Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 01-02-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
  • [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ
  • [03] O ΧΥΤΗΡΗΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ
  • [04] ΜΕΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ, ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ!
  • [05] ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] Ο ΛΑΜΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΕ
  • [07] Η ΕΕΑΕ ΑΠΕΣΥΡΕ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ
  • [08] ΒΟΛΕΪ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
  • [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
  • [10] ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
  • [11] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΜΕΤΡΟ Η ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ
  • [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΜΙΣΗ ΟΜΑΔΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ
  • [13] ΧΑΑ: ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ FTSE 20 - MID 40
  • [14] ΜΕ ΙΒΙΤΣ Ο ΑΡΗΣ ΑΥΡΙΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ
  • [15] ΝΕΟΣ ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ IDEAL - INTRASOFT
  • [16] ΙΑΤΑ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ
  • [17] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ
  • [18] Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΡΕΤΗ
  • [19] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Γ. ΓΑΛΑΒΑΡΗ
  • [20] ΝΤΕΚΤΑΣ: ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΥΧΟΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
  • [21] Η ΠΟΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [22] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ
  • [23] ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΣΕΧΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
  • [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
  • [25] ΔΙΩΞΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝ ΜΠΙΡΝΤΑΛ ΛΟΓΩ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΗΠΑ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (13:03 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιάννα Αγγελοπούλου- Δασκαλάκη

    της Ν. Θωμά

    "Ελλάδα και ΗΠΑ συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που δεν είναι φαινόμενο ελληνικό αλλά διεθνές. Αυτή η συνεργασία δείχνει την αμοιβαία πολιτική βούληση και την καλή διάθεση των δύο πλευρών προς αυτή την κατεύθυνση".

    Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχετικά με την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Ακόμα ο κ. Παπανδρέου στηλίτευσε τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα που αναφέρονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη χώρα μας γιατί, όπως είπε, δεν βλάπτουν μόνο την Ελλάδα αλλά και τον ίδιο τον θεσμό.

    Τέλος τόνισε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από μικροκομματικές σκοπιμότητες και αντιλήψεις.

    [02] Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ: ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟΝ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ

    Ντουμπάι, 9 Φεβρουαρίου 2001 (14:43 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    "Ξεχάστε τον ανασχηματισμό για πάρα πολύ καιρό", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, κατά την πτήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους προς το Ντουμπάι.

    [03] O ΧΥΤΗΡΗΣ ΔΙΕΨΕΥΣΕ ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΓΔΜ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ

    Σκόπια, 9 Φεβρουαρίου 2001 (15:02 UTC+2)

    Φωτογραφία: Βουλευτής Β' Αθηνών ΠΑΣΟΚ

    O υφυπουργός Τύπου, Τηλέμαχος Χυτήρης, διέψευσε τις φήμες που κυκλοφόρησαν στα Σκόπια, περί επικείμενης συμφωνίας για το εκκρεμές θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την υιοθέτηση σχετικής πρότασης της ελληνικής πλευράς.

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Βέτσερ" των Σκοπίων και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: " Σε ό, τι αφορά τις φήμες ότι θα φθάσουμε σε κάποια αλλαγή της ονομασίας, επιβεβαιώνω ότι τέτοια συμφωνία δεν υπάρχει".

    "Οι συνομιλίες για την επίλυση του θέματος συνεχίζονται, η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες για να φθάσουμε σε πραγματική λύση προς το συμφέρον των δυο κρατών", υπογράμμισε ο κ.Χυτήρης.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της αναγνώρισης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της ΠΓΔΜ, που χθεσινό δημοσίευμα σκοπιανής εφημερίδας, ήθελε να συμπεριλαμβάνεται στο "πακέτο προσφορών" της Ελλάδας με αντάλλαγμα την επίλυση του προβλήματος, ο κ.Χυτήρης είπε: "Αυτό είναι θέμα διαπραγματεύσεων μεταξύ των Εκκλησιών".

    Καταλήγοντας ο Ελληνας υφυπουργός τόνισε: "Ενθαρρύνει το γεγονός ότι τη φορά αυτή και η ατμόσφαιρα και οι πολίτες της Ελλάδας βλέπουν θετικά τις ενέργειες που γίνονται για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.. Ολοι αναμένουμε μια πραγματική φόρμουλα που θα είναι προς το συμφέρον και των δυο χωρών".

    Ο κ.Χυτήρης στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων σχολιάζοντας τις φήμες ότι επίκειται συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, δήλωσε ότι "όταν πραγματοποιηθεί συνάντηση, θα ανακοινωθεί".

    [04] ΜΕΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ, ΘΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ Η ΥΠΗΚΟΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΜ ΧΙΚΜΕΤ!

    Αγκυρα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:35 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Τούρκος ποιητής Ναζίμ Χικμέτ

    Επιτέλους! Πενήντα χρόνια μετά την αφαίρεση της ιθαγένειας του και 38 χρόνια μετά το θάνατό του, οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να ξανακάνουν Τούρκο υπήκοο, τον μεγάλο ποιητή και επαναστάτη Ναζίμ Χικμέτ.

    Με τον πρωτοσέλιδο τετράστηλο τίτλο "Αποκατάσταση της υπόληψης μετά από 50 χρόνια", η εφημερίδα "Σαμπάχ" υπογραμμίζει ότι ετοιμάστηκε διάταγμα με το οποίο θα δοθεί και πάλι η τουρκική υπηκοότητα στον Τούρκο γνωστό ποιητή Ναζίμ Χικμέτ που πέθανε εξόριστος στη Μόσχα.

    Ο πρώτος που υπέγραψε το διάταγμα ήταν ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, παρατηρείται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι ο υπουργός Πολιτισμού Ιστεμιχάν Ταλάϋ δήλωσε ότι στον κόσμο και την Τουρκία άλλαξαν πολλά πράγματα, αναγνώρισε ότι ο Ναζίμ Χικμέτ "συγκαταλέγεται μεταξύ των διεθνών αξιών" και ζήτησε να ακυρωθεί η απόφαση του 1951 που στέρησε την τουρκική ιθαγένεια από τον Τούρκο γνωστό ποιητή.

    Ο Ναζίμ Ραν Χικμέτ (1902-1963), που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε στη Ναυτική Σχολή της Κωνσταντινούπολης, από την οποία όμως εκδιώχθηκε, όταν εκδήλωσε τις επαναστατικές ιδέες στις οποίες είχε αρχίσει να προσχωρεί.

    Το 1921 επισκέφθηκε τη Σοβιετική Ενωση, όπου έμεινε για ανώτερες σπουδές στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών της Μόσχας και επιστρέφοντας στην πατρίδα του, το 1924, πρωτοστάτησε στις επαναστατικές κινήσεις. Δούλεψε ως συντάκτης σε εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης και συγχρόνως άρχισε να δημοσιεύει ποιήματά του, επηρεασμένα από το ρωσικό φουτουρισμό και κυρίως από το Μαγιακόφσκι, με τον οποίο είχε γνωριστεί προσωπικά.

    Η πυκνή συγγραφική του παραγωγή, άρχισε στην πατρίδα του το 1928, με ποιητικές συλλογές, μυθιστορήματα, θεατρικά έργα και επαναστατικές μπροσούρες, που του στοίχισαν διώξεις και καταδίκες, με αποτέλεσμα φυλακίσεις επί σχεδόν μία εικοσαετία.

    Την τελευταία φορά που καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο σε 28 χρόνια, έμεινε φυλακισμένος τα 12 χρόνια ως το 1950, οπότε απελευθερώθηκε ύστερα από μεγάλες κινητοποιήσεις Ευρωπαίων συγγραφέων. Την ίδια χρονιά, βραβεύτηκε με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης. Μετά την αποφυλάκισή του, έφυγε το 1951για τη Μόσχα, όπου παρέμεινε ως το σχετικά πρόωρο θάνατό του το 1963.

    Στην Ελλάδα, πρωτοπαρουσιάστηκε σε άρθρο το 1931, στο περιοδικό "Ο Λόγος" από τον Βασ. Κασαπάκη, ενώ τα επόμενα χρόνια μεταφράστηκαν πολλά έργα του από τους Στέλιο Μαγιόπουλο, Γιάννη Ρίτσο, Γ. Παπαλεονάρδο, Αρη Δικταίο, Πέτρο Μάρκαρη κ.α.

    [05] ΕΠΑΦΕΣ ΜΙΧΑΗΛΟΒΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (14:52 UTC+2)

    Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και τον δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε σήμερα στην Αθήνα η υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ναντέζντα Μιχάηλοβα που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    Στο επίκεντρο των επαφών της κ. Μιχάηλοβα βρέθηκαν οι εξελίξεις στην περιοχή των Βαλκανίων και η ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας. Ο κ. Κακλαμάνης εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Βουλγαρίας ενώ τόνισε την ανάγκη οι δύο χώρες να συνεργαστούν προς την κατεύθυνση της υποστήριξης της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια. Η κ. Μιχαήλοβα εκτίμησε ότι η εμπιστοσύνη στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έφτασε σε υψηλά επίπεδα.

    [06] Ο ΛΑΜΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ ΘΗΤΕΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΟΕ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (21:09 UTC+2)

    Το τένις έκανε την... έκπληξη. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Σπύρος Ζανιάς αναδείχθηκε α' αντιπροέδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που επικράτησε του προέδρου της ομοσπονδίας τοξοβολίας Γιάννη Παπαδογιαννάκη με 16 ψήφους έναντι 13 του δεύτερου.

    Την θέση του β' αντιπροέδρου κατέλαβε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Ιππασίας Φρέντι Σερπριέρης, επικρατώντας με 17-12 του Μανώλη Κατσιαδάκη (Ξιφασκία).

    Πρόεδρος της ΕΟΕ θα είναι γιά τέταρτη συνεχόμενη φορά ο Λάμπης Νικολάου, που έλαβε 28 ψήφους.

    Ο πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Διαθεσόπουλος πήρε τη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ ο πρόεδρος της ομοσπονδίας βόλεϊ Θανάσης Μπελιγράτης έγινε ταμίας της ΕΟΕ.

    Από την σημερινή ψηφοφορία απουσίαζαν οι Γιώργος Βασιλακόπουλος (Μπάσκετ), Γιώργος Μοναχός (Κωπηλασία) και Ν. Στουκογιώργος (Τζούντο).

    [07] Η ΕΕΑΕ ΑΠΕΣΥΡΕ ΚΙΝΗΤΗΡΕΣ ΠΑΛΑΙΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΣ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (21:07 UTC+2)

    Ραδιένεργεια παραπάνω από τα επιτρεπτά όρια εντόπισαν οι μετρητές στα εργαστήρια Μηχανολόγων στα ΤΕΙ Χαλκίδας και στο Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο Αιγάλεω.

    Η ακτινοβολία προερχόταν από κινητήρες παλαιών αεροσκαφών τύπου Τ-33 της Πολεμικής Αεροπορίας που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μαθητών και φοιτητών.

    Μαθητές από το ΣΕΚ Αιγάλεω εντόπισαν τυχαία εκπομπή ραδιενέργειας όταν για άλλο λόγο έθεσαν σε λειτουργία ένα μετρητή Γκάιγκερ - Μίλερ. Στον ίδιο χώρο βρισκόταν και ο κινητήρας και η ένδειξη ήταν θετική, δηλαδή ακτινοβολία πάνω από τα όρια.

    Στα ΤΕΙ της Χαλκίδας τρεις σπουδαστές έκαναν την πτυχιακή εργασία τους πάνω σε παρόμοιους κινητήρες και διαπίστωσαν ότι η ραδιένεργεια ήταν πάνω από τα επιτρεπτά όρια.

    Τις απαραίτητες έρευνες για το θέμα διεξάγει η Επιτροπή Ατομικής Ερευνας.

    Το επικίνδυνο ραδιενεργό μέταλλο που έχει εντοπιστεί στους κινητήρες είναι το θόριο. Οι κινητήρες με εντολή της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας έχουν αποσυρθεί

    [08] ΒΟΛΕΪ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΦΑΪΝΑΛ ΦΟΡ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (21:00 UTC+2)

    Το πρόγραμμα των αγώνων του φάιναλ φορ κυπέλλου γυναικών, που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 23 και 24 Φεβρουαρίου έχει ως εξής:

    Παρασκευή 23/2 17:30 Πανελλήνιο - Φιλαθλητικός (α' ημιτελικός), 20:00 Βριλήσσια - Λάρισα (β' ημιτελικός).

    Σάββατο 24/2 20:00 Τελικός.

    Αποδεκτή έκανε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Βόλεϊ την πρόταση της ΕΟΠΕ να διεξαχθούν οι αγώνες πρόκρισης ενός ομίλου του παγκοσμίου πρωταθλήματος εφήβων στη Σύρο. Τα παιχνίδια θα γίνουν 25-27 Μαίου και οι ομάδες που θα πάρουν μέρος είναι: Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Κροατία και Λετονία.

    [09] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΣΤΟΧΕΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΠΑΟΚ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (20:55 UTC+2)

    Έκκληση στον κόσμο του ΠΑΟΚ να έρθει στο γήπεδο τόσο για το παιχνίδι της Κυριακής με το Περιστέρι, όσο και για το παιχνίδι με την Ολύμπια Λιουμπλιάνας κάνει ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ, Κώστας Φλεβαράκης. Από την άλλη τον τρόπο με τον οποίο χάθηκε το παιχνίδι στην Λιουμπλιάνα ακόμη δεν μπορεί να τον "χωνέψει".

    "Μπορούσαμε να κερδίσουμε. Όμως πιέστηκαν οι παίκτες και οι διαιτητές έκαναν αρκετά λάθη", τονίζει ο κ. Φλεβαράκης. Ο ίδιος πάντως δεν έχει μείνει προσκολλημένος στο παιχνίδι της Πέμπτης. "Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Πρώτα να κερδίσουμε το Περιστέρι και έπειτα να προσπεράσουμε τον εμπόδιο της Ολύμπιας".

    Ο μεγάλος πονοκέφαλος του ασπρόμαυρου τεχνικού είναι ο Γιάννης Γιαννούλης. Ο διεθνής φόργουορντ - σέντερ ενδέχεται να μην αγωνιστεί, αφού η οσφυαλγία στέκεται εμπόδιο στην συμμετοχή του.

    [10] ΕΙΚΟΣΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΙΡΑΝ

    Τεχεράνη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Πάνω από είκοσι άτομα τραυματίστηκαν και 100 συνελήφθησαν σε συγκρούσεις ποτ ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και ιρανικής αστυνομίας στην Τεχεράνη, μετέδωσε το ΒΒC.

    Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο πάρκο Μελάτ σε μια αντικυβερνητική διαδήλωση και η αστυνομία χρησιμοποίησε ρόπαλα και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.

    Οι συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών πύκνωσαν όταν οι συγκεντρωθέντες φώναζαν συνθήματα κατά του Ισλαμικού καθεστώτος και ζητούσαν μεγαλύτερη ελευθερία της έκφρασης.

    Ο.Κ.

    [11] ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΜΕΤΡΟ Η ΑΝΩΤΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΙ

    Καβάλα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (20:44 UTC+2)

    Και τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προβλέπει ανωτατοποίηση των ΤΕΙ. Αύριο συνέρχονται εκτάκτως στην Πάτρα οι Πρυτάνεις για να καθορίσουν τη στάσης τους μέχρι το τέλος του μήνα, όταν θα γίνει και η συζήτηση στη Βουλή, ενώ τη Δευτέρα για το ίδιο θέμα θα συνεδριάσουν οι πρόεδροι των ΤΕΙ.

    "Ο τίτλος των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων θα παρέχει τη δυνατότητα για μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό", διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου και διαβεβαίωσε ότι τα πτυχία παλαιών και νέων σπουδαστών θα είναι ισότιμα.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι τα Τεχνολογικά Ιδρύματα εντάσσονται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, όπου ήδη ανήκουν κατ' ουσίαν δυναμικά και εφοδιάζονται και πλουτίζουν σε αυτή την κατεύθυνση και στην πολιτική προσωπικού και στις διευκολύνσεις που δίνονται στα παιδιά, οι οποίες είναι θέμα και στοιχειώδους δικαιοσύνης.

    "Πτυχιούχοι των ΤΕΙ εδώ και χρόνια γίνονται δεκτοί στα καλύτερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια για μεταπτυχιακά. Και θα αποκλείονται αυτά τα παιδιά από τα μεταπτυχιακά στα Ελληνικά Πανεπιστήμια;", υπογράμμισε.

    Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας θα ενσωματωθούν και προτάσεις των εκπροσώπων των ΤΕΙ και της Πανεπιστημιακής Κοινότητας έπειτα από διάλογο.

    Με το νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται οριστικά η φυσιογνωμία των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων και με 7 παρεμβάσεις - τομές αλλάζει η εικόνα των ΤΕΙ.

    Συγκεκριμένα το πτυχίο αποτελεί βασικό τίτλο σπουδών και οι κάτοχοί του μπορούν να παρακολουθήσουν μεταπτυχιακά στα Πανεπιστήμια της χώρας, η διάρκεια σπουδών ορίζεται σε 8 εξάμηνα, τα ΤΕΙ θα μπορούν να οργανώσουν μεταπτυχιακά προγράμματα σε συνεργασία με τα ΑΕΙ ή και ξένα Πανεπιστήμια. Επίσης αναβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο των ΤΕΙ, ανανεώνονται τα προγράμματα σπουδών, ενισχύεται η υλικοτεχνική υποδομή.

    Πραγματοποιείται, επίσης πλήρης αναβάθμιση και στους καθηγητές των ΤΕΙ με τη θέσπιση υψηλών ακαδημαϊκών κριτηρίων αξιολόγησης, δημιουργείται η βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και όπως για τον καθηγητή και τον επίκουρο απαραίτητο ακαδημαϊκό προσόν ορίζεται το διδακτορικό δίπλωμα. Για τον καθηγητή εφαρμογών ο αντίστοιχος τίτλος είναι των μεταπτυχιακών σπουδών.

    Ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι με την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ ανοίγουν άλλοι ορίζοντες και το επίπεδο των σπουδών ανεβαίνει όλο σταθερά, όπως ανεβαίνει και στα ΑΕΙ άλλωστε, στα Πανεπιστήμια και οι καθηγητές των ΤΕΙ πιστοποιούνται ακόμη καλύτερα με πιο πλούσια εφόδια και πιο μεγάλα προσόντα.

    "Η ελληνική κοινωνία ξέρει ότι η ανωτατοποίηση με αυτόν τον τρόπο των ΤΕΙ είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός στην ανάπτυξη της χώρας και επομένως είναι κάτι που η ίδια η κοινωνία επικυρώνει και όταν επικυρώνει κάτι η κοινωνία, είναι πολύ δύσκολο να το αρνηθούμε οι υπόλοιποι", είπε.

    Ο κ. Ευθυμίου επισκέφθηκε σήμερα την Καβάλα για να ενημερωθεί από τις αρχές, από την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και από τους μαθητές για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο κ. Ευθυμίου εγκαινίασε το 3ο Λύκειο και το 4ο Τεχνολογικό Επαγγελματικό Εκπαιδευτήριο.

    "Αυτό που θέλουμε όλοι και επιδιώκουμε είναι να συνειδητοποιηθεί από όλους ότι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν δύο ισότιμες κατευθύνσεις, το Ενιαίο Λύκειο και η Τεχνολογική Επαγγελματική Εκπαίδευση. Καθεμία με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, καθεμία με τη διαφορετικότητά της, αλλά και καθεμία με τη δυναμική της", τόνισε.

    Μιλώντας στους μαθητές είπε ότι στην εκπαίδευση πρέπει να τιμούμε την παράδοσή μας, αλλά ταυτόχρονα να ανοιγόμαστε δυναμικά μπροστά προσθέτοντας ότι η εκπαίδευση είναι η βάση για τους μεγάλους προορισμούς, δεν είναι για τη στασιμότητα.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ είπε ότι θεωρούνται αυτονότητες αυτές οι αλλαγές στην εκπαίδευση σε όλη την Ευρώπη.

    "Είναι αυτό που ζητάει η ελληνική κοινωνία, από όλη την Ανώτατη Εκπαίδευση, είναι αυτό που έχει συμβεί σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια και παντού συνέβη ήρεμα και ώριμα, γιατί στην Ελλάδα να δίνουμε τέτοια ένταση και έκταση σε ένα αυτονόητο μέτρο προαγωγής του κοινού κοινωνικού συμφέροντος;", τόνισε.

    [12] ΜΠΑΣΚΕΤ: ΜΕ ΜΙΣΗ ΟΜΑΔΑ Ο ΑΡΗΣ ΣΤΗ Ν. ΣΜΥΡΝΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (20:36 UTC+2)

    Με ποια ομάδα θα αντιμετωπίσει ο Αρης τον Πανιώνιο; Αποτελεί καλή ερώτηση για όλους τους φιλάθλους του κίτρινου συλλόγου, που βλέπουν να μην μαζεύεται ούτε η βασική για να αγωνιστούν στη Νέα Σμύρνη. Οι απουσίες των ξένων είναι δεδομένες, αφού τόσο ο Τζέιμς Φόρεστ όσο και Τιμ Νέες ακόμα περιμένουν τηλεφώνημα από την διοίκηση για να τους διαβεβαιώσουν ότι μπήκε έστω και ένας μισθός στον λογαριασμό τους. Από την άλλη οι Εϊ Τζέι Ινγκλις και Γκόρνταν Φίριτς διεμήνυσαν ότι δεν θα παίξουν, εφόσον η διοίκηση δεν κράτησε τον λόγο τους.

    Οι Έλληνες παίκτες αποφάσισαν να δώσουν νέα παράταση στην προθεσμία πληρωμής τους, με καταλυτική ημερομηνία την επομένη του αγώνα με την Δάφνη στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης.

    Αυτό που κάνει μεγάλη εντύπωση είναι ότι όλοι οι παίκτες πριν από δύο ημέρες πήραν διαβεβαιώσεις από τον πρόεδρο της ΚΑΕ Αρης, Σταύρο Σερπάνο ότι είχε εξασφαλίσει πολλά εκατομμύρια. Όμως αρκετές ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις ακόμη τα πράγματα είναι στάσιμα...

    [13] ΧΑΑ: ΤΕΛΗ ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ FTSE 20 - MID 40

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (20:26 UTC+2)

    Στα τέλη Απριλίου ξεκινά η λειτουργία των νέων Βασικών Κανόνων Διαχείρισης και Υπολογισμού των δεικτών Μεγάλης και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (FTSE/ASE 20 και FTSE/ASE Mid 40 αντίστοιχα), σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

    Οι βασικές αλλαγές που επέρχονται με τους νέους βασικούς κανόνες, όπως διευκρινίζει το ΧΑΑ, αφορούν:

    - Την αλλαγή του σημείου 4.2.1. που αφορά στον έλεγχο καταλληλότητας των μετοχών περί του ποσοστού ευρείας διασποράς τους (free float). Ειδικότερα αποφασίσθηκε να προστεθεί ένα έκτο σημείο ως εξής: "Επενδύσεις χαρτοφυλακίου οι οποίες υπόκειται σε δεσμευτικό όρο, για την χρονική διάρκεια ισχύος αυτού του όρου".

    - Την αντικατάσταση του σημείου 7.1.1, που αφορά την αποβολή και αντικατάσταση μετοχών από τους δείκτες ως εξής: "Αν κάποια συμμετέχουσα εταιρεία παύει να είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο, ή παύει να έχει σταθερή προσφορά τιμής, ή υπόκειται σε προσφορά εξαγοράς η οποία έχει δηλωθεί ολοκληρωτικά και άνευ όρων, ή έχει -κατά την γνώμη του Προέδρου και του Ελεγκτή της Συμβουλευτικής Επιτροπής (ή των αναπληρωτών τους, που έχουν οριστεί)- παύσει να αποτελεί βιώσιμη συμμετέχουσα εταιρεία σύμφωνα με τον ορισμό των Βασικών Κανόνων, θα αποβάλλεται από την κατάσταση των συμμετεχουσών εταιρειών και θα αντικαθίσταται από την αξία με την υψηλότερη κατάταξη που δεν συμμετέχει αλλά είναι αποδεκτή, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών δύο ημερών πριν την ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ η διαγραφή".

    - Σε συνέχεια της παραπάνω παραγράφου, την αντικατάσταση του σημείου 7.1.3, ως εξής: "Όταν προκύπτει κενή θέση στον δείκτη FTSE/ΧΑΑ 20, θα καλύπτεται από την αξία με την υψηλότερη κατάταξη που δεν συμμετέχει αλλά είναι αποδεκτή. Οποιαδήποτε διαδοχική κενή θέση δημιουργείται στον δείκτη FTSE/ΧΑΑ Mid 40 θα καλύπτεται κατά τον ίδιο τρόπο από την αποδεκτή, μη συμμετέχουσα, αξία με την υψηλότερη κατάταξη, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών δύο ημερών πριν την αντικατάσταση, που βρίσκεται στην κατάταξη κάτω από την 20η θέση".

    - Την αντικατάσταση του σημείου 7.2.1, που αφορά τις συγχωνεύσεις, ανασυγκροτήσεις και σύνθετες εξαγορές ως εξής: "Αν αποτέλεσμα κάποιας συγχώνευσης ή εξαγοράς είναι ότι μία συμμετέχουσα εταιρία απορροφάται από μια άλλη συμμετέχουσα εταιρία μέσα στον ίδιο δείκτη, τότε η εταιρία που προκύπτει παραμένει ως συμμετέχουσα στο δείκτη και δημιουργείται με ανάλογο τρόπο μια κενή θέση. Αυτή η κενή (διαθέσιμη) θέση θα συμπληρώνεται με την επιλογή της αξίας με την υψηλότερη κατάταξη που δεν είναι μεν συμμετέχουσα αλλά είναι αποδεκτή κατά το κλείσιμο των εργασιών δύο ημερών που προηγούνται της ένταξης της αντικαθιστώσας αξίας".

    - Σε συνέχεια της παραπάνω παραγράφου, την αντικατάσταση του σημείου 7.2.2 ως εξής: "Αν κάποια συμμετέχουσα εταιρία στον δείκτη FTSE/ΧΑΑ 20 απορροφάται από συμμετέχουσα εταιρία στον δείκτη FTSE/ΧΑΑ Mid 40 τότε η εταιρία που προκύπτει είναι αποδεκτή για να συμμετέχει ως αντικαταστάτρια στον δείκτη FTSE/ΧΑΑ 20. Η αντικαταστάτρια αξία είναι η αξία με την υψηλότερη κατάταξη που δεν είναι μεν συμμετέχουσα στον δείκτη FTSE/ΧΑΑ 20 αλλά είναι αποδεκτή κατά το κλείσιμο των εργασιών δύο ημερών που προηγούνται της ένταξης της αντικαθιστώσας αξίας." Η υπόλοιπη παράγραφος του σημείου 7.2.2 παραμένει ως έχει

    - Σε συνέχεια της παραπάνω παραγράφου, την αντικατάσταση του σημείου 7.2.3 ως εξής: "Αν κάποια συμμετέχουσα εταιρία εξαγοράζεται από άλλη η οποία δεν συμμετέχει, η αρχική συμμμετέχουσα εταιρία θα αποβάλλεται και θα αντικαθίσταται από την αξία που έχει την υψηλότερη κατάταξη χωρίς να είναι συμμετέχουσα ενώ είναι αποδεκτή κατά το κλείσιμο των εργασιών δύο ημερών που προηγούνται της ένταξης της αντικαθιστώσας αξίας." Η υπόλοιπη παράγραφος του σημείου 7.2.3 παραμένει ως έχει.

    - Τη συμπλήρωση στο τέλος του σημείου 7.4.1, που αφορά την αναστολή συναλλαγών ως εξής: "Η αντικαθιστώσα αξία θα είναι αυτή που έχει την υψηλότερη κατάταξη χωρίς να είναι συμμετέχουσα ενώ είναι αποδεκτή κατά το κλείσιμο των εργασιών δύο ημερών που προηγούνται της ένταξης της αντικαθιστώσας αξίας".

    - Την αντικατάσταση του σημείου 4.3, που αφορά τις αποδεκτές αξίες, ως εξής: "Ρευστότητα - Αξίες (εκτός από νεοεισαχθείσες που προστέθηκαν σε συμφωνία με τον κανόνα 7.3) οι οποίες δεν έχουν τουλάχιστον διάστημα 30 ημερών διαπραγμάτευσης από την επίσημη έναρξη άνευ όρων διαπραγμάτευσης, οι οποίες δεν διακινούνται για τουλάχιστον τις μισές εργάσιμες ημέρες, κατά η διάρκεια των προηγούμενων 6 ημερολογιακών μηνών και των οποίων η αξία συναλλαγών σε ετήσια βάση δεν υπερβαίνει τουλάχιστον το 10% της χρηματιστηριακής αξίας της μετοχής, (ή στην περίπτωση νεοεισαχθέντων αποδεκτών αξιών, κατά αναλογία) δεν θα είναι αποδεκτές για να συμπεριληφθούν σε δείκτη".

    Τέλος, με εφαρμογή από την επόμενη αναθεώρηση με στοιχεία της τελευταίας εργάσιμης μέρας του Μαρτίου 2001, οι ακόλουθες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν:

    Η αντικατάσταση του σημείου 4.2.3, που αφορά τους ελέγχους καταλληλότητας των συμμετεχουσών εταιριών, ως εξής: "Οι προσαρμογές των ποσοστών συμμετοχής των μετοχών θα εφαρμόζονται ακολουθώντας τα παρακάτω όρια.

    α) free float μικρότερο ή ίσο του 15% = Μη αποδεκτή αξία

    β) free float μεγαλύτερο από 15% αλλά μικρότερο ή ίσο του 25% =25%

    γ) free float μεγαλύτερο από 25% αλλά μικρότερο ή ίσο του 50% =50%

    δ) free float μεγαλύτερο από 50% αλλά μικρότερο ή ίσο του 75% =75%

    ε) free float μεγαλύτερο του 75% =100%

    Το free float μιας συμμετέχουσας εταιρίας θα επανακαθορίζεται και προσαρμόζεται, εάν είναι αναγκαίο, μετά από ένα εταιρικό γεγονός. Εάν το εταιρικό γεγονός συμπεριλαμβάνει μια εταιρική μεταβολή η οποία επηρεάζει τον δείκτη, οποιαδήποτε αλλαγή στο free float θα πραγματοποιείται την ίδια χρονική στιγμή με την εταιρική μεταβολή. Εάν δεν υπάρχει εταιρική μεταβολή, η αλλαγή στο free float θα πραγματοποιείται όσο το δυνατόν είναι πρακτικά δυνατό μετά την εταιρική μεταβολή, σύμφωνα με τον κανόνα 4.2.6 κάτωθι.

    Η αντικατάσταση του σημείου 4.2.6, που αφορά την περιοδική αναθεώρηση των συμμετεχουσών εταιριών, ως εξής: "Ακολούθως της εφαρμογής των αρχικών περιορισμών του free float, το free float μιας συμμετέχουσας εταιρίας θα αλλάζει μόνο εάν το πραγματικό free float είναι μεγαλύτερο από 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το ελάχιστο ή 5 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το μέγιστο του γειτονικού νέου ορίου. Αυτό το όριο των 5 ποσοστιαίων μονάδων δεν θα εφαρμόζεται εάν η μεταβολή είναι μεγαλύτερη από 10 ποσοστιαίες μονάδες για όρια ανάμεσα στο 20% και 50% και 25 ποσοστιαίες μονάδες για τα όρια ανάμεσα στο 50% και 100% ή στο όριο του 15% στο 4.2.4(α)".

    Η αντικατάσταση του σημείου 5.1, ως εξής: "Οι 20 μετοχές με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση ύστερα από την εφαρμογή όλων των κανόνων και ελέγχων καταλληλότητας, θα είναι κατάλληλες για συμμετοχή στη σύνθεση του Δείκτη FTSE/ΧΑΑ 20".

    Η αντικατάσταση του σημείου 5.2, ως εξής: "Οι επόμενες 40 μετοχές με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση ύστερα από την εφαρμογή όλων των κανόνων και ελέγχων καταλληλότητας, θα είναι κατάλληλες για συμμετοχή στη σύνθεση του Δείκτη FTSE/ΧΑΑ Mid 40".

    Η αντικατάσταση του σημείου 6.2.4, που αφορά την περιοδική αναθεώρηση των συμμετεχουσών εταιριών, ως εξής: "Κατατάσσονται όλες οι αξίες με βάση το σύνολο της κεφαλαιοποίησής τους κατά φθίνουσα σειρά".

    [14] ΜΕ ΙΒΙΤΣ Ο ΑΡΗΣ ΑΥΡΙΟ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (20:19 UTC+2)

    Το παρών του στο παιχνίδι με τον ΠΑΟ θα δώσει ο Ίλια Ίβιτς, όπως και ο Φάνης Κατεργιανάκης που ξεπέρασε τον τραυματισμό του και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του. Από την άλλη είναι αμφίβολο αν θα ξεκινήσει ο κ. Τεννές το παιχνίδι με τους "πράσινους" έχοντας στην βασική ενδεκάδα τον Αλέκο Δέλλιο. Τέλος, ο Ναγκόλι που βρίσκεται στην Ζιμπάμπουε θα απουσιάσει από τον κρίσιμο αγώνα, αφού όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι η επιστροφή του αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα

    "Σίγουρα είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο παιχνίδι. Γνωρίζοντας τη δυναμικότητα του ΠΑΟ θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια , αγωνιζόμενοι με ψυχή και καθαρό μυαλό για να καταφέρουμε να κερδίσουμε τον αγώνα.". τόνισε ο προπονητής του Άρη, Μπάμπης Τεννές για τον αυριανό αγώνα με τον Παναθηναϊκό που θα διεξαχθεί στο γήπεδο Χαριλάου στις 19:00 και συνέχισε: "Η νίκη, για την οποία θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, θα μας δώσει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση. Επιδίωξη μας είναι να πετύχουμε την τρίτη συνεχόμενη νίκη στο δεύτερο γύρο, που θα μας βοηθήσει βαθμολογικά και ψυχολογικά ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Και σε αυτή την προσπάθεια χρειαζόμαστε την πολύτιμη συμπαράσταση του κόσμου μας".

    Η αποστολή που επέλεξε ο Μπάμπης Τεννές αποτελείται από τους: Κατεργιαννάκη, Λουμπούτη, Μάρκο, Σκέντζο, Κυζερίδη, Κυπαρίσση, Μπα, Κατσιαρό, Χαριστέα, Αγαθοκλέους, Κούτση, Μπάρκογλου, Χριστοδούλου, Δέλλιο, Ιβιτς, Κολτσίδα, Ελ Καρκουρί και Θεοδωρίδη.

    [15] ΝΕΟΣ ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΑΠΟ IDEAL - INTRASOFT

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (20:18 UTC+2)

    Σύντομα αναμένεται να ανοίξει τις "πύλες" του στους χρήστες του διαδικτύου, το ηλεκτρονικό πολυκατάστημα myShops.gr της Ιdeal, προϊόν της συνεργασίας της με την Intrasoft.

    Ο νέος δικτυακός τόπος θα παρέχει τη δυνατότητα σε εμπόρους αλλά και απλούς χρήστες να δραστηριοποιηθούν άμεσα και με χαμηλό κόστος στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

    Η διαχείριση των οικονομικών του e-store θα γίνεται μέσω του back-office του καταστήματός του, όπου θα παρακολουθείται η κίνηση, οι παραγγελίες, τα εμπορεύματά κ.α. Για τη διευκόλυνση των πελατών του καταστήματος θα γίνονται δεκτές οι πιο γνωστές πιστωτικές κάρτες όπως American Express, Visa, Mastercard και Diners.

    Σημειώνεται ότι η επίσημη παρουσίαση του myShops.gr έχει προγραμματιστεί στο πλαίσιο της έκθεσης COMDEX.

    [16] ΙΑΤΑ: ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΩΝ ΣΠΑΤΩΝ

    Γενεύη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (20:02 UTC+2)

    Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών, ΙΑΤΑ ζήτησε να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του αεροδρομίου των Σπάτων που έχει οριστεί για την 1η Μαρτίου, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα σχετικά με το αεροδρόμιο τα οποία θα δημιουργήσουν χάος.

    Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ Πιέρ Ζανιό δήλωσε ότι ακόμη και η οδική αρτηρία που παρέχει πρόσβαση στο αεροδρόμιο δεν έχει κατασκευασθεί και πρόσθεσε ότι η ασφαλής και έγκαιρη πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι απαραίτητη για να λειτουργεί ομαλά και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

    Ο κ. Ζανιό ανέφερε ότι μετά από επιτόπιο έλεγχο που έκανε η ΙΑΤΑ διαπιστώθηκε ότι η κατασκευή του δρόμου δεν έχει ολοκληρωθεί όπως είχε υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση και τόνισε ότι υπάρχουν και άλλα προβλήματα όπως τα υψηλά αερολιμενικά τέλη και η μη ολοκλήρωση πολλών χώρων του αεροδρομίου.

    Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΤΑ κατέληξε ότι δεν πρέπει να γίνουν τα εγκαίνια το αεροδρομίου των Σπάτων μέχρι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αυτά και πρόσθεσε ότι μέχρι τότε το "Ελληνικό" θα παραμένει το αεροδρόμιο των Αθηνών.

    Ο.Κ.

    [17] ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ: ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΜΕΤΟΧΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΛΠ

    Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:56 UTC+2)

    Η μετοχοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), το επιχειρησιακό πρόγραμμα του οργανισμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και θέματα που αφορούν τον εκσυγχρονισμό λειτουργίας του οργανισμού, τέθηκαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησης που είχε ο υπουργός Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής με τη διοίκηση του οργανισμού.

    Η διοίκηση του ΟΛΠ έχει ήδη ολοκληρώσει τις προτάσεις της για τη δημιουργία δύο ξενοδοχείων στον Πειραιά ένα στο Παλατάκι και ένα στο χώρο των κρουαζιεροπλοίων που θα αναβαθμίσει το λιμάνι του Πειραιά.

    Στο "μέτωπο" της μετοχοποίησης, όπως δήλωσε ο κ. Παπουτσής, οι διαδικασίες προχωρούν με κανονικούς ρυθμούς και σύντομα θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους αναδόχους για τη διαδικασία της μετοχοποίησης.

    Ωστόσο ο υπουργός τόνισε: "θα πρέπει να κάνουμε σίγουρα βήματα, δεν χρειάζεται να βιαστούμε. Εκείνο που προέχει είναι ότι όταν θα γίνει η μετοχοποίηση του ΟΛΠ, να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και με τον επωφελέστερο τρόπο για το λιμάνι, την προοπτική του, για τις επενδύσεις που θα έρθουν και βεβαίως για τον Οργανισμό τον ίδιο".

    [18] Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΑΡΕΤΗ

    Αγκυρα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:55 UTC+2)

    Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποδέχθηκε το συμπληρωματικό κατηγορητήριο που συνέταξε ο Αρχιεισαγγελέας του τουρκικού Ανώτατου Δικαστηρίου Σαμπίχ Κανάντογλου που αφορά στην απαγόρευση της λειτουργίας του ισλαμικού κόμματος Αρετής με το επιχείρημα ότι αποτελεί συνέχεια του επίσης απαγορευθέντος ισλαμικού κόμματος Ευημερίας του κ.Ερμπακάν.

    Κατά τη γνωμοδότηση του Δικαστηρίου, σημειώνει ο τουρκικός Τύπος, το συμπληρωματικό κατηγορητήριο αποτελεί την αφετηρία νέας υπόθεσης. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε όπως το νέο κατηγορητήριο συνεκδικασθεί με την "κύρια υπόθεση" που στηρίχθηκε στο κατηγορητήριο που είχε συντάξει ο τέως Αρχιεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Βουράλ Σαβάς που επίσης ζητούσε την απαγόρευση της λειτουργίας του κόμματος Αρετής.

    Οι τουρκικές εφημερίδες εκτιμούν ότι με τη νέα απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο θεωρεί πλέον ως τεκμήριο τη βιντεοκασέτα του πρώτου συνεδρίου του κόμματος Αρετής, όπου ο κ.Ερμπακάν αποκαλείται "αγωνιστής της πίστης" και ακούγονται τα συνθήματα "Είσαι ο αρχηγός μας".

    Η διαδικασία θα επιμηκυνθεί τουλάχιστον κατά τρεις μήνες και παρέχεται ο απαραίτητος χρόνος για την υπερψήφιση από την τουρκική Βουλή των συνταγματικών μεταβολών που αφορούν και στην απαγόρευση λειτουργίας των κομμάτων, επισημαίνει ο τουρκικός Τύπος και υπογραμμίζει ότι:

    Διασκεδάζονται έτσι οι ανησυχίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών επειδή ζητείται να εκπέσουν του βουλευτικού αξιώματος μόνο δύο βουλευτές του κόμματος Αρετής και όχι όλοι όπως συνέβαινε παλαιότερα.

    [19] ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ Γ. ΓΑΛΑΒΑΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΙΜΧΑ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:54 UTC+2)

    Διάλεξη του ομότιμου καθηγητή ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Mcgill Καναδά, αντεπιστέλλοντος μέλους της Ακαδημίας Αθηνών Γιώργου Γαλαβάρη με θέμα: "Παραγωγή και διακίνηση εικονογραφημένων ελληνικών χειρογράφων στο Αγιον Ορος: εκφράσεις της ακτινοβολίας του.

    Η διάλεξη θα πραγμαποιηθεί τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου 2001, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα Διαλέξεων του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου και θα συνοδεύεται με προβολή διαφανειών.

    [20] ΝΤΕΚΤΑΣ: ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΥΧΟΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

    Αγκυρα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:53 UTC+2)

    Το ψευδοκράτος της τουρκοκρατούμενης Κύπρου "είναι αναπόσπαστο τμήμα της Τουρκίας και οι Τουρκοκύπριοι χωρίς την Τουρκία δεν θα ήταν ελεύθεροι", υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος Ραούφ Ντενκτάς και ισχυρίστηκε ότι "τυχόν απώλεια της Κύπρου προς όφελος των Ελληνοκυπρίων θα αποτελούσε για την Τουρκία μαχαιριά στην πλάτη".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε τα παραπάνω μιλώντας σε φοιτητές ιδιωτικού κολεγίου στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι "δεν αρκούσε η δική μας ψυχή. Ηρθαν από τη μητέρα πατρίδα την Ανατολία, τα αδέρφια μας πολέμησαν μαζί μας και έπεσαν στα πεδία των μαχών. Με τον τρόπο αυτό λυτρωθήκαμε από τη σκλαβιά των Ελληνοκυπρίων".

    Κατά τον τουρκοκυπριακό Τύπο, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι το ψευδοκράτος "δημιουργήθηκε κάτω από τις προστατευτικές πτέρυγες της Τουρκίας και οι ομαδικές επισκέψεις Τούρκων πολιτών αποτελούν απάντηση σε εκείνους που επιμένουν να αγνοούν την ύπαρξη της ΤΔΒΚ".

    Για την τουρκοκυπριακή πλευρά "μία άλλη αρχή που δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί είναι η διατήρηση των πληθυσμών στους δικούς τους γεωγραφικούς χώρους", υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος εκπρόσωπος και εξέφρασε την άποψη ότι "σε αντίθετη περίπτωση οι Τουρκοκύπριου θα εκδιωχθούν από την Κύπρο σε διάστημα μεταξύ τριών έως πέντε ετών.

    Η ένταξη στην Ε.Ε.

    Ο Ραούφ Ντενκτάς μίλησε και σε εκδήλωση που οργάνωσε στην κατεχόμενη Λευκωσία ο αποκαλούμενος "ροταριανός όμιλος", όπου είπε ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση "που επιβάλλει βιώσιμη συμφωνία με τους Ελληνοκύπριους" και τόνισε ότι το Κυπριακό είναι θέμα "που ή θα μας απομακρύνει από την Τουρκία ή θα μας δώσει την ευκαιρία να ζούμε υπό την αιγίδα της με βάση τις συμφωνίες που αναγνωρίστηκαν σε αυτήν το 1960".

    Επίσης, κατηγόρησε την Ε.Ε. επειδή "αναγνωρίζει τους Ελληνοκύπριους ως νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και ως εκ τούτου αποδέχτηκε την αίτησή τους για ένταξη στην Ε.Ε.".

    Όπως ανέφερε:

    Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. με καλούν "να μην χάσω το τρένο της Ενωσης. Το να μην το χάσουμε, σημαίνει να αποδεχθούμε εκείνα που μας παρουσίασαν κατά τη διάρκεια του πέμπτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε τους Ελληνοκύπριους στην ένταξη, χωρίς να έχουμε εξασφαλίσει τις απαιτούμενες εγγυήσεις, διαφορετικά αυτό θα σημαίνει ότι απαρνούμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό".

    Τέλος, ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι αντλούν τη δύναμή τους από την Τουρκία που "είναι έτοιμη να μας υποστηρίξει με κάθε τρόπο, γιατί το Κυπριακό δεν είναι μόνον υπόθεσης τιμής και υπόληψης για την Ανατολία, αλλά και θέμα ασφάλειας" και σημείωσε ότι:

    "Ο στόχος των Ελληνοκυπρίων να ενταχθούν στην Ε.Ε. δεν είναι οικονομικός, αλλά πολιτικός και με τον τρόπο αυτό θα οδηγήσουν τον Ελληνισμό σε νίκη".

    [21] Η ΠΟΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Αγκυρα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:50 UTC+2)

    Με τον κορυφαίο πολύστηλο τίτλο "Πόλωση στον Καύκασο" και με υπέρτιτλο "Ολοένα και ενισχύεται το μέτωπο Τεχεράνης Εριβάν Αθήνας έναντι της προσέγγισης ΑγκυραςΜπακούΤιφλίδας", η εφημερίδα "ΤΖΟΥΜΧΟΥΡΙΕΤ" καταχωρίζει άρθρο του Σερκάν Ντεμίρτας που υπογραμμίζει:

    "Οι ισορροπίες στον Καύκασο, ο οποίος είναι ένα από τα στρατηγικά σημεία του κόσμου λόγω των πλουσίων πόρων που διαθέτει το υπέδαφός του, οδηγούν σε μία επικίνδυνη πόλωση. Οι σχέσεις +στρατηγικής συνεργασίας+ ανάμεσα στο τρίδυμο Τουρκία Αζερμπαϊτζάν Γεωργία οδηγούν στην ενίσχυση της προσέγγισης Ιράν Αρμενίας Ελλάδας, την οποία υποστηρίζει η Ρωσία. Ενώ η Τουρκία και η Αρμενία βρίσκονται σε αντιπαράθεση λόγω των θέσεων περί γενοκτονίας των Αρμενίων, η Ρωσία εντείνει την πίεσή της επί του Αζερμπαϊτζάν και της Γεωργίας που επιδιώκουν τη σύναψη καλών σχέσεων με το ΝΑΤΟ".

    Ο αρθρογράφος κάνει μνεία της πρόθεσης της Γεωργίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ το 2005, υπενθυμίζει ότι ο Γεωργιανός Πρόεδρος Σεβαρνάντζε υπέγραψε το 1999 στην Κωνσταντινούπολη συμφωνία εκκένωσης των ρωσικών βάσεων και τονίζει ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν καταβάλλει προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με το Αζερμπαϊτζάν.

    Η εφημερίδα, αφού σημειώνει ότι ο κ.Πούτιν θα επισκεφθεί φέτος την Τουρκία, ασχολείται με την τουρκο-αρμενική ένταση λόγω του θέματος της γενοκτονίας και υπογραμμίζει ότι:

    Το Ιράν και η Αρμενία που περιλαμβάνονται στο αντίπαλο στρατόπεδο ενισχύουν τις σχέσεις τους. Στόχος της Ελλάδας που συμπεριλαμβάνεται στο ίδιο στρατόπεδο, εκτιμάται ότι είναι η περικύκλωση της Τουρκίας εκ των όπισθεν. Οι Ιρανοί, οι Αρμένιοι και οι Ελληνες αρμόδιοι ενισχύουν τις θέσεις τους. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού έχει δηλώσει ότι "οι σχέσεις με την Αρμενία βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Ο ελληνικός λαός είχε τις ίδιες περιπέτειες με τον αρμενικό. Ο εχθρός μας είναι κοινός".

    [22] ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε.

    Στοκχόλμη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:48 UTC+2)

    Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα από την εφαρμογή των αποφάσεων του Τάμπερε, η ανάπτυξη κοινής πολιτικής ασύλου, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, σεξουαλικής εκμετάλλευσης γυναικών και παιδιών, η εφαρμογή του προγράμματος αμοιβαίας αναγνώρισης αποφάσεων σε αστικά και εμπορικά θέματα και η συνεργασία με τις υποψήφιες χώρες ΚΑΕ/Κύπρου, Μάλτας συζητήθηκαν κατά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Στοκχόλμη.

    Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος και Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

    Οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. διαπίστωσαν ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου σε σχέση με τα θέματα που αφορούν την ποινική, αστική και αστυνομική συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών (δημιουργία, Eurojust, επέκταση αρμοδιότητας Europol, σύμβαση δικαστικής συνδρομής σε ποινικά, κανονισμοί για τις γαμικές διαφορές, αναγνώριση και εκτέλεση των αποφάσεων), καθώς και ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα των δράσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να επιτευχθεί ένας ενιαίος χώρος ασφάλειας, ελευθερίας και δικαιοσύνης.

    Ο κ. Σταθόπουλος επισήμανε ότι είναι ανάγκη τα Συμβούλια υπουργών να περιορίζονται σε μικρό αριθμό θεμάτων, για τα οποία και θα λαμβάνονται αποφάσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε αντί να ανοίγονται ζητήματα και να παραμένουν ανοικτά, να προωθούνται λύσεις.

    Σε σχέση με τη διεύρυνση της Ε.Ε. προς τις υποψήφιες για ένταξη χώρες υποστηρίχθηκε ότι η υιοθέτηση - εναρμόνιση του κοινοτικού κεκτημένου από τις χώρες αυτές στους τομείς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, δεν αρκεί να γίνει μόνο σε θεσμικό πλαίσιο, αλλά χρειάζεται η σωστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να παρακολουθείται και να ελέγχεται η νομική πρακτική.

    Σημαντική κρίθηκε επίσης η αύξηση και εντατικοποίηση των επαφών με τις υποψήφιες χώρες σε επίπεδο όχι μόνο πολιτικών, αλλά εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων επαγγελματικών ή κοινωνικών ομάδων με οργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων, αλλά και πάσης φύσεως εκδηλώσεων που φέρουν σε επαφή τις δύο πλευρές και καθιστούν δυνατή την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών και προωθούν τις αλλαγές σε αντιλήψεις και νοοτροπίες αμοιβαίως. Με τον τρόπο αυτό πιστεύεται ότι οι υποψήφιες χώρες θα εξοικειωθούν με την αντίληψη της ανεκτικότητας που πρέπει να διακρίνει τις κοινωνίες μας σε κάθε διαφορετικότητα.

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι επιπλέον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να υποβαθμίσουν ή να αφήσουν κατά μέρος ό,τι χωρίζει και ενέχει τον κίνδυνο δυσμενών διακρίσεων που θα αδικούσαν τις κοινωνίες των υποψηφίων χωρών.

    Περαιτέρω, αναφέρθηκε στους οικονομικούς λόγους που καθιστούν ελκυστική την Ευρωπαϊκή Ενωση στους πολίτες των υποψηφίων για ένταξη χωρών και επισήμανε το ενδεχόμενο υπερβολικής αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος, όταν οι χώρες αυτές ενταχθούν.

    "Το γεγονός αυτό", τόνισε, "δεν θα πρέπει να αποτελεί λόγο αναβολής επ' αόριστον της ένταξης, η οποία θα μπορεί να έχει πολλά άλλα πολιτικής φύσεως πλεονεκτήματα και θα μπορούσε να έστω και για μία μεταβατική περίοδο μετά την ένταξη να αντιμετωπιστεί το ρεύμα αυτό με περιορισμούς στην ελεύθερη μετακίνηση από τις χώρες αυτές. Με τον τρόπο αυτό τα πολιτικά πλεονεκτήματα θα υπάρξουν και οι κίνδυνοι μετανάστευσης μπορούν να αποτραπούν".

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισήμανε την ιδιοτυπία της χώρας μας με τα πλέον εκτεταμένα εξωτερικά σύνορα και τόνισε την εξαιρετική σημασία στην προώθηση της κοινοτικής πολιτικής που θα θωρακίζει τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μέσω της στενότερης συνεργασίας και της αμοιβαίας τεχνικής βοήθειας μεταξύ των υπηρεσιών συνοριακού ελέγχου των κρατών - μελών, καθώς και της συνεργασίας με άλλες χώρες με στόχο την καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

    Οσον αφορά την ανάπτυξη κοινής πολιτικής ασύλου ο κ. Χρυσοχοϊδης τόνισε την ανάγκη επεξεργασίας συνεκτικής μεταναστευτικής πολιτικής της Ενωσης ως αναγκαίο συμπλήρωμα της κοινής πολιτικής για το άσυλο.

    Κυρίαρχο θέμα και προτεραιότητα της Σουηδικής προεδρίας ήταν η αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, θέματα που έτυχαν της γενικής υποστήριξης των υπουργών.

    Από όλους υποστηρίχθηκε η πρόταση της Επιτροπής για κοινή ποινική προστασία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το θλιβερό αυτό φαινόμενο, μέσω δύο αποφάσεων πλαισίων, με τις οποίες επιτυγχάνεται προσέγγιση των ποινικών νομοθεσιών των κρατών - μελών και καθίσταται αυστηρότερη η διάπραξη τέτοιων αδικημάτων.

    Τέλος, στο θέμα της αμοιβαίας αναγνώρισης και εκτέλεσης των αποφάσεων σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις για την εξυπηρέτηση των πολιτών, υποστηρίχθηκε η σταδιακή εισαγωγή του ενιαίου για όλες τις χώρες της Ευρώπης εκτελεστηρίου τύπου σε μη αμφισβητούμενες απαιτήσεις.

    [23] ΝΕΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΣΕΧΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

    Πράγα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:46 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο της Τσεχίας διόρισε νέο διευθυντή της κρατικής τηλεόρασης τον Γίρζι Μπάλβιν μετά από τις διαμαρτυρίες που είχε προκαλέσει ο διορισμός του προκατόχου του.

    Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι στην κρατική τηλεόραση ξεσηκώθηκαν όταν τη θέση του διευθυντή πήρε ο Γίρζι Χόντακ στις 20 Δεκεμβρίου και τελικά μετά από πολλές διαμαρτυρίες τον εξανάγκασαν σε παραίτηση τον Ιανουάριο.

    Οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να απεργούν και ζητούν να απομακρυνθεί η ομάδα διοίκησης που όρισε ο Χόντακ και θέλουν συνομιλίες με τον Μπάλβιν για να τερματιστεί η κρίση.

    Ο Μπάλβιν θα μείνει στον σταθμό για πέντε μήνες μέχρι η βουλή να διορίσει τα διευθυντικά στελέχη τα οποία μετά θα διαλέξουν τον διευθυντή του κρατικού καναλιού.

    Ο.Κ.

    [24] ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ Α' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:42 UTC+2)

    Δύσκολη αποστολή αναμένεται να έχει το πρωτοπόρο Αιγάλεω που υποδέχεται αύριο την Προοδευτική στο πλαίσιο της 17ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' κατηγορίας. Αντίθετα ο δεύτερος της βαθμολογίας Ακράτητος λογικά δεν θα έχει πρόβλημα για να πάρει τη νίκη εκτός έδρας κόντρα στον Παναιγιάλειο. Καθοριστικό παιχνίδι για την μετέπειτα πορεία της δίνει στο γήπεδό της η Καλαμαριά με αντίπαλο τον Ολυμπιακό Βόλου.

    Το αυριανό πρόγραμμα της Α΄ κατηγορίας έχει ως εξής:

    15.00 Αιγάλεω-Προοδευτική

    15.00 Καλαμαριά-Ολυμπιακός Βόλου

    15.00 Τρίκαλα-Πανελευσινιακός

    15.00 Ναυπακτιακός Αστέρας-Παναιτωλικός

    15.00 Αγ. Νικόλαος-Καλλιθέα

    15.00 Παναιγιάλειος-Ακράτητος

    ΚΥΡΙΑΚΗ

    15.00 Απόλλων Αθ.-Λάρισα

    15.00 Καβάλα-Πανσερραϊκός

    [25] ΔΙΩΞΗ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΑΚΙΝ ΜΠΙΡΝΤΑΛ ΛΟΓΩ ΑΡΜΕΝΙΚΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ

    Αγκυρα, 9 Φεβρουαρίου 2001 (19:40 UTC+2)

    Νέα δίωξη εις βάρος του πρώην προέδρου της τουρκικής Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ακίν Μπιρντάλ, με την κατηγορία της "δημόσιας εξύβρισης του Τουρκισμού", άσκησε ο Εισαγγελέας θεμάτων Τύπου της Αγκυρας.

    Ο γνωστός αγωνιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ.Μπιρντάλ διώκεται επειδή σε συμπόσιο που έγινε στη Γερμανία είχε δηλώσει ότι "όλοι γνωρίζουν ότι έχει διαπραχθεί γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων" και είχε υπογραμμίσει ότι "η Τουρκία θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη γι' αυτά που διέπραξε εις βάρος των μειονοτικών της ομάδων".

    Σε σχετικό δημοσίευμα της η αγγλόφωνη εφημερίδα "ΝΤΑΙΗΛΥ ΝΙΟΥΣ", επικαλείται δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας της 23ης Οκτωβρίου 2000 που είχε γράψει τα όσα ο κ. Μπιρντάλ είχε τονίσει για τη γενοκτονία εις βάρος των Αρμενίων, κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία.

    Με το κατηγορητήριο ζητείται όπως ο κ.Μπιρντάλ καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης μέχρι έξι χρόνια με βάση το άρθρο 159/1 του τουρκικού Ποινικού Κώδικα, αναφέρει η εφημερίδα και καταχωρίζει δήλωση του δικηγόρου του κ.Μπιρντάλ, ότι ο πελάτης του είχε συμμετάσχει στη συζήτηση αυτή, όμως δεν είχε πει τις λέξεις που του αποδίδονται.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 9 February 2001 - 19:14:00 UTC