Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [02] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [04] ΜΕ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ
  • [05] Ο Μ. ΣΕΝΤΕΛΙΔΗΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ
  • [06] ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΝΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ
  • [07] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ
  • [08] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 143 ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
  • [09] Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ
  • [10] ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ
  • [11] ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004' ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ EΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • [12] Η 2η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ
  • [13] "ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ": ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ GRIMALDI
  • [14] ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ
  • [15] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [16] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΑΡΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ
  • [17] ΠΕΘΑΝΕ Η 33ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ
  • [18] Η ΠΟΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
  • [19] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΕ
  • [20] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΟ ΛΙΒΑΘΗΝΟ
  • [21] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
  • [22] ΣΒΒΕ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΧΙΛΗ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
  • [23] Η Ε.Ε. ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ
  • [24] ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

  • [01] ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2001 (12:59 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τάσος Γιαννίτσης

    Την προκήρυξη νέων απεργιακών κινητοποιήσεων προσανατολίζεται να προτείνει το Εργατουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, που θα γίνει την Παρασκευή, αν η κυβέρνηση δεν αποσύρει τις προτάσεις για το Ασφαλιστικό, όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος.

    Στις 5 σήμερα το απόγευμα θα γίνει σύσκεψη στο ΕΚΘ με τη συμμετοχή των διοικήσεων των σωματείων της δύναμης του και αντιπροσωπειών από τα Εργατουπαλληλικά Κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, με σκοπό την ενημέρωση για το Ασφαλιστικό και την προετοιμασία της 24ωρης απεργίας της Πέμπτης. Στη σύσκεψη θα επιδιωχθεί η δέσμευση όλων των αντιπροσωπειών ότι τα Εργατουπαλληλικά Κέντρα θα εισηγηθούν νέες απεργίες, στη συνεδρίαση της ΓΣΕΕ, αν δεν αποσύρει τις προτάσεις της η κυβέρνηση.

    Αύριο στις 11.30΄το πρωί η διοίκηση του ΕΚΘ θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην οποία θα παρουσιάσει τις θέσεις της για το Ασφαλιστικό και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

    Η απεργιακή συγκέντρωση της Πέμπτης θα γίνει στις 10 το πρωί έξω από το κτίριο του ΕΚΘ.

    Ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος απευθύνει έκκληση στην ηγεσία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), που πρόσκειται στο ΚΚΕ, να αναθεωρήσει την απόφαση της για ξεχωριστή συγκέντρωση την Πρωτομαγιά. Ηδη το ΕΚΘ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10 το πρωί της Τρίτης στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην κεντρική πύλη του λιμανιού. Ενόψει του κοινού αγώνα των εργαζομένων για το Ασφαλιστικό ο Ν. Γιαννόπουλος προτείνει να είναι κοινή η συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς.

    [02] ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΟΕ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2001 (13:00 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Επαναλαμβάνεται αύριο στις Βρυξέλλες ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των μονίμων αντιπροσώπων Ελλάδας-Τουρκίας για τα Στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

    Την εποπτεία θα έχει ο Γενικός Γραμματέας του Νάτο, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ενώ τις δύο χώρες θα εκπροσωπήσουν οι κύριοι Κασκαρέλης και Ιμέν.

    Σημειώνεται ότι στην τελευταία συνάντηση που είχαν στην Αγκυρα οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας είχαν επαναβεβαιώσει την κοινή βούληση για κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

    Εξάλλου στις προηγούμενες συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών είχε ήδη συμφωνηθεί το θέμα της αμοιβαίας ενημέρωσης για τις στρατιωτικές ασκήσεις σε ότι αφορά το χρόνο, τον τόπο και την έκτασή τους, που θα διεξαχθούν τον επόμενο χρόνο με στόχο να μη δημιουργούνται προβλήματα.

    Παράλληλα έχει διαμορφωθεί ήδη ένα πλαίσιο πάνω στο οποίο θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις στα υπόλοιπα θέματα που εκκρεμούν, όπως είναι οι πτήσεις άοπλων στρατιωτικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, κατά τη διάρκεια των ασκήσεων, καθώς και η συνεργασία των δύο επιχειρηματικών κέντρων των δύο χωρών για το συντονισμό τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Πάντως ο κατάλογος των στρατιωτικών ΜΟΕ δεν είναι κλειστός και οι δύο πλευρές είχαν αναλάβει να φέρουν και νέες ιδέες προς διαπραγμάτευση. Η όλη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, μετά και από τις εντολές του κ. Ρόμπερτσον, κρατείται εμπιστευτική μέχρι την κατάληξή τους.

    [03] ΝΕΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Ποντγκόριτσα, 23 Απριλίου 2001 (14:20 UTC+2)

    της Α.Τρτιτσα

    Το 42,05% συγκεντρώνει ο συνασπισμός του Μίλο Τζουκάνοβιτς "Η νίκη είναι του Μαυροβουνίου", σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα που έδωσε το μεσημέρι η κεντρική εκλογική επιτροπή του Μαυροβουνίου, μετά την καταμέτρηση του 98,84% των ψήφων.

    Δεύτερος έρχεται ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης "Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία" με ποσοστό 40,67%, ενώ την είσοδό της στη Βουλή εξασφάλισε και η Φιλελεύθερη Ενωση, η οποία συγκεντρώνει το 7,65%.

    Εκτός Κοινοβουλίου παραμένουν το νεοϊδρυθέν Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού της Γιουγκοσλαβίας, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς, το οποίο συγκεντρώνει το 2,91% των ψήφων, ενώ μεγάλη χαμένοι των εκλογών είναι η Γιουγκοσλαβική Αριστερά του Μαυροβουνίου, την οποία ψήφισαν μόνο 187 ψηφοφόροι.

    Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, στα επιτελεία των κομμάτων γίνονται οι πρώτες συζητήσεις για τη δημιουργία συνασπισμών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνασπισμός του Τζουκάνοβιτς εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Φιλελεύθερη Ενωση.

    Στις εκλογές ψήφισε το 80,84% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων.

    [04] ΜΕ ΑΝΤΙΟΛΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΤΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΑ

    Γιάννενα, 23 Απριλίου 2001 (10:33 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πλοίο

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στην περιοχή της Κατάρας, λόγω του χιονιού που έχει πέσει τις τελευταίες ώρες στην περιοχή. Η τροχαία συνιστά στους οδηγούς που θα κατευθυνθούν στην Κατάρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα ανοίγουν τον δρόμο.

    [05] Ο Μ. ΣΕΝΤΕΛΙΔΗΣ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΑΞ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2001 (21:05 UTC+2)

    Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψε από την Ολλανδία ο Υπεύθυνος Τμημάτων Υποδομής της Π.Α.Ε. Ηρακλής, Μάκης Σεντελίδης. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στο Αμστερνταμ, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ολλανδίας, είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα τμήματα υποδομής μεγάλων ομάδων της Ολλανδίας.

    Ιδιαίτερα, στις εγκαταστάσεις υποδομής του Αγιαξ, δόθηκε η ευκαιρία στον κ. Σεντελίδη να επισκεφθεί όλους τους λειτουργικούς χώρους της Ακαδημίας καθώς επίσης και να έχει μία πλήρη ενημέρωση από τον διευθυντή του τμήματος, Κες Ζβάμπορν, για την οργάνωση και λειτουργία των τμημάτων.

    Επίσης, κατά την επίσκεψή του στο Εμεν (η τοπική ομάδα της πόλης αγωνίζεται στην Β' Εθνική κατηγορία της Ολλανδίας), είχε την δυνατότητα να επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις των τμημάτων υποδομής, αλλά και να παρακολουθήσει ένα πλήρες αγωνιστικό πρόγραμμα όλων των ηλικιών.

    Πρέπει τέλος να αναφερθεί η συνάντηση με τον Νίκο Μαχλά, ο οποίος ξενάγησε τον κ. Σεντελίδη σε όλους τους εσωτερικούς χώρους του "Αρένα", και η ευκαιρία που του δόθηκε να παρακολουθήσει προπόνηση της πρώτης ομάδας του Αγιαξ.

    [06] ΣΤΟ ΑΠΡΟΧΩΡΗΤΟ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΝΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Η νέα ήττα του Αρη από την Παναχαϊκή οδήγησε σε απροχώρητο σημείο τις σχέσεις των παικτών με τον προπονητή, Μπάμπη Τεννέ. Η δυσφορία μεταξύ των δύο πλευρών γίνεται καθημερινά μεγαλύτερ, ενώ σύμφωνα με τα δεδομένα μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα ο πρόεδρος του "κίτρινου" συλλόγου, Δημήτρης Κοντομηνάς θα κληθεί να πάρει μια απόφαση. Η λύση συνεργασία του κ. Τεννέ με τον Αρη για όλους είναι -πλέον- ζήτημα χρόνου. Μέχρι τότε, όμως, όλοι λειτουργούν βάση των δεδομένων του τεχνικού τους...

    Με μια απογευματινή προπόνηση συνεχίστηκε η προετοιμασία του Αρη. Οι ποδοσφαιριστές του προπονήθηκαν υπό τις οδηγίες του κ. Παντζιαρά, καθώς ο κ. Τεννές παρέμεινε για προσωπικούς λόγους στην Αθήνα. Στην προπόνηση πήραν μέρος όσοι ποδοσφαιριστές δεν συμμετείχαν στο παιχνίδι της Πάτρας.

    Για προσωπικούς λόγους ο Ταλάλ Ελ Καρκουρί ζήτησε και πήρε άδεια προκειμένου να μεταβεί στο Μαρόκο. Ο αμυντικός του Άρη θα αναχωρήσει για την πατρίδα του αύριο και θα επιστρέψει την προσεχή Δευτέρα.

    Απόντες από τον αγώνα με την Καλαμάτα θα είναι οι τιμωρημένοι με ποινή μίας αγωνιστικής Καρκουρί, Κολτσίδας, Μπάρκογλου. Θα απουσιάσει επίσης και ο Ίβιτς, ο οποίος συμπλήρωσε έξι κίτρινες κάρτες κι έτσι θα απουσιάσει και από τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα.

    [07] ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

    Τίρανα, 23 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Το Εθνικό Συμβούλιο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας αποφάσισε να κατέβει μόνο του στις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 24 Ιουνίου του τρέχοντος έτους.

    Η "Σέκουλι" αναφέρεται στη δήλωση του κόμματος στην οποία κατηγορείται ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα ότι "προσπαθεί να περιορίσει το ρόλο του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος στην πολιτική ζωή της χώρας, καθώς επίσης και την επιρροή του στα ευρωπαϊκά Χριστιανοδημοκρατικά Κόμματα".

    [08] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ 143 ΑΛΒΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ

    Βελιγράδι, 23 Απριλίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σερβίας απέσυρε τις κατηγορίες για τρομοκρατία κατά 143 Αλβανών, που είχαν δικαστεί με το καθεστώς του πρώην προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και ζήτησε την άμεση απελευθέρωση τους, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τanjug.

    Η ομάδα των Αλβανών, οι οποίοι είχαν συλληφθεί από τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας στην πόλη Τζακόβιτσα στο Κοσσυφοπέδιο το 1999 θα αποφυλακιστεί αύριο.

    Οι 143 Αλβανοί κατηγορήθηκαν για συμμετοχή στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσυφοπεδίου, ο οποίος διέπραξε επιθέσεις κατά του γιουγκοσλαβικού στρατού προκαλώντας τον θάνατο πολλών ατόμων.

    Ο.Κ.

    [09] Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Τίρανα, 23 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Η ιδέα του προέδρου του Εκτελεστικού Γραφείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Αρμπέν Ιμάμι για ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Συνέλευσης του κόμματος.

    Η εφημερίδα "Σέκουλι" γράφει ότι "μετά από τις παρεμβάσεις των Νεριτάν Τσέκα και Πρετς Ζογκάι, η συνέλευση της Δημοκρατικής Συμμαχίας απέρριψε τις δηλώσεις του Αρμπέν Ιμάμι για ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο".

    Ωστόσο η εφημερίδα "Κόχα Γιον" αναφέρει ότι "η ιδέα του Αρμπέν Ιμάμι για ενοποίηση της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο έγινε τελικά μέρος της εκλογικής πλατφόρμας της Δημοκρατικής Συμμαχίας".

    [10] ΣΗΜΕΡΑ Η ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΚ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

    Τίρανα, 23 Απριλίου 2001 (20:41 UTC+2)

    Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας ανοίγει σήμερα για τελευταία φορά τις πόρτες του για συζήτηση με τους συμμάχους του για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η προεκλογική συνεργασία, κυρίως με το ΚΕΑΔ, τη Δημοκρατική Συμμαχία και με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

    Αυτό επισημαίνει η εφημερίδα "Κόχα Γιον" επικαλούμενη έγκυρες πληροφορίες από το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Τα τρία αυτά κόμματα, σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, ζητούν από το Σοσιαλιστικό Κόμμα να γίνουν σημαντικές τροπολογίες στον εκλογικό νόμο, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, όμως απορρίπτει ένα τέτοιο αίτημα.

    Η κυβερνητική εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" αναφέρει ότι "είναι αντισυνταγματικό το αίτημα για σημαντικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο" και ότι "τώρα είναι πια αργά για τέτοιες αλλαγές".

    [11] ΤΟ "ΑΘΗΝΑ 2004' ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ EΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    Την πρώτη επίσκεψη στην έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής ΑΘΗΝΑ 2004 πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοτηλεοπτικών Δικτύων (European Broadcasting Union) και ενημερώθηκε για το Αγωνιστικό πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και την προετοιμασία της διοργάνωσης.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Σπύρος Καπράλος, ο Γενικός Διευθυντής Αθλημάτων Μάκης Ασημακόπουλος και Διευθυντικά Στελέχη της Εταιρείας παρουσίασαν στους εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοπτικών Δικτύων το πλήρες πρόγραμμα των Αγώνων και των χώρων διεξαγωγής του Ολυμπιακού Προγράμματος.

    Την EBU εκπροσώπησαν ο Fernando Pardo, επικεφαλής επιχειρησιακών αθλητικών προγραμμάτων της Ένωσης, καθώς και οι Odd Kaladefoss και Eberhardt Figgemeier, οι οποίοι εξέφρασαν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη διεξοδική ενημέρωση, καθώς και τη συστηματική πρόοδο του προγράμματος προετοιμασίας της Αθήνας. Σύντομα, κορυφαία στελέχη της EBU θα επισκεφθούν πάλι την Ελληνική πρωτεύουσα για νέα ενημέρωση.

    Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Σπύρος Καπράλος χαρακτήρισε σημαντική τη συνάντηση και τόνισε: "Η αντιπροσωπεία της ΕΒU έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για την προετοιμασία μας και έμεινε ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πρόοδό μας. Άλλωστε, τα Ευρωπαϊκά δίκτυα έχουν παράδοση στην προβολή των Ολυμπιακών Αγώνων με τις απ' ευθείας μεταδόσεις τους. Οι επαφές με την ηγεσία όλων των Ευρωπαϊκών Ραδιοτηλεοπτικών Δικτύων θα έχουν και συνέχεια".

    [12] Η 2η ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΒΕΛΓΙΟΥ

    Βρυξέλλες, 23 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Άνω των 70 νέων αποδήμων από όλες τις κοινότητες του Βελγίου έλαβαν μέρος στη 2η Συνδιάσκεψη Νέων Αποδήμων με θέμα "Οι νέοι εκφράζονται", που πραγματοποιήθηκε στις 22 Απριλίου στις Βρυξέλλες.

    Οι θεματικές ενότητες αφορούσαν στα θέματα παιδείας και ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, αθλητισμός και συμμετοχή των νέων στο πρόγραμμα εθελοντισμού για την Ολυμπιάδα του 2004, προγράμματα της ΓΓΑΕ για νέους, ΜΜΕ και διαδίκτυο, απασχόληση, επαγγελματικός προσανατολισμός, ρατσισμός και ξενοφοβία.

    Τις εργασίες τίμησαν με την παρουσία τους ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης, ο Προεδρικός Επίτροπος της Κύπρου για θέματα αποδήμων Μανώλης Χριστοφίδης, καθώς και οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου στο Βέλγιο, ο Μητροπολίτης Βελγίου κ. Παντελεήμονας, ο αντιδήμαρχος του Σεν Ζυλ, η υπεύθυνη για θέματα Αποδήμων στον οργανισμό Αθήνα 2004, Δήμητρα Ίγκαν κ.ά.

    Στο χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης μετέφερε στους νέους το αισιόδοξο μήνυμα για την αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας διεθνώς και την ικανότητα να σταθεί κοντά στους νέους απόδημους ανταποκρινόμενη στα αιτήματά τους και στις προκλήσεις των καιρών. Αναφέρθηκε δε στην ανάπτυξη και ενίσχυση της αμφίδρομης επικοινωνίας μέσα από τα θεσμοθετημένα δίκτυα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι οι περισσότεροι νέοι απόδημοι βρίσκονται εκτός των οργανωμένων δομών της ομογένειας. "Μας ενδιαφέρει η επικοινωνιακή αλληλοτροφοδότηση ώστε να κατανοήσουμε τι θέλουν οι νέοι απόδημοι. Μέσω της ζεστής εποικοδομητικής επικοινωνίας σας καλούμε να είστε εσείς οι πρωταγωνιστές", τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Νιώτης και κάλεσε τους νέους να συμμετέχουν ενεργά στα προγράμματα της ΓΓΑΕ και στο κίνημα εθελοντισμού, που θα συμβάλει στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Από την πλευρά του ο Προεδρικός Επίτροπος της Κύπρου για θέματα αποδήμων, Μανώλης Χριστοφίδης, στάθηκε στην ποιότητα που διακρίνει τους νέους απόδημους που καλούνται να συνεχίσουν την πορεία του απανταχού Ελληνισμού στο πλαίσιο του νέου παγκοσμιοποιημένου περιβάλλοντος. Τόνισε δε το ρόλο που διαδραματίζουν οι απόδημοι στην προώθηση του Κυπριακού διεθνώς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για αυτό το έργο.

    Στη σημασία των νέων προγραμμάτων της ΓΓΑΕ για νέους καθώς και στην ενεργό συμμετοχή και προσφορά των αποδήμων νέων στη διοργάνωση της Ολυμπιάδας του 2004 εστίασε την προσοχή του ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δημήτρης Δόλλης. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα φιλοξενίας 1300 νέων αποδήμων 18 έως 25 ετών στο World Camp 2001 στη Σκοτίνα της Πιερίας που στοχεύει στη σύσφιξη των δεσμών τους με το μητροπολιτικό κέντρο και την αλληλογνωριμία παιδιών από όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Για την Ολυμπιάδα τόνισε ότι μπορούμε να βάλουμε τη δική μας σφραγίδα προσδίνοντας την ποιότητα που αρμόζει στο θεσμό που δημιούργησε και έδωσε σε όλο τον κόσμο η Ελλάδα. "Θα πετύχουμε όταν όλοι μαζί, τα 17 εκατομμύρια ανά τον κόσμο συνειδητοποιήσουμε ότι είναι η ευκαιρία να προβάλουμε τη χώρα μας διεθνώς αρκεί να το πιστέψουμε.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελγίου Παντελεήμονας μίλησε για την άνοιξη που φέρνουν στην παροικία οι νέοι Έλληνες, που σήμερα καταλαμβάνουν υψηλά αξιώματα στη χώρα υποδοχή των πατεράδων τους, τονίζοντας ότι τον Έλληνα δεν τον διακρίνει ούτε το διαβατήριο ούτε και η αναγραφή του θρησκεύματος, σημειώνοντας ότι το σημαντικότερο είναι η ταυτότητα της καρδιάς και η σύμπνοια που πρέπει να μας διακρίνει για το συμφέρον της Ελλάδας.

    Για την ιστορία της ελληνικής παρουσίας των Ελλήνων στο Βέλγιο και το ρόλο που καλείται να αναλάβει η νεά γενιά, μίλησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΚΒ κ. Κοτζαμπασάκης. Ακολούθησε ενημέρωση με προβολή διαφανειών από την υπεύθυνη για θέματα Αποδήμων στον οργανισμό Αθήνα 2004 Δήμητρα Ίγκαν, ενώ ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής Νεολαίας ΣΑΕ Ευρώπης Δημήτρης Πεχλιβανίδης ενημέρωσε τους παριστάμενους για το World Camp 2001.

    Στη συνέχεια οι νέοι σύνεδροι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες εργασίας, τα πορίσματα των οποίων παρουσιάστηκαν στην απογευματινή συνεδρία. Οι νέοι του Βελγίου εστίασαν στα κύρια προβλήματα, που τους απασχολούν και κατέθεσαν τις προτάσεις τους αποδεικνύοντας ότι και όραμα και όρεξη για δουλειά έχουν. Βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι νέοι έχουν αποξενωθεί από τις κοινότητες λόγω της αδιαφορίας των οργανώσεων να δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη δημιουργική ενασχόλησή τους στους χώρους των κοινοτήτων. Δηλώνουν παράλληλα την ανάγκη να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να καταστεί μεταξύ των νέων και τις προηγούμενες γενιές εμπιστοσύνη που θα οδηγήσεει στην αλληλοβοήθεια και τη συνεργασία.

    Ιδιαίτερα επικριτικοί είναι για την ποιότητα του δορυφορικού προγράμματος της ΝΕΤ και ζητούν την παραγωγή ειδικών εκπομπών που θα προβάλουν τις θέσεις των αποδήμων. Επίσης ζήτησαν βοήθεια για τη δημιουργία ραδιοφωνικών σταθμών και Cyber Cafe στις κοινότητες. Παράλληλα έθεσαν σειρά προβλημάτων που σχετίζονται με την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Βέλγιο, η οποία θα πρέπει να αναβαθμιστεί καθώς υπάρχει και το πρόβλημα των μικτών γάμων, που φτάνουν περίπου στο 80%.

    [13] "ΜΙΝΩΪΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ": ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ GRIMALDI

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Σε συμφωνία συνεργασίας προχώρησαν οι "Μινωϊκές Γραμμές" με τον ιταλικό ναυτιλιακό όμιλο Grimaldi, για την από κοινού εκμετάλλευση νέων δρομολογιακών γραμμών. Σε πρώτη φάση οι νέες γραμμές θα συνδέουν τη Δυτική Ιταλία με την Τυνησία και ακολούθως τα γαλλικά λιμάνια της Μεσογείου.

    Το νέο αυτό βήμα των "Μινωϊκών Γραμμών" ανοίγει νέες προοπτικές στα σχέδια της εταιρίας να επεκτείνει τη δραστηριότητα στον ευρωπαϊκό χώρο, πέραν των γραμμών της Αδριατικής, που δραστηριοποιείται η εταιρία με πολύ μεγάλη επιτυχία την τελευταία 20ετία. Σημαντικοί παράγοντες που διασφαλίζουν την επιτυχία του εγχειρήματος αυτού - όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας - είναι η πολύ μεγάλη εμπειρία που διαθέτουν τόσο οι "Μινωϊκές Γραμμές", όσο και ο όμιλος εταιριών Grimaldi, αλλά και τα σημαντικά εμπορικά δίκτυα των δύο εταιρειών.

    Στις νέες γραμμές, που θα ξεκινήσουν τον επόμενο χρόνο, θα δρομολογηθούν σταδιακά δύο από τα νέα πλοία που κατασκευάζουν οι "Μινωϊκές Γραμμές" και τα οποία θα είναι από τα μεγαλύτερα και ταχύτερα πλοία του κόσμου στο είδος τους.

    [14] ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΣτΕ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΑΠΟ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΠΕΙΝΑΣ

    Στρασβούργο, 23 Απριλίου 2001 (20:22 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό των απεργιών πείνας στις τουρκικές φυλακές, υποστηρίζοντας ότι οι νέοι κρατούμενοι που επιλέγουν τον αυτοεξαναγκασμό σε θάνατο θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο λόγος αυτός δεν αξίζει για να πεθάνουν.

    Από την αρχή της εβδομάδας οι θάνατοι από απεργίες πείνας ανήλθαν στους 17. Τις ξεκίνησαν οι έγκλειστοι για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή από τις τουρκικές αρχές του νέου τύπου των "λευκών κελιών".

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, λόρδος Ράσελ Τζόνστον, άσκησε κριτική τόσο στις τουρκικές αρχές όσο και στους έγκλειστους, λέγοντας ότι ασκούν "σκληρή αυτοπειθαρχία" και πρόσθεσε ότι αυτό πρέπει να σταματήσει. "Οι νέοι άνθρωποι που επιλέγουν τον αργό θάνατο με αυτοεξαναγκασμό και όσοι σκέφτονται να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, θα πρέπει να δώσουν στον εαυτό τους μία ευκαιρία για να καταλάβουν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στα προβλήματά τους και ότι αυτός ο λόγος σίγουρα δεν αξίζει για να πεθάνουν".

    Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΣτΕ επεσήμανε ότι η διαμαρτυρία τους είναι δικαιολογημένη.

    [15] ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς το επενδυτικό κοινό εμφανίστηκε διστακτικό και επιφυλακτικό απέναντι στις μετοχές του κλάδου πληροφορικής και υψηλής τεχνολογίας. Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές της "γηραιάς ηπείρου" επηρεάστηκαν και από την πτωτική πορεία που καταγράφει ο αμερικανικός Nasdaq, στον οποίο "περιλαμβάνονται" μετοχές υψηλής τεχνολογίας.

    Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE υποχώρησε οριακά κατά 0,14% και διαμορφώθηκε στις 5871.3 μονάδες, με τις μετοχές των ARM Holdings και Energis να "ηγούνται" της πτώσης, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC υποχώρησε κατά 0,96% και διαμορφώθηκε στις 5396.85 μονάδες με τη μετοχή της Cap Gemini Ernst & Young να βρίσκεται στην "κορυφή" των απωλειών.

    Στη Φρανκφούρτη ο Χ-DAX υποχώρησε κατά 1,17% και διαμορφώθηκε στις 6056.18 μονάδες. Οι μετοχές που κατέγραψαν τις μεγαλύτερες απώλειες ήταν αυτές των Inflineon Technologies και Epcos, εταιριών του "τομέα" υψηλής τεχνολογίας.

    Απώλειες άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων (-2,71%) η Λισαβόνα, η Μαδρίτη (-2,58%), ενώ Μιλάνο και Ελσίνκι σημείωσαν απώλειες της τάξης του 1,54%. Η Ζυρίχη υποχώρησε κατά 0,95%, η Βιέννη κατά 0,19%, η Στοκχόλμη κατά 1,95% και η Πράγα κατά 1,73%.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ κατέγραψε απώλειες της τάξης του 1,22%, ενώ στις Βρυξέλλες ο BEL υποχώρησε κατά 1,41%. Η Βουδαπέστη κινήθηκε και αυτή πτωτικά, καταγράφοντας απώλειες 1,42%, ενώ κατά 0,38% υποχώρησε η Κοπεγχάγη. Αποδυναμωμένη κατά 1,65% εμφανίστηκε η Μόσχα.

    [16] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΑΡΕΙ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ

    Βουκουρέστι, 23 Απριλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι ναυτιλιακές εταιρίες της Ρουμανίας ενδέχεται να πάψουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όσον αφορά στη διέλευση πλοίων στο τμήμα του Δούναβη στην περιοχή Νόβι Σαντ της Γιουγκοσλαβίας, δήλωσε ο Ρουμάνος υπουργός Μεταφορών Μίρον Μιτρέα, που συναντήθηκε με Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο Μιτρέα είπε ότι σε ένα μήνα οι γιουγκοσλαβικές αρχές θα υιοθετήσουν σχέδιο για άρση φόρων για τα ρουμανικά πλοία.

    Ο Ρουμάνος υπουργός είπε στο Γιουγκοσλάβο ομόλογο του Ζόραν Σαμι ότι οι φόροι για τα ρουμανικά καράβια είναι πολύ υψηλοί.

    Η κυκλοφορία στο Δούναβη θα αποκατασταθεί τον Οκτώβριο όταν θα καθαριστούν τμήματα του ποταμού από συντρίμμια γεφυρών από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία το 1999.

    Οι υπουργοί μεταφορών συζήτησαν ακόμη το χρέος της Γιουγκοσλαβίας προς τη ρουμανική εταιρία σιδηροδρόμων που φθάνει τα 32 εκατομμύρια δολάρια.

    [17] ΠΕΘΑΝΕ Η 33ΧΡΟΝΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΑΧΕΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2001 (20:17 UTC+2)

    Πέθανε ύστερα από μία εβδομάδα στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης, η 33χρονη Ειρήνη Καντζίδου, που είχε μεταφερθεί εσπευσμένα από τον Εβρο στη Θεσσαλονίκη επειδή στο νοσοκομείο της ακριτικής πόλης δεν εφημέρευε κανένας από τους 63 γιατρούς.

    Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την παραμονή του Πάσχα, όταν η γυναίκα αισθάνθηκε αδιαθεσία και διεκομίστηκε στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου ο σύζυγος και οι συγγενείς της διαπίστωσαν ότι κανείς από τους 63 γιατρούς που είχαν υπηρεσία δεν βρίσκονταν στις θέσεις τους.

    Τελικά, την υπόθεση χειρίστηκε στρατιωτικός γιατρός, που συμπτωματικά βρισκόταν στο νοσοκομείο, και η 33χρονη μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα, η άτυχη γυναίκα, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, έχασε τη μάχη με τη ζωή.

    Να σημειωθεί ότι η δημοσιοποίηση της υπόθεσης προκάλεσε την άμεση επέμβαση του υπουργού υγείας, Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος ζήτησε αμέσως την παραίτηση του προέδρου του Περιφερειακού νοσοκομείου, Βασίλη Παρασχίδη, και τη διενέρεγεια ένορκης διοικητικής εξέτασης σε βάρος των γιατρών και των μελών της διοίκησης.

    Στο μεταξύ, η εισαγγελέας πρωτοδικών Αλεξανδρούπολης, Η. Ρωμαίου, με αφορμή τα όσα διαδραματίστηκαν την παραμονή του Πάσχα στο νοσοκομείο της πόλης, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ανέθεσε το χειρισμό της υπόθεσης σε πταισματοδίκη. Η εισαγγελέας ζητά να ληφθούν καταθέσεις από μέλη της διοίκησης, γιατρούς, νοσοκομειακούς υπαλλήλους και ασθενείς, προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετούνται και ποινικά αδικήματα.

    Γ.Χ.

    [18] Η ΠΟΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Με βασική επιδίωξη την απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό και την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου από μηδενική βάση, για την ανάπτυξη και όχι την υποβάθμιση των ταμείων και των δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν για την Πέμπτη 26 Απριλίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, όπως αποφάσισε ομόφωνα η Συντονιστική Επιτροπή των συνδικαλιστικών Ενώσεων όλων των εργαζομένων στο χώρο του τύπου.

    Την Πέμπτη θα σιγήσουν σε όλη τη χώρα όλα τα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά μέσα από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής. Δεν θα μεταδοθούν δελτία ειδήσεων, ούτε καμία δημοσιογραφική ενημερωτική εκπομπή. Από κανένα ηλεκτρονικό μέσο δεν θα μεταδίδονται ειδήσεις από το χρηματιστήριο, ρεπορτάζ και ανταποκρίσεις από το εσωτερικό και το εξωτερικό.

    Την Παρασκευή 27 Απριλίου δεν θα κυκλοφορήσει καμία καθημερινή εφημερίδα. Ειδικά για τους εργαζόμενους στα πρακτορεία των εφημερίδων και τους εφημεριδοπώλες, η απεργία θα πραγματοποιηθεί από τις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Παρασκευής.

    Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους στις εφημερίδες, τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά, πρακτορεία ειδήσεων, υπουργείου Τύπου και ΜΜΕ, ηλεκτρονικές εφημερίδες, portals, και γραφεία τύπου υπουργείων, οργανισμών και επιχειρήσεων, να πάρουν μέρος μαζικά και μαχητικά στην απεργία. Επίσης τους καλεί να συμμετάσχουν με το ίδιο αγωνιστικό φρόνημα στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που οργανώνουν την Πέμπτη τα συνδικάτα στην Αθήνα και σ' ολόκληρη τη χώρα.

    Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλες τις συνδικαλιστικές Ενώσεις των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ να οργανώσουν με τον πιο σωστό και αποτελεσματικό τρόπο και να περιφρουρήσουν με κάθε μέσο, την επιτυχία της απεργίας.

    "Ούτε ένας δημοσιογράφος, διοικητικός υπάλληλος, τεχνικός, κάμεραμαν, φωτορεπόρτερ, λιθογράφος και εφημεριδοπώλης στη δουλειά", επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ.

    Αναφέρει ακόμη ότι για τυχόν έκτακτα και άμεσου γενικού ενδιαφέροντος γεγονότα καμία είδηση δεν θα μεταδοθεί χωρίς προηγούμενη άδεια των Ενώσεων και της ΠΟΕΣΥ και ότι από την απεργία και για την κάλυψη μόνο της γιγάντιας απεργιακής κινητοποίησης εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι του εργατικού ρεπορτάζ και οι αναγκαίοι κάμεραμαν και τεχνικοί των συνεργείων.

    Η ΠΟΕΣΥ μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή θα παρακολουθήσουν και θα εποπτεύσουν την απεργιακή πανδημοσιογραφική κινητοποίηση. Τις επόμενες μέρες θα συνέλθουν και πάλι για να αξιολογήσουν την επιτυχία της απεργίας και να αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις, με στόχο την αναβάθμιση του ασφαλιστικού συστήματός μας και όχι την υποβάθμιση, για όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, με περιφρούρηση και δίκαιη ρύθμιση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

    [19] Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΕΝΤΑΞΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ ΣΕ ΕΕ

    Βουκουρέστι, 23 Απριλίου 2001 (20:13 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Η Βρετανία στηρίζει τη Ρουμανία στην προσπάθεια της να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση δήλωσε ο Στίβεν Γουόλ, σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ για θέματα ένταξης.

    Ο Γουόλ από το Βουκουρέστι όπου βρίσκεται είπε στους εκπροσώπους του Ρουμανικού υπουργείου Ενταξης στην ΕΕ ότι η χώρα θα καταφέρει να εισέλθει στους κόλπους του οργανισμού αλλά ο δρόμος είναι πολύ δύσκολος.

    Η Χίντεγκαρντ Πούβακ, υπουργός για την ένταξη της Ρουμανίας σε ΕΕ συναντήθηκε με τον Γουόλ και δήλωσε ότι συζήτησαν τον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή αγορά, περιβαλλοντικά θέματα και την ελεύθερη διακίνηση των Ρουμάνων σε χώρες που υπέγραψαν τη συνθήκη του Σένγκεν.

    [20] ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΟ ΣΤΟ ΛΙΒΑΘΗΝΟ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Η εξεύρεση προπονητή στον ΠΑΟ είναι κύριο μέλημα της διοίκησης. Η τελευταία πάντως φέρεται να έχει κάνει ανοικτή πρόταση στον προπονητή του Εθνικού Αστέρα, Σπύρο Λιβαθηνό.

    "Με τιμά το ενδιαφέρον του ΠΑΟ. Ακόμη δεν υπήρξε επίσημη πρόταση, αλλά αν υπάρξει πολύ ευχαρίστως να την θέσω επί τάπητος", αναφέρει ο Αθηναίος προπονητής και συνεχίζει, τεκμηριώνοντας την απόφασή του. "Θέλω να κάνω ένα μεγάλο βήμα. Και αυτή η μεγάλη ομάδα θα με βοηθήσει να το κάνω. Αυτό πάντως που σκέφτομαι είναι η ομάδα μου και τα εναπομείναντα παιχνίδια".

    [21] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΙΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ

    Αθήνα, 23 Απριλίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Τέσσερις κοινοπραξίες περιλαμβάνει η short list για το Ολυμπιακό Χωριό, προϋπολογισμού 98 δισ.

    Πρόκειται για τις Ελληνική Τεχνοδομική - ΑΛΤΕ - ΓΕΚΑΤ, ΑΒΑΞ - ΓΕΚ - Βιοτέρ, ΑΤΤΙΚΑΤ - Σιγάλας - Προοδευτική και Μηχανική - Τεχνική Ολυμπιακή - Θεμελιοδομή.

    Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των προσωρινών μειοδοτών, αρχίζει και η περίοδος για την υποβολή ενστάσεων η οποία θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

    [22] ΣΒΒΕ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΧΙΛΗ - ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Επέστρεψε η ομάδα Βορειοελλαδιτών επιχειρηματιών από την 10ήμερη επιχειρηματική αποστολή στη Χιλή και την Αργεντινή, η οποία οργανώθηκε από το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) και την Πρεσβεία της Χιλής με το Επίτιμο Προξενείο της Χιλής στη Θεσσαλονίκη.

    Η ελληνική αποστολή ενημερώθηκε στο Σαντιάγκο της Χιλής από τις τοπικές αρχές για την Χιλιανή οικονομία και τις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ο δυναμισμός της Χιλιανής οικονομίας, η οργάνωση του κρατικού τομέα, η ταχύτητα και η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων εντός της τελευταίας 10ετίας και το επίτευγμα του χαμηλού πληθωρισμού αποτέλεσαν μια σειρά από ευχάριστες διαπιστώσεις.

    Εντύπωση δημιούργησε η μεθοδικότητα και ο προγραμματισμός για την αλλαγή στην κατεύθυνση της οικονομίας: από τους παραδοσιακούς τομείς (χαλκός, ξυλεία, πρώτες ύλες) σε μεταποιημένα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και υψηλής τιμής.

    Το ισοζύγιο των συναλλαγών είναι πλέον θετικό και οι προοπτικές στον εμπορικό τομέα αισιόδοξες.

    Διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών συναλλαγών πέραν των παραδοσιακών τομέων (χαλκός, ξύλο) σε νωπά προϊόντα (λόγω της εναλλαγής των εποχών μεταξύ Βορείου και Νοτίου ημισφαιρίου) ιδίως φρούτα και εσπεριδοειδή, σε κρασιά και χυμούς φρούτων, σε επεξεργασμένα τρόφιμα (κατεψυγμένα ή κονσερβοποιημένα), ιδίως ψαριών και ειδικότερα σολομό και κτηνοτροφικά προϊόντα. και σε τουρισμό και τουριστικές υπηρεσίες.

    ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

    Σε ειδική συνάντηση στην Πρεσβεία της Ελλάδος στο Μπουένος Άιρες, τα μέλη της ελληνικής αποστολής είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με επιχειρηματίες της περιοχής. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη διμερών σχέσεων, ιδίως σε επεξεργασμένα αγροτικά προϊόντα.

    Η οικονομία της Αργεντινής έχει επιτύχει ουσιαστικά θαύματα τα τελευταία 10 χρόνια, π.χ. να καλύψει τον πληθωρισμό από 3.300 το 1989 στο μηδέν σήμερα.

    Το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι περίπου 8.000 δολάρια, το υψηλότερο της Νοτίου Αμερικής, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 14%. Η οικονομία βασίζεται στην πρωτογενή παραγωγή, ιδίως στην κτηνοτροφία και την αλιεία. Το ισοζύγιο των συναλλαγών με την Ελλάδα είναι παθητικό για τη χώρα μας 2 φορές. Υπάρχει μία σημαντική ομογένεια στο Μπουένος Άιρες από περίπου 30.000 άτομα, τα οποία έχουν οργανώσει ένα ιδιαίτερα δραστήριο Ελληνο-Αργεντινό Εμπορικό Επιμελητήριο.

    [23] Η Ε.Ε. ΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βρυξέλλες, 23 Απριλίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ζήτησε την άμεση έναρξη διαβουλεύσεων για το μέλλον του Μαυροβουνίου στη Γιουγκοσλαβία ακριβώς μετά τις γενικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες.

    "Τώρα, περισσότερο από ποτέ, ζητώ από τους ηγέτες της Ποντγκόριτσα και του Μαυροβουνίου να αρχίσουν σοβαρές συνομιλίες για τη μελλοντική τους σχέση και τις νέες συνταγματικές ρυθμίσεις αποδεκτές και από τις δύο πλευρές", δήλωσε ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ε.Ε. Χαβιέρ Σολάνα.

    Ωστόσο επαναλαμβάνοντας την κοινή θέση των "15" χωρών - μελών, προειδοποίησε:

    "Η Ε.Ε. αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε μονομερή βήματα, τα οποία αντιτίθενται στη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων".

    "Με τη συμμετοχή τους σε ανοιχτό διάλογο το Βελιγράδι και η Ποντγκόριτσα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό θετικό παράδειγμα σε όλη την περιοχή", είπε ο κ. Σολάνα. "Η Ε.Ε. και ο εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια".

    Ο κ. Σολάνα εκτίμησε ότι οι εκλογές στο Μαυροβούνιο ήταν ειρηνικές και διαφανείς.

    "Η μαζική συμμετοχή στις εκλογές είναι μία ισχυρή απόδειξη της δημοκρατικής βούλησης όλων των πολιτών του Μαυροβουνίου", τόνισε. "Αποδεικνύει την πολιτική ωριμότητα και την προσήλωσή τους στις δημοκρατικές διαδικασίες".

    [24] ΠΑΡΤΙΔΕΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΔΕΚΑΧΙΛΙΑΡΩΝ ΕΝΤΟΠΙΣΕ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 23 Απριλίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Παρτίδα με εκατόν πενήντα περίπου πλαστά χαρτονομίσματα των δέκα χιλιάδων δραχμών σκόπευε να διακινήσει στην αγορά νεαρός ιδιωτικός υπάλληλος, που συνελήφθη από αστυνομικούς στη Νιγρίτα Σερρών.

    Πρόκειται για τον Θεόδωρο Κωνσταντινίδη, ο οποίος εντοπίστηκε από καταστηματάρχες όταν επιχείρησε να αγοράσει από κατάστημα διάφορα αντικείμενα, πληρώνοντας με δύο παραχαραγμένα δεκαχίλιαρα. Στην κατοχή του, αλλά και σε έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του από αστυνομικούς, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 147 πλαστά χαρτονομίσματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεαρός στην ανάκριση υποστήριξε ότι πριν από μερικές μέρες πήγε στη Βουλγαρία και προμηθεύτηκε τα χαρτονομίσματα από φίλο του, που διαμένει μόνιμα στη γειτονική χώρα.

    Στο μεταξύ, αστυνομικοί της ασφάλειας Σερρών συνέλαβαν άλλα δύο άτομα στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν 200 παραχαραγμένα δεκαχίλιαρα, επίσης βουλγαρικής προέλευσης. Ο 53χρονος Νίκος Διαμαντόπουλος και ο συνεργάτης του Δημήτρης Κορνιωτάκης, 50 ετών, σύμφωνα με την αστυνομία, αγόρασαν τα παραχαραγμένα χαρτονομίσματα στη Βουλγαρία, πληρώνοντας 3.000 δραχμές περίπου για κάθε χαρτονόμισμα. Ανακρίσεις και για τις δύο υποθέσεις διεξάγονται από την ασφάλεια Σερρών.

    Γ.Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 23 April 2001 - 18:29:17 UTC