Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-21

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ
  • [02] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
  • [03] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
  • [04] ΝΙΩΤΗΣ: Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
  • [05] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΕΕ
  • [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [07] Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
  • [08] EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ KAI ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ
  • [09] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ TELECOM
  • [10] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
  • [11] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ
  • [12] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΦΘΟΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΕ ΧΟΙΡΟΥΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
  • [13] ΝΗΡΕΑΣ: ΣΤΑ 44 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ 2001
  • [14] ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ
  • [15] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [16] "ΒΟΥΤΙΑ" ΤΟΥ XU-100 ΚΑΤΑ 18,11% ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
  • [17] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΤΟΥ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ"
  • [18] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ
  • [19] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ
  • [20] ΤΟ ΣΟΝΑΡ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΟ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟ
  • [21] K. BΕΡΤΖΑΓΙΑΣ: ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ
  • [22] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
  • [23] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ
  • [24] ΦΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΣΣΑΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΡΟΥΡΟΥ

  • [01] ΤΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ

    Σκόπια, 21 Φεβρουαρίου 2001 (13:45 UTC+2)

    Ιστορική χαρακτηρίζουν τα μέσα ενημέρωσης στην ΠΓΔΜ τη Διαβαλκανική Συνάντηση Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στα Σκόπια, δεδομένου ότι θα εξεταστούν φλέγοντα θέματα, όπως η κατάσταση στη νότια Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο και θα υπογραφεί το Σχέδιο Δράσης που αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ιδιωτικό τομέα, τις υποδομές, τις τηλεπικοινωνίες, τις συγκοινωνίες, την ενέργεια, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας.

    Στη διάσκεψη θα πάρουν μέρος οι πρωθυπουργοί και οι υπουργοί Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, καθώς επίσης και ο επικεφαλής της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής άμυνας της Ε.Ε., Χαβιέ Σολάνα, ο επίτροπος της Ε.Ε. αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική, Κρίστοφερ Πάτεν, ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, Μπόντο Χόμπαχ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής τράπεζας Επενδύσεων, Εβα Νοβότνι. Παράλληλα, ως παρατηρητής, στη διάσκεψη θα παραβρεθεί ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κροατίας, Γκόραν Γκράνιτς.

    Οι εργασίες της διάσκεψης θα αρχίσουν την Παρασκευή το πρωί με την ομιλία του προέδρου της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τράικοφσκι. Θα πραγματοποιηθούν δύο συνεδρίες, από τις οποίες η πρωινή θα είναι αφιερωμένη στις προοπτικές για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων καλής γειτονίας και για την ενίσχυση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ η απογευματινή θα δώσει έμφαση στην προώθηση της περιφερειακής οικονομικής συνεργασίας.

    Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης η ΠΓΔΜ θα παραδώσει στην Αλβανία την προεδρεία της Διαδικασίας για τη Συνεργασία στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Στο περιθώριο της διάσκεψης ΠΓΔΜ και Γιουγκοσλαβία θα υπογράψουν τη συμφωνία για τη χάραξη των μεταξύ τους συνόρων, ενώ η Γιουγκοσλαβία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη θα υπογράψουν τη συμφωνία καλής γειτονίας, σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας στη νοτιοανατολική Ευρώπη, την οποία οι υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων υπέγραψαν στις 12 Φεβρουαρίου του 2000 στο Βουκουρέστι.

    Ε.Π.

    [02] Α.ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ

    Ιωάννινα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (12:41 UTC+2)

    Mήνυμα καλής γειτονίας, ειρήνης και συνεργασίας έστειλε προς την Αλβανία, από τα Ιωάννινα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ενώ ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας να διασφαλίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας.

    Ο υπουργός παρακολούθησε τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 88η επέτειο απελευθέρωσης των Ιωαννίνων και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προβλήματα της Ηπείρου, που είναι η πιο φτωχή περιφέρεια της Ευρωπαικής Ενωσης, σημειώνοντας ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα για την ανάπτυξη της περιοχής και εξάλειψη των ανισοτήτων.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση πρέπει να στρέψουν την προσοχή στα ζητήματα της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής πολιτικής. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας σχολίασε την κριτική της Ν.Δ.για τις έκτακτες κρίσεις στις Ενοπλες Δυνάμεις και απάντησε στη Ντόρα Μπακογιάννη, που είχε καταγγείλει ότι επικράτησαν κομματικά κριτήρια στην αντικατάσταση του αρχηγού της Τακτικής Αεροπορίας Π. Μανούσου, λέγοντας ότι επί κυβερνήσεων της Ν.Δ. κυριαρχούσε ο κομματισμός ενώ τώρα οι κρίσεις γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια.

    [03] Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (15:06 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Σύντροφοι και συντρόφισσες,

    Χαίρομαι που σας συναντώ σήμερα εδώ και σας συγχαίρω για την εκλογή σας. Οι πρόσφατες εκλογές είναι οι πρώτες που έγιναν με καθολική ψηφοφορία. Αποτελούν έναν σημαντικό σταθμό στην καθιέρωση και εδραίωση μιας νέας συλλογικότητας.

    Οι εκλογές αυτές επιβεβαιώνουν την ενότητα και τον δυναμισμό, την συνέχεια και την ανανέωση, την πολυφωνία και την δημοκρατικότητα, την ιστορία και την προοπτική του Κινήματός μας. Σηματοδοτούν ένα νέο ξεκίνημα, εκφράζουν την αφετηρία του νέου ανοίγματος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην κοινωνία.

    Η ανάδειξή σας από αυτές τις εκλογές έχει ιδιαίτερη σημασία. Ο καθένας από εσάς αποτελεί επιλογή του συνόλου των μελών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Σε κάθε τομέα πολιτικής και σε κάθε νομό της χώρας εκφράζετε το ΠΑ.ΣΟ.Κ.: Απολαμβάνετε αυξημένο κύρος το οποίο πιστεύω πως θα συμβάλει αποφασιστικά ώστε να ανταποκριθείτε με επιτυχία στην αυξημένη ευθύνη που χαρακτηρίζει τα νέα σας καθήκοντα.

    Η εποχή μας είναι μια εποχή προκλήσεων και αλλαγών. Έχετε την ευθύνη, ώστε να ανταποκριθεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με επιτυχία στις απαιτήσεις και τα ζητούμενα της κοινωνίας του 21ου αιώνα.

    Πρώτον, πρέπει να συμβάλετε ενεργά στην επίτευξη υψηλού επιπέδου οργάνωσης των δυνάμεων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υψηλή οργάνωση κατά δήμο, κατά νομό, κατά τομέα πολιτικής. Με κύριο χαρακτηριστικό την ενότητα, τον διαρκή προβληματισμό, την σύνθεση, την συσπείρωση.

    Οι Οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να συνεχίσουν να έχουν πρωτοπόρο και εποικοδομητικό λόγο στα ζητήματα, στα προβλήματα και τις προκλήσεις κάθε περιοχής και κάθε τομέα πολιτικής, για να επιτύχουν έναν δυναμικό διάλογο με την κοινωνία πρέπει να χαρακτηρίζονται από οξυμένο αισθητήριο, τόλμη, συλλογικότητα, ενότητα και ετοιμότητα.

    Δεύτερον, καλείστε να προωθήσετε και να υλοποιήσετε το δυναμικό Άνοιγμα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην Κοινωνία.

    Μια επιχείρηση διαλόγου που θα επιταχύνει την μετεξέλιξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

    Μια μετεξέλιξη αναγκαία για να διατηρηθεί ακέραια στα χρόνια που έρχονται η διαχρονική φυσιογνωμία μας: Η φυσιογνωμία ενός Κινήματος αλλαγής.

    Μια μετεξέλιξη αναγκαία για να ενισχυθεί ο χαρακτήρας και η δημιουργική δράση ενός κόμματος ιστορικά ταυτισμένου με τον μεγάλο στόχο του μετασχηματισμού της Ελλάδας σε μια κοινωνία δικαίου και συνοχής. Μια κοινωνία ανάπτυξης και ίσων ευκαιριών. Μια κοινωνία παιδείας και δημιουργίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, προόδου και ευαισθησίας.

    Η αποστολή του ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είναι απλά σημαντική. Είναι ιστορική. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. απέδειξε πως δεν είναι ένας κομήτης που περνά τυχαία από την ιστορία της Ελλάδας. Έχει ρίζες στους αγώνες του λαού για κοινωνική δικαιοσύνη και πρόοδο. Συμπυκνώνει και υλοποιεί το κοινό όραμα γενεών για μια Ελλάδα καλύτερη. Αυτό γίνεται εφικτό με την πολιτική μας.

    Επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο πολίτης. Πρωταρχικός μας στόχος είναι το κοινωνικό κράτος. Όραμά μας είναι η οικοδόμηση μιας Ελλάδας με κύρος και ακτινοβολία στον κόσμο.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν αποδέχεται την οικονομική και κοινωνική στασιμότητα που οδηγούν στη κοινωνική ανισότητα. Δεν αποδέχεται διαχειριστικές λογικές συντήρησης και καχεξίας. Δεν αποδέχεται την συντηρητική ιδεολογία που καταδικάζει την Ελλάδα στο περιθώριο του διεθνούς γίγνεσθαι, που φαντάζεται την Ελλάδα μικρή και ανήμπορη να επιχειρήσει έργα πνοής, άλματα προόδου, υπερβάσεις με σημασία. Η Ελλάδα της στασιμότητας και της υπανάπτυξης δεν ανήκει στους Έλληνες. Δεν αξίζει στους Έλληνες.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι το Κίνημα που με την πολιτική του εκφράζει το όραμα και την ελπίδα των ανθρώπων του μόχθου και της εργασίας στην πόλη και την ύπαιθρο. Ο αγρότης και ο εργαζόμενος στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, ο χαμηλόμισθος και ο συνταξιούχος γνωρίζουν ότι με την πολιτική μας χτίζουμε ένα μέλλον μέσα στο οποίο έχουν καλύτερη θέση, ισχυρότερη γνώμη, περισσότερες επιλογές.

    Η νέα γενιά, οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και οι επιστήμονες, οι άνθρωποι της Τέχνης και του πολιτισμού στρατεύονται στο όραμά μας και προσυπογράφουν τις στρατηγικές επιλογές μας για μια Ελλάδα δυναμισμού και προόδου, μια Ελλάδα δημιουργίας και ανάπτυξης, μια Ελλάδα χωρίς ηττοπάθεια.

    Σύντροφοι και συντρόφισσες,

    Η Ελλάδα των μεγάλων οριζόντων χαρακτηρίζει την πολιτική που εφαρμόζουμε στην κυβέρνηση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. χαράσσει και εφαρμόζει μια αποτελεσματική αναπτυξιακή στρατηγική για τη χώρα. Προχωρούμε τις διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία με στόχο την επίτευξη υψηλού ρυθμού ανάπτυξης. Η ένταξη στην ΟΝΕ άνοιξε το δρόμο για την πραγματική σύγκλιση, για μια Ελλάδα πιο ανεπτυγμένη, για μια ισχυρότερη κοινωνία.

    Η διάχυση της ευημερίας στην κοινωνία είναι ο αντικειμενικός σκοπός των επιλογών μας. Οι πολιτικές μας πρωτοβουλίες στην Παιδεία, την Υγεία, την Απασχόληση και την Κοινωνική Ασφάλιση εντάσσονται στην στρατηγική ανανέωσης και ισχυροποίησης του κοινωνικού κράτους.

    Οικοδομούμε μια κοινωνία ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, μια κοινωνία υπεύθυνη και δίκαια. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας μέλημα.

    Θέλουμε -χρόνο με το χρόνο- η ζωή του πολίτη να βελτιώνεται. Δεν εφησυχάζουμε. Τα επιτεύγματα του σήμερα είναι η αφετηρία για το Αύριο. Τις κατακτήσεις διαδέχονται νέες προκλήσεις. Είμαστε εδώ για να τις αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Έχουμε τον τρόπο. Έχουμε τα μέσα. Έχουμε τις πολιτικές.

    Η υπεύθυνη εξωτερική μας πολιτική προωθεί τα εθνικά μας συμφέροντα στην Ενωμένη Ευρώπη και εμπεδώνει την θέση της Ελλάδας ως δύναμη σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 θα στείλουν στον κόσμο το μήνυμα μιας νέας Ελλάδας. Μιας Ελλάδας με κύρος και ισχύ.

    Η πολιτική της ισόρροπης ανάπτυξης χαρακτηρίζει την τετραετία. Στην ελληνική περιφέρεια νέες ιδέες ευδοκιμούν, νέες ευκαιρίες παρουσιάζονται. Στην νέα εποχή η Ελλάδα χρειάζεται την ενεργοποίηση του συνόλου των δυνατοτήτων της.

    Η σχέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με την περιφέρεια είναι ιστορική και καθοριστική για το μέλλον της χώρας. Το 80% των πόρων του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου κατευθύνεται στην περιφέρεια. Μια νέα πνοή ανάπτυξης διαπερνά κάθε νομό, κάθε δήμο και κοινότητα της Ελλάδας τα επόμενα έξι χρόνια.

    Ο Διάλογος με τις κοινωνικές δυνάμεις είναι ο θεμέλιος λίθος της επιτυχίας του ΠΑ.ΣΟ.Κ. να εκφράζει τα αιτήματα και την δυναμική του ελληνικού λαού. Το Άνοιγμα στην Κοινωνία είναι αυτό που μετασχηματίζει τα οράματα των ανθρώπων σε πολιτικές πρωτοβουλίες δικαιοσύνης, προόδου και ανάπτυξης.

    Οι νέοι γραμματείς καλείστε να δώσετε νέα πνοή στην σύνδεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τις τοπικές κοινωνίες. Ένα κόμμα ισχυρό και μεγάλης έμπνευσης καλείται σήμερα να ενσωματώσει την δυναμική των τοπικών κοινωνιών.

    Να έρθει κοντά στους ανθρώπους. Να μετασχηματίσει τους νέους προβληματισμούς σε νέα σχέδια δράσης. Να κινητοποιήσει τις κοινωνικές δυνάμεις. Να παραμείνει καταλύτης των αλλαγών.

    Οι κλειστές οργανώσεις, οι μηχανισμοί εξουσίας, οι διαδικασίες αποκλεισμού είναι δείγματα παρακμής.

    Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να ηγείται των εξελίξεων σε κάθε νομό, σε κάθε δήμο, σε κάθε κοινότητα. Αντιπροσωπευτικοί θεσμοί όπως η αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα, ανεξάρτητες κινήσεις και πρωτοβουλίες πολιτών αποτελούν προνομιακούς συνομιλητές μας.

    Μαζί καθορίζουμε θέματα, προχωρούμε σε ανταλλαγή απόψεων, συμφωνούμε σε νέες κατευθύνσεις, χαράσσουμε νέες στρατηγικές, προωθούμε νέες αλλαγές. Απαντάμε στα συλλογικά αιτήματα με νέες πολιτικές προόδου και δημιουργίας.

    Η δράση αυτή για να αποδώσει πρέπει να είναι συνεχής και υπεύθυνη. Οι οργανώσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι τα πολιτικά κύτταρα της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Πρέπει να παραμένουν διαρκώς ενεργά για να διατηρηθεί και να ενισχυθεί η πολιτική ηγεμονία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε μια εποχή προκλήσεων και θεμελιωδών αλλαγών.

    Ο εφησυχασμός δεν μας ταιριάζει. Αφήνουμε αυτή την πολυτέλεια στις δυνάμεις της συντήρησης. Πρέπει να διαφυλαχθεί το όραμα της προόδου και της κοινωνικής ισότητας από την διαρκή επίδειξη ανευθυνότητας της αντιπολίτευσης. Από την αντιπαράθεση χωρίς περιεχόμενο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς λύσεις και χωρίς νόημα πέραν της προσωπικής φιλοδοξίας των εκφραστών της.

    Πρέπει ακόμα να ενισχύσουμε τον καθοριστικό ρόλο που έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στην εξέλιξη και την επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής. Για να πετύχει η πολιτική της κυβέρνησης απαιτείται η δράση όλων των μελών. Για να εμπλουτιστεί η πολιτική της κυβέρνησης είναι απαραίτητη η συμβολή όλων μας.

    Αναλάβατε μία σημαντική αποστολή. Η δράση σας πρέπει να ξεκινήσει άμεσα. Από το έργο σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η πολύπλευρη προσπάθεια ανάδειξης και εκτίμησης νέων θέσεων και προτάσεων που θα οδηγήσουν σε ένα επιτυχημένο συνέδριο.

    Μέσα από τον διάλογο η κοινωνική δυναμική θα μετουσιωθεί σε μια σειρά από ισχυρές και σύγχρονες πολιτικές προτάσεις που θα συμβάλουν στην διατήρηση και ενίσχυση της πολιτικής πρωτοπορίας του Κινήματος.

    Η συσπείρωση στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι προϋπόθεση της επιτάχυνσης των αλλαγών που επιτελούμε. Συσπείρωση με γνώμονα τις αξίες και τις ιδεολογικές αρχές μας. Συσπείρωση με στόχο την πιο ανεπτυγμένη Ελλάδα. Μια Ελλάδα ψηλά στην κοινωνία των ευρωπαϊκών κρατών. Μια Ελλάδα με κοινωνική δικαιοσύνη και συνοχή. Μια Ελλάδα που ξέρει ότι μπορεί να κατακτά φιλόδοξους στόχους.

    Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω στην δύναμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πιστεύω, ότι μπορούμε να φωτίσουμε τον δρόμο για το μέλλον, τα νέα οράματα, τις νέες κατακτήσεις, την νέα εποχή. Είναι η αποστολή σας.

    Σας ευχαριστώ.

    [04] ΝΙΩΤΗΣ: Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΝΩΜΕΝΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

    Νέα Υόρκη, 21 Φεβρουαρίου 2001 (14:46 UTC+2)

    της Διαμαντένιας Ριμπά

    Για όλα τα ζητήματα που αφορούν τους απόδημους Έλληνες, την ομογένεια στις

    Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και τη νέα περίοδο στις σχέσεις της Αθήνας με την Ουάσινγκτον, μετά την ανάδειξη του Τζορτζ Μπους ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών μιλάει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γρηγόρης Νιώτης, σε συνέντευξή του στην Πρωινή της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Νιώτης υπογραμμίζει ότι οι σχέσεις της ομογένειας στις Ηνωμένες Πολιτείες

    με το Οικουμενικό Πατριαρχείο πρέπει να διαφυλαχθούν ως "κόρη οφθαλμού" και επισημαίνει τη σημασία που έχει η διατήρηση της ελληνικής ταυτότητας και της ορθόδοξης πίστης από τους ομογενείς.

    "Δεν θεωρούμε, ούτε κατά διάνοια, ότι μπορεί να υπάρξει ρήξη της πρωτόθρονης

    Εκκλησίας με τους κατά τόπους ανά τον κόσμο Εκκλησίες", λέει ο κ. Νιώτης. "Υπάρχει απόλυτη δημιουργική ισότητα και ελευθερία σκέψεως. Ο Ελληνισμός της Αμερικής, πέρα από τις ιδιομορφίες που έχει στη θετή του πατρίδα, ιδιομορφίες που έχουν και άλλα κομμάτια του Ελληνισμού στις άλλες χώρες της Οικουμένης, είναι σε θέση να δρα ελεύθερα, δημιουργικά και κατά συνείδηση στη μεγάλη αυτή χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η ελευθερία, ανεξαρτήτως των θρησκευτικών καθηκόντων του ατόμου, έχει υψίστη αξία".

    Σε ότι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών επισημαίνει ότι βασίζονται

    σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. "Δεν βλέπω το λόγο γιατί η ελληνοαμερικανική σχέση υπό την προεδρία Μπους, να μη συνεχίσει να χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και πνεύμα συμμαχικής συνεργασίας. Η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα των Βαλκανίων και της ανατολικής Μεσογείου και επομένως θα συνεχίσει να διαβουλεύεται στενά με τις ΗΠΑ χάρη της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, τόσο διμερώς όσο και πολυμερώς με την ιδιότητά μας ως χώρας-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ", σημειώνει ο υφυπουργός Εξωτερικών.

    Οριοθετώντας τις προτεραιότητες επί των θεμάτων που απασχολούν τις σχέσεις της

    Ελλάδας με τις ΗΠΑ θέτει την ομαλή συνεργασία μεταξύ των δύο εταίρων της διατλαντικής σχέσεως, Ευρώπης και ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την ακρογωνιαίο λίθο για τη σταθερότητα του παγκόσμιου συστήματος.

    "Σε ένα ειδικότερο πλαίσιο, δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας στη

    νότια Ευρώπη και βαθιά στην ανατολική Μεσόγειο, στα κράσπεδα της Μέσης Ανατολής, με την ειρηνευτική διαδικασία σε τέλμα και τη μεγάλη εκκρεμότητα του Κυπριακού, η Αθήνα και η Ουάσινγκτον έχουν να αντιμετωπίσουν κοινές προκλήσεις, στις οποίες καλούνται συντονισμένα να απαντήσουν", τονίζει ο κ. Νιώτης. Σημειώνει δε ότι κλειδί στις σχέσεις αυτές μπορεί να αποτελέσει η ύπαρξη της πολυάριθμης και σημαίνουσας ομογένειας στις ΗΠΑ, τα μέλη της οποίας καταφέρνουν πολύ καλά να συνδυάζουν το ρόλο τους ως υποδειγματικοί Αμερικανοί πολίτες, που ξέρουν να τιμούν, να σέβονται και να αγαπούν τη χώρα, στην οποία αναπτύσσονται και αρμονικά εντάσσονται, ενώ ταυτόχρονα κρατούν ζωντανή την παραδοσιακή τους σχέση με την Ορθοδοξία, τον ελληνικό πολιτισμό και τις

    παραδόσεις μας.

    Παράλληλα εκφράζει την αισιοδοξία ότι οι νέες γενιές των Ελληνοαμερικανών θα διαδραματίσουν έναν ακόμα πιο σημαντικό και αποφασιστικό ρόλο για την ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ.

    Ο κ. Νιώτης απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι η ελληνική κυβέρνηση επιχείρησε να

    επηρεάσει την ψήφο των ελληνικής καταγωγής Αμερικανών πολιτών, προκειμένου να

    υποστηρίξουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Αλ Γκορ και τονίζει ότι επιβάλλεται

    η εγκατάλειψη παρωχημένων μεθόδων όσον αφορά τη συνεργασία της Ελλάδος με την

    ομογένεια για την προβολή των κοινών στόχων τους στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Για το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) τονίζει ότι το έργο που παράγει

    συνιστά την καλύτερη απάντηση προς όλους όσους συκοφαντούν το θεσμό. Το ΣΑE, το οποίο στηρίζεται στις 3.800 ανά την υφήλιο οργανώσεις της ομογένειας, κατόρθωσε το Δεκέμβρη του 1999 με την τρίτη παγκόσμια συνέλευσή του ένα ποιοτικό άλμα με τη συμπερίληψη στις τάξεις του αξιόλογων στελεχών απόδιάφορους κλάδους, τα νέα δίκτυα της νεολαίας, των επιχειρηματιών, των ακαδημαϊκών και ελληνιστών και ακόμα των ανθρώπων του πολιτισμού, τονίζει μεταξύ άλλων ο υφυπουργός.

    Αναφερόμενος στην προκάτοχό του Αγγελική Λαΐου εκφράζει την εκτίμησή του και

    την χαρακτηρίζει εξέχον μέλος της ομογένειας, που ήρθε στην Ελλάδα μετά από μια ιδιαίτερα επιτυχή πορεία στον ακαδημαϊκό χώρο των HΠΑ. "Υπηρέτησε με επιτυχία το υπουργείο Εξωτερικών. Ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε τους λόγους της παραίτησης, τους οποίους έδωσε", είπε μεταξύ άλλων ο κ. Νιώτης.

    [05] ΕΜΠΑΡΓΚΟ ΣΤΟ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΚΡΕΑΣ ΑΠΟ ΕΕ

    Βρυξέλες, 21 Φεβρουαρίου 2001 (21:08 UTC+2)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σήμερα στην επιβολή εμπάργκο των εξαγωγών κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Βρετανία, μετά τα κρούσματα αφθώδους πυρετού σε χοίρους που εμφανίστηκαν στο Εσεξ.

    Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το εμπάργκο θα εφαρμοστεί αμέσως και θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της Κτηνιατρικής Επιτροπής στις 27 Φεβρουαρίου.

    [06] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Σκόπια, 21 Φεβρουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Η εφημερίδα "Μακεντόνια Ντένες" δημοσιεύει συνέντευξη αντιπροσώπου του Συνδικάτου των οδηγών φορτηγών αυτοκινήτων της ΠΓΔΜ με τίτλο "Ο Σημίτης δεν θα μπει στη Μακεδονία" στην οποία αναφέρεται ότι κατά την αυριανή εκδήλωση διαμαρτυρίας της ένωσης καταναλωτών της ΠΓΔΜ και της συνομοσπονδίας αυτοκίνησης στην οποία συμμετέχουν οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων πρόκειται, μεταξύ άλλων, να μπλοκαριστούν τα συνοριακά περάσματα Μπογκορόντιτσα, Ταμπάνοβτσε και Ντέβε Μπάιρ.

    Τα περάσματα θα μπλοκαριστούν "επειδή ο Σημίτης δεν μπορεί να έλθει στη Σύνοδο Κορυφής στα Σκόπια χωρίς να πει ότι είμαστε "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Εξάλλου, "οι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτων δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψουν σε ένα πολιτικό να αλλάξει το όνομα της χώρας".

    Η εκδήλωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί λόγω των υπερβολικά υψηλών τιμών στα καύσιμα. Δηλώνεται σχετικά ότι "Είμαστε της άποψης ότι το συμφέρον της χώρας είναι σημαντικότερο από εκείνο του ιδιοκτήτη της ΟΚΤΑ".

    [07] Ο ΓΑΛΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

    Παρίσι, 21 Φεβρουαρίου 2001 (21:01 UTC+2)

    "Μετά από μήνες αμφιβολιών, η Αθήνα επιταχύνει για να πετύχει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004" επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" σε ανταπόκριση από την Αθήνα, με παρουσίαση της προετοιμασίας διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004 και της προόδου που σημειώθηκε στην εκτέλεση και στην ολοκλήρωση των έργων.

    Στην ανταπόκριση, παρουσιάζονται οι δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής συντονισμού της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ - μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα - και υπενθυμίζεται η παλαιότερη δήλωση του Απριλίου 2000 του προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ για τις φάσεις προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων και την εμπιστοσύνη στην ελληνική διοργάνωση.

    Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μπροστά στην απειλή αφαίρεσης των Ολυμπιακών Αγώνων από την ελληνική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέλαβε την υπόθεση και επανέφερε επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής την Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη. Τονίζεται ότι η οργανωτική επιτροπή έβαλε το τραίνο στην τροχιά του και επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τον Ζακ Ρογκ δεν τίθεται θέμα αφαίρεσης των αγώνων από την Αθήνα, ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι κρίσιμοι, ότι έχει σημειωθεί πρόοδος και ότι προχώρησε πολύ καλά το θέμα της ασφάλειας.

    Τέλος, αφού εκτιμάται ότι τα έργα προχωρούν, αναφέρονται "ορισμένοι διαπληκτισμοί", όπως οι παραιτήσεις του γενικού διευθυντή της οργανωτικής επιτροπής και του προέδρου του ΟΕΚ, η αλλαγή του γενικού γραμματέα αθλητισμού, ενώ επισημαίνεται η διαβεβαίωση του προέδρου της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στις ελληνικές αρχές.

    Εξάλλου η γαλλική εφημερίδα "Les Ιchos" (20.2.2001) δημοσίευσε ρεπορτάζ σχετικά με την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, με τίτλο "Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας: Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανησυχεί για τις καθυστερήσεις" και υπέρτιτλο "Η ακαταστασία βασιλεύει στην οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 / Η ΔΟΕ ανησυχεί για τους αποκεφαλισμούς και τις καθυστερήσεις / Η Σεούλ δηλώνει έτοιμη να αντικαταστήσει την Αθήνα".

    Στο ρεπορτάζ, παρουσιάζονται οι εκτιμήσεις των υπευθύνων της ΔΟΕ (κυρίως από δηλώσεις του προέδρου της επιτροπής συντονισμού της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ), που επισκέφτηκαν την Αθήνα, σχετικά με ορισμένες καθυστερήσεις στα έργα υποδομής των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως και σε σχέση με την ανάγκη μεγαλύτερης ταχύτητας και καλύτερου συντονισμού των προσπαθειών.

    Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η "επικίνδυνη καθυστέρηση" της κατασκευής των ανοιχτών σταδίων της Νίκαιας, των Άνω Λιοσίων και του Γαλατσίου, ενώ αναφέρεται στους "διαδοχικούς αποκεφαλισμούς" διάφορων επικεφαλής οργανισμών που είναι επιφορτισμένοι με τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με μνεία της παραίτησης του προέδρου της ΟΕΚ Γιώργου Ιωαννίδη. Αναφέρεται η καθυστέρηση της σύνταξης των διαγωνισμών κατασκευής του ολυμπιακού χωριού και η προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση των Γάλλων αρχιτεκτόνων.

    Παρατίθεται επίσης απόσπασμα από δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Φλωρίδη, με τη διαβεβαίωση ότι τα άλλα πέντε έργα (κέντρο ιππασίας, δύο κλειστά στάδια και ένα στάδιο ποδοσφαίρου) θα είναι έτοιμα εγκαίρως. Επισημαίνεται ότι τα έργα επέκτασης του μετρό, του τραμ και της σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει το ολυμπιακό χωριό με το αεροδρόμιο των Σπάτων δεν ξεκίνησαν ακόμα. Επίσης, αναφέρεται ότι άλλο πρόβλημα των ελληνικών αρχών είναι η έντονη αντίθεση των οικολόγων, σχετικά με τη διεξαγωγή των ναυτικών αγωνισμάτων κοντά στον προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο του Μαραθώνα.

    Σχετικά με την πληροφορία ότι ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Νότιας Κορέας Λη Χονγκ Σοκ ανέφερε ότι η Σεούλ είναι έτοιμη να αναλάβει τη διεξαγωγή των αγώνων σε περίπτωση "ανικανότητας" της Αθήνας, επισημαίνεται η διάψευση περί ύπαρξης μιας τέτοιας δήλωσης.

    Η γαλλική εφημερίδα "La Tribune" αναφέρεται στην ανακοίνωση της αμερικανικής εταιρείας φαγητού McDonald's, για επενδύσεις 52,8 εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας του 2004, με τίτλο "Η McDonald's θα επενδύσει 52,8 εκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων".

    [08] EΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ KAI ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΙΚΑΓΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:57 UTC+2)

    Η πρώτη ελληνική Εμπορική και Πολιτιστική Εκθεση θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο στις 5 και 6 Νοεμβρίου του 2001. Οργανωτές είναι το ΣΑΕ, ο Σ.Ε.Β.Ε. και το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου του Σικάγο.

    Ο πρόεδρος του ΣΑΕ Αντρέας Αθνες, μιλώντας σε ενημερωτική εκδήλωση για την έκθεση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία και θα δώσει καινούργια δυναμική στη σχέση της Ελλάδας με τους απόδημους

    Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος της έκθεσης είναι η προσέλκυση κυρίως αμερικάνων επιχειρηματιών και εκτίμησε ότι το Σικάγο είναι το σωστό μέρος για να γίνει γιατί αποτελεί το κέντρο της οικονομικής ζωής της Αμερικής

    Καταλήγοντας επισήμανε ότι, αν έχει επιτυχία, η έκθεση θα πάει στην Αυστραλία, τον Καναδά, τα Βαλκάνια, αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών Γρηγόρης Νιώτης σημείωσε ότι η έκθεση έχει τα εχέγγυα της επιτυχίας, προσθέτοντας ότι θα συμβάλλει στη σύνδεση των ελληνικών επιχειρήσεων με την αμερικανική επιχειρηματικότητα.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε. Θωμάς Αλγιανάκογλου υπογράμμισε ότι η έκθεση βασίζεται στη μέθοδο των προκαθορισμένων ραντεβού των Ελλήνων επιχειρηματιών με τους Αμερικάνους και έχει ως στόχο τόσο τη σύναψη συνεργασιών, όσο και την προσέκλυση αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας.

    Περαιτέρω, εκτίμησε ότι η έκθεση του Σικάγο θα λειτουργήσει ως μπούσουλας και θα επεκταθεί ο θεσμός και σε άλλες περιοχές της ομογένειας.

    Όπως τονίστηκε στην ενημερωτική εκδήλωση οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με ελληνικές που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των τροφίμων, των ποτών, της κλωστοϋφαντουργίας, των δομικών υλικών και της υψηλής τεχνολογίας. Το αμερικανικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα επικεντρώνεται τους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του τουρισμού, της ενέργειας, των ορυχείων και της μεταλλουργίας.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης θα φιλοξενηθούν στο Σικάγο ποικίλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον ελληνικό πολιτισμό. Ειδικότερα, θα εκτεθούν αρχαία αντικείμενα που σχετίζονται με το εμπόριο και την παραγωγή, θα διοργανωθεί ελληνική πολιτιστική βδομάδα και θα πραγματοποιηθεί έκθεση ομογενών εικαστικών καλλιτεχνών

    [09] Η ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΕΙ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ TELECOM SERBIA

    Βελιγράδι, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:54 UTC+2)

    Η Γιουγκοσλαβία είναι έτοιμη, σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο, να αποδεχθεί διεθνή διαιτησία για το θέμα της πώλησης τμήματος της Τelecom Serbia, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Τηλεπικοινωνιών Μπόρις Τάντιτς.

    Σύμφωνα με εκτίμησή του κ. Τάντιτς, δηλώσεις του οποίου δημοσιεύει η εφημερίδα του Βελιγραδίου "Γκλας Γιάβνοστι" η πώληση αυτή "υπήρξε πολύ καλή δουλειά για την Ιταλία και την Ελλάδα καθώς και για το καθεστώς Μιλόσεβιτς, το οποίο τότε με αυτά τα χρήματα διεσώθη" .

    Ο κ. Τάντιτς είπε ακόμα ότι ελπίζει στην επίδειξη καλής θέλησης από την ιταλική πλευρά , υπό την έννοια ενός πλήρους επαναπροσδιορισμού του μάνατζμεντ της εταιρίας και, σχετικά με αυτό, μιας νέας αμοιβαίας συμφωνίας για το συμβόλαιο της ΤΕΛΕΚΟΜ"

    [10] ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ "FOGLIO"

    Ρώμη, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    H χώρα "σύμμαχος" που διαταράσσει τον ύπνο της αμερικανικής κυβέρνησης, είναι η Ελλάδα. Στην Αθήνα βρίσκονται ουσιαστικά στην εξουσία εδώ και είκοσι χρόνια οι σοσιαλιστές του ΠΑΣΟΚ.

    Τα παραπάνω επισημαίνονται σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας "Foglio" με τίτλο "Η εποχή των Ολυμπιακών. Οι αήττητοι Έλληνες τρομοκράτες ανησυχούν την Ουάσιγκτον" στο οποίο παρατίθενται και δηλώσεις του Ουέιν Μέρι.

    Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα "το κόμμα και ο επικίνδυνος "αριστερισμός" του, ταυτίζονται πλήρως με το κράτος. Η διαφθορά είναι διαδεδομένη. Το ρουσφέτι είναι κανόνας και οι φίλοι, οι "δικοί μας", επιτυγχάνουν χάρες και οφέλη. Στην Ελλάδα η αντιαμερικανική τρομοκρατία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη".

    "Οι εγκληματίες της οργάνωσης "17 Νοέμβρη" (οι ελληνικές ερυθρές ταξιαρχίες) έχουν δολοφονήσει τα τελευταία χρόνια 24 άτομα, έχουν χτυπήσει με πυραύλους τα γραφεία των πολυεθνικών όπως η Procter & Gamble, η American Express, η Bp, η Alico, η Nationale Nederlanden, η Ibm, η Citibank, η McDonald, η General Motors, η Chase Manhattan, η Widland Bank, η Banka nationale de Paris. Μέχρι σήμερα δεν έχει συλληφθεί κανένας μέλος της "17 Νοέμβρη". Τόσο οι τρομοκράτες της οργάνωσης αυτής όσο και οι τρομοκράτες άλλων οργανώσεων απολαμβάνουν μιας παράξενης ασυλίας στην Αθήνα", σημειώνεται στο δημοσίευμα.

    Αναφέρεται ακόμη ότι "στην έδρα της CIA, στο Langley, βρίσκεται γραμμένο πάνω στην αναμνηστική πλάκα των δολοφονημένων πρακτόρων, το όνομα του Richard Welch, που δολοφονήθηκε στην Αθήνα, από τους εκτελεστές της "17 Νοέμβρη" πριν από 25 χρόνια. Επέστρεφε με τη σύζυγό του, από ένα χριστουγεννιάτικο πάρτυ και δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του. Οι εκτελεστές του είναι ακόμα ελεύθεροι. Μετά απ' αυτόν κι άλλοι Αμερικανοί είναι νεκροί, από τον πλοίαρχο G. Tsantes, που δολοφονήθηκε το '83, τον συνάδελφο W. Nordeen, που δολοφονήθηκε το '88, μέχρι τον αξιωματικό αεροπορίας R. Steuart, που δολοφονήθηκε το '91".

    "Μέχρι σήμερα στο ελληνικό έδαφος έχουν γίνει τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον τριάντα Αμερικανών στρατιωτικών. Δεν έχουν όμως απευθυνθεί ούτε κατηγορίες ούτε καταδίκες. Δεν πρόκειται μόνο για ανικανότητα της αστυνομίας και για ικανότητα των τρομοκρατών. "Το πρόβλημα είναι πολιτικό", εξηγεί ένας εμπειρογνώμονας για τις ελληνικές υποθέσεις όπως ο W. Merry, πρώην διπλωματικός και μέλος του American Foreign Policy Council της Ουάσιγκτον. "Πολιτικό - λέει ο Merry- με την έννοια ότι ορισμένα μέλη του ΠΑΣΟΚ δημιουργούν γύρω από τη "17 Νοέμβρη" μια ζώνη προστασίας". Κατά το τελευταίο του ταξίδι στην Αθήνα (τέλος του '99) ο Μπιλ Κλίντον ξέχασε να απαιτήσει δυναμικά τη σύλληψη των τρομοκρατών. Θα το πράξει η σημερινή κυβέρνηση. Το ζητούν η CIA, το υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο. Αλλά ακόμα και η Αμερικανική Ολυμπιακή Επιτροπή ανησυχεί για τις τρομοκρατικές απειλές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004", τονίζεται στο δημοσίευμα της "Foglio".

    [11] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ ΣΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ

    Λιουμπλιάνα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:50 UTC+2)

    Αντιπροσωπείες από τα πέντε κράτη της πρώην Γιουγκοσλαβίας άρχισαν τριήμερες συνομιλίες στη Λιουμπλιάνα για θέματα που σχετίζονται με το μέλλον της περιοχής.

    Διαπραγματευτές από τη Γιουγκοσλαβία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία και ΠΓΔΜ συμμετέχουν στις συνομιλίες με μεσολαβητή το Βρετανό εμπειρογνώμονα σε νομικά θέματα Αρθουρ Βατς.

    Η Σλοβενία αναμένει την επίτευξη συμφωνίας για την κατανομή των κεφαλαίων της πρώην Γιουγκοσλαβίας που φυλάσσονται στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) που εδρεύει στη Βασίλεια, καθώς και σχέδιο για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Σλοβενίας Μίραν Μέγιακ.

    Ο τελευταίος γύρος συνομιλιών διεξήχθη το Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες μετά το αδιέξοδο στο οποίο είχαν οδηγηθεί οι διαπραγματεύσεις για την περιουσία της πρώην Γιουγκοσλαβίας εδώ και δύο χρόνια.

    [12] ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΦΘΟΔΟΥΣ ΠΥΡΕΤΟΥ ΣΕ ΧΟΙΡΟΥΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

    Λονδίνο, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:28 UTC+2)

    Το υπουργείο Γεωργίας της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν 28 κρούσματα αφθώδους πυρετού σε χοίρους στα νοτιοανατολικά της χώρας. Πρόκειται για τα πρώτα κρούσματα της νόσου που εντοπίζονται στη χώρα τα τελευταία 20 χρόνια.

    Οι υγειονομικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση της διακίνησης ζώντων ζώων από το Εσεξ προτού επιβεβαιωθούν τα κρούσματα και σε αγροκτήματα των περιοχών Μπάκιγχαμσαιρ και Αιλ οφ Γουάιτ, ενώ διενεργούνται τεστ σε εκατοντάδες ζώα.

    Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας της Βρετανίας επισημαίνουν ότι ο κίνδυνος από την ασθένεια που προσβάλλει τους χοίρους και τα αιγοπρόβατα, είναι πολύ μικρός. Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να επιβάλει ελέγχους στις εξαγωγές ζώντων ζώων και ζωικών προϊόντων σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η νόσος.

    [13] ΝΗΡΕΑΣ: ΣΤΑ 44 ΔΙΣ. ΔΡΧ. ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΤΟ 2001

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Τα 44 δισ. δρχ. αναμένεται να αγγίξουν οι πωλήσεις του ομίλου Νηρέα το 2001, ενώ για το 2000 οι πωλήσεις των εταιριών του ομίλου (ενοποιημένες και μη) ανήλθαν στα 34 δισ. δρχ. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 3,3 δισ. δρχ. ενώ το 2001 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 4 δισ. δρχ.

    Σύμφωνα με όσα τονίσθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια παρουσίασης του ομίλου στον ΣΜΕΧΑ, το σύνολο ενεργητικού το 2000 διαμορφώθηκε σε 65,5 δισ. δρχ. ενώ το 2001 εκτιμάται στα 68 δισ. δρχ. Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες του Νηρέα για το 2000 ήταν 1,1 δισ. δρχ., ενώ προβλέπεται να ανέλθουν στα 1,2 δισ. δρχ. το 2001.

    Τα ίδια κεφάλαια της μητρικής εταιρίας Νηρεύς το 2000 ήταν 39,5 δισ. δρχ., ενώ η σχέση ιδίων προς ξένα υπολογίζεται στο 0,3.

    [14] ΣΟΒΑΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗ ΘΑΣΟ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:16 UTC+2)

    Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ" της Θεσσαλονίκης ο 22χρονος, Χρήστος Αλβανός, από τη Θάσο ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στο μάτι με σύρμα, κατά τη διάρκεια της εργασίας του σε φανοποιείο.

    Οι γιατροί της Θάσου αποφάσισαν ότι έπρεπε να μεταφερθεί επειγόντως στο νοσοκομείο της Καβάλας, ωστόσο, εμπόδιο στάθηκε η απεργία των μελών της Ενωσης Ναυτικών της Θάσου.

    Ο πατέρας του 22χρονου καταγγέλει ότι αναγκάστηκε να ναυλώσει με 200.000 δραχμές σκάφος για να μεταφέρει τον υιό του σε νοσοκομείο της Καβάλας, όπου υποβληθηκε σε μικρή αγωγή, και από εκεί μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Στο νοσοκομείο της Καβάλας, όμως δεν υπήρχαν ασθενοφόρα, και οι γονείς του 22χρονου τον μετέφεραν με ταξί, στο νοσοκομείο "Παπανικολάου" από όπου διεκομίστηκε στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ".

    [15] ΚΡΙΤΙΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:13 UTC+2)

    Να ακυρωθεί η κατασκευή του κωπηλατοδρομίου στον Σχοινιά, αλλά και των ολυμπιακών αθλητικών εγκαταστάσεων στο Φάληρο και το Γαλάτσι ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αλέκο Φλαμπουράκη, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας, υπεύθυνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες τόνισε ότι όλες οι χώρες του κόσμου, την παραμικρότερη ευχέρεια την αξιοποιούν για να αναδείξουν ιστορικά τοπία ή μνημεία του πολιτισμού τους και μόνο στην Ελλάδα θα εγκαταστήσουμε έργα αυτής της έκτασης και της μονιμότητας στο ιστορικό τοπίο της Μάχης του Μαραθώνα.

    "Αυτό είναι που δείχνει τον πολιτικό πια παραλογισμό και την αλλοίωση των κριτηρίων σεβασμού του περιβάλλοντος ως βασικής παραμέτρου της ζωής μας", υπογράμμισε.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι στη Βαρκελώνη οι Ολυμπιακοί Αγώνες εντάχθηκαν στη λογική, στις δομές και στους σχεδιασμούς του σχεδίου πόλης για την αναμόρφωση και την ανάπλαση της πόλης, ενώ το σχέδιο για την ανάπλαση της Αθήνας κόβεται και ράβεται για να χωρέσει στις σκοπιμότητες της ΔΟΕ και των Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή ακολουθείται μία εντελώς αντίστροφη πορεία.

    Τόνισε ότι δεν υπάρχει πολιτική θέληση για να προωθηθούν αναγκαστικά οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις και να γίνουν αλλαγές στις χωροθετήσεις, ώστε να προστατευθούν οι ιστορικές περιοχές.

    Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι οι υπουργοί δεν μπορούν να αντικαθιστούν τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς.

    "Αλίμονο εάν ο υπουργός, ο οποιοσδήποτε υπουργός είναι και ιστορικός και αρχαιολόγος και ερευνητής και φυσιοδίφης και φυσικός και περιβαλλοντολόγος και μηχανικός.

    Αν φτάσαμε σε αυτό σημείο, να αποφαίνεται ο υπουργός Δημοσίων Εργων που είναι το στάδιο της Ολυμπίας και που είναι το πεδίο της Μάχης του Μαραθώνα και που είναι τα μνημεία του πολιτισμού, τότε να τους στείλουμε τους αρχαιολόγους και τους ιστορικούς να κάνουν ταξινόμηση καρτελών ή να κάνουν δουλειές εξυπηρέτησης των αναγκών της εκτελεστικής εξουσίας, να βάζουν σφραγίδες ή να διακινούν εσωτερικά έγγραφα, αλίμονο. Και κάθε χώρα και κάθε κυβέρνηση σέβεται το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει, δεν το αφομειώνει τόσο εύκολα".

    Επισήμανε ότι εκείνο που ενδιαφέρει το ΣΥΝ είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινωνικό, πολιτικό, πνευματικό κίνημα που θα κάνει αξιοβίωτη την Αθήνα, θα αποτρέψει αυτές τις πρόσθετες κακοποιήσεις, θα προστατεύσει τα μνημεία της φύσης και του πολιτισμού, τα οικοσυστήματα.

    Σημείωσε ότι εκείνο που πρέπει ακόμα να αναδειχθεί είναι ότι δεν μπορεί τελικά να επικρατήσει η λογική του δεν γίνεται αλλιώς, δεν μπορεί τελικά να επικρατήσει η λογική του συμφέροντος και της σκοπιμότητας σε βάρος της ποιότητας και της ευαισθησίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι για να καλυφθούν οι υπερβάσεις και τα ανοίγματα του προϋπολογισμού για τα Ολυμπιακά Εργα θα χρησιμοποιηθούν οι υπάρχοντες πόροι και θα εφαρμοστεί η χειροπρακτική μέθοδος όλων των κυβερνήσεων: εξαγγέλλονται στα περιφερειακά προγράμματα, μοιράζονται ως υποσχέσεις, ακόμα ορισμένες φορές εντάσσονται, αλλά χωρίς να είναι εξασφαλισμένη και βεβαία η χρηματοδότησή τους.

    "Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μην πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μας πει ο οιοσδήποτε ότι κινδυνολογούμε ή ότι παραιτούμαστε από οποιαδήποτε διεκδίκηση", είπε τονίζοντας ότι πάνω στο θέμα της διεκδίκησης του σωστού χαρακτήρα, του σωστού περιεχομένου και της αποφυγής όλων αυτών των πρόσθετων επιβαρύνσεων των Ολυμπιακών Αγώνων έχει ρόλο και λόγο η κοινωνία, έχουν ρόλο οι πνευματικές δυνάμεις, έχουν λόγο και ρόλο οι πολιτικές δυνάμεις.

    Πρόσθεσε ότι τον τελευταίο καιρό ακόμη και στελέχη που δημοσιολογούν και δημοσιογραφούν διερμηνεύοντας τις απόψεις και τις εκτιμήσεις του στενού εσωτερικού κύκλου της κυβέρνησης διατυπώνουν πολύ σοβαρές μομφές και επιφυλάξεις και σοβαρές αντιρρήσεις για πλευρές της επίσημης κυβερνητικής πολιτικής, έτσι όπως εκφράζεται από τους συναρμόδιους υπουργούς.

    Τόνισε τέλος ότι δεν έχει λυθεί το θέμα αφετηρίας του όλου σχεδιασμού.

    "Εμείς λέμε ότι θα έπρεπε να είναι Ολυμπιακοί Αγώνες απάντηση στην εμπορευματοποίηση και άρνηση της εμπορευματοποίησης. Αυτό βέβαια σημαίνει κάποιες συγκρούσεις. Θα έπρεπε να είναι Ολυμπιακοί Αγώνες διαμαρτυρίας εναντίον του ντόπινγκ, αφετηρία του μαζικού λαϊκού αθλητισμού με ταυτόχρονη βελτίωση της αθλητικής υποδομής σε ολόκληρη τη χώρα. Θα έπρεπε να είναι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα αξιοποιήσουν την οικολογική αισθητική και πολιτιστική αναβάθμιση και κυρίως θα προβάλλουν τα χαρακτηριστικά της Αθήνας και της χώρας, τα υπάρχοντα χαρακτηριστικά και όχι τα μοντέλα τα επικοινωνιακά των καθιερωμένων Ολυμπιακών Αγώνων των τυποποιημένων επιχειρησιακών σχεδίων της ΔΟΕ", είπε.

    [16] "ΒΟΥΤΙΑ" ΤΟΥ XU-100 ΚΑΤΑ 18,11% ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:12 UTC+2)

    Χωρίς «αλεξίπτωτο» πέφτει ο δείκτης ΧU-100 του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, αποδεικνύοντας ότι η σοβαρή πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει δεν τον αφήνει «ασυγκίνητο», συνεπεία του δυσμενέστατου κλίματος που επικρατεί.

    Η σημερινή συνεδρίαση πιθανώς θα μείνει στην ιστορία της αγοράς της Κωνσταντινούπολης, καθώς ο δείκτης XU-100 κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση της τάξης του 18,11% και πλησίασε επικίνδυνα το όριο των 7.000 μονάδων.

    Παρά τις προσπάθειες της Κεντρικής Τράπεζας να υποστηρίξει το τουρκικό νόμισμα από τις «επιθέσεις» των επενδυτών, η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε ακάθεκτη την πτωτική της πορεία με κυρίαρχα «χαρακτηριστικά» τις μαζικές πωλήσεις στους τίτλους του τραπεζικού κλάδου και των εταιριών διαχείρισης χαρτοφυλακίου, ενώ ο όγκος των συναλλαγών έκλεισε κοντά στα 300 τρισ. τουρκικές λίρες.

    Παρά τις προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει το κλίμα που ταλαπωρεί το χρηματιστήριο, η πλειονότητα των επενδυτών έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά.

    [17] ΕΚΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΤΑ ΝΕΟΓΝΑ ΤΟΥ "ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:11 UTC+2)

    Εκτός κινδύνου βρίσκονται τα 25 νεογνά που βρίσκονται στην εντατική του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου πέθαναν την Κυριακή τέσσερα βρέφη από ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

    Οι γιατροί της νεογνολογικής κλινικής διαψεύδουν δημοσιεύματα εφημερίδων που υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και άλλα νεογνά που προσβλήθηκαν από τον ιό Gran negativo, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού έχουν γίνει αιματολογικές εξετάσεις, οι οποίες ήταν αρνητικές. Ωστόσο, δεν απέκλεισαν την πιθανότητα παρόμοια περιστατικά να εμφανιστούν και πάλι στο μέλλον.

    Η μονάδα εντατικής θεραπείας της νεογνολογικής κλινικής είναι κλειστή, ενώ με απόφαση της διοίκησης δεν θα πραγματοποιηθούν νέες εισαγωγές.

    [18] ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΣΕΡΒΙΑ

    Μπουγιάνοβατς, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Συμφωνία για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας ύψους 250.000 δολαρίων (224.000 ευρώ) στη Νότια Σερβία στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη μείωση της έντασης υπέγραψαν οι ΗΠΑ.

    Τα κεφάλαια θα διατεθούν για την κατασκευή οδικού δικτύου, δικτύου υδροδότησης και δύο δημοτικών σχολείων στις πόλεις Πρέσεβο, Μέντβετζα και Μπουγιάνοβατς, όπου το τελευταίο διάστημα επικρατεί ανάμεσα στους Σέρβους και τους Αλβανούς κατοίκους της περιοχής.

    Ο πρέσβης των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μοντγκόμερι δήλωσε ότι οι κάτοικοι της περιοχής βρίσκονται σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, καθώς μπορούν να επιλέξουν το παρελθόν και να συνεχίσουν τον κύκλο βίας ή να επιλέξουν το μέλλον ως τμήμα της Ευρώπης της Ευρωαντλαντικής Ενωσης - όπου οι πόλεμοι για την κατάκτηση εδαφών ή τη δημιουργία εθνικά καθαρών περιοχών αποτελούν μακρινό παρελθόν.

    Κατά την τελετή υπογραφή της σχετικής συμφωνίας στο Μπουγιάνοβας της Νότιας Σερβίας ο κ. Μοντγκόμερι τόνισε ότι οι ΗΠΑ εκφράζουν με τον τρόπο αυτό τη στήριξη τους στην ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

    "Τις τελευταίες μέρες εξτρεμιστικές δυνάμεις χτύπησαν δύο φορές επιχειρώντας να πυροδοτήσουν τα πάθη και να εμποδίσουν την επιτυχία της ειρηνευτικής διαδικασίας", είπε αναφερόμενος στις επιθέσεις Αλβανών ανταρτών σε λεωφορείο στο Κόσοβο και σε περίπολο της σερβικής αστυνομία στη Νότια Σερβία.

    Στην τελετή υπογραφής παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Νεμπόισα Τσόβιτς, ο υπουργός Εθνικών Μειονοτήτων της Γιουγκοσλαβίας Ράσιμ Λιάγιτς και οι δήμαρχοι των τριών πόλεων.

    Ο κ. Λιάγιτς τόνισε ότι η υπογραφή της συμφωνίας σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της οικονομικής κρίσης. "Η διαδικασία συμφιλίωσης άρχισε. Ο εθνικισμός σταματά, εκεί όπου η οικονομία αρχίζει να αναπτύσσεται", υπογράμμισε.

    Η οικονομική ανάπτυξη της Νότιας Σερβίας είναι ένα από κεντρικά σημεία στο σχέδιο για την διευθέτηση της κρίσης που συνέταξε ο κ. Τσόβιτς και εγκρίθηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Το σχέδιο προβλέπει επίσης ενεργότερη συμμετοχή της αλβανικής κοινότητας στην πολιτική ζωή και παροχή οικονομικής βοήθειας στην περιοχή, ενώ δεν προβλέπει παροχή αυτονομίας.

    Οι Αλβανοί αντάρτες απέρριψαν το σχέδιο, υποστηρίζοντας ότι αγνοούνται τα αιτήματά τους. Ωστόσο ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος Δημοκρατικής Δράσης τόνισε ότι οι συνομιλίες για την επίτευξη ειρήνης πρέπει να προχωρήσουν.

    [19] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΕ ΝΕΑ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ

    Σάο Πάολο, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:06 UTC+2)

    Ενας κρατούμενος σκοτώθηκε και τέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια νέας εξέγερσης στις φυλακές Πιράζουι, στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, η οποία άρχισε χθες το βράδυ και τερματίστηκε σήμερα ανέφεραν οι αρχές.

    Η νέα εξέγερση έγινε μία μόνο μέρα μετά τον τερματισμό των μαζικών εξεγέρσεων που πραγματοποιήθηκαν σε 26 φυλακές του Σάο Πάολο και στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 19 άτομα.

    [20] ΤΟ ΣΟΝΑΡ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟΥ ΕΙΧΕ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΤΟ ΓΙΑΠΩΝΕΖΙΚΟ ΑΛΙΕΥΤΙΚΟ

    Ουάσιγκτον, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:05 UTC+2)

    Η υπηρεσία ασφάλειας μεταφορών των ΗΠΑ μετά από έρευνα ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του υποβρυχίου Γκρίνβιλ είχε εντοπίσει το αλιευτικό Εχίμε Μάρου να πλέει ανοικτά της Χαβάης πριν το εμβολίσει.

    Τα μέλη του πληρώματος του υποβρυχίου που ήταν υπεύθυνα για τη λειτουργία του σόναρ είχαν εγκαταλείψει τη θέση τους μία ώρα πριν τη σύγκρουση λόγω της παρουσίας 16 προσκεκλημένων πολιτών στον θάλαμο ελέγχου του υποβρυχίου.

    Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δήλωσε ότι ο έλεγχος του σόναρ και οι ανακρίσεις των αρμοδίων μελών του πληρώματος θα παίξουν σημαντικό ρόλο στις έρευνες της για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

    Η ιαπωνική κυβέρνηση και οι οικογένειες των εννιά ιαπώνων που έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο έχουν ζητήσει από τις αμερικανικές αρχές να προχωρήσουν στην ανέλκυση του αλιευτικού, που είναι βυθισμένο σε βάθος περίπου 600 μέτρων.

    Την ίδια στιγμή, ο ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσίρο Μόρι ανακοίνωσε την αναβολή

    του ταξιδιού του στις ΗΠΑ, που είχε προγραμματιστεί για το Μάρτιο.

    [21] K. BΕΡΤΖΑΓΙΑΣ: ΣΥΜΦΩΝΗΘΗΚΕ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ

    Θεσσαλονίκη, 21 Φεβρουαρίου 2001 (20:03 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι έχει ήδη συμφωνηθεί συμβιβαστική λύση για το όνομα της ΠΓΔΜ, διατύπωσε μιλώντας στο ΜΠΕ ο πρόεδρος της πρόεδρος της περιφέρειας ΣΑΕ Ωκεανίας Κώστας Βερτζάγιας.

    Πρόσθεσε, δε, ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται το αποτέλεσμα του 6ετούς δικαστικού αγώνα της ελληνικής ομογένειας με τους Σκοπιανούς για την γλώσσα και για τον όρο «Σλαβομακεδόνες», που θα δημιουργήσει νομικό προηγούμενο.

    Ο κ. Βερτζάγιας χαρακτήρισε απαράδεκτο να πρέπει ο απόδημος Αυστραλός να εκδώσει πιστοποιητικό ιθαγένειας, πληρώνοντας και το αντίστοιχο ποσό, κάθε φορά που χρειάζεται κάτι από το ελληνικό προξενείο.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, στη δορυφορική μετάδοση της ΕΡΤ στην Αυστραλία που έπρεπε να υλοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό αλλά γνωρίζει συνεχώς αναβολές, δημιουργώντας θέμα αξιοπιστίας.

    Μέσα στα σχέδια που προωθεί η περιφέρεια Ωκεανίας του ΣΑΕ είναι η χρήση της αρχαίας τριήρης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 , που θα πηγαίνει με την Ολυμπιακή φλόγα από λιμάνι σε λιμάνι, προβάλλοντας την Ελλάδα και τον πολιτισμό.

    Αναφορικά με το σημαντικό θέμα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, ο κ. Βερτζάγιας τόνισε ότι είναι ήδη έτοιμο ένα CD-ROM για τα αγγλόφωνα παιδιά που μαθαίνουν την ελληνική ως ξένη γλώσσα. Πρότεινε, επίσης, την χρήση του διαδικτύου στις απομακρυσμένες περιοχές της Αυστραλίας, όπου δεν υπάρχουν σχολεία και δάσκαλοι..

    Ιδιαίτερη σημασία απέδωσε στην αυτοχρηματοδότηση και ανεξαρτητοποίηση του ΣΑΕ και γι' αυτό το σκοπό προωθεί την πιστωτική κάρτα του ΣΑΕ, που είναι η πρώτη εθνική πιστωτική κάρτα που βγαίνει στην Αυστραλία.

    Περαιτέρω, ο κ. Βερτζάγιας αναφέρθηκε στο πιλοτικό πρόγραμμα κατασκηνώσεων νέων γυμνασίου και λυκείου που υλοποιεί το ΣΑΕ και έχει ως σκοπό να ενθαρρύνει τα παιδιά να επισκεφθούν την Ελλάδα όταν τελειώσουν το λύκειο ή να επιλέξουν ελληνικές σπουδές στα πανεπιστήμια.

    Ο κ. Βερτζάγιας γνωστοποίησε ότι η περιφέρεια Ωκεανίας έχει συγκεντρώσει 150 χιλιάδες δολάρια, για την ενίσχυση της τεχνικής σχολής της Δερβιτσάνης, στη Βόρειο Ηπειρο.

    Τόνισε, δε, ότι έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση υπογραφών για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενών και το ψήφισμα θα επιδοθεί τον Ιούνιο στον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζον Χάουαρντ, ενώ, παράλληλα, υλοποιείται και εκστρατεία ενημέρωσης για την γενοκτονία των Ποντίων.

    Τέλος, μεγάλη επιτυχία θεώρησε το γεγονός ότι η ομογένεια της Αυστραλίας, με τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών, κατόρθωσε να αναστείλει τη λειτουργία γραφείου αντιπροσωπείας του τουρκικού ψευδοκράτους στη χώρα.

    [22] Ο ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ

    Μόσχα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (19:59 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη από την 1η Μαρτίου στο Βιετνάμ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ρώσου προέδρου στο Βιετνάμ, στη διάρκεια της οποίας θα υπογραφούν πολιτική διακήρυξη και συμφωνίες διμερούς συνεργασίας.

    Ο πρόεδρος του Βιετνάμ Τρακ Ντουκ Λουόνγκ είχε επισκεφθεί τον Σεπτέμβριο του 2000 τη Μόσχα, και υπέγραψε συμφωνία για το εξωτερικό χρέος του Βιετνάμ προς τη Ρωσία.

    [23] ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

    Aθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της μελέτης του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τα "κλειστά" επαγγέλματα. Η μελέτη έγινε μετά από εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Γιάννου Παπαντωνίου. Τα επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται ως "κλειστά" και πρέπει να απελευθερωθούν φτάνουν τα 90.

    Η μελέτη προτείνει, μεταξύ άλλων, την επανεξέταση του καθεστώτος παροχής αδειών στα ταξί και τον καθορισμό της αμοιβής των δικηγόρων με διαπραγμάτευση.

    [24] ΦΩΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΣΣΑΡΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΦΡΟΥΡΟΥ

    Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2001 (19:57 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κωνσταντίνος Πάσαρης

    Η έγγραφη κατάθεση του σωφρονιστικού υπαλλήλου, Ανδρέα Φυσέκη, μέσα από το νοσοκομείο αναμένεται να διελευκάνει την υπόθεση απόδρασης του Κώστα Πάσσαρη, αφού όπως υποστηρίζει είδε τον ένοπλο συνεργό του καταζητούμενου κακοποιού, αν και δεν γνωρίζει εάν ήταν αυτός που του προμήθευσε το πιστόλι, με αποτέλεσμα να γίνει το μακελειό έξω από το γενικό κρατικό νοσοκομείο της Αθήνας.

    Ο Φυσέκης, ο οποίος νοσηλεύεται εκτός κινδύνου δήλωσε ότι λίγο πριν το επεισόδιο ήταν μπροστά από τους συνοδούς και ρύθμιζε λεπτομέρειες με τα έγγραφα της προσαγωγής του Πάσσαρη. Ξαφνικά άκουσε πίσω του δύο πυροβολισμούς και είδε πεσμένο τον αρχιφύλακα Αλεβιζάτο. Ο κακοποιός έστρεψε το όπλο του στον σωφρονιστικό υπάλληλο, τον οποίο πυροβόλησε. Τελευταίος χτυπήθηκε ο αρχιφύλακας Δρακόπουλος, ο οποίος δεν οπλοφορούσε.

    Σύμφωνα με τον Φυσέκη, ο συνεργός του Πάσσαρη κρατούσε όπλο, αλλά αναπάντητα μένουν αρκετά ερωτήματα, όπως που, πως και ποτε οπλίστηκε ο Πάσσαρης. Η ασφάλεια ερευνά το ενδεχόμενο να βγήκε ο καταζητούμενος οπλισμένος από τον Κορυδαλλό, ενδεχόμενο από το οποίο προκύπτει σειρά ερωτημάτων.

    Η ασφάλεια εκτιμά, στο μεταξύ, ότι ο Πάσσαρης δεν έχει βγει εκτός του λεκανοπεδίου Αττικής, καθώς και ότι η απόδαραση του Πάσσαρη δεν οργανώθηκε μόνο για να φύγει από τη φυλακή, αλλά και για να κλείσει κάποιο συμβόλαιο για αρχιμαφιόζο που βρίσκεται στις φυλακές.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Wednesday, 21 February 2001 - 19:13:53 UTC