Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-06-12

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 95 ΣΕΝΤΣ ΤΟ ΕΥΡΩ
  • [04] ΤΖΩΝ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ: ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 6 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ
  • [05] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [06] Γ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΛΙΟΛΙΔΗ
  • [07] "ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝ
  • [08] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
  • [09] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ
  • [10] ΜΠΕΡΝΤ ΚΡΑΟΥΣ: ΕΧΩ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ
  • [11] ΚΟΥΒΑ: ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [12] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ"
  • [13] ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΕΞ
  • [14] Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ
  • [15] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ
  • [16] ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 162 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ
  • [17] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET
  • [18] ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ 8% ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [19] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
  • [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
  • [21] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
  • [22] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ
  • [23] ΑΣΚΡΟΦΤ: Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΕΙΛΗ
  • [24] ΠΡΩΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο Γ.
  • [25] ΚΙΝΑ: 205 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

  • [01] ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ Ο ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (14:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευρωπαϊκός στρατός

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για το θέμα του ευρωστρατού, επανέλαβε και σήμερα ο

    κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας, ενώ όσον αφορά τις συνομιλίες της

    ελληνικής πλευράς με την ισπανική προεδρία, σχολίασε ότι δεν υπάρχει τίποτε δεδομένο μέχρι στιγμής.

    "Δεν έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει σίγουρη λύση άμεσα" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πρωτόπαπας.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΟΥΕΛ-ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Ουάσιγκτον, 12 Ιουνίου 2002 (09:57 UTC+2)

    Για τα ζητήματα της τρομοκρατίας, των Βαλκανίων, του Κυπριακού, των ελληνοτουρκικών και του ευρωστρατού συζήτησαν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στην Ουάσιγκτον.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Ο κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    ''Είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πάουελ. Καλύψαμε μία σειρά από θέματα. Συζητήσαμε για την τρομοκρατία. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω ότι εμείς υποστηρίζουμε το διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας και πως, ως Νέα Δημοκρατία, έχουμε πληγεί και θρηνήσει θύματα από την τρομοκρατική δράση. Συζητήσαμε μετά θέματα της ευρύτερης περιοχής, όπου το ζητούμενο είναι η σταθερότητα και η περαιτέρω σταθεροποίηση. Για τα Βαλκάνια επαναλάβαμε την άποψή μας, ότι η πολιτική που ασκείται εκεί πρέπει να στηριχθεί στο απαραβίαστο των συνόρων, στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και στην προοπτική οι χώρες της περιοχής αυτής να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Οφείλουμε, ως ελεύθερες κοινωνίες, να δώσουμε στους λαούς αυτούς μία προοπτική, ένα όνειρο για τη μελλοντική τους σταθερότητα.

    Μιλήσαμε βεβαίως για το Κυπριακό. Ήταν μία ευκαιρία να επισημάνω στον υπουργό των Εξωτερικών ότι επιθυμούμε, θέλουμε να συμβάλουμε στην εξεύρεση μίας δίκαιη και βιώσιμης λύσης για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, στη βάση βεβαίως των ψηφισμάτων και των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η λύση του πολιτικού προβλήματος δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Ένταξη που πρέπει να γίνει την Άνοιξη του 2003, στην διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, με το πρώτο κύμα των χωρών μελών της διεύρυνσης.

    Είχα την ευκαιρία επίσης να διατυπώσω στον υπουργό Εξωτερικών τις απόψεις μας για τον Ευρωστρατό. Ότι το κείμενο της Άγκυρας, όπως είναι, δεν μπορεί να γίνει δεκτό και ότι πρέπει να αναθεωρηθεί, ώστε να καλυφθούν τα ζωτικά ελληνικά συμφέροντα.

    Τέλος, μιλήσαμε για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας. Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω τις πάγιες απόψεις μας. Ότι δηλαδή στηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, θέλουμε την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό πρέπει, πρώτ' απ' όλα, να στηρίζεται στην αποδοχή, εκ μέρους της Τουρκίας, του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και την εγκατάλειψη των απειλών της βίας και της χρήσης βίας".

    Στη συνάντηση μετείχαν η Συντονίστρια της ΟΔΕ Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων κα Ντ. Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών κ. Αρ. Παυλίδης, ο Βουλευτής Επικρατείας, πρέσβυς κ. Π. Μολυβιάτης και ο Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητής κ. Γ. Βαληνάκης.

    [03] ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΑ 95 ΣΕΝΤΣ ΤΟ ΕΥΡΩ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (11:39 UTC+2)

    Στα 95,05 σέντς αναρριχήθηκε το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ κατά τις πρώτες πρωινές συναλλαγές στην αγορά του Λονδίνου, προσεγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών.

    Η νέα υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος οφείλεται κατά τους αναλυτές στις έντονες ανησυχίες περί νέας τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, αλλά και στη χρηματιστηριακή καχεξία των τελευταίων ημερών στη Νέα Υόρκη.

    Στην άλλη όχθη, η ενίσχυση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, διατηρείται από τα θετικά στοιχεία που δίνονται καθημερινά στη δημοσιότητα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Με βάση ανακοίνωση της γαλλικής στατιστικής υπηρεσίας INSEE, ο πληθωρισμός στη χώρα ενισχύθηκε οριακά σε ποσοστό 0,1% τον Μάιο, έναντι ανόδου έναντι ανόδου 0,4% τον Απρίλιο. Σε ετήσια βάση, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,5% το Μάιο, υποχωρώντας κάτω από το επίπεδο του 2%.

    [04] ΤΖΩΝ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ: ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ 6 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟΥ ΤΗΣ Ν.ΥΟΡΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2002 (15:39 UTC+2)

    Θα χρειαστούν άλλοι έξι μήνες για την πλήρη ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και την επιστροφή του στο επίπεδο που ήταν πριν από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου εκτιμά ο Ελληνοαμερικανός ακαδημαϊκός και επιχειρηματίας δρ.Τζων Ψαρουδάκης. Μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ Ψαρουδάκης επισημαίνει ότι γενικά η οικονομία των ΗΠΑ έχει συνέλθει ενώ οι επιχειρήσεις ακολουθούν ανοδική πορεία.

    "Οι επιχειρήσεις γενικά ακολουθούν ανοδική πορεία αλλά δεν έχουν φτάσει τα επίπεδα που είχαν πριν. Κατά τη γνώμη μου χρειάζονται άλλους έξι μήνες και αυτό είναι συνηθισμένο. Ξεχωρίζω το θέμα της οικονομίας από το θέμα των επιχειρήσεων. Η οικονομία έχει ήδη ανακάμψει και μάλιστα το πρώτο τέταρτο του χρόνου ανέκαμψε 5,3% αλλά υπάρχει μία αδράνεια στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν ένα πιο χαμηλό επίπεδο κέρδους από αυτό που είχαν και αυτό το βλέπει κανείς και στην αντίδραση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης. Υπολογίζεται ότι σε περίπου 6 μήνες θα ανέβει το Χρηματιστήριο στα φυσιολογικά επίπεδα στα οποία δεν βρίσκεται σήμερα" σημειώνει ο κ Ψαρουδάκης

    Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στην Αμερική μετά το χτύπημα της 11η Σεπτεμβρίου ο κ Ψαρουδάκης τονίζει ότι αυτό το πλήγμα επανέφερε τον αμερικανικό λαό στην ανθρώπινη πραγματικότητα. "Αυτό που συνέβη μετά τις 11 Σεπτεμβρίου είναι ότι ο αμερικανικός λαός επανήλθε στην πραγματικότητα του ανθρώπου. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν μέσα στον ανθρώπινο πληθυσμό άτομα και οργανισμοί που έχουν αρνητικές τάσεις και ζούσαμε στην Αμερική σε μία περίοδο άγνοιας και σκεπτόμασταν " γιατί να πειράξει κανείς έναν πληθυσμό ελεύθερο, ένα πληθυσμό προοδευτικό;" Στην Αμερική επικρατούσε η τάση να βλέπουμε την πραγματικότητα αλλά εδώ και μία δεκαετία ίσως 15 χρόνια τη χάσαμε. Η 11η Σεπτεμβρίου με έναν άσχημο και εγκληματικό τρόπο μας επανέφερε στην πραγματικότητα σε βαθμό που τώρα ο Αμερικάνος αισθάνεται πάλι περήφανος ενωμένος ίσως όσο ποτέ και πεπεισμένος ότι πρέπει να προστατευτεί ο λαός των ΗΠΑ όχι πάση θυσία και πάση αλλαγή. Και αυτό γιατί είναι πολύ δημοκρατικό το καθεστώς, το Σύνταγμα είναι ισχυρό και βασιλεύει. Από την άλλη μεριά οι ελευθερίες φτάσαν σε σημείο που μπορεί να φωνάζει κανείς "φωτιά" μέσα σε ένα θέατρο όπου μπορεί και να μην υπάρχει φωτιά" συνεχίζει ο κ Ψαρουδάκης.

    "Πολλοί" συνεχίζει, "δεν πιστεύουν ότι ο λαός της Αμερικής έχει μεγάλη επιρροή στην πολιτική του κράτους. Ναι προσαρμόζονται και οι πολιτικοί στην θέληση του λαού. Υπάρχει μία γνώμη στην Ευρώπη γενικά και όχι μόνο στην Ελλάδα, ότι τον μέσο Αμερικάνο δεν τον ενδιαφέρει, δεν γνωρίζει ,δεν ξέρει ,δεν συμβάλει στα πολιτικά . Είναι μία πολύ λανθασμένη άποψη. Ο Αμερικάνος διαβάζει και ξέρει. Μπορεί να μην ξέρει που είναι τα Χανιά της Κρήτης, αλλά το τι γίνεται μέσα στη χώρα του και τι επηρεάζει τη χώρα του και τι θέλει η πολιτική ηγεσία να κάνει το ξέρει πολύ καλά και το εκφράζει. Λοιπόν όταν πχ λέει κανείς ότι αγαπά τον αμερικανικό λαό αλλά είναι αντίθετος της πολιτική της κυβέρνησης της Αμερικής δεν ξέρει τι λέει. Διότι όταν 75-80% του πληθυσμού υποστηρίζει την κυβέρνηση της οποίας η πολιτική αντιπροσωπεύει το λαό"

    Ο δρ. Ψαρουδάκης γεννήθηκε στην Κρήτη και έφυγε σε νεαρή ηλικία για τις ΗΠΑ όπου έχει ιδρύσει και προεδρεύει της "EIP Inc/BizVida.com", εταιρίας που ειδικεύεται στην παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών στη δικτυακή πύλη. Ο κ Ψαρουδάκης είναι ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της βιομηχανίας JPI Inc., ενός διεθνούς κατασκευαστικού οργανισμού, ο οποίος σε διάστημα δέκα ετών κατάφερε να έχει υπό την ομπρέλα του 500 θυγατρικές εταιρίες. Παράλληλα είναι ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της JPE Ιnc., προμηθευτικής εταιρίας, με αντικείμενο τις πωλήσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας και εξαρτημάτων φορτηγών.

    Ο κ Ψαρουδάκης, ο οποίος είναι επίκουρος καθηγητής του τμήματος διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, λέκτορας του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΜΙΤ, άρχισε την καριέρα του ως μηχανικός στην Boston Edison και αργότερα κατείχε διάφορες θέσεις ως προϊστάμενος τεχνικών και διοικητικών τμημάτων στη εταιρία Thermo Electron και Martin Marietta. Διορίστηκε από τον κυβερνήτη John Engler, στην Venture Capital Task Force του Μίτσιγκαν, ενώ παράλληλα συμμετέχει στο οικονομικό επιτελείο (Economic Group) της πόλης Ann Arbor. Επίσης ο κ Ψαρουδάκης χρημάτισε μέλος του Δ.Σ. του Πανεπιστημίου Carnegie Mellon of Trustees, καθώς και της επιχειρηματικής συμβουλευτικής επιτροπής του Carnegie Mellon και της επιτροπής Ανάπτυξης του ΜΙΤ. Έχει κερδίσει πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο του ΜΙΤ Corporate Leadership, ενώ σημειώνεται ότι πολλοί είναι οι κυβερνήτες των ΗΠΑ που έχουν αναγνωρίσει τη συνεισφορά του κ. Ψαρουδάκη στην οικονομία και την απασχόληση στις πολιτείες τους.

    Τα τελευταία χρόνια ο επιφανής Έλληνας συμπεριλαμβάνεται στο Who's Who στην οικονομία και τη βιομηχανία των ΗΠΑ παγκοσμίως, ενώ έχει γράψει δύο βιβλία με θέμα τη διοίκηση επιχειρήσεων.

    [05] Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΓΕΓΟΝΟΣ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Aθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (14:33 UTC+2)

    Αρνητικό γεγονός χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου την ενίσχυση του τουρκικού στρατού κατοχής κατά 5.500 στρατιώτες και κινητές νοσοκομειακές μονάδες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κυπριακού κοινοβουλίου, Τάσο Παπαδόπουλο, υπογράμμισε ότι οι όποιες στρατιωτικές λύσεις είναι αναχρονιστικές.

    «Γι΄ αυτό ζητούμε την επίλυση του Κυπριακού, επειδή οι κατοχές δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη κοινωνία και τη διεθνή σκακιέρα και δεν έχουν χώρο σε χώρες που θέλουν να είναι φίλες και θέλουν να συνεργαστούν σε μια προσπάθεια ειρήνης και ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή» τόνισε χαρακτηριστικά και εκτίμησε ότι η ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος είναι μπροστά μας. Σε ό,τι αφορά δε την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμανε ότι η βρίσκεται στην τελική ευθεία.

    Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Λευκωσίας ερμηνεύει την ενίσχυση του τουρκικού στρατού στα κατεχόμενα ως προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά με αφορμή τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χάσικος ανέφερε σήμερα ότι η ακεραιότητα της ελεύθερης Κύπρου περιφρουρείται αποτελεσματικά από την Εθνική Φρουρά η οποία είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο.

    [06] Γ. ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΛΙΟΛΙΔΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2002 (20:54 UTC+2)

    «Δεν υπάρχει καμιά επαφή με τον Απόστολο Λιολίδη». Αυτό αποκάλυψε σήμερα και μετά από έντονη φημολογία ότι ο παίκτης του Αρη βρίσκεται πολύ κοντά στον Ηρακλή ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής, Γιώργος Σπανουδάκης και συνέχισε: «Δεν γνωρίζω πως βγήκε αυτό το θέμα. Εμείς ποτέ δεν μιλήσαμε με τον παίκτη του Αρη.

    Αλλωστε οι σχέσεις μας με τον συγκεκριμένο σύλλογο είναι πολύ καλές, αφού

    παλιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις στάθηκαν στο πλευρό μας».

    Ο κ. Σπανουδάκης τόνισε πως η μεταγραφή του Τάκη Γκιώνα βρίσκεται σε πολύ

    καλό δρόμο. «Το θέμα το χειρίζεται αποκλειστικά ο πρόεδρος της ΠΑΕ, Ευάγγελος Μυτιληναίος».

    Ο κ. Σπανουδάκης αποκάλυψε επίσης στον Θεσσαλονίκη Σπορ FM ότι οι εργασίες στο γήπεδο της Νέας Ευκαρπίας θα ξεκινήσουν αύριο και θα στοιχίσουν πολλά εκατομμύρια. Όμως θα αλλάξει ριζικά η όψη του συγκεκριμένου γηπέδου.

    Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ομάδας τόνισε πως η συνεργασία της διοίκησης με τον προπονητή της ομάδας, Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι άριστη και πως ο τελευταίος χειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο τα μεταγραφικά θέματα του συλλόγου.

    [07] "ΕΛΚΥΣΤΙΚΟ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (20:52 UTC+2)

    Πέντε φορές μεγαλύτερο από το άθροισμα των αντίστοιχων προγραμμάτων και των 13 ΠΕΠ μαζί, είναι το συνολικό ύψος των προγραμμάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ανταγωνιστικότητα" (ΕΠΑΝ).

    Το ΕΠΑΝ καλύπτει το κύριο μέρος των χρηματοδοτήσεων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2,2 τρισ. δρχ. Περιλαμβάνει ενισχύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων (κυρίως μικρομεσαίων) που αντιστοιχούν στο 1,5 τρισ. δρχ. και έργα επέκτασης και αναβάθμισης των υποδομών, που αφορούν το 0,7 τρισ. δρχ.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ειδικές δράσεις του ΕΠΑΝ, συνολικού προϋπολογισμού 560 δισ. δρχ. Στο "μέτωπο" των ενεργειακών επενδύσεων - συνολικού προϋπολογισμού 254,2 δισ. δρχ. - σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας και συμπαραγωγή έχουν ενταχθεί 201 επιχειρήσεις.

    Περισσότερες από 300 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη δράση του ΕΠΑΝ για τη νεανική επιχειρηματικότητα (προϋπολογισμού 10 δισ. δρχ.), ενώ 23 επιχειρήσεις επέλεξαν να ενταχθούν στην ειδική δράση που αφορά επενδύσεις στη μεταποίηση (προϋπολογισμού 50,6 δισ. δρχ.).

    Στον "τομέα" των ειδικών επενδύσεων προϋπολογισμού 122,7 δισ. δρχ., 279 επιχειρήσεις έχουν ήδη δώσει το "παρών", ενώ 149 επιχειρήσεις συμμετέχουν στα προγράμματα βιομηχανικής έρευνας, προϋπολογισμού 10 δισ. δρχ.

    Στο "πεδίο" του τουρισμού, 20 επιχειρήσεις εκδήλωσαν ενδιαφέρον για επενδύσεις εκσυγχρονισμού ξενοδοχείων προϋπολογισμού 23,4 δισ. δρχ., ενώ 7 επιχειρήσεις εντάχθηκαν στη δράση για ειδικές επενδύσεις στον τουρισμό (μαρίνες, γκολφ, συνεδριακά κέντρα), συνολικού προϋπολογισμού 17 δισ. δρχ.

    [08] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (20:45 UTC+2)

    Η προώθηση της τεχνολογίας, με πρόσβαση σε όλους και νέες δραστηριότητες στις επιχειρήσεις θα αποτελέσουν τη νέα βάση της αναπτυξιακής διαδικασίας της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ακης Τσοχατζόπουλος, μιλώντας στην εκδήλωση του περιοδικού "Foreign Policy".

    "Χρειαζόμαστε ανάπτυξη που θα στηριχτεί στην προσπάθειά μας για μια σταθερή αύξηση του βιοτικού επιπέδου του λαού. Δεν μπορούμε να στηριχτούμε σε φτηνή ανειδίκευτη εργασία, αλλά ολοένα και περισσότερο στις τεχνολογίες αιχμής, στη νέα οικονομία και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας, της πληροφορικής, της ηλεκτρονικής, των τηλεπικοινωνιών, ως βασικό εργαλείο για τη βελτίωση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Αυτός είναι ο δρόμος που μπορεί να οδηγήσει πράγματι σε μια αναβάθμιση της θέσης της Ελλάδας, αλλά προπαντός θα προωθήσουμε την κοινωνική ανάπτυξη, που έχει σαφές περιεχόμενο, δεν είναι γενικής μορφής", είπε ο υπουργός.

    Η οικονομία της αγοράς απαιτεί δυναμικές, παραγωγικές, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, που θα προκύψουν μέσα από τη συνεργασία επιχειρήσεων, εργαζομέννω και κράτους, σημείωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος. Πρόσθεσε ότι ο ρόλος του κράτους είναι να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, για να υπάρξουν δυναμικές, παραγωγικές, ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, όπου βέβαια ο ρυθμιστικός παράγοντας εγγυάται τους όρους της ασφάλειας του πολίτη, της κοινωνικής προστασίας, τους όρους δικαίου.

    Εξάλλου, απαραίτητα είναι και τα κατάλληλα εργαλεία, όπως Ινστιτούτο Οικονομίας και Επιχειρήσεων. "Είναι αδιανόητο", σημείωσε ο υπουργός, "να μη διαθέτει η Ελλάδα, σε καθημερινή βάση, με διαφάνεια, παρουσίαση όλων των οικονομικών μεγεθών, των δράσεων και των αποτελεσμάτων της δραστηριότητάς μας".

    "Επιπλέον όμως", πρόσθεσε, "χρειαζόμαστε συνομιλητές. Συμβούλιο Ανάπτυξης, Σύμφωνο Ανάπτυξης κατά Περιφέρεια και Νομό είναι τα άλλα εργαλεία που απαιτούν το διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, για να συμφωνήσουμε για τις πρωτοβουλίες και τους στόχους που θα έχουμε".

    [09] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΣΜΙΡ

    Νέο Δελχί, 12 Ιουνίου 2002 (20:41 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ επισήμανε από το Νέο Δελχί ότι η αμερικανική διοίκηση έχει ενδείξεις για τη δράση μελών της Αλ Κάιντα στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Κασμίρ.

    Όπως μετέδωσε το BBC, οι δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας έγιναν αμέσως μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Ινδό πρωθυπουργό Ατάλ Μπεχάρι Βατσπαγί.

    "Έχω ενδείξεις ότι η Αλ Κάιντα δρα σε περιοχές κοντά στη ζώνη ελέγχου του Κασμίρ" είπε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι έχει συζητήσει το ενδεχόμενο περιορισμένης ανάπτυξης αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που θα επιτηρούν τη ζώνη ελέγχου του Κασμίρ.

    Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα.

    Νωρίτερα ο κ. Ράμσφελντ είχε συνομιλίες με τον Ινδό ομόλογό του Τζορτζ Φερνάντες κατά τις οποίες χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις προσπάθειες της Ινδίας για αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις της με το Πακιστάν.

    Αργότερα ο Αμερικανός αξιωματούχος θα μεταβεί στο Ισλαμαμπάντ όπου θα συναντηθεί με τον Πακιστανό πρόεδρο στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ.

    [10] ΜΠΕΡΝΤ ΚΡΑΟΥΣ: ΕΧΩ ΗΘΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2002 (20:34 UTC+2)

    Για όλους και για όλα μίλησε ο προπονητής του Αρη, Μπρεντ Κράους σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Σπορ FM από την Γαλλία όπου βρίσκεται. Μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί στον σύλλογο το τελευταίο χρονικό διάστημα, για τις προσφυγές που έχουν κάνει οι παίκτες του ιστορικού συλλόγου, για τις επόμενες κινήσεις του, ενώ εξεδήλωσε τις ανησυχίες του για το μέλλον του συλλόγου.

    «Είμαι ανήσυχος μετά από όλα όσα συμβαίνουν στον Αρη. Και αυτό είναι λογικό.

    Τη τελευταία ημέρα έδωσα το πλάνο στον πρόεδρο της ομάδας, κ. Ζαχουδάνη. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υλοποιηθεί. Κρατάω μια στάση αναμονής, όπως και οι παίκτες», τόνισε ο κ. Κράους και συνέχισε: «Δεν θέλω να μπω στην διαδικασία των ονομάτων. Δηλαδή ποιος θα έρθει και ποιος θα μείνει. Κατά την διάρκεια της τελευταίας προπόνησης μίλησα με κάθε παίκτη ξεχωριστά. Είπα σε κάποιους ότι θα μείνουν και σε άλλους ότι θα φύγουν. Γεγονός είναι ότι ο Αρης είχε πολλά παιδιά στο έμψυχο δυναμικό του και έπρεπε να γίνει το γενικό

    ξεκαθάρισμα».

    Ο κ. Κράους επισήμανε ότι ο ίδιος προσπάθησε να βρει τον κ. Ζαχουδάνη στο

    τηλέφωνο, χωρίς όμως αποτέλεσμα. «Προσπάθησα να βρω το κ. Ζαχουδάνη στο τηλέφωνο. Μάταια όμως. Τελευταία φορα που συζητήσαμε μαζί ήταν στις 19 Μαίου στο Παρίσι. Δεν γνωριζω αν με αποφεύγει. Ετσι όπως είμαστε δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, γιατί υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ακόμη δεν γνωρίζω αν θα γίνουν μεταγραφές. Εχω ηθική δέσμευση απέναντι στους παίκτες μου. Υπάρχουν πολλοί ποδοσφαιριστές που θέλουν να μείνουν στην ομάδα και να την βοηθήσουν».

    Ο προπονητής του Αρη, Μπερντ Κράους ανέφερε ότι δεν γνωρίζει αν κατά του κ.

    Ζαχουδάνη εκκρεμεί μήνυση εναντίον του, ενώ για το πότε θα έρθει στην ομάδα δήλωσε: «Επρεπε να είχα έρθει στη Θεσσαλονίκη. Ομως έτσι όπως είναι η κατάσταση με ποιον θα μιλήσω; Τα προβλήματα είναι πολλά, αλλά θεωρώ ότι δεν μπορούν να γίνουν χειρότερα. Στόχος μου ήταν αν τα πράγματα ήταν καλύτερα ο Αρης να έδινε μια σειρά από φιλικά παιχνίδια».

    [11] ΚΟΥΒΑ: ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Αβάνα, 12 Ιουνίου 2002 (20:30 UTC+2)

    Εκατοντάδες χιλιάδες Κουβανοί διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πιέσεις που δέχονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες για αλλαγή του καθεστώτος της χώρας.

    Όπως μετέδωσε το Ρόιτερς, πάνω από ένα εκατομμύριο Κουβανοί κρατώντας τις σημαίες του νησιού και φωνάζοντας συνθήματα κατά του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Κουβανό πρόεδρο Φιντέλ Κάστρο.

    "Ζήτω ο Σοσιαλισμός, κάτω τα ψέματα", ήταν μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών.

    "Είμαστε εδώ για να πούμε στον Μπους να σταματήσει να επεμβαίνει στα εσωτερικά της Κούβας. Αφήστε μας ήσυχους" φώναξε ένας από τους διαδηλωτές.

    Σημειώνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επισημάνει στις 20 Μαίου ότι το οικονομικό εμπάργκο και ο περιορισμός των επισκέψεων που αφορούν στην Κούβα θα συνεχιστούν μέχρι η χώρα να αποκτήσει δημοκρατικό καθεστώς με τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών.

    Σε απάντηση ο Κουβανός πρόεδρος χαρακτήρισε φασιστικές τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου.

    [12] ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΓΗ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2002 (20:29 UTC+2)

    Επιστημονική διημερίδα με θέμα "Γνωριμία με τη γη του Αλέξανδρου από τα προϊστορικά μέχρι τα νεότερα χρόνια. Ιστορία-Αρχαιολογία-Τέχνη στο νομό Πέλλας" διοργανώνει στις 15 και 16 Ιουνίου στο Μέγαρο Μπίλλη - Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης η αντιδημαρχία Πολιτισμού του δήμου Θεσσαλονίκης.

    Στη διημερίδα θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες που με την κατάθεση των εμπεριστατωμένων στοιχείων των ανακοινώσεών τους, τα οποία αποτελούν απόρροια των μελετών τους, θα γνωστοποιήσουν τα συμπεράσματα των τελευταίων ανασκαφικών και ιστορικών ερευνών και θα εμπλουτίσουν με περισσότερες γνώσεις το ευρύτερο κοινό σε αδιερεύνητες ακόμη πτυχές της ιστορίας του μακεδονικού χώρου.

    Φιλοδοξία των διοργανωτών της διημερίδας είναι να αποτελέσει η εκδήλωση αυτή την απαρχή μιας σειράς διαλέξεων με παρόμοιο περιεχόμενο και σκοπό που θα πλαισιώσουν και θα προβάλλουν την ιστορική και αρχαιολογική έρευνα στη γη του Αλέξανδρου. Η αρχή γίνεται με το Νομό Πέλλας και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιποι Νομοί της Μακεδονίας.

    [13] ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΣΥΝΑΝΤΑΤΑΙ ΑΥΡΙΟ Ο ΥΠΕΞ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (20:23 UTC+2)

    Με τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο θα συναντηθεί αύριο το μεσημέρι στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου.

    [14] Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΑ ΘΑΡΡΟΣ ΚΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (20:19 UTC+2)

    «Η πολιτική αλλάζει σιγά, σιγά. Εκείνο που ζητούν οι πολίτες είναι όλοι εμείς να σκεφτόμαστε και να ενεργούμε πάντοτε με εντιμότητα, ειλικρίνεια θάρρος και γενναιότητα και αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της χθεσινής μου απόφασης», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην απόφαση του να αναστείλει τη λειτουργία του ΚΕΠ.

    Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «στις εκκλησίες και στα κόμματα οι πόρτες είναι ολάνοιχτες, αρκεί βέβαια αυτοί που προσέρχονται να έχουν πίστη και θέληση για να αγωνιστούν».

    [15] ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΝΟΣ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (20:11 UTC+2)

    Πλήγμα για τον δημοκρατικό πλουραλισμό χαρακτήρισε την αναστολή της λειτουργίας ενός κόμματος ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την απόφαση του προέδρου του ΚΕΠ, Δημήτρη Αβραμόπουλου.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος δήλωσε ότι ο Συνασπισμός αγωνίζεται κατά του δικομματικού πολιτικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε, δεν επιτρέπει την αναζωογόνηση της πολιτικής ζωής και την ύπαρξη διαφορετικών φωνών, που θα κρίνουν τα αδιέξοδα και τις ανεπάρκειες.

    "Η περιπέτεια του ΚΕΠ είναι μία πρόσθετη επιβεβαίωση ότι αυτό το δικομματικό πολιτικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Είναι μια πρόσθετη επιβεβαίωση ότι όσο διογκώνεται ο αδηφάγος δικομματισμός, τόσο φαίνεται με πιο καθαρό τρόπο πόση πολιτική αξία έχει η ύπαρξη και η παρουσία του ΣΥΝ, των δυνάμεων της αριστεράς και της προόδου, των κοινωνικών κινημάτων και της Οικολογίας, ως δύναμη αντίστασης, ως δύναμη αμφισβήτησης, ως δύναμη ανανέωσης και ως δύναμη δημιουργικών προτάσεων σύνθεσης. Η δημοκρατία είναι λειτουργία των συνθέσεων και του πλουραλισμού. Δεν είναι λειτουργία της ηγεμονίας, της κομματικής πλειοψηφίας οιουδήποτε ηγεμόνα εντός του δικομματισμού" είπε χαρακτηριστικά.

    [16] ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 162 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Επανήλθε "δριμύτερη" για το Καζίνο της Πάρνηθας η κοινοπραξία Καζίνο Λουτρακίου - Τράπεζα Πειραιώς, η οποία υπέβαλε προσφορά 162 εκατ. ευρώ για το Καζίνο της Πάρνηθας, με επιστολή της προς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΑ, την οποία κοινοποίησε στον υπουργό Οικονομίας Νίκο Χριστοδουλάκη και Ανάπτυξης Άκη Τσοχατζόπουλο.

    Πιο αναλυτικά, η κοινοπραξία ζητά να συνεχισθεί η διαδικασία της δημοπρασίας ή να γίνει αποδεκτή η προσφορά της και να αποκτήσει το καζίνο της Πάρνηθας.

    Σημειώνεται ότι στη δημοπρασία έχει ανακηρυχθεί προσωρινός πλειοδότης η κοινοπραξία των Hyatt Ελληνική Τεχνοδομική με 92 εκατ. ευρώ.

    [17] ΜΙΚΤΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗ WALL STREET

    Νέα Υόρκη, 12 Ιουνίου 2002 (20:06 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικρατούν σήμερα στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς το επενδυτικό κοινό παραμένει επιφυλακτικό ως προς τις τοποθετήσεις του. Στο σκηνικό αυτό ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones στις 19:10 (ώρα Ελλάδας) κατέγραφε πτώση κατά 0,55% στις 9.464,51 μονάδες, έναντι απωλειών 1,40% για τον Nasdaq που βρισκόταν στις 1.476,19 μονάδες. Σε αρνητικό έδαφος βρισκόταν και ο δείκτης Standard & Poor's με πτώση 0,94% στις 1.004,09 μονάδες.

    [18] ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΤΟΥ 8% ΤΟΥ ΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (20:01 UTC+2)

    Από αύριο ξεκινά η διαδικασία για την πώληση ποσοστού 8% του ΟΤΕ, από το σχεδόν 42% που κατέχει το δημόσιο.

    Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση προς τις χρηματιστηριακές αρχές, η διαδικασία θα διαρκέσει ένα μήνα και θα γίνει, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις με ιδιωτική τοποθέτηση. Σημειώνεται ότι το 8% του οργανισμού αντιστοιχεί σε περίπου 40,3 εκατ. μετοχές.

    [19] ΟΙ ΗΠΑ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΧΟΛΜΠΡΟΥΚ ΣΤΗ ΧΑΓΗ

    Χάγη, 12 Ιουνίου 2002 (19:59 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να παραμείνει μυστική η κατάθεση του Αμερικανού αξιωματούχου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη δίκη που διεξάγεται στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η αμερικανική διοίκηση δεν επιθυμεί Αμερικανοί αξιωματούχοι να καταθέτουν στη δίκη εν αναμονή μάλιστα και της λειτουργίας από την 1η Ιουλίου του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

    Το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα την γενική εισαγγελέα του δικαστηρίου Κάρλα Ντελ Πόντε που θα λάβει την τελική απόφαση για το εν λόγω θέμα.

    Η ίδια σκέφτεται να μην καλέσει τον μάρτυρα να καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας αλλά τότε ο κ. Μιλόσεβιτς θα έχει το δικαίωμα να τον καλέσει ως μάρτυρα υπεράσπισης.

    Από την πλευρά του αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επισήμανε ότι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που χαρακτηρίζει μέχρι στιγμής τη δίκη του Μιλόσεβιτς στη Χάγη είναι η διαφάνεια προσθέτοντας ότι εάν κρατηθεί μυστική η κατάθεση του Χόλμπρουκ, του "αρχιτέκτονα" της συνθήκης του Ντέιτον, τότε το δικαστήριο θα χάσει την αξιοπιστία για τη διαφάνεια της δίκης.

    [20] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΟΥΦΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (19:55 UTC+2)

    Στο ίδιο μήκος κύματος με τις δηλώσεις άλλων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας ήταν η δήλωση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και Προγράμματος του κόμματος σχετικά με την αναστολή λειτουργίας του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών.

    "Προ μηνών σε συνέντευξή μου είχα δηλώσει ότι περίμενα μια τέτοια περίπου εξέλιξη του ΚΕΠ. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα", τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

    Οσον αφορά τον κ. Αβραμόπουλο, ο κ. Σουφλιάς επισήμανε ότι είναι χρήσιμος για την πολιτική ζωή, πρόσθεσε όμως ότι η πορεία του θα εξαρτηθεί από τις δικές του αποφάσεις και κινήσεις.

    "Στο πλαίσιο αυτό η Ν.Δ. θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα και θα πάρει τις αποφάσεις της, την κατάλληλη στιγμή", σημείωσε.

    [21] ΕΡΩΤΗΣΗ ΨΩΜΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΙΝΗΤΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (19:53 UTC+2)

    Η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης αγόρασε κινητή μονάδα ΚΤΕΟ η οποία όμως ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε, επισημαίνει ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης.

    Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ, κόστισε δεκάδες δις. δρχ, αλλά, σύμφωνα με δήλωση του αρμόδιου αντινομάρχη, παραμένει ανενεργή, λόγω τεχνικού προβλήματος.

    Ο κ. Ψωμιάδης ρωτά τον υπουργό γιατί δεν λειτούργησε η κινητή μονάδα ΚΤΕΟ, ενώ ζητά να κατατεθούν η απόφαση σκοπιμότητας της αγοράς της, το τιμολόγιο αγοράς και η τεχνική έκθεση που εξηγεί γιατί δεν λειτουργεί.

    [22] ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ

    Αθήνα, 12 Ιουνίου 2002 (19:51 UTC+2)

    Η μέχρι σήμερα διαφημιστική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δεν φαίνεται να είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

    Οι ελληνικές διαφημιστικές δαπάνες ύψους 26,8 εκατ. δολαρίων (ή το 18,7% του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΟΤ) κατά μέσο όρο την δεκαετία του 1990, δεν υστερούσαν εκείνων των ανταγωνιστών μας.

    Εντούτοις, η ελληνική διαφήμιση υπήρξε, συγκριτικά, ακριβότερη των ανταγωνιστών της, καθώς, για παράδειγμα, κατά το 1997 η ελληνική πλευρά δαπάνησε 4,1 δολ. ανά άφιξη, έναντι 3,9 δολ. της Τουρκίας, 2,7 δολ. της Πορτογαλίας, 1,7 δολ. της Ισπανίας και 0,3 δολ. της Ιταλίας. Αλλά ενώ στις δαπάνες υπήρξε υπέρβαση, στις εισπράξεις τουριστικού συναλλάγματος υπήρξε υστέρηση, όπως δείχνουν οι σχετικοί δείκτες.

    Βεβαίως, κατά την τριετία 1998-2000 η κατάσταση για τον ελληνικό τουρισμό βελτιώθηκε, αφού οι δαπάνες ανά άφιξη μειώθηκαν στα 1,7 δολ. και οι εισπράξεις ανά δολ. δαπάνης ανήλθαν στα 288 δολ. Έτσι, η ψαλίδα με την Ισπανία και την Πορτογαλία έκλεισε, αλλά αυτό προέκυψε από τη δραστική μείωση των διαφημιστικών δαπανών. Η μείωση αυτή των διαφημιστικών δαπανών εκδηλώθηκε, βεβαίως, στα επόμενα έτη ως μείωση της επίδοσης του τομέα.

    Η διαφημιστική δαπάνη για την προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος δρα όντως ευεργετικά επί των πωλήσεών του, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι η δράση της δεν είναι άμεση αλλά σε βάθος χρόνου. Τα ουσιαστικά αποτελέσματα της διαφημιστικής προβολής επέρχονται μετά παρέλευση διετίας από τη διενέργεια της δαπάνης (περί το 58% της δυνητικής επίδρασης επί των πωλήσεων), ενώ το 95% αυτής της επίδρασης επιτυγχάνεται μετά παρέλευση επταετίας.

    Το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι η διαφημιστική δαπάνη για το ελληνικό προϊόν πρέπει να κινείται ετησίως κατά μέσο όρο στα 35 εκατ. δολ. για να έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Τέλος προτείνει τη λήψη μέτρων, μεταξύ των οποίων, η υιοθέτηση μακροχρόνιας στρατηγικής μάρκετινγκ, βασισμένης στη συνεχή και συστηματική προβολή του ελληνικού τουριστικού προϊόντος με σταθερό διαφημιστικό μήνυμα (slogan) και η χρηματοδότηση της διαφημιστικής δαπάνης, εν μέρει, και από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τη διάθεση ενός ποσοστού των φορολογικών της εσόδων από την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. ένα 10% από τα σχετικά έσοδα). Αυτό, όμως, πρέπει να συνοδεύεται από γενίκευση του τοπικού φόρου και μείωση του φορολογικού του συντελεστή, ώστε να μην προκληθούν συνθήκες φορολογικής υπερβάρυνσης.

    [23] ΑΣΚΡΟΦΤ: Η ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΜΙΑ ΣΟΒΑΡΗ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΠΕΙΛΗ

    Ουάσινγκτον, 12 Ιουνίου 2002 (19:44 UTC+2)

    Την άποψη ότι το δίκτυο της Αλ Κάιντα του Οσάμα μπιν Λάντεν παραμένει μια σοβαρή απειλή για τη διεθνή κοινότητα εξέφρασε ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Ασκροφτ.

    Όπως μετέδωσε το Ρόυτερς, ο κ. Άσκροφτ επισήμανε από την Ελβετία όπου βρίσκεται την ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών καθώς όπως τόνισε η απειλή της Αλ Κάιντα αφορά όλη τη διεθνή κοινότητα.

    "Ο καλύτερος φίλος της πρόληψης είναι η ενημέρωση", είπε χαρακτηριστικά.

    Διευκρίνισε ότι η αμερικανική διοίκηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλίσει και να προωθήσει την ασφάλεια σε όλους τους πολίτες δεδομένου ότι τα μέλη της Αλ Κάιντα είναι πολλά και διασκορπισμένα σε πολλές χώρες.

    Η απειλή συνεχίζεται τόνισε ακόμη και αν ο Οσάμα μπιν Λάντεν παραμένει σιωπηλός το τελευταίο διάστημα.

    "Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η απειλή είναι πραγματική ακόμη και χωρίς την ενεργή του παρουσία ή τις δηλώσεις του", τόνισε.

    Ο Αμερικανός υπουργός ευχαρίστησε τους Ελβετούς αξιωματούχους για την βοήθεια που προσέφερε η χώρα στη σύλληψη του Αμπντουλάχ αλ Μουτζαχίρ μέσω της παροχής χρήσιμων πληροφοριών καθώς ο ύποπτος τρομοκράτης είχε χρησιμοποιήσει τη Ζυρίχη ως ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθειά του να μεταβεί από το Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    [24] ΠΡΩΙΝΗ ΒΑΡΔΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ Ο Γ. ΧΑΤΖΗΣΑΒΒΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 12 Ιουνίου 2002 (19:43 UTC+2)

    Τις θέσεις του για τη σχολική στέγη παρουσίασε ο υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης και δήμαρχος Νεάπολης Γρηγόρης Χατζησάββας, με αφορμή τα εγκαίνια του έργου ανάπλασης της αυλής των 8ου-10ου-11ου νηπιαγωγείων της Νεάπολης.

    Ο κ. Χατζησάββας δεσμεύτηκε ότι πριν ολοκληρωθεί η επόμενη τετραετία όλα τα σχολεία της Θεσσαλονίκης θα λειτουργούν σε πρωινή βάρδια, υπενθυμίζοντας το πρόγραμμα κόστους 70 δις. δρχ που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή για την επόμενη πενταετία.

    Πρόσθεσε, δε, ότι ο ίδιος δεν θα δώσει έμφαση μόνο στον αριθμό των αιθουσών, αλλά και στην ποιότητα της σχολικής στέγης και στην αισθητική διαμόρφωση των αιθουσών.

    Σε ότι αφορά την καινοτομία διαμόρφωσης των αύλειων χώρων των σχολείων, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον δήμο Νεάπολης, ο κ. Χατζησάββας δεσμεύτηκε ότι η νομαρχία θα αναλάβει με δικά της έξοδα να εφαρμόσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε ένα σχολείο σε κάθε δήμο. Παράλληλα, θα πιέσει τα υπουργεία Παιδείας, ΠΕΧΩΔΕ και Εσωτερικών να αναλάβουν τη χρηματοδότηση της εφαρμογής του σε όλα τα υπόλοιπα σχολεία του νομού

    [25] ΚΙΝΑ: 205 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΝΤΟΝΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ

    Πεκίνο, 12 Ιουνίου 2002 (19:42 UTC+2)

    Στους 205 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπλξαν τη βορειοδυτική Κίνα τις χειρότερες που σημειώνονται στην περιοχή τα τελευταία 100 χρόνια.

    Όπως μετέδωσε το BBC, εκατοντάδες παραμένουν μέχρι στιγμής οι αγνοούμενοι ενώ τεράστιες είναι οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι της περιοχής.

    Στην περιοχή σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες για περισσότερο από μία εβδομάδα, ενώ στην επαρχία νοτίως της πόλης Ζιάν - μία σχετικώς άνυδρη περιοχή - η στάθμη των νερών στα σπίτια ξεπέρασε το μισό μέτρο.

    Τα ποτάμια τα οποία ήταν ξεραμένα για πολλά χρόνια έχουν πλέον μετατραπεί σε χείμαρρους, καταστρέφοντας χιλιάδες σπίτια, γέφυρες και δρόμους στην περιοχή.

    Μία τεράστια επιχείρηση διάσωσης λαμβάνει χώρα με την συμμετοχή των ειδικών δυνάμεων του στρατού και ειδικώς εκπαιδευμένων σωστικών συνεργείων.

    Από τις πλημμύρες έχει καταστραφεί το κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο της περιοχής, ενώ προβλήματα έχουν προκύψει και στην ηλεκτροδότηση.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 12 June 2002 - 18:13:46 UTC