Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-09-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
  • [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ
  • [03] ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [04] ΚΑΛΠΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ
  • [05] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ Α1 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [06] ΜΠΟΥΣ: Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ
  • [07] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [08] ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
  • [09] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
  • [10] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Η ΙΣΧΥΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
  • [11] ΔΥΟ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [12] ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΠΑΟΚ
  • [13] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ
  • [14] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ
  • [15] Η ΟΝΝΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ
  • [16] ΣΕΡΒΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [18] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ
  • [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΚΟΓΟΥΛ
  • [20] Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΝΤΛΕΡ
  • [21] ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
  • [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  • [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΠΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ
  • [24] Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΕΚΟΓΟΥΛ

  • [01] ΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

    Καμπούλ, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (12:32 UTC+2)

    Ο υπουργός Αμυνας των Ταλεμπάν διέψευσε την πληροφορία σύλληψης Αμερικανών στο αφγανικό έδαφος, υποστηρίζοντας ότι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις δεν έχουν καταφέρει να εισχωρήσουν στα εδάφη που ελεγχουν οι Ταλιμπάν.

    Σύμφωνα με τηλεοπτικό δίκτυο στο Κατάρ, οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν κοντά στα σύνορα με το Ιράν πέντε άτομα, τρεις Αμερικανούς και δύο Αφγανούς αμερικανικής υπηκοότητας, οι οποίοι κατείχαν χάρτες με τοποθεσίες που πιθανώς κρύβεται ο Οσάμα Μπιν Λάντεν.

    [02] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΡΑΖΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΜΕ ΕΡΗΜΩΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (14:51 UTC+2)

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης για την πολιτική που ακολουθεί στον αγροτικό τομέα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο της επίσκεψης του στο εργοστάσιο της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδας (ΣΕΚΕ) στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

    "Είναι βέβαιο ότι η αγροτική μας οικονομία βρίσκεται σε πολύ δύσκολο σημείο και ότι ένα στα τρία αγροτικά νοικοκυριά βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας", δήλωσε ο κ. Καραμανλής, προσθέτοντας ότι "η ελληνική περιφέρεια μαραζώνει και κινδυνεύει με ερήμωση".

    Αναφερόμενος σους καπνοπαραγωγούς τόνισε ότι "μέσα στις τεράστιες εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάντια της αγροτικής οικονομίας είναι και οι ευθύνες για το πρόβλημα με άμεσο και πιεστικό τρόπο για τον καπνό, μια παραδοσιακή καλλιέργεια που αφορά χιλιάδες οικογένειες σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές της χώρας".

    Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την ανάγκη να "αποκτήσουμε επιτέλους μια επιθετική αγροτική πολιτική", συμπληρώνοντας ότι "είναι ανιστόρητος όποιος πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει μέλλον χωρίς να είναι ισχυρή η περιφέρεια της χώρας".

    [03] ΘΩΡΑΚΙΖΟΝΤΑΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (13:57 UTC+2)

    Η κυβέρνηση θωρακίζει για το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος υπουργεία, πρεσβείες, αεροδρόμια, μετρό, εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό αποφάσισε χθες κατά τη συνεδρίασή της η Διϋπουργική Επιτροπή υπό τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Επίσης αποφασίστηκε η ενίσχυση των ελέγχων στις εισόδους της χώρας και των μηχανισμών παρακολούθησης. Στα μέτρα φύλαξης εκτός από το προσωπικό ασφαλείας θα συμμετέχουν σε 24ωρη βάση δυνάμεις της Αστυνομίας. Αν κριθεί σκόπιμο, εντός των επόμενων ημερών μπορεί να συμμετάσχουν και ειδικές δυνάμεις του στρατού.

    Ανώτατος αξιωματούχος της ελληνικής αστυνομίας δήλωσε στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ότι η φύλαξη αυτών των εγκαταστάσεων θεωρείται υψίστης σημασίας γιατί αν αυτές οι εγκαταστάσεις τεθούν εκτός λειτουργίας τότε όλος ο μηχανισμός καταρρέει σαν χάρτινος πύργος.

    Εκτός από τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, σε κλοιό ασφαλείας έχουν τεθεί τα λιμάνια της χώρας, τα διϋλιστήρια και οι μεγάλες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις πετρελαίου.

    Με απόφαση του Πρωθυπουργού οι υπουργοί έχουν επιφορτισθεί σε συνεννόηση με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να καταθέσουν σχέδια ασφάλειας για τα υπουργεία που εποπτεύουν.

    Στη χθεσινή σύσκεψη συζητήθηκε η ανάγκη να υπάρχει ενίσχυση των υπηρεσιών παρακολούθησης και καταπολέμησης της τρομοκρατίας με προσωπικό και μέσα.

    [04] ΚΑΛΠΕΣ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (11:48 UTC+2)

    Πάνω από 200.000 μέλη του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα, ψηφίζουν αύριο Κυριακή για να αναδείξουν τους 6.000 αντιπροσώπους για το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος.

    Tο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, δεν αναμένεται να επιφέρει καμία αλλαγή ικανή να προκαλέσει ανατροπή του υπάρχοντος πολιτικού σκηνικού.

    Ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο, ότι η αρχιτεκτονική στο εσωτερικό του ΠAΣOK θα αλλάξει σε σημαντικό βαθμό, έστω και εάν οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων δεν ανατραπούν, που δεν θα ανατραπούν, ενώ όλοι θα έχουν κατά νου πως η νέα κεντρική επιτροπή που θα εκλεγεί από το 6ο Συνέδριο, είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει το κυβερνών κόμμα στη μετά-Σημίτη εποχή.

    Tο Συνέδριο θα κριθεί στα σημεία και στις εντυπώσεις, αλλά ακόμη και έτσι θα εκπέμψει ένα πολιτικό μήνυμα, το οποίο απασχολεί σοβαρά τα επιτελεία των λεγόμενων εσωκομματικών στρατών.

    H σύνθεση του "σώματος" του Συνεδρίου, ως εκ τούτου, αποτελεί το πρώτο σημαντικό και για κάποιους που γνωρίζουν την εσωκομματική γεωγραφία, μετρήσιμο μέγεθος και έτσι οι αυριανές εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων κινητοποιούν τις εσωκομματικές δυνάμεις.

    H ψήφος των 200.000

    Aπό το σύνολο των τριακοσίων οκτώ χιλιάδων μελών που είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα του κόμματος υπολογίζεται ότι θα προσέλθουν στις κάλπες πάνω από διακόσιες χιλιάδες μέλη, αφού όπως έχει παρατηρηθεί στις διαδικασίες των προηγούμενων συνεδρίων, η συμμετοχή των μελών κινήθηκε γύρω στο 70%. Θα εκλεγούν περισσότεροι από πέντε χιλιάδες σύνεδροι (περίπου 5.250 στην περίπτωση κατά την οποία η συμμετοχή υπολογιστεί στο 70%), αλλά ο τελικός αριθμός των συνέδρων θα φτάσει τις έξι χιλιάδες, καθώς στο Συνέδριο συμμετέχουν αυτοδικαίως πρώην βουλευτές του κόμματος και στελέχη που κατά το παρελθόν ήταν μέλη της κεντρικής επιτροπής.

    Oι έξι χιλιάδες σύνεδροι θα κληθούν να εκλέξουν τον πρόεδρο του κόμματος, τη νέα Kεντρική Eπιτροπή και να διαμορφώσουν τις πολιτικές θέσεις του ΠAΣOK.

    Kαι εάν η επανεκλογή του κ. Kώστα Σημίτη θεωρείται δεδομένη, δεν συμβαίνει το ίδιο με τα άλλα δύο ερωτήματα που αναμένουν την απάντησή τους. Oχι πως μπορεί κανείς να αποκλείσει κάποια έκπληξη στο ποσοστό της εκλογής του κ. Σημίτη (στο 5ο Συνέδριο του 1999 ήταν περίπου 65%), αλλά υπό τις υπάρχουσες συνθήκες, μάλλον η μάχη θα δοθεί για τη σύνθεση της κεντρικής επιτροπής και για την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος.

    Oύτως εχόντων των πραγμάτων, οι συσχετισμοί στο "σώμα" του Συνεδρίου είναι καθοριστική παράμετρος για την έκβαση του Συνεδρίου.

    Kαι οι συσχετισμοί θα είναι αποτέλεσμα της αυριανής εκλογικής διαδικασίας. Γι' αυτό τον λόγο τα επιτελεία των δύο αντιπαρατιθέμενων στρατοπέδων (οι εκσυγχρονιστές που διαθέτουν την πλειοψηφία και οι δυνάμεις της εσωκομματικής αντιπολίτευσης) επιδιώκουν την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων.

    Για... 6 επιπλέον μέλη

    Oι εκσυγχρονιστές υπό τον πρωθυπουργό, επιχειρούν να εκλέξουν αριθμό συνέδρων ικανών να ενισχύσουν το ποσοστό της επανεκλογής του Kώστα Σημίτη (πάνω από 65%) προκειμένου ο πρωθυπουργός να λάβει από το Συνέδριο μια "καθαρή και δυνατή πολιτική εντολή" και παράλληλα να ανεβάσουν τον αριθμό των μελών που διαθέτουν στην κεντρική επιτροπή από 104 μέλη σε 110 (το σύνολο των μελών της κεντρικής επιτροπής ανέρχεται στα 180) προς τούτο, επιδιώκουν να εκλέξουν συνέδριους οι οποίοι θα μπορούν να προσδώσουν μια σχετική ομοιογένεια στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ, αφού όπως αναγνωρίζουν η κατάσταση στον εκσυγχρονιστικό χώρο δεν θυμίζει σε τίποτα το 1999.

    "Tο θέμα είναι η εσωτερική συνοχή", τονίζει στέλεχος επιφορτισμένο με τον συντονισμό του εκσυγχρονιστικού χώρου, και προσθέτει: "χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή".

    [05] ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ ΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΤΗΣ Α1 ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Δεν ξεκίνησε καλά ο Αρης στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Α1 εθνικής μπάσκετ ανδρών. Γνώρισε την ήττα από τη Δάφνη με 85-73, ενώ αντίθετα εύκολο απόγευμα είχε ο Ηρακλής που επιβλήθηκε με 82-53 επί του ΚΑΟΔ. Νωρίτερα το Ηράκλειο κέρδισε με ένα καλάθι διαφορά (85-83) το Περιστέρι, ενώ το ντέρμπι της Αθήνας μεταξύ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού έληξε με νικήτρια την ΑΕΚ με 79-72.

    Τα αποτελέσματα της πρώτης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 είναι:

    Ηράκλειο - Περιστέρι 85-83

    Δάφνη - Αρης 85-73

    Ηρακλής ΚΑΟΔ 82-53

    ΑΕΚ - Ολυμπιακός 79-72.

    [06] ΜΠΟΥΣ: Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΜΕΘΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ

    Ουάσιγκτον, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (21:06 UTC+2)

    Ο Αμερικανός πρόεδρος των Τζορτζ Μπους δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα όπλα που έχουν στη διάθεσή τους - στρατιωτικά, διπλωματικά και νομικά - για να συνθλίψουν την τρομοκρατία, τονίζοντας ότι "η υπομονή και η σταθερή απόφαση του Αμερικανικού λαού" θα εξασφαλίσει την αμερικανική νίκη.

    "Δεν επιδιώξαμε αυτή τη σύγκρουση, όμως θα την κερδίσουμε", υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα."Η Αμερική θα δράσει προμελετημένα και αποφασιστικά και η ελευθερία θα επικρατήσει τελικά", είπε.

    Ο κ. Μπους ανακεφαλαίωσε τις δράσεις που έχει αναλάβει η αμερικανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα την επιστράτευση μονάδων των ενόπλων δυνάμεων και των εφέδρων, την οικοδόμηση διεθνούς συνασπισμού και την επιδίωξη απόσπασης της στήριξης άλλων κρατών για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας. Αναφέρθηκε επίσης στο "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων των τρομοκρατών και των τρομοκρατικών οργανώσεων, τη βελτίωση της ασφάλειας στα αεροπλάνα και την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα αεροδρόμια.

    "Πρόκειται για ένα διαφορετικό είδος πολέμου, τον οποίο θα διεξάγουμε "επιθετικά και μεθοδικά", ώστε να διαλυθεί και να καταστραφεί η τρομοκρατική δραστηριότητα".

    Περιέγραψε την πολεμική διαδικασία ως την τελική επικράτηση, προαναγγέλλοντας ότι κάποιες μάχες θα δοθούν φανερά και άλλες κρυφά: "Αυτός ο πόλεμος θα διεξαχθεί, όπου οι τρομοκράτες κρύβονται, καταφεύγουν ή σχεδιάζουν. Ορισμένες νίκες θα επιτευχθούν μακριά από τη δημόσια θέα, όπου οι τραγωδίες θα αποφευχθούν και οι στόχοι θα εξαλειφθούν -άλλοι θρίαμβοι θα είναι εμφανείς σε όλους" υποστήριξε.

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες σέβονται τους ανθρώπους του Αφγανιστάν και είναι οι μεγαλύτεροι παροχείς ανθρωπιστικής βοήθειας", τόνισε. Ωστόσο πρόσθεσε: "Καταδικάζουμε τους Ταλιμπάν και χαιρετίζουμε την υποστήριξη των άλλων κρατών στην απομόνωση του καθεστώτος".

    [07] ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΠΤΩΝ ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βερολίνο, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Οι γερμανικές αρχές συνέλαβαν τρία άτομα αραβικής καταγωγής, με την υποψία ότι ήταν μέλη ισλαμικής τρομοκρατικής οργάνωσης και ότι είχαν σχεδιάσει τρομοκρατικά χτυπήματα στη Γερμανία. Συλληφθέντες είναι ο Ταλίπ Τ., 27 ετών από την Τουρκία και οι Γουαντί Αλ.-Α., 24 ετών, και Σαχάμπ Αλ.-Α., 26 ετών, από την Υεμένη.

    Η εισαγγελία της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι δεν έχει διαπιστωθεί απευθείας σχέση των συλληφθέντων με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Ωστόσο, στην προσωπική ιστοσελίδα του Ταλίπ Τ. βρέθηκε σύνδεσμος (link) με τα στοιχεία του Σαΐντ Μπαχάτζι, πρώην φοιτητή στο Αμβούργο, ο οποίος καταζητείται για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ.

    [08] ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ ΚΟΙΝΗ ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ

    Ντόχα, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Εκτακτη Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), μέλη του οποίου είναι 56 μουσουλμανικές χώρες, θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Οκτωβρίου με στόχο τη διαμόρφωση μιας κοινής μουσουλμανικής στάσης απέναντι σε πιθανή αμερικανική στρατιωτική δράση εναντίον του Αφγανιστάν, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του Κατάρ, το οποίο έχει την περίοδο αυτή την προεδρία του Οργανισμού.

    Σύμφωνα ανώτατο αξιωματούχο οι Αραβες υπουργοί από τον ΟΙΔ, ο οποίος εκπροσωπεί 1,2 δισεκατομμύρια Μουσουλμάνους, θα συναντηθούν στις 8 Οκτωβρίου και την επομένη, 9 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος των υπουργών εξωτερικών του Οργανισμού.

    [09] ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΗ ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ

    Γάζα, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σήμερα από τα πυρά των Ισραηλινών στο πέρασμα Κάρνι, ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας.

    Το θύμα, ηλικίας 14 ετών του οποίου η ταυτότητα δεν αποκαλύφθηκε, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος στη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστίνιους διαδηλωτές. που πετούσαν πέτρες κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Νταρόμ στην κεντρική Γάζα

    [10] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ Η ΙΣΧΥΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ - Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο όραμα και ένα νέο ξεκίνημα μετά τα τραγικά γεγονότα στις ΗΠΑ και τη νέα φάση στην οποία εισήλθε ο κόσμος εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του προς τις παραγωγικές ομάδες της Θεσσαλονίκης στον εκθεσιακό χώρο της ΔΕΘ.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορούσε και μπορεί να γίνει καλύτερη τονίζοντας "ό,τι είναι επιτέλους καιρός να προβληματιστούμε και να εργαστούμε, όλοι μαζί για την Ελλάδα του Κόσμου και του Πολιτισμού, την Ελλάδα που ξεχωρίζει στο διεθνές περιβάλλον, ως δύναμη σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας, την Ελλάδα πρωτοπόρο στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση".

    Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι στο πρόβλημα της τρομοκρατίας και της κρίσης που ξέσπασε, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν σε γενικές γραμμές, κοινές τοποθετήσεις.

    Τόνισε ότι η θέση της Ν.Δ. για την τρομοκρατία ήταν και είναι ξεκάθαρη: "H τρομοκρατία και η ανοχή σ' αυτή είναι απόλυτα ασύμβατες με τις αρχές και τις αξίες μας, με την ιδεολογία μας που έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και την ελεύθερη κοινωνία".

    "Οι τρομοκράτες δεν δικαιούνται να επικαλούνται καμία ανθρώπινη αξία, καμία ιδεολογία, καμία θρησκεία, κανέναν πολιτισμό, γι' αυτό και δεν νοείται πόλεμος θρησκειών, δεν νοείται πόλεμος πολιτισμών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο λάθος από την προσφορά μιας τέτοιας δικαιολογητικής βάσης σε παράφρονες εγκληματίες. Γόνιμο έδαφος στους τρομοκράτες διαιρώντας τον κόσμο κανένας δεν πρέπει να δώσει. Δεν υπάρχει κανένα παράθυρο ανοχής στην τυφλή βία. Κανένα παράθυρο ανοχής στην τρομοκρατία. Ο αγώνας αυτός είναι συνώνυμος με τη Δικαιοσύνη, τα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, τον πολιτισμό και τον ανθρωπισμό. Ο στόχος είναι κοινός. Νίκη της Δημοκρατίας. Ηττα της τρομοκρατίας", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η Νέα Δημοκρατία, η παράταξη που θρήνησε θύματα της τρομοκρατίας, που έχασε επίλεκτα στελέχη επιμένει ότι ο αγώνας για τη συντριβή αυτής της μάστιγας δεν επιδέχεται συμβιβασμούς σημειώνοντας ότι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που προκαλεί το αποτρόπαιο έγκλημα σε βάρος του φίλου αμερικανικού λαού πρέπει να αναζητηθούν μέσα από θεσμούς, από το διάλογο, μέσα από ένα κοινό πλέγμα αρχών και ανθρώπινων αξιών.

    "Η Ελλάδα πρέπει να σταθεί αλληλέγγυα προς τις ΗΠΑ και τον ελεύθερο κόσμο. Ολοι οι Ελληνες πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στην ίδια κατεύθυνση. Κομματικές σκοπιμότητες δεν χωρούν εδώ. Το λέμε και το εννοούμε απόλυτα. Και βέβαια το έχουμε αποδείξει", είπε τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να ψηφίσει το νόμο κατά του οργανωμένου εγκλήματος χωρίς τη σύμπραξη της Νέας Δημοκρατίας.

    "Χρειάζεται διεθνής συνεργασία, συντονισμός και συναίνεση. Πρέπει να κινηθούμε στο πλαίσιο των διεθνών θεσμών, του ΟΗΕ, της Βορειαντλαντικής Συμμαχίας, της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Εχουμε την υποχρέωση να συμπαραταχθούμε αποφασιστικά στο κοινό μέτωπο για την ειρήνη και τη σταθερότητα", πρόσθεσε.

    Προειδοποίησε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα ανάμεσα στους "15" που έχει τα σύνορά της εκτεθειμένα σε συγκεκριμένους κινδύνους. "Είναι τα μεταναστευτικά κύματα από τα ανατολικά που σημαίνουν κινδύνους ακόμη και για τη ζωή των ίδιων των οικονομικών μεταναστών. Είναι οι προθέσεις της Τουρκίας, αλλά και οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στο Κυπριακό. Είναι και τα προβλήματα που μπορεί να ξεσπάσουν πέρα από τα βόρεια σύνορά μας", σημείωσε.

    Υπογράμμισε ότι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στα διεθνή γεγονότα και στη σημερινή κρίση πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός και αποφασιστικός όσον αφορά τη λήψη πρωτοβουλιών για την επίλυση περιφερειακών κρίσεων και χαιρέτισε την πρωτοβουλία που εκδηλώθηκε πρόσφατα για το Μεσανατολικό ζήτημα.

    "Εχουμε την πεποίθηση ότι ακόμη πιο αποφασιστική πρέπει να είναι η παρέμβαση της ΕΕ στη Ν.Α. Ευρώπη. Κανένας δεν μπορεί να προσποιείται πως δεν βλέπει τους βασικούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες στα Βαλκάνια. Κανένας δεν μπορεί να αγνοεί ότι ένα από τα πιο βασικά υπόβαθρα της κρίσης βρίσκεται στη σύνδεση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών στοιχείων. Το είδαμε στο Κόσοβο. Το ίδιο και στα Σκόπια", σημείωσε.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης - κάθε κυβέρνησης στον τόπο μας - πρέπει πρώτα απ' όλα να είναι πανεθνική και ότι η χώρα μας πρέπει να έχει πρώτα απ΄ όλα ξεκάθαρη εξωτερική πολιτική και να μην είναι παθητικός θεατής στη διαμόρφωση αποφάσεων που την αφορούν άμεσα.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση, γιατί αρνήθηκε να συγκαλέσει το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, και πρότεινε να δοθεί ευρύτερη αρμοδιότητα στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ώστε να είναι κι ένας θεσμός Πολιτικής Ασφάλειας.

    Παρατήρησε ότι και στη χώρα μας έγιναν ήδη αισθητές κάποιες παρενέργειες από τη διεθνή κρίση και συνέστησε προσοχή, προνοητικότητα και σύνεση.

    "Πιστεύουμε ότι η χώρα μπορεί να ξεπεράσει με επιτυχία τα παλιρροϊκά κύματα της διεθνούς ύφεσης και να διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον. Φτάνει να υιοθετήσει μία νέα πολιτική, ικανή να σπάσει τους δείκτες που καθηλώνουν την οικονομία της. Να απορρίψει την παθητική διαχείριση. Να αποκλείσει την αμυντική στάση. Να κινηθεί αποφασιστικά", τόνισε.

    Σημείωσε ότι απαιτείται έγκαιρη απορρόφηση και ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και εξέφρασε ανησυχία γιατί, όπως είπε, "παρόλες τις προεκλογικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η χώρα θα ξεκινούσε με "αναμμένες μηχανές", σήμερα διαπιστώνεται το αντίθετο".

    Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε ότι εξαιτίας κυβερνητικών καθυστερήσεων το κόστος τους έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ σημείωσε ότι πολλά έργα παραμένουν σε επίπεδο μακέτας αφήνοντας αιχμές εναντίον του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτης, για τον οποίο είπε ότι "σπεύδει να αποδράσει".

    Χαρακτήρισε μείζονος σημασία θέμα την ασφάλεια των πολιτών τονίζοντας ότι η χώρα μας διασύρεται στο εξωτερικό με διογκούμενες αιτιάσεις για την τρομοκρατία, ένω κατήγγειλε την κυβέρνηση για απόπειρα στοιχείων επίσημων ερευνών που, όπως είπε, αποκαλύπτουν άνωθεν σύμπραξη, ανοχή και συγκάλυψη στο θέμα των παράνομων ελληνοποιήσεων.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι το στοίχημα για την οικονομία στη νέα εποχή συμπυκνώνεται στην έννοια ανταγωνιστικότητα και τόνισε ότι η Ν.Δ. προτείνει επίμονα διαρθρωτικές αλλαγές για την απελευθέρωση των αγορών και τον τερματισμό κάθε κρατικού μονοπωλίου, τολμηρή φορολογική μεταρρύθμιση με μείωση των φορολογικών συντελεστών, γνήσια δημοσιονομική εξυγίανση, ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στήριξη της ναυτιλίας, έμπρακτη ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, τη χάραξη μίας Εθνικής Στρατηγικής για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και τη διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών.

    Αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο τόνισε ότι μαστίζεται από την έλλειψη εμπιστοσύνης του κοινού, παρουσιάζει εικόνα ανοχύρωτης αγοράς τονίζοντας αναμένει την υλοποίηση της δέσμευσης της κυβέρνησης ότι θα αξιοποιήσει την κατάθεση του σχετικού υλικού στη Βουλή

    Επισήμανε την ανάγκη καθολικής επανάστασης στο χώρο της Παιδείας, ενώ τόνισε ότι η ύπαιθρος φθίνει και το δυναμικό της χώρας μειώνεται σημειώνονται ότι απαιτείται μία συγκροτημένη Στρατηγική Περιφερειακής Ανάπτυξης. Οσον αφορά το ασφαλιστικό τόνισε ότι είναι ανάγκη να υπάρξει στροφή στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της κοινωνίας και ότι απαιτείται μία συγκροτημένη πολιτική βασισμένη στο τρίπτυχο "Εκπαίδευση - Ανταγωνισμός - Ανάπτυξη".

    Αναφέρομενος τέλος στη Θεσσαλονίκη δεσμεύθηκε ότι η Ν.Δ θα τη βγάλει από τη λίστα αναμονής, όπως είπε και θα δώσει στη Βόρεια Ελλάδα τον ηγετικό οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτικό ρόλο που δικαιούται και μπορεί να έχει σ' ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

    "Η χώρα χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα με νέους και άφθαρτους ανθρώπους. Με νέες ιδέες και νέα δυναμική. Χρειάζεται μία επεκτακτική οικονομική πολιτική βασισμένη στο τρίπτυχο: "Ανάπτυξη - πραγματική σύγκλιση - κοινωνική συνοχή".

    Θέλουμε μία δυναμική και ασφαλή Ελλάδα κοινωνικής συνοχής, συμμετοχής και ανθρωπιάς. Αυτό είναι το όραμά μας. Ισχυρή Κοινωνία - Δυναμική Ελλάδα", κατέληξε.

    [11] ΔΥΟ ΙΣΟΠΑΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Β' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (19:29 UTC+2)

    Ισόπαλοι έληξαν οι δύο αγώνες της πρεμιέρας του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας στο ποδόσφαιρο. Η Προοδευτική 2-2 με τον ΠΑΣ Γιάννινα και η Καλαμαριά 1-1 με τη Χαλκηδόνα.

    Τα υπόλοιπα παιχνίδια γίνονται αύριο και το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

    17.00 Αγιος Νικόλαος-Αθηναϊκός

    17.00 Καλλιθέα-Πατραϊκός

    17.00 Καλαμάτα-Ολυμπιακός Βόλου

    17.00 Πανσερραϊκός-Απόλλων Αθήνας

    17.00 Πανηλειακός-Παναιγιάλειος

    [12] ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ Ο ΠΑΟΚ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (19:23 UTC+2)

    Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ. Δέκα μέρες εκτός γηπέδων θα μείναι ο Γιώτης Εγκωμίτης, και μια εβδομάδα ο Αμπονσά. Ετσι ο κ. Μπάγιεβιτς δεν υπολογίζει τους δύο παίκτες, όπως και τον Βασίλη Μπορμπόκη.

    Το αυριανό παιχνίδι με τον Ηρακλή είναι σημαντικό, αφού θεωρείται ως ένα από τα καθοριστικότερα ντέρμπι. "Δίνουμε προτεραιότητα στον αγώνα με τον Ηρακλή και αφήνουμε στο περιθώριο την Πρίμπραμ", τόνισε ο κ. Μπάγεβιτς.

    [13] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ Γ' ΕΘΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (19:08 UTC+2)

    Πρεμιέρα αύριο στην Γ' Εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου. Ωστόσο η πρώτη αγωνιστική θα διεξαχθεί σε δύο δόσεις. Αύριο και την Τετάρτη. Οι ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα είναι πολύ δυνατές και αρκετές από αυτές έχουν μακρά ιστορία. Ετσι κάθε πρόβλεψη είναι μάλλον απίθανη...

    Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

    Αύριο

    17.00 Κασσάνδρα-Λάρισα

    17.00 Εθνικός Πειραιά-Κέρκυρα

    17.00 Λεωνίδιο-Φωστήρας

    17.00 Ναύπακτος-Καβάλα

    17.00 Κιλκισιακός-Παναιτωλικός

    17.00 Τρίκαλα-Πανελευσινιακός

    Τετάρτη

    17.00 Μαρκό-Χανιά

    17.00 Ατρόμητος Αθήνας-Απόλλων Κρύας Βρύσης

    [14] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ Α' ΕΘΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (19:03 UTC+2)

    Η δεύτερη αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής ξεκινάει σήμερα στις 7μ.μ., ωστόσο η πλειοψηφία των αγώνων θα διεξαχθούν αύριο. Ξεχωρίζει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ηρακλή στο Καυτατζόγλειο καθώς και οι αναμετρήσεις του Ολυμπιακού με τον Πανιώνιο και του ΠΑΟ με τον ΟΦΗ.

    Το αυριανό πρόγραμμα της Α' εθνικής είναι:

    17.00 Ολυμπιακός-Πανιώνιος

    17.00 Εθνικός Αστέρας-Ακράτητος

    17.00 Αρης-Ιωνικός

    17.00 ΑΕΚ-Αιγάλεω

    17:00 ΠΑΟ-ΟΦΗ

    21.00 Ηρακλής-ΠΑΟΚ.

    [15] Η ΟΝΝΕΔ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (18:24 UTC+2)

    "Μία παρέα νέων σας προσκαλεί για μία βόλτα στην πόλη", είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που οργανώνει η νεοσυσταθείσα Γραμματεία Εθελοντισμού της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τρίτης Ηλικίας.

    Τα μέλη της Γραμματείας θα επισκεφθούν τη Δευτέρα τους ηλικιωμένους στο Γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα Ευόσμου και θα ξεναγηθούν στους χώρους του. Στη συνέχεια όλοι μαζί θα επισκεφθούν το ζωοολογικό κήπο της πόλης. Τελευταίος σταθμός της παρέας θα είναι ταβέρνα στην Πλατεία Αθωνος.

    [16] ΣΕΡΒΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΣΕ ΕΝΕΔΡΑ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (18:10 UTC+2)

    Σέρβος κάτοικος του Κοσσυφοπεδίου δολοφονήθηκε χθες βράδυ σε ενέδρα στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από τη διοίκηση του ΟΗΕ UNMIK.

    Ο 48χρονος Τράγιαν Στοϊκοβιτς, ταξίδευε με άλλα οκτώ άτομα προς την Κόσοβσκα Καμένιτσα, όταν δύο άνδρες σταμάτησαν το όχημά τους και άνοιξαν πυρ, δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNMIK Ντέαν Ολσεν.

    Ο Στοϊκοβιτς έπεσε νεκρός από τα πυρά, ενώ οι άλλοι κατάφεραν να διαφύγουν.

    Ο εκπρόσωπος της UNMIK τόνισε ότι δεν γνωρίζει τα κίνητρα της δολοφονίας.

    [17] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: ΤΟ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (18:02 UTC+2)

    Τη θέση ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας και τα κράτη μέλη του που δεσμεύονται από τα δικά τους ψηφίσματα για λύση του Κυπριακού "πρέπει να περάσουν από τις διαπιστώσεις στη δράση ώστε να πειθαναγκαστεί η τουρκική πλευρά να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και να επανέλθει με θέσεις εναρμονισμένες με το πλαίσιο της λύσης που καθορίζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ", εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας, έχει μεν επικρίνει την άρνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, να προσέλθει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού "αυτό όμως δεν είναι αρκετό".

    Εγκαινιάζοντας σήμερα στην Αγία Νάπα το πάρκο που φέρει το όνομα του αγνοουμένου "Χριστάκη Π. Χρίστου", είπε ότι υπό το βάρος των γεγονότων και των διεθνών εξελίξεων "έχουμε χρέος να εργαστούμε συλλογικά ως κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία, σε συνεργασία και με την Ελλάδα ώστε να μην αφήσουμε το Κυπριακό να ραφοποιηθεί κάτω από το βάρος των γεγονότων και των εξελίξεων στο μέτωπο κατά της τρομοκρατίας, σημειώνοντας ότι "η υποβάθμιση του Κυπριακού στην ατζέντα των διεθνών προβλημάτων είναι κάτι περισσότερο από υπαρκτός κίνδυνος".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [18] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΕΙΖΟΝΟΣ Ν. ΥΟΡΚΗΣ

    Νέα Υόρκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (17:59 UTC+2)

    Την ανησυχία του για τα σχόλια και τις αντιδράσεις που διατυπώνονται στον ελληνικό τύπο σχετικά με την πρόσφατη επίθεση που έπληξε τις ΗΠΑ εκφράζει σε ψήφισμά του το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    Στο ψήφισμα που ενεκρίθη ομόφωνα την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας τονίζει την ικανοποίησή του για τις επίσημα διατυπωμένες ελληνικές κυβερνητικές θέσεις και κυρίως για τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τη γενικότερη σύμπνοια και στήριξή της σε αυτό το θέμα από τη μεγάλη πλειοψηφία της αντιπολίτευσης.

    Ωστόσο το Δ.Σ. τονίζει ότι δεν μπορεί να αποσιωπήσει και να μην καταγγείλλει "κάποιους "μόνιμους θαμώνες στην πλειοψηφία τους των "τηλεοπτικών παραθύρων" που από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας βγήκαν να μιλήσουν για την "ιμπεριαλιστική Αμερική" και τα "γεράκια του Πενταγώνου" που θα έπνιγαν τον κόσμο στο αίμα και θα σκότωναν χιλιάδες αθώα θύματα".

    "Δεν δίστασαν κάποιοι από αυτούς, ακόμη και από τον πολιτικό χώρο, μέσα από υπόνοιες και ψέματα να ισχυριστούν ανυπόστατες καταστάσεις φέροντας τη γενέτειρά μας στον κυκεώνα και στο στόχαστρο διπλωματικών ανακοινώσεων τη στιγμή που πρώην άσπονδοι εχθροί συσπειρώνονται για να αντιμετωπίσουν από κοινού το νέο ύπουλο εχθρό της διεθνούς τρομοκρατίας. Επειδή λοιπόν η συμπεριφορά του αναίσχυντου και αβάσιμου υβρεολόγιου και της ασύστολης συκοφαντίας μερικών δεν μπορεί να υποσκάπτει και να υπονομεύει την αξιοπρέπεια της πατρίδας, την καταγγέλλουμε την καταδικάζουμε και την απορρρίπτουμε", αναφέρεται στο ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    Στο ψήφισμα καταγγέλλονται ακόμη θέσεις ορισμένων πολιτικών προσώπων και ανακοινώσεις τύπου πολιτικών κομμάτων, καθώς και μερίδα του "φίλαθλου" κόσμου που όπως επισημαίνεται "εμφανίστηκε να βεβηλώνει και να βλασφημεί τη μνήμη χιλιάδων αθώων θυμάτων κατά τη διάρκεια τήρησης ενός λεπτού σιγής στα πλαίσια επίσημου ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού αγώνα".

    "Τα δεκάδες χιλιάδες αθώα θύματα όλων των τρομοκρατικών ενεργειών ανά τον κόσμο απαιτούν δικαίωση, γιατί καμιά τρομοκρατική ενέργεια δεν είναι πράξη γενναίων και ούτε μπορεί να θεωρηθεί έτσι κάτω από κανένα πρίσμα και από καμία οπτική γωνία. Επειδή λοιπόν η ιταμή τακτική του απάνθρωπου συμψηφισμού και της απροκάλυπτης επιχείρησης και των κινήτρων τους δεν μπορεί να εξευτελίζει την ευαισθησία των Ελλήνων και να καταρρακώνει την εθνική μας αξιοπρέπεια, την καταγγέλλουμε, την καταδικάζουμε και την απορρίπτουμε", σημειώνεται.

    "Ο πόλεμος κατά της διεθνούς τρομοκρατίας δεν είναι πόλεμος συμφερόντων, αλλά διαχρονικός και επίπονος αγώνας υπεράσπισης αξιών και κυρίως σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των δικαιωμάτων μας.

    Επειδή λοιπόν στον κάθε Ελληνοαμερικανό αυτές οι αξίες, αυτές οι αρχές και αυτές οι πεποιθήσεις, αποτελούν βίωμα, είναι καθημερινή πρακτική, αλλά και στόχος συνάμα, στηρίζουμε επικροτούμε και ευχαριστούμε κάθε άτομο, κάθε φορέα και όλες τις κυβερνήσεις που στήριξαν, στηρίζουν και προωθούν αυτές τις αρχές και τα πιστεύω που με ιδιαίτερη ευαισθησία ενστερνίζονται το μέγεθος του πόνου μας, αλλά και της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας", τονίζει στο ψήφισμά του το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και ευχαριστεί την κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και όλων των κρατών που συμπαρατάχθηκαν με τις ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, την πλειοψηφία της πολιτικής, εκκλησιαστικής, πνευματικής, δημοσιογραφικής, επιστημονικής, καλλιτεχνικής και επιχειρηματικής κοινότητας της Ελλάδας.

    "Ευχαριστούμε και την πλειοψηφία του ελληνικού λαού και κάθε Ελληνα χωριστά που με το δάκρυ του και την προσφορά του, με το ενδιαφέρον και τη σύμπνοια του, έκανε τον κόσμο πιο ωραίο, την ψυχή πιο τρυφερή, το μουντό ουρανό πιο γαλανό και τον ελληνοαμερικανικό λαό πιο περήφανο", καταλήγει το ψήφισμα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης.

    [19] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΙΤΟΣ ΣΤΟΝ ΤΕΚΟΓΟΥΛ

    Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (16:37 UTC+2)

    Είναι συνταγματικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας η απονομή χάριτος για λόγους δημοσίου συμφέροντος και "τη σεβόμεθα", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη χθεσινή απελευθέρωση του Τουρκοκύπριου Ομέρ Τεκογούλ, ο οποίος είχε συλληφθεί την 1η Δεκεμβρίου 2000 για κατοχή και μεταφορά δυο κιλών ηρωίνης και είχε καταδικασθεί τον περασμένο Μάρτιο σε φυλάκιση δέκα χρόνων.

    Κληθείς, στη διάρκεια συνέντευξης στα γραφεία του ΔΗΣΥ, να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του πατέρα του κ. Τεκογούλ, με τις οποίες άφηνε να νοηθεί ότι υπήρξε προσυνεννόηση για την απελευθέρωση του Ομέρ Τεκογούλ με προεδρική χάρη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "η χειρονομία του Προέδρου (Κληρίδη) ήταν μια χειρονομία καλής θέλησης" και ότι "είναι καλά γνωστό πόσες αναταράξεις είχαμε ως αποτέλεσμα αυτής της υποθέσεως".

    Ερωτηθείς κατά πόσον είναι σωστό ένας άνθρωπος, ο οποίος συλλαμβάνεται για εμπόριο ναρκωτικών και καταδικάζεται σε φυλάκιση δέκα χρόνων "να αφήνεται στους έξι μήνες ελεύθερος", ο κ. Αναστασιάδης απάντησε πως "οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος υπερβαίνουν οπωσδήποτε, πολλές φορές, την αναγκαιότητα της αυστηράς τιμωρίας όπως ο ποινικός κώδικας προβλέπει".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [20] Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΝΤΛΕΡ

    Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (16:36 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε τις χθεσινές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στην Κύπρο Ντόναλντ Μπάντλερ σε τηλεοπτικό σταθμό, με τις οποίες εξέφρασε την εκτίμησή του για τη στάση της Κύπρου μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, διαβεβαιώνοντας ότι το Κυπριακό είναι ένα από τα περιφερειακά προβλήματα που βρίσκονται στις προτεραιότητες των ΗΠΑ και ότι θεωρούν σημαντική την επίλυσή του.

    Οπως είπε ο κ. Αναστασιάδης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του ΔΗΣΥ, οι δηλώσεις αυτές "αποκαθιστούν τα όσα συκοφαντικά έχουν λεχθεί εις βάρος της Κύπρου, ενώ ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι δεν περιθωριοποιείται το Κυπριακό, (αλλά) αντίθετα θεωρείται ως μία εκ των προτεραιοτήτων των Ηνωμένων Πολιτειών".

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [21] ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ο Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ

    Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (16:34 UTC+2)

    Στη Βρετανία μεταβαίνουν αύριο, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ανδρέας Χρίστου, προκειμένου να μιλήσουν τη Δευτέρα, 1η Οκτωβρίου, σε συνάντηση στο Μπράιτον με θέμα "Κύπρος και Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Η συνάντηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, οργανώνεται στα πλαίσια του Συνεδρίου του βρετανικού Εργατικού Κόμματος και σε αυτή θα παρευρεθούν υπουργοί της βρετανικής κυβέρνησης, βουλευτές, Ευρωβουλευτές και στελέχη του Εργατικού Κόμματος.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [22] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΥΣ ΣΕ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

    Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (16:33 UTC+2)

    Υπεγράφη στην Αγκυρα πρωτόκολλο συνεργασίας σε αθλητικά θέματα μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό Τύπο, το πρωτόκολλο υπέγραψαν εκ μέρους της Τουρκίας ο υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου, αρμόδιος για αθλητικά Φικρέτ Ινλού και εκ μέρους του ψευδοκράτους ο λεγόμενος υπουργός εργασίας και αθλητισμού Αχμέτ Κεσίφ.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)

    [23] ΑΡΣΗ ΒΑΡΩΝ: ΕΠΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (16:32 UTC+2)

    Επτά συνολικά μετάλλια (δύο χρυσά, ένα ασημένιο, τέσσερα χάλκινα) κατέκτησε η εθνική μας ομάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Διαχρονικών Αθλητών Αρσης Βαρών που ολοκληρώθηκε στην Κεφαλλονιά.

    Τα χρυσά κατέκτησαν ο Χριστόφορος Πίτσης (70-74 ετών, 56 κιλά), που κατέρριψε και τρία παγκόσμια ρεκόρ και ο Σάββας Καπάτος (55-59 ετών, +105 κιλά). Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η Μάγδα Ροϊλίδου (50-54 ετών 69 κιλά), ενώ τα χάλκινα κατέκτησαν οι Γιάννης Σιδηρόπουλος (45-49 ετών, 62 κιλά), Νίκος Γαλιατσάτος (45-49 ετών, 85 κιλά), Αννα Στρούμπου (35-39 ετών, 53 κιλά) και ο Λευτέρης Τζουγκαράκης (40-44 ετών, 105 κιλά).

    [24] Ο ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΕΚΟΓΟΥΛ

    Λευκωσία, 29 Σεπτεμβρίου 2001 (16:30 UTC+2)

    Στο σύνολό τους οι σημερινές τουρκοκυπριακές εφημερίδες αναφέρονται στην αποφυλάκιση με προεδρική χάρη χθες, του Τουρκοκύπριου Ομέρ Τέκογουλ, ο οποίος είχε συλληφθεί από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Πύλα για παράνομη κατοχή ναρκωτικών και είχε καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση.

    Σε δηλώσεις του στον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Τέκογουλ ευχαρίστησε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον Αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για απελευθέρωσή του, ενώ ο κ. Ντενκτάς δήλωσε πως "καλώς έπραξαν" οι Ελληνοκύπριοι και άφησαν τον Τέκογουλ ελεύθερο.

    (ΜΠΕ - ΚΥΠΕ)


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 29 September 2001 - 18:14:43 UTC