Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-20

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
  • [02] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ
  • [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [04] ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ
  • [05] ΔΗΚΚΙ: ΗΜΕΡΑ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [06] ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [07] 10 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [08] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ
  • [09] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [10] ΠΡΟΒΑ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΝΤΑΝΟΦ
  • [11] ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΗ Ν.Δ.
  • [12] Η ΠΟΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [13] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [14] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ
  • [15] ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ
  • [16] ΟΗΕ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ
  • [18] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ
  • [20] ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ
  • [21] ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [22] ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ
  • [23] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΖΒΟΡΝΙΚ ΓΙΑ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ
  • [24] ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ: "ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΖΕΜ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ"

  • [01] Κ.ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2001 (13:22 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τάσος Γιαννίτσης

    Την ευχή να είναι ειλικρινής ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, ώστε να είναι και αποτελεσματικός, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος στη συνάντησή του στο Προεδρικό Μέγαρο με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Από την πλευρά του ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι ο διάλογος θα είναι ανοιχτός και όλοι πρέπει με ευθύνη να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

    Στο διάλογο που είχαν μπροστά στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: "Οπως γνωρίζετε κ. πρόεδρε στο επίκεντρο αυτή την περίοδο βρίσκεται το Ασφαλιστικό. Η μεταρρύθμιση αυτή σήμερα είναι πάρα πολύ σημαντική, είναι τόσο σημαντική όσο ήταν τα περασμένα χρόνια η μείωση του πληθωρισμού, η μείωση των ελλειμμάτων του δημοσίου, ο περιορισμός του δανεισμού του κράτους, γιατί με τη μεταρρύθμιση εξασφαλίζουμε τις προϋποθέσεις και για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή αλλά και για τη σταθερότητα, ανάπτυξη και συνέχιση της προσπάθειας προόδου".

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε:"πρέπει να επακολουθήσει ένας διάλογος ο οποίος εύχομαι να είναι απολύτως ειλικρινής και θα αποβεί έτσι και αποτελεσματικός".

    "Πιστεύω ότι μια μεταρρύθμιση η οποία θα αρχίσει να εφαρμόζεται μετά από αρκετά χρόνια και θα αφορά μια ολόκληρη γενιά τουλάχιστον πρέπει να συζητηθεί και με τα κόμματα και με τους ενδιαφερόμενους και ο διάλογος να είναι πραγματικά ανοιχτός, να φέρει ο καθένας τις προτάσεις του και να τις φέρει όμως με ευθύνη για να υπάρξει αυτό το αποτέλεσμα που είναι το καλύτερο για την κοινωνία" σημείωσε ο πρωθυπουργός.

    Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Σημίτης δήλωσε στους δημοσιογράφους:"Θέλω να τονίσω και πάλι ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος είναι μια ενέργεια αναγκαία. Είναι αναγκαία για κοινωνική δικαιοσύνη και κοινωνική συνοχή. Για να έχουμε σταθερότητα και ανάπτυξη, και να συνεχιστεί η προσπάθεια για την ευημερία με επιτυχία. Μαζί με το σχέδιο για την Κοινωνική Αλληλεγγύη, το Εθνικό Σχέδιο για την Απασχόληση είναι ένα τμήμα για να εξασφαλίσουμε ένα κοινωνικό κράτος το οποίο λειτουργεί αποτελεσματικά και εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή. Πρέπει να υπάρχει ένας κοινωνικός διάλογος ανοιχτός χωρίς προκαταλήψεις όπου ο καθένας θα συνεισφέρει τις δικές του απόψεις, θα εξετάσει υπεύθυνα το πρόβλημα και θα προτείνει υπεύθυνες λύσεις. Η κοινωνία μας χρειάζεται λύσεις γιατί πρέπει να είναι ανταγωνιστική, πρέπει να εξασφαλίζει στους πολίτες ασφάλεια και ευημερία. Ασφάλεια και ευημερία είναι ο στόχος μας για όλους".

    [02] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΥΠΑΡΞΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2001 (12:15 UTC+2)

    Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην πολιτική της βήμα προς βήμα προσέγγισης αναφέρθηκε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης στην ομιλία του κατά την έναρξη των σεμιναρίων για Τούρκους δικαστικούς και στελέχη της δημόσιας διοίκησης στο Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαικού Οικονομικού Δικαίου.

    "Ας ξεφύγουμε από τη λογική πως ό,τι συμφέρει τη μια χώρα βλάπτει την άλλη", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε:"Ας το πάρουμε απόφαση πως η ειρήνη συμφέρει και στις δύο χώρες. Υπάρχουν δυνάμεις, υπάρχουν τρόποι που ευνοούν τη βήμα-βήμα προσέγγιση. Η αλληλεγγύη των λαών μετά τους σεισμούς του 1999 ήταν ένα σήμα, μια λάμψη, ήταν ένα φως που δεν πρέπει να σβήσει. Η πορεία της αποκλιμάκωσης της έντασης και της εξομάλυνσης είναι ένας δρόμος με στροφές, με εμπόδια, είναι μια διαδρομή με διακυμάνσεις. Δεν πρέπει να χάσουμε τον προσανατολισμό της ειρηνικής συνύπαρξης. Το στοίχημα της βιώσιμης ειρήνης θα το κερδίσουμε αποφεύγοντας κάθε μορφή αδιαλλαξίας, κάθε μορφή υπεροψίας".

    Ο υπουργός χαιρέτισε την ελληνοτουρκική συνεργασία για την παροχή τεχνογνωσίας προς την Τουρκία, σε ευρωπαικά θέματα, και παρατήρησε:"Είναι ένα χειροπιαστό δείγμα συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί αποδοτικά και αποτελεσματικά ώστε να μεταφέρει στους εκπροσώπους της τουρκικής διοίκησης τεχνογνωσία και αμπειρίες πάνω στο κοινοτικό κεκτημένο, μια γνώση πολύτιμη που αποκτήθηκε σταδιακά στην Ελλάδα μέσα στα 20 χρόνια συμμετοχής της στην Ευρωπαική Ενωση. Η προσαρμογή των εθνικών νομοθεσιών στα κοινοτικά πρότυπα και πρακτικές είναι μια αναγκαιότητα για όλες τις χώρες που συμμετέχουν ή επιθυμούν να λάβουν μέρος στην οικοδόμηση της Ενωμένης Ευρώπης".

    Σχετικά με τον ευρωπαικό προσανατολισμό της Τουρκίας, επισήμανε:"Η ελληνική κυβέρνηση ενισχύει και υποστηρίζει τη θεσμοθέτηση της πρωτοβουλίας για τη σύσταση και λειτουργία της Task Force Ελλάδας-Τουρκίας, για κοινοτικά θέματα, διότι εκτιμούμε ότι ο ευρωπαικός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που θέλουμε και στηρίζουμε. Αποτελεί κοινή κοινή διαπίστωση ότι και με τον τρόπο αυτό προωθείται μια καλή και αποτελεσματική συνεργασία στους αντίστοιχους τομείς καθώς και σε ευρύτερο πλαίσιο, συνεισφέροντας θετικά και εποικοδομητικά στη δημιουργία πνεύματος κατανόησης, συνεργασίας και καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών πάνω στη βάση των ευρωπαικών δεδομένων. Ο ευρωπαικός προσανατολισμός της Τουρκίας είναι πρώτα απ΄όλα υπόθεση της ίδιας της Τουρκίας. Και το Ελσίνκι δείχνει την πορεία. Κανένα σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης δεν αντέχει στον χρόνο, όταν υπάρχει κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ανάπτυξη και ένταση είναι δυο έννοιες ασύμβατες. Αυτό ισχύει για όλες τις περιοχές των Βαλκανίων. Αρκετούς αιώνες τώρα τα Βαλκάνια και η Ν.Α. Ευρώπη ήταν περιοχές που παρήγαγαν ιστορία και πολλές φορές δραματικά γεγονότα. Ηρθε η ώρα να παράγονται εδώ αγαθά, πρόοδος, ευημερία. Η Θεσσαλονίκη διαθέτοντας πλούσιο δυναμικό από κάθε άποψη, παίζει νευραλγικό ρόλο στις βαλκανικές και ευρωπαικές εξελίξεις στην περιοχή μας και κάθε μέρα αναδεικνύεται σε ουσιαστικό κέντρο που φέρνει πιο κοντά τις χώρες και τους λαούς της περιοχής".

    [03] ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΟΣΤΟΥΝΙΤΣΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΥΚΛΟ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Βελιγράδι, 20 Απριλίου 2001 (12:06 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που το Μαυροβούνιο επιλέξει τον δρόμο της ανεξαρτησίας, ενδέχεται να ξεσπάσει νέο κύμα αιματηρών συγκρούσεων στα Βαλκάνια, διατύπωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου.

    «Οποιαδήποτε αλλαγή στα σύνορα της περιοχής θα φέρει στην επιφάνεια την άσβεστη δίψα των νέων κρατών και θα μας ωθήσει σε ένα ανεμοστρόβιλο νέων ένοπλων συγκρούσεων, κρίσεων και αστάθειας», προειδοποίησε ο γιουγκοσλάβος πρόεδρος.

    Εξέφρασε, μάλιστα, την άποψη ότι εάν το Μαυροβούνιο αποφασίσει να ανεξαρτητοποιηθεί, ενδέχεται να προβάλλουν εκ νέου αιτήματα ανεξαρτητοποίησης οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου και να προκληθεί νέα ταραχή στην επαρχία.

    Οι δηλώσεις του Κοστούνιτσα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του Μίοντραγκ Βούκοβιτς, υψηλόβαθμου στελέχους του Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μίλο Τζουκάνοβιτς, ο οποίος υποστήριξε ότι τα σχόλια αυτά φανερώνουν τις «κακόβουλες προθέσεις του (Κοστούνιτσα) κατά του Μαυροβουνίου».

    «Ο Κοστούνιτσα προσπαθεί να αποτελειώσει αυτό που ξεκίνησε ο Μιλόσεβιτς, δηλαδή να χρησιμοποιήσει τη Γιουγκοσλαβία ως κάλυμμα για να εξουσιάζει το Μαυροβούνιο», είπε χαρακτηριστικά.

    Σ.Π.

    [04] ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΧΟΥΝΤΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2001 (12:46 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από τη δίκη της Χούντας το Καλοκαίρι του 1975.

    Πορεία με αφορμή τη μαύρη επέτειο της δικτατορίας οργανώνει αύριο το ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος και θα καταλήξει στην πλατεία Δημοκρατίας, στο κτίριο που στη διάρκεια της δικτατορίας στέγαζε τα γραφεία της Ασφάλειας, όπου υπέστησαν βασανιστήρια αγωνιστές της αντιδικτατορικής πάλης.

    [05] ΔΗΚΚΙ: ΗΜΕΡΑ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΥΧΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Η 21η ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Η 34η μαύρη επέτειος του αμερικανοκίνητου πραξικοπήματος των συνταγματαρχών την 21η Απριλίου του 1967, δεν είναι μόνο ημέρα ιστορικής μνήμης, αλλά και εγρήγορσης για το δημοκρατικό μέλλον της χώρας και τις τύχες του ελληνισμού", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας, στο μήνυμα του για την αυριανή επέτειο.

    Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ίδιες δυνάμεις που σχεδίασαν και στήριξαν την χούντα των συνταγματαρχών και έστειλαν τον Αττίλα στην Κύπρο, καθοδηγούν και συντηρούν και σήμερα την τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της χώρας μας, επιχειρούν τη σαλαμοποίηση των Βαλκανίων, επιτίθενται στις κοινωνικές κατακτήσεις και προσπαθούν να επιβάλλουν το μοντέλο της ζούγκλας του νεοκαπιταλισμού.

    "Σήμερα, όπως και τότε, ο λαός πρέπει να αντισταθεί σε πολιτικές υποτέλειες και υποταγής, που οδηγούν σε συρρίκνωση των εθνικών, δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων", κατέληξε.

    [06] ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΖΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

    Μόναχο, 20 Απριλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Με τον τίτλο "Σαν μια νέα ίδρυση", η γερμανική εφημερίδα "Σιντόιτσε Τσάιτουνγκ", φιλοξενεί κύριο άρθρο σχετικά με την οικονομική κρίση που περνά η Τουρκία.

    Στην Οθωμανική αυτοκρατορία υπήρξε μια εποχή που ονομάσθηκε "η περίοδος των τουλιπών/λουλουδιών", κατά την οποία επετρέπετο κάθε είδος πολυτέλειας, κάθε παρεκτροπής. Τότε ξεπέρασε η Αυτοκρατορία τις δυνάμεις της. Και η σύγχρονη Τουρκία τελευταία ζει δυσανάλογα με τις δυνάμεις της αλλά ταυτόχρονα υπό των δυνατοτήτων της. Ξεπέρασε τις δυνάμεις της, επειδή μια μειονότητα είδε το κράτος σαν μια αποικία, που μπορεί κανείς να εκμεταλευθεί. Υπό των δυνατοτήτων της, επειδή η χώρα, που διαθέτει ένα πολύ πιο μεγάλο πολιτικό και οικονομικό δυναμικό, κρατήθηκε σε μια παράξενη ανηλικιότητα, παρατηρεί αρχικά η Σλέτσερ συνεχίζοντας.

    Η κυβέρνηση Ετζεβίτ στέκεται σήμερα προ ενός ερειπίου, προ μιας σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής. Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι τόσο έκδηλη που κανένα από τα σημερινά κόμματα δεν είναι βέβαιο για την είσοδό του στο κοινοβούλιο, σε περίπτωση νέων βουλευτικών εκλογών. Έτσι οι εκκλήσεις για ένα τέλος της "περιόδου των τουλιπών" είναι έντονες ακόμη και από κείνα τα κοινωνικά στρώματα που μέχρι τώρα ήταν αμέτοχα στις εξελίξεις. Η περίοδος αυτή λοιπόν είναι η πιο ευνοϊκή για μεταρρυθμίσεις. Η μαγική λέξη που ακούγεται είναι "δημοκρατία".

    Η οικονομική ελίτ της χώρας έκανε τις καλύτερες δουλειές με το κράτος. Σήμερα η Τουρκία πληρώνει το 95% των εσόδων της για χρέη. Κρατικές προμήθειες όμως μπορούν να υπάρξουν μόνο, όταν το κράτος διαθέτει ρευστά χρήματα. Οι επιχειρηματίες διέγνωσαν ότι μία διεφθαρμένη διοίκηση βλάπτει γενικά τις επιχειρήσεις και το εμπόριο. Το αποτέλεσμα είναι η απομόνωση από την παγκοσμιοποιημένη αγορά. Τα αποτελέσματα της "περιόδου των τουλιπών" δεν αναφέρονται μόνο στα χειρόγραφα και τις μυστικές εκθέσεις αλλά γεμίζουν σήμερα τους τίτλους των εφημερίδων. Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αμέτ Σεζέρ πριν 60 μέρες ήταν μόνο ο καταλύτης της σημερινής κρίσης. Το σύστημα του πατερναλισμού το ήλεγχε καλύτερα από όλους ο πρώην Ντεμιρέλ. Η Τουρκία αρχίζει τώρα να ξεπερνά την περίοδο Ντεμιρέλ και όχι μόνο.

    Ήλθε η εποχή που η Τουρκία πρέπει να κόψει τις παλαιές πλεξίδες. Ο Κεμάλ Ντερβίς, ο οικονομολόγος σωτήρ, που ήλθε από την Αμερική, δεν έχει τίποτε άλλο στο νου του. Ο Ντερβίς δημαγωγεί ήδη σαν πρωθυπουργός. Δείχνει τη δύναμη που λείπει από την κυβέρνηση. Θέλει να στεγνώσει τον κόπρο και δεν απαιτεί τίποτε περισσότερο από την αλλαγή της πολιτικής νοοτροπίας στην Άγκυρα. Οι αντιδράσεις εναντίον του είναι σφοδρές. Οι υπάρχουσες δυνάμεις είναι ισχυρές. Αλλά οι δυνατότητες για μια νέα αρχή δεν ήταν ποτέ τόσο ευνοϊκές όσο σήμερα. Όπως φαίνεται έχει πραγματικά περάσει στην Τουρκία η "περίοδος των τουλιπών", καταλήγει η εφημερίδα.

    [07] 10 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Το πρόγραμμα σχολικής στέγης για τη Θεσσαλονίκη, που φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις διπλές βάρδιες, θα μπει σε εφαρμογή από το τρέχον έτος, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Φίλιππος Πετσάλνικος, παράλληλα με την εκταμίευση 10 δισεκατομμυρίων δραχμών, από τα οποία τα πέντε θα προέρχονται από εθνικούς πόρους και τα υπόλοιπα από τα περιφερειακά προγράμματα της Κεντρικής Μακεδονίας.

    "Είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει χρηματοδοτηθεί ποτέ στο νομό Θεσσαλονίκης. Και η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους οργανισμούς πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης βρίσκονται σε μία πρόκληση για να υλοποιήσουν το πρόγραμμα φέτος και να αξιοποιήσουν τα σημαντικά κονδύλια" είπε ο κ. Πετσάλνικος.

    Το πρόγραμμα σχολικής στέγης του νομού Θεσσαλονίκης θα υλοποιηθεί για την περίοδο 2001 - 2006 και το κόστος του θα φτάσει τα 60 δισεκατομμύρια δραχμές.

    Το υπουργείο Παιδείας, στο μεταξύ, προωθεί το πρόγραμμα κοινωνία της πληροφόρησης στα σχολεία. Σύμφωνα με αυτό, μέχρι το τέλος του έτους, τα 281 γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ του νομού θα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, ενώ σε 144 σχολικές μονάδες θα δημιουργηθούν εργαστήρια πληροφορικής.

    Το νομαρχιακό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης αναμένεται να συνεδριάσει σύντομα για να καθορίσει την απορρόφηση των κονδυλίων, αλλά μέλη του έθεσαν το αίτημα της χορήγησης από το υπουργείο Οικονομίας δανείου για την απαλλοτρίωση οικοπέδων που θα χρησιμοποιηθούν για την ανέγερση σχολείων.

    [08] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΣΕΡΒΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

    Βελιγράδι, 20 Απριλίου 2001 (20:53 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Τα 2/3 των πολιτών της Σερβίας τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των αρχών με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης με την προϋπόθεση οι ύποπτοι για εγκλήματα πολέμου να δικαστούν στη χώρα.

    Το 50% των πολιτών θεωρεί ότι στη διάρκεια του έτους ο πρώην πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς θα εκδοθεί στη Χάγη.

    Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από έρευνα που διενήργησε η εταιρία "Strategic Marketingή το διάστημα 10 - 15 Απριλίου σε δείγμα 1.300 πολιτών από διάφορες περιοχές της Σερβίας, εκτός από το Κόσοβο.

    Συγκεκριμένα το 62,5% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι οι σερβικές αρχές πρέπει να συνεργαστούν με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, εφόσον η συνεργασία αυτή θα επιτρέπει την εκδίκαση υποθέσεων υπόπτων για εγκλήματα πολέμου στη χώρα. Το 1/5 των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση οι σερβικές αρχές να συνεργαστούν με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Υπέρ της άνευ όρων συνεργασίας με το Δικαστήριο τάχθηκε το 27,4% των ερωτηθέντων . Το 46,9% από εκείνους που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας εκτιμούν ότι το βασικό κίνητρο για τη συνεργασία είναι η εισροή στη χώρα ξένων κεφαλαίων. Το 45,1% των ερωτηθέντων θεωρεί τη συνεργασία απαραίτητη για να αποδοθούν ευθύνες σε όσους έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου.

    [09] Ο ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΠΟΥ ΕΙΣΗΧΘΗ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Γενεύη, 20 Απριλίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του κ. Wyss, επικεφαλής του τομέα ελέγχου των εξαγωγών του ελβετικού υπουργείου Οικονομίας, η προκαταρκτική έρευνα για το γιουγκοσλαβικό χρυσό που εισήχθη στην Ελβετία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν παραβιάσθηκε το εμπάργκο και δεν σημειώθηκε αταξία, ενώ η Βέρνη αναμένει από το Βελιγράδι να συγκεκριμενοποιήσει το αίτημα συνεργασίας επί του θέματος. Υπενθυμίζεται η εισαγωγή χρυσού βάρους 173 κιλών το Φθινόπωρο του 2000 και 100 κιλών μεταξύ Ιουλίου 1999 και Οκτωβρίου 2000, σχετικά με την οποία ερευνάται αν το αντίτιμο της πώλησης κατατέθηκε σε κρατική γιουγκοσλαβική εταιρία. Μόνο στην περίπτωση αυτή θα επρόκειτο για παραβίαση του εμπάργκο. Όπως δήλωσε ο ανωτέρω, υπάρχουν υποψίες σε βάρος κυπριακής εταιρίας, συνδεόμενης με το περιβάλλον Μιλόσεβιτς, που μεσολάβησε και για το λόγο αυτό, προετοιμάζεται σχετική αίτηση για δικαστική συνδρομή προς την Κύπρο, που απαιτεί χρόνο. Όπως, επίσης δήλωσε ο κ. Wyss, στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται αντιπροσωπεία από τη Γιουγκοσλαβία με την οποία η Ελβετία είναι έτοιμη να συνεργασθεί εφόσον της ζητηθεί δικαστική συνδρομή.

    [10] ΠΡΟΒΑ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΡΝΤΑΝΟΦ

    Βουδαπέστη, 20 Απριλίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Πρόβα μεταλλίων κάνουν τρεις αθλητές της ελευθέρας πάλης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Ο "χάλκινος" Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Καρντάνοφ κέρδισε δύσκολα και έπειτα από παρατήρηση του αντιπάλου του με 4-3 στα σημεία τον Γεωργιανό Γκότσα Κιρκιτάντζε στην κατηγορία των 54 κιλών. Ετσι αύριο το πρωί θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Τούρκο Μεβλάνα.

    Στην τροχιά των μεταλλίων είναι και οι Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου που θα αντιμετωπίσει την Σουηδέζα Κάρλσον στην κατηγορία των 56 κιλών, καθώς επίσης και ο Πέτρος Ασλανίδης που θα αντιμετωπίσει τον Βούλγαρο Μπαρζάκοφ στην κατηγορία των 63 κιλών. Εκτός μεταλλίων έμειναν οι Σοφία Πομπουρίδου στα 51 κιλά, ο Λάζαρος Λοϊζίδης στα 85 κιλά και ο Θέμης Ιακωβίδης στα 58 κιλά.

    [11] ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΕΚΛΟΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΤΗ Ν.Δ.

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας θα συνεδριάσει την Παρασκευή στις 27 Απριλίου, με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, προκειμένου να εκλέξει γραμματέα, μέλη του πολιτικού συμβουλίου και να ψηφίσει μέρος του κανονισμού λειτουργίας της Κ.Ε.

    Οι υποψηφιότητες για τον γραμματέα της Κ.Ε. θα κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη, ενώ για την εκλογή του θα καταρτιστεί ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα αναδειχθεί ο υποψήφιος που θα έχει την απόλυτη πλειοψηφία. Σε περίπτωση που κανένας υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την ίδια ημέρα μεταξύ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία γραμματέας της Κ.Ε. εκλέγεται ο υποψήφιος ο οποίος συγκέντρωσε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

    Η εκλογή των μελών πολιτικού συμβουλίου θα γίνει με ξεχωριστά ψηφοδέλτια για τα πέντε κοινοβουλευτικά και εφτά μη κοινοβουλευτικά μέλη της.

    [12] Η ΠΟΕΣΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΗΝ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 26ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν για τις 26 Απριλίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αποφάσισαν στη σημερινή κοινή τους συνεδρίαση η Συντονιστική Επιτροπή των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζομένων στο χώρο των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ και το ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

    Η ΠΟΕΣΥ σε ανακοίνωση της χαρακτηρίζει αντεργατικές τις κυβερνητικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι πλήττουν ευθέως τα κοινωνικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και μετατρέπουν όλους τους εργαζόμενους σε σύγχρονους ισόβιους δουλοπάροικους (αύξηση ορίων και συνθηκών συνταξιοδότησης, μείωση αποδοχών, αυθαίρετη ομαδοποίηση ταμείων κ.λ.π.).

    "Ιδιαίτερα, για το χώρο του Τύπου, οι κυβερνητικές προτάσεις είναι αυθαίρετες και καταστροφικές, προϊόν λογιστικού προβληματισμού, χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος, αναλογιστική μελέτη και αξιολόγηση των αντικειμενικών δεδομένων και ιδιαιτεροτήτων του Τύπου. Τυχόν επιβολή και εφαρμογή τους θα τινάξει στον αέρα το υπάρχον σύστημα επικουρικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης", υπογραμμίζει.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι είναι καταστροφική και ταυτόχρονα ληστρική - η κυβερνητική επιδίωξη για αφαίρεση των πόρων, με συνέπεια την υπονόμευση της βιωσιμότητας των Ταμείων, την υποβάθμιση και αυτοτέλεια του δημοσιογραφικού επαγγέλματος.

    Η Συντονιστική Επιτροπή των συνδικαλιστικών ενώσεων των εργαζόμενων στα ΜΜΕ καλεί σε αγωνιστική ετοιμότητα όλους τους εργαζόμενους στον Τύπο, για την άμεση απόσυρση των ανακοινωθέντων κυβερνητικών προτάσεων για το Ασφαλιστικό, με ταυτόχρονη έναρξη ουσιαστικού διαλόγου για δίκαιη, ρεαλιστική και κυρίως αποτελεσματική ρύθμιση του Ασφαλιστικού, που θα οδηγήσει παραπέρα στην ανάπτυξη και όχι στην υποβάθμιση, για όλους τους εργαζόμενους στα Μ.Μ.Ε.

    "Στη φιλολογική ωραιοποίηση των κυβερνητικών προτάσεων περί "αλληλεγγύης των γενεών", οι εργαζόμενοι θα αντιτάξουν έμπρακτα τη σημερινή αγωνιστική βούληση της αλληλεγγύης των εργαζόμενων", καταλήγει η ΠΟΕΣΥ.

    [13] ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2001 (20:36 UTC+2)

    "Τριαντατέσσερα χρόνια μετά, η μαύρη επέτειος της 21ης Απρίλη 1967 υπενθυμίζει ότι στους τόπους δουλειάς βασιλεύει η εργοδοτική τρομοκρατία και οι εκβιασμοί, ότι στοιχειώδη δικαιώματα και ελευθερίες συρρικνώνονται συνεχώς", επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Κ.Ε. του ΚΚΕ για την 21η Απρίλη 1967.

    "Από τη μια ψηφίστηκε ένα πιο αντιλαϊκό Σύνταγμα, ενώ από την άλλη ετοιμάζονται τρομονόμοι και νόμοι κατά των διαδηλώσεων. Ταυτόχρονα λειτουργεί η Σένγκεν και το σύστημα Εσελον", τονίζει το ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η επέτειος από την επιβολή της δικτατορίας προσφέρεται μόνο για επίκαιρα διδάγματα και ως αφορμή για να δυναμώσει η πάλη κατά των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής που χτυπάει τους λαϊκούς αγώνες, στήνει αγροτοδικεία και μαθητοδικεία, χαμηλώνει διαρκώς τον πήχη των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων.

    [14] ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ

    Ζυρίχη, 20 Απριλίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Όπως ανακοινώθηκε από τους Οργανισμούς που είναι υπεύθυνοι για την καταβολή από μέρους των ελβετικών Τραπεζών UBS και Credit Suisse του ποσού των 1,25 δισ. δολ. στα θύματα του Ολοκαυτώματος, σύμφωνα με το συμβιβασμό που επιτεύχθηκε το 1998, αυτή θα καθυστερήσει περαιτέρω λόγω εκκρεμών προσφυγών στη Νέα Υόρκη. Το μεγαλύτερο μέρος του ανωτέρω ποσού αφορά σε κατόχους τραπεζικών λογαριασμών που δεν αναζητήθηκαν μετά τον πόλεμο και ήδη 560.000 άτομα έχουν εγείρει αξιώσεις. Πάντως η διαιτητική διαδικασία φαίνεται να προχωρά πολύ αργά, καθώς μέχρι τον Ιανουάριο το Claims Resolution Tribunal στη Ζυρίχη, ένας από τους τέσσερις υπεύθυνους ανεξάρτητους διεθνείς Οργανισμούς, είχε ασχοληθεί με μόνο 9.488 αιτήσεις, από τις οποίες έκανε δεκτές τις 2.909.

    [15] ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

    Ζυρίχη, 20 Απριλίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας Αρχής, ο αριθμός των αλλοδαπών που απέκτησαν την ελβετική υπηκοότητα κατά το 2000 ανήλθε σε 30.452 άτομα (από τους οποίους οι περισσότεροι κατάγονται από την Ιταλία, τη Γιουγκοσλαβία και την Τουρκία), παρουσιάζοντας αύξηση κατά 40,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, κυρίως λόγω απλοποιήσεων στη διαδικασία σε επίπεδο καντονίων και δήμων. Επισημαίνεται, ωστόσο, ότι τα μεγέθη αυτά εξακολουθούν να παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά στην Ελβετία, καθώς υπολογίζεται ότι από τους 1,5 εκ. αλλοδαπούς που διαβιούν στη χώρα, περισσότεροι από 600.000 πληρούν θεωρητικά τις προϋποθέσεις για την απόκτηση της υπηκοότητας.

    [16] ΟΗΕ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Βελιγράδι, 20 Απριλίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Η κατάσταση των Σέρβων και άλλων εθνικών μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο είναι «απαράδεκτη» δήλωσε ο Ερικ Μόρις, ειδικός απεσταλμένος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

    Η κατάσταση των μη Αλβανόφωνων στο Κοσσυφοπέδιο είναι απαράδεκτη και πολύ ανησυχητική δήλωσε ο Μόρις στο Βελιγράδι και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δράσει.

    Πάνω από 110.000 Σέρβοι έχουν εγκαταλείψει το Κοσσυφοπέδιο και ζουν σε απομονωμένα γκέτο, παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ γιατί φοβούνται επιθέσεις των Αλβανών ανταρτών.

    Ο.Κ.

    [17] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2001 (20:20 UTC+2)

    "Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την επιβολή της δικτατορίας στη χώρα μας, η Δημοκρατία που αποκατέστησε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει εδραιωθεί. Για πρώτη φορά στη νεότερη ιστορία μας υπάρχει ομαλή πολιτική πορεία 27 ετών", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    "Η Νέα Δημοκρατία στη Μεταπολίτευση, με αίσθημα ευθύνης, πέτυχε την εθνική συμφιλίωση, την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών, την εμπέδωση μιας ποιοτικής Δημοκρατίας και τη θωράκιση του Πολιτεύματος.

    Με την καίρια επιλογή της να εντάξει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή οικογένεια συνέβαλε αποφασιστικά, στην, ακόμη μεγαλύτερη, ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας και της Δημοκρατίας στον τόπο μας", τόνισε.

    "Σήμερα ο κύκλος της Μεταπολίτευσης έχει κλείσει. Βρισκόμαστε ήδη σε ένα νέο αιώνα. Διανύουμε μια νέα εποχή. Στις μέρες μας, οι κίνδυνοι που αντιμετώπιζε η Δημοκρατία στο παρελθόν έχουν εκλείψει. Νέοι όμως διαφαίνονται στον ορίζοντα και απειλούν την ουσία και την ποιότητα της Δημοκρατίας. Είναι η διαφθορά, η αδιαφάνεια, ο κομματισμός, η λειτουργία εξωθεσμικών κέντρων, που επιχειρούν να επιβάλλουν πολιτικές, υποκαθιστώντας θεσμικά και εκλεγμένα όργανα της Πολιτείας", επισήμανε ο κ. Ρουσόπουλος.

    "Στον 21ο αιώνα δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή παρακμιακή πραγματικότητα. Δυόμισυ εκατομμύρια Έλληνες ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, 600.000 συμπολίτες μας είναι άνεργοι, οι κοινωνικές ανισότητες μεγαλώνουν και ομάδες πολιτών ωθούνται στο περιθώριο. Η Ελλάδα αυτή δεν μας ταιριάζει.

    Η Νέα Δημοκρατία, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις των καιρών και τις ανάγκες του νέου αιώνα, με αίσθημα ευθύνης, πολιτεύεται έχοντας, ως μόνιμο και αδιαπραγμάτευτο στόχο της, τη θωράκιση της Πολιτείας, τη δημιουργία μιας κοινωνίας με συνοχή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Με την εισαγωγή θεσμών που εγγυώνται αποτελεσματικά το δημόσιο συμφέρον, διασφαλίζουν τα δικαιώματα του πολίτη, αναβαθμίζουν το δημόσιο βίο και ενισχύουν την πορεία της χώρας προς το μέλλον", υπογράμμισε.

    [18] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Στρασβούργο, 20 Απριλίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Η πρώτη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για την ευρωπαϊκή ταυτότητα πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Απριλίου στο Στρασβούργο.

    Στη συζήτηση έλαβαν μέρος ιστορικοί, φιλόσοφοι, θεολόγοι, πολιτικές επιστήμονες, καθώς και εκπρόσωποι των ΜΜΕ από όλη την Ευρώπη, την Αμερική και το Ισραήλ. Το Συμβούλιο της Ευρώπης, δια στόματος του γενικού γραμματέα του Βάλτερ Σβίμερ, εξέφρασε την επιθυμία να εξετάσει λεπτομερώς τη φύση και την έννοια της ευρωπαϊκής ταυτότητας, η οποία ενίοτε στιγματίζεται ή διαστρεβλώνεται.

    Οπως τόνισε ο κ. Σβίμερ, η συνάντηση είναι κάτι περισσότερο από ένα ακαδημαϊκό συνέδριο, αφού αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, που θα στηρίξει το οικοδόμημα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης, γέννημα θρέμμα της οικειοθελούς αποδοχής και συμμόρφωσης των ευρωπαϊκών χωρών με τους κανόνες δικαίου που διέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα για περισσότερο από 50 χρόνια, διακηρύττει στους λαούς της Ευρώπης ότι αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που τους χωρίζουν. Σήμερα τα ιδανικά για μία δημοκρατική κοινωνία, όπως η ασφάλεια στην Ευρώπη και η ισορροπημένη οικονομία, ενδέχεται να δώσουν στους λαούς της περιοχής ένα εντονότερο συναίσθημα συμβίωσης στον ίδιο τόπο. Εντούτοις έντονος ήταν ο προβληματισμός στη συνάντηση για το αν τα εν λόγω ιδανικά αρκούν για να ορίσουν την ευρωπαϊκή ταυτότητα, παρά τη διαφορετικότητα των λαών, αναφορικά με την ιστορία, τα πολιτιστικά τους στοιχεία και τις όποιες συγκρούσεις τους.

    Θα ακολουθήσουν άλλες δύο συναντήσεις με θέμα την ευρωπαϊκή ταυτότητα, τον Σεπτέμβριο του 2001 και τον Ιανουάριο του 2002. Μετά την λήξη τους πρόκειται να εκδοθεί η "Διακήρυξη της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας" που θα ορίζει την ιδέα της ταυτότητας καθώς και τους τόπους προώθησης της σε συμφωνία πάντα με τις χώρες-μέλη του Συμβουλίου.

    [19] ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 20 Απριλίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Απώλειες κατέγραψε στη σημερινή, τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

    Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,5% και διαμορφώθηκε στις 5,451.55 μονάδες, με τις μετοχές των Valeo και Equant να «ηγούνται» της πτώσης.

    Στη Φρανκφούρτη ο Χ-DAX έκλεισε με οριακές απώλειες 0,9% και διαμορφώθηκε στις 6,127.66 μονάδες, με τις μετοχές της Deutsche Bank και της Inflineon Technologies να καταγράφουν σημαντικές απώλειες.

    Στο Λονδίνο ο FTSE 100 βρέθηκε σε θετικό έδαφος έστω και με οριακά κέρδη, σχεδόν «ανώδυνα», καθώς η πορεία των μετοχών της Νέας Οικονομίας, πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών αποτέλεσαν τονωτική «ένεση» για αυτόν.

    Στο Αμστερνταμ ο δείκτης ΑΕΧ υποχώρησε κατά 0,7% και στη Ζυρίχη ο SMI έκλεισε με οριακή πτώση της τάξης του 0,6%. Στο Μιλάνο ο MIB έκλεισε με οριακή πτώση 0,7%.

    Στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL κατέγραψε απώλειες άνω της μιας ποσοστιαίας μονάδας (1,67%), ενώ η Βουδαπέστη έκλεισε με άνοδο 0,25%. Η Κοπεγχάγη υποχώρησε κατά 1,48%, ενώ το Ελσίνκι τερμάτισε σε θετικό «έδαφος» με κέρδη της τάξης του 0,81%. Στην Κωνσταντινούπολη ο δείκτης XU-100 κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 2,22% και η Βιέννη ενισχύθηκε κατά 0,50%. Η Λισαβόνα έκλεισε με απώλειες 0,99%, η Μαδρίτη με απώλειες 1,85%, το Οσλο με απώλειες 0,35%, η Πράγα υποχώρησε κατά 1,19% και η Στοκχόλμη κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 3,02%.

    Ο FTSE Eurotop 300, που περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εισηγμένες της Ευρώπης, «τερμάτισε» με οριακή πτώση 0,9%.

    [20] ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ

    Στουτγάρδη, 20 Απριλίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Τούρκοι κατέλαβαν γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στην Στουτγάρδη στη νοτιοδυτική Γερμανία διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κρατουμένων στις τουρκικές φυλακές, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία. Οι αρχές προχώρησαν σε συλλήψεις 20 ατόμων για διατάραξη δημόσιας τάξης.

    Εκατοντάδες φυλακισμένοι στη Τουρκία κάνουν απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για τα «λευκά κελιά» που θα αντικαταστήσουν τους θαλάμους στους οποίους έμεναν πολλοί κρατούμενοι. Οι φυλακισμένοι υποστηρίζουν ότι τα κελιά στα οποία χωρούν μόνο τρία άτομα θα επιτρέπουν στους δεσμοφύλακες να τους κακομεταχειρίζονται.

    Ο.Κ.

    [21] ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 20 Απριλίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Ο τουρκοκυπριακός Τύπος καταχωρίζει ανακοίνωση των συνδέσμων και οργανώσεων που απαρτίζουν την πλατφόρμα "αυτή η χώρα είναι δική μας" που επικρίνουν τη στάση του Ραούφ Ντενκτάς και τάσσονται υπέρ μια δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδιακής λύσης που θα βασίζεται στην "πολιτική ισότητα τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και της συμφωνίας κορυφής".

    Στην ανακοίνωση κατηγορείται ο κατοχικός ηγέτης ότι "συνεχώς επιτίθεται κατά της πλατφόρμας και μπολιάζει τα παιδιά με μίσος. Αυτή η στάση του Ραούφ Ντενκτάς οφείλεται στο ότι ακολουθεί πολιτική που αποσκοπεί στην ενοποίηση των κατεχομένων με την Τουρκία και την ευγνωμοσύνη του προς την Τουρκία για όλα όσα κάνει για το κράτος".

    [22] ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ: Η Ν.Δ. ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΩΣ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 20 Απριλίου 2001 (20:04 UTC+2)

    Τη διατήρηση των ορίων ηλικίας, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τη Νέα Δημοκρατία, ζήτησε από την κυβέρνηση η αρμόδια τομεάρχης της Ν.Δ. Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Ρηγίλλης για το ασφαλιστικό.

    Αναφερόμενη στο σχόλιο του υπουργού Εργασίας, ο οποίος λέει ότι όσοι δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα στο ασφαλιστικό δεν έχουν καμιά υπευθυνότητα η κ. Γιαννάκου είπε ότι συμφωνεί απολύτως, αλλά προσθέτει ότι όσοι δεν ήθελαν να αλλάξει τίποτα και δεν εφήρμοζαν τους νόμους, επί οκτώ χρόνια, δηλαδή η Κυβέρνηση, δεν έχει καμιά υπευθυνότητα.

    Η Τομεάρχης της Ν.Δ. παρατήρησε ότι "ο Πρωθυπουργός εμφανίσθηκε σαν να είναι από άλλη χώρα. Μίλησε, δηλαδή, για νέο σύστημα που θα φτιαχτεί για πρώτη φορά".

    "Υπάρχει όμως νέο σύστημα, από το νόμο Σιούφα, που προβλέπει κοινές προϋποθέσεις, κοινωνικά δίκαιες και ίδιους όρους συνταξιοδότησης για όλους, με όριο ηλικίας τα 65 χρόνια. Βεβαίως προβλέπει και υποχρεώσεις του κράτους", τόνισε.

    Σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία με τους νόμους της, το '90 και το '93, καθόρισε τον υποχρεωτικό κοινωνικό δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της ασφάλισης.

    "Αυτό το λέω γιατί ο Πρωθυπουργός μίλησε για μη ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης. Δεν ξέρω ποιος έθεσε θέμα ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης. Προφανώς έγινε μέσα στους κόλπους της Κυβέρνησης. Για μας η ιδιωτική ασφάλιση έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα και δεν έχει καμμία σχέση με αυτό που ονομάζεται κοινωνική ασφάλιση, όπως έχει σήμερα, με τον αναδιανεμητικό της χαρακτήρα, δηλαδή, την αλληλεγγύη των γενεών και όπως λειτουργεί".

    Η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι μια υπόθεση πρωτογενής, αλλά εξαρτάται από όλες τις άλλες πολιτικές.

    "Δεν μπορεί να θεωρηθεί δηλαδή το ασφαλιστικό ως μια λογιστική πίττα αν μπορώ να το πω έτσι αφού δεν μπορούμε να αυξήσουμε τα όρια, τις εισφορές, να ευτελίσουμε τις συντάξεις. Αυτή είναι μια θεωρία που δεν ταιριάζει σε ανθρώπους που γνωρίζουν και την οικονομία και την κοινωνία. Μόνο από την ανάπτυξη, τη σωστή οικονομική πολιτική και την αύξηση της απασχόλησης μπορούν να αντιμετωπισθούν οι δημογραφικοί παράγοντες, που πραγματικά επηρεάζουν το ασφαλιστικό. Η αύξηση του προσδοκίμου επιβίωσης, που για μας είναι κάτι εξαιρετικά θετικό και ευελπιστούμε ότι οι ιατρικές εξελίξεις θα δώσουν και περαιτέρω καλή επιβίωση στους ανθρώπους, δεν μπορεί να αποτελεί, από μόνη της, πρόσχημα ώστε να θεάται και μόνο ως μία στενά αριθμητική υπόθεση η κοινωνική ασφάλιση. Εμείς κάναμε παρέμβαση στο ασφαλιστικό, με μεγάλες αντιδράσεις, το '90 - ΄93", σημείωσε.

    Είπε ακόμη ότι "πρωταγωνιστές εκείνων των αντιδράσεων είναι αυτοί οι οποίοι ισχυρίζονται σήμερα διάφορα περί ''υπευθυνότητας''. Διευκρίνισε ότι δεν εννοεί, τον υπουργό, ο οποίος δεν είχε καμμία σχέση τότε.

    "Όμως, η παρέμβασή μας, με ανεργία 5,5%-6% το πολύ, εκείνη την εποχή, είχε προοπτική. Σήμερα, με ανεργία 13% και με κακές πολιτικές για την αντιμετώπισή της, με εθνικά στοιχεία δράσης για την απασχόληση, που επικρίνονται βαρύτατα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αντιλαμβάνεσθε ότι έχει άλλες προοπτικές. Παρά ταύτα, οι πίνακες που έδωσε ο κ. Γιαννίτσης, προχθές, στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικοί. Παρά την ελλιπή εφαρμογή των νόμων της Νέας Δημοκρατίας, παρά την κατάσταση, τελικά μειώνεται δραστικά το έλλειμμα μέχρι το 2010", τόνισε.

    Επισήμανε ότι η κυβέρνηση οφείλει περίπου 670 δισ., από την τριμερή χρηματοδότηση και 1300 δισ. από κοινωνικές πολιτικές που ασκήθηκαν στο ΙΚΑ. "Και ο μεν υπουργός δηλώνει ότι διατηρείται ο τριμερής χαρακτήρας, αλλά αυτό είναι πλασματικό, αφού δεν εφαρμόζεται, ο δε Πρωθυπουργός ότι διασφαλίζεται. Είναι προφανές ότι με τον ίδιο τρόπο, που σε μια 15ετία θα αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, το ίδιο θα κάνουν και με την τριμερή χρηματοδότηση", υπογράμμισε.

    Ξεκαθάρισε ότι η Ν.Δ. δεν θα δεχθεί το ασφαλιστικό, ως πρόσχημα κάλυψης δημοσιονομικών ελλειμμάτων.

    Η κ. Γιαννάκου είπε ότι η Ν.Δ. δεν πρόκειται να προκαλέσει κινητοποιήσεις, και επισήμανε ότι τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται στο πεζοδρόμιο. Παρ' όλα αυτά, τόνισε ότι οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν την αυτονομία τους και είναι λογικό να υπάρχουν αποχρώσεις μεταξύ των απόψεων που εκφράζουν και εκείνων του κόμματος.

    Αντιτάχθηκε στην επιβολή φόρου στα ανώτερα οικονομικά στρώματα, υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ. γενικότερα είναι υπέρ της μείωσης της φορολογίας και επέκρινε την κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, δεν εφάρμοσε τους νόμους και το θεσμικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και που έδιναν λύσεις σε πολλά προβλήματα.

    [23] ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΖΒΟΡΝΙΚ ΓΙΑ ΟΜΠΡΕΝΟΒΙΤΣ

    Ζβόρνικ, 20 Απριλίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Πάνω από 10.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στη πόλη Ζβόρνικ της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας για την σύλληψη του Σέρβου Ντράγκαν Ομπρένοβιτς από την αποστολή του ΟΗΕ στη χώρα.

    Στην πορεία παρακολουθούσαν στρατιώτες της Δύναμης Σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ αλλά δεν σημειώθηκαν επεισόδια.

    Ο Ομπρένοβιτς, διοικητής των Σέρβων στο Ζβόρνικ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία 1992-1995 συνελήφθη την Κυριακή του Πάσχα και μεταφέρθηκε στη Χάγη όπου δήλωσε αθώος για εγκλήματα πολέμου που κατηγορείται.

    Ο Ομπρένοβιτς κατηγορείται ότι συμμετείχε στην σφαγή χιλιάδων Μουσουλμάνων στην Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995.

    Ο.Κ.

    [24] ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ: "ΠΕΝΤΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΖΕΜ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ"

    Αγκυρα, 20 Απριλίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η τουρκική εφημερίδα ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ επανέρχεται, σε πρωτοσέλιδο δίστηλο δημοσίευμά της με τίτλο "Μηνύματα σαν υπόμνημα", όπου αναφέρεται στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, στα κατεχόμενα και εκτιμά ότι ο κ. Τζεμ έστειλε τα παρακάτω πέντε άκρως σημαντικά μηνύματα σε μια περίοδο που οι συνομιλίες για το Κυπριακό βρίσκονται σε εκκρεμότητα":

    Οτι δεν θα πρέπει να υπάρχει θέμα εμπιστοσύνης "μεταξύ των δυο χωρών" (Τουρκίας και κατεχόμενων), ότι υπάρχει σχέση της Τουρκίας με όλα τα "δημοκρατικά ιδρύματα στη ΤΔΒΚ", ότι η συνομοσπονδία είναι ο καλύτερος τρόπος λύσης, ότι η ένταξη της "Νότιας Κύπρου" στην Ε.Ε. θα είναι πύρρειος νίκη και ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να αποφύγει να παίξει με την φωτιά.

    Η ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ ασχολείται με την απήχηση που είχαν στην ελεύθερη Κύπρο οι ισχυρισμοί που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και εικάζει ότι είναι πιθανή η επανάληψη των συνομιλιών μετά τις εκλογές που θα γίνουν τον άλλο μήνα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στα όσα υποστήριξε ο κ. Τζεμ κατά την παραμονή του στην κατεχόμενη Κύπρο και στην αντίδραση της Αθήνας και της Λευκωσίας, αναφέρεται και η ΣΑΜΠΑΧ με τίτλο "Η Αθήνα και οι Ελληνοκύπριοι πνέουν μένεα κατά του Τζεμ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 20 April 2001 - 18:13:45 UTC