Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φ. ΤΑΛΜΠΟΤ: ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ
  • [02] ΓΣΕΕ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 55 ΚΑΙ 65 ΕΤΩΝ
  • [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ
  • [04] ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 2 - 0
  • [06] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΟΦΗ 1 - 2
  • [07] ΜΙΛΟ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
  • [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟΚ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3 - 1
  • [09] ΠΡΟΝΤΙ: ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
  • [10] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ
  • [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1 - 5
  • [12] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [13] ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ
  • [14] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΛΙΣΤΕΣ
  • [15] EKΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 15η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
  • [16] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η Σ. ΠΟΥΜΠΟΥΡΙΔΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΛΗΣ
  • [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73 - 76
  • [18] ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ "ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ"
  • [19] ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [20] ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [21] ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [22] TO ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΗΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
  • [23] ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ
  • [24] Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

  • [01] Φ. ΤΑΛΜΠΟΤ: ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2001 (11:05 UTC+2)

    Τις αναμνήσεις του ξετυλίγει ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα την εποχή του απριλιανού πραξικοπήματος, Φίλιπς Τάλμποτ, μιλώντας για την υπερδραστήρια ανάμειξη της CIA στην Ελλάδα τη δεκαετία του '60, τις κόντρες που είχε με τα στελέχη και τις υποψίες που έχει για το ρόλο ορισμένων Ελληνοαμερικανών πρακτόρων της.

    "Το βασικό χαρακτηριστικό της ελληνικής πολιτικής ζωής ήταν πάντοτε η αντιπαράθεση και η απέχθεια προς την έννοια του πάρε - δώσε, της συνδιαλλαγής. Οσο καιρό βρισκόμουν στην Αθήνα είχα να κάνω με κυβερνήσεις που δεν είχαν πραγματική πλειοψηφία στη Βουλή", αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο κ. Τάλμποτ αναφέρεται στην παρουσία της CIA στην Ελλάδα και τονίζει: "Η CIA στην Αθήνα είχε συνηθίσει το παλιό στυλ. Υποστήριζε όχι μόνο το παλάτι αλλά και τα δεξιά κόμματα. Υπήρχαν πολλές επαφές της CIA".

    Από την αρχή του 1967, συνεχίζει, "εξηγούσαμε στον βασιλέα πως θα ήταν πολύ κακή ιδέα να γίνει ένα πραξικόπημα, τόσο για το ΝΑΤΟ, όσο και για την Ελλάδα. Η άποψή μας ήταν πως ο βασιλέας είχε την εξουσία να επιβάλει την άποψη αυτή στον στρατό. Με διαβεβαίωσε πως κατά τις επισκέψεις του σε διάφορες μονάδες οι στρατηγοί του υποσχέθηκαν ότι δεν θα έκαναν κανένα πραξικόπημα πριν από τις εκλογές του Μαίου. Από ό,τι θυμάμαι, ήταν πολύ ασαφής σε σχέση με το τι θα συνέβαινε μετά τις εκλογές. Αφηνε κάποια απειλή να αιωρείται για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Παπανδρέου κέρδιζε τις εκλογές. Υποσχέθηκε όμως ότι οι εκλογές θα πραγματοποιούνταν".

    Τον Φεβρουάριο του 1967 η αμερικανική πρεσβεία, υπό την ηγεσία του κ. Τάλμποτ, πρότεινε μυστική επιχείρηση της CIA για τη χρηματοδότηση του κόμματος των αποστατών και μετριοπαθών υποψηφίων της Ενωσης Κέντρου ώστε να αποδυναμωθεί η δύναμη του Ανδρέα μέσα στο κόμμα. "Αλλά η Ουάσιγκτον" - σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Τάλμποτ - "απέρριψε την εισήγησή μας".

    Τον ίδιο μήνα, η CIA έπαψε να αναφέρεται στην ομάδα των συνταγματαρχών. Ο κ. Τάλμποτ δε γνωρίζει το λόγο, αλλά τονίζει μεταξύ άλλων: "Είχαμε πληροφορίες για διάφορες συνωμοτικές ομάδες που σχεδίαζαν πραξικόπημα. Υπήρχαν συνεχώς φήμες ενώ μια άλλη πηγή, όχι της CIA, μας προειδοποίησε για πραξικόπημα μεσαίων αξιωματικών. Μετά όμως τίποτε δε συνέβη και αποφασίσαμε ότι οι πηγές μας δεν ήξεραν τι ακριβώς συνέβαινε".

    Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου ο κ.Τάλμποτ έστειλε ένα επείγον τηλεγράφημα στην Ουάσιγκτον στο οποίο έλεγε πως εξερράγη πραξικόπημα.

    "Αργότερα μάθαμε τα ονόματα των συνωμοτών και το απόγευμα πήγα στο παλάτι όπου είδα τον βασιλέα. Μου είπε ότι σχεδίαζε να τους πυροβολήσει αλλά συνειδητοποίησε ότι είχαν φέρει μαζί τους ένα τανκ. Είχε ήδη αποφασίσει να τους ορκίσει ως κυβέρνηση και αυτό μας έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Ο αρχηγός του κράτους είχε εγκρίνει το πραξικόπημα με την ορκωμοσία της κυβέρνησης και συνεπώς υπήρχε νόμιμη συνέχεια. Τα μεσάνυχτα συνάντησα τον Παπαδόπουλο, ο οποίος με διαβεβαίωσε πως θα συνεργαζόταν μαζί μας και πως αν δεν είχε επέμβει η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε κομμουνιστική χώρα. Είχα πάρει μαζί μου όχι κάποιον πράκτορα της CIA, αλλά τον στρατηγό Ιτον, επικεφαλής της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τον είδα ώσπου ξέσπασε ο πόλεμος των έξι ημερών στη Μέση Ανατολή τον Ιούνιο του '67. Ο Παττακός μου τηλεφώνησε στις πέντε το πρωί και προσφέρθηκε να έλθουν στην Ελλάδα αμέσως όσοι Αμερικανοί χρειασθεί να φύγουν από την περιοχή. Αυτή η κίνηση άλλαξε ριζικά τη στάση μας", κατέληξε ο κ. Τάλμποτ.

    [02] ΓΣΕΕ: ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ 55 ΚΑΙ 65 ΕΤΩΝ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2001 (12:49 UTC+2)

    Τα σημεία σύγκλισης της κυβέρνησης με τη ΓΣΕΕ για την έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου, αναλύει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Σε αυτά τουλάχιστον φαίνεται να οριοθετείται η γραμμή συνεννοήσης για την αναζήτηση μιας κοινωνικά αποδεκτής διεξόδου στην κρίση του ασφαλιστικού συστήματος.

    Τα σημεία αυτά είναι: Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, έστω και με τη μορφή εγγυήσεων, για εισροές προς τα ταμεία ακόμη και ύστερα από 4 χρόνια, η απόσυρση των παρεμβάσεων στα κατώτατα όρια των συντάξεων, η βελτίωση της προτεινόμενης ρύθμισης για το ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης και υιοθέτηση μιας ευέλικτης κλιμάκωσης για τη συνταξιοδότηση από το 55ο έως και το 65ο έτος της ηλικίας.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην "Καθημερινή" ο κ. Πολυζωγόπουλος κρίνει την κυβέρνηση για επικράτηση της λογιστικής λογικής και αποξένωση από την κοινωνία και θεωρεί ότι το Ασφαλιστικό θέτει στο προσκήνιο την επανεξέταση της συνολικής κυβερνητικής πολιτικής.

    Η κυβερνητική πρόταση, επισημαίνει ο κ. Πολυζωγόπουλος, διακρίνεται από μια κεντρική λογική: δεν εμπεριέχει το στοιχείο της αναδιανομής και προπαντός δεν αναζητεί νέους πόρους ώστε να υποστηριχτεί οικονομικά το σύστημα.

    "Εάν προσχωρήσουμε στη λογική των προτάσεων θα πρέπει να δεχτούμε ότι είναι αναγκαίες και νέες περικοπές ύστερα από λίγα χρόνια για να είναι βιώσιμο το σύστημα. Εάν γίνει αυτό, οι συντάξεις θα μεταβληθούν σε απλά επιδόματα. Επομένως, είναι αναγκαίο να συμφωνήσουμε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να συνδεθεί και με τη φορολογική μεταρρύθμιση. Διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση ως προς τη βιωσιμότητα και επομένως ως προς την αποτελεσματικότητα", τονίζει.

    "Πρέπει να εγκαταλείψουμε τη λογική ότι θα βγαίνουμε στη σύνταξη σε μικρή ηλικία... Ομως σε καμία περίπτωση το όριο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 65 έτη. Ταυτοχρόνως, δεν πρέπει να υπάρχει καθεστώς συνταξιοδότησης κάτω από τα 55", υπογραμμίζει και προσθέτει: "Δεν είναι σωστό να έχουμε συνταξιούχους των 45 ετών".`

    [03] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΩΝ ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ

    Ποντγκόριτσα, 22 Απριλίου 2001 (13:40 UTC+2)

    Σημαντική χαρακτήρισε την προσέλευση των Μαυροβουνίων στις κάλπες το κέντρο Tύπου που δημιούργησε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου για τις εκλογές.

    Μέχρι το μεσημέρι η ψηφοφορία διεξάγονταν σε όλα τα εκλογικά κέντρα χωρίς προβλήματα, και πολιτικά κόμματα και ψηφοφόροι τηρούν πιστά τις διατάξεις του νόμου περί εκλογών.

    Το μεσημέρι το εκλογικό του δικαίωμα άσκησε ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι σημερινές εκλογές θα βγάλουν το Μαυροβούνιο από τις αντιπαραθέσεις και θα ανοίξουν μία νέα εποχή, στην οποία θα κυριαρχήσουν ο διάλογος και η αλληλοκατανόηση.

    "Οι εκλογές είναι σημαντικές για το Μαυροβούνιο, σε καμία περίπτωση όμως δεν είναι καθοριστικές για το μέλλον του" είπε ο πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο απορρίπτει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία.

    Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των εκλογών στο Μαυροβούνιο, οι ψηφοφόροι, κατά την είσοδό τους στα εκλογικά κέντρα, σημαδεύονται στο χέρι με διάφανο σπρέι, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να ψηφίσουν για δεύτερη φορά.

    Ε.Π.

    [04] ΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΑΝΑΒΙΩΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2001 (14:53 UTC+2)

    Τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα του θανάτου, μαζί με έξι εκατομμύρια ομόθρησκων της κατεχόμενης Ευρώπης, τίμησε σήμερα η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Πασχαλίδη, βουλευτών και εκπροσωπών φορέων της πόλης.

    Μέρα μνήμης των ζοφερών γεγονότων που διαδραματίστηκαν πριν από 58 ακριβώς χρόνια, οπότε και εξοντώθηκε το 96% του Εβραϊκού πληθυσμού της πόλης, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Σεφιχά, προσθέτοντας ότι από τους 50.000 Εβραίους στην πόλη, μετά το τέλος της τραγωδίας, επέστρεψαν μόλις 1.950.

    Στη συνέχεια ο κ. Σεφιχά αναφέρθηκε στην προσώπικη του εμπειρία, όταν ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και αναπολώντας εκείνο τον εφιάλτη, οπότε και ήταν 13 ετών, μίλησε για τη δραπέτευσή του και ότι κρύφτηκε μαζί με την οικογένειά του σε σπίτι της Πτολεμαϊδας, όπου και τον περιέθαλψαν και τον προστάτευσαν με το δικό τους κίνδυνο, η οικογένεια.

    Ο 72χρονος Ιωσήφ Γκατένιο, αφηγούμενος, αναβίωσε όλα τα τραγικά γεγονότα του 1943 και επεσήμανε ότι οι ταινίες που έχουν προβληθεί για το δράμα εκείνων των ανθρώπων, δεν αντικατοπτρίζουν το δράμα και τα φριχτά βασανιστήρια που έζησε απο τους Ναζιστές, η Εβραϊκή Κοινότητα.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, επεσήμανε ότι «στο Ολοκαύτωμα των Εβραίων συμπυκνώνεται το ακατανόητο όλων των πράξεων και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», τονίζοντας ότι καμιά θεωρία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις πράξεις».

    Επίσης ο κ. Πασχαλίδης, τόνισε ότι ο 19ος και 20ος αιώνας, στιγματίστηκαν από πράξεις γενοκτονίας και Ολοκαυτώματος και είπε ότι στον 21ο αιώνα μπορούμε τέτοιες πράξεις να τις αποχαιρετίσουμε.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Άκης Τσοχατζόπουλος, με επιστολή του, υπογραμμίζει ότι οι Θεσσαλονικείς θα τιμούν πάντα την μνήμη των 50.000 αδικοχαμένων Εβραίων της πόλης και αποτίει το βαθύ σεβασμό του προς σε αυτούς, αλλά και σε όλα τα αδικοχαμένα θύματα των γενοκτονιών του 20ου αιώνα, με την ευχή να μην ξαναζήσει κανένας λαός ποτέ πια τέτοιες τραγωδίες.

    Ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγωργόπουλος, εξέφρασε την οδύνη, θλίψη και προσωπική του αγανάκτηση, αναφορικά με αυτά που διαδραματίστηκαν πριν από 58 χρόνια, οπότε και επιδιώχθηκε ο αφανισμός της Εβραϊκής Κοινότητας.

    Επισημαίνεται ότι το απόγευμα στις 5:30, έναντι του νοσοκομείου Αγιάς Σοφίας, θα κατατεθούν στεφάνια εις την μνήμη των 50.000 αδικοχαμένων.

    [05] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 2 - 0

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός σχετικά άνετα πήρε σήμερα τη νίκη στη Λεωφόρο από τον Εθνικό Αστέρα με σκορ 2 - 0, για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας, έχοντας ως κορυφαίο παίκτη τον Γκόραν Βλάοβιτς που μπήκε ως αλλαγή στην επανάληψη.

    Οι πράσινοι στο πρώτο ημίχρονο είχαν αρκετές καλές ευκαιρίες, τις οποίες όμως δεν εκμεταλλεύτηκαν σωστά και έτσι οι δύο ομάδες στο τέλος του πρώτου 45λεπτου οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια ισόπαλοι με 0 - 0. Ο Εθνικός Αστέρας είχε στηθεί αρκετά καλά στον αγωνιστικό χώρο και δεν άφηνε πολλά περιθώρια στους γηπεδούχους.

    Στο β' ημίχρονο όμως ο Βλάοβιτς ...ξελάσπωσε τους πράσινους και με δύο τέρματα που σημείωσε στο 57' με κοντινό σουτ και στο 82' με κεφαλιά χάρισε στην ομάδα του τους βαθμούς της νίκης.

    [06] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΑΕΚ - ΟΦΗ 1 - 2

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2001 (21:02 UTC+2)

    Ο ΟΦΗ κέρδισε σήμερα στο "Νίκος Γκούμας" την ΑΕΚ με σκορ 2 - 1, για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του για παραμονή στην Εθνική κατηγορία. Σημειώνεται μάλιστα πως οι κρητικοί από το 77' αγωνίστηκαν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μουνιόζ με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

    Οι φιλοξενούμενοι κατάφεραν να πάρουν ...κεφάλι στο σκορ στο 35' λεπτό μετά από ένα εντυπωσιακό σουτ του Κώστα Κιάσσου. Η ΑΕΚ απάντησε στο 40' και ισοφάρισε σε 1 - 1 με το Σωτήρη Κωνσταντινίδη. Στην επανάληψη της αναμέτρησης, η Ενωση συνέχισε να έχει την αγωνιστική υπεροχή και να δημιουργεί ευκαιρίες όμως δεν μπόρεσε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα. Αντίθετα, ο ΟΦΗ στο 84' με πρωταγωνιστή και πάλι τον Κιάσσο έστειλε τη μπάλα στο αντίπαλο τέρμα και έγραψε το τελικό 1 - 2.

    Το αποτέλεσμα αυτό δίνει αρκετές ελπίδες παραμονής στον ΟΦΗ, ενώ αντίθετα δημιούργησε προβληματισμό στο στρατόπεδο της ΑΕΚ. Οι φίλαθλοι των γηπεδούχων εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μοιρασμένοι όσον αφορά τις προτιμήσεις τους προς το πρόσωπο του προπονητή και αρκετοί ήταν αυτοί που τέθηκαν στο πλευρό του Ντούσαν Μπάγεβιτς.

    [07] ΜΙΛΟ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΟΥΝ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

    Τίρανα, 22 Απριλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Πασκάλ Μίλο, δήλωσε, σήμερα, ότι τα Τίρανα θα συνεχίσουν να αναπτύσσουν τους δεσμούς συνεργασίας που έχουν αναπτύξει με την Ποντγκόριτσα ανεξάρτητα από το εκλογικό αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών στο Μαυροβούνιο.

    Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, ο Μίλο τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναμειχθεί στις εσωτερικές υποθέσεις αυτής της μικρής δημοκρατίας και θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί μετά τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση.

    Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι πολύ σημαντικό να καθορίσει το Μαυροβούνιο το μέλλον του «με τη δική του ελεύθερη έκφραση θέλησης», καθώς, όπως τόνισε, το σημερινό εκλογικό αποτέλεσμα θα έχει ευρύτερη περιφερειακή επιρροή.

    Κληθείς να σχολιάσει τον αντίκτυπο που ενδεχομένως θα έχει το εκλογικό αποτέλεσμα στο Μαυροβούνιο στις εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο, είπε ότι το μέλλον του Κοσσυφοπεδίου θα αποφασιστεί μετά από τις επικείμενες εκλογές στην επαρχία.

    Σ.Π.

    [08] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΟΚ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 3 - 1

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Οι παίκτες του ΠΑΟΚ μπορεί να απουσίαζαν από τις περισσότερες προπονήσεις της προηγούμενης εβδομάδας, όμως κατάφεραν να πάρουν σήμερα τη νίκη από τον Αθηναϊκό στην Τούμπα με σκορ 3 - 1 για την 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Μάλιστα, εκμεταλλεύτηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το στραβοπάτημα της ΑΕΚ στον αγώνα με τον ΟΦΗ και διατηρούν ελπίδες για κατάκτηση της 3ης θέσης στο βαθμολογικό πίνακα.

    Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που παρουσιάστηκε με αρκετές ελλείψεις αφού εννέα βασικοί παίκτες απουσίαζαν, κατάφερε να προηγηθεί στο 11' λεπτό με τον Γιώργο Γεωργιάδη. Ωστόσο το γρήγορο γκολ των γηπεδούχων ανάγκασε τον Αθηναϊκό να βγει στην επίθεση. Στο 16' ο Καραδήμος ανέτρεψε τον Αλβέρτη και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών εκτέλεσε εύστοχα ο Μπούις και ισοφάρισε σε 1 - 1.

    Στην επανάληψη, ο ΠΑΟΚ εμφανίστηκε αποφασισμένος και δυνατός να πάρει τη νίκη. Στο 60' ο Σλάτζαν Σπάσιτς κατάφερε να δώσει εκ νέου το προβάδισμα στην ομάδα του, ενώ ο Παντελής Καφές στο 69' διαμόρφωσε το τελικό 3 - 1 για τους γηπεδούχους.

    Πάντως, οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είχαν περισσότερο το μυαλό τους στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας που θα διεξαχθεί στις 12 Μαίου στη Νέα Φιλαδέλφεια με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Οι οπαδοί του Δικεφάλου ζητούσαν από τον Ντούσκο και τους ποδοσφαιριστές του την κατάκτηση του τροπαίου.

    [09] ΠΡΟΝΤΙ: ΑΝΑΓΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Μαλμόε, 22 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Τη θέση ότι απαιτείται μια μεταβατική περίοδος για την ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού από τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), διατύπωσε, σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

    «Ο όρος της μεταβατικής περιόδου επιδιώκει να κάνει τα κράτη-μέλη πιο θετικά προς την ιδέα της διεύρυνσης», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το Μαλμόε της Σουηδίας, όπου βρίσκεται για τη σύνοδο του Ecofin.

    Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι η διεύρυνση της ΕΕ δεν θα οδηγήσει σε παράλληλη αύξηση των μεταναστών, όπως φοβούνται αρκετά από τα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής «οικογένειας».

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει τη θέσπιση μιας μεταβατικής περιόδου σε ό,τι αφορά στην ελεύθερη διακίνηση εργατικού δυναμικού από τις σημερινές υποψήφιες προς ένταξη χώρες. Στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν τους περιορισμούς και τους κανόνες που θα πρέπει να διέπουν στη διακίνηση εργατών από τα νέα κράτη - μέλη. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στις 14 Μαϊου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης.

    Σ.Π.

    [10] ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΒΑΣΙΚΟΥΣ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥΣ

    Βελιγράδι, 22 Απριλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Πεπεισμένοι για τη νίκη τους στις σημερινές βουλευτικές εκλογές εμφανίζονται και οι δυο μεγάλοι εκλογικοί συνασπισμοί του Μαυρβουνίου- ο συνασπισμός «Η Νίκη είναι του Μαυροβουνίου του Μίλο Τζουκάνοβιτς και «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης- όπως μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός του Βελιγραδίου Β-92.

    Σε δηλώσεις του προς τον Β-92, o μαυροβούνιος πρόεδρος, Μίλο Τζουκάνοβιτς, τόνισε ότι ο λαός της μικρής αυτής δημοκρατίας που μαζί με τη Σερβία απαρτίζουν την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβία, θα εκφράσει την πραγματική του θέληση μέσω της κάλπης και θα οδηγήσει τη χώρα στην εξέλιξή της ως μια «φιλο-ευρωπαϊκή δημοκρατία».

    Σε ερώτηση για το πότε θα προκηρύξει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, σε περίπτωση νίκης του στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση, απάντησε «πολύ σύντομα, βέβαια».

    Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, που μετέχει στον συνασπισμό «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία», εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι ο πολιτικός σχηματισμός του οποίου ηγείται θα είναι ο μεγάλος νικητής των σημερινών βουλευτικών εκλογών.

    Τόνισε, παράλληλα, ότι ανεξάρτητα από το σημερινό αποτέλεσμα, υπάρχει ανάγκη διαλόγου τόσο εντός του Μαυροβουνίου όσο και με τη Σερβία.

    Σ.Π.

    [11] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1 - 5

    Γιάννινα, 22 Απριλίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Κάτω από συνεχή βροχή, ο ΠΑΣ Γιάννινα γνώρισε βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό με σκορ 5 - 1 στην 26η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας. Ετσι, οι ερυθρόλευκοι με τη σημερινή τους νίκη κατέκτησαν και μαθηματικά το τρόπαιο. Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης από πλευράς φιλοξενουμένων ήταν ο Αλέκος Αλεξανδρής που σημείωσε τρία τέρματα.

    Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε μόλις στο 4' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γρηγόρη Γεωργάτου, ενώ στο ίδιο λεπτό ο ΠΑΣ Γιάννινα έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μπελά με κόκκινη κάρτα. Στο 8' ο Ζέτεμπεργκ διαμόρφωσε το 0 - 2 για την ομάδα του Πειραιά και αυτό ήταν το σκορ με το οποίο οδηγήθηκαν οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια μετά το τέλος του πρώτου 45λεπτου.

    Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 66' λεπτό ο Ολυμπιακός έμεινε και αυτός με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Ζε Ελίας με κόκκινη κάρτα. Ο ΠΑΣ Γιάννινα εκμεταλλεύτηκε προς στιγμήν την ολιγωρία των φιλοξενουμένων και κατάφερε στο 77' να μειώσει το σκορ 1 - 2 με τον Λεβάν Κεπάτζε. Το γκολ αυτό φαίνεται πως ...θύμωσε τον Αλέκο Αλεξανδρή, ο οποίος με τρία προσωπικά γκολ που πέτυχε στο 78', 84' και 89' διαμόρφωσε το τελικό 5 - 1.

    Σημειώνεται πάντως πως στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης ο ΠΑΣ έμεινε με εννέα παίκτες, καθώς αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα ο Ραμίρεζ.

    [12] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Περισσότεροι από 80 φωτογράφοι από 9 βαλκανικές χώρες θα φιλοξενηθούν σε 9 εκθεσιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της έκθεσης "Aspects of Balkan Photography, που θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου.

    Για πρώτη φορά η Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει τόσο μεγάλο αριθμό φωτογράφων από

    τα Βαλκάνια ενώ στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα γίνει πράξη και η ίδρυση

    του Βαλκανικού Κέντρου Φωτογραφίας στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στις 28

    Απριλίου στο Μουσείο Αρχαίων Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μουσικών Οργάνων της Τράπεζας Πειραιώς.

    Το πανόραμα αυτό της βαλκανικής φωτογραφίας ξεδιπλώνεται μέσα από θεματικές

    ενότητες: παραδοσιακή φωτογραφία, ψηφιακή φωτογραφία, κατασκευές, computer

    καθώς και slide shows. To Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης μ' αυτή την έκθεση,

    μακριά από την Βαλκανειολαγνεία των τελευταίων χρόνων, φέρνει κοντά μας, μια πλευρά της φωτογραφικής σκηνής των γειτόνων και ανοίγει το δρόμο για

    αλληλογνωριμία.

    [13] ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ

    Κατερίνη, 22 Απριλίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Την οκτάχρονη κόρη του τραυμάτισε κατά λάθος ένας πατέρας στο χωριό Ανδρομάχη της Κατερίνης. Ο Αντώνης Φουρκιώτης πυροβόλησε έναν σκύλο που εκείνη την ώρα δάγκωνε το άλογό του, όμως κάποια από τα σκάγια τραυμάτισαν σοβαρά την 8χρονη Σαββίνα στο πρόσωπο.

    Η μικρή θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης.

    [14] Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΘΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΛΙΣΤΕΣ

    Βελιγράδι, 22 Απριλίου 2001 (20:27 UTC+2)

    της Α.Τρτιτσα

    Ο εκλογικός συνασπισμός των δύο ισχυρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης του Μαυροβουνίου «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» θα προβεί, σήμερα το βράδυ, σε επίσημη ανακοίνωση, σχετικά με την εκλογική διαδικασία και την εγκυρότητα των σημερινών βουλευτικών εκλογών στη μικρή αυτή δημοκρατία, όπως μεταδίδουν τα ΜΜΕ της Γιουγκοσλαβίας επικαλούμενα δηλώσεις της ηγεσίας του συνασπισμού.

    Το πρώτο βήμα του συνασπισμού «Μαζί με τη Γιουγκοσλαβία» θα είναι να ελέγξει μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας τους καταλόγους, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν διπλή καταγραφή προσώπων.

    Σε ένα μέρος όπως το Μαυροβούνιο, όπου υπάρχουν λίγοι ψηφοφόροι, τυχόν εκλογικές παρατυπίες θα μπορούσαν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος, δήλωσε ο ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος, Ντράγκαν Σοτς.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή ψηφοφορία θα οδηγήσει στην επίλυση των διαφορών και των αντιπαραθέσεων που υπάρχουν και θα αποτελέσει την αρχή μιας νέας περιόδου, στην οποία θα πρυτανεύσει ο διάλογος και η κατανόηση. «Αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές για το Μαυροβούνιο και μπορούν να καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό το μέλλον, χωρίς όμως να σημαίνει ότι είναι οριστικές για την τύχη» της δημοκρατίας, είπε χαρακτηριστικά.

    Επισήμανε, παράλληλα, ότι ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία υπό τον υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, θα επισκεφθεί, αύριο, την Ποντγκόριτσα.

    Το εκλογικό σώμα του Μαυροβουνίου ανέρχεται σε 447.673 άτομα, τα οποία είναι καταγεγραμμένα σε συνολικά 16 εκλογικούς καταλόγους, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνασπισμός «Μαζί για τη Γιουγκοσλαβία» κατέθεσε 20.000 αιτήσεις παραπόνων προς το γραφείο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε ό,τι αφορά στη συγκρότηση των εκλογικών καταλόγων.

    Η παρέμβαση αυτή του συνασπισμού των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης του Μαυροβούνιου οδήγησε , μάλιστα, σε διορθώσεις 7.200 λαθών από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

    [15] EKΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 15η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Εκδήλωση μνήμης για τα 15 χρόνια από το ατύχημα του Τσέρνομπιλ θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στις 8μμ στο βιβλιοπωλείο «Βιβλιορυθμός» στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Σβετλάνα Αλεξέεβιτς "Τσερνομπίλ, Ένα Χρονικό του Μέλλοντος - Μαρτυρίες". Η εκδήλωση οργανώνεται από τις εκδόσεις «Περίπλους» και τον «Σύλλογο Υποστήριξης κατά της Λευχαιμίας και άλλων Παθήσεων».

    Το βιβλίο της Σβετλάνα Αλεξέεβιτς "Τσερνομπίλ, Ένα Χρονικό του Μέλλοντος-

    Μαρτυρίες", μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά και έχει ήδη μεταφραστεί

    σε ακόμη 20 γλώσσες, ενώ έχει αποσπάσει και 7 διεθνή βραβεία σε ολόκληρο τον

    κόσμο.

    Στη συζήτηση θα μιλήσουν η συγγραφέας του βιβλίου ο διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής του νοσοκομείου "Γ. Παπανικολάου", Αθανάσιος Φάσσας και ο αντιπρόεδρος της ελληνικής αντιπροσωπείας των Γιατρών του Κόσμου, Γιάννης Μπουκοβίνας.

    Επίσης την ίδια ημέρα και ώρα 12μ στο χώρο του βιβλιοπωλείου "Βιβλιορυθμός" θα δοθεί συνέντευξη τύπου για την έκδοση του βιβλίου, παρουσία της συγγραφέως

    [16] ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ Η Σ. ΠΟΥΜΠΟΥΡΙΔΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΛΗΣ

    Βουδαπέστη, 22 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Το χρυσό μετάλλιο στην κατηγορία των 51 κιλών κατέκτησε η ελληνίδα Σοφία Πουμπουρίδου, 21 ετών, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης που πραγματοποιήθηκε στην Βουδαπέστη της Ουγγαρίας.

    Η Σοφία Πουμπουρίδου στον τελικό επικράτησε με 6 - 0 στα σημεία της ρωσίδας Κουχτσίνα και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στον ημιτελικό είχε νικήσει με 5-0 στα σημεία την πολωνέζα Βοϊτανόφσκα.

    Σημειώνεται ότι η γυναικεία πάλη θα προστεθεί το 2004 στο Ολυμπιακό πρόγραμμα.

    [17] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 73 - 76

    Ηράκλειο, 22 Απριλίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο Ολυμπιακός, αν και δύσκολα, κέρδισε σήμερα στην Κρήτη το Ηράκλειο με σκορ 76 - 73, στο πλαίσιο της 23ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών.

    Η αναμέτρηση ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι από τα πρώτα κιόλας λεπτά. Οι γηπεδούχοι έλεγχαν το παιχνίδι και οι ερυθρόλευκοι στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρέθηκαν πίσω στο σκορ με 35 - 33. Ωστόσο στην επανάληψη, οι κρητικοί δεν μπόρεσαν παρά την προσπάθεια τους να πάρουν το πολυπόθητο ροζ φύλλο, το οποίο κατέκτησε η ομάδα του Ηλία Ζούρου.

    Μετά τη σημερινή νίκη ο Ολυμπιακός έπιασε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα το Περιστέρι που ηττήθηκε χθες από τον Πανιώνιο. Σε περίπτωση πάντως που η ΑΕΚ κερδίσει τον Παναθηναϊκό στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, τότε και οι τέσσερις ομάδες θα βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Εάν κερδίσουν οι πράσινοι, θα απολαμβάνουν τη μοναξιά της πρώτης θέσης.

    [18] ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ "ΜΕ ΔΥΝΑΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΦΙΣΙΑ"

    Σέρρες, 22 Απριλίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Στην Κομοτηνή θα παρουσιάσει το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών το έργο των Δημήτρη Κεχαϊδη και Ελένης Χαβιαρά «Με δύναμη από την Κηφισιά», που ανέβασε με επιτυχία στα μέσα Μαρτίου στην κεντρική του σκηνή.

    Πρόκειται για ένα σύγχρονο έργο που περιγράφει ανάγλυφα την προσωπική καθημερινότητα τεσσάρων γυναικών μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, ευφυείς και ξεκαρδιστικούς διάλογους, που μιλά με τον πιο εύγλωττο τρόπο για την αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι και της εποχής μας.

    Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στις 24 και 25 Απριλίου στις 9μμ και στις 6μμ αντίστοιχα.

    Το έργο σκηνοθετεί ο Δημήτρης Ιωάννου, τα σκηνικά είναι της Ιουλίας Σταυρίδου, οι χορογραφίες της Κατερίνας Βέλεβα η μουσική επιμέλεια του Λευτέρη Μαραγκάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βάνα Παρθενιάδου, Μαρία Μπενάκη, Δέσποινα Παπάζογλου και Μαρία Σαλτίρη

    [19] ΒΟΥΓΙΑΝΟΒΙΤΣ: ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βελιγράδι, 22 Απριλίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, απέρριψε ως αναληθείς τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης για παρατυπίες στις σημερινές βουλευτικές εκλογές, λέγοντας ότι η εκλογική διαδικασία διεξάγεται κάτω από αυστηρούς κανόνες.

    Όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Β-92 του Βελιγραδίου, τόνισε, μάλιστα, ότι οι εκλογικές συνθήκες είναι απολύτως δημοκρατικές, εκφράζοντας, παράλληλα, την πεποίθηση ότι η σημερινή εκλογική διαδικασία θα επιταχύνει την πορεία του Μαυροβουνίου προς τη δημοκρατία και την προσχώρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εν τω μεταξύ, η προσέλευση του εκλογικού σώματος στις κάλπες καταγράφονταν στη μία το μεσημέρι (τοπική ώρα) στο 44,6%.

    Σ.Π.

    [20] ΗΤΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΦΗΒΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Λιτόχωρο, 22 Απριλίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Η Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των εφήβων γνώρισε σήμερα την ήττα από το αντίστοιχο συγκρότημα της Γερμανίας, σε φιλικό παιχνίδι που δόθηκε στο Λιτόχωρο. Οι νεαροί έλληνες διεθνείς έχασαν από τους γερμανούς με σκορ 61 - 57 και ολοκλήρωσαν την πρώτη φάση της προετοιμασίας τους.

    Το Μάιο θα ακολουθήσει ένα ακόμη τριήμερο με φιλικά παιχνίδια και στη συνέχεια η Εθνική μας εφήβων θα μπει στην τελική φάση προετοιμασίας για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

    [21] ΑΚΟΜΗ ΕΝΑΣ ΟΜΑΔΙΚΟΣ ΤΑΦΟΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 22 Απριλίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Ομαδικό τάφο με τις σορούς 18 ατόμων ανακάλυψε ομάδα αναγνώρισης του ρωσικού στρατού, στην Τσετσενία, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου για θέματα που αφορούν στη συγκεκριμένη περιοχή, Σεργκέι Γιαστρεζέμπσκι.

    Τα θύματα θα πρέπει, σύμφωνα με τον ρώσο αξιωματούχο, να δολοφονήθηκαν το 1996 ή το 1997, ενώ κοινό γνώρισμα όλων των πτωμάτων είναι το θανάσιμο τραύμα που φέρουν στο κεφάλι, το οποίο βρέθηκε αποκομμένο από το υπόλοιπο σώμα.

    Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε, επικαλούμενο δηλώσεις του υπουργού Τύπου της Τσετσενίας, Βασίλι Βασιλένκο, ότι οι σοροί που βρέθηκαν ανήκουν κατά πάσα πιθανότητα σε εργάτες από τη Γεωργία, που είχαν πέσει θύματα απαγωγής, το 1995.

    Σ.Π.

    [22] TO ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΗΤΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ Ο Ε. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Απριλίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Το Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Μυγδονίας στη Λητή του νομού Θεσσαλονίκης εγκαινίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί, χάρη στις ενέργειες του δήμαρχου Μυγδονίας Γιώργου Καμπέρη εγκαινιάστηκε μια εστία τοπικού λαϊκού πολιτισμού.

    "Ο λαϊκός πολιτισμός είναι η μήτρα από την οποία απορρέει γενικά ο πολιτισμός σε μία χώρα" είπε ο κ. Βενιζέλος και υπογράμμισε πως αν κανείς δεν έχει μια στενή προσωπική σχέση και έναν σεβασμό απέναντι στο δικό του λαϊκό πολιτισμό και εάν δεν γνωρίζει τη δική του τοπική ιστορία, δεν μπορεί να προσεγγίσει καμία άλλη πολιτιστική δραστηριότητα ούτε μπορεί να μετάσχει ως ολοκληρωμένος πολίτης στο πολιτιστικό γίγνεσθαι.

    "Χαίρομαι γιατί το μουσείο που εγκαινιάζουμε, μπορεί μεν να λέγεται Λαογραφικό Μουσείο Λητής, αλλά είναι, κατά βάθος, ένα μουσείο τοπικής ιστορίας, ένα μουσείο που αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, σε ένα χώρο πολύ κοντά στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, που όμως έχει πλουσιότατη και συνεχή παράδοση και έχει πολύ μεγάλη επίδοση σε αυτό που λέγεται τοπικά έθιμα και παραδόσεις, λαϊκά δρώμενα", είπε ο υπουργός.

    Αναφερόμενος σε δήμους όπως ο Δήμος Μυγδονίας τόνισε ότι το συγκριτικό τους πλεονέκτημα είναι ο πολιτισμός. "Εχετε το πλεονέκτημα να είστε θεματοφύλακες και κληρονόμοι πολύ σημαντικών αρχαιολογικών θησαυρών. Είστε υποχρεωμένοι να πιέσετε για την προβολή, διάσωση και ανάδειξη αυτού του πολιτιστικού αποθέματος", πρόσθεσε.

    Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι το Λαογραφικό Μουσείο του δήμου Μυγδονίας θα ενταχθεί στο λαογραφικό δίκτυο της Επικράτειας Πολιτισμού και επισήμανε ότι από εκεί θα προκύψει και τεχνογνωσία, θα προκύψουν και επιχορηγήσεις και διασύνδεση με άλλα μουσεία. "Το ίδιο επιχειρούμε να κάνουμε και με μεγάλα και καταξιωμένα μουσεία όπως το Λαογραφικό Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη, που κι αυτό πρέπει να επανασυνδεθεί με το Υπουργείο Πολιτισμού" τόνισε.

    Ανέφερε, ακόμη, ότι το Δερβένι θα ενταχθεί στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης ενώ στην περιοχή αυτή θα είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένας χώρος φύλαξης των αρχαιολογικών ευρημάτων και μια αίθουσα εκθέσεων.

    Σχετικά με το Ιπποδρομιακό Κέντρο ο υπουργός τόνισε ότι ο σχεδιασμός ήταν και εξακολουθεί να είναι η δημιουργία δύο ιπποδρομιακών κέντρων, ενός στην Αθήνα και ενός στη Θεσσαλονίκη.

    [23] ΠΛΟΙΟ ΜΕ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΙΤΑΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ

    Ρώμη, 22 Απριλίου 2001 (19:44 UTC+2)

    Πλοίο με εκατοντάδες λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, βρίσκεται από το μεσημέρι στο ιταλικό λιμάνι της Γκαλίπολι, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της ιταλικής ακτοφυλακής.

    Το πλοίο, που είναι καταχωρημένο στο τουρκικό νηολόγιο, υπό το όνομα Αχμέτ Ενόν, εξέπεμψε σήμα κινδύνου τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, κινητοποιώντας τις λιμενικές αρχές της Ιταλίας, που έσπευσαν να το ρυμουλκήσουν στο λιμάνι της Γκαλίπολι.

    Σε ό,τι αφορά στον αριθμό των λαθρομεταναστών που επέβαιναν στο πλοίο, αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για 900 άτομα, εκπρόσωπος της ιταλικής ακτοφυλακής δήλωσε ότι τελικά πρόκειται για περίπου 600 άτομα, κυρίως Κούρδοι, Ιρακινοί και Ιρανοί.

    Αμέσως μετά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι, διακομίστηκε στο νοσοκομείο μια έγκυος γυναίκα προκειμένου να της χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική βοήθεια, ενώ οι υπόλοιποι επιβάτες παρέμειναν στους χώρους του λιμανιού.

    Η Αδριατική είναι μία από τις κύριες υδάτινες οδούς που χρησιμοποιούν τα κυκλώματα λαθρομετανάστευσης με προορισμό τις χώρες της Δύσης και η Ιταλία ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς τους.

    Το 2000, οι ιταλικές αρχές απέλασαν 66.057 λαθρομετανάστες, εκ των οποίων οι 26.817 συνελήφθησαν αμέσως μετά την άφιξή τους σε κάποιο από τα λιμάνια της Ιταλίας.

    Σ.Π.

    [24] Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Αθήνα, 22 Απριλίου 2001 (19:38 UTC+2)

    Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Πανελληνίου στέφθηκε πρωταθλήτρια στην Α1 κατηγορία. Κέρδισε σήμερα στη Λεωφόρο, στον πέμπτο τελικό των πλέι οφ, τον Παναθηναϊκό με 3 - 2 σετ και σήκωσε το πολύτιμο τρόπαιο. Υπενθυμίζεται πως ο Πανελλήνιος είχε κερδίσει και το Κύπελλο Ελλάδας, οπότε κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία του το ντάμπλ.

    Τα σετ μεταξύ των δύο αντιπάλων Παναθηναϊκός - Πανελλήνιος έληξαν ως εξής: 19 - 25, 25 - 17, 24 - 26, 25 - 19 και 9 - 25.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 22 April 2001 - 18:13:47 UTC