Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-25

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ
  • [02] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
  • [03] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [04] ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΑΕ
  • [05] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΜΕΚΙΔΟΥ
  • [06] ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [07] ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [08] ΒΑΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ
  • [09] ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
  • [10] ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η "TELLAS"
  • [11] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
  • [12] ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
  • [13] ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [14] ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ 2003"
  • [15] ΚΟΝΤΡΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [16] ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ
  • [18] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΦΙΣΕΡ - ΓΙΑΚΙΣ
  • [19] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ
  • [20] ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ
  • [21] ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ- ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1-2
  • [23] Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ Ο Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
  • [25] ΓΑΛΛΙΑ: ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ
  • [26] ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΖΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2012
  • [27] Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [28] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [29] ΣΥΝΕΛΦΘΗ ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ
  • [30] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
  • [31] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "322+1" ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ
  • [32] «ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

  • [01] ΡΕΠΠΑΣ: ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Ναύπλιο, 25 Ιανουαρίου 2003 (00:02 UTC+2)

    Εντυπωσιακά παραγωγική χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας τη συζήτηση που διεξήχθη στην Ατυπη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας της Ε.Ε. στο Ναύπλιο για τα μεγάλα θέματα που αφορούν την κεφαλαιώδους σημασίας πολιτική της απασχόλησης και την πολιτική κοινωνικής προστασίας.

    "Συμφωνήσαμε οι υπουργοί εκπρόσωποι των κρατών μελών και οι άλλοι επικεφαλής των αντιπροσωπειών, ότι 3 είναι οι σημαντικοί στόχοι που πρέπει να αποτελέσουν την επικεφαλίδα της νέας αναθεωρημένης ευρωπαϊκής στρατηγικής για την απασχόληση.

    Πλήρης απασχόληση, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας δηλαδή. Ποιότητα και παραγωγικότητα στην εργασία. Δημιουργία και λειτουργία μιας αγοράς εργασίας, η οποία προάγει την κοινωνική ένταξη και την ενσωμάτωση", τόνισε ο κ. Ρέπππας στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου.

    "Οι προτεραιότητες που είχαν τεθεί στη δική μας εισήγηση και απ' όλα τα κράτη μέλη, αποδείχθηκε ότι ήταν και δικές τους προτεραιότητες, μεταξύ των άλλων αφορούν την ενίσχυση των πολιτικών επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο, είναι ιδιαίτερος και κρίσιμος εδώ ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

    Δεύτερον, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των μικρών και μεσαίων, των οικογενειακών επιχειρήσεων. Τρίτον, τη μετατροπή της αδήλωτης εργασίας και της παραοικονομίας σε νόμιμη απασχόληση, σε νόμιμη οικονομική δραστηριότητα.

    Τέταρτον, την ενεργό ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού, που προκύπτει από τις μεταναστευτικές ροές στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία.

    Επίσης την ώθηση των γυναικών να επιλέξουν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας και βεβαίως τη στήριξη των εργαζομένων μεγαλύτερης ηλικίας, ώστε να μην αποκλείονται από την αγορά εργασίας και τη διασύνδεση της εργασίας με την κοινωνική προστασία.

    Δηλαδή η εργασία να είναι ανταποδοτική, να αμείβεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε κάποιος πολίτης να μην είναι εργαζόμενος φτωχός, ν' αξίζει να εργάζεται και να απολαμβάνει το μόχθο της εργασίας του και στην αμοιβή του", υπογράμμισε.

    Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι το μεγάλο θέμα επίσης της ισορροπίας ανάμεσα στην ευελιξία και την ασφάλεια για τον εργαζόμενο στην αγορά εργασίας υπήρξε θέμα συζήτησης. "Κοινή είναι η θέση όλων ότι πρέπει να επιτύχουμε τον άριστο συγκερασμό για την λειτουργία επιχειρήσεων που είναι αρκούντως ευέλικτες για να μπορούν να προσαρμόζονται εύκολα στις ραγδαίες εξελίξεις, χωρίς να χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους και ταυτοχρόνως πολίτες, εργαζόμενοι που είναι ασφαλείς. Διαπιστώνουν στην πράξη ότι τα δικαιώματά τους τυγχάνουν προστασίας", είπε.

    Το ζητούμενο της συμφωνίας για μετρήσιμους στόχους και δείκτες τέθηκε στη συζήτηση, αλλά τελικά έμεινε ανοικτό, είπε ο κ. Ρέππας.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, τόνισε ότι επαναλήφθηκε η επιλογή να ακολουθηθούν πολιτικές ισόρροπης υποστήριξης και εφαρμογής των τριών αρχών, που για πρώτη φορά διατυπώθηκαν στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λάακεν, επάρκεια, βιωσιμότητα, προσαρμοστικότητα των συστημάτων Κοινωνικής Ασφάλισης. "Πιστεύουμε ότι η μονομερής προσέγγιση σε αυτό τον τομέα θα καταδείξει ότι η πολιτική, γι' αυτό το πολύ σημαντικό και πολυσύνθετο θέμα όπως είναι οι συντάξεις θα είναι αποτελεσματική", είπε.

    Αναφορικά με τη μεγάλη συμμετοχή στις διαδηλώσεις στο Ναύπλιο, επισήμανε ότι είναι ευχάριστη, γιατί εμπλουτίζει και συμπληρώνει την παράδοση της Ευρώπης, τις διεργασίες, τις διαδικασίες της Ευρώπης, στην κατεύθυνση να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, ο καθένας από τη δική του πλευρά και με το δικό του γόνιμο τρόπο, μια καλύτερη κοινωνία για όλους μας.

    "Δεν είμαστε αντίθετοι, αλλά πιστεύουμε ότι συμπληρώνονται οι εργασίες του Συνεδρίου μας με τη συμμετοχή των πολιτών σε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες όπου με τρόπο υπεύθυνο διατυπώνουν τις δικές τους θέσεις", είπε.

    [02] ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2003 (11:57 UTC+2)

    Aπό το εάν υπάρξει απόφαση του OHE ή όχι για στρατιωτική επέμβαση στο Iράκ, θα εξαρτηθεί και η ελληνική συμμετοχή, δήλωσε, στους βουλευτές του ΠAΣOK, ο υπουργός Eξωτερικών.

    «H Eλλάδα έχει πει ότι εάν, βεβαίως, υπάρχει απόφαση του OHE για μια στρατιωτική παρέμβαση, τότε θα έχει τη δυνατότητα μιας πιθανής μεγαλύτερης συμμετοχής, αλλά σε καμία περίπτωση πολεμική συμμετοχή, είπε χαρακτηριστικά. Eάν δεν υπάρξει απόφαση του OHE και αυτό το έχουμε διαμηνύσει και στους Aμερικάνους -αλλά είμαι σίγουρος και πάρα πολλοί άλλοι εταίροι και στο NATO και στην EE έχουν κάνει το ίδιο- θα είναι πάρα πολύ περιορισμένη η συμμετοχή μας.

    Εναέριος χώρος

    Δεν θα αποκλείσουμε τον εναέριο χώρο μας, αυτό θα το επιτρέψουμε, να περάσουν από τον εναέριο χώρο μας, οπωσδήποτε θα υπάρχει κάποιο διαμετακομιστικό κέντρο στη βάση της Σούδας και ίσως να υπάρξει και μία φρεγάτα από μακριά, όπως υπήρχε και πριν. Aλλά δεν νομίζω να υπάρξει μια οποιαδήποτε άλλη εμπλοκή από ελληνικής πλευράς».

    Oπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ως προεδρία της EE οφείλουμε μεν να έχουμε μια ισορροπιστική θέση μεταξύ των «15», ηγούμαστε, όμως, των προσπαθειών ακριβώς για να αποφευχθεί ο πόλεμος.

    Yπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Eξωτερικών:

    «Για το Iράκ, πιστεύω ότι γίνεται μια καταρχήν εσωτερική μάχη εντός των Hνωμένων Πολιτειών, μια διαφορετική θέση του Kόλιν Πάουελ και μια διαφορετική θέση της Pάις και του Pάμσφελντ και του Γούλφοβιτς. Tην Tρίτη που μας έρχεται, ο Mπους θα κάνει το διάγγελμά του, το λεγόμενο State of the Union, η κατάσταση των Hνωμένων Πολιτειών, στο οποίο θα πει οπωσδήποτε για το Iράκ.

    H τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από πλευράς Hνωμένων Πολιτειών -και μετά την πίεση που υπήρξε και από την Eυρώπη και από τη Διεθνή Kοινότητα- είναι να υποστηρίζει τον OHE, αλλά να προετοιμάζεται για πόλεμο. H αιτιολόγηση αυτής της θέσης είναι ότι η προετοιμασία του πολέμου είναι αυτό που θα συμβάλει στη συμμόρφωση του Σαντάμ Xουσεΐν στις αποφάσεις του OHE και άρα είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε τον πόλεμο.

    Παράλληλα, όμως, με 150.000 στρατό των HΠA, στον Kόλπο, θα πρέπει να έχει έναν ισχυρό λόγο και ο Mπους, πολιτικά, τουλάχιστον, εσωτερικά, να μπορεί να τους αποσύρει χωρίς να προχωρήσει σε μία σύγκρουση με το Iράκ. Aρα, λοιπόν, έχει βάλει και ο Mπους τον εαυτό του σε μια θέση που δεν είναι απλή πολιτικά και που, αξιολογώντας και τις εσωτερικές καταστάσεις και την εσωτερική διαμάχη, μπορεί να συρθεί ή να αποφασίσει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για πόλεμο.

    Aπό πλευράς καιρικών συνθηκών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια, παρά τους επόμενους 1- 2 μήνες το πολύ, να γίνει μια τέτοια επιχείρηση. Aρα, το περιθώριο για διαφορετικές αποφάσεις, το περιθώριο εν πάση περιπτώσει για το αν μπορεί να κάνει πόλεμο ή όχι είναι μικρό χρονικά. H EE έχει καταφέρει, βεβαίως, να έχει μέχρι τώρα μια βάση κοινής θέσης, χωρίς να συμφωνεί σε όλα για τα διάφορα σενάρια.

    Οι στόχοι της προεδρίας

    Στόχος μας ως προεδρία είναι δύο πράγματα: Πρώτα από όλα, να υπάρξει κοινή θέση της EE κι αν γίνεται να αποτραπεί ο πόλεμος ή τουλάχιστον να αποτραπεί ένας πόλεμος που δεν έχει καμία ουσιαστική νομιμοποίηση. Aν πράγματι μπορούσε να νομιμοποιηθεί και από τον OHE, επειδή υπήρχαν πολύ σοβαρά στοιχεία στο Iράκ, ίσως η EE -δεν λέω για τη θέση μας ως Eλλάδα- να μπορούσε να δεχτεί να στηρίξει μια απόφαση του OHE, που θα έλεγε για μια στρατιωτική επιχείρηση.

    Όταν, όμως, στη συζήτηση, που είχαμε το πρωί, ο Eλ Mπαραντέι μιλάει ότι κατά πάσα πιθανότητα δεν υπάρχει δυνατότητα πυρηνικού εξοπλισμού, ο Mπλιξ έχει μεγαλύτερες αμφιβολίες, αλλά δεν έχει βρει κάτι, και λέει «ότι μπορεί να υπάρχουν όπλα, αλλά δεν τα έχω βρει, δεν τα έχω δει εγώ», είναι πολύ δύσκολο να στηρίξει κανείς έναν πόλεμο σε μια τέτοια έκθεση. H λογική αντιμετώπιση θα ήταν να συνεχιστεί η έρευνα για ένα χρονικό διάστημα ακόμα, όσο χρειάζονται οι επιθεωρητές για να επιβεβαιώσουν είτε το ένα είτε το άλλο. Nα υπάρχει μία καθαρή εικόνα για το αν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής, αν συνεργάζεται ο Σαντάμ Xουσεΐν ή όχι.

    Δεν έχουμε ψευδαίσθηση

    Eμείς θα κάνουμε προσπάθεια για την επίτευξη συναίνεσης, τη Δευτέρα, και την ανάληψη κάποιων πρωτοβουλιών, ώστε να μπορεί να αποφευχθεί ο πόλεμος στο Iράκ.

    Δεν έχουμε, όμως, ψευδαισθήσεις, αν το αποφασίσει η Aμερική για τον άλφα ή βήτα λόγο, ότι εμείς μπορούμε να το αποτρέψουμε. Kαι δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αν η Aμερική το αποφασίσει δεν θα υπάρξει και κάποια τουλάχιστον διχόνοια στην EE για τη στάση μας. Oι Eγγλέζοι από τη μια μεριά, πολλές άλλες χώρες από την άλλη».

    [03] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2003 (08:01 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι όσο περνούν οι ημέρες θα εντείνονται οι πιέσεις προς τις δύο πλευρές, προκειμένου να αποδεχθούν κάποιες οριακές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, σε δηλώσεις του από κοινού με τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ.

    Εμείς πρέπει να δείξουμε στην διεθνή κοινότητα ότι είμαστε σταθερά υπέρμαρχοι μιας λειτουργικής βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Χθες το πρωί, ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό .

    [04] ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΑΕ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2003 (10:22 UTC+2)

    Τον κώδωνα του κινδύνου για αρκετές ΠΑΕ που βρίσκονται αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο ανάκλησης της άδειάς τους, κρούει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Θεοδώρου.

    Χθες, δεν δόθηκε τελικά στη δημοσιότητα το πόρισμα για τους ελέγχους των Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιρειών από το Υπουργείο Ανάπτυξης γιατί, όπως δήλωσε ο υφυπουργός ο έλεγχος δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι την Πέμπτη.

    Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση του υφυπουργού σοβαρός αριθμός από τις ΠΑΕ έχει διαπιστωθεί, από τους μέχρι τώρα ελέγχους, ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

    "Οι ΠΑΕ αυτές δεν διαθέτουν επαρκή ίδια κεφάλαια με αποτέλεσμα να τίθεται θέμα ανάκλησης της άδειας σύστασής τους. Θα στείλουμε χαρτί σε αυτές με το οποίο θα τις υποχρεώνουμε να συμμορφωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αν δεν το κάνουν είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ανάκληση της άδειάς τους. Να διευκρινίσουμε πως ό,τι ισχύει για όλες τις ανώνυμες εταιρείες ισχύει και για τις ΠΑΕ. Τα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους είναι πιο δυσμενή σε σύγκριση με τα προηγούμενα δύο χρόνια" προσέθεσε ο υφυπουργός.

    [05] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΤΣΕΜΕΚΙΔΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (17:42 UTC+2)

    Στον εισαγγελέα οδηγούνται ο Αλέξανδρος Αλεξούδης, 41 ετών, και ο Αργύρης Σκουτέλας, 31 ετών, οι οποίοι ομολόγησαν ότι δολοφόνησαν την 26χρονη Λευκοθέα Τσεμεκίδου, στο ενεχυροδανειστήριο του πατέρα της, στην οδό Εγνατίας 12 στη Θεσσαλονίκη.

    Το αποτρόπαιο έγκλημα που έγινε στις 22 Φεβρουαρίου 2001 με αποκλειστικό κίνητρο τη ληστεία, εξιχνιάστηκε μόλις σήμερα με τη σύλληψη και την ομολογία των δύο δραστών, κατοίκων, Αιγείρου Κομοτηνής.

    Στα σπίτια των δραστών βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητες χρυσαφικών, τα οποία εξετάζεται αν είναι μέρος όσων αφαίρεσαν από το ενεχυροδανειστήριο της άτυχης κοπέλας ή είναι προϊόντα άλλων ληστειών.

    Οι δράστες είχαν εισβάλλει το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου στο κατάστημα της άτυχης κοπέλας και αφού τη χτύπησαν με μαχαίρι 16 φορές στο στήθος και το λαιμό αφαίρεσαν από το ενεχυροδανειστήριο χρυσαφικά αξίας 7 εκατ. δρχ. και 750.000 δρχ. σε μετρητά.

    Όπως ομολόγησαν οι δράστες είχαν προσχεδιάσει τη δολοφονία, καθώς αρκετές μέρες πριν ένας εκ των δυο εμφανιζόταν ως πελάτης και έκανε συναλλαγές, γνωρίζοντας έτσι το θύμα και το χώρο.

    [06] ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (17:38 UTC+2)

    Ένα νέο πολιτιστικό φορέα το Κέντρο Εκκλησιαστικής Μουσικής-Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή (ΚΕΜ) απέκτησε η Θεσσαλονίκη. Ο νέος φορέας όπως ανέφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος έχει τη μορφή αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας και ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Πανεπιστημιακής Βυζαντινής Χορωδίας, της Εταιρίας Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

    Το ΚΕΜ χρηματοδοτείται από το υπουργείο Πολιτισμού με το ποσό των 74.000 ευρώ βάσει της προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψαν ο υπουργός Πολιτισμού και ο πρόεδρος του ΚΕΜ Δ. Παπαδόπουλος. «Μία παλιά σκέψη που ωρίμασε μετά από καιρό έγινε πραγματικότητα με την ίδρυση του Κέντρου Εκκλησιαστικής Μουσικής και της Βυζαντινής Λειτουργικής Σκηνής. Η πόλη όφειλε να δημιουργήσει τη Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή» είπε ο κ Βενιζέλος ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το υπουργείο Πολιτισμού ενθαρρύνει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες και διασφαλίζει τη χρηματοδότηση του φορέα.

    Σύμφωνα με το καταστατικό του οι δραστηριότητες του ΚΕΜ αφορούν δύο παραμέτρους: την επιστημονική και την καλλιτεχνική. Το επιστημονικό έργο του ΚΕΜ περιλαμβάνει: Την έρευνα του βυζαντινού μέλους τόσο από πλευράς της πλούσιας χειρόγραφης παράδοσης όσο και από πλευράς μουσικολογικού έργου. Την έκδοση μεγάλης επιστημονικής σειράς με εκδόσεις μουσικών και επιστημονικών μελετών που αφορούν το βυζαντινό μουσικό πολιτισμό. Την έκδοση, στο πλαίσιο μιας ευρείας συνεργασίας Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και ερευνητών, επιστημονικού περιοδικού το οποίο θα φιλοξενεί μουσικές και μουσικολογικές εργασίες της βυζαντινής αλλά και της ανατολικής εν γένει μουσικής. Την παραγωγή σειράς δίσκων ακτίνας του μεταβυζαντινού ρεπερτορίου με επιστημονικά κείμενα και σχόλια. Τη λειτουργία Αρχείου Βυζαντινής Μουσικής και Βιβλιοθήκης για τη διαφύλαξη, ταξινόμηση και αξιοποίηση κάθε είδους υλικού της βυζαντινής μουσικής όπως είναι τα μουσικά χειρόγραφα, οι φωνογραφήσεις, οι ηχογραφήσεις και οι ποικίλες μουσικές εκδόσεις. Τη λειτουργία Εργαστηρίου Ψαλτικής με σύγχρονα μέσα τεχνολογίας για τη προώθηση συγκεκριμένων εφαρμογών του επιστημονικού και καλλιτεχνικού έργου. Την οργάνωση και υποστήριξη ειδικών επιμορφωτικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων και συνεδρίων.

    Το καλλιτεχνικό έργο του ΚΕΜ αφορά: Τη δημιουργία καλλιτεχνικού τομέα οργάνωσης και εξάσκησης μουσικών συνόλων βυζαντινής μουσικής. Με την ονομασία Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή προσδιορίζεται η αυθεντική έκφραση του βυζαντινού μέλους που εντοπίζεται κυρίως στις ιερές ακολουθίες και το λειτουργικό τυπικό της ορθόδοξης λατρείας.

    Η Βυζαντινή Λειτουργική Σκηνή προωθεί και παράγει το μουσικό καλλιτεχνικό της έργο είτε μέσα στον εκκλησιαστικό χώρο είτε σε οργανωμένες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο της λειτουργικής και σκηνικής διάρθωσης των ιερών ακολουθιών ή ακόμη στα πρότυπα των συναυλιακών παραστάσεων. Τη συμμετοχή σε ιερές εκκλησιαστικές ακολουθίες, τελετές και άλλα δρώμενα της ορθόδοξης παράδοσης στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Την παραγωγή μουσικών προγραμμάτων και δραστηριοτήτων αυτόνομα ή από κοινού με άλλα οργανωμένα σύνολα και χορωδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Τη σύσταση καλλιτεχνικής επιτροπής από προσωπικότητες του χώρου της βυζαντινής μουσικής για την οργάνωση των μουσικών προγραμμάτων και την επίβλεψη της αισθητικής απόδοσης και παρουσίας των χορωδιών στο πλαίσιο των μουσικών παραγωγών. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Αντώνιος Αλυγιζάκης τονίζοντας ότι το ΚΕΜ έχει ανάγκη από προσφορές ανακοίνωσε ότι δωρίζει στο νεοσύστατο φορέα 70 βιβλία και 100 τόμους που αναφέρονται στη βυζαντινή μουσική, το προσωπικό του αρχείο με παλιούς και νέους δίσκους καθώς και ηλεκτρονικό υλικό.

    [07] ΣΤΟ ΝΤΑΒΟΣ Ο Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2003 (13:58 UTC+2)

    Στο Νταβός της Ελβετίας βρίσκεται σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να πάρει μέρος στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

    Τη Δευτέρα ο ΥΠΕΞ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [08] ΒΑΡΥΤΕΡΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΟΔΗΓΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (13:30 UTC+2)

    Αυστηρότερες ποινές θα επιβάλλει στο εξής η Τροχαία σε όσους οδηγούν υπό την επίρεια αλκοόλ.

    Έτσι το πρόστιμο που θα καλούνται να καταβάλλουν οι παραβάτες που εντοπίζονται από την Τροχαία να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ πέραν του ποσοστού του 1,10 γραμμαρίων ανά λίτρο θα ανέρχεται σε 587 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για έξι μήνες. Με αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για 20 μέρες τιμωρούνται σειρά παραβάσεων που περιλαμβάνονταν στο point system.

    Επίσης μετά από κοινή απόφαση των υπουργείων Δημόσιας Τάξεως και Μεταφορών που ισχύει εδώ και λίγες μέρες διαφοροποιήθηκε το Σύστημα Ελέγχου Συμπεριφοράς Οδηγήσεων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων.

    [09] ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (13:00 UTC+2)

    Επτά αστυνομικές επιχειρήσεις, για τη μείωση της εγκληματικότητας, πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.

    Συνελήφθησαν 166 άτομα, από τα οποία 39 καταζητούνταν για διάφορα αδικήματα, 55 για κατοχή ναρκωτικών, 48 αλλοδαποί για παράνομη κατοχή και διάθεση κλεψίτυπων CD, 10 για εγκλήματα κατά των ηθών και 7 για παραβάσεις του νόμου περί όπλων.

    Συνελήφθησαν επίσης 23 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί παιγνίων, ενώ κατασχέθηκαν 78 ηλεκτρονικοί υπολογιστές, 45 ηλεκτρονικά παιγνιομηχανήματα και 6.695 ευρώ.

    [10] ΣΤΙΣ 3 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ Η "TELLAS"

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2003 (18:53 UTC+2)

    Στις 3 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει την εμπορική της δραστηριότητα η θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ και της ιταλικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών Wind, "Tellas", με στόχο την κατάκτηση του 17% της σταθερής τηλεφωνίας και το 15% της αγοράς Internet στην Ελλάδα, μέχρι το 2006.

    Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που προγραμματίζει να υλοποιήσει έως το 2006 η διοίκηση της επιχείρησης, αυτές ανέρχεονται στο ποσό των 321 εκατ. ευρώ και 654 εκατ. ευρώ ως το 2011.

    Σύμφωνα με τα όσα διευκρίνισε σε πρόσφατη παρουσίαση της επιχείρησης, ο πρόεδρος της Tellas, Στ.Νέζης, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, η νέα εταιρία στοχεύει να αποτελέσει τον δεύτερο ''παίκτη'' σταθερής τηλεφωνίας και multimedia μετά τον ΟΤΕ, ενώ όπως διευκρίνησε ο ιταλός διευθύνων σύμβουλος, Π. Κουαρένγκι, στα πλεονεκτήματά της περιλαμβάνεται το ανταγωνιστικό πακέτο, τόσο από πλευράς υπηρεσιών όσο και από πλευράς τιμών.

    Ειδικά μάλιστα, σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση το πακέτο αναμένεται να κοστίζει φθηνότερα κατά 4% - 5% στις αστικές κλήσεις σε σχέση με το αντίστοιχο του ΟΤΕ (2,5 λεπτά το δευτερόλεπτο έναντι 2,6 του ΟΤΕ).

    [11] Ο Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2003 (18:21 UTC+2)

    Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Άκη Τσοχατζόπουλου, θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Ιανουαρίου στην Αθήνα, συμπόσιο με θέμα «Φιλοπεριβαλλοντική παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα-φωτοβολταϊκή ενέργεια». Την εκδήλωση διοργανώνουν το υπουργείο Ανάπτυξης και το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

    Στο συμπόσιο θα παραστούν επίσης με εισηγήσεις, ο γερμανός υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας Rezzo Schlausch, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων Σταύρος Καμπέλης, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του Γερμανικού Πρακτορείου Ενέργειας.

    [12] ΝΕΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2003 (18:14 UTC+2)

    Κατά το διάστημα από τις 27 Ιανουαρίου ως και τις 3 Φεβρουαρίου θα γίνονται οι εγγραφές για τα δύο νέα προϊόντα, της σειράς "Πειραιώς Diamonds", που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς.

    Diamond EuroDollar 7

    Πρόκειται για προθεσμιακή κατάθεση Ευρώ της οποίας η τελική απόδοση είναι συνδεδεμένη με την πορεία της ισοτιμίας Ευρώ/Δολαρίου. Η διάρκεια της κατάθεσης είναι 6 μήνες, με έναρξη την 4/2/2003 και λήξη την 4/8/2003 και το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 6.000.

    Η τελική ετησιοποιημένη απόδοση, στη λήξη, θα είναι :

    - 7% εάν καθ' όλη τη διάρκεια της κατάθεσης, η καθημερινή Ισοτιμία Αναφοράς Ευρώ/Δολαρίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), παραμείνει μεταξύ του 96,50% και του 103,50% της αρχικής Ισοτιμίας Αναφοράς της ΕΚΤ (4/2/2003).

    - 4% εάν στη λήξη της κατάθεσης η ισοτιμία Ευρώ/Δολαρίου βρίσκεται μεταξύ του 96,10% και του 103,90% της αρχικής Ισοτιμίας Αναφοράς της ΕΚΤ.

    - Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ο πελάτης λαμβάνει το αρχικό του κεφάλαιο.

    Diamond FTSE 4,4

    Πρόκειται για προθεσμιακή κατάθεση εγγυημένου κεφαλαίου σε Ευρώ. Η διάρκεια της κατάθεσης είναι 6 μήνες, με έναρξη την 4/3/2003 και λήξη την 4/8/2003 και το ελάχιστο ποσό συμμετοχής είναι 6.000.

    Η τελική απόδοση είναι συνδεδεμένη με την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη FTSE/ASE 20 και συγκεκριμένα με την τιμή κλεισίματος του δείκτη, σε εβδομαδιαία βάση και την παραμονή του εντός εύρους 95% μέχρι 105% της αρχικής τιμής (4.2.2003). Η απόδοση της κατάθεσης στη λήξη μπορεί να φθάσει μέχρι 4,4% σε ετησιοποιημένη βάση

    [13] ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΤΟΥ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2003 (18:12 UTC+2)

    Αναπροσαρμόζεται από τη Δευτέρα το ελάχιστο δανειστικό επιτόκιο (ΕΔΕ) ανά νόμισμα, στο λογαριασμό χορηγήσεων Alpha 605 σε συνάλλαγμα της Alpha Bank.

    Ετσι, το ΕΔΕ ανά νόμισμα διαμορφώνεται σε 3,60% για το δολάριο των ΗΠΑ, 2,35% για το γιεν Ιαπωνίας, 2,85% για το φράγκο Ελβετίας και 6,20% για τη λίρα Αγγλίας

    [14] ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Η ΕΚΘΕΣΗ "ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ 2003"

    Λάρισα, 25 Ιανουαρίου 2003 (11:58 UTC+2)

    Την Αγορά Ακινήτων (Real Estate) θα παρουσιάσει η 2η κλαδική έκθεση κατοικίας «Eυρωπαϊκό Σπίτι 2003», η οποία θα πραγματοποιηθεί από 27 μέχρι 31 Mαρτίου 2003 στη Σκεπαστή Aγορά Nεάπολης του Δήμου Λάρισας.

    Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από τις κατασκευαστικές εταιρίες για την οικοδομική δραστηριότητα και την ανάπτυξη των περιοχών που τους ενδιαφέρουν, να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για την οικιστική ανάπτυξη του νομού και να έρθουν σε προσωπική επαφή με το εξειδικευμένο προσωπικό των ασφαλιστικών και τραπεζικών ιδρυμάτων, προκειμένου να πληροφορηθούν για τα θέματα που τους αφορούν.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές της έκθεσης, η «ενσωμάτωση» του τομέα του Real Estate, το «Eυρωπαϊκό Σπίτι 2003» θα αποτελέσει «δέλεαρ» για τους επισκέπτες, καθώς θα τους προσφέρει σημαντική ενημέρωση για όλα τα θέματα κατοικίας.

    [15] ΚΟΝΤΡΑ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2003 (20:17 UTC+2)

    "Απελπισμένος" δήλωσε ότι είναι από τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό ο αρχηγός του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τόνισε δε ότι ο Ντενκτάς κατέρχεται προκατειλημμένος στις διαπραγματεύσεις και καθυστερεί σκόπιμα την εξεύρεση λύσης.

    Ο κ. Ερντογάν έλαβε σκληρή απάντηση από τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να ξεκαθαρίσει "εάν υποχωρεί από τις αρχές της στο εθνικό της ζήτημα".

    Μιλώντας σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο μετά την επιστροφή του από το Νταβός, όπου συμμετείχε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι, ενώ η Αγκυρα επιθυμεί λύση του Κυπριακού έως τις 28 Φεβρουαρίου, ο Ραούφ Ντενκτάς δηλώνει πως δεν θα υπογράψει το σχέδιο Ανάν, εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι που θέτει.

    Κληθείς να αποσαφηνίσει τις θέσεις του στο Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι "για να λυθούν τα προβλήματα, πρέπει να υπάρξουν προϋποθέσεις για λύση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ένταξη των Τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν, θα έχει θετικές επιπτώσεις στα οικονομικά τους, ενώ από την άλλη θα ανακουφίσει και την Τουρκία".

    Εντονη ήταν η αντίδραση του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος απείλησε εκ νέου με παραίτηση.

    "Εάν η Τουρκία έχει παραιτηθεί από τις αρχές της στην εθνική υπόθεση και είναι έτοιμη να αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν ως έχει, ας το αναφέρει ξεκάθαρα και τότε θα βρεθεί κάποιος ο οποίος θα υπογράψει και η υπόθεση θα λήξει", δήλωσε.

    "Εάν η Τουρκία στηρίζει τις αρχές της, δηλώσεις σαν αυτή είναι απαράδεκτη και μας αφήνουν σε δύσκολη θέση" τόνισε ο ηγέτης του κατοχικού καθεστώτος, που επισήμανε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις για το θέμα από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς ο οποίος μεταβαίνει αύριο στα κατεχόμενα.

    "Το Κυπριακό είναι υπόθεση όχι των 200.000 Τουρκοκυπρίων, αλλά κοινός αγώνας 65 εκατομμυρίων και 200 χιλιάδων (Τούρκων)" υποστήριξε ο Ραούφ Ντενκτάς, ενώ ζήτησε να μην γίνονται αντιφατικές δηλώσεις από εκπροσώπους της ίδιας κυβέρνησης στην Αγκυρα.

    "Είτε θα εκτελέσω το καθήκον που μου έχει ανατεθεί, είτε θα καταθέσω τα όπλα. Θα κάνω ένα από τα δύο" κατέληξε ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με το τουρκικό δίκτυο ΝΤV.

    [16] ΠΡΟΧΩΡΑ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Αγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2003 (20:12 UTC+2)

    Στα σχέδια των ΗΠΑ όσον αφορά ενδεχόμενη πολεμική επιχείρηση στο Ιράκ και την εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία αναφέρεται πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Radikal" με τίτλο "Η πραγματικότητα σχετικά με τα παζαρέματα των στρατιωτικών".

    Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι αρχικά αναφέρθηκε στον τύπο ότι οι Αμερικανοί θα εγκαταστήσουν 120.000 στρατιώτες τους στην Τουρκία. Στη συνέχεια ο αριθμός αυτός, τον οποίο οι τουρκικές αρχές θεώρησαν πολύ μεγάλο, μειώθηκε πρώτα στις 80.000 και τελευταίως στις 15.000.

    "Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η αναφορά σε αυτούς τους αριθμούς αποτελεί επιπολαιότητα. Το πρώτο τεκμήριο για τον πραγματικό αριθμό είναι: Οι ΗΠΑ έχουν ήδη συγκεντρώσει νοτίως του Ιράκ όπου θα δημιουργηθεί το κυρίως μέτωπο 100.000 στρατιώτες ο αριθμός των οποίων μαζί με Βρετανούς στρατιώτες θα ανέλθει στις 130.000", τονίζεται στο δημοσίευμα.

    "Το σχέδιο των ΗΠΑ είναι: Επιβάλλεται όπως οι ιρακινές δυνάμεις που βρίσκονται στο Βορρά να μην προωθηθούν στο Νότο. Η δε κύρια αποστολή του βόρειου μετώπου θα είναι η εξουδετέρωση των ιρακινών στρατιωτικών μονάδων στις περιοχές της Μοσούλης και του Κιρκούκ.

    Την άμυνα των εν λόγω πόλεων στο Βορρά έχουν αναλάβει 60.000 Ιρακινοί στρατιώτες, αλλά οι εκεί κουρδικές στρατιωτικές μονάδες (του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος / Μπαρζανί και της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν / Ταλαμπανί) δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις δυνάμεις του Σαντάμ. Πάντως, τα τουρκικά στρατεύματα δεν θα εισέλθουν στις περιοχές αυτές για να πολεμήσουν", αναφέρει η "Radikal".

    Επιπλέον τονίζει ότι "οι ΗΠΑ χρειάζονται τουλάχιστον ένα Σώμα Στρατού και αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν 15.000 άνδρες, αλλά το λιγότερο 30.000 άνδρες, άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, ελικόπτερα και βαρύ πυροβολικό. Μ' αυτά τα δεδομένα θα καθορισθεί ο αριθμός των στρατιωτών που απαιτείται για να "καταστεί αποτελεσματικό το βόρειο μέτωπο", σύμφωνα με τη διατύπωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς.

    Σημειωτέον ότι η "Milliyet" είχε προβάλλει σε πρόσφατο δημοσίευμά της τουρκικό αίτημα προς τις ΗΠΑ για "παραχώρηση του ελέγχου τμήματος του βορείου Ιράκ, που θα ξεκινά από το 12ο χιλιόμετρο της τουρκο-ιρακινής μεθορίου και θα διαγράφει τόξο μήκους 70 χιλιομέτρων προς τα δυτικά".

    Σε άλλο σημείο σημειώνεται ότι ολοκληρώθηκαν οι επιθεωρήσεις της 150μελούς αμερικανικής αποστολής που διεξήγαγε επιτόπιες έρευνες σε αεροδρόμια και σε λιμάνια με σκοπό τη διαπίστωση της καταλληλότητάς τους για χρησιμοποίηση σε επιχείρηση κατά του Ιράκ καθώς και ότι με βάση την έκθεση που θα συνταχθεί θα ξεκινήσουν εργασίες επέκτασης στα αεροδρόμια και τα λιμάνια που θα θεωρηθούν κατάλληλα, ύψους 300 εκατ. δολαρίων.

    Εξάλλου η εφημερίδα "Hurriyet" σε δημοσίευμα με τίτλο "Προχωράει βήμα προς βήμα ο σχεδιασμός του πολέμου με τις Η.Π.Α.", αναφέρεται σε χθεσινή συνάντηση του νέου Αρχιστρατήγου του ΝΑΤΟ, Στρατηγού Τζέιμς Τζόουνς με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ στην Αγκυρα τονίζοντας ότι μ' αυτήν "προχώρησαν περαιτέρω οι προετοιμασίες για το σχεδιασμό, σε τεχνικό επίπεδο, των πολεμικών επιχειρήσεων κατά του Ιράκ".

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΟΥΛ ΓΙΑ ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΗΠΑ

    Αγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2003 (19:37 UTC+2)

    Την εντύπωση ότι ενισχύεται η τάση για την αναγκαιότητα έκδοσης δεύτερης απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση επιχείρησης κατά του Ιράκ αποκόμισε από τις επαφές στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Ο κ. Γκιουλ, σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, τόνισε ότι η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει καμία υποχρέωση έναντι των ΗΠΑ, όσον αφορά στη διεξαγωγή επιχείρησης κατά του Ιράκ.

    Οι εφημερίδες αναφέρουν ακόμη ότι ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με πρόσφατο μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους προς αυτόν, σημείωσε πως η αποστολή του εν λόγω μηνύματος αποτελεί πραγματικότητα καθώς και ότι έχει απαντήσει σε αυτό, υπογραμμίζοντας πως θα καταβάλλει προσπάθειες μέχρι τέλους για την εξεύρεση λύσης στο Ιρακινό χωρίς να απαιτηθεί προσφυγή στα όπλα.

    Επίσης, ο κ. Γκιουλ ερωτηθείς αν μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης των παρατηρητών των Ηνωμένων Εθνών για το Ιράκ θα προωθηθεί στο Τουρκικό Κοινοβούλιο το θέμα των Αμερικανών στρατιωτών στην Τουρκία, τόνισε ότι όλοι προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και πρόσθεσε: "Δεν τίθεται θέμα να αποφασίσουμε πριν αποφασίσουν οι άλλοι. Πάντως, δεν επιθυμούμε να πληγούν οι σχέσεις μας με τον στρατηγικό εταίρο μας".

    [18] ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΙΡΑΚ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΦΙΣΕΡ - ΓΙΑΚΙΣ

    Αγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2003 (19:32 UTC+2)

    Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Ιράκ ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ με τον Τούρκο ομόλογό του στην Κωνσταντινούπολη.

    Η "Radikal" αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών με τον κ. Γιακίς αφού σημειώνει ότι κατ' αυτήν συζητήθηκε και το Κυπριακό, τονίζει ότι ο κ. Φίσερ προειδοποίησε πως σε περίπτωση κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεν πραγματοποιήσει βήμα προς τη λύση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, η κατάσταση θα εξελιχθεί υπέρ της Ελληνοκυπριακής πλευράς.

    Η "Zaman" αναφερόμενη στις δηλώσεις Φίσερ για το Κυπριακό, τονίζει ότι σημείωσε: "Ελπίζουμε ότι θα συνεχισθεί η διαδικασία της Κοπεγχάγης στο Κυπριακό".

    Οσον αφορά το θέμα του Ιράκ ο κ. Φίσερ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Γιακίς αφού υπογράμμισε πως τον έχει ικανοποιήσει το ισχυρό μήνυμα προς το Ιράκ από την προχθεσινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη, σημείωσε: "Το Ιράκ πρέπει να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης".

    Οι εφημερίδες σημειώνουν ακόμη ότι ο κ. Γιακίς απαντώντας στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Τουρκία ενώ από τη μια πραγματοποιεί με τις ΗΠΑ συνομιλίες στρατιωτικού περιεχομένου από την άλλη οργανώνει συνάντηση με τις χώρες της περιοχής και ότι αυτό δημιουργεί την εντύπωση πως ακολουθεί αντιφατική πολιτική, τόνισε: "Η Τουρκία πιστεύει ότι οι δύο αυτές στρατηγικές που ακολουθεί όχι μόνο δεν είναι αντιφατικές, αλλά η μία συμπληρώνει την άλλη. Ομως η προτίμησή μας είναι όχι ο πόλεμος, αλλά η εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Επιβάλλεται όμως να υπογραμμισθεί ότι η αύξηση της στρατιωτικής πίεσης επί του Ιράκ ενισχύει τη δυνατότητα εξεύρεσης ειρηνικής λύσης στο ζήτημα".

    [19] ΕΡΝΤΟΓΑΝ: ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ ΣΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 25 Ιανουαρίου 2003 (19:28 UTC+2)

    Η τουρκική πλευρά επιζητεί την εγκαθίδρυση στην Κύπρο "συνεταιρικού κράτους που θα εδράζεται σε δύο ισότιμα - κυρίαρχα κράτη", τόνισε ο αρχηγός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνεδρίαση με θέμα "Τα εμπόδια που ορθώνονται στο δρόμο προς την Ευρώπη" που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak, ο κ. Ερντογάν προέβη στην παραπάνω επισήμανση απαντώντας σε ερώτηση συμμετέχοντος στη συνεδρίαση, σχετικά με το Κυπριακό και σημείωσε πως όταν η τουρκική πλευρά είχε αντιταχθεί στην παραχώρηση της Καρπασίας όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο Ανάν με το δεύτερο χάρτη του, τα Ηνωμένα Εθνη παρουσίασαν στην Κοπεγχάγη 9 νέους χάρτες.

    Ο αρχηγός του AKP σημείωσε ακόμη ότι κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων ο ειδικός απεσταλμένος του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλβαρο Ντε Σότο παρουσίασε αυτή τη φορά 16 χάρτες στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε: "Αρα, εφόσον πραγματοποιούνται διαπραγματεύσεις παρουσιάζονται διάφορες εναλλακτικές λύσεις. Οταν παρακαθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να έχουμε προκαταλήψεις, πράγμα το οποίο ισχύει και για τους Ελληνοκυπρίους. Εάν οι πλευρές προσέλθουν στο τραπέζι αποσκοπώντας στην εξεύρεση λύσης, η λύση τελικά θα εξευρεθεί".

    Εξάλλου η "Radikal" αναφερόμενη σε συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ελβετίας και Υπουργό Εσωτερικών κ. Couchepin στο Νταβός τονίζει ότι κατ' αυτήν συζητήθηκε και το Κυπριακό. Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ενώ ο αρχηγός του AKP είπε πως θα μπορούσε να συζητηθεί η εφαρμογή του βελγικού μοντέλου στο νησί, ο κ. Couchepin εξέφρασε τη γνώμη ότι θα έπρεπε να συζητηθεί κυρίως το ελβετικό μοντέλο με πολλά καντόνια.

    [20] ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΑΕΚ Ο ΝΤΕΜΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (20:58 UTC+2)

    Τελικά όταν έλεγε ο Ντέμης Νικολαϊδης ότι θα επιστρέψει στις προπονήσεις της ομάδας, την επομένη της φυγής από την ΠΑΕ του Μάκη Ψωμιάδη το εννοούσε. Ετσι και ενώ χθες παραιτήθηκε το Δ.Σ. της ομάδας σήμερα έδωσε το παρών στην πρωινή προπόνηση που πραγματοποιήθηκε στο "Νίκος Γκούμας", με αποτέλεσμα ο διεθνής άσος να συμπεριληφθεί από τον κ. Μπάγιεβιτς στην αποστολή για το αυριανό παιχνίδι πρωταθλήματος με το Αιγάλεω.

    Ωστόσο κανείς δεν γνωρίζει αν τελικά ο Ντέμης Νικολαϊδης μπει από την αρχή της αναμέτρησης ως βασικός ή σαν αλλαγή, αφού έχει μείνει εκτός προπονήσεων για δέκα ημέρες και δεν βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση. Την οριστική απόφαση θα πάρει ο προπονητής της ομάδας, Ντούσαν Μπάγιεβιτς, ο οποίος κρατάει κρυφά τα χαρτιά του και δεν αποκαλύπτει τις αγωνιστικές προθέσεις του.

    [21] ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ: ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ Ο ΑΤΜΑΤΖΙΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (20:56 UTC+2)

    Ο Παύλος Ατματζίδης στη σφαίρα κατάφερε να πρωταγωνιστήσει στη σημερινή ημερίδα κλειστού στίβου που έγινε στο Αλεξάνδρειο, σημειώνοντας την πολύ καλή επίδοση 18.85 μέτρα. Επίσης πολύ καλή επίδοση σημείωσε στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών η Ειρήνη Τερζόγλου που πρώτευσε με 17.10 μέτρα.

    Τα αποτελέσματα της ημερίδας είναι:

    Σφαίρα γυναικών: Τερζόγλου (ΑΣ Αλεξανδρούπολης) 17.10μ, Παλάσιου (ΧΑΝΘ) 14.50μ), Κάφαλη (ΧΑΝΘ) 12.60μ.

    Σφαίρα ανδρών: Ατματζίδης (ΟΠ Θεσσαλονίκης) 18.85μ, Κουρομιχαλάκης (ΠΑΟΚ) 14.80μ, Μπέης (ΑΣ Πελασγός Λάρ.) 14.14μ)

    Επί κοντώ γυναικών: Βραχιολίδου (ΑΣ Αρης) 3.20μ, Κανουλα (ΜΕΑΣ Τρίτων) 2.60μ, Κιουτσικτσίδου (Τρίτων) 2.10μ.

    Τριπλούν γυναικών: Ταχάτου (ΑΣ Τιτάν Σερβ.) 10.93μ, Εμμανουηλίδου (ΧΑΝΘ) 10.01μ

    Τριπλούν ανδρών: Μαραντίδης (ΦΑΣ Νάουσα) 14.55μ, Χατζηχρηστίδης (ΠΑΟΚ) 14.14μ, Αντώναρας (ΧΑΝΘ) 11.90μ).

    60μ εμπόδια γυναικών: Κώτσιου (ΕΑΛ Πήγασος) 9.06

    60μ εμπόδια ανδρών: Ανδρεόγλου 8.48, Τσιβρανίδης (ΓΑΣ Αρχέλαος) 8.80, Δαρδανελιώτης (ΓΑΣ Μ. Αλέξανδρος Γιαν.) 8.84.

    60μ ανδρών: Τζώγας (ΓΣ Εδεσσας) 7.04, Φωτιάδης (ΓΕ Πτολεμαϊδας) 7.14, Χατζηγιαννίδης (ΓΣ Εδεσσας) 7.24.

    Υψος γυναικών: Χοτοκουρίδου (Τρίτων) 1.80μ, Παπαγεωργίου (ΑΣ Πελασγός) 1.75μ, Παπασωτηρίου (ΠΑΟΚ) 1.70μ.

    60μ γυναικών: Νακοπούλου (ΓΕ Θεσσαλονίκης) 7.86, Κοκκινίδου (Ε Θεσσαλονίκης) 8.08, Τουτούση (ΑΣ Αλέξανδρος) 8.23.

    Μήκος ανδρών: Βασιλειάδης (ΟΣΦΠ) 7.45μ, Παπαδόπουλος (ΓΟ Καστοριάς) 7.38μ, Μήτσιος (ΓΑΣ Αλέξανδρος) 6.87μ.

    Επί κοντώ ανδρών: Κουρομιχαλάκης (ΠΑΟΚ) 4.80μ, Κατσαλης (ΑΣ Ρήγας) 4.60μ, Γιαϊτανίδης (ΜΑΣ Αετός) 4.40μ.

    Υψος ανδρών: Κεσίδης (ΟΦΚΑ Σέρρες) 2.10μ, Τσουκαλάς (Κερκυραϊκός ΓΣ) 2.05μ, Σιδωρής (ΟΦΚΑ Φιλιπ. Γιαννιτσών) 1.80μ.

    Μήκος γυναικών: Κολοκυθά (ΓΑΣ Αλεξανδρ.) 4.75μ, Σπανού (ΓΑΣ Αλεξανδρ.) 4.74μ, Λαδοπούλου (ΠΑΟΚ) 4.70μ.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ- ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 1-2

    Ξάνθη, 25 Ιανουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Ανέλπιστη νίκη στην Ξάνθη από την ομώνυμη ομάδα πήρε ο Ακράτητος, κερδίζοντάς την με σκορ 2-1. Ετσι η ομάδα του Ντουμίτρου Ντουμιτρίου, πήρε τρεις υπερπολίτιμους βαθμούς που θα τον βοηθήσουν στη συνέχεια στη μάχη για τη σωτηρία της.

    Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να σημειώσουν πρώτοι τέρμα, στο 8' με τον Βάλλα. Από αυτό το σημείο οι παίκτες του Ακράτητου δεν είχαν να χάσουν τίποτε και ανοίχτηκαν προκειμένου να σημειώσουν κάποιο τέρμα. Αυτό δεν άργησε να έρθει, αφού στο 24' ο Γκίτσης ισοφάρισε για την ομάδα του, για να διαμορφωθεί το τελικό 2-1 στο 40' με τον Ζιάκα.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, η υπεροχή των γηπεδούχων ήταν καθολική, όμως η επιθετική δυστοκία, κυρίως των Μπα και Λαμπριάκου, δεν επέτρεπαν στην Ξάνθη να φτάσει στην ισοφάριση.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Τρικάλη του συνδέσμου Τρικάλων. Κίτρινη κάρτα έδειξε στους Τσβετάνοφ, Σφακιανάκη, Φούρο, ενώ απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα τον Βάλλα.

    ΞΑΝΘΗ: Μπούτσεκ, Ζαπρόπουλος, Παπαδημητρίου, Κεχαγιάς (64` Μπαϊκαρά), Λίπα (45` Πρίττας), Βάλλας, Ζωγραφάκης (75` Λάιτνερ), Σφακιανάκης, Μπα, Φριζενμπίχλερ, Λαμπριάκος.

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Ράπτης, Ποζαπαλίδης, Τσβετάνοφ, Φούρο, Ευθυμιάδης, Γκλάουμπερ, Γκίτσης, Μπάρκογλου (56` Ραζανάουσκας), Ζιάκας (80` Παγιαζίτ), Κάφαλης, Στεφανίδης (88` Δαμίγος).

    [23] Η ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (20:52 UTC+2)

    Παθιασμένος ο Απόλλων Καλαμαριάς κέρδισε στο ντέρμπι κορυφής της Β' εθνικής Χαλκηδόνα με 2-1.

    Πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, ωστόσο, ήταν ο άσχημος αγωνιστικός χώρος που δεν επέτρεψε να παιχτεί καλό ποδόσφαιρο και από τους 22 ποδοσφαιριστές.

    Οι παίκτες του Εντουάρντο Αμορίν είχαν την πρωτοβουλία των κινήσεων. Ηταν αυτοί που δημιουργούσαν κλασικές ευκαιρίες για να πετύχουν κάποιο τέρμα. Κατάφεραν να προηγηθούν στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με εκτέλεση πέναλτι από τον Τρούπκο. Την εσχάτη των ποινών έδωσε ο διαιτητή κ. Ζωγράφος σε ανατροπή του Παρμαξίδη από τον Κόγιογλου.

    Στην επανάληψη με τον ίδιο ακριβώς τρόπο (πέναλτι) οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν με τον Ζαχαρόπουλο. Την εσχάτη των ποινών έδωσε ο διαιτητής όταν ο Αντρέ από πίσω μάρκαρε αντικανονικά τον Κομπαγιάσι. Το νικηφόρο τέρμα που σήμαινε και τη λύτρωση του Απόλλωνα σημειώθηκε στο 66' με τον Παρμαξίδη που έγινε κάτοχος της μπάλας έπειτα από την επιστροφή της από το δοκάρι σε κεφαλιά του Τρούπκου.

    «Αν το παιχνίδι αυτό παίζονταν σε ξερό γήπεδο, τότε το θέαμα θα ήταν πολύ καλό. Ολοι λέγαμε ότι το παιχνίδι θα κρίνονταν στο ένα τέρμα. Και έτσι έγινε. Εμείς θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το συντομότερο την ήττα μας από την Καλαμαριά», τόνισε ο προπονητής της Χαλκηδόνας, Γιώργος Παράσχος.

    Από την άλλη ο τεχνικός της Καλαμαριάς, Εντουάρντο Αμορίν δήλωσε: «Ο άσχημος αγωνιστικός χώρος δεν επέτρεψε να παίξουμε καλά και οι δύο ομάδες. Εμείς θέλαμε τη νίκη και την πήραμε. Συγχαρητήρια στους παίκτες μου».

    Καλός ήταν ο διαιτητής της αναμέτρησης κ. Ζωγράφος του συνδέσμου Αθηνών. Κίτρινες κάρτες έδειξε στους Φίλιο, Ράντο και Κατεμή.

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Ράντος, Αντρέ, Νάκου, Κατσαβός, Μπαξεβάνος, Μακίον, Δερμιτζόγλου, Τρούπκος, Φίλιο (86 Ουέλικτον), Παρμαξίδης (84' Δεληγιάννης), Κότσιος.

    ΧΑΛΚΗΔΟΝΑ: Εμπέντε, Σίμος, Παππάς (70' Μανουσάκης), Κατεμής, Ζαχαρόπουλος, Αλ Τζέχερ (80' Νόμπλιας), Κομπαγιάσι, Δήμος, Κορακάκης (80' Δημαδάμας), Κοζανίδης, Κόγιογλου.

    [24] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ Ο Γ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

    Λεόν, 25 Ιανουαρίου 2003 (20:48 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένος, παρά την ήττα από την Ισπανία, έμεινε ο ομοσπονδιακός προπονητής, Γιάννης Ιωαννίδης, αν και στις δηλώσεις του επισήμανε ότι η ομάδα του δικαιούνταν της νίκης.

    «Ημασταν καλύτεροι και αξίζαμε να κερδίσουμε. Το άσχημο ήταν ότι χάσαμε πολλά ριμπάουντ. Επίσης παίξαμε χωρίς βασικό σέντερ και γι΄αυτό στο τέλος είχαμε σοβαρό πρόβλημα», τόνισε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο κ. Ιωαννίδης και συνέχισε: «Κάναμε ορισμένα λάθη, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν έπρεπε να κάνουμε. Πουλήσαμε τον ιδρώτα μας».

    Ο κ. Ιωαννίδης ωστόσο έκανε και έναν πρόχειρο απολογισμό της παρουσίας της ελληνικής ομάδας στα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ: «Τα παιδιά είναι παλικάρια. Και αυτό το έδειξαν τόσο σήμερα, όσο και στα προηγούμενα εννέα παιχνίδια. Ο Τσακαλίδης είναι απαραίτητος σε αυτή την εθνική, ενώ ο Φώτσης μπορεί να γίνει ο ηγέτης της ομάδας».

    Από την άλλη ο Αντώνης Φώτσης επισήμανε: «Δείξαμε ότι ήμασταν καλύτερη ομάδα. Στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης ήμασταν μπροστά. Εγιναν κάποια λάθη στο τέλος και αυτό ήταν το σημαντικότερο το οποίο πληρώσαμε».

    Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του Δήμου Ντικούδη: «Ηταν ένα ντέρμπι μεταξύ των δύο καλύτερων ομάδων του ομίλου που κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Το θετικότερο όλων είναι ότι βρισκόμαστε στην πρώτη θέση του ομίλου», ανέφερε ο διεθνής άσος.

    [25] ΓΑΛΛΙΑ: ΠΤΩΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΜΕ ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΥΣ

    Παρίσι, 25 Ιανουαρίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Μικρό αεροσκάφος συνετρίβη σε αγροτική περιοχή στη νοτιοανατολική Γαλλία, κοντά στην Γκρενόμπλ, από άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες των τοπικών αρχών, το αεροσκάφος πραγματοποιούσε χαμηλή πτήση και τελικά συνετρίβη, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρία άτομα, αγνώστων στοιχείων.

    Στην περιοχή πραγματοποιούνται έρευνες για να διαπιστωθούν τα αίτια του δυστυχήματος.

    Ε.Ρ.

    [26] ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΝΑΖΗΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΤΟΥ 2012

    Λονδίνο, 25 Ιανουαρίου 2003 (17:57 UTC+2)

    Τρόπους για την εξεύρεση πόρων που θα καλύψουν τα έξοδα των Ολυμπιακών Αγώνων αναζητά η βρετανική κυβέρνηση, αν το Λονδίνο φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα του 2012.

    Ο δήμαρχος Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον, αναφέρθηκε σε συμφωνία, με την οποία θα μοιράζεται το κόστος των Αγώνων - υπολογίζεται στα 2,6 δισεκατομμύρια λίρες και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις πιθανότητες που έχει η βρετανική πρωτεύουσα να αναλάβει τη διεξαγωγή τους.

    Ηδη η εθνική λαχειοφόρος αγορά Camelot αναζητεί τρόπους για έσοδα ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου λιρών μέσα από ένα νέο τυχερό παιχνίδι, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα συμπληρωθούν είτε από την Υπηρεσία Ανάπτυξης του Λονδίνου είτε από φορολογικά έσοδα.

    Το υπουργικό συμβούλιο που παραμένει επιφυλακτικό ως προς την υποστήριξη της προσπάθειας, αναμένεται να πάρει την τελική απόφαση την Τρίτη. Η κυβέρνηση φοβάται ότι τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για τη διεξαγωγή των Αγώνων δεν θα συγκεντρωθούν από τους επισκέπτες. Συγκεκριμένα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Τέσα Τζόουελ, επικαλούμενη την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, δήλωσε ότι «το κόστος για τη διεξαγωγή τους στην Αθήνα διπλασιάστηκε» και πρόσθεσε ότι πρόκειται για εντελώς απρόβλεπτες διοργανώσεις.

    [27] Η ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Νταβός, 25 Ιανουαρίου 2003 (17:23 UTC+2)

    Η Σαουδική Αραβία διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει έλλειψη πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά, παρά τους φόβους για ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ και ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει την παραγωγή του ''μαύρου χρυσού'' προς το παρόν.

    Ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, Αλί αλ Ναϊμι, μιλώντας στην ετήσια οικονομική σύνοδο στο Νταβός, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση πετρελαίου και πρόσθεσε ότι η τιμή των 25 δολαρίων είναι η καταλληλότερη τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές.

    Η τιμή του πετρελαίου στις ΗΠΑ έκλεισε χθες στα 33,40 δολάρια ανά βαρέλι, παρά το γεγονός ότι δύο εβδομάδες πριν ο OPEC αύξησε την παραγωγή κατά 7% δηλαδή 1,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

    Ο Ναϊμι επεσήμανε ότι η τιμή παραμένει αυξημένη εξαιτίας φόβων επίθεσης στο Ιράκ, αλλά διευκρίνισε ότι αυτό δεν έχει καμία σχέση με την προμήθεια. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ισορροπία ζήτησης και προσφοράς» δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Ε.Ρ.

    [28] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΠΑΟΥΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Νταβός, 25 Ιανουαρίου 2003 (17:21 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, δήλωσε ότι η αμερικανική διοίκηση θα εκτιμήσει «υπομονετικά» την πρώτη επίσημη έκθεση των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ για το Ιράκ, λίγο πριν την έναρξη της ετήσιας οικονομικής συνόδου στο Νταβός της Ελβετίας.

    Όπως είπε, η Ουάσινγκτον μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη τουλάχιστον δώδεκα χωρών, σε περίπτωση που αποφασιστεί επίθεση κατά του Ιράκ, χωρίς προηγουμένως να χρειαστεί νέα απόφαση από τον ΟΗΕ.

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο πρόεδρος Μπους δεν θα βιαστεί να αποφασίσει ενδεχόμενη επίθεση, αμέσως μετά την ενημέρωση τη Δευτέρα από τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Θα συμβουλευτούμε τους φίλους και συμμάχους μας», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Αμερικανός υπουργός προέβλεψε επίσης ότι οι ΗΠΑ θα καθίσουν τελικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για απευθείας συνομιλίες με τη Βόρεια Κορέα, όταν ο χρόνος και οι συνθήκες θα είναι κατάλληλες, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι το πρόβλημα με το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας θα λυθεί δια της διπλωματικής οδού.

    Ε.Ρ.

    [29] ΣΥΝΕΛΦΘΗ ΑΝΤΡΑΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕ ΝΑ ΜΠΕΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ

    Βαγδάτη, 25 Ιανουαρίου 2003 (11:54 UTC+2)

    Δύο περίεργα επεισόδια σημειώθηκαν σήμερα στη Βαγδάτη, όπως μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και αφορούν τους επιθεωρητές όπλων.

    Στην πρώτη περίπτωση ένας άντρας, ο οποίος είχε στην κατοχή του τρία μαχαίρια συνελήφθη από τις δυνάμεις ασφαλείας στην προσπάθειά του να μπει στα γραφεία των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Βαγδάτη. Οι φρουρά παρέδωσε τον άντρα στην ιρακινή αστυνομία.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στην περιοχή Χιρο Ουέκι, στο δεύτερο συμβάν ένας άλλος άντρας πήδηξε επάνω σε ένα αυτοκίνητο των επιθεωρητών και προσπάθησε να αποσπάσει έγγραφα πριν τον συλλάβουν οι δυνάμεις ασφαλείας.

    Ο Ουέκι τόνισε ότι οι πληροφορίες που αφορούν στο δεύτερο περιστατικό είναι λίγες ακόμη, αναφερόμενος στον άντρα που προσπάθησε να εμποδίσει το κομβόι των αυτοκινήτων όπου επέβαιναν επιθεωρητές έξω από το κτίριο των Ηνωμένων Εθνών.

    Είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται τέτοιου είδους γεγονότα.

    Οι επιθεωρητές αναμένεται τη Δευτέρα να παραδώσουν την έκθεση αναφοράς για το μέχρι τώρα έργο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη Νέα Υόρκη, το οποίο μπορεί και να σηματοδοτεί την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για μία πιθανή εισβολή στο Ιράκ.

    [30] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (18:35 UTC+2)

    Με νέα ανακοίνωσή τους και με καταγγελίες απαντούν οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ στις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου, Βίκτορα Αρδίττη για το θέμα της υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

    «Οι στάσεις, οι απεργίες, οι καταλήψεις και τα λοκ άουτ έχουν χρησιμοποιηθεί επαρκώς από τις κατά καιρούς καλλιτεχνικές διευθύνσεις του ΚΘΒΕ με αποκορύφωμα: Την απουσία από το παραγόμενο έργο των δύο από τις πέντε σκηνές του Θεάτρου (η σκηνή της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών θα λειτουργήσει τον Μάρτιο και η Παιδική Σκηνή από τα μέσα Φεβρουαρίου). Τη διάλυση της Ποντιακής σκηνής. Την καθυστερημένη έναρξη της φετινής δραστηριότητας (Δεκέμβριος)» αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ.

    Παράλληλα τονίζουν ότι πρόσφατα ο υπουργός Πολιτισμού σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία» δήλωσε ότι το ΚΘΒΕ δεν πήγε εισπρακτικά καλά την προηγούμενη περίοδο και επέρριψε ευθύνη στους ηθοποιούς που πραγματοποίησαν στάσεις εργασίας . «Είχε δίκιο. Χάθηκαν τότε (Μάιος 2002) περίπου 30 παραστάσεις από τις στάσεις εργασίας μας τη στιγμή που το ΚΘΒΕ με τις σκηνές, το ανθρώπινο δυναμικό και τον χρόνο εργασίας που έχει στη διάθεσή του θα μπορούσε να δώσει 1520 παραστάσεις ενώ έδωσε περίπου 320. Οι «απεργιακές» λοιπόν πρακτικές και η στασιάζουσα συμπεριφορά της καλλιτεχνικής διεύθυνσης έχουν: Εξανεμίσει τις κρατικές επιχορηγήσεις τρεις μήνες πριν λήξει το προηγούμενο έτος. Κατασπαταλήσει το οικονομικό αποθεματικό του θεάτρου (εκτιμήσεις το ανεβάζουν στα 700 περίπου εκατομμύρια δραχμές. Οδηγήσει με την ανοχή του Διοικητικού Συμβουλίου το Θέατρο να καταφύγει στη λήψη δανείου. Μπροστά σ' αυτή την εικόνα και με αφορμή την ανάγκη υπογραφής της νέας συλλογικής σύμβασης οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ σε συνεννόηση και σύμπνοια με το ιστορικό μας σωματείο (ΣΕΗ) απαντάμε με τον συνδικαλισμό της λογικής και της ευθύνης» καταγγέλλουν με την ανακοίνωσή τους οι ηθοποιοί.

    Υπογραμμίζουν ακόμη ότι η πρότασή τους για νέα αξιοπρεπή και βιώσιμη συλλογική σύμβαση εργασίας αντιμετωπίστηκε με χλευασμούς, ειρωνείες και αοριστολογίες και τονίζουν ότι επί της ουσίας δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα. Οι ηθοποιοί τονίζουν ακόμη ότι δεν θα ανεχθούν: να μην αναγνωρίζεται η προϋπηρεσία τους, να παραβιάζονται τα στοιχειώδη εργασιακά τους δικαιώματα, να μην αναγνωρίζεται η ανάγκη τους για ελεύθερο χρόνο, να μη θεσμοθετούνται οι 12μηνες συμβάσεις εργασίες και να μειώνονται οι αποδοχές τους καθώς τους δίνεται αύξηση 1,6% επί του βασικού μισθού τη στιγμή που εθνική συλλογική σύμβαση εργασίας ορίζει αύξηση 4% και η πολιτεία δίνει αύξηση 3,5% στους δημόσιους υπαλλήλους.

    [31] ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ "322+1" ΣΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 25 Ιανουαρίου 2003 (16:03 UTC+2)

    "Σημείο αναφοράς για την εικαστική τέχνη στην Ελλάδα" χαρακτήρισε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης της πρώτης ενότητας της μόνιμης Συλλογής που διεξήχθησαν σήμερα παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Χρήστου Πάχτα, του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ιωάννη Κουκιάδη, του Βασίλη Κουρτέση, προέδρου των εταιριών ΔΕΘ Α.Ε. και HELEXPO Α.Ε. Την έκθεση παρουσίασαν η πρόεδρος του ΔΣ του ΜΜΣΤ Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ, τα μέλη, η κ. Καμάρα και η κ. Λάγια.

    «Χαίρομαι που μας δίνεται η ευκαιρία να βρισκόμαστε σε αυτόν τον όμορφο χώρο της Θεσσαλονίκης, που είναι και αποτέλεσμα του Γ΄ΚΠΣ, και να θαυμάζουμε τις μόνιμες συλλογές και τις περιοδικές εκθέσεις», τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και πρόσθεσε: «Χαίρομαι επίσης γιατί το ΜΜΣΤ θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο στις πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ελληνική προεδρία στη Θεσσαλονίκη όπου και θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής τον Ιούνιο, αλλά και η σύνοδος των υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ».

    Στην έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχουν με τα έργα τους τριακόσιοι είκοσι τρεις καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης

    Πρόκειται για την έκθεση της πρώτης ενότητας της συλλογής που φέρει τον τίτλο "322+1 καλλιτέχνες και δωρητές" και απαρτίζεται συνολικά από 2.500 και πλέον έργα σύγχρονης τέχνης τα οποία αγοράστηκαν με δωρεές ιδιωτών ή και δωρήθηκαν στο μουσείο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες δημιουργούς τους.

    Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικές δημιουργίες, περιβάλλοντα, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε σημαντικούς δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης (Βαρώτσος, Κανιάρης, Βελίκοβιτς, Λαζόγκας, Απέργης, Αληθεινός, Παύλος, Φιλόλαος, Ζούνη, Μόραλης, Μυταράς, Τσόκλης κ.α.).

    Το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο τριών επιπέδων, έκτασης 4.500 τ.μ.(παλιό περίπτερο της ΔΕΗ), ενώ εντυπωσιακή είναι και η νέα πτέρυγα έκτασης 2.450 τ.μ.- που προστέθηκε στο παλιό.

    Το Μουσείο περιλαμβάνει σήμερα, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, αίθουσα βιντεοπροβολών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις και θεατρικές παραστάσεις, συστήματα τηλεδιάσκεψης, εργαστήρια, αποθήκη, πωλητήριο και αναψυκτήριο. Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας.

    [32] «ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ» ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Κοζάνη, 25 Ιανουαρίου 2003 (10:43 UTC+2)

    Το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης ανέβασε την κωμωδία του Νιλ Σάιμον «Οι ηλίθιοι» σε σκηνοθεσία Νίκου Αρμάου, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά - κοστούμια Ντούλης Δημητροπούλου, μουσική Ηρακλή Πασχαλίδη, χορογραφίες Μαρίας Γκούτη, φωτισμούς Παναγιώτη Μανούση. Σ' ένα χωριό όλοι οι κάτοικοι καταδικάστηκαν να είναι ...ηλίθιοι. Μέχρι, που ένας μεγάλος έρωτας ανατρέπει τα πάντα. Ενα συγγραφικό εύρημα, που κολλάει παντού. Πολιτικά, κοινωνικά, αισθηματικά. Η πρόθεση να κατασκευάζονται «ηλίθιοι» πολίτες δε συναντάται μόνο στη φαντασία του συγγραφέα. Παίζουν: Χρήστος Ευθυμίου, Νίκος Κάπιος, Ντόρα Σιμοπούλου, Κατερίνα Παπουτσάκη.

    Παράλληλα, λειτουργεί η παιδική - εφηβική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με το έργο του Ευγένιου Τριβιζά «Ιππότες της τηγανητής πατάτας», για τους ...ρομποτοποιημένους ανθρώπους. Σκηνοθεσία Τάσου Ράτζου, σκηνικά Σωτήρη Στέλλιου, κοστούμια Αννας Μαχαιριανάκη, μουσική Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Παίζουν: Γ. Γκάτσιος, Ειρ. Γραμματικοπούλου, Μ. Ελληνας, Χ. Ζησιμάτου κ.ά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 25 January 2003 - 19:13:52 UTC