Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-23

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΜΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΟΣΟΒΟΥ - ΠΓΔΜ
  • [02] Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης
  • [03] Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ Δ.ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [04] Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ
  • [05] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  • [06] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [07] ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΦΡΟΥΣΟΣ
  • [08] ΗΠΑ: Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΛΑΣΕ 50 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ
  • [09] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 6.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [10] ΑΥΡΙΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ
  • [11] ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΩΝ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ
  • [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ ΝΑ ΤΑ
  • [13] LUFTHANSA: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΥΟ ΠΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΟΝΑΧΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
  • [14] ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ
  • [15] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [16] ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ
  • [17] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ
  • [18] ΤΟ ΣτΕ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
  • [19] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [20] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η Ε.Ε.
  • [21] Η KFOR ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ 200 ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ
  • [22] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ
  • [23] ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

  • [01] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΡΜΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΚΟΣΟΒΟΥ - ΠΓΔΜ

    Στοκχόλμη, 23 Μαρτίου 2001 (18:26 UTC+2)

    του Α. Χατζόπουλου

    Τον ερμητικό έλεγχο των συνόρων του Κοσόβου με την ΠΓΔΜ, ζήτησε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε νωρίς το απόγευμα στη Στοκχόλμη ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, σε ένα διάλειμμα του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Πρόσθεσε ότι είναι αναγκαίες οι πολιτικές συζητήσεις με τα κόμματα που εκπροσωπούν τους Αλβανούς στη FYROM και το Κοινοβούλιο των Σκοπίων, όπως και με τα άλλα κόμματα για να επιτευχθεί η αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Το βράδυ σήμερα στο δείπνο οι "15" θα συνομιλήσουν με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για το θέμα των Σκοπίων.

    Ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για το ίδιο θέμα είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: "Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν πρόσφυγες. Πιστεύω ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση πολύ γρηγορότερα απ' ότι πιστεύεται. Και ο κ. Σολάνα που συνομίλησα ο οποίος βρισκόταν στα Σκόπια μου είπε ότι μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις και συζητήσεις".

    Για το θέμα των Σκοπίων χθες από τη Στοκχόλμη ο κ. Σημίτης είχε μία τηλεφωνική συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Ιβαν Κόστοφ και συμφώνησαν να περιμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Στοκχόλμης για το θέμα αυτό.

    Μιλώντας για τη συνάντηση των "15" με τον κ. Πούτιν, ο κ. Σημίτης είπε ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας παρουσίασε την πολιτική της χώρας του για τις επενδύσεις, την οικονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη, τις διεθνείς σχέσεις.

    Είπε επίσης ο πρωθυπουργός ότι οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ρωσίας έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και ότι πρέπει να συνεργαζόμαστε, γιατί ασφάλεια στην Ευρώπη δεν δύναται να υπάρξει χωρίς τη Ρωσία.

    Ο κ. Πούτιν είπε επίσης ότι δεν πρέπει να επεκταθεί η εστία της κρίσης των Σκοπίων.

    Το ασφαλιστικό

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι "οι θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό δεν έχουν συγκεκριμενοποιηθεί ακόμα".

    Είπε επίσης ότι η ανεργία έχει πέσει στην Ελλάδα από το 12% στο 11% και ότι η σύντομα η Στατιστική Υπηρεσία θα δώσει τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

    Μιλώντας για την απελευθέρωση των αγορών ο πρωθυπουργός τόνισε ότι απελευθέρωση δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση. Είπε ότι η απελευθέρωση του φυσικού αερίου θα γίνει το 2006, ότι στην ταχυδρομική αγορά θα γίνει ένα προοδευτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα και ότι όσον αφορά τους σιδηροδρόμους δεν προσφέρονται αυτήν τη στιγμή για άνοιγμα της αγοράς, διότι δεν είναι σε καλή κατάσταση και ότι όταν λειτουργήσουν όλα τα συστήματα καλύτερα, τότε θα προχωρήσει η απελευθέρωση.

    Ο κ. Σημίτης στην αρχή της συνέντευξής του, η οποία έγινε παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Γιάννου Παπαντωνίου, του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρη Ρέππα και της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη δήλωσε ότι το θέμα που συζητείται στη Στοκχόλμη είναι η πολιτική για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη βελτίωση του ανταγωνισμού και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.

    "Στόχος μας", υπογράμμισε, "είναι να παίξει η Ευρώπη πρωταγωνιστικό ρόλο και χαρακτήρισε ως πρωτεύον θέμα το θέμα της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής αλληλεγγύης".

    Για τις οικονομικές εξελίξεις ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι κοινή άποψη ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στην οικονομία, ότι υπάρχουν ορισμένα φαινόμενα, τα οποία πρέπει να τραβήξουν την προσοχή μας, όπως π.χ. ανέφερε την εξέλιξη στις ΗΠΑ και ότι η ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση φέτος θα είναι μέσα στα προβλεπόμενα όρια.

    Για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας ο κ. Σημίτης είπε ότι πρέπει να προωθηθεί η οικονομική μεταρρύθμιση, οι διαρθρωτικές μεταβολές, η ανάπτυξη του ανταγωνισμού, η ενιαία αγορά, η μετάβαση στην κοινωνία της γνώσης.

    Σχετικά με την κοινωνική συνοχή ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μετά τη Λισσαβώνα η κοινωνική ατζέντα υιοθετήθηκε με 12 τομείς δράσεις. Υιοθετήθηκε για τη φτώχεια και τον αποκλεισμό, η τακτική της παρακολούθησης της εξέλιξης και έως τον Ιούνιο κάθε χώρα θα πρέπει να καταθέσει ένα σχέδιο δράσης και αυτό θα κάνει και η Ελλάδα.

    Αναφέρθηκε κατόπιν στα προγράμματα κοινωνικής δικαιοσύνης, την ενίσχυση της απασχόλησης της γυναίκας και το κακό που γίνεται με το διαχωρισμό και τις διακρίσεις στην αγορά εργασίας.

    Σχετικά με την απασχόληση ο κ. Σημίτης δήλωσε ότι το 2000 δημιουργήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση 2,5 εκ. καινούριες θέσεις.

    "Μας απασχολεί", πρόσθεσε τέλος, "το θέμα της ποιότητας της εργασίας, η διάχυση της γνώσης, η κινητικότητα της εργασίας" και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι υπέρ της άποψης να υπάρχουν δείκτες, ώστε να παρακολουθείται και να επισημαίνεται η πρόοδος της κάθε χώρας για να είναι δυνατό να παρακολουθούνται οι αλλαγές των πραγμάτων.

    [02] Ο ΕΥ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΘΑ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (14:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

    Τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Πολιτισμού Ευάγγελος Βενιζέλος στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.

    Ο κ. Βενιζέλος σήμερα στις 7.30μμ θα κηρύξει την έναρξη του επιστημονικού συμποσίου "Πρόοδοι στη γαστρεντερολογία στην αυγή του 21ου αιώνα" ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις.

    Ανήμερα της εθνικής επετείου στις 10 το πρωί ο υπουργός Πολιτισμού θα παρακολουθήσει την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας, στις 10.45 θα καταθέσει στεφάνι στο ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού , στις 11.15 θα παραστεί στην παρέλαση και στη 1 το μεσημέρι στην δεξίωση που θα παραθέσει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς. Στις 6 το απόγευμα ο κ Βενιζέλος θα παραστεί στον πανηγυρικό εορτασμό στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ και στη συνέχεια στη δεξίωση που θα παραθέσουν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

    Τη Δευτέρα στις 10 το πρωί ο κ Βενιζέλος θα παραστεί και θα χαιρετήσει τις εργασίες της 3ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για το Παιδί και τα Οπτικοακουστικά μέσα στο συνεδριακό κέντρο "Ιωάννης Βελλίδης".

    [03] Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΑ Δ.ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (14:59 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κώστα Καραμανλή, τα γραφεία της Γραμματείας της Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια.

    Απώτερος στόχος της δημιουργίας του παραρτήματος είναι η ειρήνη στα Βαλκάνια, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι μέσω του παραρτήματος επιδιώκεται η ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών ώστε να εδραιωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί και η δημοκρατία στη Βαλκανική.

    Μάλιστα, αναφερόμενος ο πρόεδρος της Ν.Δ. στην εμπλοκή μεταξύ σκοπιανών αρχών και αλβανοφώνων ανταρτών στα Σκόπια, επεσήμανε ότι πρόκειται για ένα ζήτημα που αφορά όλους, ενώ παράλληλα κοινή επιθυμία αποτελεί η σταθερότητα στην περιοχή.

    Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν η τομεάρχης Εξωτερικών και Άμυνας, Ντόρα Μπακογιάννη, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης, Ψωμιάδης, Ορφανός, Σαλαγκούδης, Καλατζής και

    ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος.

    [04] Γ. ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΘΑ ΕΝΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΜΠΑΣΚΕΤ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (21:03 UTC+2)

    Το ευρωπαϊκό μπάσκετ θα σταματήσει το συντομότερο να είναι χωρισμένο σε δύο στρατόπεδα. Αυτό άφησε να εννοηθεί ο πρόεδρος της ΕΟΚ, Γιώργος Βασιλακόπουλος που η επιθυμία του συμπλέει με αυτήν του προέδρου της ΦΙΜΠΑ Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς. "Όλα δείχνουν ότι το συντομότερο η Ευρώπη θα ενοποιηθεί στο μπάσκετ. Το πολύ σε ένα μήνα το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει", τόνισε ο κ. Βασιλακόπουλος και συνέχισε: "Συμφωνώ με αυτό που πρόκειται να γίνει. Είμαι βέβαιος ότι θα δώσει νέα ώθηση στο άθλημα".

    [05] ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Η Ν.Δ. θέλει να είναι η πατρίδα μας συμμέτοχος σ' ένα ενιαίο όραμα ανάπτυξης και ευημερίας και πιστεύει οι Έλληνες μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα πρωτοποριακό ρόλο στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στο Προσυνέδριο του κόμματος στη Θεσσαλονίκη με θέμα: "Τα Βαλκάνια και η Ευρωπαϊκή προοπτική - Ο ρόλος της Ελλάδας".

    Στην αρχή του Συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του Συντονιστικού Νικόλαος Βακάλης. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου Τζαννής Τζανετάκης.

    Ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στο Συνέδριο για την παρουσία τους στη σημερινή συνάντηση διαλόγου με την οποία ολοκληρώνονται οι προσυνεδριακές διαδικασίες και αρχίζει το Συνέδριο Ανοικτών Οριζόντων.

    "Όλες και όλοι μαζί διαμορφώνουμε τις αποφάσεις, για τη μετεξέλιξη του κόμματός μας. Συνδιαμορφώνουμε ταυτόχρονα μια Νέα Πρόταση για τη Διακυβέρνηση του Τόπου. Είμαστε η αυριανή Κυβέρνηση και πρέπει να είμαστε απόλυτα έτοιμοι. Πρέπει να ξέρουμε τις ανάγκες της κοινωνίας και της εποχής που έρχεται. Πρέπει να ξέρουν και οι πολίτες τις θέσεις και τις προθέσεις μας. Κουράστηκαν από την ασυνέπεια και την αναξιοπιστία της εξουσίας. Κι εμείς θέλουμε να κάνουμε μια συμφωνία με την Ελληνική κοινωνία. Για τις αρχές και το πρόγραμμά μας. Για τη στρατηγική και τις πολιτικές που θα ακολουθήσουμε στους επιμέρους τομείς. Θέλουμε μια νέα σχέση πολίτη και πολιτικής. Σχέση εμπιστοσύνης. Ακούμε όλους τους πολίτες. Εμπιστευόμαστε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Τοποθετούμαστε καθαρά, χωρίς περιστροφές και κενολογίες, απέναντι στα προβλήματα. Λέμε αυτό που είμαστε. Είμαστε αυτό που λέμε. Είμαστε η Παράταξη της φιλελεύθερης επιλογής, της κοινωνικής αλληλεγγύης, και του Μεσαίου Χώρου. Είμαστε η παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων εθνικών επιλογών. Του Ευρωπαϊκού Προσανατολισμού. Της συνέπειας και της ευθύνης. Του μέτρου και της μετριοπάθειας. Η παράταξη που προτάσσει τη δυναμική, αλλά και ισόρροπη ανάπτυξη. Την κοινωνική και περιφερειακή σύγκλιση. Την αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της καθημερινότητας. Την απασχόληση και την Υγεία. Την προστασία της περιουσίας και της ζωής του πολίτη. Την Παιδεία, τον Πολιτισμό και την Οικολογία. Είμαστε η Παράταξη που έχει ως βασική αρχή της, τη σύνθεση σε κλίμα συναίνεσης. Είμαστε Δύναμη Εμπιστοσύνης", τόνισε.

    "Όλοι οι Έλληνες θέλουμε την Πατρίδα μας παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και φιλίας, στην ταραγμένη αυτή γειτονιά του κόσμου. Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και στενής συνεργασίας με όλους τους λαούς της περιοχής. Όλοι σχεδόν όλοι οι Έλληνες ενστερνίζονται σήμερα τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας μας, αλλά και την αναβάθμιση των σχέσεών μας με όλα τα γειτονικά κράτη. Οι κάθετες αντισυσπειρώσεις έμειναν οριστικά στο χρεοκοπημένο παρελθόν. Το σήμερα δεν μοιάζει με το χτες. Το αύριο θα είναι περισσότερο απαιτητικό. Όταν η Παράταξή μας εγκαινίαζε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, κάποιοι μιλούσαν για ουτοπία. Όταν επιτυγχάναμε την ένταξη στην (τότε) ΕΟΚ, κάποιοι έψαχναν για τρίτους δρόμους, και αποχωρούσαν μαζικά από τη Βουλή, για να μην παρίστανται καν στην επικύρωση της ένταξης", επισήμανε.

    "Όλοι αντιλαμβανόμαστε τώρα ποια θα ήταν η θέση της χώρας μας, εάν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν επιτύγχανε τότε την ένταξή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Όλοι οι Έλληνες, στην ίδια κατεύθυνση βρισκόμαστε, τώρα. Τις ίδιες αρχές ακολουθούμε.

    Έχουμε τους ίδιους βασικούς σκοπούς. Τους ίδιους κινδύνους αντιμετωπίζουμε.

    Βεβαίως, υπάρχουν διαφωνίες στους χειρισμούς και την ακολουθούμενη τακτική. Βεβαίως υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις και αποκλίνουσες σκέψεις για τα επιμέρους.

    Γι' αυτό ακριβώς, σήμερα είναι επιβεβλημένη, αλλά και εφικτή, όσο ποτέ στο παρελθόν, η συνένωση των δυνάμεων και των προσπαθειών μας.

    Είναι ανάγκη να μάθουμε να κουβεντιάζουμε περισσότερο. Να συνεννοούμαστε πιο καλά. Να συνθέτουμε πιο αρμονικά τις απόψεις, τις σκέψεις και τις ιδέες μας για το καλύτερο που θέλουμε.

    Είναι, επιτέλους, ανάγκη να κάνουμε πέρα τους προσωπικούς πειραματισμούς. Να απομακρύνουμε οριστικά τις μικροκομματικές σκοπιμότητες και να χαράξουμε, όλοι μαζί, μια ενιαία και μακρόπνοη εξωτερική πολιτική. Σήμερα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, υιοθετούμε την πρόταση που ανέπτυξε πρώτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αργότερα ο Συνασπισμός, για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. Μόνη εξαίρεση αποτελεί η ηγεσία της Κυβέρνησης. Και το ερώτημα είναι ποια σκοπιμότητα υπηρετεί η άρνηση θεσμών που ενισχύουν τη σταθερότητα των θέσεων και την ισχύ της φωνής μας; Γιατί επιμένει σε μια στείρα άρνηση; Γιατί τόση αδιαλλαξία απέναντι σε μια τόσο καθολική απαίτηση των Ελλήνων;

    Η Νέα Δημοκρατία μοιράστηκε το Ευρωπαϊκό όραμα με τους Έλληνες από την ίδρυσή της. Δεν θέλαμε και δεν θέλουμε πολέμους και συρράξεις, πόλωση και φανατισμό", είπε.

    "Θέλαμε - όπως θέλουμε και σήμερα - να είναι η πατρίδα μας συμμέτοχος σ' ένα ενιαίο όραμα ανάπτυξης και ευημερίας. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι οι Έλληνες μπορούμε να διεκδικήσουμε ένα πρωτοποριακό ρόλο στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.

    Είναι βέβαια γεγονός, ότι παρά τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η χώρα μας βρίσκεται σε επίπεδα που απέχουν πολύ από εκείνα που έχουν επιτύχει οι εταίροι μας. Σήμερα είμαστε φτωχότεροι από λαούς, τους οποίους, έως πρόσφατα, υπερσκελίζαμε σε βασικούς δείκτες για την ποιότητα ζωής. Η εισοδηματική ψαλίδα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη, άνοιξε και μάλιστα, εντυπωσιακά. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας μειώνεται. Είμαστε τελευταίοι στις δαπάνες για την Παιδεία. Είμαστε η μοναδική χώρα με αυξανόμενη ανεργία. Έχουμε συγκριτικά τις περισσότερες φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης. Το χάσμα πλουσίων και φτωχών διευρύνεται. Ένα στα τέσσερα ελληνικά νοικοκυριά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι τελευταίες Εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απεικονίζουν ανάγλυφα μια κοινωνία σε βαθειά κρίση. Πιστοποιούν ότι βρισκόμαστε μακριά από την πραγματική οικονομική και κοινωνική σύγκλιση. Είχαμε τις δυνατότητες, αλλά δεν τις αξιοποιήσαμε. Είχαμε τον χρόνο, αλλά τον χάσαμε. Είχαμε τη βοήθεια αλλά η Κυβέρνηση τη μοίρασε στους πεντέξι της διαπλοκής.

    Είναι, βέβαια, γεγονός ότι η Ευρώπη δεν προχώρησε ανάλογα με τα οράματα των μεγάλων εμπνευστών της ενοποίησης. Δεν κατέκτησε τα επίπεδα που οραματιζόμαστε.

    Εμείς θέλουμε μια Ένωση, που θα σέβεται τις καθημερινές ανάγκες του ευρωπαίου πολίτη και θ' αφοσιώνεται σε αυτές. Θέλουμε θεσμούς και διαδικασίες διαφάνειας και αποκέντρωσης. Θέλουμε μια Ευρώπη περισσότερο δημοκρατική, περισσότερο κοινωνική, περισσότερο ευαίσθητη στο περιβάλλον.

    Η Ευρώπη που οραματιζόμαστε είναι ανοιχτή σαν την Ελληνική ύπαιθρο. Η Ευρώπη που διαλέγουμε είναι διάφανη σαν το Αιγαίο. Η Ευρώπη για την οποία εμείς παλεύουμε έχει ως βασικό κρίκο της την αλληλεγγύη, την κοινή ασφάλεια,την κοινή προστασία κατέναντι οιουδήποτε τρίτου.

    Δεν νοείται να έχουμε κοινό νόμισμα, κοινές πολιτικές σε σημαντικά και δευτερεύοντα ζητήματα, αλλά να μην απολαμβάνει ακόμα ο Έλληνας πολίτης το αίσθημα ασφάλειας έναντι εξωτερικών κινδύνων και απειλών. Υπάρχει βέβαια μια εμφανής ασυμμετρία στους πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Η υστέρηση, όμως, εντοπίζεται κυρίως στην πολιτική ενοποίηση και, ακόμη περισσότερο, στην πολιτική εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας.

    Βασική επιδίωξή μας είναι να πρωταγωνιστήσουμε στη διαμόρφωση αποτελεσματικών μηχανισμών κοινής άμυνας. Για να εκλείψει και το τελευταίο ίχνος ανασφάλειας του Έλληνα πολίτη. Για να ζούμε, όπως και κάθε άλλος Ευρωπαίος πολίτης, με τη σιγουριά ότι τα σύνορά μας είναι απολύτως ασφαλή. Για μας, η πτυχή αυτή αποτελεί βασική προτεραιότητα και έτσι θα την αντιμετωπίσουμε. Αγωνιζόμαστε για μια Ευρώπη με κοινά και από κοινού προστατευόμενα σύνορα. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) αποτελεί βασικό πυλώνα για την ευστάθεια και την αντοχή του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Για εμάς, η Ευρώπη μπορεί να συμβεί μόνο στην πράξη. Στην πράξη, απέναντι σε εξωτερικούς εχθρούς που επιβουλεύονται τα σύνορά της. Στην πράξη, στα Βαλκάνια. Στην πράξη και στην Κύπρο", τόνισε.

    Όσον αφορά τη Μεγαλόνησο, έχουμε κάνει ξεκάθαρη τη θέση μας: Όποια και αν είναι η πρώτη ομάδα κρατών που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε και την Κύπρο. Διεύρυνση της Ε.Ε. χωρίς την Κύπρο δεν γίνεται. Βέτο στην ένταξη της Κύπρου, βέτο στη διεύρυνση της Ε.Ε., κανένας δεν μπορεί να αναγνωρίσει στον Αττίλα.

    Όσον αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία, είναι σαφές ότι στηρίζουμε τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της. Θέλουμε μια Τουρκία χωρίς εντάσεις και απειλές. Μια Τουρκία εναρμονισμένη με τους διεθνείς κανόνες και το Διεθνές Δίκαιο. Μια Τουρκία που θα σέβεται τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της, που θα επενδύει για την πρόοδο του λαού της και όχι για την υπονόμευση της προόδου των γειτόνων της. Είναι συμφέρουσα για όλους μία τέτοια προοπτική. Κι ακόμη περισσότερο για την ίδια. Κανέναν όμως δεν μπορείς να βοηθήσεις κόντρα στη δική του βούληση. Κι ούτε βέβαια έχουμε το δικαίωμα να αποθρασύνουμε τα εξτρεμιστικά κέντρα της με μονομερείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις. Η πολιτική του κατευνασμού έδωσε εξετάσεις και απέτυχε παταγωδώς. Η ίδια η Άγκυρα αποδεικνύει πως δεν θέλει και δεν μπορεί να πάρει το δρόμο του εκδημοκρατισμού, του εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Με την αδιαλλαξία της στο Κυπριακό και τις αλλεπάλληλες απόπειρες αυθαίρετων διεκδικήσεων στο Αιγαίο, η Τουρκία μεταβάλλεται σε διεθνή ταραξία. Με την πολιτική της δείχνει ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαϊκές πόρτες της πέφτουν πολύ χαμηλές.

    Ιδιαίτερη πτυχή της εξωτερικής πολιτικής μας αποτελούν τα βαλκανικά θέματα. Η κατάσταση είναι γνωστή και η αλήθεια πικρή.

    Στο πρώτο ήμισυ του περασμένου αιώνα, η Ν.Α. Ευρώπη υπήρξε θύμα ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και στο δεύτερο πλήρωσε βαρειά τον ανταγωνισμό Ανατολής Δύσης. Με την ένωση της Ευρώπης και την κατάρρευση του διπολισμού, οι λαοί των Βαλκανίων είχαν, για πρώτη φορά, την ευκαιρία να ζήσουν σε ειρήνη, δημοκρατία και ευημερία. Όμως. Μέσα από τις ιδεολογικές στάχτες του παρελθόντος, ξεπήδησαν νέες εστίες ανάφλεξης. Ο εθνικισμός και η μισαλλοδοξία αναζωπυρώθηκαν με πρωτοφανή ένταση. Και τότε, αντί για ουσιαστική βοήθεια, φάνηκε πως κάποιοι έσπευδαν και πάλι να κατοχυρώσουν βιαστικά, άτσαλα και απάνθρωπα τα δικά τους συμφέροντα. Ξέσπασε στο στομάχι της Ευρώπης, ένας ακήρυχτος πόλεμος με διαφορετικές εστίες. Ακολούθησαν συγκλονιστικά γεγονότα. Η Ενωμένη Ευρώπη έδωσε στους λαούς της περιοχής την εντύπωση ότι βομβαρδίζει ένα κομμάτι του εαυτού της. Η παγκόσμια κοινότητα έδωσε την εντύπωση ότι νίπτει τας χείρας της. Και αυτό είναι λάθος", είπε.

    Για τα γεγονότα που διαδραματίζονται, τις τελευταίες εβδομάδες, στα Σκόπια παρατήρησε ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα.

    "Η χώρα βρίσκεται κυριολεκτικά ένα βήμα πριν βυθιστεί στο χάος μιας εσωτερικής σύγκρουσης. Η δράση των Αλβανόφωνων εξτρεμιστών, όπως και η απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να εγγυηθεί την επιβολή σταθερότητας και το απαραβίαστο των συνόρων στην περιοχή, έχουν δημιουργήσει υπόγειες εντάσεις και επικίνδυνη ρευστότητα στις νέες δημοκρατίες της περιοχής. Οι μονομερείς αντιλήψεις που, δυστυχώς, επικράτησαν, κατά τα προηγούμενα χρόνια, εξέθρεψαν, ενθάρρυναν και εξόπλισαν τον αλβανικό εθνικισμό. Έχει ευθύνες η διεθνής κοινότητα και δεν μπορεί να αρκείται στα ευχολόγια.

    Ο Αλβανικός εθνικισμός - όπως έμπρακτα αποδεικνύεται τώρα - αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα αστάθειας στην περιοχή. Και το ερώτημα είναι προφανές: Αυτό δεν ήταν ορατό; Δεν το αντιλαμβανόταν κανένας; Και έπειτα: Αρκεί να αποδοκιμάζονται σήμερα οι ένοπλες ομάδες των Αλβανών Εξτρεμιστών; Μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ομαλές πολιτικές και δημοκρατικές λύσεις με ευχολόγια; Ασφαλώς, όχι. Εκείνοι που έχουν ευθύνη για τις εξελίξεις, για το βίαιο κατακερματισμό της Γιουγκοσλαβίας και την αναβίωση του Αλβανικού εθνικισμού, αντί να στέκονται σαν έκπληκτοι και αμήχανοι μπροστά στις συνέπειες των αποφάσεών τους, έχουν καθήκον να πάρουν άμεσα αποτελεσματικές πολιτικές και οικονομικές πρωτοβουλίες. Είναι σήμερα περισσότερο από βέβαιο, ότι η στάση της Διεθνούς Κοινότητας έχει καλλιεργήσει στους λαούς της περιοχής ένα αίσθημα απογοήτευσης και καχυποψίας. Το δικό μας μήνυμα είναι ειλικρινές και ξεκάθαρο. Τους λέμε ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους. Ότι η διαδρομή που επιχειρούν, είναι μέρος και της δικής μας ιστορίας, της δικής μας εμπειρίας, της δικής μας κληρονομιάς. Ταυτόχρονα, όμως, εξηγούμε με την ίδια ειλικρίνεια ότι η Ελλάδα δεν θέλει να γίνεται θύμα των σφαλμάτων κανενός. Η Ελλάδα έχει ήδη πληρώσει ακριβό τίμημα στις εξάρσεις του εθνικισμού διαφόρων πληθυσμιακών ομάδων. Η Ελλάδα δεν θέλει αποσταθεροποίηση και στείρους εθνικισμούς στην περιοχή. Για την Ελλάδα, η μόνη "μεγάλη ιδέα" που μπορεί να υπάρξει και να καρποφορήσει για ολόκληρη την περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης είναι η ιδέα μιας αυξανόμενης ευημερίας, στο πλαίσιο μιας διαρκούς ειρήνης. Ξέρουμε, βέβαια, ότι η ειρήνη και η σταθερότητα ποτέ δεν κατορθώθηκαν με ευχολόγια. Ήταν πάντα, αποτέλεσμα σχεδιασμού και επίμονης προσπάθειας σε κοινά αποδεκτούς άξονες αρχών. Πρωτ' απ' όλα, λοιπόν, είναι ανάγκη να καταστεί κοινή συνείδηση ότι οι λύσεις για τα όποια προβλήματα, πρέπει να στηρίζονται πάνω σε δύο βασικές αρχές.

    Πρώτον, το απαραβίαστο των συνόρων, και Δεύτερον, το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    Πιστεύουμε ότι αν παραβιασθούν οι αρχές αυτές, αν η κάθε μειονότητα πιστέψει ότι μπορεί να δημιουργήσει δικό της κράτος, τότε θα κινδυνεύσει η ειρήνη, όχι μόνο στην ΝΑ Ευρώπη, αλλά και σ' ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Πολύ περισσότερο ωστόσο οι όποιες εξελίξεις αφορούν εμάς που είμαστε δίπλα. Και αυτό δεν μας επιτρέπει ούτε να αδιαφορούμε, ούτε να ολιγωρούμε", υπογράμμισε.

    "Η Ελλάδα δεν βρίσκεται ούτε στην άλλη άκρη της Ευρώπης, ούτε στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού. Είναι δίπλα. Είναι στη γειτονιά της κρίσης. Μπορεί και πρέπει να βλέπει τα πράγματα περισσότερο με τα δικά της μάτια. Γιατί εμείς ξέρουμε καλύτερα. Γιατί, τέλος πάντων, όταν όλοι οι άλλοι, κάποια στιγμή, θα έχουν φύγει από την περιοχή, εμείς θα είμαστε και πάλι εδώ.

    Εμείς λοιπόν δεν μπορούμε να επενδύσουμε, παρά μόνο στην ειλικρίνεια και την καθαρότητα των θέσεών μας.

    Αντί, λοιπόν, να μεταφέρουμε τα μηνύματα τρίτων, θα έπρεπε να έχουμε έντονη παρουσία και καθοριστικό δικό μας λόγο. Δεν το κάναμε ως τώρα. Η Κυβέρνηση δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια συγκροτημένη και ολοκληρωμένη Βαλκανική πολιτική. Το μόνο που έκανε και κάνε ιείναι να κομπάζει αυτάρεσκα, αποχαιρετώντας τις ευκαιρίες που χάνονται.

    Η Ελλάδα είναι σήμερα η πιο δημοκρατική και η πιο ευημερούσα χώρα της περιοχής. Είναι η μόνη χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους μεγάλους διεθνείς οργανισμούς. Ξεχώρισε από τη θλιβερή τύχη των γειτόνων μας και μπορεί σήμερα, χάρη στις δικές μας ιστορικές επιλογές, να κινείται με άνεση στο διεθνές πολιτικοοικονομικό στερέωμα. Είχε και έχει καθήκον η χώρα μας, να αναλάβει συστηματικές πρωτοβουλίες για να κατοχυρωθεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή. Είχε και έχει συμφέρον να ενθαρρύνει την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας στις γειτονικές χώρες και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να διευρυνθεί η διμερής και πολυμερής οικονομική συνεργασία. Είχε και έχει υποχρέωση να αναπτύξει ουσιαστικές δραστηριότητες, προκειμένου να προωθηθεί η πορεία των Βαλκανικών χωρών προς τις Ευρωπαϊκές δομές. Αυτός είναι ο μεγάλος και ιστορικός ρόλος της Ελλάδος. Και σ' αυτό το ρόλο της πατρίδας μας, όλοι έχουμε υποχρέωση ενεργού συμμετοχής.

    Η Νέα Δημοκρατία έχει επισημάνει αρκετές φορές, πως για να ανακτήσει η Ελλάδα το οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτικό ρόλο που δικαιούται να έχει στην ευρύτερη περιοχή μας πρέπει να επιτύχει ουσιαστική εθνική συναίνεση και μακρόπνοη εξωτερική πολιτική. Δεν είναι δυνατόν να τρέχει πίσω από τα γεγονότα σαν ιδρωμένος και κατάκοπος εκτελεστής ξένων αποστολών. Υποχρεούται και μπορεί να πρωτοπορεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Μπορεί να συλλαμβάνει πρώτη, τόσο τα αρνητικά ενδεχόμενα όσο και τις ευκαιρίες που διανοίγονται", τόνισε.

    "Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας, δεν μπορεί να είναι άλλος, από την σταδιακή ένταξη των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να συμβεί όμως αυτό, οι γείτονές μας πρέπει να επιδείξουν πραγματική προσήλωση και ζήλο στην επίτευξη των αναγκαίων προϋποθέσεων. Η Ελλάδα καλείται να διαμορφώσει μια συνολική διπλωματία προσέγγισης, μια πολυεπίπεδη Βαλκανική πολιτική. Κύριος μοχλός του δικού μας προγράμματος, είναι η σύναψη διμερών συμφωνιών με κάθε γείτονά μας ξεχωριστά. Να προχωρήσουμε, δηλαδή, σε συμφωνίες Ευρωπαϊκών συνεταιρισμών, που μπορεί να δώσουν μια νέα πνοή στις σχέσεις μας, αλλά και σαφή στήριξη στο δρόμο τους για την Ε.Ε.

    Στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο είναι επιτακτική ανάγκη - και βασική δική μας προτεραιότητα - να καταστήσουμε τη Θεσσαλονίκη εφαλτήριο επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, αλλά και κομβικό κέντρο λήψης αποφάσεων. Είναι καιρός η Θεσσαλονίκη να αναδείξει το ρόλο της, και να ηγηθεί των εθνικών πρωτοβουλιών μας. Κινούμενη σ' αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε (στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) τη δημιουργία της Πρωτοβουλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα γραφεία της οποίας είχα σήμερα τη χαρά να εγκαινιάσω. Επιμένουμε παράλληλα στη δημιουργία, εδώ στη Θεσσαλονίκη, μιας νέας Υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών για τη Διεθνή Συνεργασία, η οποία θα καταγράφει το συντονισμό της ελληνικής δραστηριότητας στα Βαλκάνια, με στόχο την πολιτική αξιοποίησή της στο διεθνές περιβάλλον. Υποστηρίξαμε και συνεχίζουμε να προωθούμε την ιδέα για τη δημιουργία στη Θεσσαλονίκη ενός Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο σημερινό κόσμο, όπου η γνώση αποτελεί το μεγαλύτερο εξαγωγικό αγαθό, η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να προωθήσει την τεχνογνωσία της και να ισχυροποιήσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή. Οι ελληνικές επιχειρήσεις που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και δραστηριοποιούνται στις χώρες των Βαλκανίων, πρέπει να βρουν αρωγό την Πολιτεία. Χρειάζεται μια στρατηγική που θα ενθαρρύνει και θα αξιοποιεί τις επιχειρηματικές συνεργασίες στα βαλκανικά κράτη. Μια στρατηγική που θα εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ευκαιριών που δημιουργούνται και θα ανοίγει καινούργιους δρόμους στη διπλωματία μας. Χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία η Ελλάδα έχει ανοίξει δρόμους επιχειρηματικής συνεργασίας. Όμως! Οι δρόμοι αυτοί μπορεί και πρέπει να γίνουν λεωφόροι. Επιδίωξή μας είναι να μεταβληθούν τα Βαλκάνια, από πυριτιδαποθήκη σε τεχνολογικό και διαδικτυακό κέντρο της Ευρώπης, για την έφοδο των νέων ευρωπαϊκών τεχνολογιών προς την Ανατολή. Αυτός είναι ο ρόλος που βλέπουμε να έχουν τα Βαλκάνια. Αυτόν το ρόλο θέλουμε. Και γι' αυτό παλεύουμε. Ταυτόχρονα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία των κάθετων οδικών αξόνων, αλλά και την αναβάθμιση των λιμανιών και των αεροδρομίων ολόκληρης της περιοχής. Επιμένουμε ότι είναι ανάγκη να προχωρήσουμε στη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Διακρατικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στις πόλεις της Β. Ελλάδας. Θεωρούμε μείζονος σημασίας την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Βαλκανικό Αναπτυξιακό Κέντρο. Και για το σκοπό αυτό το πρόγραμμά μας προωθεί τη διαμόρφωση ενός νέου μεγάλου έργου με τον τίτλο "Αναπτυξιακό Σχέδιο Θεσσαλονίκης". Είναι βέβαια λυπηρό το γεγονός ότι ο Οργανισμός για την Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων χάνει, μέρα με τη μέρα, την αξία που θα είχε για τη χώρα μας και ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση άργησε πολύ στη λειτουργία της αναγκαίας υποδομής και άφησε έτσι τη διαχείριση της ανασυγκρότησης στις Βρυξέλλες και σε λίγους υπάλληλους στο Κοσσυφοπέδιο και τη Θεσσαλονίκη. Τώρα έχουμε μπροστά μας νέες δυνατότητες με την επιστροφή της Γιουγκοσλαβίας στους διεθνείς οργανισμούς. Και οι δυνατότητες αυτές, οι νέες ευκαιρίες δεν πρέπει να χαθούν.

    Η Ελλάδα, με πείσμα και επιμονή, με όραμα και με σαφές πρόγραμμα στα χέρια, πρέπει να αναλάβει το ρόλο της, ως μια σημαντική περιφερειακή ευρωπαϊκή δύναμη του 21ου αιώνα. Πρέπει να το έχουμε συνεχώς στο νου μας, και να το αισθανόμαστε στην καρδιά μας, γιατί είναι στο χέρι μας.

    Να δημιουργήσουμε μία Βαλκανική χωρίς εντάσεις και εθνικισμούς. Μία Βαλκανική που θα συμμετάσχει ενεργά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις. Μία Βαλκανική που θα αρπάξει τις ευκαιρίες του αύριο, για σταθερότητα και ανάπτυξη. Για μια νέα προοπτική! Αυτός είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στον οποίο προσβλέπουμε.

    Η νέα εποχή μας επιβάλλει να γίνουμε πρωτοπόροι στην ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων μας. Πιστεύουμε ότι οι Έλληνες έχουμε σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουμε. Θέλουμε και δικαιούμαστε ένα ουσιαστικό ρόλο στο ευρωπαϊκό όραμα. Θέλουμε και δικαιούμαστε ένα δημιουργικό ρόλο στη δική μας γειτονιά. Ένα ρόλο σταθερότητας και συνεργασίας. Ρόλο οδηγού των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων στα Βαλκάνια. Μπορούμε να το πετύχουμε. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.

    Με το Προσυνέδριο αυτό ολοκληρώνουμε ένα ευρύ και παραγωγικό διάλογο. Φτάνουμε σε λίγο στο Τακτικό Συνέδριό μας. Ο στόχος μας είναι διττός. Αφενός η οργανωτική και λειτουργική μετεξέλιξη του κόμματός μας. Και αφετέρου η διαμόρφωση των βασικών πυλώνων στους οποίους οικοδομούμε μία Νέα Πρόταση για τη Διακυβέρνηση του τόπου. Σε κάθε περίπτωση οδηγός μας είναι η ουσία και η αποστολή της πολιτικής. Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, η κοινωνία μας, ο κάθε πολίτης. Αλλά και η προετοιμασία για την αξιοποίηση των ευκαιριών που κουβαλά η νέα εποχή, ο καινούργιος αιώνας.

    Θεμελιώνουμε ταυτόχρονα την πολιτική αντίληψη και νοοτροπία του Μεσαίου Χώρου. Αφήνουμε στο χτες τις περιχαρακώσεις και τις ετικέτες που ξεθωριάζουν. Αφήνουμε στους άλλους, τα άκρα και τις ακρότητες.

    Οικοδομούμε μία νέα - δυναμική και όχι στατική συλλογικότητα, χωρίς επετηρίδες

    και χωρίς αποκλεισμούς. Απόφασή μας είναι να μεταφέρουμε περισσότερες αρμοδιότητες από το Κέντρο στην περιφερειακή οργάνωσή μας. Να βελτιώσουμε την οργανωτική επάρκεια, την αποτελεσματικότητα και το συντονισμό των οργάνων της Κεντρικής Διοίκησης, αντλώντας ιδέες, από τη σύγχρονη εποχή. Να κάνουμε ένα επιπλέον βήμα προς τα εμπρός. Ένα άλμα ποιότητας στο αύριο", επισήμανε.

    "Οι ιδέες, οι σκέψεις, οι προτάσεις όλων είναι περισσότερο από χρήσιμες. Συζητούμε ανοικτά, ελεύθερα και απροκατάληπτα. Προχωρούμε σ' ένα Συνέδριο Ανοιχτών Οριζόντων, χωρίς προειλημμένες αποφάσεις. Ανοίγουμε μία καινούργια σελίδα. Για μία νέα Νέα Δημοκρατία. Για ένα κόμμα συνέπειας και ευθύνης έτοιμο να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Αυτή είναι σήμερα η πιο επιτακτική πρόκληση για όλους. Να ετοιμαστούμε αλλά και να πείσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για τη διακυβέρνηση της χώρας. Να προετοιμάσουμε, στην τελευταία λεπτομέρειά του, το σχέδιό μας για μία νέα προοπτική. Για μία κοινωνία με συνοχή, αλληλεγγύη και ανθρωπιά. Για μία Πατρίδα ισχυρή και περήφανη. Την Ελλάδα της Δημιουργίας και του Πολιτισμού. Την Ελλάδα που δεν χωρίζει και δεν ξεχωρίζει τους Έλληνες. Την Ελλάδα που μας ενώνει", κατέληξε.

    [06] Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΕΕ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Σόφια, 23 Μαρτίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ιβάν Κοστόφ, ζήτησε από το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. να βοηθήσουν την ΠΓΔΜ στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τους Αλβανούς εξτρεμιστές, που απειλούν τη σταθερότητα της γειτονικής χώρας.

    Οπως είπε σε ομιλία του στη Βουλή της χώρας, πρέπει να προσφέρουν πληροφόρηση και τεχνικά μέα στο στρατό της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε να απαντήσει με επαρκή τρόπο στις ένοπλες προκλήσεις των Αλβανών. "Η Βουλγαρία θα υποστηρίξει τις προσπάθειες της ευρωπαϊκής κοινότητας και θα επιμείνει ώστε να αναλάβει όσο το δυνατό περισσότερες πρωτοβουλίες για την ασφάλεια και σταθερότητα στην ΠΓΔΜ", είπε.

    Ακόμη επεσήμανε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να "απομονώσει το έδαφος της ΠΓΔΜ από τους εξωτερικούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες", ώστε να επιλύσει την εσωτερική διαμάχη που είναι "περισσότερο πολιτική παρά στρατιωτική".

    [07] ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Ο ΦΡΟΥΣΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Στην Ιταλία θα μεταβεί ο Τάκης Περσίας για να βρει αθλητικό κέντρο, προκειμένου ο Δικέφαλος να πραγματοποιήσει την προετοιμασία του εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου.

    Στον ΠΑΟΚ έφτασε πρόσκληση για τον Ουντέζε, να μετάσχει σε φιλικό αγώνα στις 7 Απριλίου της εθνικής Νιγηρίας με τη Λιβύη. Η απάντηση είναι αρνητική.

    Από το μεσημέρι είναι στο σπίτι του ο Νίκος Φρούσος. Μετά την εγχείρηση που υποβλήθηκε στον εμπρόσθιο χιαστό σύνδεσμο του δεξιού του ποδιού πρόκειται να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και πλήρους αποκατάστασης, ώστε το συντομότερο να επανέλθει στην ενεργό δράση.

    [08] ΗΠΑ: Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΕΛΑΣΕ 50 ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ

    Ουάσινγκτον, 23 Μαρτίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία έδωσε εντολή για την απέλαση 50 Αμερικανών διπλωματών από τη χώρα, ως αντίποινα για την απομάκρυνση χθες από την Ουάσινγκτον 50 Ρώσων.

    Νωρίτερα η Μόσχα ανακοίνωσε ότι απελαύνει τέσσερις μόνο Αμερικανούς, τους οποίους χαρακτήρισε ως "ανεπιθύμητα πρόσωπα" και τους ζήτησε να εγκαταλείψουν επειγόντως τη Ρωσία. Παράλληλα, κατέστησε σαφές ότι πρόκειται να λάβει επιπλέον μέτρα, αν και δεν διευκρίνισε ποια θα είναι αυτά.

    [09] ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΑΠΟ 6.000 ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Αγκυρα, 23 Μαρτίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Περισσότεροι από 6.000 πολίτες της ΠΓΔΜ κατέφυγαν στην Τουρκία, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, επικαλούμενο αξιωματούχους της συνοριακής διάβασης Καπίκουλε.

    Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, εδώ και δύο μέρες έχουν περάσει τα σύνορα περίπου 700 πολίτες της ΠΓΔΜ, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι Τούρκοι και Αλβανοί.

    Οπως έγινε γνωστό, κανένας από τους πρόσφυγες δεν ζήτησε βοήθεια από τις τουρκικές αρχές, καθώς αναμένεται να φιλοξενηθούν σε συγγενείς και φίλους.

    Χθες, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, προέτρεψε τους Αλβανούς εξτρεμιστές να σταματήσουν τις επιθέσεις στη χώρα, εκφράζοντας το φόβο ότι η συνέχιση των συγκρούσεων μπορεί να αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή.

    [10] ΑΥΡΙΟ Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΕΓΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Αύριο το πρωί (10:00) στη Δραπετσώνα θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση του ΣΕΓΑΣ. Τα σπουδαιότερα θέματα που θα συζητηθούν είναι η εκλογή του προεδρείου της γενικής συνέλευσης, η εκκαθάριση των μητρώου των μελών του μοντέρνου πένταθλου-στίβου, καθώς και η έκθεση των πεπραγμένων του διοικητικού συμβουλίου από 1ης Ιανουαρίου 2000 έως και 31η Δεκεμβρίου 2000.

    Παράλληλα θα γίνει οικονομικός και ταμειακός απολογισμός των εσόδων και εξόδων του έτους 2000, ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα της χρήσης του προηγούμενου έτους.

    [11] ΡΗΞΗ ΧΙΑΣΤΩΝ ΥΠΕΣΤΗ Ο ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Τα προβλήματα από τον Αρη φαίνεται ότι δεν λείπουν. Ετσι ο νεαρός άσος του συλλόγου, Λεωνίδας Καπάνταης τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Υπέστη ρήξη πλαγίων χιαστών και αναμένεται αύριο να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση. Αν διαπιστωθεί ότι έχει υποστεί πλήρη ρήξη, ο γιατρός της ομάδας Βαγγέλης Πανταζής θα προχωρήσει στην αποκατάστασή τους.

    Ο Ιλιας Ιβιτς και ο Ταλάλ Ελ Καρκουρί, που ακολουθούν συντηρητική αγωγή αποθεραπείας ακόμη δεν μπορούν να δώσουν τα μέγιστα τόσο στις προπονήσεις, όσο και στις αναμετρήσεις όταν και εφόσον κληθούν από τον προπονητή, Μπάμπη Τεννέ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ο πρώτος πάσχει από διάταση προσαγωγών με υποψία μικρής θλάσης και ο δεύτερος από διάταση δικεφάλου. Οι δύο ποδοσφαιριστές θα επανεξεταστούν τη Δευτέρα από τον γιατρό κ. Πανταζή. Ο Μερκούρης Καραλιόπουλος βρίσκεται στο στάδιο της πλήρους αποκατάστασης μετά τη διάταση τετρακεφάλου που υπέστη.

    [12] ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΠΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΩΡΙΩΝ ΤΟΥ ΤΕΤΟΒΟΥ ΝΑ ΤΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΟΥΝ

    Σκόπια, 23 Μαρτίου 2001 (20:39 UTC+2)

    Εκκληση στους κατοίκους των ορεινών χωριών της περιφέρειας του Τετόβου απηύθυνε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, να μεταβούν στις πόλεις, όπου θα τους εξασφαλίσουν στέγη και περίθαλψη, μέχρι την αποκλιμάκωση της έντασης.

    Η ενέργεια γίνεται ώστε οι Αλβανοί εξτρεμιστές να μην μπορούν να χρησιμοποιούν τους κατοίκους ως ομήρους στις επιχειρήσεις τους.

    Σε συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ότι έφτασαν στη χώρα δύο από τα τέσσερα ελικόπτερα της Ουκρανίας, ενώ αναμένονται και δύο ελληνικά. Ο πρωθυπουργός Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι δήλωσε ότι τα δύο ελληνικά ελικόπτερα θα είναι μεταφορικά.

    [13] LUFTHANSA: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΔΥΟ ΠΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-ΜΟΝΑΧΟ ΑΠΟ ΤΙΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ

    Θεσσαλονική, 23 Μαρτίου 2001 (20:35 UTC+2)

    Δυο καθημερινές συνδέσεις της Θεσσαλονίκης με το Μόναχο θα προσφέρει, πλέον, από τις 25 Μαρτίου η Γερμανική Αεροπορική Εταιρία Lufthansa. Η δεύτερη πτήση θα πραγματοποιείται με Airbus Α319 στις 6.55 το πρωί.

    O γενικός διευθυντής πωλήσεων και υπηρεσιών επιβατών της Lufthansa για τη Βόρεια Ελλάδα, Ρολφ Πίλγραμ, ανέφερε σε συνέντευξη τύπου, στη Θεσσαλονίκη, ότι η νέα πτήση παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες επιβάτες να έχουν άριστη σύνδεση μέσω Μονάχου με τους 349 παγκόσμιους προορισμούς που η εταιρία προσφέρει κατά τη διάρκεια της περιόδου των θερινών δρομολογίων του 2001.

    "Ειδικά ενδιαφέροντες για τους Θεσσαλονικείς επιβάτες είναι αρκετοί προορισμοί εντός των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ασίας", σημείωσε ο κ. Πίλγραμ και συμπλήρωσε: «Περαιτέρω μπορούμε τώρα να προσφέρουμε στους πελάτες μας από τη Βόρεια Ελλάδα πτήσεις επιστροφής την ίδια μέρα από τη Γερμανία ή άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις».

    Σημειώνεται ότι ώρα άφιξης της νέας πτήσης στη Γερμανία είναι 8.05 π.μ, ενώ η πτήση επιστροφής από το Μόναχο είναι προγραμματισμένη για τις 8.25 μ.μ.

    [14] ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Παρελθόν για την ΠΑΕ Ηρακλής αποτελεί ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Σάββας Κωφίδης. Ο άσος του Γηραιού που πρόσφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του στην ομάδα αποχώρησε από το πόστο που κατείχε.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΑΕ Ηρακλής αναφέρονται τα εξής: "Ο Σάββας Κωφίδης που κλήθηκε από την διοίκηση της Π.Α.Ε. Ηρακλής να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε μια δύσκολη περίοδο για την ομάδα, αποχώρησε από το πόστο του μετά τις αλλαγές που αποφασίσθηκαν στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

    Η διοίκηση της Π.Α.Ε. Ηρακλής και προσωπικά ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος αισθάνονται την υποχρέωση να ευχαριστήσουν τον Σάββα Κωφίδη για τις υπηρεσίες που πρόσφερε στην ομάδα στο διάστημα που κατείχε αμισθί το πόστο του υπευθύνου του ποδοσφαιρικού τμήματος".

    [15] ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Τόκιο, 23 Μαρτίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Την υποστήριξή της στις προσπάθειες που καταβάλει η ΠΓΔΜ να αντιμετωπίσει τη δράση των Αλβανών εξτρεμιστών εξέφρασε σήμερα η Ιαπωνία.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γιοχέι Κόνο, σε επιστολή του στον Σκοπιανό ομόλογό του, Σεργκάν Κερίμ, δήλωσε ότι οι αντάρτες έχουν δημιουργήσει "σοβαρό πρόβλημα στην ειρήνη και σταθερότητα, όχι μόνο στην ΠΓΔΜ, αλλά σε ολόκληρη την νοτιοανατολική Ευρώπη".

    Οπως επισημαίνει, η Ιαπωνία έχει συνεχείς επαφές με τους υπουργούς Εξωτερικών της G8, προκειμένου να συντονίσουν τις προσπάθειές τους για την κρίση.

    "Η τρομοκρατία και η βία δεν μπορούν να κερδίσουν έγκριση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα, η οποία δεν μπορεί να τους επιτρέψει ποτέ να επιτύχουν το στόχο τους" αναφέρεται στην επιστολή.

    [16] ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΧΑΣΑΠΗ ΣΕ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΥΓΜΑΧΙΑΣ

    Νάπολη, 23 Μαρτίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Την ήττα γνώρισε ο Ελληνας πρωταθλητής πυγμαχίας Πέτρος Χασάπης στην κατηγορία των 75 κιλών από τον Ιταλό Τσικέλο με 8-1 στα σημεία, στο διεθνές τουρνουά "Τορνέο" που διεξάγεται στη Νάπολη της Ιταλίας. Απομένει τώρα ένας ακόμη αγώνας, αυτός μεταξύ του Ηλία Παυλίδη και του Βούλγαρου Κράστεβ στην κατηγορία των 81 κιλών. Ο Παυλίδης έχει ήδη εξασφαλίσει το χάλκινο μετάλλιο.

    Το τουρνουά ολοκληρώνεται αύριο, ενώ η ελληνική αποστολή θα επιστρέψει από την Ιταλία την Κυριακή.

    [17] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΥΣΧΕΤΙΖΕΙ ΤΟ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ

    Στοκχόλμη, 23 Μαρτίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, υπεραμύνθηκε του χειρισμού της κρίσης στην Τσετσενία, συσχετίζοντας την κατάσταση με αυτή στην ΠΓΔΜ, μετά από προτροπή του Σουηδού πρωθυπουργού, Γκόραν Πέρσον, εκ μέρους της Ε.Ε., στη Στοκχόλμη να επιλέξει την πολιτική λύση του προβλήματος.

    Ο Πούτιν απαντώντας στη σύσταση της Ε.Ε. δήλωσε ότι και η Μόσχα συμμερίζεται την ανησυχία της Ευρώπης, ωστόσο η στρατιωτική δράση κατά των αυτονομιστών ανταρτών της Τσετσενίας είναι εξίσου επιτακτική. "Εάν δεν λαμβάναμε επαρκή μέτρα θα αντιμετωπίζαμε σοβαρότερο πρόβλημα σήμερα" είπε και τόνισε πως το σχέδιο ήταν να καταστραφούν οι βάσεις των τρομοκρατών, όπου και αν βρίσκονταν. "Είναι τρομοκράτες και...αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με την ΠΓΔΜ".

    Αναφερόμενος στις συγκρούσεις ανάμεσα σε Αλβανούς εξτρεμιστές και το στρατό της ΠΓΔΜ, στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, ο Πούτιν είπε ότι δεν έχει γίνει τίποτα για τον αφοπλισμό των τρομοκρατών, ενώ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για αντάρτες, αλλά για τρομοκράτες. "Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους", είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλεια και άλλων χωρών της περιοχής.

    [18] ΤΟ ΣτΕ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Στρασβούργο, 23 Μαρτίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές, σύμφωνα με τις συστάσεις της επιτροπής κατά των βασανιστηρίων, μετά το θάνατο ενός απεργού πείνας αυτή την εβδομάδα.

    Ο Τσενγκίζ Σοϊντάς, ο οποίος φυλακίστηκε επειδή ήταν μέλος παράνομου κόμματος, είναι ο πρώτος απεργός πείνας που πέθανε στις φυλακές της Τουρκίας, ανάμεσα σε εκαντοντάδες άλλους που ξεκίνησαν την εκστρατεία αυτή τον Οκτώβριο, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στις φυλακές και στα λευκά κελιά.

    "Η επιτροπή κατά των βασανιστηρίων έχει προβεί σε συγκεκριμένες συστάσεις για τη βελτίωση των συνθηκών σε αυτές τις φυλακές, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας των έγκλειστων να επωφελούνται προγράμματος για δραστηριότητες εκτός των κελιών" δήλωσε ο γγ του Συμβουλίου, Βάλτερ Σβίμερ.

    [19] ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 23 Μαρτίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Ξεκίνησε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το τριήμερο εκδηλώσεων του ΑντιΝΑΤΟϊκού Βαλκανικού Κέντρου με αφορμή τη συμπλήρωση δυο ετών από την έναρξη των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία, στο οποίο συμμετέχουν περισσότερα από 25 κινήματα και προσωπικότητες από όλες τις Βαλκανικές χώρες.

    Οι εισηγητές εξέφρασαν μεταξύ άλλων την ανάγκη να αποσυρθούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ από το Κόσοβο, τη Βοσνία και άλλες περιοχές των Βαλκανίων, να σταματήσουν οι Νατοϊκές επεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών της Βαλκανικής, να υπάρξει συνεργασία μεταξύ των Βαλκανικών λαών, να μην ενταχθούν νέες χώρες της εν λόγω περιοχής στο ΝΑΤΟ και να διαλυθεί η Συμμαχία.

    Το στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας, Dr. Όσκαρ Κόβατς, υπογράμμισε ότι οι Νατοϊκές επεμβάσεις στη χώρα του προκάλεσαν υλικές ζημιές που ξεπέρασαν τα 100 δισ. δολάρια, ενώ η γιουγκοσλαβική οικονομία υπέστη σοβαρό πλήγμα.

    Τόνισε δε ότι η διεθνής κοινότητα είχε δεσμευτεί να βοηθήσει οικονομικά τις κυβερνήσεις της Αλβανίας, της Βοσνίας, της Βοσνίας, της Κροατίας και της ΠΓΔΜ, υποσχόμενη κονδύλια της τάξης των 621 εκατ. δολαρίων, ωστόσο το συνολικό ύψος της οικονομικής βοήθειας προς τις συγκεκριμένες κυβερνήσεις δεν ξεπέρασε τα 30 εκατ. δολ.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής πανεπιστημίου της Σόφιας, Μίντσο Μίντσεφ, υπογράμμισε ότι οι ενέργειες του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ έχουν ως στόχο την υποδούλωση των Βαλκανικών χωρών, τονίζοντας παράλληλα ότι τα πρώην σοσιαλιστικά κράτη γνώρισαν μόνο αρνητικές επιπτώσεις από την επέλαση του καπιταλισμού.

    Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του εκπρόσωπου του Βουλγαρικού Κομμουνιστικό Κόμματος, Γκεόργκι Ντιμιτρόφ, ο οποίος σημείωσε ότι τα όσα αναφέρει το Σύμφωνο Σταθερότητας για την Νοτιοανατολική Ευρώπη ηχούν σαν κενό γράμμα στα Βαλκανικά κράτη.

    Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν αύριο με ομιλίες και παρεμβάσεις των συμμετεχόντων, ενώ, η αυλαία των εκδηλώσεων θα πέσει την Κυριακή με το ΑντιΝΑΤΟϊκό Βαλκανικό Συλλαλητήριο, στο Λευκό Πύργο, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών και διαδηλωτών Βαλκανικών κομμάτων και κινημάτων.

    Στ. Τ.

    [20] ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Η Ε.Ε.

    Στοκχόλμη, 23 Μαρτίου 2001 (19:15 UTC+2)

    Η Ε.Ε. επανέλαβε στον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος παρίσταται στη σύνοδο των ηγετών των χωρών - μελών της στη Στοκχόλμη, το αίτημά της για "πολιτική λύση" στην κρίση με την Τσετσενία.

    Σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία της Ε.Ε. αυτό το εξάμηνο, δήλωσε ότι η διευθέτηση του προβλήματος στην Τσετσενία είναι επιτακτική, ενώ ο Πούτιν δεν αντέδρασε στην αναφορά του αυτή.

    Ο Πέρσον επεσήμανε εξάλλου την πρόθεση της Ε.Ε. για στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα, υποστηρίζοντας ότι "μία πλήρως ενταγμένη Ρωσία" είναι προς όφελος και των δύο πλευρών, καθώς και ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. "Θέλουμε την ένταξη και όχι τον αποκλεισμό της Ρωσίας, αλλά αυτό απαιτεί μεταρρυθμίσεις στη χώρα" κατέληξε.

    [21] Η KFOR ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙ 200 ΤΡΑΥΜΑΤΙΩΝ ΑΠΟ ΠΥΡΑ ΤΟΥ ΣΚΟΠΙΑΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ

    Τέτοβο, 23 Μαρτίου 2001 (19:13 UTC+2)

    Εκπρόσωπος των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο διέψευσε επίσημα πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες πάνω από 200 πολίτες τραυματίστηκαν από την επίθεση του στρατού της ΠΓΔΜ.

    Προηγουμένως, ο εκπρόσωπος του γερμανικού τάγματος της KFOR στο Τέτοβο, Χανς Γκίντερ Βέντερ, δήλωσε ότι 150-200 πολίτες τραυματίστηκαν από τις επιθέσεις του σκοπιανού στρατού.

    [22] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε. ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ

    Στοκχόλμη, 23 Μαρτίου 2001 (19:01 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζορτζ Μπους, για την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, και απηύθυνε έκκληση για επείγουσες, υψηλού επιπέδου συνομιλίες για το πρόβλημα, μετά την υποχώρηση του Αμερικανού προέδρου από τις δεσμεύσεις της χώρας του για μείωση των εκλύσεων αερίων που συμβάλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Ο Σουηδός πρωθυπουργός, Γκόραν Πέρσον, προεδρεύων της Ε.Ε. και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, επεσήμαναν, κατά τη διάρκεια της συνόδου των ηγετών της Ε.Ε. στη Στοκχόλμη ότι η Ενωση αποδίδει εξαιρετική σημασία στο πρόβλημα του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    Σε κοινή τους επιστολή προς τον κ. Μπους, οι δύο αξιωματούχοι τονίζουν ότι "για την Ενωση, μία συμφωνία που θα προβλέπει τη μείωση των εκλύσεων αερίων είναι εξαιρετικής σπουδαιότητας" και εκφράζουν την ελπίδα ότι μία τέτοια συμφωνία θα επιτευχθεί στην επόμενη συνεδρίαση του λεγόμενου COP-6 (Εκτο Συνέδριο των Χωρών του Πρωτοκόλλου του Κυότο) για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

    [23] ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

    Χανιά, 23 Μαρτίου 2001 (18:42 UTC+2)

    Οι κάτοικοι των Χανίων έχουν κάθε λόγο να είναι σήμερα ικανοποιημένοι μετά την επίσκεψη του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη, ο οποίος εξήγγειλε αθλητικά έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,5 δισ. δρχ. Ο υφυπουργός κ. Φλωρίδης παράλληλα ενημερώθηκε και για τις αθλητικές υποδομές του νομού.

    Ειδικότερα ο υφυπουργός εξήγγειλε τα παρακάτω έργα:

    -Την ανακατασκευή του Εθνικού Σταδίου Χανίων, η δαπάνη του οποίου αγγίζει τα 3,5 δισ. δρχ.

    -Τη δημιουργία υπόγειου γκαράζ στο Εθνικό Στάδιο Χανίων, ποσό περίπου 1 δισ. δρχ.

    -Τη δημιουργία ποδηλατοδρόμιου στα Καθιανά Ακρωτηρίου, η δαπάνη του οποίου αγγίζει το 1,5 δισ. δρχ.

    - Τη δημιουργία κλειστού κολυμβητηρίου, προϋπολογισμού περίπου 1,5 δρχ.

    - Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την κατασκευή νέου κλειστού Γυμναστηρίου

    - Την επιχορήγηση του Εθνικού Σκοπευτηρίου στο Ακρωτήρι, με 80 εκατομμύρια δρχ.

    Για τα αθλητικά έργα των Χανίων ύψους 7,5 δισ. θα δοθούν από το πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό των 5,5 δισ. από το πρόγραμμα "Ελλάδα 2004".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 23 March 2001 - 19:13:42 UTC