεύμα, Ηράκλειο (Κνωσός, Μουσείο) και κλείσιμο με μεγάλη εκδήλωση στο Ηράκλειο. Δείπνο και λήξη του Συνεδρίου.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (18:07 UTC+2)

    Για να παραφράσουμε ένα στίχο γνωστού τραγουδοποιού, ``Τα πράγματα στην Ελλάδα προχωράνε δίχως να κοιτάνε τη δική του μελαγχολία``"., δήλωσε ο υπουργός Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, σήμερα στο Αιγάλεω, για την ποιότητα ζωής στο λεκανοπέδιο της Αττικής και την ανεργία

    "Στην κυβέρνηση του κ. Σημίτη ταιριάζει το: ``Των οικιών υμών εμπιμπραμένων υμείς άδετε``", απάντησε στον κ. Πρωτόπαπα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλος.

    [09] Η ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΑΤΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2003 (17:53 UTC+2)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Κώστας Σημίτης, δήλωσε σήμερα ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο, σημειώνοντας ότι οι δυνατότητες τώρα για επίτευξη αυτού του στόχου είναι καλύτερες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσο Παπαδόπουλο, μετά το πέρας των συνομιλιών των δύο πλευρών, ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι από την περασμένη Τετάρτη, με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης, έχει δημιουργηθεί πλειάδα προβλημάτων τα οποία είναι και προβλήματα της Κύπρου τα οποία σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτά, είπε, θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Κύπρου και θα πρέπει να μας απασχολούν όλους.

    Κληθείς από Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο της «Κίπρισλι» να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντενκτάς ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου είναι "παράνομη", ο κ. Σημίτης απάντησε, «δεν είναι παράνομη, δεν είναι ενάντια στις συνθήκες που υπάρχουν. Εκείνο που είναι παράνομη είναι η επικρατούσα κατάσταση στην Κύπρο".

    Στο σημείο αυτό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει εξετάσει τρεις φορές τους ισχυρισμούς για "παρανομία" και τους έχει απορρίψει ως αβάσιμους και νομικά και πολιτικά.

    «Οσον αφορά τους Τουρκοκυπρίους έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι το αίτημά μας είναι να μετέχουν και αυτοί στα πλαίσια μιας ενωμένης Κύπρου στα πλεονεκτήματα που θα μας προσφέρει η ένταξη στην ΕΕ», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα πρέπει να κάνει η ΕΕ ώστε το σχέδιο Ανάν να γίνει πιο συμβατό με τις ελευθερίες της ΕΕ στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο κ. Σημίτης είπε ότι το σχέδιο Ανάν «θίγει πάρα πολλά θέματα», μερικά από τα οποία ρυθμίζονται με τρόπο που «χρειάζεται βελτίωση για να γίνει πιο λειτουργικό, για να γίνει βιώσιμη η λύση, για να είναι πιο αποτελεσματική η λειτουργία του νέου κράτους».

    Οσον αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, είπε ότι μπορεί να υπάρχει βελτίωση των ρυθμίσεων "και γι 'αυτό θα επιδιώξουμε στην τυχόν αυτή διαπραγμάτευση η οποία θα γίνει, την οποία επιδιώκουμε και την οποία ζητούμε, να υπάρξουν τέτοιες βελτιώσεις».

    Σημείωσε ότι η «καλύτερη λειτουργία του κοινοτικού κεκτημένου στην Κύπρο θα εξασφαλίσει και την καλύτερη ένταξη του συνόλου της Κύπρου μέσα στις κοινοτικές διαδικασίες».

    «Οπως είπαμε, το σχέδιο Ανάν είναι μια βάση διαπραγμάτευσης. Κάθε μέρα δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα. Αυτά θα πρέπει να ληφθούν υπόψη, αλλά θα ήτανε λίγο παρακινδυνευμένο να πούμε ότι η ρύθμιση άλφα ή η ρύθμιση βήτα τώρα δεν θα πρέπει να εφαρμοστεί. Υπάρχουν και κάποιες (ρυθμίσεις) οι οποίες πρέπει να προσαρμοστούν λόγω αυτού του γεγονότος. Πιστεύω όμως ότι οι δυνατότητες τώρα είναι πολύ καλύτερες», πρόσθεσε.

    Ο κ. Σημίτης προέβη στην επισήμανση ότι από την Τετάρτη και πέρα υπάρχει «μια πλειάδα προβλημάτων. Πάρα πολλά προβλήματα τα οποία είναι και προβλήματα της Κύπρου τα οποία σχετίζονται με την ΕΕ, τα οποία θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της Κύπρου και θα πρέπει να μας απασχολούν όλους».

    «Για παράδειγμα τα ταμεία, οι πόροι, οι πολιτικές συνοχής, οι εργασιακές πολιτικές, της κοινωνικής αλληλεγγύης θα πρέπει λοιπόν να δούμε ότι και το πολιτικό πρόβλημα τίθεται σε ένα ευρύτερο περιβάλλον και θα πρέπει εδώ στην Κύπρο να προσέχουμε και αυτό το ευρύτερο περιβάλλον. Γιατί αν η Κύπρος αναδειχθεί με πρωτοβουλίες ως ένας ισχυρός εταίρος, ως ένας εταίρος που έχει γνώμη για παράδειγμα στα μεσογειακά πράγματα, τότε θα μπορέσει κατά πολύ να διευκολύνει και τη θέση της στα άλλα προβλήματα».

    Σε ερώτηση ποια θα είναι τα επόμενα βήματα για το Κυπριακό, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι δεν πρόκειται να ζητήσουμε από το ΓΓ του ΟΗΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες γιατί αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος αυτός. Υπενθύμισε ότι μίλησε με το ΓΓ την περασμένη Πέμπτη και οι δύο δήλωσαν ότι «θα πρέπει να επιδιώξουμε τη λύση του πολιτικού προβλήματος, αλλά θα πρέπει πρώτα να δημιουργηθούν κάποιες πιο ευνοϊκές συνθήκες» και να επιδειχθεί από την άλλη πλευρά θέληση.

    Επεσήμανε ο κ. Σημίτης ότι η όποια συζήτηση ή διαπραγμάτευση διαφαίνεται, θα πρέπει να έχει σοβαρές επιτυχίες που να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα. «Οι ενέργειες που θα γίνουν θα πρέπει να δημιουργήσουν ένα καλύτερο κλίμα με στόχο να δείξουν στην άλλη πλευρά ότι η στάση της είναι αδιέξοδη, να δείξουν ότι χρειάζεται να αποκτήσουμε μια πιο λειτουργική λύση, να δημιουργήσουνε σε όλους τους συμμετέχοντες, ιδίως στα ΗΕ, την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει λύση. Χρειάζεται να αλλάξουνε προς το καλύτερο το περιβάλλον. Και αυτό θα προσπαθήσουμε τώρα», είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η όλη αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον, τις παγκόσμιες συγκυρίες, τις εξελίξεις στην ΕΕ «και θα κρίνουμε εμείς σε συνεργασία πάντα με τα ΗΕ, πότε είναι σωστό να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια, και πότε θα έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για να έχει αποτέλεσμα αυτή η προσπάθεια».

    «Υπάρχουν κάποια χρονικά ορόσημα", είπε, "όπως η 1η Μαϊου 2004 είναι ένα τέτοιο ορόσημο», αλλά και «πριν από τη 1η Μαϊου 2004 οι διαδικασίες έγκρισης, επικύρωσης της Συνθήκης Προσχώρησης είναι διαδικασίες οι οποίες θα δώσουν αφορμή να σκεφτούν τα μέλη της ΕΕ τη λύση του Κυπριακού".

    Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «πιστεύουμε ότι όσο περνάει ο καιρός προς τα χρονικά αυτά σημεία, η πίεση θα αυξάνεται, θα συναισθάνεται και η τουρκοκυπριακή πλευρά και η τουρκική πλευρά ότι θα πρέπει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιτύχει τους άλλους στόχους της, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και θα δημιουργείται ένα καλύτερο περιβάλλον».

    Σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου αν η Αγκυρα και η Αθήνα θα πρέπει να είναι περισσότερο αναμεμιγμένες στην ειρηνευτική διαδικασία, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η ε/κ και η τ/κ κοινότητα πιστεύουν ότι μια τέτοια συζήτηση θα ήταν παραγωγική μόνο αν τα βασικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν γίνουν αποδεκτά από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς για τα προβλήματα που διχάζουν την Ευρώπη, όπως οι διαφωνίες που υπήρξαν αναφορικά με το Ιράκ, θα μπορούσαν να απειλήσουν τον εκτροχιασμό μιας διαδικασίας πολιτικής ενοποίησης και τη διαμόρφωση μιας κοινής πολιτικής, όσον αφορά την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ο κ. Σημίτης είπε ότι τα προβλήματα αυτά, κατά τη γνώμη του, δεν μπορούν να παρεμποδίσουν τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας.

    Πρόσθεσε ότι «τα προβλήματα αυτά βέβαια παίζουν κάποιο ρόλο όσον αφορά άλλες ρυθμίσεις οι οποίες πραγματοποιούνται στην ΕΕ, σε σχέση με τους πόρους, πολιτικές οι οποίες έχουν και επίπτωση στην Κύπρο».

    Σε ερώτηση Τ/Κ δημοσιογράφου ότι αφού η Κύπρος γίνεται μέλος της ΕΕ, και μία από τις επίσημες γλώσες της είναι και η τουρκική, δεν θα έπρεπε η τουρκική γλώσσα να είναι μια από τις επίσημες γλώσσες της ΕΕ, ο κ. Σημίτης απάντησε ότι όταν υπάρξει λύση αυτό θα αποφασιστεί από την ΕΕ. Η αρχή που επικρατεί τώρα στην ΕΕ είναι ότι όλες οι επίσημες γλώσσες είναι επίσημες γλώσσες και της ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [10] ΣΕ ΑΝΑΒΟΛΗ Η ΕΦΑΜΟΡΓΗ ΤΩΝ ΔΛΠ;

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (16:39 UTC+2)

    Τροποποίηση με την οποία φαίνεται ότι οδηγείται προς νέα αναβολή η εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ), έκανε στο επί του συζητούμενου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σχετικού νομοσχεδίου, ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης. Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή των ΔΛΠ ξεκινά "κανονικά" από τις ελληνικές επιχειρήσεις, από τους ισολογισμούς του 2003.

    Στο κείμενο του ν/σ προβλέπεται ότι η εφαρμογή των ΔΛΠ θα ξεκινήσει από την τρέχουσα οικονομική χρήση, με τη σύνταξη σύμφωνα με αυτά, του ισολογισμού των επιχειρήσεων. Ωστόσο, με προσθήκη ορίστηκε, ότι «με την απόφαση του αρμόδιου υπουργού μπορεί να διαφοροποιηθεί ο χρόνος εφαρμογής των ΔΛΠ».

    Υπενθυμίζεται ότι την αναβολή της εφαρμογής είχαν ζητήσει στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για την προετοιμασία των επιχειρήσεων, ενώ πιέσεις έχουν ασκηθεί στην κυβέρνηση και από τις τράπεζες.

    Στο μεταξύ, όπως αναφέρεται και σε δημοσιεύματα του τύπου, ο κ. Φωτιάδης ανέλαβε τη δέσμευση ότι θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους λογιστικούς ελέγχους, οι σημαντικότερες από τις οποίες αφορούν στη μείωση των προβλεπόμενων προστίμων, αλλά και των ασυμβίβαστων που αφορούν σε ορκωτούς λογιστές που συνδέονται με επιχειρήσεις.

    Επισημαίνεται ότι το νομοσχέδιο θα λάβει την τελική του μορφή μετά το Πάσχα, όταν θα τεθεί προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής.

    [11] ΣΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Ο Γ. ΔΡΥΣ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (16:27 UTC+2)

    Αλλαγές στο νομοσχέδιο για την αγροτική γη πραγματοποίησε ο υπουργός Γεωργίας,

    Γεώργιος Δρυς, ύστερα από σχετικές συστάσεις της επιτροπής εμπορίου της Βουλής. Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο δεν ικανοποιήθηκαν και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

    Στην τελική του μορφή το νομοσχέδιο, μετά και τις αλλαγές, αφορά στην καταβολή τιμήματος για κάθε παραχώρηση γεωργικού, κτηνοτροφικού, ή οικοπεδικού κλήρου, από κτήματα του Αγροτικού Κώδικα, του Κώδικα Αποστραγγιζομένων Γαιών και του Κτηνοτροφικού Κώδικα. Το τίμημα, όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, θα εξοφλείται σε πέντε ίσες, ετήσιες και άτοκες δόσεις.

    Στο μεταξύ, σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής της δόσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι «η αρμόδια υπηρεσία αποστέλλει γραπτή ειδοποίηση για εξόφληση της οφειλής, η οποία επιμηκύνεται κατά ένα έτος. Αν δεν ανταποκριθεί (ο κληρούχος) και στην επόμενη δόση, τότε κηρύσσεται οριστικά έκπτωτος».

    Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, παρέχεται η δυνατότητα σε αυθαίρετους κατόχους δημόσιας εποικιστικής έκτασης, κοινόχρηστης ή διαθέσιμης, που δεν έχει μορφή δάσους, ή δασικής έκτασης, να την εξαγοράσουν, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν οικοδομήσει μέσα σε αυτήν κτίσματα τουλάχιστον πριν από μία δεκαετία, ή την καλλιεργούν συστηματικά με αμπέλια, ελιές, ή οπωροφόρα δέντρα τουλάχιστον δέκα ετών.

    Με βάση την τελευταία μορφή του άρθρου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία Γεωργίας αίτηση μέσα σε ένα έτος από την έναρξη ισχύος του νόμου, ενώ το δικαίωμα εξαγοράς διευρύνεται και στους επί δεκαετία καλλιεργητές μονοετών καλλιεργειών.

    Το τίμημα εξαγοράς της έκτασης, το οποίο ισούται με την αντικειμενική του αξία, ή για τις παραλιακές και τουριστικές περιοχές την αντικειμενική αξία προσαυξημένη κατά 10%. Η πρόβλεψη, ότι «αν ο κάτοχος έχει ανεγείρει κτίσμα, ή κατέχει την έκταση πριν από μία 25ετία, το τίμημα εξαγοράς μειώνεται κατά 20%» αποσύρθηκε.

    Για τις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, τη διαδικασία συγχώνευσής τους, ορίζεται με το νομοσχέδιο ότι το διοικητικό συμβούλιο της νέας ΑΣΟ, μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την ανάληψη των καθηκόντων του, αποφασίζει για τους διατηρητέους, ή μη, υπαλλήλους των Οργανώσεων που συγχωνεύτηκαν. Η πρόβλεψη ότι «στους απολυόμενους καταβάλλεται από τη νέα Οργάνωση η νόμιμη αποζημίωση και η απόλυσή τους δεν εμποδίζεται από την ιδιότητα των απολυομένων υπαλλήλων, ως τακτικών» αποσύρθηκε.

    Στο διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, ορίζεται να συμμετέχει επιπλέον αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Σωματείων Εργαζομένων Γεωργικών Οργανώσεων (ΟΣΕΓΟ), που έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου, μόνον όταν συζητούνται θέματα εργατικά. Στα υπόλοιπα θέματα, καθώς και στα εργατικά θέματα που αφορούν την ΠΑΣΕΓΕΣ, θα συμμετέχει άνευ ψήφου.

    Συστήνεται διεύθυνση Διαχείρισης Μητρώων με σκοπό την ενημέρωση και ανασχεδιασμό των μητρώων αγροτών, αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αγροτεμαχίων, αιγοπροβάτων και βοοειδών που τηρούνται στο υπουργείο Γεωργίας, τη διαχείριση και αξιοποίηση των δεδομένων τους.

    Υπάλληλοι του υπουργείου Γεωργίας, με βαθμό διευθυντή που κατέχουν προσωποπαγείς θέσεις και οι οποίοι προήλθαν από μετατάξεις καταργηθέντων ΝΠΔΔ, καταλαμβάνουν αυτοδικαίως το 25% των κενών οργανικών θέσεων ετησίως του βαθμού και του κλάδου τους, το δε υπόλοιπο 75%, καλύπτεται από τους ισχύοντες πίνακες πρακτέων. Οι προβλεπόμενες θέσεις τακτικού προσωπικού στον Οργανισμό Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ) , περιορίζονται από 168 σε 76.

    [12] ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΑΡΤΟΚΙΝΗΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (12:56 UTC+2)

    Προτίμηση στα καρτοκινητά τηλέφωνα (περίπου 6.300.000 καρτοκινητά έναντι 3.400.000 συμβολαίων) δείχνει τo κοινό σύμφωνα με τα στοιχεία των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Cosmote, Τelestet, Vodafon που έχουν συνολικά 9.700.000 συνδρομητές, όσο περίπου ο ελληνικός πληθυσμός.

    Συγκεκριμένα:

    Cosmote: Σε 3.641.463 ενεργούς πελάτες (+18,4% ετήσια αύξηση) έφθασε η πελατειακή βάση της Cosmote στο τέλος του α' τριμήνου του 2003, από τους οποίους οι 2.076.173 (ποσοστό 57%) είναι με κάρτα και το υπόλοιπο 43% με συμβόλαιο, ενώ η θυγατρική AMC στην Αλβανία ξεπέρασε τους 537.000 πελάτες.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Cosmote, κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2003 πραγματοποίησε 135.125 καθαρές νέες συνδέσεις, εκ των οποίων 121.276 ή ποσοστό 89,7% ήταν συνδέσεις καρτοκινητής και 13.849 ή ποσοστό 10,3% ήταν συνδέσεις βάσει συμβολαίου.

    Vodafon: Σε 3.382.765 έφθασε ο συνολικός αριθμός των συνδρομητών της Vodafon στις 31.3.2003,σημειώνοντας αύξηση 14,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

    Οι καθαρές συνδέσεις στο τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 2003 έφτασαν τις 164.048, ενώ από το σύνολο των συνδρομητών οι 978.751 είναι με συμβόλαιο και 2.404.014 με κάρτα.

    Τelestet: Σε 2.581.329 έφασε ο συνολικός αριθμός συνδρομητών της Τελεστέτ στο πρώτο τρίμηνο του 2003, σημειώνοντας αύξηση 17,4% σε ετήσια βάση. Από το σύνολο των συνδρομητών της οι 1.808.477 είναι με κάρτα και οι 772.852 με συμβόλαιο.

    [13] ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ:ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΠΟΛΗΨΗΣ ΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ 22/4

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (10:27 UTC+2)

    Χωρίς το δικαίωμα απόληψης μερίσματος χρήσης 2002 (κοπή δικαιώματος) θα διαπραγματεύονται από τις 22 Απριλίου οι μετοχές της εταιρίας ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΕ "Μπάρμπα Στάθης".

    Όπως διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της εταιρίας, η εξέλιξη αυτή αποτελεί συνέπεια των προγραμματισμένων αργιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών (Χ.Α) στις 18 και τις 21 Απριλίου

    [14] ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2003 (09:09 UTC+2)

    Στις 2 Ιουνίου του 2003 θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η Επιχειρηματική Ημερίδα Ευξείνου Πόντου, την οποία διοργανώνει η ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας της Ε.Ε με τις χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

    Στην ημερίδα αυτή, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννη Μαγκριώτη, θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών μελών της Τράπεζας, καθώς και επιχειρηματίες, οι οποίοι θα αναπτύξουν θέματα που άπτονται των προοπτικών οικονομικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης της Μαύρης Θάλασσας.

    [15] Α. ΓΚΙΟΥΛ: "ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ"

    Άγκυρα, 19 Απριλίου 2003 (18:19 UTC+2)

    Την άποψη ότι «το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί σε ένα χρόνο», διατυπώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιούλ, σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Radikal.

    Ο κ. Γκιουλ δήλωσε στην εφημερίδα πως όλοι υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στην Κύπρο και ότι πιστεύει πως θα γίνει κάτι εντός ενός έτους. Ο κ. Γκιουλ απάντησε σε πολλά ερωτήματα της Radikal σε θέματα όπως η Ε.Ε., το Ιράκ, οι Η.Π.Α. και για τις σχέσεις του με τον Πρωθυπουργό, κ. Ερντογάν.

    -Ερώτηση: Τι θα γίνει στην Κύπρο;

    -Γκιουλ: Πιστεύω ότι εντός ενός έτους θα επιλυθεί το πρόβλημα στο νησί και θα γίνει κάτι. Όλοι υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις. Την πολιτική Κύπρου της Τουρκίας την καθορίζει η ¶γκυρα. Στην ''ΤΔΒΚ'', ο ''Πρόεδρος'' και η ''Κυβέρνηση'' παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις. Και ο Ντενκτάς αποδίδει σημασία στις διαβουλεύσεις. Η υπόθεση αυτή δεν θα σταματήσει εδώ. Ας καθησυχάσουν πρώτα λίγο τα πράγματα.Η τελετή στην Αθήνα έφερε σε δύσκολη θέση και τις δύο πλευρές. Η Ε.Ε. έκανε λάθος που μετέφερε μέσα στα πλαίσιά της το πρόβλημα. Στην τουρκική πλευρά υπάρχει ανησυχία επειδή δεν επιτεύχθηκε λύση. Θα συνεχισθεί η αναζήτηση συνεννόησης, αλλά δεν μπορούμε να υπογράψουμε το κάθε τι για να πούμε ότι το λύσαμε.

    -Ερώτηση: Αν δεν μπορέσει να εκλεγεί ο Ντενκτάς;

    -Γκιουλ: Οι εκλογές στην ''ΤΔΒΚ'' θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Η ''ΤΔΒΚ'' έχει μία δημοκρατική δομή. Θα γίνει αυτό που υπαγορεύει η προτίμηση των εκλογέων.

    -Ερώτηση: Η Κύπρος μπορεί να κλείσει την πόρτα της Ε.Ε. για την Τουρκία;

    -Γκιουλ: Η Κύπρος και το θέμα της ημερομηνίας για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. είναι διαφορετικά θέματα. Όμως, γνωρίζετε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα συμβάλλει, θα αλλάξει την ατμόσφαιρα και θα έχει θετική επίδραση. Δεν υπάρχει όμως σχέση από νομικής πλευράς.

    -Ερώτηση: Η Ε.Ε. θα δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων;

    -Γκιουλ: Προέκυψε κάποιο γραπτό κείμενο από την Κοπεγχάγη. Αν αναζητάτε μία ένδειξη για το αν θα δώσει η Ε.Ε. ημερομηνία, στοιχείο είναι αυτό το έγγραφο. Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα ξεκίνημα σε κάθε σύνοδο. Οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να ξεκινήσουν αυτομάτως.

    -Ερώτηση: Μήπως ο Πρωθυπουργός σας φορτώνει όλες τις δύσκολες δουλειές;

    -Γκιουλ: Τον τελευταίο καιρό γίνονται τέτοια σχόλια τα οποία αντιμετωπίζω με έκπληξη. Βεβαίως και ο Υπουργός Εξωτερικών θα ασχοληθεί άμεσα με αυτά τα θέματα. Απασχολούν τη διεθνή κοινή γνώμη και αυτή της Τουρκίας θέματα όπως το Ιράκ. Πέραν αυτού, ο Πρωθυπουργός δεν είναι σε διακοπές, ούτε κι έχει μειώσει το ωράριο εργασίας του. Εργάζεται νυχθημερόν για την Τουρκία.

    [16] ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

    Άγκυρα, 19 Απριλίου 2003 (18:17 UTC+2)

    Με την επίσκεψη Σημίτη στην Κύπρο, ασχολείται ο σημερινός τουρκικός τύπος.

    Η Cumhuriyet στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Ο Σημίτης συναντάται με την αντιπολίτευση», δημοσιεύει τηλεγράφημα από τη Λευκωσία στο οποίο γράφει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα έχει σήμερα μία ιστορική συνάντηση στο κτίριο της Ελληνικής Πρεσβείας.

    Ο κ. Σημίτης μετά την προχθεσινή τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για τα 10 νέα μέλη της Ε.Ε., πραγματοποιεί την πρώτη επίσκεψή του στη Λευκωσία. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο της ''Ε/Κ Διοίκησης'', κ. Παπαδόπουλο και στη συνάντηση θα παρευρεθεί και ο ΥΠΕΞ κ. Ιακώβου. Στις 13:00 ο κ. Σημίτης θα απευθυνθεί προς τους βουλευτές αφού πρώτα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της ''Ε/Κ βουλής'', κ. Χριστόφια. Το απόγευμα, θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των ''Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών κομμάτων''.

    Η Hurriyet σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων αναφέρει ότι ο Τ/ΥΠΕΞ Γκιουλ, που μετέβη χθες στη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια της πτήσης του για το Ριάντ απάντησε σε ερωτήσεις τις Hurriyet. Ο κ. Γκιουλ υπονοώντας τη ''Νότια Κύπρο'', επεσήμανε και πάλι ότι η Ε.Ε. έκανε λάθος που δέχθηκε ως μέλος μία προβληματική χώρα και πρόσθεσε: «Επειδή δεν επιτεύχθηκε λύση, η Τ/Κ πλευρά είναι ανήσυχη. Είναι προς όφελος όλων η συνέχιση των διαπραγματεύσεων».

    Η ίδια εφημερίδα στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Πακέτο επιπρόσθετης βοήθειας από την Τουρκία στην ΤΔΒΚ», αναφέρει ότι η Τουρκία μέχρι το 2005 θα δώσει στην ''ΤΔΒΚ'' ως βοήθεια 450 εκατ. δολάρια με τη μορφή της πρόσθετης βοήθειας.

    Ο Υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος επί θεμάτων Κύπρου και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Αμπντουλατίφ Σενέρ, που βρίσκεται στην ''ΤΔΒΚ'', υπέγραψε χθες με αρμοδίους της ''Κυβέρνησης'' δύο νέα πρωτόκολλα, τα οποία ήρθαν στην επικαιρότητα αμέσως μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα.

    Τα δύο πρωτόκολλα που υπογράφηκαν, τονίζεται ότι έχουν σαν σκοπό να φρενάρουν το πακέτο με τα ²οικονομικά και κοινωνικά ανοίγματα² που σχεδιάζει να ανακοινώσει η Ε/Κ πλευρά τις προσεχείς μέρες για τους Τ/Κ.

    Η Milliyet δημοσιεύει στις εσωτερικές σελίδες σύντομη ανταπόκριση του Γιώργου Κιρμπάκη από τη Λευκωσία με τον τίτλο «Εκδηλώσεις αγάπης για τον Σημίτη στο νησί».

    Στην ανταπόκριση τονίζεται πως ο Έλληνας Πρωθυπουργός που μετέβη στον ''Ε/Κ τομέα'' σήμερα θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των ''Τ/Κ πολιτικών κομμάτων''. Ο κ. Σημίτης έγινε χθες δεκτός στο νησί με εκδηλώσεις αγάπης από κόσμο που κρατούσε στα χέρια του πολλές ελληνικές, λιγότερες ''Ε/Κ'' και σημαίες της Ε.Ε.

    Ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι η Κύπρος έφθασε στο σημείο που της άρμοζε και πρόσθεσε: «Η ένταξη στην Ε.Ε. δεν ήταν εύκολη και απαίτησε πολλές προσπάθειες. Υπόσχομαι στην Τ/Κ κοινότητα ότι θα συνεχίσουμε, αδιάκοπα, τις προσπάθειές μας για την εξεύρεση λύσης στα πλαίσια των Ην. Εθνών».

    Στο μεταξύ, ο ''Ε/Κ ηγέτης'' κ. Παπαδόπουλος κατά την υποδοχή του κ. Σημίτη χρησιμοποίησε τη διατύπωση ²σας υποδέχομαι εν ονόματι όλου του Κυπριακού λαού².

    Η ίδια εφημερίδα, σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι ο αρχηγός του CHP, κ. Μπαϋκάλ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου είπε: «Η Ε.Ε. θα δίνει βροχή κονδυλίων στη Νότια Κύπρο, αλλά δεν θα επιτρέπει να έρθει ούτε μία επιστολή στο Βορρά. Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί πίεση στο Βορρά. Γιατί υπάρχει κάποια τέτοια εφαρμογή; Αυτού πού αναφέρεται; Στο Ευαγγέλιο, στο Κοράνι ή στο Ταλμούδ;».

    Η εφημερίδα Turkiye σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων κάνει ειδησεογραφική αναφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, κ. Σημίτη, στην Κύπρο με τον τίτλο «Υπόσχεση από τον Σημίτη για τη λύση».

    Η Zaman κάνει αναφορά στην επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη στην Κύπρο με τον τίτλο «Προβληματική επίσκεψη στην Κύπρο».

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στον ''Ε/Κ τομέα'', είπε: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Η Κύπρος εντάχθηκε στην οικογένεια της Ε.Ε., ενώ το πολιτικό πρόβλημα, δυστυχώς, έμεινε ανεπίλυτο και όλοι γνωρίζουν ποιος είναι αιτία γι' αυτό». Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατ' αυτόν τον τρόπο κατηγόρησε και πάλι την τουρκική πλευρά.

    Ο κ. Σημίτης υποσχέθηκε επίσης πως θα συνεχίσει τις προσπάθειές του για την επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ην. Εθνών.

    [17] ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ;

    Άγκυρα, 19 Απριλίου 2003 (18:16 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα Yeni Safak στην πρώτη σελίδα με τον ολοσέλιδο, κορυφαίο τίτλο «Αναζήτηση διεξόδου στο θέμα του Βόρειου Ιράκ και στο Κυπριακό», αναφέρει ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο και στο Ιράκ, άρχισε ²λεπτή ρύθμιση² στην παραδοσιακή τουρκική εξωτερική πολιτική.

    Όσον αφορά το Βόρειο Ιράκ, θα γίνει ηπιότερη η πολιτική της Τουρκίας η οποία έχει σαν βάση την προσέγγιση μόνο στους Τουρκομάνους στο Βόρειο Ιράκ. Η Τουρκία σκέπτεται τώρα να δημιουργήσει καλύτερες σχέσεις και με τους Κούρδους του Βόρειου Ιράκ. Επίσης, υπό το φως της αλλαγής της πολιτικής στο Βόρειο Ιράκ θα επανεξετασθούν και οι κόκκινες γραμμές της Τουρκίας.

    Η ένταξη του ''Ε/Κ τομέα'' στην Ε.Ε. εξανάγκασε την Τουρκία σε νέες αναζητήσεις. Το γεγονός ότι έχει ανάψει πράσινο φως στη συνάντηση των ''κομμάτων της αντιπολίτευση της ΤΔΒΚ'' με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, αξιολογείται ως μία ένδειξη ύφεσης.

    Η ίδια εφημερίδα (Yeni Safak), σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρει ότι μετά την ένταξη του ''Ε/Κ τομέα'' στην Ε.Ε. μετέβη στην ''ΤΔΒΚ'' ο Υπουργός Επικρατείας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Αμπντουλατίφ Σενέρ, ο οποίος συναντήθηκε με τον ''Πρόεδρο'' Ντενκτάς.

    Ο κ. Σενέρ δήλωσε ότι θα ξεπερασθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια μεταξύ Τουρκίας και ''ΤΔΒΚ''. Ακόμη τόνισε πως μετά το πρωτόκολλο που μόλις υπογράφηκε θα δοθεί βοήθεια στην ''ΤΔΒΚ'' ύψους 450 εκατ. δολαρίων. Ο κ. Σενέρ επεσήμανε ότι θα γίνουν εργασίες για τη μετατροπή της ''ΤΔΒΚ'' σε ελεύθερη περιοχή.

    Το ένα από τα πρωτόκολλα που υπογράφηκαν έχει σχέση ²με τα σχέδια της ΤΔΒΚ, τα οποία θα χρηματοδοτήσει η Τουρκία το 2003² και το άλλο αφορά την ²οικονομική συνεργασία με την ΤΔΒΚ².

    Εξ΄ άλλου, ο κ. Ντενκτάς κατά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Σενέρ τόνισε πως συνεχίζει τον αγώνα του έτσι ώστε να μην αποσπαστούν οι Τ/Κ από το ''κράτος'' τους, από την ''κυριαρχία'' τους και από την μητέρα πατρίδα τους, να μην παραιτηθούν από τα δικαιώματα της Τουρκίας, να μην χαλάσουν τη διζωνικότητα δεχόμενοι στην πλευρά τους τους Ε/Κ και για να μην αποδυναμώσουν τα δικαιώματά τους.

    [18] ΑΛΙ ΤΑΛΑΤ: "ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ"

    Άγκυρα, 19 Απριλίου 2003 (18:15 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα Milliyet, δημοσιεύει δηλώσεις του τουρκοκύπριου πολιτικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υπογράμμισε ότι η πολιτική του Ντενκτάς προσέκρουσε σε τοίχο και ότι αποτελεί μεγάλη ευκαιρία το να επιλυθεί το Κυπριακό κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ε.Ε.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως κατά τη συνάντηση που θα έχει με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα δώσει το μήνυμα ότι επιθυμεί να διατηρηθεί το σχέδιο Annan και πρόσθεσε: «Θα αναφέρω στον κ. Σημίτη ότι η Κύπρος δεν θα ηρεμίσει εάν δεν επιτευχθεί λύση. Για να είναι μόνιμο το πλεονέκτημα που εξασφάλισαν οι Ελληνοκύπριοι, εντασσόμενοι στην Ε.Ε., θα πρέπει να βρεθεί λύση».

    Στη συνέχεια ο κ. Ταλάτ υπογράμμισε πως θα αναφέρει στον Έλληνα Πρωθυπουργό και τις εξής απόψεις: «Να επιλύσουμε το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της Προεδρίας της Ελλάδας. Μετά από σας αναλαμβάνει η Ιταλία η οποία δεν έχει σχέση με το Κυπριακό».

    Ο κ. Ταλάτ είπε τέλος πως θα ζητήσει από τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συμπεριληφθεί και η Τουρκική μεταξύ των γλωσσών της Ε.Ε. και να διατηρηθούν οι δύο από τις έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο που είχαν δοθεί για τους Τουρκοκυπρίους.

    [19] ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ

    Λευκωσία, 19 Απριλίου 2003 (17:50 UTC+2)

    Με την ευχή όπως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κώστας Σημίτης βοηθήσει στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων υποδέχθηκαν συγγενείς αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

    ''Προσδοκούμε σε εσάς για την ανεύρεση όλων των αγνοουμένων μας,'' είπε στον κ. Σημίτη, γυναίκα συγγενής αγνοούμενου, καλωσορίζοντας θερμά στην Κύπρο τον Ελληνα Πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Σημίτης εισερχόταν στην κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστου Παναγόπουλου, για την κοινή συνάντηση με αρχηγούς ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    (ΚΥΠΕ-ΜΠΕ)

    [20] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Τους βαθμούς της νίκης πήρε ο Πατραϊκός που κέρδισε στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β` Εθνικής την Καβάλα με 3-0. Στην Καλαμάτα η ομώνυμη ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Κέρκυρα.

    Τα σημερινά αποτελέσματα:

    Καλαμάτα-Κέρκυρα 0-0

    Πατραϊκός-Καβάλα 3-0

    Αύριο θα γίνουν τα παιχνίδια:

    Κασσάνδρα-Απόλλων Καλαμαριάς

    Πανηλειακός-Πανσερραϊκός

    Φωστήρας-Εθνικός Αστέρας

    Ατρόμητος Αθηνών-Χαλκηδόνα

    Αθηναϊκός-Απόλλων Αθηνών

    Παναιγιάλειος-Ολυμπιακός Βόλου.

    Η βαθμολογία: Χαλκηδόνα 55, Πανηλειακός 51, Καλαμαριά 50, Φωστήρας 41, Κέρκυρα 40, Εθνικός Αστέρας 38, Απόλλων Αθ. 36, Καλαμάτα 36, Πατραϊκός 35, Ατρόμητος 34, Πανσερραϊκός 34, Κασσάνδρα 32, Ολυμπιακός Βόλου 25, Καβάλα 10, Αθηναϊκός 50, Παναιγιάλειος 54.

    [21] Ο ΑΡΗΣ ΚΕΡΔΙΣΕ 2-1 ΤΗΝ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΤΟ ΧΑΡΙΛΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2003 (20:41 UTC+2)

    Ένα ακόμη βήμα για την έξοδό του στην Ευρώπη έκανε ο Αρης. Κέρδισε στο Χαριλάου την Προοδευτική με 2-1, σε αγώνα για την 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής.

    Ο Αρης ήθελε τη νίκη και τελικά την πήρε. Μπήκε δυνατά και προσπάθησε να αιφνιδιάσει την Προοδευτική. Από την άλλη η ομάδα της Αθήνας είχε ως κύριο μέλημά της να μην δεχθεί γκολ. Και το πέτυχε τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο. Στο 9΄ ο Κόης απέκρουσε κεφαλιά του Μορίς, ενώ στο 18΄ ο Σπέρτος στην αντεπίθεση δεν μπόρεσε να ξεγελάσει τον Λαμπάκη. Ετσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς γκολ.

    Στην επανάληψη μίλησε ο Μπράγκα που με ένα δυνατό σουτ στο 49' άνοιξε το σκορ για τους «κίτρινους» (1-0). Η ψυχρολουσία για τον Αρη ήρθε στο 77΄, όταν μετά από φάουλ του Νταγκουνάκη, ο Λαμπάκης έκανε άστοχη έξοδο, η μπάλα χτύπησε στο Νιρέν και κατέληξε στα δίχτυα του Αρη (1-1), ενώ το τελικό 2-1 διαμορφώθηκε με εκτέλεση φάουλ από τον Επαλέ.

    Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Καμινάρης. Κίτρινη κάρτα έδειξε στους Σιδηρόπουλο, Μπράγκα, Νταγκουνάκη, Σπέρτο, Καλλιμάνη και Αλμανίδη.

    ΑΡΗΣ: Λαμπάκης, Κατσιαρός, Σελάντερ, Μόρις, Νιρέν (80΄ Μαλούς), Επαλέ (80΄ Πανόπουλος), Μπασίρ (87΄ Καμπάνταης), Διγκόζης, Μπράγκα, Κολτσίδας, Κυζερίδης.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ: Κόης, Καλλιμάνης, Πουλόπουλος, Νταγκουνάκης, Σιδηρόπουλος, Γιαννενάκης, Μάγγος (71΄ Παπασταθόπουλος), Σπέρτος (64΄ Τσαγκαβέλης), Τάτσης, Προβίδας, Κουμεντάκος (88΄ Αλμανίδης).

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ- ΑΡΗΣ 84-80

    Κοζάνη, 19 Απριλίου 2003 (20:26 UTC+2)

    Μια ακόμη νίκη πέτυχε το απόγευμα ο Μακεδονικός. Κέρδισε τον Αρη στο κλειστό της Κοζάνης με 84-80 και έτσι επέστρεψε στις καλές εμφανίσεις μετά από αρκετό καιρό.

    Ο Μακεδονικός ήταν αυτός που κατάφερε να πάρει ένα μικρό προβάδισμα στα πρώτα λεπτά του αγώνα. Εχοντας σύμμαχο τον κόσμο κράτησε τη διαφορά, παρά την μεγάλη προσπάθεια των «κιτρίνων». Η ομάδα του Σβι Σερφ έφτασε ακόμη και στους +9 πόντους (27-18) λίγο μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Αρης βρήκε κάποιες λύσεις στην επίθεση από τους Στακ και Γκαγκαλούδη. Ομως δεν μπόρεσε να δημιουργήσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στον Μακεδονικό. Όλα αυτά μέχρι και τα τελευταία λεπτά του αγώνα, όπου ο Αρης κατάφερε όχι μόνο να ισοφαρίσει, αλλά να πάρει και ένα προβάδισμα τριών πόντων (72-75). Οι «πράσινοι» δεν κατέθεσαν τα όπλα και με επιθετικές αιχμές τους Χαρτ, Παπανικολάου και Παπαϊωακείμ ισοφάρισαν σε 79-79 και, τελικά, πανηγύρισαν τη νίκη με 84-80.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα: 21-16, 47-36, 63-58, 84-80.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ: Χαρτ 20 (3), Μπεχλιβάνης 2, Χαντλόγκτεν 21, Παπανικολάου 13 (1), Αβλίγιας 2, Νέντιτς 6, Κολώκας, Δέσπος 8, Δαλιάρης, Παπαϊωακείμ 12.

    ΑΡΗΣ: Σόλομον 20 (3), Γκρέγκοφ, Ραϊσεβιτς 6, Λάππας, Νικολαϊδης 1, Χαριτόπουλος 2, Γκαγκαλούδης 10 (1), Αγγέλοφ 8, Λικχολίτοφ 4, Στακ 20 (2), Γκργκατ 9.

    [23] ΔΥΣΚΟΛΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ (82-78) ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (20:03 UTC+2)

    Εστω και δύσκολα, η Νηαρ Ηστ κέρδισε με 82-78 το Ηράκλειο στο πλαίσιο της 22ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 ανδρών, συνεχίζοντας την μεγάλη προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στην κατηγορία.

    Η κρισιμότητα του αγώνα έκανε τους γηπεδούχους να μπουν από την αρχή δυνατά. Όχι μόνο για να πετύχουν τη νίκη, αλλά και για να καλύψουν την διαφορά των 13 πόντων του πρώτου παιχνιδιού. Και προς στιγμήν το πέτυχαν, αφού στο πρώτο δεκάλεπτο βρέθηκαν μπροστά στο σκορ με 31-17. Όμως σε αυτό το σημείο το Ηράκλειο αντέδρασε, ανέβασε την απόδοσή του και πλησίασε του γηπεδούχους στο σκορ.

    Καλύτερος παίκτης από τη Νηαρ Ηστ ήταν ο Νάκιτς που πέτυχε 26 πόντους, ενώ από το Ηράκλειο διακρίθηκε ο Οστιν με 34 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα του αγώνα ήταν: 31-18, 46-36, 61-53, 82-78.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Χρυσανθόπουλος, Σοφογιάννης, Μάγλος 14, Παπανικολόπουλος 7 (1), Νάκιτς 26 (2), Καϊμακόγλου 13, Ξανθόπουλος 11 (3), Καράγκουτης 11.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Σιούτης 3, Μπάτσικ 2, Μακρής 14 (4), Οστιν 34 (7), Κούβαρης 6, Μπένερμαν 10 (1), Χόρβατ 7 (1), Κρίτσαλος 2.

    [24] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΕΚ-ΙΩΝΙΚΟΣ 75-68

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (19:45 UTC+2)

    Τους βαθμούς της νίκης πήρε το απόγευμα η ΑΕΚ που κέρδισε στο ντέρμπι της Νέας Φιλαδέλφειας τον Ιωνικό με 75-68. Καλύτερος παίκτης από τους νικητές ήταν ο Ζήσης που πέτυχε 21 πόντους, ενώ από τον Ιωνικό κορυφαία απόδοση είχαν οι Αγιούσο και Καθρέλ που σημείωσαν από 20 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα της αναμέτρησης ήταν: 26-17, 42-29, 54-48, 75-68.

    ΑΕΚ: Μπλάκνεϊ 9 (1), Κρίσπιν, Ζήσης 21 (2), Ταπούτος 12, Χατζής 9, Κικίλιας 2, Αντιτς 16 (4), Πασχάλης, Μπετς 6.

    ΙΩΝΙΚΟΣ Ν.Φ.: Μποσγανάς, Μποζίκας 8 (1), Αλιμπέγκοβιτς 3 (1), Μάρκοβιτς 15, Αγιούσο 20 (5), Βετούλας 2, Κοχ, Κέκελης, Καθρέλ 20.

    [25] Η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚ ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ

    Τεχεράνη, 19 Απριλίου 2003 (15:37 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι στην περίπτωση που το Ιράκ αποσυρθεί από τον ΟΠΕΚ ''μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα συνέφερε απολύτως κανέναν'', διατύπωσε ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Μπιγιάν Ναμντάρ Ζανγκενεχ.

    "Συμφέρει και το Ιράκ άλλωστε να παραμείνει στους κόλπους του ΟΠΕΚ'' τόνισε ο ιρανός αξιωματούχος, ολοκληρώνοντας με την παρέμβασή του τις εργασίες της διεθνούς ενεργειακής διάσκεψης. Θέματα της διάκεψης που έγινε στην Τεχεράνη, ήταν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

    Καταλήγοντας ο ιρανός υπουργός Πετρελαίου, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "σε βραχυπρόθεσμη βάση, μία ιρακινή απόσυρση από τον ΟΠΕΚ δεν θα είχε αρνητικά αποτελέσματα στην διεθνή αγορά του πετρελαίου, αλλά μακροπρόθεσμα ''δεν θα συνέφερε κανέναν απολύτως''.

    [26] ΟΡΓΙΟ ΦΗΜΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΑΝΤΑΜ ΧΟΥΣΕΪΝ

    Βαγδάτη, 19 Απριλίου 2003 (13:21 UTC+2)

    Οργιάζουν οι φήμες για την τύχη του πρώην Ιρακινού ηγέτη, καθώς το απόγευμα της Παρασκευής, η τηλεόραση του Abu Dabi μετέδωσε βίντεο, στο οποίο εμφανίζεται ο Σαντάμ να περπατά στους δρόμους της Βαγδάτης και να δέχεται τις επευφημίες του πλήθους, μαζί με τον δευτερότοκο γιο του Κουσάι. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δορυφορικού δικτύου, οι εικόνες ελήφθησαν στις 9 Απριλίου, ημέρα κατά την οποία τα αμερικανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    Σε περίπτωση που το βίντεο είναι αληθινό και δεν πρόκειται για έναν από τους πολλούς σωσίες του Σαντάμ, αποτελεί απόδειξη ότι ο Ιρακινός πρόεδρος εξακολουθεί να είναι ζωντανός.

    Εκτός όμως από τις εικόνες του Σαντάμ, το Abu Dabi μετέδωσε και ένα ηχογραφημένο μήνυμα του Χουσεΐν, στο οποίο ο καλεί το λαό του Ιράκ σε Ιερό Πόλεμο κατά των Αμερικανών και τονίζει ότι οι Ιρακινοί θα νικήσουν την κατοχή.

    Μέχρι στιγμής, παραμένει αδιευκρίνιστη η ημερομηνία κατά την οποία ηχογραφήθηκε το μήνυμα, ενώ σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, που το αναμετέδωσε, περιέχει φραστικά λάθη και θορύβους, από τα οποία προκύπτει ότι είναι πιθανόν να ηχογραφήθηκε κατά τη διαφυγή του Σαντάμ από το Ιράκ.

    Σύμφωνα πάντως με τον Λευκό Οίκοι, το βίντεο του Abu Dhabi δεν δίνει καμία ένδειξη για την τύχη του Σαντάμ Χουσεΐν, η οποία, όπως είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κλερ Μπιουκάναν, παραμένει αδιευκρίνιστη.

    Και ενώ βασικό ζητούμενο για τις Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις παραμένει ο εντοπισμός του Σαντάμ, οι συλλήψεις στενών του συνεργατών συνεχίζονται. Μετά τους δύο ετεροθαλείς αδελφούς του Ιρακινού προέδρου, την Παρασκευή, Κούρδοι αντάρτες συνέλαβαν, κοντά στη Μοσούλη και τον πρώην υπουργό Πετρελαίων του Ιράκ.

    Πρόκειται για τον Σαμίρ Αμπούλ Αζίζ, ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα των Αμερικανών με τους 55 καταζητούμενους Ιρακινούς, ο οποίος παραδόθηκε ήδη στις δυνάμεις της αμερικανο-βρετανικής συμμαχίας.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Αμερικανικής Κεντρικής Διοίκησης στο Κατάρ, ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρούκς, νωρίτερα Αμερικανοί στρατιώτες συνέλαβαν περίπου 30 Ιρακινούς μαχητές και κατέστρεψαν οκτώ στρατιωτικά οχήματα έπειτα από ανταλλαγή πυρών βόρεια της Βαγδάτης.

    Παράλληλα, οι ειδικές δυνάμεις των Αυστραλών στο Ιράκ βρήκαν 51 μαχητικά αεροσκάφη Mig που ήταν κρυμμένα σε αεροδρόμιο στο δυτικό Ιράκ, δήλωσε ο Αυστραλός στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Μαρκ Ελιοτ.

    [27] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΑΝΑΜΕΙΞΗ ΤΟΥ ΟΗΕ Η ΚΟΥΒΑ

    Αβάνα, 19 Απριλίου 2003 (13:12 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέψει σε αντιπρόσωπο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να επισκεφθεί την χώρα.

    Σε συνέντευξη τύπου στην Αβάνα, ο υπουργός εξωτερικών της χώρας, Φελίπε Περέζ Ροκ, δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για αυτήν την αποστολή παρά την έγκριση σχετικού ψηφίσματος από τα Ηνωμένα Έθνη.

    Η κυβέρνηση της χώρας θεωρεί ότι πέτυχε ηθική νίκη καθώς το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν αναφέρει τις συλλήψεις 76 αντικαθεστωτικών ούτε την εκτέλεση τριών πειρατών στις αρχές του μήνα.

    Ο κύριος Περέζ Ροκ πρόσθεσε ότι η Κούβα δεν φοβάται περαιτέρω κυρώσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    «Μετά από 44 χρόνια κουβανικής επανάστασης μπορούμε να αντέξουμε τα πάντα» είπε ο υπουργός εξωτερικών της Κούβας.

    [28] ΣΤΟΥΣ 81 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ SARS ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

    Χονγκ Κονγκ, 19 Απριλίου 2003 (13:08 UTC+2)

    Στους 81 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από το σύνδρομο SARS στο Χονγκ Κονγκ, ύστερα από τη σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, ότι ακόμη 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ υπάρχουν και 31 νέα κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων δύο μεταξύ του ιατρικού προσωπικού. Συνολικά νοσηλεύονται 109 άτομα

    Ο συνολικός αριθμός αυτών που έχασαν τη ζωή τους από τη συγκεκριμένη ασθένεια κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες στο Χονγκ Κονγκ, είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο, ενώ σημειώνεται ότι τα συνολικά κρούσματα, φθάνουν σε 1.358.

        

    [29] ΠΛΗΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ

    Αβάνα, 19 Απριλίου 2003 (13:06 UTC+2)

    Θύελλα διαμαρτυριών προκάλεσε στη Ρωσία η δολοφονία του βουλευτή Σεργκέι Γιουσένκοφ, ενός εκ των προέδρων του κόμματος Φιλελεύθερη Ρωσία. Ο Σεργκέι Γιουσένκοφ πυροβολήθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οποίαν έμενε στη Μόσχα. Είναι ο ένατος Ρώσος βουλευτής που δολοφονείται τα εννέα τελευταία χρόνια.

    Καμία από τις δολοφονίες αυτές δεν έχει εξιχνιασθεί. Πολλοί πολιτικοί και δημοσιογράφοι στη Ρωσία χαρακτηρίζουν "πολιτική" τη δολοφονία του Σεργκέι Γιουσένκοφ.

    Ένας βουλευτής του ιδίου κόμματος με τον Γιουσένκοφ, ο Γιούλι Ριμπακόφ, εικάζει πως μπορεί ο συνάδελφός του να πλήρωσε με τη ζωή του τις προσπάθειες που κατέβαλλε για να δείξει ότι οι μυστικές υπηρεσίες ενέχονταν σε βομβιστικές επιθέσεις που είχαν γίνει σε πολυκατοικίες το 1999--την ευθύνη για τις οποίες είχαν επιρρίψει οι αρχές σε Τσετσένους αντάρτες.

    Μετά τις επιθέσεις αυτές η ρωσική κοινή γνώμη δέχτηκε σχεδόν με ενθουσιασμό την επιστροφή των ρωσικών στρατευμάτων στην Τσετσενία. Ένας άλλος εκ των προέδρων του κόμματος Φιλελεύθερη Ρωσία, ο Βίκτορ Ποχμέλκιν, λέγεται πως δήλωσε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα του Γιουσένκοφ ήταν ο Ρώσος μεγιστάνας Μπόρις Μπερεζόβσκι, αλλά έσπευσε να προσθέσει πως δεν τολμά να διανοηθεί ότι οι διαφωνίες αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη δολοφονία του Γιουσένκοφ.

    Ο ίδιος ο Μπερεζόβσκι δήλωσε στην εφημερίδα ¨Κόμερσαντ" ότι όποιες διαφωνίες κι αν είχε με τον δολοφονηθέντα βουλευτή, ο Σεργκέι Γιουσςένκοφ ήταν σύντροφός του και η δολοφονία του τον έχει συγκλονίσει.

    Το κόμμα Φιλελεύθερη Ρωσία ιδρύθηκε το 2002 με την πολιτική και οικονομική υποστήριξη του Μπερεζόβσκι.

    Ο Γιουσένκοφ δολοφονήθηκε λίγες ώρες μετά την άδεια που είχε πάρει το κόμμα του από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για να κατέλθει στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

    [30] ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΩΝ GATHERING ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Λάρισα, 19 Απριλίου 2003 (18:13 UTC+2)

    Η Warcry Productions & Promotions παρουσιάζει το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της χρονιάς που θα πραγματοποιηθεί στην πόλη της Λάρισας τη Δευτέρα 21 Απριλίου στο «Μύλο 1927», στις 8.30 μ.μ.

    Το πενταμελές σχήμα από την Oλλανδία, μετά από μια πορεία δεκατεσσάρων ετών και με επτά άλμπουμ στο ενεργητικό του, κατάφερε να κερδίσει μία μεγάλη μερίδα οπαδών σε ολόκληρο τον κόσμο.

    Oι Gathering, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς ροκ σκηνής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του καινούριου δίσκου...

    [31] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΟΥΛΙΤΖΕΡ ΣΕ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (12:52 UTC+2)

    Ο βραβευμένος ομογενής συγγραφέας Τζέφρυ Ευγενίδης βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου στα ελληνικά. "Νιώθω περισσότερο επηρεασμένος από τον Οβίδιο και τις μεταμορφώσεις του παρά από τον "Ορλάντο" της Βιρτζινια Γουλφ" δήλωσε ο Τζέφρυ Ευγενίδης, κι ίσως αυτό αιτιολογεί πλήρως τις διαδρομές που ακολούθησε προκειμένου να συνθέσει το "Μiddlesex" που του χάρισε το βραβείο Πούλιτζερ.

    "Ανέτρεξα στο ελληνοαμερικανικό μου κύτταρο γιατί με βοηθούσε να εξυπηρετήσω την ιδέα του βιβλίου" είπε ευθύς εξαρχής, ωστόσο ας μη φανταστούμε μια συνηθισμένη ιστορία ξεριζωμένων Ελλήνων που φτάνουν στην Αμερική να συναντήσουν το όνειρο της καλύτερης ζωής. Γιατί ο Τζέφρυ Ευγενίδης στήνει μια ιστορία πολλαπλών επιπέδων, που επιπλέον μπορεί να αναγνωστεί ως ένα κοινωνιολογικό σχόλιο πάνω στον άνθρωπο και στις κοινωνίες του κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα. Βιβλίο "για τις ταυτότητες και για τις κάθε είδους διαχωριστικές γραμμές" το χαρακτήρισε χθες ο δημιουργός του, "μυθιστόρημα για λάθος ταυτότητες" το παρουσίασε ο Ντίνος Σιώτης.

    Ο ίδιος ο συγγραφέας στο παρελθόν έχει θέσει επακριβώς τα όρια και τους άξονες του μυθιστορήματός του λέγοντας ότι ήθελε να γράψει ένα "απομνημόνευμα βασισμένο στο μύθο για τα ερμαφρόδιτα πλάσματα. Αυτό με οδήγησε σε άλλα ερμαφρόδιτα πλάσματα της ιστορίας της λογοτεχνίας, όπως ο Τειρεσίας. Ο ερμαφροδιτισμός με οδήγησε στον κλασικισμό, ο κλασικισμός στον ελληνισμό και ο ελληνισμός στην οικογένειά μου".

    Ο Τζέφρυ Ευγενίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ του 1960, γευόμενος την "παρακμή του αμερικανού ονείρου και της αμερικανικής μεγαλούπολης" όπως έχει πει χαρακτηριστικά. Πριν τρία χρόνια εγκατέλειψε την Αμερική και ζει πλέον στο Βερολίνο.

    Εκεί τοποθετεί και τον αφηγητή του Μiddlesex, "σε μια πόλη που έζησε την πολιτική διαίρεση και από κει μας μεταφέρει μέσα από την ελληνοτουρκική διαφορά της δεκαετίας του ΄20 στο Ντιτρόιτ και τις διαφορές των λευκών και των μαύρων". Ο ήρωάς του είναι ένας άνθρωπος ανάμεσα στα δύο φύλα. Όπως λεει μάλιστα ο συγγραφέας "ηθελα να έχω έναν ήρωα με σάρκα και οστά και όχι ένα πρόσωπο κατασκεύασμα της φαντασίας".

    [32] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2003 (12:50 UTC+2)

    Αντιπολεμική έκθεση, με τον ιδιότυπο τίτλο ΧAR(T) φιλοξενεί η γκαλερί "Ηως" στην οδό Χέυδεν, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή επτά συνολικά καλλιτεχνών που διαδηλώνουν με τα έργα τους την αντίθεσή τους στο πόλεμο.

    Γιατί μπορεί ο πόλεμος στο Ιράκ να βρίσκεται στο τέλος του όμως φαίνεται οτι πολλά είναι τα μέτωπα που παραμένουν ανοιχτά. Ο Κοσμάς Λιλικάκης, ο Χάρης Κοντοσφύρης, ο Διονύσης Ματαράγκας, ο Μανώλης Μεραμπελιώτης, η Μαρία Πεσματζόγλου, ο ¶γγελος Σκούρτης και ο Τέλης Φατσέας είναι εκείνοι που αφηγούνται με το δικό τους τρόπο τις καταστάσεις ενός πιθανού πολέμου...

    Και στο «Φούρνο»

    Στο ίδιο μήκος κύματος μια ακόμη καλλιτεχνική πρόταση - πρόκληση θα μας φέρει τη Μεγάλη Δευτέρα, στις 9.30 μ.μ., στο "Φούρνο", για να παρακολουθήσουμε έργα βίντεο με θέμα τον πόλεμο, τη βία, την προσφυγιά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναλυτικά: Βουβούλα Σκούρα, "Φιλοκτήτης", βασισμένος στο ομώνυμο έργο του Χάινερ Μίλλερ, Κυριάκος Κατζουράκης, "Ο δρόμος προς τη Δύση", ένα πάντρεμα φιξιόν και ντοκυμαντέρ με τη συμμετοχή της Κάτιας Γέρου, Μάνθος Σαντοριναίος, "Τα νέα", με αφορμή τον πόλεμο του Κόλπου το βίντεο αναπαράγει στίχους του Νικ Κέηβ, Νίκος Γιαβρόπουλος, "Το πορτραίτο της Δύσης", ένα σχόλιο για την επόμενη της 11ης Σεπτεμβρίου, Ελένη Μυλωνά, "Αμνός 2003", μια προσωπική ματιά πάνω στις σημερινές ανθρώπινες συνθήκες, Αβραάμ Παπαβραμόπουλος, "Βίντεοφον", καταγγελία για τα μεθεόρτια του κάθε πολέμου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

    [33] ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟ ΑΝ CLUB

    Αθήνα, 18 Απριλίου 2003 (21:18 UTC+2)

    Ο δεύτερος Μουσικός Μαραθώνιος ζωής πραγματοποιείται αυτό το Σάββατο στη σκηνή του AN Club στα Εξάρχεια με τα σημαντικότερα ροκ σχήματα να παίζουν αφιλοκερδώς για έναν συνάνθρωπό μας παραδίδοντας σε καιρούς δύσκολους- μαθήματα ειλικρινούς αγάπης.

    Πάνω από 20 ελληνικά ροκ σχήματα, ανάμεσα στα οποία είναι οι Invisible Surfers, οι Deus Ex Machina, οι Rockin' Bones και οι Aέρα Πατέρα, θα τραγουδήσουν το Σάββατο για την Ερη Τσάφου, μία άπορο συνάνθρωπό μας που ταλαιπωρείται για περισσότερα από 15 χρόνια από μια σπάνια μορφή καρκίνου (λέμφωμα) και πρέπει επειγόντως πλέον να μεταβεί σε ίδρυμα των ΗΠΑ για να χειρουργηθεί.

    Ο Μουσικός Μαραθώνιος Ζωής θα αρχίσει στις 3 το μεσημέρι και η τιμή του εισιτηρίου είναι 10 ευρώ. Σημειώνεται ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να συνεισφέρουν καταθέτοντας χρήματα στο λογαριασμό: ALPHA BANK: ΖΩΗ Σ'ΑΓΑΠΩ 994-00-2786002099


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 19 April 2003 - 18:13:56 UTC