Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-10-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ
  • [02] ΠΟΝΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΙΡΑΚ Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤO ΚΟΓΚΡΕΣΟ
  • [03] ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;
  • [04] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ
  • [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [06] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΖΗΤΑ Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ
  • [08] Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
  • [09] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [10] ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΠΑΣΙΡ
  • [11] ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ"
  • [12] ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ATHENS MARATHON
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΑΣΤΗ - ΛΙΑΝΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [14] ΡΕΠΠΑΣ: 86.500 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2003
  • [15] ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
  • [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΔHMO ΣΥΚΕΩΝ
  • [18] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ
  • [19] H ΑΘΗΝΑ 2004 ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MATSUSHITA
  • [20] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ
  • [21] ΠΑΟΥΕΛ: "ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ"

  • [01] ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ Ο ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ

    Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2002 (22:08 UTC+2)

    της Νατάσας Θωμά

    Πριν τις τουρκικές εκλογές δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει καμία προσέγγιση μεταξύ της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Την εκτίμηση αυτή έκανε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ επιβεβαίωσε παράλληλα ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, έχει καταρτίσει ένα εναλλακτικό ειρηνευτικό σχέδιο σε περίπτωση που Κληρίδης και Ντεκτάς δεν βρουν κοινό στόχο.

    «Ουσιαστική προσέγγιση Κληρίδη Ντεκτάς δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα. Μόνο καλή διάθεση από την πλευρά του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει καταγραφεί» υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Πρόσθεσε δε ότι «βεβαίως δεν συμφέρει στην ελληνική πλευρά να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο πριν της τουρκικές εκλογές γιατί είναι σίγουρο ότι θα γίνει αντικείμενο εσωτερικών αντιπαραθέσεων στην Τουρκία».

    Παράλληλα επεσήμανε τον κίνδυνο ότι, εάν το περιεχόμενο του σχεδίου του Κόφι Ανάν είναι μακριά από τις αποφάσεις του Σ.Α του ΟΗΕ και δεν μιλάει για Ομόσπονδη Δημοκρατία, η ελληνική πλευρά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

    «Από τις 3 Νοεμβρίου που είναι οι τουρκικές εκλογές και μέχρι την Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης στις 12 του ίδιου μήνα είναι σίγουρο ότι θα καταβληθούν προσπάθειες από τον ΟΗΕ για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό οι οποίες όμως δεν γεννάνε καμία αισιοδοξία» σημείωσε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε: «Η λύση που θα υπάρξει θα πρέπει να συνάδει με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Δεν μπορεί να υπάρξει για την Κύπρο λύση τύπου Βοσνίας γιατί θα εμπλέξει περισσότερο την κατάσταση».

    Στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ο κ. Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος σημειώνοντας ότι «το ισχυρό μας χαρτί είναι η ΕΕ της οποίας οι αποφάσεις της μέχρι σήμερα κινούνται στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ που μιλάνε για ενιαία φωνή στην ΕΕ, για κεντρική κυβέρνηση αρμόδια για την εφαρμογή των νόμων που θα λειτουργεί στις αποφάσεις με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο».

    Ταυτόχρονα σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Ετζεβίτ τόνισε ότι είναι σημαντικές αλλά η πράξη θα δείξει και πρόσθεσε ότι δεν αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε αυτές.

    Στο θέμα του ελληνοτουρκικού διαλόγου ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι γίνεται μία διερευνητική προσπάθεια και από τις δύο πλευρές στην οποία όμως δεν καταγράφονται αιτήματα ή θέματα. «Γίνεται μία συνεχής αναγνωριστική προσπάθεια για να δούμε πως και αν μπορούμε να πάμε σε έναν ουσιαστικό διάλογο με συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε αρχές και πάνω σε συγκεκριμένα θέματα στα οποία διαφωνούμε», τόνισε.

    Σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σε ενδεχόμενη επίθεση στο Ιράκ ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «δεν έχουν υπάρξει αιτήματα για παροχή ελληνικών διευκολύνσεων σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ». Επανέλαβε δε ότι η θέση της Ελλάδας αλλά και της ΕΕ «είναι εξάντληση όλων των διπλωματικών λύσεων και η όποια κίνηση γίνει να είναι με την απόλυτη νομιμότητα του ΟΗΕ».

    «Υπάρχουν πολλά σενάρια όμως γνώμονας θα είναι τα ελληνικά συμφέροντα και το διεθνές δίκαιο» τόνισε ο ΥΠΕΞ ενώ διευκρίνισε ότι «υπεύθυνη πάντως θέση μπορούμε να έχουμε μόνο όταν ολοκληρώσουν οι επόπτες του ΟΗΕ το έργο τους.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε πάντως ότι σε περίπτωση επίθεσης στο Ιράκ οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν θα είναι ευρύτερες και θα έχουν αντίκτυπο και στο Μεσανοτολικό, ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αναλάβει και να παίξει σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά τις σχέσεις της με τις αραβικές χώρες με τις οποίες πρέπει να διατηρήσουμε τις καλές μας σχέσεις.

    [02] ΠΟΝΤΟΥΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΙΡΑΚ Ο ΜΠΟΥΣ ΣΤO ΚΟΓΚΡΕΣΟ

    Ουάσιγκτον, 3 Οκτωβρίου 2002 (08:12 UTC+2)

    Την υποστήριξη ηγετών της Βουλής των Αντιπροσώπων εξασφάλισε ο πρόεδρος Μπους, εξέλιξη που δρομολογεί νέα δεδομένα στο ενδεχόμενο ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράκ.

    Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι, όσο και οι Δημοκρατικοί ηγέτες στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα, εκδήλωσαν την υποστήριξη τους, σε νομοσχέδιο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπους να αναλάβει στρατιωτική δράση, εάν δεν προηγηθεί πλήρη συμμόρφωση της Βαγδάτης, με όλα τα αιτήματα των επιθεωρητών όπλων.

    [03] ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;

    Αγκυρα, 3 Οκτωβρίου 2002 (11:58 UTC+2)

    Με την απειλή ενός νέου είδους τρομοκρατίας, που δεν έχει σχέση αυτή τη φορά ούτε με τους αυτονομιστές του ΡΚΚ, αλλά ούτε και με τη Χεζμπολάχ, βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της λεγόμενης περιοχής OHAL στη νοτιοανατολική Τουρκία, δηλαδή της περιοχής όπου εφαρμόζεται το Καθεστώς Εκτακτης Ανάγκης. Αιτία είναι το σύστημα φύλαξης χωριών που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αντιμετώπισης των Κούρδων αυτονομιστών, που τώρα πλέον φαίνεται ότι δημιουργεί νέα προβλήματα στην περιοχή.

    Το τουρκικό κοινοβούλιο αποφάσισε τον Ιούνιο να άρει το Καθεστώς Εκτάκτων Αναγκών στις περιοχές Χακαρι και Τούντσελι και να παρατείνει "για τελευταία φορά" κατά τέσσερις μήνες την εφαρμογή του στις επαρχίες Ντιγιαρμπακίρ και Σιρνάκ, μιας και γειτνιάζουν με τη Συρία και το Ιράκ και εξακολουθούν να θεωρούνται σημεία μετακίνησης τρομοκρατών απο τις χώρες αυτές.

    Πριν το 1987, οι επιχειρήσεις κατά του ΡΚΚ διεξάγονταν με βάση τον στρατιωτικό νόμο, ενώ το καθεστώς OHAL είχε αρχικά επιβληθεί σε 13 επαρχίες. Σταδιακά όμως από το 1987 και μετά άρχισε η άρση του σε διάφορες περιοχές, καθώς υποχωρούσαν οι συγκρούσεις με τους Κούρδους. Η απόφαση του κοινοβουλίου σήμαινε την αρχή του τέλος της "τρομοκρατίας" από τις οργανώσεις του ΡΚΚ, και οι κάτοικοι της περιοχής περίμεναν ότι θα ξεκινούσαν οι μεταρρυθμίσεις και οι βιομηχανικές επενδύσεις. Αντί για αυτό όμως βιώνουν την εμφάνιση ενός νέου τύπου τρομοκρατίας, με δολοφονίες και εκμετάλλευση των περιουσιών τους. Οι ενώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλουν ότι το φαινόμενο αποτελεί νέα μέθοδο για την παρεμπόδιση εφαρμογής του σχεδίου "Επιστροφή στο Χωριό".

    Τον Ιούλιο τρεις κάτοικοι του χωριού Νουρεντίν ξυλοκοπήθηξαν και στη συνέχεια δολοφονήθηκαν από τους φύλακες. Σύμφωνα με ισχυρισμούς, οι οικογένειες που αρνούνται να παίξουν το ρόλο του φύλακα αναγκάζονται σε φυγή, ενώ η γη και η περιουσία τους αποτελεί τη "λεία" των δραστών. Οσοι από τους ιδιοκτήτες αποφάσιζαν να επιστρέψουν στις εστίες τους, με βάση το σχέδιο "Επιστροφή στο χωριό" έπεφταν θύματα των φυλάκων. Εκτιμάται ότι στην περιοχή της νοτιοανατολικής Τουρκίας δρουν περίπου 70.000 φύλακες, οι οποίοι είναι οπλισμένοι και διαθέτουν εξουσία.

    Το τελευταίο τέτοιο περιστατικό σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στο χωριό Ουγκράκ του Ντιγιαρμπακίρ, όπου σκοτώθηκαν τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ένα 8χρονο κοριτσάκι, ενώ άλλοι πέντε τραυματίστηκαν από τα πυρά των φυλάκων. Τα θύματα ήταν μέλη της οικογένειας Τεκίν που επέστρεψε στο χωριό πρόσφατα. Οι φύλακες χρησιμοποιούσαν τη γη τους για περισσότερο από οχτώ χρόνια και είχαν εγκατασταθεί στο σπίτι τους.

    Η ΕΕ θεωρεί ότι η αποκατάσταση της ειρήνης στην περιοχή αποτελεί σημαντικό βήμα στις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει τον κατάλογο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης.

    Το οικονομικό κόστος από την τρομοκρατία στην περιοχή για περισσότερο από 15 χρόνια έχει βλάψει σοβαρά την Τουρκία, εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι το ετήσιο κόστος για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανέρχεται σε 130 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό με το οποίο η χώρα θα μπορούσε να είχε κατασκευάσει τέσσερα γιγαντιαία σχέδια υποδομής παρόμοια με αυτά του Σχεδίου GAP της Ανατολίας ή να είχε αποπληρώσει το εξωτερικό της χρέος.

    [04] ΕΡΩΤΗΣΗ ΞΗΡΟΤΥΡΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΤΕΛ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Ερώτηση σχετικά με το πρόβλημα που δημιουργείται στη μεταφορά μαθητών σε σχολεία, εξαιτίας των ανεξόφλητων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιοκτήτες των λεωφορείων, κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η βουλευτής του ΣΥΝ, Ασημίνα Ξηροτύρη.

    "Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, οι οφειλές της τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τους οδηγούς των ΚΤΕΛ είναι υψηλές, με συνέπεια οι ιδιοκτήτες και η Ομοσπονδία των λεωφορειούχων να προειδοποιούν το υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα πραγματοποιήσουν δρομολόγια για φέτος, αν δεν εξοφληθεί τουλάχιστον ένα μέρος των οφειλόμενων ποσών από προηγούμενες χρονιές", τονίζει η κ. Ξηροτύρη και συμπληρώνει: "Το οικονομικό πρόβλημα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας είναι εντονότερο στην Κεντρική Μακεδονία, την Κεντρική Ελλάδα και την Αττική. Μόνο στο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, η Νομαρχία χρωστάει 734.000 ευρώ κι άλλα τόσα στα τουριστικά γραφεία, απ' όπου επίσης μισθώνει λεωφορεία".

    Μάλιστα, όπως τονίζει η βουλευτής του ΣΥΝ, οι ιδιοκτήτες των ΚΤΕΛ στο Νομό Χαλκιδικής απειλούν ότι εάν δεν πληρωθεί τουλάχιστον το μισό της οφειλής δεν πρόκειται φέτος να συνεχίσουν να μεταφέρουν τους μαθητές. Διαφορετικά ζητούν από τους μαθητές να καταβάλουν το μισό του αντιτίμου του εισιτηρίου. Εξαιτίας αυτών των εξελίξεων τα σχολεία δεν λειτούργησαν σήμερα στον Πολύγυρο, αφού δεν προσήλθαν στα σχολεία οι μαθητές, ενώ σε άλλες περιοχές της Χαλκιδικής τις μεταφορές πραγματοποίησαν οι Δήμοι με πρόχειρα μέσα.

    Η κ. Ξηροτύρη ζητά να μάθει από τους αρμόδιους υπουργούς αν προτίθενται να εξοφλήσουν τις οφειλές του Δημοσίου προς τους λεωφορειούχους με έκτακτη επιχορήγηση, ώστε να δοθεί άμεση λύση για την μετακίνηση των μαθητών. Επίσης ρωτά αν θα αντιμετωπιστεί σε μόνιμη βάση το οικονομικό αυτό πρόβλημα με την πρόβλεψη επαρκούς ειδικού κονδυλίου στον κρατικό προϋπολογισμό.

    [05] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας καταλόγισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    "Για μια φορά ακόμα καλούμε την κυβέρνηση επιτέλους να αναλάβει την ευθύνη της. Για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας που με τόσες θυσίες κατακτήσαμε και εμπεδώσαμε, το Σύνταγμα επιβάλει συνεχή και δυναμική παρουσία του κάθε Ελληνα πολίτη, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικίνδυνη ανευθυνότητα γιατί "άνοιξε διάλογο με τους τρομοκράτες"

    Πρόσθεσε, δε, ότι η τρομοκρατία αποτελεί διαστροφή κάθε πολιτικής αντίληψης και δεν μπορεί να βρίσκει συνομιλητές στην δημοκρατική πολιτεία.

    Πρέπει να απομονώσουμε οριστικά όλους όσοι επικαλούμενοι τη Δημοκρατία υπογείως προσπαθούν να την υπονομεύσουν, σημείωσε και πρόσθεσε ότι το δημοκρατικό φρόνημα των Ελλήνων πολιτών και ο σεβασμός στη μνήμη των θυμάτων μας επιβάλει να είμαστε αυστηρά προσηλωμένοι στην προσπάθεια για την πλήρη εξάρθρωση της τρομοκρατίας από τον τόπο μας

    [06] ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΖΗΤΑ Ο ΧΡ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:55 UTC+2)

    Την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών σε διάφορους τομείς για την τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Χρήστος Παπουτσής, συμμετείχε σήμερα σε Ημερίδα-Συζήτηση, την οποία διοργάνωσαν Τουριστικοί Φορείς και Επαγγελματικές Οργανώσεις από το χώρο του Τουρισμού.

    Κατά την ομιλία του, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι, παρ' όλο που η Αθήνα είναι μία πόλη με μεγάλη ιστορία και πολιτισμό, εντούτοις είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι δεν αποτελεί τόπο προορισμού για τους επισκέπτες, παρά μόνο τόπο μετάβασης σε άλλα, πιο ανεπτυγμένα τουριστικά μέρη της Ελλάδας.

    Για το σκοπό αυτό πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες σε διάφορους τομείς, και να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο διεθνές μάρκετινγκ της πόλης, και όχι στη διεθνή προβολή του προσώπου του Δημάρχου, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, επισήμανε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, επισημαίνοντας παράλληλα πως χρειάζεται φαντασία.

    Στο σημείο αυτό ο κ.Παπουτσής επανέλαβε την πρότασή του για την κατασκευή πίστας Formula 1 στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά και την ίδρυση ενός Οργανισμού Τουρισμού και Προβολής της Αθήνας, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των επαγγελματικών οργανώσεων των σχετικών με τον Τουρισμό, ο κ. Παπουτσής επανέλαβε τη δέσμευσή του για το πάγωμα των δημοτικών τελών για μία τετραετία, αλλά και για τον έλεγχο των οικονομικών του Δήμου κατά την τελευταία πενταετία.

    Δεσμεύτηκε επίσης για την ενεργό συμμετοχή του Δήμου στην προσπάθεια για την πάταξη του παραεμπορίου, που πλήττει ολόκληρο τον εμπορικό κόσμο της Αθήνας και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα πρότεινε την κατάλληλη διαμόρφωση ενός υπαίθριου χώρου, μίας υπαίθριας αγοράς για τους πλανόδιους εμπόρους, όπως ακριβώς γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Πρόσθεσε δε ότι τα τέλη παρεπιδημούντων θα διοχετεύονται σε μικρές τουριστικές υποδομές.

    [07] ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΜΠΑΡΓΟΥΤΙ

    Ιερουσαλήμ, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα συνεχίστηκε για τρίτη μέρα η δίκη του Μαρουάν Μπαργούτι, ο οποίος κατηγορείται από το Ισραήλ για τις δολοφονίες 26 Ισραηλινών.

    Συγγενείς των θυμάτων και Παλαιστίνιοι θεατές συνεπλάκησαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, την ώρα που προσήχθη ο Μπαργούτι και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας, που τους έβαλε σε ξεχωριστά δωμάτια, μετέδωσε το Ρόιτερς.

    Οι συνήγοροι του Μπαργούτι δήλωσαν ότι θα παραιτηθούν, κατηγορώντας τις ισραηλινές αρχές ασφαλείας ότι ξυλοκόπησαν τον ηγέτη της Φατάχ στη Δυτική Όχθη. Οι ίδιοι δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει το δικαίωμα να δικάσει τον πελάτη τους.

    «Θα νικήσουμε αυτούς που θέλουν την κατάληψη των εδαφών μας» φώναξε ο Μπαργκούτι, καθώς οι άνδρες ασφαλείας τον απομάκρυναν από την αίθουσα του δικαστηρίου.

    [08] Ο Γ. ΔΗΜΑΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:41 UTC+2)

    «Μεγάλη προσπάθεια του δήμου της Αθήνας και όλων των φορέων της πόλης πρέπει να καταβληθεί, για την βελτίωση των επαγγελματικών και εμπορικών δραστηριοτήτων στην πρωτεύουσα, για την διευκόλυνση των εμπόρων και επαγγελματιών στην δουλειά τους και για την μελετημένη και συντονισμένη προβολή της πόλης στην Ευρώπη και διεθνώς, με στόχο την τόνωση του τουριστικού ρεύματος προς την Αθήνα και την προσέλκυση ειδικού τουρισμού». Αυτό τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Γιάννης Δημαράς, μιλώντας σήμερα, στην ημερίδα-συζήτηση που οργανώθηκε στο ΕΒΕΑ με θέμα την "Τουριστική ανάπτυξη στην Αθήνα".

    Ο κ. Δημαράς έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη απόδοσης στον Δήμο αρμοδιοτήτων και πόρων, ώστε οι παραπάνω επιδιώξεις να μη μείνουν στα λόγια, αλλά να βρουν πεδίο υλοποίησης.

    Δεσμεύθηκε, επίσης, ότι ο συνδυασμός "ΑΘΗΝΑ η πόλη μας" θα αγωνισθεί, στο πλαίσιο της νέας δημοτικής αρχής, για να έχει ο δήμος τη δύναμη, τους πόρους και τις αρμοδιότητες, ώστε να ηγηθεί της κρίσιμης αυτής, για το εμπόριο και τον τουρισμό της πόλης, προσπάθειας. Τάχθηκε δε υπέρ της δημιουργίας ειδικού οργανισμού εμπορίου και τουρισμού στον δήμο.

    [09] ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Για τη λειτουργία ενός αποτελεσματικού φορέα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της πρωτεύουσας δεσμεύτηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας, αν και διαφοροποιήθηκαν σε ό,τι αφορά στον τρόπο υλοποίησής του.

    Ο Γιάννης Δημαράς, ο Φώτης Κουβέλης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Χρήστος Παπουτσής, και ο Σπύρος Χαλβατζής μετείχαν σήμερα σε ημερίδα που διοργάνωσαν 12 επαγγελματικοί φορείς που εμπλέκονται με τον τουρισμό.

    Οι υποψήφιοι δήμαρχοι της Αθήνας δεσμεύτηκαν για τη λειτουργία ενός φορέα τουριστικής ανάπτυξης και προβολής της πρωτεύουσας- αν και με διαφορετικό πλάνο ο καθένας- μέσω του οποίου θα υπάρξουν λύσεις σε επιμέρους προβλήματα του τουριστικού τομέα και θα δρομολογηθεί η τουριστική προβολή της πρωτεύουσας.

    Πάντως, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις στις τοποθετήσεις των υποψηφίων δημάρχων, όλοι συμφώνησαν στη σημασία της τουριστικής ανάπτυξης.

    [10] ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΥΡΙΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΜΠΑΣΙΡ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Σε αρθροσκόπηση θα υποβληθεί αύριο ο Σαλαχεντίν Μπασίρ. Την εγχείρηση θα την κάνει ο γιατρός του Αρη, κ. Πανταζής. Ο Μαροκινός επιθετικός που υπέστη ρήξη έσω μηνίσκου μετά την εγχείρηση θα μείνει εκτός γηπέδων για τουλάχιστον 20 ημέρες. Ωστόσο το ιατρικό τιμ της ομάδας αναφέρει ότι θα προλάβει το παιχνίδι με τον ΠΑΟ.

    Από την άλλη η ομάδα του Γιώργου Φοιρού θα επιδιώξει να πάρει ένα σκορ ασφαλείας, ώστε να πάρει από το πρώτο παιχνίδι το εισιτήριο της πρόκρισης για τους «16» του κυπέλλου Ελλάδας. Αύριο η ομάδα θα προπονηθεί δύο φορές στις εγκαταστάσεις του Νέου Ρυσίου και στη συνέχεια ο Γιώργος Φοιρός θα ανακοινώσει την αποστολή που θα ταξιδέψει στην Πάτρα. Ο προπονητής των κιτρίνων έχει ήδη συστήσει στους παίκτες του προσοχή και σοβαρότητα, γιατί όποια λάθη γίνονται, αυτά γίνονται με μικρές ομάδες.

    Οι κίτρινοι κατάφεραν να παραχωρήσουν στην εταιρία Global Sport Net τα ευρωπαϊκά τους παιχνίδια για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ διαπραγματεύονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων.

    [11] ΤΕΛΕΤΗ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΒΟΛΕΪ"

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11.00, θα πραγματοποιηθεί η τελετή θεμελίωσης του «Σπιτιού του βόλεϊ» και του κλειστού σταδίου στίβου, στην Παιανία, στη θέση «Κόντρες Βάρεζι». Στην τελετή θα παραβρεθούν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Νίκος Έξαρχος, ο δήμαρχος Παιανίας Δημήτρης Δάβαρης, εκπρόσωποι της ΓΓΑ, μέλη του ΔΣ της ΕΟΠΕ, αθλήτριες της Εθνικής ομάδας βόλεϊ, αθλητές και αθλήτριες μπιτς βόλεϊ και σωματείων, καθώς επίσης παράγοντες του αθλήματος και παλαίμαχοι αθλητές.

    [12] ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΧΡΟΝΙΕΣ ΘΑ ΕΧΕΙ Ο ATHENS MARATHON

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:25 UTC+2)

    Μεγάλες διαφορές σε σχέση με προηγούμενες χρονιές θα έχει ο φετινός Athens Classic Marathon που θα διεξαχθεί την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Όπως λέει ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Βαγγέλης Παπαποστόλου « έχουμε προγραμματισθεί μια σειρά ριζοσπαστικών αλλαγών στον αγώνα. Στόχος του ΣΕΓΑΣ είναι η αναβάθμιση του ελληνικού μαραθωνίου ώστε να αποκτήσει πιο σύγχρονη μορφή και να εναρμονιστεί με τα διεθνώς κρατούντα. Αυτό θα γίνει με την πλήρη και απόλυτη εφαρμογή των πρόσφατων οδηγιών της IAAF. Δεν είναι δυνατό βέβαια να ακόμα να συναγωνοστούμε έναν μαραθώνιο όμοιο σε μέγεθος με αυτό της Ν. Υόρκης η του Λονδίνου, αλλά ασφαλώς μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την εικόνα του ιστορικού μαραθωνίου της Αθήνας με την αυθεντική και μοναδική διαδρομή».

    Ο Athens Classic Marathon εκτός του ότι περιβάλλεται με το ενδιαφέρον της IAAF μπήκε από φέτος και στον διεθνή οργανισμό AIMS για να υπάρξει από τη μία διεθνής προβολή και από την άλλη πιστοποίηση των αποτελεσμάτων του αγώνα. Αυτό παράλληλα με τις γενικότερες αλλαγές που πραγματοποιεί ο ΣΕΓΑΣ θα δώσουν μεγαλύτερη αξιοπιστία και κύρος στον αγώνα.

    Ο χώρος που στεγάζει τον μαραθώνιο είναι αυστηρά συνδεδεμένος με την ιστορικότητα του αγώνα που έχει αφετηρία τον ιστορικό δήμο του Μαραθώνα. Το μεγάλο πλεονέκτημα στον συγκεκριμένο χώρο είναι η ύπαρξη του σταδίου του Μαραθώνα. Από φέτος λοιπόν όλοι οι αθλητές θα αποβιβαστούν εντός του γηπέδου. Εκεί θα γίνεται το ζέσταμα και η προετοιμασία των αθλητών για τον αγώνα.

    Θα υπάρχουν βέβαια εντός του γηπέδου αρκετές βοηθητικές εγκαταστάσεις και αρκετοί στεγασμένοι χώροι. Για κάθε κατηγορία δρομέων, επίσης θα δημιουργηθεί ειδικο σταντ ( τέντα) για την παροχή πληροφοριών κλπ.

    Θα υπάρξουν αλλαγές και στον τομέα του πάρκινγκ. Απαιτείται μεγάλος χώρος που να μπορεί να φιλοξενεί τα λεωφορεία, τα αυτοκίνητα της οργανωτικής επιτροπής, τα ασθενοφόρα, τα αυτοκίνητα της τροχαίας κλπ. Ο χώρος αυτός δεν πρέπει να είναι μέσα στη διαδρομή του αγώνα, αλλά σε άλλο δρόμο.

    Στόχος είναι να υπάρχουν μέσα στην διαδρομή μόνο το αυτοκίνητο με το χρονόμετρο, τους κριτές και το τηλεοπτικό συνεργείο. Το «Αθήνα 2004» και το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν ήδη προχωρήσει τα έργα που αλλάζουν την εικόνα της αφετηρίας και έχουν εγκατασταθεί οι εργολαβίες για την διαπλάτυνση της Λεωφόρου Μαραθώνος.

    Τα λεωφορεία με τα προσωπικά είδη των αθλητών θα αναχωρήσουν πριν από την εκκίνηση και στη συνέχεια θα τα μεταφέρουν στο Παναθηναικό Στάδιο.

    Στον χώρο της εκκίνησης θα κατασκευαστεί μια «αψίδα» απ όπου θα πρέπει να περάσουν όλοι οι αθλητές που μετέχουν στον αγώνα. Τα «τσιπς» που έχουν πάνω τους θα ενεργοποιήσουν το σύστημα χρονομέτρησης και έτσι πιστοποιείται ότι ο δρομέας «ξεκίνησε κανονικά». Στα πρώτα 200 μέτρα της διαδρομής θα υπάρχουν και στις δύο πλευρές του δρόμου κιγκλιδώματα για την προστασία των δρομέων και την καλύτερη φύλαξη του αγώνα. Η εικόνα όπου ο καθένας όποτε ήθελε μπορούσε να ξεκινήσει , η να μπεί μέσα στη διαδρομή, η να διασχίζει το χώρο τέλεσης του αγώνα, ανήκει στο παρελθόν.

    Επειδή η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός» οι αλλαγές στην εκκίνηση του αγώνα θα σηματοδοτήσουν μια διαφορετική εικόνα στον Athens Classic Marathon. Αλλά δεν είναι βέβαια οι μοναδικές αλλαγές στον αγώνα

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΕΒΑΣΤΗ - ΛΙΑΝΗ ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:19 UTC+2)

    Τα προβλήματα του στίβου από την έλλειψη αγωνιστικών χώρων στη Θεσσαλονίκη θα συζητηθούν στην αυριανή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Βασίλη Σεβαστή και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Λιάνη. Οι δύο πλευρές θα επιθεωρήσουν αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης για να εξετάσουν την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο του Καυτατζογλείου Σταδίου και τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των έργων των περιφερειακών σταδίων, που δεν είναι ακόμα έτοιμα να υποδεχθούν τους εκατοντάδες αθλητές των σωματείων της πόλης για προπονήσεις.

    Σε ευρεία σύσκεψη που θα γίνει αύριο το βράδυ με τη συμμετοχή εκπροσώπων του ΣΕΓΑΣ, εκπροσώπων των σωματείων, προπονητών, αθλητών κλπ. θα γίνει παράλληλα και η καταγραφή όλων των προβλημάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς και ανταλλαγή απόψεων.

    [14] ΡΕΠΠΑΣ: 86.500 ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2003

    Αθήνα, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:14 UTC+2)

    Τα μέτρα για την απασχόληση που ανακοίνωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, εξειδίκευσε ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Ρέππας.

    Οπως επισήμανε, μέχρι το τέλος του 2003 θα δημιουργηθούν 86.500 θέσεις ή ευκαιρίες απασχόλησης για ανέργους, ενώ πρόσθεσε ότι η δέσμευση για τη δημιουργία 300.000 θέσεων εργασίας και άλλων τόσων ευκαιριών κατάρτισης και επανακατάρτισης ανέργων θα υλοποιηθεί μέσα στην τρέχουσα τετραετία κυβερνητικής θητείας. Τόνισε, δε, ότι η χώρα θα προσεγγίσει τον κοινοτικό μέσο όρο απασχόλησης πριν από το τέλος της θητείας της κυβέρνησης

    Ο κ. Ρέππας δήλωσε ότι το ποσοστό ανεργίας στο δεύτερο τρίμηνο του 2002 έπεσε στο 9,6%. "Εχουμε για πρώτη φορά από το 1997 ποσοστό ανεργίας που κινείται με μονοψήφιο αριθμό. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε φίλοι της στατιστικής δεν είμαστε δούλοι της στατιστικής", σημείωσε.

    Πρόσθεσε, δε, ότι η ανεργία περιορίζεται στους άνδρες στο 6,2%, ποσοστό χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ αλλά στις γυναίκες φτάνει στο 14%, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει αισθητά ο μέσος δείκτης. Η ανεργία στους νέους φτάνει στο 18,7% παρουσιάζοντας μια μικρή μείωση, ενώ επίσης μειώνεται στο 4,7% ο αριθμός των μακροχρονίως ανέργων. Σημαντικό θεωρείται το στοιχείο ότι το 18,3% των ανέργων που δέχθηκαν πρόσφατα κάποια πρόταση εργασίας αρνήθηκαν την προσφορά, ενώ επίσης η μερική απασχόληση καταμετράται πλέον στο 4,5% από 4,1% μέσα στο 2001. Μέσα στο 2002 η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,8% και η μισθωτής απασχόλησης κατά 1,9%.

    Ο κ. Ρέππας εξήγγειλε επίσης την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 7,7% από την 1η Ιανουαρίου του 2003.

    Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκε στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο το ενδεχόμενο θεσμοθέτησης της μερικής απασχόλησης στο δημόσιο τομέα. Ο κ. Ρέππας άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο αλλά μόνο μετά από συζήτηση και συναίνεση των κοινωνικών εταίρων και μόνο σχετικά με τον τομέα κοινωνικής εργασίας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. "Το ενδεχόμενο μερικής απασχόλησης στο δημόσιο δεν μας απασχολεί τώρα", είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι θα μελετηθεί στα πλαίσια του εθνικού φόρουμ απασχόλησης όπου θα κληθούν να εκφράσουν τις απόψεις τους οι εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα.

    Ανοιχτό επίσης αφήνεται το θέμα των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις και θα εξεταστεί μόνο αν τεθεί από τους κοινωνικούς εταίρους και βρεθεί πλαίσιο συμφωνίας και συναίνεσης.

    Ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι πλευρές του νόμου Γιαννίτση (μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση κόστους υπερωριών, κλπ) δεν έφεραν αποτελέσματα στην αύξηση της απασχόλησης, αλλά υπογράμμισε ότι και τα θέματα αυτά θα προωθηθούν μόνο ως αποτέλεσμα διαλόγου και ευρύτερων συναινέσεων.

    [15] ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΟΧΗΜΑΤΩΝ Ο Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:13 UTC+2)

    Τις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων, στη Βιομηχανική Περιοχή Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε το πρωί, ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης ο οποίος συναντήθηκε με τη διοίκηση της επιχείρησης αλλά και εργαζόμενους και ενημερώθηκε για τη λειτουργία της εταιρείας.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Ψωμιάδης επισήμανε ότι μόνο θετικά συμπεράσματα προκύπτουν από την επίσκεψή του και εκτίμησε ότι πνέει ένας νέος άνεμος αισιοδοξίας. Ωστόσο τόνισε πως αυτό δεν αρκεί και κάλεσε την πολιτεία με ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον να σκύψει και να βοηθήσει τη μεγάλη αυτή βιομηχανία.

    [16] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΟ ΣΤΟΝ Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Εισηγητική πρόταση προς τον Υπουργό Πολιτισμού, Ευάγγελο Βενιζέλο για τον

    εκσυγχρονισμό και την οικομική εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου έστειλε σήμερα

    η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αυτή αναφέρει τα εξής:

    1. ΕΠΟ-UEFA-ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ:

    ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΟΜΑΔΩΝ

    Η UEFA με την άμεση συμβολή των Ευρωπαϊκών εθνικών ομοσπονδιών αλλά και με την παράλληλα υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει χαράξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και συγκεκριμένα για, την εξασφάλιση της συνοχής του αθλήματος σε όλες του τις βαθμίδες, για την διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του σαν προϊόν παραγωγικής διαδικασίας, την διασφάλιση όρων οικονομικής, λογιστικής και διαχειριστικής διαφάνειας σε όλες τις διοργανώσειςεγχώριες και ευρωπαϊκέςτων ομάδων και για τη ανάπτυξη υποδομών εκπαίδευσης και άθλησης των ποδοσφαιριστών σε κάθε χώρα σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις και δεδομένα.

    Για τη υλοποίηση του φιλόδοξου αυτού σχεδίου, που αποτελεί το νέο Σχέδιο Μάρσαλ για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και το οποίο θα υλοποιηθεί αποκλειστικά μέσα από την διαχειριστική και εκτελεστική εποπτεία των εθνικών ομοσπονδιών, έχουν συνταχθεί συγκεκριμένα κριτήρια αναβάθμισης και οικονομικής διαφάνειας του ποδοσφαίρου και τα οποία θα τεθούν σε πλήρη εφαρμογή από την περίοδο 2004-2005 για όλες της ομάδες που συμμετάσχουν στο εθνικό πρωτάθλημα. Ομάδες που δεν θα πληρούν τα θεσμοθετημένα κριτήρια δεν θα λαμβάνουν άδεια συμμετοχής των στα εθνικά και κατά προέκταση στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ η Ε.Π.Ο. έχει ήδη καταστεί μέσα από τη διαδικασία αυτή ο φορέας ανάπτυξης και υλοποίησης του προγράμματος με την επίσημη ιδιότητα του Εκδότη των Αδειών για την Ελλάδα.

    Σε γενικές γραμμές τα κριτήρια που τίθενται ανήκουν σε πέντε διακριτές κατηγορίες:

    Α. Αθλητικά Κριτήρια

    Β. Κριτήρια Υποδομής

    Γ. Κριτήρια Προσωπικού και Διοίκησης

    Δ. Νομικά Κριτήρια

    Ε. Χρηματοοικονομικά Κριτήρια

    Η αυστηρότητα, ο ορθολογισμός και τα χρονοδιαγράμματα τήρησης των κριτηρίων που έχουν τεθεί θα αποτελέσουν συνιστώσες προόδου και οικονομικής αναδιάταξης του ποδοσφαίρου στη χώρα μας.

    Η αναλυτική περιγραφή των ανωτέρω κατηγοριών κριτηρίων εμφανίζεται λεπτομερώς στο ειδικό εγχειρίδιο που σας έχουμε διαβιβάσει με τίτλο "ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ ΑΔΕΙΩΝ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ UEFA v.1.0/ΕΠΟ ΙΟΥΝΙΟΣ 2002".

    2. ΠΟΛΙΤΕΙΑ-ΝΕΟΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ

    α. Θέματα Βίας

    β. Επαγγελματικό Ποδόσφαιρο

    γ. Πολύ-ιδιοκτησία

    δ. Doping

    Το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή βρίσκεται σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά σε θέματα βίας, αναβάθμισης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, το φαινόμενο της πολύ-ιδιοκτησίας και της Αθλητικής δικαιοσύνης και του Doping.

    Η πλειοψηφία των διατάξεων του για τα συγκεκριμένα θέματα παρεμβαίνει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υφίστανται περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης.

    Ως θετικές κρίνονται οι διατάξεις για την πολύ-ιδιοκτησία, το doping, την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, τον Αθλητικό Εισαγγελέα, την δυνατότητα του Προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων να παρεμβαίνει σε εκδιδόμενες αποφάσεις και την οργανωμένη αντιμετώπιση των Συνδέσμων Οπαδών.

    Διατάξεις που απαιτούν εισέτι να βελτιωθούν (με παράλληλη χρήση των διατάξεων της UEFA για την Αδειοδότηση των Ομάδων) είναι όσες αναφέρονται στην ίδρυση και λειτουργία των Α.Α.Ε.

    Ενδεικτικά αναφέρεται η ανάγκη να ευθυγραμμιστούν οι διατάξεις για την οργάνωση και λειτουργία των Α.Α.Ε. με τις αντίστοιχες (και "σκληρότερες" ) του συστήματος Αδειοδότησης των Ομάδων της UEFA, και η εφαρμογή των οποίων καθίσταται υποχρεωτική για όλες τις Α.Α.Ε. στο ποδόσφαιρο, τόσο στα εθνικά πρωταθλήματα όσο και στις διεθνείς διοργανώσεις.

    Συνεπώς, με αφορμή την εφαρμογή των κριτηρίων της UEFA και σε ενίσχυση των ανωτέρω διατάξεων του Νόμου, η Ε.Π.Ο. δύναται με τις σχετικές αποφάσεις της Γενικής της Συνέλευσης να θεσπίζει επιπλέον περιοριστικά μέτρα που θα στοχεύουν στη εξασφάλιση συνθηκών διαφάνειας και υγιούς οικονομικής διαχείρισης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

    Βασικό ζητούμενο των όποιων βελτιώσεων πρέπει να αποτελεί η σύνδεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου με την παραγωγική διαδικασία, την αγορά και τους κανόνες της.

    3. ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    α. Επέκταση της Οικονομικής και της Εμπορικής βάσης του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου

    Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα αντιμετωπίζει σήμερα τεράστιο και κρίσιμο πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης. Το ποδόσφαιρο σαν κύριο προϊόν αθλητικής δραστηριότητας στη χώρα μας, σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο μαζικό άθλημα, οδηγείται σε επικίνδυνα οικονομικά αδιέξοδα, ιδιαίτερα μετά την κατάρρευση της αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων.

    Οι άμεσες συνέπειες που θα προκύψουν από ένα σενάριο ολικής κατάρρευσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι:

    Α. Η συρρίκνωση της παραγωγικής του βάσης σαν ποσοστό οικονομικής δραστηριότητας στο συνολικό ΑΕΠ της χώρας

    Β.Η απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων εργασίας

    Γ. Η απώλεια κοινωνικής συνοχής από ένα βασικό πρωταγωνιστή και εκπρόσωπο του ελληνικού αθλητισμού

    Συνεπώς αποτελεί χρέος όλων των αρμόδιων φορέων αποτελεί η εξεύρεση κοινής και αποδεκτής πλατφόρμας αναδιάταξης και διάσωσης του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

    Η Ε.Π.Ο. σε αυτή τη κατεύθυνση καταθέτει τις κάτωθι προτάσεις:

    1.Την συλλογική διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων από την ΟΠΑΠ Α.Ε., καταστώντας την τελευταία τηλεοπτικό broker ή agent. Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα τη συλλογική εξασφάλιση των ΠΑΕ από τηλεοπτικά έσοδα, ενώ εκτός από το άμεσο κέρδος για την ΟΠΑΠ Α.Ε. θα υπήρχαν και άλλα παράπλευρα διαφημιστικά και συναφή εμπορικά οφέλη.

    2. Την σύναψη, μέσω της ΟΠΑΠ Α.Ε. ή άλλων ενδιαφερόμενων φορέων πρόσθετων εμπορικών συμφωνιών, συνεργιών και κοινοπραξιών εκμετάλλευσης του ποδοσφαιρικού προϊόντος, με νέες δραστηριότητες που θα στοχεύουν στην εξεύρεση νέων πόρων μέσα από διαδικασίες εμπορικής αναβάθμισης του ποδοσφαίρου και κυρίως βελτίωσης των τρόπων παροχής των υπηρεσιών του ποδοσφαίρου προς το φίλαθλο κοινό του και προς την πελατειακή του βάση.

    3.Την οριστική διευθέτηση της εμπορικής και οικονομικής σχέσης μεταξύ της ΟΠΑΠ Α.Ε. και των τυχερών παιχνιδιών που διαχειρίζεται η τελευταία με την εκμετάλλευση των δικαιωμάτων αγώνων του ποδοσφαίρου και των ΠΑΕ.

    Η ανάλυση των πρόσφατων οικονομικών δεδομένων είναι καθοριστικής σημασίας:

    Μεταξύ 1990 και 2000 οι επιχορηγήσεις της ΕΠΟ και της ΕΠΑΕ/ΕΣΑΠΕ από το ΠΡΟΠΟ μειώθηκαν πάνω από 50%

    Οι πωλήσεις της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε χιλιάδες ΕΥΡΩ για το 2001 ανά παιχνίδι ήταν:

    ΠΡΟΠΟ 63.000 4%

    ΠΡΟΠΟ ΓΚΟΛ 2.257 0%

    ΠΡΟΤΟ 52.288 3%

    ΛΟΤΤΟ 75.982 4%

    ΤΖΟΚΕΡ 291.222 16%

    ΣΤΟΙΧΗΜΑ 1.313.796 73%

    Συνεπώς η μη συμμετοχή του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε τυχερά παιχνίδια τα οποία εκμεταλλεύονται αμιγώς το προϊόν του ποδοσφαίρου, όπως το ΣΤΟΙΧΗΜΑ, αποτελεί σχήμα οξύμωρο, ιδιαίτερα δε όταν η απόδοση ποσοστού από το ΠΡΟΠΟ καθίσταται αμελητέα για τις ομάδες, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα του ΠΡΟΠΟ.

    Να σημειωθεί εδώ ότι η είσοδος νέων παιχνιδιών και δη του ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ είναι αυτή που μείωσε τα περιθώρια τζίρου για το ΠΡΟΠΟ. Συνέπεια αυτού είναι ύπαρξη υψηλών διαφυγόντων κερδών από τη μη συμμετοχή, με αντίστοιχο ποσοστό είσπραξης, των ελληνικών ομάδων στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ, σε σχέση με τον μειωμένο τζίρο του ΠΡΟΠΟ και το ποσοστό που συνολικά εισπράττει το ποδόσφαιρο από το τελευταίο.

    Επίσης να σημειωθεί ενδεικτικά ότι ο μέσος όρος ενός ετήσιου προϋπολογισμού για μία ομάδα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας ανέρχεται στο ποσόν των 800.000 Ευρώ, με αντίστοιχα συνολικά έσοδα 180.000 Ευρώ.

    Για τις μεγάλες ομάδες της Α' Εθνικής Κατηγορίας τα μεγέθη καθίστανται ακόμα πιο ασφυκτικά αφού οι ετήσιοι προϋπολογισμοί των ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 10-15 εκατ. Ευρώ με αντίστοιχα έσοδα που καλύπτουν περίπου το 50% των εξόδων.

    4.Η είσοδος των ελληνικών ομάδων στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ έχει υπολογιστεί, με έρευνα αγοράς και αντίστοιχο business planning, ότι θα φέρει επιπλέον έσοδα στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ της τάξεως του +30%, ενώ μόνο ο παράνομος τζόγος που παίζεται αυτή τη στιγμή στο παράνομο στοίχημα ισοδυναμεί με το 15% του συνολικού τζίρου του επίσημου ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ.

    Αναφορικά με το ζήτημα της αξιοπιστίας το οποίο προβάλλεται ως επιχείρημα για τη μη συμμετοχή των Ελληνικών ομάδων στο ΣΤΟΙΧΗΜΑ, η Ε.Π.Ο. απορρίπτει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε τέτοια αιτίαση, ιδιαίτερα μετά τις εξελίξεις και την αναδιάταξη των λειτουργιών της ΚΕΔ από την αγωνιστική περίοδο 2001-2002. Δηλώνει δε πως είναι σε θέση να εγγυηθεί απόλυτα την αξιοπιστία όλων των εθνικών πρωταθλημάτων, γεγονός που ήδη έχει γίνει αποδεκτό από όλο το φίλαθλο κοινό, τις εμπλεκόμενες ΠΑΕ και την Πολιτεία και εκφράσθηκε κατ' επανάληψη δημόσια και κατηγορηματικά.

    5. Την σε εμπορική βάση διαχείριση των εισιτηρίων των αγώνων, με παράλληλη ελάφρυνση του καθεστώτος των κρατήσεων υπέρ τρίτων το οποίο ανέρχεται στο υπερβολικό 40% της συνολικής τιμής του εισιτηρίου.

    Το εμπορικό ticketing μπορεί να επιτευχθεί με την παράλληλη συνεργασία της ΟΠΑΠ Α.Ε.

    6. Την εκμετάλλευση πόρων από την Ε.Π.Ο., την Ε.Π.Α.Ε. και την Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. από το Γ΄ ΚΠΣ και από άλλα συναφή Ευρωπαϊκά κονδύλια προς βελτίωση θεμάτων που σχετίζονται με εκπαίδευση-τεχνική κατάρτιση, διοικητικές υποδομές, αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

    β. Εξυγίανση της Οικονομικής και της Εμπορικής βάσης του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου

    Σε αυτή τη κατεύθυνση η Ε.Π.Ο. με την εφαρμογή των:

    Α. Κριτηρίων Προσωπικού και Διοίκησης, των

    Β. Νομικών Κριτηρίων και των

    Γ. Χρηματοοικονομικών Κριτηρίων που ορίζονται μέσα από την εφαρμογή του προγράμματος Αδειοδότησης των Ομάδων της UEFA, εξασφαλίζει τις πλέον διαφανείς και αδιάβλητες συνθήκες οικονομικής, λογιστικής και διαχειριστικής λειτουργίας των ΠΑΕ, ιδιαίτερα δε από την περίοδο της πλήρους εφαρμογής, 2004-2005.

    [17] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΔHMO ΣΥΚΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:05 UTC+2)

    Τη στήριξή του στο νυν Δήμαρχο Συκεών και εκ νέου υποψήφιο Σίμο Δανιηλίδη, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος της Ανανεωτικής Εκσυγχρονιστικής Κίνησης της Αριστεράς (ΑΕΚΑ), Νίκος Μπίστης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Δήμο Συκεών.

    "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζεται πριν από όλα μεράκι. Ο Σίμος Δανιηλίδης έχει αυτό το μεράκι κι αυτό το πάθος. Η δουλειά που είδαμε είναι πράγματι εντυπωσιακή, πρωτοποριακή, στην ουσία εκσυγχρονιστική και πρέπει να συνεχιστεί", δήλωσε κατά την επίσκεψή του στο Πολυαθλητικό Κέντρο του Δήμου Συκεών, ο κ. Μπίστης.

    [18] ΤΗΝ ΕΡΧΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΚΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    Βουκουρέστι, 3 Οκτωβρίου 2002 (20:03 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Επίσκεψη στο Βατικανό αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Πατριάρχης Θεόκτιστος της ρουμανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στις 7 - 14 Οκτωβρίου.

    Η επικείμενη επίσκεψη θεωρείται συνέχεια της αντίστοιχης επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στη Ρουμανία τον Μάιο του 1999 ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Β', γεγονός που μεταφράστηκε ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στην προσέγγιση των δυο εκκλησιών.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Ρουμάνου Πατριάρχη στο Βατικανό καθώς η πρώτη είχε πραγματοποιηθεί το 1989.

    [19] H ΑΘΗΝΑ 2004 ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ MATSUSHITA

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (19:57 UTC+2)

    Απόλυτα ικανοποιημένοι από τη παρουσίαση της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η οποία έγινε στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής δήλωσαν υψηλόβαθμα στελέχη της ιαπωνικής εταιρείας MATSUSHITA, η οποία είναι Διεθνής Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Από τη πλευρά της Ο.Ε.Ο.Α ΑΘΗΝΑ 2004, ο Διευθύνων Σύμβουλος Γιάννης Σπανουδάκης ενημέρωσε τα στελέχη της MATSUSHITA για τη γενική πρόοδο της προετοιμασίας, ο κ. Πυργιώτης για ειδικά τεχνικά θέματα καθώς και για θέματα που αφορούν στις σχέσεις με το Δημόσιο, ο κ. Μπόλος για τη πορεία του προγράμματος Μάρκετιγκ, ο κ. Μπέης για θέματα τεχνολογίας και ο κ Τσοχαντάρης για ειδικά θέματα του χορηγικού προγράμματος.

    Η εταιρεία MATSUSHITA, Διεθνής Χορηγός των Ολυμπιακών Αγώνων, ανανέωσε πρόσφατα τη συνεργασία της με τη ΔΟΕ και θα είναι χορηγός τόσο στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Τορίνο, το 2006 όσο και σε εκείνους του Πεκίνου, το 2008.

    Είναι Διεθνής Χορηγός στις 5 προηγούμενες Ολυμπιακές διοργανώσεις και η επίσκεψή της στην Αθήνα, περίπου 2 χρόνια πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, συμβολίζει την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Χορηγικής Κοινότητας στη πορεία της προετοιμασίας. Ο κύκλος εργασιών της MATSUSHITA ανήλθε το 2001 σε περίπου 51,7 δισ. δολάρια.

    [20] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΝΕΑ ΦΑΝΕΛΑ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ ΕΥΟΣΜΟΥ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ

    Θεσσαλονίκη, 3 Οκτωβρίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Τη νέα φανέλα της παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου η γυναικεία ομάδα του Αίαντα Ευόσμου. Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν όλα τα κορίτσια της ομάδας, ο πρόεδρος του συλλόγου, Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος, ο πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ γυναικών και ανδρών, Αστέριος Μεταξιώτης, ο έφορος βόλεϊ, Ευστάθιος Βανδώρος και ο προπονητής της γυναικείας ομάδας, Γιάννης Κυλίτσης.

    «Ο Αίαντας είναι μια ομάδα που λειτουργεί σαν μια οικογένεια. Και αυτό είναι το μεγάλο μυστικό. Πάντα κάνει πράγματα που οι άλλοι ακολουθούν. Εύχομαι να κάνουμε ένα καλό πρωτάθλημα», τόνισε ο πρόεδρος του τμήματος βόλεϊ, Αστέριος Μεταξιώτης που αποτελεί παράλληλα και τον βασικό χορηγό της ομάδας. Από την άλλη ο πρόεδρος του συλλόγου, Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος. «Κάναμε μια ομάδα με μεράκι και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Θέλουμε να μιλήσουμε με έργα και όχι με λόγια. Το πρωτάθλημα είναι δύσκολο και όλες οι ομάδες έχουν κάνει καλές κινήσεις. Θεωρώ ότι στο τέλος μπορούμε να πετύχουμε κάτι καλό».

    Ο προπονητής του Αίαντα Ευόσμου, Γιάννης Κυλίτσης τόνισε: «Εχω συναισθηματικό δέσιμο με την ομάδα. Δεν ήταν το οικονομικό με οδήγησε στον Αίαντα. Είναι ότι όλοι λειτουργούμε σαν μια οικογένεια. Στόχος μας είναι να πάμε καλά στο πρωτάθλημα. Διαθέτουμε ήθος, θέληση, ταλέντο και αγάπη. Στοιχεία απαραίτητα για να πετύχουμε. Θα δουλέψουμε σκληρά όλο αυτό το διάστημα», τόνισε ο κ. Κυλίτσης.

    Τέλος η αρχηγός της ομάδας, Ράνια Γεωργακοπούλου επισήμανε: «Κάνουμε υπεύθυνη δουλειά. Εχουμε θέσει υψηλούς στόχους και θεωρώ ότι μπορούμε να τους υλοποιήσουμε. Γίνεται μεγάλη προσπάθεια από όλους μας. Αλλά κυρίως και από τα κορίτσια . Εμείς θέλουμε να μιλήσουμε στον αγωνιστικό χώρο και όχι έξω από αυτόν. Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε τους στόχους εμάς».

    [21] ΠΑΟΥΕΛ: "ΟΙ ΗΠΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΦΟΠΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΙΡΑΚ"

    Ουάσινγκτον, 3 Οκτωβρίου 2002 (19:48 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εξέφρασε την ελπίδα να ληφθεί απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ προσθέτοντας την ετοιμότητα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο προκειμένου να επιτύχει τον αφοπλισμό του Ιράκ.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο κ. Πάουελ χαρακτήρισε πολύπλοκες τις συνομιλίες που διεξάγονται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών τονίζοντας για άλλη μια φορά την ανάγκη αφοπλισμού του ιρακινού καθεστώτος από τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει.

    Εν τω μεταξύ το «πράσινο φως» για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Βαγδάτης έδωσε χθες στον Αμερικανό πρόεδρο η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενώ σήμερα ο επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων Χανς Μπλιξ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους Ιρακινούς αξιωματούχους στη Βιέννη.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 3 October 2002 - 18:16:18 UTC