Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-07-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ
  • [02] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [03] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ EXPO 2008
  • [04] ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΩΡΟ
  • [05] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.
  • [07] ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΧΑΙΩΝ
  • [08] ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο.Α. ΤΟΥ 2004 ΣΤΟ
  • [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ
  • [11] ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΤΣΕΧΙΑ
  • [12] ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ
  • [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
  • [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ
  • [15] ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΘΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ - Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ
  • [16] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΠΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ
  • [17] ΤΗ "ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ EL TEIDE" ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [18] ΙΤΑΛΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΧΤΩ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ
  • [19] ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΟ ΧΑΚ
  • [20] ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΑΝΓΚΑΤΕ
  • [21] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ALPHA BANK - CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • [22] ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.
  • [23] ΣΧΕΔΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
  • [24] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

  • [01] ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (08:48 UTC+2)

    Αγνωστες πτυχές της δράσης και της λειτουργίας της "17 Νοέμβρη" αποκάλυψε ο Σάββας Ξηρός, σύμφωνα με πληροφορίες, στον εισαγγελέα και υπεύθυνο για θέματα τρομοκρατίας, Ιωάννη Διώτη. Η απολογία του 40χρονου βομβιστή θα συνεχιστεί και σήμερα και δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί αύριο το μεσημέρι, οπότε και θα εκδοθεί το ένταλμα σύλληψης του από τις δικαστικές αρχές.

    Ο Ξηρός φαίνεται να είναι αποφασισμένος να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς και οι πληροφορίες αναφέρουν πως αποδέχτηκε τη σχέση του με την οργάνωση "17 Νοέμβρη". Συγκεκριμένα επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του σε αρκετές από τις τελευταίες επιθέσεις της οργάνωσης, δίνοντας ακριβή στοιχεία γύρω από τα θύματα και τους στόχους.

    Ο Σάββας Ξηρός θεωρείται δεδομένο ότι μετά την κατάθεση της ομολογίας του θα μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, εκμεταλλευόμενος τις διατάξεις του αντιτρομοκρατικού νόμου. Μόλις οι γιατροί του δώσουν εξιτήριο από τον "Ευαγγελισμό", τότε θα μεταφερθεί σε ειδικό χώρο μέχρι να καταθέσει όσα γνωρίζει στις δικαστικές αίθουσες.

    Στο νοσοκομείο του "Ευαγγελισμού" έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ από τη Δευτέρα θα μπορούν να βλέπουν ελεύθερα το Σάββα Ξηρό οι γονείς του. Χθες, ο πατέρας του Ξηρού και η ισπανίδα μνηστή του, Αλίσια Κορτέζ, επισκέφτηκαν τον 40χρονο και επιβεβαίωσαν πως είναι καλά στην υγεία του.

    Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του ενοικιαστή της γιάφκας στην οδό Δαμάρεως, στο Παγκράτι. Επίσης, άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του Δημήτρη Λαμπρόπουλου, του συντρόφου της πρώην γυναίκας του Σάββα Ξηρού, Αγγελικής Σωτηροπούλου.

    [02] ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Άγκυρα, 12 Ιουλίου 2002 (10:17 UTC+2)

    Οι εξελίξεις στην Τουρκία, το χάσμα των αξιών μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης με αφορμή τη σύσταση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών και η δημιουργία του συνθετικού ιού είναι τα κύρια θέματα στον ευρωπαϊκό Τύπο, όπως μεταδίδει το BBC.

    Στην εύθραυστη πολιτική κατάσταση της Τουρκίας με αφορμή τις παραιτήσεις επτά υπουργών από το κυβερνών κόμμα και ιδίως αυτής του υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, αναφέρεται η γαλλική εφημερίδα «Λε Φιγκαρό».

    «Εάν ο Ισμαήλ Τζεμ και ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Χουσαμετίν Οζκάν, προχωρήσουν στη δημιουργία ενός νέου κεντροαριστερού κόμματος, αυτό θα σημάνει το τέλος του άνευ προηγουμένου πολιτικού εμφυλίου πολέμου στην Τουρκία», σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα, η οποία προσθέτει ότι πλέον ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, δεν έχει περιθώρια για περαιτέρω πολιτικούς ελιγμούς.

    «Η Τουρκία στο χείλος της αβύσσου» είναι ο τίτλος του σχετικού άρθρου στην ελβετική εφημερίδα, «Λε Ταμπ», η οποία χαρακτηρίζει την παραίτηση Τζεμ ως «το μοιραίο πλήγμα για το μέλλον της παρούσας κυβέρνησης».

    Η «Λε Ταμπ» εκτιμά ότι η παρούσα πολιτική κρίση είναι η συνέχεια της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα και καταλήγει ότι πλέον ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ δεν έχει άλλη επιλογή παρά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

    Με αφορμή τη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών απέναντι στο νεοσύστατο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών και το αίτημα για τη χορήγηση ασυλίας στους Αμερικανούς κυανόκρανους, η γερμανική εφημερίδα «Φρανκφούρτερ Ρουντσχάου» θέτει το ερώτημα εάν η παρούσα υπερδύναμη και οι δυτικοί συμμάχοι της μοιράζονται ακόμα τις ίδιες ηθικές αξίες.

    «Σύμμαχοι, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν κοινό έδαφος ως προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ως προς το ρόλο που οφείλουν να διαδραματίζουν οι διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις, διατηρούν απλά από συνήθεια την ιδιότητα των συμμάχων», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

    Για τη γερμανική εφημερίδα «Ντι Βελτ» η δημιουργία εκ του μηδενός ιού από τη γενετική σύνθεση του ιού της πολιομυελίτιδος εγείρει το εξής ερώτημα: «πόσο κοντά βρισκόμαστε στη δημιουργία ιών εκ του μηδενός από ιδιώτες».

    «Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξελίσσεται σήμερα η βιοτεχνολογία είναι ζήτημα λίγων ετών για την εμφάνιση των πρώτων ιών από απλούς πολίτες», εκτιμά η γερμανική εφημερίδα.

    Και καταλήγει ότι «ο κίνδυνος για τη δημιουργία νέων ασθενειών μέσω της βιοτεχνολογίας εμφανίζεται σήμερα πιο ορατός από ποτέ».

    [03] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ EXPO 2008

    Αθήνα, 11 Ιουλίου 2002 (17:23 UTC+2)

    Η Ελλάδα θα διεκδικήσει την Παγκόσμια EXPO 2008 στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσισε να αναθέσει την ευθύνη διεκδίκησης της έκθεσης σε Διυπουργική Επιτροπή (υπουργεία Μακεδονίας - Θράκης, Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού και Μεταφορών), με συντονιστή τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης.

    Οι συναρμόδιοι υπουργοί εκδίδουν Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ανατίθεται στην HELEXPO ΑΕ η υποστήριξη των ενεργειών διεκδίκησης της ΕΧΡΟ 2008 ενώ θεσπίζεται Συντονιστική Επιτροπή Διεκδίκησης (ΣΕΔ) και καθορίζονται οι αρμοδιότητές της. Παράλληλα με την υπουργική απόφαση εγκρίνεται αρχικός προϋπολογισμός δαπανών διεκδίκησης τάξης μεγέθους 600 εκατ. δρχ. έως το τέλος του 2003. Εξάλλου προβλέπεται μερική κάλυψη του προϋπολογισμού από το ειδικό έκτακτο αποθεματικό, το οποίο θα δημιουργηθεί στην HELEXPO ΑΕ από τη διανομή κερδών του 2001, της τάξης των 200 εκ. δρχ.

    Η ΣΕΔ αποτελείται από εκπροσώπους των: υπουργείων Μακεδονίας - Θράκης, Οικονομικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης, Εξωτερικών, Μεταφορών και ΠΕΧΩΔΕ, του ΟΡΘ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκη, του Δήμου Θεσσαλονίκης - ΤΕΔΚ, της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, της ΔΕΘ, της ΗELEXPO, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, του ΣΒΒΕ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Με ευθύνη της Διυπουργικής Επιτροπής, συστήνεται Επιτροπή εκ προσωπικοτήτων, η οποία θα προβάλλει την υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ 2008 στην Ελλάδα και, κυρίως, στο εξωτερικό.

    Χωροθέτηση EXPOSITE

    Στα συμπεράσματα της μελέτης σκοπιμότητας, ξεχωρίζουν δύο προτάσεις για την χωροθέτηση του Exposite: Λαχανόκηποι και ΤΕΙ Σίνδου. Μετά από αξιολόγηση των δύο προτάσεων, αποφασίζεται η χωροθέτηση του Exposite στη θέση ΤΕΙ Σίνδου και η παράλληλη ανάπλαση της περιοχής των Λαχανόκηπων.

    Σύμφωνα με όσα επισήμανε ο κ. Πασχαλίδης εγκρίνεται το προτεινόμενο γενικό Θέμα της ΕΧΡΟ 2008, με τίτλο: "Ανθρώπων Δίκτυα" (human networks) και αποφασίζεται η εξειδίκευσή του σε 3 υποθέματα, από τα οποία θα προκύψουν και τα Θεματικά Πάρκα της ΕΧΡΟ 2008: "Ανθρώπινα Δίκτυα Τεχνολογίας", "Ανθρώπινα Δίκτυα Πολιτισμού - Τεχνών" και "Ανθρώπινα Δίκτυα Γνώσης". Τέλος, εγκρίνεται θεματικό περίπτερο με θέμα: "Ανθρωπος - Μέτρο - Αρμονία" (παραθαλάσσιο).

    [04] ΤΟ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΜΩΡΟ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (10:48 UTC+2)

    Το Δεκέμβριο αναμένεται να έρθει στον κόσμο το πρώτο κλωνοποιημένο βρέφος, σύμφωνα με τον Ιταλό γενετιστή Σεβερίνο Αντινόρι, ο οποίος όμως δεν αποκάλυψε τη χώρα στην οποία θα γεννηθεί.

    Συγκεκριμένα ο κ. Αντινόρι είπε ότι η μορφολογία του βρέφους, μετά από 15 εβδομάδες κύησης, είναι πολύ καλή και επεσήμανε ότι το πρώτο αυτό πείραμα δεν θα είναι αρκετό για να γίνουν επιστημονικές ανακοινώσεις αλλά θα χρειαστεί να γεννηθούν τουλάχιστον άλλα 20 κλωνοποιημένα βρέφη για να υπάρξουν τελικά συμπεράσματα.

    [05] ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2002 (21:04 UTC+2)

    Σε εφαρμογή μπαίνει από την ερχόμενη Δευτέρα το πρόγραμμα περισυλλογής των αδέσποτων ζώων από ειδικά συνεργεία του Δήμου Θεσσαλονίκης, όπως ανακοινώθηκε σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο υπό την προεδρία του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

    Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σωτ. Καπετανόπουλος, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Β. Δημητρίου, ο τ. πρόεδρος της Κτηνιατρικής Σχολής Α. Δεσύρης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνιάτρων Μ. Λευκαδίτης, εκπρόσωπος της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας, εκπρόσωποι των φιλοζωϊκών οργανώσεων Αργος, Καταφύγιο Ζώων, Κιβωτός, Στέγη των Ζώων, Φίλοι της Γάτας, εκπρόσωποι της παλαιάς Φιλοζωϊκής και της Προστασίας Αδέσποτων Δήμου Πυλαίας.

    Ο κ. Παπαγεωργόπουλος αφού εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την έναρξη του συγκεκριμένου προγράμματος, ανέφερε οτι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει προμηθευτεί τρία οχήματα περισυλλογής αδέσποτων με τον εξοπλισμό τους κι έχει προσλάβει τρεις υπαλλήλους με βεβαιωμένη υπηρεσία σε φιλοζωϊκές οργανώσεις.

    Επίσης ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει ενημερώσει για το εγχείρημα του αυτό την Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας, την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Σύλλογο των Κτηνιάτρων Θεσσαλονίκης και τα φιλοζωϊκά σωματεία της πόλης, κάτι που σημαίνει ότι όλες οι σχετικές αποφάσεις είναι δεσμευτικές για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όσον αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων.

    Τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Δημοτών είναι το 906-200.

    Οπως ανέφερε ο κ. Καπετανόπουλος δημιουργήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία θα ενημερώνεται για τα αποτελέσματα της περισυλλογής των αδέσποτων ζώων, ενώ σύντομα θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα ταυτοποίησης των ζώων, καθώς και η δημιουργία υποδομής για τη φύλαξη μικρού αριθμού ζώων .

    Ο Αντιδήμαρχος Β. Δημητρίου εξέφρασε, τέλος, την αισιοδοξία του ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα πετύχει τους στόχους του.

     

    [06] ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (20:59 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκλογών Αυτοδιοίκησης της Ν.Δ. Τζαννής Τζαννετάκης ανακοίνωσε ότι για τη Νομαρχία Φωκίδας, η Ν.Δ. στηρίζει την υποψηφιότητα του Δημητρίου Ανδρίτσου, οδοντιάτρου.

    Στο Νομό Χανίων η Ν.Δ. στηρίζει την ανεξάρτητη υποψηφιότητα του Γιάννη Κλωνιζάκη, γνωστού αντιστασιακού επί Δικτατορίας, Αντινομάρχου Χανίων, πολιτικού Μηχανικού.

    Επίσης ανακοίνωσε τη στήριξη της Ν.Δ. σε ανεξάρτητες υποψηφιότητες για Δήμους της Περιφέρειας.

    Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι "και αυτή τη φορά πριν την ανακοίνωση των προσώπων που στηρίζει η Ν.Δ. τηρήθηκαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης, διάλογος με την τοπική κοινωνία και όπου κρίθηκε αναγκαίο διενεργήθησαν δημοσκοπήσεις".

    Υποψήφιοι:

    Νομαρχία Ανατολικής Αττικής

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δροσιάς (κοιν.) Πασιπουλαρίδης Αβραάμ, πρόεδρος Δροσιάς, οικονομολόγος

    Θρακομακεδόνων (κοιν.) Βλαχοδήμος Κωνσταντίνος, δικηγόρος

    Κρυονερίου (κοιν.) Καλαφατέλης Ιώαννης, πρόεδρος Κρυονερίου, ηλεκτρονικός

    Μαλακάσας (κοιν.) Βογιατζής Δημήτριος, επιχειρηματίας

    Μαρκόπουλου Ωρωπού (κοιν.) Ευσταθίου Θωμάς, πρόεδρος Μαρκόπουλου Ωρωπού, επιχειρηματίας.

    Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Φυτείων Γαζέλας Παναγιώτης, δημόσιος υπάλληλος

    Νομαρχία Αχαϊας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Ακράτας, Γκούμας Γιάννης, υπάλληλος Ο.Τ.Α.

    Δήμος Βραχναίικων Καμπούρης Διαμαντής, επιχειρηματίας

    Δήμος Διακοπτού, Βασιλείου Παναγιώτης, επιχειρηματίας

    Δήμος Δύμης, Γκοτσούλιας Διονύσιος, Δήμαρχος Δύμης, δημόσιος υπάλληλος

    Δήμος Ερινέου, Σταθάκαρος Βασίλειος, τραπεζικός υπάλληλος

    Δήμος Ρίου, Ζέρβας Βασίλειος, Δήμαρχος Ρίου, δικηγόρος

    Νομαρχία Βοιωτίας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Ακραιφνίας, Ντέλης Δημήτριος, επιχειρηματίας

    Δήμος Διστόμου, Πανουργιάς Αθανάσιος, πολιτικός μηχανικός

    Κυριακίου (κοιν.) Αγγέλου Ιωάννης, επιχειρηματίας

    Δήμος Σχηματαρίου, Μαντή Χριστίνα, οδοντίατρος

    Νομαρχία Δυτικής Αττικής

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Μαγούλας (κοιν.) Ρόκκας Θεόφιλος, επιχειρηματίας

    Οινόης (κοιν.) Πανολιάσκος Γεώργιος, επιχειρηματίας

    Νομαρχία Ευβοίας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Ερέτριας, Γουρνής Ιωάννης, επιχειρηματίας

    Νομαρχία Ευρυτανίας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Φουρνάς, Συρούκης Μάρκος, συνταξιούχος

    Νομαρχία Ιωαννίνων

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Ανατολικού Ζαγορίου, Ρούσκας Ιωάννης συνταξιούχος δάσκαλος

    Δήμος Πασαρώνος Βλέτσας Αθανάσιος, πολιτικός μηχανικός

    Νομαρχία Καρδίτσας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Αθαμάνων (κοιν.) Μάργαρης Ιωάννης, αγρότης - μελισσοκόμος

    Νομαρχία Κέρκυρας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Κορισσίων, Πανδής Σπύρος, φυσικοθεραπευτής

    Δήμος Παξών, Μπογδάνος Σπύρος, οικονομολόγος

    Δήμος Παρελίων, Παπαδάτος Νικόλαος, οδοντίατρος

    Νομαρχία Κεφαλληνίας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Ερισού, Βανδώρος Γεράσιμος, εκπαιδευτικός

    Νομαρχία Λακωνίας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Βοίων, Τσάκος Πέτρος, Δήμαρχος Βοίων, δικηγόρος

    Δήμος Ζάρακα, Κουλούρης Γεώργιος, Δήμαρχος Ζάρακα, ασφαλιστής

    Δήμος Μονεμβασιάς, Μαστορόπουλος Νεκτάριος, Δήμαρχος Μονεμβασιάς

    Δήμος Πελλάνας, Γομάτος Δημήτριος, Δήμαρχος Πελλάνας, αξιωματικός Π.Α. ε.α.

    Δήμος Φάριδος, Παναγιωτουνάκος Παναγιώτης, Δήμαρχος Φάριδος, οικονομολόγος

    Νομαρχία Λευκάδος

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Απολλωνίων, Μελάς Γεράσιμος, Δήμαρχος Απολλνωνίων, αγρότης, οικονομολόγος

    Δήμος Καρυάς, Σταύρακας Αλέξανδρος, υπάλληλος Ο.Τ.Α.

    Νομαρχία Μαγνησίας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Νέας Ιωνίας, Χαλέβας Κωνσταντίνος, αρχιτέκτων

    Νομαρχία Πρεβέζης

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Ζαλόγγου, Μικρούλης Θεοφάνης, πολιτικός μηχανικός

    Δήμος Θεσπρωτικού, Βάσσης Σπυρίδων, φοροτεχνικός

    Νομαρχία Σάμου

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Μαραθόκαμπου, Κουτσοδόντης Γεώργιος, χημικός - οινολόγος

    Δήμος Πυθαγόρειου Κωνσταντινίδης Πολυκράτης, γεωπόνος

    Νομαρχία Φθιώτιδας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Πελασγίας, Λάτος Γεώργιος, συνταξιούχος δημοσίου

    Δήμος Τιθορέας, Καράφλας Νικόλαος, επιχειρηματίας

    Νομαρχία Φωκίδας

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Γαλαξιδίου, Προκαλάμος Ιωάννης, συνταξιούχος αξιωματικός εμπορικού ναυτικού

    Δήμος Γραβιάς, Μανάνας Αθανάσιος, εκπαιδευτικός

    Δήμος Δεσφίνης, Καμπαφλή Παναγιώτα, συνταξιούχος υπάλληλος Τράπεζας της Ελλάδος

    Δήμος Τολοφώνος, Ζέτος Παναγιώτης, ξενοδοχοϋπάλληλος

    Νομαρχία Χανίων

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Μυθήμνης Τσουρή Σοφία, εκπαιδευτικός

    Νομαρχία Χίου

    Υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Δήμος Καμποχώρων, Μυλωνάς Παναγιώτης, δικηγόρος

    [07] ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ Γ΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΑΧΑΙΩΝ

    Πάτρα, 12 Ιουλίου 2002 (20:51 UTC+2)

    Με την εναρκτήρια ομιλία του πρώην Υπουργού Μιλτιάδη Παπαϊωάννου άνοιξαν σήμερα το πρωί οι εργασίες του Γ΄ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποδήμων Αχαιών που διοργανώνεται από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαϊας στην Πάτρα.

    Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην συμβολή του Απόδημου Ελληνισμού στην ικανοποίηση των εθνικών μας δικαίων και στον πολυσήμαντο ρόλο των ομογενών στην προάσπιση αλλά και στην προβολή των εθνικών μας θέσεων.

    Νωρίτερα ο Νομάρχης Αχαϊας Στάθης Αθανασόπουλος - Σερέτης και η Αντινομάρχης Κατερίνα Σολωμού καλωσορίζοντας τους συνέδρους αναφέρθηκαν στην ανάγκη συνεργασίας ανάμεσα στους φορείς Αυτοδιοίκησης και στους Έλληνες της Διασποράς. Ειδικότερα ο κ. Σερέτης υπογράμμισε τις νέες προοπτικές που διανοίγονται για την Αχαϊα, εξαιτίας των μεγάλων έργων υποδομής που κατασκευάζονται (ζεύξη Ρίου - Αντιρρίου, νέο λιμάνι Πάτρας κ.ά.) και των μεγάλων διοργανώσεων που βρίσκονται ενόψει (Ολυμπιακοί Αγώνες, Πάτρα - Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης του 2006), στοιχεία που δημιουργούν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες.

    Ακολούθησαν ομιλίες από τον πρώην βουλευτή Ηλία Μαζοβίτη, τον πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας Άγγελο Ζησιμόπουλο και τον βουλευτή Αυστραλίας Δημήτρη Φούρα (αδελφό του πρώην υφυπουργού Ανδρέα Φούρα).

    Συγκινητική ήταν το απόγευμα η ομιλία του Μητροπολίτη Ατλάντα Η.Π.Α. κ.κ. Αλέξιου, ο οποίος μίλησε για την Εκκλησία μπροστά στα προβλήματα της διασποράς. Στην συνέχεια αναπτύχθηκε το θέμα «Ελληνισμός της Διασποράς και Ανάπτυξη» με ομιλητές τον πρώην Υπουργό Βύρωνα Πολύδωρα, τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Πελοπονήσου Β. Σπηλιόπουλο και τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Χρ. Λιακόπουλο.

    Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου έκλεισαν με την ομιλία το βράδυ του Υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Λοβέρδου με θέμα «Ο ρόλος των Αποδήμων στα Εθνικά Κράτη».

    Αύριο, δεύτερη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Μαγκριώτης, ο πρώην Υφυπουργός Γρηγόρης Νιώτης, ο Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Σταμάτης Αλαχιώτης, το στέλεχος του «ΑΘΗΝΑ 2004» Δημήτρης Ήγκαν και ο Καθηγητής Γιάννης Κριόπουλος.

    [08] ΔΙΑΚΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 12 Ιουλίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις είναι η σημερινή στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να ερμηνεύσουν τα νέα που είδαν το φως της δημοσιότητας, με αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να εναλλάσσουν πρόσημο.

    Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 19:15 ώρα Ελλάδας στις 8.749,74 μονάδες, παρά την ανακοίνωση της General Electric για αύξηση της κερδοφορίας της κατά 14% στο β' τρίμηνο και αύξηση πωλήσεων το ίδιο διάστημα κατά 4%.

    Εξάλλου, πιέσεις στα blue chips άσκησε η ανακοίνωση ότι η διαμόρφωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Michigan στο 86,5 από 92,4 τον Ιούνιο, έναντι προβλέψεων αναλυτών για άνοδο στο 93.

    Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης εταιριών νέας τεχνολογίας Nasdaq βρίσκεαι σε θετικό έδαφος με κέρδη της τάξης του 0,89% στις 1.386,73 μονάδες, δεχόμενος την ευεργετική επίδραση ανακοινώσεων, μεταξύ των οποίων και της Dell.

    Συγκεκριμένα, η εταιρία ανακοίνωσε πως τα κέρδη αλλά και οι πωλήσεις της για το δεύτερο τρίμηνο θα διαμορφωθούν υψηλότερα των προβλέψεων. Οι νέες εκτιμήσεις της εταιρίας περιλαμβάνουν αύξηση των πωλήσεών της κατά 9% και των κερδών κατά 19%.

    [09] ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ Ο.Α. ΤΟΥ 2004 ΣΤΟ WORLD YOUTH CAMP 2002

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Πραγματοποιήθηκε χθες μετά από πρόσκληση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) και του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ, η ειδική παρουσίαση του Προγράμματος Εθελοντισμού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες ΑΘΗΝΑ 2004, στο World Youth Camp 2002 στο Ποσείδι, Χαλκιδικής.

    Τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004, Ελένη Λαμπαδαρίου, Υπεύθυνη Έργου Ειδικών Δράσεων και Κατερίνα Θανασούλα, Συντονίστρια Απόδημου Ελληνισμού, με τη βοήθεια οπτικοακουστικού υλικού, ανέπτυξαν στους Απόδημους Νέους την ιδέα του εθελοντισμού και αναφέρθηκαν λεπτομερώς στη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι Απόδημοι Νέοι ώστε να βοηθήσουν σαν εθελοντές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Τα στελέχη του ΑΘΗΝΑ 2004, μοίρασαν στους κατασκηνωτές αιτήσεις εθελοντισμού και ενημερωτικού υλικού, ενώ απάντησαν σε αρκετά ερωτήματα που τους τέθηκαν από τους νέους. Η εκδήλωση ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, ενώ ήδη έχουν συγκεντρωθεί και οι πρώτες συμπληρωμένες αιτήσεις από τους νέους Έλληνες Απόδημους.

    Σήμερα, 12 Ιουλίου, τα στελέχη της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποίησαν δύο ενημερωτικές συναντήσεις, μία με τα στελέχη του World Youth Camp και μία με τους Ομαδάρχες της κατασκήνωσης - Μέλη του Δικτύου Νεολαίας ΣΑΕ.

    Παρόμοια παρουσίαση θα γίνει και κατά τη διάρκεια της 2ης κατασκηνωτικής περιόδου του World Youth Camp 2002.

    [10] ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Την ικανοποίησή του για τις συζητήσεις που είχε κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Βελιγράδι, καθώς και την πρόοδο που διαπίστωσε στην εμπέδωση των δημοκρατικών θεσμών στη Γιουγκοσλαβία, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κακλαμάνης, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην αλλαγή ενός ολόκληρου συστήματος, θα πρέπει να κινηθούν με ταχείς ρυθμούς, κυρίως, οι διαδικασίες της συνταγματικής αναθεώρησης, ώστε από το Φθινόπωρο να επανέλθει η Γιουγκοσλαβία στη θέση της ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Παράλληλα, τόνισε την αναγκαιότητα άμεσης υλοποίησης του σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, το οποίο προβλέπει 350 εκατομμύρια ευρώ για τη Σερβία και ένα σημαντικό μέρος για το Μαυροβούνιο , ώστε το 2004 να έχει ολοκληρωθεί και ο οδικός άξονας 10 και να χρησιμοποιηθεί για την έλευση των αθλητών και φιλάθλων από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης και των Βαλκανίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, μέσω της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στην "απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αφορά στο Κόσοβο, λέγοντας ότι παραμένει ουσιαστικά γράμμα κενό περιεχομένου στην κοινωνική και νομική πραγματικότητα της περιοχής αυτής της Ομοσπονδιακής Γιουγκοσλαβίας". Οπως είπε, "επιβάλλεται να κινηθεί η διεθνής κοινότητα στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της νομιμότητας, της εφαρμογής των αρχών και των όρων σεβασμού των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη, του σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ώστε να αποτελέσει η αυτόνομη περιοχή του Κοσόβου, μια περιοχή όπου η πολυπολιτισμική συνύπαρξη, η ελευθερία, ο σεβασμός των δικαιωμάτων όλων να είναι η βάση μιας άλλης εποχής. Και φυσικά να μην υπάρξουν νέες συνοριακές ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή".

    Ο κ. Κοστούνιτσα εξέφρασε στον κ. Κακλαμάνη τις ευχαριστίες του για τη στήριξη που τυγχάνει η Γιουγκοσλαβία από την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Παράλληλα, χαρακτήρισε "μνημείο" της ελληνο-γιουγκοσλαβικής φιλίας τις δύο Αίθουσες του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, με τα ονόματα "Πολιτεία" και "Δημοκρατία", οι οποίες ανακατασκευάστηκαν με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων κι εξέφρασε την άποψη ότι αυτή η φιλία θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

    Τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, να μην υπάρξουν αλλαγές στα υφιστάμενα σύνορα των κρατών της Βαλκανικής, να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των μειονοτήτων και να προωθηθεί η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και σε συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Γιουγκοσλαβίας Ντράγκισα Πέσιτς.

    Ο κ. Πέσιτς υπογράμμισε ότι πρωταρχικοί στόχοι της κυβέρνησής του είναι η υλοποίηση των προϋποθέσεων για την ένταξη της Γιουγκοσλαβίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και η προώθηση του Συμφώνου Σταθερότητας, για τους οποίους βασίζεται και στη συνεργασία με την Ελλάδα.

    [11] ΝΕΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗ ΤΣΕΧΙΑ

    Πράγα, 12 Ιουλίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Χάβελ διόρισε τον ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (CSSD) Βλάντιμιρ Σπίντλα πρωθυπουργό της χώρας, μετέδωσε το Ρόυτερς.

    Ο Σπίντλα υπέβαλε το17μελές κυβερνητικό σχήμα στον Χάβελ, ο οποίος θα προχωρήσει τη Δευτέρα στον επίσημο διορισμό του υπουργικού συμβουλίου. Οι Σοσιαλδημοκράτες και ο δικομματικός κεντρώος Συνασπισμός (KDU-CSL/US-DEU), υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας.

    [12] ΤΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΧΟΡΗΓΗΣΕΩΝ ALPHA 605 ΣΕ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (19:39 UTC+2)

    Η Alpha Bank ανακοινώνει ότι από Δευτέρα 15 Ιουλίου 2002 το Ελάχιστο Δανειστικό Επιτόκιο (Ε.Δ.Ε.)* ανά νόμισμα, στο λογαριασμό Alpha 605 σε συνάλλαγμα καθορίζεται ως εξής: Δολάριο Η.Π.Α. (USD) 4,10% , γιεν Ιαπωνίας (JPY) 2,35%, φράγκο Ελβετίας (CHF) 3,40% και λίρα Αγγλίας (GBP) 6,15%. Το μέγιστο περιθώριο προσαυξήσεως 4,5 εκατοστιαίες μονάδες.

    [13] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (19:38 UTC+2)

    Τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, επικεφαλής κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποίησε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Γεωργίας, Ανδρέας Κόρακας.

    Ο κ. Κόρακας συμμετείχε στη συνεδρίαση της Μικτής Επιτροπής Προγραμματισμού και Προώθησης της υλοποίησης του προγράμματος συνεργασίας των υπουργείων Γεωργίας Ελλάδας και Κύπρου.

    Εμφαση δόθηκε στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων του β' έτους του διετούς προγράμματος συνεργασίας 2002-2003, το οποίο έχει ήδη υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς και το οποίο καλύπτει την περίοδο Ιουλίου 2002 - Ιουνίου 2003. Οι δραστηριότητες αφορούν θέματα γεωργίας, υδάτινων πόρων, δασών, αλιείας, κτηνιατρικής, γεωλογικής επισκόπησης και γεωργικής έρευνας.

    [14] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Με τη νέα διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας. Η νέα διοίκηση παρέδωσε στον πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ τη μελέτη για την αλλαγή του φορολογικού συστήματος και αντάλλαξαν απόψεις για την οικονομική και δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

    Ο κ. Τσοβόλας υπογράμμισε ότι αν δεν αλλάξουν οι προσανατολισμοί και οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής, ώστε να δοθεί έμφαση στη βελτίωση της πραγματικής παραγωγικής οικονομίας και όχι στη βελτίωση μόνο των αριθμών, θα δημιουργηθούν στο μέλλον τεράστια προβλήματα για την οικονομία και την κοινωνία.

    [15] ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΣΤΗΘΑΙΟΥ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΕΙΑ - Ν. ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουλίου 2002 (19:37 UTC+2)

    Παραδόθηκε σήμερα σε χρήση για τους οδηγούς των οχημάτων, το έργο "στηθαίο ασφαλείας τύπου New Jersey", μήκους 7,5 χιλιομέτρων, το οποίο κατασκευάσθηκε κατά μήκος της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Νέων Μουδανιών, από το ύψος του κόμβου Καλλικράτειας, έως τον κόμβο Σωζόπολης.

    Το έργο παραδόθηκε από την ανάδοχο εταιρία στον υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Χρήστο Πάχτα, ο οποίος συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ηλία Λιακόπουλο.

    Ο κ. Πάχτας συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την κατασκευάστρια εταιρία, γιατί κατάφεραν μέσα σε ένα μήνα να παραδώσουν το έργο σε ασφαλή χρήση για τους οδηγούς των αυτοκινήτων.

    "Επιλέξαμε με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μετά την έγκριση των χρημάτων από το Ταμείο Συνοχής, να ταλαιπωρήσουμε για τρία Σαββατοκύριακα τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Χαλκιδικής, αλλά κυρίως να αποδώσουμε φέτος το καλοκαίρι σε ασφαλή κυκλοφορία αυτόν τον οδικό άξονα, γιατί πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει, να σώσουμε ζωές και να ελαχιστοποιήσουμε τα οδικά ατυχήματα", επισήμανε.

    Συνεχίζοντας ο κ. Πάχτας τόνισε: "Και το ότι παραδώσαμε έγκαιρα τον δρόμο σε ασφαλή κυκλοφορία, δείχνει ότι η Ελλάδα μπορεί να αποδίδει έργα υψηλής τεχνολογίας και πλήρους ασφάλειας. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. Θα συνεχιστεί και μετά από αυτόν τον κόμβο της Σωζόπολης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαπλατύνουμε τον οδικό άξονα από τη Σωζόπολη μέχρι τα Μουδανιά, με διαχωριστικό στηθαίο ασφαλείας και με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ο κάθε άξονας".

    Από την πλευρά του ο κ. Λιακόπουλος δήλωσε: "Ξέραμε ότι είχαμε να κάνουμε ένα δύσκολο έργο, τόσο από τη φύση του, όσο και λόγω εποχής. Τολμήσαμε και πετύχαμε. Και νομίζω ότι σήμερα που παραδίδουμε το δρόμο σε κυκλοφορία για τους οδηγούς αυτοκινήτων, για μας είναι μια ευτυχής στιγμή. Μπορεί να ταλαιπωρήθηκαν για τρία Σαββατοκύριακα όσοι οδηγοί αυτοκινήτων χρησιμοποιήσουν το δρόμο, το χρονικό διάστημα κατά το οποίο γίνονταν έργα, αλλά τώρα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε έναν ασφαλή αυτοκινητόδρομο".

    [16] ΚΗΔΕΥΤΗΚΕ Ο ΣΜΗΝΑΓΟΣ ΠΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

    Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2002 (19:03 UTC+2)

    Τελέστηκε στις πέντε το απόγευμα με στρατιωτικές τιμές και σε ατμόσφαιρα βαρύτατου πένθους από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ευαγγελίστριας στην Παλουριώτισα, η κηδεία του Σμηναγού Πάρη Αθανασιάδη, που έχασε τη ζωή του, μαζί με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελο Φλωράκη και τρεις άλλους αξιωματικούς, προχθές κατά τη συντριβή ελικοπτέρου της ΕΦ, στα Κούκλια της Πάφου.

    Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησαν στην κηδεία ο Υπουργός Αμυνας Σωκράτης Χάσικος, ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης και ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Παναγιώτου.

    Ο Πάρης Αθανασιάδης επέβαινε του μοιραίου ελικοπτέρου που κατέπεψε και συνετρίβη την περασμένη Τετάρτη, με αποτέλεσμα το θάνατο του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελου Φλωράκη και τριών άλλων αξιωματικών της Δύναμης.

    Παρέστησαν επίσης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης, ο Αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκαρης, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής και πρόεδροι και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [17] ΤΗ "ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ EL TEIDE" ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Βρυξέλλες, 12 Ιουλίου 2002 (19:01 UTC+2)

    Την προσχώρησή τους στη "Δήλωση του Εl Teide" για την προστασία της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη, υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες, οι Υπουργοί Περιβάλοντος των υποψήφιων χωρών. Από κυπριακής πλευράς τη Δήλωση υπέγραψε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους.

    Η Δήλωση του El Teide υπεγράφη από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον περασμένο Μάιο και αποτελεί προϊόν κοινής πρωτοβουλίας της τότε ισπανικής προεδρίας και της αρμόδιας Επιτρόπου Margot Wallstrom.

    Η πρωτοβουλία βασίζεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Γκέτεμποργκ (Ιούνιος 2001) και στη δέσμευση των 15 ηγετών να προβούν σε θετικές ενέργειες ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας στην Ευρώπη.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [18] ΙΤΑΛΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΟΧΤΩ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ

    Μιλάνο, 12 Ιουλίου 2002 (18:54 UTC+2)

    Οχτώ άτομα συνελήφθησαν στο Μιλάνο της Ιταλίας με την κατηγορία της παροχής πλαστών διαβατηρίων και εγγράφων σε μέλη του δικτύου της Αλ Κάιντα όπως ανακοίνωσε το ειδικό αντιτρομοκρατικό σώμα του Μιλάνου.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, μέχρι στιγμής οι έρευνες αναζητούν ένα ακόμη άτομο το οποίο διέφυγε την σύλληψη.

    Οι συλλήψεις έγιναν χθες το βράδυ στο Μιλάνο καθώς οι αστυνομικές δυνάμεις κατέσχεσαν στη διάρκεια επιδρομών σε περιοχή της πόλης πλαστά διαβατήρια, κλεμμένες ταυτότητες και πλαστά έγγραφα τα οποία θα επέτρεπαν σε άτομα από το εξωτερικό να περάσουν τα ιταλικά σύνορα και να παραμείνουν στην χώρα.

    Μεταξύ των συλληφθέντων έξι Μαροκινοί, ένας Τυνήσιος και ένας Ρουμάνος στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για πλαστογράφηση και συνεργασία με εγκληματίες.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της ιταλικής αστυνομίας από τους συλληφθέντες δυο Μαροκινοί παρείχαν πλαστά έγγραφα στον Εσιντ Σαμι μπεν Κεμαις, ο οποίος θεωρείται ότι είναι ο βασικός συνεργάτης του Οσάμα Μπιν Λάντεν στην Ευρώπη.

    Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ θεωρούν ότι το Μιλάνο αποτελεί σημαντική βάση της Αλ Κάιντα στην Ευρώπη.

    Υπενθυμίζεται ότι αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας και στη Βενετία όπου επικρατούν υποψίες για πιθανή τρομοκρατική επίθεση σε εβραϊκό οικισμό της πόλης.

    [19] ΜΕ ΑΝΟΔΟ ΕΚΛΕΙΣΕ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΣΤΟ ΧΑΚ

    Λευκωσία, 12 Ιουλίου 2002 (18:51 UTC+2)

    Ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο της Κύπρου στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, με το Γενικό Δείκτη να σημειώνει αύξηση σε ποσοστό 0,83%, κλείνοντας στις 91,28 μονάδες, γεγονός που οφείλεται στα σημαντικά κέρδη που σημείωσε ο κλάδος της Πληροφορικής σε ποσοστό 4%. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε και σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, καθώς διαμορφώθηκε στις 584 χιλιάδες λίρες.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,58%, σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας τις 388,22 μονάδες.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [20] ΚΛΕΙΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΙΟ Ο ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΑΝΓΚΑΤΕ

    Παρίσι, 12 Ιουλίου 2002 (18:50 UTC+2)

    Μέχρι τα τέλη του προσεχούς Απριλίου ο προσφυγικός καταυλισμός της Σανγκάτε αναμένεται να κλείσει όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press, η εν λόγω απόφαση ελήφθη μετά από συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο κ. Σαρκοζί με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Μπλάνκετ.

    Σημειώνεται ότι ο καταυλισμός όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου 1500 πρόσφυγες βρίσκεται σε τοποθεσία πολύ κοντά στο τούνελ που συνδέει την Μεγάλη Βρετανία με τη Γαλλία ενώ έχει προκαλέσει κατά καιρούς έντονες ανησυχίες στην βρετανική πλευρά η οποία ισχυρίζεται ότι αυξάνει το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης.

    [21] ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ALPHA BANK - CARREFOUR ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (18:17 UTC+2)

    Η Alpha Bank και η Carrefour Μαρινόπουλος προχώρησαν σε πενταετή ανανέωση της συνεργασίας τους για την Dynamic Visa, την πρώτη και πιο διαδεδομένη Co-branded πιστωτική κάρτα στην ελληνική και διεθνή αγορά.

    Η Dynamic Visa επιστρέφει στα μέλη της για κάθε συναλλαγή το 1% της αξίας των αγορών και έως 36% της αξίας των αγορών σε επιλεγμένες επιχειρήσεις, μέσω δωροεπιταγών, που εξαργυρώνονται στο δίκτυο των καταστημάτων της Carrefour - Μαρινόπουλος.

    Εξάλλου, χρησιμοποιείται για κάθε είδους συναλλαγή σε όλα τα καταστήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με το σήμα της Visa και προσφέρει επιπλέον της επιστροφής του 1% έως 36% της αξίας των αγορών, δωρεάν συνδρομή, άτοκες δόσεις, δωρεάν δυο οικογενειακές κάρτες, ταξιδιωτική ασφάλιση, ασφάλεια αγορών και μοναδικά προνόμια.

    Η κάρτα Dynamic Visa είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη Co-branded κάρτα στην ελληνική αγορά, που συνδυάζει τα οφέλη της Alpha Bank και της Carrefour - Μαρινόπουλος.

    [22] ΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΘΑ ΥΠΟΒΑΛΛΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

    Αθήνα, 12 Ιουλίου 2002 (18:04 UTC+2)

    Ενημέρωση για την πορεία διαμόρφωσης του τελικού σχεδίου της μεταναστευτικής πολιτικής το οποίο η Ελλάδα θα υποβάλλει τις επόμενες εβδομάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έγινε κατά τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σηνίτη, στην οποία μετείχαν ακόμη οι υπουργοί Εσωτερικών, Κώστας Σκανδαλίδης, Δικαιοσύνης Φίλιππος Πετσάλνικος και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Όπως επισήμανε μετά τη σύσκεψη ο κ. Σκανδαλίδης μαζί με το σχέδιο της μεταναστευτικής πολιτικής, στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα υποβληθεί και η σχετική μελέτη που έχει γίνει από το Πάντειο Πανεπιστήμιο για την πλήρη καταγραφή των προβλημάτων και την ίδρυση του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Ο υπουργός διευκρίνισε πως σήμερα έγινε επίσης ένας σημαντικός αναλυτικός απολογισμός της αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόσθηκαν για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

    «Εμείς είμαστε σε μια φάση, όπου θέλουμε να ενταθούν αυτά τα μέτρα και γι' αυτό θα επακολουθήσουν και νέες συναντήσεις και εδώ στην Αθήνα, αλλά και επί τόπου στον Έβρο, προκειμένου όλος ο κρατικός μηχανισμός να σταθεί δυνατά απέναντι στο πρόβλημα που όντως εξελίσσεται σε μεγάλο για την κοινωνία του νομού Έβρου και των συνόρων» τόνισε χαρακτηριστικά.

    Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν οι επαναπροωθήσεις, ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε πως το ζήτημα αυτό έχει σχέση με την Τουρκία και πρόσθεσε πως την επίσημη πολιτική ασκεί το υπουργείο Εξωτερικών.

    [23] ΣΧΕΔΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΤΗΣΙΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

    Ουάσινγκτον, 12 Ιουλίου 2002 (18:03 UTC+2)

    Η κυβέρνηση Μπους αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα νέα σχέδια για τον ετήσιο προϋπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο εμφανίζεται ένα μεγαλύτερο έλλειμμα από ό,τι αναμενόταν της τάξεως των 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, το έλλειμμα στον ετήσιο προϋπολογισμό υπολογίζεται ότι οφείλεται στη ραγδαία πτώση στα χρηματιστήρια.

    Το γραφείο του Λευκού Οίκου υπεύθυνο για τον προϋπολογισμό θα αναθεωρήσει την οικονομική ανάπτυξη για το 2002 που αναμένεται να φθάσει το 2,5% ενώ αρχικά είχε αναφερθεί το ποσοστό του 0,7%.

    [24] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΠΟΛΩΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ

    Πάτρα, 12 Ιουλίου 2002 (17:52 UTC+2)

    Η δημιουργία περιφερειακών πόλων αποτελεί προϋπόθεση για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής ανάπτυξης της χώρας, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα.

    Αυτή η στρατηγική, τόνισε, κρατάει στο κεντρικό επίπεδο τις μεγάλες προτεραιότητες εθνικής εμβέλειας και μεταφέρει την ευθύνη, την εξουσία, την οικονομική δύναμη και την αρμοδιότητα στην περιφέρεια, "έτσι ώστε να δημιουργήσουμε ολοκληρωμένα περιφερειακά συστήματα ολοκληρωμένης κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και στις 13 περιφέρειες της χώρας μας".

    "Στηριζόμαστε στην αυξημένη ανταγωνιστικότητα που δημιουργείται από την αυξημένη παραγωγικότητα της οικονομίας, που με τη σειρά της προέρχεται μέσα από την επένδυση στις νέες τεχνολογίες, τις καινοτομίες, γενίκοτερα στη γνώση. Για αυτό πρέπει να συγκροτήσουμε πόλους καινοτομίας στις περιφέρειες της χώρας, να συνδέσουμε και να παντρέψουμε τις εφαρμογές της έρευνας και της τεχνολογίας, με την επιχειρηματική και εμπορική δραστηριότητα, να δημιουργήσουμε έτσι νέα προϊόντα και νέες επιχειρήσεις, να προσελκύσουμε νέους ανθρώπους για να στηρίξουμε έτσι ακριβώς αυτή τη νέα ανταγωνιστικότητα. Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε ολοκληρωμένα σχέδια και συνέργειες, που αφορούν την εξασφάλιση πόρων χρηματοδότησης απο το Γ ΚΠΣ για μια σειρά από δραστηριότητες" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τα 2,2 τρισ. του ΕΠΑΝ, τόνισε ο υπουργός, δίνουν τεράστιες δυνατότητες αξιοποίησής τους για τα επόμενα τρία- τέσσερα χρόνια, υπηρετώντας την υλοποίηση αυτής της πολιτικής.

    "Εάν αυτή η προοπτική συνδυαστεί με τα γνωστά αποτελεσματικά κέντρα καινοτομίας της περιοχής, που βρίσκονται στη Πάτρα και στα Γιάννενα, τότε μπορεί να συγκροτηθεί ένα πολύ στέρεο σύστημα με τη δυνατότητα να παντρέψει στη νέα εποχή έμπρακτα τη νέα γνώση, τη νέα οικονομία και τη νέα τεχνολογία με την παραδοσιακή οικονομία και τη βασική εμπορική, βιομηχανική και επιχειρηματική δραστηριότητα", υπογράμμισε ο υπουργός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 12 July 2002 - 18:13:47 UTC