Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-11-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ
  • [02] ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [03] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ
  • [05] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
  • [06] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΧΑΝΕΪ
  • [07] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [08] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
  • [09] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ
  • [10] ΣΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [11] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 75-70 ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ
  • [12] ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2004 Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ
  • [13] ΔΕΚΑΞΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [14] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [15] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ-Θ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • [16] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ
  • [17] Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΜΙΑ ΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"
  • [19] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ
  • [20] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ CYBER CHAMPION AWARD AΠΟΜΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ
  • [21] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ
  • [22] ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
  • [23] ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

  • [01] ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΡΝΤΟΓΚΑΝ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2002 (13:16 UTC+2)

    Σε πολύ καλό κλίμα έγινε η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο μέγαρο Μαξίμου, η οποία κράτησε δύο ώρες, μισή ώρα περισσότερο από τον αρχικό προγραμματισμό.

    Το καλό κλίμα επιβεβαίωσαν αμέσως μετά με τις δηλώσεις τους οι κ.κ. Σημίτης και Ερντογάν. "Ιδιαίτερα χρήσιμη και μια πολύ καλή βάση για τη συνέχιση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", τη χαρακτήρισε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι η συνεργασία είναι προϋπόθεση για την ειρήνη και η ειρήνη προυπόθεση για την ανάπτυξη και ευημερία των δύο λαών. Ο κ. Ερντογάν σημείωσε πως "δεν είναι αντίπαλος μας η Ελλάδα, δεν είναι πλέον ανταγωνίστρια", αναφέρθηκε στην Αθήνα τη γενέτειρα της Δημοκρατίας, του Πλάτωνα και του Σωκράτη και εξέφρασε τη χαρά του να βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα.

    Και οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και επικυρωθεί από τα κοινοβούλια Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ο κ. Σημίτης έθεσε τα θέματα του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών σχέσεων, της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών (π.χ. το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας), του ευρωστρατού και της τήρησης των όρων του Ελσίνκι και της Κοπεγχάγης σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, χαρακτήρισε το σχέδιο Ανάν ως μια καλή αφετηρία διαπραγμάτευσης και ζήτησε από την τουρκοκυπριακή πλευρά να συνεισφέρει με εποικοδομητικές προτάσεις. Σχετικά με τον ορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Τουρκίας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι κατ΄αρχήν υπέρ, όμως χρειάζεται η Τουρκία να αποσαφηνίσει θέματα και ερωτήματα που υπάρχουν στην Ε.Ε. και την Ελλάδα (όπως αυτά που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αλλαγές στο πολιτικό επίπεδο). Επανέλαβε πως το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι ανεξάρτητο από αυτό της επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Ερντογάν επέμεινε στο ζήτημα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και σημείωσε ότι φαντασιώνεται την ειρηνική συνύπαρξη των δύο χώρων μετά την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σε ότι αφορά το Κυπριακό επισήμανε ότι η λύση που θα δοθεί θα επηρεάσει τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης δεν θα έχει επιλυθεί το Κυπριακό και για την Τουρκία το θέμα θα αρχίσει με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης της νέας κυβέρνησης του Αμπντουλλά Γκιουλ. Ως προς το θέμα της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου υπογράμμισε ότι αυτό συζητείται στις συνομιλίες μεταξύ των διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

    [02] ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΝΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2002 (13:41 UTC+2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο εισηγήθηκε σήμερα, κατά πλειοψηφία, στον πρόεδρο της Κύπρου, Γλαύκο Κληρίδη, να απαντήσει στο ΓΓ του ΟΗΕ ότι αποδέχεται να διαπραγματευτεί την πρότασή του, με σκοπό την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Αυτό ανακοίνωσε, μετά το πέρας της σημερινής τρίωρης συνεδρίας του Σώματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σημειώνοντας πως το Εθνικό Συμβούλιο επανεβεβαίωσε την προσήλωση της ελληνοκυπριακής πλευράς στην εξεύρεση, χωρίς καθυστέρηση, μιας ειρηνικής λύσης του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων των δυο κοινοτήτων, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Το Εθνικό Συμβούλιο, όπως είπε ο κ. Παπαπέτρου, διαπιστώνει ότι εξ αντικειμένου τα χρονοδιαγράμματα που έχουν προταθεί περιορίζονται ασφυκτικά και ως εκ τούτου οι ημερομηνίες δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεσμευτικές.

    Η επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, στις 9 το πρωί.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [03] ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ανέπτυξε στον πρωθυπουργό τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό, το οποίο, όπως είπε, είναι λάθος να χαρακτηρίζεται ιστορική ευκαιρία.

    «Ανέπτυξα στον κ. Σημίτη τις σοβαρές μας επιφυλάξεις για τη λειτουργικότητα του σχεδίου Ανάν, αλλά και τις μεγάλες αποκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει μεγάλος και σκληρός διαπραγματευτικός αγώνας για να διορθωθούν αυτές οι αδυναμίες. Επισήμανα ακόμη στον πρωθυπουργό ότι στην κρίσιμη αυτή περίσταση χρειάζεται νηφαλιότητα, χρειάζεται υπευθυνότητα και περίσκεψη. Οι δηλώσεις που χαρακτηρίζουν το σχέδιο Ανάν ιστορική ευκαιρία είναι λάθος. Και είναι λάθος γιατί και επί της ουσίας δεν είναι έτσι, αλλά και διότι αποδυναμώνουν τη διαπραγματευτική θέση μας», τόνισε.

    «Είναι επίσης λάθος ότι δεν συγκαλείται το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών σε μια τέτοια κρίσιμη θέση και για ένα τέτοιο μείζον θέμα, όπως είναι το Κυπριακό. Και θέλω ακόμη μια φορά να επαναλάβω ότι πρέπει με κάθε θυσία. ,με κάθε τρόπο να αποφευχθεί η σύνδεση της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Με κανέναν τρόπο δεν μπορούμε να δεχτούμε ούτε πακετοποίηση, ούτε εκβιαστικά διλήμματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως και μετά τη σημερινή απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, εμείς με όλες μας τις δυνάμεις θα στηρίξουμε τον αγώνα του Κυπριακού λαού και της ηγεσίας του», πρόσθεσε.

    [04] ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗ ΒΑΓΔΑΤΗ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ

    Βαγδάτη, 18 Νοεμβρίου 2002 (13:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Hans Blix

    Οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών προσγειώθηκαν στη Βαγδάτη σηματοδοτώντας την έναρξη της αποστολής τους, η οποία θα φανεί καθοριστική για το μέλλον του Ιράκ και το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

    Λίγο νωρίτερα, πριν την αναχώρηση των επιθεωρητών από την Κύπρο, ο εκπρόσωπος της ομάδας Εουεν Μπουτσαναν δήλωσε ότι αρχίζει «ένα νέο κεφάλαιο επιθεώρησης».

    Ο Αμερικάνος πρόεδρος ξεκαθάρισε ότι αν ο Ιρακινός ηγέτης δεν καταφέρει να συνεργαστεί με τους επιθεωρητές, θα έρθει αντιμέτωπος με τον αμερικάνικο στρατό. Ο Σαντάμ Χουσείν έχει προθεσμία τριών εβδομάδων να αποκαλύψει τα όπλα μαζικής καταστροφής που ενδέχεται να υπάρχουν στην κατοχή του ή να εμφανίσει πειστικές αποδείξεις για το αντίθετο.

    Ο επικεφαλής της ομάδας των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, που κατά τη διάρκεια της αποχώρησης τους από την Κύπρο αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις, τόνισε χθες ότι «το ζήτημα του πολέμου και της ειρήνης βρίσκεται στα χέρια του Ιράκ, του Συμβουλίου Ασφαλείας και των μελών του».

    Οι πρώτες επιθεωρήσεις αναμένεται να αρχίσουν κατά τις 27 Νοεμβρίου με καταληκτική ημερομηνία την 8η Δεκεμβρίου. Στη συνέχεια ο Μπλιξ έχει στη διάθεσή του 60 μέρες για να ολοκληρώσει την αναφορά του για τα αποτελέσματα της έρευνας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ν.Κ.

    [05] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΚΥΠΡΟΥ - ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

    Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Κύπρος και Σρι Λάνκα μονογράφησαν αεροπορική συμφωνία που θέτει το πλαίσιο για την ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών και για περαιτέρω προώθηση των σχέσεών τους στους τομείς του τουρισμού και της οικονομίας.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων σχετικό μνημόνιο υπογράφηκε στις 15 Νοεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις αρμόδιες αρχές της Σρι Λάνκα.

    Τη Συμφωνία μονόγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Συμεών Μάτσης και εκ μέρους της κυβέρνησης της Σρι-Λάνκα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών Cecil Amerasinghe.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [06] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΧΑΝΕΪ

    Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Μεθαύριο, φθάνει στην Κύπρο για επαφές ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Ντέιβιντ Χάνεϊ. Ο Βρετανός αξιωματούχος θα μεταβεί στην Κύπρο από την Αθήνα όπου θα έχει για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [07] ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΣΠΑΣΕ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΤΟΥ ΙΩΝΙΚΟΥ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Πολύτιμη νίκη πήρε το Μαρούσι κόντρα στον Ιωνικό ΝΦ. Επικράτησε με 74-67 (ημίχρονο 35-36) και έτσι σταμάτησε το αήττητο του Ιωνικού που μέχρι εκείνη την στιγμή μετρούσε τρεις νίκες.

    Το Μαρούσι δεν ξεκίνησε καλά. Εκανε πολλά λάθη και έδωσε έτσι το δικαίωμα στους παίκτες του Ιωνικού να σημειώσουν εύκολα καλάθια παίρνοντας μια μικρή διαφορά. Στο δεύτερο δεκάλεπτο οι γηπεδούχοι προσπάθησαν να ισοφαρίσουν. Στην επανάληψη όμως έχοντας σε καλή ημέρα τον Ολιβερ πήραν μια μικρή διαφορά την οποία κράτησαν μέχρι και το τέλος της αναμέτρησης. Πρώτος σκόρερ των γηπεδούχων αναδείχθηκε ο Κένιον Τζόουνς, ο οποίος σημείωσε 23 πόντους, έχοντας στο ενεργητικό του και 13 ριμπάουντ. Πρώτος σκόρερ από τον Ιωνικό ΝΦ ήταν ο Αλιμπέγκοβιτς που σημείωσε 27 πόντους.

    Τα δεκάλεπτα: 17-24, 35-36, 53-52, 74-67.

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Λιακόπουλος 1, Μανωλόπουλος 3, Φίλιπς 5, Μασλαρινός 4, Σπανούλης 12, Δανιήλ, Ολιβερ 16, Τζόουνς 23, Τσιάκος, Μαρμαρινός 10.

    ΙΩΝΙΚΟΣ ΝΦ: Τόμας 11, Μποσγανάς, Μποζίκας, Αλιμπέγκοβιτς 27, Μάρκοβιτς, Μπόγδανος 5, Χαβρίλα 8, Παντελιάδης, Βετούλας 5, Κοχ 3, Κέκελης, Καθρέλ 8.

    [08] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ

    Λευκωσία, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Στο συμπέρασμα ότι το σχέδιο λύσης του Κυπριακού που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, καθότι αυτό ''δεν συνάδει με τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των ψηφισμάτων και αποφάσεων του ΟΗΕ'', κατέληξε χθες ομόφωνα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Η Ιερά Σύνοδος με ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρία του Σώματος στα γραφεία της Μητρόπολης Κερύνειας στη Λευκωσία, ''καταγγέλλει τη στάση του ΓΓ των ΗΕ, ως απάδουσα προς τις αρχές τις οποίες είναι τεταγμένος να τηρεί''.

    ''Ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι εντολοδόχος δια τη διαφύλαξη της διεθνούς ειρήνης και ενότητας και θα έπρεπε να είναι θεματοφύλακας των αρχών και αποφάσεων του ΟΗΕ και των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του διεθνούς δικαίου και όχι εκβιαστικά να επιβάλλει πιεστικά χρονοδιαγράμματα προς επίλυση σοβαρών διεθνών προβλημάτων'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οπως σημειώνεται, ''για την Εκκλησία της Κύπρου απαραίτητη προϋπόθεση της ζητούμενης λύσης του κυπριακού προβλήματος, εκτός από τη μία κυριαρχία, τη μια ιθαγένεια και τη μια διεθνή εκπροσώπηση, είναι η λύση αυτή να είναι δίκαιη και λειτουργικά βιώσιμη και να προσφέρει ασφάλεια σε όλο τον κυπριακό λαό, Ελληνες, Τούρκους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους''.

    ''Η προτεινόμενη λύση με τα πολλά αρνητικά στοιχεία που περιέχει καταστρατηγεί το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας, νομιμοποιεί και μονιμοποιεί τους παράνομους εποίκους παρ' όλο ότι το διεθνές δίκαιο θεωρεί τον εποικισμό ως 'σοβαρό έγκλημα κατά της ειρήνης της ασφάλειας και της ανθρωπότητας', ακυρώνει το δικαίωμα επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και με το δικαίωμα του 'βέτο' που προβλέπεται κατά τις τρεις εξουσίες, εξισώνει το 82% του ε/κ πληθυσμού με το 18% του τ/κ, καθιστώντας τη λύση άδικη και λειτουργικά μη βιώσιμη'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η Ιερά Σύνοδος καλεί τον κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση, επαγρύπνηση, αλλά και σε ενότητα, ομοψυχία, συμπαγή σύμπνοια και αδελφοσύνη.

    ''Σ' αυτές τις κρίσιμες δραματικές ώρες που διακυβεύεται το μέλλον της πατρίδας μας, ούτε πολιτικές φιλοδοξίες χωρούν, ούτε κομματικά συμφέροντα'', σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι ''λαός και ηγεσία ενωμένοι σαν ένα σώμα με συναντίληψη και ομοψυχία, επιβάλλεται να αντιτάξουμε γρανιτένια τη γροθιά της ενότητας, χωρίς να αφήσουμε καμιά κερκόπορτα για αδελφοκτόνες διχόνοιες ανοιχτή, γιατί αυτό θα είναι όλεθρος και η καταστροφή της Κύπρου''.

    Το Σώμα τονίζει ακόμη ότι ''η αναγκαστική απαλλοτρίωση και η ανταλλαγή περιουσιών είναι ενάντια σε κάθε αρχή δικαίου''. Προσθέτει πως ''η μη αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων από τη νήσο, πρωτίστως δε των κατοχικών και η διάλυση της Εθνικής Φρουράς, δημιουργεί αίσθημα ανασφάλειας στον κυπριακό ελληνισμό και απειλεί άμεσα την επιβίωσή του''.

    Χαρακτηρίζει ''άδικες'' τις πρόνοιες για το εδαφικό στο σχέδιο Ανάν, αφού ''το 18% του πληθυσμού θα κατέχει το 55% των ακτών, που αποτελούν τον πιο πολύτιμο φυσικό πόρο της νήσου με την πόλη της Μόρφου να μην έχει διέξοδο προς τη θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή της Αμμοχώστου να είναι αποκομμένη από τον υπόλοιπο ε/κ τομέα, αφού κατά τρόπο ύποπτο και ύπουλο επεκτείνεται ο τ/κ τομέας δια στενής λωρίδας εδάφους και άπτεται των βρετανικών Βάσεων της Δεκέλειας, όπως φαίνεται στους δημοσιευόμενους χάρτες''.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [09] ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΝΑΣΤΑΣΕ ΣΤΟΥΣ ΙΣΠΑΝΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:47 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Πρόσκληση για επενδύσεις στη Ρουμανία απεύθυνε από την Ισπανία όπου βρίσκεται ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Άντριαν Ναστάσε στους Ισπανούς επενδυτές.

    Συγκεκριμένα ο κ. Ναστάσε που συμμετείχε σε οικονομικό φόρουμ στη Μαδρίτη κάλεσε τους Ισπανούς επενδυτές να επενδύσουν στη χώρα του, ιδιαίτερα στους τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, της γεωργίας, της υφαντουργίας καθώς και στον τομέα των μεταφορών.

    Ο ίδιος εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα η Ρουμανία να αποτελέσει "τον αγαπημένο προορισμό" όπως χαρακτηριστικά είπε των επενδυτών που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην Κεντρική Ευρώπη.

    [10] ΣΕ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:46 UTC+2)

    Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού υποβλήθηκαν σήμερα το πρωί (11:00) σε αιματολογικές εξετάσεις. Απουσίασαν ο Τζόρτζεβιτς που εντάχθηκε στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας και ο Καρεμπέ που είχε άδεια προκειμένου να μεταβεί στη Γαλλία απ' όπου επρόκειτο να επιστρέψει το βράδυ της ίδιας μέρας. Θεραπεία και ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν οι Νινιάδης, Αλεξανδρής, Ντρασένα και Ανατολάκης.

    Αύριο στις 15:00 ο Ολυμπιακός θα δώσει φιλικό παιχνίδι με τον Ατρόμητο στις εγκαταστάσεις του Ρέντη κεκλεισμένων των θυρών.

    [11] ΑΝΕΤΗ ΝΙΚΗ ΜΕ 75-70 ΤΗΣ ΑΕΚ ΕΠΙ ΤΗΣ ΝΗΑΡ ΗΣΤ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:43 UTC+2)

    Τη νίκη με 75-70 επί της Νηαρ Ηστ πήρε η ΑΕΚ στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής της Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα, με τη νίκη της ισοβαθμεί στη πρώτη θέση με τον ΠΑΟ και τον Μακεδονικό. Πρώτος σκόρερ των πρωταθλητών, ο Μιχάλης Κακιούζης που σημείωσε 14 πόντους.

    ΝΗΑΡ ΗΣΤ: Μπένσον 14, Λούπος 1, Πανταζόπουλος 4, Μάγλος 2, Παπανικολόπουλος 10, Νάκιτς 17, Καϊμακόγλου 9, Ξανθόπουλος 3, Γκριρ 6, Καράγκουτης 4.

    ΑΕΚ: Κακιούζης 14, Μπετς 13, Ρίλι 11, Πασχάλης 7, Αντιτς 7, Κικίλιας 6, Ταπούτος 2, Ζήσης 8, Μπλάκνεϊ 7.

    [12] ΤΗΝ 1η ΜΑΪΟΥ ΤΟΥ 2004 Η ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΕ

    Βρυξέλες, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Την 1η Μαίου του 2004 όρισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ημερομηνία της διεύρυνσης με την ένταξη επιπλέον 10 κρατών.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελών η επιλογή της εν λόγω ημερομηνίας αντανακλά το χρόνο που χρειάζεται για να επικυρωθεί η συνθήκη ένταξης μετά την υπογραφή της, πιθανόν τον Απρίλιο του 2003 στην Αθήνα.

    "Η γενική άποψη μεταξύ των 15 υπουργών Εξωτερικών ήταν ότι θα πάρει περίπου έναν χρόνο να επικυρωθεί η συνθήκη, το οποίο θα μας φέρει στην 1η Μαϊου του 2004", ανέφερε ένας διπλωμάτης.

    Οι δέκα επικρατέστερες για ένταξη χώρες -Κύπρος, Δημοκρατία της Τσεχίας, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβακία και Σλοβενία- θα έχουν τις καταληκτικές ενταξιακές συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη στις 12-13 Δεκεμβρίου.

    Και στις δέκα χώρες αναμένεται να διεξαχθεί δημοψήφισμα στη διάρκεια του 2003 σχετικά με την ένταξή τους.

    [13] ΔΕΚΑΞΙ ΠΑΙΔΙΑ ΑΦΗΣΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:33 UTC+2)

    Ο νεαρός άνδρας που κρατάει ομήρους παιδιά σε πόλη κοντά στη Βαρκελώνη άφησε ελεύθερα 16 από τα 26 ανήλικα, ανέφεραν τοπικοί αξιωματούχοι, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Τα παιδιά αυτά βρίσκονται τώρα μέσα σε μια αίθουσα του σχολείου, που είναι δίπλα σε εκείνη όπου αρχικά εκρατούντο. Ο οπλισμένος άνδρας κρατά ακόμη 10 παιδιά και την δασκάλα τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει μέχρι τώρα αστυνομικές πηγές.

    Ο απαγωγέας που κρατάει τους ομήρους από τις 17.00 ώρα Ελλάδας σε σχολείο της Χοσπιταλέτ στα περίχωρα της Βαρκελώνης, ζητά ένα εκατομμύριο ευρώ για να αφήσει ελεύθερα τα παιδιά.

    [14] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΗΣ "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ" ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Εκδήλωση - παρουσίαση του δίτομου έργου - λευκώματος της εφημερίδας "Απογευματινή" για τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919 - 1922 με τίτλο "Από την Εποποιία στην καταστροφή" και το επίτομο έργο της "Αγιοι και Αγιοι και Εθνομάρτυρες της Μικράς Ασίας και του Πόντου" θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο "Macedonia Palace" της Θεσσαλονίκης.

    Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο νεοεκλεγείς Νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και θα μιλήσουν η διευθύντρια της Υπηρεσίας του Ιστορικού και Διπλωματικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών Φωτεινή Τομαή - Κωνσταντοπούλου και ο συγγραφέας των βιβλίων, αρχισυντάκτης της "Απογευματινής" Τίτος Αθανασιάδης.

    [15] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΕΦΙΚΤΗ Η ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΤΕΙ-Θ ΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Το θέμα της σιδηροδρομική σύνδεσης του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με το κέντρο της πόλης συζήτησε ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, με τον πρόεδρο του ΤΕΙ Στέλιο Ιωαννίδη.

    Ο κ. Πασχαλίδης, που επισκέφθηκε σήμερα το ΤΕΙ, επισήμανε ότι θα συζητήσει αυτή την βδομάδα με Βρετανούς ειδικούς το θέμα της ανάπλασης της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης, με μοχλό των προαστιακό σιδηρόδρομο.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης θα προσπαθήσει να εντάξει στα προγράμματα που συζητάει ο ΟΣΕ, την σιδηροδρομική σύνδεση του ΤΕΙ με το κέντρο της πόλης.

    «Είναι ένα θέμα που δεν το θεωρούμε ουτοπία, πιστεύω πως υπάρχουν εφικτές λύσεις, τις οποίες θα επιδιώξουμε πολύ σύντομα να τις έχουμε στην πράξη για να δώσουμε τη δυνατότητα σε φοιτητές, σε καθηγητές, σε όσους επισκέπτονται το ΤΕΙ-Θ να έχουν μια ανθρώπινη μεταφορά», επισήμανε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους πρωταγωνιστές του εγχειρήματος της διεκδίκησης της ΕΧΡΟ, καθώς η έκθεση χωροθετήθηκε στο αγρόκτημα του ΤΕΙ, ενώ το Ιδρυμα θα συμμετάσχει στις ομάδες εργασίας και στα «Ανθρώπινα Δίκτυα», που είναι το θέμα της έκθεσης.

    [16] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΛΙ ΜΠΙΡΑΝΤ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Οι προτάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού και η τελική στάση της ελληνικής πλευράς είναι το αντικείμενο δίωρης συζήτησης του γνωστού Τούρκου δημοσιογράφου Αλί Μπιράντ με Ελληνες πολιτικούς, διπλωμάτες, καθηγητές και δημοσιογράφους.

    Στη συζήτηση, που θα διεξαχθεί αύριο στις 2 το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο "Σάκης Καράγιωργας" του Πάντειου Πανεπιστημίου, έχουν κληθεί να καταθέσουν την άποψή τους οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης, Στέφανος Μάνος, Γιάννης Βαληνάκης, Γιάγκος Ανδρεάδης και Βύρων Θεοδωρόπουλος.

    Πρόκειται για μία συμπαραγωγή του CNN Turk και του NETNEWS, που θα προβληθεί ζωντανά τόσο από το CNN Turk όσο και από το κεντρικό δίκτυο του CNN στην Atlanta, ενώ με το χώρο της εκδήλωσης θα συνδεθούν και τα δελτία ειδήσεων των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών.

    [17] Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ

    Βρυξέλλες, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:18 UTC+2)

    Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ρόδη Κράτσα σε συνεργασία με τον πρέσβη της Αιγύπτου στις Βρυξέλλες Σολιμάν Αουάντ, διοργάνωσε παρουσίαση και έκθεση της νέας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, που τελούσε υπό την αιγίδα του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Η έκθεση αυτή είναι η πρώτη που διοργανώθηκε στην Ευρώπη μετά τα επίσημα εγκαίνια της νέας Βιβλιοθήκης, που έγιναν τον περασμένο μήνα στην Αλεξάνδρεια, από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στα οποία παρέστη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Η διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Λεϊλά Αμπντέλ Χαντί και οι συνεργάτες της παρουσίασαν τη νέα Βιβλιοθήκη, με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική σύλληψη και την υπερσύγχρονη υποδομή, καθώς και την ιστορική βιβλιοθήκη των αρχαίων χρόνων με τη διεθνή ακτινοβολία, στην οποία κυριάρχησαν το ελληνικό πνεύμα και οι Ελληνες φιλόσοφοι.

    Η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα τόνισε ότι η αναγέννηση της ιστορικής αυτής βιβλιοθήκης αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο φιλόδοξα σχέδια του σύγχρονου κόσμου. Επιπλέον, ανήγγειλε την δημιουργία ομάδες φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Αιγύπτου Σολιμάν Αουάντ αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς και τη φιλία του αιγυπτιακού με τον ελληνικό λαό και ευχαρίστησε για την συμπαράσταση της Ελλάδας στη νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στην Μαριάννα Βαρδινογιάννη, την μόνη Ελληνίδα-μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης.

    Η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, τόνισε τη σημασία της Βιβλιοθήκης για την επικοινωνία των λαών, τη χαρακτήρισε ανοικτό παράθυρο προς την Ευρώπη, αλλά και από την Ευρώπη προς τη Μεσόγειο και την Αφρική.

    Μήνυμα στην εκδήλωση απέστειλε και η πρέσβειρα καλής θέλησης της Unesco και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Μαριάννα Βαρδινογιάννη, στο οποίο αναφέρθηκε στις τεράστιες πνευματικές και πολιτιστικές δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη βιβλιοθήκη και αναφέρθηκε στο στόχο της να συνδυάσει το μέλλον με το ιστορικό παρελθόν.

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΘΕΜΑ: "ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΜΙΑ ΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ"

    Θεσσαλονίκη, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:17 UTC+2)

    Συνέδριο με θέμα: "Αστικη Ανάπλαση, μια ολική προσέγγιση" διοργανώνουν την Τετάρτη 20 και την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης μαζί με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Βρετανικό Συμβούλιο με την υποστήριξη του Ελληνοβρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου στο ξενοδοχείο Hyatt Regency στη Θεσσαλονίκη.

    Στο Συνέδριο θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα Ντέιβιντ Μάντεν, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο Κώστας Καλδής, Head of Contemporary Society Section του Βρετανικού Συμβουλίου.

    Οι σύνεδροι θα τοποθετηθούν επί των θεμάτων: οι προοπτικές ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, η περίπτωση της περιοχής Gorbals στη Γλασκώβη, η επιχειρηματική κοινότητα ως κοινωνικός εταίρος, συγκεκριμένα παραδείγματα ανάπλασης, οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων.

    [19] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΣΗΜΙΤΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Θετικό χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, το μήνυμα της συνάντησης του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τον νικητή των τουρκικών εκλογών Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    «Αν πράγματι αυτά που λέει ο κ. Ερντογάν μπορούν να γίνουν πράξη, το βήμα θα ανοίξει, δεν θα είναι απλώς ένα βήμα πολύ αργό και στέρεο, αλλά πιστεύω θα είναι στέρεο και πολύ πιο γοργό. Νομίζω ότι δεν πρέπει να δημιουργήσουμε μεγάλες προσδοκίες, έως ότου δούμε στην πράξη τι θα γίνει, αλλά οπωσδήποτε το πρώτο μήνυμα είναι ένα θετικό μήνυμα», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    [20] ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ CYBER CHAMPION AWARD AΠΟΜΕΝΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ Κ. ΣΗΜΙΤΗ

    Ουάσινγκτον, 18 Νοεμβρίου 2002 (20:07 UTC+2)

    Το βραβείο Cyber Champion Award απένειμε στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη η Business Software Alliance (BSA) Inc., στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησής της που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον των ΗΠΑ, τιμώντας έτσι την ελληνική κυβέρνηση για τις συνεχείς προσπάθειές της στον τομέα της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας. Το βραβείο παρέλαβε εκ μέρους του πρωθυπουργού ο πρεσβευτής της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Γιώργος Σαβαϊδης.

    Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στις 24 Σεπτεμβρίου 2002, μετά από σχετική εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ψήφισε σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και εφάρμοσε την Ευρωπαϊκή Οδηγία περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Η οδηγία για τα πνευματικά δικαιώματα περιλαμβάνει μια σειρά διατάξεων που αναμένεται να εναρμονίσουν και να εκσυγχρονίσουν τη νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    «Η συγκεκριμένη βράβευση αποτελεί μία ακόμη αναγνώριση της σταθερά ανοδικής πορείας της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού προφίλ της χώρας», αναφέρει σε μήνυμά του που έστειλε στην ετήσια συνάντηση της BSA, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μια εθνική στρατηγική για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού της χώρας, στοχεύοντας στη σύγκλιση με το επίπεδο των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Στη σημερινή Ελλάδα, οι τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας αποτελούν κυρίαρχο μέσο της οικονομικής και της κοινωνικής ανάπτυξης. Η υποστήριξή τους, μέσα από την αποτελεσματική προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αποτελεί μονόδρομο».

    «Χάρη στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης προς την κατεύθυνση ενίσχυσης των μέτρων προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, ενισχύεται σημαντικά η ελληνική οικονομία και ευνοείται η τεχνολογική ανάπτυξης», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλεϊμαν πρόεδρος και γενικός διευθυντής της BSA Inc και πρόσθεσε: «Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης και όλη η ελληνική κυβέρνηση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση αποτελεσματικών προγραμμάτων ελέγχου του λογισμικού και στην υιοθέτηση δημόσιων πολιτικών που υποστηρίζουν την αποτελεσματική προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας».

    Το βραβείο BSA Cyber Champion Award υιοθετήθηκε το 1998 και απονέμεται σε κρατικούς λειτουργούς που διακρίθηκαν για τις προσπάθειές τους σε θέματα αποφασιστικής σημασίας για τη μελλοντική επιτυχία της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας.

    Στην Ελλάδα η BSA δραστηριοποιείται από το 1992 με σκοπό την πληροφόρηση και την προστασία του κοινού από την παράνομη χρήση λογισμικού, υποστηρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξη της ελληνικής αγοράς πληροφορικής, η οποία παρεμποδίζεται από την παράνομη αντιγραφή και διακίνηση προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

    [21] ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΠΑΤΑΞΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Βουκουρέστι, 18 Νοεμβρίου 2002 (19:41 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας Ελλάδας, Τουρκίας Ρουμανίας και Βουλγαρίας συναντήθηκαν σήμερα στο Βουκουρέστι και αποφάσισαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Την υποστήριξη των κυβερνήσεών τους στις υποψηφιότητες ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στο ΝΑΤΟ, εξέφρασαν οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας και της Τουρκίας, με κοινή δήλωσή τους, μετά τη λήξη των εργασιών της δεύτερης συνάντησης των ΓΕΕΘΑ.

    [22] ΑΝΑΚΑΛΕΙΤΑΙ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ

    Αθήνα, 18 Νοεμβρίου 2002 (18:55 UTC+2)

    Με σκοπό να αντιμετωπιστεί το ηθικό σφάλμα απονομής μεταλλίων σε ορισμένους πρωταγωνιστές της δικτατορίας και του πραξικοπήματος της Κύπρου, που συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο με τους χιλιάδες αγωνιστές που συμμετείχαν στον κυπριακό αγώνα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφάσισε να προωθήσει τη διαδικασία ανάκλησης του Προεδρικού Διατάγματος απονομής μεταλλίων.

    Παράλληλα, όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αναμορφώνεται το νομικό πλαίσιο απονομής των μεταλλίων, με τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος 9/25.1.2001, καθορίζοντας σαφείς προϋποθέσεις και όρους για την απονομή των μεταλλίων, ώστε να μην είναι δυνατό να περιληφθούν άτομα τα οποία αποδεδειγμένα πρωταγωνίστησαν κατά τη δικτατορία ή στο πραξικόπημα της Κύπρου.

    Μετά την αναμόρφωση του πλαισίου, το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα συγκροτήσει επιτροπή, η οποία θα καταρτίσει εκ νέου τους πίνακες με τα άτομα τα οποία δικαιούνται να τύχουν της ηθικής αυτής αμοιβής, ενώ θα διερευνηθεί η ύπαρξη ευθυνών για την κατάρτιση του αρχικού καταλόγου και θα επιβληθούν κυρώσεις.

    Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη διαδικασία αυτή θέλει να επιβεβαιώσει ότι τιμά τις χιλιάδες των πραγματικών ηρώων που συμμετείχαν στον αγώνα της Κύπρου και στους οποίους θα απονεμηθεί αυτή η ηθική αμοιβή.

    [23] ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΕΥΡΩ ΖΗΤΑΕΙ Ο ΑΠΑΓΩΓΕΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 18 Νοεμβρίου 2002 (18:52 UTC+2)

    Δραματικές ώρες ζουν οι γονείς 25 παιδιών που κρατούνται όμηροι σε σχολείο κοντά στη Βαρκελώνη της Ισπανίας από έναν άνδρα που εισέβαλε στο κτήριο στις 5:00 ώρα Ελλάδας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο άγνωστος άντρας ζητάει από τις αρχές το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ προκειμένου να αφήσει ελεύθερα τα παιδιά που είναι ηλικίας 12 χρόνων περίπου.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τυχόν τραυματίες ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της αστυνομίας και του δημάρχου της πόλης L' Hospitalet de Llobregat με τον απαγωγέα.

    Εν τω μεταξύ γύρω από το κτηριακό συγκρότημα του σχολείου έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 18 November 2002 - 19:14:01 UTC