Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-12-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΘΝΑΡ
  • [02] ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [04] ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ
  • [05] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [06] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΜΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ
  • [07] Η ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΕΡΛΑΪΝΣ ΚΗΡΥΞΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ
  • [08] ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ
  • [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ
  • [10] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ.
  • [11] ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛ
  • [12] ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ
  • [13] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
  • [14] ΡΩΣΙΑ: ΕΔΙΩΞΑΝ ΔΥΟ ΚΑΝΑΔΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
  • [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΜΑΡΚΙΔΗ
  • [17] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  • [18] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΔΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ
  • [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [20] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004
  • [21] OMIΛΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [22] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ
  • [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΡΜΙΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
  • [24] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

  • [01] ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΗΜΙΤΗ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΑΘΝΑΡ

    Μαδρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2002 (14:37 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα και στην Κοπεγχάγη θα ληφθεί η απόφαση για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της διεύρυνσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ισπανό ομόλογο του Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η απόφαση αυτή θα αποκτήσει και νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα με την υπογραφή της σχετικής συνθήκης ένταξης που θα γίνει στην Αθήνα στις 16 Απριλίου, στο χώρο γύρω από την Ακρόπολη, στη Στοά Αττάλου.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    "Με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας κ. Αθνάρ είχαμε μια πολύ φιλική και θετική συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν, ενόψει του Συμβουλίου Κορυφής της Κοπεγχάγης και της ελληνικής Προεδρίας το επόμενο εξάμηνο.

    Ο κ. Αθνάρ υπερασπίζεται τη θέση ότι θα πρέπει η ένταξη της Κύπρου να γίνει μαζί με τις άλλες χώρες και ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι προϋπόθεση της ένταξής της.

    Ο κ. Αθνάρ είναι, επίσης, της άποψης ότι θα πρέπει να γίνει μια προσπάθεια για να λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Εάν η προσπάθεια αυτή δεν καρποφορήσει μέχρι την Κοπεγχάγη, θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά.

    Αυτή είναι και η δική μας άποψη.

    Συζητήσαμε, επίσης, το θέμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας. Συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί στην Τουρκία ένα θετικό μήνυμα, ώστε να συνεχιστεί η προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα. Θετικό μήνυμα, όμως, με ορισμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή, να υπάρξει και από την πλευρά της μια κίνηση, όσον αφορά το Κυπριακό, όσον αφορά τον ευρωστρατό, όσον αφορά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και την οικονομική σταθερότητα και βεβαίως την εφαρμογή όσων κατά καιρούς έχουν αποφασιστεί και συμπεριλαμβάνονται στη Συμφωνία, η οποία υπάρχει μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Για την ελληνική Προεδρία συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τα θέματα της λαθρομετανάστευσης, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα και την Ισπανία. Όπως και τα θέματα της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στην προσοχή των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών, αλλά ενδιαφέρουν κυρίως εμάς, τις χώρες της Μεσογείου.

    Συζητήσαμε και για τη Συνέλευση, για όσα λέγονται, συζητούνται για το μέλλον της Ευρώπης και είμαστε σύμφωνοι ότι χρειάζεται μια δυνατή Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πώς η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση διευρυνόμενη θα εξακολουθήσει να έχει έναν ισχυρό πυρήνα, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των λαών, να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις και να μη γίνει μια χαλαρή Ένωση, μόνον μια αγορά όπου δεν θα κυριαρχεί πια μια κεντρική πολιτική στα βασικά θέματα, που απασχολούν όλους.

    Είμαστε, επίσης, της άποψης ότι υπάρχουν ενδείξεις για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Πιστεύουμε ότι οι ενδείξεις αυτές θα ενταθούν τους επόμενους μήνες και ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση από το δεύτερο εξάμηνο του 2003.

    Οι ελληνο-ισπανικές σχέσεις είναι πολύ καλές. Δεν υπάρχουν προβλήματα.

    Έτσι, μετά την επίσκεψη, τόσο στην Ιταλία, όσο και στην Ισπανία μπορούμε να πούμε ότι οι τρεις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν μια κοινή γραμμή, όσον αφορά τα προβλήματά τους.

    Με την επίσκεψη αυτή κλείνει και ο γύρος των πρωτευουσών, τον οποίο πραγματοποίησα για να συζητήσω τα θέματα της ελληνικής Προεδρίας και της ένταξης της Κύπρου.

    Το συμπέρασμα είναι θετικό. Υπάρχει μια κοινή θέληση, η Κύπρος να ενταχθεί. Ελπίζω, λοιπόν, στο Συμβούλιο της Κοπεγχάγης να μην υπάρξουν ιδιαίτερα προβλήματα και να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή την προσπάθεια πολλών ετών, χωρίς δυσκολίες. Θα είναι κάτι πολύ θετικό, τόσο βεβαίως για την Κύπρο, όσο και για την Ελλάδα, γιατί έτσι θα έχουν τακτοποιηθεί κάποια προβλήματα -τα οποία έχουν σχέση με την ασφάλεια του νησιού και γενικά με την ευρωπαϊκή συνεργασία της περιοχής- με τέτοιο τρόπο, ώστε να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Πρόεδρε, όπως είπατε κι εσείς τελείωσε ο κύκλος των πρωτευουσών. Εκτιμάτε ότι στις 16 Απριλίου η Κύπρος θα είναι στην πρώτη ομάδα των χωρών που θα υπογράψει της Συνθήκη Προσχώρησης κάτω από την Ακρόπολη;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το εκτιμώ αυτό. Πρώτα, βέβαια, εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η Κοπεγχάγη στις 12 του Δεκέμβρη. Στην Κοπεγχάγη θα ληφθεί η απόφαση για την ένταξη: Ότι οι δέκα χώρες θα ενταχθούν και θα ακολουθήσει μετά η διαδικασία για να πάρει νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα η απόφαση αυτή. Και νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα θα πάρει, όπως είπατε, στις 16 Απριλίου, όταν υπογραφεί η Συνθήκη στην Αθήνα, στο χώρο ο οποίος βρίσκεται γύρω από την Ακρόπολη. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει στη Στοά του Αττάλου.

    Κλείνοντας, θέλω να τονίσω ότι εκείνο που διαπίστωσα σε όλες τις επισκέψεις μου είναι ότι κανείς από τους άλλους αρχηγούς κρατών και Πρωθυπουργούς δεν είπε ότι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος είναι προϋπόθεση της ένταξης της Κύπρου. Επιβεβαίωσαν ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι Αποφάσεις του Ελσίνκι. Ταυτόχρονα, δήλωσαν ότι θέλουν να προχωρήσει η ένταξη. Επειδή, όμως, πάντα υπάρχουν εντάσεις, επειδή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, επειδή υπάρχει η εκκρεμότητα της Τουρκίας, όλα δεν είναι τόσο εύκολα όσο μοιάζουν. Γι αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να προσπαθούμε μέχρι την τελευταία στιγμή.

    [02] ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2002 (10:15 UTC+2)

    Η παράλυση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, η καταστροφή του επαρχιακού και εθνικού οδικού δικτύου, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων, συνθέτουν την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα από το απόγευμα του Σαββάτου.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, εξακολουθούν να βρίσκονται οι νομοί Πιερίας και Λάρισας, λόγω των σημαντικών προβλημάτων που προκάλεσε η κακοκαιρία. Ειδικότερα ο κάμπος της Πιερίας έχει πλημμυρήσει και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το σύνολο της αγροτικής παραγωγής έχει καταστραφεί.

    Επίσης κατεστραμμένο είναι και το 80% του οδικού επαρχιακού δικτύου, πέντε κοινότητες εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, ενώ από τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τους χείμαρρους κατέρρευσε η γέφυρα που συνέδεε τα χωριά Άγιο Σπυρίδωνα και Βροντού και εκατοντάδες σπίτια έχουν πλημμυρήσει.

    Στην παραλία της Πιερίας το νερό ξεπέρασε το 1,5 μέτρο, ενώ μεγάλες ζημιές υπέστησαν ο Πλαταμώνας, οι Νέοι Πόροι και ο Άγιος Παντελεήμονας, όπου πλημμύρισαν ξενοδοχεία και κάμπινγκ της περιοχής.

    Στη Λάρισα η χιονόπτωση συνεχίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας, με αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν προβλήματα στη συγκοινωνία, κυρίως στα ορεινά, όπου επιβάλλεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από τους οδηγούς.

    Σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν επίσης, στη βόρεια και την κεντρική Ελλάδα. Στις Σέρρες η κοιλάδα του Στρυμόνα πλημμύρησε, με αποτέλεσμα να χρειαστεί επέμβαση του στρατού, ενώ οι ορεινές κοινότητες στη Ροδόπη και την Ξάνθη, αποκλείστηκαν από τα χιόνια.

    Στο μισό μέτρο έφτασε το χιόνι σε Φλώρινα και Κοζάνη, όπου συνεχίζεται η χιονόπτωση, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία πολλών οδηγών, που περίμεναν επί ώρες τη διάνοιξη του δρόμου από τα μηχανήματα των νομαρχιών. Ανοιχτή ωστόσο παραμένει η Κατάρα, ενώ ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο Βίτσι, τις Καστανιές, όπου το ύψος του χιονιού αγγίζει επίσης το μισό μέτρο.

    Μεγάλες ζημιές υπέστη και το εθνικό οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στον κόμβο του Λιτόχωρου, ενώ προβλήματα αντιμετωπίζουν, λόγω της κακοκαιρίας, η Δράμα, η Καβάλα, η Ξάνθη και η Ροδόπη.

    Επίσης ανησυχία έχει προκαλέσει στην περιοχή του Ολύμπου το γεγονός ότι η στάθμη του νερού δύο φραγμάτων, έχει φτάσει στο όριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να υποχωρήσουν τα υποστυλώματα.

    Απαραίτητες είναι οι αλυσίδες για τη διεξαγωγή της συγκοινωνίας στο Πήλιο, στα ορεινά της Καρδίτσας και των Τρικάλων, ενώ στη Χίο έπεσαν από τις πλημμύρες ακόμη και τοιχία αντιστήριξης καθώς και τμήμα του εξωτερικού τοίχου των φυλακών.

    Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    [03] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (17:29 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Την Επιτροπή Θεσμών και διαφάνειας θα συγκαλέσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, που συμφώνησε με τον πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή που τον επισκέφθηκε, ότι είναι καθήκον όλων να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της διαφθοράς στο δημόσιο βίο που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

    Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής μετά την έκτακτη συνάντηση που ζήτησε και είχε σήμερα με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τόνισε ότι έθεσε το ζήτημα αυτό, με αφορμή και τις χθεσινές επισημάνσεις του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    "Η διαφθορά έχει πάρει τεράστια έκταση, έχει γίνει απόστημα του δημόσιου βίου και πλήττει την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας μας", επεσήμανε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η Βουλή θα αναζητήσει εκείνους τους τρόπους ώστε να είναι στην πρωτοπορία του αγώνα κατά της διαφθοράς".

    Οι δύο άνδρες συζήτησαν επίσης το θέμα της άρσης της βουλευτικής ασυλίας.

    Συντάχθηκαν μάλιστα στην άποψη, ότι γίνεται κατάχρηση του θεσμού και θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαχωρισμός των υποθέσεων εκείνων που αφορούν την πολιτική δραστηριότητα του βουλευτή από άλλες υποθέσεις παραβίασης των νόμων ενώ θα πρέπει να λογοδοτεί όπως κάθε απλός πολίτης.

    Ο κ. Κακλαμάνης αφού σημείωσε ότι υπάρχει ήδη η θετική στάση του πρωθυπουργού και του προέδρου της ΝΔ, εξέφρασε την ελπίδα ότι και τα άλλα δύο κόμματα της αντιπολίτευσης ΚΚΕ και ΣΥΝ θα ανταποκριθούν ώστε να βρεθεί κοινή βάση για την σχετική τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την πρότασή του για την ανάγκη λειτουργίας ενός νέου τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής που θα μεταδίδει όλες τις εργασίες του Κοινοβουλίου.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι σύντομα η κυβέρνηση θα εισηγηθεί νόμο με τον οποίο θα θέτει όρους στα κανάλια για την ενημέρωση των πολιτών σε ό,τι αφορά τις εργασίες της Βουλής η οποία όπως είπε πρέπει να έχει δικό της κανάλι.

    [04] ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ:ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΜΑΤΕΙΑ ΜΑΣ ΟΙ ΑΓΙΟΙ

    Ιωάννινα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (11:30 UTC+2)

    «Όταν ο πιστός ταυτίζεται με μια εικόνα, αυτό είναι ειδωλολατρία και εμείς έχουμε την ευθύνη διότι ενθαρρύνουμε την ειδωλολατρία όταν περιάγουμε τα λείψανα των αγίων για να γεμίσουμε τα παγκάρια της Εκκλησίας», δηλώνει στα «Νέα», ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, με αφορμή την αθρόα προσέλευση των πιστών στη Μητρόπολη Αθηνών, για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας της Ιεροσολυμίτισσας.

    «Δεν είναι πραμάτεια μας οι άγιοι. Έχουμε το κουράγιο να βοηθήσουμε τον άνθρωπο σ'αυτή τη λαθεμένη άποψη; Να του φέρουμε όποιο θεωρεί ιερό κειμήλιο να το προσκυνήσει αλλά να του δώσουμε την παραγγελία: πρόσεξε να μην καταθέσεις ούτε μία δραχμή. Ισως μας βοηθούσε να πούμε ότι η Παναγία δεν είναι ανάγκη να είναι Ιεροσλυμίτισσα για να μας βοηθήσει. Η Παναγία είναι ανεικόνιστη», υποστηρίζει ο μητροπολίτης Ιωαννίνων, επιλέγοντας έτσι να «στενοχωρήσει μερικούς χριστιανούς λέγοντάς τους την αλήθεια», κόντρα στην κρατούσα άποψη.

    [05] ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2002 (21:05 UTC+2)

    Μεθαύριο θα διεξαχθεί η 2η αγωνιστική των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ανδρών και του Top Teams γυναικών στο βόλεϊ, με ελληνικές συμμετοχές. Ο Ηρακλής θα αγωνιστεί στη Θεσσαλονίκη, κόντρα στην Αγκυρα, ενώ ο Ολυμπιακός θα ταξιδεύσει στην Πολωνία για να αντιμετωπίσει την Τσεστόχοβα. Τέλος ο Πανελλήνιος θα παίξει στην Ουκρανία, κόντρα στη Δυναμό.

    Το πρόγραμμα των αγώνων των ελληνικών ομάδων και οι διαιτητές είναι:

    Champions League ανδρών

    Όμιλος Α

    Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 20:00 Τσεστόχοβα (Πολωνία) - Ολυμπιακός (Πόλκιν - Ζένοβιτς, Ρωσία)

    Όμιλος D

    Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 18:00 Ηρακλής - Άγκυρα (Τουρκία) (Γιοβάνοβιτς - Κοβάτσεβιτς, Γιουγκοσλαβία)

    Top Teams Cup γυναικών

    Όμιλος 1

    Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 16:30 Διναμό Οντέσα (Ουκρανία) - Πανελλήνιος (Σενγιούρτ - Γκάβετς, Τουρκία).

    [06] ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΘΑ ΕΠΙΦΕΡΕΙ Η ΜΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ΑΡΑΦΑΤ ΣΤΗ ΒΗΘΛΕΕΜ

    Ραμάλα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Με επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή απειλούν οι Παλαιστίνιοι σε περίπτωση που τα ισραηλινά στρατεύματα δεν επιτρέψουν στον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφάτ να μεταβεί στη Βηθλεέμ την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων.

    Νωρίτερα σήμερα ο σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, Ραανάν Γκισίν επισήμανε ότι δεν θα επιτραπεί η είσοδος του Αραφάτ στη Βηθλεέμ.

    Εν τω μεταξύ ένας Παλαιστίνιος έχασε τη ζωή τους από τα ισραηλινά πυρά στην πόλη Τουλκαρέμ της Δυτικής Όχθης όπως ανέφεραν παλαιστινιακές πηγές.

    Πρόκειται για τον 28χρονο Μπασέλ αλ-Κόα, απο το χωριό Μπείτ Λιντ που σκοτώθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Εϊνάβ.

    [07] Η ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ ΕΡΛΑΪΝΣ ΚΗΡΥΞΕ ΠΤΩΧΕΥΣΗ

    Σικάγο, 9 Δεκεμβρίου 2002 (21:01 UTC+2)

    Η Γιουνάιτεντ Έρλαϊνς, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στον κόσμο, κήρυξε πτώχευση μετά από ένα Σαββατοκύριακο κρίσιμων συνομιλιών.

    Όπως μετέδωσε το BBC, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία προσπαθεί εδώ και μήνες να αποφύγει την πτώχευση. Την περασμένη εβδομάδα, όπως, έγινε σαφές ότι η εταιρεία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει κρατικό δάνειο.

    Η εταιρεία προσπαθούσε να πάρει δάνειο ύψους $1.15 δισ., από την Υπηρεσία Σταθεροποίησης των Αεροπορικών Μεταφορών, που συνεστάθη για να βοηθήσει τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Η απόρριψη του δανείου επέφερε πτώση στην αξία της μετοχής της εταιρείας και φήμες ότι η Γιουνάιτεντ Έρλαϊνς θα κάνει αίτηση για πτώχευση βάσει του Άρθρου 11, που επιτρέπει σε εταιρείες που έχουν οικονομικά προβλήματα να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και παράλληλα να προσπαθούν να βάλουν σε τάξη τα οικονομικά τους.

    [08] ΝΕΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ

    Αγκυρα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Μετά την εξάρθρωση της ηγεσίας της τουρκικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, επικεφαλής της οργάνωσης ετέθη ο Μεχμέτ Μπεσίρ Βαρόλ με την κωδική ονομασία 'Μελλέ Μιζγκίν'.

    Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Cumhuriyet" με τίτλο "Νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ", στο οποίο τονίζεται ότι το όνομα του νέου ηγέτη έγινε γνωστό από τις καταθέσεις δύο συλληφθέντων 'τρομοκρατών', στις 20 Οκτωβρίου, στην Κωνσταντινούπολη και οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι εν λόγω ανέφεραν ακόμη ότι ο Βαρόλ βρίσκεται στην Τουρκία.

    Σημειωτέον ότι η ηγεσία της οργάνωσης Χεζμπολάχ είχε εξαρθρωθεί μετά τη δολοφονία του αρχηγού της, Χουσεϊν Βελίογλου, στις 17 Ιανουαρίου 2000, στο προάστιο Μπέϋκοζ της Κωνσταντινούπολης, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας.

    [09] ΑΡΧΙΣΕ Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ

    Βαγδάτη, 9 Δεκεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Άρχισε στον ΟΗΕ η μελέτη του φακέλου με τα όπλα του Ιράκ που κατέθεσαν το Σάββατο αξιωματούχοι του καθεστώτος της Βαγδάτης, μεταδίδει το BBC.

    Ο επικεφαλής των Επιθεωρητών Χανς Μπλιξ παρίστατο στην παράδοση του ογκώδους φακέλου που αποτελείται από 12.000 σελίδες και έφθασε στην έδρα των ΗΕ μετά από μαραθώνια πτήση. Κατ' αρχάς ο Χάνς Μπλιξ προανήγγειλε πως το περιεχόμενο του φακέλου αυτούσιο θα το έβλεπαν μόνο οι ειδικοί. Λίγο αργότερα, με μια απρόβλεπτη απόφασή τους τα Ηνωμένα Έθνη επέτρεψαν, στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο του φακέλου.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους του Οργανισμού, η επίδοση του φακέλου στις ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα, τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, κρίθηκε απαραίτητη λόγω του ότι οι εν λόγω χώρες και εμπειρογνώμονες διαθέτουν και γνωρίζουν πως να διαφυλάξουν το άκρως απόρρητο περιεχόμενο του.

    Την ίδια στιγμή στην Ουάσινγκτον, πολιτικοί κύκλοι και από τα δύο μεγάλα κόμματα, ζητούν από την κυβέρνηση Μπους να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία που λέει πως διαθέτει τα οποία αποδεικνύουν ότι το Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής.

    Παρά τα στοιχεία που λένε ότι κατέχουν Ουάσινγκτον και Λονδίνο και τα οποία αποδεικνύουν, όπως ισχυρίζονται, την υπάρξη χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων στο Ιράκ, η Βαγδάτη εξακολουθεί να αρνείται την εκδοχή αυτή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΗΕ από τις 12.000 σελίδες του φακέλου που κατατέθηκε το Σάββατο από την ιρακινή κυβέρνηση, μόνο 300 αναφέρονται σε όπλα μαζικής καταστροφής και αυτά τοποθετούνται χρονικά μετά το 1991.

    Πάντως, αξιωματούχοι των ΗΕ, επισημαίνουν ότι η Βαγδάτη έχει υποβάλλει οκτώ παρόμοιους φακέλους στο παρελθόν στους οποίους υπάρχουν ηθελημένες παραλήψεις και ψευδείς αναφορές

    [10] ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ.

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (20:52 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Πράσινο φως για την ομαλή και απρόσκοπτη κατασκευή της γραμμής του Τραμ στο Λεκανοπέδιο δίνει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή με την οποία ρυθμίζονται διαδικαστικά θέματα σχετικά με απολλοτριώσεις ακινήτων που ανήκουν είτε στο δημόσιο είτε σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση "σε περίπτωση άρνησης διάθεσης κοινόχρηστων εκτάσεων για τις ανάγκες του τραμ η αποβολή των κατόχων διατάσσεται με αίτηση της ΤΡΑΜ ΑΕ κατά τη διαδικασία των διακατοχικών διαφορών.

    Ορίζεται δε ότι ακίνητα των ΟΤΑ προοριζόμενα για κοινωφελείς χώρους ή ακίνητα της ιδιωτικής περιουσίας τους που είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση του τροχιοδρόμου του τραμ απαλλοτριώνονται με βάση τις ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

    Εξάλλου με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι η Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, Αθήνα 2004 επιλαμβάνεται της κατοχής ακινήτων που είναι στην κυριότητα του δημοσίου ή των ΟΤΑ μετά την καταβολή αποζημίωσης, με τη διαδικασία των διακατοχικών διαφορών.

    [11] ΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ ΤΟΝ ΓΚΙΟΥΛ

    Αγκυρα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενημερώνει σήμερα το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας σχετικά με τις εσωτερικές και εξωτερικές απειλές που στρέφονται κατά της χώρας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Cumhuriyet" η ενημέρωση θα επικεντρωθεί κυρίως στη θρησκευτική αντίδραση, ενώ θα υπογραμμισθεί στον κ. Γκιουλ να μην έρθει ξανά στην επικαιρότητα το θέμα της 'μαντίλας', διότι αυτή η εξέλιξη θα ενθάρρυνε τις εστίες της αντίδρασης.

    Η εφημερίδα τονίζει επίσης ότι οι στρατιωτικοί θα ζητήσουν από τον πρωθυπουργό της Τουρκίας να συνεχισθεί η στρατηγική καταπολέμησης της αντίδρασης που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση Ετζεβίτ.

    [12] ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αγκυρα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Στην άμεση προώθηση συνταγματικών τροποποιήσεων που θα επιτρέψουν στον αρχηγό του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εισέλθει στο Κοινοβούλιο και να αναλάβει τον πρωθυπουργικό θώκο αναφέρεται ο τουρκικός τύπος.

    Σε δημοσίευμα της "Cumhuriyet" με τίτλο "Πρώτα ο Ερντογάν και μετά η Ε.Ε." σημειώνεται ότι προωθείται κατά προτεραιότητα 'πακέτο' συνταγματικών τροποποιήσεων (που περιλαμβάνει την τροποποίηση των άρθρων 67, 76 και 78 του Συντάγματος στο Κοινοβούλιο, με σκοπό να ανοίξει, το συντομότερο, ο δρόμος για την πρωθυπουργοποίηση του αρχηγού του AKP.

    Προγραμματίζεται συζήτηση επί του 'πακέτου' στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του Συντάγματος αύριο και η προώθησή του στην Ολομέλεια, την Τετάρτη.

    Μάλιστα οι εφημερίδες τονίζουν ότι αν και το ²πακέτο εναρμόνισης με την Ε.Ε.² είχε κατατεθεί στο Προεδρείο του Κοινοβουλίου πριν από το εν λόγω 'πακέτο', μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης του Ανωτάτου Εκλογικού Συμβουλίου για την ακύρωση των βουλευτικών εκλογών στο νομό Σιίρτ, η προτεραιότητα δόθηκε στο 'πακέτο' συνταγματικών τροποποιήσεων.

    [13] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

    Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (20:36 UTC+2)

    Η «Σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών» είναι το θέμα της συνέντευξης Τύπου που διοργανώνει η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, αύριο στις 13.00, στο Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας (Βασ. Σοφίας 2, Αίθουσα «Γ. Σιώτη»).

    Το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με τον Διεθνή Οργανισμό Τουρισμού, έχει αναλάβει την υλοποίηση ενός προγράμματος στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών μέσω του Τουρισμού.

    Στη Συνέντευξη θα μιλήσουν η κυρία Βιβή Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού και η κυρία Αντωνία Τορρένς, Υπεύθυνη του Προγράμματος για την καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης των παιδιών. Συντονιστής της Συνέντευξης θα είναι ο κ. Ιερόθεος Παπαδόπουλος, Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ενημέρωσης και Τύπου της Αντιπροσωπείας.

    [14] ΡΩΣΙΑ: ΕΔΙΩΞΑΝ ΔΥΟ ΚΑΝΑΔΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

    Μόσχα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Η Ρωσία ζήτησε από δύο Καναδούς διπλωμάτες να φύγουν αιτιολογώντας αυτήν την απόφαση με το επιχείρημα ότι «η δράση τους δε συνάδει με το διπλωματικό τους κύρος», ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

    Όπως μεταδίδει το Associated Press, η διατύπωση αυτή είναι συνήθως ευφημισμός για την κατασκοπεία.

    Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Βλαντίμιρ Οσούρκοφ είπε ότι η κίνηση αυτή ήταν απάντηση στην ενέργεια των Καναδών που έδιωξαν νωρίτερα δύο Ρώσους διπλωμάτες από τον Καναδά χωρίς προφανή λόγο.

    Η καναδική πρεσβεία στη Μόσχα αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός.

    [15] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΗΓΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 9 Δεκεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα καλέσει αύριο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου για να τους ενημερώσει για την πορεία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, ενώ όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, κατά την αυριανή συνάντηση πιθανόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να ζητήσει από τους αρχηγούς κομμάτων να τον συνοδεύσουν στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος είχε σήμερα το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, χαρακτήρισε τα επόμενα εικοσιτετράωρα δραματικά, ενώ αναφορικά με την αυριανή συνάντηση του Προέδρου με τους πολιτικούς αρχηγούς είπε ότι στον Πρόεδρο εναπόκειται αν θα τους καλέσει κατ' ιδίαν ή αν θα συγκληθεί το Εθνικό Συμβούλιο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΛΗΡΙΔΗ - ΜΑΡΚΙΔΗ

    Λευκωσία, 9 Δεκεμβρίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε σήμερα ότι δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής νέο αναθεωρημένο έγγραφο εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μαρκίδης απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο θα κατατεθεί αναθεωρημένο έγγραφο σήμερα το απόγευμα ή αύριο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [17] ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΥΡΙΟ Ο Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

    Λευκωσία, 9 Δεκεμβρίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ Γιώργος Βασιλείου αναχωρεί αύριο το πρωί για τις Βρυξέλλες για να παραστεί στην 19η Συνάντηση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την ένταξη της Κύπρου σε επίπεδο διαπραγματευτών.

    Στη Συνάντηση θα συζητηθούν επιμέρους θέματα που εκκρεμούν και τα επόμενα βήματα που προγραμματίζονται μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [18] ΣΤΗ ΦΛΩΡΙΔΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΜΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Τρεις Χρυσοί Ολυμπιονίκες έκαναν στη Φλώριδα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής τα επίσημα εγκαίνια του πρώτου καταστήματος ATHENS 2004 Store εκτός Ελλάδος.

    Στα εγκαίνια ήταν παρόντες εκπρόσωποι της Ολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών, η Διευθύντρια Εμπορίας Προϊόντων της ΑΘΗΝΑ 2004, Πέννυ Μικελοπούλου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Διεύθυνσης Καταναλωτικών Προϊόντων της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής των ΗΠΑ, Τέντι Ντόμαν και οι διεθνούς φήμης αθλητές του μπάσκετ Τεράζα Ενγουόντς (5 συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες και τέσσερα χρυσά μετάλλια), Γκράντ Χιλ (χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα και αστέρι του NBA, στην ομάδα Ορλάντο Μάτζικ), Ντοτ Ρίτσαρσον (αρχηγός της ομάδας Σόφτμπολ των ΗΠΑ στην Ατλάντα και στο Σύδνεϋ, 2 χρυσά μετάλλια). Το παρών έδωσαν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητας, παρευρέθησαν εκπρόσωποι των νομοθετικών σωμάτων της Πολιτείας της Φλώριδας.

    Το κατάστημα βρίσκεται στο Ορλάντο της Φλώριδας, και συγκεκριμένα στη περιοχή Πόϊντ Ορλάντο, μια τοποθεσία που δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο κάθε χρόνο. Η επιλογή του χώρου εγκατάστασης ανταποκρίνεται στην επιδίωξη της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004 να γίνουν τα Ολυμπιακά προϊόντα ευρέως γνωστά στο Αμερικάνικο κοινό. Τα κατάστημα είναι εγκατεστημένο σε έναν επιτυχημένο εμπορικά χώρο, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι τα εγκαίνια του γίνονται 2 μήνες ενωρίτερα από τον χρόνο που προέβλεπε η σχετική σύμβαση συνεργασίας.

    Μιλώντας στα εγκαίνια του καταστήματος η κ Μικελοπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εμπορίας Προϊόντων της ΑΘΗΝΑ 2004 και τόνισε χαρακτηριστικά : "Οι καταναλωτές σε ολόκληρη την Ελλάδα και πρόσφατα στην Κύπρο απολαμβάνουν τα γνήσια Ολυμπιακά Προϊόντα. Τώρα , η Οργανωτική Επιτροπή αισθάνεται υπερήφανη να παρουσιάσει στους πολίτες των Η.Π.Α. την πλήρη σειρά των προϊόντων μας που φέρουν το επίσημο έμβλημά μας τον κότινο που εκφράζει τις βασικές αρχές των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας : Κληρονομιά , Ανθρώπινο Μέτρο, Συμμετοχή και Γιορτή. Επιδίωξη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι να οργανώσει Μοναδικούς Αγώνες με ειδική έμφαση στην επικοινωνία Ανθρωπιστικών αρχών καθώς και των αρχών της Παγκόσμιας Συναδέλφωσης.

    Το ATHENS 2004 Store είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, της Ολυμπιακής Επιτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών (USOC ) και της εταιρείας Greek Dream. Το νέο κατάστημα δίνει σε επισκέπτες του τόσο από τις Η.Π.Α. όσο και από ολόκληρο τον κόσμο τη δυνατότητα να γνωρίσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και τις πτυχές της διοργάνωσής του στην Αθήνα μέσα από μια σειρά ποιοτικών προϊόντων που αναδεικνύουν το έμβλημα, τις αξίες και τις μασκότ των Αγώνων του 2004.

    Σε ένα χώρο 120 τ.μ θα προσφέρονται είδη ρουχισμού, αξεσουάρ, αθλητικά είδη, κοσμήματα, είδη σπιτιού κ.α., και γενικά το σύνολο των Ολυμπιακών Προϊόντων τα οποία φέρουν το επίσημο λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και φυσικά τις τόσο αγαπημένες στο κοινό Μασκότ των ολυμπιακών Αγώνων, τον Φοίβο και την Αθηνά. Τη πρώτη ημέρα λειτουργίας του οι καταναλωτές έδειξαν ιδιαίτερη προτίμηση σε δώρα για τα παιδιά, στη σειρά των ρούχων σπορ, στα είδη κολύμβησης και στις καρφίτσες πέτου".

    [19] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΦΑ ΣΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2002 (19:31 UTC+2)

    Ως μόνη ενδεδειγμένη λύση για τη διεξαγωγή του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου στην Αθήνα, προκρίνεται από την ΦΙΦΑ, το στάδιο Καραϊσκάκη, ενώ απερρίφθη η επιλογή της Ριζούπολης ελλείψει των απαιτουμένων προσβάσεων και της μικρής χωρητικότητας.

    Η αντιπροσωπεία της FIFA, επισκέφτηκε το πρωί με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο και αρμόδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, Ισα Χαγιάτου, τα δύο γήπεδα και ακολούθως συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, όπου έγινε πλήρης ενημέρωση και παρουσίαση των σχεδίων της προτεινόμενης λύσης του Φαληρικού Σταδίου.

    Τόσο ο κ. Χαγιάτου όσο και οι άλλοι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου επεσήμαναν την ανάγκη τήρησης του χρονοδιαγράμματος, κατεδάφισης και κατασκευής του νέου σταδίου, λόγω του περιορισμένου χρόνου που απομένει έως του Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων του ΥΠΠΟ, Κώστας Καρτάλης ενημέρωσε διεξοδικά την αντιπροσωπεία της FIFA για την παραχώρηση του Σταδίου από την ΕΟΕ στο ΥΠΠΟ και ακολούθως στον ερασιτέχνη Ολυμπιακό και τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Διυπουργική Επιτροπή για την ολοκλήρωση των διαδικασιών έως τις 10 Ιανουαρίου του 2003.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Σπύρος Καπράλος, αναφέρθηκε στην επίσκεψη του κ. Χαγιάτου και των μελών της αντιπροσωπείας της FIFA, τονίζοντας ότι η FIFA μας είπε ότι θα είναι συνέχεια εδώ για να παρακολουθεί αν τηρείται το χρονοδιάγραμμα, και ζήτησε εγγυήσεις ότι το στάδιο θα είναι έτοιμο στην ώρα του.

    Από την πλευρά της FIFA παρέστησαν επίσης ο Μάριος Λευκαρίτης, μέλος της Επιτροπής των Ολυμπιακών Τουρνουά Ποδοσφαίρου, ο Γουόλτερ Γκάγκ, Διευθυντής Σταδίων και Ασφαλείας και η Μάριον Μάγιερ, Διευθύντρια αγωνιστικών εκδηλώσεων.

    Ο Γενικός Γραμματέας Ολυμπιακών Αγώνων, Κώστας Καρτάλης, εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, ενώ την παρουσίαση των σχεδίων του Σταδίου Καραϊσκάκη έκαναν εκ μέρους του Ολυμπιακού, οι αρχιτέκτονες κ.κ. Στέλιος Αγιοστρατίτης και Χρήστος Κούρτης.

    [20] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΤΟΥ 2004

    Aθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (19:28 UTC+2)

    Η συμβολή της Νέας Δημοκρατίας στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των καθυστερήσεων που συνεχίζονται, αλλά και την προστασία του δημόσιου χρήματος, αποτέλεσε αντικείμενο σύσκεψης, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

    Στη σύσκεψη υπογραμμίστηκε, για μια ακόμη φορά, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν εθνική υπόθεση, στην οποία είμαστε παρόντες όλοι οι Έλληνες. Αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν επισκέψεις Βουλευτών και τεχνοκρατών του κόμματος στις Ολυμπιακές Πόλεις, προκειμένου να διαπιστωθεί σε ποια κατάσταση βρίσκεται η πορεία των ολυμπιακών έργων και ποια ζητήματα πρέπει να προωθηθούν, για την επιτυχία της διοργάνωσης, το καλό των τοπικών κοινωνιών και το γενικότερο συμφέρον του τόπου.

    Σε σχετική επιστολή του προς τους Βουλευτές του αρμόδιου Τομέα και των Ολυμπιακών Πόλεων, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Δημήτρης Σιούφας, ανάμεσα στ' άλλα αναφέρει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αποτελούν εθνική υπόθεση στην οποία είμαστε παρόντες όλοι οι Έλληνες και η Νέα Δημοκρατία συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.

    [21] OMIΛΙΑ ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Aθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (19:18 UTC+2)

    Για εισπρακτικές και αναβλητικές λογικές της κυβερνητικής πολιτικής έκανε λόγο ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας σε συνέδριο για την ελληνική οικονομία που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η οικονομία έχει φτάσει σε αδιέξοδο και υπογράμμισε την ανάγκη μιας διαφορετικής οικονομικής πολιτικής και ενός διαφορετικού οικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος που θα ευνοεί την ανάπτυξη πρωτοβουλιών.

    «Χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική που θα δίνει έμφαση στο τρίπτυχο ανάπτυξη ανταγωνιστικότητα κοινωνική συνοχή. Αυτή είναι η πολιτική που σχεδιάζουμε εμείς στη Νέα Δημοκρατία. Μια πολιτική που θα είναι συμβατή και με τα τεκταινόμενα στην Ένωση» είπε ο κ. Αλογοσκούφης. Παράλληλα διευκρίνισε ότι αυτή τη νέα πολιτική θα πρέπει να τη χαρακτηρίζουν τρεις άξονες: μια μακροοικονομική πολιτική που θα διασφαλίζει τη σταθερότητα και θα προωθεί την ανάπτυξη, μια διαρθρωτική πολιτική που θα συμβάλει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και η επανίδρυση της δημόσιας διοίκησης και του κοινωνικού κράτους.

    Ο συντονιστής οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι οι εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, θα οδηγήσουν σε μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που θα εφαρμόσει αυτή τη διαφορετική πολιτική.

    [22] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΣΚΙΤΣΑ ΔΥΟ ΥΠΟΠΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΥΑ

    Μομπάσα, 9 Δεκεμβρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Οι αστυνομικές αρχές της Κένυας έδωσαν στη δημοσιότητα τα σκίτσα δυο υπόπτων για τις βομβιστικές επιθέσεις στην πόλη Μομπάσα προσφέροντας αμοιβή σε όσους παράσχουν πληροφορίες που θα οδηγήσουν στη σύλληψή τους.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πρόκειται για τα σκίτσα δυο αντρών αραβικής καταγωγής, ηλικίας μεταξύ 30 και 45 ετών τα οποία σχεδίασαν οι αρχές από τις περιγραφές που έδωσαν αυτόπτες μάρτυρες.

    Εν τω μεταξύ το δίκτυο της Αλ Κάιντα με ανακοίνωσή του στο διαδίκτυο αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση σε ξενοδοχείο στη Μομπάσα καθώς και για την αποτυχημένη επίθεση με πυραύλους εις βάρος ισραηλινού αεροσκάφους στην Κένυα τον περασμένο μήνα που είχαν ως αποτέλεσμα 16 άτομα να χάσουν την ζωή τους.

    [23] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΑΡΜΙΤΑΖ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ

    Τόκιο, 9 Δεκεμβρίου 2002 (19:12 UTC+2)

    "Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους είναι διατεθειμένος να κάνει υπομονή στο θέμα του Ιράκ", επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Ρίτσαρντ Αρμιτάζ προσθέτοντας ότι η Βαγδάτη θα αφοπλιστεί είτε οικειοθελώς είτε δια της βίας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, οι επισημάνσεις του κ. Αρμιτάζ έγιναν από το Τόκιο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο πλαίσιο της περιοδείας του σε χώρες της Ασίας με σκοπό την υποστήριξή τους στο θέμα του Ιράκ.

    «Πιστεύω ότι κατέστησα σαφές πως ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπομονή. Θα προτιμούσαμε η Βαγδάτη να αφοπλιστεί μόνη της», είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Αρμιτάζ θα έχει σήμερα κύκλο συνομιλιών στο Τόκιο ενώ αύριο θα επισκεφτεί τη Νότια Κορέα, την Κίνα, αλλά και την Αυστραλία.

    Στις συνομιλίες με τους Ιάπωνες αξιωματούχους θα εξεταστούν ζητήματα που συνδέονται με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από μυστικό πρόγραμμα όπλων της Βόρειας Κορέας.

    [24] ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Δεκεμβρίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Τα προβλήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο και αφορούν στις επιδοτήσεις, το βαμβάκι, τις αποζημιώσεις και άλλα, εξετάστηκαν σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης «Ομοσπονδία» στην οποία συμμετείχαν οι δύο ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων Νομού Θεσσαλονίκης.

    Στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο το πρωί στα γραφεία της ΠΑΣΕΓΕΣ στη Θέρμη, συνεδρίαση στην οποία θα κληθούν οι πρόεδροι των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι πρόεδροι των Ομοσπονδιών Αγροτικών συλλόγων και οι βουλευτές και νομάρχες όλων των νομών Μακεδονίας και Θράκης, προκειμένου να ενημερωθούν για τα προβλήματα των αγροτών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 9 December 2002 - 19:13:46 UTC