Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 02-05-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
  • [02] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
  • [03] ΝΕΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ
  • [04] ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ
  • [05] ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΥΠ.
  • [06] ΑΠΟΨΕ ''ΡΑΝΤΕΒΟΥ'' ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ
  • [07] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΣ ΣΚ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ
  • [08] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ
  • [09] Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [10] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
  • [11] ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ
  • [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ
  • [13] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ
  • [14] ΜΟΝΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ
  • [15] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ
  • [16] ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ Ο κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ
  • [17] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Ο Χ. ΚΟΛΟΒΟΣ
  • [18] Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
  • [19] ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [20] "ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ
  • [21] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΕ ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ -
  • [22] ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΑ Ο Τ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [23] ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ
  • [24] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

  • [01] ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ:ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2002 (13:44 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ευρωπαϊκός στρατός

    «Η κυβέρνηση είπε μερικά πράγματα, τα οποία περίπου γνωρίζαμε όλοι και σήμερα τα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα», απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, σε ερώτηση για το αν συμμερίζεται την ανησυχία της κυβέρνησης όσον αφορά τα εθνικά θέματα.

    Ο κ. Στεφανόπουλος παρέστη σήμερα στην τελετή απονομής των πτυχίων στους σπουδαστές της Σχολής Εθνικής Άμυνας στο πολεμικό μουσείο.

    [02] ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Αθήνα, 16 Μαϊου 2002 (22:33 UTC+2)

    Τη διεύρυνση του αντικειμένου και της δράσης του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) το οποίο αναλαμβάνει τον έλεγχο του "πόθεν έσχες" των δημοσίων υπάλληλων και των υπαλλήλων των ΟΤΑ, προβλέπει, μεταξύ άλλων, νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την πάταξη της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση.

    Επίσης επεκτείνεται η αρμοδιότητά του ΣΕΕΔΔ στον έλεγχο των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου που εποπτεύονται ή ανήκουν στο κράτος.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Κώστας Σκανδαλίδης ανακοίνωσε τις τελικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, το οποίο θεσμοθετεί γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης που θα επιλέγεται για 5ετή θητεία από το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού και θα προΐσταται όλων των σωμάτων ελέγχου.

    Οι υποθέσεις της διαφθοράς επισπεύδονται και εκδικάζονται με τη συνδρομή του εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, ο οποίος ασκεί και τη γενική εποπτεία της εφαρμογής του νόμου. Η προανάκριση τέτοιων περιπτώσεων ολοκληρώνεται εντός τριμήνου και η κύρια ανάκριση το αργότερο εντός έξι μηνών.

    [03] ΝΕΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΣΤΗΝ ΤΖΕΝΙΝ

    Τζενίν, 17 Μαϊου 2002 (08:25 UTC+2)

    Οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν εκ νέου στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό των Παλαιστινίων.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τα ισραηλινά άρματα μάχης εισήλθαν στην πόλη, ενώ σημειώθηκαν ανταλλαγές πυροβολισμών, καθώς συνάντησαν αντίσταση. Ο ισραηλινός στρατός δε σχολίασε επίσημα τις πληροφορίες αυτές.

    Η αναφερόμενη πόλη βρέθηκε στο επίκεντρο των ισραηλινών πολεμικών επιχειρήσεων κατά τον περασμένο μήνα, ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασερ Αραφατ, έκανε λόγο για νέο "Τζενινγκραντ".

    [04] ΑΠΟΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΘΑΝΑΣΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 17 Μαϊου 2002 (10:55 UTC+2)

    Σε αποποινικοποίηση της ευθανασίας αναμένεται να προβεί σήμερα η Κάτω Βουλή του Βελγίου. Έτσι το Βέλγιο θα γίνει η δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα μετά την Ολλανδία, που δίνει τη δυνατότητα επιλογής στο θέμα του θανάτου. Το δικαίωμα ευθανασίας θα έχουν όσοι πάσχουν από οποιαδήποτε μορφή ανίατης ασθένειας και είναι άνω των 18 ετών, ενώ θα πρέπει να αποδεικνύεται η ενσυνείδητη λήψη της απόφασης, με υποβολή ιατρικού φακέλου σε αρμόδια επιτροπή.

    Παρόλο που το αντίστοιχο νομοσχέδιο είχε εγκριθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, η ψήφισή του έχει προκαλέσει πολιτική διαμάχη στο Βέλγιο, καθώς, σύμφωνα με το κόμμα των χριστιανοδημοκρατών, δεν καθορίζει με αρκετή σαφήνεια τι ισχύει στις περιπτώσεις ασθενών με ψυχιατρικά νοσήματα, οι οποίοι προφανώς δεν μπορούν να λάβουν μόνοι μία εξίσου σοβαρή απόφαση.

    [05] ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΤΟ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 17 Μαϊου 2002 (21:00 UTC+2)

    Το επεισόδιο που σημειώθηκε προχθές στην ΠΓΔΜ μετά την άσκηση των ειδικών αστυνομικών δυνάμεων "Λιοντάρια", όταν ο υπουργός Εσωτερικών, Λιούμπε Μπόσκοφκσι, δοκιμάζοντας ένα από τα όπλα, τραυμάτισε τέσσερα άτομα, βρέθηκε στο επίκεντρο συνέντευξης τύπου που έδωσε ο δεύτερος στην ιεραρχία του υπουργείου, επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων κ.Μίτεφσκι.

    Το υπουργείο, όπως είπε ο κ. Μίτεφσκι, διαπίστωσε σειρά ελλείψεων στην οργάνωση της άσκησης ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα μέτρα ασφαλείας, θα ληφθούν μέτρα και θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

    Προς το παρόν κατηγορείται ο υποδιοικητής της μονάδας, αντισυνταγματάρχης, Μπόμπαν Ούτκοφσκι, υπεύθυνος για τη λήψη μέτρων ασφαλείας. Για τις ευθύνες του υπουργού επισημάνθηκε ότι αποτελεί υπόθεση της κυβέρνησης.

    [06] ΑΠΟΨΕ ''ΡΑΝΤΕΒΟΥ'' ΜΕ ΤΗ ΦΙΛΑΝΔΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2002 (20:58 UTC+2)

    Με τον Χρύσανθο Κυριαζή στην αρχική εξάδα, η Εθνική ομάδα των ανδρών αντιμετωπίζει απόψε στις 21.30 στο Τουρ της Γαλλίας, τη Φινλανδία, για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2003.

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Στέλιος Προσαλίκας αναμένεται να παρατάξει τους Κουρνέτα, Ρουμελιώτη, Τσακιρόπουλο, Χατζηαντωνίου, Μπάεφ, Κυριαζή και λίμπερο τον Δημητρακόπουλο, στο αποψινό καθοριστικό παιχνίδι. Διαιτητές του αγώνα θα είναι οι Λιακαντέλι (Ιταλία) και Αντρέ Μάρκος (Ισπανία).

    [07] ΕΚΚΛΗΣΗ ΜΠΕΡΙΣΑ ΠΡΟΣ ΣΚ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΜΕ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ

    Τίρανα, 17 Μαϊου 2002 (20:56 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάτη

    Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΣΚ) να συζητήσουν σχετικά με την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

    Τα δυο μεγάλα κόμματα το ΣΚ και το ΔΚ τόνισε ο Μπερίσα θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως τη συζήτηση μεταξύ τους για την εκλογή με συναίνεση του νέου προέδρου της χώρας. Πρόκειται για ένα μεγάλο θέμα που απασχολεί την πολιτική σκηνή της χώρας η λύση του οποίου θα επηρεάσει τις επόμενες πολιτικές εξελίξεις.

    Ο Μπερίσα δήλωσε ότι και το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε ως προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων Αλβανίας -ΕΕ για την υπογραφή της συμφωνίας Σύνδεσης και Σταθερότητας την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας με συναίνεση.

    Στη συνέχεια ο Μπερίσα δήλωσε ότι το ΔΚ δεν θα παρουσιάσει υποψηφιότητα για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τονίζοντας ότι τα δυο μεγάλα κόμματα πρέπει να βγουν με κοινή υποψηφιότητα.

    Τέλος είπε ότι το ΣΚ με την εκλογονοθεία που έκανε στις βουλευτικές εκλογές δεν έχει το δικαίωμα να προτείνει έναν πρόεδρο ο οποίος έρχεται από τους κόλπους του, ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να εκλεγεί με συναίνεση.

    [08] Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡ. ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2002 (20:52 UTC+2)

    Απαντήσεις στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την έκκληση του πρωθυπουργού για ομοψυχία στα εθνικά ζητήματα, καθώς και στις δηλώσεις της κ.Παπαρήγα ότι το ΠΑΣΟΚ ευνοεί την ενίσχυση ακροδεξιών σχηματισμών έδωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Πρωτόπαπας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο κυπριακό και στην τύχη των 13 Παλαιστινίων.

    Ολόκληρη η ενημέρωση έχει ως εξής:

    "Σας χρωστώ από χθες μια απάντηση, σε σχέση με την άσκηση "Νικηφόρος-Τοξότης", για την οποία, όμως, δεν υπάρχει ζήτημα.

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Πότε επρόκειτο να γίνει αυτή η άσκηση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Σύντομα, αλλά δεν υπάρχει κάποια παρέμβαση, όπως με ρωτήσατε χθες.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πριν αφιχθεί στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είχατε εκφράσει εδώ, σε ερώτηση που σας είχε υποβληθεί, κάποια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ο κ. Ανάν, ήρθε, είδε και απήλθε. Σας ερωτώ, εάν πράγματι συνεχίζετε να είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος μετά από αυτά που ελέχθησαν;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να εκφράσει αισιοδοξία, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα. Θέλω να θυμίσω ότι ο ίδιος ο κ. Κόφι Ανάν είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος, ώστε να μπορούμε να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματα. Και νομίζω ότι αυτό είναι σωστό. Επομένως, παρακολουθούμε όλοι τις εξελίξεις. Υπάρχουν οι χθεσινές αναφορές του Πρωθυπουργού. Αυτή τη στιγμή εμφανίζεται η τουρκοκυπριακή πλευρά -υπάρχουν και δηλώσεις του κ. Ντενκτάς, στο τουρκικό CΝΝ- αδιάλλακτη, κάτι που είναι ιδιαίτερα αρνητικό και φυσικά κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτή την κατάσταση. Εκτιμώ ότι αυτή η αδιαλλαξία κάνει κακό και στη δυνατότητα της Τουρκίας να αποκτήσει ευρωπαϊκή πορεία, όπως τουλάχιστον θέλει. Και βεβαίως, κατά τη γνώμη μου, θα συναντήσει αρνητική στάση @πρέπει να τη συναντήσει- από τους Διεθνείς Οργανισμούς. Αυτό, όμως, είναι ένα θέμα που θα το δούμε να εξελίσσεται στο επόμενο διάστημα. Εμείς συνεχίζουμε την πορεία μας, με βάση τη στρατηγική που έχουμε χαράξει. Υπάρχει την Τετάρτη η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη. Και βεβαίως, θα εξαχθούν τα συμπεράσματά και θα χαραχθεί η παραπέρα κατεύθυνση δράσης.

    ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Είχατε πει παλαιότερα ότι η συνάντηση του κ. Κληρίδη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό θα γίνει οποτεδήποτε υπάρξει κάποια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Αυτός είναι ο λόγος τούτης της συνάντησης;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Βεβαίως, υπάρχει εξέλιξη. Η εμφάνιση μιας αδιαλλαξίας από την τουρκοκυπριακή πλευρά και ο κίνδυνος που διαγράφεται για την πορεία των συνομιλιών, αποτελεί εξέλιξη. Πρέπει να αξιολογηθεί και πρέπει να συντονιστούμε, ώστε να αναληφθούν πρωτοβουλίες. Και εννοώ προς τους Διεθνείς Οργανισμούς. Είναι επιβεβλημένη αυτή η συνάντηση. Μπορούμε πια να βγάλουμε συμπεράσματα. Εχουμε την εμφάνιση μιας τακτικής από την τουρκοκυπριακή και την τουρκική πλευρά, εάν τουλάχιστον δεν υπάρξει κάτι καινούργιο μέχρι την Τετάρτη.

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Εκτός από το πολιτικό σκέλος που υπάρχει κίνδυνος, όσον αφορά την ουσία του Κυπριακού, φρονείτε ότι υπάρχει αυτή την ώρα κίνδυνος και για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, διότι ο Ντενκτάς είπε σαφώς ότι "εγώ διάλεξα το διάλογο μόνο και μόνο για να φρενάρω την ενταξιακή πορεία της Κύπρου"; Είναι προκλητικότατος.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ακόμη και ορισμένες τοποθετήσεις που γίνονται από την τουρκοκυπριακή πλευρά για παράταση του χρονοδιαγράμματος, οπωσδήποτε δημιουργούν εντυπώσεις ότι θα γίνει προσπάθεια από κάποιους και κυρίως από την τουρκική πλευρά να προκληθούν προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Ομως, είναι τελείως ξεχωριστό θέμα το θέμα της επίλυσης του Κυπριακού, την οποία βεβαίως επιθυμούμε. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν αναληφθεί πολλές και σημαντικές πρωτοβουλίες και έχουμε στηρίξει ιδιαίτερα την Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι άλλο θέμα η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., η οποία γίνεται με τους κανονισμούς της Ε.Ε. τους οποίους, όπως γνωρίζετε, ο αρμόδιος Επίτροπος παρακολουθεί πολύ στενά και έχει εκφραστεί ιδιαίτερα θετικά. Επομένως, εάν με ρωτήσετε, εάν περιμένω από την τουρκική πλευρά να εκδηλώσει κάποιες προσπάθειες, απαντώ ότι είναι πολύ πιθανό. Αλλά, εξίσου σημαντικές και αποφασιστικές θα είναι και οι δικές μας προσπάθειες. Θα πρέπει η ένταξη να γίνει με βάση τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις που ισχύουν σήμερα στην Ε.Ε.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Επειδή, όμως, από την τουρκοκυπριακή πλευρά υπάρχει και η πλευρά της Ευρώπης που θα πάρει τη σχετική απόφαση και η σύνδεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε πάρει την απόφαση στην οποία αναφέρεστε για την ένταξη της Κύπρου, με τη σύνθεση αυτή, μετά τις εκλογές και την άνοδο συντηρητικών κομμάτων στην εξουσία, έχει αλλάξει; Εχετε κάποιες ενδείξεις, έχετε κάνει κάποιες διερευνητικές επαφές με τους νέους πλέον ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών για το αν έχει αλλάξει η στάση τους απέναντι στην ένταξη της Κύπρου;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν άλλαξαν όλες, όπως ξέρετε. Οι αλλαγές αφορούν, πρόσφατα τουλάχιστον, την Ολλανδία.

    ΑΝΤΥΠΑΣ: Στην Ιταλία...

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Στην Ιταλία υπάρχει επικύρωση της πορείας αυτής από Συμβούλιο Κορυφής, παρουσία του κ. Μπερλουσκόνι. Θέλω να θυμίσω ότι και στο Λάακεν και ο κ. Μπερλουσκόνι ήταν παρών. Επομένως, δεν έχει αλλάξει κάτι στην Ιταλία από τις τελευταίες αποφάσεις. Στη Γαλλία, επειδή μετέχει και ο Αρχηγός του κράτους -έχει διευρυμένες αρμοδιότητες όπως γνωρίζετε- ο κ. Σιράκ ήταν παρών σε όλες αυτές τις διεργασίες. Αρα, έχουμε μόνο μια αλλαγή στην Ολλανδία. Δεν νομίζω ότι ανατρέπει τις ισορροπίες, τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις της Ε.Ε. σε αυτό το θέμα. Δηλαδή, στα θέματα της ένταξης -και όχι μόνο της Κύπρου, της γενικότερης πολιτικής διεύρυνσης που ακολουθεί η Ε.Ε.- δεν βλέπω για ποιό λόγο θα πρέπει να υπάρχει διαφοροποίηση των μέχρι τώρα αποφάσεων. Δεν υπάρχει κανείς λόγος για να γίνει κάτι τέτοιο.

    ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Να διευρύνω λίγο αυτή την ερώτηση: Πιστεύετε ότι θα υπάρξει με τη διαφαινόμενη αυτή αλλαγή πολιτικής στάσης στην Ευρώπη, θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο πώς δέχεται η Ευρώπη την άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ή θα υπάρξει κάποια αλλαγή στο εσωτερικό της Ελλάδας;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Μιλάτε για την εξωτερική πολιτική ή για γενικότερα συμπεράσματα;

    ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ: Μιλώ γενικά για την εξωτερική πολιτική, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κάνατε μια ερώτηση με τρία σκέλη. Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει κάτι. Οι αποφάσεις της Ε.Ε. υπάρχουν και ισχύουν. Ιδιαίτερα τα θέματα της διεύρυνσης της Ε.Ε., εάν αυτό εννοείτε, οι αποφάσεις έχουν ληφθεί παρουσία των ηγετών που ηγούνται των χριστιανοδημοκρατικών ή και γενικότερα κομμάτων του ευρέως λεγόμενου συντηρητικού χώρου. Και η ιταλική, αλλά και άλλες, όπως η ισπανική κυβέρνηση που έχει την Προεδρία, ήταν παρούσες με τα ίδια πρόσωπα. Ετσι, μπορούμε να πούμε ότι, όσον αφορά τα θέματα της διεύρυνσης, δεν υπάρχει κανένας λόγος για μια τακτική άλλη από αυτή που αποφάσισε η Ε.Ε.

    Οσον αφορά τα γενικότερα κοινωνικά θέματα και τα γενικότερα θέματα της πορείας της Ευρώπης, είναι λογικό η αλλαγή του συσχετισμού να δημιουργεί εύλογες ανησυχίες στους λαούς της Ευρώπης. Η άνοδος στην εξουσία κομμάτων -είτε με τη μορφή της μονοκομματικής κυβέρνησης, είτε με τη μορφή των συνασπισμών κομμάτων- τα οποία έχουν απόψεις που δεν σέβονται ή αρνούνται το ευρωπαϊκό κοινωνικό πρότυπο ή δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην πορεία μιας Ευρώπης η οποία αποδέχεται τη διαφορετικότητα και τους διαφορετικούς πολιτισμούς, είναι σαφές ότι πιθανόν να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Μια Ευρώπη, για παράδειγμα, που δίνει βάρος μόνο στην αγορά και δεν σέβεται τα προβλήματα της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας και την ανάγκη της αποδοχής της διαφορετικότητας στην Ε.Ε., καθώς και του σεβασμού όλων των πολιτισμών, των απόψεων, των ιδεών, αλλά και των φυλών και των θρησκειών που υπάρχουν, είναι σαφές ότι δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό είναι ζήτημα που αφορά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Θα έλεγα ότι αφορά και την ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία πρέπει να μετατρέψει το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, δημιουργώντας, όσο μπορεί πιο γρήγορα, το νέο σύγχρονο λόγο της. Ενα λόγο, μια πολιτική, μια στρατηγική που να αντιστοιχεί στα συμφέροντα των κοινωνιών και να δημιουργεί την αίσθηση της ασφάλειας, της σταθερότητας, της ελπίδας και της προοπτικής για το μέλλον της Ευρώπης.

    Οσον αφορά τα ζητήματα που συνδέονται με την ελληνική Προεδρία, θέλω να τονίσω ότι υπάρχει ένα πλαίσιο πολιτικών αποφάσεων που ελήφθησαν και στη Βαρκελώνη, που είναι σαφώς ορισμένο. Σε αυτό το πλαίσιο, βεβαίως, θα αναπτυχθούν και οι ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας.

    Θέλω να θυμίσω ότι, ήδη, από τη Βαρκελώνη έχουν προσδιοριστεί και προχωρούν κοινές πολιτικές της Ε.Ε. σε σειρά θεμάτων που αφορούν την οικονομία, το φορολογικό, την εκπαίδευση, την απασχόληση, το δίκτυο κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις. Η πορεία που καθορίστηκε από τις Συνόδους της Λισαβόνας και της Βαρκελώνης, θα συνεχιστεί με τις ιδιαίτερες πρωτοβουλίες της ελληνικής Προεδρίας. Πιστεύουμε ότι, δεδομένου του πλαισίου των αποφάσεων που υπάρχει, έχουμε τη δυνατότητα για ένα σημαντικό και δημιουργικό έργο.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Πώς σχολιάζετε τη σημερινή δήλωση της Γ.Γ. του ΚΚΕ, η οποία είπε "άλλο που δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ να ενισχυθεί η ακροδεξιά στην Ελλάδα";

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Κανείς δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη δήλωση αυτή. Θα τη χαρακτήριζα ως ιδιαίτερα άδικη και ατυχή. Είναι σαφές ότι ένα κόμμα με την παράδοση, την πορεία, την ιστορία και τη σχέση του με το λαό, όπως το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο δεν εντάσσει τις πολιτικές και τις επιλογές του σε μικροκομματικές λογικές, αλλά είναι το κόμμα, η παράταξη, ο χώρος που πάντα αντιπαρατίθεται, πολεμά, αποκαλύπτει και στέκεται δυναμικά απέναντι σε οποιαδήποτε εμφάνιση, είτε ακροδεξιών πολιτικών, είτε ακροδεξιών λογικών, είτε λογικών που ανοίγουν το δρόμο για ακροδεξιές αντιλήψεις. Θέλω να το θυμίσω αυτό.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Κάποια στοιχεία από το ευρω-βαρόμετρο, βγήκαν χθες στη δημοσιότητα, σε σχέση με την ξενοφοβία των Ελλήνων και κάποιες ρατσιστικές τάσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη ισπανική πρόταση για ενιαία ευρωπαϊκή υπηρεσία ασφαλείας πληροφοριών και συνεργασία με τις ΗΠΑ, δημιουργεί ένα αίσθημα προβληματισμού στη κυβέρνηση;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Βεβαίως, θα υπάρξουν ειδικές τοποθετήσεις, αλλά εμείς είμαστε πολιτικά θετικοί σε οποιαδήποτε προοπτική κοινών πολιτικών στην Ε.Ε. και ιδιαίτερα στο τρίτο πυλώνα. Με αυτή την έννοια, δεν μπορεί κανείς, ως θέμα αρχής, να διατυπώσει αντίρρηση σε κάτι τέτοιο. Θα έλεγα το αντίθετο. Τονίζω, όμως, ότι πρέπει να δει κανείς και τις λεπτομέρειες και τα συγκεκριμένα σημεία και να συζητήσει επί της πρότασης. Αλλά, επί της αρχής, εμείς σε αυτά τα ζητήματα τοποθετούμαστε θετικά.

    Οσον αφορά το δεύτερο σημείο της ερώτησής σας, είναι πράγματι ένα σημαντικό γεγονός που πρέπει να απασχολήσει όλα τα πολιτικά κόμματα. Γνωρίζουμε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες αναπτύσσονται φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας, τα οποία είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η Ευρώπη θα είναι, πλέον, πολυπολιτισμική. Αν δεν το αποδεχθούμε αυτό, ανοίγουμε το δρόμο για επικίνδυνα φαινόμενα και ενέργειες. Είναι ακόμη ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι σε πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μετέχουν κόμματα που έχουν -και δεν τις κρύβουν- κατευθύνσεις που προσεγγίζουν ρατσιστικές αντιλήψεις. Δεν μιλώ πάντα για τα επικεφαλής κόμματα ενός συνασπισμού. Κυρίως, υπάρχουν μικρότερα κόμματα, σε μια σειρά από χώρες, που ανοικτά εμφανίζουν τέτοιες αντιλήψεις. Ελπίζω κάτι τέτοιο να μην γίνει και στην Ολλανδία. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτό δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και θα πρέπει να αντιδράσουμε. Δεν είναι το μέλλον της Ευρώπης η ακροδεξιά. Δεν είναι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει ιδιαίτερα αρνητικά αποτελέσματα.

    Στη χώρα μας έχουμε κάνει ένα πολύ σημαντικό έργο. Εχουμε προχωρήσει στη νομιμοποίηση των μεταναστών, η οποία ήταν επιβεβλημένη για πολλούς λόγους. Και αν θέλετε, με τη νομιμοποίησή τους, την έκδοση ασφαλιστικών βιβλιαρίων, την υποχρέωση εισφορών, την υποχρέωση να πληρώνονται με βάση τους νόμους και τις συλλογικές συμβάσεις, δημιουργούμε και ένα χτύπημα στον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργαζόμενων. Και αυτό ελέγχεται και θα ελεγχθεί αυστηρά. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να είμαστε "ξενόφοβοι" και ρατσιστές. Βεβαίως, δεν κάνουμε πολιτική ανοικτών συνόρων. Το έχουμε τονίσει αυτό. Διότι, είναι σαφές ότι αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αλλά σε σχέση με το εσωτερικό μιας χώρας, δεν πρέπει κανείς να επιτρέψει να αναπτυχθούν πολιτικές και πράξεις που έχουν σχέση με το διαχωρισμό των πολιτών, ανάλογα με φύλο, χρώμα, θρησκεία, φυλή.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Θα ξαναγυρίσω στο θέμα της διεύρυνσης. Η Γερμανία παρουσιάζεται ως κεντρική χώρα που προωθεί αυτή τη διαδικασία. Η ελληνική κυβέρνηση με το ενδεχόμενο της κυβερνητικής αλλαγής στη Γερμανία, έχει αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, ούτως ώστε να διαμορφώσει ισορροπίες για μη μπλοκάρισμα ίσως και της κυπριακής ένταξης;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Εχω την εντύπωση ότι βιάζεστε πολύ!

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Ηθελα το σχόλιό σας για τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αμυνας Γιάννου Παπαντωνίου, ο οποίος μετά από πολυετή παραμονή στην ηγεσία των οικονομικών υπουργείων της χώρας διαπιστώνει έλλειμμα κοινωνικής πολιτικής στην κυβέρνηση σήμερα και μάλιστα διαβλέπει τον κίνδυνο να φτάσει το ρεύμα ήττας των Σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης και στην Ελλάδα, εάν η κυβέρνηση δεν ασχοληθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας.

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θα έκανα λάθος εάν σχολίαζα τις πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου ομιλίες των στελεχών μας. Είναι γνωστό ότι υπήρχε μια εκδήλωση πολιτικού προβληματισμού. Είναι λογικό τα στελέχη μας που παραβρίσκονται σε αυτές τις εκδηλώσεις να εκδηλώνουν τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους γύρω από μια σειρά μεγάλων ζητημάτων.

    ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες ο Πρωθυπουργός ύψωσε -θα έλεγε κανείς- τους τόνους, σε σχέση με δύο σημαντικά θέματα, όπως είναι το Κυπριακό και ο λεγόμενος ευρωστρατός και ζήτησε εθνική ομοψυχία. Πιστεύετε ότι οι απαντήσεις που πήρατε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης κάνουν εφικτή αυτή την εθνική ομοψυχία που ζήτησε ο Πρωθυπουργός;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Ομολογώ ότι ήταν αρνητική έκπληξη, για όλους μας πιστεύω, η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας. Μια ανακοίνωση που ξεκινά με τη λέξη "ψεύδεται" και που αφορά την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της χώρας πάνω σε κρίσιμα εθνικά θέματα, δεν τιμά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα έλεγα ότι έρχεται σε αντίθεση με το αίσθημα του ελληνικού λαού. Κρίμα, πράγματι κρίμα! Κρίμα γιατί πιστεύουμε ότι η μιζέρια, η μικροψυχία, η έλλειψη πολιτικής και ο λαϊκισμός της Ν.Δ. θα είχαν και κάποια όρια, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εθνικά θέματα. Πιστεύω, όμως, ότι πάντα υπάρχει καιρός για να διορθώσουν την πολιτική τους. Και ακόμη πιστεύω ότι ίσως και κάτω από το βάρος της πίεσης από το λαό, που θέλει την εθνική ομοψυχία όταν υπάρχουν κρίσιμα και ανοικτά εθνικά ζητήματα, η Ν.Δ. θα έχει την ευκαιρία να επανεξετάσει αυτή την απαράδεκτη πρώτη αντίδραση και να μην επιμείνει σε αυτού του είδους την πολιτική.

    ΑΛΕΞΑΚΗΣ: Χθες βγήκαν τα στοιχεία για τη διαφθορά από την έκθεση των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με "πρωταθλήτριες" -για άλλη μια φορά- Νομαρχίες, Δήμους και Πολεοδομίες. Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τον "πρωταθλητισμό" σε αυτούς τους χώρους και αν υπάρχει άμεση δράση σε σχέση με την κοινωνία της πληροφορίας που προβάλλεται ως το αντίδοτο για την πάταξη της διαφθοράς σε αυτούς τους χώρους;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Θέλω κατ` αρχάς να θυμίσω ότι τα στοιχεία βγήκαν μετά από ελέγχους που έγιναν από όργανα του κράτους. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Σημαίνει ότι το κράτος κάνει τη δουλειά του για την πάταξη της διαφθοράς. Χρειάζονται, βεβαίως, συμπληρωματικά μέτρα. Και αυτά εξαγγέλθηκαν χθες. Υπήρξε ειδική αναφορά από τον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη. Αρα, είμαστε σε σωστό δρόμο. Εχουμε να αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση, όπου τα φαινόμενα αυτά δεν τιμούν την ελληνική Δημόσια Διοίκηση, αλλά να είστε βέβαιοι ότι με τη συνεργασία της πλειοψηφίας και των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν υγιή προσανατολισμό, των κοινωνικών φορέων και -ελπίζω- όλων των πολιτικών δυνάμεων, εφόσον τουλάχιστον είναι διατεθειμένοι να το κάνουν, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή την προσπάθεια. Θα είναι μια μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια, αλλά η "κόπρος του Αυγείου" πρέπει να καθαρίσει. Και θα καθαρίσει.

    ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ: Από το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκανδαλίδης, απουσιάζουν τα προεξαγγελθέντα μέτρα για την καταπολέμηση του παράνομου τζόγου και του οικονομικού εγκλήματος. Γιατί παραπέμφθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών αυτά;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Διότι, σύμφωνα με το νόμο, υπάρχει συναρμοδιότητα με το υπουργείο Οικονομικών. Αρα, πρέπει αυτή η διαδικασία να προχωρήσει από το κατ` εξοχήν αρμόδιο υπουργείο, που είναι το υπουργείο Οικονομικών. Ομως, πρέπει να σας πω ότι έχει προχωρήσει η διαδικασία, δεν είμαστε δηλαδή στη φάση της έναρξης δημιουργίας του νόμου. Εχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη, ώστε να παρουσιαστεί.

    ΤΣΙΒΟΛΑ: Σχετικά με τους 13 Παλαιστίνιους, υπάρχει κάτι νεότερο σήμερα; Αληθεύουν κάποιες πληροφορίες που θέλουν να λύνεται το θέμα στη Σύνοδο της Σεβίλλης, να παραταθεί δηλαδή το χρονικό διάστημα έως την επίλυσή του;

    ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: Δεν έχουμε κάτι καινούργιο μέχρι αυτή τη στιγμή, αλλά ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, βέβαια, γιατί θα είναι πάρα πολύ άσχημο. Γνωρίζω ότι, βεβαίως, υπάρχουν πράγματι πολλά προβλήματα, εξόχως νομικά. Υπάρχουν δηλαδή πάρα πολλά ερωτήματα που τίθενται και θέλουμε να ελπίζουμε ότι οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα βρεθούν και θα δοθούν με κοινή απόφαση της Ε.Ε. σύντομα".

    [09] Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΚΑΙ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΤΑ ΚΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 17 Μαϊου 2002 (20:47 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η διαφθορά και η φτώχεια αποτελούν τα δυο βασικά προβλήματα των Ρουμάνων πολιτών σύμφωνα με έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας.

    Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν ότι 60% των ερωτηθέντων θεωρεί τη διαφθορά βασικό πρόβλημα της χώρας ενώ το 51% ανησυχεί περισσότερο για τη φτώχεια.

    Περίπου 40% των πολιτών επισήμανε ότι τα μέσα επικοινωνίας τους ενημερώνουν για τις περιπτώσεις διαφθοράς ενώ 27% απάντησε ότι γνωρίζει από προσωπική εμπειρία ανάλογα περιστατικά.

    Τα υψηλά επίπεδα του φαινομένου καταδεικνύονται από το γεγονός ότι 34% των πολιτών δεν θεωρεί πρόβλημα τη χρηματοδότηση του ιατρικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας ενώ τρεις στους δέκα Ρουμάνους υποστηρίζει ότι θα δώσει χρήματα στους πολιτικούς προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματά του.

    Στη πλειοψηφία τους, 70% οι Ρουμάνοι θεωρούν ότι σχεδόν όλοι οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα λαμβάνουν χρήματα κυρίως οι αστυνομικοί, οι τελωνειακοί υπάλληλοι, οι ιατροί και οι βουλευτές.

    Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι το φαινόμενο της διαφθοράς δεν πρόκειται να εξαλειφθεί ποτέ τελείως από την ρουμανική κοινωνία.

    [10] ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΟΣΕ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρούν τα έργα στο σιδηροδρομικό άξονα Αθηνών - Θεσσαλονίκης, που θα έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2003. Τα έργα στο τμήμα Ευαγγελισμός - Λεπτοκαρυά, επιθέωρησε το μεσημέρι συνοδευόμενος από τη διοίκηση της ΕΡΓΟΣΕ ο υπουργός Μεταφορών Χρίστος Βερελής.

    Το τμήμα έχει μήκος 35 χλμ. και περιλαμβάνει σήραγγες, σιδηροδρομικές γέφυρες και σταθμούς, ανισόπεδες διαβάσεις και παράλληλο οδικό δίκτυο, ενώ ήδη ολοκληρώνονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες επιδομής, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, τηλεπικοινωνιών και ηλεκτροκίνησης.

    O κ. Βερελής κατά τη διάρκεια της σημερινής επίσκεψής του τόνισε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά έργα της χώρας και ένα από τα πιο σημαντικά έργα που πραγματοποιούνται στην Ευρώπη.

    Τόνισε ότι πρόκειται για μία καινούργια σιδηροδρομική γραμμή 35 χιλιομέτρων, εκ των οποίων τα 11 είναι τούνελ και έχουν ολοκληρωθεί.

    Ανέφερε ότι το Μάρτιο του 2003, που θα παραδοθεί το κομμάτι του έργου από Ευαγγελισμό έως τη Ραψάνη, ο χρόνος της διαδρομής Αθήνα - Θεσσαλονίκη θα μειωθεί κατά 15 λεπτά.

    Το 2007 με την ολοκλήρωση όλων των έργων στην γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης η διαδρομή θα καλύπτεται σε 3 ώρες και 45 λεπτά και επιπλέον με τα έργα στη γραμμή Πελοποννήσου, η γραμμή Αθήνα - Πάτρα θα καλύπτεται σε 2 ώρες, πρόσθεσε.

    "Πρόκειται για ένα γιγαντιαίο έργο με εξαιρετικές τεχνικές προδιαγραφές το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους έλληνες φορολογούμενους. Όταν ολοκληρωθεί το έργο αυτό, η Ελλάδα θα είναι μία χώρα, στην οποία θα ανθίσει και πάλι ο σιδηρόδρομος. Οι μεταφορές με το σιδηρόδρομο θα γίνονται οικολογικά οικονομικά και με ταχύτητα", υπογράμμισε.

    Το κόστος του έργου Ευαγγελισμός - Λεπτοκαρυά ανέρχεται σε 170 δισ. δραχμές, ενώ μόνο σε 5 δισ. δραχμές έχει φτάσει το κόστος στην περιοχή Πλαταμώνα για τα αρχαιολογικά έργα, όπως ανασκαφές και συντήρηση.

    [11] ΑΚΥΡΗ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙΟΥ - ΣΚΟΠΙΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 17 Μαϊου 2002 (20:43 UTC+2)

    Η επιτροπή της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου για εξωτερικές υποθέσεις, θωρεί άκυρη τη συμφωνία για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ, διότι, όπως υποστηρίζει, έγινε χωρίς τη συμμετοχή των κυβερνητικών οργάνων του Κοσόβου.

    Στο μεταξύ, στα Σκόπια βρίσκεται ο Μιχαήλ Στάινερ, επικεφαλής της πολιτικής διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε για μία ακόμη φορά την ισχύ της συμφωνίας για τα σύνορα και επικαλέστηκε τη θέση του ΣΑ του ΟΗΕ το οποίο αποφάσισε υπέρ της συμφωνίας.

    [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΕ ΓΙΑ ΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ

    Ουάσιγκτον, 17 Μαϊου 2002 (20:39 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους απάντησε στις κατηγορίες για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε πληροφορίες που διέθετε για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

    Οπως μετέδωσε το ΒΒC, o Μπους είπε ότι αν γνώριζε ότι ο εχθρός θα χρησιμοποιούσε αεροπλάνα για να σκοτώσει εκείνο το μοιραίο πρωινό, θα έκανε ότι ήταν δυνατόν για να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί όσο καιρό είναι στην ηγεσία της χώρας και πρόσθεσε ότι οι ένοχοι για τις επιθέσεις θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη.

    Ο σάλος στις ΗΠΑ ξέσπασε μετά τις αποκαλύψεις του αμερικανικού τύπου ότι πράκτορας του FBI είχε προειδοποιήσει τους ανώτερούς του για τις απειλές, αυτοί όμως δεν αξιοποίησαν τις πληροφορίες.

    Ο αντιπρόεδρος Τσένι αναμένεται να συζητήσει σήμερα με τον πρόεδρο για το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, είπε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την απειλή μίας νέας επίθεσης που μπορεί να είναι χειρότερη από εκείνη της 11ης Σεπτεμβρίου. Αντέκρουσε τις επικρίσεις του Δημοκρατικού Κόμματος εναντίον του Λευκού Οίκου για τον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας ως «ανεύθυνες, που γίνονται μάλιστα σε καιρό πολέμου».

    Η σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου, για θέματα Εθνικής Ασφάλειας, η Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ είχαν σχεδόν καθημερινές συναντήσεις το καλοκαίρι του 2001 για να εκτιμήσουν τις απειλές για την εκδήλωση τρομοκρατικής επίθεσης αλλά δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη προειδοποίηση.

    [13] Β. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΔΑΔΙΑΣ

    Αλεξανδρούπολη, 17 Μαϊου 2002 (20:38 UTC+2)

    της Όλγας Ορφανίδου

    Την ανακήρυξη του Δάσους της Δαδιάς Σουφλίου σε Εθνικό Πάρκο, ανακοίνωσε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Βάσω Παπανδρέου, που επισκέφθηκε το μεσημέρι τον βιότοπο όπου φωλιάζουν σπάνια αρπακτικά.

    Η κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι ήδη έτοιμο το σχετικό προεδρικό διάταγμα, ενώ έχουν ολοκληρωθεί και τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα για τη δημιουργία ενιαίων φορέων διαχείρισης των δύο βιοτόπων, Δέλτα Έβρου και Δάσος Δαδιάς. Η υπουργός ανακοίνωσε ακόμη την χρηματοδότηση των πιο πάνω φορέων με 1 εκατομμύριο ευρώ για κάθε φορέα για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας των καθώς και την χρηματοδότηση με 3,5 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ήπιας μορφής ανάπτυξης στους δύο βιότοπους.

    "Στα τέλη του 2004 θα μπορεί να περπατηθεί η Εγνατία οδός από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους του Έβρου. Είναι ένα τεράστιο έργο που θα βοηθήσει πάρα πολύ στην ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας και θα ενισχύσει πάρα πολύ τις δυνατότητες που έχουμε για να παίξουμε ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων".

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός Χωροταξίας Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων, Βάσω Παπανδρέου, επιθεωρώντας νωρίτερα το έργο της Εγνατίας οδού από την Νέα Πέραμα Καβάλας μέχρι τους Κήπους Έβρου.

    Ταυτόχρονα η κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι έχουν παραδοθεί 150 χιλιόμετρα της Εγνατίας οδού στην περιοχή, ενώ τα υπόλοιπα τμήματα προχωρούν με μεγάλη ταχύτητα.

    Την υπουργό στην περιοδεία της συνόδευαν ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιάννης Τσακλίδης, ο γενικός γραμματέας Σταύρος Καμπέλης, ο πρόεδρος της Εγνατίας Οδού Α.Ε., Δημήτρης Φατούρος, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης Άρης Παπαδόπουλος και τοπικοί φορείς.

    Η κ. Παπανδρέου επιθεώρησε επίσης με ελικόπτερο τον κάθετο άξονα Ορμενίου-Αρδανίου Έβρου, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκε και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

    [14] ΜΟΝΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΒΛΕΠΕΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΕ ΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2002 (20:36 UTC+2)

    Η ήττα στην πρεμιέρα του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος από το Βέλγιο προβλημάτισε την τεχνική ηγεσία της ομάδας. Ωστόσο αυτό (η ήττα) δεν στάθηκε εμπόδιο για το ταξίδι που έκαναν σήμερα οι παίκτες της ομάδας στη Γενεύη, όπου παραβρέθηκαν σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν τους η πρόξενος της Ελλάδας, Κατερίνα Λούπα. Όλα αυτά μόνο για λίγες ώρες, αφού το απόγευμα οι διεθνείς μας προπονήθηκαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το παιχνίδι με τη Γαλλία, το απόγευμα της Κυριακής (17.30).

    «Δεν παίξαμε καλά. Δώσαμε το δικαίωμα στους Βέλγους να πάρουν πάνω τους το παιχνίδι και να κερδίσουν καθαρά. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εικόνα μας και να κερδίσουμε τη Γαλλία», τόνισε ο αρχηγός της ελληνικής ομάδας, Στέφανος Κοτσώλης.

    Ο Σωτήρης Κυργιάκος υποβάλλεται σε θεραπευτική αγωγή προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα στην ποδοκνημική, ενώ ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, εξαντλημένος από την ίωση δεν πήρε μέρος στην προπόνηση.

    [15] ΡΕΠΠΑΣ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2002 (20:33 UTC+2)

    Σημαντικά χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τα βήματα που έγιναν τις δύο τελευταίες δεκαετίας στη διαδικασία βελτίωσης των δομών και και των λειτουργιών της επαγγελματικής κατάρτισης στη χώρα μας, παρότι δεν έχει την παράδοση και την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών στον τομέα αυτό.

    Μιλώντας στο πρώτο Συνέδριο του Ελληνικού Συνδέσμου Εταιρειών Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΛΣΕΚΕΚ), ανέφερε ότι στα πλαίσια βελτίωσης της ποιότητας της επαγγελματικής κατάρτισης δημιουργήθηκαν τα πρώτα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης του ΟΑΕΔ, που προσφέρουν πληροφόρηση, υποστήριξη και ευκαιρίες για απασχόληση και κατάρτιση στους ανέργους και στις επιχειρήσεις της κάθε περιοχής, ιδρύθηκε το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Δομών Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Συνοδευτικών Υπηρεσιών, φορέας που ασχολείται με την αξιολόγηση και την πιστοποίηση των δομών και λειτουργιών των φορέων κατάρτισης και βελτιώθηκαν τα προγράμματα κατάρτισης των ανέργων, με θετικές επιπτώσεις στην αύξηση της απασχολησιμότητάς τους.

    Τόνισε ότι στην Ελλάδα είναι αξιοπρόσεκτο το στοιχείο που αφορά το χαμηλό ποσοστό συμμετοχής σε προγράμματα κατάρτισης απόκτησης γνώσεων από άτομα ηλικίας 25 ετών και άνω και συγκεκριμένα το ποσοστό των ανθρώπων που βρίσκονται σε ηλικία άνω των 25 ετών σε οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Ελλάδα είναι το χαμηλότερο της Ευρώπης, μικρότερο του 1%.

    "Θα μπορούσε λοιπόν να υποστηριχθεί ότι δεν πρόκειται γενικώς για έλλειμμα δεξιοτήτων και εκπαίδευσης, αλλά πρωτίστως για έλλειψη προσαρμογής στις ανάγκες του εργασιακού περιβάλλοντος με τη συμμετοχή σε προγράμματα δια βίου πρόσβασης σε γνώσεις είτε για απόκτηση νέων γνώσεων είτε για βελτίωση ή αναβάθμιση γνώσεων και δεξιοτήτων που έχουν κατακτηθεί σε προηγούμενη φάση της ζωής", είπε.

    Υπογράμμισε ότι σήμερα και στη χώρα μας, για πρώτη φορά η έννοια της δια βίου μάθησης και εκπαίδευσης γίνεται αποδεκτή από το σύνολο σχεδόν της κοινωνίας, τον κόσμο των επιχειρήσεων των εργαζομένων και ανέργων ως εργαλείο ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, και προσαρμογής των επιχειρήσεων και των ανθρώπων στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

    Τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό προετοιμάζεται σχέδιο νόμου για τη σύνδεση της αρχικής και της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και Εκπαίδευσης με την απασχόληση (ΕΣΣΕΕΚΑ). Σημαντικό στοιχείο του συστήματος, όπως ανέφερε, είναι ότι ο κάθε πολίτης αποκτά τη δυνατότητα να πιστοποιεί τα προσόντα του και τις επαγγελματικές δεξιότητες ανεξάρτητα από τον τρόπο και τη διαδρομή που ακολούθησε για την απόκτηση τους.

    Ο κ. Ρέππας επισήμανε ότι κεντρική πολιτική του υπουργείου είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένο συστήματος κατάρτισης ικανού να παρακολουθεί και να προσαρμόζεται στις όποιες κοινωνικές μεταβολές. "Πολιτική μας βούληση είναι τα προγράμματα κατάρτισης να εφοδιάζουν εργαζόμενους και ανέργους με συγκεκριμένες γνώσεις και δεξιότητες με σκοπό την συνεχή προσαρμογή στις οικονομικές μεταβολές και την αποτροπή του κίνδυνου της ανεργίας", σημείωσε και πρόσθεσε ότι για την επίτευξη των στόχων οι παρεμβάσεις του υπουργείου εκτείνονται σε ένα ευρύτερο πεδίο :

    - Συνεχής αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης

    - Αμεση και αποτελεσματική παρακολούθηση των αναγκών της αγοράς εργασίας.

    - Επιπλέον εξειδίκευση των προγραμμάτων κατάρτισης τόσο με τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων όσο και με τις ευρύτερες ανάγκες του περιβάλλοντος που εφαρμόζονται.

    - Συνεχής αναβάθμιση και εμπλουτισμός των δεξιοτήτων των Εκπαιδευτών, και ανάπτυξη συστήματος αξιολόγησης των αξιολογητών που σχετίζονται με την επαγγελματική κατάρτιση.

    - Εφαρμογή συστήματος συνεχούς αξιολόγησης και παρακολούθησης των ΚΕΚ, με στόχο τον έλεγχο της τήρησης των προδιαγραφών καθώς και την ποιοτική αξιολόγηση των προγραμμάτων κατάρτισης.

    - Συνεχής επισήμανση για την ανάγκη βελτίωσης των ακολουθούμενων διαδικασιών από άποψη διαφάνειας και αντικειμενικότητας όσον αφορά τις επιλογές για την πραγματοποίηση αυτών των προγραμμάτων.

    "Η πολιτική μας για τη συνεχιζόμενη κατάρτιση έχει κεντρική στρατηγική σημασία στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος της ανεργίας. Ολα τα επιχειρησιακά προγράμματα περιλαμβάνουν δράσεις κατάρτισης που όπως έχει αξιόπιστα μετρηθεί αποδίδουν αφού επηρεάζουν καθοριστικά την ένταξη στην αγορά εργασίας, αλλά και τη διαφύλαξη μιας ομαλής διαδρομής μέσα σ' αυτήν", τόνισε.

    Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για το σύνολο των επιχειρησιακών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται μέσω του Γ΄ ΚΠΣ θα διατεθούν περίπου 1,1 δισ. ευρώ (περίπου 375 δισ. δρχ.) και θα καταρτιστούν συνολικά περίπου 790.000 άτομα, στα πλαίσια της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης. Στο πλαίσιο της Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης θα διατεθούν περίπου 566 εκατ. ευρώ (περίπου 193 δισ. δρχ.) και θα καταρτισθούν συνολικά περίπου 590.000 πολίτες.

    Σημαντική ώθηση στη προσπάθειά μας, συμπλήρωσε, αποτελεί η έγκριση 1.160 προγραμμάτων κατάρτισης ύψους 35 δισ. δρχ. για 24.800 ωφελούμενους καθώς και οι αναμενόμενες προκηρύξεις στα προγράμματα για τη κοινωνία της πληροφορίας, το περιβάλλον και το πολιτισμό.

    Τόνισε ότι το τοπίο της Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα μας άρχισε να διαπλάθεται σε μια περίοδο που τα στοιχεία του αιφνιδιασμού και της αμηχανίας κυριάρχησαν και η χώρα μας κλήθηκε να αξιοποιήσει σημαντικά κονδύλια για την κατάρτιση και επανακατάρτιση πολιτών χωρίς να έχει προϊστορία και εμπειρία βάθους στο αντικείμενο αυτό.

    "Σήμερα έχουν γίνει σημαντικά βήματα στη κατεύθυνση διαμόρφωσης ενός σύγχρονου και λειτουργικού μηχανισμού αξιοποίησης αυτών των πόρων", τόνισε και επισήμανε ότι είναι στοιχείο αυτογνωσίας η θετική επισήμανση ενδεχόμενων ατελειών, αλλά αυτή ακριβώς η επισήμανση δεν μπορεί παρά να συνοδεύεται από την κοινή αναγνώριση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ελλάδα στο τομέα αυτό όχι μόνο δεν υστερεί αλλά έχει επιτύχει μια σημαντική επίδοση.

    Κατέληξε λέγοντας ότι το Συνέδριο που διοργανώνεται με τις επεξεργασίες που θα γίνουν πρέπει να αναδείξει τον ΕΛΣΕΚΕΚ ως φορέα κοινωνικής ευθύνης και συμμέτοχο σ' αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αύξηση της απασχόλησης στη πατρίδα μας.

    [16] ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ Ο κ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 17 Μαϊου 2002 (20:32 UTC+2)

    Από την Αλεξανδρούπολη ξεκίνησε σήμερα την τριήμερη περιοδεία της στη Θράκη η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, επικεφαλής ομάδας στελεχών της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, μεταξύ των οποίων και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Μάρτων Σίμιτσεκ.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη σε περιοχή εκτός των Ολυμπιακών Πόλεων, με σκοπό την ενημέρωση αναφορικά με τον Εθελοντισμό, την Ολυμπιακή Εκπαίδευση και την κινητοποίηση για τα προγράμματα προετοιμασίας των Ελλήνων και ξένων αθλητών (προπονητήρια κλπ.).

    Στην είσοδο της Αλεξανδρούπολης ανέμεναν την Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων μοτοσικλετιστές, μέλη της Λ.Ε.Μ.Ε. Αλεξανδρούπολης, φορώντας μπλουζάκια και καπέλα με τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, «Φοίβο» και «Αθηνά», που τη συνόδευσαν έως την παραλιακή πλατεία της πόλης, στο Φάρο. Οι μοτοσικλετιστές διαβεβαίωσαν την Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη ότι και τα περίπου 250 μέλη της Λέσχης τους είναι στη διάθεση της ΑΘΗΝΑ 2004 για να προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

    Στην πλατεία του Φάρου έγινε και η επίσημη υποδοχή της από τον Νομάρχη Έβρου Γεώργιο Ντόλιο, τον Δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Τριαντάφυλλο Αρβανιτίδη, τον Διοικητή της 12ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού Νικόλαο Αντωνίου και εκατοντάδες παιδιά των σχολείων της πόλης.

    Η Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη επισκέφθηκε το περίπτερο ενημέρωσης των Εθελοντών της ΑΘΗΝΑ 2004, το οποίο λειτουργεί από τη Δευτέρα και ενημερώθηκε για τις αιτήσεις Εθελοντών που έχουν παραληφθεί από Εβρίτες και Εβρίτισσες (περίπου 200 έως σήμερα).

    Στη συνέχεια η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 κατευθύνθηκε στο 1ο και 3ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης, στο προαύλιο των οποίων αντιπροσωπείες από όλα τα σχολεία της πόλης παρουσίασαν εκθέσεις (ζωγραφικής και γλυπτικής), αθλητικούς αγώνες, χορούς και άλλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, όλα σε σχέση πάντα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Απαντώντας στην προσφώνηση της Διευθύντριας του 3ου Γυμνασίου Γεωργίας Νικολάου και κυρίως απευθυνόμενη στα παιδιά, η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη τόνισε: «Στη Θράκη, απ' όπου αρχίζει η Ελλάδα, η θερμή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν τα παιδιά, με έκανε πραγματικά υπερήφανη. Αυτές οι στιγμές θα μένουν χαραγμένες στη μνήμη μου. Και θα είστε εσείς αυτοί που θα σκέφτομαι στο δύσκολο δρόμο που έχουμε ακόμη να διανύσουμε, για τη μοναδική υπόθεση που θα κάνει την Ελλάδα αλλιώτικη, διαφορετική, καλύτερη. Τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Θα θυμάμαι τον ενθουσιασμό και την αγάπη σας. Με τιμάτε και σας ευχαριστώ πολύ».

    Η κ. Νικολάου επεσήμανε το γεγονός ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και τόνισε: «Αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία και ελπίδα. Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να είναι διαφορετικοί, να είναι ελληνικοί. Το 2004 ας ανάψουμε όλοι μαζί μια μεγάλη φλόγα που θα καίει στις καρδιές όλων των ανθρώπων, για έναν καλύτερο κόσμο, για μια δικαιότερη κοινωνία. Όλοι οι Έλληνες περιμένουμε με υπερηφάνεια και λαχτάρα τη λιτή, απέριττη, μεγάλη γιορτή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004».

    Η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 απάντησε σε ερωτήσεις των παιδιών, τα οποία έδειξαν να ενδιαφέρονται, κυρίως, για την πορεία της προετοιμασίας των Αγώνων, αλλά και για τα οφέλη που θα προκύψουν για ολόκληρη τη χώρα από αυτή τη μεγάλη διοργάνωση. Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια μοναδική ευκαιρία για να δουλέψουμε όλοι μαζί οργανωμένα, για να κινητοποιηθούν όλες οι δυνάμεις του τόπου (επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, πολιτεία) ώστε να εξασφαλίσουμε τα οφέλη για την οικονομία και την κοινωνική ανάπτυξη που προσδοκούσαμε αναλαμβάνοντας αυτό το σύνθετο και μοναδικό εγχείρημα.

    Απόψε η Πρόεδρος της ΑΘΗΝΑ 2004 θα μιλήσει κατά την επίσημη έναρξη του 10ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΤΕΦΑΑ, στο Πανεπιστήμιο της Κομοτηνής, ενώ θα συναντηθεί με το Περιφερειάρχη, το Νομάρχη τον Δήμαρχο και τις Πρυτανικές αρχές.

    Λίγο αργότερα θα περπατήσει στο κέντρο της Κομοτηνής, στην κεντρική πλατεία της οποίας λειτουργεί Κέντρο Ενημέρωσης Εθελοντών της ΑΘΗΝΑ 2004, αλλά και περίπτερο με τα Ολυμπιακά προϊόντα που ήδη διατίθενται στην ελληνική αγορά.

    [17] ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ Ο Χ. ΚΟΛΟΒΟΣ

    Αθήνα, 17 Μαϊου 2002 (20:31 UTC+2)

    Στις δικαστικές φυλακές Κορυδαλλού, στην Αθήνα οδηγήθηκε ο Χρήστος Κολοβός, δράστης του στραγγαλισμού της 11χρονης Μαρίας Διδασκάλου.

    Στην απολογία του το πρωί στον ανακριτή Ιωαννίνων εμφανίστηκε αμετανόητος για την πράξη του και επέμενε ότι έπρεπε να θυσιάσει την μικρή Μαρία γιατί αυτό του ζητούσαν στα οράματα του η ψυχή του παππού και της γιαγιάς του. Επιπλέον, είπε στον ανακριτή ότι δεν είναι υπεύθυνος για άλλες δολοφονίες και δεν σχετίζεται με σατανιστικές οργανώσεις. Τις επόμενες μέρες θα εξεταστεί από ψυχιάτρους.

    [18] Ο ΟΗΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

    Λονδίνο, 17 Μαϊου 2002 (20:28 UTC+2)

    Δριμεία κριτική εναντίον της Σαουδικής Αραβίας για τα βασανιστήρια τα οποία διαπράττονται στην χώρα άσκησε η ειδική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών κατά των βασανιστηρίων.

    Όπως μετέδωσε το BBC, σε συνάντηση τους στη Γενεύη τα μέλη της επιτροπής έκριναν ότι η επιβολή ανάλογων ποινών όπως οι ακρωτηριασμοί και τα βασανιστήρια σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο της Σαρία καταπατούν τις διεθνείς συμφωνίες εναντίον του εγκλήματος και της κακομεταχείρησης ενώ συνέστησαν στις αρχές της χώρας να επανεξετάσουν τον ποινικό κώδικα.

    Οι παραπάνω επισημάνσεις διατυπώθηκαν ενώπιον της αποστολής της Σαουδικής Αραβίας στη Γενεύη τα μέλη της οποίας αντέδρασαν έντονα δηλώνοντας ότι ο νόμος Σαρία συγχωρεί τα βασανιστήρια.

    Αρνήθηκαν μάλιστα να δεχθούν κριτική και ανάμειξη στο νομικό σύστημα της χώρας ορισμένες πτυχές του οποίου εφαρμόζονται για πάνω από 1.400 χρόνια.

    [19] ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΝ ΚΥΠΡΟΣ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2002 (20:26 UTC+2)

    Στο τελικό τους στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου που έχουν εντοπιστεί στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης.

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι έχουν απομείνει "ελάχιστα σημεία στα οποία πρέπει να καταλήξουν οι δύο πλευρές για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων", και πρόσθεσε ότι έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με το Λίβανο και τη Συρία.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] "ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ" ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ

    Ιερουσαλήμ, 17 Μαϊου 2002 (20:24 UTC+2)

    Την άποψη ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον του Ισραήλ σε περίπτωση που τα ισραηλινά στρατεύματα συνεχίσουν τις εισβολές στα παλαιστινιακά εδάφη εξέφρασε ο ηγέτης της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ο Σείχ Αχμέντ Γιασίν τόνισε ότι οι επιθέσεις θα συνεχιστούν προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να γίνεται λόγος για σταμάτημά τους ενώ ο εχθρός επιδιώκει τις εισβολές και τον θάνατο του παλαιστινιακού πληθυσμού.

    Ο Γιασίν αρνήθηκε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ανώτατα στελέχη της Χαμάς είχαν συμφωνήσει με αξιωματούχους από την Σαουδική Αραβία για τερματισμό των επιθέσεων αυτοκτονίας.

    "Δεν υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ της Χαμάς και της Σαουδικής Αραβίας σχετικά με τις επιθέσεις αυτοκτονίας" τόνισε προσθέτοντας ότι "εκτιμούμε το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας αλλά δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη επαφή".

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις ηγετών Αραβικών χωρών οι οποίοι επισήμαναν ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας μπορεί να βλάψουν το αγώνα των Παλαιστινίων για ανεξαρτησία ο ηγέτης της Χαμάς εξέφρασε την έκπληξή του για την στάση τους δηλώνοντας ότι οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση στα εγκλήματα του Ισραήλ.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις Αραφάτ για αναδιάρθρωση της Παλαιστινιακής Αρχής τόνισε ότι διατυπώθηκαν σε άσχημη χρονική περίοδο καθώς συνεχίζεται η κατάληψη των παλαιστινιακών εδαφών από τις δυνάμεις του Ισραήλ.

    [21] ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΕΣΒΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΣΕ ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΘΗΝΑ - ΑΓΚΥΡΑ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2002 (20:23 UTC+2)

    Σύσκεψη στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν το Σαββατοκυρίακο οι πρεσβευτές της Βρετανίας σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, οι οποίοι θα συζητήσουν και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στην Κύπρο Στιούαρντ Σάμερς δήλωσε ότι η σύσκεψη των πρεσβευτών γίνεται κάθε χρόνο και χαρακτήρισε σύμπτωση το γεγονός ότι φέτος πραγματοποιείται αμέσως μετά την επίσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στην Κύπρο.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΑ Ο Τ. ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2002 (20:22 UTC+2)

    Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Tάκης Κληρίδης, μεταβαίνει σήμερα στο Βουκουρέστι για να πάρει μέρος στην 11η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως (European Bank for Reconstruction and Development EBRD), της οποίας η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο σημαντικό αυτό γεγονός θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών από τις 62 χώρες-μέλη της EBRD, εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Ενωση, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΟΙ ΗΠΑ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2002 (20:21 UTC+2)

    Την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη δήλωση του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για επίλυση των βασικών πτυχών του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου o εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του κ. Ανάν στην Κύπρο και την έκκλησή του για εξεύρεση λύσης μέχρι τον Ιούνιο, ο κ. Μπάουτσερ είπε ακόμα ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω επίσπευση των συνομιλιών.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [24] ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ 13 ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

    Λευκωσία, 17 Μαϊου 2002 (20:19 UTC+2)

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι (πρέσβεις) των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, μετά από πεντάωρη συζήτηση χθες μετέθεσαν για σήμερα τη λήψη απόφασης σχετικά με τη μεταφορά σε χώρες μέλη της ΕΕ των 13 Παλαιστινίων που βρίσκονται στη Λάρνακα.

    Χθες για δεύτερη κατά σειρά ημέρα οι 15 πρέσβεις επιχείρησαν να συμφωνήσουν στο πλαίσιο της εντολής που έλαβαν την περασμένη Δευτέρα από τους Υπουργούς Εξωτερικών. Ομως δεν κατέστη δυνατόν να ρυθμιστούν βασικά σημεία της απόφασης με αποτέλεσμα η ισπανική προεδρία να διακόψει τη συνεδρία.

    Η σημερινή συνεδρία ορίσθηκε για το απόγευμα, ενώ προηγουμένως οι πρέσβεις θα επικοινωνήσουν με τις κυβερνήσεις τους προκειμένου να λάβουν νέες οδηγίες. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι επίκειται σύντομα απόφαση για διευθέτηση του θέματος του τελικού προορισμού των 13 Παλαιστινίων, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Κύπρο, μετά την άρση της πολιορκίας του Ναού της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ.

    Σε δηλώσεις του λίγο πριν την έναρξη του Εθνικού Συμβουλίου της Κύπρου, ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι το θέμα των 13 Παλαιστινίων "προχωρεί ομαλά κάθε μέρα που γίνονται οι συνεδριάσεις για να λυθούν τα διάφορα τεχνικά προβλήματα".

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης στο θέμα "πραγματοποιείται πρόοδος και είμαστε πολύ κοντά σε απόφαση και κινητικότητα σύντομα".

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 17 May 2002 - 18:14:03 UTC