Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [03] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ;
  • [05] ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [06] "ΧΑΛΚΙΝΟΣ" Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
  • [07] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [08] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [09] ΑΦΙΞΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΡΕΠΠΑ
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 2-1
  • [12] ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ
  • [13] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [14] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [15] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Ο ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ
  • [16] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
  • [17] ΠΟΛΙΤΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ
  • [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 1-0
  • [19] ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [20] Α΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΑΙΓΑΛΕΩ 4-0
  • [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ
  • [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-0
  • [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ
  • [24] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

  • [01] ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΜΠΙΝ ΛΑΝΤΕΝ

    Ισλαμαμπάντ, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (10:14 UTC+2)

    Νέες συνομιλίες με την ηγεσία των Ταλιμπάν είχαν χθες τα μέλη αντιπροσωπείας των Πακιστανών ιερωμένων που μετέβησαν στο Αφγανιστάν σε μία ύστατη προσπάθεια με στόχο την έκδοση του Μπιν Λάντεν.

    Η πακιστανική αντιπροσωπεία και ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν, μουλάς Ομάρ, υπέγραψαν μάλιστα κοινή διακήρυξη, με την οποία συμφωνούν να έχουν περαιτέρω συνομιλίες. "Η αντιπροσωπεία μίλησε στο μουλά Μοχάμαντ Ομάρ και με ανώτερους αξιωματούχους της κυβέρνησης", δήλωσε ο πρόξενος των Ταλιμπάν στο Καράτσι Ραχματουλάχ Κακαζάντα.

    "Αποφάσισαν ότι μελλοντικές αντιπροσωπείες θα συζητήσουν για μια περαιτέρω συνεργασία", πρόσθεσε ο ίδιος επικαλούμενος την κοινή διακήρυξη που υπέγραψαν όλα τα μέλη της πακιστανικής αντιπροσωπείας και ο πνευματικός ηγέτης των Ταλιμπάν μουλάς Ομάρ. Πηγές προσκείμενες στην πακιστανική αντιπροσωπεία διέψευσαν πάντως την πληροφορία ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στο θέμα της παράδοσης του Μπιν Λάντεν στις αμερικανικές δυνάμεις ασφαλείας.

    Εκπρόσωποι της Βόρειας Συμμαχίας του Αφγανιστάν ανακοίνωσαν εν τω μεταξύ χθες πως οι μάχες που μαίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα στις βόρειες περιοχές της χώρας "κόπασαν, με συνέπεια η κατάσταση να είναι ήρεμη σε όλα τα μέτωπα".

    "Δεν γίνονται μάχες στα μέτωπα γύρω από την Καμπούλ ή στο βορρά", πρόσθεσε. Η Βόρεια Συμμαχία, ενθαρρυμένη από την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, εξαπέλυσε τις τελευταίες ημέρες μία σειρά επιθέσεων στις βόρειες περιοχές της χώρας, επικεντρώνοντας τις πολεμικές της προσπάθειες στις επαρχίες Μπαλχ, Σαμανγκάν, Σαρ-ι-Πουλ, Μπάντγκις και Ταχάρ. Οι Ταλιμπάν έχουν επιβεβαιώσει ότι γίνονται μάχες, διαψεύδουν όμως ισχυρισμούς της Βόρειας Συμμαχίας για ανακαταλήψεις εδαφών.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (16:35 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία είναι πανέτοιμη για εκλογές και θα τις κερδίσει, όποτε κι αν αυτές γίνουν, δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εξέφρασε τρη βεβαιότητα πως το ΠΑΣΟΚ θα ηττηθεί όποιον κι αν έχει πρόεδρο.

    Στην εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλάς" σημείωσε πως η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι κουρασμένη κι έχει κουράσει τον ελληνικό λαό με την αλαζονεία της. Η κυβέρνηση Σημίτη είχε ευκαιρίες να κάνει τα μέγιστα κι όμως περιορίστηκε στο ελάχιστο, βρέθηκε κατώτερη των περιστάσεων. "Είμαστε η επόμενη κυβέρνηση", είπε.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται το διάλογο και τη συνεννόηση με τα κόμματα στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, αλλά ταυτόχρονα παρατήρησε ότι έχει βελτιωθεί η στάση της, στο ζήτημα της τρομοκρατίας, το τελευταίο διάστημα, σε σύγκριση με το παρελθόν. Πρότεινε μια πανεθνική συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, την έκφραση αλληλεγγύης προς τις ΗΠΑ και τη λήψη των απαραίτητων μέτρων, αλλά πρόσθεσε πως η Ν.Δ. έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ των ανοιχτών και ελεύθερων κοινωνιών.

    Σε ερώτηση για τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 δεν θα γίνουν στην Αθήνα, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα στην υπόθεση κατά της τρομοκρατίας, σημείωσε ότι ο επίτιμος αρχηγός της Ν.Δ. δεν έκανε πρόβλεψη, αλλά εξέφρασε έναν προβληματισμό. Δήλωσε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα γίνουν στην Αθήνα και θα προσπαθήσουμε όλοι μας να είναι οι καλύτεροι. Ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα καθώς επί 27 χρόνια οι κυβερνήσεις δεν έχουν επιτύχει αποτελέσματα στην υπόθεση της εξάρθρωσης της τρομοκρατικής οργάνωσης "17 Νοέμβρη".

    Σε άλλη ερώτηση αν συμμερίζεται την άποψη (την έχει εκφράσει ο κ. Μητσοτάκης) ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. είχε συλλάβει τρομοκράτες και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους άφησε ελεύθερους, απάντησε πως "ποτέ δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο". Υπάρχει διαφορά στον τρόπο αντιμετώπισης της τρομοκρατίας μεταξύ των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, είπε και επανέλαβε ότι η στάση της κυβέρνησης Σημίτη βελτιώθηκε στο θέμα αυτό.

    Ο πρόεδρος της Ν.Δ. αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει αν η Ντόρα Μπακογιάννη ζητήσει να είναι υποψήφια για το Δήμο Αθηναίων και είπε απλώς ότι έχει συγκροτηθεί αρμόδια επιτροπή με επικεφαλής τον κ. Τζεννετάκη η οποία ασχολέιται με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Η Ν.Δ. αντιμετωπίζει με σεβασμό την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα κάνει τις καλύτερες επιλογές.

    Σχετικά με την κατάσταση στο Χρηματιστήριο και το πόρισμα για τις προεκλογικές κινήσεις της ΔΕΚΑ τόνισε ότι έχει διαπραχθεί "έγκλημα". Υπάρχουν σαφώς πολιτικές ευθύνες και η Ν.Δ. θα προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες στη Βουλή για να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν. Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι εμπιστεύεται το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Ο Κώστας Καραμανλής αντιτάχθηκε σε αλλαγή του εκλογικού νόμου και δήλωσε πως το κόμμα του δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο. Σε ερώτηση αν θα ζητήσει η Ν.Δ. πρόωρες εκλογές απάντησε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιδίδεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού για ζητήματα που δεν μπορεί να επιβάλει.

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας της Ν.Δ. με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο το απέκλεισε, λέγοντας πως "Η Ν.Δ. δεν χρειάζεται εκλογικές συνεργασίες. Είναι δυνατή και έτοιμη να κυβερνήσει. Τόνισε, επίσης, ότι δεν έχει αλλάξει τίποτε όσον αφορά τον Αντώνη Σαμαρά.

    Στο θέμα των ταυτοτήτων είπε ότι η Ν.Δ. δεν ταυτίστηκε με την Εκκλησία. Είχε νηφάλια και ξεκάθαρη θέση, σε αντίθεση με την κυβέρνηση που προσπάθησε να επιβάλει την άποψη της χωρίς διάλογο και χωρίς να σέβεται τους θεσμούς. Σε ερώτηση αν θα συμμετείχε στη συγκέντρωση υπογραφών από την Εκκλησία, αν ήταν δυνατό να γυρίσει ο χρόνος πίσω, απάντησε πως και πάλι "θα έκανα αυτό που έκανα". Για τον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο σχολίασε πως δεν είναι ο δικός του ο ρόλος να κρίνει τον Αρχιεπίσκοπο ή άλλους παράγοντες του δημόσιου βίου. Η κυβέρνηση είναι που δεν σέβεται τους θεσμούς και αρνείται το διάλογο.

    Για το πρόβλημα των παράνομων ελληνοποιήσεων είπε ότι είναι ύποπτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση απέκρυψε επί ενάμιση χρόνο το σχετικό πόρισμα. Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ότι η Ν.Δ. θέτει το θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων γιατί αισθάνεται ενοχές για τις εκλογές του 1961, τόνισε ότι ο κ. Σημίτης είναι προσκολλημένος στο παρελθόν, όμως οι διχασμοί δεν αντιστοιχούν με το κοινό αίσθημα.

    Σχετικά με το θέμα του ονόματος των Σκοπίων σημείωσε ότι δεν πρέπει να μετακινηθεί η Ελλάδα από τη θέση της όπως αυτή είχε διατυπωθεί στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Αν η κυβέρνηση έχει κάτι διαφορετικό ας το θέσει προς συζήτηση.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι βρισλομαστε στα πρόθυρα οικονομικής ύφεσης. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν προχωρά στις διαρθρωτικές αλλαγές και τις ιδιωτικοποιήσεις, τις περισσότερες εκ των οποίων τις αντιμετωπίζει με αποκλειστικά εισπρακτικά κριτήρια. "Μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες, όπως λέει η κυβέρνηση, οι προς ιδιωτικοπποίηση εταιρίες θα έχουν σαπίσει", δήλωσε.

    Για το σύστημα Υγείας παρατήρησε ότι έχει χρεωκοπήσει, ενώ χαρακτήρισε "εθνική ντροπή" και "κραυγαλέο φιάσκο" την υπόθεση του Εθνικού Κτηματολογίου. Επιτέθηκε εναντίον του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη για τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση έργων (ανέφερε ως παράδειγμα τη διαπλάτυνση της οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης) και επέκρινε τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ότι κάθε φορά εξαγγέλλει στη Θεσσαλονίκη τα ίδια έργα τα οποία δεν γίνονται.

    [03] ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (10:02 UTC+2)

    Στην τελική ευθεία για το 6ο συνέδριο που θα αρχίσει στις 11 Οκτωβρίου εισέρχεται το ΠΑΣΟΚ με τις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων που θα πάρουν μέρος σ΄αυτό. Περισσότερα από 300.000 εγγεγραμμένα μέλη καλούνται να εκλέξουν περίπου 5.000 συνέδρους. Στη Θεσσαλονίκη οι κάλπες άνοιξαν στις 9 το πρωί, θα κλείσουν στις 6 το απόγευμα και τα μέλη των οργανώσεων θα εκλέξουν περίπου 300 αντιπροσώπους.

    [04] ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ;

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (10:12 UTC+2)

    "Παγώνουν" οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, μετά τις επιστολές που απέστειλε τελευταία ο Αρχιεπίσκοπος στο Φανάρι.

    Αυτό που ενόχλησε το Φανάρι, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν ήταν τόσο οι αξιώσεις του κ. Χριστόδουλου, η επιδίωξή του εν τέλει να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το status quo και τα κείμενα που το ρυθμίζουν, αλλά το ύφος. "Ειρωνείες δεν αρμόζουν σε επίσημα εκκλησιαστικά κείμενα", σημείωναν στην Πόλη, ενθυμούμενοι προφανώς τη φράση του αρχιεπισκόπου, "ποιος σάς εβάσκανε;". Ακόμη μεγαλύτερη σημασία όμως έχει η αποκάλυψη ότι, "ναι, θα είμασταν διατεθειμένοι και να συζητήσουμε, και να του δώσουμε κάποια από αυτά που ζητάει, όχι όμως με τον τρόπο αυτό. Δεν πρόκειται ποτέ να δεχθούμε το 'έτσι θέλω' του Αθηνών...".

    Ο αρχιεπίσκοπος, αντιθέτως, προτίμησε να μπει σαν ταύρος εν υαλοπωλείω, κλείνοντας κάθε χαραμάδα διαλόγου και συνεννόησης.

    Εκτός αν... Εκτός αν, όπως σημείωνε συνεργάτης του κ. Χριστόδουλου, η βασική επιδίωξή τους δεν ήταν να τεθούν τώρα τα εκκρεμή ζητήματα και να λυθούν, αλλά η καταγραφή του αρχιεπισκόπου ως δυναμικού Πρώτου. Είναι χαρακτηριστικός εξάλλου ο τρόπος με τον όποιο άνοιξε τα θέματα στις επιστολές που απέστειλε: είναι αντικανονικά γεγονότα, αναφέρει, τόσο η μη μνημόνευση του ονόματος του Πρώτου (του αρχιεπισκόπου δηλαδή) όσο και ο χωρισμός της ελλαδικής Εκκλησίας σε Παλαιά Ελλάδα και Νέες Χώρες.

    Και αν τα δύο αυτά θέματα είναι... ψιλά γράμματα για τους πολλούς, και τα δύο στην ούγια το ίδιο γράφουν: την ενδυνάμωση της θέσης του φιλόδοξου αρχιεπισκόπου σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο. Δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι μητροπολίτες που έχουν συμφωνήσει σε όλα με τον κ. Χριστόδουλο (και στο θέμα των ταυτοτήτων), όπως για παράδειγμα ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος, τώρα λένε "όχι". Γιατί, όπως σημειώνουν, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανατροπής των θεμελιωδών κειμένων της Εκκλησίας, επιπλέον, κανένα πρόβλημα δεν αντιμετωπίζει η Εκκλησία στη διοίκησή της ούτε από το διαχωρισμό -ιστορικά- των Μητροπόλεών της ούτε από τη μη μνημόνευση του αρχιεπισκόπου της.

    Αυτό το τελευταίο ειδικότερα, της μνημόνευση του Πρώτου δηλαδή, έχει να κάνει με τη βαθμιαία αλλαγή του εκκλησιαστικού "πολιτεύματος". Τώρα είναι συνοδικό, σαν να λέγαμε ...κοινοβουλευτικό. Και αυτό που επιδιώκει ο κ. Χριστόδουλος είναι να γίνει το σύστημα περισσότερο αρχιεπισκοπικοκεντρικό (ασχέτως αν ατύπως τόσο επί Σεραφείμ όσο και επί Χριστοδούλου έχει χαθεί κάθε έννοια συλλογικότητας). Και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι επικαλείται στις επιστολές την άποψη που είχε διατυπώσει μητροπολίτης του Πατριαρχείου το 1923, ότι "ο μητροπολίτης Αθηνών δεν είναι απλούς Μητροπολίτης... αλλά είναι ο πρώτος της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, ισότιμος των Πατριαρχών...".

    Σε ό,τι αφορά τον αρχιεπίσκοπο, πολύ θα ήθελε να μπορέσει να διεθνοποιήσει το πρόβλημά του με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να βάλει στο παιχνίδι και άλλους προκαθημένους. Το περιβάλλον του περιγράφει το άμεσο μέλλον ως περίοδο παγώματος των σχέσεων με το Φανάρι, πολλά όμως θα κριθούν από το περιεχόμενο και το χρόνο της απάντησης από την Πόλη.

    [05] ΜΗΝΥΜΑ ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    "Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει, τώρα, να ασκήσει, σε μεγαλύτερο βαθμό, την επιρροή της πάνω στην τουρκική πλευρά για να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε αποψινό τηλεοπτικό του μήνυμα για την αυριανή επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Παράλληλα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας σημείωσε ότι η πρόσφατη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό είναι υποβοηθητική για την περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοβουλίας για συνομιλίες στο Κυπριακό και είπε ότι η δική μας πλευρά θα την αξιοποιήσει πλήρως με καλή πίστη και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε πως η φετινή επέτειος της ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας "σημαδεύεται από την κορύφωση της αδιαλλαξίας της Τουρκίας και του Τουρκοκυπριακού ηγέτη" Ραούφ Ντενκτάς "στο κυπριακό πρόβλημα, με την απόρριψη της πρόσκλησης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για επανάληψη των συνομιλιών", υπογραμμίζοντας ότι "η Τουρκία και ο Τουρκοκυπριακός ηγέτης προκλητικά πλέον περιφρονούν τα Ηνωμένα Έθνη ενώ συνεχίζουν να παραβιάζουν κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών που σχετίζονται με το Κυπριακό".

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας την περασμένη Τετάρτη, μετά την ενημέρωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε πως αυτή "τονίζει την απογοήτευση όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την αδικαιολόγητη απόφαση της τουρκικής πλευράς να απορρίψει την πρόσκληση του ΓΓ για συνομιλίες" και πως με αυτήν "το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενθαρρύνει, επίσης, το Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό Σύμβουλό του να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, χρησιμοποιώντας τις κατευθυντήριες γραμμές του ψηφίσματος 1250 και προτρέπει όλους τους ενδιαφερόμενους να συνεργασθούν μαζί τους".

    "Πιστεύω ότι η δήλωση αυτή είναι υποβοηθητική για την περαιτέρω εξέλιξη της πρωτοβουλίας. Η δική μας πλευρά θα την αξιοποιήσει πλήρως με καλή πίστη και θα συνεχίσει να ανταποκρίνεται θετικά στις προσκλήσεις του Γενικού Γραμματέα", είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είπε εξάλλου ότι αυτή την περίοδο στους παράγοντες που επηρεάζουν το Κυπριακό έχει προστεθεί και η διεθνής τρομοκρατία, αφού "η βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, με τις γνωστές τρομακτικές συνέπειές της, έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει ολόκληρη την ανθρωπότητα, σε όλους τους τομείς: στον πολιτικό, στον οικονομικό, στον κοινωνικό αλλά και στον τομέα της ασφάλειας της ζωής των πολιτών των διαφόρων κρατών".

    "Η ανθρωπότητα", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "συστρατεύεται στον αγώνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου της τρομοκρατίας, για την προστασία των κρατών και ειδικότερα των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για την αποφυγή σύγκρουσης των πολιτισμών και των θρησκειών".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [06] "ΧΑΛΚΙΝΟΣ" Ο ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε στη Βοστόνη των ΗΠΑ, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας τύπου Φιν ο Αιμίλιος Παπαθανασίου, συγκεντρώνοντας 35 βαθμούς ποινής. Αξιο λόγου είναι ότι ο Ελληνας πρωταθλητής έτρεξε με νοικιασμένο σκάφος.

    "Είχα μία άσχημη κούρσα όταν έμεινα από αέρα. Ωστόσο αυτό που παίζει για μένα σημαντικό ρόλο είναι ότι δεν είχα σκάφος", τόνισε ο Παπαθανασίου.

    Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία κέρδισε ο Βέλγος Σεμπάστιαν Γκόντεφροϊντ με 28 βαθμούς ποινής, ενώ τη δεύτερη θέση πήρε ο Πολωνός Ματέους Κουζνέριβιτς με 32 βαθμούς.

    [07] ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΥΣ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Την αντίδραση της ελληνικής πλευράς προκάλεσαν οι ισχυρισμοί που διατύπωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ σε συνέντευξή του στο τουρκικό CNN σχετικά με τη δράση τρομοκρατών στην Κύπρο. Ο Ετζεβίτ ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Κύπρος υποθάλπει την τρομοκρατία και δημιουργεί κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια ενώ επισήμανε ότι στο νησί γίνεται "ξέπλυμα βρώμικου χρήματος" και υπάρχει κάθε είδους διαφθορά. Επίσης κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει τα παραπάνω σοβαρά υπόψη πριν αποφασίσει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κοινότητα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας επισήμανε πως αυτό που θα πρέπει να ελεγχθεί είναι οι σχέσεις τρομοκρατών με δυνάμεις στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου. "Στην Κύπρο υπάρχει ένας τρομοκράτης. Είναι ο Αττίλας, είναι οι κατοχικές δυνάμεις", πρόσθεσε ο κ. Ρέππας.

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος επισήμανε ότι οι δηλώσεις Ετσεβίτ είναι απαράδεκτες και αποκαλύπτουν την αδυναμία της Τουρκίας να εμποδίσει την εξέλιξη της πολιτικής στην περιοχή μας που οδηγεί με γοργά βήματα την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    [08] ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΕΤΖΕΒΙΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αγκυρα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Σε ανοιχτή πρόκληση κατά της Κύπρου προχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ υποστηρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέντευξή του στο τουρκικό πρόγραμμα του CNN κατηγόρησε την Κυπριακή Δημοκρατία ως χώρα που υποθάλπει την τρομοκρατία και δημιουργεί κινδύνους για τη διεθνή ασφάλεια.

    Δήλωσε ακόμη ότι στην Κύπρο γίνεται ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ότι υπάρχει κάθε είδους διαφθορά.

    "Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να λάβει όλα αυτά σοβαρά υπόψη πριν αποφασίσει για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας", ισχυρίστηκε.

    [09] ΑΦΙΞΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Εφθασε το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος για διήμερη επίσκεψη και προκειμένου να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εορταστικές εκδηλώσεις για την 41η επέτειο της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Τον κ. Τσοχατζόπουλο, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο με μικρό αεροσκάφος της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνοδευόμενος από ομάδα δημοσιογράφων, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο ο Κύπριος ομόλογός του, Σωκράτης Χάσικος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Ευάγγελος Φλωράκης και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος, χωρίς να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις, αναχώρησε αμέσως για τη Λευκωσία, όπου θα έχει συνάντηση στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) με τον υπουργό Αμυνας, ενώ ακολούθως, στη συνέχεια θα συναντηθεί με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [10] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΡΕΠΠΑ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:39 UTC+2)

    "Ο κ. Σημίτης και η κουρασμένη Κυβέρνησή του δεν έχουν να προσφέρουν τίποτε άλλο, παρά περισσότερη αλαζονεία και πιο πολλή αυταρχικότητα", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρος Ρουσόπουλος, απαντώντας στα όσα είπε κυβερνητικός εκπρόσωπος ο κ. Ρέππας για τη συνέντευξη Τύπου του Κ. Καραμανλή.

    "Φαίνεται πως, για τον κ. Ρέππα, όλος ο κόσμος είναι ο μικρόκοσμος που εκπροσωπεί το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του.

    Δυστυχώς γι' αυτόν και ευτυχώς για τον Τόπο:

    Όλος ο κόσμος γνωρίζει το ποιος φταίει για το ότι 1,5 εκατομμύριο επενδυτές έχασαν τους κόπους μιας ζωής στο Χρηματιστήριο.

    Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει στο πρόσωπο του κ. Σημίτη τον Πρωθυπουργό της ανεργίας, της φτώχειας και των ανισοτήτων.

    Όλος ο κόσμος καταλαβαίνει πως η εξωτερική πολιτική του ζεϊμπέκικου και των υποχωρήσεων έκαναν την Ελλάδα θεατή και ουραγό των διεθνών εξελίξεων.

    Όλος ο κόσμος ξέρει ότι ο κ. Σημίτης ανήκει στο χθες. Είναι ήδη στο χθες", τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Η υπό προθεσμία Κυβέρνησή του καταρρέει όσο και αν προσπαθεί να την αναδομήσει με φθαρμένα και ξαναχρησιμοποιημένα υλικά", κατέληξε.

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ - ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ 2-1

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:32 UTC+2)

    Εστω και δύσκολα ο Εθνικός Αστέρας κατάφερε να κερδίσει με 2-1 τον Ακράτητο και να πανηγυρίσει την πρώτη του νίκη στο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 8' με τον Βελέντζα. Ο Εθνικός Αστέρας ισοφάρισε στο 21' με κοντινή κεφαλιά του Κοντόπουλου. Το τελικό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στο 76'όταν ο Παπαδημητρίου βρέθηκε στην περιοχή του Ακράτητου και μαρκαρίστηκε σκληρά από τον Δαμίγο. Ο διαιτητής κ. Ζωγράφος καταλόγισε πέναλτι, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Πάβλοβιτς.

    Καλή ήταν η διαιτησία του κ. Ζωγράφου του συνδέσμου Αθηνών, ο οποίος έδειξε κίτρινη κάρτα στους Παπαθανασίου, Λαγό, Τσαλίκη, Στάουτσε, Βελέντζα και Τάτση

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤ.: Κιουρκος, Παπαθανασιου, Ετουσέι, Παβλοβιτς, Λαγός (58' Νικηφόρος), Ξάνθης, Μπασινάς (67' Τσαλίκης), Ποδαράς, Παπαδημητρίου, Κοντόπουλος, Παπαποστόλου (61' Παπαδόπουλος)

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ: Στάουτσε, Ποζαπαλίδης (63' Δήμος), Τσβετάνοφ, Τόγιας, Τάτσης, Χάβος, Μεσέρδης, Δαμίγος, Βελέντζας (70' Κουτσοκώστας), Ζιάκας, Κολιάκος (50' Μπορέλι)

    [12] ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΤΟΥ

    Ξάνθη, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Υπάλληλος τράπεζας σκότωσε τη σύζυγό του, χθες λίγο μετά τα μεσάνυχτα, μέσα στο σπίτι τους στην Ξάνθη, πυροβολώντας εναντίον της με καραμπίνα.

    Δράστης είναι ο Θεόδωρος Καραπουϊκίδης 45 χρόνων και θύμα η Θεοδοσία Καραπουϊκίδου 39 χρόνων, υπάλληλος σε βιοτεχνία της Ξάνθης.

    Το ζευγάρι διαφώνησε για κάποιες επισκευές που γίνονταν στο εσωτερικό του σπιτιού τους και ακολούθησε έντονη λογομαχία. Ο 45χρονος πυροβόλησε τη σύζυγό του στο στήθος με καραμπίνα, σχεδόν εξ επαφής, με αποτέλεσμα η 39χρονη να πέσει νεκρή. Ο δράστης κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα Ξάνθης.

    [13] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα η πρεμιέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Μεγάλη νίκη με 4-1 πέτυχε ο Πανσερραϊκός επί του Απόλλωνα, ενώ το ίδιο έκανε και ο Ολυμπιακός Βόλου στη Καλαμάτα επί της ομώνυμης ομάδας.

    Τα αποτελέσματα της πρεμιέρας ήταν:

    Αγιος Νικόλαος - Αθηναϊκός 1-1

    Καλλιθέα - Πατραϊκός 0-0

    Καλαμάτα - Ολυμπιακός Βόλου 0-2

    Πανσερραϊκός - Απόλλων Αθηνών 4-1

    Πανηλειακός - Παναιγιάλειος 1-0.

    Το Σάββατο είχαν γίνει τα παιχνίδια: Προοδευτική - ΠΑΣ Γιάννινα 2-2, Καλαμαριά -Χαλκηδόνα 1-1.

    [14] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Σπουδαία εκτός έδρας νίκη πέτυχε η Κέρκυρα. Κέρδισε τον Εθνικό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ' εθνικής κατηγορίας και ουσιαστικά έδειξε ότι θα είναι η κύρια διεκδικήτρια της ανόδου στη Β' εθνική.

    Συνοπτικά της πρεμιέρας η οποία θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τετάρτη είναι:

    Κασσάνδρα - Λάρισα 2-0

    Εθνικός Πειραιά - Κέρκυρα 0-3

    Λεωνίδιο - Φωστήρας 0-0

    Ναύπακτος - Καβάλα 0-2

    Κιλκισιακός - Παναιτωλικός 2-0

    Τρίκαλα - Πανελευσινιακός 1-0

    Την Τετάρτη θα γίνουν τα παιχνίδια: Μαρκό - Χανιά, Ατρόμητος Αθ.- Απόλλων Κρύας Βρύσης.

    [15] ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ Ο ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΩΝ ΗΠΑ

    Ουάσιγκτον, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Τζόν Ασκροφτ τόνισε σήμερα ότι είναι πιθανές και νέες τρομοκρατικές επιθέσεις και ότι κίνδυνος από τέτοιες επιθέσεις μπορεί να αυξηθεί μετά την οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στην εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

    Πρόσθεσε δε ότι η "πολύ σοβαρή απειλή" για νέες επιθέσεις "μπορεί να κλιμακωθεί", αν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις προβούν σε αντίποινα για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη και την Ουάσινγκτον.

    [16] ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Στα όσα είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα "Το Βήμα της Κυριακής" αναφέρθηκαν κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    "Νομίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά και από το Συνέδριο θα βγει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και αποφασισμένο κάνοντας ένα πραγματικά καινούριο ξεκίνημα", δήλωσε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης.

    "Δεν πάμε σε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε ηγεσία, ούτε τίθεται θέμα ηγεσίας. Η ηγεσία του χώρου είναι ικανή και αποφασισμένη να οδηγήσει τα πράγματα μπροστά και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας του ελληνικού λαού. Και αυτό είναι σημαντικό", τόνισε.

    Στο ερώτημα εάν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που θα εκλεγεί σ΄αυτό το Συνέδριο θα οδηγήσει το κόμμα στις επόμενες εκλογές, ο κ. Σκανδαλίδης τόνισε ότι αυτή είναι η πρόθεση του Κώστα Σημίτη και δηλώθηκε πολύ καθαρά στη Θεσσαλονίκη.

    Από την πλευρά της υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου τόνισε ότι "όταν ένα Συνέδριο εκλέγει πρόεδρο θα εκλεγεί ο κ. Σημίτης και θα προχωρήσουμε όλοι μαζί με τον Κώστα Σημίτη πρόεδρο και πρωθυπουργό".

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης δήλωσε ότι "ο Κώστας Σημίτης ως πρωθυπουργός και πρόεδρος του κινήματός μας έχει εκφρασμένη λαϊκή εντολή προσθέτοντας ότι "η πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία είναι νωπή".

    [17] ΠΟΛΙΤΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ

    Κανπούρ, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Κογκρέσου στην Κάτω Βουλή της Ινδίας Μαντάβ Ράο Σίντια και επτά ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν καθώς το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό ενός χωριού στην επαρχία Μαϊνπούρι, νοτιοανατολικά του Νέου Δελχί.

    Ανάμεσα στα θύματα ήταν και αρκετοί δημοσιογράφοι. Το αεροπλάνο κατευθυνόταν από το Νέο Δελχί στην πόλη Κανπούρ του Ουτάρ Πραντές, όπου θα πραγματοποιούνταν πολιτική συγκέντρωση.

    Σύμφωνα με το BBC, ο χαμός του πολιτικού ηγέτη αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο κόμμα του Κογκρέσου.

    [18] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΡΗΣ - ΙΩΝΙΚΟΣ 1-0

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Αν και φτωχό το τελικό αποτέλεσμα αυτό που μετράει είναι η νίκη. Ο Αρης κατάφερε να κερδίσει με 1-0 τον Ιωνικό προσθέτοντας άλλους τρεις βαθμούς στον πίνακα της βαθμολογίας. Στο 38' ο Πέτρος Πασσαλής έχοντας ήδη μία κίτρινη κάρτα έπιασε την μπάλα με το χέρι στο χώρο του κέντρου και είδε τη δεύτερη κίτρινη-κόκκινη κάρτα. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε ο Αγγελος Χαριστέας με θαυμάσια ατομική προσπάθεια στο 50' κάνοντας το 1-0.

    ΑΡΗΣ: Δέλλιος, Μπάρκογλου, Χριστοδούλου, Πασσαλής, Μορίς, Κολτσίδας, Κυζερίδης, Τσίμπα, Λιολίδης, Χαριστέας, Κούτσης.

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Στογιάννης, Τ. Λίμα, Ξανθόπουλος, Βλάχος, Αφάς, Βίλτσεθ, Βιλανάκης, Ντελγάδο, Κουρμπέλο, Μικές, Χάουγκλαντ.

    [19] ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΨΗΦΙΣΕ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Την άποψη ότι τα συνέδρια των πολιτικών κομμάτων αποτελούν όρο για τη δημοκρατική τους λειτουργία αλλά και για την δημοκρατική λειτουργία της πολιτείας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος το απόγευμα ψήφισε στα γραφεία της νομαρχιακής επιτροπή του Πειραιά στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη των πέντε χιλιάδων αντιπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στο 6ο συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 14 Οκτωβρίου.

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος ενημερώθηκε από τον Γραμματέα της Νομαρχιακής Α' Πειραιά για την εσωκομματική εκλογική διαδικασία επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συμβάλλει σημαντικά στη δημοκρατική λειτουργία καθώς έχει καθιερώσει πρότυπα. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εκλογή των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ από τη βάση όπως κάνουν σήμερα σε όλη την Ελλάδα, τα 300.000 μέλη του κυβερνώντος κόμματος. "Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση γιατί πιστεύει ότι το κόμμα πρέπει να είναι ανοιχτό στην κοινωνία με το λαό για το μέλλον της Ελλάδας" πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    [20] Α΄ ΕΘΝΙΚΗ: ΑΕΚ - ΑΙΓΑΛΕΩ 4-0

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Μια καλή προπόνηση σαν να έκανε η ΑΕΚ η οποία επιβλήθηκε εύκολα με 4-0 του Αιγάλεω. Τα γκολ της συνάντησης σημείωσαν ο Μιελτσιάρσκι στο 19' με κεφαλιά, ο Τσάρτας με πέναλτι στο 38', ο Νικολαΐδης με πλασέ στο 70' και ο Ζαγοράκης στο 83' με σουτ. Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν ακόμη μεγαλύτερο.

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μαρικά, Ράμος, Γκαμάρα (87' Κωστένογλου), Ζαγοράκης, Μιελκάρσκι (65' Μαλαδένης), Τσάρτας, Νικολαΐδης, Ζήκος, Λάκης (65' Κωνσταντινίδης), Γεωργέας.

    ΑΙΓΑΛΕΩ: Συμεωνίδης, Παπουτσής, Ντιόπ, Μεϊδάνης, Αντονετί, Ουάγκα, Μανουσάκης, Φωτάκης, Σουρλής (65' Πήλιουρας), Χλωρός, Μακρής (60' Μακόρ).

    [21] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (19:41 UTC+2)

    Την ικανοποίηση του για τη μαζική συμμετοχή των μελών του ΠΑΣΟΚ στην εκλογή Συνέδρων εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του κατά την αποχώρηση του από τα γραφεία της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Α΄ Θεσσαλονίκης, όπου και ψήφισε.

    "Υπάρχει μαζική συμμετοχή, στελέχη, γυναίκες, άνδρες, νέοι. Υπάρχει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή κι αυτό είναι ευχάριστο", είπε

    Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις που προκάλεσε η συνέντευξή του στο σημερινό "Βήμα", ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το βασικό σημείο που πρέπει να αναδειχθεί από αυτό το Συνέδριο είναι η ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει τη βάση σύγκλισης μιας καινούριας πλειοψηφίας, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την άποψη του ότι το Συνέδριο, για το οποίο αναγνώρισε ότι υπάρχουν παράπονα για έλλειψη κατάλληλης προετοιμασίας, θα είναι ένα εξόχως πολιτικό συνέδριο, το οποίο θα πάρει καθαρές πολιτικές θέσεις- προτάσεις για το αύριο.

    "Ο καθένας έχει την άποψή του. Πάντως το βασικό σημείο που οφείλουμε να αναδείξουμε από αυτό το συνέδριο είναι η ικανότητα του ΠΑΣΟΚ να διαμορφώσει τη βάση σύγκλισης μιας καινούριας πλειοψηφίας, η οποία θα απαντήσει πραγματικά ενωτικά στις σύγχρονες απαιτήσεις, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή όλων.

    Είναι βέβαιο, ότι μπήκαμε σε μια καινούρια εποχή. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά από αυτά που ξέρουμε, απαιτούν νέες απαντήσεις, νέες λύσεις. Νομίζω όμως ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε το συνέδριο - για το οποίο πολλά λέγονται, πολλοί δεν μένουν ικανοποιημένοι, δεν υπάρχει προετοιμασία, προεργασία, υπάρχει επίσης επιρροή από τα τελευταία τρομοκρατικά γεγονότα - σε ένα εξόχως πολιτικό συνέδριο, το οποίο θα πάρει καθαρές πολιτικές θέσει - προτάσεις για το αύριο. Κάτι που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και το ΠΑΣΟΚ", τόνισε.

    Σε ερώτηση αν στη συνέντευξή του αφήνει να εννοηθεί ότι στις εκλογές ενδεχομένως το ΠΑΣΟΚ να έχει άλλον αρχηγό στην ηγεσία απάντησε: "Δεν λέω τίποτε απ΄ όλα αυτά, διαβάστε τι εννοώ".

    Ερωτηθείς ποιες εξελίξεις θα καθορίσουν αν ο κ. Σημίητης θα είναι στις εκλογές παρέπεμψε και πάλι στη σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα.

    "Από κει και πέρα εμείς ενδιαφερόμαστε για ένα πράγμα. Να πετύχουμε, ώστε το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, να καταθέσει τις προτάσεις, τις πολιτικές και τις θέσεις που λύνουν πράγματι τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Και από κει και πέρα τα πράγματα είναι εύκολα, ανοίγει ο δρόμος για την νίκη του ΠΑΣΟΚ", τόνισε.

    [22] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 2-0

    Αθήνα, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (19:36 UTC+2)

    Με πρωταγωνιστή τον Ζίζι Ρόμπερτς ο Ολυμπιακός πέτυχε σπουδαία νίκη με 2-0 επί του Πανιωνίου. Οι παίκτες του "Θρύλου" ήταν καλύτεροι καθόλη τη διάρκεια του παιχνιδιού με αποτέλεσμα δίκαια να πάρουν τους τρεις βαθμούς της νίκης. Την αναμέτρηση παρακολούθησαν περίπου 10.000 θεατές.

    Το 1-0 έγινε στο 17' με τον Ρόμπερτς, ενώ το τελικό 2-0 διαμορφώθηκε και πάλι από τον ίδιο παίκτη στο 57' με δυνατό σουτ. Ο διαιτητής Μπριάκος του συνδέσμου Ηπείρου έδειξε κίτρινη κάρτα στους Μουζαουΐ και Τρέγκιτς.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου (46' Ελευθερόπουλος), Πατσατζόγλου, Κωστούλας, Μπερμούντες, Βενετίδης, Καρεμπέ, Ζέτερμπεργκ, Γιαννακόπουλος (72' Νινιάδης), Οφορίκουε, Ρόμπερτς, Αλεξανδρής (63' Mαυρογενίδης).

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Ντρόμπνι, Σακελλαρίδης (51' Φερεκίδης), Παουλίστα, Γιαννόπουλος (67' Βλτσεκ), Τρέγκιτς (56' Γιοβάνοβιτς), Κάφαλης, Μουζαουΐ, Χασιώτης, Μάντζιος, Ευθυμιάδης, Ραγκουέλ.

    [23] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΡΣΗΣ ΒΑΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Ο Σπάρτακος Ιωαννίνων αναδείχθηκε πολυνίκης σύλλογος με 54 βαθμούς στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αρσης Βαρών Ανδρών, Εφήβων Β' κατηγορίας που ολοκληρώθηκε χθες στο ΕΑΚ Πυλαίας. Στη δεύτερη θέση με 47 βαθμούς βρέθηκε η Καλαμαριά, ενώ πιο πίσω βρέθηκε ο Βύβων Δράμας με 35 βαθμούς.

    Χαρακτηριστικό των αγώνων ήταν η μεγάλη συμμετοχή αθλητών, καθώς επίσης και των συλλόγων. "Οι αγώνες στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία και οι επιδόσεις των αθλητών μας έχουν αφήσει απόλυτα ικανοποιημένους", τόνισε μετά το τέλος του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος ο πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής Μακεδονίας Θράκης, Δημήτρης Μαυροματίδης.

    Οι νικητές της δεύτερης ημέρας είναι:

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    85κ. 1) Παππάς (ΠΓΣ) 312,5, 2) Κατσουλίδης (ΠΓΣ) 275, 3) Ζερβίνης (Αγ. Δημήτρης) 275

    94κ. 1) Χαραλαμπίδης (Βύβων Δράμας) 272,5, 2) Κάλκας (Ατλας Λάρισας) 270, 3) Τσόλκας (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 252,5

    105κ. 1) Δημητράτος (Ευμάστας) 327,5 2) Πεπενιώτης (Ευκλείδης) 295 3) Κούφατζης (Σπόρτιγκ Πυλαίας) 295

    +105κ. 1) Ρωμανίδης (Ηρακλής Καβάλας) 312,5, 2) Καμαργιαννάκης (Υπερίων) 310, 3) Ντούκας (Πέλωψ) 290

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΦΗΒΩΝ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

    85κ. 1) Παππάς (ΠΓΣ) 312,5κ. 2) Εμμανουηλίδης (Καλαμαριά) 262,5, 3) Γασπαράνης (Αρκάδι) 255

    94κ. 1) Χαραλαμπίδης (Βύβων Δράμας) 272,5, 2) Κάλκας (Ατλας Λάρισας) 270, 3) Τσόλκας (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 252,5

    105κ. 1) Δημητράτος (Ευμάστας) 327,5, 2) Κούφατζης (Σπόρτιγκ Πυλαίας) 295, 3) Μητσώνης (Σπάρτακος Ιωαννίνων) 272,5

    +105κ. 1) Ρωμανίδης (Ηρακλής Καβάλας) 312,5, 2) Παπαγερίδης (ΠΑΟΚ) 292,5, 3) Ντούκας ( Πέλωψ) 290.

    Η βαθμολογία

    1) Σπάρτακος Ιωαννίνων 54

    2) Απόλλων Καλαμαριάς 47

    3) Βύβων Δράμας 35

    4) ΟΦΗ 32

    5) Ευμάστας 30

    6) Ηρακλής Καβάλας 26

    [24] ΡΑΜΣΦΕΛΝΤ: ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΟΓΟ ΝΑ ΠΙΣΤΕΨΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ

    Ουάσιγκτον, 30 Σεπτεμβρίου 2001 (19:27 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν λόγο να πιστέψουν την ανακοίνωση Aφγανού αξιωματούχου των Ταλιμπάν ότι ο Σαουδάραβας Οσάμα μπιν Λάντεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο τους.

    "Βεβαίως, μόλις πριν από λίγες μέρες έλεγαν ότι δεν γνωρίζουν που βρισκόταν, δεν έχω λοιπόν κανένα λόγο να πιστέψω τίποτε από όσα είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν", δήλωσε ο κ. Ράμσφελντ στο NBC.

    Ο Ράμσφελντ τόνισε ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν κάνει καμιά κίνηση για να ανταποκριθούν στο αίτημα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους να παραδώσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και τα στελέχη της οργανωσής του Αλ Κάιντα.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 30 September 2001 - 18:14:12 UTC