Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-29

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΕΡΚΑΓΙΑ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ
  • [02] ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ:ΤΡΕΦΟΥΝ ΑΣΒΕΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
  • [03] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ V-PRC: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ-ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [04] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [05] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [06] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΣΙΛΕΡ ΑΠΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [07] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [08] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: 50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ
  • [09] ΡΗΓΜΑ ΣΕ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
  • [10] ΟΗΕ: Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
  • [11] M. ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ"
  • [12] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
  • [13] ΝΕΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ SINGULAR ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
  • [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 52 ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ
  • [15] ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ
  • [16] ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ
  • [17] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
  • [18] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
  • [19] ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [20] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ"
  • [21] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ
  • [22] ΣΟΥΣΕΛ: Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔ
  • [23] Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ 40 ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2003
  • [24] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

  • [01] Ο ΝΑΥΑΡΧΟΣ ΕΡΚΑΓΙΑ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΣΥΡΡΑΞΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

    Αγκυρα, 29 Ιουνίου 2000 (12:09 UTC+2)

    Την ένοπλη σύρραξη με την Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης των Ιμίων απέτρεψε ο τότε αρχηγός του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας ναύαρχος Γκιουβέν Ερκαγιά, ο οποίος απεβίωσε το περασμένο Σάββατο.

    Οπως αποκαλύπτει η εφημερίδα "Μιλλιέτ" όταν η τότε πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τανσού Τσιλλέρ, είχε ζητήσει από τον ναύαρχο Ερκαγιά να γίνει απόβαση στα Ιμια μέσα σε 24 ώρες, εκείνος της έδωσε ένα "μάθημα δημοκρατίας" λέγοντας πως γι' αυτό αποφασίζει η Βουλή.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα η τότε πρωθυπουργός ρώτησε αν μπορεί να γίνει απόβαση στα Ιμια σε 24 ώρες και ο Ερκαγιά της απάντησε πως αυτό είναι δυνατό, αλλά θα σήμαινε πόλεμο. Η κ Τσιλλέρ ζήτησε επίμονα απάντηση στο ερώτημά της και τότε ο ναύαρχος Ερκαγιά της είπε, ότι για να γίνει πόλεμος απαιτείται απόφαση της Βουλής. Η Τσιλλέρ όμως επέμενε να γίνει προετοιμασία για απόφαση, ενώ και ο πρέσβης Ινάλ Μπατού προσπάθησε να την αποτρέψει ζητώντας να μη ληφθεί αμέσως απόφαση, προτείνοντας να γίνει απόβαση σε βραχονησίδα δίπλα στα Ιμια . Ετσι ματαιώθηκαν τα σχέδια της Τσιλλέρ για απόβαση στα Ιμια και άρχισαν οι προετοιμασίες για απόφαση στη γειτονική βραχονησίδα, τονίζεται στο δημοσίευμα τησ τουρκικής εφημερίδας.

    [02] ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ:ΤΡΕΦΟΥΝ ΑΣΒΕΣΤΟ ΜΙΣΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2000 (11:38 UTC+2)

    Τρέφουν άσβεστο μίσος κατά της εκκλησίας επηρεασμένοι από πνεύμα άθεου διαφωτισμού, είπε στο κήρυγμά του στο ναό του Αγίου Παύλου στην Ομόνοια ο Μητροπολίτης Πειραιώς Καλλίνικος, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και άλλων Μητροπολιτών.

    Θέλουν με κάθε δύναμη να επιβάλλουν το άθρησκο πιστεύω τους πρόσθεσε ο κ. Καλλίνικος και υποστήριξε πως έχουμε μια ολιγαρχία που προσπαθεί να επιβληθεί στους πολλούς με μεθοδεύσεις.

    Απευθυνόμενος στο Εκκλησίασμα ρώτησε αν θα δεχθεί ο λαός να φιμωθούν οι ποιμένες τους.

    [03] ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ V-PRC: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΤΕΡΟΣ ΓΙΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ-ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2000 (11:14 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

    Ο Κώστας Σημίτης θεωρείται καταλληλότερος για πρωθυπουργός ενώ ο Κώστας Καραμανλής προηγείται σε δημοτικότητα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας V-PRC για λογαριασμό της εφημερίδας "Τα Νέα", η οποία ξεκίνησε την 1η Ιουνίου και ολοκληρώθηκε μία ημέρα πριν από τη "λαοσύναξη" της Εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη.

    Οπως προκύπτει, το 43,5% των ερωτηθέντων θεωρεί καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κ. Σημίτη και το 36,8% τον Κ. Καραμανλή. Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού είναι 53,9% και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης 57,6%. Η δημοτικότητα της κυβέρνησης εμφανίζεται μειωμένη σε σχέση με τον περασμένο Μάρτιο, αλλά παραμένει υψηλότερη από αυτή της αντιπολίτευσης και είναι 27,9% έναντι 22,2%. Σε ότι αφορά στη δημοτικότητα των κ.κ. Σημίτη και Καραμανλή μεταξύ των εκκλησιαζομένων ψηφοφόρων η έρευνα έδειξε τα εξής: Η δημοτικότητα του Κ. Σημίτη είναι 37,1% μεταξύ αυτών που εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή ή και συχνότερα, 47,6% μεταξύ αυτών που εκκλησιάζονται 2-3 φορές το μήνα και 62,8% μεταξύ αυτών που εκκλησιάζονται μερικές φορές το χρόνο. Για τον Κ. Καραμανλή είναι 70,2% στην πρώτη περίπτωση, 61% στη δεύτερη και 53,2% στην τρίτη.

    [04] ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 29 Ιουνίου 2000 (10:53 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υποδοχή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

    Kυβερνητικοί παράγοντες στη Λευκωσία, επισημαίνουν την ιδιαίτερη σημασία της σύσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην Αθήνα ανάμεσα στην ελληνική και την κυπριακή ηγεσία, σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό πρόβλημα.

    Όπως έγινε γνωστό, θα ανταλλαγούν πληροφορίες κι εκτιμήσεις για τις κινήσεις που θα πρέπει να γίνουν από τώρα ως το φθινόπωρο - αναφορικά δηλαδή με τον γ΄ γύρο των συνομιλιών και την προετοιμασία για την εταιρική σχέση Ενωσης-Τουρκίας.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά πληροφορίες της Λευκωσίας, ο Ραούφ Ντενκτάς αρνούμενος να δηλώσει αν θα συμμετάσχει τελικά στη συνάντηση της Γενεύης στις 5 Ιουλίου, πιέζει για την αναγνώριση του ψευδοκράτους - ως αντιστάθμισμα στην "άδικη" κατά την άποψή του απόφαση του ΟΗΕ για την παρουσία της UNFICYP στην Κύπρο.

    Για τον λόγο αυτό, οι ίδιοι παράγοντες σημειώνουν ότι η Αθήνα μελετά την πιθανότητα "να σκληρύνει τη στάση της", ενώ αν προκύψει θέμα αποκοπής της Κύπρου από την ενταξιακή διαδικασία των έξι υποψηφίων, η Ελλάδα συζητά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε βέτο μπλοκάροντας συνολικά τις ενταξιακές διαδικασίες.

    Από την Αγκυρα πάντως τα μηνύματα είναι δυσοίωνα για τις προοπτικές του γ΄ γύρου, καθώς ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χ. Ντιριόζ χθες επεσήμανε ότι "η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό δεν θα μεταβληθεί" και ότι "περιμένουμε απ΄την ελληνική πλευρά να αλλάξει τη στάση της".

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Μιχ. Παπαπέτρου πάντως σχολιάζοντας τη δήλωση του Αμερικανού απεσταλμένου Αλφ. Μόουζες, ότι απαιτούνται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές, υπογράμμισε ότι από την ένθεν πλευρά "δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες υποχωρήσεις ή συμβιβασμούς. "Ασφαλέστατα", προσέθεσε ο κ. Παπαπέτρου "όταν πάει κάποιος σε συνομιλίες πρέπει να είναι έτοιμος για ένα πάρε-δώσε. Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε τη θέση ότι δεν μπορεί να γίνει καμιά υποχώρηση, τότε δεν θα μιλούσαμε για διαπραγματεύσεις αλλά για τελεσίγραφα. Όμως, η πλευρά μας μέχρι τώρα έχει διανύσει τον απείρως μεγαλύτερο δρόμο που θα μπορούσε κάποιος καλόπιστος να αναμένει".

    Ως προς τη συμμετοχή του Ρ. Ντενκτάς στις συνομιλίες, ο κ. Παπαπέτρου τόνισε πως ο πρόεδρος Κληρίδης έχει ανταποκριθεί στην πρόσκληση Ανάν, έχει δεσμευθεί ότι αν παραστεί ανάγκη θα μπορέσει να παραμείνει στη Γενεύη όλο τον Ιούλιο και πως "μέχρι να αλλάξει το οτιδήποτε ο πρόεδρος Κληρίδης θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του".

    [05] ΦΕΡΧΟΪΓΚΕΝ: Η ΠΟΛΩΝΙΑ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΕΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βιένη, 29 Ιουνίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Η Πολωνία αναμένεται να είναι από τις πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με δηλώσεις του Γκέντερ Φερχόιγκεν, επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Η χώρα καθυστέρησε στην εφαρμογή σημαντικών μεταρρυθμίσεων στη προετοιμασία για την ένταξή της στην ΕΕ και η πολιτική κρίση την άφησε με κυβέρνηση μειοψηφίας.

    "Δεν νομίζω ότι η Πολωνία είναι προβληματική περίπτωση" επισήμανε ο κ. Φερχόιγκεν, μιλώντας στο ετήσιο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που έγινε στην Αυστρία για την κεντρική και ανατολική Ευρώπη. Όπως εξήγησε ο επίτροπος της ΕΕ, "η Πολωνία δεν έχει τύχει καλής μεταχείρησης και δεν είναι αλήθεια ότι έχει μείνει πίσω.

    Ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε ότι η Πολωνία έχει τις δυνατότητες να βρίσκεται στις πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι ξεκίνησε ενατξειακές συζητήσεις πριν δυο χρόνια και σύντομα θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για ένταξη της στην ΕΕ.

    [06] Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΕΡΡΙΨΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΗ ΤΣΙΛΕΡ ΑΠΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Αγκυρα, 29 Ιουνίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Η τουρκική βουλή απέρριψε την απόφαση κοινοβουλευτικής επιτροπής να σταλεί η πρώην πρωθυπουργός της χώρας Τανσού Τσιλέρ στο Ανώτατο Δικαστήριο με κατηγορίες απάτης.

    Πιο συγκεκριμένα, ψήφιασαν 312 από τους 550 βουλευτές, εκ των οποίον οι 123 ψήφισαν κατά της προσαγωγής της κυρία Τσιλέρ στο Ανώτατο Δικαστήριο, ενώ 145 ψήφισαν υπέρ, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της βουλής Μουράτ Σοκμένογκλου.

    Ωστόσο, χρειάζονται 276 ψήφοι για να εγκριθεί η απόφαση σχετικά με την πρώην πρωθυπουργό, η οποία κατηγορείται για κατάχρηση χρήματος.

    Η εξεταστική κοινοβουλευτική επιτροπή αποφάσισε να καταγγείλει την κυρία Τσιλέρ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός, που καταχράστηκε κρατικά χρήματα προς όφελος της.

    Η πρώην πρωθυπουργός κατηγορήθηκε ότι πλήρωσε απατεώνα, ο οποίος παρίστανε εν αποστρατεία στρατηγό για να την υποστηρίξει στις εκλογές του 1995.

    Αξίζει να σημειωθεί πως βουλευτές οι οποίοι καταδικάζονται από το Ανώτατο Δικαστήριο αποκλείονται ισοβίως από την ενεργό συμμετοχή στη πολιτική ζωή του τόπου.

    [07] ΡΟΥΜΑΝΙΑ: ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Βουκουρέστι, 29 Ιουνίου 2000 (21:00 UTC+2)

    της Ιωάννας Ράντου

    Τα πολιτικά κόμματα της Ρουμανίας λίγο μετά την διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στη χώρα ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε συμμαχίες εν όψει των γενικών εκλογών που θα γίνουν το φθινόπωρο. Οι πολιτικές συμμαχίες αποσκοπούν στο να εμποδίσουν το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, PDSR και το κόμμα Μεγάλη Ρουμανία, PRM από το να ξαναπάρουν την διακυβέρνηση.

    Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα, PNTCD και η Ενωση Δεξιών Δυνάμεων, UFD συμφώνησαν σε πιθανή συμμαχία μεταξύ τους που θα προσανατολίζεται προς τη δεξιά μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Mediafax.

    Τα δυο κόμματα συγκρότησαν ομάδες για να ετοιμαστεί η συμμαχία, να κατεβούν με κοινό ψηφοδέλτιο στις εκλογές και να προτείνουν έναν υποψήφιο για πρόεδρο.

    Αξιωματούχοι των δυο κομμάτων ανέφεραν ότι βρίσκονται κοντά στη πολιτική συμμαχία και σε μια εβδομάδα θα προχωρήσουν στην κοινή πολιτική τους για την προεκλογική εκστρατεία.

    [08] Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ: 50 ΔΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Τις γενικές αρχές διοργάνωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, τη δομή και τους τρόπους χρηματοδότησης παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος, κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Το υπουργείο θα διαθέσει 50 δισ. για την υλοποίηση της Ολυμπιάδας, ενώ στόχος είναι η σύνδεση του πολιτισμού με τον αθλητισμό, η ανάδειξη της αξίας του ολυμπισμού και η προβολή του αρχαίου και σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

    Το υπουργείο προτίθεται να δημιουργήσει θεσμούς που θα συνεχίσουν και μετά το 2004 και να ενισχύσει τη συνεργασία ελληνικών πολιτιστικών φορέων με τους αντίστοιχους φορείς του εξωτερικού.

    Ο σχεδιασμός και η διαχείριση της Πολιστικής Ολυμπιάδας πραγματοποιείται από την ανώνυμη εταιρία του υπουργείου Πολιτισμού για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εταιρία διοικείται από 15μελές διοικητικό συμβούλιο, πρόεδρος του οποίου είναι ο Μιχάλης Κακογιάννης.

    Ο κ. Πάγκαλος ανακοίνωσε επίσης στους δημοσιογράφους ότι η βρετανική επιτροπή για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα εξέδωσε σχετικό ενημερωτικό έντυπο, το οποίο θα διανέμεται στο βρετανικό κοινό.

    [09] ΡΗΓΜΑ ΣΕ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΕΒΡΟΥ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2000 (20:35 UTC+2)

    Σε επιφυλακή βρίσκονται απο χθες υπηρεσίες πολιτικής άμυνας της Βουλγαρίας, εξαιτίας ενός ρήγματος που εμφανίστηκε στο φράγμα Μόμινα Κλεισούρα της Βουλγαρίας, στον ποταμό Έβρο, αλλά η ελληνική πλευρά δεν ανησυχεί καθώς η απόσταση από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα είναι μεγάλη και αποκλείονται δυσμενείς συνέπειες.

    Ο νομός Εβρου δεν φαίνεται να ανησυχεί για πιθανή πλημμύρα καλλιεργούμενων εκτάσεων ή καταστροφή των οικοδομών που βρίσκονται στις όχθες του ποταμού, από το ρήγμα μήκους έξι μέτρων και πλάτους δύο, το οποίο προκλήθηκε χθες από άγνωστους λόγους.

    Περίπου 200 χιλιόμετρα χωρίζουν την περιοχή, όπου συνέβη το ατύχημα, από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, γεγονός που δεν προκαλεί ανησυχία στις αρμόδιες ελληνικές αρχές, αντίθετα, επειδή η στάθμη των νερών στον Εβρο είναι πολύ χαμηλή κατά τους θερινούς μήνες, η αυξημένη ροή τους θα ήταν καλοδεχούμενη.

    Ωστόσο, έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα των αρμόδιων υπηρεσιών σε συνεργασία με το 4ο σώμα στρατού, που βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τις βουλγαρικές αρχές, ενώ διαψεύστηκαν πληροφορίες ότι το ρήγμα μπορεί να προκλήθηκε σε άλλο φράγμα που εξυπηρετεί ενεργειακές ανάγκες της Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα ρύπανση του ποταμού.

    [10] ΟΗΕ: Ο ΚΑΝΑΔΑΣ ΕΧΕΙ ΥΨΗΛΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

    Νέα Υόρκη, 29 Ιουνίου 2000 (20:32 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Νορβηγία αποτελούν κράτη με υψηλή ποιότητα ζωής εν αντιθέσει με τα κράτη της Αφρικής που μαστίζονται από την επιδημία του AIDS, την υποτυπώδη ανάπτυξη και τους πόλεμους σύμφωνα με τη λίστα αξιολόγησης του ΟΗΕ για το 2000.

    Ο ΟΗΕ αξιολόγησε συνολικά 174 χώρες, με βάση τα εισοδήματα, τη μόρφωση, τη ποιότητα ζωής και την ιατρική περίθαλψη και το σεβασμό στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Η πρωτιά του Καναδά ήταν η έβδομη συνεχόμενη ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται η Αυστραλία, η Ισλανδία, η Σουηδία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιαπωνία και η Βρετανία. Η Ελλάδα είναι την 25η θέση και η Κύπρος βρίσκεται στην 22η.

    Η Σιέρα Λεόνε είναι το κράτος που προσφέρει τα λιγότερα στους κατοίκους του αφού μαίνεται εμφύλιος πόλεμος και αλλά κράτη σε αυτή την κατάσταση είναι η Αιθιοπία, το Μπουρούντι, η Μοζαμβίκη και το Μάλι.

    Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο δείκτη φτώχειας, που μετράται με βάση το προσδώκιμο ζωής, την ανεργία και την αμάθεια ανάμεσα στα βιομηχανικά κράτη, ενώ ακολουθούν η Ιρλανδία και η Βρετανία.

    [11] M. ΤΖΟΥΚΑΝΟΒΙΤΣ: ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΘΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΗΣ "ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑΣ"

    Βελιγράδι, 29 Ιουνίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Την άποψη ότι οι εκλογές στην ομοσπονδιακή Βουλή της Γιουγκοσλαβίας θα συμβάλουν στη συνέχιση της "δικτατορίας" του προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, εξέφρασε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

    "Η προκήρυξη κοινοβουλευτικών εκλογών σε ομοσπονδιακό επίπεδο στην παρούσα κατάσταση θα επέτειναν το συνταγματικό και νομικό χάος", δήλωσε ο κ. Τζουκάνοβιτς σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο εφημερίδα NIN.

    Οι κοινοβουλευτικές εκλογές στην ομοσπονδία της Γιουγκοσλαβίας και τις ομόσπονδες δημοκρατίες τη Σερβία και το Μαυροβούνιο αναμένεται να διεξαχθούν στο τέλος του χρόνου, ωστόσο δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

    Η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου μποϊκοτάρει όλες τις λειτουργίες της ομοσπονδίας και ο πρόεδρος του υπογράμμισε ότι η συμμετοχή στις εκλογές αυτές, υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα ήταν πολιτικά αφελές και ανεύθυνο και θα συνέβαλε στη συνέχιση μίας δικτατορίας.

    Από το 1998 όταν ο κ. Τζουκάνοβιτς ανέλαβε την προεδρία του Μαυροβουνίου η ένταση μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου έχει αυξηθεί. Το Μαυροβούνιο κατηγορεί το Μιλόσεβιτς για ανευθυνότητα και άσκηση εσωτερικών πιέσεων και του καταλογίζει ευθύνες για διεθνή απομόνωση της χώρας.

    Το Βελιγράδι από την άλλη, δεν έχει αναγνωρίσει επίσημα την κυβέρνηση Τζουκάνοβιτς, τον οποίο κατηγορεί ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Δύσης και υποστηρίζει εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Τζουκάνοβιτς είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί ακόμη για "προθέσεις προκήρυξης εκλογών" προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα συζητήσει το θέμα όταν έλθει στο προσκήνιο.

    "Νομίζω ότι θα είναι άκρως ανεύθυνο να διεξαχθούν εκλογές για τα δύο υποτιθέμενα γιουγκοσλαβικά σώματα, τα οποία δεν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε καμία από τις δύο δημοκρατίες", είπε.

    Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου τόνισε ότι οι ομοσπονδιακοί θεσμοί δεν λειτουργούν και ότι η πραγματική κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία έχει ως εξής: "στη Σερβία υπάρχει διδακτορία με την άσβεστη φιλοδοξία να εξαπλωθεί και στο Μαυροβούνιο".

    Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου στα Ηνωμένα Εθνη στην οποία κατηγορούσε το Βελιγράδι ότι χρησιμοποιεί στρατιωτική δύναμη για να αποσταθεροποιήσει το Μαυροβούνιο είπε ότι στόχος ήταν να ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι "οι τεταμένες σχέσεις Σερβίας - Μαυροβουνίου μπορεί να αποτελέσουν πηγή νές συγκρούσεων στην περιοχή".

    "Η γιουγκοσλαβική διπλωματία στις μέρες μας είναι μόνο ένας βραχίονας του καθεστώτος που οδήγησε τη χώρα στη σημερινή κατάσταση", κατέληξε.

    Κ.Γ.

    [12] ΜΕΙΩΣΗ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2000 (20:14 UTC+2)

    H Εμπορική Τράπεζα ανακοίνωσε νέα μειωμένα βασικά επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων, με ισχύ από την 3η Ιουλίου 2000. Αναλυτικά τα νέα επιτόκια έχουν ως εξής:

    - Βασικό Επιτόκιο Χορηγήσεων 9,25% (από 9,75%)

    - Βασικό Επιτόκιο Δανείων 9,25% (από 9,75%)

    - Ειδικό Επιτόκιο Επενδύσεων (για τα 3 πρώτα χρόνια)

    α) από 30.000.000 δρχ. έως 100.000.000 δρχ. 8,00% (από 8,50%)

    β) από 100.000.000 δρχ. και άνω 7,50% (από 8,00%)

    - Βασικό Επιτόκιο Στεγαστικών Δανείων (κυμαινόμενο) 8,75% (από 9,00%)

    - Σταθερό Επιτόκιο Στεγαστικών Δανείων (για τα 3 πρώτα χρόνια) 7,50% (από 7,75%)

    - Σταθερό Επιτόκιο Στεγαστικών Δανείων (για τα 5 πρώτα χρόνια) 7,25% (αμετάβλητο)

    - Βασικό Επιτόκιο Καταναλωτικών Δανείων 13,50% (από 16,50%)

    - Προσωπικά δάνεια 15,50% (από 18,50%)

    - Επιτόκια δανείων αυτοκινήτου κυμαινόμενα

    · Μέσω προγραμμάτων συνεργασίας 11,00% (από 14,00%)

    · Εκτός προγραμμάτων συνεργασίας 12,00% (από 15,00%)

    - Επιτόκια δανείων αυτοκινήτου σταθερά

    · Μέσω προγραμμάτων συνεργασίας 10,00% (από 13,00%)

    · Εκτός προγραμμάτων συνεργασίας 11,00% (από 14,00%)

    - Πιστωτικές κάρτες

    · ΕΜΠΟΡΟΚΑΡΤΑ VISA & MASTERCARD 17,00% (από 18,00%)

    · ΑΝΤ1VISA 16,50% (από 17,50%)

    · ΕΜΠΟΡΟΚΑΡΤΑ 15,00% (από 17,00%)

    Τα επιτόκια χορηγήσεων επιβαρύνονται με την εισφορά του Ν.128/75 και ΕΦΤΕ.

    - Επιτόκιο Ταμιευτηρίου: 5,50% (από 6,00%)

    - Επιτόκιο Προνομιακού Εμπορικής:

    α. από 1.000.001 έως 10.000.000 δρχ.: 6,25% (από 6,75%)

    β. από 10.000.001 έως 30.000.000 δρχ.: 6,75% (από 7,25%)

    γ. από 30.000.001 έως 50.000.000. δρχ.: 7,00% (από 7,50%)

    δ. από 50.000.001 και άνω : 7,25% (από 7,75%)

    [13] ΝΕΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ SINGULAR ΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Οι πλέον αξιόπιστες λύσεις που αφορούν την ανάπτυξη των πληροφορικών συστημάτων μεγάλων εμπορικών, αλλά και βιομηχανικών εταιριών, τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημοσίου τομέα, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Singular International στη Θεσσαλονίκη.

    Επίσης, έγινε αναφορά στο όραμα, αλλά και στην πολυεθνική δραστηριότητα της εταιρίας, η οποία, είναι η μεγαλύτερη εταιρία πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα.

    Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν περισσότερα από 250 στελέχη από τις μεγαλύτερες ελληνικές εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις, αναλύθηκαν σημαντικά θέματα, όπως οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις στην αρχή του 21ου αιώνα, ενώ παράλληλα παρουσιάστηκε και το σύνολο των λύσεων της εταιρίας, για τα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα Αξιοποίησης Επιχειρησιακών Πόρων (ERP) και Διαχείρισης Σχέσεων Πελατείας (CRM).

    [14] ΤΟΥΡΚΙΑ: ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ 52 ΑΤΟΜΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΤΖΑΛΑΝ

    Αγκυρα, 29 Ιουνίου 2000 (20:10 UTC+2)

    Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε συνολικά 52 άτομα σε διάφορες πόλεις, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που έγιναν με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από την καταδίκη του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτζαλάν σε θάνατο, όπως μετέδωσε το τούρκικο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    Συγκεκριμένα, 23 άτομα συνελήφθησαν στη περιοχή Εμινόμου στην Κωνσταντινούπολη, αφού φώναζαν συνθήματα υπέρ του Οτζαλάν και αρνήθηκαν να διαλύσουν την πορεία.

    Στο μεταξύ, διάφορα μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HADEP διασκορπίστηκαν, ενώ σκόπευαν μετά το τέλος της διαδήλωσης να προβούν σε δηλώσεις προς τον Τύπο.

    Ο Αχμέτ Τουράν Ντεμίρ, πρόεδρος του κόμματος HADEP, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP, ότι μέσω των δηλώσεων, το κόμμα σκόπευε να επιδιώξει τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, όπως την κατάργηση της θανατικής ποινής και ότι δεν στηρίζει τον Οτζαλάν, ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, PKK.

    Διαδηλώσεις με αίτημα την κατάργηση της θανατικής ποινής, οι οποίες έγιναν στις πόλεις Βαν και Κόνια, διαλύθηκαν επίσης από την αστυνομία, σύμφωνα με το Ανατολή.

    Οι Τουρκικές αρχές υποστηρίζουν ότι το HADEP βοηθάει το PKK και ότι υπάρχει περίπτωση οι σχέσεις του κόμματος με τους επαναστάτες να το οδηγήσουν στη διάλυση. Ωστόσο, το HADEP αρνείται την κατηγορία.

    Ο Οτζαλάν καταδικάστηκε σε θανατική ποινή πέρυσι τον Ιούνιο για προδοσία, αλλά η εκτέλεση της ποινής αναβλήθηκε μέχρι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να αποφασίσει σχετικά με τις εφέσεις του κατά τη Τουρκίας.

    [15] ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕΪΧ ΣΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2000 (19:57 UTC+2)

    Ξεκινά από αύριο το πρόγραμμα εθελοντικής περιφρούρησης του Κέδρινου Λόφου που οργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και το οποίο θα συνεχιστεί για όλα τα Σαββατοκύριακα του Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και εκτάκτως τις καθημερινές, όταν υπάρχει υψηλός δείκτης επικινδυνότητας σε σχέση με τις καιρικές συνθήκες.

    Το πρόγραμμα αρχίζει με εκδήλωση των εθελοντικών ομάδων του Δήμου Θεσσαλονίκης στις 4 το απόγευμα στο Λυόμενο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δίπλα στην περιφερειακή οδό.

    Στο πρόγραμμα συμμετέχουν εθελοντές που έλαβαν μέρος στις προηγούμενες περιόδους, αλλά και όσοι άλλοι το επιθυμούν.

    Στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης θα συμμετέχει φέτος η Δημοτική Αστυνομία με τη διανομή προσκλητήριου εντύπου και με την επιχειρησιακή στήριξη του προγράμματος.

    Εξάλλου, από τα Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα του Δήμου Θεσσαλονίκης (αλλά και όσα ιδιωτικά και κρατικά μέσα προσφερθούν), θα προβληθούν προσκλητήρια μηνύματα για όσους συμπολίτες μας θέλουν επίσης να συμμετέχουν.

    Οι εθελοντές θα εγκατασταθούν σε τρία σημεία: Αρτεμις, Αγιος Βασίλειος, Καρά Τεπέ και θα εποπτεύουν τις γύρω περιοχές με κιάλια, χάρτες κι όλα τα απαραίτητα μέσα.

    Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης για την περιφρούρηση του Κέδρινου Λόφου ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι η προστασία του περιαστικού πνεύμονα της πόλης, η ανάδειξη της αξίας και της χρησιμότητας του εθελοντισμού, η αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών και να καταστεί η αγάπη των πολιτών για το δάσος η μεγαλύτερη αποτρεπτική δύναμη έναντι κάθε κινδύνου, πυρκαγιάς ή οικοπεδοποίησης.

    [16] ΞΕΚΙΝΑ ΑΥΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΘΕΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2000 (19:55 UTC+2)

    Στο πάρκο της Καλλιθέας ξεκινούν αύριο οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κασσάνδρας με συναυλία στην οποία θα συμμετάσχουν οι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες, Γιώργος Καλαντζής, η Λιζέτα Καλημέρη και ο Ανδρέας Καρακότας.

    Το πρόγραμμα της συναυλίας θα πλαισιωθεί μεταξύ άλλων από τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, του Σωκράτη Μάλαμα, του Λουδοβίκου των Ανωγείων.

    Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συναυλία στο αμφιθέατρο Σίβηρης με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι που θα ερμηνεύσει η Μαρία Φαραντούρη και η Δήμητρα Γαλάνη, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού.

    Την Κυριακή, στην κεντρική πλατεία της Νέας Φώκαιας, θα εμφανιστεί η μπάντα της Φλώρινας, που ξεκίνησε πριν 30 χρόνια, για να παρουσιάσει ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και βαλκανικά.

    Σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ που θα διαρκέσει από την 1η - 15 Ιουλίου, θα εκτίθονται στον εκθεσιακό χώρο του θεάτρου της Σίβηρης έργα του ζωγράφου, Βαγγέλη Μπενίση, με θέμα την ελληνική φύση και τίτλο "Οδοιπορικό στο άτυπο".

    [17] ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2000 (19:54 UTC+2)

    Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες επιβιβεβαιώνουν την δισυπόστατη εικόνα της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να μας προβληματίσει, δήλωσε ο επικοινωνιολόγος Γιώργος Σεφερτζής στο ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Ο κ. Σεφερτζής εκτίμησε ότι η κρίση στις σχέσεις εκκλησίας πολιτείας δεν επηρέασε τους συσχετισμούς των πολιτικών δυνάμεων και άφησε τα πράγματα περίπου εκεί που ήταν την επομένη των εκλογών.

    Πρόσθεσε, δε, ότι επιβεβαιώθηκε η τάση οι διαχωριστικές γραμμές να μην είναι κάθετες με βάση την κομματική ένταξη, αλλά οριζόντια με βάση την κοινωνική νοοτροπία και την κοινωνική φιλοσοφία.

    Ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης από την πλευρά του εκτίμησε ότι δεν υπάρχει σύγχυση και αντιφατικότητα, αλλά αντίθετα η εικόνα που είναι πάρα πολύ καθαρή.

    Στη συγκεκριμένη σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και εκκλησίας την κύρια φθορά αναμφίβολα την υφίσταται η κυβέρνηση, σημείωσε, ενώ επισήμανε το γεγονός ότι μετά από πολλούς μήνες έχει περάσει μπροστά σε δημοτικότητα ο κ. Καραμανλής του κ. Σημίτη

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει μια διαρροή στη Ν.Δ. λίγους μήνες μετά τις εκλογές 4% το οποίο είναι ένα εντυπωσιακό ποσοστό και η εικόνα της κυβέρνησης εμφανίζει ήδη ρωγμές στην κοινή γνώμη. Σκεφτείτε δε και κάτι άλλο, ότι η κυβέρνηση είχε το μεγάλο πλεονέκτημα της ΟΝΕ το οποίο επικοινωνιακά χάθηκε τελείως κάτω από την αχλή αυτής της σύγκρουσης με την εκκλησία.", κατέληξε ο κ. Λούλης.

    [18] ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - Β. ΚΟΡΕΑΣ ΓΙΑ ΑΜΥΝΑ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

    Ουάσιγκτον, 29 Ιουνίου 2000 (19:52 UTC+2)

    Οι ΗΠΑ και η Βόρεια Κορέα θα έχουν εκ νέου συνομιλίες από τις 10 μέχρι τις 12 Ιουλίου στην Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας με θέμα το πυραυλικό οπλοστάσιο της ασιατικής χώρας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

    Οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών θα είναι ο Ρόμπερτ Αϊνχορν, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για ζητήματα περιορισμού των πυρηνικών όπλων, και ο Γιανγκ Τσανγκ Τσον, γενικός διευθυντής για τις αμερικανικές υποθέσεις στο υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

    Οι δυο πλευρές θα συζητήσουν την ανάπτυξη, την εγκατάσταση, τις δοκιμές και τις εξαγωγές των βορειοκορεατικών πυραυλικών συστημάτων, καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν γιατί η Βόρεια Κορέα θα ετοιμάσει, έως το 2005, έναν πύραυλο ικανό να πλήξει μια αμερικανική πόλη.

    O.K.

    [19] ΝΕΥΡΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Νέα επίπεδα ισορροπίας αναζητά η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, καθώς και σήμερα συνέχισε την πτωτική της πορεία. Η "στάση" που τηρεί η Σοφοκλέους, τονίζουν χρηματιστηριακοί κύκλοι δημιουργεί αβεβαιότητα, νευρικότητα και επιφυλακτικότητα στο επενδυτικό κοινό, η πλειοψηφία του οποίου τοποθείται βραχυπρόθεσμα και όχι με ορίζοντα μακροπρόθεσμης απόδοσης.

    Το υποτονικό κλίμα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, προκαλεί προβληματισμό σε έγκυρους κύκλους της αγοράς, αφού όπως απεδείχθη η αγορά δεν επηρεάστηκε θετικά από τα νέα που προέρχονται από το "μέτωπο" της οικονομίας (μείωση επιτοκίων, ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ) και αυτό που διαφαίνεται είναι η προσμονή της Σοφοκλέους για την είδηση που θα την κάνει να ανακτήσει το χαμένο "έδαφος" και να σταθεροποιηθεί.

    Η είδηση αυτή πιθανώς να προέρχεται από το "πεδίο" των διαρθρωτικών αλλαγών που εξήγγειλε η κυβέρνηση, αλλά προς το παρόν τίποτε δεν μπορεί να προεξοφληθεί, καθώς οι όποιες προβλέψεις γίνονται θεωρούνται παρακινδυνευμένες. Και αυτό γιατί η αγορά στο παρελθόν έδειξε ανώριμη "συμπεριφορά" και αντέδρασε αρνητικά σε καλά "μηνύματα", κάτι που όπως λένε και πολλά επιχειρηματικά χείλη δεν έχει λογική. Ωστόσο, όσοι αποτολμούν να εκτιμήσουν την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς σημειώνουν ότι ίσως μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, η Σοφοκλέους να "ορθοποδήσει" και να εξομαλύνει την κατάσταση που επικρατεί.

    Οσο για τους επενδυτές που βρέθηκαν να "κολυμπούν σε βαθιά αλλά και σε ρηχά νερά", αναλυτές συνιστούν προσεκτικές τοποθετήσεις, όπως άλλωστε κάνουν εδώ και καιρό, αλλά η αγορά φαίνεται να τους διαψεύδει. Η σημαντική ενίσχυση του Γ.Δ την προηγούμενη Τρίτη αναπτέρωσε το ηθικό των επενδυτών, αλλά φάνηκε ότι ήταν ένα μια "νότα αισιοδοξίας" που όμως δεν είχε συνέχεια. Αυτή που συνεχίζει να ταλανίζει τη Σοφοκλέους είναι η πτωτική πορεία, που άγνωστο παραμένει μέχρι πότε θα ταλαιπωρεί τη χρηματιστηριακή αγορά.

    [20] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΘΕΩΡΩ ΣΟΒΑΡΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ"

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2000 (19:51 UTC+2)

    Του Αχιλλέα Χατζόπουλου

    Στις 7 το απόγευμα επέστρεψε στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλος από την Πετρούπολη, μετά από τετραήμνερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία. Κατά τη διάρκεια της επιστροφής απαντώντας σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το τί συζητήσανε εκείνη τη νύχτα που πήγε και τον είδε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφανόπουλος απάντησε: "Συζητήσαμε για όλα". Σε ερώτηση αν βλέπει λύσεις και στο θέμα της έντασης κατά της εκκλησίας, απάντησε: "Δεν γνωρίζω κάτι συγκεκριμένο. Πιστεύω ότι γρήγορα θα πρέπει να δοθεί λύση, γιατί πιστεύω στον πατριωτισμό όλων των πλευρών. Δεν οφελεί την πατρίδα. Ταλαιπωρεί τον τόπο, δεν θεωρώ σοβαρό το θέμα των ταυτοτήτων".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει ωριμάσει το θέμα του χωρισμού εκκλησίας-κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε "Δεν έχω την άποψη ότι ωριμάζει το θέμα".

    Για το θέμα των φημών για την ασθένειά του απάντησε ως εξής: "Αν πάψετε να ασχολείσθε θα σταματήσουν και οι φήμες".

    Σε ερώτηση του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για το γεγονός ότι πάλι βγήκε πρώτος μεταξύ των δημοφιλεστέρων Ελλήνων, απάντησε "Αυτό με κολακεύει εξαιρετικά". Σε ερώτηση για το ότι στελέχη της εκκλησίας θέλουν να αποβληθεί ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης από τις εκκλησιαστικές τελετές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε "Δεν πιστεύω να πάρει τέτοια απόφαση η εκκλησία".

    Σε ερώτηση για το αν του ζητήθηκε από την εκκλησία να παραιτηθεί, απάντησε "Ποτέ δεν ελέγχθει αυτό. Είχε μια πρόταση ο Άνθιμος αλλά δεν ετέθη καν για συζήτηση".

    Τέλος, σε ερώτηση για τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρώσο Πρόεδρο, κ. Πούτιν, απάντησε ο Πρόεδρος ότι "Μου είπε ότι θα προωθήσει τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης. Δεν ήταν ενήμερος. Είναι καινούργιος Πρόεδρος". Είπε επίσης ότι έκανε πρόταση στον Πούτιν να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα.

    [21] ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΜΑΛΑΚΑΣΑ

    Αθήνα, 29 Ιουνίου 2000 (19:50 UTC+2)

    Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα σε δασική περιοχή κοντά στη Μαλακάσα, στο ύψος του 49ου χιλιομέτρου της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας. Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται στην περιοχή και καταβάλουν προσπάθειες για την κατάσβεσή της.

    [22] ΣΟΥΣΕΛ: Η ΑΥΣΤΡΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΤΟΥ ΕΔΑΔ

    Βιέννη, 29 Ιουνίου 2000 (19:48 UTC+2)

    Ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σούσελ ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα συνεργαστεί με την αποστολή παρατηρητών που θα ορίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να επιβλέπει την κατάσταση στην Αυστρία αλλά εξέφρασε την δυσαρέσκειά του γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ήρε τις κυρώσεις κατά της Βιέννης.

    Οι χώρες της ΕΕ ζήτησαν σήμερα επίσημα από το ΕΔΑΔ να ορίσει τρεις παρατηρητές για την Αυστρία, που θα επιβλέπουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και το Δικατήριο συμφώνησε.

    Ο κ. Σούσελ είπε ότι η ιδανική λύση θα ήταν να αρθούν οι κυρώσεις χωρίς όρους και πρόσθεσε ότι σήμερα η ΕΕ έχασε την ευκαιρία να λύσει οριστικά το ζήτημα.

    Ο Αυστριακός Καγκελάριος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για να μπορέσουν οι πολίτες να εκφράσουν την άποψή τους για τις κυρώσεις.

    Ωστόσο, ο πρώην ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Ελευθερία Γιεργκ Χάιντερ εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του στην οποιαδήποτε επίβλεψη της Αυστρίας λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πρέπει κανείς να προσέχει τους τρεις σοφούς γιατί και τον Χριστό τον επισκέφθηκαν τρεις Μάγοι αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τη σταύρωση".

    Ο κ. Χάιντερ είπε ότι "δεν είμαστε στη Ρουάντα, όπου επικρατεί δικτατορία και εκτελούνται άτομα και πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για τις κυρώσεις".

    O.K.

    [23] Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ 40 ΜΑΧΗΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2003

    Μόσχα, 29 Ιουνίου 2000 (19:46 UTC+2)

    Η Ρωσία θα παραδώσει 40 πολεμικά τζετ τύπου Su-30 στην Ινδία μέχρι το 2003, στο πλαίσιο συμφωνίας αξίας 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων των δύο χωρών, ανακοίνωσε ο Μιχαήλ Πογκοσιάν, γενικός διευθυντής της κατασκευαστικής εταιρίας Sukhoi.

    Η απόφαση εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ινδού υπουργού Αμυνας, Τζόρτς Φερνάντες στη Ρωσία, στην οποία υπέγραψε πρωτόκολλο για την επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας των δυο συμμάχων.

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία έχει ήδη στείλει 10 Su-30 στην Ινδία και ο κ. Φερνάντες δήλωσε ότι οι δυο χώρες διαπραγματεύονται την πώληση ρωσικών αρμάτωντύπου Τ-90C και του αεροσκάφους Admiral Gorshkov.

    Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφτεί κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ρώσου πρόεδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Νέο Δελχί τον Οκτώβριο.

    Οσον αφορά στην επίσκεψη του στη Ρωσία ο κ. Φερνάντες δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS πως "υπήρξε εντυπωσιακή πρόοδος σε διάφορους τομείς".

    [24] ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΡΜΑΪΚΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Β. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 29 Ιουνίου 2000 (19:45 UTC+2)

    Αντιπροσωπεία του Δήμου Θεσσαλονίκης με επικεφαλής το Δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλο βρίσκεται από χθες στη Βενετία στο πλαίσιο παρουσίασης των συμπερασμάτων του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης INTERREG II.

    Στη συνάντηση συμμετέχουν εκπρόσωποι από τους Δήμους της Βιέννης, της Βενετίας και της Ξάνθης με την ιδιότητα των Διεθνικών Εταίρων στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

    Στη σημερινή εναρκτήρια εκδήλωση ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος πρότεινε μία σειρά από σημαντικές περιβαλλοντικές δράσεις που μπορούν να ενταχθούν στα προγράμματα του Δικτύου Αστικών Τεχνολογιών INTERREG III και συγκεκριμένα:

    - Την αξιοποίηση κι ανάδειξη των Ιαματικών Πηγών με τη δημιουργία υδατοθεραπευτικού κέντρου στην περιοχή της Θέρμης, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη.

    - Τον έλεγχο των υδάτινων λυμάτων στο Θερμαϊκό Κόλπο της Θεσσαλονίκης, με την καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων στο βυθό και την επιφάνεια, τον έλεγχο του ευτροφισμού και της εναπόθεσης βαρέων μετάλλων.

    - Την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας που έχει σχέση με τη θάλασσα ως διαχρονικό χαρακτηριστικό στοιχείο της φυσιογνωσίας της πόλης μας.

    Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπαγεωργόπουλος τόνισε ότι "η Βενετία, η Βιέννη, η Ξάνθη και η Θεσσαλονίκη αποτελούν πλέον τέσσερις αλληλένδετους κρίκους στην "αλυσίδα της ζωής", όπως θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κανείς τις πόλεις που φιλοξενούν τον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό προβληματισμό και με τα συμπεράσματα των Συνεδρίων και των Διασκέψεων που γίνονται σ' αυτές, τροφοδοτούν με δύναμη και ελπίδα την ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει τη σύγχρονη απειλή, της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, ιδιαίτερα μέσα και γύρω από τα αστικά κέντρα.

    Παράλληλα τόνισε ότι θα ήθελε να θέσει ως κοινό στόχο όλων κάποιους γενικότερους προβληματισμούς πάνω σε ορισμένες καινούριες έννοιες, όπως:

    - Την καταγραφή της δυνατότητας του περιβάλλοντος να απορροφά τη ρύπανση και τη διάθεση των φυσικών αποδεκτών σ' αυτούς που ρυπαίνουν, ώστε, με προγραμματισμό και αίσθημα ευθύνης να εξασφαλίζονται, τόσο τα χρήματα για παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, όσο και η σταδιακή επαναφορά του υποβαθμισμένου περιβάλλοντος.

    - Την αντικατάσταση των βιολογικών καθαρισμών στις βιομηχανίες με τη χρήση οικολογικών πρώτων υλών και οικολογικών τεχνολογιών επεξεργασίας τους, καθώς είναι καλύτερο να προλαμβάνουμε παρά να θεραπεύουμε.

    - Την αφύπνιση της οικολογικής συνείδησης, σε άμεσης προτεραιότητας προσωπική επιλογή - πεποίθηση του πολίτη, μετά τη θρησκεία και την εθνικότητα, μέσα από εκπαιδευτικά συστήματα.

    Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέσα από τη διακρατική συνεργασία και τις εμπειρίες και τις προτάσεις που θα ακουστούν στο πλαίσιο της συνάντησης των πόλεων του Δικτύου Αστικών Τεχνολογιών, κερδισμένοι θα βγουν οι πολίτες και οι πόλεις.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 29 June 2000 - 18:14:15 UTC