Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
  • [02] Η ΕΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [03] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2003
  • [04] ΟΛΙΓΑΡΙΘΜΗ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [05] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [06] Ζ.ΠΟΟΣ: ΑΚΤΙΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [07] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
  • [08] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ
  • [09] ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΤΟ PRESTIGE
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ Β. ΣΒΙΜΕΡ ΚΑΙ ΣΕΡ ΝΤ. ΧΑΝΕΪ
  • [11] ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ Ο ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ
  • [12] EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [13] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [14] ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ
  • [15] ΚΚΕ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ - ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ
  • [17] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ
  • [18] O Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [19] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ
  • [20] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ
  • [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ
  • [22] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο
  • [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [24] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΟΤΙ

  • [01] ΜΕ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (14:41 UTC+2)

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, μετά τη χθεσινή επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα και την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου να αποτελέσει το σχέδιο Ανάν βάση για διαπραγματεύσεις, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά τη σημερινή συνεδρίαση που ασχολήθηκε κυρίως με τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους.

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις επαφές που είχε με τον κ. Κληρίδη για το Κυπριακό και με τον νικητή των τουρκικών εκλογών κ. Ερντογάν στην Αθήνα. Για τη στάση της Κυπριακής κυβέρνησης σχολίασε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των διαπραγματεύσεων, των εποίκων και τη λειτουργικότητα που θα παρουσιάζει το σχέδιο Ανάν.

    Μιλώντας ειδικότερα για τη χθεσινή του συνάντηση με τον νικητή των τουρκικών εκλογών επισήμανε πως έγινε μια πολύ καλή προσέγγιση ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει τελικά ο κ. Ερντογάν να εφαρμόσει όλα αυτά που έχει εξαγγείλει για την προοπτική της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να λάβει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ο κ. Σημίτης είπε πως ο κ. Ερντογάν δεν καταλαβαίνει τις μεγάλες αντιδράσεις που υπάρχουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση από ορισμένες χώρες της ΕΕ που αρνούνται να δώσουν αυτή την ημερομηνία στην Τουρκία.

    [02] Η ΕΕ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΕΝΑΡΙΟ ΜΗ ΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Λευκωσία, 19 Νοεμβρίου 2002 (11:39 UTC+2)

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση, Γκίντερ Φερχόιγκεν, κάλεσε τα κράτη μέλη της ΕΕ να αρχίσουν να προετοιμάζονται για το σενάριο της μη λύσης στο Κυπριακό, με δεδομένη τη θέση της τουρκικής πλευράς ότι ο χρόνος μέχρι την Κοπεγχάγη δεν είναι επαρκής για επίλυση του Κυπριακού

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο Γερμανός Επίτροπος προβλέπει τη λήψη απόφασης στην Κοπεγχάγη για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ, η οποία απόφαση θα συνοδεύεται από ένα πρωτόκολο, το οποίο θα αναφέρει ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να εφαρμοσθεί το κοινοτικό κεκτημένο στο βόρειο τμήμα της νήσου, όσο δεν υπάρχει λύση, αλλά όταν επιλυθεί το Κυπριακό, θα μπορεί να εφαρμοσθεί αυτόματα χωρίς νέες διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ακόμη ότι το Κυπριακό είναι αυτοτελές πρόβλημα, του οποίου πρέπει να επιδιώξουμε τη λύση χωρίς να το συνδέουμε με τη χορήγηση ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Οπως υπογράμμιζαν οι ίδιες πηγές καμία χώρα δεν εξέφρασε οποιαδήποτε επιφύλαξη μετά την παρέμβαση του Γερμανού Επιτρόπου.

    Οι θέσεις Φερχόιγκεν διατυπώθηκαν κατά τη διάρκεια δείπνου χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, όπου ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τους ομολόγους του της ΕΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του σχεδίου λύσης του Κυπριακού που υπέβαλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφιν Ανάν και για τις χθεσινές συνομιλίες στην Αθήνα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με το νικητή των εκλογών στην Τουρκία Ταγίπ Ερντογάν.

    Κεντρικό συμπέρασμα από τη διεξοδική συζήτηση, που έγινε στη διάρκεια του δείπνου των υπουργών, είναι ότι η απόφαση για την ένταξη της Κύπρου θα ληφθεί στην Κοπεγχάγη, ανεξάρτητα από το αν θα έχει επιλυθεί ή όχι το Κυπριακό. Καμιά απολύτως χώρα δεν εξέφρασε αντίθετη άποψη.

    Στην ενημέρωση που έκανε στους συναδέλφους του ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί το διάστημα που απομένει μέχρι την Κοπεγχάγη για την επίλυση του Κυπριακού. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας διάβασε στους εταίρους αποσπάσματα του κειμένου που ο Πρόεδρος Κληρίδης έστειλε στον κ. Ανάν, δηλαδή της απόφασης του Εθνικού Συμβουλιου για έναρξη διπραγματεύσεων με βάση το κείμενο του ΓΓ του ΟΗΕ.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [03] ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (15:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ολομέλεια της Βουλής

    Εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2003, το οποίο κατατίθεται το απόγευμα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Χριστοδουλάκη.

    Το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2003, εκτιμάται ότι περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές από το προσχέδιο, ύστερα και από τις αναθεωρήσεις των δημοσιονομικών από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat και την προσαρμογή των στόχων στην αρνητική διεθνή συγκυρία.

    Ειδικότερα, ο προϋπολογισμός του 2003, προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα τρέξει κατά το επόμενο έτος με 3,8%, έναντι 4,1% των αρχικών εκτιμήσεων και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα διαμορφωθεί σε 0,9% του ΑΕΠ, αντί πλεονάσματος 0,5% του ΑΕΠ που προέβλεπε το προσχέδιο.

    Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 100,2% του ΑΕΠ (αντί 95,1%) και ο ρυθμός αύξησης των καθαρών εσόδων, αναπροσαρμόστηκε στο 5,1%, από 5,6% που προέβλεπε το προσχέδιο.

    Τα καθαρά έσοδα αναμένεται να ανέλθουν σε 38,9 δισ. ευρώ, από 37 δισ. ευρώ φέτος ή 39,2 δισ. που προέβλεπε το προσχέδιο και τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν με ρυθμό 5,3% και να ανέλθουν στο ποσό των 40,9 δισ. ευρώ, έναντι των 38,9 δισ. ευρώ φέτος.

    O ρυθμός αύξησης των πρωτογενών δαπανών περιορίζεται στο 6% από 6,3% που προέβλεπε το προσχέδιο και αναμένεται να διαμορφωθούν σε 29,972 δισ. ευρώ, από 28,276 δισ. ευρώ το 2002 και από 30,06 δισ. ευρώ που προέβλεπε το προσχέδιο.

    Αναφορικά με τις αποδοχές του προσωπικού, προβλέπεται να αυξηθούν κατά 5,6%, στα 15,1 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, τα κονδύλια για μισθούς αυξάνονται κατά 5,9% (στα 12,65 δισ. ευρώ) και για τις συντάξεις κατά 4,5% (στα 9,01 δισ. ευρώ). Ωστόσο, οι αυξήσεις σε μισθούς θα είναι της τάξης του 2,5% και των συντάξεων 4% και με τις ωριμάνσεις 3,5% και 6% αντίστοιχα.

    Οι δαπάνες για τόκους προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 2,2% και θα διαμορφωθούν στα 9,4 δισ. ευρώ και αυτές για ασφάλιση και περίθαλψη, εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν σε ποσοστό 19,1% (στα 5,55 δισ. ευρώ), προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η ασφαλιστική μεταρρύθμισης.

    Επισημαίνεται ότι οι επιχορηγήσεις προς το IKA, αναμένεται να είναι αυξημένες σε ποσοστό 82,3% σε σχέση με φέτος και θα φθάσουν στο ποσό των 1,373 δισ. ευρώ, ενώ αυξημένο κατά 17,5%, στα 448 εκατ. ευρώ, θα είναι το ποσό του EKAΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

    Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προβλέπεται ότι θα είναι αυξημένες σε ποσοστό 13% περίπου και αναμένεται να ανέλθουν σε 8,9 δισ. ευρώ, σε σχέση με το 2002.

    [04] ΟΛΙΓΑΡΙΘΜΗ ΚΑΙ ΕΥΕΛΙΚΤΗ Η ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Άγκυρα, 19 Νοεμβρίου 2002 (07:29 UTC+2)

    Στενοί συνεργάτες του νικητή των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στην Τουρκία, Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογκαν θα πλαισιώνουν τη νέα κυβέρνηση, υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό, Αμπντουλαχ Γκιουλ.

    Οι πολιτικοί παρατηρητές στην Άγκυρα σημειώνουν τη μείωση του αριθμού των υπουργών, που στην παρούσα κυβερνητική σύνθεση είναι 24, έναντι 38 της προηγούμενης κυβέρνησης, του Μπουλεντ Ετσεβιτ.

    Σύμφωνα με τον Αμπντουλαχ Γκιουλ, η μείωση αυτή κρίθηκε απαραίτητη προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της κυβέρνησης, αλλά και να επιτευχθεί μείωση της γραφειοκρατίας.

    [05] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: ΜΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΙΜΑ ΟΡΙΣΜΕΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΕ Ο,ΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Στρασβούργο, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:57 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμά ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα σε ό,τι αφορά την Κύπρο τα οποία δεν είναι διαπραγματεύσιμα, υπογράμμισε το απόγευμα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκίντερ Φερχόιγκεν.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Φερχόιγκεν είπε, αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού, ότι η Κύπρος θα πρέπει να μιλά με μια φωνή και να έχει ισχυρές κεντρικές δομές και διοικητική ικανότητα, ώστε να μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις εντός της Ε.Ε.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [06] Ζ.ΠΟΟΣ: ΑΚΤΙΔΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Στρασβούργο, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:56 UTC+2)

    Την ελπίδα ότι τα δύο μέρη στην Κύπρο, υπό την πίεση του χρονοδιαγράμματος Ανάν, θα μπορέσουν να αποδεχθούν πριν από την Κοπεγχάγη τις βασικές γραμμές των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ, εξέφρασε ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Πόος, σε παρέμβασή του στην απογευματινή συζήτηση για τη διεύρυνση στην ολομέλεια του σώματος, ενόψει της αυριανής ψηφοφορίας για την υιοθέτηση ψηφίσματος για τη διεύρυνση και την Κύπρο.

    Ο κ. Πόος, στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι ύστερα από 28 χρόνια διαμάχης και κατοχής, υπάρχει σήμερα μια ακτίδα ελπίδας για ειρηνική επανένωση της Κύπρου.

    Είναι, συνέχισε, αυτή η ακτίδα που έχει εμπνεύσει το σχέδιο ψηφίσματος που θα υιοθετήσουμε αύριο.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [07] ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΝΕΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:54 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή και πολλών υπουργών και βουλευτών, ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης παρέδωσε απόψε στον πρόεδρο της Βουλής Αποστολο Κακλαμάνη, τον προϋπολογισμό για το 2003 μαζί με τον απολογισμό - ισολογισμό του 2001.

    Ο κ. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι η συζήτηση του νέου προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει στις 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί μετά από πέντε συνεχείς συνεδριάσεις τα μεσάνυχτα της 22ας Δεκεμβρίου με την ψήφιση του.

    Στην αρμόδια Διαρκή Επιτροπή θα έρθει προς συζήτηση την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου.

    Σχολιάζοντας αμέσως μετά την κατάθεση του, τον νέο προϋπολογισμό, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για αδιέξοδη πολιτική της κυβέρνησης.

    Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε τις επισημάνσεις και εκτιμήσεις που είχαμε επισημάνει για την οικονομία και για την αξιοπιστία των προϋπολογισμών. Απεδείχθη ότι οι δήθεν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί ήταν ελλειμματικοί και ότι η κυβέρνηση Σημίτη έλεγε απροκάλυπτα ψέματα στον ελληνικό λαό.

    Με τον προϋπολογισμό που κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση επιβεβαιώνεται η αδυναμία της να κυβερνήσει και να ακολουθήσει την πραγματική σύγκλιση. Επιμένει στην αδιέξοδη πολιτική της που δεν επιλύει προβλήματα και δεν αναιρεί αδικίες και ανισότητες των πολιτών.

    Η Ελλάδα έχει ανάγκη μιας άλλης κυβέρνησης που θα έχει τόλμη και όραμα για τη χώρα.

    [08] ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΔΙΩΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΦΙΣΟ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιώς Γρηγόρης Πεπόνης με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στον Κηφισό

    Η πρώτη είναι σε βαθμό κακουργήματος για πρόκληση πλημμύρας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και κατ΄ εξακολούθηση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος απώλειας ανθρώπινης ζωής και καταστροφής περιουσιών.

    Η δεύτερη είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορά διακεκριμένη απρόκλητη φθορά κατ΄ εξακολούθηση.

    Οι διώξεις στρέφονται κατά των αναδόχων κατασκευαστικών έργων του Κηφισού, αλλά και κατά των υπεύθυνων μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ, που επιβλέπουν το έργο.

    [09] ΒΥΘΙΣΤΗΚΕ ΤΟ PRESTIGE

    Μαδρίτη, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Τα τμήματα του πετρελαιοφόρου Prestige, το οποίο είχε κοπεί στα δύο, βυθίστηκαν σήμερα γύρω στις 5:30 ώρα Ελλάδος σε απόσταση 270 χιλιομέτρων από τις ακτές της Γαλικίας, στην Ισπανία.

    Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εταιρίας διάσωσης «Smit International» Λαρς Ουάλντερ εξέφρασε την άποψη ότι το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου παρέμεινε στις δεξαμενές του πλοίου ενώ πρόσθεσε ότι το βάθος της θάλασσας στο σημείο του ναυαγίου φτάνει τα 3.500 μέτρα.

    Το ελληνικής πλοιοκτησίας τάνκερ, το οποίο μετέφερε συνολικά 70.000 τόνους πετρελαίου, παρουσίασε μηχανικά προβλήματα την περασμένη Τετάρτη στα ανοικτά των ακτών της Γαλικίας λόγω σφοδρής θαλασσοταραχής. Ήδη εκφράζονται φόβοι για τεράστια οικολογική καταστροφή καθώς έχουν διαρρεύσει συνολικά 5.000 τόνοι αργού πετρελαίου.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΜΕ Β. ΣΒΙΜΕΡ ΚΑΙ ΣΕΡ ΝΤ. ΧΑΝΕΪ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ και τον ειδικό απεσταλμένο της βρετανικής κυβέρνησης Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ θα έχει αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    Ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με τον κ. Σβίμερ, ο οποίος θα υπογράψει τη Διακήρυξη Προσωπικοτήτων για την υποστήριξη της ιδέας της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    [11] ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ Ο ΜΠ. ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ

    Σκόπια, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Για την Πράγα αναχωρούν αύριο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, ο υπουργός Αμυνας Βλάντο Μπούτσκοφσκι και η υπουργός Εξωτερικών Ιλίνκα Μίτρεβα, προκειμένου να συμμετάσχουν στη διάσκεψη του ΝΑΤΟ.

    Ο πρόεδρος Τράικοφσκι θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Αλβανίας και Κροατίας καθώς και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον. Επίσης, έχει ανακοινωθεί συνάντηση του κ. Τράικοφσκι με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, αλλά δεν έχει προσδιοριστεί πότε ακριβώς θα γίνει.

    Η κ. Μίτρεβα αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, με τον οποίο θα συζητήσει και το θέμα του ονόματος. Επίσης, θα έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς των διπλωματιών της Αλβανίας της Κροατίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

    Ο κ. Μπούτσκοφσκι θα έχει συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογο του Τζεφ Χουν, με τον οποίο θα συζητήσει για την στρατιωτική παρουσία στη χώρα του, μετά την 15η Δεκεμβρίου, όταν και λήγει η θητεία του ΝΑΤΟ. Επίσης, θα συναντηθεί με τους υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας, της Γερμανίας, της Αλβανίας και της Κροατίας.

    Προβλέπεται, εξάλλου, μετά τη διάσκεψη της Πράγας να επισκεφθεί τα Σκόπια ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον.

    [12] EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Ζήτημα δημοκρατικής σύνθεσης της Ελληνικής εκπροσώπησης στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέτει ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, με επιστολή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Κ. Σκανδαλίδη.

    Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι, με βάση τα αποτελέσματα των πρόσφατων Νομαρχιακών και Δημοτικών εκλογών και για την αναλογική εκπροσώπηση του πολιτικού φάσματος, είναι ανάγκη από το σύνολο των 12 τακτικών μελών που δικαιούται η χώρα μας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα 7 μέλη να προέρχονται από τους Νομάρχες και Δημάρχους που εξελέγησαν με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

    Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

    «Μετά τις πρόσφατες Νομαρχιακές και Δημοτικές Εκλογές και με βάση τα αποτελέσματά τους, θέλω να σας θέσω ζήτημα δημοκρατικής σύνθεσης της Ελληνικής εκπροσώπησης στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης κ. Λ. Παπαδήμας, δήλωσε στη Βουλή (5 Μαρτίου 2002) ότι ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών είχε αποφασίσει παράταση της θητείας των μελών της Επιτροπής, εξασφαλίζοντας εκ των προτέρων την παραίτησή τους, ώστε ''κατά τα υπόλοιπα τρία χρόνια να εκπροσωπηθεί η χώρα μας από τα μέλη τα οποία θα έχουν αναδειχθεί και θα έχουν πρόσφατη τη λαϊκή εντολή και θα μπορούν να εκπροσωπούν το σύνολο του πολιτικού φάσματος''.

    Όπως αντιλαμβάνεστε, για την αναλογική εκπροσώπηση του πολιτικού φάσματος είναι ανάγκη, από το σύνολο των δώδεκα τακτικών μελών που δικαιούται η χώρα μας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα επτά μέλη να προέρχονται από τους Νομάρχες και τους Δημάρχους που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

    Σας παρακαλώ, σεβόμενος τις δημοκρατικές αρχές, να ενημερώσετε το Συμβούλιο Υπουργών, μέσω της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη Ε.Ε., για την αλλαγή της σύνθεσης της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, ώστε τα νέα μέλη να αναλάβουν τα καθήκοντά τους ταυτόχρονα με την έναρξη της θητείας τους.

    Η επιλογή των επτά εκπροσώπων από την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση, που θα γίνει από τη Ν.Δ., θα σας γνωστοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες».

    [13] ΕΠΙΤΥΧΗΣ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Εξαιρετικά επιτυχής θεωρείται από το στατιστικό ίδρυμα της ΠΓΔΜ, αλλά από τους ξένους παρατηρητές, η απογραφή του πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, που διεξήχθη από την 1η έως τις 15 Νοεμβρίου.

    Ο διευθυντής της Eurostat, Φώτης Νανόπουλος, συνεχάρη σε σημερινή συνέντευξη τύπου το σκοπιανό στατιστικό ίδρυμα και τους ξένους εμπειρογνώμονες που παρακολούθησαν την απογραφή.

    Παρόλα αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες από διάφορες περιοχές, που κατοικούνται κυρίως από Αλβανούς σημειώθηκαν αρκετές παρατυπίες και παραβιάσεις του κανονισμού.

    Για παράδειγμα στην περιφέρεια Κίτσεβο, συμπεριλήφθηκαν στην απογραφή, άτομα που από χρόνια έχουν μεταναστεύσει σε Αμερική και Αυστραλία.

    [14] ΕΚΛΟΓΕΣ ΖΗΤΑ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Διαφάνεια και ακρίβεια στην αποτύπωση των δημοσίων λογαριασμών ζητά η Νέα Δημοκρατία για τον προϋπολογισμό, όπως ανέφερε ο Συντονιστής της ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων του κόμματος, Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2003. Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη περιορισμού της σπατάλης στο δημόσιο, συγκράτησης των πρωτογενών δαπανών, αναδιάρθρωσης του συνόλου των δημοσίων δαπανών υπέρ των οικονομικά αδυνάτων και μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος.

    Ο κ. Αλογοσκούφης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναξιοπιστία και επισήμανε ότι ο μόνος τρόπος για να αναστραφεί το κλίμα στην οικονομία είναι να επιταχυνθούν οι πολιτικές εξελίξεις με τη διεξαγωγή εκλογών.

    Για τον προϋπολογισμό τον οποίο κατέθεσε σήμερα η κυβέρνηση είπε πως αντανακλά τα αδιέξοδα της πολιτικής της, που δεν δίνει αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα, που δεν μπορεί να λύσει τα κοινωνικά προβλήματα που συσσωρεύει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για το μέλλον. «Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα με κατά κεφαλήν ΑΕΠ ίσο με το 67% του μέσου κοινοτικού όρου, παραμένει ουραγός μεταξύ των «15». Δεν είναι τυχαίο ότι με τους σημερινούς ρυθμούς ανάπτυξης, η πραγματική σύγκλιση θα απαιτήσει 80 χρόνια ακόμη. Δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα μας μόνο το 1% των νοικοκυριών ξεφεύγουν από το όριο της φτώχειας μετά τις κοινωνικές παροχές, όταν στην υπόλοιπη Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι οκταπλάσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Είπε ακόμη ότι παρά τις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, η διαφάνεια στη δημοσιονομική διαχείριση δεν έχει αποκατασταθεί, οι φορολογικές επιδρομές συνεχίζονται κυρίως σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, η δήθεν φορολογική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης αποδείχθηκε φενάκη και η σπατάλη στο δημόσιο τομέα αν δεν αυξάνεται, παραμένει αμείωτη.

    [15] ΚΚΕ: ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΩΝ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Εργαλείο επιτάχυνσης των ιδιωτικοποιήσεων, των αναδιαρθρώσεων στρατηγικών τομέων της οικονομίας και της ισοπέδωσης των εργατικών κατακτήσεων χαρακτηρίζει το ΚΚΕ τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003.

    Σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζεται ότι ο κρατικός προϋπολογισμός του 2003 υπηρετεί και προωθεί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και ότι η κατεύθυνσή του παραμένει αναδιανεμητική υπέρ του μονοπωλιακού κεφαλαίου και φοροεισπρακτική για τους εργαζόμενους.

    "Ο φετινός προϋπολογισμός αντανακλά την ανησυχία της άρχουσας τάξης μπροστά στη διεθνή ύφεση, στην επιδείνωση της ανταγωνιστικής θέσης των ελληνικών εμπορευμάτων και στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του ελληνικού καπιταλισμού σε σχέση με τις προηγούμενες κυβερνητικές προβλέψεις", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

    "Οι ελάχιστες ρυθμίσεις που η κυβερνητική προπαγάνδα εμφανίζει σαν "φιλολαϊκές" (π.χ. αύξηση του αφορολόγητου ορίου) εντάσσονται στην προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης της προαναφερόμενης κατάστασης, μπροστά στο φόβο μιας επερχόμενης κρίσης. Σηματοδοτούν μία αδιέξοδη προσπάθεια συγκράτησης της πτώσης της λαϊκής κατανάλωσης, στην οποία οδηγεί έτσι κι αλλιώς η κυβερνητική πολιτική της ακρίβειας, της πλήρους εμπορευματοποίησης της παιδείας και της υγείας, του παγώματος των εργατικών μισθών κλπ. Ενώ είναι βέβαιο ότι οι προσωρινές αναιμικές παροχές που αποτελούν μια ελάχιστη επιστροφή από τις μεγάλες απώλειες του λαϊκού εισοδήματος των προηγουμένων χρόνων, θα εξανεμισθούν από την υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας", αναφέρει το ΚΚΕ.

    Καλεί τέλος τους εργαζόμενους να μην εγκλωβιστούν, όπως επισημαίνει, σε ψευτοδιλήμματα για το καλύτερο μίγμα διαχείρισης, στο πλαίσιο του αντιλαϊκού μονόδρομου της ΟΝΕ, που φορτώνει όλα τα βάρη στις δικές τους πλάτες και να δώσουν άμεσα τη δική τους αγωνιστική απάντηση.

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ - ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους Ελληνες ποδοσφαιριστές και αφορούν την ασφάλιση και τη συνταξιοδότηση τους έθεσαν σήμερα υπόψη του Υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ροβέρτου Σπυρόπουλου, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ Αντώνης Αντωνιάδης και ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου Λάκης Σημαιοφορίδης.

    Ο κ. Σπυρόπουλος παράλληλα ενημερώθηκε για τις ιδιαιτερότητες του κλάδου των ποδοσφαιριστών. Ο κ. Αντωνιάδης ωστόσο αναφέρθηκε στην ανάγκη να αντιμετωπισθούν τα ζητήματα της αναγνώρισης συντάξιμων χρόνων παλιών ποδοσφαιριστών, αλλά και να τεθούν οι προϋποθέσεις για την παροχή κύριας σύνταξης σε ποδοσφαιριστές. Ο υφυπουργός κ. Σπυρόπουλος εκφράσθηκε με θετικό τρόπο για τα αιτήματα του ΠΣΑΠ και επισήμανε ότι θα μελετήσει σχέδιο που αφορά το ασφαλιστικό το συνταξιοδοτικό των ποδοσφαιριστών.

    [17] ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο Γ. ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί αύριο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιάννης Μαγκριώτης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου του Περιφερειακού Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής, καθώς και στις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στα πλαίσια της Πολιτιστικής - Ολυμπιακής Εβδομάδας.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, καθώς και με ομογενείς βουλευτές και γερουσιαστές της πολιτείας της Νέας Υόρκης.

    Επίσης θα παρευρεθεί σε τιμητική ομογενειακή εκδήλωση με θέμα: "Το μέλλον του Ελληνισμού", όπου και θα τιμήσει νέους και νέες της ομογένειας, ενώ θα εγκαινιάσει την έκθεση Ολυμπιακών Τεκμηρίων στο US Customs House.

    Αναφερόμενος στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε πως οι στόχοι είναι η ανάπτυξη του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Αμερικής, η ενημέρωση των ομογενών μας και η κινητοποίησή τους για το Κυπριακό και η προώθηση του προγράμματος Εθελοντισμού στο χώρο της ομογένειας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    [18] O Γ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2002 (19:36 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να αλλάξουν τα πολλά και έντονα προβληματικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό εξέφρασε σήμερα ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Σουφλιάς.

    Ωστόσο επισήμανε ότι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στις 12 Δεκεμβρίου ανεξάρτητα εάν θα βρεθεί πολιτική λύση μέσω του σχεδίου Ανάν, η οποία έτσι κι αλλιώς θα είναι επώδυνη.

    [19] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2002 (19:34 UTC+2)

    Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις των αγροτών της περιοχής του Τυρνάβου για τις ανεπαρκείς αποζημιώσεις κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη.

    Η βουλευτής του ΣΥΝ επισημαίνει ότι από αύριο οι αγρότες της περιοχής θα βρίσκονται σε κινητοποιήσεις εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το ύψος των αποζημιώσεων, τις οποίες δικαιούνται για τις τεράστιες ζημιές του περασμένου Δεκέμβρη.

    Οπως τονίζει οι αγρότες καταγγέλλουν ότι τα στοιχεία με βάση τα οποία καθορίζεται το ύψος της αποζημίωσης δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική παραγωγή της περιοχής, ο μέσος όρος της οποίας καθορίστηκε όχι από χρονιές κανονικής παραγωγής, αλλά από χρονιές μειωμένης λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών. Επίσης καταγγέλλουν ότι το υπουργείο δεν δίνει δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την καταβολή των αποζημιώσεων.

    Η κ. Ξηροτύρη ζητά να πληροφορηθεί από τον υπουργό Γεωργίας αν σκοπεύει να καταβάλει έγκαιρα μέχρι τα Χριστούγεννα τις αποζημιώσεις, αν το ύψος της αποζημίωσης θα καθοριστεί με βάση την πραγματική παραγωγή και αν εξετάζει την καταβολή άτοκων δανείων μέσω της Αγροτικής Τράπεζας, τα οποία θα εξοφληθούν με την καταβολή των αποζημιώσεων στην περίπτωση που οι αποζημιώσεις καθυστερήσουν.

    [20] ΝΕΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 19 Νοεμβρίου 2002 (19:27 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο Κούτιμ Χυσέντι είναι ο νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Αλβανίας. Ο διορισμός του έγινε με προεδρικό διάταγμα και μετά από σχετική απόφαση του προέδρου Άλφρεντ Μοϊσίου.

    Πριν περίπου τρεις μήνες η αλβανική Βουλή αποφάσισε, μετά από πρόταση του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο, την αποπομπή του πρώην αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών Φατός Κλόσι.

    Ο νέος αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών γεννήθηκε το 1947, είναι απόφοιτος της Φιλολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Τιράνων και έχει διατελέσει διπλωμάτης. Από το 1996 ως το 2002 ήταν πρέσβης της Αλβανίας στο Βελιγράδι ενώ έχει διατελέσει ακόμη πρόξενος της Αλβανίας στην Σλοβενία και την Ολλανδία. Τα τέσσερα τελευταία χρόνια ήταν σύμβουλος του πρώην υπουργού Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο ενώ από το Σεπτέμβριο ως τώρα ήταν διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Φάτος Νάνο.

    [21] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε. ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗΣ

    Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2002 (19:23 UTC+2)

    Η Δανική προεδρία της Ε.Ε. με σημερινή της δήλωση καλωσορίζει την κατάθεση του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού, και ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν θετικά τις διαπραγματεύσεις πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Η δήλωση της προεδρίας προήλθε με βάση τη χθεσινοβραδυνή συζήτηση στο δείπνο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ε.Ε., αλλά και τις διαβουλεύσεις που έγιναν σήμερα μεταξύ των διαφόρων κρατών μελών.

    Στη δήλωση αναφέρεται πως "η προεδρία καλωσορίζει θερμά την απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ να καταθέσει στις δύο πλευρές στην Κύπρο τις προτάσεις του για γεφύρωση των διαφορών που παραμένουν ύστερα από 11 μήνες διαπραγματεύσεων. Η προεδρία θεωρεί ότι η πρωτοβουλία αυτή αναπτύσσεται την κατάλληλη στιγμή και εκφράζει την ελπίδα ότι οι προτάσεις θα αποτελέσουν τη βάση διαπραγμάτευσης για μια συμφωνία''.

    Η προεδρία επαναλαμβάνει επίσης τη βούληση της Ε.Ε. να ενσωματώσει τους όρους μια συνολικής συμφωνίας που θα συμβαδίζει με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πρόθεσή της να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους να καταλήξουν σε θετική ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο, ''ούτως ώστε στη συνάντηση αυτή να καταστεί δυνατό να υποδεχθούμε στην Ε.Ε. μια επανενωμένη νήσο".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕ ΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥΣ ΤΟΥ ΤΗΣ Ε.Ε. Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Βρυξέλλες, 19 Νοεμβρίου 2002 (19:15 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ήταν μεταξύ των βασικών θεμάτων που συζήτησαν χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες στη διάρκεια δείπνου εργασίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους ομολόγους του να παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε να ενισχυθεί η δυναμική επίλυσης του Κυπριακού και να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης.

    Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για τις ενστάσεις που διατύπωσε στην Αθήνα ο Ρετζέπ Ερντογάν σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επίλυσης του Κυπριακού, την τήρηση του οποίου η τουρκική πλευρά θεωρεί ανέφικτη λόγω της ασθένειας του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, και της μεταβατικής πολιτικής περιόδου που διέρχεται η Τουρκία, μέχρι η νέα κυβέρνηση να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης.

    [23] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΑΥΡΙΟ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ - ΕΛΛΑΔΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Νοεμβρίου 2002 (18:51 UTC+2)

    Σε μια πόλη 45 λεπτά από τις Βρυξέλλες, τη Λιέγη, η εθνική μας ομάδα μπάσκετ θα κυνηγήσει αύριο (21.30) την έκτη της νίκη για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ του 2003. Στη διάθεση του ομοσπονδιακού προπονητή, Γιάννη Ιωαννίδη βρίσκονται 13 παίκτες. Αυτοί είναι: Σιγάλας, Παπαλουκάς, Χατζηβρέττας, Διαμαντίδης, Σχορτσιανίτης, Κακιούζης, Γλυνιαδάκης, Χαρίσης, Παπαδόπουλος, Τσαρτσαρής, Φώτσης, Παπανικολάου, Παπαϊωακείμ.

    Τον άτυπο τίτλο του πιο ταλαιπωρημένου διεθνή κέρδισε... με διαφορά ο Γιώργος Σιγάλας, ο οποίος σε 24 ώρες ταξίδεψε από τη Γρανάδα για τη Μαδρίτη, από εκεί για την Αθήνα, όπου έφτασε το απόγευμα της Δευτέρας, προπονήθηκε και σήμερα το πρωί αναχώρησε με προορισμό το Βέλγιο.

            «Αξιζε η ταλαιπωρία εξηγεί ο αρχηγός της εθνικής μας, «όχι μόνο γιατί έρχομαι στην Ελλάδα, αλλά γιατί το κλίμα σε αυτή την ομάδα είναι ευχάριστο. Μόνο για αγγαρεία δεν πρόκειται. Δεν είναι θέμα ότι είμαι αρχηγός και πρέπει να δίνω το παράδειγμα. Δεν το κάνω από ρομαντισμό. Μου αρέσει και γι΄ αυτό το κάνω. Αν δεν μου αρέσει κάτι δεν το κάνω. Μου αρέσει να παίζω για την Εθνική. Αν μπορώ τώρα, να 'παρασύρω' λίγο τα παιδιά στην προπόνηση να δώσουν παραπάνω ένταση ή σε μια πιθανή ταλαιπωρία να δείξουν υπομονή, καλώς να συμβεί».

    Ο Σιγάλας εξήγησε πως «η ομάδα είναι σε καλό δρόμο. Τώρα έχει να δώσει τρία παιχνίδια, το ζήτημα ωστόσο είναι να προετοιμαστούμε σωστά για τα πιο δύσκολα ματς που έρχονται τον Φεβρουάριο. Το 10 στα 10 δεν μου λέει τίποτα. Το ζητούμενο είναι να παίζουμε σωστό μπάσκετ. Κανείς δεν θέλει να χάνει. Εννοείται ότι στόχος μας είναι να πετύχουμε το απόλυτο των νικών. Μακάρι να το κάνουμε για να δείξουμε και ένα όνομα στην Ευρώπη, ότι κάτι προχωρά μπροστά στη χώρα μας».

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στις απουσίες των Αλβέρτη και Ρεντζιά, για να καταλήξει στο ότι «το θέμα είναι να δημιουργήσουμε ως ελληνικό μπάσκετ, μεγάλη βάση. Κατά την παρουσία μου στο ισπανικό πρωτάθλημα διαπίστωσα ότι δεν είμαστε πάρα πολλοί παίκτες-πρωταγωνιστές στην Ελλάδα. Είμαστε 20. Γιατί να μην γίνουμε εξήντα; Στην Ισπανία υπάρχουν εγχώριοι πρωταγωνιστές σε όλες τις ομάδες. Ακόμα και η Ρεάλ και η Μπαρτσελόνα έχουν παίκτες Ισπανούς για πρωταγωνιστές, ενώ κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ιταλία. Αυτό σημαίνει να δημιουργήσεις ελληνική σχολή. Οχι ποιοί ξένοι θα έλθουν. Οι ξένοι είναι απαραίτητοι για να στηθεί μια καλή λίγκα. Αλλο όμως, καλή λίγκα και άλλο καλό ελληνικό μπάσκετ».

    Επί προσωπικού διευκρίνισε: «δουλεύω πάρα πολύ στην Ισπανία. Είναι πρωτόγνωρη η κατάσταση, γιατί όλη η ομάδα στηρίζεται πάνω μου. Και άλλες φορές είχα σημαντικό ρόλο, αλλά αυτό το πράγμα, να είμαι ο πρωταγωνιστής, δεν το είχα ξαναζήσει. Εχω φορτωθεί με πολύ άγχος. Επαιξα καλά στα φιλικά και αυτό δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες, δεν υπάρχει αθλητής που να μη θέλει να παίζει 35 λεπτά. Αυτό πιστεύω πως θα βγει σε καλό στην Εθνική, γιατί έχω έλθει σε πολύ καλή κατάσταση»

    Σε ερώτηση ποιος είναι ο σταρ της Εθνικής απάντησε δίχως σκέψη πως «δεν υπάρχει», εξηγώντας ότι «αν κοιτάξουμε να φτιάξουμε σταρ θα χαλάσουμε το κλίμα». Εκτίμησε πως «με ή χωρίς αυτόν θα πάμε ως φαβορί στο Ευρωμπάσκετ. Στόχος μας είναι τουλάχιστον η πεντάδα, ώστε να συνεχίσουν τα παιδιά στο Παγκόσμιο. Με την παρουσία του ψηλού ανεβαίνει ένα επίπεδο η Εθνική. Το θέμα όμως, είναι να έλθει από την αρχή στην προετοιμασία και όχι μια εβδομάδα πριν τους αγώνες, γιατί εκεί μπορεί να δημιουργηθεί και πρόβλημα στην ομάδα. Οπως για παράδειγμα, είχε γίνει με τον Γκάλη στο Ευρωμπάσκετ της Ρώμης, το 1991».

    [24] ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΟΝ ΑΝΤΡΕΟΤΙ

    Ρώμη, 19 Νοεμβρίου 2002 (18:38 UTC+2)

    Κινδυνεύει η ζωή του Ιταλού δικαστή που καταδίκασε σε 24ετή κάθειρξη τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Τζούλιο Αντρεότι.

    Όπως μετέδωσε το BBC, ο πρόεδρος του εφετείου της Περούτζιας Λίνο Βερίνα ανέφερε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα απειλητικό για τη ζωή του προσθέτοντας ότι βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία όλο το 24ωρο.

    Ο κ. Βερίνα επιμένει ωστόσο ότι οι απειλές κατά της ζωής του δεν πρόκειται να τον επηρεάσουν και να τον υποχρεώσουν να αλλάξει τις καθημερινές του συνήθειες.

    Ο κ. Αντρεότι, που κυριάρχησε στη μεταπολεμική πολιτική ζωή της Ιταλίας , σύμφωνα με τις κατηγορίες είχε ζητήσει από τη Μαφία να δολοφονήσει ένα δημοσιογράφο που επεδίωκε να μάθει πληροφορίες για το πρόσωπό του.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 19 November 2002 - 19:14:54 UTC