Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-09-09

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΑΤΥΧΗΣ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ
  • [03] ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΙΝΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [04] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
  • [05] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΘΗΝΑΣ
  • [06] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΤΟ ΒΣΚ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 9Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
  • [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ Β΄ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
  • [08] ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΕΔΔ ΣΤΟ ΠΑΜΠΟΡΟΒΟ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [10] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο ΠΕΤΑΡ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ
  • [11] ΜΑΡΟΒΙΤΣ: Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ
  • [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [13] ΝΕΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΤΠΟΡ
  • [14] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΑΛΗ
  • [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ
  • [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΟΕ
  • [17] ΕΞΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
  • [18] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο 4ος ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ
  • [19] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ
  • [20] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ
  • [21] 60 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [22] ΡΩΣΙΑ: ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ
  • [23] ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ ΡΑΜΠΙΝ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΠΑΡΑΚ
  • [24] ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

  • [01] Ν. ΜΠΕΡΝΣ: ΑΤΥΧΗΣ Η ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ

    Ουάσινγκτον, 8 Σεπτεμβρίου 2000 (23:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Γιώργος Παπανδρέου

    Ατυχή χαρακτήρισε τη χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών στο Βελιγράδι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

    "Οι ΗΠΑ ήταν ενήμερες", δήλωσε ο κ. Μπερνς.

    "Κάποιος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε μία ατυχή ανακοίνωση χθες. Θέλω να διορθώσω αυτή την ανακοίνωση. Θέλω να μεταφέρω μία επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησής μου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχαμε ευρείες συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση για το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών κ. Παπανδρέου στο Βελιγράδι. Υποστηρίξαμε πλήρως το ταξίδι του και το σκοπό του ταξιδιού, που ήταν η υποστήριξη της δημοκρατίας, των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών στο Βελιγράδι", τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης.

    Οπως τόνισε ο κ. Μπερνς, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση δίκαιων και ελεύθερων εκλογών στη Σερβία στις 24 Σεπτεμβρίου με σκοπό την επιστροφή της δημοκρατίας στη χώρα.

    "Πιστεύουμε ότι η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου υπηρέτησε αυτόν τον πολύ σημαντικό σκοπό. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τόσο εμάς όσο και τους Ευρωπαίους συμμάχους μας προτού πραγματοποιήσει την επίσκεψη, και βρήκε υποστήριξη στη μεταφορά του μηνύματος υπέρ του εκδημοκρατισμού" ανέφερε.

    "Λυπάμαι πολύ, για το ότι χθες έγιναν ανακοινώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι οποίες ήταν ατυχείς και δεν εκπροσωπούν την πολιτική μας", τόνισε.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: Η ΕΞΟΜΑΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ

    Νέα Υόρκη, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (14:52 UTC+2)

    Η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρικών σχέσεων περνά μέσα από την επίλυση του κυπριακού, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μιλώντας σε εκδήλωση ομογενών στη Νέα Υόρκη.

    Ο κ.Σημίτης, ο οποίος είχε συναντηθεί νωρίτερα με τον Κύπριο πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, επεσήμανε ότι η Αθήνα δεν είναι ικανοποιημένη από τη στάση της Αγκυρας, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει σταθερά την πορεία που ξεκίνησε με την ένταξή της στην ΟΝΕ.

    "Θέλω να τονίσω με σαφήνεια μπροστά στους σημαντικότερους εκπροσώπους της ομογένειας ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τη στάση της Τουρκίας τον τελευταιό καιρό. Στο κυπριακό δοκιμάζεται η ουσία και το βάθος της επιχειρούμενης ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Η πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας περνά μέσα από την επίλυση αυτού του μεγάλου διεθνούς ζητήματος" τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι η Ελλάδα του 2000 είναι διαφορετική από εκείνη του 1996 και πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστεί με σταθερά βήματα η πορεία της ανάπτυξης. "Με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μπορούμε να ξεπεράσουμε προβλήματα όπως αυτό της ανεργίας και έτσι μπορούμε να βρεθούμε ακόμη πιο μπροστά, στην πρώτη γραμμή, και θέλουμε η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή" είπε.

    Κατά τη συνάντησή του με τον κ.Κληρίδη αποφασίστηκε κοινή στρατηγική στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου χωρίς όμως να αποκαλύψουν τις επόμενες κινήσεις τους. "Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κύπρο και την Ελλάδα να επαναεπιβεβαιώσουμε τις θέσεις μας και να δώσουμε στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι οι αποφάσεις που έχουν παρθεί πρέπει να οδηγήσουν επιτέλους σε μία λύση του κυπριακού προβλήματος" επεσήμανε ο κ.Σημίτης.

    [03] ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΠΟΨΙΝΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (11:29 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Κ.Καραμανλής στην ομιλία του στα εγκαίνια των νέων γραφείων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη

    Για αποτυχία σε όλους τους τομείς της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής στην αποψινή ομιλία του στο δείπνο της ΔΕΘ με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων της χώρας.

    Η χώρα βρίσκεται καθηλωμένη στην επιλογή της συντηρητικής στασιμότητας της κυβέρνησης, θα σημειώσει ο κ. Καραμανλής, ενώ θα αναφερθεί σε κρούσματα δημόσιας διαφθοράς και διαπλοκής λέγοντας χαρακτηριστικά πως "το κράτος παραδίδεται σήμερα στο οικονομικό παρακράτος, η πολιτική εξουσία υποτάσσεται στην οικονομική παραεξουσία και η διαπλοκλή εξελίσσεται σε μείζονα απειλή για τη Δημοκρατία".

    Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα κατηγορήσει την κυβέρνηση ότι συνειδητά επιδίωξε την πτώση του γενικού δείκτη του χρηματιστηρίου το περασμένο φθινόπωρο, με την πολιτική της οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας, ενώ δεν έχει ολοκληρώσει κανένα μεγάλο έργο και σε ότι αφορά τη Θεσσαλονίκη εμπαίζει την πόλη και τους κατοίκους της.

    Θα εκφράσει ανησυχία για τη πορεία των εθνικών θεμάτων καθώς το Κυπριακό οδηγείται σε αδιέξοδο, με αποκλειστική ευθύνη της Αγκυρας οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επιδεινώνονται και τα μηνύματα σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ είναι απογοητευτικά.

    Ταυτόχρονα ο κ. Καραμανλής θα παρουσιάσει τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας με βάση τη φιλελεύθερη επιλογή για την οικονομία και τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης, της διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

    [04] Π. ΕΥΘΥΜΙΟΥ: ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

    Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2000 (22:45 UTC+2)

    Φωτογραφία: Πέτρος Ευθυμίου - Φίλιππος Πετσάλνικος

    Βελτιωτικές προσαρμογές σε ένα σύστημα που δοκιμάστηκε τρία χρόνια, με στόχο την αναβάθμιση του σχολείου ως εκπαιδευτική μονάδα χαρακτήρισε ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου τις σημερινές ανακοινώσεις του.

    Ο κ. Ευθυμίου σε συνέντευξή του στη ΝΕΤ είπε ότι το σύστημα αυτό έδειξε τη δυναμική του και ορισμένα σημεία που μπορούν να βελτιωθούν και ότι αυτά τα σημεία σήμερα βελτιώνονται επαναλαμβάνοντας ότι η λειτουργία του συστήματος είναι δοκιμασμένη πια τρία χρόνια στην πράξη.

    "Δεν βλέπει κανείς πλέον το λόγο να κάνει αλλαγές για τις αλλαγές", τόνισε.

    Ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι η εκπαίδευση δεν είναι χώρος πειραματισμών. "Είναι ένας χώρος που δρας με τα παιδιά, δρας με τις νέες γενιές, δρας με την πιο πολύτιμη ομάδα της κοινωνίας που είναι η εκπαιδευτική, άρα εκπαιδευτικοί και μαθητές πρέπει να είναι σε ένα σταθερό περιβάλλον για να αναπτύσσουν τη γνώση, να αναπτύσσουν ένα σχολείο που να αναπνέει διδακτικά, να αναπνέει σε μία συλλογικότητα και να παράγει άρτιους πολίτες", τόνισε.

    Ο κ. Ευθυμίου κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση από το υπουργείο να πραγματοποιεί αλλαγές για τις αλλαγές και επισήμανε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι να διασφαλίζει ένα ποιοτικό σχολείο.

    "Πρόθεση του υπουργείου", είπε, "είναι ένα σχολείο που δρα γόνιμα και δημιουργικά και όπως σήμερα ανακοινώσαμε ένα σχολείο που αποσυνδέεται, αποφορτίζεται από το βάρος να ταυτίζεται το απολυτήριο του Λυκείου με τις εισαγωγικές εξετάσεις στα Πανεπιστήμια. Προσπαθήσαμε σήμερα να αποσυνδέσουμε αυτά τα δύο πράγματα.".

    Ο κ. Ευθυμίου είπε το σημερινό σύστημα δεν έχει καμία σχέση με το παλιό σύστημα των δεσμών.

    "Δεν έχει καμία σχέση πια και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αναλογία. Εχουμε ένα πλούσιο, ποιοτικό, απαιτητικό σχολείο, που είναι το Ενιαίο Λύκειο, το οποίο μπορεί να παρέχει ένα αξιόπιστο απολυτήριο Λυκείου", είπε.

    Επισήμανε ότι το απολυτήριο Λυκείου πρέπει να έχει αυτοτελή αξία. Πρέπει με αυτό ένα παιδί να μπορεί να σπουδάσει στο εξωτερικό, να διοριστεί στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

    "Το απολυτήριο του Λυκείου είναι μία αυτοτελής βαθμίδα. Από εκεί και πέρα υπάρχει η διαδικασία εισαγωγής στις Ανώτατες Σχολές που πρέπει να μην κηδεμονεύει, να μη δεσμεύει τη λειτουργία του σχολείου. Το σχολείο δεν είναι και δεν πρέπει να είναι εξεταστικό κέντρο. Πρέπει να ζει, να αναπνέει, να παράγει, να είναι χώρος χαράς και δημιουργίας. Αυτό κάναμε σήμερα όσο ήταν δυνατόν και όσο σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα μπορείς να πετύχεις τους στόχους σου", διευκρίνισε.

    Ο υπουργός Παιδείας είπε ακόμη ότι διαφωνεί απολύτως με όσους θεωρούν την προφορική βαθμολογία πεδίο αυθαιρεσίας και συναλλαγής.

    "Ο Ελληνας εκπαιδευτικός είναι μέσα στην τάξη και είναι ο βασικός φορέας της εκπαιδευτικής πολιτικής. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τον εκπαιδευτικό με καχυποψία. Πρέπει να τον εξοπλίσουμε με κύρος, με δύναμη και φυσικά ως κοινωνία να τον ελέγχουμε αν τυχόν παρεκτραπεί, αλλά πρέπει να ξεκινάμε αποδίδοντας πίστη, αξιοπιστία και ουσιώδη αναγνώριση του ρόλου του εκπαιδευτικού", τόνισε.

    Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι αν καταργηθεί η προφορική βαθμολογία, όπως ζητάνε πολλοί, θα σημάνει την κατάργηση του σχολείου.

    "Δεν μπορείς να καταργήσεις το σχολείο και αν υποθέσουμε ότι κάπου υπάρχουν εκτροπές, είναι αυτές που πρέπει να θεραπεύσεις. Δεν μπορείς όπως λέει η λαϊκή παροιμία "μαζί με τα νερά να πετάξεις και το παιδί. Δεν μπορείς εν ονόματι κάποιων εκτροπών να καταργήσεις την παρουσία του εκπαιδευτικού στο σχολείο", είπε χαρακτηριστικά.

    Πρόσθεσε ότι από την άλλη υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, καθώς διατηρείται η προσομοίωση της γραπτής με την προφορική βαθμολογία με το σύστημα των 3 και 5 μονάδων και έτσι δεν μπορεί από ένα όριο και πέρα να αυθαιρετήσει η προφορική βαθμολογία είτε από αστοχία, είτε από πρόθεση.

    Στην εκπαίδευση να μην ξεκινάμε από καχυποψία για τον εκπαιδευτικό, αντίθετα οφείλει η ελληνική οικογένεια να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό στο έργο του και όταν υπάρχει η έννοια της εκπαιδευτικής κοινότητας, όταν υπάρχουν μαθητές, γονείς, καθηγητές ζουν σε μία συνάφεια καθημερινή, τότε γίνεται πολύ πιο δύσκολη η όποια παρεκτροπή, κατέληξε.

    [05] ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ: ΑΡΙΣΤΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ - ΑΘΗΝΑΣ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:59 UTC+2)

    "Οι σχέσεις Λευκωσίας και Αθήνας παραμένουν άριστες, σχέσεις πλήρους σύμπνοιας και η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη ήταν πάρα πολύ σημαντική, ιδιαίτερα μετά την αναταραχή που κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν τον τελευταίο καιρό στις σχέσεις αυτές".

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχάλης Παπαπέτρου στο περιθώριο ημερίδας του ΔΗΣΥ που πραγματοποιείται στη Λευκωσία.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [06] ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ: ΤΟ ΒΣΚ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ 9Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

    Σόφια, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:58 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Με κατάθεση στεφάνων στον Αδερφικό Τύμβο στη Σόφια το αντιπολιτευόμενο Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΒΣΚ) τίμησε την επέτειο της 9ης Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία το 1944 οι κομμουνιστές ήρθαν στην εξουσία στη Βουλγαρία.

    Στην εκδήλωση αυτή συμμετείχαν επίσης η βουλγαρική αντιφασιστική ΄Ενωση και η Βουλγαρική Αγροτική Λαϊκή ΄Ενωση "Αλεξάντερ Σταμπολίισκι".

    [07] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΥΜΕΩΝ Β΄ ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

    Σόφια, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:56 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο τέως Βούλγαρος βασιλιάς Συμεών Β' και η οικογένειά του για το εγκάρδιο κλίμα που συνάντησαν κατά διάρκεια της παραμονής τους στην Βουλγαρία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του τέως μονάρχη της χώρας.

    "Δεν υπάρχουν αξεπέραστα προβλήματα, όταν διεξάγεται ανοιχτός και καλοπροαίρετος διάλογος όχι μόνο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά και σε όλα τα επίπεδα", υπογραμμίζεται ακόμη στην ανακοίνωση.

    Ο Συμεών Β' έφθασε στη Σόφια για ιδιωτική επίσκεψη στις 22 Αυγούστου. Στη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πέταρ Στογιάνοφ, και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ιβάν Κόστοφ, αλλά και με τους ηγέτες των περισσότερων πολιτικών κομμάτων που αντιπροσωπεύονται στη βουλγαρική Βουλή.

    Στις 28 Αυγούστου παρέστη σε μνημόσυνο που τελέστηκε στο μοναστήρι της Ρίλας με αφορμή την επέτειο 57 χρόνων από τον θάνατο του πατέρα του, βασιλιά Βόριδος του Τρίτου.

    [08] ΦΟΡΟΥΜ ΤΗΣ ΕΔΔ ΣΤΟ ΠΑΜΠΟΡΟΒΟ

    Σόφια, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:53 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Φόρουμ για την οικονομική, περιφερειακή και κοινωνική πολιτική των Δήμων της χώρας πραγματοποιεί η κυβερνώσα ΄Ενωση Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΕΔΔ) Βουλγαρίας στο χιονοδρομικό θέρετρο Παμπόροβο.

    Οι εργασίες του φόρουμ θα κλείσουν με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου της ΕΔΔ, Ιβάν Κόστοφ. Συμμετέχουν σ' αυτό, βουλευτές της ΕΔΔ, μέλη του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος, δήμαρχοι που επιλέχθηκαν από την ΕΔΔ, καθώς και πολλοί νομάρχες.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Σόφια, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:48 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Συνεχίζεται η περιοδεία της Βουλγάρας υπουργού Περιβάλλοντος και Υδάτινων Πόρων, Ευντόκια Μάνεβα, και του Ρουμάνου ομολόγου της, Ρόμικα Τομέσκου, στις παραμεθόριες περιοχές στις δύο όχθες του Δούναβη.

    Κεντρικά θέματα στις συνομιλίες των δύο υπουργών είναι η πορεία των διασυνοριακών σχεδίων στα πλαίσια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης "PHARE", καθώς και οι δυνατότητες ανάπτυξης της διασυνοριακής συνεργασίας στην προστασία του περιβάλλοντος.

    [10] ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Ο ΠΕΤΑΡ ΣΤΟΓΙΑΝΟΦ

    Σόφια, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:42 UTC+2)

    του Ηλία Κόστοφ

    Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας, Πέταρ Στογιάνοφ, επέστρεψε από τις ΗΠΑ, όπου έλαβε μέρος στη Νέα Υόρκη στη Σύνοδο της Χιλιετίας του ΟΗΕ.

    Στην ομιλία του στο πλαίσιο της Συνόδου της χιλιετίας ο κ. Στογιάνοφ εξέφρασε την υποστήριξη της Βουλγαρίας στον αυξανόμενο ρόλο του ΟΗΕ με στόχο την προώθηση των δημοκρατικών διαδικασιών στον κόσμο.

    Ο πρόεδρος Στογιάνοφ τόνισε ακόμη ότι η βουλγαρική κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση για την αύξηση της οικονομικής συνδρομής της χώρας στον ΟΗΕ που προορίζεται για τις ειρηνευτικές αποστολές του παγκόσμιου αυτού οργανισμού.

    Ο Πέταρ Στογιάνοφ εξέφρασε και την ελπίδα ότι η Σύνοδος της Χιλιετίας θα δημιουργήσει εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τον ΟΗΕ που θα τον επιτρέψουν με επιτυχία να εκπληρώσει την αποστολή του τον 21ο αιώνα.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης ο Βούλγαρος πρόεδρος είχε και πολλές διμερείς συναντήσεις.

    Η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ των υποψήφιων χωρών και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Πέταρ Στογιάνοφ με τον Τσέχο ομόλογό του, Βάτσλαβ Χάβελ, και με τον Πολωνό πρόεδρο, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι.

    Το ίδιο θέμα κυριάρχησε και στις συνομιλίες μεταξύ του Πέταρ Στογιάνοφ και του πρωθυπουργού της Σλοβακίας, Μίκουλας Τζουρίντα.

    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Νοτιοανατολική Ευρώπη, υπήρξαν ανάμεσα στα κύρια θέματα των συνομιλιών του Βούλγαρου προέδρου με τους προέδρους της Κροατίας, Στίπε Μέσιτς, της Αλβανίας, Ρετζέπ Μεϊντάνι, του Μαυροβουνίου, Μίλο Τσουκάνοβιτς, της ΠΓΔΜ, Μπόρις Τραϊκοφσκι, και της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου.

    Ο κ. Στογιάνοφ είχε στη Νέα Υόρκη συνομιλίες και με τον Γάλλο ομόλογό του, Ζακ Σιράκ, με τον πρόεδρο της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ.

    Στο Σαν Φρανσίσκο στη Λέσχη της Παγκόσμιας Πολιτικής ο Βούλγαρος πρόεδρος, μίλησε σε 200 περίπου πολιτικούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους με θέμα "Μετά το Κόσοβο - προοπτικές της ειρήνης και της ευημερίας των Βαλκανίων".

    Στο Λος Αντζελες συναντήθηκε με μέλη της βουλγαρικής κοινότητας και ενημέρωσε Αμερικανούς γερουσιαστές, πολιτικολόγους, δημοσιογράφους για τις προτεραιότητες της Βουλγαρίας στην εξωτερική πολιτική και την οικονομική κατάσταση στη Βουλγαρία.

    [11] ΜΑΡΟΒΙΤΣ: Η ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ "ΚΛΕΙΔΙ" ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Σβέτι Στέφαν, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:36 UTC+2)

    Το μέλλον των σχέσεων Μαυροβουνίου και Σερβίας εξαρτάται από τη "νίκη της δημοκρατίας" στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής του Μαυροβουνίου Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

    Ο κ. Μάροβιτς στη συνάντηση που είχε με τον υποψήφιο της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας Βόισλαβ Κοστουνίτσα στο Σβέτι Στέφαν στις ακτές του Μαυροβουνίου τόνισε ότι "το μέλλον του Μαυροβουνίου και της Σερβίας συνδέεται με τη νίκη της δημοκρατίας και ότι οι σχέσεις των δύο δημοκρατιών μπορούν να διευθετηθούν μόνο με δημοκρατικό τρόπο".

    Ο κ. Μάροβιτς πρόσθεσε ότι μετά την πιθανή νίκη της αντιπολίτευσης, "οι εκπρόσωποι της δημοκρατικής Σερβίας και του Μαυροβουνίου θα μπορέσουν τελικά να καθίσουν και να επεξεργαστούν μία συμφωνία για τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ των δύο δημοκρατιών".

    Ο υποψήφιος της Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης της Σερβίας για τις προεδρικές εκλογές δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το ζήτημα του επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Σερβίας και Μαυροβουνίου κυριάρχησε στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής του Μαυροβουνίου.

    "Μία συμφωνία για τις σχέσεις αυτές απαιτεί τόσο σε συνταγματικό όσο και σε επίσημο επίπεδο νέες και μη συμβατικές λύσεις", τόνισε ο κ. Κουστουνίτσα.

    Αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στη Γιουγκοσλαβία, τις οποίες το Μαυροβούνιο σκοπεύει να μποϊκοτάρει, ο κ. Κουστουνίτσα είπε ότι είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορετικές θέσεις για τις εκλογές, λόγω του ότι δεν επικρατεί ίδια κατάσταση στο Μαυροβουνίου και στη Σερβία.

    Σημειώνεται ότι οι αρχές του Μαυροβουνίου είχαν ανακοινώσει στα τέλη Αυγούστου ότι θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή ομοσπονδιακών εκλογών στο Μαυροβούνιο στις 24 Σεπτεμβρίου, παρά την απόφασή τους να τις μποϊκοτάρουν.

    [12] ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:04 UTC+2)

    Ημερίδα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ΔΗΚΚΙ και τη συμμετοχή εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου και της Ελλάδας και εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της λύσης της συνομοσπονδίας, την οποία χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα για τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο πίεσης για να αναγκαστούν η Ελλάδα και η Κύπρος να δεχθούν τετελεσμένα γεγονότα.

    [13] ΝΕΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΤΠΟΡ

    Βελιγράδι, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:03 UTC+2)

    Εφτά άντρες εισέβαλλαν στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης "Οτπορ" (Αντίσταση) στο Βελιγράδι, όπου έψαξαν το χώρο και συγκρούστηκαν με ακτιβιστές του κινήματος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Beta.

    "Εφτά άτομα μπήκαν στα γραφεία το μεσημέρι και έψαχναν κάποιον", δήλωσε ο ακτιβιστής του Οτπορ, Μίλος Μιλένκοβιτς.

    Αρκετές παρόμοιες εισβολές σημειώθηκαν πρόσφατα στα γραφεία της οργάνωσης, αφότου άρχισε η αντίστροφη μέτρηση των προεδρικών και κοινοβουλευτικών εκλογών της Γιουγκοσλαβίας, η οποίες θα διεξαχθούν στις 24 Σεπτεμβρίου.

    [14] ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΚΟΚΚΑΛΗ

    Αθήνα, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (19:01 UTC+2)

    Εντονη ήταν η αντίδραση του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σε δημοσίευμα της εφημερίδας "Επενδυτής", στο οποίο γίνεται λόγος για μυστική συμφωνία Κ. Μητσοτάκη - Σ. Κόκκαλη.

    Το γραφείο τύπου του κ. Μητσοτάκη σε γραπτή ανακοίνωσή του σχολιάζοντας το δημοσίευμα υποστηρίζει ότι πρόκειται για αθλιότητα που προσβάλει και την κοινή λογική και αποδίδει όσα γίνονται σε πόλεμο των διαπλεκόμενων.

    Το δημοσίευμα του "Επενδυτή" με τίτλο "Μυστικό deal Μητσοτάκη - Κόκκαλη", επικαλούμενο πληροφορίες από παράγοντες της Ρηγίλλης κάνει λόγο "για μυστική συμφωνία Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Σωκράτη Κόκκαλη.

    Οπως υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, "η οικογένεια Μητσοτάκη έχει έλθει σε συμφωνία προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο "κοινός εχθρός" Κ. Καραμανλής".

    Επίσης τονίζεται ότι "η μυστική συμφωνία, όπως τουλάχιστον περιγράφεται από παράγοντες της Ρηγίλλης που πρόσκεινται στην ηγεσία της Ν.Δ. λέγεται ότι είναι η μεν Ντόρα και ο πατέρας της να "παρενοχλούν" τον Κ.Καραμανλή, ώστε η αξιωματική αντιπολίτευση να μην μπορέσει να πλήξει καίρια τις επιχειρηματικές επιλογές του Σ. Κόκκαλη, ο δε ιδιοκτήτης του ραδιοφωνικού σταθμού Flash να στηρίξει την "επόμενη ημέρα" τα φιλόδοξα σχέδια της Ντόρας και όχι του Δημήτρη Αβραμόπουλου, εφόσον ιδρύσει κόμμα".

    Στο ίδιο δημοσίευμα με τον υπότιτλο: "Η αλλαγή στρατοπέδου του Ι. Βαρβιτσιώτη και τα συνοικέσια της Νίκης Τζαβέλα", υποστηρίζεται ότι "εκτός από την οικογένεια Μητσοτάκη, ο Σ.Κόκκαλης φαίνεται ότι έχει οικοδομήσει καλές σχέσεις και με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κ.Καραμανλής", Ι.Βαρβιτσιώτη. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτές υπάρχουν από την εποχή που ο βουλευτής της ΝΔ ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την κρίσιμη περίοδο της επιλογής στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ."

    Εντονα αντέδρασε και ο κ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος έκανε λόγο για άθλια σενάρια και για πλήρως ανακριβές περιεχόμενο, υπογραμμίζοντας ότι είναι γνωστές οι θέσεις του για τη διαφάνεια και το δημόσιο βίο.

    [15] ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΡΩΣΙΑΣ-ΙΡΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΡΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΡΟΓΟΝΟΥ

    Τεχεράνη, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (18:55 UTC+2)

    Η Ρωσία θα συνεργαστεί με το Ιράν σε μελέτη για την υγροποίηση υδρογόνου, στο πλαίσιο διμερούς προγράμματος με αντικείμενο τα νέα είδη ενέργειας, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Φαραμάρζ Γκολσανί, επικεφαλής της ιρανικής Οργάνωσης για τη Νέα Ενέργεια, ο οποίος χαρακτήρισε τη μελέτη "πειραματική", ο απαραίτητος εξοπλισμός θα σταλθεί στο Ιράν την επόμενη εβδομάδα.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία εξακολουθεί να προσφέρει βοήθεια στο Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Μπουσέρ, παρά τις έντονες αντιδράσεις των ΗΠΑ, όπου προκλήθηκαν φόβοι ότι η Τεχεράνη θα χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνικές γνώσεις για το στρατιωτικό της συμφέρον.

    Σημειώνεται ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ελέγχονται συχνά από στελέχη του Διεθνούς Συμβουλίου Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

    [16] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ "ΑΘΗΝΑ 2004" ΜΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΔΟΕ

    Σίδνεϊ, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (18:19 UTC+2)

    Την πορεία της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων παρουσίασε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ η πενταμελής Οργανωτική Επιτροπή του "Αθήνα 2004".

    Ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ, εξέφρασε την πλήρη ικανοποίηση του για την επιτάχυνση των ρυθμών προετοιμασίας τονίζοντας ότι πρέπει να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

    "Το τρένο έχει μπει ξανά στις ράγες και κινείται γρήγορα", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρογκ περιγράφοντας με τη φράση αυτή την πορεία προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Στη συνάντηση εξετάστηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν την Πολιτιστική Ολυμπιάδα, τα έργα υποδομής και τον προϋπολογισμό των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    Τα μέλη της ΔΟΕ επανέλαβαν για άλλη μία φορά ότι η προσωπική ανάμειξη του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη έδωσε νέα δυναμική στο όλο εγχείρημα.

    Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του "Αθήνα 2004" Γιάννα Αγγελοπούλου τόνισε από την πλευρά της ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

    Η κ. Αγγελόπουλου τόνισε ότι στη συνάντηση αναλύθηκε η πορεία προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και ότι τα μέλη της ΔΟΕ εξέφρασαν την βαθιά τους ικανοποίηση για την αλλαγή στους ρυθμούς προετοιμασίας.

    Η Οργανωτική Επιτροπή του Αθήνα 2004 έχει ήδη στήσει το στρατηγείο της στο Σίδνεϊ αποκομίζοντας πολύτιμες εμπειρίες ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

    [17] ΕΞΙ ΟΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

    Μόσχα, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (18:11 UTC+2)

    Εξι είναι τελικά τα άτομα που τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας η οποία σημειώθηκε στη Σταυρούπολη της Ρωσίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ιtar-Tass.

    Οι ρωσικές αρχές εκτιμούν πως συγκρούσεις μεταξύ εμπόρων προκάλεσαν ενέργειες για την έκρηξη, που έγινε σε στάση λεωφορείου.

    Υπενθυμίζεται ότι τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, από έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε σε αγορά του Ριαζάν, μετά από σύγκρουση μεταξύ μεταναστών του Αφγανιστάν και του Καύκασου.

    [18] ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο 4ος ΓΥΡΟΣ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (18:07 UTC+2)

    Με συζήτηση διαφόρων σεναρίων σε εξειδικευμένες πτυχές αναμένεται ότι θα συνεχιστεί η διαδικασία του τέταρτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που ξεκινά την ερχόμενη Τρίτη στην έδρα του ΟΗΕ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

    Οπως έγινε γνωστό, τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές όσο και οι παράγοντες στο περιθώριο των συνομιλιών μεταβαίνουν στη Νέα Υόρκη με τους δικούς τους στόχους, λαμβάνοντας όμως υπόψη και τον κοινό παρονομαστή με βάση τον οποίο πραγματοποιούνται οι συνομιλίες.

    Τα δύο μέρη που συμμετέχουν στις συνομιλίες προσέρχονται με κάθετα αντίθετες τοποθετήσεις επί μερικών θεμάτων που εγείρονται στις συζητήσεις και αφορούν το στάτους τους, την πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και το στάτους των οντοτήτων της ομοσπονδίας.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [19] ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ ΖΩΗΣ ΤΑ ΣΟΒΑΡΟΤΕΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (18:02 UTC+2)

    Ο πληθωρισμός και το κόστος ζωής είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος, σύμφωνα με το 39,9 % των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της εταιρείας COMAR, της οποίας το τρίτο μέρος δημοσιεύεται σήμερα στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις".

    Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η τραπεζική κρίση με ποσοστό 11,6 % και ακολουθούν η μη λύση του Κυπριακού 9,5 %, εκπαίδευση 6,8 %, μετανάστευση 6,5 %, ανεργία 5,4 %, το λεγόμενο "εμπάργκο" 4,6 %, λάθη της ψευδοκυβέρνησης 4,3 %, εξάρτηση από την Τουρκία 4,3 %, λαθραίοι εργάτες 2,3 %, εσωτερική τάξη και ασφάλεια 1,7 %, μη παραγωγικότητα 1,4 %, υγεία 0,4 % και περιβάλλον 0,3 %.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [20] ΑΝΑΧΩΡΗΣΕ Η ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ Ν. ΥΟΡΚΗ

    Λευκωσία, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (18:00 UTC+2)

    Αναχώρησε το πρωί η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Όπως γράφει ο τουρκοκυπριακός Τύπος, εκτός από τον ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο λεγόμενος "υφυπουργός εξωτερικών" Οσμάν Ερτούγ, ο σύμβουλος του Ντενκτάς για συνταγματικά και νομικά θέματα Μουμτάζ Σοϊσάλ και άλλοι σύμβουλοι.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [21] 60 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Ουρούμκι, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (17:58 UTC+2)

    Εξήντα άτομα έχασαν τη ζωή τους και 300 τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε φορτηγό, το οποίο μετέφερε εκρηκτικά υλικά, στο Ουρουμκί της δυτικής Κίνας.

    Οι αστυνομικές αρχές ξεκίνησαν έρευνες σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη, ωστόσο αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό.

    Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, η έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρική οδό της πόλης σε ώρα αιχμής, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε σπίτια και οχήματα.

    Σημειώνεται ότι το όχημα ανήκε στο στρατό, ενώ τα εκρηκτικά επρόκειτο να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή για να καταστραφούν.

    [22] ΡΩΣΙΑ: ΠΕΝΤΕ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ

    Μόσχα, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (17:54 UTC+2)

    Πέντε άτομα τραυματίστηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό που εξεράγη κοντά σε αγορά στη ρωσική πόλη Σταυρούπολη, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

    Σωστικά συνεργεία και πράκτορες της μυστικής υπηρεσίας FSB βρίσκονται στον τόπο της έκρηξης, που σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις οφείλεται σε ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού, σε στάση λεωφορείου.

    [23] ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΗΡΑΣ ΡΑΜΠΙΝ ΣΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΜΠΑΡΑΚ

    Τελ Αβίβ, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (17:52 UTC+2)

    Η Λία Ράμπιν, χήρα του δολοφονημένου Ισραηλινού πρωθυπουργού, Γιτζάκ Ράμπιν, σε συνέντευξή της σε ισραηλινή εφημερίδα, αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός, Εχουντ Μπάρακ, έκανε πολλές παραχωρήσεις στην ειρηνευτική διαδικασία με τους Παλαιστίνιους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι, θα έτριζαν τα κόκκαλα του συζύγου της, σχετικά με το θέμα της Ιερουσαλήμ.

    Ο Ράμπιν δολοφονήθηκε το 1995 από Εβραίους που αντιτίθονταν στην πολιτική του, παραχώρησης γης με στόχο την ειρήνη.

    "Ο Γιτζάκ δεν θα συμφωνούσε ποτέ να συμβιβαστεί σε ότι αφορά την Παλιά Πόλη επειδή για αυτόν η Ιερουσαλήμ ήταν ιερή από ιστορική και εθνική πλευρά", δήλωσε η κ. Ράμπιν και κατηγόρησε τον κ. Μπάρακ ότι δεν επιδιώκει να έχει αρκετές συνομιλίες με τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιασέρ Αραφάτ. "Ο Μπάρακ και ο Αραφάτ μεταβαίνουν στο Καμπ Ντέιβιντ και δε συναντώνται καν. Είναι αδιανόητο να επιτευχθεί συμφωνία με έναν άνθρωπο, με τον οποίο δε συζητάς καθόλου", τόνισε.

    Η κ.Ράμπιν δήλωσε ότι εξακολουθεί να υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία αλλά δε θεωρεί πλέον τον Μπάρακ ως διάδοχο του συζύγου της, και ότι μετά από περίπου ενάμισι χρόνο απογοητεύτηκε από τη στάση του.

    [24] ΦΑΡΜΑΚΗΣ: ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 9 Σεπτεμβρίου 2000 (17:47 UTC+2)

    Ικανοποιητικοί, χαρακτηρίστηκαν από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νίκο Φαρμάκη, κατά την ομιλία του στην πανελλήνια σύσκεψη της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, οι ρυθμοί ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων.

    Μάλιστα, ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι το Τ.Σ.Α. ήταν από τα ασφαλιστικά ταμεία εκείνα που ωφελήθηκαν περισσότερο από τη συνένωση, καθώς χάρη σε αυτήν έλυσε το πρόβλημα των ελλειμμάτων του.

    Αναφορικά με το χρηματιστήριο ο κ. Φαρμάκης τόνισε ότι η αξία των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, που αγοράστηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως την 4η Απριλίου, έφτασε τα 17 δισ. δρχ. ΄΄Το στοιχείο αυτό ανατρέπει όσα λέγονται για το χρηματιστήριο και καλώ μάλιστα τους εισαγγελείς να παρέμβουν για να σταματήσουν οι διάφορες φήμες΄΄, είπε ο υφυπουργός.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 10 September 2000 - 8:28:58 UTC