Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [02] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [03] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΠΕΡΗΜΩΣΗΣ &ΞΗΡΑΣΙΑΣ
  • [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
  • [05] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟ
  • [06] ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ - ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΤΩΝ
  • [07] ΠΡΙΜ 85 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ
  • [08] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ
  • [09] ΜΕ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΙΜΩΡΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ
  • [10] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΕ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
  • [11] ΣΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
  • [13] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΑΡΤΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ
  • [14] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΣ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
  • [15] ΚΑΕ ΑΡΗΣ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ
  • [16] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: H KFOR ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ
  • [17] ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗ ΤΟ KING GEORGE
  • [18] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [19] ΜΠΙΡΝΤΑΛ: ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ
  • [20] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
  • [21] Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
  • [22] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ
  • [23] "ΜΙΝΙ" ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
  • [24] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

  • [01] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 22 Μαρτίου 2001 (14:47 UTC+2)

    Εφτασε το μεσημέρι στα Σκόπια η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποτελούμενη από τον επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας, Χαβιέ Σολάνα, την υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ, τον επίτροπο για τις εσωτερικές σχέσεις της Κοινότητας, Κρις Πατεν και τον υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου, Λούι Μισέλ.

    "Ηρθαμε για να εκφράσουμε τη στήριξή μας στην πολυεθνική αυτή χώρα και στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνησή της για την επίλυση της κρίσης" δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Αννα Λιντ και επανέλαβε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει την έκρηξη βίας και ζητά από τους εξτρεμιστές να αφήσουν τα όπλα.

    "Ερχόμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε πολιτική και άλλους είδους βοήθεια. Η κυβέρνηση αυτής της χώρας επιχειρεί εδώ και πολύ καιρό να εδραιώσει τη δημοκρατία και να δημιουργήσει μία πολυεθνική κοινωνία και θέλουμε με συγκεκριμένα σχέδια να βοηθήσουμε αυτή την προσπάθεια" επισήμανε ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, Κρις Πάτεν.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Σρτζαν Κέριμ, ο οποίος υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία, δήλωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την Ε.Ε. ώστε το πρόβλημα να μεταφερθεί στο πολιτικό πεδίο μάχης, εντός δηλαδή των κρατικών θεσμών, ώστε να βρεθεί λύση στα προβλήματα των μειονοτήτων. "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένας, ούτε και στους τρομοκράτες, να μας αναγκάσουν να πράξουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που έχουμε αποφασίσει" είπε ο Κέριμ.

    Ε.Π.

    [02] ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΤΟ ΚΥΜΑ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΠΡΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σκόπια, 22 Μαρτίου 2001 (12:23 UTC+2)

    Μειωμένος ήταν το τελευταίο 24ωρο ο αριθμός των σκοπιανών προσφύγων που κατευθύνθηκαν προς τη Βουλγαρία.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της συνοριακής αστυνομίας της ΠΓΔΜ, τις τρεις συνοριακές διαβάσεις μεταξύ ΠΓΔΜ και Βουλγαρίας χθες διέσχισαν 914 σκοπιανοί υπήκοοι, κυρίως τουρκικής καταγωγής, δηλαδή 411 λιγότεροι απ' ότι την Τρίτη.

    Από τη Δευτέρα στη Βουλγαρία διέφυγαν 3.556 σκοπιανοί πρόσφυγες, από τους οποίους οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν προς Τουρκία.

    Ε.Π.

    [03] ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΑΠΕΡΗΜΩΣΗΣ &ΞΗΡΑΣΙΑΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 (15:05 UTC+2)

    Φωτογραφία: Το Δέλτα του Δούναβη

    Την προεδρία των Μεσογειακών Χωρών που έχουν υπογράψει Σύμβαση του ΟΗΕ για την καταπολέμηση της Απερήμωσης και της Ξηρασίας, ανέλαβε για τα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα.

    Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατά την υπουργική συνάντηση των χωρώ της σύμβασης στην Αγκώνα Ιταλίας, στην οποία τον κ. Ανωμερίτη εκπροσώπησαν, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ευάγγελος Τσεκούρας και ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπή;, Νίκος Γιάσογλου.

    Υπενθυμίζεται ότι το Σχέδιο Δράσης της Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης, το έχει αποδεχθεί ο κ. Ανωμερίτης και το έχει κοινοποιήσει για εφαρμογή σε όλες τις διοικητικές περιφέρειες της χώρας.

    [04] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΣΤΟ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ

    Νέα Υόρκη, 22 Μαρτίου 2001 (00:03 UTC+2)

    Στις επίσημες εκδηλώσεις στην Ουάσιγκτον επ' ευκαιρία της 180ης Επετείου της Ημέρας της Ελληνικής Ανεξαρτησίας θα παρευρεθεί ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος προσκεκλημένος του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    Κύριο σημείο των εορταστικών εκδηλώσεων θα αποτελέσει η υπογραφή από τον Αμερικανό Πρόεδρο της διακήρυξης για την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος αύριο θα παρευρεθεί στο επίσημο δείπνο που παρατίθεται προς τιμήν του παρουσία μελών της Αμερικανικής και Ελληνικής Κυβέρνησης, μελών του διπλωματικού σώματος και αντιπροσώπων της Ελληνικής Ορθοδόξου Αρχιεπισκοπής, καθώς και Ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.

    Την Παρασκευή 23 Μαρτίου ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής θα συναντηθεί με τον αρχηγό της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τρεντ Λοτ στο Καπιτώλιο και θα παρευρεθεί σε δεξίωση για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας στην Ελληνική Πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

    Στη συνέχεια θα παρευρεθεί στη δεξίωση που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Σπένσερ Αμπράχαμ. Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους.

    [05] ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΥΡΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΩΝ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΠΟΤΑΜΟ ΣΕΡΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Πανικός επικράτησε χθες το βράδυ στο χωριό Παραπόταμος Σερρών, κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, όταν 40 συνοριοφύλακες συγκρούστηκαν με 4 κακοποιούς.

    Η σπείρα είχε διαρρήξει τρία σπίτια του χωριού και όταν έγινε αντιληπτή η δράση της έσπευσαν οι συνοριοφύλακες, ακολούθησε ανταλλαγή πυρών που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, αλλά οι 4 αλλοδαποί κατά πάσα πιθανότητα κατόρθωσαν διαφύγουν.

    Οι κάτοικοι έντρομοι κλείστηκαν στα σπίτια τους ακούγοντας τους πυροβολισμούς και τα σκάγια που έπεφταν στα κεραμίδια των σπιτιών τους.

    Οι τέσσερις δράστες που ξεσήκωσαν το χωριό και παραμένουν ασύλληπτοι διανυκτέρευσαν άγνωστο για πόσες μέρες σε σπίτι, η ιδιοκτήτρια του οποίου διέμενε στη Θεσσαλονίκη.

    Οι τέσσερις άνδρες διέρρηξαν άλλα δύο σπίτια, στο ένα μάλιστα βρήκαν ένα δίκαννο και εξήντα σφαίρες που πήραν μαζί τους.

    [06] ΒΥΤΙΟΦΟΡΟ ΑΝΑΤΡΑΠΗΚΕ ΣΤΟΝ ΕΥΟΣΜΟ - ΑΠΟΦΕΥΧΘΗΚΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΝΑΦΛΕΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2001 (21:01 UTC+2)

    Σε άμεσο κίνδυνο τέθηκε η περιοχή του Ευόσμου Θεσσαλονίκης εξαιτίας της εκτροπής και ανατροπής βυτιοφόρου που έφερε 34 τόνους καυσίμων.

    Ο 35χρονος οδηγός Χαράλαμπος Αναστασιάδης προσπάθησε να αποφύγει μια μοτοσικλέτα που βρέθηκε μπροστά με αποτέλεσμα το βυτιοφόρο να εκτραπεί σε τεχνητό χαντάκι της υπό κατασκευή Εγνατίας Οδού.

    Ο οδηγός του βυτιοφόρου τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά. Ο κίνδυνος ανάφλεξης των καυσίμων αμέσως κινητοποίησε την Πυροσβεστική και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

    Τελικά από τις προσπάθειες των ανδρών της Πυροσβεστικής αποσοβήθηκε ο κίνδυνος.

    Η κίνηση αυτοκινήτων σε αυτό τον παράπλευρο δρόμο της Εγνατίας Οδού είναι προβληματική, καθώς το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί και άλλα δυστυχώς θανατηφόρα δυστυχήματα.

    [07] ΠΡΙΜ 85 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Μετά τη θριαμβευτική πρόκριση επί του Παναθηναϊκού, ο Ολυμπιακός κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον Ηρακλή. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της κλήρωσης, δήλωσε: "Ένας από τους στόχους μας είναι και η κατάκτηση του Κυπέλλου και για να φτάσουμε εκεί θα πρέπει να επικρατήσουμε στις αναμετρήσεις με τον Ηρακλή. Μας περιμένουν δύο δύσκολα παιχνίδια με έναν πολύ καλό αντίπαλο. Είμαστε αισιόδοξοι για την ομάδα μας αλλά θα πρέπει να ξεπεράσουμε και το τελευταίο εμπόδιο για τον τελικό".

    Το ευχάριστο για τους παίκτες είναι ότι ο πρόεδρος του Ολυμπιακού, Σωκράτης Κόκκαλης τους ανακοίνωσε ότι θα πάρουν πριμ 85 εκατομμυρίων για την πρόκρισή τους στην επόμενη φάση του κυπέλλου, ενώ ξεκαθάρισε ότι προπονητής του Ολυμπιακού μέχρι και το τέλος της σεζόν θα είναι ο Τάκης Λεμονής.

    [08] ΤΡΟΧΑΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΝΕΚΡΟ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 49χρονος οδηγός Ι.Χ. όταν το αυτοκίνητό του ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε σε δένδρο κοντά στη γέφυρα του Γαλλικού.

    Οι άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέσυραν νεκρό από τα συντρίμμια του αυτοκινήτου τον 49χρονο Δημήτρη Αραμπέλη πολιτικό μηχανικό από την Κατερίνη.

    Το τροχαίο έγινε τα μεσάνυχτα στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών κοντά στη γέφυρα του Γαλλικού ποταμού, όταν ο οδηγός του αυτοκινήτου για άγνωστο λόγο έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε δένδρο. Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

    [09] ΜΕ 50 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΤΙΜΩΡΗΚΑΝ ΟΙ ΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ ΠΑΟ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 (20:37 UTC+2)

    Ο αποκλεισμός του ΠΑΟ από τον Ολυμπιακό με το βαρύ σκορ 4-1 εξόργισε τον πρόεδρο της ομάδας που επέβαλε το απόγευμα βαρύ χρηματικό πρόστιμο στους παίκτες του "τριφυλλιού".

    Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟ, Αγγελος Φιλιππίδης ανακοίνωσε χρηματικό πρόστιμο ποσό ύψους 50 εκατομμυρίων! "Η εμφάνιση που πραγματοποιήσαμε δεν ήταν αυτή που έπρεπε. Απογοητεύσαμε τον κόσμο που πιστεύει σε εμάς", τόνισε μεταξύ άλλων στους παίκτες ο κ. Φιλιππίδης.

    Στο βαρύ κλίμα της ήττας του ΠΑΟ από τον Ολυμπιακό επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ομάδας προσκεκλημένος του προέδρου, ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι. Ο ιταλός προπονητής συζήτησε επίσης με τον Αγγελο Φιλιππίδη το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΠΑΟ, ήδη οι πρώτες εντυπώσεις του πρώην τεχνικού της Πάρμα ήταν θετικές.

    [10] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΕΕ ΣΕ ΕΞΑΓΩΓΕΣ ΖΩΩΝ ΑΠΟ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

    Βρυξέλες, 22 Μαρτίου 2001 (20:31 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επιβάλει εμπάργκο στις εξαγωγές όλων των ζώων από την Ιρλανδία για να περιορίσει την εξάπλωση των κρουσμάτων αφθώδους πυρετού.

    Το εμπάργκο θα ισχύει μέχρι τις 4 Απριλίου καιν αφορά σε όλα τα ζώα, όπως αγελάδες, πρόβατα γουρούνια.

    Το πρώτο κρούσμα αφθώδους πυρετού στην Ιρλανδία ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα και είναι η τέταρτη χώρα στην ΕΕ μετά από την Γαλλία την Ολλανδία και τη Βρετανία που εκδηλώνεται η ασθένεια.

    [11] ΣΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΑΛΒΑΝΩΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 22 Μαρτίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Ενταση έχει προκαλέσει ο πυροβολισμός και ο θάνατος δύο Αλβανών από αστυνομικούς στα όρια του Τετόβου.

    Ο Δήμαρχος του Τετόβου Μουλτεζάν Ισμαήλ χαρακτήρισε μεμονωμένο το γεγονός, αλλά τόνισε ότι δεν υπάρχει απεριόριστος χρόνος για αναζήτηση ειρηνικής επίλυσης της κρίσης.

    Οι δύο Αλβανοί, από το χωριό Πορόι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην έξοδο της πόλης που οδηγεί προς τα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν το αυτοκίνητό τους και κατά τον έλεγχο που πραγματοποιούσαν στους επιβάτες του, ο ένας έβγαλε χειροβομβίδα και την πέταξε προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν.

    Η αστυνομία έξω από το Πορόι σε ελέγχους που πραγματοποίησε προχώρησε στη σύλληψη περίπου 25 Αλβανών.

    Στα αλβανικά χωριά της περιοχής οι αντάρτες ζητούν από τους κατοίκους 5 - 7 χιλ . δηνάρια, (περίπου 200 μάρκα) ως φόρο πολέμου, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κόλπους των Αλβανών.

    Ο Αλβανός αστυνομικός διευθυντής του Τετόβου του οποίου οι αρμοδιότητες περιορίστηκαν από την έναρξη των συγκρούσεων, παραιτήθηκε χθες από την αστυνομία.

    [12] ΕΠΙΣΚΕΨΗ Β. ΑΡΓΥΡΗ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Το νομό Λέσβου επισκέπτεται σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας Β. Αργύρης. Ο υφυπουργός συναντήθηκε με τις τοπικές αρχές και ανέλυσε τους άξονες πολιτικής του υπουργείου Γεωργίας, όπως επίσης και την αξιοποίηση των πόρων του Γ' ΚΠΣ για την ανταγωνιστικότητα και τη βιωσιμότητα της τοπικής αγροτικής οικονομίας.

    Την Κυριακή ο κ. Αργύρης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

    [13] Γ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΑΡΤΙΑ Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2001 (20:23 UTC+2)

    Αρτια χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης που ξεναγήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της στη Θεσσαλονίκή από τον διευθυντή της Αντρέα Ζόμπελ.

    «Ξεπερνώντας την τελευταία κρίση στα Σκόπια θα μπορέσουμε να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα στην υλοποίηση των προγραμμάτων ανασυγκρότησης, εκτιμώντας ότι το έχουν ανάγκη οι χώρες της Βαλκανικής και σίγουρα η Θεσσαλονίκη σε αυτή την υπόθεση έπαιξε και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο», υπογράμμισε.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πασχαλίδης η Ευρωπαοκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο και απασχολεί συνολικά 250 άτομα, ενώ στην έδρα της στη Θεσσαλονίκη εργάζονται 25 υπάλληλοι και άλλοι 10 θα προσληφθούν μέχρι το τέλος του χρόνου.

    Τόνισε, δε, ότι η Υπηρεσία υλοποιεί προγράμματα στο Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο και είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επεκτείνει τη δραστηριότητα της και στις άλλες χώρες της Βαλκανικής.

    Ο κ. Πασχαλίδης σημείωσε ότι επίκειται η ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας έδρας που θα διευκολύνει την λειτουργία της Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη.

    Ανάφερε, τέλος ότι στο πρόσωπο του κ. Ζόμπελ βλέπει έναν πολύ καλό εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας, ο οποίος βρήκε στη Θεσσαλονίκη έναν καλό χώρο να αναπτύξει τη δραστηριότητα του.

    Ο κ. Ζόμπελ τόνισε ότι, παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της υπηρεσίας εργάζεται, στους τόπους υλοποίησης των προγραμμάτων, δεν θα μπορούσαν να δουλέψουν χωρίς την υποστήριξη του γραφείου της Θεσσαλονίκης, το οποίο είναι το κέντρο διοίκησης, ενημέρωσης και γραμματειακής υποστήριξης.

    Tέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην ελληνική κυβέρνηση που έδωσε στην Υπηρεσία το κτίριο όπου στεγάζονταν το ξενοδοχείο Βιέννη και ειδικότερα στον υπουργό Μακεδονίας - Θράκης για την υποστήριξη που παρείχε στην υπηρεσία.

    [14] ΤΣΙΤΟΥΡΙΔΗΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΑΛΑΖΟΝΙΚΟΣ Ο Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Προκλητικό και αλαζονικό χαρακτήρισε τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, ο υπεύθυνος του αντίστοιχου τομέα της ΝΔ, Σάββας Τσιτουρίδης, για το θέμα του νέου αεροδρομίου των Σπάτων, καταλογίζοντάς του "σωρεία ανακριβειών" ώστε να δημιουργήσει εντυπώσεις στην κοινή γνώμη.

    Ο κ.Τσιτουρίδης υποστήριξε ότι το έργο το ξεκίνησε η ΝΔ το 1979 μέχρι και το 1981, όταν το διέκοψε το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα τη δεκαετία '80 - '90 να μπει το έργο στο "χρονοντούλαπο της ιστορίας". Πρόσθεσε δε ότι το έργο το ξεκίνησε και πάλι η ΝΔ, με την προετοιμασία της σύμβασης, την οποία άλλαξε το ΠΑΣΟΚ για λόγους εντυπώσεων.

    Για τους ισχυρισμούς του κ.Λαλιώτη ότι το ελληνικό δημόσιο κέρδισε 100 δισεκατομμύρια από τη σύμβαση του ΠΑΣΟΚ, ο κ.Τσιτουρίδης αντιπαρέβαλε ότι έχασε 160 δισεκατομμύρια, καθώς η σύμβαση της ΝΔ προέβλεπε, εκτός από την κατασκευή του αεροδρομίου και τη διαχείρησή του.

    "Σε κάθε περίπτωση ο κ.Λαλιώτης ελπίζουμε, στις προσεχείς εβδομάδες, να βρει τον καιρό, μετά τις γιορτές και τις φιέστες, τις οποίες οργανώνει, να έρθει στη Βουλή, όπου εκκρεμούν πολλές ερωτήσεις και επερωτήσεις της ΝΔ για να απαντήσει για τις κακοτεχνίες, για τις υπερβάσεις των προϋπολογισμών και των χρόνων και για τα απαράδεκτα φαινόμενα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης που υπάρχουν στο χώρο των δημοσίων έργων" κατέληξε.

    [15] ΚΑΕ ΑΡΗΣ, ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Τόσο καιρό στο μπασκετικό τμήμα του Άρη όλα ήταν ρευστά. Τα πάντα κρίνονταν από τη θέληση των παικτών του κίτρινου συλλόγου να ρίχνουν νερό στο κρασί τους. Όμως, φαίνεται, πως όλα έχουν τα όριά τους. Ο αποκλεισμός από το κύπελλο έκανε τους παίκτες του Αρη να μιλήσουν ότι δεν έχουν υπομονή να περιμένουν μέχρι και το τέλος της σεζόν για να ικανοποιηθούν τα οικονομικά τους αιτήματα.

    "Δεν μπορεί εμείς να δίνουμε κάθε μέρα τον καλύτερο εαυτό μας και να μην έχουμε της καλύτερης μεταχείρισης από τους διοικούντες της ΚΑΕ Αρης", αναφέρει ο ξένος του Αρη, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. "Κάποιοι πρέπει να βρεθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες. Για μας το κύπελλο ήταν μια μεγάλη πρόκληση. Όμως δεν καταφέραμε να κάνουμε τίποτε καλό. Χάθηκε και η τελευταία μας ευκαιρία".

    [16] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: H KFOR ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    "Η KFOR θα έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της", δήλωσε ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης αναφέρομενος στην κρίση στην ΠΓΔΜ.

    "Θεωρώ πως η KFOR μπορούσε και έπρεπε να κάνει καλύτερα τη δουλειά της με βάση το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας, το οποίο με απλά λόγια έλεγε αφοπλισμός του UCK", είπε προσθέτοντας ότι αυτό δεν έγινε και ότι μπορεί να γίνει.

    [17] ΣΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗ ΤΟ KING GEORGE

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 (20:14 UTC+2)

    Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση μεταξύ του Ομίλου EFG Eurobank Ergasias και του Ομίλου Επιχειρήσεων Ν. Δασκαλαντωνάκη που αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση και ανακαίνιση του ξενοδοχείου King George στην Πλατεία Συντάγματος. Το ξενοδοχείο περιήλθε στην ιδιοκτησία της EFG Eurobank μετά την εξαγορά και συγχώνευσή της με την Τράπεζα Κρήτης και παραμένει κλειστό από το 1988. Για την EFG Eurobank Ergasias το θέμα χειρίστηκε η EFG Eurobank Properties, θυγατρική εταιρία του Ομίλου στο χώρο της επένδυσης ακινήτων και παροχής υπηρεσιών.

    Το έργο της ανακαίνισης του ξενοδοχείου αναλαμβάνει ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη. Η εταιρία Lamda Development του Ομίλου Λάτση που μέσω θυγατρικών της εταιριών έχει εκτενή εμπειρία στην ανακαίνιση και αναπαλαίωση κτιρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα λειτουργήσει ως Σύμβουλος Αναπαλαίωσης στο έργο.

    Ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο για τριάντα έτη με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον δέκα έτη.

    Προβλέπεται η δημιουργία ενός ξενοδοχείου πέντε αστέρων υψηλότατων προδιαγραφών. Η συνολική επένδυση στην οποία θα προβεί ο Όμιλος Δασκαλαντωνάκη θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 6 δισ. δρχ. και θα ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ενός έτους.

    Το έργο περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση 120 δωματίων και σουιτών, των κοινόχρηστων και βοηθητικών χώρων, δημιουργία συνεδριακού κέντρου με βάση τις προδιαγραφές του ΕΟΤ καθώς και κέντρο Thalassospa. Στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου θα λειτουργήσει το ιστορικό εστιατόριο Tudor Hall. Ο σχεδιασμός του έργου γίνεται από ομάδα ελληνικών και αμερικανικών μελετητικών γραφείων με βάση τις πιό σύγχρονες προδιαγραφές και τεχνολογικές λύσεις.

    Η συμφωνία μακροχρόνιας μίσθωσης και ανακαίνισης του ξενοδοχείου King George από τον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο βήμα σε μια ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο Ομίλων.

    [18] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΤΣΙΓΑΡΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 22 Μαρτίου 2001 (20:12 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Οι εταιρίες παραγωγής τσιγάρων Japan Tobacco International, British American Tobacco και Philip Morris ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν κατά 15% τις τιμές των τσιγάρων καθώς η κυβέρνηση της Ρουμανίας προχώρησε σε αύξηση των φόρων για το συγκεκριμένο είδος.

    Οι συγκεκριμένες εταιρίες και η Ελληνική Καπνοβιομηχανία Παπαστράτος προμηθεύουν με τσιγάρα το 70% της ρουμανικής αγοράς αλλά προειδοποίησαν το Βουκουρέστι ότι θα σταματήσουν αν η κυβέρνηση αυξήσει τους φόρους στα τσιγάρα.

    Εκπρόσωποι των εταιριών ανέφεραν ότι το κοινοβούλιο δεν θα ταχθεί υπέρ της σημερινής απόφασης της κυβέρνησης.

    [19] ΜΠΙΡΝΤΑΛ: ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΝΑ ΜΙΜΗΘΟΥΝ ΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ

    Αγκυρα, 22 Μαρτίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Οι Κούρδοι να κάνουν πορεία προς την Αγκυρα, όπως έπραξαν οι Μεξικανοί Ζαπατίστας και σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό να πραγματοποιηθεί πορεία από την Αγκυρα στο Ντιγιαρμπακίρ για να επιτευχθεί δημοκρατική λύση του Κουρδικού, πρότεινε ο πρώην πρόεδρος του τουρκικού Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ και πρόσθεσε ότι στο διάστημα που βρισκόταν στις φυλακές έγινε φίλος και αδελφός με τα μέλη του ΡΚΚ.

    Όπως γράφει η "Χουρριέτ" ο κ. Μπιρντάλ μίλησε σε εκδήλωση που οργανώθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ με θέμα "Ανθρώπινα δικαιώματα και διάφοροι πολιτισμοί". Την ομιλία του παρακολούθησαν ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού κόμματος Καρακάς, ο αντιπρόεδρος του HADEP, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Οντούλ κ.ά.

    [20] ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

    Στοκχόλμη, 22 Μαρτίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Αποστολή: Αχιλλέας Χατζόπουλος

    Αρχίζει αύριο το πρωί, στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με συμμετοχή των "15" ηγετών των χωρών-μελών της.

    Η Στοκχόλμη υποδέχτηκε με -3 βαθμούς θερμοκρασία και παγωνιά, τους ηγέτες, οι οποίοι καταφθάνουν εδώ, και μεταξύ αυτών, τον Πρωθυπουργό κ. Κων/νο Σημίτη και πέντε υπουργούς. Οι υπουργοί που είναι στη Στοκχόλμη μαζί με τον κ. Σημίτη είναι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Τσοχατζόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, ο υπουργός Τύπου & ΜΜΕ κ. Ρέππας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαντωνίου και η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κα Παπαζώη.

    Η έκτακτη αυτή Σύνοδος της Σουηδίας χαρακτηρίζεται ως μία Σύνοδος εκσυγχρονισμού και μεταρρυθμίσεων και ως στόχο έχει ένα νέο κοινωνικό μοντέλο και μέτρα για την περαιτέρω πάταξη της απασχόλησης, η οποία σημειώνει πτώσεις στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των θεμάτων τα οποία είναι στην ατζέντα είναι η απασχόληση, είναι το νέο κοινωνικό μοντέλο, είναι οι ασφαλίσεις, είναι η δημοκρατικοποίηση, είναι η διεύρυνση, η διαφάνεια και αρκετά άλλα.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου μιλώντας πριν σε δημοσιογράφους τόνισε ότι έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτή η Σύνοδος και για την περιοχή μας και ειδικότερα για όσα συμβαίνουν στην FYROM.

    Στη Σύνοδο θα παρευρεθεί ως παρατηρητής και ο Πρόεδρος της Ρωσίας κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, και επίσης έπειτα από πρόταση του κ. Σημίτη, ο Πρόεδρος των Σκοπίων, κ. Τραϊκόφσκι.

    Για αύριο το βράδυ είναι προγραμματισμένη η διμερής συνάντηση του κ. Σημίτη με τον κ. Τραϊκόφσκι και επίσης συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εξωτερικών της FYROM, κ. Κερίμ. Ο κ. Παπανδρέου, κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Ιβάνοφ.

    Η Ρωσία έχει στα σκαριά μία πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της FYROM στην οποία επιθυμεί να συμφωνήσουν και οι Αμερικανοί. Η Ελλάδα έχει προτείνει την μετάβαση μιας ειρηνευτικής δύναμης στα Σκόπια, ως έσχατη λύση, αν δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις οι οποίες γίνονται τώρα για τη Συρία και ειρηνική λύση του προβλήματος. Η δύναμη αυτή θα πάει εκεί, στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σήμερα, η Τρόικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν στα Σκόπια, αύριο έρχεται εδώ ο Πρόεδρος της FYROM κ. Τραϊκόσφκι και το βράδυ αύριο θα συναντηθεί με τους "15" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Στόχος των Ευρωπαίων ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι να απομονωθούν οι Αλβανοί αντάρτες που δρουν στο εσωτερικό της FYROM και με διάλογο με τα αλβανικά νόμιμα κόμματα να βρεθούν λύσεις σε μια σειρά θέματα της περιοχής, όπως είναι η τοπική αυτοδιοίκηση, το πανεπιστήμιο του Τέτοβο και άλλα.

    Επίσης, στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι σιγά-σιγά η σταδιακή μείωση των διάφορων ζωνών ασφαλείας.

    Σε πρώτη εκτίμηση, η διεθνής κοινότητα αυτή τη στιγμή έχει πλήρη επίγνωση του τί γίνεται στα Σκόπια, κρατάει αποστάσεις από τους Αλβανούς αντάρτες και η απειλή είναι ότι θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επίλυση του ζητήματος. Κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως έχει και τα δικά της ερωτήματα και για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση στα Βαλκάνια και πώς θα σταλεί ειρηνευτική δύναμη εκεί, τη στιγμή που υπάρχει κίνδυνος να σκοτωθούν παιδιά δικά τους, δηλαδή της κάθε χώρας.

    Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ευρώπη πιστεύει ότι σ' ένα βαθμό παίζεται το κύρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή και συμπλήρωσε λέγοντας ότι ναι μεν οι Ευρωπαίοι δεν έχουν την αίσθηση των πραγμάτων στα Βαλκάνια, αλλά τώρα πια κατάλαβαν ότι το πρόβλημα είναι σημαντικό.

    Με κανέναν τρόπο η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την νομιμοποίηση των Αλβανών ανταρτών που δρουν στα Σκόπια, με το να κάτσει στο ίδιο τραπέζι μ' αυτούς και να συζητήσουν για την εξεύρεση λύσεως. Οι συζητήσεις θα γίνουν με την επαφή με τους Αλβανούς και τα νόμιμα αλβανικά κόμματα. Πρέπει να απομονωθούν οι τρομοκράτες, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, γιατί "διαφορετικά το πρόβλημα στην περιοχή θα το έχουμε για πάρα πολύ καιρό".

    Σήμερα το βράδυ συνεδριάζει εδώ στη Στοκχόλμη επίσης το ΕΚΟΦΙΝ, το οποίο θα ασχοληθεί με την ενιαία χρηματοπιστωτική αγορά κι όπως λέγεται έχει δημιουργηθεί μια φόρμουλα συμβιβασμού, ενώ ο κ. Παπαντωνίου, ο οποίος μίλησε με τους Έλληνες δημοσιογράφους δεν προσκόμισε κάποιο νεώτερο στοιχείο.

    Επίσης, σήμερα το βράδυ συνεδριάζουν οι σοσιαλιστές ηγέτες, ενόψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής για να συναποφασίσουν τη γραμμή και τη στάση που θα κρατήσουν στα διάφορα θέματα της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης έφευγε απ' το Λονδίνο νωρίς το απόγευμα σήμερα, την ίδια περίπου ώρα, που έφθανε από την Αθήνα το αεροσκάφος με τους πέντε υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι βρίσκονται εδώ.

    [21] Ο ΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΚΙΒΡΙΚΟΓΛΟΥ ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ

    Αγκυρα, 22 Μαρτίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Ο Τούρκος Επιτελάρχης στρατηγός Κιβρίκογλου επισκέπτεται το Πακιστάν.

    Η "Τουρκιέ" δημοσιεύει ότι ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Ταράρ και θα συναντηθεί με τον στρατηγό Μουσερέφ.

    [22] ΕΠΙΘΕΣΗ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΑ ΛΑΛΙΩΤΗ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Προσωπική επίθεση κατά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, εξαπέλυσε σήμερα ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, και απαντώντας σε σημερινές του δηλώσεις, τόνισε ότι η προσπάθειά του να ξαναγράψει την ιστορία, παραποιώντας την για να εξυπηρετήσει τις μικροκομματικές του επιδιώξεις, δεν θα περάσει.

    "Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ συνεχίζει να υποβαθμίζει τον πολιτικό διάλογο γιατί ως έννοια του είναι ξένη. Προτιμά τον μόνο δρόμο που γνωρίζει, αυτόν της λάσπης και των ύβρεων" είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο λαός γνωρίζει ότι "όλα τα μεγάλα έργα τα εμπνεύστηκε, τα σχεδίασε και τα ξεκίνησε η ΝΔ".

    "Είναι γνωστό ποιοι πολέμησαν το αεροδρόμιο των Σπάτων στη δεκαετία του '80. Είναι γνωστό ποιοι θεώρησαν περιττή πολυτέλεια το Μετρό. Τουλάχιστον ας σωπάσουν και ας μην προκαλούν. Πολύ περισσότερο όταν ανήκουν σε πολιτικούς χώρους που έχουν συνδέσει την παρουσία τους στο δημόσιο βίο με 'επιχειρήσεις' κατασκευής χαλκευμένων 'στοιχείων' και με 'εργολαβίες λάσπης'" τόνισε και συνέχισε: "Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους εμπνευστές της σκευωρίας κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1985, καθώς και όσους τροφοδοτούσαν με δήθεν 'ντοκουμέντα' την 'Αυριανή', θέμα το οποίο η ίδια εφημερίδα παραδέχτηκε σε κύριο άρθρο της στις 22-5-1990".

    [23] "ΜΙΝΙ" ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

    Αθήνα, 22 Μαρτίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Μπροστά σε μια "μίνι" κρίση βρίσκονται οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς ο πανικός που επικρατεί ευνοεί τη δημιουργία ακόμη χειρότερου κλίματος. Η ταλαιπωρία των αγορών της "γηραιάς ηπείρου" οφείλεται κυρίως λόγω των ζημιών των τεχνολογικών μετοχών και των ανακοινώσεων εταιριών για μείωση κερδοφορίας. Σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έπαιξε και το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο σήμερα πραγματοποιεί "βουτιά".

    Οι απώλειες άνω του 4% που κατέγραψε η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι ενδεικτική της διεθνούς αρνητικής χρηματιστηριακής συγκυρίας. "Πρωταγωνιστής" στην πτώση ήταν η Ζυρίχη με απώλειες 5,62%.

    Στο Αμστερνταμ η αγορά έκανε βουτιά κατά 4,39%, ενώ στις Βρυξέλλες ο δείκτης BEL υποχώρησε κατά 3,41%. Στη Βουδαπέστη η πτώση ήταν της τάξης του 3,10%, ενώ η Κοπεγχάγη κατάφερε να "συγκρατήσει" τις απώλειες της που ήταν μόλις 1,93%, σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές.

    Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε αποδυναμωμένος κατά 4,22% και διαμορφώθηκε κάτω από το ψυχολογικό "φράγμα" των 5.500 μονάδων. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,10%. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC έκλεισε με απώλειες 3,78%.

    Το Ελσίνκι κατέγραψε και αυτό σημαντικές απώλειες της τάξης του 4,67%, ενώ ο δείκτης XU-100 της Κωνσταντινούπολης είχε απώλειες 2,62%. Κατά 3,62% υποχώρησε η Λισαβόνα, κατά 3,79% η Μαδρίτη και κατά 4,18% το Μιλάνο. Η Στοκχόλμη υποχώρησε κατά 3,85%, η Βιέννη κατά 2,34%, η Πράγα κατά 1,71% και το Οσλο κατά 3,05%. Τέλος, η Μόσχα έκλεισε με μικρές απώλειες 0,59%.

    [24] Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΛΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ

    Αγκυρα, 22 Μαρτίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Η χθεσινή ένοπλη επίθεση εναντίον του υποστράτηγου της Στρατοχωροφυλακής Μπεκίρ Ουγουρλού , διοικητή Δημόσιας Τάξης της Αγκυρας, προβάλλεται στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου που τονίζει ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος στο οποίο επέβαινε ο υποστράτηγος που σώθηκε επειδή φορτηγό αυτοκίνητο που κυκλοφορούσε στο αντίθετο ρεύμα παρεμβλήθηκε μεταξύ του Ι.Χ. του υποστράτηγου και των δραστών.

    Η "Σαμπάχ" παρατηρεί ότι ο υποστράτηγος Ουγουρλού κατευθύνει την "Επιχείρηση Λευκής Ενέργειας" που αφορά στη διαλεύκανση των καταχρήσεων στο τουρκικό υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

    Η "Ραντικάλ" αναφέρει ότι ο Διευθυντής Ασφάλειας Τουράν Γκέντς δήλωσε ότι η επίθεση μπορεί να έγινε από μέλη αριστερών οργανώσεων, όμως σημείωσε ότι οι δυνάμεις που μετέχουν στην "Επιχείρηση Λευκής Ενέργειας" υπάγονται στον υποστράτηγο Ουγουρλού.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 22 March 2001 - 19:13:44 UTC