Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  • [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ
  • [03] Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ
  • [04] ΣΗΜΙΤΗΣ TEΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΝΔΙΑΣ
  • [05] ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [06] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [07] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 14 ΕΤΩΝ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟ ΤΑΤΑΡΕΝΚΟΦ
  • [08] ΤΟ "ΝΕΟ ΑΙΜΑ" ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [09] ΑΝΤΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΜΠΑ Ο Γ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗΣ
  • [10] ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΓΙΕΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ
  • [11] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ
  • [12] ΦΥΛΑΚΙΣΗ 18 ΜΗΝΩΝ ΣΕ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ
  • [13] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ
  • [14] Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ: ΠΡΟΣ "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ" ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
  • [15] ΒΑΦΤΙΖΑΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΡΕΑΤΩΝ
  • [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ - ''ΦΡΕΝΟ'' ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ
  • [17] H INTEΡEΡONH B -1A ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ
  • [18] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ
  • [19] Η ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [20] ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [21] CPI: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 28%
  • [22] EURODRIP: ΙΔΡΥΕΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ INFORMER - STOPANSKA BANKA
  • [24] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (18:09 UTC+2)

    Υπερβολικά χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στο θέμα της ασφάλειας στην Ελλάδα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    "Πρώτα από όλα η Ελλάδα κάνει σύντονες ενέργειες οι οποίες αναγνωρίζονται από όλο τον κόσμο και από την Αμερικανική κυβέρνηση. Οι προσπάθειες αυτές είναι και συντονισμένες και ουσιαστικές στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ενός φαινομένου που δεν είναι ελληνικό αλλά διεθνές", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Εκτίμησε δε ότι αυτή η προσπάθεια δεν μπορεί παρά να έχει και το θετικό αποτέλεσμα που επιζητείται, ώστε εκείνοι που διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα να καταδικαστούν αλλά και παράλληλα η εικόνα της Ελλάδας να μην θίγεται.

    "Πάντα καταδικάζουμε τις υπερβολές που κατά καιρούς ακούγονται ιδιαίτερα από διάφορα δημοσιογραφικά χείλη στο εξωτερικό που ουσιαστικά έχουν διογκώσει ένα πρόβλημα, ένα υπαρκτό βέβαια πρόβλημα που εμείς παλεύουμε να το εξαλείψουμε", είπε ο υπουργός και πρόσθεσε: "Αυτές οι υπερβολές κάθε άλλο παρά συμβάλλουν, όχι στην εικόνα της Ελλάδας, αλλά στην αντιμετώπιση του προβλήματος διότι οι κραυγές δεν βοηθούν στο να αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα ένα τόσο δύσκολο και τόσο περίπλοκο ζήτημα όπως αυτό της τρομοκρατίας".

    [02] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ Η ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

    Κόσοβο, 8 Φεβρουαρίου 2001 (17:31 UTC+2)

    Στη χρησιμότητα της παρουσίας της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο αναφέρθηκαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος και οι βουλευτές Μόσχος Γικόνογλου του ΠΑΣΟΚ, Αχιλλέας Καραμανλής της Νέας Δημοκρατίας και Μαρία Δαμανάκη του Συνασπισμού, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, μετά τις επισκέψεις στα στρατόπεδα "Ρήγας Φεραίος" και "Μέγας Αλέξανδρος".

    Κοινή ήταν η εκτίμησή τους ότι η παραμονή της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης και γενικότερα της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης θα συνεχισθεί για πολλά χρόνια ακόμη, όσο δεν φαίνονται στο ορίζοντα κάποια σημάδια λύσης με την λειτουργία θεσμών στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία προϋποθέτει τη διενέργεια εκλογών. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας είπε ότι είναι αργοί οι ρυθμοί ομαλοποίησης της κατάστασης και επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς, γιατί δεν προχωρά με ικανοποιητικούς ρυθμούς η υλοποίηση του προγράμματος του Συμφώνου Σταθερότητας για ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου.

    Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αχιλλέας Καραμανλής είπε ότι η παρουσία της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο είναι ζήτημα ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή αλλά και για την Ελλάδα. Χαρακτήρισε, εποικοδομητική την επίσκεψη της αντιπροσωπείας των βουλευτών στο Κοσσυφοπέδιο και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την κατάσταση την οποία διαπίστωσε.

    Η βουλευτής του Συνασπισμού, Μαρία Δαμανάκη είπε ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να υποστηρίξει μια πολιτική η οποία θα βασίζεται σε αρχές και δεν θα έχει επιλεκτικές συγγένειες ή συμμαχίες. Επίσης, είπε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική παίρνει σωστές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση και αυτό μας το αναγνωρίζουν θετικά σε διεθνές επίπεδο, επομένως, πρόσθεσε, πρέπει να κινηθεί και προς την πλευρά των Σέρβων και προς την πλευρά των Αλβανών. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κανείς από τους παριστάμενους βουλευτές δεν έθεσε θέμα επιστροφής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης, ενώ ο κ. Καραμανλής επισήμανε πως η Ν.Δ. είχε πει ότι θα πρέπει να το δούμε αυτό το θέμα, μόνον αν αποδειχθεί η ύπαρξη κινδύνων για την υγεία τους από τη ραδιενέργεια.

    Σχετικά με το κόστος της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι για το 2001 υπάρχουν στον προϋπολογισμό 21 δισ. δραχμές.

    Σε ότι αφορά το θέμα του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι πρέπει να υπάρξει συμπόρευση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης με το Δίκαιο της Γιουγκοσλαβίας.

    Ο διοικητής της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης Ταξίαρχος Χρίστος Βαφειάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη σημαντική αλλαγή του κλίματος που υπάρχει μεταξύ των στρατιωτών. Από τους 142 που είχαν ζητήσει να επαναπατρισθούν, είπε, οι 48 το σκέφτηκαν πιο ψύχραιμα και ανακάλεσαν την αίτηση, ενώ οι υπόλοιποι επέστρεψαν στην Ελλάδα. Ήδη έχουν φθάσει στο Κοσσυφοπέδιο 31 στρατιώτες και 162 εκπαιδεύονται στη Θεσσαλονίκη και σύντομα θα στελεχώσουν τη δύναμη του Κοσσυφοπεδίου. Υπάρχουν επίσης και στρατιώτες που ενώ επέστρεψαν στην Ελλάδα, τώρα ζητούν να υπηρετήσουν και πάλι στο Κοσσυφοπέδιο.

    [03] Φ. ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ: ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΟ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΚΡΕΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2001 (14:09 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπριζόλες

    Τη διαφωνία της Ελλάδας στην απόφαση της επιστημονικής επιτροπής και της μόνιμης κτηνιατρικής επιτροπής στις Βρυξέλλες για την αφαίρεση της σπονδυλικής στήλης σε ζώα άνω των 12 μηνών εξέφρασε σήμερα ο υφυπουργός Γεωργίας, Φώτης Χατζημιχάλης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του PLANET .

    Μάλιστα, στη συγκεκριμένη απόφαση διαφώνησε και η Σουηδία, ενώ τρεις χώρες απείχαν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία.

    Αναφορικά με τους ελέγχους που διενεργούνται στο μοσχαρίσιο κρέας ο κ. Χατζημιχάλης υπογράμμισε ότι αυτοί πραγματοποιούνται υποχρεωτικά από την 1η Ιανουαρίου σε κάθε ζώο που σφάζεται και είναι ηλικίας άνω των 30 μηνών.

    "Μέχρι στιγμής μέσα στον Ιανουάριο έχουμε κάνει ελέγχους σε όλα τα ζώα που εσφάγησαν. Είναι 259 και δεν βρέθηκε κανένα κρούσμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχει κανένα κρούσμα. Πάντως, οι έλεγχοι που υπάρχουν κατά τη γνώμη μου είναι επαρκείς", ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Γεωργίας.

    Στο μεταξύ και για τους ελέγχους στα αιγοπρόβατα, όπου έχει εμφανιστεί το ζήτημα της τρομώδους νόσου, ο κ. Χατζημιχάλης εξέφρασε την αντίθεση της Ελλάδας. "Είναι μια ασθένεια που υπάρχει τουλάχιστον 300 χρόνια. Στη Ελλάδα είναι επίσημα καταγραμμένη 200 χρόνια πριν. Δεν έχει μεταδοθεί στον άνθρωπο. Την ξέρουμε, την παρακολουθούμε", τόνισε στη συνέντευξη του ο κ. Χατζημιχάλης, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 6 εκατ. αιγοπρόβατα, ενώ η Πορτογαλία 600.000.

    [04] ΣΗΜΙΤΗΣ TEΡΑΣΤΙΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΙΝΔΙΑΣ

    Βομβάη, 8 Φεβρουαρίου 2001 (13:42 UTC+2)

    του Α. Χατζόπουλου

    Τεράστιες προοπτικές για τη διεύρυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Ινδίας στον οικονομικό, επιχειρηματικό και αμυντικό τομέα, διαβλέπει ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τη χώρα μας ως σταθεροποιητική δύναμη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

    "Ηδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας στον οικονομικό, τον επιχειρηματικό και τον αμυντικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας. 'Εχουμε κάνει πολλά αν και βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της συνεργασίας. Οι προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση είναι τεράστιες", διευκρίνισε ο κ.Σημίτης, μιλώντας το πρωί σε φόρουμ Ελλήνων και Ινδών επιχειρηματιών, στη Βομβάη, τρίτο σταθμό της επίσημης επίσκεψής του στην Ινδία.

    Από το βήμα του φόρουμ, σε μία Βομβάη με 33 βαθμούς Κελσίου και πολλή υγρασία, ο Ελληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα αναλυτικός στην τοποθέτησή του για τα επιτεύγματα και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και δέχθηκε πολλές ερωτήσεις Ινδών επιχειρηματιών.

    Οι οικονομικού περιεχομένου επαφές που άρχισαν στο Νέο Δελχί ολοκληρώνονται σήμερα και από ό,τι φαίνεται οι οιωνοί είναι καλοί για μια διευρυμένη συνεργασία στο μέλλον. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε εργάστηκε αυτές τις μέρες στην Ινδία και ο Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό. Οι Ελληνες επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό κ. Σημίτη στο ταξίδι του στην Ινδία εκφράζονται ικανοποιητικά για τις επαφές που είχαν.

    Ο πρωθυπουργός περιγράφοντας την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: "Η Ελλάδα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση της οικονομικής ευημερίας, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή οικονομία, με κύριους εταίρους της τις χώρες της Ε.Ε και έχει έναν ιδιαίτερο οικονομικό και πολιτικό ρόλο να διαδραματίσει στην περιοχή".

    Συνεχίζοντας, ο κ. Σημίτης είπε ότι η Ελλάδα είναι μια σταθεροποιητική δύναμη στη νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και ότι η οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας μας την τοποθετεί στην κορυφή του καταλόγου στον τομέα των επενδύσεων. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς ταχύτερους από το ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο πληθωρισμός είναι μόλις 3% και ο τρέχων κυβερνητικός προϋπολογισμός είναι πλεονασματικός. "Η ελληνική οικονομία", πρόσθεσε, "αναμένεται να αναπτύσσεται με ακόμα υψηλότερους ρυθμούς γύρω στο 5%".

    Εξάλλου, αναφερόμενος στο πως βλέπει το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας και της Ινδίας, ο κ.Σημίτης τόνισε ότι οι δύο χώρες συμμερίζονται κοινές αξίες, ότι ήδη έχουν υπογραφεί συμφωνίες συνεργασίας στον οικονομικό, τον επιχειρηματικό και τον αμυντικό τομέα και πρόσθεσε ότι "έχουμε κάνει πολλά αν και βρισκόμαστε στην αρχή αυτής της συνεργασίας. Οι προοπτικές για περαιτέρω διεύρυνση είναι τεράστιες".

    "Ευελπιστώ", συνέχισε ο κ. Σημίτης, "πως η επίσκεψή μου θα αποτελέσει τον καταλύτη για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών σχέσεων. Οι εμπορικές σχέσεις μπορούν να επεκταθούν πρόσθεσε, μέσω απευθείας επενδύσεων και μεικτών επιχειρήσεων".

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως στον τομέα της ενέργειας οι δύο χώρες έχουν ήδη αποκαταστήσει δεσμούς συνεργασίας και εμπορίου και κατέληξε λέγοντας: "Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον των χωρών μας. Μπορούμε να εργαστούμε μαζί, να εγκαταστήσουμε κοινές επιχειρήσεις, να συμπληρώνουμε ο ένας τον άλλο σε πολλούς τομείς, να έρθουμε πιο κοντά. Αυτός είναι ο τρόπος προώθησης της ανάπτυξης και στις δύο χώρες μας για να πετύχουμε τους στόχους μας".

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας τα οποία είπε ότι είναι πολλαπλά. Επιπλέον, μίλησε για το φιλόδοξο πρόγραμμα δομικών μεταρρυθμίσεων που υλοποιείται στη χώρα μας, το οποίο -όπως είπε- συνάδει απολύτως με στόχους που τέθηκαν από το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Λισσαβόνας.

    "Υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα για την Ελλάδα χώρα μας αποτελεί το πεδίο των δομικών μεταρρυθμίσεων και αυτές είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω ενός προγράμματος απελευθέρωσης των αγορών", πρόσθεσε. Ο κ. Σημίτης δήλωσε επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές, οι εταιρίες κατασκευής, οικοδομών, η βιομηχανία των ΜΜΕ και η αεροπορική βιομηχανία αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα απελευθέρωσης των αγορών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην απελευθέρωση των αγορών τηλεπικοινωνιών και ενέργειας στην Ελλάδα. Ο κ. Σημίτης για τον τομέα του ηλεκτρικού ρεύματος είπε ότι θα απελευθερωθεί επισήμως σε δύο εβδομάδες και σχεδιάζονται αλλαγές μεσοπρόθεσμα και στον τομέα του φυσικού αερίου. "Η κυβέρνησή μας", δήλωσε, "εργάζεται σκληρά για να βρει τρόπους που εγγυώνται μια αειφόρο οικονομική ανάπτυξη".

    Ο κ. Σημίτης κατά τις επαφές που είχε στο Νέο Δελχί και στη Βομβάη δήλωσε στους συνομιλητές του ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται κυρίως για την προώθηση γεωργικών προϊόντων, γεγονός που έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον και της ινδικής πλευράς, η οποία ενδιαφέρεται για την τεχνολογία της αγοράς των αγροτικών προϊόντων.

    Τέλος να σημειωθεί ότι σήμερα το απόγευμα ο πρωθυπουργός κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον αρχηγό της τοπικής κυβέρνησης.

    [05] ΠΕΝΤΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΧΟΥΝ ΠΛΗΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 8 Φεβρουαρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Οι πρώτες εκτιμήσεις της UNICEF για τις επιπτώσεις του μεγάλου σεισμού στην περιοχή Gujarat της βόρειας Ινδίας αποκαλύπτουν ότι σχεδόν 5.000.000 παιδιά κάτω των 14 ετών που ζουν στην πληγείσα περιοχή έχουν υποστεί τις άμεσες και έμμεσες συνέπειες της καταστροφής.

    Υπολογίζονται μάλιστα μεταξύ 1.500.000 και 2.500.000 τα παιδιά που έχουν πληγεί πιο σοβαρά. Παιδιά που έχουν χάσει μέλη της οικογένειάς τους, τα σπίτια τους, τα σχολεία τους και την αίσθηση ασφάλειας, καθώς στην περιοχή που ζούσαν έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές πάνω από το 60% των κτιρίων.

    Επιπρόσθετα, τα στοιχεία δείχνουν ότι στην περιοχή του Gujarat, 15.000 σχολεία - τα μισά από όσα λειτουργούσαν προ του σεισμού - έχουν καταστραφεί ή υποστεί σοβαρές ζημιές αφήνοντας εκατομμύρια παιδιά χωρίς εκπαιδευτικό σύστημα. Η Maria Calivis, επικεφαλής της UNICEF στην Ινδία επιστρέφοντας από τριήμερη περιοδεία στις πληγείσες περιοχές, περιέγραψε την κατάσταση τονίζοντας το πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά κάτω από τέτοιες συνθήκες, πως κινδυνεύουν από ασθένειες, υποσιτισμό και σοβαρά ψυχικά τραύματα καθώς έχουν αποστερηθεί από τα βασικά στηρίγματα της καθημερινής τους ζωής, τα σπίτια τους, τα σχολεία τους αλλά και οικεία τους πρόσωπα.

    Το πρόγραμμα βοήθειας της UNICEF για τις επόμενες 12 εβδομάδες έχει ανέλθει τώρα στα 12.000.000 δολάρια και εκτός από την άμεση βοήθεια στις οικογένειες, την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών υγείας και την παροχή καθαρού νερού, δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση και την ψυχολογική στήριξη των παιδιών. Το ποσό αυτό σύμφωνα με την Maria Calivis αναμένεται να αυξηθεί αφού μόνο μέσα στις προηγούμενες 10 ημέρες έχουν παραδοθεί εφόδια και εξοπλισμός αξίας 4.000.000 δολαρίων (ιατροφαρμακευτικό υλικό, σετ επιβίωσης για άστεγες οικογένειες, κουβέρτες, ταμπλέτες καθαρισμού του νερού, ειδικές επενδύσεις από πλαστικό για τη δημιουργία προσωρινών καταλυμάτων κ.α.). Πιο συγκεκριμένα η UNICEF:

    Δημιουργεί άμεσα τουλάχιστον 300 προσωρινά σχολεία και "χώρους φιλικούς προς τα παιδιά" φροντίζοντας ταυτόχρονα για την παροχή νερού και υγιεινής στις εγκαταστάσεις αυτές αξίας 3.000.000 δολαρίων. Θα προμηθεύσει επίσης το αναγκαίο σχολικό υλικό για τη λειτουργία τους (κατασκευασμένο στην Ινδία) και θα εκπαιδεύσει τους δασκάλους ώστε να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν σωστά παιδιά αλλά και μητέρες με ψυχικά τραύματα.

    -Παρέχει ιατροφαρμακευτικό υλικό για την παροχή βασικής ιατρικής περίθαλψης στις χειρότερα πληγείσες περιοχές αξίας 3.500.000 δολαρίων.

    -Σχεδιάζει τη δημιουργία τουλάχιστον 350 κέντρων υγείας για την διενέργεια εμβολιασμών και παροχής φροντίδας στα μικρά παιδιά αλλά και σε έγκυες και θηλάζουσες μητέρες.

    - Ήδη έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στις περισσότερο πληγείσες περιοχές οι πρώτες από τις 35 δεξαμενές νερού της UNICEF - περιοχές που έχουν πληγεί επίσης από παρατεταμένη ξηρασία 2 ετών.

    Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF απευθύνεται προς οποιονδήποτε θα ήθελε να προσφέρει τη βοήθειά του έχει θέσει στη διάθεση του κοινού τους παρακάτω αριθμούς λογαριασμών στις τράπεζες:

    ΕΘΝΙΚΗ: ΛΟΓ. ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΡΙΘΜΟΣ 505003-0 καθώς και σε όλα τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών (ATMs) της Εθνικής Τράπεζας και επίσης στην: ΕΜΠΟΡΙΚΗ: 031 / 80 191 081 - CITIBANK: 55 02 34 64 84

    ΑΓΡΟΤΙΚΗ: 017 04 0044 16 70 - ALPHA BANK: 115 00 200 20 17649

    Αλλά και στο Internet στη διεύθυνση: http://www.unicef.gr/emergency.htm

    Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τη UNICEF (κ. Ηλία Λυμπέρη),Τηλ: 74 84 184

    [06] Ο ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Τίρανα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ο επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέρ Σολάνα βρίσκεται στα Τίρανα όπου θα έχει συνομιλίες με κυβερνητικούς αξιωματούχους για την ένταξη της χώρας σε ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

    Ο κ. Σολάνα θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ρετζέπ Μειντάνι, τον πρωθυπουργό Ιλίρ Μέτα και τον υπουργό Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Σοκόλ Τζιόκα.

    Ο.Κ.

    [07] ΚΑΘΕΙΡΞΗ 14 ΕΤΩΝ ΚΑΙ 4 ΜΗΝΩΝ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΜΑΦΙΟΖΟ ΤΑΤΑΡΕΝΚΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Σε 14 χρόνια και 4 μήνες καταδικάστηκε σήμερα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θράκης ο γνωστός Ρώσος αρχιμαφιόζος Βλαντίμιρ Ταταρένκοφ για οπλοκατοχή και χρήση πλαστών εγγράφων στη χώρα μας. Οταν εκτίσει την ποινή του στις φυλακές της Πάτρας, τότε θα γίνουν και οι διαδικασίες για την έκδοσή του στη Ρωσία, όπου κατηγορείται για δολοφονίες.

    Ωστόσο η γυναίκα του, Γκαλίνα Τσέλακ κατηγορουμένη και αυτή για τα πλαστά έγγραφα αφέθηκε ελεύθερη με αναστολή.

    Ο Ρώσος κακοποιός στον οποίο επιβλήθηκε και χρηματικό πρόστιμο 250.000 δραχμών, είχε συλληφθεί μαζί με τη συζυγό του στην Ελλάδα, το περασμένο καλοκαίρι στην περιοχή της Κομοτηνής και στη συνέχεια εκδόθηκε στις ρωσικές αρχές, ενώ η γυναίκα του όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στην Ελλάδα με περιοριστικούς όρους.

    Ο Ταταρένκοφ κατηγορείται για δέκα τουλάχιστον δολοφονίες, που διέπραξε στη χώρα του από το 1996 και μετά, ενώ οι ελληνικές αρχές τον κατηγορούν για διακεκριμένη εισαγωγή και κατοχή πιστολιών, χειροβομβίδων και εκρηκτικών μηχανισμών, για παράνομο εφοδιασμό ατόμων με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων, ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία της οπλοκατοχής.

    Η σύζυγός του καταδικάστηκε 13 μήνες φυλάκιση με αναστολή μόνο για το αδίκημα της υφαρπαγής ψευδών βεβαιώσεων, ενώ αντιμετώπιζε τις ίδιες κατηγορίες με τον Ταταρένκοφ.

    Στη διάρκεια της σύλληψής του, στο ξενοδοχείο της Κομοτηνής όπου διέμενε, βρέθηκαν 6 πιστόλια και ισάριθμες χειροβομβίδες, εκατοντάδες σφαίρες και κινητά τηλέφωνα μαζί με πλαστά διαβατήρια και άλλα έγγραφα, ενώ το όνομα που αναγραφόταν στην πλαστή ταυτότητά του ήταν Βλαδίμηρος Ντεμουρτζίδης.

    Η σύλληψή του στην Ελλάδα προκάλεσε αίσθηση στη χώρα του, επειδή καταζητούνταν από τις αρχές της δεκατετίας του '90 και από την πρώτη στιγμή οι ρωσικές διωκτικές αρχές ζήτησαν την έκδοσή του προκειμένου να απολογηθεί για τα σοβαρά αδικήματα που τον κατηγορούν.

    Ο Βλαντιμίρ Ταταρένκοφ και η σύζυγός του Γκαλίνα Τσέλακ μεταφέρθηκαν κάτω από δρακόντεια μέτρα στο Τριμελλές Εφετείο Κακουργημάτων Θράκης, το οποίο θύμιζε φρούριο καθ' όλη τη διάρκεια διεξαγωγής της δίκης.

    Γ.Χ.

    [08] ΤΟ "ΝΕΟ ΑΙΜΑ" ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑ ΠΑΙΔΩΝ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:56 UTC+2)

    Ο προπονητής της εθνικής ελπίδων, Ανδρέας Μιχαλόπουλος κάλεσε τον Γιάννη Αμανατίδη της Γκρόιτερ Φιρτ, για το φιλικό αγώνα που θα δώσει η εθνική μας με την Ρωσία στις 27 Φεβρουαρίου 2001, στα Χανιά. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός επρόκειτο να καλέσει και τον Γιώργο Βακουφτσή της Ραβένα, αλλά ο ποδοσφαιριστής είναι τραυματίας και δεν μπορεί να αγωνισθεί.

    Ο Ιωσήφ Σημαιοφορίδης, ομοσπονδιακός προπονητής των παίδων ανακοίνωσε τα ονόματα 18 ποδοσφαιριστών για το φιλικό αγώνα της Εθνικής Ομάδας Παίδων με την αντίστοιχη της Ιταλίας, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 14.02.2001 (15.00) στην πόλη Τρεβινιάνο. Πρόκειται για τους Ανδρουλάκη (ΟΦΗ), Αραμπαντζή Νίκο (Πανσερραϊκός), Αραμπαντζή Ιωάννη (Ένωση Αποστόλου Παύλου), Βλαχάκη (Νέα Τριγλία), Καμπουρίδη (Πανδραμαϊκός), Καραπατσακίδη (Αγία Κυριακή), Κατσαρό (ΑΟ Τρίπολης), Μπόλο (Παναθηναϊκός), Νάκα (Ένωση Πανασπροπυργιακού - Δόξας), Παπαδημήτρη (Ηρακλής Μαρίτσας), Ρόππα (Απόλλων Αθηνών), Σηφάκη (ΟΦΗ '94), Σίμο, Τσιμπανάκο (Ολυμπιακός Βόλου), Τζεμόπουλο (Καλαμάτα), Τζωρτζόπουλο (Δόξα Καινουρίου), Φοροζίδη (Αναγ. Γιαννιτσών), Φυτανίδη (ΠΑΟ Κουφαλίων).

    [09] ΑΝΤΙΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΦΙΜΠΑ Ο Γ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΤΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:53 UTC+2)

    Έχοντας σύμμαχο την διοίκηση του Ηρακλή, τον προπονητή του και τους συμπαίκτες του, ο Γιώργος Καράγκουτης δεν συμφωνεί με αυτά που του καταλογίζει η ΦΙΜΠΑ. Ο αθλητής της ΚΑΕ Ηρακλής, το όνομα του οποίου έχει γίνει σημείο αναφοράς στο μπασκετικό χώρο τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με το θέμα θέλησε με ανακοίνωση να επισήμανε: "Μετά από αρκετά χρόνια στην Α1 και στην εθνική της πατρίδας μου θα ήθελα να ξεκαθαρίσω το θέμα που δημιουργήθηκε με το έγγραφο της ΦΙΜΠΑ σχετικά με την εύρεση αυξημένης ποσότητας λιδοκαϊνης στο δείγμα μου στον αγώνα με την Μακάμπι Τελ Αβίβ για την Σουπρολίγκα. Ουδέποτε έχω δώσει σημάδια ή αφορμές για σχόλια που σχετίζονται με το χαρακτήρα μου και το ποιόν μου, ως αθλητής και ανθρώπου. Σε καμία περίπτωση δεν θέλησα και ούτε θα θελήσω φυσικά στο μέλλον να ενισχύσω την απόδοσή μου με απαγορευμένες ουσίες θέτοντας σε κίνδυνο την καριέρα μου και παράλληλα να ζημιώσω το κύρος της ομάδας μου, του ελληνικού μπάσκετ, της οικογένειάς μου, αλλά και τον ιδρώτα των συμπαικτών μου. Με ικανοποίησε ότι από την πρώτη στιγμή, η οικογένειά μου, οι συμπαίκτες μου, οι προπονητές μου και η διοίκηση του Ηρακλή, αλλά και οι αρμόδιοι φορείς του ελληνικού μπάσκετ στάθηκαν στο πλευρό μου και με βοηθούν να ξεπεράσω αυτή τη δοκιμασία".

    [10] ΔΕΝ ΕΜΠΝΕΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΑ Ο ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΜΙΛΟΓΙΕΒΙΤΣ ΣΤΟΝ ΗΡΑΚΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:51 UTC+2)

    Με την σκέψη κυρίως στο παιχνίδι του πρωταθλήματος με την Καλαμάτα συνεχίστηκε η προπόνηση του Ηρακλή. Σε αυτήν ο Ιεροκλής Στολτίδης έκανε μόνο θεραπεία, ενώ η αγωνιστική του κατάσταση δεν θα του επιτρέψει να πάρει μέρος στο παιχνίδι της Κυριακής. Επίσης ο Ράϊνκε ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα προπόνησης, ενώ και αυτός δεν θα αγωνιστεί στο κυριακάτικο ματς. Ο Θανάσης Μούτσιος άρχισε σήμερα να γυμνάζεται μόνος του και ο Νίκος Αδαμίδης έκανε θεραπεία καθώς υπέστη θλάση στο δικέφαλο.

    Ο Βλάνταν Μιλόγιεβιτς, πέντε λεπτά πριν το τέλος της σημερινής προπόνησης, αποχώρησε καθώς δέχθηκε κλωτσιά από συμπαίκτη του. Ο γιατρός της ομάδας τον εξέτασε και διέγνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Ο ποδοσφαιριστής του Ηρακλή θα προπονηθεί αύριο και θα παίξει κανονικά εναντίον της Καλαμάτας. Ακόμη, δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα και ο Μπελσούε, o οποίος είχε τραυματιστεί στον φιλικό αγώνα με την Σερβική Ζελέζνικ.

    Τέλος, σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεργασία μεταξύ των κ.κ. Στάμου και Κωφίδη.

    [11] ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΣΧΕΔΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    Πρίστινα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:47 UTC+2)

    Οι Αλβανοί αυτονομιστές στη Νότια Σερβία που μάχονται κατά των Σέρβων απέρριψαν το ειρηνευτικό σχέδιο της σερβικής κυβέρνησης δήλωσε Αλβανός πολιτικός στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑFP.

    Ο Απελευθερωτικός Στρατός του Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μεντβέγια, UCPMB χαρακτήρισε απαράδεκτο το σχέδιο και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να αντιστέκεται στις διώξεις Αλβανών από την σερβική αστυνομία.

    Το σχέδιο, το οποίο ορίζει μεγαλύτερη συμμετοχή Αλβανών στην πολιτική ζωή της Σερβίας αλλά δεν αναγνωρίζει την αυτονομία του Κοσσυφοπεδίου απορρίφθηκε και από το Ενωμένο Αλβανικό Δημοκρατικό Κόμμα, PBDSH, είπε ο πρόεδρος του Ζεκίρα Φαζλίου.

    Ο.Κ.

    [12] ΦΥΛΑΚΙΣΗ 18 ΜΗΝΩΝ ΣΕ ΜΑΙΕΥΤΗΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:43 UTC+2)

    Σε φυλάκιση 18 μηνών, με τριετή αναστολή καταδικάστηκε από το Εφετείο Θεσσαλονίκης γιατρός μαιευτήρας που κατηγορείται ότι αμέλησε στον τοκετό ασθενούς του, με συνέπεια να χάσει το παιδί της λίγες ώρες μετά τη γέννησή του.

    Πρόκειται για τον Διαμαντή Κελλαρτζή, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και για πρόκληση σωματικών βλαβών. Πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση 28 μηνών, αλλά το δικαστήριο μείωσε την ποινή του, αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό προτέρου έντιμου βίου.

    Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στη διάρκεια τοκετού η Χάιδω Σιτζόγλου - Τσαρουχά, παρουσίασε επιπλοκή με συνέπεια να υποστεί ενδομήτρια λοίμωξη που μεταδώθηκε στο έμβρυο με αποτέλεσμα να πεθάνει δύο μέρες μετά τη γέννησή του από πνευμονία.

    Στην απολογία του ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι συνάδελφοί του δεν τον ενημέρωσαν ότι η κατάσταση της υγείας της επιτόκου ήταν κρίσιμη και για αυτό δεν κινητοποιήθηκε άμεσα.

    Γ.Χ.

    [13] ΟΙ ΗΠΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑΝ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΑΡΑΤΖΙΤΣ ΚΑΙ ΜΛΑΝΤΙΤΣ

    Παρίσι, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:24 UTC+2)

    Ο Γάλλος στρατηγός Ζαν Ενρί δήλωσε ότι οι δύο πρώην ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο Ράτκο Μλάντιτς, θα μπορούσαν να είχαν συλληφθεί το 1996, αλλά οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να τους συλλάβουν.

    Ο Ενρί, αναπληρωτής διοικητής το 1996 της δύναμης IFOR του ΝΑΤΟ στη Βοσνία είπε τα παραπάνω στην Eπιτροπή του γαλλικού Kοινοβουλίου που ερευνά τις σφαγές της Σρμπρένιτσα.

    Οι Σέρβοι της Βοσνίας έσφαξαν χιλιάδες μουσουλμάνους, αφού κατέλαβαν, τον Ιούλιο του 1995, τη Σρμπρένιτσα, στην ανατολική Βοσνία.

    Ο Ενρί τόνισε ότι οι στρατιώτες της IFOR είχαν πάρει εντολή το 1996 από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης να μη συλλάβουν κανένα εγκληματία πολέμου αν δεν ερχόταν σε επαφή μαζί τους.

    Ο Γάλλος στρατηγός ανέφερε ότι συνέλαβαν δυο καταζητούμενους τους οδήγησαν στη Χάγη αλλά λόγω έλλειψης στοιχείων αφέθηκαν ελεύθεροι.

    [14] Ο.Δ. ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ: ΠΡΟΣ "ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ" ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:07 UTC+2)

    Πρόσκληση να επενδύσουν στη χώρα τους, απηύθυναν σε Ελληνες επιχειρηματίες μέλη γιουγκοσλαβικής αποστολής που συμμετείχαν σε ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα.

    Η Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας διανύει μια μεταβατική περίοδο, αλλά προς το παρόν Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες τηρούν στάση αναμονής και είναι επιφυλακτικοί. Η στάση αυτή συνδέεται με το γεγονός ότι η πολιτική σταθερότητα στη χώρα - παρά τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης υπό τον πρόεδρο Βόισλαβ Κοστούνιτσα - δεν έχει βρει ακόμη, όπως επισημαίνουν επιχειρηματίες, ολοκληρωτικά το δρόμο της. Ετσι, η ομαλότητα στη χώρα και η επανένταξή της στους διεθνείς οργανισμούς δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στη γειτονική χώρα.

    Σταθμό για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με Ελληνες επιχειρηματίες, εκτιμάται ότι θα αποτελέσει η υλοποίηση έργων που εντάσσονται σε δράσεις και project του Συμφώνου Σταθερότητας για την Ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την ίδια ώρα, τονίζουν ότι και οι κινήσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας αναμένεται να καταστήσουν "ελκυστική" τη χώρα για δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών.

    Η γειτονική χώρα, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αποτελεί ελκυστικό πόλο για επενδύσεις, κυρίως στους κλάδους του καπνού, των ποτών, των τροφίμων, των τραπεζών αλλά και της ενέργειας.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την έκτη θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της ΟΔΓ και την τρίτη θέση μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής, μετά την Ολλανδία. Οι ελληνικές εταιρίες, που δραστηριοποιούνται στη Γιουγκοσλαβία, ανέρχονται σε 250, μεταξύ των οποίων είναι ο ΟΤΕ, ο Γερμανός και η Δελτα.

    Σημειώνεται ότι την ημερίδα διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών και το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας και το Ομοσπονδιακό Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Γιουγκοσλαβίας.

    [15] ΒΑΦΤΙΖΑΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΑ" ΣΕ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΡΕΑΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Επαυτοφόρω έπιασαν αστυκτηνίατροι στη Θεσσαλονίκη τους υπεύθυνους εταιρίας συσκευασίας τυποποιημένων κρεάτων να βάζουν ετικέτες με το χαρακτηρισμό "ελληνικό" σε μεγάλες ποσότητες χοιρινού και μοσχαρίσιου κρέατος, γερμανικής προέλευσης.

    Η αστυκτηνιατρική υπηρεσία έπιασε τους υπεύθυνους του εργαστηρίου να τεμαχίζουν, να αποστεώνουν και να συσκευάζουν 900 κιλά χοιρινό και μοσχαρίσιου κρέας εισαγωγής.

    Το εργαστήριο επεξεργασίας κρεάτων, εισήγαγε στα τέλη Ιανουαρίου από Γαλλία και Γερμανία, 1,5 τόνους χοιρινού και 2,5 τόνους μοσχαρίσιου, που στη συνέχεια διέθεσε σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε αρκετά κρεοπωλεία.

    Το σωματείο Κρεοπωλών υποστήριξε ότι τα περισσότερα κρεοπωλεία διαθέτουν ντόπιο κρέας, ενώ η αστυκτηνιατρική υπηρεσία εκφράζει ανησυχια για παρόμοια περιστατικά και εκτός του νομού Θεσσαλονίκης, αφού μεγάλες ποσότητες που συσκεάζονται στον συγκεκριμένο εργαστήριο διατίθενται σε μεγάλες αλυσίδες σουπερ μάρκετ.

    [16] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΑΠΟΦΑΣΗ - ''ΦΡΕΝΟ'' ΣΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΚΠΤΩΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΑΞΙΩΜΑ

    Σόφια, 8 Φεβρουαρίου 2001 (20:01 UTC+2)

    ''Φρένο'' στις πολιτικές φιλοδοξίες του έκπτωτου βασιλιά της Βουλγαρίας Συμεών Β΄ έβαλε το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βουλγαρίας, το οποίο αποφάνθηκε ότι οι υποψήφιοι για το προεδρικό αξίωμα πολίτες της χώρας θα πρέπει να έχουν διαμείνει στη Βουλγαρία τους περισσότερους μήνες του κάθε έτους της πενταετίας που προηγείται των εκλογών.

    Στο Συνταγματικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει 75 βουλευτές, οι οποίοι είχαν ζητήσει να ερμηνευτεί το άρθρο του Συντάγματος που ορίζει ότι ο υποψήφιος για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να έχει διαμείνει τα τελευταία πέντε χρόνια στη Βουλγαρία.

    Κ.Κ.

    [17] H INTEΡEΡONH B -1A ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΛΑΠΛΗΣ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗΣ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (19:58 UTC+2)

    Μελέτη ορόσημο για την Πολλαπλή Σκλήρυνση κατά Πλάκας, σύμφωνα με την οποία με τη χορήγηση Ιντερερόνης βήτα -1α μία φορά την εβδομάδα, στα αρχικά στάδια της νόσου, καθυστερεί σημαντικά την εκδήλωση της νόσου στους ασθενείς, δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδίκο New England Journal of Medicine.

    Στους ασθενείς που χορηγήθηκε η συγκεκριμένη ουσία, παρουσιάστηκε μείωση των συμπτωμάτων εκδήλωσης της νόσου κατά 44% σε σχέση με τους ασθενείς στην ομάδα εικονικού φαρμάκου. Μετά από αυτή τη διαπίστωση, η εταιρία Biogen αποφάσισε να καταθέσει αίτηση για διεύρυνση των ενδείξεων της χορηγούμενης ουσίας, σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς εγκρίσεων φαρμάκων.

    Η θεραπεία με το ίδιο φάρμακο έδειξε επίσης θετικά αποτελέσματα στην εμφάνιση πλακών σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου, με μείωση κατά 91% της αύξησης νέων πλακών.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Biogen, Τζειμς Μούλεν, δήλωσε ότι τα νέα δεδομένα επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου στην καθυστέρηση επιδείνωσης της σψματικής και γνωσιακής αναπηρίας, στη μείωση του αριθμού υποτροπών, στην επιβράδυνση της εγκεφαλικής ατροφίας και στη μείωση του ρυθμού με τον οποίο οι ασθενείς εγκαθιστούν την Πολλαπλή Σκλήρυνση.

    Η Πολλαπλή Σκλήρυνση είναι μία χρόνια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος με συνεχή επιδείνωση της σωματικής αναπηρίας στους περισσότερους ασθενείς με την πάροδο του χρόνου. Περίπου ένα εκατομμύριο ασθενείς πάσχουν απο τη νόσο σε ολόκληρο τον κόσμο και περίπου 6.000 στην Ελλάδα, ενώ προδιάθεση παρατηρείται στο γυναικείο φύλο, κυρίως στις ηλικίες από 20-40 ετών.

    [18] Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΥΝΕΛΑΒΕ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΟΛΑΝΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

    Βελιγράδι, 8 Φεβρουαρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Η αστυνομία του Βελιγραδίου συνέλαβε έναν από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εναντίον της επίσκεψης του πρώην ΓΓ του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα στο Βελιγράδι.

    Ο Σίνισα Βούτσινιτς, αρχηγός του Ριζοσπαστικού Αριστερού Κόμματος, συνελήφθη ενώ συμμετείχε με άλλους 100 διαδηλωτές στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το κτίριο της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, όπου ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα είχε συνομιλίες με τον Χαβιέρ Σολάνα και άλλους αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οταν η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ολοκλήρωθηκε, αστυνομικοί πλησίασαν τον Βούτσινιτς για να τον συλλάβουν, αλλά αρκετοί οπαδοί του τους επιτέθηκαν προσπαθώντας να εμποδίσουν τη σύλληψη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

    Ξ Βούτσινιτς δεν πρόβαλε αντίσταση, αλλά οι αστυνομικοί κινήθηκαν γρήγορα για τον οδηγήσουν στο περιπολικό καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με οργισμένους διαδηλωτές.

    Οι διαδηλωτές φώναζαν αντιΝΑΤΟϊκά συνθήματα, και κρατούσαν σημαίες του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Περίπου 50 διαδηλωτές αποφάσισαν να παραμείνουν έξω από το κτίριο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως ότου απελευθερωθεί ο Βούτσινιτς.

    [19] Η ΚΡΟΑΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αγκυρα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (19:52 UTC+2)

    "Στην Κύπρο υπάρχει μια πραγματικότητα και αυτή είναι ότι επιβάλλεται και οι δυο κοινότητες που ζουν στο νησί να καθορίσουν μόνες τους το μέλλον τους, τόνισε ο Πρόεδρος Κροατίας Στίπε Μέσιτς υπογραμμίζοντας ότι "στην περίπτωση αυτή τα σύνορα της ενωμένης Ευρώπης δεν θα χωρίσουν τους δυο λαούς, αλλά θα τους ενώσουν".

    Ο κ. Μέσιτς, που επισκέπτεται την Αγκυρα, διατύπωσε τις παραπάνω απόψεις κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Τούρκο Πρόεδρο Σεζέρ, όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος.

    Ο Κροάτης Πρόεδρος έφερε στην ημερήσια διάταξη το θέμα της σύναψης διμερούς συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου και ζήτησε την υποστήριξη της Αγκυρας στο ζήτημα της ένταξης της Κροατίας στο ΝΑΤΟ.

    [20] ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΕΧΘΗΚΕ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Αγκυρα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (19:51 UTC+2)

    Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Τούρκ, που βρίσκεται στο Βερολίνο, δέχθηκε επίθεση από δυο άοπλα άτομα που άρχισαν να τον βρίζουν, κραυγάζοντας συνθήματα υπέρ της νηστείας θανάτου που γίνεται στις τουρκικές φυλακές και αποκαλώντας τον "φονιά".

    Ο τουρκικός Τύπος δημοσιεύει ότι οι γερμανικές δυνάμεις ασφαλείας καθυστέρησαν να επέμβουν και οι επιτιθέμενοι πλησίασαν επικίνδυνα τον κ. Τουρκ, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση για την οθωμανική αυτοκρατορία. Σύμφωνα με τις εφημερίδες οι δράστες είναι στελέχη της παράνομης οργάνωσης DHKP-C .

    Η τουρκική εφημερίδα "Χουρριέτ" υπενθυμίζει ότι και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ είχε δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ σύμφωνα με τη "Μιλλιέτ" ο κ. Τουρκ ισχυρίστηκε , μετά την επίσκεψή του στις φυλακές Τέγκελ του Βερολίνου, ότι οι φυλακές τύπου F στην Τουρκία είναι καλύτερες.

    [21] CPI: ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΡΔΩΝ ΚΑΤΑ 28%

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Aύξηση 28% σημείωσαν τα κέρδη της CPI κατά το εξάμηνο που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2000, φθάνοντας τα 513 εκατ. δρχ. από 400 εκατ. δρχ. το αντίστοιχο διάστημα του 1999. Την ίδια περίοδο, οι πωλήσεις της εταιρίας παρουσίασαν μικρή άνοδο και διαμορφώθηκαν στα 3,3 δισ. δρχ. από 3,1 δισ. δρχ.

    Η CPI, που πρόσφατα εισήχθη στο ΧΑΑ, δραστηριοποιείται στο χώρο της πληροφορικής ως αντιπρόσωπος και διανομέας στον κλάδο των περιφερειακών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας περιλαμβάνεται η επέκταση της τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

    Τα κεφάλαια, που άντλησε κατά την είσοδο της στο ΧΑΑ, θα διατεθούν για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση τεχνολογικών υποδομών της, για την οργανωτική αναδιάρθρωση λειτουργιών και διαδικασιών της, για την ανάπτυξη αγορών εξωτερικού και για την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησης.

    [22] EURODRIP: ΙΔΡΥΕΙ ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (19:49 UTC+2)

    Την ίδρυση θυγατρικής εταιρίας στην Κύπρο με την επωνυμία Eurodrip Trading (CIS) Ltd, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Eurodrip Α.Β.Ε.Γ.Ε. Σύμφωνα με το εγκεκριμένο από τις δημόσιες αρχές ιδρυτικό έγγραφο και καταστατικό της εταιρίας το εγκεκριμένο μετοχικό κεφαλαίο της εταιρίας είναι 465.000 δολάρια Η.Π.Α. και το εκδοθέν μετοχικό κεφάλαιο είναι 100.000 δολάρια Η.Π.Α.

    Εταίροι της ανωτέρω θυγατρικής εταιρίας είναι η Eurodrip Α.Β.Ε.Γ.Ε., που συμμετέχει με ποσοστό 67% και η εταιρία Soroni Trading (CIS) Ltd η οποία συμμετέχει με ποσοστό 33%. Κύριο αντικείμενο των εργασιών της Eurodrip Trading (CIS) Ltd είναι η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στις χώρες της πρώην Ε.Σ.Σ.Δ.

    [23] ΣΥΜΦΩΝΙΑ INFORMER - STOPANSKA BANKA

    Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2001 (19:47 UTC+2)

    Η Informer Α.Ε. υπέγραψε συμφωνία με την Τράπεζα Stopanska Banka, η οποία είναι θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και έχει την έδρα της στα Σκόπια. Η συμφωνία ανέρχεται σε 5.000.000 δολάρια και περιλαμβάνει την μηχανογράφηση με το τραπεζικό σύστημα GLOBUS, του συνόλου των εργασιών της Τράπεζας, τόσο στις κεντρικές της υπηρεσίες, όσο και στα υποκαταστήματα της.

    Η υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας προς τις χρηματιστηριακές αρχές, αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στους ερχόμενους 18 μήνες και θα γίνει σε συνεργασία με τις εταιρίες Planet, Ernst & Young και Ethnodata.

    [24] ΔΥΟ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ

    Ιερουσαλήμ, 8 Φεβρουαρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Δύο άτομα τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε αυτοκίνητο σε γειτονιά της δυτικής Ιερουσαλήμ όπου κατοικούν ορθόδοξοι. Ο αρχηγός της αστυνομίας της Ιερουσαλήμ Μικι Λεβί είπε ότι πρόκειται έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου και ήταν θαύμα που δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι.

    Το BBC μετέδωσε ότι οι αρχές συνέλαβαν δύο άνδρες, οι οποίοι απομακρύνονταν τρέχοντας από το σημείο της έκρηξης και οι οποίοι φέρονται ως ύποπτοι για την επίθεση.

    Ο Αριέλ Σαρόν χαρακτήρισε το γεγονός "τραγικό" και επανέλαβε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις δεν θα συνεχιστούν όσο συνεχίζεται η βία και η τρομοκρατία.

    Ο Εχούντ Μπάρακ, από το Τελ Αβίβ όπου είναι είπε ότι η επίθεση ήταν ένα μήνυμα στον Σαρόν για το μέλλον της ειρηνευτικής διαδικασίας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 8 February 2001 - 19:14:05 UTC