Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-11

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΑΘΝΑΡ
  • [02] ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΟΥΣ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
  • [04] ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΓΑΛΛΙΑ
  • [05] ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕ Ο ΑΛ ΜΟΥΤΖΑΧΙΡ
  • [06] ΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ
  • [07] ΚΥΠΡΟΣ: ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΥΟ AKOMH ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ
  • [08] 1ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [09] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΩΜΙΑΔΗ
  • [11] ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΘΗΝΑΣ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ
  • [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004
  • [13] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ
  • [14] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ο ΑΛ ΜΟΥΤΖΑΧΙΡ
  • [15] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛ ΜΟΥΤΖΑΧΙΡ
  • [16] Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • [17] ΕΥΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ
  • [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΤΙΒΟΥ
  • [19] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [20] ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΛΟΦΕΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΟΖΑΝΗΣ
  • [21] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΝΤΕ ΚΛΕΡΚ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΜΠΟΥΣ
  • [23] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
  • [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

  • [01] ΜΕ ΤΟΝ Κ.ΣΗΜΙΤΗ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο ΑΘΝΑΡ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2002 (09:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευρωπαϊκός στρατός

    Την Αθήνα επισκέπτεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και προεδρεύων της Ευρωπαικής Ενωσης Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο οποίος κάνει επισκέψεις στις πρωτεύουσες των κρατών μελών, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη.

    Στις 5 το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα του ευρωστρατού, καθώς παρών θα είναι ο ύπατος εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ε.Ε. Χαβιέ Σολάνα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχτεί το "κείμενο της Αγκυρας" για τον ευρωστρατό και ενδέχεται ο κ. Αθνάρ να παρουσιάσει κάποιο νέο σχέδιο.

    Το μεσημέρι, υπό την προεδρία του Κώστα Σημίτη, θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον κ. Αθνάρ.

    [02] ΟΛΙΓΟΛΕΠΤΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ - ΜΠΟΥΣ

    Oυασιγκτον, 11 Ιουνίου 2002 (18:07 UTC+2)

    Ολιγόλεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε ο κ. Μπους στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των ηγετών της Διεθνούς Δημοκρατικής Ένωσης.

    Ο αμερικανός πρόεδρος έδειξε ενδιαφέρον για την Ολυμπιάδα του 2004 που θα γίνει στην Αθήνα και ζήτησε να ενημερωθεί για την πορεία της προετοιμασίας. Από την πλευρά του ο κ. Καραμανλής τον διαβεβαίωσε για την ομαλή πορεία της προσπάθειας και για την διεξαγωγή της Ολυμπιάδας με ασφάλεια ενώ τον προσκάλεσε να παρακολουθήσει τους αγώνες. Ο Τζορτζ Μπους εμφανίστηκε βέβαιος για την ομαλή και με ασφάλεια διεξαγωγή της Ολυμπιάδας και είπε χαρακτηριστικά: «εάν το λέτε εσείς τότε θα είναι ασφαλείς. Και θα έρθω».

    Στο δείπνο που ακολούθησε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησε με τη σύμβουλο εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις, κυρίως για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

    Σήμερα ο κ. Καραμανλής θα συναντήσει διαδοχικά τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι στο Λευκό Οίκο και τον Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Στο επίκεντρο των επαφών αυτών θα βρίσκονται θέματα που αφορούν την Ελλάδα, το Κυπριακό και την ευρωάμυνα.

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2002 (00:15 UTC+2)

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο θέμα του ευρωστρατού και στην υπό συζήτηση αναδιάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου, στο περιθώριο συνέντευξης τύπου που έδωσε με την οποία ανακοίνωσε την έναρξη των θερινών πολιτιστικών εκδηλώσεων των Ενόπλων Δυνάμεων με κεντρικό σύνθημα με "όπλο τον πολιτισμό".

    Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο κ. Παπαντωνίου διευκρίνισε ότι ουδέποτε είχε πει ότι προβλέπει θερμό επεισόδιο, αλλά έχει επισημάνει, πολλές φορές, και με διάφορους τρόπους ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις αδιαλλαξίας τον τελευταίο καιρό στην τουρκική πολιτική.

    "Η αδιαλλαξία αυτή εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Αλλά συγκεκριμένες προβλέψεις δεν έχω κάνει", τόνισε προσθέτοντας ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο.

    Οσον αφορά στο θερινό μορατόριουμ ασκήσεων των δύο χωρών, σημείωσε ότι "δεν έχει να κάνει κανένα σχόλιο, δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο".

    Αναφερόμενος στο θέμα που προέκυψε στους κόλπους του ΝΑΤΟ για την ονομασία των Στενών των Δαρδανελίων, είπε ότι ο πρέσβης της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ τον διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο θέμα της διεθνούς ονομασίας των Στενών.

    "Το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών στις τεχνικές του πλευρές. Αλλά με βεβαίωσε ο πρέσβης ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή", είπε.

    Για την υπό συζήτηση αναδιάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι υπάρχει μια γενική κατεύθυνση για μία νέα δομή και διάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της νέας τεχνολογίας και επίσης στις ανάγκες του αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας.

    "Στο πλαίσιο αυτό βεβαίως, η Ελλάδα συμφωνεί. Θα ήταν παράλογο η Ελλάδα να είναι εναντίον μιας αυτονόητης εξέλιξης. Εξάλλου, και εδώ μέσα στη χώρα μας πραγματοποιούμε αλλαγές σε νέες κατευθύνσεις ακριβώς γιατί προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα", υπογράμμισε.

    "Είμαστε πολύ μακριά από το σημείο που θα ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Είμαστε πάρα πολύ μακριά από καταργήσεις στρατηγείων ή από αναδιατάξεις και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν το 2003", σημείωσε.

    Οσον αφορά τον Ευρωστρατό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι "προς το παρόν υπάρχει σε εξέλιξη μια διαδικασία που κινεί η Ισπανική Προεδρία, και είναι μια καθαρά και αμιγώς ευρωπαϊκή διαδικασία, ώστε να οριστικοποιήσουμε την ευρωπαϊκή θέση πάνω στο ζήτημα αυτό". "Κατά συνέπεια ήταν άσκοπο και άκαιρο να αρχίσουμε μια συζήτηση με τα μέλη του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε. Αφού καταλήξουμε εμείς οι Ευρωπαίοι σε επίπεδο 15, τότε προφανώς θα υπάρξει κοινή συνεννόηση με τις άλλες χώρες που μετέχουν στο ΝΑΤΟ, χωρίς να μετέχουν στην Ε.Ε.", πρόσθεσε.

    Ο κ. Παπαντωνίου παρουσίασε το πολιτιστικό πρόγραμμα του υπουργείου για το καλοκαίρι, που φέρει τον τίτλο "Με όπλο τον πολιτισμό" και θα υλοποιηθεί μέσα από τη μουσική και το θέατρο, σε στρατόπεδα σε όλη την Ελλάδα με τη συμμετοχή πολλών γνωστών καλλιτεχνών, αλλά και των στρατευμένων.

    Ο υπουργός τόνισε ότι πρόγραμμα διεξαγωγής των εκδηλώσεων απλώνεται από τα ακριτικά νησιά μας μέχρι και τον Εβρο, περιλαμβάνει μια εκδήλωση στα πλαίσια της "Ναυτικής Εβδομάδας", αλλά και δύο εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στην Τρίπολη, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα, αφού θα γίνουν στους χώρους των πρώην στρατοπέδων που θα αποδοθούν και πάλι στους φορείς των πόλεων αυτών.

    [04] ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΓΑΛΛΙΑ

    Σεούλ, 11 Ιουνίου 2002 (12:11 UTC+2)

    H Δανία απλά επιβεβαίωσε όλους αυτούς που την ήθελαν στις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Κέρδισε σχετικά εύκολα την πρωταθλήτρια κόσμου το 1998, Γαλλία με 2-0 και έτσι κατέλαβε την πρώτη θέση στην βαθμολογία του ομίλου της. Αντίθετα η Γαλλία αποχαιρέτησε άδοξα τον θεσμό.

    Οι Δανοί ήταν καλύτεροι και κέρδισαν δίκαια. Επαιξαν οργανωμένα και με σαφείς προσανατολισμούς απλά έκαναν το παιχνίδι τους. Ο Ρόμενταλ στο 22' ύστερα από σέντρα του Τέφτινγκ άνοιξε το σκορ και ο Τόμασον στο 67' ολοκλήρωσε τον θρίαμβο της ομάδος του. Μετά το τέλος της αναμέτρησης οι Δανοί πανηγύρισαν με έξαλλο τρόπο την πρόκρισή τους για τους «16» του θεσμού.

    Η αναμέτρηση έγινε στο κατάμεστο Ιντσεόν Μουνχάκ. Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Βίτορ Περέιρα από την Πορτογαλία

    ΔΑΝΙΑ: Σόρενσεν, Χένρικσεν, Λάουρσεν, Χέλβεγκ, Ν. Γιένσεν, Τέφτινγκ, Γκράβεσεν, Γιόργκενσεν (46' Γκρόνγκιερ), Πούλσεν, Τόμασον, Ρόμενταλ.

    ΓΑΛΛΙΑ: Μπαρτέζ, Καντελά, Λιζαραζού, Ντεσαγί, Τουράμ, Βιεϊρά (70' Μικού), Μακελελέ, Ζιντάν, Βιλτόρ, Τρεζεκέ, Ντουγκαρί (52' Σισέ).

    [05] ΣΕΙΡΑ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕ Ο ΑΛ ΜΟΥΤΖΑΧΙΡ

    Ουάσινγκτον, 11 Ιουνίου 2002 (21:00 UTC+2)

    Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την άποψη ότι ο φερόμενος ως ύποπτος για την επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών με τη χρήση βρώμικης βόμβας Αμπντουλάχ αλ Μουτζαχίρ σχεδίαζε και άλλες επιθέσεις σε ξενοδοχεία και πρατήρια βενζίνης στις ΗΠΑ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, ο αλ Μουτζαχίρ είχε ταξιδέψει στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου όπου συναντήθηκε με μέλη της Αλ Κάιντα μεταξύ των οποίων και με τον Αμπου Ζουμπαιντα, στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν.

    Σημειώνεται ότι ο Ζουμπάιντα είχε συλληφθεί στο Πακιστάν ενώ όπως υποστηρίζουν αμερικανοί αξιωματούχοι ο τελευταίος παρείχε χρήσιμες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές που οδήγησαν στη σύλληψη του αλ Μουτζαχίρ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο αλ Μουτζαχίρ έχει χαρακτηριστεί πολεμιστής του εχθρού και κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας του αμερικανικού ναυτικού στη Νότια Καρολίνα.

    [06] ΤΟ ΛΑΓΚΑΔΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ Ο ΓΡ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2002 (20:58 UTC+2)

    Το Λαγκαδά επισκέφτηκε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Χατζησάββας, όπου είχε συναντήσεις με τον έπαρχο, Δημήτρη Μαυροματίδη, τη διοίκηση της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, μέλη της διοίκησης της Κοινοπραξίας Καπνοπαραγωγών, ενώ σύντομη επίσκεψη πραγματοποίησε στο δήμαρχο Λαγκαδά, κ. Κωνσταντινίδη.

    Ο κ. Χατζησάββας συζήτησε με τον έπαρχο Λαγκαδά τα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής και δεσμεύτηκε να ενισχύσει τις υπηρεσίες του επαρχείου, ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης.

    Με τον πρόεδρο της Ενωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, κ. Εξαρχο, συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ενωση, όπως χρέη 4,5 δισ. προς την ΑΤΕ, απλήρωτο προσωπικό, καθώς επίσης τις διεξόδους σε νέες καλλιέργειες, την επαναλειτουργία του κονσερβοποιείοιυ ντομάτας κ.α.

    Τέλος, ενημερώθηκε για τα προβλήματα των καπνοπαραγωγών (2.500 οικογένειες) και δεσμεύτηκε να βοηθήσει προς την κατεύθυνση ικανοποίησης του αιτήματος για αύξηση των ποσοστώσεων.

    Αύριο στη 1 το μεσημέρι ο κ. Χατζησάββας θα επισκεφτεί το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ενώ νωρίτερα θα δώσει συνέντευξη τύπου (11.00) οπότε θα ανακοινώσει τις θέσεις του για τη σχολική στέγη και τον περιβάλλοντα χώρο.

    [07] ΚΥΠΡΟΣ: ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΔΥΟ AKOMH ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ

    Λευκωσία, 11 Ιουνίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Η Κύπρος με το επίσημο κλείσιμο τεσσάρων κεφαλαίων του κοινοτικού κεκτημένου, επί ισπανικής προεδρίας, ουσιαστικά ολοκλήρωσε χθες τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Για τα δύο κεφάλαια (Γεωργία, Προϋπολογισμός), που παραμένουν ανοικτά, τόσο η Επιτροπή όσο και το Συμβούλιο διαπίστωσαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

    Στη χθεσινή 9η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την ένταξη της Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε σε υπουργικό επίπεδο στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης ευχαρίστησε τον αρμόδιο επίτροπο Γκίντερ Φερχόιγκεν, την ισπανική προεδρία της ΕΕ, αλλά και τα κράτη μέλη για τη σημαντική πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων από την αρχή τους έτους μέχρι σήμερα.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [08] 1ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2002 (20:50 UTC+2)

    Tο 6ο Φεστιβάλ Παιδικών Νεανικών χορωδιών και το 1ο Διαγωνιστικό διοργανώνει το Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης στις 25, 26 Σεπτεμβρίου και στις 6 Οκτωβρίου, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονία.

    Κάθε χορωδία που θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό θα πρέπει να παρουσιάσει πέντε συνθέσεις. Συγκεκριμένα η κάθε χορωδία θα πρέπει να εκτελέσει:

    Μια σύνθεση της ρομαντικής περιόδου (1840-1910), μια βυζαντινή σύνθεση, ένα παραδοσιακό Δημοτικό τραγούδι της Μ. Ασίας ή της Μακεδονίας (για τις Ελληνικές χορωδίες) ή ένα φολκλόρ (για τις ξένες χορωδίες), ένα έργο έλληνα συνθέτη.

    Το χρηματικό έπαθλο για το 1ο βραβείο είναι 1.800 ευρώ, ενώ για το 2ο βραβείο 1.400 ευρώ.

    [09] ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΥΡΩΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Ημερίδα με σκοπό την ενημέρωση για το Ευρωδιαβατήριο Κατάρτισης διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη, στο ξενοδοχείο Mediterranean την Παρασκευή 14 Ιουνίου ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευση και Πολιτισμός ).

    Το Ευρωδιαβατήριο είναι ένας θεσμός - εργαλείο που εντάσσεται σε προγράμματα κινητικότητας, χωρίς το ίδιο να αποτελεί πρόγραμμα. Αποτελεί ένα ενιαίο, κοινοτικό, ενημερωτικό έγγραφο που πιστοποιεί μία περίοδο κατάρτισης που πραγματοποιήθηκε σε άλλη χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχει ισχύ σε όλα τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Είναι προσωπικό έγγραφο για κάθε καταρτιζόμενο που αποφασίζει να ολοκληρώσει την κατάρτισή του σε οποιοδήποτε φορέα του δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα στο εξωτερικό και περιλαμβάνει πληροφορίες για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία κατάρτισης (περιεχόμενα, διάρκεια, εταίρος υποδοχής, εκπ/τής κλπ)

    Ο ΟΕΕΚ, ως φορέας οργάνωσης και πιστοποίησης της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ελλάδα, είναι το Εθνικό σημείο επαφής για την πληροφόρηση σχετικά με το Ευρωδιαβατήριο και η αρμόδια αρχή για την έκδοση και την παρακολούθηση των Ευρωδιαβατηρίων στην Ελλάδα.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑ ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΨΩΜΙΑΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2002 (20:49 UTC+2)

    Απαντηση στις χθεσινές δηλώσεις του συνυποψηφίου του Παναγιώτη Ψωμιάδη έδωσε σήμερα ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης, Γρηγόρης Χατζησάββας.

    "Μπορεί ο κ.Ψωμιάδης να έχει δημιουργήσει όπως ο ίδιος επαίρεται τη δική του πολιτική 'σχολή', αλλά αναμφίβολα σε αυτήν δεν θα εγγραφόταν κανείς για να παρακολουθήσει μαθήματα 'ήθους και αξιοπρέπειας'. Σε ότι αφορά τη συνέντευξή μου, η οποία τον ενόχλησε, αν θεωρεί πως οτιδήποτε αναφέρω σε αυτήν αφορά τον ίδιο, απλώς επιβεβαιώνει τη λαϊκή σοφία: 'όποιος έχει τη μύγα...μυγιάζεται'" τονίζει.

    [11] ΣΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΘΗΝΑΣ Ο Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2002 (20:48 UTC+2)

    Τη διεύθυνση της δημοτικής αστυνομίας της Αθήνας επισκέφθηκε σήμερα ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι η αστυνομία κάνει τη δουλειά της μέσα σε αντίξοες συνθήκες, καθώς απαρτίζεται μόνο από 120 άτομα.

    Πρόσθεσε, δε, ότι για να μπορέσει πραγματικά η δημοτική αστυνομία να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της, θα πρέπει η δύναμη της να ξεπεράσει τα 1.000 άτομα και να δημιουργηθούν τμήματα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα.

    «Θεωρώ ότι μια από τις πρώτες προτεραιότητες της νέας δημοτικής αρχής είναι η απαίτηση από την κυβέρνηση για την αύξηση της δύναμης της Δημοτικής Αστυνομίας. Διαφορετικά δεν μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα. Ο ρόλος και οι αρμοδιότητες είναι πάρα πολύ μεγάλες και συνεχώς αυξάνονται», πρόσθεσε.

    Τόνισε, δε, ότι η δημοτική του παράταξη δίνει ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των Αθηναίων πολιτών και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, την αύξηση των πεζών περιπολιών σε όλες τις γειτονιές, της Αθήνας.

    Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της δημοτικής αστυνομίας Στέλιος Κρασάς επισήμανε ότι συζήτησε με τον κ. Παπουτσή τη δομή της υπηρεσίας και τα προβλήματά της.

    [12] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΡΚΟΥΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΘΗΝΑ 2004

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2002 (20:47 UTC+2)

    Την έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004 επισκέφθηκαν σήμερα τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου στη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης, παρουσία και των διαπιστευμένων Ολυμπιακών συντακτών, ενημερώθηκαν από την Πρόεδρο της ΟΕΟΑ Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη και στελέχη της Διοίκησης σχετικά με την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η Πρόεδρος της ΟΕΟΑ ΑΘΗΝΑ 2004, Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη καλωσορίζοντας τους βουλευτές της Επιτροπής, τους ευχαρίστησε για το ενδιαφέρον τους, και τόνισε ότι η Οργανωτική Επιτροπή είναι στη διάθεση τους για οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση ζητηθεί σχετικά με τα θέματα της Ολυμπιακής προετοιμασίας. Στη συνέχεια, ακολούθησαν εξειδικευμένες παρουσιάσεις: ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της ΟΕΟΑ, Μάρτων Σίμιτσεκ, παρουσίασε στην Επιτροπή το Σχέδιο Διοίκησης και Λειτουργίας των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων, ο Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, Θεόδωρος Παπαπετρόπουλος, το Σχεδίου Οικονομικής Διαχείρησης, ο νομικός σύμβουλος της Διοίκησης, Δημήτρης Φίλης,τις προτεινόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις ανάγκες των Αγώνων και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΕΟΑ, Ιωάννης Σπανουδάκης, τον σχεδιασμό για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με διάλογο μεταξύ των μελών της Επιτροπής, της Προέδρου και των στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004.

    [13] ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2002 (20:46 UTC+2)

    "Η σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του πρωθυπουργού, με βάση το Σύνταγμα της χώρας", τόνισε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού για την αντικατάσταση του υπουργού Υγείας.

    "Πιστεύω πως οι ιδιότητες των προσώπων που επιλέγονται να στελεχώσουν το κυβερνητικό σχήμα, είναι κάτι που ο ίδιος ο πρωθυπουργός αξιολογεί", σημείωσε.

    Ο κ. Πασχαλίδης ευχήθηκε στον κ. Στεφανή κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει στο χώρο της υγείας. "Γνωρίζω τον άνθρωπο, ξέρω πόσο καταρτισμένος είναι ως επιστήμονας, γνωρίζω την πολιτική του διαδρομή και θεωρώ πως έχει όλες τις προϋποθέσεις να πετύχει", είπε.

    [14] ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ Ο ΑΛ ΜΟΥΤΖΑΧΙΡ

    Ουάσινγκτον, 11 Ιουνίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Ο φερόμενος ως ύποπτος για τον σχεδιασμό επίθεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη χρήση ''βρώμικης βόμβας'' Αμπντουλάχ αλ Μουτζαχίρ δεν συνεργάζεται με τις αρχές και δεν παρέχει στοιχεία για τους συνεργάτες του, επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός Άμυνας Paul Wolfowitz.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο υφυπουργός Άμυνας τόνισε ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές ενώ αποκάλυψε ότι πέρα από την επίθεση με τη ''βρώμικη βόμβα'' ο αλ Μουτζαχίρ γνωστός και ως Χοοσέ Παντίγια σχεδίαζε και άλλου είδους επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.

    Τόνισε δε ότι οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να συγκεντρώσουν στοιχεία για τους συνεργάτες του 31χρονου υπόπτου καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε είναι πλέον σαφές ότι ο τελευταίος είχε έρθει σε επαφή με μέλη της Αλ Κάιντα από τους οποίους έπαιρνε εντολές.

    Απαντώντας σε αμερικανικές οργανώσεις προστασίας ατομικών δικαιωμάτων που άσκησαν κριτική για την κράτηση του αλ Μουτζαχίρ ο κ. Wolfowitz τόνισε ότι η κράτησή του γίνεται για προληπτικούς λόγους προκειμένου να αποτραπούν σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

    [15] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΛ ΜΟΥΤΖΑΧΙΡ

    Βουδαπέστη, 11 Ιουνίου 2002 (20:44 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέκρουσαν τις κριτικές που δέχθηκαν από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με την κράτηση του φερόμενου ως υπόπτου Αμπντουλάχ Αλ Μουτζαχίρ για τις επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ με τη χρήση βρώμικης βόμβας.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Άσκροφτ σε συνέντευξη Τύπου από την Ουγγαρία όπου βρίσκεται επισήμανε ότι οι τρομοκράτες είναι αυτοί που απειλούν τις ατομικές ελευθερίες και όχι ο διεθνής συνασπισμός που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της απειλής μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

    "Οι τρομοκράτες απειλούν την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ακόμη και την ύπαρξη της ανθρωπότητας" είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες της αμερικανικής διοίκησης είναι να διασώσουν τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών και όχι να τις μειώσουν.

    Σημειώνεται ότι πολλές αμερικανικές οργανώσεις άσκησαν κριτική στις αμερικανικές αρχές για τις συνθήκες κράτησης του αλ Μουτζαχίρ ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως εχθρός του κράτους ενώ δεν του επιτρέπεται να έχει τουλάχιστον προς το παρόν νομική εκπροσώπηση.

    Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν ζητήσει ο αλ Μουτζαχίρ να δικαστεί σε αμερικανικό δικαστήριο και όχι σε στρατιωτικό.

    [16] Χ. ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Το Σύνταγμα δίνει στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να επιλέγει ποιος είναι ο καλύτερος για τις διάφορες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου, υπογράμμισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Παπουτσής, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την τοποθέτηση του εξωκοινοβουλευτικού Κώστα Στεφανή στη θέση του υπουργού Υγείας.

    «Το Σύνταγμα δίνει στον πρωθυπουργό την δυνατότητα να επιλέγει τους συνεργάτες του, ποιος είναι ο καλύτερος για τις διάφορες θέσεις του υπουργικού συμβουλίου. Και νομίζω ότι σ' αυτό δεν υπάρχει αμφισβήτηση από κανέναν», δήλωσε ο κ. Παπουτσής, στο περιθώριο της επίσκεψής του στη δημοτική αστυνομία της Αθήνας.

    [17] ΕΥΡΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2002 (20:39 UTC+2)

    Ο ΗΣΑΠ θα γίνει ο καλύτερος επίγειος ηλεκτρικός σιδηρόδρομος της Ευρώπης, μέχρι το τέλος του 2003, μέσα από ένα ευρύτατο πρόγραμμα ανανέωσης, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Βερελής.

    Ο κ. Βερελής σημείωσε ότι έχουν παραλειφθεί ήδη 8 από τους 20 συνολικά συρμούς, οι οποίοι διαθέτουν ειδική τεχνολογία για τη μείωση των κραδασμών και του θορύβου, ενώ προβλέπεται να παραδοθούν συνολικά 120 βαγόνια νέας τεχνολογίας για 20 συρμούς των 6 βαγονιών, προϋπολογισμού 57 δισ. δρχ.

    Εξάλλου, τα έργα στο σταθμό των ΗΣΑΠ στην Ομόνοια προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθούν έως το τέλος του 2002. Ο νέος σταθμός θα διατηρήσει κάποια από τα στοιχεία της παλιάς εικόνας του, καθώς έχει χαρακτηριστεί διατηρητέος από το υπουργείο Πολιτισμού. Ετσι, θα διατηρηθούν, αφού αναπαλαιωθούν, τα κεραμικά πλακάκια στους τοίχους, οι πλαφονιέρες και τα κιγκλιδώματα.

    Μετά την ολοκλήρωση των έργων ο σταθμός θα διαθέτει ειδικούς διαδρόμους πορείας τυφλών και συστήματα εξαερισμού. Επίσης, θα αναβαθμιστούν οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις και το κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης.

    Εξάλλου, ο κ. Βερελής τόνισε ότι έρευνα που έγινε για τις αστικές συγκοινωνίες κατέδειξε ότι αυξάνονται συνεχώς αυτοί που μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, εγκαταλείποντας το ΙΧ αυτοκίνητο. Στο τέλος του 2003 υπολογίζεται ότι θα μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς 2 εκ. επιβάτες, αντί του σημερινού αριθμού του 1 εκ. 200 χιλιάδων επιβατών.

    [18] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΑΝ ΟΙ ΒΑΛΚΑΝΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2002 (20:35 UTC+2)

    Μέσα σε κλίμα αρμονικής συνεργασίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία του ΣΕΓΑΣ η συνεδρίαση του ΔΣ της Ένωσης Βαλκανικών Ομοσπονδιών Στίβου (ABAF). Η συνεδρίαση έγινε υπό την προεδρία του Βασίλη Σεβαστή (προέδρου του ΣΕΓΑΣ και της ABAF) και έλαβαν μέρος οι: Αθανάσιος Βογιατζής (Α αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ, γεν. γραμματέας ABAF), Traian Badea (γεν. γραμματέας Ρουμανικής ομοσπονδίας), Svetozar Krstic (πρόεδρος της Γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας) και Mehmet Yurdadon (πρόεδρος της Τουρκικής ομοσπονδίας). Ο πρόεδρος της ΑBAF κ Σεβαστής μεταξύ άλλων είπε: «Η χρονιά αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας της ABAF με έναν ισχυρό χορηγό OTE International Investments που θα βοηθήσει σημαντικά στην ενίσχυση του θεσμού».

    Οι σημαντικότερες αποφάσεις που ελήφθησαν ήταν:

    Οι Βαλκανικοί Αγώνες ανδρών - γυναικών θα γίνουν 24-25 Αυγούστου στο Βουκουρέστι. Θα υπάρχει μαγνητοσκοπημένη τηλεοπτική μετάδοση. Οι διοργανωτές είπαν ότι για κάθε ημέρα θα υπάρχει μια ωριαία περίληψη. Στο περιθώριο των αγώνων θα πραγματοποιηθεί (22/8) έκτακτο συνέδριο της ABAF.

    Οι Βαλκανικοί Αγώνες εφήβων - νεανίδων θα διεξαχθούν στις 14-15 Σεπτεμβρίου στην πόλη Εντιρνέ της Τουρκίας (βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία). Το στάδιο της πόλης απέκτησε πρόσφατα ελαστικό τάπητα (οκτώ κουλουάρ, προδιαγραφές IAAF) για να φιλοξενήσει τους αγώνες.

    Στην σύνοδο της ABAF έγινε ακόμα απολογισμός των Βαλκανικών Πρωταθλημάτων που διεξήχθησαν (κλειστού στίβου, βάδην και ανωμάλου δρόμου) και ενημέρωση για το χορηγικό πρόγραμμα. Υπενθυμίζεται ότι από φέτος και για τα επόμενα δύο χρόνια η Ένωση των Βαλκανικών Ομοσπονδιών Στίβου (ABAF) θα έχει την χορηγία της εταιρίας ΟΤΕ International Investments.

    [19] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΚΟ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΕΙ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 11 Ιουνίου 2002 (20:32 UTC+2)

    Με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος της Κύπρου, Τάσο Παπαδόπουλο, θα συναντηθεί αύριο το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    [20] ΥΠΟΛΕΙΜΜΑΤΑ ΚΛΟΦΕΝ ΣΕ ΠΕΝΤΕ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΟΖΑΝΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 11 Ιουνίου 2002 (20:31 UTC+2)

    Υπολείμματα κλοφέν βρέθηκαν στον οργανισμό πέντε πυροσβεστών, που συμμετείχαν στην κατάσβεση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αγιο Δημήτριο της Κοζάνης, το Δεκέμβριο του 2001, σύμφωνα με γνωμάτευση ειδικού εργαστηρίου στην Αμβέρσα του Βελγίου, όπου εστάλησαν δείγματα αίματός τους.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί συμπτώματα στην υγεία των πυροσβεστών, ενώ οι ειδικοί δεν αποκλείουν τα υπολείμματα της ουσίας να αποβληθούν από τον οργανισμό τους τα επόμενα χρόνια, εφόσον δεν έρθουν ξανά σε επαφή με το κλοφέν.

    Η ΔΕΗ μετά το θόρυβο που προκλήθηκε έστειλε δείγματα πλάσματος και των 25 πυροσβεστών σε εργαστήριο της Γερμανίας, ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα αποτελέσματα. Παράλληλα, αντικαθιστά όλες τις επικίνδυνες συσκευές και αρχίζει σεμινάρια προστασίας για το προσωπικό.

    Σε περίπου δύο μήνες αναμένεται η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου Κοζάνης για την αγωγή που υπέβαλε η οικογένεια εργαζομένου στη ΔΕΗ, που φαίνεται να έχασε τη ζωή του το 2000 εξαιτίας της επαφής του με την τοξική ουσία.

    [21] ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΦΡΕΝΤΕΡΙΚ ΝΤΕ ΚΛΕΡΚ

    Πάφος, 11 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες ο πρώην Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ, ο οποίος θα γίνει αύριο δεκτός από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Ο βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης Φρεντερίκ Ντε Κλερκ επισκέπτεται την Κύπρο ύστερα από πρόσκληση του εκτελεστικού Προέδρου του Ομίλου "Λεπτός", Μιχαλάκη Λεπτού, ο οποίος θα τον τιμήσει για την προσφορά του στην παγκόσμια ειρήνη.

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ - ΜΠΟΥΣ

    Λευκωσία, 11 Ιουνίου 2002 (20:28 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, είχε χθες βράδυ συνάντηση δέκα λεπτών με τον Πρόεδρο της χώρας Τζορτζ Μπους, στον οποίο επέδωσε προσωπική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, "ο κ. Μπους επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό, τονίζοντας τη στήριξη που ο ίδιος και η χώρα του παρέχουν στις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ".

    ΜΠΕ-ΚΥΠΕ

    [23] ΒΟΜΒΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    Τελ Αβίβ, 11 Ιουνίου 2002 (20:24 UTC+2)

    Βομβιστική επίθεση σημειώθηκε πριν από λίγο σε κεντρικό εστιατόριο στην πόλη Herzliya του Ισραήλ κοντά στο Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 15 άτομα.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόυτερς, την επίθεση οργάνωσε πιθανόν Παλαιστίνιος καμικάζι χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περαιτέρω πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη.

    Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς.

    [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΙΝΔΙΑΣ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Ουάσινγκτον, 11 Ιουνίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Την άποψη ότι η κατάσταση μεταξύ Ινδίας - Πακιστάν βελτιώνεται εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους προειδοποιώντας ωστόσο ότι η απειλή του πολέμου δεν έχει εξαφανιστεί.

    "Πετύχαμε σημαντική πρόοδο στην αποκλιμάκωση της πολύ τεταμένης κατάστασης" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπους σε δηλώσεις σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση που είχε με μέλη του Κογκρέσου.

    Εν τω μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράφσφελντ έφτασε στο Νέο Δελχί με σκοπό την μείωση της απειλής του πολέμου μεταξύ των δυο χωρών.

    Λίγο πριν την αναχώρησή του ο κ. Ράμσφελντ εκτίμησε ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το ενδεχόμενο σύγκρουσης μπορεί να αποτραπεί.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Tuesday, 11 June 2002 - 18:13:54 UTC