Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΟΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ ΤΗΣ ΓΙΑΦΚΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
  • [02] Ο Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [03] 42 ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ
  • [04] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ 43% ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ
  • [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
  • [06] ΒΟΛΕΪ: Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ Α. ΛΕΩΝΗ
  • [07] 40 ΕΤΑΙΡΙΕΣ FRANCHISE ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [08] ΝΤΕΡΒΙΣ: ΑΝΑΚΑΛΕΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ - ΣΕΖΕΡ
  • [09] ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΖΗΤΑ Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΜΗ
  • [10] ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΧΑΛΤΕΡ
  • [11] Α. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ
  • [12] ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΣΙΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ
  • [13] ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ
  • [14] ΧΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ
  • [15] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΝΕΑΝΙΔΩΝ
  • [16] ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ
  • [17] Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ
  • [18] Ο ΜΠΛΑΤΕΡ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ
  • [19] ΝΔ: ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [20] Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ
  • [21] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ
  • [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ
  • [23] EΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ
  • [24] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Σ.ΞΗΡΟΥ ΣΤΟΝ Ι.ΔΙΩΤΗ

  • [01] ΤΟΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ ΤΗΣ ΓΙΑΦΚΑΣ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (10:39 UTC+2)

    Τον ενοικιαστή του διαμερίσματος της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι, όπου εντοπίστηκε η δεύτερη γιάφκα της "17 Νοέμβρη" αναζητούν οι αστυνομικές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος που νοίκιασε το διαμέρισμα αναφέρεται με το όνομα Δημήτρης Λαμπρόπουλος και είναι το πρόσωπο - κλειδί στην υπόθεση.

    Κύριος ύποπτος φαίνεται να είναι ο σύντροφος της πρώην συζύγου του Σάββα Ξηρού, Αγγελικής Σωτηροπούλου. Ο Λαμπρόπουλος εξαφανίστηκε από τη στιγμή που έσκασε η βόμβα στον Πειραιά και οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ξέρει αρκετά πράγματα για την οργάνωση "17 Νοέμβρη".

    Στο μεταξύ, ο Σάββας Ξηρός συνεχίζει να έχει ακόμη πυρετό, ωστόσο αναμένεται να μπορέσει να καταθέσει τις επόμενες μέρες στον εισαγγελέα, Ιωάννη Διώτη.

    [02] Ο Π. ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (13:49 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, απέφυγε σήμερα να σχολιάσει τη φημολογούμενη παραίτηση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, επισημαίνοντας ότι είναι εσωτερικό θέμα της Τουρκίας. Ωστόσο σημείωσε, ότι η επικοινωνία που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, σε όλα τα επίπεδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, εδράζεται σε πολιτικές αρχές και η Ελλάδα πιστεύει ότι δεν μπορεί να επηρεαστούν από αυτές τις εξελίξεις. Τέλος, ο κ. Μπεγλίτης ευχήθηκε να υπάρξει σύντομη έξοδος από την κρίση.

    [03] 42 ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (09:58 UTC+2)

    Στην έκδοση 42 ενταλμάτων σύλληψης, σε βάρος ανθρώπων που εμπλέκονται στα κυκλώματα του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος, προχώρησε η ελληνική δικαιοσύνη, βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

    Μεταξύ των ατόμων που καταζητούνται από τις διωκτικές αρχές με εντολή της εισαγγελικής και ανακριτικής αρχής που διενήργησαν πολύμηνη έρευνα και τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά, συμπεριλαμβάνονται και κρατικοί λειτουργοί, αστυνομικοί και λιμενικοί που συμμετείχαν στα κυκλώματα ή κάλυπταν παράνομες δραστηριότητες έναντι αμοιβής, επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της νυχτερινής διασκέδασης και αδίστακτοι κακοποιοί που ενέχονται σε δολοφονίες, απειλές, εκβιασμούς και άλλες παρανομίες.

    Οι διωκτικές αρχές κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν στοιχεία σε βάρος ανθρώπων που εμπλέκονται στα κυκλώματα του εγχώριου οργανωμένου εγκλήματος, μετά από μεθοδικές έρευνες τριών ετών, οι οποίες άρχισαν με τη δολοφονία, προ τριετίας του Θέμη Καλαποθαράκου, στην παραλία του Μαραθώνα.

    [04] ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟ 43% ΤΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (10:03 UTC+2)

    Επιδείνωση στην οικονομική του κατάσταση διαπίστωσε το 2001 το 43% των 1.000 νοικοκυριών, που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα της ICAP, ενώ μόλις το 13% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είδε καλύτερες ημέρες, σε ό, τι αφορά τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    Αντίστοιχη εικόνα παρουσιάζουν και οι προσδοκίες των ερωτηθέντων όσον αφορά το 2002, αφού το 43% αναμένει περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης για φέτος, ενώ μόνο το 14% προσβλέπει σε βελτίωση.

    Ο πληθωρισμός θεωρείται ως μεγάλη "πληγή" για τα οικογενειακά εισοδήματα από την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο τιμάριθμος έχει μειωθεί σημαντικά, εν συγκρίσει με το πρόσφατο παρελθόν.

    Εξάλλου, η έρευνα της ICAP αποτύπωσε και την αυξανόμενη δυσπιστία που διακατέχει τα ελληνικά νοικοκυριά, όσον αφορά τις προοπτικές του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μόλις το 6% των νοικοκυριών αγόρασε το 2001 μετοχές ή μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, έναντι ποσοστών 16% το 1999 και 13% το 2000. Μάλιστα, οι προοπτικές για το 2002 προδιαγράφονται ακόμη πιο δυσοίωνες, αφού μόνο το 1% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προτίθεται να επενδύσει για πρώτη φορά στο ΧΑΑ το 2002, έναντι 7% για το 2000 και 2% για το 2001.

    Ωστόσο, παρά την εντεινόμενη απαισιοδοξία και τα παράπονα για επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, η έρευνα δεν αποτύπωσε στην πράξη κάποιον δισταγμό ως προς τις αγορές ακινήτων ή διαρκών καταναλωτικών αγαθών από τους ερωτηθέντες. Το ποσοστό νοικοκυριών που αγόρασαν ακίνητο ή κάποιο διαρκές καταναλωτικό αγαθό αυξήθηκε από 13% το 200 σε 15% το 2001. Αναφορικά με τα μελλοντικά σχέδια, όμως, η τάση αντιστρέφεται, αφού το 86% εμφανίζεται βέβαιο ότι δεν θα προβεί σε κάποια αγορά μέσα στο 2002.

    [05] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Δημόσια συζήτηση με θέμα "Αντιμετώπιση του φαινομένου της παραπληροφόρησης και της προσβολής των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων των πολιτών" διοργανώνει ο ΣΥΝ τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων.

    Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί οι οργανώσεις των δημοσιογράφων, η ΕΣΗΕΑ, η ΠΟΕΣΥ, το ΕΣΡ, ο Συνήγορος του Πολίτη, ο Δικηγορικός Σύλλογος, η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, συνταγματολόγοι, νομικοί και πολιτειολόγοι.

    Σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΥΝ επισημαίνει ότι "ο ελληνικός λαός βρίσκεται

    αυτές τις ημέρες ενώπιον μιας πληθωριστικής και κυρίως ανεπίτρεπτης έκρηξης παραπληροφόρησης που υπονομεύει την αξιοπιστία των ερευνών για την τρομοκρατία, προσβάλλει την αξιοπρέπεια πολιτών και το τεκμήριο της αθωότητας, δημιουργεί σύγχυση και ανασφάλεια στην κοινωνία, διευκολύνει πολιτικά και άλλα παιχνίδια σε βάρος της δημοκρατικής νομιμότητας και της διασφάλισης των θεμελιωδών συνταγματικών διατάξεων".

    "Με την πρωτοβουλία αυτή, ο ΣΥΝ συμβάλλει στην προσπάθεια διασφάλισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της υπεύθυνης ενημέρωσης για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως είναι οι έρευνες για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας στη χώρα μας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    Η συζήτηση θα ανοίξει με ομιλία του προέδρου του κόμματος Νίκου Κωνσταντόπουλου.

    [06] ΒΟΛΕΪ: Η ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΒΡΑΒΕΥΣΕ ΤΟΝ Α. ΛΕΩΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2002 (21:02 UTC+2)

    Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Μακεδονία βράβευσε σήμερα τον προπονητή του Ηρακλή, Αλέκο Λεώνη για την προσφορά του στον Ελληνικό Αθλητισμό, αλλά και για τις επιτυχίες της κατάκτησης του Πρωταθλήματος, του Κυπέλλου και της 3ης θέσης στο Champions' League τη φετινή περίοδο.

    Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονία, Γεώργιος Τσιότρας, υπογράμμισε πως: "με τις επιτυχίες του με τον Ηρακλη ο κ. Λεώνης μας έκανε περήφανους, σαν πανεπιστημιακή κοινότητα αλλά και σαν φίλους του αθλητισμού. Του ευχόμαστε να συνεχίσει να φέρνει επιτυχίες για την Θεσσαλονίκη, τον Ηρακλή και το Πανεπιστήμιο μας".

    Από την πλευρά του ο Αλέκος Λεώνης τόνισε: "είναι για μένα μεγάλη τιμή η αναγνώριση αυτή από το Πανεπιστήμιο και τη Σύγκλητο, αφού είναι πολύ σημαντικό να σε βραβεύουν οι άνθρωποι με τους οποίους έχεις περάσει μεγάλο μέρος της ζωής σου και ξέρουν τις προσπάθειες σου. Οι Οικονομικές επιστήμες, οι οποίες αναπτύσσονται στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία, έχουν μεγάλη σχέση με τον πρωταθλητισμό, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αφού για να είσαι μπροστά, θα πρέπει να είσαι καλός στον προγραμματισμό, στη διαχείριση και στον ισολογισμό εσόδων και εξόδων".

    [07] 40 ΕΤΑΙΡΙΕΣ FRANCHISE ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 11 Ιουλίου 2002 (21:01 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Σαράντα εταιρίες ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη Ρουμανία με το σύστημα franchise που θα δώσει νέα ώθηση στην αγορά της χώρας, ανακοίνωσε ο Ράζβαν Μπλιντ εκπρόσωπος εταιρίας στο Βουκουρέστι που μεσολαβεί για να στηθούν τέτοιες επιχειρήσεις.

    Οι εταιρίες έχουν ήδη 300 μαγαζιά στην Ευρώπη. Πρόκειται για αλυσίδες καταστημάτων όπως McDonalds, Shell, KFC, Pizza Hut, Coca Cola, Holiday Inn, Novotel, Avis.

    [08] ΝΤΕΡΒΙΣ: ΑΝΑΚΑΛΕΣΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΚΛΗΣΗ ΕΤΖΕΒΙΤ - ΣΕΖΕΡ

    Αγκυρα, 11 Ιουλίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομίας της Τουρκίας σε σύντομη δήλωση του ανέφερε ότι ανακάλεσε την παραίτηση του μετά από έκκληση του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ και του προέδρου Αχμετ Νετζέτ Σεζέρ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο Ντερβίς ανακάλεσε την παραίτηση του μετά από αίτημα του Ετζεβίτ, σύμφωνα με το NTV

    Οι παραιτήσεις που πλήττουν την τουρκική κυβέρνηση έρχονται στην πιο ακατάλληλη στιγμή καθώς ομάδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι στη χώρα για να επιθεωρήσει αν έχει σημειωθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις που ορίζει η συμφωνία για δάνειο στην Αγκυρα.

    Ο.Κ.

    [09] ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡ. ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΖΗΤΑ Ο Α. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΓΙΑ ΜΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Την άμεση εκκίνηση των προκαταρκτικών διαδικασιών για παραπομπή της ελληνικής κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη εφαρμογή της Οδηγίας 70/99, ζητά με επείγουσα ερώτησή του στην Επιτροπή της Ε.Ε. - αρμόδια Επίτροπος Α. Διαμαντοπούλου - ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, γιατί παρήλθε και η τελευταία ημερομηνία 10 Ιουλίου 2002 για τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την εφαρμογή της.

    Στην ερώτησή του ο έλληνας Ευρωβουλευτής υπογραμμίζει ότι η οδηγία έπρεπε να είχε τεθεί σε ισχύ στις 10 Ιουλίου του 2001 και υπήρχε η δυνατότητα ενός έτους παράτασης στις διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν "ιδιαίτερες δυσχέρειες".

    "Η κυβέρνηση δεν είναι συνεπής ούτε με την παράταση ενός χρόνου που - χωρίς να διαβουλευθεί με τους ενδιαφερόμενους και τους φορείς τους - καταχρηστικά έλαβε (10 Ιουλίου 2002). Ενώ η προθεσμία παρήλθε, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα προωθήσει για έγκριση τις αναγκαίες νομοθετικές κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις που επιβάλλονται", επισημαίνει.

    Ο κ. Αλαβάνος αναφέρει ως επιπρόσθετο λόγο παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ότι : "σύμφωνα με δηλώσεις αρμοδίων υπουργών η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να εξαιρέσει παράνομα από την ισχύ της οδηγίας τους συμβασιούχους του Δημοσίου, των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και ορισμένων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου όπως η Ολυμπιακή Αεροπορία.".

    Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ καλεί την αρμόδια Επίτροπο της Ε.Ε. να προωθήσει άμεσα τις προκαταρκτικές διαδικασίες για παραπομπή της κυβέρνησης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επισημαίνοντας ότι η Επιτροπή δεν πρέπει να επιτρέψει μια πολιτική κωλυσιεργίας και νόθευσης σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

    [10] ΜΕ ΕΜΠΟΔΙΑ Η ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΜΠΕΛΧΑΛΤΕΡ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2002 (20:38 UTC+2)

    Σε μικρές λεπτομέρειες κολλάει η μεταγραφή του Γκρεγκ Μπερχάλτερ στον Ηρακλή. Η Κρίσταλ Πάλλας, η ομάδα με την οποία έχει συμβόλαιο ο ποδοσφαιριστής για ακόμα ένα χρόνο, στέκεται εμπόδιο στη μετακόμιση του Αμερικανού αμυντικού στην Ελλάδα, αφού του έθεσαν σαν όρο αν φύγει να μην πάρει τα χρήματα της προηγούμενης χρονιάς. Ο παίκτης από το μεσημέρι βρίσκεται στο Λονδίνο προκειμένου να τακτοποιήσει το θέμα, αφού δεν θέλει να χάσει τα οφειλόμενα.

    Σε καλό δρόμο βρίσκεται η μεταγραφή του Τάσου Κατσαμπή μετά την απομάκρυνση του παίκτη από τον ΠΑΟΚ και την απόφασή του να μην περιμένει άλλο την πρόταση της διοίκησης του Δικεφάλου.

    Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζεται η προετοιμασία των ποδοσφαιριστών του Ηρακλή στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας. Ο μικροτραυματισμός του Εμπενίτζερ Χάγκαν δεν εμπνέει κάποιο πρόβλημα. Στις αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκονται ήδη οι Εντουϊν Μουράτι και Λεβάν Κεπάτζε που μετέχουν κανονικά στην προπονήσεις.

    [11] Α. ΤΡΑΚΑΤΕΛΛΗΣ: ΥΠΕΡΒΟΛΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΤΟΠΩΝ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΠΑΡΚΩΝ

    Βρυξέλλες, 11 Ιουλίου 2002 (20:26 UTC+2)

    Τη διερεύνηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγελιών για εξαγορές και δεσμεύσεις εκτάσεων με κοινοτικά κονδύλια από οργανώσεις και φορείς που δραστηριοποιούνται για τη δημιουργία "οικολογικών" πάρκων στην Ελλάδα, χωρίς όμως να παρέχουν την προβλεπόμενη προστασία στις ειδικές ζώνες διατήρησης, ζητεί με ερώτημά του ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Αντώνης Τρακατέλλης.

    Ο ευρωβουλευτής επικαλείται καταγγελία της επιτροπής μόνιμων κατοίκων της Κιμώλου, για δημιουργία εθνικού θαλάσσιου πάρκου για τις φώκιες και άλλων ζώων της περιοχής από οικολογική οργάνωση που θα δεσμεύει ολόκληρη την έκταση του νησιού Πολυαίγος και τη μισή της Κιμώλου, καθώς και θαλάσσια έκταση περιμέτρου 1 ναυτικού μιλίου γύρω - γύρω από τα εν λόγω νησιά με το πρόσχημα της περιβαλλοντικής προστασίας, χωρίς όμως να υφίσταται η ανάγκη αυτή στο βαθμό που προβάλλεται.

    Ο κ. Τρακατέλλης αναφέρει άλλες περιπτώσεις όπου δεσμεύονται δυσανάλογα με κοινοτικά κονδύλια θαλάσσιες ζώνες και παράκτιες περιοχές των νησιών, χωρίς όμως να λειτουργούν αντίστοιχα τα συστήματα αυστηρής προστασίας, όπως στην περίπτωση της Ζακύνθου για την προστασία της χελώνας Carreta - Carreta. Στην περίπτωση αυτή, το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησε από το 1999 στη δημιουργία φορέα διαχείρισης, ο οποίος όμως, ενώ έλαβε χρηματοδότηση 770 εκ. δρχ. δεν έχει εφαρμόσει μέτρα για την εξασφάλιση της διατήρησης της χελώνας στη Ζάκυνθο με αποτέλεσμα να καταδικαστεί η χώρα μας από το Δικαστήριο.

    Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής δίνει στη δημοσιότητα στοιχεία της απάντησης του Επιτρόπου Μισέλ Μπαρνιέ σε σχετικό ερώτημα που υπέβαλε για τις χρηματοδοτήσεις από τα κοινοτικά ταμεία στον τομέα του περιβάλλοντος, του προγράμματος Life και της ανάπτυξης του δικτύου Φύση 2000 για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Στην απάντηση περιέχονται τα εξής στοιχεία:

    - Ταμείο Συνοχής 1.464 εκ. ευρώ για την περίοδο 1993 - 1999 και 416,9 εκ. ευρώ για 2000 -2001

    - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, συνδρομή του ΕΠ "Περιβάλλον": 347.705.000 ευρώ περίοδος 1994 - 1999

    - Σχέδια Life: 46.498.300 ευρώ, περίοδος 1993 - 2001

    - Αγρο-περιβαλλοντικά προγράμματα/μέτρα (ΕΓΤΠΕ) 48,41 εκ. ευρώ, περίοδος 1995- 2001

    Ο κ. Τρακατέλλης τονίζει ότι "απαιτείται πραγματική περιβαλλοντική προστασία και ότι με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών θα υπάρξει περισσότερη διαφάνεια και εντοπισμός παραλείψεων, αλλά και υπερβολών σχετικά με την προστασία οικοτόπων και θαλασσίων πάρκων".

    [12] ΑΝΑΝΕΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΚΑΤΣΙΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΑΡΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2002 (20:21 UTC+2)

    Ο Παναγιώτης Κατσιαρός έγινε ο τέταρτος στη σειρά ποδοσφαιριστής που ανανέωσε την συνεργασία του με τον Αρη. Ετσι άλλη μια υπόθεση για τον κίτρινο σύλλογο έκλεισε, μετά την «ΟΚ» που έδωσαν τις προηγούμενες ημέρες ο Παπαδόπουλος, Μαλλούς και Πασσαλής. Τα οικονομικά δεδομένα του Παναγιώτη Κατσιαρού δεν έγιναν ακόμη γνωστά.

    Οι κίτρινοι περιμένουν θετική απάντηση από τον Δημήτρη Μάρκο, έχοντας ήδη συμφωνήσει με τον Σίριλ Ν Ζάμα και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Στη Θεσσαλονίκη θα έρθει μέσα στις επόμενες ημέρες ο Ντιέγκο Σάντα Κρουζ για να δοκιμαστεί από το σύλλογο.

    Επόμενος μεταγραφικός στόχος του Αρη είναι ο Λευτέρης Ελευθερίου. «Ο Άρης είναι μια πρόκληση για μένα. Ελπίζω να τα καταφέρω σε περίπτωση που συμφωνήσω με την ομάδα της Θεσσαλονίκης», τόνισε ο Κύπριος αμυντικός Ελευθερίου.

    «Ο κ. Κοντομηνάς θα συνεχίσει να βοηθάει τον Αρη. Με αυτόν τον άνθρωπο ο Αρης ζει ακόμη. Ο κόσμος πρέπει να βοηθήσει την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε», τόνισε μεταξύ άλλων στον Θεσσαλονίκη Σπορ fm ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης, Αλκέτας Παναγούλιας.

    Τέλος μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται ο κ. Κοντομηνάς να στείλει άλλα 700.000 ευρώ για τις ανάγκες του συλλόγου.

    [13] ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΤΣΑΒΕΣ

    Καράκας, 11 Ιουλίου 2002 (20:02 UTC+2)

    Χιλιάδες άτομα στη Βενεζουέλα διαδήλωσαν εναντίον του προέδρου της χώρας Ούγκο Τσάβες φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του και καλώντας τον σε παραίτηση.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, κρατώντας τη σημαία της Βενεζουέλας εκατοντάδες άτομα συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό κτήριο κάτω από αυστηρή αστυνομική παρουσία προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια.

    Οι διαδηλωτές κάλεσαν τον πρόεδρο να παραιτηθεί καθώς όπως χαρακτηριστικά φώναζαν ο Τσάβες έχει προκαλέσει την ηθική και οικονομική καταστροφή της χώρας.

    Σε χθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα ο κ. Τσάβες κάλεσε τους υποστηρικτές του να αποφύγουν τη βία και να επιδείξουν σύνεση αφήνοντας στους δημοσιογράφους να επιτελέσουν το έργο τους. Σημειώνεται ότι οι δημοσιογράφοι δέχθηκαν επιθέσεις από υποστηρικτές του Τσάβες στη διάρκεια διαδηλώσεων.

    Ο ίδιος αποδέχθηκε την παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αποφευχθεί η πολιτική κρίση που μαστίζει την χώρα.

    Σημειώνεται ότι τη διαδήλωση κάλεσαν μέλη της αντιπολίτευσης προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους για τον θάνατο 18 ατόμων στη διάρκεια διαδήλωσης στις 11 Απριλίου.

    [14] ΧΩΡΙΣΑΝ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΚΑΤΣΑΜΠΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Χώρισαν οι δρόμοι του ΠΑΟΚ και του Τάσου Κατσαμπή. Ο πρώην παίκτης του Δικεφάλου που περίμενε την πρόταση της διοίκησης εδώ και αρκετές ημέρες δεν είχε ανταπόκριση και έτσι αποφάσισε να αλλάξει ομάδα και να ενδώσει στην πρόταση του Ηρακλή. Αν η μεταγραφή του ολοκληρωθεί το βράδυ ή αύριο το πρωί, τότε ο παίκτης θα ακολουθήσει το συντομότερο την αποστολή του Γηραιού στα Τρία - Πέντε Πηγάδια της Νάουσας.

    Ο Γιώργος Κούδας άνοιξε την χαρτιά του και μίλησε για όλα τα θέματα που απασχολούν τον ΠΑΟΚ. «Από τον κ. Μπατατούδη εισέπραξα αχαριστία. Οι κύπριοι μου φέρθηκαν πρόστυχα, αν και έτρεξα για αυτούς. Αυτή την στιγμή τα κοράκια είναι έτοιμα να κατασπαράξουν τον ΠΑΟΚ», τόνισε ο Γιώργος Κούδας και συνέχισε: «Εγώ πηγαίνω στην Τούμπα και νομίζω ότι παίζω ακόμη. Πολλές φορές νιώθω προδομένος από τον λαό του ΠΑΟΚ. Ομως πρέπει να καταλάβουν ότι εργάστηκα για το καλό του συλλόγου».

    Από την άλλη ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Γιώργος Μπατατούδης προσπαθεί να βρει επιχειρηματίες προκειμένου να αναλάβουν τις τύχες του Δικεφάλου. Μάλιστα θέλει να γίνει το συντομότερο για να απαγκιστρωθεί από το άρμα του ΠΑΟΚ.

    [15] ΜΕ ΝΙΚΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Με νίκες ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της η Εθνική νεανίδων στο Βαλκανικό πρωτάθλημα στο βόλεϊ που γίνεται στην Τουρκία. Οι νεαρές διεθνείς στη χθεσινή πρεμιέρα της διοργάνωσης επικράτησαν της Αλβανίας με 3-0, ενώ σήμερα νίκησαν και τη Μολδαβία με 3-1.

    [16] ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΙΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ Ο Δ. ΡΕΠΠΑΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (19:49 UTC+2)

    Στην πρώτη συνεδρίαση της Τρόικας της Δανικής Προεδρίας (Δανία, Ελλάδα, Ιταλία) στο Κόλντινγκ της Δανίας συμμετέχει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Ρέππας, επικεφαλής αντιπροσωπείας την οποία αποτελούν ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Λευτέρης Τζιόλας και η γενική γραμματέας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    Στο συνέδριο που πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Εργασίας, εξετάζονται ο κοινωνικός διάλογος σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η επένδυση στους ανθρώπινους πόρους, ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, καθώς και η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Ο κ. Ρέππας, θα τονίσει την ανάγκη ιεράρχησης των κοινωνικών θεμάτων στην κορυφή της ευρωπαϊκής πολιτικής ατζέντας, θεωρώντας ότι η μεγάλη πρόκληση για την Ευρώπη, μετά την επίτευξη της οικονομικής σύγκλισης των κρατών, είναι η οικοδόμηση ενός ισχυρού Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου.

    [17] Ο ΕΤΣΕΒΙΤ ΚΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ

    Άγκυρα, 11 Ιουλίου 2002 (19:45 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ κάλεσε τα 35 μέλη του κόμματος Δημοκρατική Αριστερά μεταξύ των οποίων και τους επτά υπουργούς που υπέβαλλαν την παραίτησή τους να επιστρέψουν στο κόμμα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρει ότι "τις τελευταίες ημέρες κάποιοι από τους φίλους μας υπηρετούν τους σκοπούς ορισμένων κύκλων που επιθυμούν να καταστρέψουν τη Δημοκρατική Αριστερά και πέφτουν σε παγίδα".

    "Καλώ αυτούς τους φίλους να ενωθούν ξανά κάτω από τα φτερά του άσπρου περιστεριού" είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο σύμβολο του κόμματός του.

    [18] Ο ΜΠΛΑΤΕΡ ΕΣΤΕΙΛΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΑΓΟΥΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουλίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΦΙΦΑ Τζόζεφ Μπλάτερ σε επιστολή που απέστειλε χθες προς τον πρόεδρο της ΠΑΕ Αλκέτα Παναγούλια, με κοινοποίηση προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Βασίλη Γκαγκάτση, τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αγαπητέ πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια που αφορούν την εκλογή μου στην προεδρία της ΦΙΦΑ. Xαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόθεσή σου να με επισκεφθείς στα κεντρικά γραφεία της ΦΙΦΑ, που είναι ο οίκος όλων των πρωταγωνιστών του ποδοσφαίρου μας. Σε παρακαλώ να έρθεις σε επαφή με τον συνεργάτη μου Τζερόμ Τσάμπαγκν προκειμένου να εξευρεθεί μια ημερομηνία που θα εξυπηρετεί και τους δυο μας. Ελπίζω να σε δω σύντομα».

    Από την άλλη σήμερα η διοίκηση της ΠΑΕ Αρης εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι ξεκίνησε τις τελευταίες ημέρες το έργο αναστήλωσης της ομάδας. Η ανακοίνωση αναφέρει: «Η νέα διοίκηση της ΠΑΕ Αρης έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες μέρες την προσπάθεια αναστύλωσης και ανάκτησης της χαμένης αξιοπιστίας και του κύρους της ιστορικής μας ομάδας. Από αυτή τη προσπάθεια δεν μπορεί να λείψει ο πρωταγωνιστής που δεν είναι άλλος από τον κόσμο, που αποτελεί κύριο συστατικό για μία μεγάλη ομάδα. Ο περήφανος αυτός κόσμος του Αρη που έχει αγκαλιάσει την ποδοσφαιρική ομάδα σε όλες τις δύσκολες στιγμές του παρελθόντος, καλείται για ακόμη μία φορά, στη δύσκολη αυτή περίοδο, να βοηθήσει. Η ενίσχυση της προσπάθειας με την αγορά εισιτηρίων διαρκείας απ' όλους τους Αρειανούς θα δώσει ισχυρή ώθηση ανόρθωσης και ανάτασης του Αρη μας».

    [19] ΝΔ: ΔΙΚΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (19:40 UTC+2)

    Στο τρίπτυχο ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και κοινωνική συνοχή πρέπει να στοχεύει η οικονομική πολιτική, υπογράμμισε ο βουλευτής της ΝΔ και συντονιστής της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι σημαντικότερες αλλαγές στην οικονομική πολιτική που απαιτούνται είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια και η συνέπεια, να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα και να διανεμηθούν δίκαια οι καρποί της οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση, όποτε της γίνεται κριτική καταφεύγει σε δύο έωλα επιχειρήματα. Το ένα είναι ότι η αντιπολίτευση καταστροφολογεί και επιχειρεί να δυσφημήσει την ελληνική οικονομία. Το άλλο είναι ότι η αντιπολίτευση δήθεν δεν έχει θέσεις και προτάσεις.

    Και στη διαχείριση των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης επιβεβαιώνονται οι θέσεις της ΝΔ, σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι "οι αδυναμίες της οικονομικής πολιτικής, η έλλειψη σχεδιασμού, η αναποτελεσματικότητα και η αδιαφάνεια στην υλοποίηση και η υποκατάσταση της πολιτικής από επικοινωνιακά τεχνάσματα έχουν κάνει και εδώ το καταστροφικό τους έργο".

    Αναφορικά με το Γ' ΚΠΣ, ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε μεταξύ άλλων: "Είχαμε δύο χρόνια καθυστέρηση στην προσαρμογή της χώρας στους νέους κανονισμούς, με αποτέλεσμα να αργήσει η έγκρισή του. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις μελέτες και πλήρης έλλειψη θεσμικού πλαισίου για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα. Η στελέχωση των διαχειριστικών αρχών έγινε με εντελώς αναξιοκρατικά και κομματικά κριτήρια. Όλα αυτά επισημαίνονται στις επιστολές Μπαρνιέ, όπου αιωρείται πλέον και η απειλή της περικοπής σημαντικών πόρων".

    "Η αναξιοπιστία και η ανικανότητα της κυβέρνησης αντανακλώνται σε όλα τα επίπεδα: στο σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη χρηματοδότηση. Στη Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε όλες τις μεθοδεύσεις που θεωρούμε ότι υπονομεύουν το μέλλον της χώρας. Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε να αποτραπούν οι οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις", κατέληξε.

    [20] Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (19:35 UTC+2)

    Τον "κώδικα κεφαλαιαγοράς'' έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών. Στον κώδικα αναφέρονται μεταξύ άλλων ο ορισμός του Χρηματιστηρίου Αξιών καθώς και ότι την εποπτεία του Χρηματιστηρίου Αξιών την ασκεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο τρόπος διοίκησής του κλπ.

    Σύμφωνα με τον Κώδικα, το ΧΑΑ είναι ΑΕ με την επωνυμία ''ΧΑΑ'' και διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος Κώδικα (Κεφαλαιαγοράς) και συμπληρωματικές διατάξεις της νομοθεσίας για τις ΑΕ.

    Το ΧΑΑ ασκεί έλεγχο και εποπτεία στα μέλη του και τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Το ΧΑΑ διοικείται από ΔΣ που διορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών και αποτελείται από έντεκα μέλη. Το ΔΣ έχει τριετή θητεία και τα μέλη του είναι επανεκλέξιμα.

    Με πράξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δύναται να διαταχθεί η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του ΧΑΑ. Με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑΑ δύναται να διαταχθεί η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του μέχρι πέντε ημέρες. Υποχρεούται όμως το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ να αναγγείλει αμέσως την απόφαση αυτή μέσω του επόπτη προς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο δύναται να την εγκρίνει ή να την ακυρώσει.

    Με απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ύστερα από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του ΧΑΑ, μπορούν να ορίζονται ανώτατα όρια ημερήσιας διακυμάνσεως των τιμών των εισηγμένων στην κύρια και την παράλληλη αγορά του χρηματιστήριου μετοχών. Ο καθορισμός του ορίου ανά μετοχή ή κατηγορία μετοχών γίνεται κυρίως με βάση το μέγεθος της εταιρίας και τον όγκο των συναλλαγών κάθε μετοχής, καθώς και άλλα κριτήρια που καθορίζει το διοικητικό συμβούλιο του ΧΑΑ.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από εισήγηση του διοικητικού συμβουλίου του Χ.Α.Α., δύναται να αποφασίζει την προσωρινή μέχρι ενός (1) μηνός αναστολή του δικαιώματος συμμετοχής μέλους σε συναλλαγές στο Χ.Α.Α. ή και τη διαγραφή Ε.Π.Ε.Υ. από μέλος του Χ.Α.Α., εάν κρίνει ότι δεν πληρούνται πλέον οι προϋποθέσεις απόκτησης της ιδιότητας μέλους από το πρόσωπο αυτό, ότι το μέλος δεν διαθέτει τα απαραίτητα για τη λειτουργία του τεχνικά και οικονομικά μέσα, ή αν το μέλος υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα ως προς την τήρηση των νομοθετικών ή κανονιστικών διατάξεων περί Κεφαλαιαγοράς.

    [21] ΑΡΧΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΒΟΗΘΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (18:30 UTC+2)

    Αρχίζει αύριο η καταβολή του βοηθήματος των διακοσίων χιλιάδων στους πληγέντες από τη νεροποντή στην Αττική. Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η διενέργεια 1937 αυτοψιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τη θεομηνία της 8ης Ιουλίου στις περιοχές του Μοσχάτου, του Νέου Φαλήρου, του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, του Κολωνού και του Ταύρου.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, μέχρι το μεσημέρι, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί τις δύο πρώτες ημέρες μετά τη θεομηνία. Ωστόσο, η υποβολή νέων αιτημάτων συνεχίζεται είτε στο τηλεφωνικό κέντρο του ΥΠΕΧΩΔΕ (1521) είτε στους δήμους. Ως εκ τούτου οι αρμόδιες επιτροπές εμπειρογνωμόνων του ΥΠΕΧΩΔΕ και των νομαρχιών συνεχίζουν το έργο τους μέχρις ότου καλύψουν και το τελευταίο αίτημα.

    Έτσι μέχρι τις 2 σήμερα το μεσημέρι είχαν διενεργηθεί αυτοψίες σε 970 νοικοκυριά και επιχειρήσεις του Δήμου Μοσχάτου, 350 του Δήμου Πειραιά στην περιοχή του Νέου Φαλήρου, 520 του Δήμου Αγίου Ιωάννη Ρέντη, 80 του Δήμου Αθήνας στην περιοχή του Κολωνού και σε 17 του Δήμου Ταύρου.

    Δεδομένου ότι η υποβολή των αιτημάτων για διενέργεια αυτοψιών συνεχίζεται, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν αιτήματα αυτοψιών σε 100 νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο Μοσχάτο, 170 στο Νέο Φάληρο, 40 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και 60 στην Αθήνα.

    Οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται στις υπηρεσίες των Δήμων καθώς και των Νομαρχιών Αθήνας και Πειραιά για την καταβολή των αποζημιώσεων.

    Επίσης οι πολίτες μπορούν να καλούν τον τετραψήφιο αριθμό κλήσης του ΥΠΕΧΩΔΕ 1521 για πληροφορίες.

    [22] ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟ ΠΕΡΟΥ

    Λίμα, 11 Ιουλίου 2002 (18:27 UTC+2)

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο πρωθυπουργός του Περού Ρομπέρτο Ντανίνο δηλώνοντας ότι έχει την πεποίθηση ότι έχει επιτελέσει το έργο του.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, την θέση του πρωθυπουργού αναμένεται να καταλάβει ο πρώην υπουργός Υγείας της χώρας και υψηλόβαθμο στέλεχος στην κυβέρνηση του προέδρου Αλεχάντρο Τολέδο, Λούις Σολάρι.

    Αναφερόμενος στην πιθανή διαδοχή του από τον κ. Σολάρι ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για έναν εξαίρετο υποψήφιο.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο πρόεδρος του Περού Τολέδο αναμένεται να εξαγγείλει διαρθρωτικές αλλαγές στην πολιτική της κυβέρνησης προσπαθώντας να κατευνάσει το ήδη αρνητικό κλίμα που οξύνθηκε περισσότερο και από την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών Πέντρο Πάμπλο Κουτσζίνσκι.

    [23] EΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΒΛΑΒΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΟΥ ΠΟΥ ΣΥΝΕΤΡΙΒΗ ΣΤΗΝ ΠΑΦΟ

    Λευκωσία, 11 Ιουλίου 2002 (18:23 UTC+2)

    Το ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης ή πυρκαγιάς στον αέρα εξετάζουν οι ειδικοί που ερευνούν τα αίτια της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην Πάφο, από την οποία έχασαν τη ζωή τους ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου και άλλοι τέσσερις αξιωματικοί.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εξαιτίας μηχανικής βλάβης ακολούθησε αποτυχημένη αναγκαστική προσγείωση από τον χειριστή του ελικοπτέρου.

    Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου μεταφέρθηκαν στην αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

    [24] ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΟΥ Σ.ΞΗΡΟΥ ΣΤΟΝ Ι.ΔΙΩΤΗ

    Aθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (18:20 UTC+2)

    Στον αρμόδιο εισαγγελέα, που εξετάζει την υπόθεση της "17 Νοέμβρη" Ιωάννη Διώτη καταθέτει από το απόγευμα ο 40χρονος Σάββας Ξηρός που εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος στον "Ευαγγελισμό".

    Στο μεταξύ, σε γραπτή ανακοίνωση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας αναφέρεται ότι συνεχίζονται οι έρευνες στα κρησφύγετα της «17 Νοέμβρη».

    Συγκεκριμένα σημειώνεται ότι στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου 84 στα Κάτω Πατήσια, συνεχίζεται η συλλογή ευρημάτων και πειστηρίων από ειδικά συνεργεία της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών. Στο κρησφύγετο της οδού Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι ολοκληρώθηκε η συλλογή και η μεταφορά ευρημάτων και πειστηρίων στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας και ήδη άρχισε η εξερεύνηση των χώρων του κρησφύγετου από ειδικό συνεργείο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

    «Ο όγκος των ευρημάτων είναι μεγάλος. Απαιτείται συστηματική και εξονυχιστική εξέτασή τους» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας ενώ γνωστοποιείται πως θα υπάρχει ενημέρωση για τα αποτελέσματα όταν είναι εφικτό και εφόσον δεν παραβλάπτεται η πορεία των ερευνών.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 11 July 2002 - 18:14:03 UTC