Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-30

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [02] ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ
  • [03] Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ
  • [04] Ο ΑΘΕΝΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
  • [05] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΣΕ Η ΚΣΣΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ
  • [06] ΕΙΣΗΓΗΣΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ
  • [07] ΣΤΙΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
  • [08] 29 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
  • [09] ΣΧΟΛΙΟ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ
  • [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ
  • [11] WASHINGTON TIMES: Η ΡΩΣΙΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ Β. ΚΟΡΕΑ
  • [12] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΡΛ ΜΠΙΛΝΤ
  • [13] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 18% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
  • [14] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ: ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΝΔΙΑΣ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [16] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ
  • [17] 11ΩΡΟ ΣΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
  • [18] ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ
  • [19] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΙΝΔΟΙΩΝ ΣΤΟ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ
  • [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ
  • [21] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ
  • [22] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
  • [23] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ
  • [24] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

  • [01] ΓΙΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΑΠΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΟ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (12:18 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

    "Εχω αναλάβει από το Θεό την ευθύνη να πορεύομαι μπροστά και εσείς να ακολουθείτε τον ποιμένα σας", είπε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος μιλώντας στο εκκλησίασμα μετά τη λειτουργία στους Αγίους Αποστόλους στις Τζιτζιφιές.

    Εξαπέλυσε επίθεση κατά των μέσων ενημέρωσης λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει άλλος Ελληνας που να δέχτηκε τόση λάσπη και τόση συκοφαντία από ανθρώπους που βλέπουν την εκκλησία ως εμπόδιο στα σχέδια τους.

    Αναλάβαμε έναν αγώνα που έχει κόστος, να ακούμε τις ύβρεις από όπου και να εκπορεύονται και έκανε λόγο για θρησκευτικό αποχρωματισμό που επιδιώκουν σκοτεινές δυνάμεις. "Λέμε ναι στην ανεξάρτητη Ελλάδα, στην Ελλάδα των Ελλήνων", πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Το κλίμα θρησκευτικού παροξυσμού των τελευταίων φαίνεται και από επιστολή που έστειλε στον κ.Χριστόδουλο ο καθηγητής Θεολογίας, Παναγιώτης Τσαγγάρης, με την οποία ζητά να αφορίσει τον πρωθυπουργό, Κώστα Σημίτη.

    [02] ΣΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΩΡΑΡΙΟ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (10:28 UTC+2)

    Το πιλοτικό πρόγραμμα της απογευματινής λειτουργίας υπηρεσιών του δημοσίου για την εξυπηρέτηση των πολιτών θα αρχίσει από τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις νομαρχίες και τους μεγάλους δήμους.

    Στο μέτρο αυτό φαίνεται να συμφωνεί και η ΑΔΕΔΥ όπως προέκυψε από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση του προέδρου της με τον υφυπουργό Εσωτερικών κ.Τζαννη.

    [03] Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2000 (19:27 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Ελληνας επίτροπος κ. Χρήστος Παπουτσής στην εναρκτήρια ομιλία του σε πανευρωπαϊκό συνέδριο.

    «Πυροσβεστική» θα μπορούσε να θεωρηθεί η προσπάθεια του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστου Παπουτσή, να κατευνάσει τα «πνεύματα» και να εξομαλύνει την όλη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, με αφορμή τη μείωση δρομολογίων ταχυπλόων σκαφών που ανακοίνωσαν ακτοπλοϊκές εταιρίες.

    Ο κ. Παπουτσής, αφού διευκρίνισε ότι η μείωση των δρομολογίων αφορά μια εταιρία και τέσσερα ταχύπλοα επιβατικά, επανέλαβε ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο πολίτης, είναι ο επιβάτης ο οποίος είτε είναι κουρασμένος μετά από έναν χρόνο δουλειάς και θέλει να κάνει τις διακοπές του, είτε εκείνος που αφού έκανε τις διακοπές του και ευχαριστήθηκε θέλει να πάρει το δρόμο της επιστροφής και θέλει να περάσει ωραία και όχι να του βγει ξινό. Άρα λοιπόν πρέπει να μην είναι στοιβαγμένος στα καράβια, να έχει καλή ποιότητα στις υπηρεσίες και κυρίως να είναι ασφαλής».

    Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Φλας», ο κ. Παπουτσής σημείωσε ότι «το θέμα είναι ότι εδώ υπήρξε μια έντονη αντίδραση γιατί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας αφού είχε βάλει αλλεπάλληλες προθεσμίες κατάληξης του διαλόγου ανάμεσα στους εφοπλιστές και την ΠΝΟ (τους ναυτικούς) όσον αφορά το θέμα του ωραρίου εργασίας των ναυτικών, αποφάσισε ότι το ωράριο εργασίας θα είναι 8 ώρες συν δύο ώρες υπερωρία συν μία σε έκτακτες περιπτώσεις, σύνολο 11. Την ώρα που οι εφοπλιστές είχαν φτάσει να ζητούν 12 ώρες, δηλαδή μια ώρα λιγότερη και η ΠΝΟ ζητούσε 6 ώρες εργασίας συν 3 ώρες υπερωρίες. Πήγε κάπου στη μέση και είναι η χρυσή τομή, η οποία είναι μία ώρα λιγότερη από αυτό που είχαν φτάσει να ζητάνε οι εφοπλιστές. Άρα λοιπόν η αναστάτωση γίνεται για την μία ώρα».

    Όπως είπε, είναι απάνθρωπο για ναυτικούς να δουλεύουν 17 και 18 ώρες στα ταχύπλοα, γιατί «τα ταχύπλοα δεν είναι συμβατικά πλοία που μπορείς να έχεις την καμπίνα σου και να ξεκουραστείς ως ναυτικός και να κάνεις και βάρδιες πάνω στο πλοίο, αλλά είναι πλοία που τρέχουν συνέχεια, με κραδασμούς και αυτά λειτουργούν εις βάρος της υγείας και της ασφάλειας».

    [04] Ο ΑΘΕΝΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

    Σικάγο, 30 Ιουνίου 2000 (11:27 UTC+2)

    Ο Παγκόσμιος Πρόεδρος του ΣΑΕ Ανδρέας Αθενς, πρώην πρόεδρος και μέλος του Συμβουλίου της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής, θα παρουσιάσει το Πρόγραμμα Ιατρικής Περίθαλψης του ΣΑΕ, στην ολομέλεια του 35ου Συνεδρίου Κληρικολαϊκών που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια και φέτος θα γίνει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ από 1 ως 7 Ιουλίου.

    Την παρουσίαση του κ.Αθενς θα ακολουθήσει μια δεύτερη παρουσίαση του Ιατρικού Προγράμματος από τον Δρ.Τσαρλς Κανάκη, Διευθυντή του Ιατρικού Προγράμματος του ΣΑΕ, σε συνεδρίαση της Φιλοπτώχου οργάνωσης της Αρχιεπισκοπής. Ο σκοπός των δύο αυτών παρουσιάσεων είναι η αναζήτηση στήριξης από τους οργανισμούς και τα ιδρύματα της Αρχιεπισκοπής.

    Το πρόγραμμα Ιατροφαρμακευτικής Περίθαλψης του ΣΑΕ είναι ένα φιλανθρωπικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από κυβερνητικές εισφορές καθώς και εισφορές ιδιωτών και το οποίο έχει δημιουργήσει ιατρικά κέντρα και δίκτυα ιατρικής περίθαλψης στις πολυπαθείς Ελληνικές κοινότητες της Νότιας Ρωσίας και πέντε νεοϊδρυθέντων χωρών της πρώην Σοβιετικής Ενωσης - Γεωργία, Αρμενία, Καζακστάν και Ουζμπεκιστάν.

    [05] ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΥΙΟΘΕΤΗΘΗΣΕ Η ΚΣΣΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Λ. ΚΑΝΕΛΛΗ

    Στρασβούργο, 30 Ιουνίου 2000 (20:47 UTC+2)

    Υιοθετήθηκε σήμερα από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης η έκθεση του Ελβετού Σοσιαλιστή Αντρέας Γκρος εκ μέρους της Επιτροπής του Σώματος αρμόδιας για θέματα Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας.

    Στην έκθεση επισημαίνεται ότι ο τραγικός θάνατος 58 παράνομων μεταναστών κινεζικής καταγωγής στο λιμάνι Dover της Μεγάλης Βρετανίας είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου από την άποψη απάνθρωπης εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών.

    Υπολογίζεται ότι 30 εκ. άνθρωποι διέρχονται λαθραία τα διεθνή σύνορα κάθε χρόνο ενώ 400 έως 500 χιλ. παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Περίπου 3 εκατ. από αυτούς εγκαθίστανται παράνομα στην Ευρώπη ειδικότερα στη Νοτιανατολική Ευρώπη (Ιταλία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία) και στη Γερμανία.

    Με τη δυνατή καταδίκη της εμπορίας της λαθρομετανάστευσης, η οποία αποτελεί παραβίαση ουσιαστικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση με πρωτοβουλία της Επιτροπής Υπουργών και στενή συνεργασία με την Ε.Ε. προτρέπει τα κράτη - μέλη σε μία αποτελεσματική πολιτική και νομική συνεργασία μεταξύ τους, αποσκοπώντας στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης και στην καταπολέμηση της απάνθρωπης εκμετάλλευσης των λαθρομεταναστών. Απώτερος σκοπός είναι ένα ισχυρό νομοθετικό κείμενο διεθνούς συνεργασίας, το οποίο θα καταπολεμά την παράνομη μετανάστευση και θα προβλέπει μεγάλες ποινές στους εκμεταλλευτές των φτωχών λαθρομεταναστών και όσους εμπλέκονται στον τομέα αυτό.

    Η Συνέλευση κρούει των κώδωνα του κινδύνου στα κράτη - μέλη για πλήρη σεβασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες του 1951, τη ρύθμιση ενός τεχνικού και νομικού πλαισίου που θα αφορά τον αγώνα εναντίον της ανθρώπινης εκμετάλλευσης στον τομέα της λαθρομετανάστευσης, την αύξηση των ενημερωτικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την παράνομη λαθρομετανάστευση στις χώρες καταγωγής των λαθρομεταναστών, καθώς επίσης και την πραγματική θεσμοθέτηση της αναπτυξιακής βοήθειας προς τα φτωχά κράτη στο διεθνώς αναγνωρισμένο επίπεδο του 0,7% του ΑΕΠ.

    Με την παρέμβασή της το μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας Λιάνα Κανέλλη παρομοιάζοντας τους λαθρέμπορους με τους "νέους βαρβάρους" του Καβάφη, υπενθύμισε ότι τραγωδίες όπως του Ντόβερ που καθημερινά συμβαίνουν σε διάφορες χώρες, ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη και τα ΜΜΕ μόνον όταν διαδραματίζονται σε πλούσιες χώρες της Δύσης. Συνέστησε τη δίωξη των λαθρεμπόρων και των εκμεταλλευτών της ανθρώπινης μιζέριας και την ταυτόχρονη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα μπορέσουν να αποδείξουν ότι οι πολιτικοί είναι ικανοί να παίρνουν τις ευθύνες τους.

    [06] ΕΙΣΗΓΗΣΗ Δ. ΤΣΟΒΟΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ Π.Γ. ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες, στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, στην ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ και στην Πανελλήνια Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΔΗΚΚΙ αναφέρθηκε ο πρόεδρος του στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Π.Γ. του Κινήματος.

    Ο κ. Τσοβόλας εξέφρασε την ανησυχία για τις δυσάρεστες εξελίξεις και διαστάσεις που παίρνει το ρήγμα μεταξύ της κυβέρνησης και της εκκλησίας με κίνδυνο, όπως είπε, να επέλθει σοβαρό ρήγμα και στην κοινωνική συνοχή.

    Τόνισε ότι η κυβέρνηση επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της από τη μία πλευρά και από την άλλη ακούγονται και ακραίες φωνές από ορισμένους μεμονωμένους ιεράρχες.

    "Επί ένα μήνα - ενώ στο παρασκήνιο προωθούνται ερήμην του λαού και της Βουλής, με αρνητικές επιπτώσεις, για τη χώρα μας και για το ελληνικό έθνος, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας του κράτους των Σκοπίων, ενώ επίσης τα κοινωνικά προβλήματα διογκώνονται καθημερινά - εκείνο που συζητιέται είναι το αν θα αναγραφεί ή όχι το θρήσκευμα στις ταυτότητες με αποτέλεσμα να πολώνονται οι πολίτες", σημείωσε.

    Υπογράμμισε ότι το ΔΗΚΚΙ καταγγέλλει αυτή την τακτική της κυβέρνησης και την καλεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει ένα ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας.

    Οσον αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση είπε ότι από τις πρώτες ενδείξεις φαίνεται ότι θα χάσουν χρονιά και θα βρεθούν έξω από το σύστημα του ενιαίου λυκείου πάνω από 45.000 παιδιά.

    Τόνισε ότι το ΔΗΚΚΙ θεωρεί ότι απέτυχε παταγωδώς το σύστημα της "ψευδεπίγραφης", όπως την χαρακτήρισε εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και ότι δημιούργησε τεράστιο οικονομικό κόστος και για τον κρατικό προϋπολογισμό.

    Για το Σκοπιανό είπε ότι ερήμην του λαού και της Βουλής το οδηγούν για κλείσιμο μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι ευθύνη φέρει και η αξιωματική αντιπολίτευση, διότι συνανεί σ΄αυτή την παρασκηνιακή εξέλιξη για να καθιερωθεί μεθοδικά μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, το όνομα "Μακεδονία" ή παράγωγο του ονόματος αυτού στο κράτος των Σκοπίων, κάτι το οποίο θα είναι βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας.

    Ο κ. Τσοβόλας είπε ότι και το Κυπριακό οδηγείται παρασκηνιακά μετά και από τις συναντήσεις του ειδικού εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα σε κλείσιμο με νομιμοποίηση τετελεσμένων γεγονότων, με τη μορφή Συνομπονδίας.

    Επισήμανε ότι για το ΔΗΚΚΙ το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει και πρέπει να είναι διεθνές ζήτημα και ότι υπάρχει μία και μοναδική λύση, η Κύπρος ενιαίο και ανεξάρτητο κράτος με αναγνώριση των δικαιωμάτων για όλους τους Κυπρίους, ανεξάρτητα αν είναι στο Βόρειο ή στο Νότιο τμήμα της Κύπρου με ταυτόχρονη απομάκρυνση των εποίκων και των τουρκικών στρατευμάτων, αλλά και με απολογισμό για τους αγνοούμενους.

    Ο κ. Τσοβόλας ανέφερε η Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη θα γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Ολυμπιακό Στάδιο, ότι η προετοιμασία προχωράει. Εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι αυτή η Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη θα αποτελέσει την αρχή για νέους αγώνες, αλλά και για τη συνέχιση των αγώνων που ξεκίνησε από τις 20 Δεκεμβρίου 1995.

    Για το θέμα της ομοσπονδιοποίησης της Ε.Ε. εξέφρασε την αντίθεση του ΔΗΚΚΙ σε κάθε σκέψη ομοσπονδιοποίησης της Ευρώπης τονίζοντας ότι αυτό θα είναι καταστροφή και για την Ενωμένη Ευρώπη αλλά και για τις χώρες του μεγέθους σαν αυτό της Ελλάδας.

    Οσον αφορά την ένταξη της δραχμής στη ζώνη του ευρώ, επισήμανε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής είναι τρομακτικές για τα λαϊκά στρώματα.

    Σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό θα το καταλάβουν οι Ελληνες πολίτες μετά το φθινόπωρο κυρίως, αλλά και με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2001, όπου θα αρχίσει το ξήλωμα και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων, το ξήλωμα δικαιωμάτων των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, προκειμένου να επιτευχθεί η διατηρισιμότητα των ονομαστικών οικονομικών δεικτών και η οποία θα επιδιωχθεί, όπως προκύπτει από τα κείμενα και της Κομισιόν, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε βάρος του πραγματικού εισοδήματος, αλλά και των δικαιωμάτων των αγροτών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των μικρομεσαίων.

    [07] ΣΤΙΣ 4 ΙΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΟΜΟΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (20:19 UTC+2)

    Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους θα διενεργήσει στις 4 Ιουλίου δημοπρασία εικοσαετών ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Η έκδοση έχει σταθερό ετήσιο επιτόκιο 6,5% και αφορά σε ποσό 220 δισ. δραχμών.

    [08] 29 ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

    Πεκίνο, 30 Ιουνίου 2000 (20:18 UTC+2)

    Εικοσιεννιά άτομα έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 200 τραυματίστηκαν σε έκρηξη σε εργοστάσιο κατασκευής πυροτεχνημάτων στη πόλη Γιανγκμέν στην Κίνα.

    Το δυοόροφο κτίριο κατέρρευσε από την έκρηξη και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι είδαν ένα τεράστιο σύννεφο από καπνό και φλόγα να καλύπτει τη περιοχή.

    Οι νεκροί πιστεύεται ότι ήταν όλοι εργάτες και όχι γύρω κάτοικοι καθώς το εργοστάσιο ήταν απομονωμένο.

    Τα αίτια της έκρηξης δεν έγιναν ακόμη γνωστά και οι αρχές διεξάγουν έρευνες.

    Ο.Κ.

    [09] ΣΧΟΛΙΟ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΡΕΠΠΑ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (20:17 UTC+2)

    "Η καθεστωτική αντίληψη οδηγεί σε αξιέξοδα και η αλαζονεία αποτελεί κακό σύμβουλο", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος σχολιάζοντας τις σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Ρέππα.

    Ο κ. Σπηλιωτόπους τόνισε ότι μπροστά στον κίνδυνο κοινωνικού ρήγματος, τον οποίο η ίδια η κυβέρνηση επισημαίνει, άμεση υποχρέωση του πρωθυπουργού είναι η επιστροφή στο διάλογο.

    [10] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΒΟΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑΣ ΚΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

    Σεούλ, 30 Ιουνίου 2000 (20:17 UTC+2)

    Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός αρμόδιος για την Ενοποίηση, Λι Κβαν Σέι δήλωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην Νότια και την Βόρεια Κορέα, η οποία ορίζει την επανένωση των οικογενειών που χωρίστηκαν όταν διχοτομήθηκε η χερσόνησος το 1953.

    Η συμφωνία υπεγράφη από αξιωματούχους του Ερυθρού Σταυρού από την Νότια και την Βόρεια Κορέα μετά από τέσσερις μέρες διαπραγματεύσεων στο όρος Κουμκάνγκ, στη Νότια Κορέα.

    Αρχικά 100 Νοτιοκορεάτες θα επισκεφθούν συγγενείς τους στην Βόρεια Κορέα, στις 15 Αυγούστου, ενώ αντίστοιχη αντιπροσωπεία Βορειοκορεατών θα επισκεφθεί τη Νότια Κορέα.

    Η επανένωση των οικογενειών αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα στις σχέσεις των δύο χωρών, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου ένα εκατομμύριο άνθρωποι που γεννήθηκαν στον βορρά δεν έχουν δει ποτέ τους συγγενείς τους που ζουν στην άλλη πλευρά των συνόρων, ενώ τουλάχιστον επτά εκατομμύρια Νοτιοκορεάτες έχουν συγγενείς στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου.

    O.K.

    [11] WASHINGTON TIMES: Η ΡΩΣΙΑ ΠΟΥΛΑΕΙ ΟΠΛΑ ΣΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΣΤΗ Β. ΚΟΡΕΑ

    Ουάσιγκτον, 30 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    Η Ρωσία πουλάει πύραυλους στη Βόρεια Κορέα και πυρηνικά όπλα στο Ιράν έγραψε η αμερικανική εφημερίδα Washington Times. Η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA) κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα, βασιζόμενη σε συνομιλίες που έχουν υποκλαπεί και αποκαλύπτουν την εξαγωγή πυραύλων και εξαρτημάτων από ρωσικές και ουζμπεκικές εταιρείες προς τα παραπάνω κράτη.

    Η έκθεση αναφέρει ότι εταιρείες από τη Ρωσία και το Ουζμπεκιστάν εξάγουν στη Βόρεια Κορέα ένα ειδικό κράμα αλουμινίου, γυροσκόπια με λέιζερ και ηλεκτρονικά εξαρτήματα για πυραύλους.

    Η αμερικανική υπηρεσία ανέφερε πως ένα ερευνητικό κέντρο στην Τεχεράνη αγοράζει από τη Ρωσία ποσότητες τριτίου, ενός ραδιενεργού ισoτόπου του υδρογόνου που κατά βάση χρησιμοποιείται για να αυξήσει την εκρηκτική ισχύ των πυρηνικών κεφαλών.

    O.K.

    [12] ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΣΕΡΒΙΑΣ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Ο ΚΑΡΛ ΜΠΙΛΝΤ

    Σάλτζμπουργκ, 30 Ιουνίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στα Βαλκάνια Καρλ Μπιλντ προέβλεψε ότι φέτος θα υπάρξει μία δραματική αποφασιστική αναμέτρηση μεταξύ της Σερβίας και του ομοσπονδιακού εταίρου της, του Μαυροβουνίου τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του Βελιγραδίου οδηγείται ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση.

    Ταυτόχρονα ο κ. Μπιλντ ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση να προβεί σε συγκεκριμένα βήματα για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της περιοχής.

    "Θα συμβούν δραματικά γεγονότα στη Σερβία κατά τη διάρκεια του χρόνου", δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Σάλτζμπουργκ της Αυστρίας.

    Εκανε ειδική αναφορά στον αντιτρομοκρατικό νόμο που προετοιμάζει το Βελιγράδι και είπε ότι "αποδεικνύει την απόγνωση στην οποία βρίσκεται το Βελιγράδι. Ο πρόεδρος Μιλόσεβιτς ξέρει ότι βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο", σημείωσε.

    Επιπλέον τόνισε ότι οι εξελίξεις γύρω από τον αντιτρομοκρατικό νόμο δείχνουν προς την κατεύθυνση μίας αναμέτρησης με το Μαυροβούνιο, η οποία ούτως ή άλλως θα είναι δραματική.

    Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τα Βαλκάνια υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. θα πρέπει να προσφέρει στις γειτονικές χώρες της Γιουγκοσλαβίας περισσότερο συγκεκριμένες προοπτικές για σύνδεση τους με την Ενωση.

    Σχολιάζοντας τις προτεινόμενες συμφωνίες σταθερότητας και σύνδεσης με την ΠΓΔΜ, την Κροατία και τη Βοσνία, είπε: "Αυτό είναι καλό, αλλά δεν είναι αρκετό. Κατά την άποψή μου η Ε.Ε. πρέπει να αναπτύξει μία καταλληλότερη και ισχυρότερη σχέση. Πρόσθεσε ακόμη ότι εξέθεσε τις απόψεις του στους ηγέτες της Ε.Ε.

    Κ.Γ.

    [13] ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: 18% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΖΕΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2000 (20:01 UTC+2)

    Τις δύο κύριες μορφές του φαινομένου της περιθωριοποίησης, τον κοινωνικό αποκλεισμό και τις περιφερειακές ανισότητες, ανέλυσε η Ελληνίδα Επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στο συνέδριο με θέμα "Κοινωνική πολιτική, κοινωνική συνοχή και περιθωριοποίηση σε μια διευρυμένη Ευρώπη", που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Το 18% του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ υπάρχουν 15 εκατομμύρια άνεργοι, που αντιπροσωπεύουν το 10% του εργατικού δυναμικού της Ενωσης, ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Αποκλεισμός σημαίνει όχι μόνο χαμένες ζωές, αλλά και χαμένους χρηματοοικονομικούς πόρους", υπογράμμισε η Ελληνίδα Επίτροπος και υπενθύμισε ότι για την αντιμετώπιση των συνακόλουθων προβλημάτων (κακή υγεία, άστεγοι, φαρμακοεξάρτηση) δαπανώνται ποσοστά μεταξύ 12% και 20% του ΑΕΠ.

    Αναφέρθηκε επίσης στην εικόνα που παρουσιάζει η απασχόληση σε περιοχές όπου υστερούν λόγω γεωγραφικής θέσης, ανεπαρκών υποδομών, παρακμής παραδοσιακών βιομηχανιών ή έλλειψης επαγγελματικών δεξιοτήτων. Εκεί η γυναικεία απασχόληση είναι μόλις 30% και η ανεργία των νέων 47%.

    Το μήνυμα της Ελληνίδας Επιτρόπου ήταν ότι δεν αρκεί μόνον η κοινωνική προστασία για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος του αποκλεισμού, τονίζοντας ότι μια "έξυπνη" κοινωνική πολιτική πρέπει να προσφέρει στους ανθρώπους τα εφόδια να αντιμετωπίζουν τις καλπάζουσες διαρθρωτικές αλλαγές.

    Αναφερόμενη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Λισσαβόνας, η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε την ανάγκη ανάπτυξης ενός δυναμικού κράτους πρόνοιας. Μιλώντας για τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ στην καταπολέμηση της περιθωριοποίησης, δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τη σημασία του κοινωνικού διαλόγου και των μέτρων για την εξάλειψη των διακρίσεων.Για αυτόν άλλωστε το λόγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε στις 28 Ιουνίου τη νέα ατζέντα για την κοινωνική πολιτική, που αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, τη δημιουργία περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας και την υλοποίηση των πολιτικών δεσμεύσεων που ελήφθησαν στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Λισσαβόνας και της Φέιρα.

    Επίσης, η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε εκτενώς και στην κατάσταση στις υποψήφιες προσχώρηση χώρες και επεσήμανε τον κίνδυνο να εισέλθουν στην ΕΕ χωρίς την απαιτούμενη προετοιμασία. Υπενθύμισε ότι, στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, το μέσο κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι το 1/3 αυτού της ΕΕ, αλλά και ότι υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις, με ποσοστό κάτω του 20% στη Βουλγαρία και 61% στη Σλοβενία. Τόνισε ακόμη τη χρησιμότητα των προενταξιακών στρατηγικών ύψους 175 εκατ. ευρώ για την περίοδο 1998-1999, που αποτελούν την έκφραση αλληλεγγύης της ΕΕ προς τις χώρες αυτές. Επεσήμανε όμως την ανάγκη επενδύσεων στο ανθρώπινο δυναμικό και οικοδόμησης ανθεκτικών, αξιόπιστων και αποτελεσματικών θεσμών ως βασική προϋπόθεση για οικονομική ενίσχυση από την ΕΕ.

    "Στις συνομιλίες μας με τις υποψήφιες χώρες είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ του τι είναι διαπραγματεύσιμο και τι όχι. Διαπραγματεύσιμες είναι οι πολιτικές, τόσο ως προς τη διαμόρφωση, όσο και την εφαρμογή τους. Δεν είναι όμως οι θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, δηλαδή η δημοκρατία, το κράτος δικαίου, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η προστασία των μειονοτήτων. Η ΕΕ έχει την ιστορική ευθύνη να προωθήσει αυτές τις αξίες, αποδεχόμενη στους κόλπους της τις υποψήφιες χώρες και εκείνες πάλι έχουν καθήκον να οικοδομήσουν κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς", κατέληξε η Ελληνίδα Επίτροπος.

    [14] ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗΣ: ΔΕΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

    Μελβούρνη, 30 Ιουνίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα το πανεπιστήμιο Μόνας, το τέταρτο πανεπιστήμιο κατά σειρά, ανακοίνωσε ότι καταργεί το Τμήμα Ελληνικών λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος.

    Έχουν διατυπωθεί φόβοι ότι ανάλογη τύχη θα έχει και το Τμήμα Ελληνικών του πανεπιστημίου Μελβούρνης, το οποίο σ' αυτή τη φάση, αναθεωρεί τη σχετική συμφωνία, που έχει με το πανεπιστήμιο Λα Τρομπ, αναφορικά με τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μας.

    Την εκτίμησή του ότι δεν απειλείται με κατάργηση το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του πανεπιστημίου Μελβούρνης, διατύπωσε ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού κ. Τάσος Δουβαρτζίδης, ο οποίος επισκέφθηκε τον υπεύθυνο γλωσσών του πανεπιστημίου Μελβούρνης, Δρ Μπράϊαν Λιντς, για να εκφράσει τις έντονες ανησυχίες του για το μέλλον του Τμήματος και να διατυπώσει διάφορες απόψεις για το ξεπέρασμα των προβλημάτων.

    Ο Δρ. Λιντς του πανεπιστημίου Μελβούρνης και ο καθηγητής Μπλάϊκ του πανεπιστημίου Λα Τρομπ, υπεύθυνοι για την αναθεώρηση λειτουργίας των Τμημάτων Γλωσσών, δήλωσαν στον κ. Δουβαρτζίδη ότι είναι αισιόδοξοι πως όταν ολοκληρώσουν το έργο τους θα εισηγηθούν στα δύο πανεπιστήμια τη διατήρηση του τμήματος Ελληνικών στο πανεπιστήμιο Μελβούρνης και πιθανότατα την ενδυνάμωσή του.

    [15] ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΙΝΔΙΑΣ - ΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Νέο Δελχί, 30 Ιουνίου 2000 (19:59 UTC+2)

    Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης υποστήριξαν τις προτάσεις του Ινδού πρωθυπουργού Ατάλ Μπεχάρι Βατζπαγιέ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιταλία και στη Πορτογαλία, σχετικά με την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    "Παρουσίασα στους ευρωπαίους ηγέτες τις ανησυχίες που προκαλούν οι τρομοκράτες στα σύνορα του Κασμίρ, και οι θρησκευτικές ομάδες στη περιοχή μας", δήλωσε ο Ινδός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως "η ΕΕ εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή της για την Συνθήκη καταπολέμησης της Διεθνούς Τρομοκρατίας."

    Στη συνάντηση κορυφής ΕΕ-Ινδίας στη Πορτογαλία, συμμετείχαν και οι ινδοί υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Εμπορίου.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ινδός πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάπτυξη της οικονομικής τους συνεργασίας και την αύξηση των επενδύσεων. Επίσης, η ΕΕ συμφώνησε να αυξηθούν οι εισαγωγές υφασμάτων από την Ινδία και υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των αερομεταφορών.

    Ο κ. Βατζπαγιέ εξέφρασε την άποψη ότι οι επισκέψεις του στην Ιταλία και στη Πορτογαλία "έχουν ενισχύσει την φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Ινδίας και ΕΕ".

    [16] ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΣΝΙΑ

    Μπάνια Λούκα, 30 Ιουνίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Σε γενική απεργία προχώρησαν για πρώτη φορά οι εργάτες της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, σύμφωνα με πληροφορίες της Ομοσπονδίας των Συνδικάτων Εργαζομένων της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

    Μερικά συνδικάτα δεν κατέβηκαν στην απεργία, ωστόσο ο Σέντο Βόλας, επικεφαλής της Ομοσπονδίας υποστηρίζει πως κάποια από αυτά δέχθηκαν πιέσεις από την κυβέρνηση και τονίζει ότι την απεργία στήριξαν οι εργάτες.

    Υπενθυμίζεται ότι μέσω της απεργίας, η Ομοσπονδία αναζητεί καλύτερους μισθούς, προστασία για τους άνεργους και τη δημιουργία κοινωνικού προγράμματος.

    Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ποσοστό ανεργίας στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας ξεπερνάει το 50%, τονίζοντας ότι υπάρχει πιθανότητα χιλιάδες εργάτες να χάσουν τη δουλειά τους λόγω ιδιωτικοποιήσεων.

    Το Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης προειδοποίησε το Φεβρουάριο ότι περίπου 300.000 άνθρωποι χρειάζονται κοινωνική βοήθεια, επιβάρυνση την οποία το κράτος δεν μπορεί να καλύψει, καθώς ήδη 130.000 άνθρωποι λαμβάνουν κοινωνική βοήθεια στη Σερβική Δημοκρατία

    [17] 11ΩΡΟ ΣΤΑ ΕΠΙΒΑΤΗΓΑ ΠΛΟΙΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Κανόνες ασφάλειας, ιδιαίτερα στα ταχύπλοα σκάφη, ώστε να προληφθούν τυχόν κίνδυνοι ατυχημάτων ανάγκασαν το υπουργείο Ναυτιλίας να καθορίσει ως ανώτατο όριο εργασίας των πληρωμάτων στα επιβατηγά πλοία νέας τεχνολογίας το 11ωρο.

    Οπως επεσήμανε ο υπουργός, Χρήστος Παπουτσής, η ναυτικοί πρέπει να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στα καθήκοντά τους και τόνισε ότι οι μεγάλες ταχύτητες απαιτούν διαρκώς αυξημένη ετοιμότητα.

    Δύο ακτοπλοϊκές εταιρίες ανακοίνωσαν αδυναμία να προσαρμοστούν στη ρύθμιση του υπουργείου. Η εταιρία "Minoan Lines" διέκοψε δύο από τα πέντε δρομολόγια που πραγματοποιούσε καθημερινά για τα νησιά των Κυκλάδων και τον Αργοσαρωνικό.

    [18] ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΤΟΥ Α.Π.Θ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΑΠΑΤΗ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης συνελήφθη από την Ασφάλεια με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούσε ανήλικους μαθητές και με μικρή χρηματική αμοιβή τους έπειθε να πουλούν σε ιδιώτες τουριστικά έντυπα, τα οποία τύπωνε ο ίδιος. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι ανήλικοι πωλητές των εντύπων έλεγαν στους αγοραστές ότι τα χρήματα από τις πωλήσεις τα συγκέντρωναν για να αγοράσουν βιβλία και να εμπλουτίσουν τη σχολική τους βιβλιοθήκη ή ακόμα να πάνε σχολική εκδρομή.

    Πρόκειται για τον Θεόδωρο Παντίδη, 27 χρόνων, σε βάρος του οποίου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκε στον τακτικό ανακριτή για να απολογηθεί.

    Όπως προέκυψε στην προανάκριση, ο 27χρονος άνοιξε ένα γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μέσα από τις στήλες των μικρών αγγελιών έβρισκε ανήλικους μαθητές. Τα δήθεν κακογραμμένα και κακοτυπωμένα μαθητικά έντυπα, τουριστικού περιεχομένου, τα περισσότερα από τα οποία συραμμένα σε φωτοτυπίες, τα παιδιά τα πουλούσαν σε περαστικούς και το 60% περίπου των εσόδων τα παρέδιδαν στον "εκδότη" - φοιτητή.

    Δεκάδες ανήλικοι έσπευδαν στο γραφείο για να εξοικονομήσουν χαρτζιλίκι από τις πωλήσεις των περιοδικών. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τελευταίο επταήμερο πούλησε -μέσω των ανηλίκων πλασιέ- 5.500 περιοδικά, ενώ μέσα σε μια μέρα έφθασε σε σημείο να απασχολήσει μέχρι και 65 ανήλικους πωλητές.

    Γ.Χ.

    [19] ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΙΝΔΟΙΩΝ ΣΤΟ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Σημαντικοί αρχαιολογικοί θησαυροί παραμένουν κρυμμένοι στον κάμπο του Ζαγκλιβερίου Θεσσαλονίκης, όπου σε ένα χωράφι αποκαλύφθηκε μεγαλοπρεπής τάφος της ελληνιστικής περιόδου, ενώ αρχαιολόγοι αναζητούν στην περιοχή τα ίχνη της αρχαίας πόλης των Καλινδοίων.

    Ο τάφος αναμένεται να αποκαλύψει τα μυστικά του σε μία εβδομάδα και ταυτόχρονα να ρίξει φως στην αρχαία πόλη που βρισκόταν στην περιοχή Καλίνδοια, που ήκμασαν κατά τη ρωμαϊκή και ελληνιστική περίοδο. Ηδη στον τάφο έχουν βρεθεί κομμάτια αγγείων και παραστάσεις στα τοιχώματα που μαρτυρούν ότι στο μνημείο είχε ταφεί κάποια προσωπικότητα της περιοχής, αξιωματούχος ή μέλος του Ιερατείου της εποχής.

    Η ανασκαφή στον τάφο ξεκίνησε πριν μία εβδομάδα από την ΙΣΤ Εφορεία προιστορικών και κλασσικών αρχαιοτήτων, ενώ οι ντόπιοι τονίζουν την ανάγκη να γίνουν οργανωμένες ανασκαφές, ώστε να αποκαλυφθεί ο αρχαιολογικός πλούτος που παραμένει κρυμμένος στον κάμπο της περιοχής.

    [20] ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 30 Ιουνίου 2000 (19:41 UTC+2)

    Ενας Έλληνας και ένας Αλβανός συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης με την κατηγορία ότι διακινούσαν ποσότητες ναρκωτικών σε τοξικομανείς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι δύο έμποροι ναρκωτικών κατείχαν 300 γραμμάρια χασίς και μικροποσότητα ηρωίνης, ενώ σε έρευνα που έγινε στο διαμέρισμά τους -στην οδό Ιουλιανού- κατασχέθηκαν άλλα 700 γραμμάρια ηρωίνης και 1.600 χασίς.

    Πρόκειται για τον Ιωάννη Αποστολίδη και τον Αλβανό συνεργό του, Αγκρόν Κοτσιλέρι, οι οποίοι -σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία- μετακινούνταν στις "πιάτσες" των τοξικομανών στη Θεσσαλονίκη με ένα αυτοκίνητο, μάρκας "Alfa Romeo" και διακινούσαν ηρωίνη και χασίς.

    Στο μεταξύ, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, άνδρες του τμήματος δίωξης ναρκωτικών της Ασφάλειας συνέλαβαν τον Αλβανό υπήκοο Κονσταντίν Ναθανάλ και τη σύζυγό του Ευανθία -επίσης αλβανικής καταγωγής- επειδή είχαν στην κατοχή τους ένα κινό ηρωίνη. Από την Αστυνομία εκφράζονται υπόνοιες ότι το ζευγάρι των Αλβανών διακινούσε ποσότητες "σκληρών" ναρκωτικών στην Ελλάδα.

    Γ.Χ.

    [21] ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (19:29 UTC+2)

    Έκτακτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το απόγευμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, για το θέμα των ταυτοτήτων.

    Ακολούθησε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή των υπουργών Παιδείας Πέτρου Ευθυμίου, Τύπου Δημήτρη Ρέππα καθώς και του υφυπουργού Τύπου Τηλέμαχου Χυτήρη.

    [22] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (19:27 UTC+2)

    της Βάσως Κουτσούμπα

    Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπίσει τη θέση της ως μέλος της ΟΝΕ, προκειμένου να παραμείνει στην πρωτοπορία της Ευρώπης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων μετά τη μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με θέμα την εξωτερική πολιτική.

    Οπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εισήγησή του, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της εξωτερικής πολιτικής, ευρωπαϊκές εξελίξεις, ελληνοτουρκικές σχέσεις, κυπριακό και Βαλκάνια. Υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα πρέπει να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις συζητήσεις γύρω από το αύριο και στην προοπτική της Ευρώπης προκειμένου να εμπεδώσει το νέο ισχυρό της ρόλο στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την παραμονή της στην "πρώτη ταχύτητα" των ευρωπαϊκών εξελίξεων. Πρόσθεσε ότι η χώρα μας τάσσεται υπέρ της εμβάθυνσης της ενοποιητικής διαδικασίας στην Ε.Ε. χωρίς να "βιάζεται" να πάρει θέση για το ποιά θα είναι η τελική μορφή της πορείας αυτής.

    Για το θέμα αυτό τόσο ο κ.Παπανδρέου όσο και ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τόνισαν ότι η Ελλάδα, στο "δίλημμα" που παρουσιάζεται για το αν επιθυμούμε διακυβερνητική συνεργασία ή ενοποιητική διαδικασία εμβάθυνσης, είναι υπέρ της δεύτερης επιλογής γιατί ανταποκρίνεται καλύτερα στο μοντέλο που θέλουμε, καθώς και ότι αυτό επιτάσσουν τα εθνικά συμφέροντα.

    Ο κ.Σημίτης κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επεσήμανε ότι η ένταξή μας στην ΟΝΕ δεν εξασφαλίζει αυτομάτως και την παραμονή μας στην "πρώτη ταχύτητα" για αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε με την ίδια ένταση την πολιτική μας για να είμαστε στην πρωτοπορία και όχι στην "πρώτη ταχύτητα" των ευρωπαϊκών εξελίξεων, διότι αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντά μας.

    Τόνισε ακόμη ότι ο νέος εθνικός μας στόχος είναι η διασφάλιση των κατακτήσεων και επιδόσεων και υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να μείνει έξω από τις εξελίξεις.

    Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν πρέπει να έχουμε προσδοκίες ότι η Τουρκία θα αλλάξει πολιτική, ωστόσο, οι σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε καλύτερο σημείο από ότι στο παρελθόν, ενώ επεσήμανε και τη σημασία των αποφάσεων του Ελσίνκι.

    Για το κυπριακό επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για ξεκάθαρη και δίκαιη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και έθεσε ως βασική προτεραιότητα την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., κάτι που όπως είπε θα αποτελέσει και μεγάλο ποιοτικό άλμα για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Οσον αφορά το θέμα των Βαλκανίων, ο κ. Σημίτης τόνισε ότι θα πρέπει να είμαστε παρόντες, όχι όμως σε ρόλο υπεροπτικό, γιατί στο "παιχνίδι" υπάρχουν σημαντικοί παίκτες και πρέπει να διασφαλίσουμε το εθνικό μας συμφέρον. Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρχει καλύτερη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, δηλαδή των υπουργείων Εξωτερικών, Αμυνας και ΥΠΕΘΟ.

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, αν έγινε συζήτηση για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, δήλωσε ότι δεν έγινε αναφορά και πρόσθεσε ότι το θέμα αντιμετωπίζεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ στο πλαίσιο των συζητήσεων εκπροσώπων των δύο κρατών.

    [23] ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΨΗΦΙΣΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΒΟΥΛΗ

    Βελιγράδι, 30 Ιουνίου 2000 (19:20 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ανέβαλε προσωρινά την ψήφιση του επίμαχου σχεδίου αντιτρομοκρατικού νόμου από τη Βουλή μετά από ενστάσεις που διατύπωσαν Σέρβοι σκληροπυρηνικοί βουλευτές.

    Ο αντιπρόεδρος της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης Βλάνταν Κούτλεσιτς είπε στη Βουλή ότι υποβλήθηκαν "χρήσιμες προτάσεις" και ότι το νομοσχέδιο αποσύρεται από την ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης της Βουλής, ούτως ώστε η κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες προσθήκες.

    Νομικοί και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το νομοσχέδιο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και ότι σκοπός του είναι η φίμωση όσων ασκούν κριτική στον πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η αναβολή, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση θα είναι μόνο λίγων ημερών, δεν μετρίασε τους φόβους τους.

    Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 19 άρθρα και προβλέπει αυστηρές ποινές φυλάκισης για πράξεις που απειλούν τη συνταγματική τάξη της Γιουγκοσλαβίας και την εδαφική ακεραιότητα της ομοσπονδίας και των μελών της, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου.

    Ορισμένοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ως στόχο την αντιπολίτευση, αλλά τους "τρομοκράτες".

    Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας Βλάικο Στοίλκοβιτς έστειλε αντίθετο μήνυμα, όταν επανέλαβε την ήδη γνωστή γραμμή της κυβέρνησης ότι το φοιτητικό κίνημα "Otpor" είναι μία "τρομοκρατική" οργάνωση υποστηριζόμενη από τη Δύση.

    Τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης, τα ΜΜΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Σερβία καθώς και η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου εκφράζουν φόβους ότι ο νόμος στρέφεται και εναντίον τους.

    Ο υπουργός Πληροφόρησης της Γιουγκοσλαβίας Γκόραν Μάτιτς, ο οποίος πρόσφατα επέκρινε σφοδρά τους αντιπάλους του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, είπε ότι ο νόμος θα τεθεί προς ψήφιση την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ αρνήθηκε να αναφερθεί στις τροποποιήσεις που θα γίνουν.

    "Πρόκειται για χρήσιμες προτάσεις που υποβλήθηκαν τις τελευταίες μέρες και οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά το νόμο και θα άρουν όλες τις αμφιβολίες που διατυπώθηκαν το τελευταίο διάστημα", τόνισε χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

    Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι το εθνικιστικό Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα, το οποίο χθες ανακοίνωσε ότι θα καταψηφίσει το νόμο, αντιτάχθηκε σε ορισμένα άρθρα του νόμου.

    Αναλυτές της αντιπολίτευσης σημείωσαν ότι ο πρόεδρος του κόμματος Βόισλαβ Σέσελι είναι πολύ πιο ακραίος στην κριτική του απέναντι στην αντιπολίτευση από ότι η κυβέρνηση, οπότε αποκλείεται να ζήτησε περισσότερη επιείκεια.

    Οι ίδιοι δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να ζήτησε ο νόμος, ο οποίος σύμφωνα με τους νομικούς επιτρέπει ευρεία ερμηνεία, να γίνει πιο συγκεκριμένος και να έχει ως στόχο την αντιπολίτευση.

    Κ.Γ.

    [24] Ο ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΉ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

    Αθήνα, 30 Ιουνίου 2000 (19:19 UTC+2)

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την απουσία του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου από τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τη Διακυβερνητική, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτης Μπεγλίτης ανέφερε τα παρακάτω:

    "Θα πρέπει να ήταν σε όλους γνωστό, τουλάχιστον από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων, ότι ο υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, κατά το ανωτέρω διάστημα, στην επίσημη επίσκεψη του πρόεδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία. Ο κ. Παπανδρέου έχει επανειλημμένα συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά πρακτικά. Αυτή την πρακτική θα συνεχίσει και στο μέλλον, στο μέτρο που του επιτρέπουν οι διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας".


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 30 June 2000 - 18:14:12 UTC