Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 03-01-24

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ
  • [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [03] ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Ε. Ε. - ΡΩΣΙΑΣ EΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ
  • [05] ΠΕΝΘΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ FIAT
  • [06] ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
  • [07] ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EXPO
  • [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΑΝΕΪ
  • [10] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ
  • [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 24/01/2003
  • [12] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 1.700 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [14] ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΕ ΓΙΑ ROMTELECOM
  • [15] ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
  • [16] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [17] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΕΦΕΡΕ ΔΙΑΣΠΑΣΗ
  • [18] ΠΕΡΔΙΚΗΣ: ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
  • [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [21] ΖΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ
  • [22] ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΟΦΟΡΙΚΟΥΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ
  • [23] ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗ Η ΞΑΝΘΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ
  • [24] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [25] ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ
  • [26] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [27] ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ - ΜΠΛΙΞ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [28] ΗΠΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΣΤΑΣΗ
  • [29] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ Η ΤΣΕΧΙΑ
  • [30] ΚΕΝΥΑ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [31] ΤΟ ΜΚΘ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ
  • [32] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΑΡΝΟΜΑΛΛΗ
  • [33] ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΚΘΒΕ
  • [34] Ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ ΗΓΑΠΗΣΕΝ
  • [35] 323 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΜΣΤ

  • [01] ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΟΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΣΤΟ ΝΑΥΠΛΙΟ

    Ναύπλιο, 24 Ιανουαρίου 2003 (18:06 UTC+2)

    Χωρίς προβλήματα, εξελίσσονται οι τρεις πορείες που πραγματοποιούνται στο Ναύπλιο από περίπου 8.000 διαδηλωτές, οι οποίοι κατέφθασαν στην πόλη από διάφορα σημεία της χώρας για να διαμαρτυρηθούν κατά της παγκοσμιοποίησης, με την ευκαιρία της ’τυπης Συνόδου των υπουργών Εργασίας των «15» της Ε.Ε.

    Νωρίτερα το μεσημέρι, είχαν εκτυλιχθεί στο Ναύπλιο σκηνές απείρου κάλους κατά τη διάρκεια πορείας διαμαρτυρίας περίπου 600 συνδικαλιστών των Σωμάτων Ασφαλείας. Οι ένστολοι (αστυνομικοί και πυροσβέστες) ήρθαν σώμα με σώμα με τους άνδρες των ΜΑΤ, όταν προσπάθησαν να σπάσουν τα μπλόκα, τα οποία είχαν στηθεί, προκειμένου να μην ολοκληρωθεί η πορεία στην παραλία του Ναυπλίου. Οι άνδρες των ΜΑΤ απώθησαν τους συναδέλφους τους, αλλά οι ένστολοι, ύστερα από έντονους διαπληκτισμούς, κατάφεραν και έσπασαν τα δύο μπλόκα, συνεχίζοντας την πορεία τους.

    Εξάλλου, επίθεση από ομάδα περίπου δεκαπέντε αγνώστων νεαρών δέχτηκε στην πλατεία Καποδίστρια, δίπλα στο Δημαρχείο ο οπερατέρ τοπικού τηλεοπτικού δικτύου, Αγγελος Δρίτσας, ο οποίος διεκομίσθη στο νοσοκομείο με τραύματα στο κεφάλι, ενώ μια γυναίκα λιποθύμησε.

    Εν τω μεταξύ, χιλιάδες διαδηλωτές με το σύνθημα «Στύψτε πορτοκάλια και όχι ανθρώπους» συγκεντρώθηκαν σήμερα στο Ναύπλιο. Στην Αργολική πρωτεύουσα βρίσκονται επί ποδός χιλιάδες αστυνομικοί την ίδια ώρα που περίπου 8.000 άνθρωποι έφτασαν από πολλές περιοχές της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό για να δώσουν δυναμικό «παρών» στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα σε τρία σημεία της πόλης. Το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ ξεκίνησαν από το Δημοτικό στάδιο της πόλης για να καταλήξουν στην Πλατεία Ιατρού. Ο Συνασπισμός και το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ διαδήλωσαν στην Πλατεία Φιλελλήνων και τα μέλη της «Γένοβα 2001» στην Πλατεία Συντάγματος.

    Νωρίς το πρωί, μέλη του «Πανελλήνιου Αγωνιστικού Μετώπου» ανέβηκαν στο κάστρο στο Παλαμήδι και κρέμασαν πανό της οργάνωσης «Δράση Θεσσαλονίκης 2003».

    Στη διαδήλωση, συμμετείχαν και ένστολοι των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιδρώντας σε οικονομικές ρυθμίσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Εν τω μεταξύ, καΐκια διαδηλωτών που επιχείρησαν να μπουν στο αποκλεισμένο λιμάνι απομακρύνθηκαν από τους άνδρες του Λιμενικού. Την ίδια ώρα, η Αργολική πρωτεύουσα, η οποία φιλοξενεί από σήμερα το άτυπο συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών Εργασίας, βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό για το φόβο των επεισοδίων. Στους δρόμους κυκλοφορούν μόνο αστυνομικοί, γεγονός, όμως, που δεν φαίνεται να καθησυχάζει τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης.

    Στην πόλη βρίσκονται σε ετοιμότητα περίπου πέντε χιλιάδες αστυνομικοί, είκοσι έξι διμοιρίες των ΜΑΤ, εκατό τροχονόμοι, ισχυρές δυνάμεις της Ασφάλειας, ΕΚΑΜ, πυροτεχνουργοί με εκπαιδευμένα σκυλιά και άλλοι πεντακόσιοι αστυνομικοί για τα μέτρα τάξης. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, από σήμερα το πρωί έως και αύριο το μεσημέρι απαγορεύεται η είσοδος αυτοκινήτων στην παλιά πόλη του Ναυπλίου. Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων έχουν ρητές εντολές να προστατεύσουν τις ξένες αποστολές και να αποτρέψουν τα επεισόδια. Το ξενοδοχείο, στο οποίο θα συνεδριάζουν οι Υπουργοί Εργασίας των «15», θα είναι απροσπέλαστο, ενώ στα καΐκια που θα μεταφέρουν τους επισήμους στο Μπούρτζι, γίνονται εξονυχιστικοί έλεγχοι από δυνάμεις του Λιμενικού. Οι πληροφορίες των αρχών λένε ότι στις σημερινές συγκεντρώσεις θα επιχειρήσουν να μπουν και άτομα του αναρχικού χώρου, τα οποία θα ταξιδέψουν στο Ναύπλιο από την Αθήνα.

    Στις 09:00 το πρωί, ξεκίνησε η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Εργασίας των «15», με κύρια ζητήματα τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό στο ξενοδοχείο «Ναυπλία Παλλάς», όπου για πρώτη φορά οι υπουργοί συναντώνται με τους κοινωνικούς εταίρους. Ο Δημήτρης Ρέππας επανέλαβε ότι τα θέματα της εργασίας και της κοινωνικής προστασίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ατζέντας της ελληνικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Οι «15» συμφώνησαν ότι κοινός στόχος είναι η πλήρης απασχόληση και οι καλύτερες θέσεις εργασίας που θα προσφέρουν μισθούς που θα δίνουν στους Ευρωπαίους πολίτες το αίσθημα της ασφάλειας. Την ίδια ώρα, όμως, οι Υπουργοί αναγνωρίζουν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μπροστά μας το πολεμικό κλίμα δημιουργεί στοιχεία αβεβαιότητας.

    Πάντως, ο Δημήτρης Ρέππας ζήτησε από τους κοινωνικούς εταίρους να έχουν ισχυρότερη φωνή, καθώς είναι βέβαιο ότι τους στόχους δεν μπορούν να τους πραγματοποιήσουν μόνες οι κυβερνήσεις.

    Παράλληλα, τα συνδικάτα διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δεχθούν αποφάσεις για αλλαγή του εργασιακού τοπίου, ενώ η ΑΔΕΔΥ χαρακτηρίζει τη Σύνοδο σταθμό, επισημαίνοντας πως συζητήσεις θα γίνουν στη σκιά της αύξησης των ανέργων στην Ευρώπη, που συνολικά φθάνουν τα 14 εκατομμύρια.

    [02] ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΗΜΙΤΗ-ΜΠΛΕΡ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (00:21 UTC+2)

    Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα του Ιράκ είχε με τον Βρετανό ομόλογο του, Τόνι Μπλερ, ο πρωθυπουργός και προεδρεύων της ΕΕ, Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Σημίτης τόνισε στον κ. Μπλερ ότι πρέπει να υπάρξει ενιαία γραμμή της ΕΕ για το θέμα του Ιράκ και πρόσθεσε ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να γίνει αυτό.

    Ο Βρετανός πρωθυπουργός, χωρίς να διαφωνήσει ανοιχτά, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για το πώς κάποιοι Ευρωπαίοι εκτιμούν την κατάσταση στο Ιράκ φωτογραφίζοντας τη Γαλλία και τη Γερμανία.

    [03] ΙΡΑΚ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ Ε. Ε. - ΡΩΣΙΑΣ EΞΕΤΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (17:27 UTC+2)

    Υπέρ της πλήρους συμμόρφωσης του Ιράκ με το ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ τάχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ιγκόρ Ιβανώφ σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της τρόϊκας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχε. Εκτός από τον κ. Ιβανώφ, στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων της Ε.Ε. Κρίς Πάτεν και ο επίτροπος της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ιβανώφ τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να λάβει καθαρές απαντήσεις για το αν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ και σε περίπτωση που υπάρχουν θα πρέπει να καταστραφούν. Σε αντίθετη περίπτωση τόνισε ότι θα πρέπει να ακυρωθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο Ιράκ.

    Σε ό,τι αφορά στις επιθεωρήσεις στο οπλοστάσιο του Ιράκ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν χωρίς την άσκηση πιέσεων προς τους επιθεωρητές. Εξάλλου κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει να υπάρξουν μονομερείς ενέργειες χωρίς προηγούμενες αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας γιατί κάτι τέτοιο θα επιδεινώσει την κατάσταση.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο άλλο μεγάλο θέμα που εξετάστηκε στη σύσκεψη και αφορά στη συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης Ρωσίας. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συνεργασία αυτή έχει μεγάλη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα όχι μόνο στη δική μας περιοχή αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ: Ο ΝΤΕ ΣΟΤΟ ΔΕΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (16:36 UTC+2)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβάρο Ντε Σότο δεν έφερε στην Αθήνα κάποιο εναλλακτικό σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος. Αυτό επισήμανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Νορβηγό ομόλογό του Χιέλ Μάγκνε Μπούντεβικ ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην πρωινή του συνάντηση με τον κ. Ντε Σότο παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και επισήμανε ότι έλαβε από τον σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ την διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που απομένουν και θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξει λύση στο Κυπριακό.

    «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να δείχνουμε στη διεθνή κοινότητα ότι θέλουμε την επιδίωξη της λύσης, ότι θέλουμε μια λύση δίκαιη βιώσιμη λειτουργική ότι συμβάλλουμε σε αυτό και ότι θεωρούμε τις διαπραγματεύσεις και την επίλυση της οποιασδήποτε διαφοράς ως αναγκαία μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Σχετικά με τη συνάντησή του με τον Νορβηγό πρωθυπουργό, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Νορβηγία υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ενώ τόνισε ότι συζήτησε με τον ομόλογό του διμερή ζητήματα καθώς και θέματα που αφορούν στην ελληνική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δύο πρωθυπουργοί συνομίλησαν και για την ιδιαίτερη ενεργοποίηση Ελλάδας και Νορβηγίας στο χώρο της εμπορικής ναυτιλίας ενώ αναφέρθηκαν ειδικότερα σε ζητήματα όπως η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος αλλά και η οργάνωση των παγκόσμιων μεταφορών στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών.

    Με αφορμή εξάλλου την ιδιότυπη σχέση της Νορβηγίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς δεν είναι μέλος, αλλά συμμετέχει στον οικονομικό τομέα, ο κ. Σημίτης επισήμανε πως η Νορβηγία πρότεινε να υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των μελών του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Φόρουμ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 16 Απριλίου στην Αθήνα.

    Σε δηλώσεις του ο Νορβηγός πρωθυπουργός χαρακτήρισε χρήσιμες τις επαφές που είχε για τα ευρωπαϊκά θέματα και τη στενή συνεργασία των δύο χωρών.

    [05] ΠΕΝΘΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ FIAT

    Ρώμη, 24 Ιανουαρίου 2003 (12:28 UTC+2)

    Μια κορυφαία προσωπικότητα της οικονομικής και πολιτικής ζωής αποχαιρέτησε σήμερα η Ιταλία, καθώς ο 81χρονος επίτιμος πρόεδρος της Φιατ και ιδρυτής της Γιουβέντους άφησε την τελευταία του πνοή.

    Ο Τζιοβάνι Ανιέλι ήταν ο άνθρωπος που μετέτρεψε τη Φιατ σε εύρωστη οικονομική επιχείρηση στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας με παγκόσμια ακτινοβολία.

    Ο Ανιέλι ξεψύχησε λίγο πριν την έναρξη μιας συνεδρίασης για την οποία είχαν συγκεντρωθεί 70 μέλη της οικογένειας του στο Τορίνο, όπου και θα συζητούσαν για την ιδιαιτέρως σοβαρή οικονομική κρίση που περνάει αυτό το διάστημα η Φιατ,

    Ο Ανιέλι υπέφερε από καρκίνο του προστάτη και πρόσφατα είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. «Ο Τζιοβάνι Ανιέλι άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Τορίνο έπειτα από μήνες ασθενείας. Η σύζυγός του Μαρελα, η κόρη του Μαργαρίτα και τα παιδιά της ήταν παρόντες», αναφέρει σύντομη ανακοίνωση της οικογένειας.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία που εδρεύει στο Τορίνο ιδρύθηκε από τον παππού του το 1899 είναι το «κόσμημα» σε μια πελώρια οικογενειακώς ελεγχόμενη οικονομική αυτοκρατορία που επεκτείνεται στον τομέα της κατασκευής αεροπλάνων, ατσαλιού, χημικών, τσιμέντου, πλοιοκτησίας, ασφάλειας, μεσιτείας και όχι μόνο.

    [06] ΓΙΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Η Α. ΠΑΠΑΡΗΓΑ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:39 UTC+2)

    Επίθεση στην κυβέρνηση, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ενωση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα της ανεργίας και γενικότερα για την κοινωνική πολιτική εξαπέλυσε από το Ναύπλιο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο περιθώριο της Ατυπης Συνόδου των υπουργών Εργασίας της Ε.Ε.

    Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε τους υπουργούς της Ε.Ε. "μάστορες της χειραγώγησης", σημειώνοντας ότι επικεφαλής τους είναι ο Ελληνας υπουργός Δημήτρης Ρέππας, για τον οποίο υποστήριξε ότι λέει ψέματα στους εργαζόμενους.

    "Καλούμε τους εργαζόμενους να μην πιστέψουν σε τίποτα από αυτά που έχει ισχυριστεί ο κ. Ρέππας ότι οι αποφάσεις της Συνόδου, εδώ στο Ναύπλιο είναι υπέρ των εργαζομένων, έχουν κοινωνικό περιεχόμενο. Σαν "μάστορας της χειραγώγησης" ο κ. Ρέππας ξεγελά τους εργαζόμενους και κρύβει ότι οι αποφάσεις της Συνόδου σχετίζονται με την επιμήκυνση ακόμη περισσότερο του εργάσιμου χρόνου, του ορίου συνταξιοδότησης", τόνισε.

    Εκανε λόγο για ειλλημμένες αποφάσεις που περιλαμβάνουν σαρωτικά μέτρα κατά των εργαζομένων με επέκταση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 71 χρόνια.

    Επίσης τόνισε ότι γενικεύεται μερική μορφή απασχόλησης ανεξαρτήτως εποχικότητας, ή άλλων ιδιαιτεροτήτων που είχαν οι κλάδοι επισημαίνοντας ότι "έτσι πάμε για εργαζόμενους μιας χρήσης και τελικά στήνεται ένας επικίνδυνος πανευρωπαϊκός κοινωνικός διάλογος ανάμεσα σε κυβερνήσεις, εργοδοσία και τις εξαγορασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που θα δεσμεύουν τους εργαζόμενους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο".

    "Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιδράσουν να βρουν τον εαυτό τους, να χειραφετηθούν από τις αντιλήψεις των μονόδρομων, να συσπειρωθούν για την ανατροπή της "αντιλαϊκής" αυτής πολιτικής, είπε.

    Τόνισε τέλος ότι οι κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση, θα κορυφωθούν στη Θεσσαλονίκη και θα περάσουν στην ιστορία.

    [07] ΔΕΚΤΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΙΔΕΑ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΗΣ EXPO

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:36 UTC+2)

    Σε κοινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας Διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008 και της Κοινοπραξίας των εταιρειών που ετοιμάζει το φάκελο υποψηφιότητας προήδρευσε σήμερα ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο υπουργός πρότεινε ως κεντρική ιδέα του θέματος της ΕΧΡΟ τον τίτλο "Μητέρα Γη, Ανθρώπινα Δίκτυα Γνώσης Γεωργίας Διατροφής", πρόταση που έγινε δεκτή και έτσι η αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας που θα επισκεφτεί το Β.Ι.Ε. στις 27 Ιανουαρίου 2003 θα συζητήσει περαιτέρω το θέμα σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Παγκόσμιου Γραφείου Εκθέσεων.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης τόνισε τα βήματα διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008 συνεχίζονται και ότι η σημερινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας μαζί με την ομάδα που προετοιμάζει το φάκελο υποψηφιότητας, είχε στόχο να δοθούν απαντήσεις σε κάποια πολιτικά ερωτήματα, όπως π.χ., τους τρόπους μετεξέλιξης της Συντονιστικής Επιτροπής σε φορέα διοργάνωσης, την επεξεργασία του θέματος της ΕΧΡΟ.

    Σημείωσε ότι τη Δευτέρα θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΒΙΕ στο Παρίσι μια αποστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας, μαζί με εκπροσώπους της ομάδας του φακέλου υποψηφιότητας και θα συζητήσει με το ΒΙΕ τέσσερα βασικά θέματα:

    "Το πρώτο είναι η προσέγγιση της κεντρικής ιδέας. Εμείς ξεχωρίζουμε κατ' αρχήν το θέμα της Γεωργίας και της Διατροφής με τίτλο "Μητέρα Γη, Ανθρώπινα Δίκτυα Γνώσης Γεωργίας Διατροφής.

    Το δεύτερο θέμα είναι η απάντηση γιατί θέλουμε να κάνουμε την ΕΧΡΟ στη Θεσσαλονίκη.

    Το τρίτο θέμα είναι το σύστημα προβολής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

    Και το τέταρτο θέμα είναι μια προσέγγιση του ΕΧΡΟsite από αρχιτεκτονική πλευρά. Πρέπει σιγά-σιγά να αρχίζουμε να εξετάζουμε την αρχιτεκτονική πλευρά της ΕΧΡΟ", είπε κ. Πασχαλίδης.

    Επίσης πρόσθεσε ότι στις 28 Ιανουαρίου τελειώνει ο διαγωνισμός για το σήμα της ΕΧΡΟ.

    "Εχει ήδη ανακοινωθεί, θα βρίσκεται στις εφημερίδες του Σαββατοκύριακου πιστεύω, ο διαγωνισμός για το Σύμβουλο Διεκδίκησης, ο οποίος θα πλαισιώσει την Εκτελεστική Γραμματεία και θα μας υποστηρίξει σε πάρα πολλά ζητήματα και ανάμεσα σε αυτά και στο πακέτο της επικοινωνίας", σημείωσε.

    "Εκτιμούμε πως με την παράδοση του φακέλου υποψηφιότητας, το Μάρτιο φέτος, θα είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε επίσημα την αίτηση με επιστολή του πρωθυπουργού, τον Απρίλιο ή το Μάιο και θα παρουσιάσουμε πάλι την υποψηφιότητα στη Γενική Συνέλευση του ΒΙΕ τον Ιούνιο του 2003", τόνισε.

    Ανάφερε ακόμη ότι ενδιάμεσα θα υπάρξουν σημαντικά γεγονότα, ένα συμπόσιο με πολλές διεθνείς συμμετοχές στη Θεσσαλονίκη για την ΕΧΡΟ του 2008, σε συνεργασία με το ΒΙΕ, μία νέα επίσκεψη στο Παρίσι, όπου θα συζητηθούν οι κανόνες του παιχνιδιού με τις άλλες συνυποψήφιες πόλεις και μία Ημερίδα για τα έργα της ΕΧΡΟ, την οποία θα διοργανώσει η Εκτελεστική Γραμματεία, αρχές Απριλίου.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν τελικά η Θεσσαλονίκη θα κερδίσει την ΕΧΡΟ και που θα πρέπει να δοθεί το μεγαλύτερο βάρος, ο κ. Πασχαλίδης απάντησε:

    "Διεκδικούμε συστηματικά αυτό το μεγάλο γεγονός. Το διεκδικούμε. Δεν έχουμε τη νίκη στο τσεπάκι μας. Πρέπει να ιδρώσουμε, να προσπαθήσουμε πάρα πολύ. Ο πήχης ανεβαίνει πάρα πολύ ψηλά για τη Θεσσαλονίκη και μετά από το "θέλουμε την ΕΧΡΟ", πρέπει να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε την ΕΧΡΟ".

    Γι αυτό και η συναίνεση πρέπει να είναι στέρεα, να είναι διαχρονική, διακομματική, είπε και σημείωσε ότι γι' αυτό το λόγο συναντήθηκε με όλα τα κόμματα και νωρίτερα είχε μία συνάντηση με τη Ν.Δ..

    "Θέλω να πιστεύω πως έχουμε κτίσει μία συναίνεση που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Το βάρος θα πρέπει να δοθεί σε όλους τους τομείς. Στη συναίνεση, στην τεχνοκρατική υποστήριξη, στα έργα, στην ξενοδοχειακή υποδομή. Γενικά πρέπει να παρουσιάσουμε το 2008 μια πόλη πολύ οργανωμένη, ικανή να διοργανώσει τόσο μεγάλα παγκόσμια γεγονότα", κατέληξε.

    [08] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:34 UTC+2)

    "Η δογματική εμμονή της κυβέρνησης ότι ''όλα πάνε καλά'' - όταν μάλιστα εμφανίζεται και στην περίπτωση του ΙΚΑ - προσβάλλει τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρήστο Πρωτόπαπα.

    "Οι εικόνες των συνταξιούχων, που, από τα ξημερώματα, ταλαιπωρούνται στα σκαλοπάτια του ΙΚΑ και των ανήμπορων ανθρώπων, που ''εξετάζονται'' στο πεζοδρόμιο, δεν δικαιολογούν την προκλητική αυταρέσκεια του κ. Πρωτόπαπα", επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Για μια ακόμη φορά, αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση Σημίτη έχει οριστικά ξεκοπεί από την πραγματικότητα, που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες. Οτι ο ελληνικός λαός δεν έχει τίποτα πια να περιμένει από μια κυβέρνηση, που δεν γνωρίζει ούτε από μέτρο, ούτε από φιλότιμο".

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΧΑΝΕΪ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:24 UTC+2)

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την επίτευξη συμφωνίας, στη βάση του σχεδίου Αναν, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή με τον ειδικό εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι η διαπραγμάτευση να καταλήξει στην επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, σύμφωνης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [10] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Κοζάνη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:16 UTC+2)

    «Επιθυμία της κυβέρνησης, αλλά και των κατοίκων της Θεσσαλονίκης είναι να ολοκληρωθεί η κατασκευή του μετρό της πόλης», είπε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ο επόμενος μήνας θα είναι καθοριστικός για την έκβαση του μεγάλου έργου.

    Η κ. Παπανδρέου δήλωσε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού, ότι μέσα σε ένα μήνα θα δοθεί η τελική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την κατασκευή ή όχι του έργου.

    Όπως επισήμανε, αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την κατασκευή του έργου τότε μέσα στο φθινόπωρο θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

    Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κάνοντας αναδρομή στο θέμα του μετρό της Θεσσαλονίκης παραδέχτηκε ότι η πορεία υλοποίησης του έργου τέθηκε σε λανθασμένη βάση από την αρχή. «Ξεκινήσαμε στραβά από την αρχή. Ισως το 1993, μόλις αναλάβαμε την κυβέρνηση, θα έπρεπε να είχαμε ακυρώσει το διαγωνισμό και να ξεκινούσαμε τα πάντα από την αρχή. Εκτιμώ ότι τα πράγματα θα ήταν σήμερα καλύτερα», υπογράμμισε.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει από την εταιρία που έχει αναλάβει την κατασκευή του, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος να εκπνεύσουν καθοριστικές προθεσμίες.

    Γ.Χ.

    [11] ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ - 24/01/2003

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (17:19 UTC+2)

    ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε.

    Πληροφορούμε το επενδυτικό κοινό ότι το Ενημερωτικό Δελτίο της εταιρίας ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕΒΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΓΛΥΚΩΝ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ για την αύξηση του Μετοχικού της Κεφαλαίου με Δημόσια Εγγραφή και την εισαγωγή των μετοχών της στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Χ.Α. www.ase.gr και συγκεκριμένα στην ενότητα Εταιρίας/Προς Εισαγωγή Εταιρίες/Ενημερωτικά Δελτία.

    ΕΥΑΘ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία ότι κατόπιν της από 16-01-2003 εγκρίσεως του Δ.Σ. του Χ.Α. και της 25/21-01-2003 αποφάσεως του Δ.Σ. της εταιρίας, ορίζεται ως ημερομηνία εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων δωρεάν μετοχών που προήλθαν από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σύμφωνα με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης των μετοχών της 30ης Δεκεμβρίου 2002, η Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2003. Οι νέες μετοχές διανέμονται δωρεάν στους μετόχους της ΕΥΑΘ ΑΕ με αναλογία 1 νέα μετοχή για κάθε 10 παλαιές. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι των νέων δωρεάν μετοχών είναι οι μέτοχοι της ΕΥΑΘ ΑΕ οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΚΑΑ κατά την λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α. της 17ης Ιανουαρίου 2003. Οι νέες μετοχές θα έχουν πιστωθεί την Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2003, στις μερίδες και λογαριασμούς αξιών των μετοχών στο ΣΑΤ.

    Ο.Π.Α.Π. Α.Ε.

    Σε απάντηση επιστολής του Χ.Α., η εταιρία ΟΠΑΠ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα:

    «1. Η εκτίμηση για την επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας μας, μετά την απόφαση του Τριμελούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, θα είναι:

    Α) η χρήση του 2002 θα επιβαρυνθεί με ποσό 65 εκ. ΕΥΡΩ περίπου με τον σχηματισμό αντίστοιχης πρόβλεψης και αφορά την περίοδο από 30/3/2001 έως και 31/12/2002. Β) οι χρήσεις από το 2003 έως το 2006 θα επιβαρύνονται με ποσό 37,4 εκ. ΕΥΡΩ ετησίως εφόσον δεν δικαιωθεί η εταιρία μας από την προσφυγή της στα πολιτικά δικαστήρια. 2. Σύμφωνα με την απόφαση η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε., υποχρεούται να καταβάλει από 29.3.2001 και μέχρι την έναρξη του ιπποδρομιακού στοιχήματος το πιο πάνω ποσό, διαφορετικά μέχρι τη λήξη της σύμβασης (28.1.2007). Στο διατακτικό της απόφασης δεν υπάρχει διάταξη για τόκους υπερημερίας.

    Η Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. θα καταθέσει αγωγή ακυρώσεως και αίτηση αναστολής εκτελέσεως της αποφάσεως, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αγωγής ακυρώσεως. Η αίτηση αναστολή εκτελέσεως και η έκδοση απόφασης επ' αυτής δεν θα υπερβούν χρονικά τους τρεις (3) μήνες περίπου.

    Η αγωγή ακυρώσεως και η έκδοση απόφασης δεν θα υπερβούν χρονικά το ένα (1) έτος περίπου. Η εταιρεία θα ασκήσει τα ανωτέρω προβλεπόμενα ένδικα μέσα καίτοι δεν είναι δυνατόν να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα μιας δικαστική κρίσης. Παρά ταύτα η εταιρεία μας θεωρεί ότι έχει ισχυρούς νομικούς λόγους. Σε περίπτωση αρνητικής έκβασης της υπόθεσης δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει σοβαρός επηρεασμός στις πωλήσεις των παιχνιδιών της εταιρείας. Η εταιρεία αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να απαντήσει για το ενδεχόμενο ενός εξωδικαστικού συμβιβασμού και επιφυλάσσεται να απαντήσει στο άμεσο μέλλον, αφού συνεκτιμήσει όλες τις παραμέτρους του θέματος, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η πολιτεία δεν έχει αποφασίσει μέχρι σήμερα την εισαγωγή του παιχνιδιού, με την έκδοση Κανονισμού του παιχνιδιού, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή του. Η εκτίμηση της Νομικής Υπηρεσίας της εταιρείας που περιελήφθη στο Ενημερωτικό Δελτίο στηριζόταν στην πεποίθηση της ότι η 29.3.2001 που υπήρχε στη σύμβαση ήταν ενδεικτική και επιπρόσθετα στο γεγονός ότι η έναρξη κάθε νέου παιχνιδιού απαιτεί την έκδοση Κανονισμού του παιχνιδιού που είναι αρμοδιότητα της πολιτείας. Ακόμη σε νομικά επιχειρήματα που είχε αναπτύξει με τις προτάσεις που κατέθεσε η εταιρεία στο Διαιτητικό Δικαστήριο και ήταν ισχυρά. Το γεγονός ότι το Διαιτητικό Δικαστήριο εξέδωσε αύτη την απόφαση, την οποία η εταιρεία θεωρεί άδικη αποτελεί και το θεμέλιο της αγωγής ακυρώσεως.»

    NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.

    H NOTOS COM ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε., ανακοινώνει την επίτευξη συμφωνίας με τον διεθνούς αναγνώρισης Οίκο μόδας TRUSSARDI για αποκλειστική αντιπροσώπευση και διανομή στην Ελλάδα των ειδών TRUSSARDI JEANS και TRUSSARDI SPORT. Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη πού υπολογίζεται ότι θα συνεισφέρει πρόσθετο κύκλο εργασιών στην εταιρεία της τάξεως των Euro 6-7 εκατ. ανά έτος. Τα είδη θα διανέμονται τόσο στο δίκτυο χονδρικής, όσο και μέσω καταστημάτων λιανικής (monobrand, multibrand, corners, shop-in-a-shop). Η εκτεταμένη εμπειρία της NOTOS COM στη διαχείριση επώνυμων προϊόντων, το υπάρχον δίκτυο διάθεσης, η ισχυρή της θέση στην αγορά και η επιτυχημένη της πορεία όπως αντικατοπτρίζεται στα υγιή οικονομικά μεγέθη, αποτελούν εχέγγυα για την επιτυχία και της καινούργιας αυτής προσπάθειας.

    SEAFARM IONIAN ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε.

    Η εταιρία SEAFARM ΙΟΝΙΑΝ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Ε. με επιστολή της προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με την Απόφαση EK 5/204 άρθρο 5 παρ. 1α και με αφορμή τα δημοσιεύματα της 23/1/2003, η Διοίκηση της εταιρείας αισθάνεται υποχρεωμένη να ενημερώσει το επενδυτικό κοινό ότι, όπως έχει ήδη αναφέρει και σε προηγούμενες ανακοινώσεις της, βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της. Αποτελεί άλλωστε πάγια πολιτική της Διοίκησης ο σχηματισμός ενός ηγετικού παράγοντα που θα μπορέσει να δώσει νέα πνοή στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει σε καμία συμφωνία με τους συνομιλητές της. Η Διοίκηση της εταιρείας θα ενημερώσει τους μετόχους της και το επενδυτικό κοινό έγκαιρα και υπεύθυνα όταν θα υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις από αυτές τις συνομιλίες.»

    DOMUS Α.Ε.Ε.Χ.

    Α/ Ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ με την 24/1/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 8 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ. Σχέση του προσώπου με την εταιρία: Δ/νων Σύμβουλος, μέτοχος με 35,53%. Επωνυμία εταιρίας: DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ονομαστικές. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 200.000 τεμάχια. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 27/1/2003 έως 31/1/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ.

    Β/ Ο κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ με την 24/1/2003 επιστολή του προς το Χ.Α., σύμφωνα με το άρθρο 10 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., γνωστοποιεί την κάτωθι προαναγγελία συναλλαγών: Στοιχεία υπόχρεου: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ. Επωνυμία εταιρίας: DOMUS Α.Ε.Ε.Χ. Κατηγορία μετοχών: Κοινές ονομαστικές. Απόκτηση / Εκχώρηση Δικαιωμάτων: Απόκτηση. Ποσοστό υφιστάμενης συμμετοχής υπόχρεου μετόχου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας: 35,53%. Είδος συναλλαγής: Αγορά. Επιδιωκόμενος όγκος συναλλαγών: 200.000 τεμάχια, % του συνόλου των μετοχών: 5,26%. Χρονικό διάστημα διενέργειας συναλλαγών: Από 27/1/2003 έως 27/2/2003. Μέλος του Χ.Α. μέσω του οποίου θα διενεργηθούν οι συναλλαγές: ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ.

    Παρατηρήσεις: Η συναλλαγή αυτή δεν σχετίζεται με τις επενδυτικές προθέσεις άλλων φυσικών ή νομικών προσώπων που ενεργούν συντονισμένα με τον ίδιο.

    ΑΛΚΑΡ Α.Ε.Μ.Ε.Τ.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 της απόφασης 5/204/2000 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η εταιρεία ΑΛΚΑΡ Α.Ε.Μ.Ε.Τ γνωστοποιεί, ότι με πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. της εταιρείας, και σε εφαρμογή διατάξεων νόμου και αποφάσεων περί κανόνων εταιρικής διακυβέρνησης και οργάνωσης της λειτουργίας του εσωτερικού ελέγχου των εταιρειών που έχουν εισαγάγει τις μετοχές τους σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, ορίσθηκε ο κ. Χαράλαμπος Ν. Γαρμπής ως εσωτερικός ελεγκτής της εταιρείας. Επιπρόσθετα γνωστοποιείται, ότι στις θέσεις των υπευθύνων α) Εξυπηρέτησης Μετόχων και β) Εταιρικών Ανακοινώσεων, ορίσθηκαν αντίστοιχα οι κ.κ. Γεώργιος Ι. Πιτσίνος και Γεώργιος Σ. Χατζής. Τέλος, τη θέση του προϊσταμένου του λογιστηρίου της εταιρείας ανέλαβε πρόσφατα ο κ. Νικόλαος Δ. Αρβανίτης.

    LOGICDIS Α.Ε.

    Η εταιρία LOGICDIS ΑΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Με εντυπωσιακούς ρυθμούς αυξάνεται το μερίδιο αγοράς του LogicDIS Human Resources Management System, που παραμένει η κορυφαία επιλογή για τις μεγάλες επιχειρήσεις, καθώς και το Δημόσιο Τομέα, οδηγώντας τις εξελίξεις στα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα Διοίκησης Ανθρώπινων Πόρων. Η SCA Packaging Hellas ΑΕ, η AGELCO AE (KOSTA BODA), ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (Ε.Υ.Α.Θ.), η Κονσερβοποϊία Β.Αιγαίου ΑΕΒΕ, η ΒΕΤΑ ΚΑΕ Systems, η Αφοί Κυπριώτου ΑΕΒΕ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προστέθηκαν στο πελατολόγιο της LogicDIS, επιλέγοντας το LogicDIS Human Resources Management System για τον εκσυγχρονισμό της μηχανογράφησής τους σε θέματα Μισθοδοσίας και Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά στην πράξη η υπεροχή της LogicDIS σε θέματα τεχνογνωσίας και τεχνολογίας στο χώρο των πληροφοριακών συστημάτων για τη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Το LogicDIS Human Resources Management System αποτελεί το πιο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης και παρακολούθησης ανθρώπινων πόρων στην ελληνική αγορά. Διασυνδέει και ολοκληρώνει όλες τις λειτουργίες και τις διαδικασίες της επιχείρησης που αφορούν στους ανθρώπινους πόρους, ενώ με τα κύρια υποσυστήματά του εξασφαλίζει την αποτελεσματική παρακολούθηση της εξελικτικής πορείας των εργαζομένων σε όλα τα επίπεδα της οργανωτικής δομής, την αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών διαχείρισης των θεμάτων μισθοδοσίας, σε ομιλικό και εταιρικό επίπεδο, καθώς και τον προγραμματισμό του Ανθρώπινου Δυναμικού (man power planning). Ενδεικτικά, στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που έχουν ήδη επιλέξει το LogicDIS Human Resources Management System συγκαταλέγονται η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΕ, η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΑΘΗΝΑ 2004, το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ, η NEOSET AE, η SATO AE, ο ΔΡΟΜΕΑΣ AΒΕE, η ΗΥΑΤΤ REGENCY CASINO, η ΕΔΡΑΣΗ Χ.ΨΑΛΙΔΑΣ ΑΤΕ, η ΣΑΡΑΝΤΗΣ ΑΕ, η CONTALEXIS FINANCIAL SERVICES, η BAYERISCHE HYPO UND VEREINSBANK AG, η INCHAPE HOLDINGS ΕΛΛΑΣ ΑΕ, η ΕΤΑΝΑΛ ΑΕ, η ΚΑΝΤΟΡ ΑΕ, η ΣΕΚΑΠ ΑΕ, το Λιγνιτικό Κέντρο Δ. Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), η ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΙΛΙΔΗΣ ΑΕ, η ALFA WOOD ΑΒΕΕ, η ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΑΕ, η ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕ, ο ΕΛ.Ο.Γ. (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος), η ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ κ.α.»

    BYTE COMPUTER Α.Β.Ε.Ε.

    Η εταιρία BYTE COMPUTER ΑΒΕΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Νέα πιστοποίηση από τη Cisco Systems για την Ασύρματη Δικτύωση. Η BYTE, έλαβε πρόσφατα από τη Cisco Systems, νέα πιστοποίηση για την τεχνολογική της επάρκεια στην ασύρματη δικτύωση (Wireless LAN Specialization) υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούν τεχνογνωσία Cisco Systems. Η νέα σημαντική πιστοποίηση αποτελεί επέκταση της υφιστάμενης πιστοποίησης της εταιρείας ως Cisco Premier Certified Partner στην Ελλάδα. Η ανωτέρω εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μακρόχρονης και επιτυχημένης συνεργασίας της ΒΥΤΕ με την Cisco Systems, τον κορυφαίο παγκοσμίως Οίκο σε θέματα ανάπτυξης συστημάτων δικτύωσης και επικοινωνίας αλλά και του στρατηγικού επενδυτικού προσανατολισμού της εταιρείας στην γνώση και τον συνεχή εμπλουτισμό των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της που αποτελεί τον σημαντικότερο πυρήνα ανάπτυξής της και το συγκριτικό της πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.»

    ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Α.Β.Ε.Ε.Α. - ΔΡΟΜΕΑΣ

    Η εταιρία ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΒΕΕΑ ΔΡΟΜΕΑΣ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί τα ακόλουθα: «Ο Πρόεδρος της εταιρίας Contalexis Financial Services ΑΧΕΠΕΥ (CFS) κ. Παν. Κονταλέξης, ο Πρόεδρος της εταιρίας ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ κ. Αθαν. Παπαπαναγιώτου και ο Περιφερειακός Δ/ντής Β. Ελλάδος της (CFS) και πρώην Γεν. Δ/ντής του Χ.Κ.Θ. κ. Θεολόγης Γαϊτανίδης την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2003 και ώρα 18:30 στο Ξενοδοχείο ALEXANDER, στον Λευκώνα Σερρών, θα είναι ομιλητές της εκδήλωσης ημερίδας με θέμα: Η πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των εισηγμένων επιχειρήσεων το 2003 (εξεταζόμενη περίπτωση: ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ). Ο κ. Θ. Γαϊτανίδης θα αναφερθεί, στα νέα μέτρα που έλαβε η διοίκηση του Χ.Α. σχετικά με την νέα κατηγοριοποίηση των εισηγμένων επιχειρήσεων, στην πορεία της εταιρίας Δρομέας μέχρι σήμερα και στα επενδυτικά προϊόντα της Contalexis Financial Services ΑΧΕΠΕΥ (CFS). Ο κ. Α. Παπαπαναγιώτου θα αναφερθεί, στην πορεία και τους στόχους της εταιρίας ΔΡΟΜΕΑΣ για το 2003. Ο κ. Π. Κονταλέξης θα αναφέρει, την γενική του εκτίμηση για την πορεία του Χ.Α. το 2003 και την φιλοσοφία και στρατηγική της CFS μέσω της περιφερειακής της ανάπτυξης. Την εκδήλωση θα προλογίσει ο κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών.»

    ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΜΠΕΡΗ Α.Ε.

    Ανακοινώνεται από την εταιρία Εκδόσεις Λυμπέρη ΑΕ, ότι κατά την από 30.12.2002 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας, αποφασίσθηκαν τα εξής: Α) Συγκροτήθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο σε σώμα, εξελέγη ο κ. Αντώνιος Λυμπέρης ως Πρόεδρος, ο κ. Pierre Lamuniere (Πιέρ Λαμουνιέρ) ως Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Μάρκος Μπιτσάκος ως Γραμματέας και Σύμβουλος, ο κ. Christopher Richard Bolton (Κρίστοφερ Ρίτσαρντ Μπόλτον) ως Σύμβουλος Όλα τα ανωτέρω μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι εκτελεστικά μέλη κατά την έννοια του ν. 3016/2002. Επίσης εξελέγη ο κ. Κωνσταντίνος Κορλέτης ως Σύμβουλος και ο κ. Απόστολος Παπαδόπουλος ως Σύμβουλος. Τα δύο αυτά μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι μη εκτελεστικά κατά την έννοια του ν. 3016/2002. Β) Ανατέθηκαν οι εξής αρμοδιότητες στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και ορίστηκε η εκπροσώπηση της εταιρείας.Eπίσης διορίσθηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών αυτής και την εκπροσώπηση έναντι τραπεζών. ως εξής: Στον πρόεδρο κ. Αντώνιο Λυμπέρη ανατέθηκαν οι εξής αρμοδιότητες: 1. Διεύθυνση, διαχείριση και έλεγχος όλων των από ημέρα σε ημέρα υποθέσεων και δραστηριοτήτων της εταιρείας (day-to-day management and operation) καθώς και την υπογραφή της αλληλογραφίας. 2. Εκπροσώπηση της εταιρείας ενώπιον κάθε δικαστικής, διοικητικής, δημοτικής, κοινοτικής, φορολογικής και τελωνειακής αρχής, κάθε βαθμού και δικαιοδοσίας, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων, εμπορικών συλλόγων και συνδέσμων, τραπεζών, ασφαλιστικών ταμείων συμπεριλαμβανομένου του ΙΚΑ, δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ ΟΣΕ) και κάθε άλλου φυσικού και νομικού προσώπου, δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, σχετικά με τις καθημερινές υποθέσεις και δραστηριότητες της εταιρείας. 3. Πραγματοποίηση παραγγελιών υλικών, μηχανημάτων, εξαρτημάτων, εμπορευμάτων, κ.λ.π. καθώς και κάθε αναγκαία ενέργεια ενώπιον των τελωνειακών αρχών σχετικά με την εισαγωγή των παραπάνω, συμπεριλαμβανομένων των χορηγήσεων εγγυητικών επιστολών, εκδόσεως εντολών πληρωμών, επικυρώσεων εγγράφων κ.λ.π. 4. Υποβολή προς τις δημόσιες αρχές δηλώσεων σχετικών με τις δραστηριότητες της εταιρείας καθώς και καταβολή χρεών, φόρων δασμών κ.λ.π. οφειλομένων για τις δραστηριότητες αυτές, υπογραφή και υποβολή κάθε δηλώσεως, παραιτήσεως, ενστάσεως και αντιρρήσεως, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών και εμπορικών εγγράφων. 5. Απαίτηση και είσπραξη κάθε ποσού οφειλομένου στην εταιρεία και έκδοση σχετικών αποδείξεων. Έκδοση, οπισθογράφηση προς είσπραξη ή κατάθεση και παραλαβή κάθε αξιογράφου ή αξίας συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγματικών και εμπορικών εγγράφων. 6. Παραλαβή συστημένης ή άλλης τυχόν κατηγορίας αλληλογραφίας ή δεμάτων απευθυνομένων στην εταιρεία μέσω του ταχυδρομείου ή άλλων μέσων μεταφοράς. 7. Μίσθωση μηχανημάτων, εφοδίων και άλλων κινητών που είναι αναγκαία για τις εργασίες της εταιρείας. 8. Με εξαίρεση το διευθυντικό προσωπικό, πρόσληψη και απόλυση του προσωπικού της εταιρείας, καθορισμός των αμοιβών των όρων και των καθηκόντων εργασίας, εκτέλεση παντός σχετικού εγγράφου, δηλώσεως, συμβάσεως απευθυνομένων προς υπαλλήλους, εργάτες, ως και προς πάσα διοικητική αρχή, οικονομικές εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ κ.λ.π. και προς άλλους οργανισμούς και αρχές. 9. Εκχώρηση μίας ή περισσοτέρων από τις εξουσίες και αρμοδιότητες που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους 2 έως και 6 σε άλλους υπαλλήλους της εταιρείας ή άλλα πρόσωπα για χρονικά διαστήματα και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται στη σχετική εξουσιοδότηση, η οποία πρέπει να γίνεται εγγράφως. 10. Διορισμός και παύση νομικών συμβούλων και πληρεξουσίων δικηγόρων και χορήγηση σ΄αυτούς εντολών με συμβολαιογραφικά πληρεξούσια Κάθε άλλη αρμοδιότητα και εξουσία που δεν εξαιρείται κατά το ΤΜΗΜΑ (Β) κατωτέρω. Ρητά εξαιρούνται από τις παραπάνω υπό τμήμα (Α) εξουσίες και αρμοδιότητες οι ακόλουθες: 1. Όσες απαιτούν συλλογική ενέργεια του διοικητικού συμβουλίου κατά το νόμο και το καταστατικό της εταιρείας και την αυξημένη απαρτία και πλειοψηφία των 5/6 του συνόλου των μελών αυτού κατά το άρθρο 24 παρ. 4 του καταστατικού της. 2. Πώληση και αγορά παγίων περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας άνω του ποσού του ποσού των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ κάθε φορά. 3. Μίσθωση και εκμίσθωση των ακινήτων της εταιρείας. 4. Πρόσληψη και απόλυση του διευθυντικού προσωπικού της εταιρείας και καθορισμός των αμοιβών τους. 5. Οποιαδήποτε υποθήκευση, ενεχυρίαση ή επιβάρυνση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και εγγυήσεις υπέρ τρίτων. Εκαστος από τους Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ενεργούντες ο καθένας μόνος του δύναται να επικυρώνουν αντίγραφα και αποσπάσματα πρακτικών από τα βιβλία πρακτικών της Γενικής Συνέλευσης της Εταιρείας. ΄Εκαστος από τους Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο, Αντιπρόεδρο και Γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου ενεργούντες ο καθένας μόνος του, δύναται να επικυρώνουν αντίγραφα και αποσπάσματα πρακτικών από τα βιβλία πρακτικών του Διοικητικού Συμβουλίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο ομόφωνα και παμψηφεί: 1. εξουσιοδοτεί τον κ. Μάρκο Μπιτσάκο, για την πρόσληψη και απόλυση του προσωπικού της εταιρείας, καθορισμό των αμοιβών, των όρων και των καθηκόντων εργασίας, την εκτέλεση και υπογραφή παντός σχετικού εγγράφου, δηλώσεως, συμβάσεως απευθυνομένων προς υπαλλήλους, εργάτες, ως και προς πάσα διοικητική αρχή, δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες, ασφαλιστικά ταμεία όπως το ΙΚΑ κ.λ.π. και προς άλλους οργανισμούς και αρχές. Των ανωτέρω εξαιρείται το διευθυντικό προσωπικό της εταιρίας για το οποίο διατηρεί αρμοδιότητα το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής. 2. όσον αφορά την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών της εταιρείας και οποιεσδήποτε άλλες οικονομικές συναλλαγές έναντι τραπεζών επ΄ ονόματι και για λογαριασμό της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των υπέρ τραπεζών εγγυήσεων, πλην της υπογραφής των εντολών πληρωμής μισθοδοσίας, την εταιρία δεσμεύουν: α) ο κ. Αντώνιος Λυμπέρης, Προέδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος με μόνη την υπογραφή του, β) σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του κ. Αντωνίου Λυμπέρη, ο κ. Μάρκος Μπιτσάκος με μόνη την υπογραφή του και γ) σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του κ. Μάρκου Μπιτσάκου, η κ. Αναστασία Βρεττάκη υπογράφουσα μόνη της μέχρι του ποσού των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ. Επίσης, το Δ.Σ. ομόφωνα εξουσιοδοτεί για την υπογραφή των εντολών πληρωμής μισθοδοσίας της εταιρίας τον κ. Κωνσταντίνο Βιολαντζή.

    ΕΡΙΟΥΡΓΙΑ ΤΡΙΑ ΑΛΦΑ Α.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία, σύμφωνα με το άρθρο 4 της απόφασης 5/204/14.11.2000 της Ε.Κ., ότι ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας κ. Λάζαρος Εφραίμογλου υπέβαλε σήμερα την παραίτησή του από το Διοικητικό Συμβούλιο. Αντικαταστάτης του ορίσθηκε από το Δ.Σ. ο κ. Μηνάς Δ. Εφραίμογλου. Το νέο Δ.Σ. θα συνεδριάσει την 25/01/2003 προκειμένου να συγκροτηθεί σε Σώμα.

    ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.

    Η εταιρία ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ με Δελτίο Τύπου προς το Χ.Α. γνωστοποιεί: «1. Σύσταση θυγατρικής μονοπρόσωπης εταιρίας περιορισμένης ευθύνης στη Βουλγαρία. 2. Νέο έργο στη Βουλγαρία, προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ. Η εταιρία ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ προχώρησε στην σύσταση μονοπρόσωπης εταιρίας περιορισμένης ευθύνης στη Βουλγαρία, λόγω ανάληψης έργων στη Βουλγαρία, συμμετοχής της εταιρίας σε δημοπρασίες Δημοσίων και Ιδιωτικών Έργων και ειδικότερα λόγω επέκτασης δραστηριοτήτων της Εταιρίας στη χώρα αυτή. Η επωνυμία της θυγατρικής εταιρίας είναι PROODEFTIKI CONSTRUCT E.O.O.D. με έδρα την Σόφια στη Βουλγαρία. Νέο έργο στη Βουλγαρία ανέλαβε η ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΤΕ το οποίο αναμένεται να ενισχύσει το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των υπογεγραμμένων συμβάσεών της. Πρόκειται για κατασκευή σήραγγας στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η ανάληψη του έργου έγινε μετά από διαγωνισμό που διενήργησε το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας. Ο τίτλος του έργου είναι: CONSTRUCTION OF CUT & COVER TUNNEL AT GOTSE DELCHEV-DRAMA BORDER CROSSING και η αξία του έργου ανέρχεται σε 4 εκατομμύρια ευρώ.»

    ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ.Ε.

    Η Διοίκηση τη εταιρίας ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Τ.Ε. ανακοινώνει, ότι από την 1η Ιανουαρίου 2003 ξεκίνησε την συνεργασία της με την εταιρία NAD, η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρίες στον τομέα των ηχητικών συστημάτων στον κόσμο. Όπως είπε ο Κωνσταντίνος Νάκας, Πρόεδρος της εταιρίας Φίλιππος Νάκας Α.Ε. στο χαιρετισμό που απηύθυνε στην πρώτη παρουσίαση των προϊόντων της εταιρίας, που διοργανώθηκε την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2003 σε κεντρικό Ξενοδοχείο της Αθήνας, η συνεργασία αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα θετική μια και δίνεται η δυνατότητα στη Φίλιππος Νάκας να διευρύνει την ποικιλία των προϊόντων της με γνώμονα την ποιότητα αλλά και τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή. Η NAD, που πρωτοστατεί στη δημιουργία προϊόντων υψηλής ηχητικής απόδοσης, διαθέτει συσκευές Home Cinema, τελικούς ενισχυτές, ραδιόφωνα, CD players, CD recorders, DVD, Πικάπ. Τα μηχανήματά της είναι σχεδιασμένα από εξειδικευμένους τεχνικούς που δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην παραμικρή λεπτομέρεια. Οι συσκευές της εγγυώνται τη μέγιστη απόδοση των soundtracks των ταινιών, ενώ ακόμη και τα computer games προσφέρουν πλούσιο ήχο και νέα εντυπωσιακή διάσταση στην οικιακή διασκέδαση. Η επιτυχία που απολαμβάνει παγκοσμίως οφείλεται στον απλό σχεδιασμό, τις σχολαστικές ρυθμίσεις και τις δημιουργικές λύσεις που προτείνει, προκειμένου να επιτευχθεί η τέλεια απόλαυση σε συνδυασμό με τη διαχρονική αξία.

    ΕΔΡΑΣΗ Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε.

    Γνωστοποιείται από την εταιρία ότι η αρμόδια επιτροπή ΜΕΕΠ του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. στη συνεδρίασή της την 20/01/2003 ενέκρινε την χορήγηση στην ΕΔΡΑΣΗ - Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε. του πτυχίου 6ης Τάξης στη νέα κατηγορία Πτυχίων, αφού κατά την εξέταση του φακέλου της η ΕΔΡΑΣΗ - Χ. ΨΑΛΛΙΔΑΣ Α.Τ.Ε. συγκέντρωσε σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό μονάδων έναντι των 250, που είναι το όριο κατάταξης στην κατηγορία αυτή.

    ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ

    ΟΠΤΙΜΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΟΥ

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟ

    ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

    ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΑΫΛΩΝ ΤΙΤΛΩΝ

    ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ 23/1/2003 ΕΩΣ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΑ 27/1/ 2003

    ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

    ΛΟΙΠΟΙ ΑΝΑΔΟΧΟΙ: ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΑΧΕΠΕΥ, AΡΤΙON ΑΧΕΠΕΥ, AXON ΑΧΕΠΕΥ, ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΧΕΠΕΥ, ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ, EUROΧΧ ΑΧΕΠΕΥ, ΚΥΚΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, ΛΑΪΚΗ ΑΤΤΑΛΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, MAGNATRUST ΑΧΕΠΕΥ, MERIT ΑΧΕΠΕΥ, ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, ΣΑΡΡΟΣ ΑΧΕΠΕΥ, ΦΑΣΜΑ ΑΧΕΠΕΥ.

    Η Εταιρεία ΟΠΤΙΜΑ Α.Ε.Ε.Χ. ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 348/85, καθώς και με τις ισχύουσες διατάξεις του Δ.Σ. του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θα διαθέσει στο επενδυτικό κοινό 650.000 κοινές ανώνυμες μετοχές ονομαστικής αξίας 2,28 Euro με Δημόσια Εγγραφή. Οι νέες μετοχές προέρχονται από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας που αποφασίστηκε στις Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις στις 19/10/2000, 19/2/2001, 5/7/2001, 5/12/2001,2/8/2002 και 2/12/2002 και θα εισαχθούν μαζί με τις παλαιές στην Παράλληλη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πληροφορίες για την Εταιρεία, τις μετοχές και τον τρόπο διάθεσής τους περιλαμβάνονται στο σχετικό Ενημερωτικό Δελτίο, το περιεχόμενο του οποίου εγκρίθηκε, μόνο όσον αφορά την κάλυψη αναγκών πληροφόρησης του επενδυτικού κοινού όπως αυτές καθορίζονται από τις διατάξεις του Π.Δ 348/1985, από τα Διοικητικά Συμβούλια του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τιμή Διάθεσης: Η τιμή διάθεσης των μετοχών που διατίθενται με Δημόσια Εγγραφή θα καθοριστεί μετά το πέρας της περιόδου των εγγραφών και θα ανακοινωθεί το αργότερο μέχρι την επόμενη εργάσιμη ημέρα από τη λήξη της περιόδου των εγγραφών μέσω των Μ.Μ.Ε. Η τιμή διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές (θεσμικοί, ιδιώτες-μη θεσμικοί) που θα συμμετάσχουν στη δημόσια εγγραφή. Η τιμή διάθεσης θα προσδιοριστεί με βάση τις προσφορές που θα υποβάλλουν οι θεσμικοί επενδυτές στο βιβλίο υποβολής προσφορών (διαδικασία «Βιβλίου Προσφορών» ή «Book Building»). Η εν λόγω διαδικασία υποβολής προσφορών θα ακολουθηθεί για το μέρος της Δημόσιας Εγγραφής που αφορά τους θεσμικούς επενδυτές και θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα με τις εγγραφές των μη θεσμικών επενδυτών, στο διάστημα από 23 / 1 /2003 έως και 27 / 1 /2003. Οι θεσμικοί επενδυτές θα υποβάλλουν τις προσφορές τους μέσω του Κυρίου Αναδόχου και των Λοιπών Αναδόχων για τις προσφερόμενες με Δημόσια Εγγραφή μετοχές της εκδότριας εντός δεσμευτικού εύρους, το οποίο αναφέρεται στη συνέχεια. Σε κάθε περίπτωση, η τιμή διάθεσης θα ορισθεί μεταξύ του ανώτατου και του κατώτατου ορίου του δεσμευτικού εύρους τιμών. Οι ιδιώτες -μη θεσμικοί επενδυτές θα εγγράφονται στην ανώτατη τιμή του δεσμευτικού εύρους τιμών. Σημειώνεται ότι για τον προσδιορισμό του δεσμευτικού εύρους τιμών ακολουθήθηκε η διαδικασία του Pre-Marketing, σε συνδυασμό με την εκδήλωση ενδιαφέροντος από τους Αναδόχους της έκδοσης. Η ανώτατη τιμή του εύρους τιμών δεν υπερβαίνει την κατώτατη κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 10%. Ειδικότερα το δεσμευτικό εύρος τιμών εντός του οποίου θα προσδιοριστεί η Τιμή Διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών ορίστηκε από ΕΥΡΩ 2,28 έως ΕΥΡΩ 2,30 ανά μετοχή. Η εσωτερική αξία της μετοχής με βάση την αποτίμηση του χαρτοφυλακίου της 8/1/2003 διαμορφώθηκε σε ΕΥΡΩ 2,243 ανά μετοχή. Με βάση την εσωτερική αξία της μετοχής της 8/1/2003, ΕΥΡΩ 2,243: Η Κατώτατη Τιμή Εύρους, ήτοι ΕΥΡΩ 2,28 διαμορφώνει premium 1,62%. Η Ανώτατη Τιμή Εύρους, ήτοι ΕΥΡΩ 2,30 διαμορφώνει premium 2,48%. Σημειώνεται ότι το σταθμισμένο discount του κλάδου των Eισηγμένων Α.Ε.Ε.Χ. στο Χ.Α., με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία (τιμές κλεισίματος της 16/12/2002) διαμορφώθηκε σε 22,57%. Οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται δεκτές τις εργάσιμες ώρες από την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2003 έως και τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2003 στα γραφεία και το δίκτυο των καταστημάτων του Κυρίου Αναδόχου και των Λοιπών Αναδόχων που αναφέρονται παραπάνω. Η διάθεση του Ενημερωτικού Δελτίου θα γίνεται από τα καταστήματα και τα γραφεία του Κυρίου Αναδόχου και των Λοιπών Αναδόχων καθώς και από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Η διαδικασία διάθεσης και κατανομής των μετοχών στους επενδυτές θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με την ισχύουσα απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (9/201/10.10.2000) όπως ισχύει. Μονάδα διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών θα αποτελεί ο τίτλος των δέκα (10) μετοχών. Κάθε επενδυτής θα μπορεί να εγγράφεται για μία τουλάχιστον μονάδα διαπραγμάτευσης, δηλαδή για δέκα (10) κοινές ανώνυμες μετοχές ή για ακέραιο πολλαπλάσιο της μονάδας διαπραγμάτευσης (δηλαδή 20, 30, 40 μετοχές κ.ο.κ.). Το ανώτατο όριο εγγραφής ανά επενδυτή είναι η αξία του συνολικού αριθμού των μετοχών που διατίθενται με Δημόσια Εγγραφή (δηλαδή 650.000 κοινές ανώνυμες μετοχές). Οι επενδυτές για να συμμετάσχουν στη Δημόσια Εγγραφή πρέπει να τηρούν ενεργό Μερίδα Επενδυτή και Λογαριασμό Αξιών στο Σύστημα ’ϋλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.), προκειμένου να καταχωρηθούν οι μετοχές που θα αποκτήσουν. Ο Κωδικός Αριθμός της Μερίδας Επενδυτή και ο αριθμός του Λογαριασμού Αξιών θα αναγράφονται στην αίτηση εγγραφής. Επίσης οι επενδυτές πρέπει να ορίζουν τον Χειριστή που επιθυμούν για τις μετοχές που θα τους κατανεμηθούν, συμπληρώνοντας τον κωδικό του αριθμό στην αίτηση εγγραφής. Στην περίπτωση κατά την οποία ο επενδυτής δεν επιθυμεί να ορίσει Χειριστή στην αίτηση εγγραφής πρέπει να αναγράφεται ο Κωδικός αριθμός του Κεντρικού Αποθετηρίου Αξιών (999), προκειμένου οι μετοχές του να μεταφερθούν στον Ειδικό Λογαριασμό της Μερίδας του, του οποίου χειριστής είναι το Κεντρικό Αποθετήριο Αξιών. Συνιστάται πάντως στους επενδυτές να ορίζουν Χειριστή στην αίτηση εγγραφής και να αποφεύγουν τη μεταφορά των μετοχών τους στον Ειδικό Λογαριασμό προκειμένου να μπορούν αμέσως μετά την έναρξη της διαπραγμάτευσης να διενεργούν πράξεις επί των μετοχών που θα τους κατανεμηθούν. Εφιστάται η προσοχή στους επενδυτές ότι, αν δεν αναγράφονται στην αίτηση εγγραφής ο Κωδικός Αριθμός Μερίδας Επενδυτή, ο Αριθμός του Λογαριασμού Αξιών και ο Κωδικός Αριθμός του Χειριστή, ή αν ο αναγραφόμενος αριθμός είναι λανθασμένος, ο επενδυτής θα αποκλείεται από την κατανομή των μετοχών. Εάν μετά το πέρας της Δημόσιας Εγγραφής διαπιστωθούν περισσότερες της μιας εγγραφές του ιδίου προσώπου (με βάση τα στοιχεία Σ.Α.Τ. ή/και τα δημογραφικά στοιχεία του εγγραφόμενου), το σύνολο των εγγραφών αυτών θα αντιμετωπίζεται με ευθύνη του Κυρίου Αναδόχου ως ενιαία εγγραφή και θα ισχύουν οι σχετικοί με την κατά προτεραιότητα ικανοποίηση των εγγραφών περιορισμοί. Οι αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές, εφόσον είτε έχει καταβληθεί στους Αναδόχους σε μετρητά ή με τραπεζική επιταγή το ισόποσο της εγγραφής είτε έχει δεσμευθεί το ισόποσο της εγγραφής σε πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς καταθέσεων του επενδυτή ή σε λογαριασμούς των άυλων τίτλων ομολόγων ή εντόκων γραμματίων κεντρικών κυβερνήσεων χωρών της Ζώνης Α, όπως αυτή ορίζεται στην ΠΔΤΕ/2054/1992 (εφεξής Ζώνη Α) είτε τέλος έχει δεσμευτεί το προϊόν συμφωνίας επαναγοράς φυσικών τίτλων (reverse repo) κεντρικών κυβερνήσεων χωρών της Ζώνης Α. Η συμμετοχή στη Δημόσια Εγγραφή δεν μπορεί να γίνει με προσωπική επιταγή ή με τη δέσμευση άλλων αξιόγραφων ή αξιών, όπως μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων ή με την παροχή οποιασδήποτε άλλης μορφής εξασφάλισης, όπως εγγυητικής επιστολής, ενεχύρου επί αξιογράφων, εκχωρήσεως απαιτήσεων κλπ. Οι αιτήσεις εγγραφής θα γίνονται δεκτές μόνο εφόσον οι επενδυτές είναι δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι των λογαριασμών, βάσει των οποίων εγγράφονται. Μετά την οριστικοποίηση του αριθμού των μετοχών που δικαιούται να αποκτήσει ο κάθε επενδυτής καθώς και της τιμής διάθεσης, θα αποδίδεται στον δικαιούχο το τυχόν καταβληθέν επιπλέον ποσό μετρητών και θα αποδεσμεύονται τα ποσά καταθέσεων ή οι άυλοι τίτλοι με ταυτόχρονη χρέωση του λογαριασμού καταθέσεων ή με ταυτόχρονη καταβολή του ισόποσου της αξίας των μετοχών που κατανεμήθηκαν στον επενδυτή κατά περίπτωση από τα ίδια καταστήματα των Τραπεζών ή των Α.Χ.Ε.Π.Ε.Υ. στα οποία είχε υποβληθεί η αίτηση εγγραφής. Τα δεσμευθέντα ποσά καταθέσεων υπόκεινται στους όρους της αρχικής κατάθεσης (προθεσμία, επιτόκιο κλπ) και η επιστροφή του τυχόν καταβληθέντος επιπλέον ποσού μετρητών θα γίνεται εντόκως (σύμφωνα με τα ισχύοντα επιτόκια ανά τράπεζα και κατηγορία καταθέσεων). Η «παράδοση» των μετοχών συντελείται με την οριστική καταχώρησή τους στο Λογαριασμό Αξιών των δικαιούχων. Η ημερομηνία καταχώρησης των μετοχών στους Λογαριασμούς Αξιών των δικαιούχων θα γνωστοποιηθεί με ανακοίνωση της Εταιρείας στον Τύπο μία τουλάχιστον εργάσιμη μέρα πριν την έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές, στην περίπτωση που η τιμή εγγραφής είναι μεγαλύτερη από την τιμή διάθεσης ή σε περίπτωση μη επίτευξης επαρκούς διασποράς, ή αν η αίτησή τ

    Η τιμολόγηση και η κατανομή των προσφερόμενων μετοχών στους θεσμικούς επενδυτές θα αποφασιστεί μετά τη λήξη της Δημόσιας Εγγραφής από τον Κύριο Ανάδοχο, σε συνεννόηση με το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας. Για την κατανομή των μετοχών στους θεσμικούς επενδυτές που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία του Βιβλίου Προσφορών, θα πραγματοποιηθεί αξιολόγηση των υποβληθεισόμενων προσφορών Επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση αναλογικής ή άλλου είδους ικανοποίησης των υποβληθεισομένων προσφορών. Από την κατανομή των μετοχών εξαιρούνται οι Ανάδοχοι και ο Σύμβουλος Έκδοσης, καθώς και οι συνδεδεμένες με αυτούς επιχειρήσεις, κατά την έννοια του άρθρου 42ε του Κ.Ν. 2190/1920, εξαιρουμένων των Ανωνύμων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου, των Ασφαλιστικών Εταιρειών και των Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων εφόσον οι τελευταίες εγγράφονται για λογαριασμό αμοιβαίων κεφαλαίων που διαχειρίζονται.

    Κατανομή των μετοχών στους Μη Θεσμικούς Επενδυτές

    Κατά την κατανομή των μετοχών στα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που δεν είναι θεσμικοί επενδυτές θα δοθεί προτεραιότητα σε όλες τις αιτήσεις εγγραφής για το τμήμα τους που αφορά μέχρι 230 μετοχές ανά αίτηση. Αν οι διαθέσιμες μετοχές δεν επαρκούν για την ικανοποίηση όλων των εγγραφών για το μέχρι 230 μετοχών τμήμα τους, η ικανοποίηση των αιτήσεων μέχρι το όριο των 230 μετοχών θα γίνει αναλογικά με βάση το συντελεστή ικανοποίησης για ακέραιες μονάδες διαπραγμάτευσης, παραλειπομένου του τυχόν κλάσματος μονάδας διαπραγμάτευσης. Ο συντελεστής ικανοποίησης θα υπολογίζεται με βάση τη ζήτηση που προκύπτει μετά τον περιορισμό των αιτήσεων εγγραφής στο όριο των 230 μετοχών. Στην περίπτωση που μετά την πρώτη κατά τα προαναφερθέντα κατανομή απομείνουν αδιάθετες μετοχές, θα κατανεμηθεί από μια μονάδα διαπραγμάτευσης στους επενδυτές που είχαν τα μεγαλύτερα παραληφθέντα κλάσματα μονάδας διαπραγμάτευσης, αν δε οι διαθέσιμες μετοχές δεν επαρκούν για την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων εγγραφής που είχαν το ίδιο κλάσμα μονάδας διαπραγμάτευσης, θα διενεργηθεί κλήρωση προκειμένου να κατανεμηθεί, σε κάθε επενδυτή που θα κληρωθεί, μια μονάδα διαπραγμάτευσης. Αν μετά την ικανοποίηση κατά προτεραιότητα των αιτήσεων εγγραφής για το μέχρι 230 μετοχές τμήμα τους, παραμένουν αδιάθετες μετοχές, αυτές θα κατανεμηθούν στους επενδυτές που ενεγράφησαν για μεγαλύτερο αριθμό μετοχών, αναλογικά με βάση το μη ικανοποιηθέν τμήμα της αίτησης εγγραφής τους.

    [12] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (16:49 UTC+2)

    Θέματα διμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Ρωσίας στον ενεργειακό τομέα, καθώς και συνεργασίας ΕΕ-Ρωσίας συζήτησαν σήμερα ο Έλληνας υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, με τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσίας Igor Kh Yusufov. Ο Ρώσος υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη εργασίας στην Αθήνα και μετά τη δίωρη συνάντηση που είχε με τον Α.Τσοχατζόπουλο, ενημερώθηκε από τις διοικήσεις της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ και της ΔΕΠΑ για τις δραστηριότητες και τους στόχους των εταιριών.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε το κοινό ενδιαφέρον Ελλάδας - Ρωσίας "να στηρίξουμε την ενεργειακή αγορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο όσον αφορά το πετρέλαιο όσο το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό. Ενδιαφερόμαστε σε διμερές επίπεδο και σε επίπεδο ΕΕ να προωθήσουμε τη συνεργασία, για να πετύχουμε αυτό το σκοπό".

    "Σε διμερές επίπεδο, ενημέρωσα το συνάδελφό μου για θέματα, που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, ιδιαίτερα στα ζητήματα του πετρελαίου, όπου, όπως ξέρετε, η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός αγοραστής, καθώς το 55% περίπου της κατανάλωσής μας το προμηθευόμαστε από τη Ρωσία. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο, ενδιαφερόμαστε να διευρύνουμε αυτή τη συνεργασία και στο πλαίσιό της να αξιοποιήσουμε και νέες δυνατότητες μεταφοράς πετρελαίου, όπως ο αγωγός Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη και η μεταφορά με τάνκερς μέσα από τη Μαύρη Θάλασσα", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας Igor Kh Yusufov επισήμανε μεταξύ άλλων: "Σήμερα μοιραστήκαμε τις σκέψεις μας για τα σχέδια της ανάπτυξης του ενεργειακού τομέα στη Ρωσία για την επόμενη εικοσαετία. Η εθνική στρατηγική ενέργειας στη Ρωσία λαμβάνει υπόψη της την ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα όχι μόνο μέσα στη χώρα, αλλά λαμβάνει πλήρως υπόψη της και τις ενεργειακές ανάγκες των χωρών της ΕΕ. Συμφωνήσαμε ότι δεν χρησιμοποιούμε σήμερα όλες τις δυνατότητες και γι΄αυτό αποφασίσαμε να καταβάλουμε περαιτέρω προσπάθειες για την ενίσχυση του ενεργειακού διαλόγου".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση (για τα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ) ο κ. Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι η συνεργασία των ιδιωτικών εταιριών ενέργειας αφορά τις ίδιες τις εταιρίες και πρόσθεσε: "Εμείς συζητήσαμε σε κυβερνητικό επίπεδο και είχαμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις για τη χρησιμότητα της συνεργασίας και στο χώρο της πετρελαϊκής αγοράς. Και γι΄αυτό στηρίζουμε τις προσπάθειες, που γίνονται από τα ΕΛΠΕ και την κοινοπραξία Lukoil-Όμιλος Λάτση να βρουν μια συμφωνία. Αλλά αυτό είναι θέμα των εταιριών. Δεν είναι κάτι που συζητάμε εμείς εδώ".

    Τέλος, ο Ρώσος υπουργός στην ερώτηση τι περιμένει η Ρωσία από την Ελληνική Προεδρία στο πλαίσιο της συνεργασίας Ρωσίας - ΕΕ στον ενεργειακό τομέα, υπογράμμισε: "Προσδοκούμε τη διεύρυνση του ενεργειακού διαλόγου μεταξύ μας. Ελπίζουμε ότι με την καθοδήγηση της Ελλάδας θα προχωρήσει ο διάλογος ΕΕ-Ρωσίας και θα φτάσουμε στην επικύρωση του Ενεργειακού Χάρτη. Θα διευκρινίσουμε και τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αγορά φυσικού αερίου και τις αρχές της συνεργασίας μας στη βάση των πρωτοβουλιών της ΕΕ για την αγορά αερίου, διότι οι αρχές και οι διακηρύξεις της ΕΕ απαιτούν και μια δυναμική υλοποίηση".

    [13] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ 1.700 ΜΟΝΑΔΕΣ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Αθήνα, 24 Ιανουαρίου 2003 (16:42 UTC+2)

    Με κέρδη της τάξης του 1,41% και πάνω από τις 1.700 μονάδες, συγκεκριμένα στις 1.720,99, έκλεισε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ωφέλησε την ελληνική κεφαλαιαγορά, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε όλους τους κλάδους.

    Ο όγκος των συναλλαγών ανήλθε σε 98,1 εκατ. ευρώ, (εκ των οποίων περίπου 11,5 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν σε μεταβιβάσεις πακέτων), ενώ από τις μετοχές που διαπραγματεύθηκαν 200 σημείωσαν άνοδο, έναντι 90 πτωτικών και 87 αμετάβλητων.

    Στους δείκτες FTSE, ο εικοσάρης των blue chips ενισχύθηκε κατά 1,86%, «αποδεικνύοντας» ότι συγκεντρώνει μεγάλη μερίδα του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ανοδο της τάξης του 0,71% σημείωσε ο FTSE ASE MID 40, ενώ σε θετικό έδαφος με κέρδη της τάξης του 0,69% έκλεισε και ο ογδοντάρης της μικρής κεφαλαιοποίησης. Ο FTSE ASE 140 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 1,55%.

    Ικανοποιητική είναι η εικόνα που παρουσιάζουν οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες, καθώς μόνο έξι έκλεισαν με απώλειες, αυτοί της πληροφορικής (-0,64%), των ασφαλειών (-0,59%), της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας (-0,35%), των τροφίμων ποτών (-0,36%), της Παράλληλης (-0,03%) και των εταιριών τηλεόρασης ψυχαγωγίας (-0,03%).

    Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι δείκτες των τηλεπικοινωνιών και των τραπεζών που ενισχύθηκαν κατά 2,29% και 2,08%, αντίστοιχα. Κέρδη της τάξης του 1,41% σημείωσε ο δείκτης των επενδύσεων, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο δείκτης των διυλιστηρίων (+1,01%).

    Σε θετικό έδαφος βρέθηκαν οι δείκτες των βασικών μετάλλων (+0,87%), της κλωστοϋφαντουργίας (+0,86%), των συμμετοχών (+0,71%) και των μη μεταλλικών ορυκτών τσιμέντων (+0,58%).

    Τέλος, με κέρδη έκλεισαν και οι δείκτες του λιανικού εμπορίου (+0,49%), των κατασκευών (+0,46%), των βιομηχανιών (+0,41%), των ειδών λύσεων πληροφορικής (+0,35%), του χονδρικού εμπορίου (+0,12%) και των εκδόσεων εκτυπώσεων (+0,08%).

    Ε.Σ.

    [14] ΤΟΝ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΟΤΕ ΓΙΑ ROMTELECOM

    Βουκουρέστι, 24 Ιανουαρίου 2003 (16:02 UTC+2)

    Η υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στην ρουμανική εταιρεία Τηλεπικοινωνιών RomTelecom και της ελληνικής εταιρείας του ΟΤΕ αναβλήθηκε για τον Φεβρουάριο όπως ανακοίνωσε ο εντεταλμένος αντιπρόεδρος του Οργανισμού και επικεφαλής της ΟΤΕ International Γιώργος Σκαρπέλης.

    Παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνηθεί όλες οι λεπτομέρειες για την υπογραφή της συμφωνίας δημιουργήθηκε ένα τεχνικό πρόβλημα που εμποδίζει την υπογραφή μεταξύ των δυο πλευρών.

    Συγκεκριμένα δεν έχει προηγηθεί η συζήτηση για την ιδιωτικοποίησης της RomTelecom σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως είχε ανακοινωθεί από το ρουμανικό υπουργείο Επικοινωνιών.

    Ωστόσο η έγκριση από την πλευρά της κυβέρνησης αποτελεί πλέον μια τυπική διαδικασία καθώς οι ρουμανικές αρχές έχουν συζητήσει ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

    Η ρουμανική κυβέρνηση ενέκρινε τον Νοέμβριο του 2002 την προσφορά του ΟΤΕ για εξαγορά 54% του μετοχικού κεφαλαίου της RomTelecom.

    Ιωάννα Ράντου

    [15] ΑΡΧΕΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΠΡΩΤΗ ΓΕΩΤΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΗΜΑΘΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (14:40 UTC+2)

    Αρχές Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη παραγωγική γεώτρηση στην Ημαθία, στην περιοχή μεταξύ Σχοινά Νησίου του Δήμου Αλεξάνδρειας, καθώς η περιοχή αυτή παρουσιάζει γεωθερμικό ενδιαφέρον. Στην περιοχή αυτή μπορούν να γίνουν τουλάχιστον τρεις παραγωγικές γεωτρήσεις. Tην ίδια στιγμή είναι τεράστιο το επενδυτικό ενδιαφέρον ιδιωτών για την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της γεωθερμίας στην παραγωγική διαδικασία.

    Σύμφωνα με σχετική μελέτη που εκπόνησε το ΕΘΙΑΓΕ, το κόστος των υποδομών για τις τρεις γεωτρήσεις φτάνει τα 850.000 ευρώ (γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, δίκτυα), ενώ το λειτουργικό κόστος υπολογίζεται στα 100.000 ευρώ ετησίως. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, με μια μέση χρήση αξιοποίησης του γεωθερμικού ρευστού, η απόσβεση της επένδυσης μπορεί να γίνει τον πρώτο 1,5 χρόνο λειτουργίας. Oι ίδιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το κόστος της κιλοβατώρας για το χρήστη γεωθερμικής ενέργειας είναι 2,3 με 3 δρχ. η κιλοβατώρα, ενώ το αντίστοιχο στο υγραέριο είναι 12 με 13 δρχ.

    Τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγονται με την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων στην κατεύθυνση της αύξησης του αγροτικού εισοδήματος, υπογράμμισε μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Nομάρχης Ημαθίας, Γιάννης Σπάρτσης. "Mε τη γεωθερμία δίνονται νέες δυνατότητες και το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι ήδη τεράστιο", τόνισε ο κ. Σπάρτσης, προσθέτοντας ότι ε»γγύηση στην επιτυχία αυτής της επιλογής της διοίκησης είναι ο αγροτικός χαρακτήρας του νομού, σε συνδυασμό με την εμπειρία και τις δυνατότητες των παραγωγών του».

    Σύμφωνα με τη μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων του νομού, η γεωθερμία είναι ένας νέος ενεργειακός πόρος για την Hμαθία. Oι έρευνες που έγιναν από το IΓME απέδειξαν ότι η ποιότητα του νερού στους ταμιευτήρες είναι άριστη και οι θερμοκρασίες πολύ ικανοποιητικές.

    Eιδικότερα στην Hμαθία, οι δυνατότητες αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας είναι τεράστιες, δεδομένου του αγροτικού χαρακτήρα του νομού, της νοοτροπίας των αγροτών της περιοχής μας αλλά και της ύπαρξης υποδομών.

    Eνας άλλος κλάδος αφορά την τουριστική βιομηχανία, δεδομένου ότι τα γεωθερμικά ρευστά είναι από τη φύση τους ιαματικά. Oι δυνατότητες αξιοποίησης της γεωθερμικής ενέργειας είναι τεράστιες, όπως τεράστιος είναι ο ταμιευτήρας που έχει εντοπισθεί στην περιοχή, που δίνει δυνατότητα δεκάδων ακόμη και εκατοντάδων γεωτρήσεων.

    Τέλος, στη μελέτη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη απόκτησης φιλοσοφίας ενιαίας διαχείρισης του ενεργειακού πόρου πάνω σε ένα συγκεκριμένο μοντέλο βιώσιμης και ορθολογικής χρήσης, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ένα Φορέα Διαχείρισης που να έχει εμπειρία στο αντικείμενο των γεωτρήσεων, των δικτύων μεταφοράς, διανομής κλπ. Aυτός ο φορέας μπορεί να είναι οι τοπικοί TOEB ή εταιρίες ιδιωτών. H λειτουργία του Φορέα αυτού στην Hμαθία αποτελεί πιλοτική επιλογή.

    Ευρύκλεια Σοφιανού

    [16] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΜΑΡΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2003 (19:46 UTC+2)

    Απαισιόδοξος παρουσιάστηκε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, σε σχέση με τη δυνατότητα εκπλήξεων στο Κυπριακό με τον Τ/Κ ηγέτη Ραύφ Ντενκτάς στη θέση του διαπραγματευτή εκ μέρους της τ/κ κοινότητας.

    Κληθείς να σχολιάσει την εκτίμηση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι υπάρχει κινητικότητα στο Κυπριακό, η οποία αποδεικνύεται από τα γεγονότα, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ''κινητικότητα εφ' όσον γίνονται συνομιλίες, υπάρχει'' και διερωτήθηκε κατά πόσον ο κ. Παπαπέτρου ''μπορεί να πει ότι μπορεί να λύσει το κυπριακό πρόβλημα με τον κ. Ντενκτάς;''

    Σε παρατήρηση ότι ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι δεν αποκλείει εκπλήξεις, ο κ. Μαρκίδης είπε: ''με τον κ. Ντενκτάς; Τότε ας ελπίσουμε να εκπλαγούμε, αλλά σας λέγω δεν θα εκπλαγούμε''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΕΦΕΡΕ ΔΙΑΣΠΑΣΗ

    Πάφος, 24 Ιανουαρίου 2003 (19:42 UTC+2)

    Η υποψηφιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη ''αντί ενότητα, μόνο διάσπαση έφερε'', δήλωσε σήμερα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στο αεροδρόμιο Πάφου, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως η ε/κ πλευρά ''έχει υποβάλει άτυπο έγγραφο στις συνομιλίες, το οποίο καθορίζει ποια είναι τα θέματα τα οποία θέλουμε να διαπραγματευτούμε με σκοπό τη βελτίωση του σχεδίου Ανάν''.

    Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε ''σοβαρή'' την ενέργεια αυτή, προσθέτοντας ότι το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει τύχει ενημέρωσης.

    ''Αντιλαμβάνεστε πόσο σοβαρή απόφαση είναι αυτή για την οποία το Εθνικό Συμβούλιο δεν έχει ενημέρωση'', είπε συγκεκριμένα.

    Αναφερόμενος στο διαγωνισμό που έχει προκηρυχτεί σχετικά με το νέο εθνικό ύμνο του κοινού κράτους, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''ο κ. Ντενκτάς και ο κ. Κληρίδης είναι που αποφάσισαν να αναθέσουν στα Ηνωμένα Εθνη να κάμουν διαγωνισμό για νέο εθνικό ύμνο''.

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''το έγγραφο Ανάν έχει 35 σελίδες άσπρες, οι οποίες όταν υπογραφούν είναι δεσμευτικές, η λεγόμενη ιδρυτική συμφωνία, και άλλες σελίδες που περιέχουν άλλα θέματα και τα οποία τα δύο μέρη θα πρέπει να συζητήσουν και αν δεν συμφωνήσουν τα δύο μέρη αναλαμβάνει ο ΓΓ του ΗΕ ως επιτηρητής πάνω σε οιαδήποτε από τα άλλα θέματα''.

    ''Αυτή την πρόνοια, ότι ο ΓΓ αναλαμβάνει ως επιτηρητής, το Εθνικό Συμβούλιο δεν τη δέχτηκε και ομόφωνα την είχε απορρίψει και ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι πάντες'', πρόσθεσε.

    Διερωτήθηκε πώς ''χωρίς να ερωτηθεί κανένας και χωρίς να συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο έχει γίνει δεκτός ο ρόλος του ΓΓ ως επιτηρητής ή όχι''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού για την πιθανότητα μη λύσης μέχρι της 28η Φεβρουαρίου, ο κ. Παπαδόπουλος είπε: ''Αυτά τα λέγαμε εμείς και μας έλεγαν ότι είμαστε μηδενιστές. Τώρα τα λεει ο κ. Σημίτης και υποθέτω ότι όλοι θα το δεχτούν. Ετσι είναι και η δική μας άποψη''.

    "Αν δεν πρόκειται να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και αν εμφανισθεί και νέο σχέδιο για διαπραγματεύσεις, τότε ο λόγος που υποβλήθηκε υποψηφιότητα από τον κ. Κληρίδη πού πάει, ενόψει ραγδαίων εξελίξεων;'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Ερωτηθείς εάν προτίθεται να ζητήσει διακοπή των συνομιλιών αυτή την περίοδο ενόψει των εκλογών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως το Εθνικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει ότι ''ο κ. Κληρίδης δικαιούται να συνεχίσει αν θέλει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου''.

    Εάν ο ίδιος, πρόσθεσε, ''αισθάνεται ότι απερχόμενος δεν μπορεί να πάρει δεσμευτικές αποφάσεις, είναι θέμα δικό του. Και ο ίδιος είχε πει παλιά ότι δεν θα ήταν σωστό να διαπραγματεύεται λίγες εβδομάδες πριν λήξει η θητεία του'', είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για την επόμενη μέρα της λύσης, ο κ. Παπαδόπουλος αφού σημείωσε ότι δεν είχε διαβάσει τη συνέντευξη είπε πως ''σίγουρα την επομένη της λύσης και αναλόγως του ποια μορφή θα πάρει η λύση πρέπει να υπολογίζουμε τεράστιες δαπάνες''.

    ''Για παράδειγμα θα είναι το θέμα των αποζημιώσεων για περιουσίες που τυχόν δεν θα επιστραφούν. Αυτές οι αποζημιώσεις όπως προνοεί το σχέδιο Ανάν θα καταβληθούν από την κοινότητα που προέρχεται ο ιδιοκτήτης της γης. Και μιλούμε για μερικά δισεκατομμύρια'', είπε.

    Αναφορικά με τη συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη στην τουρκική εφημερίδα ''Χουριέτ'', είπε: ''60.000 Τ/Κ διαδηλώνουν ότι θέλουν να φύγει ο κ. Ντενκτάς, και ο Πρόεδρος κάνει δήλωση ότι προτιμά να παραμείνει στην ηγεσία των Τ/Κ ο κ. Ντενκτάς. Εάν αυτό δεν αποτελεί πλήγμα στην απόρριψη των Τ/Κ που διαδηλώνουν, δεν ξέρω τι άλλο είναι'', κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΠΕΡΔΙΚΗΣ: ΚΛΗΡΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΑΠΌ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

    Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2003 (19:38 UTC+2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών της Κύπρου, Γιώργος Περδίκης δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να αποχωρήσουν από την πολιτική και να αφήσουν ''τις νέες αντιλήψεις που έχουν δημιουργηθεί γύρω από την επίλυση του Κυπριακού να καρποφορήσουν''.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''είναι καιρός το δίδυμο Κληρίδη - Ντενκτάς το οποίο ευθύνεται σε ένα μεγάλο βαθμό για τα δεινά της Κύπρου να αποχωρήσει από το πολιτικό προσκήνιο'', για να προσθέσει ότι ''αν θεωρούν οι ίδιοι ότι πάνε πακέτο, τότε νομίζω ότι είναι ώρα να αποχωρήσουν και οι δύο μαζί''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον θα πρέπει να αρχίσουν από την αρχή οι διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση που αποχωρήσουν οι δύο ηγέτες, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''έχουν περάσει 30 χρόνια διαπραγματεύσεων και είναι κρίμα αυτή η προσπάθεια να πάει χαμένη. Πρέπει να στηριχθούμε σε αυτά τα οποία έχουμε συζητήσει και να λάβουμε υπόψη την εμπειρία που υπάρχει'', ανέφερε.

    Ο κ. Περδίκης κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή ανακοίνωση των ΗΕ για προκήρυξη διαγωνισμού για τη νέα σημαία και τον νέο ύμνο του κοινού κράτους το οποίο θα προκύψει εάν επιλυθεί το Κυπριακό, είπε ότι ''ο Πρόεδρος Κληρίδης πρέπει να δώσει πολλές εξηγήσεις στο Εθνικό Συμβούλιο γιατί προχωρεί σε αυτές τις ενέργειες''.

    Πρόσθεσε ότι ''σε αυτά τα θέματα είχαμε συναντήληψη ότι δεν θα δινόταν στο Γενικό Γραμματέα των ΗΕ το δικαίωμα να λειτουργήσει ως επιδιαιτητής'', ανέφερε.

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει δημόσιες τοποθετήσεις Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικών σε ό,τι αφορά το όνομα του νέου κράτους, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''εμείς είμαστε υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Προεδρικές Εκλογές

    Ο κ. Περδίκης ανακοίνωσε ότι ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλός και τα κόμματα που τον υποστηρίζουν ''δεν θα χρησιμοποιήσουν τις διαφημιστικές πινακίδες για την προεκλογική εκστρατεία'', των προεδρικών εκλογών.

    ''Η αξιέπαινη πρωτοβουλία του Τάσσου Παπαδόπουλου και των συνεργαζόμενων κομμάτων, αποτελεί ένδειξη της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που χαρακτηρίζει την πρόταση διακυβέρνησης της χώρας που συνοδεύει αυτή την υποψηφιότητα'', είπε ο κ. Περδίκης.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι τα συνεργαζόμενα κόμματα της αντιπολίτευσης ''αποφάσισαν να προωθήσουν άμεσα την ψήφιση της πρότασης νόμου του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στη Βουλή, στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου που θα ενσωματώνει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις θέσεις των οικολόγων'', προσθέτοντας αυτή η δέσμευση θα ισχύει οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

    Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στη συνεργασία κυβέρνησης και Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) η οποία οδήγησε στο ''να μην υπάρχει σήμερα νομικό πλαίσιο για τις πινακίδες και να κινδυνεύουμε να υποστούμε ακόμα μια έξαρση του φαινομένου λόγω των προεδρικών εκλογών''.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι πρώτος ο κ. Παπαδόπουλος άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία με την τοποθέτηση πινακίδων στους δρόμους, ο κ. Περδίκης είπε ότι ''πρέπει να χαιρετίσουν όλοι το γεγονός ότι η δική μας η παρέμβαση έχει διορθώσει ένα κακό''.

    ''Ούτε εμείς γεννηθήκαμε περιβαλλοντιστές, ούτε εσείς ούτε κανένας άλλος. Ολοι μαθαίνουμε τα καινούργια μηνύματα'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Περδίκης καταλόγισε στη διακυβέρνηση Κληρίδη, ''την κύρια ευθύνη για το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τις πινακίδες, λέγοντας ότι ''παραδίδει μια χώρα γεμάτη πινακίδες''.

    Ευθύνες καταλόγισε και στους δήμους, οι οποίοι, όπως είπε, ''συμπεριφέρθηκαν με ένα τρόπο εντελώς κερδοσκοπικό''.

    Εξάλλου, κληθείς να πει εάν θεωρεί τις υποψηφιότητες του Γλαύκου Κληρίδη και του Αλέκου Μαρκίδη ''αντίπαλα στρατόπεδα ή συγκοινωνούντα δοχεία'', ο κ. Περδίκης είπε ότι ''αν υπάρξει δεύτερος γύρος θα δούμε αν οι πολίτες θα συμπεριφερθούν ως υγρό που θα μετακινηθεί από το ένα δοχείο στο άλλο ή αν θα κάνουν την επιλογή τους με άλλα πολιτικά κριτήρια''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [19] ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 24 Ιανουαρίου 2003 (19:14 UTC+2)

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από πέντε κατά σειρά ημέρες πτώση. Ο Γενικός Δείκτης, οδηγούμενος κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους, σημείωσε μικρά κέρδη σε ποσοστό 0,67%, κλείνοντας στις 94,24 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,92%. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 291 χιλιάδες λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,51% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 369,31 μονάδες.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [20] Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Κωνσταντινούπολη, 24 Ιανουαρίου 2003 (19:10 UTC+2)

    Την επιθυμία της Γερμανίας να επιλυθεί σύντομα το Κυπριακό με ένα θετικό τρόπο, εξέφρασε σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Τούρκο ομόλογο του Γιασάρ Γιακίς στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Φίσερ εξέφρασε ικανοποίηση για το μήνυμα που έστειλε η χθεσινή συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στο Ιράκ, προσθέτοντας πως ήταν ένα σαφές μήνυμα για την ειρήνη στην περιοχή.

    Χθες το βράδυ, ο Φίσερ είχε συνάντηση μιας ώρας με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ τον οποίο και συνεχάρη για την πρωτοβουλία της Αγκυρας για το Ιράκ.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συζητήθηκαν εκτός από το ζήτημα του Ιράκ, η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και το Κυπριακό.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [21] ΖΗΤΑ ΓΗΠΕΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ Η ΚΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:54 UTC+2)

    Είναι ώρα το μπασκετικό τμήμα του Αρη να έχει το δικό του γήπεδο. Μετά τη σχετική αίτηση που κατέθεσαν οι διοικούντες της ομάδας στον Γιώργο Λιάνη για να χρησιμοποιήσουν ως έδρα το κλειστό της Πυλαίας, παράλληλα άνοιξαν και έναν διάλογο για την κατασκευή ενός γηπέδου το οποίο θα εξυπηρετεί τις δικές τους ανάγκες και που θα ονομαστεί κατά τα λεγόμενα των ανθρώπων της Πολιτείας, «Νίκος Γκάλης».

    «Ο Αρης ζητάει πλέον ένα κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή της Νέας Ελβετίας και απομένει η έγκριση του σχετικού φακέλου από την Πολιτεία», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ Αρης, Γιάννης Δαμιανίδης και συνεχίζει: «Εχουμε προτείνει την κατασκευή ενός γηπέδου χωρητικότητας 8000 θέσεων, όπως είναι της Μπενετόν Τρεβίζο και της Σαραγόσα. Το κόστος δεν ξεπερνάει τα δύο δις δραχμές, ενώ γήπεδα αυτά του είδους χτίζονται μέσα σε διάστημα έξι μηνών».

    [22] ΑΠΑΝΤΕΣ ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΟΦΟΡΙΚΟΥΕ ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:42 UTC+2)

    Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα συνεχίστηκε η προετοιμασία του Ολυμπιακού εν όψει του παιχνιδιού της Κυριακής με την Καλλιθέα. Ο τεχνικός της ομάδας, Σρέτσκο Κάτανετς είχε σήμερα στη διάθεσή του τους Καρεμπέ, Ελευθερόπουλο, Πατσατζόγλου, Μαυρογενίδη και Βενετίδη. Και οι πέντε θα ενισχύσουν την προσπάθεια του Θρύλου για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αντίθετα δεν προπονήθηκε σήμερα ο Πίτερ Οφορίκουε ο οποίος ταλαιπωρείται από ίωση, αλλά θα δώσει κανονικά το παρών στο κυριακάτικο παιχνίδι.

    Με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Σωκράτη Κόκκαλη, αλλά και τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ, Γιώργο Λούβαρη, συναντήθηκαν σήμερα οι κ.κ. Χατζηγρηγοριάδης, Πολυχρονίου και Προτάσοφ. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν η ανάληψη αρμοδιοτήτων, καθώς και ο τρόπος λειτουργίας της τριμελούς επιτροπής.

    Στον μεταγραφικό τομέα διαψεύδει κατηγορηματικά η ΠΑΕ Ολυμπιακός την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τον Ιταλό επιθετικό της Μπλάκμπερν, Κοράντο Γκράμπι.

    [23] ΧΩΡΙΣ ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗ Η ΞΑΝΘΗ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΑΚΡΑΤΗΤΟ

    Ξάνθη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:38 UTC+2)

    Μοναδικό πρόβλημα για τον προπονητή, Νίκο Καραγεωργίου είναι η απουσία του Παναγιώτη Κορδονούρη, ο οποίος μετά από έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκε θετικός στην ουσία ναδρολόνη. Τόσο η ΠΑΕ Ξάνθη, όσο και ο Παναγιώτης Κορδονούρης υπέβαλλαν τα απαραίτητα έγγραφα για να διεξαχθεί και ο δεύτερος και τελευταίος έλεγχος. Οσο για τη συνέχεια η ομάδα βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική της φόρμα εν όψει του αυριανού εντός έδρας παιχνιδιού με τον Ακράτητο.

    Μετά την πρωϊνή προπόνηση ο Νίκος Καραγεωργίου ανακοίνωσε τους 18 ποδοσφαιριστές της αποστολής. Σε αυτήν δεν περιλαμβάνονται οι Φρανκ Ραμπαριβονί και Δημήτρης Γελαδάρης, ενώ αντίθετα συμπεριλήφθηκε ο Γιούργκεν Λάιτνερ. Οι 18 ποδοσφαιριστές που επέλεξε ο Μακεδόνας τεχνικός είναι: Μπούτσεκ, Αναστασόπουλος, Δημητριάδης, Παπαδημητρίου, Ζαπρόπουλος, Βάλλας, Κεχαγιάς, Πέτρου, Μπα, Ζωγραφάκης, Σφακιανάκης, Λάιτνερ, Λίπα, Στεργαλλάς, Λαμπριάκος, Φρίζενμπίχλερ, Μπαϊκαρά και Πρίττας.

    [24] ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΥΠΕΛΛΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:37 UTC+2)

    Αύριο στις 15:00 θα αρχίσει στην έδρα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας στο Λουξεμβούργο η κλήρωση της προημιτελικής φάσης των κυπέλλων Ευρώπης, Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών και γυναικών και Τοπ Τιμς Καπ ανδρών και γυναικών.

    Το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στο Τοπ Τιμς Καπ γυναικών καθώς στη φάση των «8» θα λάβει μέρος ο Πανελλήνιος. Οι αγώνες στα προημιτελικά είναι διπλοί και θα γίνουν 12 και 19 Φεβρουαρίου 2003. Οι νικήτριες ομάδες θα προκριθούν στο φάιναλ φορ που έχει οριστεί για τις 8-9 Μαρτίου.

    Η ελληνική ομάδα δεν θα κληρωθεί με τη γερμανική Σβέρινερ με την οποία ήταν αντίπαλοι στη φάση των «16». Οι 8 ομάδες που θα λάβουν μέρος στη κλήρωση του Τοπ Τιμς Καπ και οι έξι από αυτές είναι πιθανοί αντίπαλοι του Πανελληνίου είναι: Πανελλήνιος (Ελλάδα), Σβέρινερ (Γερμανία), Πολούξ Ολντενζάλ (Ολλανδία), Σλάβια Μπρατισλάβας (Σλοβακία), Εμπουρόν Τόνγκερεν (Βέλγιο), Ζέιλερ Κούνιτζ (Ελβετία), Βιλεμπόν ΄91 (Γαλλία), Αστερίξ Κιέλντρεχτ (Βέλγιο).

    [25] ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΝΤΟΥΣΑΝ ΜΠΑΓΙΕΒΙΤΣ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:35 UTC+2)

    Τη συμπαράσταση του κόσμου ζήτησε σήμερα ο προπονητής της ΑΕΚ, Ντούσαν Μπάγιεβιτς. Ο Σερβοέλληνας τεχνικός βλέποντας τα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα ζήτησε την συμπαράσταση των φιλάθλων της, ώστε να τελειώσει το θέατρο του παραλόγου που έχει ξεκινήσει τις τελευταίες ημέρες.

    Ο κ. Μπάγεβιτς προσπαθεί να κρατήσει όρθια την ομάδα. «Τα διοικητικά προβλήματα είναι πολλά και τα γνωρίζουμε καλά. Πλέον έχουμε μείνει μόνοι μας. Ζητάμε τη συμπαράσταση του κόσμου. Θέλουμε τον κόσμο δίπλα μας, ώστε να περάσουμε λιγότερο ανώδυνα τα προβλήματα», αναφέρει ο τεχνικός της ομάδας.

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αιφνιδιαστικός έλεγχος που πραγματοποιούν από το μεσημέρι οι άνθρωποι του ΣΔΟΕ στην ΠΑΕ. Καθόλη τη διάρκεια της έρευνας στα γραφεία της ΑΕΚ η οικονομική διευθύντρια της ΠΑΕ Φιλιώ Γεωργίου ήταν άφαντη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι του ΣΔΟΕ έχουν βρει μέχρι στιγμής δύο τιμολόγια ύψους 22 εκατομμυρίων ευρώ για έργα στους Θρακομακεδόνες, χωρίς να υπάρχουν τα ανάλογα παραστατικά.

    [26] ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΠΗΓΩΝ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Ουάσινγκτον, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:53 UTC+2)

    Το Ιράκ σκοπεύει να προκαλέσει ζημιά ή ακόμη και να καταστρέψει τις πετρελαιοπηγές του σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος στη Βαγδάτη, υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος ’μυνας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΡόΙτερς, ο Αμερικανός αξιωματούχος που επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία του επισήμανε ότι η αμερικανική διοίκηση έχει καταρτίσει σχέδια προκειμένου να προστατεύσει το συντομότερο δυνατό τις πετρελαιοπηγές του Ιράκ πριν καν υλοποιηθούν τα σχέδια καταστροφής τους.

    Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του πολέμου στον Κόλπο το 1991 το Ιράκ είχε καταστρέψει πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ προκαλώντας τεράστια οικονομική και περιβαλλοντολογική καταστροφή.

    [27] ΜΠΑΡΑΝΤΕΪ - ΜΠΛΙΞ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βιένη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:49 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι και ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ Χανς Μπλιξ θα ενημερώσουν τη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα ζητήσουν περισσότερο χρόνο για τους επιθεωρητές.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρόιτερς, οι Μπαραντέι και Μπλιξ θα βαθμολογήσουν το Ιράκ με «αρκετά ικανοποιητική» στάση όσον αφορά στη συνεργασία με τους επιθεωρητές ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μαρκ Γκβοζντέσκι.

    Η αναφορά τους θα βαθμολογεί το Ιράκ με «Β» όσον αφορά στη συνεργασία αλλά ο Μπαραντέι θα τονίσει ότι παρά την καλή διάθεση η Βαγδάτη πρέπει να δώσει στοιχεία και να μην περιμένει από τους επιθεωρητές να τα ανακαλύψουν.

    O.K.

    [28] ΗΠΑ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΙΡΑΚΙΝΗ ΣΤΑΣΗ

    Ουάσινγκτον, 24 Ιανουαρίου 2003 (19:09 UTC+2)

    Απαράδεκτη χαρακτήρισαν οι Ηνωμένες Πολιτείες την άρνηση του Ιράκ να επιτρέψει σε Ιρακινούς επιστήμονες να συμμετάσχουν σε ιδιωτικές συνεντεύξεις ενώ ζήτησαν για άλλη μια φορά από τον Σαντάμ Χουσείν να ικανοποιήσει τα αιτήματα του ΟΗΕ χωρίς καθυστέρηση και συζητήσεις.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ’ρι Φλέισερ επισήμανε ότι ο πρόεδρος Μπους θεωρεί απαράδεκτη την ιρακινή στάση ενώ πρόσθεσε: «το Ιράκ έχει υποχρέωση να συνεργαστεί. Δεν τίθεται θέμα διαπραγμάτευσης. Δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Ο Σαντάμ Χουσείν δεν έχει άλλη επιλογή».

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ιρακινή άρνηση μεταφράζεται ως απόδειξη ότι η χώρα έχει κάτι να κρύψει ενώ κάλεσε το ιρακινό καθεστώς να συνεργαστεί με σκοπό την θωράκιση της ειρήνης.

    Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την ιρακινή άρνηση ως πράξη εκούσιας περιφρόνησης των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, στο Κονέκτικατ των Ηνωμένων Πολιτειών οι αρχές θα προχωρήσουν σε εμβολιασμό των κατοίκων εναντίον του ιού της ευλογιάς σε μια προσπάθεια προστασίας των πολιτών από πιθανή βιολογική επίθεση.

    [29] ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟ Η ΤΣΕΧΙΑ

    Πράγα, 24 Ιανουαρίου 2003 (18:59 UTC+2)

    Η Βουλή και η Γερουσία της Τσεχίας δεν κατάφεραν σήμερα για δεύτερη φορά να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο της χώρας που θα αντικαταστήσει τον Βάτσλαβ Χάβελ, του οποίου η θητεία λήγει στις 2 Φεβρουαρίου.

    Ο πρώην πρωθυπουργός Βάτσλαβ Κλάους αναμετρήθηκε με την Γιαροσλάβα Μοσέροβα, μέλος της Γερουσίας στον τρίτο γύρο της συνεδρίασης αλλά κανείς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την πλειοψηφία για να εκλεγεί πρόεδρος.

    Τώρα μελετάται το ενδεχόμενο νέας συνεδρίασης της βουλής ή τροποποίησης του συντάγματος για να εκλεγεί ο πρόεδρος από τον λαό.

    Αν δεν εκλεγεί πρόεδρος μέχρι τη λήξη της θητείας του Χάβελ τότε ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής θα μοιραστούν προσωρινά την προεδρεία.

    Ο.Κ.

    [30] ΚΕΝΥΑ: ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Ναιρόμπι, 24 Ιανουαρίου 2003 (18:23 UTC+2)

    Αεροπλάνο που μετέφερε μέλη της κυβέρνησης της Κένυας συνετρίβη παρασύροντας στον θάνατο τον υπουργό Εργασίας, δύο πιλότους και τραυματίζοντας τρεις ακόμη υπουργούς, μετέδωσε η τηλεόραση της χώρας.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Αssociated Press, ο υπουργός Εργασίας Αχμαντ Μοχάμεντ Καλίφ είναι νεκρός.

    [31] ΤΟ ΜΚΘ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΣΟΒΙΕΤΣΚΙ ΕΚΡΑΝ"

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (20:40 UTC+2)

    Αρχεία του ρωσικού ιστορικού πια περιοδικού "Σοβιετσκί εκράν" που ήταν αφιερωμένο στην έβδομη τέχνη, απέκτησε το Μουσείο Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης (ΜΚΘ). "Ένα πολύτιμο δώρο από το Κρατικό Μουσείο Κινηματογράφου της Μόσχας έλαβε το μουσείο μας, δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Πρόεδρος του ΜΚΘ Απόστολος Παπαγιαννόπουλος. Αν ξεφυλλίσει κανένας το περιοδικό αυτό, μπορεί να διαπιστώσει τη πορεία του σοβιετικού κινηματογράφου από την αρχή μέχρι τη διάλυση της ΕΣΣΔ".

    Μαζί με τα τεύχη του περιοδικού αυτού στην Θεσσαλονίκη βρήκε στέγη μια συλλογή με περίπου 30 αφίσες από βραβευμένα έργα του σοβιετικού κινηματογράφου, και δέκα σχέδια του πρωτοπόρου σκηνοθέτη Σεργέι Αϊζενστάϊν τα οποία εκτίθενται σήμερα στο ΜΚΘ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του μουσείου, "ο μεγάλος δάσκαλος όλων των μεγάλων σκηνοθετών σήμερα έχει παρουσία στο ΜΚΘ, έστω με τα σχέδιά του, που είναι εξίσου ενδιαφέροντα και αξίζουν να τα δει κανείς. "Αυτή η αρχή είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρα, και πιστεύουμε, είπε ο κύριος Παπαγιαννόπουλος, ότι θα έχουμε να δείξουμε στο κοινό μας πολλά δείγματα της μεγάλης κινηματογραφικής ιστορίας της Ρωσίας".

    Επίσημη και συμβολική παράδοση του υλικού έγινε χθες το βράδυ παρουσία υπαλλήλων του Γενικού Προξενείου και εκπροσώπων της ρωσικής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη.

    Ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας Βίκτωρ Μπόϊκο μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι "το γεγονός της συνεργασίας των δυο μουσείων κινηματογράφου Μόσχας και Θεσσαλονίκης είναι πολύ σημαντικός. Είναι έμπρακτη απόδειξη της συνεργασίας των δύο λαών. "Ειδικά σήμερα, στην παγκοσμιοποίηση, εμείς πρέπει να κρατάμε τις μνήμες, και το σινεμά είναι η καταγραμμένη μνήμη της ανθρωπότητας με εικόνα και λόγο, με μουσική και ήχο"

    Ο Ρώσος πρόξενος τόνισε πως οι συνεργασίες του Κρατικού Μουσείου Κινηματογράφου Μόσχας και του ΜΚΘ είναι ακόμα στην αρχή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει μεγάλο μέλλον. "Πιστεύουμε, είπε, ότι η σειρά των 30 χρόνων του περιοδικού θα είναι ένας πραγματικός πλούτος για το ΜΚΘ που είναι ακόμα στο ξεκίνημα του έργου του".

    Ο Γενικός Πρόξενος δήλωσε λάτρης του ελληνικού σινεμά και πως "κάποτε, το 1963, τότε νέος διπλωμάτης έκανε τον διερμηνέα στον Αλέκο Αλεξανδράκη και της Αλίκη Γεωργούλη στο Φεστιβάλ της Μόσχας".

    Ο Βίκτωρ Μπόικο θυμάται πως οι έλληνες κινηματογραφιστές αγαπήθηκαν πολύ από το κοινό του Φεστιβάλ. Και το περιοδικό "Σοβιετσκί εκράν" είχε ένα μεγάλο αφιέρωμα στους έλληνες ηθοποιούς. "Εγώ πάντα είχα ιδιαίτερη αγάπη προς τους Έλληνες. Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν πολλές ελληνικές ταινίες, όπως "Κάλπικη λίρα" και άλλες".

    Η πολιτιστική προσέγγιση των δύο λαών αποδεικνύεται και με τη συνεργασία των δύο μουσείων, και όπως μας πληροφόρησε ο πρόεδρος του ΜΚΘ, στη συνεχεία της συνεργασίας τους ετοιμάζονται διάφορες εκδηλώσεις από κοινού. Στα σχέδια είναι εκθέσεις, ημερίδες, συνέδρια, προβολές σημαντικών ταινιών, διαλέξεις και άλλα.

    Σοφία Προκοπίδου

    [32] ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΧΡΗΣΤΟ ΑΡΝΟΜΑΛΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (18:26 UTC+2)

    Ενας χρόνος συμπληρώνεται αύριο από τότε που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός ηθοποιός, αλλά και δημοσιογράφος επί των πολιτιστικών, Χρήστος Αρνομάλλης σε ηλικία 46 χρόνων (έπαιζε τότε στο έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ο θεατροποιός» στην Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»).

    Αφιερωμένη στη μνήμη του λοιπόν είναι η αυριανή παράσταση του τσεχοφικού «Γλάρου» στην Πειραματική, ενώ την Κυριακή που θα γίνει το μνημόσυνο του Χρήστου Αρμομάλλη - η παράσταση του έργου «Οικογένεια Νώε» θα πραγματοποιηθεί με ελεύθερη είσοδο (προσκλήσεις διανέμονται στο θέατρο «Αμαλία»).

    [33] ΝΕΑ ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΟ ΚΘΒΕ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (18:25 UTC+2)

    Στάσεις εργασίας στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, κήρυξαν τα μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στη Θεσσαλονίκη, λίγο πριν από την υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία, σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ, Βίκτωρα Αρδίττη, «έρχεται κυριολεκτικά στο παρά πέντε μιας τελικής συμφωνίας που έμοιαζε ορατή και άμεσα εφικτή», καθώς το Δ.Σ. του ΚΘΒΕ είχε καλέσει το ΣΕΗ σε τελική διαπραγμάτευση για τα οικονομικά ζητήματα την ερχόμενη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου.

    Οι τρίωρες στάσεις εργασίας, που κατ' αρχάς εξαγγέλθηκαν στη διεύθυνση του ΚΘΒΕ για σήμερα, αύριο και μεθαύριο δεν θα πλήξουν παραστάσεις του Κρατικού Βορείου Ελλάδας, αλλά τις δοκιμές των τεσσάρων νέων παραγωγών του -που όταν από πεντάωρες απομένουν δίωρες, στην ουσία ακυρώνονται. Ωστόσο, με εξώδικο στη διεύθυνση του ΚΘΒΕ έχει εκφραστεί και η απειλή 10λεπτων στάσεων εργασίας στις παραστάσεις, αμέσως μετά το τρίτο κουδούνι.

    Οι ηθοποιοί του ΚΘΒΕ διαμαρτύρονται, σύμφωνα με το εξώδικο, για την άρνηση της διεύθυνσης του ΚΘΒΕ να ανταποκριθεί στην από 12 Σεπτεμβρίου πρόσκλησή τους, για να συζητήσουν σχέδιο - πρόταση των ηθοποιών για τις συλλογικές συμβάσεις.

    Οπως αναφέρουν, προχωρούν σε κινητοποιήσεις: «Επειδή το καθεστώς εκκρεμότητας φαίνεται να ευνοεί τους σχεδιασμούς εκείνων που έχουν κάθε λόγο να αποπροσανατολίζουν και να κατασυκοφαντούν τα δίκαια αιτήματα των εργαζόμενων ηθοποιών. Επειδή τα δίκαια αιτήματα του ΣΕΗ που αφορούν τους εργαζόμενους ηθοποιούς του ΚΘΒΕ υπολείπονται κατά πολύ των απολαβών και αιτημάτων του συνόλου των Ελλήνων εργαζομένων που έχουν την αντίστοιχη προϋπηρεσία, τα δε θεσμικά αιτήματα ελαχιστοποιούνται ως προς το περιεχόμενο, το εύρος και την ποιότητα της κείμενης εργατικής νομοθεσίας και της ΓΣΣΕ».

    Στην απάντηση-δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ Βίκτωρα Αρδίττη διαπιστώνει κανείς ότι τα πράγματα καταγράφονται διαφορετικά απ' ό,τι στο εξώδικο. Σ' αυτήν ο κ. Αρδίττης σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «το ΚΘΒΕ έγκαιρα, πολύ πριν τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, κάλεσε δημόσια το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών σε μια γενική συζήτηση επί όλων των ζητημάτων. Στην πρόσκληση αυτή το ΣΕΗ δεν ανταποκρίθηκε. Με τη λήξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στα τέλη Σεπτεμβρίου, το ΚΘΒΕ μαζί με το Εθνικό Θέατρο κάλεσαν το ΣΕΗ σε μια κοινή συνολική συζήτηση και διαπραγμάτευση των όρων εργασίας των ηθοποιών στις κρατικές σκηνές. Την κοινή στάση των δύο κρατικών σκηνών επικύρωσε το ΥΠ.ΠΟ., εποπτεύουσα αρχή των κρατικών σκηνών, σε σύσκεψη που συγκάλεσε με πρωτοβουλία του στις 15 Οκτωβρίου 2002. Το ΣΕΗ με πολλή καθυστέρηση, στα μέσα Δεκεμβρίου, αρνήθηκε κάθε ιδέα κοινής διαπραγμάτευσης και ουσιαστικής συνολικής αντιμετώπισης των ζητημάτων. Παρ' όλα αυτά το ΚΘΒΕ, όπως και το Εθνικό, προχώρησε σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις και διαπραγμάτευση των οικονομικών όρων που αποτελούν τον πυρήνα κάθε ΣΣΕ».

    Παρ' ότι η νέα συλλογική σύμβαση θα υπογραφεί «διότι δεν μπορούν να υπάρχουν εξόφθαλμες αναντιστοιχίες στο Εθνικό και το ΚΘΒΕ, όπως για παράδειγμα, δεν μπορεί στη Θεσσαλονίκη οι ηθοποιοί να παίρνουν πρόσθετο επίδομα για τα νυχτερινά και τις Κυριακές και στο Εθνικό Θέατρο όχι», όπως παρατηρεί ο Β. Αρδίττης, οι αντιδράσεις «και πάλι παρατηρούνται στη Θεσσαλονίκη και το ΚΘΒΕ, και όχι στην Αθήνα και το Εθνικό όπου επικρατεί ηρεμία».

    «Στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί ο κ. Αρδίττης, «θεωρούν ότι οι τοπικοί συσχετισμοί επιτρέπουν να κερδίσουν πράγματα που μετά θα επικαλεστούν και αλλού. Θέλουνε μαξιμαλιστική διαπραγμάτευση. Θέλουν "όλα και τώρα". Το τελευταίο που είχαμε πει ήταν, αφού στα οικονομικά θα τα βρούμε, ας αφήσουμε τα θεσμικά στην ισορροπία που τα είχαμε. Αλλά δεν μπορούν να υπάρχουν χοντρές αναντιστοιχίες Εθνικού-ΚΘΒΕ. Σε αυτό απάνω απαντούν με στάσεις».

    [34] Ο ΣΤΑΥΡΑΚΑΣ ΗΓΑΠΗΣΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (14:27 UTC+2)

    Την παράσταση « Ο Σταύρακας ηγάπησεν» θα φιλοξενήσει αύριο και μεθαύριο το Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης. Η παράσταση με τον τίτλο «Ο Σταύρακας ηγάπησεν» πρωτοπαρουσιάστηκε στη Δράμα, στις εκδηλώσεις Τέχνη & Μοτο με τις δέκα πρώτες σκηνές της, τον Αύγουστο 2001, σε παραγωγή της Λέσχης Μοτοσικλετιστών Πήγασος. Η παρέα του Σταύρακα μεγάλωσε και η παράσταση εκτός από επτά νέες σκηνές, απέκτησε τραγούδια και μουσική, νέα σκηνικά και μεγαλύτερο κόστος παραγωγής το οποίο ανέλαβε ο Δήμος Ευόσμου. Παίχτηκε στο Δημοτικό Θέατρο Ευόσμου τον Νοέμβριο 2001 και τον Φεβρουάριο 2002 σε τρεις παραστάσεις μπροστά σε περίπου χίλιους θεατές. Τα έσοδα του Νοεμβρίου (δύο παραστάσεις) δόθηκαν στο συσσίτιο της Εκκλησίας και του Φεβρουαρίου στο 3ο Ειδικό σχολείο Ευόσμου. Ο κύκλος μοιάζει να κλείνει. Η παράσταση αποκτά νέα στέγη στο Δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, τον Ιανουάριο 2003 με οικοδεσπότη αυτή τη φορά τον Εκπολιτιστικό Όμιλο Σταυρούπολης.

    Στην παράσταση ο Καραγκιόζης είναι κάτοχος, με τον γνωστό καραγκιόζικο τρόπο, ενός στοκ μοτοσικλετών από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ανοιξε λοιπόν «Συνεργείον επισκευής και εμπορίας μοτοσικλετών, Το αλαφρύ μπουζόκλειδο» και νοικοκυρεύτηκε. Στο βάθος του καταστήματος κατοικοεδρεύει και ο πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός «Ο Καζανόβας» που ειδικεύεται σε αφιερώσεις ερωτευμένων και επιθέσεις κατά του Βεληγκέκα. Ιδιοκτήτης, με τον γνωστό κολλητηριδιακό τρόπο, το Κολλητήρι. Ο Σταύρακας οδηγεί μία Τράιουμφ και είναι πολύ ερωτευμένος. Από εδώ ξεκινούν και εδώ καταλήγουν όλα. Ερωτες, φιλίες, πονηριές, μαλαγανιές, μυστήριο, ευαισθησία, λυρισμός ανάκατα με συνεργεία, μοτοσικλέτες, αυτοκίνητα, χρηματιστήρια, στάνες και ραδιόφωνα.

    [35] 323 ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΜΜΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 24 Ιανουαρίου 2003 (11:34 UTC+2)

    Τριακόσιοι είκοσι τρεις καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης συμμετέχουν με τα έργα τους στην έκθεση της μόνιμης συλλογής του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης που εγκαινιάζεται αύριο στις καινούργιες τριπλές εγκαταστάσεις του μουσείου.

    Πρόκειται για την έκθεση της πρώτης ενότητας της συλλογής που φέρει τον τίτλο "322+1 καλλιτέχνες και δωρητές" και απαρτίζεται συνολικά από 2.500 και πλέον έργα σύγχρονης τέχνης τα οποία αγοράστηκαν με δωρεές ιδιωτών ή και δωρήθηκαν στο μουσείο από τους ίδιους τους καλλιτέχνες δημιουργούς τους.

    Στις αίθουσες του Μουσείου εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικές δημιουργίες, περιβάλλοντα, φωτογραφίες και εγκαταστάσεις που ανήκουν σε σημαντικούς δημιουργούς της σύγχρονης τέχνης (Βαρώτσος, Κανιάρης, Βελίκοβιτς, Λαζόγκας, Απέργης, Αληθεινός, Παύλος, Φιλόλαος, Ζούνη, Μόραλης, Μυταράς, Τσόκλης κ.α.).

    Το κτίριο του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είναι ένα εντυπωσιακό κτίριο τριών επιπέδων, έκτασης 4.500 τ.μ.(παλιό περίπτερο της ΔΕΗ), ενώ εντυπωσιακή είναι και η νέα πτέρυγα έκτασης 2.450 τ.μ.- που προστέθηκε στο παλιό.

    Το Μουσείο περιλαμβάνει σήμερα, εκτός από τους εκθεσιακούς χώρους, βιβλιοθήκη, αναγνωστήριο, αίθουσα βιντεοπροβολών, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων για διαλέξεις και θεατρικές παραστάσεις, συστήματα τηλεδιάσκεψης, εργαστήρια, αποθήκη, πωλητήριο και αναψυκτήριο.

    Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 24 January 2003 - 19:14:12 UTC