Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [03] ΣΤΟΝ ΟΗΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ
  • [04] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ
  • [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 0
  • [06] TA 30 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ
  • [07] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΙΝΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ
  • [08] ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ
  • [09] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΑΕΚ 1-1
  • [11] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ο ΑΡΗΣ
  • [12] NEΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑΣ
  • [13] ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ 2001
  • [14] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ
  • [15] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ
  • [16] ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [17] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ
  • [18] ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ
  • [19] ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ
  • [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 0 - 0
  • [21] ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΑΕΚ 64 - 80
  • [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3-0
  • [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 7 - 0

  • [01] ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:02 UTC+2)

    Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία σε πολλούς νομούς της Βόρειας Ελλάδας. Στο νομό Καβάλας, 14 εκδρομείς είναι αποκλεισμένοι στη θέση Δασικά του Παγγαίου. Δύο οχήματα της πυροσβεστικής προσπαθούν να προσεγγίσουν την περιοχή, ωστόσο αυτό είναι δύσκολο λόγω του πυκνού χιονιού. Οι εκδρομείς βρίσκονται σε καταφύγιο του δασαρχείου Καβάλας και είναι ασφαλείς.

    Χιόνι πέφτει στην πόλη της Ξάνθης και στα ορεινά του νομού, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων. Ιδια κατάσταση επικρατεί και στον νομό Ροδόπης. Στο νομό Σερρών έχει κλείσει από τα χιόνια ο δρόμος προς Βροντού και Λαϊλιά.

    Επίσης, χιονίζει στα ορεινά των νομών Χαλκιδικής (Αρναία) και Πέλλας (όρος Βόρρας) , αλλά δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα.

    Ύφεση των καιρικών φαινομένων σημειώθηκε σήμερα στο νομό Κοζάνης ωστόσο στο ορεινό οδικό δίκτυο του νομού και κυρίως, στην Καστανιά, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Χθες δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Καστανιά όταν στο ύψος της Ζωοδόχου Πηγής δίπλωσαν δύο νταλίκες και έκλεισε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα. Η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε σήμερα τα ξημερώματα ενώ ογδόντα νταλίκες απομακρύνθηκαν από την περιοχή της Καστανιάς.

    Στο νομό Πιερίας αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Κατερίνης Ελασσόνας από το 34ο ως το 42ο χιλιόμετρο καθώς και στο δρόμο από το Ελατοχώρι προς το χιονοδρομικό κέντρο.

    Στο νομό Λάρισας, με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στην εθνική οδό Ελασσόνας Κατερίνης από το 40ό ως το 43ο χιλιόμετρο. Προβλήματα σημειώθηκαν στην εθνική οδό στο ύψος των Τεμπών λόγω καθίζησης του οδοστρώματος και εξαιτίας των ορμητικών νερών χειμάρρου που έφτασε μέχρι το δρόμο εμποδίζοντας τη διέλευση των οχημάτων. Τελικά η κυκλοφορία αποκαταστάθηκε και διεξάγεται κανονικά. Κανονικά εκτελούνται και τα δρομολόγια του ΟΣΕ καθώς αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που σημειώθηκε στη σιδηροδρομική γραμμή στην Κάτω Αιγανή, στα όρια Λάρισας και Κατερίνης λόγω καθίζησης.

    Στο νομό Φλώρινας δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα λόγω κακοκαιρίας όμως με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα από το 6ο ως το 34ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Φλώρινας Καστοριάς μέσω Βίγλας και από το 15 ως το 35ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Φλώρινας Καστοριάς μέσω Βιτσίου.

    Στην εθνική οδό Ιωαννίνων Τρικάλων χιονίζει και είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην Κατάρα. Ωστόσο δεν έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων.

    Το μεσημέρι έκλεισαν όλα τα πορθμεία ενώ διακόπηκαν τα δρομολόγια Ρίου Αντιρρίου. Από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας εκτελούνται τα δρομολόγια μόνο για πλοία κλειστού τύπου ενώ τα πλοία ταξιδεύουν κανονικά για Ιταλία.

    [02] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2002 (11:44 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στο σύνολό της στην Ε.Ε. καθώς αυτό εγγυάται η ίδια η Ε.Ε. με τις αποφάσεις της και την απόφαση της κυβέρνησης να υπερασπιστεί στην Κοπεγχάγη τις συλλογικές αποφάσεις και την αξιοπιστία της Ε.Ε., υπερασπιζόμενη την ένταξη της Κύπρου, επισημαίνει σε συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    «Ο στρατηγικός μας στόχος για την ένταξη της Κύπρου παραμένει σταθερός και θα διασφαλιστεί ανεξάρτητα από την προηγούμενη επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Η διαδικασία της ένταξης ακολουθεί την πορεία της και θα ολοκληρωθεί ανεξάρτητα από την πορεία επίλυσης του πολιτικού προβλήματος. Δεν μπορεί όμως η ένταξη να γίνει όμηρος του πολιτικού προβλήματος», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η διεύρυνση θα ακυρωθεί αν δεν μπει η Κύπρος καθώς και ότι δεν θα φταίει η Ελλάδα αν υποχρεωθεί να θέσει βέτο.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών, τονίζει ότι «για την Ελλάδα η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη χώρα και η ευρωπαϊκή της πορεία συνδέεται με τις αποφάσεις και τις διαδικασίες της Ε.Ε. που ισχύουν για όλες τις υποψήφιες χώρες. Είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας, της Ε.Ε., της περιοχής μας, η ανάπτυξη ευρωτουρκικών σχέσεων. Είναι επικίνδυνο, για τα ίδια τα συμφέροντα της Ευρώπης, να βάλει άμεσα ή έμμεσα πολιτιστικούς και θρησκευτικούς όρους ένταξης της Τουρκίας».

    «Στη βάση της παραπάνω πολιτικής προσέγγισης,πρέπει να αποφασίσουμε στην Κοπεγχάγη στον προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων λειτουργεί ως «μεγάλη ιδέα» για την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της Τουρκίας" καταλήγει ο κ. Παπανδρέου.

    [03] ΣΤΟΝ ΟΗΕ Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

    Λονδίνο, 8 Δεκεμβρίου 2002 (10:10 UTC+2)

    Καθ΄οδόν προς την Νέα Υόρκη και την Βιέννη βρίσκονται δύο αντίτυπα του καταλόγου με τα όπλα του Ιράκ, τον οποίο παρέδωσε χθες αξιωματούχος της Ιρακινής κυβέρνησης στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.

    Τα ξημερώματα της Κυριακής αεροπλάνο του ΟΗΕ που μεταφέρει την διακήρυξη της κυβέρνησης της Βαγδάτης για τα όπλα που διαθέτει, αναχώρησε από την Βαγδάτη με πρώτο προορισμό την Κύπρο.

    Ο κατάλογος που σύμφωνα με πληροφορίες συνίσταται σε 12.000 σελίδες καθώς και σε ένα μεγάλο αριθμό CD ROM, δεν αναφέρεται καθόλου σε όπλα μαζικής καταστροφής.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο κατάλογος θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ιστορικό ντοκουμέντο το οποίο θα καθορίσει τις μελλοντικές εξελίξεις, αν, δηλαδή, θα προχωρήσουν οι ΗΠΑ σε πόλεμο ή αν το ζήτημα θα επιλυθεί δια της διπλωματικής οδού.

    Λόγω του μεγέθους του καταλόγου, απαιτείται χρόνος ακόμη και για μια πρώτη ανάγνωση, επισημαίνουν αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών.

    Αρνητική ήταν η πρώτη αντίδραση του Λευκού Οίκου στους ισχυρισμούς του Ιράκ πως δεν διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής και πως αυτό στοιχειοθετείται στον αναλυτικό κατάλογο που υπεβλήθη στον ΟΗΕ.

    "Η αξιοπιστία του εγγράφου θα αξιολογηθεί αφού πρώτα τον μελετήσουμε προσεκτικά" ήταν το πρώτο σχόλιο του εκπροσώπου του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Πάντως, αμερικανοί αξιωματούχοι επανέλαβαν πως οι Μυστικές Υπηρεσίες των ΗΠΑ διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Βαγδάτη ψεύδεται για μία ακόμη φορά.

    [04] Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΟΥΗΔΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ

    Στοκχόλμη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (13:15 UTC+2)

    Κατάμεστο, ήταν το βράδυ του Σαββάτου, το Μεσογειακό Μουσείο της Στοκχόλμης, από εκατοντάδες Έλληνες που ζουν στη Στοκχόλμη αλλά και Σουηδούς, στην πανηγυρική εκδήλωση με μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, που οργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, για να γιορτάσει τα 30 χρόνια ίδρυσης της Ομοσπονδίας.

    Η εκδήλωση, έγινε μέσα σε ένα κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο συναισθηματικά, με την παρουσία όχι μόνο της νεολαίας, αλλά και πολλών από την λεγόμενη «παλιά φρουρά», τα ιδρυτικά εκείνα στελέχη της ΟΕΣΚΣ, που πήραν την πρωτοβουλία, το Δεκέμβριο του 1972, για την σύστασή της, αλλά και είχαν σηκώσει τότε στις πλάτες τους το βάρος του αντιδικτατορικού αγώνα.

    Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, Κομνηνός Χαϊδευτός, στάθηκε στην πρωτοπορία που είχε η ομοσπονδία, αμέσως μετά την ίδρυσή της στον αντιδικτατορικό αγώνα, αλλά και στις προσπάθειες τις οποίες κατέβαλε και συνεχίζει να καταβάλει για την οργάνωση του ελληνισμού στη φιλόξενη αυτή Ευρωπαϊκή χώρα και την επίλυση των προβλημάτων της ομογένειας.

    «Η ΟΕΣΚ Σουηδίας, αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί το ισχυρό συντονιστικό όργανο των 25.000 Ελλήνων που ζουν στη χώρα αυτή. Η υπερηφάνεια και ο ενθουσιασμός που αισθάνονται οι Έλληνες της Σουηδίας και οι δεσμοί που έχει η Ομοσπονδία με τον ελληνισμό και με τους Σουηδούς φίλους της Ελλάδας, αποδεικνύεται και από τη μαζική συμμετοχή στην εορταστική εκδήλωση», τόνισε με έμφαση ο κ. Χαϊδευτός. Και καταλήγοντας, εξέφρασε στους παριστάμενους ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους του Δ.Σ., αλλά και τη διαβεβαίωση ότι η Ομοσπονδία και το κίνημα των Ελλήνων στη Σουηδία, εκτός του ότι έχει ένα αξιόλογο παρελθόν και παρόν, είναι σίγουρο ότι θα έχει και ένα λαμπρό μέλλον.

    Από τα ιστορικά στελέχη και τους βετεράνους της Ομοσπονδίας, που άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στην πορεία της, χαιρετισμό απηύθυνε ο πρώτος Πρόεδρος της ΟΕΣΚΣ, Γιώργος Τσουκάνης, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι τα θεμέλια που έβαλαν τα ιδρυτικά στελέχη της, εξακολουθούν να παραμένουν γερά μέχρι σήμερα. Και αφού σημείωσε ότι αρκετά από τα προβλήματα που έβαζε η Ομοσπονδία τα πρώτα χρόνια από την ίδρυσή της, έχουν επιλυθεί, πρόσθεσε λέγοντας ότι οι Ευρωπαϊκοί λαοί θα έπρεπε να ξεσηκωθούν σήμερα και να σταματήσουν τους πολέμους, ιδιαίτερα σε μία εποχή που αυξάνονται τα προβλήματα της ανεργίας, της πείνας και του έιτζ.

    Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Λάζαρος Λωτίδης, μεταφέροντας στην εκδήλωση το θερμό χαιρετισμό της ελληνικής κυβέρνησης, χαρακτήρισε ως ένα πολύ μεγάλο γεγονός την παρουσία στο γιορτασμό των τριαντάχρονων της ΟΕΣΚΣ τόσων πολλών Ελλήνων το γένος, την ψυχή και τη συνείδηση, μετά από χρόνια παρουσίας στη Σουηδία. Τονίζοντας ότι η μεγάλη απόσταση που τους χωρίζει από την Ελλάδα, δεν μπόρεσε να τους αποκόψει από τη συνείδηση ότι είναι Έλληνες.

    «Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής γιατί απευθύνομαι σε ανθρώπους οι οποίοι γεννήθηκαν Έλληνες, αλλά επέλεξαν να παραμείνουν Έλληνες. Είναι δηλαδή δύο φορές Έλληνες»,είπε ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.

    Ο κ. Λωτίδης, αναφέρθηκε ακόμη στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τη Σουηδία, αλλά και στον οικουμενικό ελληνισμό των 17 εκατομμυρίων, στάθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες που καταβάλει σήμερα η Ελλάδα, η οποία είναι σήμερα ισχυρή πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, στρατιωτικά, έχει διεθνή παρουσία και θέση, παίζει ρόλο ως μέλος της Ε.Ε. και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.

    Καταλήγοντας ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας αναφέρθηκε στην εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη» αλλά και στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την πλήρη επιτυχία τους. «Το μήνα της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων θα δώσουμε και πάλι τις μάχες και θα πάρουμε όπως και σε άλλες περιπτώσεις τα συγχαρητήρια του διεθνή παράγοντα και της διεθνούς κοινής γνώμης», είπε ο κ. Λωτίδης, σημειώνοντας ότι μετά την επαφή που είχε με τον ελληνισμό της Σουηδίας, φεύγει από τη Στοκχόλμη περισσότερο Έλληνας από ότι πριν.

    Χαιρετισμό, απηύθυναν επίσης οι πρέσβεις της Ελλάδος και της Κύπρου στη Σουηδία, Νικ. Κουνινιώτης και Κώστας Παπαδήμας, ο βουλευτής του Αριστερού Κόμματος της Σουηδίας Λαρς Όλιν, οι ομογενείς βουλευτές στο Σουηδικό Κοινοβούλιο Νίκος Παπαδόπουλος και Τάσος Σταφυλίδης που αναφέρθηκαν στους καταξιωμένους αγώνες της ΟΕΣΚΣ, η οποία εκτός των άλλων αγώνων που έδωσε και κέρδισε, ήταν το δικαίωμα ψήφου στο μετανάστη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της Στοκχόλμης, Πάρι Αντερσον, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Τούρκων της Σουηδίας, Οσμάν Εζμακάν, η Γενική Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας, Αθανασία Σίσκου κ.α.

    Στο τέλος της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, απένειμε αναμνηστική πλακέτα στον Γενικό Διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, Σπύρο Κουζινόπουλο, για το έργο που επιτελεί το ΜΠΕ, στην προβολή των δραστηριοτήτων της Ομογένειας. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κομνηνός Χαϊδευτός, «το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει καταστεί η γέφυρα των αποδήμων Ελλήνων με τη μητέρα Πατρίδα, η σημαντικότερη σήμερα πηγή ενημέρωσης των Ελλήνων της διασποράς με τη Μητρόπολη».

    Ο πρόεδρος της ΟΕΣΚ Σουηδίας, διάβασε και τα λόγια που είναι γραμμένα στην αναμνηστική πλακέτα: «Αυτή η τιμητική πλακέτα δίδεται στον κ. Σπύρο Κουζινόπουλο, σαν δείγμα ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον απόδημο ελληνισμό και για την άριστη συνεργασία της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Συλλόγων Σουηδίας με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων».

    [05] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΗΡΑΚΛΗΣ 2 - 0

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Η παράδοση που θέλει τον Ηρακλή να χάνει εκτός έδρας από τον Παναθηναϊκό συνεχίστηκε. Οι κυανόλευκοι ηττήθηκαν με σκορ 2 - 0, στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας, και έπεσαν από την κορυφή της βαθμολογίας.

    Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός με τη σημερινή του νίκη κάλυψε ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τους πρωτοπόρους ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Πλέον βρίσκεται στην τρίτη θέση και έχει δύο βαθμούς λιγότερους από τον Δικέφαλο και έναν από τους ερυθρόλευκους.

    Οι πράσινοι με κορυφαίο τον Εμάνουελ Ολισαντέμπε έφτασαν σχετικά άνετα στην επικράτηση επί του Γηραιού. Ο πολωνός επιθετικός στο 31' έδωσε το προβάδισμα στους γηπεδούχους με 1 - 0, ενώ στο 43' με δεύτερο προσωπικό τέρμα διαμόρφωσε το 2 - 0.

    Ο Ηρακλής προσπάθησε στην επανάληψη να πετύχει κάποιο τέρμα και να ξαναμπεί στο παιχνίδι, όμως δεν εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Η αναμέτρηση πάντως σημαδεύτηκε από αψιμαχίες μεταξύ των ποδοσφαιριστών των δύο ομάδων.

    [06] TA 30 XΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

    Στοκχόλμη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (21:04 UTC+2)

    του Σπύρου Κουζινόπουλου

    Η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο του 1972 από 5 συλλόγους και στην κορύφωση της ακμής της, την περίοδο 1980-1981, είχε φτάσει να έχει 52 συλλόγους και κοινότητες μέλη, στις οποίες ήταν οργανωμένοι 10.000 Έλληνες, από τους 22.000 συνολικά Έλληνες της Σουηδίας.

    Εκείνη ακριβώς την περίοδο της άνθισης της ΟΕΣΚΣ, αμέσως μετά το 1981, πολλοί από τους Έλληνες της Σουηδίας και μεταξύ αυτών και στελέχη της Ομοσπονδίας, επέστρεψαν στην Ελλάδα, με συνέπεια να αρχίσει και μία καθοδική πορεία της, η οποία συνεχίστηκε τα επόμενα χρόνια και μόνο το τελευταίο διάστημα έχει σταθεροποιηθεί. Σήμερα, η ΟΕΣΚΣ διαθέτει 40 κοινότητες-μέλη της που συσπειρώνουν περίπου 8.000 μέλη.

    Η ίδρυση της ΟΕΣΚΣ

    Σε ένα παλιό πρακτικό, που υπάρχει στα γραφεία της ΟΕΣΚΣ, διαβάζουμε το

    ακόλουθο πρακτικό για την ίδρυση της Ομοσπονδίας:

    «Στις 17 Δεκεμβρίου 1972, έγινε στο σύλλογό μας (σ.σ. Ελληνικός Σύλλογος Στοκχόλμης), η συνάντηση των αντιπροσώπων των Ελληνικών Συλλόγων, για την ίδρυση της Ομοσπονδίας των Ελληνικών Συλλόγων Σουηδίας.

    Στην ιδρυτική συνέλευση έλαβαν μέρος ο Σύλλογός μας με αντιπροσώπους τους Τσοκάνη Γ., Παπαδόπουλο Τ., Κοσκινά Δ., Μαντζίλα Σ. και Στεφανίδη Θ. Ο Ελληνικός Σύλλογος Σεντερτέλλιε, με αντιπρόσωπο τον Κίλια Γ. Ο Ελληνικός Σοσιαλδημοκρατικός Σύλλογος Νορσέπιγκ με αντιπρόσωπο τον Μπέντζελο Χ. Η Ελληνική Κοινότητα του Μπορός με τους Αρη Κρομλίδη και Ι. Μαυροκεφαλίδη. Ο Ελληνικός Σύλλογος Γκέτεμπορ με τους Μενέλαο Μαγγόνη και Γ. Παναγιωτόπουλο.

    Η ιδρυτική συνέλευση ενέκρινε κατ΄ άρθρο και στο σύνολο σχέδιο καταστατικού, μετά από τις σχετικές τροποποιήσεις και προσθήκες. Επίσης αποφάσισε να εκλεγεί προσωρινό Δ.Σ. με αποστολή να προετοιμάσει εκλογές για τον Οκτώβριο του 1973 και να φροντίσει για την συμμετοχή στην Ομοσπονδία όλων των Ελληνικών Συλλόγων.

    Για το προσωρινό Δ.Σ. εξελέγησαν οι Τσοκάνης, Μαντζίλας, Κοσκινάς, Κίλιας, Κρομλίδης, Παναγιωτόπουλος και Σκούφιας. Το προσωρινό Δ.Σ. της Ομοσπονδίας συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής: Πρόεδρος, Τσοκάνης Γ., Γραμματέας, Μαντζίλας, Ταμίας, Κοσκινάς. Μέλη οι Κρομλίδης, Σκούφιας, Παναγιωτόπουλος. Για την Εξελεγκτική Επιτροπή οι Καριοφύλλης, Κονταρίνης και Μπέντζελος».

    Οι στόχοι της Ομοσπονδίας

    Κύριος τομέας δράσης της Ομοσπονδίας, ήταν να παρεμβαίνει σε ανώτατο επίπεδο και σε συνεργασία με τις άλλες εθνικές μεταναστευτικές οργανώσεις της Σουηδίας, ώστε να θεσμοθετηθούν οι απαραίτητοι νόμοι και διατάξεις για τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των μεταναστών. Οι μεγάλοι στόχοι της μεταναστευτικής πολιτικής της Σουηδίας για ισότητα, συνεργασία και ελευθερία επιλογής, ήταν έργο που πραγματοποιήθηκε με την ενεργό συμμετοχή μεταξύ των άλλων και της Ομοσπονδίας. Ενώ επίσης συνέβαλε στην καθιέρωση ελληνικών προγραμμάτων στη σουηδική κρατική ραδιοτηλεόραση και μαθημάτων μητρικής γλώσσας στο σουηδικό δημοτικό, στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Η Σουηδική αυτή πολιτική, χαρακτηρίστηκε ως ένα πολύ θετικό επίτευγμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

    Επίσης, η ΟΕΣΚΣ συντόνιζε και τη δράση των Συλλόγων και Κοινοτήτων που ήταν μέλη της. Οι Κοινότητες και οι Σύλλογοι ήταν και είναι οργανώσεις που έχουν την ευθύνη για την καθαυτό πολιτιστική δραστηριότητα του οργανωμένου ελληνισμού.

    Η δράση κατά της Χούντας

    Το όνομα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας, την

    πρώτη περίοδο της δημιουργίας της, συνδέθηκε άμεσα και με τον αγώνα για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Βέβαια, οργανωτής και φορέας της αντιδικτατορικής δράσης στη Σουηδία κατά της χούντας, δεν ήταν η Ομοσπονδία, αλλά διάφορες άλλες οργανώσεις και μεταξύ αυτών η Σουηδική Επιτροπή για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, με επικεφαλής τον γνωστό φιλέλληνα Χανς Γιόραν Φρανκ. Ωστόσο ο μεγαλύτερος σύλλογος- μέλος της Ομοσπονδίας, ο Σύλλογος της Στοκχόλμης, ήταν εκ των πραγμάτων το

    ουσιαστικό κέντρο του αγώνα που αναπτύχθηκε στη Σουηδία κατά της δικτατορίας στην Ελλάδα. Έτσι η Ομοσπονδία «χρωματίστηκε» από την πρώτη στιγμή ως πολιτική οργάνωση, σε αντίθεση με άλλες ελληνικές οργανώσεις στη Σουηδία και αλλού που περιορίστηκαν αυστηρά στα ομογενειακά τους καθήκοντα.

    Η σύνδεση της Ομοσπονδίας με τον αντιδικτατορικό αγώνα, είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκεται σε μόνιμη αντίθεση με την ελληνική πρεσβεία Στοκχόλμης εκείνη την περίοδο. Το χάσμα, γεφυρώθηκε τα κατοπινά χρόνια σιγά-σιγά, ύστερα από την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας στην Ελλάδα, μετά την κατάρρευση της δικτατορίας.

    Σήμερα, η Ομοσπονδία συνεργάζεται αρμονικά με την πρεσβεία και τις άλλες

    ελληνικές διπλωματικές αρχές στη Σουηδία.

    Η θέση στη Σουηδική κοινωνία

    Ο ελληνισμός στη Σουηδία, έχει κατά γενική ομολογία κατακτήσει μία αξιόλογη θέση στη Σουηδική κοινωνία, συμβάλλοντας παράλληλα ουσιαστικά στην ανάπτυξη των άριστων σήμερα ελληνοσουηδικών σχέσεων. Τόσο η παλιά, η πρώτη γενιά των μεταναστών μας, που άρχισαν να καταφθάνουν στη Σουηδία τη δεκαετία του ' 60, όσο και η νέα γενιά, έχουν να παρουσιάσουν σημαντικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς, κυρίως στον επαγγελματικό

    τομέα, ως μισθωτοί, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, αθλητές και επιστήμονες. Όλοι, συμβάλλουν με τον τρόπο τους, στο να γίνεται αισθητή η παρουσία του ελληνισμού στη Σουηδία. Τα ελληνικά εστιατόρια, με το ελληνικό φαγητό και την ελληνική μουσική, είναι εστίες διατήρησης της ελληνικής κουλτούρας. Και αυτός ίσως είναι ένας λόγος που οι Σουηδοί είναι ξετρελαμένοι με την Ελλάδα και η συντριπτική πλειοψηφία, εκατοντάδες χιλιάδες κάθε χρόνο, επιλέγει τη χώρα μας για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

    Οι Έλληνες, είναι επίσης καλοί οικογενειάρχες και είναι αποδεκτοί και σεβαστοί στους Σουηδούς για την εργατικότητά τους, τη φιλομάθειά τους και την προσαρμοστικότητα τους στη σουηδική κοινωνία, που συνδυάζεται με μία ασίγαστη νοσταλγία και αγάπη για την πατρίδα Ελλάδα.

    Η νέα γενιά

    Πολλοί είναι σήμερα αυτοί που θεωρούν ότι η νέα γενιά των ελληνόπουλων της Σουηδίας, αν δεν έχει εντελώς χαθεί, είναι πολύ απομακρυσμένη από την πρώτη γενιά και την Ελλάδα. Μία πρώτη επιφανειακή θεώρηση, ίσως να τους δίνει δίκαιο. Είναι γεγονός πάντως ότι τα νέα παιδιά των ομογενών μας, παραμένουν μακριά από τους συλλόγους και τις κοινότητες, δεν μιλούν άπταιστα τα ελληνικά και δεν έχουν και πολύ καλές γνώσεις του ελληνικού πολιτισμού.

    Από την άλλη, το φαινόμενο της σημερινής εποχής, όπου κυριαρχεί η απομόνωση και αυξάνονται τα φαινόμενα δυσπιστίας απέναντι στους ξένους, καθώς επίσης το γεγονός ότι η συλλογικότητα γενικά έχει χάσει έδαφος υπέρ της ατομικότητας, δυσκολεύουν το έργο της προσέγγισης των ομογενών νέων από τις οργανώσεις μας.

    Πάντως, οι παλαιότεροι Έλληνες της Σουηδίας, που είναι διαπαιδαγωγημένοι σε συλλογικό πνεύμα, αισιοδοξούν ότι αν χρειαστεί, οι νέοι θα πλαισιώσουν και πάλι τις οργανώσεις τους.

    Όσον αφορά την ελληνικότητα, το σημαντικότερο είναι να έχουν οι νέοι μία στοιχειώδη επαφή με την ελληνική κουλτούρα και βασικές γνώσεις της ελληνικής γλώσσας, ώστε να μπορούν να εμβαθύνουν, όταν θα έχουν ειδικό ενδιαφέρον.

    Το ερώτημα που απασχολεί τον ελληνισμό στη Σουηδία, είναι το κατά πόσο η

    δεύτερη γενιά θα μπορέσει να συνδυάσει τα θετικά στοιχεία και των δύο πλευρών, της ελληνικής και της σουηδικής, ώστε να υπάρξει η αρμονική σύνθεση που θα τους δώσει τη δυνατότητα να διαπρέψουν ως άτομα, οικογενειάρχες και μέλη της νέας πολυπολιτισμικής κοινωνίας που αναπτύσσεται στη Σουηδία, την Ελλάδα και όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Συμπερασματικά θα πρέπει να πούμε ότι οι Έλληνες αυτά τα τριάντα χρόνια,

    ενσωματώθηκαν στη Σουηδική κοινωνία και πολλά από τα μεταναστευτικά αιτήματα που συσπείρωναν τον ελληνισμό και ενέτειναν την αγωνιστικότητά του, έχουν εκπληρωθεί. Παρ΄ όλα αυτά, η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας και οι οργανώσεις-μέλη της, έχουν αναμφίβολα πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν ακόμη, κυρίως στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας και στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού.

    [07] ΝΕΚΡΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΙΝΔΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΑΠΑΓΩΓΗΣ

    Νέο Δελχί, 8 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Νεκρός βρέθηκε ο πρώην υπουργός της Ινδίας Χανούρ Ναγκάπα, 66 ετών, που απήχθη από τον Κούζε Μουνισβάμι Βιρέπαν, που είναι ο πιο καταζητούμενος ληστής της χώρας.

    Ο Βιρέπαν απήγαγε τον Ναγκάπα πριν από τρεις μήνες, σε αγροικία στην περιοχή Καρνατάκα. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Καρνατάκα, το πτώμα του πρώην υπουργού βρέθηκε σε ένα δάσος, ενώ θα διεξαχθεί νεκροψία για να διαπιστωθεί αν ο θάνατος του προήλθε από ασθένεια ή από σφαίρα.

    Ο Βιρέπαν κατηγορείται για πάνω από 100 φόνους, ενώ εκτιμάται ότι έχει σχέσεις με τους εξτρεμιστές Ταμίλ. Ο ληστής έστειλε στις αρχές κασέτα στην οποία αναφέρει ότι δεν είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Ναγκάπα και ότι ο πρώην υπουργός σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με την αστυνομία.

    [08] ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΕΚΘΕΣΗ ΟΠΛΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΚ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ

    Βαγδάτη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    H έκθεση με τα όπλα του Ιράκ είναι πλήρης και ανταποκρίνεται στην αλήθεια, δήλωσε ο σύμβουλος του Σαντάμ Χουσείν, στρατηγός Αμερ ελ Σααντί.

    Ο στρατηγός Σααντί κάλεσε όποιον έχει στοιχεία για το αντίθετο να το αποδείξει, αναφερόμενος στις ΗΠΑ.

    Η έκθεση περιέχει στοιχεία για τα εξοπλιστικά προγράμματα που αφορούν χημικά, βιολογικά και πυρηνικά όπλα, ενώ το Ιράκ ισχυρίζεται ότι έχει σταματήσει τα προγράμματα εδώ και πολύ καιρό.

    Σημειώνεται ότι τα δύο αντίτυπα της έκθεσης έφτασαν με αεροπλάνο που απογειώθηκε από την Κύπρο, στην Νέα Υόρκη. Το ένα αντίτυπο θα δοθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και το άλλο στην Επιτροπή Παρακολούθησης και Επιθεώρησης του Οργανισμού.

    [09] ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΒΑΣΙΛΙΑ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Το Κυπριακό αλλά και η πρόσφατη συνέντευξη του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε δημοσιογράφους χθες το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε για το Κυπριακό με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για το αν στο κείμενο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ υπάρχουν υποσημειώσεις, κάτι που διέψευσε ο κ. Παπανδρέου.

    Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Στεφανόπουλος επισήμανε ότι η κυβέρνηση αντέδρασε σωστά στο θέμα της ενδεχόμενης επιστροφής του τέως βασιλιά στην Ελλάδα και το όνομα που θα έχει. Από την πλευρά του ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο τέως βασιλιάς θα πρέπει να πάρει επώνυμο στην Ελλάδα διότι εκτός των άλλων θα έχουν πρόβλημα οι απόγονοί του.

    Στο μεταξύ ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος σε συνέντευξή του στη σημερινή «Βραδινή της Κυριακής» τάσσεται υπέρ της αναθεώρησης του Συντάγματος προκειμένου, όπως αναφέρει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει περισσότερες αρμοδιότητες και να εκλέγεται από το λαό. Για τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη σημειώνει ότι έχει προσπαθήσει και έχει προσπαθήσει πολλά κυρίως στον οικονομικό τομέα ωστόσο κατηγορεί ορισμένους υπουργούς για ανακρίβειες στο θέμα της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας. Επαναλαμβάνει, τέλος, ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΑΕΚ 1-1

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Σκόνταψε και πάλι η ΑΕΚ, χάνοντας έτσι νέο πολύτιμο έδαφος στο βαθμολογικό πίνακα. Η Ενωση αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 στον Κορυδαλλό με την Προοδευτική, για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η Προοδευτική ήταν αυτή που κατάφερε να ανοίξει μάλιστα το σκορ στο 28' λεπτό με τον Πάντος, αιφνιδιάζοντας την ΑΕΚ. Οι φιλοξενούμενοι, που φάνηκαν επηρεασμένοι από τα προβλήματα τους, κατάφεραν να απαντήσουν και ισοφάρισαν σε 1-1 στο 40' με τον Σωτήρη Κωνσταντινίδη.

    Ωστόσο η Ενωση είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη καθώς κέρδισε πέναλτι στο β' ημίχρονο. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει στο 53' ο Ντέμης Νικολαίδης, όμως έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι και έτσι διατηρήθηκε το 1-1. Για την ΑΕΚ το σημερινό ήταν το πέμπτο συνεχόμενο παιχνίδι δίχως νίκη.

    Σημειώνεται, πως ο αγώνας καθυστέρησε να ξεκινήσει περίπου 40 λεπτά λόγω προβλήματος που παρουσιάστηκε σε έναν από τους πυλώνες φωτισμού του γηπέδου Κορυδαλλού.

    [11] ΒΟΛΕΪ: ΣΤΟΥΣ "16" ΤΟΥ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ο ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:40 UTC+2)

    Στους "16" του Κυπέλλου Συνομοσπονδίας προκρίθηκε σήμερα η ομάδα βόλεϊ του Αρη καθώς κέρδισε στο γήπεδο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη την Ανχοβο με 3 - 0 σετ.

    Τα σετ έληξαν: 25 - 20, 25 - 17 και 25 - 21. Πλέον οι κίτρινοι αισιοδοξούν σε μια καλή κλήρωση, καθώς όπως υποστηρίζουν έχουν τις δυνατότητες να βρεθούν ακόμη και στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Ο τεχνικός του Αρη, Πάβελ Τρέσνιακ, ευχήθηκε να αποφύγει η ομάδα του, τους ιταλικούς συλλόγους: "Εύχομαι να έχουμε μια καλή κλήρωση. Θέλω να αποφύγουμε τις ιταλικές ομάδες για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση. Πιστεύω ότι έχουμε τις δυνατότητες να περάσουμε στα προημιτελικά".

    [12] NEΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΕΙΡΟΤΗΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:37 UTC+2)

    Εντυπωσιακά είναι σε όλο τον κόσμο τα αποτελέσματα από την εφαρμογή της νέας μεθόδου μικρογονιμοποίησης ωαρίων, που δίνει λύσεις στα προβλήματα της βαριάς ανδρικής υπογονιμότητας.

    Η μέθοδος αυτή, που έφερε αληθινή επανάσταση στη θεραπεία ασθενών με προβλήματα στειρότητας και που αποτελεί προέκταση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, συνίσταται στην ενδοωαριακή τοποθέτηση σπερματοζωαρίων σε περιπτώσεις σοβαρής ολιγοσπερμίας ή ακόμη και αζωοσπερμίας. Με τη μέθοδο αυτή, που εφαρμόζεται πλέον και στην Ελλάδα, ανευρίσκονται τα ελάχιστα υπάρχοντα σπερματοζωάρια και ένα μόνο απ' αυτά είναι αρκετό να εγχυθεί στο κυτταρόπλασμα ενός ωαρίου της γυναίκας ώστε να επιτευχθεί η γονιμοποίησή του.

    Η εμπειρία από την ερευνητική και κλινική εφαρμογή αυτής της μεθόδου κατατέθηκε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, από το Βέλγο καθηγητή Andre Van Steirteghem, που πρώτος εφάρμοσε παγκοσμίως τη μέθοδο της μικρογονιμοποίησης ωαρίων.

    Προέκταση αυτής της μεθόδου αποτελεί και η κρυοσυντηρημένη βιοψία ορχικού ιστού, όπως τόνισε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ιωάννης Παπαδήμας. Σε άνδρες με αζωοσπερμία λαμβάνεται δείγμα ορχικού ιστού, το οποίο καταψύχεται. Στη συνέχεια αποψύχεται και με τη μέθοδο της ενδοωαριακής έγχυσης σπερματοζωαρίων γονιμοποιούνται τα ωάρια, που είχαν ληφθεί από τη σύζυγο με τα αποψυχθέντα σπερματοζωάρια του συζύγου. Η κατάψυξη ορχικού ιστού μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις περιπτώσεις, κατά τις οποίες ο άνδρας πρόκειται να υποβληθεί σε ορχεκτομή εξ αιτίας καρκίνου στους όρχεις.

    Ο μύθος της στείρας αποκλειστικά γυναίκας έχει πλέον εκλείψει, καθώς στο 50% των περιπτώσεων αίτιος για την αδυναμία τεκνοποίησης είναι ο άνδρας, τόνισε σχετικά ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου Βασίλης Ταρλατζής, αναπληρωτής καθηγητής μαιευτικής-γυναικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

    Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από την εφαρμογή της μικρογονιμοποίησης δείχνουν ότι το 90% των ωαρίων επιβιώνουν από την επέμβαση, στην οποία υποβάλλονται και 60% γονιμοποιούνται. Συνολικά γονιμοποίηση υπάρχει στα 9 από τα 10 ζευγάρια, που υποβάλλονται σε εμβρυομεταφορά με εξωσωματική γονιμοποίηση.

    [13] ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΓΕΝΟΒΑ 2001

    Aθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ανοιχτή σύσκεψη διοργανώνει την Τετάρτη στις 4 το απόγευμα στα γραφεία της ΠΟΕ ΟΤΑ η Πρωτοβουλία Γένοβα 2001 Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ.

    Στόχος είναι ο συντονισμός δράσης συνδικάτων, φοιτητικών συλλόγων, μαζικών φορέων, αντιπολεμικών και φιλειρηνικών κινήσεων, κοινοτήτων μεταναστών, οικολογικών κινήσεων και κομμάτων της αριστεράς ενόψει της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    [14] ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:10 UTC+2)

    Αντιπολεμική εκδήλωση διοργανώνει την Παρασκευή το βράδυ στο αμφιθέατρο της ΕΣΗΕΑ η κίνηση «Δημοσιογράφοι της Συμμαχίας Σταματήστε τον Πόλεμο» στο πλαίσιο της προετοιμασίας, εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ, πανευρωπαϊκής δράσης στις 15 Φεβρουαρίου κατά του πολέμου.

    Η κίνηση εκφράζει τη σθεναρή αντίθεσή της σε μια ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ και τονίζει, σε ανακοίνωσή της, πως οι συνέπειες μιας τέτοιας επίθεσης θα πλήξουν τους εργαζόμενους της Ευρώπης, της Αμερικής και του κόσμου.

    [15] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΗΣ ΟΝΝΕΔ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Το νέο Συντονιστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί την Τρίτη το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα αναμένεται να γίνει αναφορά στην προηγούμενη και επόμενη δράση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης καθώς και σε τρέχοντα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

    [16] ΜΙΚΡΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 8 Δεκεμβρίου 2002 (20:00 UTC+2)

    Σε χαμηλά επίπεδα κινείται η προσέλευση των ψηφοφόρων στις προεδρικές εκλογές στη Σερβία, όπου απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 50% του εκλογικού σώματος για να θεωρηθεί έγκυρη η εκλογική διαδικασία.

    Όπως μετέδωσε το Reuters, μέχρι 2μμ είχε ψηφίσει το 20,8% του εκλογικού σώματος, ποσοστό χαμηλότερο κατά 0,9% από την προσέλευση των ψηφοφόρων την ίδια ώρα, στις εκλογές του Οκτωβρίου.

    Τον προεδρικό θώκο διεκδικούν ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο υπερεθνικιστής αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, και ο αρχηγός του Κόμματος Σερβικής Ενότητας, Μπόρισλαβ Πέλεβιτς.

    Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα τον Κοστούνιτσα, δεύτερος, με σημαντική διαφορά, έρχεται ο Σέσελι, ενώ ο Πέλεβιτς συγκεντρώσει ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό.

    Στις εκλογές του Οκτωβρίου είχε ψηφίσει το 45% του εκλογικού σώματος και η εκλογική διαδικασία είχε ακυρωθεί.

    [17] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου δεσμευτικού σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης μέχρι το 2008, το οποίο θα συνοδεύεται από σαφή νομοθετική πρόβλεψη για τη χρηματοδότηση του, πρότεινε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άκης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε χθες το ΕΒΕΘ με θέμα «αναπτυξιακή πολιτική, χρήσεις γης και οικιστικός έλεγχος στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης».

    Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να συζητηθούν οι όροι χωροθέτησης της βιομηχανικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενόψει της ολοκλήρωσης της διαδικασίας έκδοσης του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο επιλύεται μία σημαντική για την περιοχή της Θεσσαλονίκης εκκρεμότητα των τελευταίων 17 ετών. Ο υπουργός Ανάπτυξης στάθηκε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που προκαλεί στους επενδυτές η έλλειψη σαφούς χωροθέτησης της χρήσης γης, ενώ παρουσιάζοντας την πρότασή του για την εφαρμογή ενός δεσμευτικού σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που εφαρμόστηκε στην περίπτωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στο μεταξύ ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο θέμα της μετοχοποίησης της ΔΕΗ σημειώνοντας πως έκλεισε η πιο επιτυχής μετοχοποίηση ελληνικής εταιρίας καθώς επετεύχθη τιμή διάθεσης της μετοχής της ΔΕΗ 12,40 ευρώ και για πρώτη φορά ποσοστό διάθεσης στο εξωτερικό 57%, έτσι ώστε να μείνει για τους Έλληνες επενδυτές μόνο το 43 %. «Είναι η σημαντικότερη ποσόστωση διάθεσης ελληνικής μετοχής στο εξωτερικό. Έτσι απαντώνται και οι ανησυχίες όσων φοβόντουσαν μήπως «στεγνώσει» το χρηματιστήριο από την είσοδο της ΔΕΗ, πράγμα το οποίο αποφεύγουμε, διότι υπήρξε πολύ μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε πως άλλο ένα στοιχείο αυτής της πολύ επιτυχούς μετοχοποίησης, που είναι η δεύτερη στην ιστορία της ΔΕΗ, είναι ότι για πρώτη φορά η τιμή διάθεσης προσέγγισε την τιμή κλεισίματος της μετοχής στο χρηματιστήριο, στην πράξη χωρίς καμία έκπτωση, ενώ η ζήτηση ήταν έξι φορές μεγαλύτερη από τις μετοχές που διατέθηκαν.

    Εξάλλου ο υπουργός Ανάπτυξης με δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της εκδήλωσης που διοργάνωσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Το μέλλον της Ευρώπης» αναφέρθηκε στις πρόσφατες δηλώσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για το θέμα της λεγόμενης «βασιλικής περιουσίας» και στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Συγκεκριμένα για τις δηλώσεις Μητσοτάκη επισήμανε ότι ο πρώην πρωθυπουργός παίρνει το μέρος του τέως βασιλιά επανέλαβε όμως ότι η υπόθεση αυτή έχει τελειώσει οριστικά.

    Για το Κυπριακό εκτίμησε πως τα πράγματα προχωρούν αρκετά καλά όμως συνέστησε νηφαλιότητα, ψυχραιμία και επιμονή. Παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης θα έχουμε ομόφωνη απόφαση για τη διεύρυνση της Ε.Ε.

    [18] ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ: ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Φρανκφούρτη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Ο Δανός πρωθυπουργός και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag» ότι δεν θα δοθεί στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με το Associated Press, ο κ. Ρασμούσεν τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τα πολιτικά κριτήρια, προτού η ΕΕ ορίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σημειώνεται ότι την περασμένη βδομάδα ο Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσαν ότι θα εισηγηθούν στη σύνοδο κορυφής της Κοπεγχάγης να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία τον Ιούλιο του 2005

    [19] ΕΠΑΦΕΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΗ ΒΟΣΤΩΝΗ

    Βοστώνη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Με τον κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και πρώην πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2002 στο Σολτ Λέικ Σίτυ, Μιτ Ρόμνεϋ, συναντήθηκε χθες στη Βοστώνη ο υπουργός Πολιτισμού, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Ρόμνεϋ για την πορεία της ελληνικής προετοιμασίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, την Πολιτιστική Ολυμπιάδα και τη συνεργασία της με τη UNICEF με στόχο τον εμβολιασμό και τη διάσωση 1,5 εκατομμυρίων παιδιών του τρίτου κόσμου.

    Από την πλευρά του ο κ. Ρόμνεϋ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ελληνική προσπάθεια και την πεποίθηση ότι οι Αγώνες της Αθήνας θα είναι εκπληκτικοί. «Ας μην ξεχνάμε ότι ως λίκνο του ολυμπιακού κινήματος, η Αθήνα ήταν το πλέον κατάλληλο μέρος για να ζωντανέψει και πάλι το πνεύμα του ολυμπισμού και να δοθεί το πάθος και η ψυχή που από πάντα χαρακτήριζε τους Ολυμπιακούς Αγώνες» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα συζήτησε με τον κ. Βενιζέλο ζητήματα που αφορούν στην προετοιμασία της Ολυμπιάδας στον τομέα της ασφάλειας και όπως είπε ο ίδιος εξετάστηκαν θέματα που προέκυψαν από την εμπειρία της διοργάνωσης των αγώνων του Σολτ Λέικ Σίτυ.

    Στο μεταξύ, για τη θέση της Ελλάδας στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και πιο συγκεκριμένα για το ελληνικό φαινόμενο και για τις ιδιορρυθμίες του σε σχέση με το δυτικό μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, μίλησε ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στη Σχολή Διακυβέρνησης John F. Kennedy, του Πανεπιστημίου Harvard της Βοστόνης, σε συνέδριο που διοργανώθηκε με την συμμετοχή πολλών ξένων και Ελλήνων ακαδημαϊκών και επιστημόνων, οι οποίοι προσέγγισαν από διάφορες οπτικές γωνίες το αντικείμενο αυτό.

    Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις του ακροατηρίου για όλες τις πτυχές της σύγχρονης Ελλάδας και της πολιτικής που εφαρμόζεται στην ολυμπιακή προετοιμασία, την εξωτερική πολιτική, τις σχέσεις κράτους και εκκλησίας, τους τρόπους προβολής του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και το επίπεδο των πολιτικών θεσμών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

    Ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Μασαχουσέτη, είχε επίσης συνάντηση με τον Μητροπολίτη Βοστόνης Μεθόδιο και τον Πρύτανη της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου, πατέρα Κλάψη.

    [20] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΙΓΑΛΕΩ - ΚΑΛΛΙΘΕΑ 0 - 0

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Το Αιγάλεω και η Καλλιθέα κόλλησαν σήμερα στο 0-0, στο πλαίσιο της 10ης ημέρας του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Ο κακός αγωνιστικός χώρος, λόγω της βροχής, δυσκόλεψε τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων.

    Πάντως οι γηπεδούχοι είχαν τρεις πολύ καλές ευκαιρίες για να πάρουν τη νίκη. Στο 35' λεπτό το σουτ του Ουάνγκα κατέληξε στο δοκάρι της Καλλιθέας, ενώ ακυρώθηκαν τα γκολ που πέτυχαν οι Σκοπελίτης και Χλωρός.

    [21] ΧΩΡΙΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ Η ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά του νομού Θεσσαλονίκης, ωστόσο, όπως δήλωσε στο ΜΠΕ ο διευθυντής της τροχαίας Θεσσαλονίκης Γιάννης Μαρνάς η κίνηση των αυτοκινητων στο οδικό δίκτυο διεξάγεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

    Ο κ. Μαρνάς τόνισε ότι δεν απαιτείται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, ωστόσο πρόσθεσε ότι οι οδηγοί πρέπει να έχουν τις αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους.

    [22] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ - ΑΕΚ 64 - 80

    Κοζάνη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Η ΑΕΚ είναι η πρώτη ομάδα που περνά αλώβητη φέτος από την Κοζάνη. Η Ενωση κέρδισε σχετικά άνετα σήμερα τον Μακεδονικό με σκορ 80 - 64, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας, και διατηρήθηκε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα, για τον Μακεδονικό η σημερινή ήταν η πρώτη ήττα του στο φετινό πρωτάθλημα.

    Ο Μακεδονικός μπήκε δυνατά στο παρκέ και κατάφερε να αιφνιδιάσει την ΑΕΚ στην αρχή της αναμέτρησης και να πάρει μια διαφορά. Με το τέλος του α' δεκαλέπτου οι γηπεδούχοι με ηγέτη τον Παναγιώτη Λιαδέλη προηγούνταν με εφτά πόντους (26 - 19). Μάλιστα η συνέχεια ήταν ανάλογη καθώς στο 12' οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου ανέβασαν το δείκτη του σκορ σε 30 - 19.

    Ομως από κει και πέρα η ΑΕΚ ανέβασε την απόδοση της και άλλαξε η εικόνα του παιχνιδιού. Η Ενωση κατάφερε σιγά - σιγά όχι απλά να ροκανίσει τη διαφορά, αλλά να πάρει και προβάδισμα. Ετσι στο τέλος του ημιχρόνου προηγούνταν 41 - 37.

    Στο β' ημίχρονο το παιχνίδι ήταν ντέρμπι με τις δύο ομάδες να βρίσκονται συνεχώς κοντά στο σκορ και στο 30' να βρίσκει τους αντιπάλους ισόπαλους 53 - 53. Ωστόσο στο τέλος η ΑΕΚ εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτική και με υπομονή έφτασε στην κατάκτηση του ροζ φύλλου.

    [23] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ - ΙΩΝΙΚΟΣ 3-0

    Θεσσαλονίκη, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Η κορυφή του βαθμολογικού πίνακα δεν φαίνεται να ζαλίζει τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, οι οποίοι συνεχίζουν να παραμένουν στην πρώτη θέση. Οι ασπρόμαυροι κέρδισαν σήμερα, στο άδειο από φιλάθλους γήπεδο της Τούμπας, τον Ιωνικό με σκορ 3-0, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Δικέφαλος του Βορρά ήταν καλύτερος σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 5' λεπτό. Ο Γιαννάκης Οκκάς έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, μετά από πάσα του Γιώργου Γεωργιάδη, και έγραψε έτσι το 1 - 0. Οι ασπρόμαυροι συνέχισαν να έχουν την υπεροχή και στο 55' ο Νίκος Φρούσος με κεφαλιά διαμόρφωσε το

    2-0. Το τελικό 3-0 ήρθε στις καθυστερήσεις με πλασέ του Γιασεμάκη Γιασεμή. Αντίθετα, ο Ιωνικός δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να απειλήσει ιδιαίτερα την εστία του Κυριάκου Τοχούρογλου.

    Στα αξιοσημείωτα του σημερινού αγώνα η επανεμφάνιση του Γιώτη Εγκωμίτη στο γήπεδο, μετά από αρκετούς μήνες λόγω σοβαρού τραυματισμού.

    Επίσης, περίπου 1.000 φίλαθλοι του ΠΑΟΚ βρέθηκαν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης έξω από το γήπεδο της Τούμπας (δεν τους επιτρέπεται η είσοδος λόγω τιμωρίας της έδρας για επεισόδια στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό) και παρότρυναν με φωνές και συνθήματα τους ποδοσφαιριστές να φτάσουν στη νίκη.

    [24] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 7 - 0

    Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2002 (19:16 UTC+2)

    Ενα ιδιαίτερα εύκολο απόγευμα πέρασαν σήμερα οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού με αντίπαλο την ουραγό, Παναχαϊκή. Οι ερυθρόλευκοι επικράτησαν άνετα με σκορ 7 - 0 στο γήπεδο της Ριζούπολης επί των πατρινών, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Η ομάδα του Πειραιά φάνηκε αποφασισμένη να καθαρίσει νωρίς το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός άνοιξε το χορό των γκολ μόλις στο 11' λεπτό με τον Χρήστο Πατσατζόγλου. Το 2 - 0 ήρθε στο 23' με τον Ζε Ελίας, ενώ το 3 - 0 διαμορφώθηκε λίγο αργότερα, στο 25' με τον Κριστιάν Καρεμπέ.

    Και στο β' ημίχρονο οι ερυθρόλευκοι φάνηκαν ορεξάτοι και διατήρησαν το καλό τους πρόσωπο. Μόλις στο 47' ο Στέλιος Γιαννακόπουλος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της Παναχαϊκής και έγραψε το 4 - 0, ενώ στο 68' λεπτό ο Αλέκος Αλεξανδρής ανέβασε ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ σε 5 - 0. Το έκτο τέρμα το πέτυχε στο 82' ο Παρ Ζέτεμπεργκ, ενώ το έβδομο και τελευταίο γκολ για τον Ολυμπιακό το σημείωσε στο 87' ο Λάμπρος Χούτος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 8 December 2002 - 19:13:45 UTC