Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-05

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ
  • [02] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ
  • [03] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [04] METAKΟΜΙΣΗ-ΜΑΜΜΟΥΘ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ
  • [05] ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] Ο Ι. ΡΑΤΣΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ
  • [07] ΑΝΑΨΕ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ
  • [08] ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΙΑΣΩ
  • [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"
  • [10] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ
  • [12] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ
  • [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΠΑΟ
  • [14] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ
  • [15] TO ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΛΦΕΙΑΔΑ ΝΕΩΝ
  • [16] "ΚΟΝΤΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
  • [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ
  • [18] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ - ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [19] ΠΕΝΤΕ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [20] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 80 ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΠΟΤΑΜΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΖΩΗ - ΤΖΟΝΣΤΟΝ
  • [22] Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ
  • [23] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ CEBIT 2001
  • [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΤΟ 2001

  • [01] ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ ΦΗΜΕΣ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΤΑΝΟΥΣΕΦΤΣΙ

    Σκόπια, 5 Μαρτίου 2001 (18:12 UTC+2)

    Ο διευθυντής του στρατιωτικού νοσοκομείου των Σκοπίων Αβράμ Βανκόβσκι διέψευσε τις φήμες για νέα θύματα από τις χθεσινές συγκρούσεις Αλβανών ανταρτών και Σκοπιανών στρατιωτών στο χωριό Τανούσεφτσι κοντά στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Βανκόβσκι τόνισε ότι στο στρατιωτικό νοσοκομείο δεν υπάρχουν σοροί στρατιωτών ούτε τραυματίες από τις συγκρούσεις στη περιοχή και πρόσθεσε ότι το προσωπικό του είναι πάντα έτοιμο να αντιμετωπίσει έκτακτα περιστατικά.

    Ο Νίνο Γκρουέφσκι, διευθυντής του νοσοκομείου "St. Kliment Ohridski" των Σκοπίων αρνήθηκε επίσης τις φήμες για νεκρούς ή τραυματίες που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο του.

    Ο.Κ.

    [02] ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΟΒΟΥ. ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2001 (14:12 UTC+2)

    της Ν. Θωμά

    Με ιδιαίτερη ανησυχία αλλά και αποφασισμένη να διασφαλίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τη συνεχιζόμενη δράση Αλβανών τρομοκρατών εντός του εδάφους της ΠΓΔΜ. Ηδη ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, είναι σε ανοικτή επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να υπάρξει συντονισμός και να δοθεί γρήγορα απάντηση στις προκλήσεις αυτές.

    Πάντως το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καυτηριάζει έντονα την επιλεκτική στάση και την πολιτική ίσων αποστάσεων που εφαρμόζει η KFOR στην περιοχή και ζητά την άμεση εφαρμογή του 1244 που προβλέπει τον αφοπλισμό όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων στην περιοχή.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Πάνος Μπεγλίτης τόνισε ότι θα πρέπει η Διεθνής Κοινότητα να αντιμετωπίσει σοβαρά πλέον το θέμα τόσο στα πλαίσια του ΝΑΤΟ όσο και στην Ε.Ε. και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στις τρομοκρατικές οργανώσεις ότι δεν θα αφήσει να δημιουργηθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή.

    "Υποστηρίζαμε και θα υποστηρίζουμε πάντα και στο μέλλον, με όλα τα μέσα, την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ" δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Πάνος Μπεγλίτης, ενώ γνωστοποίησε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, από τη Βιέννη όπου βρίσκεται, έχει συνεχή επαφή τόσο με τη σκοπιανή κυβέρνηση όσο και με ευρωπαίους ομολόγους του καθώς και με την προεδρεύουσα του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, προκειμένου να υπάρξει συντονισμός ενεργειών και να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση τις επόμενες μέρες στις εξελίξεις.

    Ο κ. Μπεγλίτης μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τον ρόλο της KFOR, τονίζοντας ότι θα πρέπει πλέον να αφήσει κατά μέρος την πολιτική ίσων αποστάσεων που ακολουθεί έναντι των πρωταγωνιστών στην κρίση και να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

    "Ολοι γνωρίζουν την πρακτική των ίσων αποστάσεων που εφάρμοσε την τελευταία περίοδο της λειτουργίας της η KFOR στην περιοχή και ότι δεν ενήργησε σύμφωνα με τις εντολές του ψηφίσματος 1244 αλλά αντίθετα διακρίνουμε μία επιλεκτική εφαρμογή του. Οι δυνάμεις της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης είναι σε θέση και τα σύνορα να διαφυλάξουν και να αποτρέψουν τις κινήσεις των παραστρατιωτικών δυνάμεων", σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

    "Θα είμαστε αυστηροί ως χώρα ότι η εφαρμογή του πρέπει να εφαρμόζεται έναντι των πάντων. Η μη υλοποίηση του 1244 όπως θα έπρεπε, με το οποίο ζητείται μεταξύ άλλων ο αφοπλισμός όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων της περιοχής, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία έκρυθμη κατάσταση. Είναι μια άποψη που συμμερίζονται όλοι οι εταίροι μας.

    Η Ελλάδα -συνέχισε- ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή και τα οποία επηρεάζουν τα εθνικά της συμφέροντα και είναι αποφασισμένη να συμβάλλει καθοριστικά με πρωτοβουλίες της για να δοθεί λύση. Τις πρωτοβουλίες αυτές τις έχει συζητήσει και με τη σκοπιανή κυβέρνηση.

    Για το θέμα του αιτήματος της ΠΓΔΜ να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Μπεγλίτης ανέφερε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με Ε.Ε. και με όλους τους παράγοντες της Διεθνούς Κοινότητας που εμπλέκονται για εξέταση του θέματος και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν είναι έτοιμη να το υποστηρίξει.

    Είναι ένα θέμα, είπε, που θα συζητηθεί τις επόμενες μέρες όταν θα έχει μορφοποιηθεί και το αίτημα της ΠΓΔΜ.

    Η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει σθεναρά την έμπρακτη εφαρμογή του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ και ενεργοποίηση της KFOR στα σύνορα.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε με έμφαση ότι σαφώς και η αστάθεια στην περιοχή υπονομεύει τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας και επηρεάζει την ασφάλεια και τα συμφέροντά της, γι' αυτό και ενδιαφέρεται και ανησυχεί για τις πρόσφατες εξελίξεις.

    Συμπλήρωσε δε ότι είναι έτοιμη να παράσχει κάθε βοήθεια στην ΠΓΔΜ πάντα στα πλαίσια των συμβατικών της υποχρεώσεων αλλά και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, ενώ επαναβεβαίωσε το σταθερό προσανατολισμό της έναντι της γείτονας χώρας για τη σταθερότητα και εγγύηση των συνόρων της.

    Επίσης ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ώρες ή μέρες, αναμένεται να υπάρξει επικοινωνία του Γιώργου Παπανδρέου με την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξελίξεις στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσσόβου ήταν από τα βασικά θέματα που συζήτησαν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου και ο Αμερικανός ομόλογός του, Κόλιν Πάουελ, ο οποίος σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ήταν ιδιαίτερα σκληρός στην προσέγγισή του και έντονα επικριτικός σε ότι αφορά τη δράση των Αλβανών τρομοκρατών και το μήνυμα αυτό έστειλε και προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

    Παπανδρέου και Πάουελ είχαν ταυτόσημες απόψεις στο θέμα αυτό, ενώ ο τελευταίος επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της νέας αμερικανικής διοίκησης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη βαλκανική περιοχή.

    [03] ΣΧΟΛΙΑ ΡΕΠΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΔΙΚΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2001 (14:59 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Για την πρόθεση του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου να προχωρήσει σε απογραφή των ορθοδόξων χριστιανών και να εκδώσει ειδικές ταυτότητες ρωτήθηκε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, ο οποίος σχολίασε ότι το θέμα αυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίσει η εκκλησία με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνει αντιληπτό πως μια τέτοια εξέλιξη δεν μπορεί να την καταστήσει σωματείο.

    [04] METAKΟΜΙΣΗ-ΜΑΜΜΟΥΘ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΑ ΣΠΑΤΑ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2001 (11:46 UTC+2)

    Την Τετάρτη 28 Μαρτίου, μισό αιώνα -και πλέον- από την έναρξη λειτουργίας του, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία προσγείωση στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Η μετεγκατάσταση των 190 υπηρεσιών και αεροπορικών εταιριών από το Ελληνικό στα Σπάτα, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 19 Μαρτίου και να ολοκληρωθεί σε ένα μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία".

    Για την μετακόμιση του Ελληνικού -τη μεγαλύτερη που έγινε ποτέ στην Ελλάδα- θα χρειαστούν τρεις χιλιάδες δρομολόγια με 170 νταλίκες, 100 φορτηγά και 200 αυτοκίνητα, ενώ τον όγκο της δουλειάς έχει αναλάβει γερμανική εταιρία. Η ίδια εταιρία είχε αναλάβει και διεκπεραιώσει επιτυχώς και τη μεταφορά των αεροδρομίων του Μονάχου και της Κουάλα Λουμπούρ, ενώ υπεύθυνος του προγράμματος μεταφοράς σε αυτή τη γιγαντιαία επιχείρηση είναι ο Πάνος Αλευράς και συντονιστής ο Α. Παππάς.

    Η έναρξη του νέου αεροδρομίου έχει ανακοινωθεί, δια στόματος του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, για την Τετάρτη 28 Μαρτίου, αλλά παρά το ότι στην κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου μετέχουν μεγάλες γερμανικές εταιρίες (με επικεφαλής τη Χοχτίφ), θεωρείται απίθανο να παραβρεθεί ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, καθώς στις 29 του μηνός (την επομένη της έναρξης λειτουργίας του Αεροδρομίου) θα πρέπει να βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, όπου θα συναντηθεί με τον νέο Αμερικανό Πρόεδρο.

    Η Αθήνα θα είναι αποκλεισμένη από αέρος από τις 8 μ.μ. της Τετάρτη έως τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σε αυτό το χρονικό διάστημα δεν θα λειτουργεί ούτε το Ελληνικό, αλλά ούτε και το "Ελευθέριος Βενιζέλος".

    Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει στείλει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προς όλες τις αεροπορικές εταιρίες, η τελευταία προσγείωση στο Ελληνικό θα γίνει στις 8 το βράδυ της Τετάρτης, αλλά η πρώτη απογείωση από τις νέες εγκαταστάσεις στα Σπάτα προγραμματίζεται να γίνει τα ξημερώματα της 29ης του μηνός. Το "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα αρχίσει να δέχεται τα πρώτα αεροσκάφη, τα οποία θα προσγειώνονται, αλλά θα πρέπει να περιμένουν κάποιες ώρες για να απογειωθούν.

    [05] ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΚΑΝΕΝΑ ΙΧΝΟΣ ΣΠΟΓΓΩΔΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΠΑΘΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Λάρισα, 5 Μαρτίου 2001 (21:04 UTC+2)

    Κανένα ίχνος σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας δεν βρέθηκε στα 1.200 δείγματα που εξέτασε το κτηνιατρικό εργαστήριο Λάρισας, στο οποίο πραγματοποιούνται τεστ για τη νόσο των τρελών αγελάδων, όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο εργαστήριο.

    Τα τέστ έγιναν από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα, και όπως δήλωσε ο κ. Χατζημιχάλης, η Ελλάδα "είναι απαλλαγμένη από τη νόσο, κάνει συστηματικούς και υποχρεωτικούς ελέγχους σε ζώα άνω των 30 μηνών". Ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τους κτηνιάτρους για την πορεία των ελέγχων και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι το υπουργείο δε θα επιτρέψει την εμφάνιση κρουσμάτων της νόσου στην διατροφική αλυσίδα της χώρας. "Ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα, θα ανιχνευτεί άμεσα και επομένως δεν θα περάσει στην διατροφική αλυσίδα" είπε χαρακτηριστικά.

    Οι ερευνητές του εργαστηρίου επισημαίνουν ότι εδώ και μία εβδομάδα εφαρμόζεται ελβετική μέθοδος, σύμφωνα με την οποία εξασφαλίζεται μεγαλύτερη αξιοπιστία και ακρίβεια στα αποτελέσματα.

    [06] Ο Ι. ΡΑΤΣΑΝ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΚΡΟΑΤΩΝ ΤΗΣ ΒΟΣΝΙΑΣ

    Ζάγκρεμπ, 5 Μαρτίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν καταδίκασε τα σχέδια των εθνικιστών Κροατών της Βοσνίας, οι οποίοι επιδιώκουν αυτονόμηση και τους κάλεσε να προσέλθουν σε διάλογο.

    Υπό την ηγεσία του μεγαλύτερου εθνικιστικού κόμματος της Κροατικής Δημοκρατικής Ενότητας τα κόμματα των Κροατών της Βοσνίας ψήφισαν πλατφόρμα για αυτονομία, η οποία προβλέπει την ίδρυση συμβουλίου που θα έχει δικαιοδοσία στις περιοχές, όπου κατοικούν κατά πλειοψηφία Κροάτες.

    Ο κ. Ράτσαν εξέφρασε την απογοήτευσή του και καταδίκασε την κίνηση, υπογράμμισε ωστόσο ότι παρά τη "βεβιασμένη απόφαση" τα ζητήματα που προκαλούν τριβές θα πρέπει να επιλυθούν μέσω διαλόγου όλων των πολιτικών ηγετών της Βοσνίας.

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας τόνισε ότι η απόφαση δεν θα συμβάλει στις συνομιλίες που αναμένεται να αρχίσουν στη Βοσνία.

    "Η συμφωνία του Ντέιτον θα πρέπει να γίνει απόλυτα σεβαστή ώς ότου βρεθούν καλύτερες λύσεις", πρόσθεσε.

    Ο κ. Ράτσαν επισήμανε ότι η Κροατία δεν λαμβάνει πλέον πολιτικές αποφάσεις για τους Κροάτες της Βοσνίας, τονίζοντας όμως ότι η σταθερότητα στη Βοσνία είναι εθνικό συμφέρον.

    [07] ΑΝΑΨΕ "ΚΟΚΚΙΝΟ" ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2001 (20:58 UTC+2)

    Όνειρο ήταν και πέρασε. Ο λόγος για τους πέντε Έλληνες πρωταθλητές που ενώ δεν είχαν πιάσει το όριο περίμεναν την απάντηση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Στίβου για να ετοιμάσουν τις αποσκευές τους για το παγκόσμιο πρωτάθλημα της Λισσαβόνας.

    Έτσι θα παραμείνουν στην Αθήνα οι Νίκη Ξάνθου, Στέλλα Πιλάτου, Γωγώ Τσιλιγκίρη, Κώστας Κουκοδήμος, Στέργιος Νούσιος. Η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών ήταν στο χέρι της IAAF, αφού οι Έλληνες αθλητές συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες να συμπληρώσουν τις καλύτερες δωδεκάδες.

    Μόνο η Στέλλα Πιλάτου με άλμα στα 6,65μ. δεν βρίσκεται μέσα στην 15άδα της παγκόσμιας κατάταξης, ενώ η Νίκη Ξάνθου βρίσκεται στην 15η θέση και η Γωγώ Τσιλιγκίρη στην 11η.

    [08] ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΙΑΣΩ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Σε 6,1 δισ. δρχ. ανήλθαν το 2000 τα προ φόρων κέρδη του ομίλου Ιασώ, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 64,5% σε σχέση με το 1999 (3,7 δισ. δρχ.). Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 20,7δισ. δρχ., έναντι 18,3 δισ. δρχ. το προηγούμενο έτος.

    Ο κύκλος εργασιών της μητρικής εταιρίας αυξήθηκε κατά 17,5% και διαμορφώθηκε σε 17,8 δισ. δρχ το 2000 έναντι 15,1 δισ. το 1999 και τα καθαρά προ φόρων κέρδη έφθασαν τις 5,9 δισ. έναντι 3,5 δισ. σημειώνοντας αύξηση 65,7%.

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της εταιρίας, το πενταετές επενδυτικό πλάνο του ομίλου, ύψους 100 δισ. δρχ., προσχωρά απρόσκοπτα. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει μεταξύ άλλων, την επέκταση του Ιασώ (3 δισ. δρχ.), τον εκσυγχρονισμό και επέκταση του Ηρα (15-17 δισ. δρχ.), τη δημιουργία δικτύου διαγνωστικών κέντρων (5,5 δισ.δρχ.), καθώς και τη δημιουργία γενικής κλινικής 350 κλινών στη Θέρμη Θεσσαλονίκης (25 δισ. δρχ.). Επίσης, κεφάλαια 15 έως 20 δισ. δρχ. θα διατεθούν για εξαγορές και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις του ομίλου.

    [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΑΝΤΙ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ"

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2001 (20:45 UTC+2)

    Η 3η Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ θα είναι η προσκεκλημένη της ΕΟΚ στο 14ο τουρνουά "Ακρόπολις" που θα αποτελέσει και στη φετινή χρονιά το σταυροδρόμι της προετοιμασίας της εθνικής ομάδας των ανδρών για τη συμμετοχή της στο 32ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας που θα γίνει στις 31 Αυγούστου ως και τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Η λιθουανική ομοσπονδία δέχτηκε την πρόκληση της ΕΟΚ ύστερα από την αποχώρηση της εθνικής Ρωσίας από το ετήσιο τουρνουά, το οποίο θα διεξαχθεί στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (21-23/8) με την συμμετοχή των εθνικών ομάδων της Ελλάδας, της Γιουγκοσλαβίας και της Ιταλίας.

    [10] ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2001 (20:38 UTC+2)

    Η πορεία συλλογής υπογραφών απασχόλησε σήμερα τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, καθώς επίσης και οι χθεσινές δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου ότι θα προτείνει την απογραφή των Ορθόδοξων πολιτών.

    Ο κ. Χριστόδουλος αρνήθηκε ότι έκανε τέτοιου είδους δηλώσεις και υποστήριξε ότι πρόκειται για παρερμηνεία τους, κάτι που δήλωσε και ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Σπάρτης, ο οποίος τόνισε ότι ο Αρχιεπίσκοπος εξέφρασε την πνευματική του αγωνία. Ακόμη διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα έκδοσης ταυτοτήτων από την εκκλησία, μέχρι να ολοκληρωθεί το άτυπο δημοψήφισμα για τις ταυτότητες.

    [11] ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ: ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2001 (20:34 UTC+2)

    Εκτός προπονήσεων, χωρίς να έχει πολλές ελπίδες συμμετοχής στο παιχνίδι με τον Αθηναϊκό βρίσκεται ο Νίκος Παπαδόπουλος που υποφέρει από θλάση στο δικέφαλο. Όμως δεν είναι μόνο αυτά τα προβλήματα που απασχολούν τον προπονητή, Μπάμπη Τεννέ, αφού ο Δημήτρης Μάρκος έχει διάστρεμμα στην ποδοκνημική και ο Παναγιώτης Κατσιαρός που προσβλήθηκε από γρίπη.

    Απόντες από το παιχνίδι με τον Αθηναϊκό θα είναι και οι τιμωρημένοι Ίλια Ίβιτς που συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες και ο Γιώργος Κολτσίδας που εκτίει τη δεύτερη αγωνιστική της ποινής του. Από τον ίδιο αγώνα θα απουσιάσει και ο Κένεντι Ναγκόλι που αναχώρησε για την πατρίδα του προκειμένου να συμμετάσχει στις υποχρεώσεις της εθνικής ομάδας της Ζιμπάμπουε.

    Ευχαριστήρια επιστολή απέστειλε σήμερα η ΠΑΕ Αρης προς την ΠΑΕ Ηρακλή για την φιλοξενία στον αγώνα του περασμένου Σαββάτου.

    [12] ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ: ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Τα εργοτάξια της Εγνατίας Οδού (παράκαμψη Καβάλας) επισκέφθηκε το μεσημέρι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, όπου ενημερώθηκε για την πορεία του έργου συνολικά στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

    Ο κ. Πασχαλίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στο Νομό Καβάλας, διαπίστωσε επιτόπου ότι υπάρχει εικόνα έργου, ρυθμός έργου και τόνισε ότι μέχρι το Πάσχα θα παραδοθεί σύνολο έργου, 26χλμ.

    Ο υπουργός εκτίμησε ότι αυτό θα ανοίξει μία καινούρια εποχή για την Καβάλα, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, για τη Βόρεια Ελλάδα συνολικά, για όλη τη χώρα, γιατί η Εγνατία Οδός είναι ένα διευρωπαϊκό δίκτυο.

    Η παράδοση της παράκαμψης της Καβάλας γύρω στο Πάσχα θα σημάνει και το πέρασμα σε μία καινούρια εποχή, είπε προσθέτοντας ότι με βάση την ενημέρωση που είχε από τους υπεύθυνους της Εγνατίας Οδού, τον κ. Λαμπρόπουλο και τον κ. Φατούρο, μέχρι το καλοκαίρι του 2002 θα έχουμε την παράδοση του συνόλου του έργου της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (256 χλμ. εκτός από το τμήμα του Νέστου).

    Στη συνέχεια ο κ. Πασχαλίδης είχε ευρεία σύσκεψη στη Νομαρχία Καβάλας με τη συμμετοχή Δημάρχων, εκπροσώπων επιμελητηρίων, συνεταιρισμών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο βουλευτής Γιάννης Τσακλίδης και ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αρης Παπαδόπουλος.

    Στο τέλος της σύσκεψης ο υπουργός ανακοίνωσε δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για την προγραμματική περίοδο 2000 - 2006 που ξεπερνούν τα 200 δισ. δραχμές. Τα μεγάλα έργα της νέας προγραμματικής περιόδου είναι τα εξής:

    Εγνατία Οδός - Παράκαμψη Καβάλας, Κάθετος άξονας Καβάλας - Ελληνοβουλγαρικών Συνόρων, Λιμάνι Καβάλας, Περιμετρική Οδός πόλης Καβάλας, Νοσοκομείο Καβάλας, Αποχεύτεση Κρηνίδων, Εκθεσιακό Κέντρο και επιχειρησιακά προγράμματα για τη Θάσο και το Παγγαίο.

    Ο κ. Πασχαλίδης υπογράμμισε ότι ο Νομός Καβάλας έχει όλες τις προϋποθέσεις να ξεπεράσει την ύφεση που γνώρισε εξαιτίας διαρθρωτικών προβλημάτων της τοπικής οικονομίας, περνώντας σε μία νέα εποχή ανάπτυξης.

    "Η νέα πολιτική ανάπτυξης του Νομού Καβάλας θα στηριχθεί στα οφέλη της Εγνατίας Οδού, στην αξιοποίηση της διασυνοριακότητας και του διεθνούς ρόλου του λιμανιού στη διασύνδεση με την ανασυγκρότηση της Ν.Α. Ευρώπης, στην αξιοποίηση των πόρων του Γ' Κ.Π.Σ. και στην ποιότητα των υπηρεσιών του τριτογενούς τομέα, που στο Νομό Καβάλας αγγίζει το 62% του νομαρχιακού προϊόντος", τόνισε.

    Επισήμανε τέλος, ότι η ισόρροπη ανάπτυξη και η άμβλυνση των διαπεριφερειακών ανισοτήτων δεν μπορεί να μεταφράζεται σε εξίσωση προς τα κάτω, αντίθετα σημαίνει ταχύτερη ανάπτυξη με διασπορά σε όλες τις περιοχές, με δίκαιη κατανομή του πλούτου σε όλη τη χώρα.

    "Δεν ήρθα να κάνω προπαγάνδα, ήρθα να συνεργαστώ μαζί σας για τη λύση προβλημάτων, για το πέρασμα σε μία εποχή ανάκαμψης, προόδου και ευημερίας", είπε ο κ. Πασχαλίδης.

    [13] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΝΕΟ ΡΕΚΟΡ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ ΜΕ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2001 (20:33 UTC+2)

    Η τελευταία ελπίδα του ΠΑΟΚ, για να πετύχει ένα μεγάλο μέρος των στόχων του είναι το νικηφόρο αποτέλεσμα με τον Πανιώνιο. Με νίκη εξακολουθεί να ελπίζει για την έκτη θέση, ενώ αντίθετα με ήττα γράφει τον πιο θλιβερό απολογισμό της ιστορίας του από τότε που η δημιουργήθηκε η Α1 κατηγορία στο μπάσκετ.

    Οι -27 πόντοι της ήττας από τον ΠΑΟ είναι το 4ο αρνητικό ρεκόρ για τον ΠΑΟΚ στην ιστορία της Α1, από τα οποία τα δυο είναι φετινά. Τα προηγούμενα χρόνια τα ρεκόρ ήταν οι -32 από τον Αρη στην περίοδο 92-93, οι -29 από Παναθηναϊκό στην περίοδο 96-97 και οι -27 από Ηράκλειο και ΠΑΟ πέρσι.

    Ωστόσο αίσθηση προκαλεί η συγνώμη του Γιώργου Σιγάλα για την αντίδραση και την αποβολή του με ντισκαλιφιέ στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ, αλλά και η επιμονή του ότι υπήρξε καθαρό φάουλ που δεν έδωσαν οι διαιτητές.

    Ο ΠΑΟΚ ξεκινάει αύριο το πρωί και πάλι τις προπονήσεις εν όψει του παιχνιδιού με τον Πανιώνιο.

    [14] ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕ ΕΜΠΛΟΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

    Τρίκαλα, 5 Μαρτίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Εφτά αστυνομικοί κατηγορούνται στα Τρίκαλα για υπόθαλψη εγκληματία και δωροδοκία κατα συρροή και κατ' εξακολούθηση, μετά από καταγγελία 28χρονης από την Πολωνία, η οποία συνελήφθη πριν μέρες και υποστήριξε ότι οι αστυνομικοί κάλυπταν τον προστάτη της.

    Η κοπέλα εργαζόταν σε νυχτερινό μπαρ των Τρικάλων που λειτουργούσε χωρίς άδεια και οι αστυνομικοί, που το γνώριζαν, κάλυπταν την υπόθεση. Ο ιδιοκτήτης του μπαρ έκρυψε την 28χρονη σε ορεινή περιοχή της Καλαμπάκας, όπου την εξέδιδε.

    Η Πολωνή κατήγγειλε τη δράση των αστυνομικών και ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για δωροδοκία και υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση.

    [15] TO ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΔΕΛΦΕΙΑΔΑ ΝΕΩΝ

    Βόννη, 5 Μαρτίου 2001 (20:25 UTC+2)

    Παρουσία του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Κώστα Παππά, πραγματοποιήθηκε από 2-4 Μαρτίου στα ανάκτορα των Βερσαλιών στη Γαλλία διήμερη συνάντηση του Διεθνούς Δελφικού Συμβουλίου (IDC) με θέμα τον προγραμματισμό και την προετοιμασία της δεύτερης Δελφειάδας Νέων που θα γίνει στο ίδιο μέρος φέτος τον Σεπτέμβριο.

    Για τη δεύτερη Δελφειάδα Νέων που θα γίνει 9 μήνες μετά την αναβίωση των Πρώτων Δελφικών Αγώνων, μίλησε ο κύριος διοργανωτής της, πρόεδρος των ανακτόρων των Βερσαλιών Ουμπέρτ Αστιέρ.

    Εκτός από τον κ. Παππά, ο οποίος είναι και μέλος του Προεδρείου του Διεθνούς Δελφικού Συμβουλίου, συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις μέλη του Προεδρείου από Γαλλία, Γερμανία και Κίνα.

    Η δεύτερη Δελφειάδα Νέων θα λάβει χώρα από 17-21 Σεπτεμβρίου 2001 στα ανάκτορα των Βερσαλιών, ενώ στις 31 Μαρτίου και 1 Απριλίου 2001 θα διεξαχθεί στο Βερολίνο το Τέταρτο Παγκόσμιο Συνέδριο του Διεθνούς Δελφικού Συμβουλίου (IDC).

    Σε ανακοίνωσή του, το Διεθνές Δελφικό Συμβούλιο εξαίρει τη συμβολή του Έλληνα μέλους του, Κώστα Παππά, λέγοντας ότι δίχως την καθοριστική συμμετοχή του, δεν θα είχαν γίνει οι Πρώτοι Δελφικοί Αγώνες της νέας εποχής και το Διεθνές Δελφικό Συμβούλιο δεν θα είχε εξασφαλίσει την ελληνική συμμετοχή και την οικουμενικότητά του.

    Είμαστε ευτυχείς, συνεχίζει το Συμβούλιο, που με τη στήριξη του κ. Παππά εργαζόμαστε ήδη για την ενεργοποίηση της Αμερικανικής Δελφικής Επιτροπής (ΗΠΑ) και την ίδρυση Εθνικών Δελφικών Επιτροπών στην Αυστραλία και την Αίγυπτο.

    [16] "ΚΟΝΤΡΕΣ" ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2001 (20:24 UTC+2)

    "Παράνομες" χαρακτηρίζουν τις εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων τα μέλη της προσωρινής διοικητικής επιτροπής στο σωματείο της Θεσσαλονίκης, όπου πρόσφατα αποπέμφθηκε η διοίκηση με απόφαση του Πρωτοδικείου.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου -που έδωσαν το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη τα δύο μέλη της επιτροπής, Ιωάννης Βασιλειάδης και Ιωάννης Μενδρινός- υποστήριξαν ότι η αποπεμφθείσα από τα δικαστήρια διοίκηση διεξήγαγε παράνομα εκλογές με την παρουσία μάλιστα δικαστικών αντιπροσώπων και ανακοίνωσαν ότι θα καταγγείλλουν το γεγονός στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και στον Άρειο Πάγο. Οι δύο συνδικαλιστές αστυνομικοί χαρακτήρισαν παράνομη και άκυρη την εκλογή των αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία και τόνισαν ότι "είναι κρίμα αστυνομικοί να μη συμμορφώνονται σε δικαστικές αποφάσεις".

    Οι δύο αστυνομικοί άφησαν αιχμές και κατά των δικαστικών αντιπροσώπων που διενήργησαν τις εκλογές για την ανάδειξη των αντιπροσώπων και διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που -όπως είπαν- το Πρωτοδικείο απέπεμψε το διοικητικό συμβούλιο.

    Η αντιπαράθεση στους κόλπους της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης ξεκίνησε όταν το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε την αποπομπή των μελών του Χάρη Ψωμιάδη και Γιώργου Σουρβίνου, επειδή απουσίαζαν από γενικές, γεγονός που προβλέπεται από το καταστατικό του σωματείου. Οι δύο διαγραφέντες προσέφυγαν στα πολιτικά δικαστήρια της Θεσσαλονίκης και ζήτησαν να ακυρωθεί η απόφαση της αποπομπής επειδή -όπως αναφέρουν- η γενική συνέλευση που την αποφάσισε δεν είχε απαρτία.

    Το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης πριν από δέκα μέρες έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων των δύο αστυνομικών -που συνοδευόταν μάλιστα από 160 υπογραφές συναδέλφων τους- και με δικαστική απόφαση πάφθηκε προσωρινά η διοίκηση της ένωσης, ενώ ορίστηκε προσωρινή τριμελής επιτροπή που θα αναλάβει τη διεξαγωγή νέας γενικής συνέλευσης.

    Γ.Χ.

    [17] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΕ ΑΡΗΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 5 Μαρτίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Αίσθηση προκάλεσε η παρουσία του Νίκου Γκάλη μετά από πολύ καιρό στις κερκίδες του Αλεξανδρείου Μελάθρου Θεσσαλονίκης, στο παιχνίδι Αρη - Δάφνης. Ικανοποίηση προκάλεσε στους καλαθοσφαιριστές του Άρη και η ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο συγκεκριμένο παιχνίδι οι φίλαθλοι της ομάδας. Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι καλαθοσφαιριστές τονίζουν τα εξής: "Οι καλαθοσφαιριστές της ομάδες του Αρη, αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε τον κόσμο του Αρη για την παρουσία και τη συγκλονιστική συμπαράστασή του στον κρίσιμο αγώνα του περασμένου Σαββάτου με τη Δάφνη, καθώς επίσης και για τη συνολική του προσφορά προς την ένδοξη ομάδα μας.

    Ευχαριστούμε επίσης το μεγάλο Νίκο Γκάλη που μας τίμησε με την παρουσία του στον αγώνα του Σαββάτου, δείχνοντας κι ο ίδιος την αγωνία και τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι για τη σωτηρία της αγαπημένης μας ομάδας.

    Δηλώνουμε δε ότι θα παλέψουμε όλα τα εναπομείναντα παιχνίδια της περιόδου ενωμένοι, ώστε να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες νίκες".

    [18] ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ Η ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ - ΚΟΣΟΒΟΥ

    Πρίστινα, 5 Μαρτίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Η Ελληνική Δύναμη του Κοσσυφοπεδίου έχει συνεχείς επαφές με το ΓΕΕΘΑ σχετικά με την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κόσοβο, μετά τις επιθέσεις των Αλβανών της επαρχίας, αν και δεν έχει εμπλακεί στις συγκρούσεις.

    Ο διοικητής της ΕΛ.ΔΥ.ΚΟ. Χρήστος Βαφειάδης, δήλωσε ότι οι δυνάμεις βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή και επιβεβαίωσε ότι έχουν κλείσει τα σύνορα ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου. Τόνισε μάλιστα ότι οι ελληνικές δυνάμεις είναι ασφαλείς, καθώς βρίσκονται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από την περιοχή των συγκρούσεων και ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανενός είδους εμπλοκή τους στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί η KFOR στην περιοχή.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα σε όλη την KFOR, εξαιτίας της αστάθειας των τελευταίων ημερών.

    [19] ΠΕΝΤΕ ΡΩΣΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Μόσχα, 5 Μαρτίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Πέντε Ρώσοι στρατιώτες τραυματίστηκαν στην Τσετσενία σε επιθέσεις ανταρτών ανακοίνωσε η ρωσική στρατιωτική διοίκηση στον Καύκασο.

    Τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν χθες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανέφερε ο ρωσικός στρατός χωρίς να δώσει λεπτομέρειες μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Ενας ακόμη στρατιώτης τραυματίστηκε σε επίθεση Τσετσένων ανταρτών κατά στρατιωτικού τρένου και ένας πέμπτος καθώς προσπαθούσε να εξουδετερώσει μια νάρκη.

    Πάνω από 80.000 στρατιώτες πιστεύεται ότι μάχονται στην Τσετσενία κατά των ανταρτών από τον Οκτώβριο του 1999 που η Μόσχα ξεκίνησε τις επιχειρήσεις της.

    Ο.Κ.

    [20] ΣΥΛΛΥΠΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 80 ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΠΟΤΑΜΟ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ

    Στοκχόλμη, 5 Μαρτίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον άδικο θάνατο 80 ατόμων, όταν κατέρρευσε γέφυρα στον ποταμό Ντούρο της βόρειας Πορτογαλίας, παρασύροντας μαζί της στα νερά του ποταμού ένα λεωφορείο και δύο αυτοκίνητα.

    Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν με γραπτή ανακοίνωσή της εξέφρασε τη λύπη της για το τραγικό δυστύχημα στην Πορογαλία και τη συμπαράσταση της Ευρωβουλής στις οικογένειες των θυμάτων.

    Ο υπουργός Δημοσίων Εργων, Χόρχε Κοέλο, μετά το δυστύχημα υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό της χώρας, Αντόνιο Γκουτιέρες, ο οποίος και την έκανε αποδεκτή.

    Ο.Κ.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΖΩΗ - ΤΖΟΝΣΤΟΝ

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2001 (20:10 UTC+2)

    Με την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ελισάβετ Παπαζώη συναντήθηκε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης λόρδος Ράσελ Τζόνστον, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη χώρα μας.

    Η κ. Παπαζώη υπογράμμισε τη συμβολή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την υλοποίηση των τριών σκοπών του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλαδή του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών θεσμών και των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε ο ιδιαίτερος ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις χώρες της περιοχής μας και επισημάνθηκαν θέματα ειδικότερου εθνικού ενδιαφέροντος.

    Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι ο πλήρης σεβασμός από όλα τα κράτη-μέλη των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστήριου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποτελεί κεφαλαιώδους σημασίας προϋπόθεση για την διατήρηση του κύρους και της αξιοπιστίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Ο λόρδος Ράσελ Τζόνστον, μεταξύ άλλων, επισήμανε την ανάγκη ενίσχυσης του προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που δημιουργήθηκαν, ιδιαίτερα από την ένταξη νέων κρατών-μελών και την υιοθέτηση σημαντικών προγραμμάτων που αφορούν μεταξύ άλλων και την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας.

    [22] Η ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΠΓΔΜ-ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟΥ

    Παρίσι, 5 Μαρτίου 2001 (20:09 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ιμπέρ Βεντρίν, καταδίκασε τις συγκρούσεις Αλβανών αυτονομιστών με Σκοπιανούς στρατιώτες στην περιοχή του χωριού Τανούσεφτσι στα σύνορα ΠΓΔΜ-Κοσσυφοπεδίου.

    Ο κ. Βεντρίν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Ιλίρ Μέτα, τόνισε ότι οι χθεσινές επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τρεις στρατιώτες δείχνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και υπογράμμισε ότι πρέπει να υιοθετηθούν μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

    O.K.

    [23] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ CEBIT 2001

    Αθήνα, 5 Μαρτίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Τη διοργάνωση του ελληνικού περιπτέρου στη Διεθνή Εκθεση Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Αυτοματισμού Γραφείου CEBIT 2001, που θα πραγματοποιηθεί στο Ανόβερο από τις 22 έως τις 28 Μαρτίου 2001, ανέλαβε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) σε συνεργασία με την εταιρία Promo Solution.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση Πληροφορικής παγκοσμίως και φιλοξενεί σημαντικό αριθμό εκθετών από την Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Κεντρική Αμερική και την Ασία σε μια έκταση 160 τ.μ. Το 2000 συμμετείχαν 7.900 εταιρίες και επισκέφθηκαν τον εκθεσιακό χώρο περισσότεροι από 600.000 επισκέπτες.

    Στο ελληνικό περίπτερο, προβάλλουν τα προϊόντα τους οι παρακάτω Ελληνες εκθέτες: Arcadia Technologies S.A, Hellenic Center For Investment (ΕΛΚΕ), I- Force Communications Ltd, Infolab S.A, Informatics Electronics Computers SA, MLS Laserlock International Inc, Pouliadis Group και Profile SA.

    [24] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΙΡΑΚ ΓΙΑ ΕΠΙΛΥΣΗ ΤΟΥ ΝΑΓΚΟΡΝΟ-ΚΑΡΑΜΠΑΧ ΤΟ 2001

    Παρίσι, 5 Μαρτίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, μετά από συνομιλίες που είχε με τον Αρμένιο πρόεδρο Ρόμπερτ Κοτσαριάν και τον Αζέριο ομόλογο του Χαιντάρ Αλίεφ στο Παρίσι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει επίλυση της διαμάχης του Ναγκόρνο-Καραμπάχ μέσα στο 2001.

    Ο κ. Σιράκ δήλωσε ότι μέσα στο 2001 θα υπάρξει συμφωνία Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν για την επίλυση του ζητήματος.

    Ο Γάλλος πρόεδρος είχε σήμερα χωριστές συνομιλίες με τους Κοτσαριάν και Αλίεφ και μετά παρακάθισαν και οι τρεις σε γεύμα εργασίας.

    Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από ένα εκατομμύριο έχουν διασκορπιστεί όταν η αρμενική κοινότητα του Ναγκόρκο-Καραμπάχ που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν επαναστάτησε το 1988 για την ανεξαρτησία της περιοχής.

    Το 1994 υπεγράφη ανακωχή ανάμεσα στις δυο πλευρές αλλά δεν έχει ρυθμιστεί ακόμη το καθεστώς της περιοχής.

    Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 5 March 2001 - 19:13:45 UTC