Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-22

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
  • [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [03] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
  • [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ
  • [05] ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΟ
  • [06] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
  • [07] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ
  • [08] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΧΟΙΡΙΝΑ
  • [09] ΚΛΗΘΗΚΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
  • [10] Ο ΜΑΡΤΟΝ ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΑ
  • [11] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [12] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  • [13] ΣΤΟΝ ΟΛΘ ΟΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [14] ΕΠΑΦΕΣ ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ
  • [15] ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟΝ 17ΧΡΟΝΟ
  • [16] ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ
  • [17] ΚΕΝΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΑΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2000
  • [18] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΠΑΡΕΙΧΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΕ ΗΠΑ
  • [19] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΕΡ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΡΑ
  • [20] ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [21] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ
  • [22] Η ΔΟΥΜΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
  • [23] MICROMEDIA: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

  • [01] ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

    Σκόπια, 22 Φεβρουαρίου 2001 (18:52 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης συνοδευόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Παπανδρέου, τον υπουργό Τύπου κ. Ρέππα και τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Ζαφειρόπουλο, έφθασε το απόγευμα στα Σκόπια για τη Σύνοδο Κορυφής των Βαλκάνιων ηγετών.

    Εντός ολίγου ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της FYROM κ. Γκεοργκιέφσκι, τον Πρόεδρο της χώρας κ. Τραϊκόσφκι και αργότερα με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας κ. Ιλιέσκου.

    Συνάντηση για σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ετσεβίτ δεν έχει ακόμα προγραμματισθεί.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου μετέχει στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό θα έχει συνάντηση και με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ.

    [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 22 Φεβρουαρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Σ.Κερίμ-Γ.Παπανδρέου

    του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Πριν από λίγη ώρα έλειξε η συνάντηση που είχαν στα Σκόπια ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Λιούπτσκο Γκεοργκίεφσκι.

    Στη συνάντηση οι δύο άνδρες, μεταξύ άλλων, συζήτησαν και το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ και συμφώνησαν ότι στο ζήτημα αυτό πρέπει να δοθεί σύντομα λύση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται ανάμεσα στις δύο πλευρές στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό βρίσκονται σε καλό δρόμο.

    [03] ΣΥΜΠΤΩΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ-ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2001 (12:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο

    Ταύτιση απόψεων της Μικτής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής σε πολλά σημεία του υπό επεξεργασία Συντάγματος της επαρχίας Αμερικής διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια διήμερης συνάντησης συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε 20-21 Φεβρουαρίου στο Φανάρι. Η συνάντηση αυτή, που αποτέλεσε την δεύτερη φάση της συνεργασίας της Μικτής Επιτροπής του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, είχε ως θέμα την αναθεώρηση του Συντάγματος της επαρχίας Αμερικής και στόχο τη διαφύλαξη και περαιτέρω ενίσχυση της ενότητας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής και του ακατάλυτου δεσμού της με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Τα εναπομείναντα θέματα θα συζητηθούν στη τρίτη φάση της συνεργασίας που θα πραγματοποιηθεί 9-10 Μαΐου στο Φανάρι

    [04] ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ Ο ΓΙΑΣΕΡ ΑΡΑΦΑΤ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (18:16 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Την Αθήνα είναι πιθανόν να επισκεφτεί το Σάββατο ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Γιασερ Αραφάτ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

    Ο κ. Αραφάτ ζήτησε να επισκεφτεί τη χώρα μας και να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά αποδέχτηκε το αίτημα του κ.Αραφάτ να επισκεφτεί τη χώρα μας, εφόσον ο ίδιος το επιθυμεί. Σε αυτήν την περίπτωση ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα επισκεφθεί τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    [05] ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΟ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΕΠΟ στην τελευταία συνεδρίαση της έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις:

    1) Επιβάλλει στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός ποινή προστίμου 300.000 δραχμών για παραβάσεις του άρθρου 30 του ΚΑΠ στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος της 07.02.2001, ΠΑΕ Ολυμπιακός-ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Απαλλάσσει οποιασδήποτε κατηγορίας την ΠΑΕ Ολυμπιακός.

    2) Επιβάλλει στην ΠΑΕ Ιωνικός ποινή προστίμου 200.000 δραχμών για παραβάσεις του άρθρου του ΚΑΠ στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος της 31.01.2001, ΠΑΕ Ιωνικός-ΠΑΕ SKODA Ξάνθη.

    3) Απαλλάσσει οποιασδήποτε κατηγορίας την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα για παραβάσεις στον αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος της 31.01.2001, ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΕ Ηρακλής.

    4)Επιβάλλει στο σωματείο Πυρσός Γρεβενών ποινή τέλεσης αγώνων χωρίς την παρουσία θεατών στην έδρα του για δύο (2) αγωνιστικές ημέρες σύμφωνα με το άρθρο 30 του ΚΑΠ και στον μασέρ Β. Τσίμπη ποινή απαγόρευσης εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους για τριάντα (30) ημέρες και πρόστιμο 50.000 δραχμών, για παραβάσεις του άρθρου 30 του ΚΑΠ, στον αγώνα της 04.02.2001, Πυρσός Γρεβενών - ΑΟ Κέρκυρας.

    [06] ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Αποστολή του ΝΑΤΟ που επισκέφθηκε χθες τη Νότια Σερβία με στόχο την εξεύρεση τρόπων που θα οδηγήσουν στην αποκλιμάκωση της έντασης ανακοίνωσε ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη να εξετάσει τον επαναπροσδιορισμό της ζώνης ασφαλείας στα σύνορα με το Κόσοβο.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση στο Βελιγράδι με τον υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Σβιλάνοβιτς, το μέλος της αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ, πολιτικό διευθυντή αρμόδιο για τα Βαλκάνια Πέτερ Φέιθ τόνισε:

    "Είμαστε έτοιμη να ξαναρυθμίσουμε τη ζώνη ασφαλείας, αλλά σε αυτό πρέπει να συμμετάσχουν και άλλοι διεθνείς παράγοντες, όπως ο ΟΑΣΕ, ο ΟΗΕ και η Ε.Ε.".

    Είπε ακόμη ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Τζορτζ Ρόμπερτσον και άλλοι αξιωματούχοι της διεθνούς κοινότητας θα συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν το θέμα και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις Αλβανών εξτρεμιστών στη Νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο.

    "Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Κόσοβο, το οποίο μεταξύ άλλων, προσδιορίζει το σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας", τόνισε ο κ. Φέιθ και πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ θεωρεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα του ταξιδιού στη Νότια Σερβία.

    Η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ μετέβη στην περιοχή σε μία προσπάθεια να πείσει το Βελιγράδι και τους Αλβανούς εξτρεμιστές να αρχίσουν συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης στη μεθόριο.

    "Και οι δύο πλευρές αντιτίθενται στη βίαιη λύση και αποδέχονται την επίλυση του προβλήματος μέσω διαπραγματεύσεων", είπε ο αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

    Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ συναντήθηκε με τον υπουργό Αμυνας της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Κράποβιτς ο οποίος τόνισε ότι αναμένει από τη διεθνή κοινότητα, μέσω της στρατιωτικής και πολιτικής αποστολής της στο Κοσσυφοπέδιο να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

    Ο κ. Κράποβιτς τόνισε ότι αυτή είναι η μόνη προϋπόθεση, για την αποτροπή εξάπλωσης της έντασης εκτός των σερβικών συνόρων, τονίζοντας ότι ο αλβανικός εξτρεμισμός και οι αποσχιστικές τάσεις δεν συνιστούν απειλή μόνο για τη Γιουγκοσλαβία, αλλά και για τις δυνάμεις της KFOR και της UNMIK και γενικότερα για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

    Χθες η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ είχε ξεχωριστές συνομιλίες με εκπροσώπους της αλβανικής κοινότητας και της σερβικής κυβέρνησης με επίκεντρο το θέμα του επαναπροσδιορισμού της ζώνης ασφαλείας.

    Η κυβέρνηση του Βελιγραδίου έχει επανειλημμένα ζητήσει τον επαναπροσδιορισμό της αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στα σύνορα με το Κόσοβο.

    [07] ΣΗΜΙΤΗΣ ΚΑΙ ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΟΙ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΝΟΜΑ

    Σκόπια, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Μόλις πριν από λίγο έληξε η συνομιλία του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη με τον Πρωθυπουργό της FYROM κ. Γκεοργκιέφσκι και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια της οποίας οι δύο Πρωθυπουργοί αποκάλυψαν ότι συζήτησαν και για το όνομα των Σκοπίων.

    Για το όνομα των Σκοπίων πρώτος απάντησε ο κ. Γκεοργκιέφσκι σε σχετική ερώτηση και είπε ότι δεν συζητήσαμε πολύ γι' αυτό αλλά και οι δύο πλευρές ευχόμαστε να λήξει σύντομα αυτό το πρόβλημα.

    Στη συνέχεια ο κ. Γκεοργκιέφσκι είπε ότι προς το παρόν οι συνομιλίες για το όνομα είπαμε να συνεχιστούν να διεξάγονται στη Νέα Υόρκη. Όμως, συνέχισε, πράγματι, πρέπει να βρεθεί μια λύση, ως μια θετική κατεύθυνση, μια θετική λύση.

    Αμέσως μετά ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης είπε ότι συμφωνεί με τον κ. Γκεοργκιέφσκι και υπάρχει η υποχρέωση από την ενδιάμεση συμφωνία να βρεθεί μια οριστική λύση για το θέμα του ονόματος.

    Την απάντησή του σ' αυτό το θέμα, ο κ. Σημίτης την έκλεισε λέγοντας ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στη Νέα Υόρκη για να βρεθεί μία λύση.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου των δύο Πρωθυπουργών ο κ. Γκεοργκιέφσκι παρακάλεσε τον κ. Σημίτη να πάρει πρώτος τον λόγο, και ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό κ. Γκεοργκιέφσκι θέματα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή. Υπάρχει κοινή θέληση να υπερπηδηθούν όσες δυσκολίες υπάρχουν και να απομονωθούν τα ακραία στοιχεία.

    Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης αναφέρθηκε στη συνέχεια στα γεγονότα του Κοσσυφοπεδίου και στο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Ελλάδας, στο οποίο υπάρχει η χρηματοδότηση για έργα στην περιοχή και για βοήθεια στην FYROM.

    Ο κ. Σημίτης είπε επίσης ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει για το πανεπιστήμιο και για να χορηγηθούν περισσότερες θεωρήσεις.

    Ο κ. Γκεοργκιέφσκι, ο οποίος πήρε αμέσως μετά τον λόγο δήλωσε ότι "Διαπιστώσαμε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε καλή κατεύθυνση και εξελίσσονται με πολύ καλό ρυθμό".

    Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης βρίσκεται για δεύτερη φορά μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα στα Σκόπια.

    Ο κ. Γκεοργκιέφσκι είπε επίσης ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών πηγαίνουν καλά και το κύριο μέλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια στην περιοχή για να περιοριστούν όσο το δυνατόν συντομότερα τα επεισόδια τα οποία γίνονται στο Κοσσυφοπέδιο και στη Νότια Σερβία.

    Επίσης ο κ. Γκεοργκιέφσκι αναφέρθηκε στην προσπάθεια της FYROM για να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Αύριο, είπε ο κ. Γκεοργκιέφσκι θα συζητηθεί η Συμφωνία Σταθερότητας και θα υπογραφεί στις 10 Απριλίου στη Στοκχόλμη και μετά μεταξύ των βαλκανικών χωρών.

    Διαπιστώσαμε, είπε ο κ. Γκεοργκιέφσκι, ότι οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές και αυτές υποστηρίζονται με όλα τα μέσα και από τις δύο κυβερνήσεις.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Σύνοδος Κορυφής των Σκοπίων θα έχει θετικά αποτελέσματα αύριο και αναφέρθηκε στη συμβολή του Πρωθυπουργού κ. Σημίτη, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Γκεοργκιέφσκι, υπήρξε ο εμπνευστής αυτών των διαβαλκανικών συζητήσεων κορυφής.

    [08] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΑ ΧΟΙΡΙΝΑ

    Μόσχα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Η Ρωσία διέκοψε τις εισαγωγές βρετανικού χοιρινού και οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της χώρας έλαβαν εντολή να εντείνουν τους ελέγχους σε όλα τα εισαγόμενα κρέατα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ.

    Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε την απαγόρευση των εξαγωγών βρετανικών ζώντων ζώων, κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων τουλάχιστον μέχρι την 1η Μαρτίου μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε χοίρους.

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για την προστασία των καταναλωτών Ντέιβιντ Μπερν ανέφερε ότι το εμπάργκο για τα βρετανικά προϊόντα θα κρατήσει μάλλον πολλές εβδομάδες.

    Ο.Κ.

    [09] ΚΛΗΘΗΚΕ Η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Ο ομοσπονδιακός προπονητής ποδοσφαίρου, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ ανακοίνωσε τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που κλήθηκαν να συμμετάσχουν στις δύο προγραμματισμένες προπονήσεις της ολυμπιακής ομάδας για τις 05.03.2001 (ώρα 15:00) και 06.03.2001 (ώρα 10:00).

    Οι ποδοσφαιριστές που κλήθηκαν είναι οι: Γιάννης Αγιατζίδης (Ελπίδες Ξάνθης), Νίκος Αδαμίδης (Ηρακλής), Χάρης Αμανετίδης (Πανιώνιος), Μανώλης Αποσέρκογλου, Λουκάς Βύντρας (Βέροια), Μιχάλης Δραγουδάκης, Στάθης Στεφανίδης, Λευτέρης Πέτκαρης (Κιλκισιακός), Ανδρέας Κουτελιέρης (Παναθηναϊκός), Ευθύμης Κουλουχέρης, Βασίλης Σπέρτος (Προοδευτική), Δημήτρης Κουσίδης, Δημήτρης Σαλπιγγίδης (ΠΑΟΚ), Φώτης Κισκαμπάνης (Λάρισα), Μανώλης Σκύβελος (Αθηναϊκός), Δημοσθένης Μανουσάκης, Τάσος Αγρίτης, Γιώργος Μελαμπιανάκης (Αιγάλεω), Δημήτρης Παπαδόπουλος (Ακράτητος), Χαράλαμπος Σωτηριάδης (Παναιτωλικός), Γιάννης Ταραλίδης (Πανηλειακός), Γιάννης Χρυσάφης (Μαρκό), Αντώνης Βούλγαρης (Απόλλων Αθηνών), Θανάσης Τραγιάννης (Πανσερραϊκός), Χαράλαμπος Συλιγαρδάκης, Λεωνίδας Καπάνταης (Άρης), Δημήτρης Μουσιάρης (Αμπελόκηποι), Κώστας Πάκος (Προοδευτική Περάματος), Χρήστος Αυγέρης (Ηλτεξ Λύκοι).

    [10] Ο ΜΑΡΤΟΝ ΣΙΜΙΤΣΕΚ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:48 UTC+2)

    Το μέλος του "Αθήνα 2004", Μάρτο Σίμιτσεκ, διαβεβαίωσε σήμερα στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στη Θεσσαλονίκη, ότι η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 προχωρά με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από ότι εμφανίζεται σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης.

    Ο κ. Σίμιτσεκ χαρακτήρισε ως μονόδρομη επιλογή την άρτια και ακριβή τέλεση των Αγώνων του 2004 και υποστήριξε ότι ορισμένα δημοσιεύματα του τύπου για τη διοργάνωση δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια, αφού η Αθήνα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες πόλεις στο παρελθόν.

    [11] ΠΑΝΕΤΟΙΜΗ Η ΛΑΡΙΣΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΣΤΟ ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Λάρισα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:46 UTC+2)

    Το φάϊναλ φορ στο βόλεϊ αρχίζει αύριο και όλες οι ομάδες που θα πάρουν μέρος σε αυτό έχουν ήδη προετοιμαστεί κατάλληλα. Εφθασαν στη Λάρισα σήμερα το μεσημέρι όλες οι αποστολές. Οι ομάδες της Λάρισας, τα Βριλησσίων, ο Φιλαθλητικός και ο Πανελλήνιος, θα διεκδικήσουν τη μεγάλη διάκριση στο θεσμό του κυπέλλου.

    Η Λάρισα είναι τυπικά η γηπεδούχος, αφού το φάιναλ φορ γίνεται στο... "σπίτι" της. Επίσης ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι ότι θα έχει το κοινό με το μέρος της. Μοναδική απουσία από την ομάδα του Θανάση Στράντζαλη είναι η Ελπίδα Τικταπανίδου που δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον τραυματισμό της. "Ο αγώνας με τα Βριλήσσια δεν θα έχει καμία σχέση με το πρωτάθλημα", επισημαίνει ο προπονητής της Λάρισας. Πρώτο εμπόδιο της τελευταίας θα είναι τα Βριλήσσια που παρουσιάζονται στη διοργάνωση ως φαβορί. "Το Κύπελλο είναι ένα ματς σε μια ουδέτερη έδρα. Αν το κερδίσεις συνεχίζεις, αν όχι πας σπίτι σου", τονίζει ο προπονητής των Βριλησσίων, Μάρκος Κωβαίος.

    Ο Φιλαθλητικός πηγαίνει στη Λάρισα με στόχο τη κατάκτηση του κυπέλλου. Η κατάκτηση ενός τέτοιου τίτλου θα ζωντανέψει και πάλι τα πολλά όνειρα που έγιναν στην αρχή της σεζόν. "Σίγουρα ο Πανελλήνιος δείχνει να 'ναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα του πρωταθλήματος. Παράλληλα όμως, ξέρω και εγώ τις δυνατότητες της ομάδας μου και βλέπω πόσο παθιασμένες είναι οι κοπέλες για αυτό το Κύπελλο", αναφέρει η προπονήτρια του Φιλαθλητικου Μαρία Δεληγιάννη.

    Αντίπαλος του Φιλαθλητικού στο πρώτο παιχνίδι είναι η φορμαρισμένη αυτή την περιόδο ομάδα του Πανελληνίου. "Το Κύπελλο είναι ένας θεσμός όπου δεν υπάρχουν περιθώρια για προγνωστικά", αναφέρει χαρακτηριστικά ο νέος προπονητής του Πανελληνίου, Γιάννης Νικολάκης.

    Το πρόγραμμα των ημιτελικών του Κυπέλλου έχει ως εξής:

    Παρασκευή 23/2/2001, στις 17:30, Πανελλήνιος - Φιλαθλητικός (α' ημιτελικός)

    20:00, Βριλήσσια - ΕΑ Λάρισας (β' ημιτελικός).

    [12] Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΩΡΩ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:38 UTC+2)

    «Η Μακεδονία είναι πιο Ελλάδα από την Ελλάδα και το όνομα Μακεδονία δεν το παραχωρώ σε κανένα», δήλωσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Τόνισε, δε, ότι η προδοσία, παρ' όλες τις κυβερνητικές διαψεύσεις είναι προ των πυλών και επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αναδεικνύεται άξιος τοποτηρητής των ξένων δυνάμεων, παραδίδοντας το ιερό όνομα της Μακεδονίας στα κέντρα ξένων αποφάσεων. «Σ' αυτή την αντιεθνική απόφαση την οποία θα πληρώσουμε όλοι , θα πρέπει με ομοψυχία και σθεναρή στάση να αντιμετωπίσουμε μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις», πρόσθεσε.

    Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «εμείς οι Μακεδόνες που είχαμε την εξαιρετική τιμή να γεννηθούμε σε αυτό τον ιστορικό χώρο της Μακεδονίας, με τον αγώνα μας θα τους υποχρεώσουμε να δουν αυτή την ιστορική αλήθεια».

    [13] ΣΤΟΝ ΟΛΘ ΟΙ ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:29 UTC+2)

    Στη δικαιοδοσία της ανώνυμης εταιρίας του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ) περνούν τα δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης των κτιριακών και άλλων εγκαταστάσεων που βρίσκονται στη χερσαία λιμενική ζώνη της Θεσσαλονίκης, μετά από απόφαση των υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου και Ναυτιλίας Χρήστου Παπουτσή.

    Η κοινή υπουργική απόφαση προωθείται με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή για κύρωση.

    Η παραχώρηση θα γίνει μέσω της υπογραφής σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών (Ελληνικού Δημοσίου ΟΛΘ) η οποία θα ορίζει τη διάρκεια, το περιεχόμενο, τον τρόπο άσκησης του παραπάνω δικαιώματος, το αντάλλαγμα που θα καταβληθεί, καθώς και τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Λιμένα Θεσσαλονίκης.

    Από την παραπάνω παραχώρηση δεν θίγονται τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου για τη χρήση των χώρων και των εγκαταστάσεων στο λιμένα Θεσσαλονίκης για τη στέγαση και λειτουργία των υπηρεσιών του, προς άρση κάθε αμφιβολίας όμως, γίνεται ρητή αναφορά στο δικαίωμα αυτό, στην πρώτη παράγραφο του πρώτου άρθρου, της προτεινόμενης τροπολογίας.

    Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους ο ΟΛΘ αναμένεται να πέρασει το «κατώφλι» του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών, μετά το «πράσινο φως» που είχε δώσει τον προηγούμενο μήνα η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.

    Στο ΧΑΑ θα εισαχθεί το 25% του συνόλου των μετοχών του Οργανισμού, ενώ το υπόλοιπο 75% θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του κράτους.

    Ανάδοχος τράπεζα για την είσοδο της ΟΛΘ στο ΧΑΑ έχει αναλάβει η Bank of America, ενώ στην διαδικασία θα μετάσχουν και άλλοι τραπεζικοί οργανισμοί.

    [14] ΕΠΑΦΕΣ ΖΙΟΥΓΚΑΝΟΦ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

    Κάιρο, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:21 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μπουμπάρακ συναντήθηκε σήμερα με τον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσίας Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, ανακοίνωσε το γραφείο του Αιγυπτίου προέδρου.

    Οι Μουμπάρακ και Ζιουγκάνοφ συζήτησαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και θέματα αμοιβαίας συνεργασίας των δυο χωρών.

    Ο κ. Ζιουγκάνοφ συναντήθηκε ακόμη με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμρ Μούσα και μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι η Μόσχα στηρίζει τις προσπάθειες του Καίρου στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    Ο Ζιουγκάνοφ επισήμανε ότι πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις κατά του Ιράκ και πρόσθεσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό κράτος.

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ αναμένεται στο Κάιρο το Σάββατο όπου θα έχει συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του Κόλιν Πάουελ.

    O.K.

    [15] ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΟΥ ΧΤΥΠΗΣΑΝ ΤΟΝ 17ΧΡΟΝΟ ΦΙΛΑΘΛΟ ΤΟΥ ΑΡΗ

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:15 UTC+2)

    Εντοπίστηκαν οι δύο αστυνομικοί των ματ που κατηγορούνται για το βαρύ τραυματισμό του 17χρονου φιλάθλου του Αρη, Γιάννη Χρηστάκη, έξω από το γήπεδο της Τούμπας, στις 30 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δύο αστυφύλακες των ματ, σε βάρος των οποίων ο εισαγγελέας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης άσκησε ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν από την εισαγγελία πρωτοδικών και τα ονόματά τους.

    Οι δύο αστυνομικοί που χτύπησαν τον Χρηστάκη εντοπίστηκαν στη διάρκεια προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργήθηκε από τις δικαστικές αρχές Θεσσαλονίκης.

    Γ.Χ.

    [16] ΟΡΓΗ ΣΤΗΝ ΙΑΠΩΝΙΑ ΓΙΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΥΘΙΣΗ ΤΟΥ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ

    Τόκιο, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Γιοσίρο Μόρι, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της Υπηρεσίας Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ για τη σύγκρουση του υποβρυχίου USS Greenville με το ιαπωνικό αλιευτικό χαρακτήρισε θλιβερή την κατάσταση και δήλωσε ότι θα αναμείνει τα αποτελέσματα της σχετικής έρευνας.

    Το BBC μετέδωσε ότι η κοινή γνώμη της χώρας ασκεί έντονη κριτική στον τρόπο που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός χειρίστηκε το όλο θέμα.

    Οι συγγενείς των εννέα αγνοουμένων ζητούν την ανέλκυση του αλιευτικού που είναι βυθισμένο στα 600 μέτρα ανοιχτά της Χαβάης.

    Η Υπηρεσία Ασφαλείας Μεταφορών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ο εντοπισμός του αλιευτικού Ehime Maru είχε γίνει μία ώρα πριν από την σύγκρουση του με το υποβρύχιο USS Greenville.

    [17] ΚΕΝΟ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΣΑΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2000

    Θεσσαλονίκη, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Υπήρξε ένα τεράστιο κενό στη λειτουργία του δικτύου της νεολαίας μέχρι τον Νοέμβριο του 2000, τόνισε μιλώντας στο ΜΠΕ ο συντονιστής του δικτύου νεολαίας του ΣΑΕ Ευρώπης Δημήτρης Πεχλιβανίδης.

    Όπως ανέφερε, κανείς δεν έδινε σημασία στη νεολαία και το κεντρικό ΣΑΕ είχε απορροφηθεί σε άλλες δράσεις που δεν την συμπεριλάμβαναν.

    Τόνισε, δε, ότι η νεολαία Ευρώπης έχει κάνει επαγγελματική δουλειά ως προς την απορρόφηση πόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την επισήμανση συγκεκριμένων ζητημάτων αλλά και την ανάληψη δράσεων για την καταγραφή των ομογενών δημοσιογράφων, των Ελλήνων και φιλελλήνων νέων που είναι κοντά στα κέντρα εξουσίας, των στατιστικών στοιχείων για τους μεικτούς γάμους κα.

    Ο κ. Πεχλιβανίδης επισήμανε την ανάγκη διαμόρφωσης εκπαιδευτικών εγχειριδίων ειδικά για τους απόδημους Ελληνες, που θα ενισχύουν την ελληνική ταυτότητα. Τόνισε, δε, ότι υπάρχει ένα σχετικό πρόγραμμα στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, αλλά προχωράει με αργούς ρυθμούς και δεν είναι αποτελεσματικό γιατί τα βιβλία απευθύνονται σε ομογενείς συγκεκριμένων χωρών και όχι στο σύνολο της διασποράς.

    Επιπλέον, πρότεινε την τοποθέτηση ομογενών καθηγητών στα κατά τόπους ελληνικά σχολεία γιατί όσοι έρχονται από την Ελλάδα δεν είναι ειδικευμένοι στη διδασκαλία ομογενών.

    Περαιτέρω, επισήμανε ότι ούτε οι Ελληνες της μητρόπολης μαθαίνουν την ιστορία της ελληνικής διασποράς, με εξαίρεση ίσως ορισμένων μεμονωμένων περιπτώσεων διακεκριμένων αποδήμων.

    Ο κ. Πεχλιβανίδης τόνισε ότι είναι δύσκολο για τον απόδημο νέο να προσδιορίσει την ταυτότητα του γιατί δεν ενσωματώνεται στην κοινωνία όπου ζει και, παράλληλα, δυσκολεύεται να διατηρήσει το ελληνικό στοιχείο.

    Αναφερόμενος στα μελλοντικά σχέδια του δικτύου νεολαίας, σημείωσε ότι χίλιοι νέοι από το εξωτερικό θα φιλοξενηθούν φέτος από τις 10 Ιουλίου έως τις 10 Αυγούστου στην Ελλάδα στο πλαίσιο του World Camp. To πρόγραμμα αυτό αφορά απόδημους νέους και Ευρωπαίους και φιλοδοξεί να διαμορφώσει ένα καινούργιο κύμα φιλελλήνων. Δεν περιορίζεται στη φιλοξενία, αντίθετα προβλέπεται η διεξαγωγή έρευνας για να εκτιμηθεί το δυναμικό που υπάρχει στο εξωτερικό.

    Τέλος, έχουν προγραμματιστεί διασκέψεις νέων ανά χώρα, όπου θα γίνει ενημέρωση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για την εκπαίδευση και τα στρατολογικά προβλήματα.

    [18] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΔΙΑΨΕΥΔΕΙ ΟΤΙ ΠΑΡΕΙΧΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΡΑΚ ΣΕ ΗΠΑ ΚΑΙ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Βελιγράδι, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου, σύμφωνα με τα οποία οι γιουγκοσλαβικές αρχές παρείχαν πληροφορίες για τα ραντάρ του αμυντικού συστήματος του Ιράκ στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στις πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις.

    Με αφορμή τα δημοσιεύματα ο κ. Κοστούνιτσα συναντήθηκε σήμερα με τον πρέσβη του Ιράκ στο Βελιγράδι Σαμίρ Σαντούν και διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα αναφέρει ο βρετανικός τύπος.

    Ο κ. Κοστούνιτσα καταδίκασε τις αεροπορικές επιθέσεις στο Ιράκ και επισήμανε την πρωταρχική θέση της Γιουγκοσλαβίας ότι η πολιτική των κυρώσεων και της στρατιωτικής εκδίκησης δεν μπορεί να επιλύσει κανένα πρόβλημα στον κόσμο.

    Ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας και ο πρέσβης του Ιράκ συζήτησαν για την ανάγκη συνέχισης της οικονομικής συνεργασίας Γιουγκοσλαβίας και Ιράκ.

    "Η στροφή της Γιουγκοσλαβίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν σημαίνει ότι θα παραμεληθούν οι σχέσεις με τις άλλες χώρες στο κόσμο και ειδικά τις αραβικές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό η διατήρηση των οικονομικών και άλλων σχέσεων με το Ιράκ είναι προς συμφέρον των δύο λαών", υπογράμμισε ο κ. Κοστούνιτσα.

    [19] ΟΙ ΗΠΑ ΥΠΕΡ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΡΑ

    Ουάσιγκτον, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Οι ΗΠΑ εξέφρασαν την υποστήριξη τους στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να επιτρέψει την ελεύθερη διαμόρφωση της ισοτιμίας της λίρας.

    Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Πολ Ο Νιλ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την απόφαση της Τουρκίας και τόνισε ότι μέσα από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου η Αγκυρα έχει επιτύχει σημαντική βελτίωση στην οικονομία της.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Χόρστ Κέλερ δήλωσε νωρίτερα ότι ο διεθνής οργανισμός στηρίζει την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πορεία της αντιπληθωριστικής πολιτικής.

    Η τουρκική λίρα έχασε το 28,4% της αξίας της στην αγορά συναλλάγματος, προκαλώντας οργή και μεγάλη ανησυχία στους πολίτες που σχημάτισαν ουρές έξω από τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος για να αγοράσουν δολάρια.

    [20] ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (20:00 UTC+2)

    Συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα "Οικονομία της γνώσης - Εκπαίδευση και Απασχόληση στην Ευρώπη" διοργανώνουν στις αύριο και μεθαύριο στο Ζάππειο Μέγαρο το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (Ε.Σ.Κ.), το ΠΑΣΟΚ και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του Ε.Σ.Κ. και του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Κατά την έναρξη των εργασιών θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Θα ακολουθήσει ομιλία του υπουργού Εθνικής Αμυνας, αντιπροέδρου του Ε.Σ.Κ. Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Την πρώτη ενότητα με θέμα "Η πρόκληση της Οικονομίας της Γνώσης και της Παγκοσμιοποίησης θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και πρώην ευρωβουλευτής Γιάννης Ρουμπάτης. Εισήγηση θα παρουσιάσει ο Γάλλος ευρωβουλευτής, πρώην πρωθυπουργός Michel Rocard. Παρεμβάσεις θα γίνουν από τους Lissy Groener, Γερμανίδα ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών και Συντονίστρια της Επιτροπής των Δικαιωμάτων των Γυναικών και των Ισων Ευκαιριών, Μυρσίνη Ζορμπά, ευρωβουλευτής, Επιτροπή για τον Πολιτισμό, τους Νέους, την Εκπαίδευση, τα ΜΜΕ και τον Αθλητισμό, Γιάννης Ροντήρης Γενικός Διευθυντής της Microsoft στην Ελλάδα, Γιώργος Κουρουπετρόγλου, καθηγητής Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών.

    Στη δεύτερη ενότητα με θέμα "Εκπαίδευση και Απασχόληση στην Παγκοσμιοποιημένη Οικονομία" που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας εισηγητής θα είναι ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Γιαννίτσης. Παρεμβάσεις θα κάνουν η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γερμανός ευρωβουλευτής, πρόεδρος της Επιτροπής του Ε.Κ. για το Εμπόριο και τις Τεχνολογίες Rolf Linkohr, ο Βρετανός Ευρωβουλευτής, Συντονιστής του Ε.Σ.Κ. στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Stephen Hughes, η Γαλλίδα ευρωβουλευτής, Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Marie - Helene Gillig, ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρος Ευθυμίου, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Δουκίδης και ο ευρωβουλευτής, Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων καθηγητής Εργατικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιάννης Κουκιάδης.

    Κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών την τρίτη ενότητα με θέμα "Οικονομία της Νότιας Ευρώπης και Οικονομία της Γνώσης" θα συντονίσει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Ιωκειμίδης. Εισήγηση θα παρουσιάσει ο πρόεδρος του DS, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάσιμο Ντ' Αλέμα. Παρεμβάσεις θα κάνουν ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ε.Σ.Κ. Enrique Baron Crespo, ο πρόεδρος της Σοσιαλδημοκρατικής Ενωσης Σερβίας (SDU), αναπληρωτής πρωθυπουργός για Κοινωνικά και Πολιτιστικά Θέματα Ζάρκο Κόρατς, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. του Ε.Σ.Κ., επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γιώργος Κατηφόρης και ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Γκίκας Χαρδουβέλης.

    Τα συμπεράσματα θα παρουσιάσουν οι Enrique Baron επικεφαλής της Κ.Ο. του Ε.Σ.Κ.και Παρασκευάς Αυγερινός, Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και Εξωτερικής Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ.

    Θα ακολουθήσει ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη. Μετά τη λήξη των εργασιών συνέντευξη τύπου θα παραχωρήσουν οι Ακης Τσοχατζόπουλος, Enrique Baron Crespo, Κώστας Σκανδαλίδης και Γιώργος Κατηφόρης.

    [21] ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΑΡΕΟΠΑΓΙΤΗ ΜΙΧΑΛΑΚΕΑ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Αρεοπαγίτη, Αντώνη Μιχαλακέα, εξέφρασε το διοικητικό συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σε έκτακτη συνεδρίασή του.

    Σε ψήφισμά τους τιμούν "τον άξιο δικαστικό λειτουργό, που δίδαξε ήθος και ευθύνη τόσο κατά την άσκηση του δικαιοδοτικού έργου του όσο και με την υπερήφανη στάση του ως δικαστής κατά την κατάλυση του δημοκρατικού πολιτεύματος το 1967, όταν αντιστάθηκε ενεργά στους βιαστές των ανθρωπίνων ελευθεριών, με συνέπεια να υποστεί φυλακίσεις και διώξεις, σε μία εποχή μάλιστα που άλλοι εκπρόσωποι του δικαστικού σώματος στελέχωναν τις κυβερνήσεις της χούντας και πολλοί άλλοι την στήριζαν".

    Καταλήγοντας, υποστηρίζεται ότι ο Αντώνης Μιχαλακέας, "προσδιόρισε για τις σύγχρονες και τις επόμενες γενιές τα όρια της κοινωνικής ευθύνης και της δικαστικής αξιοπρέπειας, κληρονομιά για όσους και σήμερα καλούνται να υπερασπιστούν τις ίδιες αρχές και αξίες".

    [22] Η ΔΟΥΜΑ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

    Μόσχα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Η ρωσική Κάτω Βουλή (Δούμα) ζήτησε ομόφωνα από τον πρόεδρο της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν να καταδικάσει επίσημα τις επιθέσεις των Αμερικανών και των Βρετανών στο Ιράκ την περασμένη Παρασκευή.

    Η Δούμα με 359 ψήφους υπέρ και δυο κατά ζήτησε από τον Πούτιν να προβεί σε δηλώσεις για τις επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας κατά του Ιράκ, που έγιναν χωρίς την άδεια του ΟΗΕ και πρόσθεσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρέπει να ζητήσει την άρση των κυρώσεων κατά της Βαγδάτης γιατί δεν έχουν αποτελέσματα.

    Η ρωσική βουλή ζήτησε ακόμη την αποκατάσταση των οικονομικών δεσμών της Ρωσίας με το Ιράκ και καταδίκασε τους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς εναντίον ιρακινών στρατιωτικών στόχων νότια της Βαγδάτης.

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ Μοχάμεντ Σαιντ ελ Σαχάφ ζήτησε από τον ΟΗΕ να παρέμβει για να μπορέσει η ιρακινή κυβέρνηση να χορηγήσει οικονομική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ σε φτωχούς Αμερικανούς.

    Ο.Κ.

    [23] MICROMEDIA: ΕΠΙΤΥΧΗΣ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

    Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Σε 4.239.450.000 δρχ. ανήλθαν τα συνολικά έσοδα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Micromedia - Μπριτάννια, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Ετσι, το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ανέρχεται στο ύψος των 3.745.400.000 δρχ. που διαιρείται σε 18.727.000 κοινές ανώνυμες μετοχές, ονομαστικής αξίας 200 δρχ. εκάστη.

    Υπενθυμίζεται ότι η εταιρία προχώρησε στην έκδοση 9.306.000 νέων κοινών ανωνύμων μετοχών που διατέθηκαν στους παλαιούς μετόχους με τιμή 450 δρχ. εκάστη, σε αναλογία 1 νέα για κάθε 1 παλαιά. Επίσης, προχώρησε στην έκδοση 115.000 νέων κοινών ανωνύμων μετοχών, που διατέθηκαν στο προσωπικό της εταιρίας με τιμή 450 δρχ. εκάστη και αποκομίσθηκαν κέρδη της τάξης των 51,75 εκατ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 22 February 2001 - 19:13:48 UTC