Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-04-19

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΘ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ
  • [02] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ
  • [03] ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ
  • [04] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
  • [05] 2.750 ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ
  • [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [07] ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ
  • [08] ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ
  • [09] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
  • [10] ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ "DAJTI"
  • [11] ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [12] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ
  • [14] ΣΤΗΝ "ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ" EUROMEDICA ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 3 ΚΛΙΝΙΚΕΣ
  • [15] ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
  • [16] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
  • [17] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ
  • [18] Ρ. ΤΖΟΝΣΤΟΝ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [19] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ
  • [20] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΖΗΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΗΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ
  • [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ
  • [23] ΣΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΗΡΑΚΛΗ
  • [24] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΕΚΘ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2001 (15:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τάσος Γιαννίτσης

    Ο κοινωνικός διάλογος για το Ασφαλιστικό πρέπει να γίνει χωρίς φόβους και πάθος, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις και ανελαστικές ανακοινώσεις, να απλωθεί σε όλη τη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ενώ ο πρόεδρος του ΕΚΘ Νίκος Γιαννόπουλος και ο Ηλίας Κοντόπουλος, μέλος της διοίκησης και πρόεδρος του Μακεδονικού Ινστιτούτου Εργασίας (ΜΑΚΙΝΕ), επισήμαναν πως δεν μπορεί να γίνει ούτε διάλογος με βάση τις θέσεις του υπουργείου Εργασίας.

    Ο κ. Πασχαλίδης συναντήθηκε το μεσημέρι με τους κ.κ. Γιαννόπουλο και Κοντόπουλο και συζήτησαν για το ασφαλιστικό και τη συνεργασία του ΕΚΘ με το υπουργείο στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά και άλλων δραστηριοτήτων.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Πασχαλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους για το Ασφαλιστικό:"Θεωρώ πως ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει να απλωθεί σε όλη τη χώρα, άρα έχει και τη διάσταση της Θεσσαλονίκης,και βέβαια θα πρέπει να γίνει χωρίς φόβους και χωρίς πάθος, χρειάζεται τις θέσεις όλων, και εκτιμώ ότι με διαδοχικές προσεγγίσεις μπορούμε να διαμορφώσουμε και να πετύχουμε ένα Ασφαλιστικό σύστημα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο. Γιατί είναι αλήθεια, είναι κοινωνική παραδοχή, πως το σημερινό σύστημα έχει ανισότητες που πρέπει να διορθωθούν. Θεωρώ πως το άνοιγμα των θέσεων που σήμερα ανακοινώνει η κυβέρνηση, θα είναι η αφετηρία ενός κοινωνικού διαλόγου, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς δογματικές αντιλήψεις, χωρίς. βέβαια, ανελαστικές ανακοινώσεις. Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να περιμένει αυτός ο διάλογος και δεν θα πρέπει να είναι άλλοθι για τα τελικά αποτελέσματα".

    Ο πρόεδρος του ΕΚΘ σημείωσε:"Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά τα μέτρα. Αύριο πηγαίνουμε σε έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ και από εκεί θα πάμε στις αποφάσεις και τις κινητοποιήσεις μας".

    Από την πλευρά του ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε:"Εμείς θεωρούμε ότι δεν μπορεί να αποτελέσουν ούτε βάση για συζήτηση αυτές οι προτάσεις τις οποίες διαβάσαμε. Θα θέλαμε την καλή συμπαράσταση του κ. Πασχαλίδη και στο Ασφαλιστικό. Θεωρούμε αφορούν όλους τους πολίτες τα μέτρα. Δεν υπάρχει ελληνική οικογένεια που να μην έχει ένα ή δύο ασφαλισμένους και δύο αντίστοιχα άνεργους. Με τα μέτρα αυτά που προτείνονται θα αυξηθεί η ανεργία και παραπέρα δεν θα υπάρχουν συνταξιούχοι".

    Οπως έγινε γνωστό, για το Ασφαλιστικό, το ΕΚΘ θα καλέσει τα πρωτοβάθμια σωματεία, θα προετοιμάσει την επιτροπή αγώνα, θα προχωρήσει σε συσκέψεις με τους κλάδους παραγωγής και σε σύσκεψη με τα εργατικά κέντρα της Β. Ελλάδας. Για τη στάση του συνδικαλιστικού κινήματος ο κ. Κοντόπουλος πρότεινε να περιμένουμε τις αποφάσεις της ΓΣΕΕ, αλλά παρατήρησε πως πολλές φορές αποφασίζει η ΓΣΕΕ και διαφωνούν τα δευτεροβάθμια όργανα.

    Για τα άλλα ζητήματα, που τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Πασχαλίδης είπε:"Συζητήσαμε για το πως θα εξειδικεύσουμε και θα εφαρμόσουμε το δίκτυο ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα μέτρα του οποίου ανακοίνωσε πριν από το Πάσχα η κυβέρνηση. Το ΜΑΚΙΝΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις, θα τις συζητήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα, σε επίσκεψη που θα κάνω στο δικό τους χώρο. Θέλουμε να εξειδικεύσουμε αυτά τα μέτρα στο χώρο της Β. Ελλάδας και ειδικότερα στο χώρο της Θεσσαλονίκης κι εδώ θα σημειώσω πως είναι πολύ σημαντικό οι ευπαθείς ομάδες, οι οποίες κερδίζουν από αυτά τα μέτρα, θα πρέπει από κάπου να ενημερωθούν. Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό, τα Εργατικά Κέντρα, τα κόμματα, φορείς και τα ΜΜΕ να επιχειρήσουν μια πλατιά ενημέρωση. Συμφωνήσαμε τη συνέχεια της λειτουργίας του δικτύου 1037, που είναι ένα δίκτυο επικοινωνίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί σε συνεργασία ΥΜΑΘ και ΜΑΚΙΝΕ και βέβαια θα έχει ως κεντρικό σημείο λειτουργίας και την υποστήριξη του δικτύου ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

    Ενα άλλο σημείο στο οποίο σταθήκαμε είναι η συνεργασία στις εκδηλώσεις που οργανώνει το ΕΚΘ με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς. Θα βοηθήσουμε και εκτιμώ ότι το ΕΚΘ και το ΜΑΚΙΝΕ προσφέρουν σημαντική υπηρεσία στην οποία το υπουργείο θα λειτουργήσει συμμαχικά. Εργαζόμαστε από κοινού για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς".

    Οι δύο συνδικαλιστές υπογράμμισαν τη σημασία της συνεργασίας του ΕΚΘ και του ΜΑΚΙΝΕ με το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

    [02] ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΖΕΜ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2001 (12:30 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου - Ισμαήλ Τζεμ

    της Ν. Θωμά

    Εντονα επικριτικός κατά των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, στην πρόσφατη επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ήταν ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Τουρκία πρέπει να αλλάξει την πολιτική της και να αντιληφθεί ότι το Κυπριακό δεν είναι όμηρος της τουρκικής πολιτικής.

    "Οι δηλώσεις αυτές του κ. Τζεμ -σημείωσε ο κ. Μπεγλίτης- φανερώνουν τον αυτοεγκλωβισμό και το αδιέξοδο της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό. Η Ευρωπαίκή Ενωση -συνέχισε- έχει διαμορφώσει με την απόφαση του Ελσίνκι ένα σαφές πλαίσιο για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε και καμία χώρα δεν μπορεί να την εμποδίσει. Ταυτόχρονα η πορεία της Τουρκίας προς την Ε.Ε. συνδέεται με την πολιτική της που θα ακολουθήσει στο Κυπριακό".

    [03] ΔΙΕΥΘΕΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2001 (11:47 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β'

    Λιγότερο από μια ώρα κράτησε η συνάντηση της αντιπροσωπείας του Βατικανού και της αρμόδιας επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Αρχιεπισκοπή.

    Μετά τη συνάντηση ο εκτελών χρέη τελετάρχη του Ποντίφικα, καρδινάλιος, Τούτσι δήλωσε ότι διευθετήθηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Πάπα στις 4 και 5 Μαίου στην Αθήνα.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε από την Καθολική Αρχιεπισκοπή Αθηνών οι πιστοί που θα θελήσουν να λάβουν μέρος στη λειτουργία στο Ολυμπιακό στάδιο θα πρέπει απαραιτήτως να έχουν εξασφαλίσει ειδική πρόσκληση.

    [04] ΕΠΙΔΕΙΝΩΘΗΚΕ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Ν.ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Aθήνα, 19 Απριλίου 2001 (14:59 UTC+2)

    Επιδείνωση παρουσίασε η κατάσταση της υγείας του ηθοποιού Ντίνου Ηλιόπουλου ο οποίος νοσηλεύεται στην Κεντρική Κλινική Αθηνών εδώ και μία εβδομάδα. Σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του, η κατάσταση της υγείας του δεν είναι καλή καθώς σημειώθηκε επιβάρυνση της αναπνευστικής του λειτουργίας με λοίμωξη και του δεξιού πνεύμονα.

    Από τα ξημερώματα ο Ντίνος Ηλιόπουλος έχει διασωληνωθεί ενώ βρίσκεται σε καταστολή. Κρίσιμα για την εξέλιξη της υγείας του χαρακτηρίζονται τα επόμενα δύο εικοσιτετράωρα.

    [05] 2.750 ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΕ ΦΥΛΑΚΕΣ ΑΛΛΩΝ ΧΩΡΩΝ

    Τίρανα, 19 Απριλίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Σε φυλακές άλλων χωρών εκτίουν τις ποινές τους 2.750 Αλβανοί.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με την εφημερίδα "Ρεπουμπλίκα" 1.500 βρίσκονται σε φυλακές στην Ιταλία, 1.000 στην Ελλάδα, 200 στην Τουρκία και 40 στην Αγγλία.

    Οι ελπίδες τους για μεταγωγή σε αλβανικές φυλακές είναι σχεδόν ανύπαρκτες, εφόσον οι φυλακές στην Αλβανία είναι υπερπλήρεις.

    [06] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΟΛΑΝΑ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 19 Απριλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε ότι είναι πολύ ικανοποιημένος από την προθυμία όλων των πολιτικών κομμάτων της ΠΓΔΜ να απομακρύνουν τις εντάσεις και τις διαφορές με τον πολιτικό διάλογο.

    Ο Σολάνα από τα Σκόπια όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι, τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι ανέφερε ότι είναι ευχαριστημένος που όλα τα μεγάλα κόμματα επιθυμούν τον διάλογο και την εφαρμογή δημοκρατικών υποχρεώσεων προς την ΕΕ που προκύπτουν από τη συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης που υπεγράφη μεταξύ Σκοπίων και ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα.

    Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η πρόθεση των Σκοπίων να λύσουν τα προβλήματα με διάλογο και όχι με επιθέσεις όπως οι Αλβανοί αντάρτες αποτελεί θετικό βήμα για ένα κράτος που έχει πολιτική σταθερότητα, δημοκρατική οργάνωση και τη φιλοδοξία να μπει στην ΕΕ.

    Ο Σολάνα δεν επισήμανε αν θα υπάρξει προθεσμία για τις συνομιλίες μεταξύ των κομμάτων αν και τα Σκόπια υποσχέθηκαν αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνιο που θα υπογραφεί στο Λουξεμβούργο η συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης.

    Ο.Κ.

    [07] ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΣΗ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ.

    Τίρανα, 19 Απριλίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Η αλβανική εφημερίδα "Γκαζέτα Σκιπτάρε" γράφει ότι η ελληνική αστυνομία επαναπροώθησε μέσω της Κρυσταλλοπηγής 490 Αλβανούς μετανάστες, οι οποίοι δεν διέθεταν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι δεν αναφέρθηκαν περιπτώσεις κακοποίησης.

    Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Ρεπουμπλίκα" γράφει ότι "οι μετανάστες επαναπροωθήθηκαν δια της βίας και για κάθε επαναπροώθηση οι Ελληνες αστυνομικοί αμοίβονται με 5.000 δρχ.".

    [08] ΔΕΣΜΕΥΤΗΚΕ Ο ΜΠΑΤΑΤΟΥΔΗΣ ΓΙΑ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2001 (20:58 UTC+2)

    "Μέσα στις επόμενες ημέρες πιθανότατα θα μεταβιβαστεί το πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ". Αυτό δήλωσε στο αεροδρόμιο Μακεδονία ο πρόεδρος και μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Γιώργος Μπατατούδης. Ο ίδιος ωστόσο δεσμεύτηκε ότι θα δώσει αύριο και 100 εκατομμύρια, προκειμένου να εκτονώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες ημέρες. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, θα προσπαθήσει να μαζέψει ένα αρκετά μεγάλο χρηματικό ποσό μέχρι και το κύπελλο, γεγονός που θα αποτελέσει για τους παίκτες ένα ισχυρό κίνητρο καλής εμφάνισης στο θεσμό.

    Αυτές της μέρες ο κ. Μπατατούδης βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο, προκειμένου να δώσει το 67% του πακέτου των μετοχών.

    [09] ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ΑΒΕΒΑΙΕΣ ΚΑΙ ΕΠΩΔΥΝΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Αναγκαία χαρακτήρισε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο υπουργός Εργασίας, Τάσος Γιαννίτσης, σε συνέντευξη τύπου μετά την πολύωρη σύσκεψη της κυβερνητικής επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η συνεχιζόμενη καθυστέρηση θα καταστήσει τις αλλαγές αβέβαιες και επώδυνες.

    Ο κ. Γιαννίτσης εξήγησε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για τη σταδιακή εφαρμογή των αλλαγών και για τον εμπλουτισμό τους με ρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι απαραίτητος ο διάλογος όλων των εμπλεκόμενων φορέων, με την κατάθεση των προτάσεών τους και την ανάληψη των ευθυνών τους για το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος.

    Ο κ. Γιαννίτσης ανέφερε ότι οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζονται οι προτάσεις της κυβέρνησης προέκυψαν μετά από ενδελεχή μελέτη τόσο της ίδιας όσο επίσης διεθνών οργανισμών και κοινωνικών φορέων, και μετά από κοινή διαπίστωση ότι υπάρχει πρόβλημα στο οποίο πρέπει να δοθούν απαντήσεις. "Η κυβέρνηση" είπε "θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με τρόπο κοινωνικά δίκαιο και ισόρροπο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που δεν αφορά μόνο την κοινωνική διάσταση, αλλά και την οικονομία και την αναπτυξιακή διάσταση, δεδομένου ότι η απουσία απαντήσεων στο ασφαλιστικό θα υποθηκεύσει την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, τα εισοδήματα, το επίπεδο ευημερίας, την απασχόληση και την ανεργία".

    Ο υπουργός επεσήμανε ότι οι προτάσεις για το ασφαλιστικό "δένουν με το τρίπτυχο για το κοινωνικό κράτος στην Ελλάδα", δηλαδή με το Εθνικό Σχέδιο για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και για την Απασχόληση. Οπως είπε, θα ακολουθήσει μία σειρά από βασικές αρχές για το ασφαλιστικό:

    - διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του

    - κατοχύρωση των προσδοκιών όσων βρίσκονται κοντά στη σύνταξη. Προτείνεται ότι μέσα στα επόμενα έξι χρόνια για όσους θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης δεν θα αλλάξει τίποτα. Δεν θίγονται οι συνταξιούχοι, πρόσωπα και άτομα που έχουν θεμελιώσει μέχρι την ψήφιση του νόμου ασφαλιστικά δικαιώματα

    - δεν αυξάνονται οι εισφορές. Προτείνεται: α) σταδιακή επέκταση μετά το 2006 των ορίων ηλικίας που ισχύουν σήμερα και θα ισχύουν και τότε για το 35% των ασφαλισμένων, β) καθιερώνονται ενιαίοι κανόνες για τον τρόπο ασφάλισης και συνταξιοδότησης για όλους τους ασφαλισμένους, που δεν οδηγούν στην εξομοίωση, γ) ενοποιούνται Ταμεία για λόγους οργανωτικούς και για την απάλειψη του ετερόκλειτου καθεστώτος, δ) τίθεται θέμα κοινωνικών πόρων, ευνοϊκής μεταχείρησης των κατώτατων συντάξεων για κοινωνικές ομάδες με χαμηλό εισόδημα και προμοδότησης των μητέρων που μπορούν να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης με ορισμένα χρόνια για κάθε παιδί.

    Ο υπουργός κατέληξε λέγοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η καλύτερη οργάνωση και βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος για διάρκεια περίπου 20 ετών από σήμερα, αλλά και η κοινωνική δικαιοσύνη.

    [10] ΑΠΕΤΥΧΕ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΟΥ "DAJTI"

    Τίρανα, 19 Απριλίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Απέτυχε χθες για δεύτερη φορά ο διαγωνισμός για την πώληση του ξενοδοχείου "Dajti" στα Τίρανα, το οποίο κτίστηκε από Ιταλούς τη δεκαετία του 1930 σε κεντρικό σημείο της αλβανικής πρωτεύουσας.

    Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ την αγορά του ξενοδοχείου διεκδικούν η εταιρία "Mabetex" του Κοσοβάρου εκατομμυριούχου Μπετζέτ Πατσόλι - γνωστή από το θόρυβο που προκλήθηκε στη Ρωσία, όταν ανέλαβε την επισκευή του Κοινοβουλίου - και η "Alba & ADA Air", στην οποία είναι μέτοχος και ο ιδιοκτήτης του συγκροτήματος KLAN, Marsel Skendo.

    [11] ΚΑΘΟΛΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 19 Απριλίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Ο υπουργός Παιδείας της Αλβανίας Ετχέμ Ρούκα σε συνάντηση που είχε με τον αρχηγό της Καθολικής Κοινότητας στην Αλβανία Ροκ Μιρντίτα απάντησε θετικά στο αίτημα που είχε υποβάλει προ καιρού η κοινότητα αυτή για το άνοιγμα και τη λειτουργία Καθολικού Πανεπιστημίου στα Τίρανα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Σέκουλι", το Πανεπιστήμιο αυτό θα έχει μόνον έδρα Ιατρικής Σχολής με Ιταλούς καθηγητές.

    Η εφημερίδα "Κοριέρι" σημειώνει ότι ο υπουργός Παιδείας της Αλβανίας πρότεινε στον κ. Μιρντίτα το άνοιγμα παρόμοιου Πανεπιστημίου και στην πόλη της Σκόδρας, όπου η Καθολική Εκκλησία έχει ισχυρές παραδόσεις.

    [12] ΝΕΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 19 Απριλίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ κάλεσε έμμεσα το ΝΑΤΟ να εντείνει την ασφάλεια στα σύνορα της με το Κοσσυφοπέδιο και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να υπάρξουν νέες επιθέσεις από τους Αλβανούς αντάρτες.

    Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Σκοπίων Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι εντοπίστηκαν ομάδες Αλβανών ανταρτών στην επικράτεια της ΠΓΔΜ, οι οποίες ετοιμάζουν νέες επιθέσεις και πρόσθεσε ότι προς το παρόν η κατάσταση είναι υπό έλεγχο αλλά οι αρμόδιες αρχές και οργανισμοί πρέπει να εμποδίσουν νέες επιθέσεις.

    Το ιδιωτικό κανάλι της ΠΓΔΜ TV Sitele μετέδωσε ότι ομάδες Αλβανών ανταρτών εθεάθησαν κοντά στα χωριά Μπρέστ και Γκόσιντσε στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο.

    Ο.Κ.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

    Τίρανα, 19 Απριλίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Αρχισε χθες στα Τίρανα τριήμερη συνάντηση εκπροσώπων των χωρών της πρωτοβουλίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Συγκεκριμένα εκπρόσωποι από τη Βοσνία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και την Αλβανία θα συζητήσουν για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στο μέλλον για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του φαινομένου.

    Με αφορμή τη συνάντηση η εφημερίδα "Ριλίντια Ντεμοκρατίκε", σε δημοσίευμα με τίτλο: "Αλβανία η πιο διεφθαρμένη χώρα στην Ευρώπη", γράφει ότι "στην Αλβανία κυβερνητικοί αξιωματούχοι δωροδοκούνται από τους επιχειρηματίες, οι δικαστές εμπορεύονται τις δικαστικές αποφάσεις, οι πολιτικοί κάνουν εμπόριο με τις ψήφους, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εμπορεύεται τα Προεδρικά Διατάγματα".

    [14] ΣΤΗΝ "ΔΑΝΙΗΛΙΔΗΣ" EUROMEDICA ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ 3 ΚΛΙΝΙΚΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Τις εταιρίες Euromedica, Κυανούς Σταυρός, Ιδιωτικό Μαιευτήριο Τατιάνα και Διαγνωστικό Κέντρο Θεσ/κης Euromedica-Αλεξάνδρειο, απορροφά η Κλινική Δανιηλίδη, μετά τη χθεσινή υπογραφή του σχέδιου συγχώνευσης.

    Ως ημερομηνία ισολογισμού ορίστηκε η 31η Δεκεμβρίου 2000 , ενώ το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφώσης εταιρίας μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης θα ανέρχεται σε 10,412 δισ. διαιρούμενο σε 30.557.165 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 340,75 δρχ. εκάστη.

    Το μετοχικό κεφάλαιο της απορροφώσης εταιρίας από 1,856 δισ. αυξάνεται με την ολοκλήρωση της συγχωνεύσεως, κατά το ποσό του μετοχικού κεφαλαίου των απορροφώμενων εταιριών σε 9,555 δισ., μείον τις συμμετοχές της απορροφώσης στις απορροφώμενες 1,16 δισ. και μετά από κεφαλαιοποίηση αποθεματικών υπέρ το άρτιο της απορροφώσης ύψους 160,779 εκατ., για τη στρογγυλοποίηση της ονομαστικής αξίας της μετοχής σε 340,75 δρχ. εκάστη και ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 10,412 δισ. δρχ., διαιρούμενο σε 30.557.165 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 340,75 δρχ. (1 ευρώ) εκάστη.

    Για το ποσό της συνολικής αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου της απορροφώσης, ύψους 8,555 δισ., θα εκδοθούν 11.993.165 νέες κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας 340,75 δρχ. εκάστη, που θα ανταλλάσσονται με τις μετοχές που κατέχουν οι μέτοχοι των απορροφώμενων εταιριών.

    Με βάση τη σχέση αξιών των συγχωνευόμενων εταιριών οι παλαιοί μέτοχοι της απορροφώσης δικαιούνται 18.564.000 κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 340,75 δρχ. εκάστη. Οι παλαιοί μέτοχοι (πλην της απορροφώσης) της πρώτης απορροφώμενης δικαιούνται 10.735.933 κοινές ονομαστικές μετοχές, της δεύτερης απορροφώμενης δικαιούνται 545.964 κοινές ονομαστικές μετοχές, της τρίτης απορροφώμενης δικαιούνται 639.873 κοινές ονομαστικές μετοχές και της τέταρτης απορροφώμενης 71.395 κοινές ονομαστικές μετοχές.

    Ως σχέση ανταλλαγής των μετοχών των απορροφώμενων εταιριών κρίνεται η εξής:

    - Aναφορικά με τη Euromedica, οι μέτοχοί της (πλην της Δανιηλίδη) θα ανταλλάσσουν 7,665 μετοχές που κατέχουν με μία νέα μετοχή της Κ.Ι. Δανιηλίδης που θα εκδοθεί μετά την συγχώνευση.

    - Αναφορικά με την Κυανούς Σταυρός, οι μέτοχοί της (πλην της Δανιηλίδης θα ανταλλάσσουν 0,0073 μετοχές που κατέχουν με μία νέα μετοχή της Κ.Ι. Δανιηλίδης.

    - Αναφορικά με το Ιδιωτικό Μαιευτήριο Τατιάνα, οι μέτοχοί της (πλην της Δανιηλίδης) θα ανταλλάσσουν 0,0788 μετοχές που κατέχουν με μία νέα μετοχή της Κ.Ι. Δανιηλίδης.

    - Τέλος, αναφορικά με τη Euromedica-Αλεξάνδρειο, οι μέτοχοί της (πλην της Δανιηλίδης) θα ανταλλάσσουν 1,061 μετοχές που κατέχουν με μία νέα μετοχή της Κ.Ι. Δανιηλίδης.

    [15] ΔΙΑΜΑΧΗ ΣΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

    Τίρανα, 19 Απριλίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Με αφορμή τη διαμάχη στα δύο μεγάλα στρατόπεδα της αλβανικής πολιτικής για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα βουλευτικά αξιώματα στον αλβανικό τύπο κυκλοφορούν φήμες ότι οι συνασπισμοί των δύο μεγάλων κομμάτων κινδυνεύουν με διάσπαση.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοριέρι", η διαμάχη διαφαίνεται και μέσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, τα μέλη της οποίας ζητούν τη μεγαλύτερη δυνατόν εγγύηση ότι θα αναδειχθούν βουλευτές, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούν τον πρόεδρο Σαλί Μπερίσα ότι έδωσε πρόωρες υποσχέσεις για βουλευτικά αξιώματα στα μικρά συμμαχικά κόμματα.

    Παράλληλα, δεν σταματούν οι έριδες μεταξύ των ίδιων των μικρών κομμάτων, τα οποία προσπαθούν το καθένα για λογαριασμό του, να αποσπάσουν από τον Μπερίσα όσες περισσότερες υποσχέσεις μπορούν για βουλευτικά αξιώματα. Το "Μπάλι Κομπετάρ", και "Λεγκαλιτέτι" έχουν απειλήσει ακόμα και με αποχώρηση από το συνασπισμό του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα "Αλμπάνια" γράφει στο σημερινό της φύλλο ότι "ο συνασπισμός των αντιπολιτευόμενων κομμάτων βαδίζει προς την αποτυχία".

    Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη στον κυβερνητικό συνασπισμό, όπου τα μικρά κόμματα, σύμφωνα με σχόλια του τύπου προβάλλουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα παράλογα αιτήματα, ζητώντας αριθμό βουλευτών πολύ μεγαλύτερο από εκείνον που μπορούν να εξασφαλίσουν με τις δυνάμεις τους.

    Επιπλέον οι σύμμαχοι του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ΚΕΑΔ, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, Δημοκρατική Συμμαχία, με επιστολή τους προς την αποστολή του ΟΑΣΕ στα Τίρανα ζητούν την παρέμβασή της για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου, ώστε να είναι ταυτόσημος με το Σύνταγμα ως προς το εκλογικό σύστημα που εφαρμόζεται στην Αλβανία.

    Το άρθρο 64 του Συντάγματος ορίζει ότι το κόμμα που παίρνει πολλές έδρες στη Βουλή με το πλειοψηφικό σύστημα, δεν δικαιούται να πάρει έδρες, ή μπορεί να πάρει ελάχιστες έδρες με το αναλογικό σύστημα.

    Η Βουλή αναμένεται να συζητήσει σήμερα τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο, αλλά, σύμφωνα με την εφημερίδα "Σέκουλι" οι Σοσιαλιστές δεν θα δεχθούν να κάνουν πολλές παραχωρήσεις στα άλλα κόμματα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κόχα Γιον" σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία θα εξετάσει τα αιτήματα των συμμάχων για ελεύθερες εκλογικές περιφέρειες και θα κάνει μία πρώτη επιλογή των προτάσεων της βάσης του κόμματος για τους υποψήφιους βουλευτές.

    Τα μέλη της ηγεσίας, σχολιάζει η εφημερίδα, αναμένεται να πουν σήμερα ένα μεγάλο "όχι" στα αιτήματα των μικρών συμμαχικών κομμάτων, τα οποία ζητούν να τους δοθούν 39 βουλευτικά αξιώματα.

    Μιλώντας στην 6η Συνδιάσκεψη του παραρτήματος του ΚΕΑΔ για το νόμο του Λιμπράντζι, της κεντρικής Αλβανίας, γράφει η εφημερίδα "Σέκουλι" ο πρόεδρος του κόμματος Β. Μέλος, δήλωσε ότι στόχος του κόμματος στις εκλογές του Ιουνίου είναι να αναδειχθεί τρίτο, κερδίζοντας το 15% των ψήφων.

    "Με τους συμμάχους και κυρίως το Σοσιαλιστικό Κόμμα", συνέχισε ο κ. Μέλος, "καταλήξαμε σε συμφωνία για μερικές μόνο ελεύθερες εκλογικές περιφέρειες, ο αριθμός των οποίων είναι μικρότερος από τον αριθμό των ελεύθερων περιφερειών που είχαμε το 1997".

    [16] ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Συλλαλητήριο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις κυβερνητικές προτάσεις που αφορούν στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση - από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη - των βασικών αξόνων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

    Μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, εκπρόσωποι εργαζομένων και απλοί πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αριστοτέλους και από εκεί, φωνάζοντας συνθήματα κατά των κυβερνητικών προτάσεων για το ασφαλιστικό, πέρασαν την οδό Αγίας Σοφίας, κατευθύνθηκαν στην οδό Βενιζέλους και κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις εξαγγελίες της για την κοινωνική ασφάλιση έρχεται να κατεδαφίσει ό,τι η Εργατική Τάξη και το Ταξικό Συνδικαλιστικό της Κίνημα με κόπο, με ιδρώτα και αγώνα οικοδόμησαν", υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Π.Α.ΜΕ. Προσθέτει ότι "η ρύθμιση που προτείνει μειωμένη συνταξιοδότηση μετά από 40 χρόνια δουλειάς είναι προκλητική, αφού σε συνθήκες ανεργίας μόνο σαν όνειρο θερινής νυκτός θα είναι η συμπλήρωση αυτών των προϋποθέσεων".

    Το ασφαλιστικό, τονίζει, "δεν είναι ούτε για διάλυση, ούτε για παζάρια" και καλεί τους πολίτες να δώσουν "αγωνιστική άμεση απάντηση", το συνδικαλιστικό κίνημα σε "απεργιακή επιφυλακή". Καταλήγοντας σημειώνει ότι "η Πρωτομαγιά του 2001 παίρνει πλέον νέα, ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Θα αποτελέσει την μεγάλη απάντηση του ταξικού κινήματος στη μεγάλη πρόκληση της αντιασφαλιστικής επίθεσης".

    Εξάλλου, σε εγρήγορση βρίσκεται και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το οποίο - όπως τόνισε ο πρόεδρός του, Νίκος Γιαννόπουλος στο ΜΠΕ - θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες με αγωνιστική διάθεση για την προάσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων.

    [17] ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΡΑΜΑΛΑ

    Ραμάλα, 19 Απριλίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Τρια άτομα τραυματίστηκαν σε εκρηξη παγιδευμένου οχήματος στη Ραμάλα, ενώ Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το περιστατικό συνέβη κοντά σε βάση της επίλεκτης Δύναμης 17.

    Το BBC μετέδωσε ότι το συμβάν αποδόθηκε αρχικά σε βλήμα που εκτόξευσε ελικόπτερο του ισραηλινού στρατού, ωστόσο, το ραδιόφωνο του Ισραήλ ανέφερε ότι πρόκειται για έκρηξη παγιδευμένου οχήματος.

    Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει τη Δύναμη 17, δύναμη ασφαλείας του ηγέτη των Παλαιστινίων Γιάσερ Αραφάτ ότι βρίσκεται πίσω από επιθέσεις κατά Ισραηλινών.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, στον οποίο τόνισε ότι απαιτείται αυτοσυγκράτηση και διάλογος.

    [18] Ρ. ΤΖΟΝΣΤΟΝ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 19 Απριλίου 2001 (20:09 UTC+2)

    "Σε περίπτωση που οι εκλογές του Ιουνίου στην Αλβανία είναι ελεύθερες, ήρεμες και δίκαιες, έτσι όπως ελπίζουμε, αυτό θα είναι ένα σημαντικό μήνυμα για όλα τα Βαλκάνια".

    Αυτό υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης λόρδος Ράσελ Τζόνστον στη συνέντευξη τύπου που έδωσε χθες σε ξενοδοχείο των Τιράνων με την οποία ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία.

    Ο κ. Τζόνστον σύμφωνα με τον αλβανικό τύπο, τόνισε ότι η Αλβανία τελεί υπό την εποπτεία της διεθνούς κοινότητας, της Ε.Ε. και του επιχειρηματικού κόσμου. "Ολοι τους", είπε, "θα λάβουν υπόψη τις συνθήκες που θα δημιουργηθούν στην Αλβανία για επενδύσεις και οι εκλογές πιστεύω ότι είναι μία σημαντική στιγμή".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Κοριέρι" ο κ. Τζόνστον δήλωσε ότι μερικές από τις καταγγελίες που του επέδωσε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος Σαλί Μπερίσα σχετικά με τις παρατυπίες στις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου, εξετάστηκαν στο παρελθόν από τον ΟΑΣΕ και τον ODIHR και δεν έγιναν δεκτές.

    Οπως επισημαίνει η εφημερίδα "Κόχα Γιον" ο κ. Τζόνστον δήλωσε ότι "περίμενε περισσότερα από το διάλογο μεταξύ Σοσιαλιστικού Κόμματος και Δημοκρατικού Κόμματος".

    [19] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΑΟΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

    Αθήνα, 19 Απριλίου 2001 (20:05 UTC+2)

    "Οι δηλώσεις του κ. Σημίτη για το ασφαλιστικό είναι παράδειγμα διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και επιχείρησης συγκάλυψης των προσωπικών του ευθυνών. Για μιαν ακόμη φορά, ο κ. Σημίτης βαπτίζει ως μεταρρύθμιση αόριστες και αποσπασματικές προτάσεις", δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής μετά την σύσκεψη των στελεχών του κόμματος του.

    "Επί 8 ολόκληρα χρόνια οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έκαναν τίποτε για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος. Ούτε καν εφάρμοσαν με συνέπεια την τολμηρή και μακράς πνοής ασφαλιστική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μεταρρύθμιση η οποία, έως το 2006, θα είχε πλήρως αντιμετωπίσει το ασφαλιστικό πρόβλημα. Μεταρρύθμιση που, έστω και ελλιπώς εφαρμοζόμενη, διευκόλυνε κατά πολύ την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη", πρόσθεσε.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υιοθετεί ως δικές του θέσεις το δημόσιο και καθολικό χαρακτήρα της ασφάλισης και την τριμερή χρηματοδότηση, που είχαν όμως θεσμοθετηθεί, ήδη από το 1992, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Τόνισε, μάλιστα, ότι το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση πολέμησε αυτές τις θέσεις και δεσμεύτηκε ότι ως θα τις καταργήσει.

    "Χαρακτηριστικό παράδειγμα της ανευθυνότητας και αναξιοπιστίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και κυρίως των κυβερνήσεων Σημίτη, είναι ότι δεν κατέβαλαν, ως όφειλαν, την κρατική εισφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, ούτε προχώρησαν στις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Με αποτέλεσμα τη γιγάντωση της ανεργίας, την ενδημική παρουσία της μαύρης εργασίας, την κατασπατάληση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων", υπογράμμισε.

    Ο κ. Καραμανλής πρότεινε για την επίλυση του ασφαλιστικού προβλήματος την συνεπή εφαρμογή της τριμερούς χρηματοδότησης, την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα επιτρέψουν την αύξηση των ρυθμών ανάπτυξης, την πάταξη της ανεργίας και της μαύρης εργασίας, τον εξορθολογισμό των ταμείων, και την αξιοποίηση των αποθεματικών και των λοιπών πόρων.

    Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεση του σε στην αύξηση ορίων ηλικίας και εισφορών, καθώς και την επιβολή βαρών στους οικονομικά ασθενέστερους.

    "Το ασφαλιστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων", τόνισε και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στη δημοσιότητα τα ακριβή οικονομικά δεδομένα, πάνω στα οποία στηρίζονται οι προτάσεις της.

    Τόνισε, δε, ότι οφείλει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό και ανοιχτό διάλογο με τα Κόμματα και τους κοινωνικούς φορείς και να μη σπεύσει να ψηφίσει ασφαλιστικό νομοσχέδιο με παρωδία διαλόγου.

    "Η Νέα Δημοκρατία, με αίσθημα ευθύνης, ξεκινά από την πλευρά της ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, πριν διατυπώσει τις τελικές της προτάσεις", κατέληξε.

    [20] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΖΗΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Σ.Α. ΤΟΥ ΟΗΕ

    Βελιγράδι, 19 Απριλίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας μέσω της αποστολής της χώρας στα ΗΕ με αφορμή τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στην Πρίστινα, στην οποία έχασε τη ζωή του ένας Σέρβος αστυνομικός και 4 τραυματίστηκαν.

    "Η Γιουγκοσλαβία ζητά από το Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να καταδικάσει την τρομοκρατική ενέργεια και να δώσει εντολή στην αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο και την πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη KFOR να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να εντοπιστούν οι δράστες και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα σε προσωπική του επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζητά από τα ΗΕ να εκριζώσουν την τρομοκρατία.

    "Δεν είναι πλέον αρκετό να απευθύνονται εκκλήσεις για ειρήνη και σεβασμό των νόμων και της τάξης. Πρέπει να ληφθούν δραστικά μέτρα για να εμποδιστούν ανάλογες πράξεις και να εκριζωθεί η τρομοκρατία", υπογραμμίζει ο κ. Κοστούνιτσα.

    "Είναι δύσκολο να μιλάμε για δημοκρατικούς θεσμούς σε μια περιοχή όπου οι δολοφονίες παραμένουν ατιμώρητες", τονίζει και υπενθυμίζει στον κ. Ανάν ότι στην τελευταία συνάντησή τους στη Γενεύη στις 30 Μαρτίου, προειδοποίησε για την ενδυνάμωση της τρομοκρατίας στην περιοχή.

    [21] ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΙΛΙΕΣΚΟΥ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΑΠΟΝΟΜΗ ΧΑΡΗΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Βουκουρέστι, 19 Απριλίου 2001 (19:59 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Ο βουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος της Ρουμανίας Εμιλ Μποκ κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας Ιον Ιλιέσκου έδωσε χάρη τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε τρεις λαθρέμπορους ναρκωτικών.

    Ο Μποκ, μέλος της επιτροπής Δικαιοσύνης της βουλής ζήτησε να αρθεί η εξουσία του Ιλιέσκου να συγχωρεί κρατουμένους και δήλωσε ότι ο πρόεδρος καταχράστηκε αυτή την εξουσία ενώ η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντριαν Ναστάζε υιοθετεί μια πολιτική καταπολέμησης του εγκλήματος και της διαφθοράς.

    Ο Μποκ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο Ιλιέσκου από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι τις 13 Απριλίου έδωσε χάρη σε 60 κρατούμενους εκ των οποίων οι 26 είχαν διαπράξει όλα τα αδικήματα και τρεις ήταν λαθρέμποροι ναρκωτικών.

    Ο.Κ.

    [22] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

    Παρίσι, 19 Απριλίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Την άποψη ότι η Κύπρος θα είναι από τις πρώτες χώρες των υποψήφιων προς ένταξη χωρών στην Ε.Ε. εξέφρασε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, στη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο, σήμερα στο Παρίσι, ενώ δήλωσε ότι η ένταξή της στην Ενωση θα είναι ανεξάρτητη από την πολιτική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος από την πλευρά του επεσήμανε πως "η ξεκάθαρη θέση της γαλλικής κυβέρνησης ότι η συμφωνία του Ελσίνκι θα αποτελέσει τη βάση για μια θετική προοπτική ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις, ανεξάρτητα της πολιτικής επίλυσης του προβλήματος, όποτε και αν αυτή υπάρξει".

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζέμ, από τα κατεχόμενα, ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι "η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να προχωρήσει σε προσαρμογές, να εγκαταλείψει την απειλή χρήσης βίας και την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατό με τη συνεχή άρνηση να πάμε προς τα μπρος".

    Κατά την επίσκεψή του στη Γαλλία, ο κ. Τσοχατζόπουλος συζήτησε επίσης και την προοπτική δημιουργίας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείαςεπέμβασης, κατά τις οποίες η γαλλική πλευρά φάνηκε ενοχλημένη από τις αντιδράσεις της Τουρκίας, η οποία έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που αποκλειστεί από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων θα μπλοκάρει τη χρήση νατοϊκών μέσων και υποδομών από τον ευρωστρατό.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι "κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την υλοποίηση της κοινής ευρωπαικής άμυνας και ασφάλειας", ενώ για την απόφαση των ΗΠΑ να δημιουργήσουν αντιπυραυλική ασπίδα προστασίας επανέλαβε την ευρωπαϊκή άποψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προχωρήσουν σε διάλογο για τη δημιουργία μιας κοινής αντιβαλλιστικής ομπρέλας με όλους τους συμμάχους, αλλά και με τη Ρωσία.

    [23] ΣΤΙΣ 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ Η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ - ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 19 Απριλίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Την Δευτέρα 30 Απριλίου θα διεξαχθεί η αναμέτρηση του Ολυμπιακού με τον Ηρακλή στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής στην εθνική κατηγορία. Η αναβολή έγινε λόγο μπάσκετ, αφού στις 28 και 29 Απριλίου θα διεξαχθεί το φάιναλ φορ του κυπέλλου Ελλάδος. Έτσι το παιχνίδι μεταξύ των ΄δυο μεγάλων αντιπάλων θα ξεκινήσει στις 17:30.

    [24] ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ

    Βελιγράδι, 19 Απριλίου 2001 (19:42 UTC+2)

    της Α. Τρτίτσα

    Βουλευτές του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος εμφανίστηκαν σήμερα στους διαδρόμους της Σερβικής Βουλής με κίτρινα περιβραχιόνια και προκάλεσαν νέα επεισόδια.

    Οι εργασίες της Βουλής διακόπηκαν μετά την επεισοδιακή ομιλία της βουλευτού του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Νάτασα Γιοβάνοβιτς, η οποία εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι βουλευτές του κόμματος φόρεσαν τα περιβραχιόνια, είπε ότι "υπό τη ΝΑΤΟϊκή κυβέρνηση της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης Σερβίας (DOS) οι Σέρβοι Ριζοσπάστες αισθάνονται όπως οι Εβραίοι στη ναζιστική Γερμανία".

    Παρά τις παρατηρήσεις του προέδρου του Κοινοβουλίου Ντράγκαν Μαρσίτσανιν, η κ. Γιοβάνοβιτς με υβριστικό ύφος αποκάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης της Σερβίας Βλάνταν Μπάτιτς αποτυχημένο Μίκι Μάους, ο οποίος από την Ευρωντίσνεϊλαντ στο Παρίσι κατέληξε στην κυβέρνηση".

    Οταν της ζητήθηκε να εγκαταλείψει την αίθουσα, η βουλευτής του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος αρνήθηκε με αποτέλεσμα να κληθεί το προσωπικό ασφαλείας, το οποίο όμως εμποδίστηκε να εισέλθει από τους υπόλοιπους βουλευτές του κόμματος. Η συνεδρίαση της Βουλής τελικά διακόπηκε.

    Ο πρόεδρος του κόμματος Βόισλαβ Σέσελι εκτίμησε ότι το επεισόδιο στη Βουλή ήταν λογική συνέπεια των χθεσινών γεγονότων που προκαλεί η DOS, ενώ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της DOS κατηγόρησε το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα για παρεμπόδιση των εργασιών του Κοινοβουλίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 19 April 2001 - 18:15:14 UTC