Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ 8,4 ΜΟΝΑΔΕΣ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [03] ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [04] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ
  • [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0 - 3
  • [06] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ
  • [07] ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑ
  • [08] ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Η Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
  • [09] ΤΟ 79% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ
  • [11] ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ
  • [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 0
  • [13] ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ
  • [14] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
  • [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ
  • [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 2
  • [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 76 - 58
  • [18] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ
  • [19] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 4 - 0
  • [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΦΗ 0 - 0
  • [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3 - 0
  • [24] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • [01] ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Ο Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ 8,4 ΜΟΝΑΔΕΣ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (09:57 UTC+2)

    Σε μια πολύ ευνοϊκή συγκυρία, λόγω και των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης, η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός δείχνουν να παίρνουν «ανάσα», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις για την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

    Οι επιτυχείς χειρισμοί για το Κυπριακό επιβραβεύονται από την πλειονότητα των πολιτών, ενώ ο Κ. Σημίτης βλέπει τη δημοτικότητά του να εκτινάσσεται στη μεγαλύτερη τιμή της και να φτάνει στο επίπεδο του 1996, δηλαδή τις μέρες αμέσως μετά την εκλογή του στη θέση του πρωθυπουργού της χώρας.

    Ομως τα στοιχεία αυτά, που δίνουν όντως ένα περιθώριο στην κυβέρνηση, δεν πρέπει να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι η διαφορά με τη Ν.Δ. που κατεγράφη στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις αμφισβητείται και ότι έχουμε να κάνουμε με παγίωση της υπεροχής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έναντι του αντιπάλου του, Κ. Καραμανλή. Κι αυτό γιατί:

    Το μοναδικό θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα τις μέρες που αποτυπώθηκαν οι διαθέσεις της κοινής γνώμης ήταν το Κυπριακό. Η θετική έκβαση της υπόθεσης πιστώθηκε λοιπόν ευλόγως σχεδόν αποκλειστικά στην κυβέρνηση.

    Στην ουσία ο Κ. Σημίτης «έπαιξε μόνος του» στον πολιτικό στίβο, αφού τόσο η Ν.Δ. όσο και ο ΣΥΝ στήριξαν την πολιτική του και τους χειρισμούς του. Οι απορριπτικές φωνές ήταν λίγες και χωρίς πολιτικό εκτόπισμα.

    Ναι στην ενότητα

    Εντυπωσιακό είναι το εύρημα που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενότητας του πολιτικού κόσμου, όταν στην ημερήσια διάταξη είναι τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Μπορεί τη μερίδα του λεόντος να εισπράττει ο πρωθυπουργός, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος, όμως και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδοκιμάζεται για την εποικοδομητική στάση του.

    Η δημοσκόπηση πάντως επιβεβαιώνει την περιρρέουσα αίσθηση: Η κυβέρνηση παίρνει καλό βαθμό στα μεγάλα θέματα και χαμηλότερο στα λεγόμενα μικρά. Μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να μετατρέψει τα πρώτα σε «ρυμουλκό» για να βελτιώσει την εικόνα της στα δεύτερα.

    Οι πολίτες εξακολουθούν να θεωρούν τα οικονομικά ζητήματα, σε όλες τις παραλλαγές τους (ανεργία, ακρίβεια, ανάπτυξη), πρώτης προτεραιότητας και σ' αυτό το πεδίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα κριθεί η επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ειδικότερα:

    1. Η περίοδος που διανύουμε είναι από τις καλύτερες για τον πρωθυπουργό. Ποσοστά ανάλογα δημοτικότητας με τα σημερινά (71,2%) είχε μόνο το 1996, όταν κυριάρχησε στην κούρσα διαδοχής του Α. Παπανδρέου. Ενώ μόνο σε δύο φάσεις είχε καταφέρει να ξεπεράσει τον Κ. Καραμανλή, και στην κλίμακα της δημοτικότητας, και στην κλίμακα της καταλληλότητας για την πρωθυπουργία: το διάστημα που ο δείκτης του Χρηματιστηρίου ανέβαινε ιλιγγιωδώς και την εποχή που υπέγραφε τη συμφωνία του Ελσίνκι.

    Επιπλέον αποκτά πολυσυλλεκτικά χαρακτηριστικά: Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ η δημοτικότητά του αγγίζει το 93%, ενώ ύστερα από πολύν καιρό κερδίζει πόντους και στο ακροατήριο της Ν.Δ. (από το 25% της αποδοχής εκτοξεύεται στο 54,8%).

    Ομως και ο αρχηγός της Ν.Δ. κινείται σε υψηλά επίπεδα δημοτικότητας. Θετικά αποτιμούν οι πολίτες τη συμπεριφορά της Ν.Δ. στο Κυπριακό και επιβραβεύουν τον πρόεδρό της με (66,3%).

    Για την ώρα, η πλάστιγγα γέρνει προς τη μεριά του Κ. Σημίτη, αλλά η μάχη προβλέπεται αμφίρροπη. Αλλωστε, όταν το κλίμα στην κοινωνία το διαμορφώνουν τα εσωτερικά θέματα, οι δύο πολιτικοί εμφανίζονται περίπου ισοϋψείς. Αλλοτε προηγείται οριακά ο πρωθυπουργός και άλλοτε ο κ. Καραμανλής.

    Οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα και η αποτελεσματική διεκπεραίωση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. έχουν ενισχύσει θεαματικά τις μετοχές του Γ. Παπανδρέου.

    Ο Γ. Παπανδρέου

    Ο υπουργός Εξωτερικών πιστώνεται σε μεγάλο βαθμό τις επιτυχίες της κυβέρνησης και βλέπει το όνομά του να πλασάρεται στη δεύτερη θέση του καταλόγου της δημοτικότητας των πολιτικών προσώπων με 79,3%, κάτω από τον «ασυναγώνιστο» Κ. Στεφανόπουλο (89,5%) και οκτώ μονάδες πάνω από τον ανεβασμένο Κ. Σημίτη (71,2%).

    Πρώτη φορά και ύστερα από την έκπληξη που έκανε στις νομαρχιακές εκλογές μετρήθηκε και η δημοτικότητα του Γ. Καρατζαφέρη. Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ δεν πρέπει να είναι καθόλου δυσαρεστημένος με το 26,2% που αποσπά.

    Οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί κινούνται στα συνήθη μεγάλα μεγέθη τους, με το Ν. Κωνσταντόπουλο σχετικά βελτιωμένο (66,6%).

    2. Στον κρίσιμο δείκτη της καταλληλότητας για τη διακυβέρνηση της χώρας ο πρωθυπουργός εμφανίζει σημαντικό προβάδισμα έναντι του Κ. Καραμανλή: συγκεντρώνει το 44,4%, ενώ ο αρχηγός της Ν.Δ. το 36%.

    Η αποδοχή του Κ. Σημίτη από τους ψηφοφόρους που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι φτάνει το 63,8% και εκτοξεύεται στο 83,4% όταν πρόκειται για κεντροαριστερούς. Καταλληλότερο για την πρωθυπουργία τον χαρακτηρίζει το 64,3% των αριστερών ψηφοφόρων, ενώ ακόμη και οι κεντροδεξιοί τον αποδέχονται σε ποσοστό 17%.

    «Κεφάλι» παίρνει και στους ανέντακτους κομματικά. Το 33,9% τον εμπιστεύεται για την άσκηση της εξουσίας έναντι του 27,3% που δίνει «ψήφο εμπιστοσύνης» στον Κώστα Καραμανλή

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προβάδισμα στην καταλληλότητα έχει μόνο στους ψηφοφόρους της κεντροδεξιάς (68,7%) και της δεξιάς (77,5%). Η αποδοχή του από τους εκλογείς κέντρου και αριστεράς κυμαίνεται μεταξύ 3% και 23%.

    3. Ιστορικής σημασίας γεγονός χαρακτηρίζει το 30,3% την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη και καλή εξέλιξη το 56,8%. Οι χειρισμοί του πρωθυπουργού στην Κοπεγχάγη κρίνονται θετικοί από το 82,2%, ποσοστό μεγαλύτερο από το 75,3% που συγκεντρώνει στο ίδιο ερώτημα ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλ. Κληρίδης. Ομως και οι γενικότερες επιλογές του έλληνα πρωθυπουργού στο ίδιο θέμα σε βάθος χρόνου επιδοκιμάζονται από το 78,9%.

    Το 65,8% των ερωτηθέντων επιδοκιμάζει ταυτόχρονα και τη στάση που επέδειξε στο θέμα αυτό η Ν.Δ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 68% των πολιτών εκτιμά ότι η ελληνική πλευρά έχει σήμερα την απαιτούμενη εσωτερική ενότητα για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

    4. Η κατάληξη στην Κοπεγχάγη φαίνεται ότι τόνωσε το αίσθημα αυτοπεποίθησης των πολιτών. Πρώτη φορά μετά την εισβολή του 1974 σχεδόν έξι στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. θα συμβάλει θετικά και στην επίλυση του Κυπριακού, ενώ τρεις στους τέσσερις (73,7%) θεωρούν ότι η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς είναι ισχυρότερη.

    5. Η στρατηγική προσέγγισης με την Τουρκία, και μέσα από τη στήριξη της ευρωπαϊκής της πορείας που της προσέφερε η Αθήνα, επικροτείται από την πλειονότητα. Το 60,4% των πολιτών τάσσεται υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Το αποτέλεσμα της συνόδου της Κοπεγχάγης θα επηρεάσει θετικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό πιστεύει το 42,3%, ενώ στο αντίθετο άκρο κινείται το 24,9%.

    6. Η μέτρηση διερευνά και τις διαθέσεις της κοινής γνώμης έναντι του σχεδίου Ανάν, και αυτονόμως, και ως αντίπαλο δέος στην εκδοχή της διχοτόμησης.

    Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το χρονικό όριο της 28ης Φεβρουαρίου είναι ασφυκτικό. Το 50,8% δεν θεωρεί ότι είναι πιθανή η λύση μέσα σ' αυτό το διάστημα.

    Ομως καταγράφεται θετική πλειοψηφία υπέρ του σχεδίου Ανάν (44,8%, έναντι 22,9%, που διαφωνεί).

    Μάλλον απληροφόρητοι είναι οι περισσότεροι σε ό,τι αφορά το αναθεωρημένο σχέδιο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ. Το 47,4% δηλώνει ότι δεν ξέρει αν είναι λιγότερο ή περισσότερο δίκαιο σε σχέση με το αρχικό. Πάντως αυτοί που πιστεύουν ότι το νέο σχέδιο είναι δικαιότερο του προηγούμενου είναι περισσότεροι (26,5%) απ' αυτούς που το χαρακτηρίζουν λιγότερο δίκαιο (13,6%).

    Το σχέδιο Ανάν

    Ομως το σχέδιο Ανάν πριμοδοτείται καθαρά από τη μεγάλη πλειοψηφία (68,1%), όταν ως εναλλακτική λύση αυτού του μοντέλου επίλυσης εμφανίζεται η οριστική διχοτόμηση του νησιού.

    7. Οταν οι πολίτες ερωτώνται, τέλος, για το ποιες προτεραιότητες πρέπει να βάλει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, τα εθνικά θέματα υποχωρούν στον κατάλογο.

    Οι πολίτες πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να ρίξει το βάρος της στην οικονομική ανάπτυξη (31,1%) και στην καταπολέμηση της ανεργίας (28,4%). Ακολουθούν η υγεία, η παιδεία και το αγροτικό (τα περιβόητα θέματα της καθημερινότητας).

    Η επίλυση του Κυπριακού (3,7%) και η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων (0,8%) απλώς συμπληρώνουν τον πίνακα και μάλλον δικαιώνουν τον Κ. Σημίτη, ο οποίος αμέσως μετά την επιστροφή του από τη πρωτεύουσα της Δανίας είπε σε συνεργάτες του «τώρα χρειαζόμαστε μια Κοπεγχάγη εσωτερικού».

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (10:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η Βουλή των Ελλήνων

    Με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα η συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2003.

    Η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τις ομιλίες των υπουργών του ΠΑΣΟΚ και τη σκληρή κριτική των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βασικό σημείο τριβής μεταξύ των δυο πλευρών η αναξιοπιστία του προϋπολογισμού. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν στις κατηγορίες για αναξιοπιστία και δημιουργική λογιστική, ενώ από την πλευρά τους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλευράς τόνισαν ότι η πραγματικότητα διαψεύδει τις αιτιάσεις της ΝΔ.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος, τόνισε την ανάγκη να τονωθεί η εσωτερική αγορά, προέβλεψε για τον επόμενο χρόνο πληθωρισμό στο 2,5% αύξηση των επενδύσεων άνω του 10%, διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3,8% και αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου έκανε λόγο για μείωση των αμυντικών δαπανών προς ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής. Οικονομικός μας στόχος είναι από το 2004 και μετά οι αμυντικές δαπάνες να πέσουν κάτω του 4% από το 5% που ήταν μέχρι το 2000. Αυτό σημαίνει ότι θα εξοικονομηθούν περίπου ένα τρισ. δρχ για την υγεία, την παιδεία και τις συντάξεις. Αυτή είναι η προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίων για την παροχή νομικής βοήθειας σε πολίτες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος και την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης. Επίσης αναφέρθηκε και στο θέμα της αντιμετώπισης της διαφθοράς τονίζοντας ότι θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις της πρόσφατης ολομέλειας της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου.

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης μίλησε για ανάγκη διασποράς της ανάπτυξης σε όλους τους νομούς και τις περιφέρειες.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης μίλησε για μεγάλους στόχους που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση στα εθνικά και οικονομικά θέματα τονίζοντας ότι οφείλονται στη συστηματική δουλειά και στη σωστή στρατηγική.

    Ο γραμματέας της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην ομιλία του στη βουλή, παραδέχθηκε ότι πάμε καλύτερα κάθε χρόνο σε ορισμένους δείκτες αλλά σε σχέση με την ΕΕ και το πως πάνε τα άλλα κράτη, είμαστε πάρα πολύ πίσω. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος, συνέδεσε τον προϋπολογισμό με τα "επτά θανάσιμα αμαρτήματα".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ταξικό και αντιλαϊκό και πρόσθεσε ότι η αναδιανομή γίνεται σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ των πλουσίων.

    [03] ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΤΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 22 Δεκεμβρίου 2002 (15:08 UTC+2)

    Αλλαγή στους χάρτες, μόνιμη από κοινού άσκηση προεδρικών καθηκόντων ή σύσταση Προεδρικού Συμβουλίου και αυστηρή διζωνικότητα, δίχως επιστροφή των προσφύγων είναι οι τρεις όροι που θέτει ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, για επίλυση του Κυπριακού μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

    Αυτά λέει ο Ντενκτάς στον Φικρέτ Μπιλά της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» και σημειώνει ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα προτείνει στην ΕΕ σχέση μεταξύ Ένωσης και «Τουρκοκυπριακού συστατικού κράτους» και ένταξη του «κράτους» αυτού, μαζί με την Τουρκία.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [04] Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (14:17 UTC+2)

    Tην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που τάσσεται κατά ακόμα και της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες, σχολίασε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος.

    "Εμείς δεν προσφύγαμε ούτε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ούτε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εμείς προσφύγαμε στον ελληνικό λαό, ο οποίος έδωσε ξεκάθαρη και ιστορική απόφαση", είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος στο "δημοψήφισμα" που έκανε η Εκκλησία για το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος.

    Ο μητροπολίτης Αλεξανδρούπολης Ανθιμος επισήμανε ότι τα εκατομμύρια των πολιτών που υπέγραψαν υπέρ του θρησκεύματος περιμένουν δικαίωση.

    [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 0 - 3

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη για τον Πανιώνιο, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι νεοσμυρνιώτες επικράτησαν στα Ανω Λιόσια επί του Ακράτητου με σκορ 3 - 0 και πρόσθεσαν στο ...σακούλι τους τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    Οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ στο 32' λεπτό με τον Γιαννόπουλο και οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι με 1 - 0. Μάλιστα στην επανάληψη τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για τον Πανιώνιο καθώς ο Ακράτητος στο 50' έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Στεφανίδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Οι κυανέρυθροι εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αριθμητική υπεροχή και στο 60' με τον Μάντζιο διαμόρφωσαν το 2 - 0. Το τελικό σκορ το πέτυχε στο 65' ο Μπελά.

    [06] ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΠΕΡΙΠΑΤΟΣ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Ένα χαρούμενο και εντυπωσιακό πανηγύρι με χριστουγεννιάτικο χαρακτήρα έστησαν στην πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα (το Σάββατο) και στην πλατεία Κοραή στον Πειραιά (την Κυριακή) ο Φοίβος και η Αθηνά η μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων με τους μικρούς και μεγάλους φίλους τους, προβάλλοντας την πλήρη σειρά των Ολυμπιακών Προϊόντων που φέρουν τη μορφή τους. Μαζί τους έφεραν ένα λεωφορείο ειδικά διαμορφωμένο ως εκθετήριο όπου μικροί και μεγάλοι μπορούσαν να δουν από κοντά την πλήρη νέα σειρά των Ολυμπιακών Προϊόντων.

    Στην Αθήνα, το Σάββατο, οι δυο μασκότ της ΑΘΗΝΑ 2004 περπάτησαν για πρώτη φορά στην πόλη που θα φιλοξενήσει τους Αγώνες και συνάντησαν τους φίλους τους μπροστά από το λεωφορείο εκθετήριο στο οποίο παρουσιάστηκαν όλα τα Ολυμπιακά Προϊόντα. Την Κυριακή ο Φοίβος και η Αθηνά ταξίδεψαν στον Πειραιά όπου συνάντησαν τους φίλους τους στην πλατεία Κοραή σε ένα χώρο που φιλοξένησε και το κινητό εκθετήριο των Ολυμπιακών Προϊόντων.

    Εντυπωσιακή άλλωστε είναι και η πορεία του προγράμματος των Ολυμπιακών Προϊόντων της Γενικής Διεύθυνσης Μάρκετινγκ της ΑΘΗΝΑ 2004 (σύμφωνα με τα στοιχεία έως τις 15 Δεκεμβρίου 2002). Τα έσοδα της Οργανωτικής Επιτροπής από τις πωλήσεις Ολυμπιακών Προϊόντων υπολογίζεται ότι έφθασαν στα 10 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2002. Το ποσό αντιστοιχεί σε ένα συνολικό τζίρο λιανικής πωλήσεως που προσεγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.

    [07] ΔΡΑΠΕΤΕΥΣΕ ΗΓΕΤΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ ΕΤΑ

    Παρίσι, 22 Δεκεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Ο Φερνάντεζ Ιράντι, που θεωρείται ηγετικό στέλεχος της ΕΤΑ, δραπέτευσε από το αστυνομικό τμήμα της γαλλικής πόλης Μπαϊγιόν, όπου κρατούνταν.

    Όπως μετέδωσε το BBC, o Φερνάντεζ Ιράντι και μια ακόμη γυναίκα είχαν συλληφθεί την Πέμπτη. Η κράτηση τους οδήγησε στη σύλληψη άλλων εφτά ατόμων.

    Η γαλλική αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Φερνάντεζ Ιράντι.

    [08] ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΕ Η Ν. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

    Aθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Την ανάγκη να υπάρξει μια μεγάλη τομή στο διοικητικό και αυτοδιοικητικό σύστημα της χώρας με διαφανείς κανόνες στη διαχείριση των πόρων και του δημοσίου χρήματος υπογράμμισε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στη συζήτηση που πραγματοποιείται στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003. Παράλληλα επισήμανε ότι η δημιουργική λογιστική και η οικονομική πολιτική που απλώς διαχειρίζεται τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας και μεταθέτει τη λύση τους στο μέλλον, δεν μπορεί, πλέον, να συνεχιστεί, στον ενιαίο ανταγωνιστικό οικονομικό χώρο του Ευρώ.

    Σημειώνεται ότι ήταν η τελευταία ομιλία της κ. Μπακογιάννη στη Βουλή δεδομένου ότι σε λίγες μέρες θα υποβάλλει την παραίτησή της από το Σώμα προκειμένου να αναλάβει τη δημαρχία της Αθήνας. Η κ. Μπακογιάννη ευχαρίστησε τους πολίτες που της εμπιστεύτηκαν τη λαϊκή τους εντολή τα τελευταία δεκατρία χρόνια αλλά και τους Αθηναίους και τις Αθηναίες που την τίμησαν με την ψήφο τους στις δημοτικές εκλογές. Ευχαρίστησε ακόμη τους συναδέλφους της όλων των παρατάξεων και των πολιτικών δυνάμεων για τη συνεργασία που είχε μαζί τους στην αίθουσα της βουλής.

    Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε το 2002 κρίσιμο χρόνο για την μεταπολιτευτική πολιτική ζωή της χώρας και τόνισε ότι μια σειρά από εξελίξεις που κλιμακώθηκαν τη χρονιά αυτή, οδήγησαν με θετικό ή αρνητικό τρόπο, να κλείσουν μεγάλα ζητήματα που σφράγισαν την περίοδο αυτή. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην υπόθεση της Κύπρου, την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις προσπάθειες για πολιτική λύση του Κυπριακού, αλλά και το φαινόμενο της τρομοκρατίας. «Η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη» με τη σύλληψη μέρους αυτής, σηματοδοτεί την πολιτική και ιδεολογική ήττα της και αλλάζει τα πράγματα σε ένα ζήτημα το οποίο ήταν και είναι το μεγαλύτερο βάρος της μεταπολίτευσης» είπε χαρακτηριστικά.

    [09] ΤΟ 79% ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Ουάσινγκτον, 22 Δεκεμβρίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Το 79% των Αμερικανών εγκρίνει τον τρόπο που χειρίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, ενώ το 75% θεωρεί ότι έχει ηγετικές ικανότητες, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση που διεξήχθηκε για λογαριασμό της εφημερίδας Washington Post και του τηλεοπτικού δικτύου ABC.

    To 66% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο πρόεδρος Μπους κάνει καλά τη δουλειά του και ίδιο ποσοστό απάντησε ότι έχει θετική γνώμη γι' αυτόν.

    Εξάλλου, το 67% εγκρίνει τους χειρισμούς του πρόεδρου των ΗΠΑ στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας. Το 70% θεωρεί ότι είναι αξιόπιστος, το 74% ότι έχει όραμα για το μέλλον και το 63% ότι κατανοεί περίπλοκα ζητήματα.

    Ωστόσο, μόνο το 50% των Αμερικανών εγκρίνει τους χειρισμούς του Τζορτζ Μπους στην οικονομία και το 37% την πολιτική του στον τομέα της υγείας.

    Κατά μέσο όρο, η δημοτικότητα του πρόεδρου Μπους στα δύο χρόνια της θητείας του φτάνει στο 72% και είναι κατά πολύ υψηλότερη από αυτή των προκατόχων του. Ειδικότερα, μετά τα δύο πρώτα χρόνια στην προεδρία, η δημοτικότητα του Ρόναλντ Ρίγκαν ήταν 56%, του Τζίμι Κάρτερ 54%, του Μπιλ Κλίντον 51% και του πατέρα Μπους 70%.

    [10] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΣ ΜΕ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Ανακοίνωση διαμαρτυρίας εξέδωσε σήμερα η ΠΑΕ Αρης για τη διαιτησία του Γεωργόπουλου στο παιχνίδι πρωταθλήματος με την Προοδευτική στο γήπεδο του Κορυδαλλού.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής: "Οι διοικούντες της ΠΑΕ Αρης αφού άκουσαν και ενημερώθηκαν από "πρώτο χέρι" αλλά και από τρίτους - ουδέτερους, καθώς και από αυτά που έδειξαν -και δεν έδειξαν- τα ΜΜΕ, για όσα διαδραματίστηκαν στον Κορυδαλλό το Σάββατο (Προοδευτική - Αρης), είμαστε υποχρεωμένοι ψύχραιμα και νηφάλια και χωρίς καμία προσπάθεια δημιουργίας δικαιολογητικών και άλλοθι για την ήττα της ομάδας μας, να καταγγείλουμε στην αθλητική ηγεσία (ΚΕΔ, ΕΠΑΕ), στον αθλητικό και όχι μόνο Τύπο, και στο φίλαθλο κοινό της χώρας μας, την προκλητική, σφαγιαστική και υπόπτων στόχων διαιτησία του κ. Γεωργόπουλου και όλων των συνεργατών του (επόπτες, παρατηρητής). Συγκεκριμένα:

    1. "Πνίξιμο" πέναλτι στο ενδέκατο λεπτό του αγώνα (ανατροπή Καζαντζή).

    2. Ακύρωση κανονικότατου γκολ (Καζαντζής) - ανύπαρκτο οφσάιντ (Παπαδόπουλος).

    3. Αγνόηση και δεύτερου πέναλτι (β΄ημίχρονο), αποβολή Κούσα, χωρίς καν να εξετάσει τι προηγήθηκε για να δεχτεί σχεδόν άμεσα το τρίτο γκολ η ομάδα μας, καθώς και ανακοπή του Επαλέ με ανύπαρκτο οφσάιντ ευρισκόμενου σε καταφανή θέση για γκολ.

    4. Ο κύριος Γεωργόπουλος, ανεχόμενος προκλητικές συμπεριφορές παικτών και παραγόντων της Προοδευτικής αλλά και προκαλώντας, υβρίζοντας και "απειλώντας" σε όλη τη διάρκεια του αγώνα τους παίκτες του Αρη (μαζί με τους συνεργάτες του), κατάφερε τελικά να εκνευρίσει και να συγχύσει παίκτες, παράγοντες και τους ηρωικούς φιλάθλους που ταξίδεψαν εκατοντάδες χιλιόμετρα για την αγαπημένη τους ομάδα και να συνεργήσει έτσι στην επίτευξη του στόχου κάποιων που ίσως ενοχλήθηκαν από την ανοδική πορεία και την υψηλή θέση στη βαθμολογία του Αρη.

    Η ΠΑΕ Αρης διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψει σε οποιουσδήποτε κρυπτόμενους πίσω από κάθε κύριο Γεωργόπουλο, να ανακόψουν την πορεία και ανάπτυξη του ιστορικού μας συλλόγου".

    [11] ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ Ο Γ. ΛΙΑΝΗΣ ΚΑΙ ΟΛΥΜΠΙΟΝΙΚΕΣ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    Τις φυλακές ανηλίκων στον Αυλώνα επισκέφτηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Λιάνης, συνοδευόμενος από Ολυμπιονίκες, πρωταθλητές και παλαίμαχους ποδοσφαιριστές, προκειμένου να μοιράσουν δώρα και ευχές με αφορμή τις μέρες των Χριστουγέννων.

    Από τους αθλητές το παρών έδωσαν οι Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου, Νίκος Κακλαμανάκης, Βαλέριος Λεωνίδης, Λεωνίδας Κόκκας, Εύα Χριστοδούλου, ο πρωταθλητής του στίβου, Αγγελος Παυλακάκης, ο προπονητής, Δ.Ευαγγελόπουλος, ο μπασκετμπολίστας του Ολυμπιακού, Χρήστος Χαρίσης και η ελπίδα για ένα μετάλλιο στην άρση βαρών το 2004, Χρήστος Σπύρου.

    Από τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές παρόντες ήταν οι Μίμης Δομάζος, Μίμης Παπαϊωάννου, Στέλιος Μανωλάς, Νίκος Χρηστίδης, Νίκος Σαργκάνης, Στράτος Αποστολάκης, Τάκης Λουκανίδης και Τάκης Λεμονής.

    Εκτός από τα δώρα που μοιράστηκαν στους κρατουμένους, το υφυπουργείο θα στείλει στις φυλακές μπασκέτες, φόρμες, εμφανίσεις ποδοσφαίρου, μπάσκετ και όργανα γυμναστικής. Επίσης, θα ενισχύσει την έκδοση της εφημερίδας των κρατουμένων, που θα έχει αφιέρωμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο κ.Λιάνης έκανε γνωστό πως σύντομα Ολυμπιονίκες θα επισκεφτούν και πάλι τις φυλακές για να διδάξουν την ιδέα του αθλητισμού και του Ολυμπισμού. "Βρεθήκαμε κοντά στα παιδιά που το έχουν άμεση ανάγκη αυτές τις συμβολικές μέρες. Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους Ολυμπιονίκες, τους πρωταθλητές και τους παλαίμαχους που συμμετείχαν σε αυτήν την, πικρή ομολογουμένως, επίσκεψη. Είδαμε νέα παιδιά που χάρηκαν και αυτό έχει σημασία. Πρέπει και η κοινωνία να τα αντιμετωπίζει με μια πιο θετική ματιά, να τα βοηθά τουλάχιστον στην επανένταξη τους. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε", δήλωσε ο υφυπουργός.

    Η Βούλα Πατουλίδου από την πλευρά των Ολυμπιονικών υποστήριξε: "Ο αθλητισμός είναι μια πολύ μεγάλη διέξοδος, βοηθά να ξεπεράσεις οποιοδήποτε εμπόδιο. Σε κάνει δυνατό. Ο αθλητισμός είναι ένας τρόπος ζωής που πάνω από όλα σε κάνει να νοιώθεις χαρά. Και μέσα από τη χαρά νοιώθεις αγάπη, ότι καλύτερο για την κοινωνία".

    [12] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΞΑΝΘΗ - ΗΡΑΚΛΗΣ 1 - 0

    Ξάνθη, 22 Δεκεμβρίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Τρίτη συνεχόμενη ήττα γνώρισε σήμερα ο Ηρακλής. Αυτή τη φορά οι κυανόλευκοι έχασαν εκτός έδρας από τη Ξάνθη με σκορ 1 - 0, για την 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι ήταν πολύ καλύτεροι στο β' ημίχρονο και δίκαια πήραν τους τρεις βαθμούς.

    Στο πρώτο 45λεπτο κυριάρχησε το πάθος και η δύναμη, αν και οι καλές ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν μπροστά από τις δύο εστίες δεν ήταν πολλές. Οι ποδοσφαιριστές και των δύο ομάδων έπαιζαν με αποφασιστικότητα για την κατάκτηση των τριών βαθμών της νίκης.

    Στην επανάληψη όμως η Ξάνθη μπήκε πιο ορεξάτη για το θετικό αποτέλεσμα, όμως ο Ηρακλής με κορυφαίο τον τερματοφύλακα, Κώστα Χαλκιά, κατάφερε να κρατάει το μηδέν στην άμυνα. Η πίεση των θρακιωτών συνεχίστηκε και το γκολ ήρθε στο 79' με τον Ζωγραφάκη, που έδωσε το έναυσμα για πανηγύρια στις κερκίδες.

    Στα λεπτά που απέμειναν ο Ηρακλής προσπάθησε να φανεί απειλητικός και να ισοφαρίσει, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προέβη σε γρήγορες αλλαγές, όμως οι όποιες προσπάθειες δεν στέφθηκαν με επιτυχία.

    [13] ΜΕ ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ VMRO-DPMNE

    Σκόπια, 22 Δεκεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Την έντονη διαμαρτυρία του για την επίθεση που δέχονται στελέχη του εξέφρασε το VMRO DPMNE, του πρώην πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι, που συνεδρίασε σήμερα στα Σκόπια. Η κεντρική επιτροπή του κόμματος κάνει λόγο για πολιτικό ρεβανσισμό εκ μέρους της παρούσας κυβέρνησης της χώρας και γνωστοποιεί πως το VMRO DPMNE δεν πρόκειται να συμμετάσχει στη συνάντηση των τεσσάρων αρχηγών των πολιτικών κομμάτων που υπέγραψαν την ειρηνευτική συμφωνία της Οχρίδας. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 26 Δεκεμβρίου στο γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι και σκοπός της θα είναι να δοθεί ώθηση στην εφαρμογή της συμφωνίας.

    Συγκεκριμένα το κόμμα διαμαρτύρεται για την προφυλάκιση του διευθυντή του εκδοτικού οίκου «Νova Makedonija», Νίκολα Τάσεφ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση Γκιοργκίεφσκι, χρησιμοποίησε τα χρήματα που προορίζονταν για τους μισθούς των εργαζομένων στον εκδοτικό οίκο προκειμένου να υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίησή του από εταιρεία της Σλοβενίας. Επίσης το VMRO DPMNE διαμαρτύρεται για τη σύλληψη και προφυλάκιση για 30 μέρες της προϊσταμένης της υπηρεσίας πολεοδομίας της ΠΓΔΜ, με την κατηγορία ότι πλαστογράφησε έγγραφα προκειμένου να αποκρύψει ότι πίσω από την χορήγηση άδειας οικοδόμησης πολυτελούς κατοικίας βρίσκεται η αδελφή της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι.

    Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία της Οχρίδας, το VMRO DPMNE εκτιμά ότι στόχος της ήταν η κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, κάτι που, όπως υποστηρίζει, δεν υλοποιείται με αποτέλεσμα την καταπάτησή τους. Κατ΄επέκταση ζητά την αναθεώρηση της συμφωνίας και απειλεί με την απόσυρση της υπογραφής του από αυτήν.

    Στην παραπάνω τοποθέτηση έχει αντιδράσει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τονίζοντας ότι η συμφωνία της Οχρίδας δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Παράλληλα επισήμανε ότι η συμφωνία είχε στόχο την ειρήνευση στη χώρα και όχι την πάλη κατά της διαφθοράς στο εσωτερικό της.

    Τη στάση του VMRO DPMNE επέκρινε και ο πρέσβης του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Nίκολας Μπίγκμαν, κάνοντας λόγο για μεγάλο λάθος του κόμματος, διότι όπως είπε, υπάρχει κίνδυνος να απομονωθεί και από τη διεθνή κοινότητα αλλά και από την κοινή γνώμη της χώρας. Τόνισε ακόμη ότι η συμφωνία της Οχρίδας είναι ο οδηγός του δρόμου της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ.

    [14] ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ: Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

    Βουκουρέστι, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:43 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Ρουμανία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά κινδυνεύει να μείνει έξω από το ΝΑΤΟ, δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    Σημειώνεται ότι οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα τη ρουμανική κυβέρνηση, ότι πρέπει να πάρει μέτρα κατά της διαφθοράς.

    [15] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΑΝΘΡΑΚΩΡΥΧΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΚΡΗΞΗ

    Βουκουρέστι, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ενας ανθρακωρύχος πέθανε από ασφυξία και τρεις τραυματίστηκαν σε προγραμματισμένη έκρηξη σε ανθρακωρυχείο στη δυτική Ρουμανία.

    Σύμφωνα με τις αρχές, ο 43χρονος Στέφαν Ισάκ έχασε τη ζωή του διότι δεν πήρε τα μέτρα ασφαλείας που έπρεπε. Συγκεκριμένα, ο 43χρονος έπρεπε να βρίσκεται 100 μέτρα από το χώρο της έκρηξης, αλλά βρισκόταν στα 30 μέτρα.

    Οι τρεις τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο την επόμενη βδομάδα.

    [16] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0 - 2

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός διατηρήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα και θα περάσει εκεί τις μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς επικράτησε σήμερα επί Αιγάλεω στο "Σίτι". Οι ερυθρόλευκοι κέρδισαν με σκορ 2 - 0, στη 12η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και οδηγούν την κούρσα με 26 βαθμούς.

    Το 1 - 0 για τους φιλοξενούμενους έγινε στο 39' λεπτό. Ο Κριστιάν Καρεμπέ έκανε τη σέντρα και ο Χρήστος Πατσατζόγλου με ψηλοκρεμαστή κεφαλιά έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για λογαριασμό της ομάδας του Πειραιά.

    Ο Ολυμπιακός μπορούσε να ζευγαρώσει τα τέρματα του στο 79' καθώς κέρδισε πέναλτι. Ομως ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, που ανέλαβε να το εκτελέσει, έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι. Οτι δεν κατάφερε ο Τζόρτζεβιτς το πέτυχε στο 88' ο Λάμπρος Χούτος, που πέρασε στο παιχνίδι ως αλλαγή στη θέση του Τζιοβάνι. Εγραψε το 2 - 0 για τον Ολυμπιακό και σφράγισε τη νίκη.

    [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΡΟΥΣΙ - ΗΡΑΚΛΕΙΟ 76 - 58

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:21 UTC+2)

    Το Μαρούσι επικράτησε σήμερα στην Αθήνα επί του Ηρακλείου με σκορ 75 - 68, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Ετσι, ο Παναγιώτης Γιαννάκης μετρά δύο νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια στον πάγκο του Αμαρουσίου, από την ημέρα που αντικατέστησε τον Κώστα Πετρόπουλο. Οι γηπεδούχοι πήραν δύο πολύτιμους βαθμούς σε αντίθεση με το Ηράκλειο που παραμένει στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Το Ηράκλειο όμως πάλεψε σκληρά για το θετικό αποτέλεσμα. Στο πρώτο 10λεπτο το Μαρούσι προηγούνταν με 19 - 14, ενώ στο ημίχρονο είχε προβάδισμα 13 πόντων (40 - 27). Στο 30' οι γηπεδούχοι είχαν κεφάλι στο σκορ με 52 - 48, όμως λίγο αργότερα οι κρητικοί ανέβασαν την απόδοση τους και κατάφεραν να περάσουν μπροστά με 55 - 54. Ομως στα τελευταία κρίσιμα λεπτά οι παίκτες του Αμαρουσίου ήταν πιο ψύχραιμοι και έφτασαν στην κατάκτηση της νίκης.

    [18] ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΝΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΣΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:19 UTC+2)

    Την έντονη αντίδρασή του για την χρήση των σημάτων και των εμβλημάτων του εκ μέρους χανιώτικου συνεταιρισμού εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ).

    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι πριν από δύο μέρες άρχισε να λειτουργεί στο Ηράκλειο της Κρήτης σούπερ μάρκετ με το όνομα «ΙΝΚΑ» και καταγγέλλει ότι «ο χανιώτικος «συνεταιρισμός» που οικειοποιήθηκε αυθαίρετα την επωνυμία και το έμβλημα του Ινστιτούτου Καταναλωτών είναι γνωστό ότι δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γνήσιο ΙΝΚΑ», το οποίο, όπως αναφέρεται, δεν εγγυάται τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων που πωλούνται. Το ΙΝΚΑ κατηγορεί τον συνεταιρισμό ότι παραπλανά με την επωνυμία και το έμβλημα που χρησιμοποιεί.

    [19] Η ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Ραμάλα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:18 UTC+2)

    Η παλαιστινιακή αρχή ανακοίνωσε την αναβολή των εκλογών που είχαν προκηρυχθεί για τις 20 Ιανουαρίου, επικαλούμενη την συνεχιζόμενη κατοχή της Δυτικής Οχθης από τα ισραηλινά στρατεύματα.

    «Οι εκλογές δεν είναι δυνατόν να γίνουν στις 20 Ιανουαρίου εξαιτίας της ανακατάληψης εδαφών από το Ισραήλ και των αποκλεισμών», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός της παλαιστινιακής αρχής Σάεμπ Ερεκάτ.

    Ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ είχε προκηρύξει προεδρικές και βουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο, μετά από πιέσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ για μεταρρυθμίσεις στην παλαιστινιακή αρχή.

    Στην ανακοίνωση της παλαιστινιακής αρχής τονίζεται ότι οι εκλογές θα γίνουν «μετά την απόσυρση των δυνάμεων κατοχής» στις θέσεις της οποίες κατείχαν πριν την εξέγερση του Σεπτεμβρίου του 2000.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 4 - 0

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:17 UTC+2)

    Ο ΠΑΟΚ δεν συνάντησε δυσκολίες σήμερα με αντίπαλο την Παναχαϊκή. Επικράτησε με σκορ 4 - 0 επί του αντιπάλου, στο άδειο από φιλάθλους γήπεδο της Τούμπας, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο Δικέφαλος επέστρεψε και πάλι στις επιτυχίες μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στους αγώνες με Σλάβια Πράγας, Αρη και ΟΦΗ.

    Ο Αγγελος Αναστασιάδης παρέταξε επιθετικό σχήμα από την αρχή της αναμέτρησης και τα αποτελέσματα ήρθαν γρήγορα για τον ΠΑΟΚ. Στο 10' λεπτό οι ασπρόμαυροι κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Σαλπιγγίδη. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Νίκος Φρούσος που έδωσε το προβάδισμα με σκορ 1 - 0 .

    Το 2 - 0 για τον Δικέφαλο ήρθε στο 34' λεπτό με το δυνατό σουτ του Γιαννάκη Οκκά. Οι καλές ευκαιρίες για τους γηπεδούχους συνεχίστηκαν και στο β' ημίχρονο και το 3 - 0 ήρθε στο 61' με σκόρερ και πάλι τον Οκκά. Οι παίκτες του ΠΑΟΚ συνέχισαν να πιέζουν την Παναχαϊκή και στο 86' ήρθε το τελικό 4 - 0 με κεφαλιά του Νίκου Φρούσου.

    [21] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΦΗ 0 - 0

    Ιωάννινα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Ισόπαλο δίχως τέρματα έληξε το παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΣ Γιάννινα και τον ΟΦΗ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τους βαθμούς, αν και οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να πάρουν τη νίκη, ωστόσο αστόχησαν σε πέναλτι.

    Τόσο ο ΠΑΣ Γιάννινα όσο και ο ΟΦΗ μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι για να πάρουν το θετικό αποτέλεσμα. Οι κρητικοί είχαν την ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ στο 29' λεπτό καθώς κέρδισαν πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Κιάσσος, όμως ο τερματοφύλακας των Ιωαννίνων, Μπαλτιμάς, απέκρουσε τη μπάλα και διατήρησε αλώβητη την εστία του.

    Στο α' ημίχρονο και οι δύο ομάδες δημιούργησαν αρκετές αξιόλογες ευκαιρίες, τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν κατάλληλα και δεν μπόρεσαν να ανοίξουν το σκορ. Στην επανάληψη, έπεσε κάπως ο ρυθμός του παιχνιδιού με αποτέλεσμα να διατηρηθεί το 0 - 0.

    [22] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:14 UTC+2)

    Ο Απόλλων Καλαμαριάς εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα στραβοπατήματα της Κέρκυρας και της Χαλκηδόνας και πέρασε έτσι στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μετά το τέλος της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης κέρδισε στην έδρα της την Κασσάνδρα με σκορ 2 - 0.

    Αντίθετα, η Κέρκυρα αναδείχτηκε ισόπαλη 0 - 0 με την Καλαμάτα, ενώ η Χαλκηδόνα έμεινε στο 2 - 2 εκτός έδρας με τον Ατρόμητο. Επίσης, για μια ακόμη αγωνιστική ο Πανσερραϊκός γνώρισε αρνητικό αποτέλεσμα. Εχασε από τον Πανηλειακό με 5 - 2. Αναλυτικά όλα τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας και η βαθμολογία έχουν ως εξής:

    Απόλλων Αθηνών - Αθηναϊκός 2 - 3

    Ολυμπιακός Βόλου - Παναιγιάλειος 0 - 0

    Εθν.Αστέρας - Φωστήρας 1 - 1

    Απ.Καλαμαριάς - Κασσάνδρα 2 - 0

    Πανσερραϊκός - Πανηλειακός 2 - 5

    Καβάλα - Πατραϊκός 3 - 2

    Κέρκυρα - Καλαμάτα 0 - 0

    Ατρόμητος - Χαλκηδόνα 2 - 2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (12η αγωνιστική)

    1.Απ.Καλαμαριάς 24

    2.Χαλκηδόνα 23

    3.Κέρκυρα 23

    4.Πανηλειακός 21

    5.Κασσάνδρα 17

    6.Αθηναϊκός 17

    7.Ατρόμητος 16

    8.Καλαμάτα 16

    9.Πανσερραϊκός 15

    10.Απόλλων Αθηνών 15

    11.Πατραϊκός 15

    12.Φωστήρας 15

    13.Εθν.Αστέρας 14

    14.Ολυμπιακός Βόλου 13

    15.Παναιγιάλειος 8

    16.Καβάλα 5

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (13η)

    Κασσάνδρα - Αθηναϊκός

    Πανηλειακός - Απ.Καλαμαριάς

    Παναιγιάλειος - Απόλλων Αθηνών

    Πατραϊκός - Πανσερραϊκός

    Φωστήρας - Ολυμπιακός Βόλου

    Καλαμάτα - Καβάλα

    Ατρόμητος - Εθν.Αστέρας

    Χαλκηδόνα - Κέρκυρα

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3 - 0

    Αθήνα, 22 Δεκεμβρίου 2002 (19:13 UTC+2)

    Στο δρόμο των επιτυχιών εξακολουθεί να παραμένει η ΑΕΚ. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς επικράτησαν σήμερα στη Νέα Φιλαδέλφεια επί του Ιωνικού με σκορ 3 - 0, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η Ενωση κάλυψε έτσι το χαμένο έδαφος και επέστρεψε στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

    Ωστόσο ο Ιωνικός ήταν ιδιαίτερα δυνατός αντίπαλος και χρειάστηκε να μείνει με δέκα ποδοσφαιριστές, προκειμένου η ΑΕΚ να φτάσει στην επικράτηση. Οι φιλοξενούμενοι από το 50' λεπτό αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Φλότο με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Από το σημείο της αποβολής και μετά η Ενωση ήταν η κυρίαρχος στον αγωνιστικό χώρο. Στο 59' λεπτό ο Σωτήρης Κωνσταντινίδης βρήκε το δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, έγραψε το 1 - 0 για τους γηπεδούχους και έδιωξε το άγχος από τα πόδια των συμπαικτών του.

    Στο 67' ήταν η σειρά του Γρηγόρη Γεωργάτου να σκοράρει και να ζευγαρώσει τα τέρματα για την ΑΕΚ, ενώ το 3 - 0 το διαμόρφωσε ένα λεπτό αργότερα ο Ντέμης Νικολαίδης.

    [24] ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Δεκεμβρίου 2002 (17:30 UTC+2)

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε και φέτος η καθιερωμένη, πλέον, γιορτή αγοράς, που διοργάνωσε στην Πλατεία Αριστοτέλους ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο οποίος απεύθυνε τις ευχές του στους επιχειρηματίες και καταναλωτές της πόλης.

    Στην πεντάωρη φετινή γιορτή ο Αη Βασίλης, κλόουν, ζογκλέρ, ταχυδακτυλουργοί γιόρτασαν και διασκέδασαν με μικρούς και μεγάλους, στο πνεύμα των Χριστουγέννων, ενώ πλήθος κόσμου παρακολούθησε πλούσιο ζωντανό καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Χορωδία του Αρσακείου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, πολυμελές παραδοσιακό μουσικό σχήμα, χορωδίες και τα χορευτικά συγκροτήματα της Ενωσης Ποντίων Πολίχνης και του Μικρασιατικού Συλλόγου Ν. Ευκαρπίας.

    Παράλληλα στην Πλατεία Αριστοτέλους λειτούργησε έκθεση ζωγραφικής των παιδικών τμημάτων ΧΑΝ Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Ασβεστοχωρίου με θέμα το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης «συναλλαγές με ανθρώπινο πρόσωπο».

    Στην γιορτή αγοράς προσφέρθηκαν γλυκά, δώρα και μπαλόνια ενώ μέλη της Διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης επισκέφθηκαν επιχειρήσεις στην αγορά της πόλης και ευχήθηκαν Καλές Γιορτές στους επιχειρηματίες και το προσωπικό.

    Τις ευχές τους απηύθυναν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης.

    Η Γιορτή Αγοράς πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ κύριος χορηγός ήταν η Εγνατία Τράπεζα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 December 2002 - 19:13:38 UTC