Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-03-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
  • [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ
  • [03] ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ
  • [04] ΞΕΚΙΝA ΤO EΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
  • [05] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΤΑΝΟΥΣΕΦΤΣΙ
  • [07] KATHΓΟΡΩ ΓΟΥΙΤΛΑΜ ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ
  • [08] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 19ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΙΝΔΕΪ
  • [09] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ.ΑΜ. ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [10] ΣΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΥΡΙΟ Η ΑΝ. ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ
  • [11] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [12] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ
  • [13] ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ
  • [14] ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΡΙΑΣ - Ε.Ε. ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΣΑΝΤ -
  • [15] ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΜΜΕ
  • [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ 78 - 79
  • [17] ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ
  • [18] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
  • [19] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ
  • [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟ - ΠΑΟΚ 90 - 63
  • [21] Η ΠΓΔΜ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 1
  • [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΟΦΗ 3 - 2
  • [24] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 0

  • [01] ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΣΕ ΙΣΧΥ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2001 (09:33 UTC+2)

    Από αύριο θα τεθούν σε ισχύ οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, οι τιμές των οποίων αναλόγως της περιοχής, φαίνονται αυξημένες ως και ποσοστό της τάξης του 100%. Η κτηματαγορά, αλλά και οι φορολογούμενοι είναι ανάστατοι, με τους δεύτερους να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, εκτός από την αύξηση των τιμών και από τους υψηλούς φορολογικούς συντελεστές για μεταβιβάσεις, δωρεές και γονικές παροχές.

    Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, καταγράφηκε ότι οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο Ψυχικό 85%, στον Πειραιά 72% και στην Ανάβυσσο 67%.

    Οι ακριβότερες περιοχές είναι η Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα όπου το τ.μ. αποτιμάται 1,5 εκ. δρχ. και ακολουθεί το Ψυχικό με 1,2 εκ. δρχ. και η Μύκονος με 1,1 εκατ. δραχμές.

    Αισθητές μειώσεις που φτάνουν έως και το 41%, εντοπίζονται στα Μάταλα και σε υποβαθμισμένες και σεισμόπληκτες περιοχές, ενώ σε πολλές περιοχές οι τιμές παρέμειναν αμετάβλητες.

    Στον αντίποδα, οι φθηνότερες περιοχές είναι στη Θράκη, στο Δήμο Φερών και το Σουφλί, 100 χιλιάδες δραχμές το τ.μ, στη Σαμοθράκη 110 χιλιάδες δραχμές και στη Θεσπρωτία επίσης 110 χιλ. δρχ.

    Επισημαίνεται ότι με τις νέες τιμές αναμένεται να προκύψουν και μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, ενώ η αύξηση του φόρου σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στις γονικές παροχές, θα ξεπεράσει το 100%. Στις μεταβιβάσεις ακινήτων με αύξηση της αντικειμενικής αξίας 60% η φορολογική επιβάρυνση θα είναι 37% και στις κληρονομιές η αύξηση του φόρου θα είναι 85%.

    [02] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ Ο ΑΡΧΗΓΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΤΛΑΝΤ ΓΙΑΡΝΤ

    Αθήνα, 3 Μαρτίου 2001 (10:19 UTC+2)

    Το ζήτημα της τρομοκρατίας και της ασφάλειας των ολυμπιακών αγώνων θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχει από τη Δευτέρα στην Αθήνα ο αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ σερ Τζον Στίβενς.

    Ο κ. Στίβενς εκτός από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ θα συναντηθεί με την υπουργό Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    [03] ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΞΕΤΑΖΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2001 (14:12 UTC+2)

    Πρόταση να κάνει η Εκκλησία απογραφή των Ελλήνων Ορθοδόξων Χριστιανών και να χορηγήσει δικές της ταυτότητες θα εισηγηθεί ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στην αυριανή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος.

    Ο Αρχιεπίσκοπος κατηγόρησε την κυβέρνηση για την απάλειψη του θρησκεύματος από τις νέες ταυτότητες και σημείωσε ότι μέχρι τον Μάιο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτήσεων για διενέργεια δημοψηφίσματος που θα συγκεντρωθούν μέχρι τις 25 Μαρτίου.

    Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Πάππα στην Ελλάδα ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν είναι δυνατό να του κλείσει την πόρτα.

    [04] ΞΕΚΙΝA ΤO EΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2001 (10:58 UTC+2)

    Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους θα ξεκινήσουν τα πρώτα έργα στο πλαίσιο του ελληνικού σχεδίου ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Ηδη, έχουν συσταθεί μικτές επιτροπές εμπειρογνωμόνων, που ανιχνεύουν τα ώριμα προς χρηματοδότηση έργα. Στη συνέχεια θα γίνουν οι προκηρύξεις και πολύ πριν το τέλος του 2001 θα ξεκινήσουν οι πρώτες κατασκευές.

    Μιλώντας στην "Οικονομική Καθημερινή" ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννης Ζαφειρόπουλος τόνισε τη δεσπόζουσα θέση που κατέχει η χώρα μας στην περιοχή σε τομείς όπως οι τράπεζες και οι τηλεπικοινωνίες. Σημείωσε ότι στους συγκεκριμένους τομείς μπορούν να επιδοτηθούν ακόμα και ιδιωτικές επενδύσεις, υπό την προϋπόθεση να συμβιβάζονται με τις ελληνικές επιδιώξεις.

    Η κατανομή των 180 δισ. δρχ. (που έχει δεσμευθεί να διαθέσει η Ελλάδα μέχρι το τέλος του 2001) θα γίνει σε τρεις βασικές κατηγορίες: κοινωνική υποδομή, οικονομική υποδομή και τομείς παραγωγής.

    Στο μεταξύ, οι μικτές ομάδες που έχουν δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τις πέντε χώρες (Αλβανία, Βουλγαρία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία, Γιουγκοσλαβία) εργάζονται πυρετωδώς υπό την καθοδήγηση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Ειδικότερα, εξετάζονται οι προτάσεις των ληπτριών χωρών και αξιολογούνται τα έργα, που αποτελούν προτεραιότητα.

    Το ΥΠΕΘΟ έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις για συμμετοχή στο ελληνικό σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης. Οι τολμηροί θα μοιρασθούν, σε πρώτη φάση, τα 180 δισ. δραχμές, με τα οποία θα "επιχορηγηθούν" οι εταιρίες, που θα αναμιχθούν ενεργά στην ανασυγκρότηση.

    Υπενθυμίζεται ότι περισσότερες από 2.500 ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σήμερα στις βαλκανικές αγορές.

    [05] ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΙΧ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2001 (21:10 UTC+2)

    Εκρηξη σημειώθηκε τα ξημερώματα σε ΙΧ αυτοκίνητο που βρισκόταν σταθμευμένο στην οδό Μητροπόλεως στη Θεσσαλονίκη.

    Νωρίτερα άγνωστοι είχαν τοποθετήσει κάτω από το αυτοκίνητο δύο γκαζάκια και ένα κομμάτι στουπί εμποτισμένο με εύφλεκτο υγρό. Από την πυρκαγιά που προκλήθηκε σημειώθηκαν μικρής έκτασης ζημιές στο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του Λάζαρου Δριγκόπουλου, 33 ετών. Η φωτιά κατασβέστηκε από τον παθόντα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

    [06] ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΑ ΤΑΝΟΥΣΕΦΤΣΙ

    Τίρανα, 4 Μαρτίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα σημερινά επεισόδια στο Τανούσεφτσι, κατά τη διάρκεια των οποίων έχασαν τη ζωή τους τρεις σκοπιανοί στρατιώτες, εξέδωσε η αλβανική κυβέρνηση, στην οποία αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η αλβανική κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις βίαιες ενέργειες εξτρεμιστικών ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων, ενέργειες που έρχονται σε αντίθεση με τις φιλοδοξίες των Αλβανών της ΠΓΔΜ Πιστεύουμε ότι η σκοπιανή κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδεικνύει την αναγκαία αυτοσυγκράτηση και σοφία στους χειρισμούς για την επίλυση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί».

    Τονίζεται, παράλληλα, ότι «η αλβανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα στηρίξει την επίλυση των προβλημάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ μέσω θεσμικών και δημοκρατικών μεθόδων», ενώ σημειώνεται, επίσης, ότι ανάλογες βίαιες ενέργειες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το συμφέρον των Αλβανών και τις θέσεις του αλβανικού πολιτικού παράγοντα στην ΠΓΔΜ.

    Απευθύνεται έκκληση προς όλα τα αλβανικά πολιτικά κόμματα της ΠΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου να πάρουν αποστάσεις από αυτές τις εξτρεμιστικές ενέργειες, όποτε και αν συμβαίνουν και όποιοι και αν είναι οι δράστες.

    Το κείμενο της ανακοίνωσης καταλήγει τονίζοντας την προσήλωση της αλβανικής κυβέρνησης στη «δημοκρατική σταθερότητα της ΠΓΔΜ και ολόκληρης της περιοχής, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, τις κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής και των αλβανικών πολιτικών δυνάμεων στην ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και τη Νότια Σερβία».

    Σ.Π.

    [07] KATHΓΟΡΩ ΓΟΥΙΤΛΑΜ ΓΙΑ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ

    Σίδνεϊ, 4 Μαρτίου 2001 (20:52 UTC+2)

    Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Γκοφ

    Γουίτλαμ στην έναρξη του 19ου Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον όλων των κομμάτων για την αδράνεια που έχουν επιδείξει στο κοινοβούλιο της Αυστραλίας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα, και πρόσθεσε ότι οι αυστραλοί πολιτικοί είχαν πλήρη άγνοια της σημασίας της επιστροφής των μαρμάρων στον τόπο που ανήκουν, ιδιαίτερα σήμερα, ενόψει της επόμενης Ολυμπιάδας που θα γίνει στην Ελλάδα.

    Μέχρι το 1994 το θέμα των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είχε καν συζητηθεί στο

    αυστραλέζικο κοινοβούλιο, είπε ο κ. Γουίτλαμ και πρόσθεσε ότι ούτε οι Αυστραλοί πολιτικοί αλλά ούτε και οι αμερικανοί δεν επιδεικνύουν το ενδιαφέρον που θα έπρεπε για ένα τόσο σοβαρό θέμα.

    Δ.Ρ.

    [08] ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΟ 19ο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΣΙΝΔΕΪ

    Σίνδεϊ, 4 Μαρτίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Με μεγαλύτερη από την αναμενόμενη επιτυχία έγινε η έναρξη του 19ου Ελληνικού

    Φεστιβάλ του Σύδνεϋ, με την συμμετοχή χιλιάδων ομογενών, εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας τόσο της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης όσο και της πολιτείας της ΝΝΟ. Το φεστιβάλ διοργανώνεται στην παραλιακή λεωφόρο Μπέι Στρίτ, η οποία τα τελευταία τέσσερα χρόνια συγκεντρώνει χιλιάδες ομογενείς και μη σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές διοργανώσεις στο χώρο της ελληνικής διασποράς.

    Το επίσημο μέρος άρχισε με ομιλίες από εκπροσώπους των ιθαγενών της Αυστραλίας, οι οποίοι χαιρέτισαν την συμβολή των Ελλήνων στην ανάπτυξη της χώρας και επεσήμαναν ότι οι ιθαγενείς δέχτηκαν πρώτοι τις βολές των λευκών εποίκων και στη συνέχεια οι μετανάστες.

    Ως γνωστόν η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Σύδνεϋ και ΝΝΟ, κάτω από την αιγίδα

    της οποίας διοργανώνεται το Ελληνικό Φεστιβάλ, είναι από τους πρώτους και τους ολίγους ομογενειακούς οργανισμούς που έχει ανοίξει διάλογο με τους Αμπορίτζινις, και έχει συνυπογράψει πρωτόκολλο συμφιλίωσης με τους ιθαγενείς.

    Στη συνέχεια, χορευτικό συγκρότημα των ιθαγενών παρουσίασε μια σειρά παραδοσιακών χωρών των Αμπορίτζινις που συμβόλιζαν το καλωσόρισμα των μεταναστών στη χώρα τους.

    Χαιρετισμούς απηύθυναν, η πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας κα. Βιβή

    Κουτσουνάδη-Γερμανού, ο υπουργός μετανάστευσης Φίλιπ Ράντοκ, ως εκπρόσωπος του

    πρωθυπουργού της χώρας, εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης και άλλα ηγετικά στελέχη

    της τοπικής αυτοδιοίκησης.

    Την παράσταση ωστόσο έκλεψε για μια ακόμη φορά ο φιλέλληνας, πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Γκοφ Γουίτλαμ ο οποίος είπε ότι βρέθηκε προ

    εκπλήξεως όταν του ζητήθηκε να κηρύξει την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ, αλλά

    δέχτηκε όταν έμαθε ότι αμφότεροι πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολίτευσης είχαν αρνηθεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων , αφού ο ίδιος έχει χρηματίσει πρωθυπουργός και αρχηγός της αντιπολίτευσης.

    Δ.Ρ.

    [09] ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΟΒΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΤΟ ΥΠ.ΑΜ. ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 4 Μαρτίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στα κλειστά ήδη σύνορα της ΠΓΔΜ με το Κοσσυφοπέδιο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε το σκοπιανό υπουργείο Αμυνας, μετά τα σημερινά επεισόδια έξω από το χωριό Τανούσεφτσι, που στοίχισαν τη ζωή σε τρεις σκοπιανούς στρατιώτες.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της ΠΓΔΜ, Γκεόργκι Τρενταφίλοφ, δήλωσε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι θα ληφθούν επιπρόσθετα, προληπτικά μέτρα στα σύνορα της χώρας με το Κοσσυφοπέδιο, επισημαίνοντας ότι έχει ήδη αποφασιστεί μια δέσμη μέτρων που αναμένεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σκοπιανός αξιωματούχος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση εάν η λήψη επιπρόσθετων μέτρων σημαίνει και στρατιωτική δράση κατά των ένοπλων Αλβανών που δρουν στην περιοχή.

    Σ.Π.

    [10] ΣΕ ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΗ ΑΥΡΙΟ Η ΑΝ. ΚΕΛΕΣΙΔΟΥ

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2001 (20:42 UTC+2)

    Σε αρθροσκόπηση στο νοσοκομείο "Υγεία" θα υποβληθεί αύριο η Ολυμπιονίκης, Αναστασία Κελεσίδου, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα με το μηνίσκο. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των γιατρών η ελληνίδα δισκοβόλος θα απουσιάσει από τις προπονήσεις τις επόμενες 20 μέρες.

    Πάντως ασφαλείς εκτιμήσεις για το απαιτούμενο διάστημα αποθεραπείας της αργυρής Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ θα γίνουν μετά την επέμβαση.

    [11] ΣΕΙΣΜΟΣ 5,2 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Βουκουρέστι, 4 Μαρτίου 2001 (20:20 UTC+2)

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, σήμερα, στη Ρουμανία, χωρίς ωστόσο να προκαλέσει θύματα ή ζημιές.

    Η σημερινή σεισμική δόνηση, το επίκεντρο της οποίας εντοπίστηκε στην περιοχή Βράντσεα της ανατολικής Ρουμανίας, σημειώθηκε ακριβώς 24 χρόνια μετά τον μεγάλο σεισμό της 4ης Μαρτίου του 1977, ο οποίος είχε μέγεθος 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και οδήγησε στον θάνατο 1.578 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 1.424 ήταν κάτοικοι του Βουκουρεστίου. Το δε ύψος των ζημιών από εκείνο τον σεισμό είχε ανέλθει στα δύο δισεκατομμύρια δολάρια.

    Σ.Π.

    [12] ΦΛΩΡΙΔΗΣ: ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΧΡΕΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Φλωρίδης, βρέθηκε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη και έδωσε το παρών στα εγκαίνια των νέων γραφείων του Συνδέσμου Διαιτητών Καλαθοσφαίρισης, όπου τιμήθηκε ο Στέλιος Συμεωνίδης.

    Ο κ. Φλωρίδης παρά τις πιέσεις των δημοσιογράφων να μιλήσει για θέματα του ποδοσφαίρου και την κόντρα του με τον πρόεδρο της ΕΠΑΕ, Βίκτορα Μητρόπουλο, αρκέστηκε να πει: "Επιμένω στις θέσεις που είχα από την αρχή. Ελπίζω ότι θα εφαρμοστούν οι νόμοι".

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού έκανε γνωστό ότι την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στην Αθήνα θα συζητηθούν θέματα που αφορούν τον αθλητισμό, μεταξύ των οποίων και η ρύθμιση των χρεών που ζητούν οι ομάδες μπάσκετ του Αρη και του ΠΑΟΚ. Για το τελευταίο θέμα σημείωσε: "Σε σύντομο χρονικό διάστημα η πολιτεία θα δώσει μια απάντηση".

    [13] ΣΤΗ ΜΑΔΡΙΤΗ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

    Μαδρίτη, 4 Μαρτίου 2001 (20:08 UTC+2)

    Στη Μαδρίτη μετέβη σήμερα ο πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίλος Ζέμαν, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την υποστήριξη της ισπανικής ηγεσίας στις προσπάθειες της Πράγας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ο τσέχος πρωθυπουργός επρόκειτο να πραγματοποιήσει ιδιωτική επίσκεψη στο Τολέδο, πριν ξεκινήσει τις επίσημες επαφές του με την ισπανική ηγεσία, στο πλαίσιο των οποίων θα συναντηθεί με τον μονάρχη της Ισπανίας Χουάν Κάρλος και τον πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.

    Η Τσεχία είναι μια από τις 12 χώρες της ανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου που βρίσκονται στο στάδιο διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για ένταξή τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Σ.Π.

    [14] ΑΝΑΓΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΥΡΙΑΣ - Ε.Ε. ΒΛΕΠΟΥΝ ΑΣΑΝΤ - ΜΟΡΑΤΙΝΟΣ

    Δαμασκός, 4 Μαρτίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Την ανάγκη ενίσχυσης των σχέσεων Συρίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) τόνισαν κατά τη διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, στη Δαμασκό, ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ ελ Ασαντ, και ο ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Μέση Ανατολή, Μιγκέλ Άνχελ Μορατίνος, όπως μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

    Ο ευρωπαίος αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα ότι επρόκειτο να διαβιβάσει στον σύρο πρόεδρο ένα μήνυμα καλής θέλησης από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Συρίας, Φαρούκ ελ Σάρα, στο εν λόγω μήνυμα ο εντολοδόχος πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρει ότι επιθυμεί την ειρήνη με τους άραβες γείτονές του και να συνεχίσει την ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους.

    Πάγια θέση της Δαμασκού είναι, ωστόσο, ότι δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνευση με το Ισραήλ εάν το τελευταίο δεν αποσυρθεί από όλα τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967.

    Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις που επιχειρήθηκαν κατά καιρούς μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ είχαν πάντα ως βάση το αίτημα της Συρίας για επιστροφή των Υψιπέδων του Γκολάν, που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967 και προσάρτησε 14 χρόνια αργότερα, το 1981.

    Σ.Π.

    [15] ΤΡΕΙΣ ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΟΠΙΑΝΑ ΜΜΕ

    Σκόπια, 4 Μαρτίου 2001 (19:52 UTC+2)

    Στους τρεις ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τα πρωινά αιματηρά επεισόδια στα σύνορα της FYROM με το Κοσσυφοπέδιο, όπως επιβεβαιώθηκε το απόγευμα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, διευκρινίστηκε ότι δύο σκοπιανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους όταν το στρατιωτικό τζιπ στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε νάρκη. Στην περιοχή έσπευσαν Βέλγοι στρατιώτες της KFOR. Άλλος ένας σκοπιανός στρατιώτης έπεσε νεκρός από τα πυρά Αλβανών εξτρεμιστών που έχουν καταλάβει το χωριό Τανούσεφτσι.

    Το απόγευμα ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της FYROM, στην οποία μετείχαν οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στην περιοχή Μαριάν Ντίσανκ και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΟΑΣΕ στα Σκόπια Κάρλο Ουγκάρο.

    Ο πρόεδρος Μπόρις Τραϊκόφσκι έκανε λόγο για αδράνεια της διεθνούς κοινότητας και εξέφρασε αγωνία για τις εξελίξεις. Ζήτησε οι κυβερνήσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πιέσουν για την άμεση σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογράμμισε την ανάγκη το ΝΑΤΟ και η KFOR να "καθαρίσουν" την περιοχή από τους Αλβανούς εξτρεμιστές που έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα από την πλευρά του Κοσσυφοπεδίου. Κάλεσε, εξάλλου, τη διεθνή κοινότητα να δηλώσει δημόσια και κατηγορηματικά ότι υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα των Σκοπίων και να δείξει έμπρακτα ότι μπορεί να διασφαλίσει αυτή την ακεραιότητα.

    Ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί στα σύνορα της FYROM με το Κοσσυφοπέδιο είναι οι δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού Αμυνας Λιούμπεν Παούνοφσκι ο οποίος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στην περιοχή των συνόρων.

    Εξάλλου ο διοικητής της KFOR στο Κόσοβο Κάρλο Καμπιτζιόζο συναντήθηκε στα Σκόπια με τον πρόεδρο Μπόρις Τραϊκόφσκι, τον πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκιοργκίεφσκι, τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκάν Κερίμ και τον υπουργό Αμυνας Λιούμπεν Παούνοφσκι.

    [16] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΕΚ 78 - 79

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Η ΑΕΚ, αν και δύσκολα, πέρασε αλώβητη από τη Νέα Σμύρνη. Κέρδισε τον Πανιώνιο με σκορ 79 - 78 στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών και παρέμεινε στην τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Η αναμέτρηση ήταν συναρπαστική με τις δύο ομάδες να βρίσκονται συνεχώς κοντά στο σκορ. Ο Πανιώνιος κατάφερε να προηγηθεί στα πρώτα λεπτά, όμως στη συνέχεια η ΑΕΚ ανέκαμψε και πήρε προβάδισμα. Μάλιστα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου η Ενωση προηγούνταν με σκορ 37 - 38.

    Στην επανάληψη, οι παίκτες του Ντούσαν Ιβκοβιτς διατήρησαν έστω και μια μικρή διαφορά, ενώ ενάμιση λεπτό πριν τη λήξη του αγώνα προηγούνταν με 71 - 78. Ο Πανιώνιος πίεσε όσο μπορούσε μείωσε τη διαφορά στον πόντο, όμως δεν μπόρεσε να πάρει τη νίκη.

    [17] ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΡΑΣΙΩΝ ΣΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2001 (19:43 UTC+2)

    Θρίαμβος για τα ελληνικά κρασιά, που κατέκτησαν 23 χρυσά μετάλλια στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Κρασιού Θεσσαλονίκης, που διοργανώθηκε από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, στα πλαίσια της 16ης DETROP, με πρωτοβουλία της Eνωσης Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας και της Helexpo.

    To χρυσό των χρυσών απονεμήθηκε στο «Σάμος Γλυκύς Ανθεμις '95» της ΕΟΣ Σάμου. Η εταιρία «Eυάγγελος Τσάνταλης ΑΕ» κατέκτησε 4 χρυσά μετάλλια, με τα κρασιά «Nemea Tsantali Reserve Επιλεγμένος '96», «Νάουσα Επιλεγμένος '96», «Ραψάνη Επιλεγμένος '92» και «Ραψάνη Επιλεγμένος '95».

    Ακόμα χρυσά μετάλλια έλαβαν το «Κτήμα Κ. Λαζαρίδη ΑΕ», για τον «Αμέθυστο Cava '97», «Πύργο Ιουλία Merlot '99» και «Πύργο Ιουλία Ασσύρτικο 2000», ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος (Μπαμπατζίμ. Α. ΟΕ) για τα κρασιά του «Ερωδιός Ροζέ 2000» και «Πολιούχος '99» και η εταιρία. Με αργυρό μετάλλιο τιμήθηκαν 48 κρασιά, ενώ με χάλκινο άλλα 100 από τα 600 κρασιά που διαγωνίστηκαν. Μετάλλια απονεμήθηκαν σε συνολικά 176 κρασιά, όπως ορίζει ο διεθνής κανονισμός (έως το 30% των συμμετοχών).

    Οι οινόφιλοι που επισκέφθηκαν τη DETROP είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τα βραβευθέντα κρασιά, σε ανοικτή γευστική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τις 2μμ έως τις 6μμ στο περίπτερο 7 της ΔΕΘ.

    Η απονομή ανέδειξε συνολικά 28 χρυσούς νικητές από 15 χώρες. Στην τελετή που έγινε στο ξενοδοχείο Hyatt την Παρασκευή παρευρέθηκαν ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, ο υπουργός Γεωργίας Γιώργος Ανωμερίτης και ο υφυπουργός Γεωργίας Φώτης Χατζημιχάλης.

    [18] Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η 18η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ Α1

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαρτίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Τίποτα δεν άλλαξε στο βαθμολογικό πίνακα της Α1 κατηγορίας του μπάσκετ καθώς οι πρωτοπόροι συνέχισαν με επιτυχίες στη διοργάνωση. Από την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος ξεχώρισε η νίκη του Αρη επί της Δάφνης και η βαριά ήττα του ΠΑΟΚ από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Αναλυτικά η βαθμολογία έχει ως εξής:

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (17η αγωνιστική)

    1.Περιστέρι 33

    2.Ολυμπιακός 33

    3.Παναθηναϊκός 31

    4.ΑΕΚ 30

    5.Ηρακλής 28

    6.Πανιώνιος 27

    7.ΠΑΟΚ 25

    8.Μαρούσι 24

    9.Νήαρ Ηστ 22

    10.Δάφνη 22

    11.Αρης 22

    12.Ηράκλειο 22

    13.Μίλωνας 20

    14.Μακεδονικός 18

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (18η)

    Μαρούσι - Αρης

    Μακεδονικός - Ηράκλειο

    Νήαρ Ηστ - Περιστέρι

    Ηρακλής - Ολυμπιακός

    ΑΕΚ - Μίλωνας

    ΠΑΟΚ - Πανιώνιος

    Δάφνη - Παναθηναϊκός

    [19] ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ ΛΙΝΤΣΑΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΗ ΝΕΤΑΝΙΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ

    Τελ Αβίβ, 4 Μαρτίου 2001 (19:39 UTC+2)

    Στους τέσσερις ανήλθαν οι νεκροί της βομβιστικής επίθεσης στο ισραηλινό θέρετρο του Νετάνια, αφού υπέκυψε πριν από μερικές ώρες στα τραύματά του ένας 85χρονος άνδρας, ο οποίος βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, όπου σημειώθηκε η ισχυρή έκρηξη. Δυο Ισραηλινές και ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης σκοτώθηκαν επί τόπου, ενώ άλλα 40 τουλάχιστον άτομα τραυματίστηκαν, ορισμένα από τα οποία αρκετά σοβαρά.

    Μετά την έκρηξη, εξαγριωμένοι Ισραηλινοί επιτέθηκαν κατά μιας ομάδας Αράβων, οι οποίοι έτυχε να περνούν από το σημείο της επίθεσης. Ο ένας από αυτούς τραυματίστηκε μάλιστα σοβαρά και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης.

    Εν τω μεταξύ, η ισλαμική οργάνωση Χαμάς εξέφρασε την ικανοποίησή της για την επίθεση, χωρίς ωστόσο να αναλάβει την ευθύνη.

    Σ.Π.

    [20] Α1 ΜΠΑΣΚΕΤ: ΠΑΟ - ΠΑΟΚ 90 - 63

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2001 (19:32 UTC+2)

    Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε στο ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ με σκορ 90 - 63 για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Α1 κατηγορίας των ανδρών, σπρώχνοντας τον Δικέφαλο του Βορρά ακόμη πιο βαθιά στο βαθμολογικό πίνακα. Αντίθετα, οι πράσινοι μετά την άνετη επικράτηση τους, διατηρήθηκαν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

    Οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αντιμετώπισαν κάποιες δυσκολίες μόνο στο πρώτο δεκάλεπτο όπου βρέθηκαν να προηγούνται 21 - 19. Στη συνέχεια, πάτησαν ...γκάζι και πήραν μια σεβαστή διαφορά. Το ημίχρονο έκλεισε με τον Παναθηναϊκό μπροστά στο σκορ 45 - 27, ενώ λίγο νωρίτερα αποβλήθηκε από τους διαιτητές ο Γιώργος Σιγάλας ο οποίος φανερά εκνευρισμένος έβγαλε τη φανέλα του και κάθισε στον πάγκο.

    Στην επανάληψη το σκηνικό δεν άλλαξε. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε δυνάμεις να μειώσει τη διαφορά ενώ ο Παναθηναϊκός κρατούσε το προβάδισμα. Ετσι ήρθε φυσιολογικά το τελικό αποτέλεσμα υπέρ των πρασίνων.

    [21] Η ΠΓΔΜ ΕΚΛΕΙΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΟΡΙΑΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Σκόπια, 4 Μαρτίου 2001 (19:31 UTC+2)

    Το κλείσιμο όλων των συνοριακών της διαβάσεων με το Κοσσυφοπέδιο ανακοίνωσε σήμερα η ΠΓΔΜ, μετά τα νέα επεισόδια στο χωριό Τανούσεφτσι, κατά τη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν τρεις σκοπιανοί στρατιώτες.

    Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι μετά τα επεισόδια στο χωριό Τανούσεφτσι κρίθηκε αναγκαίο το κλείσιμο όλων των συνοριακών διαβάσεων με το Κοσσυφοπέδιο, η ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας και η απομόνωση της περιοχής.

    Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα υποστήριζε τη χρήση βίας- σε λογικό πλαίσιο- από τις σκοπιανές δυνάμεις ασφαλείας κατά των ένοπλων Αλβανών που δρουν στην περιοχή, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι τα Σκόπια θα ενεργήσουν σε συνεργασία με την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (KFOR) που εδρεύσει στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σ.Π.

    [22] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΙΩΝΙΚΟΣ 2 - 1

    Καλαμάτα, 4 Μαρτίου 2001 (19:22 UTC+2)

    Σημαντικό βήμα για τη σωτηρία της έκανε σήμερα η Καλαμάτα. Κέρδισε στη έδρα της τον Ιωνικό με σκορ 2 - 1, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Τα δύο γκολ της νίκης για τους γηπεδούχους τα πέτυχε ο Κώστας Φρατζέσκος στο 3' και 55' λεπτό. Νωρίτερα, στο 33' ο Ιωνικός είχε καταφέρει να ισοφαρίσει σε 1 - 1 με τον Κουρμπέλο. Σημειώνεται πως η Καλαμάτα από το 65' αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Καλογιαννίδη.

    [23] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΞΑΝΘΗ - ΟΦΗ 3 - 2

    Ξάνθη, 4 Μαρτίου 2001 (19:19 UTC+2)

    Σε ένα συναρπαστικό και ιδιαίτερα ενδιαφέρον παιχνίδι που έγινε στη Ξάνθη, η τοπική ομάδα κέρδισε τον ΟΦΗ με σκορ 3 - 2 στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Η Ξάνθη κατάφερε να ανοίξει το σκορ και να προηγηθεί 1 - 0 με τον Κεχαγιά στο 20' λεπτό. Αυτό ήταν μάλιστα και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου. Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 52' λεπτό αποβλήθηκε από τον ΟΦΗ ο Χαραλαμπάκης και οι κρητικοί έμειναν με δέκα παίκτες. Η ομάδα της Θράκης εκμεταλλεύτηκε την αριθμητική υπεροχή και ένα λεπτό αργότερα, στο 53', διπλασίασε τα τέρματα της με τον Ζουμπούλη.

    Όμως παρά το γεγονός ότι ο ΟΦΗ έμεινε με δέκα παίκτες κατάφερε να ισοφαρίσει σε διάστημα ενός λεπτού. Στο 61' και στο 62' ο Νίκος Νιόπλιας πέτυχε δύο γκολ και διαμόρφωσε το 2 - 2. Και ενώ ο ΟΦΗ αγωνιζόταν για το βαθμό της ισοπαλίας στο 88' ο Ζαπρόπουλος πέτυχε το νικητήριο τέρμα για τη Ξάνθη, χαρίζοντας στην ομάδα του τρεις πολύτιμους βαθμούς.

    [24] ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 1 - 0

    Αθήνα, 4 Μαρτίου 2001 (19:15 UTC+2)

    Στο 89' λεπτό με εύστοχο χτύπημα πέναλτι ο Πανιώνιος κατάφερε να πάρει τη νίκη στη Νέα Σμύρνη από τον Αθηναϊκό με σκορ 1 - 0, στην 21η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Εθνικής κατηγορίας.

    Οι δύο ομάδες μοιράστηκαν τις εντυπώσεις, όμως στο τέλος ο Πανιώνιος ήταν πιο αποτελεσματικός και πήρε τους τρεις βαθμούς της νίκης. Στο 85' λεπτό ο Αθηναϊκός έμεινε με δέκα παίκτες λόγω αποβολής με κόκκινη κάρτα του Βεζυρίδη και λίγο αργότερα οι νοσμυρνιώτες κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Κλάεβιτς.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 4 March 2001 - 19:13:57 UTC