Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-18

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
  • [02] ΗΠΑ: ΑΝΑΝΔΡΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ
  • [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
  • [04] ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [05] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΙΤΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΤΕΡ ΟΥΣΤΙΝΟΦ
  • [06] ΙΡΑΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ
  • [07] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
  • [08] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
  • [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ
  • [12] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
  • [13] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ
  • [14] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ
  • [15] Η ΑΓΓΛΙΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
  • [16] ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
  • [17] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ
  • [18] ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ
  • [19] ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • [20] ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
  • [21] Η Ν.Δ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
  • [22] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 3Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ
  • [23] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

  • [01] ΕΝΑΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (11:10 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Μία μεγάλη μέρα, ξημερώνει αύριο για την Ελλάδα και την Οικονομία της, με την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, γιαυτό και είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον το διήμερο που διοργάνωσε η Εθνική Τράπεζα για την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση της Ευρώπης.

    Στις πανηγυρικές ομιλίες του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών κατά τη διάρκεια του συμποσίου, πέρα από τα σημαντικά, που συνεπάγεται η επίτευξη, ύστερα από μακρές προσπάθειες, αυτού του στόχου, δύο ζητήματα παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: Το πρώτο αφορά στην ελληνική θέση ως προς τις επερχόμενες θεσμικές και πολιτικές αλλαγές που ήδη αποτελούν αντικείμενο

    μεγάλων αντιπαραθέσεων την Ευρωπαϊκή Ένωση: ομόσπονδη Ευρώπη με δική της πολιτική και πώς; Το δεύτερο στην κοινωνική συνοχή και στο ρόλο του κράτους στη χώρα μας. Δεν υπήρξαν οριστικές, δεσμευτικές τοποθετήσεις, άνοιξαν όμως με έναν τρόπο που επιτρέπει μια θετική πορεία, αν τηριχθούν πολιτικά και κοινωνικά.

    Για δύο ζητήματα συνδεδεμένα μίλησε ο πρωθυπουργός: Ξεκινώντας από την παγκοσμιοποίηση και τα ωφελήματά της, αλλά και την πίεση των ανεξέλεγκτων δυνάμεων της παγκόσμιας αγοράς, ο κ. Σημίτης διαπίστωσε ότι "όλο και περισσότερο κερδίζει έδαφος η άποψη ότι απαιτούνται παρεμβάσεις" με στόχο "έναν καινούργιο κόσμο για όλους με περισσότερη ευημερία, περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη δικαιοσύνη και συνοχή, περισσότερη δημιουργικότητα και αυτοπροσδιορισμό". Για να τονίσει: "Οι παρεμβάσεις αυτές στην εποχή της παγκοσμιοποίησης οφείλουν να έχουν υπερεθνικό χαρακτήρα" και να εξαγάγει από εδώ την "αναγκαιότητα" της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Διαβεβαιώνοντας -όλους όσοι ανησυχούν- ότι "ο ρόλος του εθνικού κράτους μετασχηματίζεται, δεν συρρικνώνεται" ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι τόσο για την αντιμετώπιση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, όσο και για την νταπόκριση στις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο, "οι προσπάθειες μιας χώρας δεν αρκούν, αν δεν στηρίζονται από το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον". Η Ενωση και η ΟΝΕ, είπε, μας επιτρέπουν να αξιοποιήσουμε, και να αξιοποιήσουν όλοι, τις "νέες μεγάλες δυνατότητες". Ως προς τη μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξάλλου, πέρα από τη θεσμική ανασυγκρότηση, εν όψει της διεύρυνσης που συζητείται, φέτος στη Διακυβερνητική Διάσκεψη, ο κ. Σημίτης έθεσε έμμεσα το ζήτημα της πρότασης Φίσερ για την Ομοσπονδία(κάνοντας λόγο για προβληματισμούς που αναζητούν ένα καταληκτικό στάδιο και το σχέδιο μετάβασης σ'αυτό). Οχι για να δώσει τώρα την απάντηση, αλλά για να τονίσει ότι στο ερώτημα που "μπαίνει όλο και πιο επιτακτικά: ποια Ευρώπη θέλουμε, πρέπει να απαντήσουμε" και να αποκλείσει την υπεκφυγή του.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας

    Αν το πλαίσιο που παρουσίασε ο πρωθυπουργός ήταν πολύ γενικό, έδωσε όμως την ευκαιρία σε μεμονωμένους υπουργούς να γίνουν αρκετά πιο συγκεκριμένοι. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννος Παπαντωνίου διατύπωσε αρκετά σαφώς την άποψη που, αφότου "κλειδώθηκε" η ένταξη στην ΟΝΕ, φαίνεται να ελκύει την κυβέρνηση: ότι δεν μας πειράζει πια τόσο η Ευρώπη των περισσοτέρων ταχυτήτων, αν εμείς είμαστε πλέον στην πρώτη ταχύτητα. Δεν υιοθέτησε μόνο την επέκταση του θεσμού της λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία και το σταδιακό περιορισμό της χρήσης του βέτο - κάτι που πρόσφατα ακόμα αποτελούσε ταμπού για την ελληνική εξωτερική πολιτική - καθώς "η Ελλάδα, με αυξημένη αξιοπιστία, οικονομικά και διπλωματικά αναβαθμισμένη, έχει τη δυνατότητα να συνδιαμορφώνει τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της Ενωσης". Προχώρησε και στην ουσιαστική αποδοχή βασικών στοιχείων και επιχειρημάτων της πρότασης Φίσερ για την πορεία προς την Ομοσπονδία: "Η διεύρυνση, είπε, δεν πρέπει να ανακόψει την πορεία εμβάθυνσης της Ενωσης. Η ενισχυμένη συνεργασία όσων κρατών το επιθυμούν στην κατεύθυνση της πολιτικής ενοποίησης αποτελεί προοπτική που μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει ένα ισχυρό κέντρο βάρους για να προχωρήσει. Η απροθυμία συμμετοχής ορισμένων κρατών-μελών στην ΟΝΕ δεν εμπόδισε τ η δημιουργία της." Και, από τη σκοπιά του ευρώ, υιοθέτησε μία από τις εκδοχές για το "κέντρο βάρους" που πρότεινε ο Γιόσκα Φίσερ: Τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ θα αποτελέσουν τον πυρήνα της πολιτικής ένωσης, είπε, και επειδή χρειάζεται να δημιουργηθεί "μια ισχυρή πολιτική εξουσία που θα προσδώσει αυξημένη αξιοπιστία στο νέο νόμισμα". Για να χαρακτηρίσει, τέλος, "επιθυμητή εξέλιξη" τη "σταδιακή μετατροπή της υπερεθνικής οντότητας σε ομοσπονδιακή", με τη διαβεβαίωση ότι η ομοσπονδιακή δομή "μπορεί να συνυπάρξει με ένα διακριτό εθνικό κράτος που θα διατηρήσει σημαντικές αρμοδιότητες στην άσκηση αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής".

    Πολύ πιο επιφυλακτικός ήταν στα θέματα αυτά ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, αποκρούοντας τόσο τις επιδιώξεις για "μιαν Ευρώπη των πολλαπλών ταχυτήτων", όσο και τις αντίθετες, για τον περιορισμό της ΕΕ "σε μια οικονομική ένωση (...), ή ακόμα χειρότερα σε μια απλή ζώνη ελευθέρων συναλλαγών". Η επιφυλακτικότητα αυτή όμως φαίνεται να υποδηλώνει λιγότερο μιαν αντίθετη άποψη επί της αρχής, όσο την πολύ μεγαλύτερη προσοχή που επιβάλλεται από τη θέση ευθύνης που κατέχει ο κ. Παπανδρέου στις εξαιρετικά δύσκολες και σύνθετες διαδικασίες διαμόρφωσης των αποφάσεων στα ζητήματα, αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο κι αν η πρόταση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών απηχεί τις επιδιώξεις πολλών Ευρωπαίων πολιτικών, ουσιαστική αποδοχή της μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει από καμία κυβέρνηση - ενώ αντίθετα, έχουν διατυπωθεί κατηγορηματικές αρνήσεις (Ισπανία, Βρετανία). Η ίδια η πρόταση, άλλωστε, δεν αναφερόταν στο επόμενο εξάμηνο όπου υπό γαλλική προεδρία θα ολοκληρωθεί η Διακυβερνητική Διάσκεψη για την -περιορισμένη- μεταρρύθμιση της συνθήκης. Εχει ορίζοντα δεκαετίας. Αλλοι προχωρούν, άλλοι αποκλείονται Ενώ, μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική, ο κ. Παπαντωνίου εντυπωσίασε, στην παρουσίαση των κεντρικών στόχων της οικονομικής πολιτικής την περίοδο που ξεκινά με την ένταξη στην ΟΝΕ έμεινε στις γνωστές θέσεις - δραστική μείωση του δημοσίου χρέους, επίτευξη αναπτυξιακών ρυθμών τουλάχιστον 5%, αναδιοργάνωση της οικονομίας στη βάση του ανταγωνισμού και της κοινωνικής υπευθυνότητας, δημιουργία μιας κοινωνίας συνοχής και αλληλεγγύης -παρακάμπτοντας τις δυσκολίες, τις αντιθέσεις, τις συγκρούσεις συμφερόντων, που συνεπάγεται η προώθησή τους. Χαρακτηριστικά σε μια πολιτική αποστροφή για το θέμα των ταυτοτήτων αναφέρθηκε στις "έντονες αντιστάσεις, προϊόντα μιας παραδοσιακής ανασφάλειας, που θέλουν να μας κρατήσουν σε καθεστώς ιδιότυπης απομόνωσης", για να συμπεράνει ότι "υπάρχει ακόμα δρόμος να διανυθεί για τον ουσιαστικό εκσυγχρονισμό της χώρας". Αλλά καμία απόπειρα δεν έκανε να συνδέσει το πρόβλημα αυτών των αντιστάσεων και της ανασφάλειας με την πορεία της οικονομίας και την οικονομική πολιτική που ακολουθείται.

    Ο υπουργός Εργασίας

    Τη σύνδεση αυτή επιχείρησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ.Τάσος Γιαννίτσης, προβάλλοντας καταρχήν το στόχο να δημιουργηθεί και να διατηρηθεί ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα "για να ενισχυθούν τα ελλειμματικά πεδία της κοινωνικής πολιτικής". Και αυτό γιατί διαβλέπει τον κίνδυνο "για ένα τμήμα της κοινωνίας να λειτουργεί η επιτυχία, η ικανότητα ένταξης και παρακολούθησης των εξελίξεων και η ανταμοιβή, ενώ ένα άλλο τμήμα παραμένει στο γκρίζο χώρο του αποκλεισμού, της εντεινόμενης ανισότητας, της διολίσθησης των αξιών" και επιχείρησε να διαγράψει μια πολιτική για την απασχόληση, η οποία θα ρυθμίζει τις σχέσεις εργασίας με την ευελιξία που απαιτείται, ώστε να προάγεται η ανάπτυξη, αλλά παράλληλα να ελέγχεται και κοινωνικά.

    [02] ΗΠΑ: ΑΝΑΝΔΡΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ ΝΤΡΑΣΚΟΒΙΤΣ

    Ουάσινγκτον, 17 Ιουνίου 2000 (13:23 UTC+2)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την επίθεση κατά του ηγέτη της σερβικής αντιπολίτευσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, χαρακτηρίζοντας την ενέργεια ως "άνανδρη ενέργεια", και υποστήριξαν ότι λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τον ισχυρισμό του Ντράσκοβιτς ότι πίσω από την επίθεση βρίσκεται το καθεστώς του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Μπούτσερ, δήλωσε ότι "η επίθεση είναι το πιο πρόσφατο τρομερό περιστατικό που αντανακλά το κλίμα βίας και παρανομίας που ενθαρρύνει το καθεστώς του Μιλόσεβιτς", επισημαίνοντας σειρά εγκληματικών ενεργειών τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

    Ο Μπούτσερ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δε διαθέτει πληροφορίες σχετικά με τους δράστες της επίθεσης και ότι δεν θα κατηγορήσει άμεσα τον Μιλόσεβιτς ή τους συνεργάτες του, αλλά όπως ανέφερε, οι ΗΠΑ θα παρακολουθήσουν στενά τις έρευνες των αρχών του Μαυροβουνίου για το περιστατικό. "Ακουσαμε τις δηλώσεις του Ντράσκοβιτς και της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, τις οποίες θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας" είπε.

    Ακόμη τόνισε ότι το τελευταίο αυτό γεγονός μαζί με άλλα παρόμοια περιστατικά και την προσπάθεια καταστολής των μέσων ενημέρωσης, αποδεικνύει πως το καθεστώς του Μιλόσεβιτς πρέπει να απομακρυνθεί.

    [03] ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2000 (10:23 UTC+2)

    Εγκαινιάστηκε χθες το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο του Ομίλου Αποστολόπουλου στη Θεσσαλονίκη, παρουσία προσωπικοτήτων της επιχειρηματικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, αλλά και της διεθνούς σκηνής.

    Τα εγκαίνια τέλεσε ο τελευταίος ηγέτης της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος και ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης. Χαιρετίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Ρώσος πολιτικός τόνισε μεταξύ άλλων ότι "η πρωτοβουλία του προέδρου του Ιατρικού Κέντρου είναι θετική και άξια. Δείχνει ότι αλλάζουν οι καιροί...Η Ευρώπη τώρα ανακαλύπτει την ταυτότητά της, μετά από χρόνια συγκρούσεων. Και αυτό το Κέντρο από την άποψη της συμφιλίωσης- λόγω γεωγραφικής θέσης και παράδοσης- είναι γενικά αποδεκτό".

    "Καταργούμε τα σύνορα στην Υγεία, καθιστούμε τη Θεσσαλονίκη Πρωτεύουσα της Ιατρικής στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου, Γιώργος Αποστολόπουλος.

    Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο οποίος τέλεσε τον αγιασμό εξέφρασε τον θαυμασμό του για το νέο απόκτημα της Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι "το Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο είναι ένα αντυπωσιακό απόκτημα στο χώρο της υγείας, που προορίζεται να καλύψει όχι μόνο τη γύρω περιοχή, αλλά και το χώρο των Βαλκανίων καθιστώντας τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα της Ιατρικής στα Βαλκάνια", ενώ ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η δημιουργία του υψηλών προδιαγραφών Ι.Δ.Κ. στη Θεσσαλονίκη είναι ένα θετικό παράδειγμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που συμπληρώνει και εμπλουτίζει το ελληνικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών υγείας".

    Στην τελετή έναρξης του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρήστος Πάχτας, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, οι βουλευτές κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Γ. Μαγκριώτης, Σ. Βούγιας, Λ. Τζιόλας, Σ. Δήμας, Κ. Γκιουλέκας, Β. Σπηλιόπουλος, Γ.Ορφανός, καθώς και η κ. Λιάνη-Παπανδρέου, ο κ. Ευαγγελος Γιαννόπουλος και πολλές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και του επιστημονικού κόσμου.

    [04] ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΟΙ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (12:17 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος

    Το θέμα των ταυτοτήτων είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας της πολιτείας και έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα, επανέλαβε ο πρωθυπουργός, κατά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για κοινωνικό ρήγμα που βαθαίνει με ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, τους οποίους κάλεσε να επιστρέψουν στο διάλογο με την εκκλησία.

    Οξύτατη επίθεση στην ηγεσία της εκκλησίας εξαπέλυσε για το ίδιο θέμα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και τόνισε ότι ορισμένοι ιεράρχες ενδιαφέρονται για τη συγκυβέρνηση.

    Συνεχίζονται, εν τω μεταξύ, οι αντιδράσεις για την ομιλία του αρχιεπισκόπου στο πρόσφατο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στην ΕΡΑ-1 ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Φλωρίδης, άσκησε έντονη κριτική στη στάση της εκκλησίας, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας χαρακτήρισε απαράδεκτο τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα των ταυτοτήτων.

    [05] Ο ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗ ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΙΤΕΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΙΤΕΡ ΟΥΣΤΙΝΟΦ

    Θεσσαλονίκη, 18 Ιουνίου 2000 (14:59 UTC+2)

    Τον μεγάλο Βρετανό ηθοποιό, σκηνοθέτη αλλά και συγγραφέα, Πίτερ Ουστίνοφ, και την πρόεδρο του Ιδρύματος "France Libertes" και σύζυγο του εκλιπόντα προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, Ντανιέλ, τίμησε σήμερα το πρωί με το μετάλλιο της πόλης ο δήμος Θεσσαλονίκης, σε ειδική τελετή στο κτίριο της δημαρχείας.

    Αναφερόμενος στα δυο τιμώμενα πρόσωπα, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, τόνισε ότι η Θεσσαλονίκη, η πόλη που ξέρει να αναδεικνύει και να δημιουργεί εξελίξεις σχετικές με την ποιότητα της ζωής του πολίτη, έχει την τιμή να φιλοξενεί δυο ανθρώπους που μετουσιώνουν την αγάπη τους για την ειρήνη, την αξιοπρέπεια, την τέχνη και τον πολιτισμό σε έργο ζωής.

    Η κ. Μιτεράν, τόνισε ο κ. Παπαγεωργόπουλος, έχει στο ενεργητικό της ένα πολυσχιδές ανθρωπιστικό έργο σε λαούς και μειονότητες, στηρίζοντας υλικά και ηθικά μέσω του ιδρύματος το οποίο αντιπροσωπεύει, πρόσφυγες, κακοποιημένες γυναίκες και άρρωστα παιδιά, και γέμισε με αγάπη και ελπίδα το κενό που δημιουργεί ο πόνος και η αδιαφορία.

    Αναφερόμενος στο έταιρο τιμώμενο πρόσωπο, τον Πίτερ Ουστίνοφ, ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης τόνισε ότι έχει διακριθεί τόσο για την προσφορά του στην τέχνη και τα γράμματα, όσο και για το ανθρωπιστικό έργο προς τα παιδιά όλου του κόσμου, στα οποία έχει αφιερωθεί, με την ιδιότητα του Πρεσβευτή Καλής Θέλησης της Γιούνισεφ, τα τελευταία 25 χρόνια.

    [06] ΙΡΑΝ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΕΣ

    Τεχεράνη, 18 Ιουνίου 2000 (14:29 UTC+2)

    Πρόταση για την άμεση αναθεώρηση της κατά γενική ομολογία αυστηρής νομοθεσίας που αφορά στα ιρανικά ΜΜΕ υπερφήφισαν σήμερα οι μεταρρυθμιστές του κοινοβουλίου του Ιράν.

    Η μεταρρυθμιστική μερίδα του ιρανικού κοινοβουλίου ζητεί την άδεια επανακυκλοφορίας ορισμένων εφημερίδων που είχαν απαγορευθεί τον Απρίλιο από τις σκληροπυρηνικές δυνάμεις της χώρας λόγω του φιλο-μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα τους.

    Η εν λόγω πρόταση, που πέρασε από το κοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, προβλέπει την άμεση σύγκληση των αρμόδιων κοινοβουλευτικών επιτροπών προκειμένου να αποφασιστούν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο νόμο περί Τύπου, που θα δώσουν μια πνοή ελευθερίας στον λόγο του ιρανικού Τύπου.

    Το προηγούμενο κοινοβούλιο του Ιράν, όπου κυριαρχούσαν οι συντηρητικές δυνάμεις, είχε ψηφίσει τον ισχύοντα νόμο περί Τύπου στις 18 Απριλίου, ο οποίος μεταξύ άλλων προβλέπει ότι τα δικαστήρια μπορούν να ασκούν αυστηρές ποινικές διώξεις κατά διαφόρων εντύπων, αλλά και να διατάζουν ακόμη και το κλείσιμό τους.

    Σ.Π.

    [07] ΣΤΙΣ ΚΑΛΠΕΣ ΟΙ ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΥΤΕΡΟ ΓΥΡΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

    Βουκουρέστι, 18 Ιουνίου 2000 (14:02 UTC+2)

    Στις κάλπες προσέρχονται οι κάτοικοι ορισμένων δήμων της Ρουμανίας, στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου των δημοτικών εκλογών, που αναμένεται ότι θα επιβεβαιώσει την πολύ καλή εμφάνιση του πρώην κομμουνιστικού κόμματος του Ιον Ιλιέσκου.

    Οι κάλπες άνοιξαν στις 6 το πρωί (ώρα Ρουμανίας) και επρόκειτο να κλείσουν στις 9 το βράδυ, αλλά η εκλογική επιτροπή αποφάσισε ότι εφόσον καταστεί αναγκαίο θα δοθεί παράταση στη ψηφοφορία.

    Οι δρόμοι του Βουκουρεστίου ήταν σχεδόν άδειοι σήμερα το πρωί, που ορισμένοι ερμηνεύουν ως κακό οιωνό για το τελικό ποσοστό προσέλευσης του εκλογικού σώματος στις κάλπες.

    Το συνολικό ποσοστό προσέλευσης στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών κυμάνθηκε στο 50,8%, ενώ μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το κόμμα του Ιλιέσκου, που επικράτησε στις 337 από τις 706 δημοτικές έδρες, για τις οποίες δεν χρειάζεται διεξαγωγή δεύτερου γύρου προκειμένου να αποφασιστεί ο νικητής.

    Σ.Π.

    [08] ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

    Πόρτο, 18 Ιουνίου 2000 (13:51 UTC+2)

    Περίπου 35.000 άτομα αναμένεται να διαδηλώσουν αύριο στην Πορτογαλία, όπου αρχίζει αύριο η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ζητώντας τη διασφάλιση πλήρους απασχόλησης.

    "Η Ευρώπη δεν μπορεί να ζει με 16 εκ. ανέργους και 60 εκ. άπορους. Εχει έρθει η στιγμή να γίνει η μεταπηδήσουμε από την Ευρώπη του ευρώ στην Ευρώπη της πλήρους απασχόλησης, την κοινωνική Ευρώπη, την Ευρώπη των πολιτών", αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Σωματείων.

    Οι διοργανωτές των διαδηλώσεων δήλωσαν ότι οι ηγέτες της ΕΕ έχουν δώσει την εντύπωση ότι "κατανόησαν το μήνυμα" κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου στη Λισαβόνα, τον περασμένο Μάρτιο, επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχει έρθει η στιγμή να περάσουν στην υλοποίηση των προθέσεών τους.

    Η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Σωματείων ζητεί την εναρμόνιση των πολιτικών που αφορούν στην εργασία σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και μια πανευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων.

    Εργάτες από την Πορτογαλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, αλλά και από χώρες όπως η Πολωνία και η Σλοβενία, που είναι υποψήφιες προς ένταξη στην οικογενειακή οικογένεια, αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στην αυριανή διαδήλωση.

    Σ.Π.

    [09] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τίρανα, 18 Ιουνίου 2000 (13:37 UTC+2)

    του Κλέαρχου Λιάπη

    Στο βιασμό μιας οχτάχρονης αναφέρεται στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα "Κόχα Γιόνε". Σύμφωνα με την εφημερίδα, στο χωριό Ρεβάρ της επαρχίας Κιμπράζ, ένας δεκαοχτάχρονος παρέσυρε την οχτάχρονη ξαδέλφη του στο δάσος και στη συνέχεια τη βίασε. Σοκαρισμένοι οι κάτοικοι του χωριού αναζητούν τον δράστη, ο οποίος, σύμφωνα με τοπικές πηγές, διαφεύγει μέχρι στιγμής της σύλληψης και λέγεται ότι έχει φύγει από το χωριό.

    Στο κύριο άρθρο της, με τίτλο "Ο Μπερίσα ιδιοκτήτης της αλβανικής Δεξιάς", η "Κόχα Γιόνε" αφήνει αιχμές κατά του Σαλί Μπερίσα, ο οποίος, όπως υποστηρίζει η εφημερίδα, συμπεριφέρεται ως ιδιοκτήτης της αλβανικής δεξιάς και δεν αφήνει περιθώρια δράσης στα υπόλοιπα αλβανικά κόμματα της δεξιάς. Σε άλλο σημείο, δημοσιεύει συνέντευξη με τον μετροπαθή βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος, Γκεντς Πόλο, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Σαλί Μπερίσα δεν μπορεί να ανέλθει στην εξουσία εξαπολύοντας κατηγορίες κατά της διεθνούς κοινότητας. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος αναφέρεται στη συνέντευξή του προς την Κόχα Γιόνε στην τελευταία επίθεση του Μπερίδα κατά της UNMIK, αλλά και του διοικητή της, Μπερνάρ Κουσνέρ, μετά την απόφαση να μην επιτραπεί η είσοδος του Αλβανού πολιτικού στο Κοσσυφοπέδιο.

    Με τίτλο, "Να ποιος είναι ο μυστικός σύνδεσμος του Δημοκρατικού Κόμματος", η εφημερίδα "Σέκουλι", επικαλούμενη πηγές από το περιβάλλον του Σαλί Μπερίσα, γράφει ότι το Δημοκρατικό Κόμμα δεν θα αναγνωρίσει τα αποτελέσματα των εκλογών που θα ανακοινώσει η κεντρική εκλογική επιτροπή, αλλά θα αναγνωρίσει μόνο τα επιμέρους αποτελέσματα των τοπικών εκλογικών επιτροπών, που έχει οργανώσει το Δημοκρατικό Κόμμα. Πρόκειται για ένα σενάριο, σύμφωνα με τη Σέκουλι, που αν τελικά τεθεί σε εφαρμογή θα προκαλέσει σοβαρά επεισόδια στην Αλβανία. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Τελευταία πεθαίνει η ελπίδα", η Σέκουλι κάνει μια πολιτική ανάλυση των τελευταίων εξελίξεων στην Αλβανία, τονίζοντας ότι οι Αλβανοί ελπίζουν σε δημοκρατικές εξελίξεις στη χώρα.

    Η εφημερίδα "Ρελίντια Ντιμοκράτικε", με τίτλο "Χειροκροτήματα στο Παρίσι για τον Μπερίσα", αναφέρεται στην ενθουσιώδη υποδοχή που έτυχε η ομιλία του Μπερίσα στο συνέδριο του κόμματος του Σιράκ, στη Γαλλία. Στο κύριο άρθρο της, με τίτλο "Η απαγόρευση της εισόδου του Μπερίσα στο Κοσσυφοπέδιο και τα σύνορα του προτεκτοράτου", επικρίνει την απόφαση της UNMIK να απαγορευθεί η είσοδος του Σαλί Μπερίσα στο Κοσσυφοπέδιο, σχολιάζοντας ότι πράγματι το Κοσσυφοπέδιο έχει μετατραπεί σε προτεκτοράτο της διεθνούς κοινότητας, αλλά ακόμη κι' έτσι υπάρχουν κάποια όρια, τα οποία δεν πρέπει να παραβιάζονται.

    Η εφημερίδα "Ζέρι ι Πόπουλιτ" γράφει στο κεντρικό της άρθρο ότι η τράπεζα Αρντάνια Μπανκ έχει μετατραπεί σε "πλυντήριο μαύρου χρήματος" της τρόικας Μπερίσα-Μπούκοσι και Σεντία. Με τίτλο "Τα χρήματα του Μπουγιάρ Μπούκοσι", η "Ζέρι ι Πόπουλιτ" υποστηρίζει ότι ο Μπούκοσι έχει στη διάθεσή του 260-300 εκ. γερμανικά μάρκα, τα οποία χρησιμοποιεί για να καταστρώνει "μαύρα σενάρια". Η εφημερίδα αναφέρεται στο πραξικόπημα της 14ης Σεπτέμβριου του 1998 και στις τωρινές προσπάθειες αποσταθεροποίησης του Κοσσυφοπεδίου, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Σε άλλο σημείο παραθέτει τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου, Στίπε Μέσιτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Ιλιρ Μέτα. Ο Στίπε Μέσιτς ζήτησε την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων Κροατίας-Αλβανίας.

    [10] ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Λευκωσία, 18 Ιουνίου 2000 (12:38 UTC+2)

    Οι αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς στο ψήφισμα 1303 για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η προσπάθεια του Ραούφ Ντενκτάς να εξασφαλίσει ανταλλάγματα για να μεταβεί στον τρίτο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη, πληροφορίες για παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε Αγγλοαμερικανούς, ΕΕ και ΟΗΕ και οι απόψεις Αμερικανού συνταγματάρχη εν αποστρατεία για το Κυπριακό είναι τα κύρια θέματα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

    Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ο Ντενκτάς απειλεί τα Ηνωμένα Έθνη" αναφέρει ότι η χθεσινή συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Άλβαρο ντε Σότο έγινε υπό τη σκιά των τουρκικών απειλών για επανεξέταση της συμμετοχής στον τρίτο γύρο των συνομιλιών και εφαρμογή αντιποίνων κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Σε άλλο σημείο γράφει ότι θεωρείται βιβλική η καταστροφή που προκλήθηκε από τις πυρκαγιές στις επαρχίες Λάρνακας και Λεμεσού.

    "Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Λίφτινγκ στο ΔΗΣΥ" αναφέρει ότι ο ΔΗΣΥ "γίνεται πλέον νέο κόμμα", αφού με επιθυμία του Νίκου Αναστασιάδη και με προτροπή του Προέδρου Κληρίδη στα ψηφοδέλτια του κόμματος για τις βουλευτικές θα μπουν νέα πρόσωπα "που θα δώσουν ευρωπαϊκό πνεύμα στο κόμμα". Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη για την "πρόθυμη και αποτελεσματική" βοήθεια που έδωσε η Ελλάδα στην Κύπρο στην προσπάθεια κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς στις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας, ευχαριστώντας παράλληλα και το Ισραήλ για τη βοήθειά του.

    Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Λάστιχο το κεκτημένο" αναφέρει ότι στις Βρυξέλλες μια μικρή ομάδα διπλωματών της ΕΕ, της Γραμματείας του ΟΗΕ, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Φόρεϊν Όφις μελετούν συστηματικά σενάρια για την ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ. Είτε με, είτε χωρίς λύση του Κυπριακού, συνεχίζει ο "Π", κοινοτικοί παράγοντες δηλώνουν ότι το κοινοτικό κεκτημένο θα επενεργήσει καταλυτικά επί ολόκληρης της Κύπρου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι ομάδες περιφρούρησης στις περιοχές των πυρκαγιών μάλλον δεν θα γιορτάσουν τον Κατακλυσμό αφού βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπύρωση της φωτιάς.

    "Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Σκληρό παζάρεμα" αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά να αποζημιωθεί από τους Αγγλοαμερικανούς επειδή αφαίρεσαν την προσθήκη στο ψήφισμα 1303. Τα αιτήματα Ντενκτάς, γράφει, διαβιβάστηκαν από την τουρκική πλευρά στον Αλβαρο ντε Σότο σε έγγραφο με τη σφραγίδα του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει ότι για τη γνωστή υπόθεση των ερυθροποιητινών φαίνεται ότι η αστυνομία έχει "πιάσει το πόδι" ανώτερου κυβερνητικού γιατρού, εναντίον του οποίου έχει σχηματίσει "κατηγορητήριο εντός φακέλου" για δωροδοκία και διαφθορά.

    "Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μείζων εκβιασμός εν εξελίξει" αναφέρει ότι ο Άλβαρο ντε Σότο, που αναζητά φόρμουλα σωτηρίας των διαδικασιών, συνάντησε "τείχος αδιαλλαξίας" στα κατεχόμενα, αφού ο Ραούφ Ντενκτάς θέλει να εξαργυρώσει ακριβά κάποιες υποσχέσεις και δεσμεύσεις στελεχών της Γραμματείας του ΟΗΕ προς τους Τούρκους. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης διεξάγει τη δική του έρευνα ανάμεσα σε έγγραφα και μαρτυρίες, αναφορικά με τις καταγγελίες για παραστρατιωτικό επιτελείο, ενώ ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται συμπληρωμένος από δεκαημέρου στο γραφείο του κ. Μαρκίδη.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Όλα του Γ' γύρου δύσκολα..." αναφέρει ότι η κατάσταση για το μέλλον των συνομιλιών της Γενεύης παρέμεινε και χθες αδιευκρίνιστη, αφού όλες οι πλευρές τηρούσαν αυστηρό μορατόριουμ για το αποτέλεσμα των επαφών του Άλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα δώσει σήμερα διάσκεψη Τύπου. Αλλού γράφει ότι φτάνει σήμερα στην Κύπρο ο Εισηγητής για την κατάσταση στο νησί στην Πολιτική Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Ούγγρος βουλευτής Άντρας Μπαρσόνι, που θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών.

    Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Δεξαμενή σκέψης λέει ότι η στρατιωτική επιλογή θα μπορούσε να οδηγήσει σε λύση στην Κύπρο" αναφέρει ότι σύμφωνα με το συνταγματάρχη εν αποστρατεία Στήβεν Νόρτον, Ανώτερο Σύμβουλο του Κέντρου Δυτικής Πολιτικής (Western Policy Center) στην Ουάσινγκτον, θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη έμφαση στο στρατιωτικό στοιχείο της διπλωματίας, έτσι ώστε οι πτυχές του Κυπριακού που αφορούν την ασφάλεια να αντιμετωπιστούν θετικά και αποτελεσματικά. Αλλού γράφει ότι το μερίδιο των Κυπριακών Αερογραμμών στην αγορά μειώθηκε από 27,8 % που ήταν το 1998 σε 25,2 % για το 1999.

    (ΜΠΕ-ΚΥΠΕ)

    [11] ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΩΝ ΕΙΣΗΓΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΤΑΙΡΙΩΝ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (12:35 UTC+2)

    Όπως κάθε εβδομάδα, το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει ένα πανόραμα των εισηγμενων στο Χ.Α.Α. εταιριών, με ειδήσεις, πληροφορίες και χρήσιμα για τους επενδυτές στοιχεία.

    AUTO HELLAS:Τη διείσδυση της στη Βουλγαρία θα επιχειρήσει η Auto Hellas, αγοράζοντας το 2001 την εταιρία Autotechnica, η οποία έχει στη γειτονική χώρα το Εθνικό Franchise της Ηertz όπως τονίσθηκε στην γενική συνέλευση των μετόχων.

    DIONIC: Οι ενοποιημένες πωλήσεις του ομίλου Dionic αναμένεται για το 2000 να ανέλθουν σε 16,6 δισ. έναντι 5,5 δισ. το 1999. Ηδη για το α*6μηνο 2000 ο κύκλος εργασιών αναμένεται να κλείσει στα 3,44 δισ. Τα ενοποιημένα κέρδη για το 2000 αναμένεται να υπερβούν οριακά τα 355,13 εκ. που ήταν τα κέρδη, προ φόρων για τη χρήση 1999. Η χθεσινή γενική συνέλευση ενέκρινε τη διανομή μερίσματος

    ύψους 10 δρχ./μετοχή, η αποκοπή του οποίου ορίσθηκε για τις 22 Ιουνίου 2000. Αντίθετα, λόγω της οριακής απαρτίας (66% περίπου) η έγκριση της πρότασης της διοίκησης για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών μετετέθη σε έκτακτη γενική συνέλευση που προγραμματίστηκε για τις 3/7/2000.

    EUROBANK: H Eurobank καλεί τους μετόχους της σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 14/7/2000 ημέρα Παρασκευή στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.

    EUROMEDICA:Στις 15-06-2000 1:55 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 150,000 μετοχών (ΑΧΟΝ) στην τιμή των 3,550 δρχ. συνολικής αξίας 532,500,000 δρχ.

    INTRASOFT: Η κοινοπραξία 6 εταιριών των ομίλων Κόκκαλη -Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ-ΙΝΤΡΑΚΟΜ-INTRASOFT) η οποία προσέφερε 4,15 δισ. αναδείχνεται οριστικά πλειοδότης για την εξαγορά του 43% της ΕΛΒΟ, καθώς στην τελική βαθμολογία (συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών) παίρνει 8 βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη κοινοπραξία,αυτή της ΒΙΤΕΒΕ-ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ -ΜΠΗΤΡΟΣ.

    SYSWARE: Μεταβιβάστηκε στην εταιρία Cooper Invest Limited σχεδόν το σύνολο των μετοχών της Sysware, που είχαν στην κυριότητα τους οι μέτοχοι κ.κ.Α.Αθανασούλης και Γ.Βαλσαμίδης. Συνολικά, μεταβιβάστηκαν 760.000 μετοχές κυριότητας κ.Αθανασούλη (αντί 3,2 δισ.) και 700.000 μετοχές κυριότητας κ.Βαλσαμίδη (αντί 2,95 δισ.)

    UNIFON: Σε ποσοστό 256,5% διαμορφώθηκε η αύξηση η αύξηση - σε ετήσια βάση - των κερδών προ φόρων της Unifon κατά το α' 3μηνο, φθάνοντας τα 504 εκ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν σε 702 εκ. έναντι ζημίας 157 εκ.

    ΑΒΑΞ: Mεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των 35,2 δισ. δρχ. πρόκειται να πραγματοποιήσει η κατασκευαστική εταιρία Αβαξ με σχετική απόφαση που έλαβαν οι μέτοχοί της στην ετήσια τακτική Γ.Σ.. Tο ήμισυ σχεδόν από το αντληθέν ποσό, περί τα 12,5 δισ. δρχ., θα διατεθεί για την εξαγορά του 100% της ομοειδούς επιχείρησης ETEΘ, οι βασικοί μέτοχοι της οποίας θα αποκτήσουν μέσω της συμμετοχής τους στην εν λόγω αύξηση το 15,78% του Αβακα. Eκτός από την

    εξαγορά της ETEΘ, με το ποσό που θα εξασφαλίσει από την αύξηση των 35,2 δισ. δρχ. ο Όμιλος Αβαξ - J & P προτίθεται να υλοποιήσει τα επενδυτικά του σχέδια, τα οποία αφορούν στην ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού, στην ενίσχυση της θέσης του στο κατασκευαστικό κλάδο μέσω νέων εξαγορών και στην επέκταση των εργασιών του στον χώρο του real estate. Σχετικά με το τελευταίο, σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Όμιλος ίδρυσε τη θυγατρική εταιρία 3T που θα δραστηριοποιηθεί

    στην ανάπτυξη ακινήτων κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, ενώ πολύ σύντομα θα προχωρήσει στην εξαγορά μιας κτηματικής εταιρίας.

    ΑΒΑΞ: Κατά τη χθεσινή γεν. συνέλευση της ΑΒΑΞ εγκρίθηκε η αύξηση του μετ. κεφαλαίου της εταιρίας κατά 35,23 δισ. με καταβολή μετρητών και η διανομή δωρεάν 2 νέων μετοχών ανά 10 παλαιές. Παράλληλα εγκρίθηκε η εξαγορά του 100% των μετοχών της ΕΤΕΘ έναντι 12,5 δισ. Θα εκδοθούν 18.540.000 νέες μετοχές που θα διατεθούν στη τιμή των 1.900 δρχ. με μερικό περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων υπερ των μετόχων της ΕΤΕΘ και των υπαλλήλων και στελεχών του ομίλου ΑΒΑΞ - J&P Hellas. Οι 12.040.000 μετοχές θα διατεθούν στους παλαιούς μετόχους με αναλογία 8 νέες ανά 10 παλαιές. Η διοίκηση ανακοίνωσε την ίδρυση της κατά 100% θυγατρικής εταιρίας 3Τ, που θα δραστηριοποιηθεί στην αξιοποίηση ακινήτων. Πρόκειται να ακολουθήσει η εξαγορά της J&P Κτηματική, θυγατρική της J&P Overseas. Στο 3μηνο ο όμιλος παρουσίασε ενοποιημένο κύκλο εργασιών 20 δισ. και κέρδη προ φόρων περί τα 2,2 δισ. Στο σύνολο του έτους ο κύκλος εργασιών θα αγγίξει τα 85 δισ. και τα κέρδη προ φόρων τα 8,5 δισ. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο ανέρχεται σε 290 δισ. Χθες τέλος, εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 100 δρχ/μετοχή για το 1999 και από σήμερα οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα αυτό.

    ΑΛΚΟ ΕΛΛΑΣ: Την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου με καταβολή μετρητών υπέρ των παλαιών μετόχων και την μετάταξη στην Κύρια Αγορά καλείται να αποφασίσει η τακτική γενική συνέλευση της Αλκο Ελλάς στις 28/6/2000.

    ΑΛΛΑΤΙΝΗ: Για το σύνολο το 2000 τα ενοποιημένα αποτελέσματα της Αλλατίνη προβλέπεται να βελτιωθούν κατά 98% σε σχέση με εκείνα του 1999 και να είναι θετικά περίπου 650 εκ. προ φόρων και αποσβέσεων. Τα αποτελέσματα της Αλλατίνη προβλέπεται και αυτά θετικά, κατά 100 εκ. περίπου, προ φόρων και αποσβέσεων.

    ΑΛΟΥΜΥΛ: Στη Ν.Α. Ευρώπη εδραιώνει τη παρουσία της η Αλουμύλ επιδιώκοντας στρατηγικές συμμαχίες. Η διοίκηση υπέβαλε πρόταση εξαγοράς της μεγαλύτερης κρατικής μονάδας διέλασης αλουμινίου στη πρώην Γιουγκοσλαβία, της Alumina Skopje. Προχωρά επίσης η δημιουργία joint venture για τη κατασκευή εξειδικευμένων τελικών προϊόντων αλουμινίου. Μέχρι την άνοιξη του 2001 η νέα εταιρία θα ολοκληρώσει επένδυση 500 εκ. για μηχανολογικό εξοπλισμό. Στις Σέρρες η εταιρία σε συνεργασία με τοπικό εταίρο προχωρά στη σύσταση της Metron Automation (το 51% θα έχει η εισηγμένη). Η εταιρία ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 17 δρχ/μετοχή.

    ΑΛΦΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΙΣΤΕΩΣ :Στις 15-06-2000 2:24 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 29,520 μετοχών (ΠΙΣΤ) στην τιμή των 14,815 δρχ. συνολικής αξίας 437,338,800 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 1:55 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 250,000 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,620 δρχ. συνολικής αξίας 1,155,000,000 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 1:57 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 117,530 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,950 δρχ. συνολικής αξίας 581,773,500 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 11:52 πμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 75,000 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,900 δρχ. συνολικής αξίας 367,500,000 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 11:52 πμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 45,000 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,900 δρχ. συνολικής αξίας 220,500,000 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 12:25 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 60,000 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,900 δρχ. συνολικής αξίας 294,000,000 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 12:34 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 60,000 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,920 δρχ. συνολικής αξίας 295,200,000 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 2:23 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 100,000 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,900 δρχ. συνολικής αξίας 490,000,000 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 2:23 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 100,000 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,900 δρχ. συνολικής αξίας 490,000,000 δρχ

    ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ: Στις 15-06-2000 2:24 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 150,000 μετοχών (ΑΣΑΣΚ) στην τιμή των 4,900 δρχ. συνολικής αξίας 735,000,000 δρχ

    ΓΕΚΑΤ: Η διανομή μερίσματος για τη χρήση 1999 της ΓΕΚΑΤ είναι 22δρχ./μετοχή και θα αρχίσει να καταβάλλεται στους δικαιούχους από την 1/8/2000 μέσω ταχυδρομείου.

    ΓΕΚΑΤ: Στις 27/6 στη γεν. συνέλευση της ΓΕΚΑΤ θα προταθεί η δωρεάν διανομή 5 νέων μετοχών ανά 10 παλαιές.Χθες εγκρίθηκε η διανομή μερίαματος 22 δρχ/μετοχή για το 1999, ενώ ο κύκλος εργασιών θα παρουσιάσει αύξηση περί το 35% στο σύνολο της χρήσης, με αντίστοιχη βελτίωση της κερδοφορίας. Εντός του Ιουλίου θα καταθέσει αίτηση εισαγωγής στη κύρια αγορά του ΧΑΑ η κατά 100% θυγατρική "Κορωνίς", ενώ προχωρούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία εταιρίας ακινήτων με

    τη συμμετοχή της Γνώμων και του βασικού μετόχου της Sato, κ. Θεοδωρίδη.

    ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ: Εγκρίθηκε από το υπ. Ανάπτυξης η νέα επωνυμία της Γεν. Αποθηκών, η οποία πλέον λειτουργεί με το διακριτικό τίτλο "Εθνική Ακινήτων". Η εταιρία απέκτησε από την Εθνική Κεφαλαίου τις αποθήκες της Σίνδου και της οδού Πειραιώς έναντι τιμήματος 2,86 δισ. Επιπλέον ολοκληρώθηκε με τη καταβολή 50,05 δισ.η αγορά των μετοχών των 4 θυγατρικών εταιριών της Εθνικής Τρ. Η εταιρία θα καταβάλλει 7,75 δισ. για την Ελληνικά Τουριστικά Εργα, 11,04 δισ. για τη Διόνυσος, 18,58 δισ. για τη Πρότυπος Κτηματική Τουριστική και 14,06 δισ. για την ΕΚΤΕΝΕΠΟΛ.

    ΔΙΕΚΑΤ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ: Το δ.σ. του ΧΑΑ αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της ΔΙΕΚΑΤ για την αύξηση του μετ. κεφαλαίου της εταιρίας.

    ΔΟΥΔΟΣ: Στις 15-06-2000 1:58 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 150,000 μετοχών (ΔΟΔΑΜ) στην τιμή των 3,500 δρχ. συνολικής αξίας 525,000,000 δρχ

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Ανοιγμα στην αγορά της Ρουμανίας πραγματοποιεί η Εθνική Τρ. προσπαθώντας να αποκτήσει τον έλεγχο μιας ρουμανικής Τρ., που κατά πάσα πιθανότητα είναι η Εμπορική Τρ. της Ρουμανίας (Banca Comerciala Romana).

    ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Στις 15-06-2000 1:56 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 50,000 μετοχών (ΕΤΕ) στην τιμή των 15,650 δρχ. συνολικής αξίας 782,500,000 δρχ

    ΕΛΒΑΛ (ΒΕΠΑΛ): Το καθαρό μέρισμα για τη χρήση 1999 της Ελβαλ ανέρχεται σε 25 δρχ./μετοχή. Από τις 27/7/2000 θα αρχίσει η καταβολή του από το κεντρικό κατάστημα της Πίστεως. Από τις 20/6 η μετοχή θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα αυτό.

    ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ: Το καθαρό μέρισμα για τη χρήση 1999 της Ελληνικά Καλώδια ανέρχεται σε 50 δρχ./μετοχή. Από τις 25/7/2000 θα αρχίσει η αποστολή δίγραμμων επιταγών στους μετόχους με τις οποίες θα εισπράττουν το μέρισμα χρήσεως 1999.

    ΕΛΜΕΚ ΣΠΟΡΤ: Στις 15-06-2000 11:58 πμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 100,000 μετοχών (ΕΛΜΕΚ) στην τιμή των 2,100 δρχ. συνολικής αξίας 210,000,000 δρχ

    ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η Εμπορική Τρ. καλεί τους μετόχους σε έκτακτη γεν. συνέλευση στις 28/6 στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας.

    ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Με καθαρά κέρδη 17,15 δισ. από 14 δισ. πέρσι στο 5μηνο, και συνολική υπεραξία χαρτοφυλακίου 20 δισ. έκλεισαν τη περίοδο αυτή οι Επενδ. Εργασίας.

    ΕΤΕΜ: Το δ.σ. του ΧΑΑ αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της ΕΤΕΜ για την αύξηση του μετ. κεφαλαίου της εταιρίας.

    ΗΛΙΟΦΙΝ (ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ): Ο διεθνής όμιλος Bayer πρότεινε στη Χατζηϊωάννου να συνεργαστούν, χωρίς ακόμα να έχει λάβει απάντηση. Ωστόσο η ελληνική εταιρία φαίνεται να ενδιαφέρεται σοβαρά για το ενδεχόμενο. Στο 3μηνο οι πωλήσεις του ομίλου ανήλθαν σε 7,77 δισ. και τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων σε 720 εκ. Επιπλέον, η πολυσυζητημένη εξαγορά στην Αγγλία έχει ολοκληρωθεί και μετά τη λήψη των "ασφαλιστικών μέτρων" του νομοθετικού πλαισίου της χώρας αναμένεται να βγει στη δημοσιότητα.

    ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ: Το δ.σ. του ΧΑΑ αποφάσισε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση να μην εγκρίνει επί του παρόντος το αίτημα της Θεσσαλικής γοα την επαναδιαπραγμάτευση των μετοχών της βάσει των στοιχείων που προσκόμισε η εταιρία.

    ΙΜΑΚΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ: Η Ιμάκο καλεί τους μετόχους της σε τακτική γενική συνέλευση στις 7/7/2000 ημέρα Παρασκευή στο υποκατάστημα της εταιρίας οδός Μαρίνου Αντύπα 41-45 (Ν. Ηράκλειο).

    ΙΝΤΕΑΛ ΠΥΡΙΜΑΧΑ: Για τις 27/6 αναβλήθηκε η χθεσινή τακτική γεν. συνέλευση της Ιντεάλ, λόγω έλλειψης απαρτίας.

    ΙΝΤΡΑΚΟΜ: Η κοινοπραξία 6 εταιριών των ομίλων Κόκκαλη -Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ-ΙΝΤΡΑΚΟΜ-INTRASOFT) η οποία προσέφερε 4,15 δισ. αναδείχνεται οριστικά πλειοδότης για την εξαγορά του 43% της ΕΛΒΟ, καθώς στην τελική βαθμολογία (συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών) παίρνει 8 βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη κοινοπραξία, αυτή της ΒΙΤΕΒΕ-ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ -ΜΠΗΤΡΟΣ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ: Στις 15-06-2000 11:17 πμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 200,000 μετοχών (ΜΑΚΛΚ) στην τιμή των 1,920 δρχ. συνολικής αξίας 384,000,000 δρχ

    ΜΕΤΚΑ: Η κοινοπραξία 6 εταιριών των ομίλων Κόκκαλη -Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ-ΙΝΤΡΑΚΟΜ-INTRASOFT) η οποία προσέφερε 4,15 δισ. αναδείχνεται οριστικά πλειοδότης για την εξαγορά του 43% της ΕΛΒΟ, καθώς στην τελική βαθμολογία (συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών) παίρνει 8 βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη κοινοπραξία,αυτή της ΒΙΤΕΒΕ-ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ -ΜΠΗΤΡΟΣ.

    ΜΙΝΩΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ: Από τις 21/6 η μετοχή των Μινωϊκών Γραμμών θα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στην αύξηση κεφαλαίου κατά 13.298.625.000 δρχ. με αναλογία 1 νεά ανά 3 παλαιές.

    ΜΠΗΤΡΟΣ: Η κοινοπραξία 6 εταιριών των ομίλων Κόκκαλη -Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ-ΙΝΤΡΑΚΟΜ-INTRASOFT) η οποία προσέφερε 4,15 δισ. αναδείχνεται οριστικά πλειοδότης για την εξαγορά του 43% της ΕΛΒΟ, καθώς στην τελική βαθμολογία (συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών) παίρνει 8 βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη κοινοπραξία, αυτή της ΒΙΤΕΒΕ-ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ -ΜΠΗΤΡΟΣ.

    ΜΠΗΤΡΟΣ: Οι πωλήσεις 5μηνου της Μπήτρος ανήλθαν σε 10 δισ. έναντι 6,5 δισ. πέρσι στο 5μηνο. Τα κέρδη την ίδια περίοδο εκτιμώνται σε 600 εκ. ενώ ανάλογη άνοδος θα υπάρξει στο 6μηνο. Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφη η ίδρυση δυο μικτών εταιριών νέας τεχνολογίας με στόχο την ανάπτυξη της εταιρίας, ενώ στα σχέδιά της είναι να προχωρήσει σε εξαγορά ομοειδούς επιχείρησης στο τομέα αυτό. Το 2000 σε ενοποιημενη βάση τα κέρδη προ φόρων εκτιμώνται σε επίπεδα άνω των 3 δισ. έναντι

    1,08 δισ. Το Σεπτέμβριο θα κατατεθεί η αίτηση για την εισαγωγή της Μπήτρος Μεταλουργική στη κύρια αγορά του ΧΑΑ, ενώ άμεσα σχεδιάζεται και η είσοδος της "Κιολείδης". Μέσα στο 2001 προγραμματίζεται η είσοδος της "Βακόντιος" και της "Μεταλιμπέξ", ενώ μετά το 2001 των "Μπήτρος Ακίνητα" και "Μπήτρος Κατασκευαστική".

    ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Η κοινοπραξία 6 εταιριών των ομίλων Κόκκαλη -Μυτιληναίου (ΜΕΤΚΑ-ΙΝΤΡΑΚΟΜ-INTRASOFT) η οποία προσέφερε 4,15 δισ. αναδείχνεται οριστικά πλειοδότης για την εξαγορά του 43% της ΕΛΒΟ, καθώς στην τελική βαθμολογία (συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών) παίρνει 8 βαθμούς περισσότερους από τη δεύτερη κοινοπραξία, αυτή της ΒΙΤΕΒΕ-ΣΥΓΓΕΛΙΔΗΣ -ΜΠΗΤΡΟΣ.

    ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΑΒΕΕ: Το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή της εταιρίας Παπαπαναγιώτου ΑΒΕΕ στη κύρια αγορά του ΧΑΑ, ενέκρινε το δ.σ. του ΧΑΑ. Η εταιρία θα εκδώσει 2.170.000 νέες κοινές ονομ. μετοχές εκ των οποίων οι 2.067.000 με δημόσια εγγραφή και οι 103.000 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ: Η γεν. συνέλευση του Πήγασου ενέκρινε τη πρόταση της διοίκησης για αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού 10% του μετ. κεφαλαίου με σκοπό τη στήριξη της τιμής της μετοχής. Η έγκριση ισχύει για τους επόμενους 18 μήνες και ανώτατη τιμή αγοράς ορίσθηκαν οι 4.000 δρχ.

    ΠΗΓΑΣΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ: Καθαρό μέρισμα 25 δρχ/μετοχή θα διανείμει για το 1999 η Πήγασος. Η εταιρία εμφάνισε πέρσι ενοποιημένα προ φόρων κέρδη 5,9 δισ. ενώ ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 31,4 δισ. Τα κέρδη σε ενοποιημενη βάση το 2000 θα ανέλθουν σε 7,5 δισ. Σε μη ενοποιημένη βάση τα κέρδη το 1999 ανήλθαν σε 4,7 δισ. και οι προβλέψεις για το 2000 είναι για 5,2 δισ. Πρόσφατα αγόρασε την ομογενειακή εφημερίδα "Πρωινή" της Ν.Υόρκης, ενώ προχώρησε και στην εξαγορά του 50% της αγγλόγφωνης εφημερίδας Greek American.

    ΠΡΟΜΟΤΑ ΕΛΛΑΣ: Το ενημερωτικό δελτίο για την εισαγωγή της εταιρίας Προμότα Ελλας στη παράλληλη αγορά του ΧΑΑ, ενέκρινε το δ.σ. του ΧΑΑ. Η εταιρία θα εκδώσει 1.000.000 νέες κοινές ονομ. μετοχές εκ των οποίων οι 985.000 με δημόσια εγγραφή και οι 15.000 με ιδιωτική τοποθέτηση.

    ΣΙΔΕΝΟΡ (ΕΡΛΙΚΟΝ): Επανεγκρίθηκε χθες από την γεν. συνέλευση της Σιδενόρ η αύξηση του μετ. κεφαλαίου της εταιρίας κατά 31,835 δισ. με την έκδοση 31.835.542 νέων κοινών ανών. μετοχών ονομ. αξίας 125 δρχ. με τιμή διάθεσης 1.000 δρχ. Η αναλογία καθορίσθηκε σε 5 νέες ανά 10 παλαιές. Για το 1999 η εταιρία θα διανείμει μέρισμα 40 δρχ/μετοχή και το επενδυτικό πρόγραμμα για το 2000-2001 θα ξεπεράσει τα 25 δισ. Το 2000 ο κύκλος εργασιών του ομίλου εκτιμάται σε 115 δισ.

    ΤΑΣΟΓΛΟΥ DELONGHI: Οι εκτιμήσεις της διοίκησης της Τασόγλου αναφέρονται για το 2000 σε ενοποιημένες πωλήσεις 16 δισ. από 9,2 δισ. πέρσι, ενώ η κερδοφορία υπολογίζεται στα 800 εκ. Η χθεσινή συνέλευση επανέκρινε την αύξηση του μετ. κεφαλαίου κατά 10,8 δισ. Στο 5μηνο η μητρική είχε πωλήσεις 3,6 δισ.

    ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Στις 15-06-2000 12:23 μμ, πραγματοποιήθηκε μεταβίβαση πακέτου 340,000 μετοχών (ΟΛΥΜΠ) στην τιμή των 1,060 δρχ. συνολικής αξίας 360,400,000 δρχ

    ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η Τρ. Εργασίας καλεί τους μετόχους σε έκτακτη γεν. συνέλευση στις 14/7 στο ξενοδοχείο Μεγ. Βρετανία, με θέμα τη λήψη απόφασης για τη συγχώνευσή της με τη Eurobank, με απορρόφηση της δεύτερης από τη πρώτη.

    ΦΟΙΝΙΞ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ: Το δ.σ. της Φοίνιξ καλεί τους μετόχους της σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 7/7/2000 ημέρα Παρασκευή στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.

    [12] Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (12:21 UTC+2)

    Από τις 23 μέχρι τις 25 Ιουνίου, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας θα φιλοξενήσει για 3η συνεχή χρονιά την παγκόσμια συνάντηση κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, με θέμα: "Εμπειρίες από τους αγώνες, τις συμμαχίες και τις συνεργασίες των κομμουνιστών σήμερα".

    Η πρωτοβουλία αποτελεί κοινή προσπάθεια που σκοπό έχει να συμβάλει στην ανάδειξη της κομμουνιστικής ταυτότητας, στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της κοινής δράσης των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων της συνάντησης θα βρεθούν οι μεγάλες κινητοποιήσεις και αγώνες στο Σιάτλ και στην Ουάσιγκτον, οι αγώνες ενάντια στο ΝΑΤΟ και τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες στη Νότια Αφρική, Λατινική Αμερική, Ινδία, Νότια Κορέα, Πορτογαλία, η κατάσταση στα Βαλκάνια και στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, η όλο και μαζικότερη αμφισβήτηση του ιμπεριαλισμού στην Παλαιστίνη, Κολομβία, Βενεζουέλα, Εκουαδόρ και σε άλλες χώρες, όπως και τα νέα βήματα που απαιτούνται. Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή θα απασχολήσει ειδική σύνοδο.

    Συμμετοχή έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα 64 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, από 53 χώρες όλου του κόσμου. Πρόκειται για τα παρακάτω: Κομμουνιστικό Κόμμα Αιγύπτου, Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας, Κόμμα Δημοκρατίας και Σοσιαλισμού Αλγερίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αρμενίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστρίας, Εργατικό Κόμμα Βελγίου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου, Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Βουλγάρικο Κομμουνιστικό Κόμμα -"Γκεόργκι Ντιμιτρόφ", Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, Μαρξιστική Πλατφόρμα Βουλγάρικου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας, Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, ΤΟΥΝΤΕΧ (Ιράν), Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν - Ιράκ, Εργατικό Κόμμα Ιρλανδίας, Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας, Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ, Κόμμα των Ιταλών Κομμουνιστών, Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά, Κόμμα Κομμουνιστών Καταλωνίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κολομβίας, Κόμμα Εργατών Κορέας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, ΑΚΕΛ Κύπρου, Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας, Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Κόμμα των Κομμουνιστών της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, ΕΑΜ Μπαχρέιν, Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ, Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας, Εργατικό Κόμμα Ουγγαρίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ρουμάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Ενωση ΚΚ - ΚΚΣΕ, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουδάν, Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι-Λάνκα, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Συρίας, Κόμμα της Εργασίας (ΕΜΕΠ) - Τουρκία, Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Φιλιππίνων.

    [13] ΔΥΟ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (12:15 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι νεκροί από πτώση κεραυνών και σοβαρές ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες πολλών περιοχών είναι ο απολογισμός των ισχυρών βροχοπτώσεων που έπληξαν χθες την Κεντρική, τη Βόρεια Ελλάδα, και την Πελοπόννησο. Σε μερικές περιοχές μάλιστα σημειώθηκε χαλαζόπτωση, ωστόσο η ΕΜΥ προβλέπει ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Στο χωριό Μαρμαρινή Λάρισας έχασε το μεσημέρι τη ζωή του από πτώση κεραυνού, ο κτηνοτρόφος, Ιωάννης Κουτσογιάννης, 61 χρόνων, ενώ χθες το απόγευμα στο χωριό Ματαράγκα Καρδίτσας, σκοτώθηκε, επίσης από κεραυνό, ο Αλβανός Χαλίμ Βινκούλ, 39 χρόνων.

    Επίσης, κεραυνοί που έπεσαν στον Αγιο Μερκούριο Αττικής και στη Σαλαμίνα, προκάλεσαν πέντε πυρκαγιές, οι οποίες όμως έσβησαν λόγω της δυνατής βροχής. Χαλαζόπτωση σημειώθηκε στις περιοχές της Κορινθίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες. Στη Λαμία, πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα, ενώ η έντονη βροχόπτωση στη Στυλίδα, προκάλεσε επίσης πλημμύρες και ζημιές.

    Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δήλωσαν το παρόν και στην Αττική με τη μορφή ξαφνικής καταιγίδα, η οποία έπεσε σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μικροπροβλημάτων στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, αλλά και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

    Τέλος, λόγω των ισχυρών ανέμων απαγορεύτηκε ο απόπλους από το λιμάνι του Πειραιά για όλα τα νησιά του Αιγαίου, εκτός από την Κρήτη, τη Σύρο και τις Δυτικές Κυκλάδες. Στο λιμάνι της Ραφήνας υπάρχει απαγορευτικό για όλα τα δρομολόγια έως τη μία μετά τα μεσάνυχτα.

    [14] ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

    Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2000 (12:12 UTC+2)

    Με 1-0 νίκησε η Πορτογαλία τη Ρουμανία, με γκολ στις καθυστερήσεις. Ο Φίγκο εκτέλεσε το φάουλ και ο Κοστίνια που είχε περάσει στο 87 στον αγώνα, με κεφαλιά έστειλε την Πορτογαλία στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

    Αντίθετα για τη Ρουμανία οι ελπίδες λιγοστεύουν σημαντικά και πλέον πρέπει να περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων αγώνων του Α ομίλου. Ρουμανία:Στελέα, Πετρέσκου(64 Πέτρε), Κόντρα, Φιλιπέσκου, Γκάλκα, Ποπέσκου, Μουντεάνου, Μολντοβάν(69 Γκανέου), Χάτζι, Ιλιε(78 Ρόσου), Τσίβου. Πορτογαλία:Μπαϊα, Σεκρετάριο, Κόουτο, Χόρχε Κόστα, Ντιμάς, Φίγκο, Βιντιγκάλ, Ρουϊ Κόστα(87 Κοστίνια), Μπέντο, Πίντο(56 Σέρτζιο Κονσεϊσάο), Γκόμες(56 Σα Πίντο).

    [15] Η ΑΓΓΛΙΑ ΝΙΚΗΣΕ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

    Βρυξέλλες, 18 Ιουνίου 2000 (12:09 UTC+2)

    Με τέρμα του Αλαν Σίρερ στο 52ο λεπτό Οι Αγγλοι νίκησαν με 1-0 στο Σαρλερουά την Γερμανία στον καθοριστικότερο αγώνα του Α' Ομίλου.

    Η ομάδα του Κέβιν Κίγκαν, που επικράτησε της "νασιοναλμανσάφτ" γιά πρώτη φόρά μετά από 34 ολόκληρα χρόνια σε επίσημο παιχνίδι, θέλει πλέον νίκη στον τελευταίο αγώνα της, με την Ρουμανία, γιά να περάσει στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ενώ από την άλλη πλευρά, η κάτοχος του τροπαίου Γερμανία, θα αποχαιρετήσει εκτός απροόπτου την διοργάνωση. Παράλληλα, η Πορτογαλία, εξασφάλισε την πρώτη θέση στον Α' Ομιλο.

    Το "χρυσό" γκολ της ομάδας του Κέβιν Κίγκαν, σημειώθηκε από τον παίκτη που ο Αγγλος προπονητής επιμένει να χρησιμοποιεί σε κάθε παιχνίδι, παρά τις κριτικές που δέχεται. Ο Αλαν Σίρερ έδειξε την ικανότητά του σαν σκόρερ, καθώς στην πρώτη ευκαιρία που του δόθηκε, έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Το χρονόμετρο έδειχνε το 52ο λεπτό, όταν ο Μπέκαμ εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά, ο Οουεν και ο Νοβότνι διεκδίκησαν την μπάλα, η οποία στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τον Σιρερ. Ο επιθετικός της Νιούκαστλ με δυνατή κεφαλιά "νίκησε" τον Καν και ...1-0. Από 'κει και πέρα, η αναμέτρηση μετατράπηκε σε έναν επιθετικό μονόλογο της Γερμανίας, ενώ οι Αγγλοι, με αιφνιδιαστικές αντεπιθέσεις, απειλούσαν και με δεύτερο τέρμα.

    Ο Ιταλός Πιερλουϊτζι Κολίνα ήταν ο κατάλληλος διαιτητής για μία τόσο καθοριστική αναμέτρηση μεταξύ δύο εκ των υπερδυνάμεων του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου. Εδειξε κίτρινες κάρτες στους Μπέκαμ, Γιέρεμις και Μπάμπελ. Οι συνθέσεις: ΑΓΓΛΙΑ: Ντέηβιντ Σίμαν, Γκάρι Νέβιλ, Σολ Κάμπελ, Μάρτιν Κίοουν, Φίλιπ Νέβιλ, Ντέηβιντ Μπέκαμ, Πολ Ινς, Πολ Σκόουλς (72' Νικ Μπάρμπι), Ντένις Γουάιζ, Αλαν Σίρερ, Μάικλ Οουεν (61' Στίβεν Τζέραρντ) ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Ολιβερ Καν, Λόταρ Ματέους, Γιένς Νοβότνι, Μάρκους Μπάμπελ, Σεμπάστιαν Ντάισλερ (72' Μίκαελ Μπάλακ), Ντίτμαρ Χάμαν, Γιένς Γιέρεμις (78' Μάρκο Μπόντε), Μεχμέτ Σολ, Κρίστιαν Τσίεγκε, Ούλφ Κίρστεν (70' Πάουλο Ρινκ), Κάρστεν Γιάνκερ.

    [16] ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (12:06 UTC+2)

    Επιτυχημένη, είναι η φετινή πορεία του ελληνικού κλασικού αθλητισμού στους αγώνες του ανοιχτού στίβου.

    Μπορεί οι τραυματισμοί της Βούλας Τσιαμήτα και της Όλγας Βασδέκη να έχουν προβληματίσει, αλλά ο ελληνικός στίβος δείχνει να έχει ανεξάντλητες δυνάμεις και πολύ ταλέντο. Πέρσι ήταν τραυματίας ο Λάμπρος Παπακώστας και βγήκε στον αφρό η Βούλα Τσιαμήτα. Φέτος αντιμετωπίζουν προβλήματα τραυματισμών τα "χρυσά" κορίτσια του τριπλούν και αναδεικνύεται ο Κώστας Κεντέρης, ενώ "επέστρεψε" σε μεγάλα άλματα κι ο Λάμπρος Παπακώστας.

    Το 1996, στην Ατλάντα, ο ελληνικός στίβος κατέκτησε ένα αργυρό μετάλλιο με τη Νίκη Μπακογιάννη στο ύψος, για να φθάσει τα έξι μετάλλια πέρσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα , μιά διοργάνωση που δεν υπολείπεται καθόλου των Ολυμπιακών. Αν επαναληφθεί η συγκομιδή της Σεβίλλης στο Σίδνεϊ θα μιλάμε για "θρίαμβο", αλλά το σίγουρο είναι ότι όλο και κάποιος αθλητής ή αθλήτρια του ελληνικού στίβου θα επιστρέψει με το "μενταγιόν".

    Επειδή "η καλή μέρα απ' το πρωί φαίνεται", οι Έλληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες έσπευσαν να μας δώσουν τα πρώτα τους διαπιστευτήρια. Η Κατερίνα Θάνου με 10.93, στα 100 μ., και ο Κώστας Γκατσιούδης με 89.48 μ., στον ακοντισμό, βρίσκονται αυτή, την στιγμή στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης από πλευράς επιδόσεων, ενώ μία τρίτη "μεταλλιούχος" της Σεβίλλη, η Τασούλα Κελεσίδου, βρίσκεται με 67.12μ. στην τρίτη θέση της κατάταξης στη δισκοβολία.

    Αυτή τη στιγμή η Ολυμπιακή Ομάδα του ΣΕΓΑΣ υπολογίζεται στα 45 άτομα, αφού εκτός απ' τους 34 αθλητές και αθλήτριες που έχουν πιάσει το υψηλό όριο της ΙΑΑF, πρέπει να υπολογίζουμε και τους αθλητές και τις αθλήτριες των σκυταλοδρομιών, που προκρίνονται χωρίς όριο (οι σκυταλοδρομίες 4Χ100μ. ανδρών και γυναικών διεκδικούν θέση στον τελικό, ενώ δυνατότητες έχουν κι οι 4Χ400μ. και στα δύο φύλα). Αναμένεται ο αριθμός να πλησιάσει ή και να υπερβεί τους 50, αφού μέσα σ' αυτούς που δεν έχουν ακόμη "σφραγίσει το εισιτήριο" είναι και αθλητές διεθνούς κλάσης όπως π.χ. ο Αγγελος Παυλακάκης.

    Τη συμμετοχή τους σε ατομικό αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ διεκδικούν ακόμη με πολλές πιθανότητες κι οι παρακάτω αθλητές και αθλήτριες: Ανέστης Πουλιόγλου (100μ., 200μ.), Αριστοτέλης Γκαβέλας (100μ.), Τάσος Γκούσης (400μ.), Παναγιώτης Φαρούγγιας και Παναγιώτης Στρουμπάκος (800μ.), Νότης Παπούλιας (5000μ.), Νίκος Πολιάς (μαραθώνιος), Δημήτρης Πιέτρης (110μ. εμπ.), Δημήτρης Συράκος, Δημήτρης Κοκότης (ύψος), Κώστας Ζαλαγκίτης, Σταμάτης Λένης (τριπλούν), Βάιος Τίγκας (σφαιροβολία), Μάκης Κορκίζογλου (δέκαθλο), Χρυσούλα Γκουντενούδη (400μ. - 400μ. εμπ.), Χριστίνα Πανάγου (400μ.), Μαρία Πολύζου (Μαραθώνιος), Χρυσούλα Ιακώβου (5000μ. - 10.000μ.), Γωγώ Τσιλιγκίρη, Θάλεια Ιακωβίδου (επί κοντώ) και άλλοι.

    Οι περισσότεροι Έλληνες πρωταθλητές και πρωταθλήτριες δεν έχουν ακόμη "φορμαρισθεί", αφού φέτος αργούν οι αγώνες - στόχοι. Το Ευρωπαϊκό Κύπελλο "Μπρούνο Τζάουλι", όπου για πρώτη φορά στην ιστορία η Ελλάδα μετέχει στην "Σουπερλίγκα" και στα δύο φύλα θα διεξαχθεί 15-16 Ιουλίου στο Γκέιτσχεντ της Αγγλίας και τότε μπορούν να βγούν ακόμη πιο ουσιαστικά συμπεράσματα. Μετά απ' αυτήν την διοργάνωση, θα ξεκινήσει ένας δεύτερος κύκλος προετοιμασίας με στόχο τη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.

    [17] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (12:02 UTC+2)

    Στον ομογενειακό ελληνισμό, αναφέρεται ένα ενδιαφέρον βιβλίο, το μυθιστόρημα ιδεών" του Νίκου Θέμελη "Η ανατροπή". Και είναι από τις σπάνιες φορές στην πεζογραφία μας που η ανάγνωση της ελληνικής ιστορίας, όπως αναδεικνυόταν από το κείμενο, δεν προέβαλλε το μαρτύριο, τη θυματοποίηση, την "ιδιοπροσωπία" του ελληνικού λαού, αλλά αντίθετα την όσμωση και τη συμβίωση με άλλες εθνοτικές ομάδες, ο δε ήρωάς του, εξίσου σπάνια λογοτεχνική φιγούρα, ήταν θετικός και αισιόδοξος απέναντι στις ιστορικές και ατομικές συνθήκες και φορέας ορθολογισμού και ευρωπαϊκής οπτικής και παιδείας.

    Το δεύτερο μυθιστόρημα του Νίκου Θέμελη, "Η ανατροπή", εκτυλίσσεται στους τόπους του παροικιακού ελληνισμού, κυρίως στην Οδησσό. Η μυθοπλασία του συνδιαλέγεται μ' αυτήν της "Αναζήτησης" και επιπλέον εκκινεί από ένα "παρακλάδι" του αφηγηματικού της κορμού και συγκεκριμένα απ' τη σχέση του Θωμά, πατέρα του ήρωα της Νικολή - εφέντη, με την Ελένη, την κόρη του συνεταίρου του, και τη φυγή τους. Το μυθιστόρημα καλύπτει τη χρονική περίοδο απ' το 1884 έως τη δεκαετία του 1920 και αρχίζει με τη διάδοση της είδησης της παραίτησης του Πατριάρχη της Κων/πολης, εύρημα που επιτρέπει στον συγγραφέα να περιέλθει και να γνωστοποιήσει τους τόπους όπου εκτυλίσσεται ή αναφέρεται η μυθοπλασία καθώς και τα πρόσωπά της.

    Ο Θωμάς, στην ηλικία των σαράντα ετών, εμπορευόμενος στην περιοχή των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης, βλέποντας τις αλλαγές που έρχονται στους τρόπους παραγωγής και οργάνωσης της οικονομίας και νιώθοντας ταυτόχρονα δέσμιος των ορίων του τόπου και της οικογένειάς του, έρχεται σε ρήξη με τη μέχρι τότε ζωή του και αποφασίζει τη φυγή του σε πιο ανεπτυγμένες και ανοικτές κοινωνίες. Συνδέει τις τύχες του μ' αυτές της Ελένης, που ασφυκτιά και αυτή στον μικρόκοσμο της δυτικομακεδονικής υπόδουλης Σιάτιστας με την ανελευθερία, τις καθυστερημένες νοοτροπίες, την υποτίμηση της γυναίκας. Φεύγουν μαζί, παντρεύονται στη Θεσσαλονίκη και καταλήγουν στην Οδησσό, τόπο καταγωγής του Θωμά, όπου και εγκαθίστανται, δημιουργούν οικογένεια, πλουτίζουν με τις εμπορικές επιχειρήσεις και εντάσσονται στην υψηλή κοινωνία της ελληνικής ομογένειας αλλά και της πόλης συνολικά.

    Η ιστορία όμως εισβάλλει ορμητικά στη μυθοπλασία και μαζί με τις ανατροπές που επιφέρει αναστατώνει και την οικογενειακή γαλήνη του Θωμά και της Ελένης. Στη Ρωσία, αυτόν "τον αδύνατο κρίκο της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας", με το ανελεύθερο τσαρικό καθεστώς και τις τεράστιες ανισότητες, οι κοινωνικές συγκρούσεις ξεσπούν με βιαιότητα. Στην πατρίδα της Ελένης, τη Μακεδονία, η ιστορία έχει ακόμη τη μορφή των εθνοτικών συγκρούσεων, που είναι βέβαια πολύ πιο έντονες. Ο μεγαλύτερος γιος τους, που είχε πάει στη Σιάτιστα να γνωρίσει τον τόπο και τους ανθρώπους του, συνεπαρμένος απ' το ελληνικό εθνικό όραμα, αναμειγνύεται στον Μακεδονικό Αγώνα και δολοφονείται. Ο ίδιος δε ο Θωμάς σκοτώνεται το 1905 από μια αδέσποτη σφαίρα.

    Η ζωή της Ελένης ανατρέπεται ριζικά. Με τον καιρό όμως ξαναστέκεται στα πόδια της, ταλαντεύεται ανάμεσα στον φίλο από παλιά, φιλελεύθερο μηχανικό Γιάννη από την Κοζάνη και τον μπολσεβίκο ανηψιό της Κόλια, με την πλάστιγγα να γέρνει στον δεύτερο και την προσμονή ενός κόσμου ελευθερίας και δικαίου που φαίνεται να προβάλλει. Ζει την Οκτωβριανή Επανάσταση, μένει στην Οδησσό, παρά τη φυγή όλων των άλλων στην Ελλάδα, βιώνει για λίγο την ουτοπία της απελευθέρωσης, μέχρι που η επανάσταση μεταλλάσσεται σε ένα νέου τύπου δεσποτικό καθεστώς, στις εσωτερικές συγκρούσεις του οποίου χάνεται και ο Κόλια. Η Ελένη καταλήγει τελικά στην Αθήνα, όπου και συναντά την υπόλοιπη οικογένειά της. Το μυθιστόρημα τελειώνει με την παρακμή των ελληνικών παροικιών, λόγω της ανατροπής όλων των δεδομένων, και την επιστροφή των ανθρώπων τους στο διευρυμένο ήδη ελληνικό κράτος.

    Ο Θέμελης εισφέρει στη μυθοπλασία του και διαχειρίζεται ένα τεράστιο υλικό. Παράλληλα με την ερωτική, οικογενειακή και οικονομική ζωή των ηρώων του, περιγράφει τους χώρους και τις πόλεις όπου αυτοί κινούνται -Τεργέστη, Σιάτιστα, Θεσσαλονίκη, Οδησσός, Βρυξέλλες-, καταγράφει με εμμονή μορφές της εργασίας, του εμπορίου και της οικονομίας γενικά, αλλά και θεσμούς της κοινωνίας, αποτυπώνει τον πολυεθνικό χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής, τονίζει τις προσπάθειες των Ελλήνων αστών για τη δημιουργία εκπαιδευτικών υποδομών στην υπόδουλη ακόμη Μακεδονία, προβάλλει την κίνηση των ιδεών, αναδεικνύει τον αστικό πολιτισμό, απ' την πνευματική του παραγωγή ώς τον τρόπο ζωής, τις νοοτροπίες και τις συμπεριφορές, χωρίς όμως να συσκοτίζει το υπόβαθρο της εκμετάλλευσης και της εξαθλίωσης των μαζών στο οποίο στηρίζονταν.

    ("Η ανατροπή" του Νίκου Θέμελη, εκδόσεις Κέδρος, Αθήνα 2000, σελ. 511).

    [18] ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΘΕΝΤΕΣ» ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΤΗΣ ΧΙΛΗΣ

    Σαντιάγο, 18 Ιουνίου 2000 (11:57 UTC+2)

    Για πρώτη φορά οι στρατιωτικοί της Χιλής ανεγνώρισαν ότι η δικτατορία δημιούργησε "εξαφανισθέντες" και ότι κρατικοί πράκτορες βρέθηκαν ένοχοι σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ύστερα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν εννιά μήνες, το "τραπέζι του διαλόγου" που αποτελείτο από 24 άτομα, κατέληξε σε αυτό, μεταξύ άλλων, συμπερασμάτων. Ο θεσμός αυτός είχε δημιουργηθεί για να μελετήσει το πρόβλημα των εξαφανισθέντων κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.

    Οι Ενοπλες Δυνάμεις της Χιλής, μπροστά στον μεγάλο αριθμό των στρατιωτικών που κατηγορούνταν από τη δικαιοσύνη για υποθέσεις σχετικά με τη δράση τους στη δικτατορία, δέχθηκαν τελικά να αρχίσουν έναν διάλογο με τους συνηγόρους των ανθρωπιστικών οργανώσεων και τους εκπροσώπους κοινωνικών και θρησκευτικών οργανώσεων.

    Ωστόσο αρκετές ανθρωπιστικές οργανώσεις, όπως η Ενωση Οικογενειών Εξαφανισθέντων, αρνήθηκαν να υπογράψουν τη συμφωνία, φοβούμενες ότι αυτή αποτελεί άλλη μία υπεκφυγή των στρατιωτικών.

    Το ίδιο πιστεύουν και πολλοί δικηγόροι περιπτώσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι θεωρούν ότι η συμφωνία αυτή παρέχει το δικαίωμα της ατιμωρησίας στους στρατιωτικούς. Πάντως δεν συμμερίζονται όλοι αυτήν την άποψη: ο Ρομπέρτο Γκαρετόν, γνωστός υπερασπιστής θυμάτων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι δέχθηκε να υπογράψει το κείμενο της συμφωνίας, επειδή δεν περιέχει καμία διάταξη που, κατά τη γνώμη του, θα μπορούσε "να ενισχύσει την ατιμωρησία" την οποία απολαμβάνουν οι υπεύθυνοι από την εποχή του πραξικοπήματος του 1973. "Οι πληροφορίες που θα δώσουν οι στρατιωτικοί θα σταλούν σε δικαστές που θα αρχίσουν τότε να ερευνούν" εξήγησε ο Γκαρετόν, που συνέχισε: "αν οι έρευνές τους τούς επιτρέψουν να φθάσουν μέχρι την πηγή της πληροφόρησης, θα μπορούν ύστερα να ασκήσουν δίωξη κατά των υπεύθυνων και να προσπαθήσουν να αποδώσουν δικαιοσύνη".

    Το κείμενο της συμφωνίας, που επιδόθηκε κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στον πρόεδρο Ρικάρντο Λάγος, περιέχει σειρά θεμελιωδών σκέψεων, όπως την καταδίκη "των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από πράκτορες κρατικών οργανώσεων στην διάρκεια του στρατιωτικού καθεστώτος". Πρόκειται για μία ορολογία που ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν δεχθεί να χρησιμοποιήσουν οι Χιλιανοί στρατιωτικοί που περιορίζονταν μόνον στην αποδοχή ορισμένων "παρεκτροπών".

    Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις του κειμένου αυτού στις περαιτέρω ενέργειες της δικαιοσύνης. Και μάλιστα τώρα, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Σαντιάγο σχετικά με την άρση ή όχι της κοινοβουλευτικής ασυλίας του Αουγκούστο Πινοσέτ.

    [19] ΣΕ ΕΝΑ ΝΕΟ ΠΕΔΙΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (11:53 UTC+2)

    Από αύριο, με την τελική έγκριση από τους αρχηγούς των χωρών μελών της Ε.Ε. της αίτησης της Ελλάδας για ένταξη στην ΟΝΕ, την 1-1-2001, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε ένα νέο ανταγωνιστικό πεδίο γεμάτο προκλήσεις και κινδύνους. Στην περίφημη "μετά ΟΝΕ εποχή" (ή κατά άλλους στην "εντός ΟΝΕ, εποχή").

    "Γεγονός υψίστης σημασίας" χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Κομμισιόν Ρομάνο Πρόντι την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, που θα επικυρωθεί τη Δευτέρα στη σύνοδο κορυφής της Πορτογαλίας.

    "Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας, χωρίς όρους, δεσμεύσεις και πολιτική διαπραγμάτευση" τόνισε ο Κώστας Σημίτης κατά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της οικονομίας.

    "Είναι ανάγκη να προσχωρήσουμε με πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην ουσιαστική και πραγματική σύγκλιση" δήλωσε ο Κώστας Καραμανλής, "η Ευρωπαϊκή Ένωση επιζητεί ρόλο χωροφύλακα και τρομοκράτη, όπως και το ΝΑΤΟ" είπε η Αλέκα Παπαρήγα, "η συμμετοχή στην ΟΝΕ παρέχει θετικές δυνατότητες, η Ελλάδα θα βρεθεί όμως και κάτω από πιεστικές συνθήκες" δήλωσε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος. Με την πράξη ένταξης, η Ελλάδα βαδίζει προς την αναπτυξιακή σύγκλιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάτι που θα απαιτήσει την τολμηρή στροφή της οικονομίας σε νέες δραστηριότητες και προϊόντα με στόχο μία εξειδίκευση του παραγωγικού προτύπου και την αξιοποίηση των συγκριτικών μας πλεονεκτημάτων, που δεν είναι η "φτηνή" εργασία, αλλά η ύπαρξη ενός εργατικού και επιστημονικού δυναμικού με ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι παράγοντες αυτοί, εργασία, υποδομές, νέες εξειδικεύσεις, μαζί με τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης και τη συνολική

    αναβάθμιση της παιδείας αποτελούν τον πυρήνα των λεγομένων διαρθρωτικών προβλημάτων που μετά την ένταξη στην ΟΝΕ η αντιμετώπισή τους παίρνει ακόμη πιο επιτακτικό χαρακτήρα.

    Η πολιτική αυτή βεβαίως δημιουργεί ένα πρόσκαιρο κόστος προσαρμογής. Το κόστος αυτό όμως συνδέεται με ουσιαστικά οφέλη. Το διπλό θέμα της απασχόλησης - ανεργίας αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ελλείμματα του τρόπου ανάπτυξης που γεννά η Νέα Οικονομία. Το πρόβλημα δεν μεταβάλλεται από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ. Διευκολύνεται βεβαίως, με την έννοια ότι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ο σταθερός οικονομικός ορίζοντας, η μείωση του κόστους κεφαλαίου ευνοούν υψηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης απ' ό,τι εκτός ΟΝΕ και συνεπώς ευνοούν την επέκταση της απασχόλησης.

    Η πολιτική απασχόλησης σήμερα πρέπει να πορευτεί μέσα από μια σημαντική υπέρβαση: Να ξεπεράσει τα απαρχαιωμένα πρότυπα και να ανταποκριθεί δημιουργικά στα νέα τεχνολογικά, οργανωτικά και θεσμικά δεδομένα. Αυτό που φαίνεται να είναι αναγκαίο είναι μια διαφορετική ρύθμιση σχέσεων, έτσι ώστε το παραγωγικό σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει πιο δυναμικά και να παραγάγει ανάπτυξη.

    Η Ελλάδα ιστορικά ήταν τελευταία μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. σε όρους κοινωνικής πολιτικής και μόνο τα τελευταία χρόνια κατάφερε να βελτιώσει τη θέση της. Τα ελλείμματα που ιστορικά αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία είναι γνωστά. Αφορούν την ποιότητα της εκπαίδευσης, την ποιότητα της υγείας, τις πολιτικές κατά του αποκλεισμού, κατά της ανεργίας, κατά των ανισοτήτων, κατά νέων και άλλων μορφών εγκληματικότητας, κατά του εξανδραποδισμού ανθρώπινων υπάρξεων. Η πορεία της χώρας στη Νέα Οικονομία μπορεί να γίνει με περισσότερα σενάρια. Ένα είναι να μείνουμε παγιωμένοι στο σήμερα, να σταθεροποιήσουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για κοινωνική πολιτική ως ποσοστό του ΑΕΠ και να προσπαθήσουμε με βελτιώσεις στην παραγωγικότητα της δημόσιας δαπάνης να πετύχουμε ένα κάπως καλύτερο αποτέλεσμα.

    Ένα δεύτερο σενάριο είναι να δημιουργήσουμε, να διατηρήσουμε και να αξιοποιήσουμε μέσα από τις πολιτικές μας ένα δημοσιονομικό πλεόνασμα το οποίο θα προκύπτει από τη βελτίωση της οικονομίας, τη μείωση της φοροδιαφυγής, τη μείωση των δαπανών για τόκους ως ποσοστό του ΑΕΠ και να ενισχύσουμε με αυτό τα ελλειμματικά πεδία της κοινωνικής πολιτικής, αλλά και άλλων αναγκών. Θα μπορούσε ο στόχος να είναι κάποιο ποσοστό του ΑΕΠ του χρόνο, ώστε σε 4 χρόνια να είμαστε σίγουροι ότι και η κοινωνική σύγκλιση συμβαδίζει με την οικονομική. Σήμερα βρισκόμαστε σ' ένα σταυροδρόμι, Η οικονομία και η οικονομική πολιτική εντάσσονται στο ευρωπαϊκό πρότυπο, που για δεκαετίες ή και αιώνες έδειξε ότι έχει μια σταθερότητα στις επιλογές του, αλλά και ότι οδηγεί σε ισχυρές αναπτυξιακές και κοινωνικές επιδόσεις.

    [20] ΝΕΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

    Παρίσι, 18 Ιουνίου 2000 (11:47 UTC+2)

    Υστερα από διαπραγματεύσεις τρεισήμισι μηνών οι Γάλλοι εργοδότες και ένα μέρος των συνδικάτων (η CFDT, η CFTC και η CGC, όπου κατόπιν εκδηλώθηκε εσωτερική διαφωνία, με αντίθετες τη CGT και την FO) κατέληξαν σε ένα νέο καθεστώς για την ασφάλιση της ανεργίας που θα αντικαταστήσει τη συμφωνία τους, του 1958.

    Εμπνεόμενο από τη βρετανική (και αμερικανική) αντίληψη welfare to work (πρόνοια για εργασία ή από την πρόνοια στην εργασία) που ως τώρα προσεκρουε σε ισχυρές αντιστάσεις στην ηπειρωτική Ευρώπη - είχαν αποτύχει να την προωθήσουν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Λισαβώνας οι Μπλερ και Ντ'Αλέμα - το νέο καθεστώς, εφόσον τεθεί σε εφαρμογή, θα εξατομικεύει την ευθύνη του ανέργου να βρει δουλειά.

    Προβλέπει ότι κάθε άνεργος που θα εγγράφεται από την 1.1.2001 θα συνάπτει μια συμφωνία με αμοιβαίες υποχρεώσεις, δικές του και του οργανισμού επιδότησης, που θα τον εντάσσει "σχέδιο βοήθειας επανόδου στην εργασία". Θα πρέπει ο ίδιος να ψάχνει "ενεργά, συνεχώς και σοβαρά" για δουλειά και να δέχεται να εξετάζεται για τις επαγγελματικές του ικανότητες ή για κάθε άλλη

    αξιολόγηση που θα του ζητηθεί. Αν αρνηθεί, χωρίς βάσιμο λόγο, προτάσεις πρόσληψης που αντιστοιχούν στο ατομικό σχέδιο δράσης του, τα επιδόματά του μπορούν να περικοπούν κατά 20%, να ανασταλούν, ή, με την τρίτη άρνηση, να καταργηθούν εντελώς.

    Παραμένει αμφίβολο αν η υπουργός Εργασίας Μαρτίν Ομπρύ θα δεχθεί τη συμφωνία αυτή, που υπογράφουν συνδικάτα που δεν αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία των εργαζομένων. Αλλά και μόνον η κατάληξη σε μια τέτοια συμφωνία, έστω από ένα μέρος των συνδικάτων, υποδηλώνει μιαν αλλαγή πνεύματος. Οι ιδέες του Τόνι Μπλερ αρχίζουν να πατάνε πόδι στη Γαλλία.

    [21] Η Ν.Δ. ΠΡΟΣ ΤΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (11:44 UTC+2)

    Μετά το έκτακτο συνέδριο, η Ν.Δ. βαδίζει με το βλέμμα στο τακτικό συνέδριο του κόμματος, στο τέλος του χρόνου. Σε ερώτηση για το πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ξεπεράσει την πρόσφατη κρίση, ο βουλευτής της Ν.Δ. Ευριπίδης Στυλιανίδης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Αυγή" σημειώνει :

    "Η αυτοκριτική δεν αποτελεί κρίση αλλά ωριμότητα Η αυτοκριτική, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν είναι κρίση αλλά ωριμότητα. Η άσκηση, από την άλλη, καλοπροαίρετης κριτικής για σφάλματα και παραλείψεις αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση της εσωκομματικής δημοκρατίας. Κάποιοι προτιμούν να παρερμηνεύσουν τα γεγονότα, να υπερβάλλουν, να διαστρεβλώνουν θέσεις και στάσεις στελεχών μας για να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τις πολιτικές εξελίξεις. Απορώ, οι ίδιοι κύκλοι γιατί δεν σχολιάζουν με την ίδια ένταση τις θεσμικές πρωτοβουλίες της Νέας Δημοκρατίας:

    1. επερώτηση για τις παράνομες ελληνοποιήσεις που εισάγουν το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας. 2. Προημερησίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. 3. Εξεταστική Επιτροπή για την Ολυμπιακή Αεροπορία. 4. Πρόταση νόμου για την εθελοντική δήλωση θρησκεύματος κ.λπ. Προσωπικά πιστεύω ότι θεσμικοί και εξωθεσμικοί μας αντίπαλοι ανατρέχουν στην παραπολιτική για να αντιμετωπίσουν εμάς και να σκεπάσουν ή να δικαιολογήσουν τον κακό τους εαυτό. Αυτήν τη συμπεριφορά η Νέα Δημοκρατία δεν την παρακολουθεί. Φεύγει μπροστά με σύγχρονη πολιτική και φρέσκια νοοτροπία. Κι αυτό επιδιώκεται μέσω ενός διαρκούς διαλόγου με τους πολίτες".

    Και ο κ. Στυλιανίδης προσθέτει: "Στο πρώτο έκτακτο συνέδριο διαμορφώσαμε ένα σύγχρονο πολιτικό πρόγραμμα μαζί με την κοινωνία, μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις, εκπροσώπους φορέων και παραγωγικών τάξεων, μέλη ανεξαρτήτων διοικητικών αρχών και φυσικά πολίτες. Τώρα, μαζί με την οργανωμένη μας βάση, προσθέσαμε στον διεθνή προβληματισμό για τον μεσαίο χώρο επιχειρώντας στρατηγικά ως παράταξη να εκφράσουμε τον πολίτη, που ανήκει σ' αυτόν και οριοθετήσαμε τη δομή ενός σύγχρονου κόμματος που θα αποτελεί όχημα συμμετοχής του πολίτη στα κοινά. Το τακτικό μας συνέδριο θα επικυρώσει αυτήν τη δομή και θα τη στελεχώσει μέσα από τις διαδικασίες μιας καινοτόμου εσωκομματικής δημοκρατίας διαδικασίας. Έτσι ετοιμάζεται η Νέα Δημοκρατία και νομίζω ότι είναι ζήτημα χρόνου να καταστεί κοινωνική, πολιτική και εκλογική πλειοψηφία".

    [22] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ 3Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΝ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (11:38 UTC+2)

    Κορυφώνεται αυτή την εβδομάδα η διαδικασία της εκλογής αντιπροσώπων στο 3ο τακτικό συνέδριο του ΣΥΝ, αλλά το κυρίαρχο στοιχείο είναι οι χαμηλοί τόνοι στο εσωκομματικό "μέτωπο" και η εξωστρεφής δράση, κυρίως με βάση το θέμα των σχέσεων κράτους και Εκκλησίας. Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, που ανήκουν και στην πλειοψηφική και στη μειοψηφική τάση, σημειώνουν την ικανοποιητική έως αρκετά καλή συμμετοχή και το ουσιαστικό επίπεδο του διαλόγου.

    Όσον αφορά την "πρόοδο" των προσυνεδριακών διαδικασιών, εκτιμάται ότι έχει εκλεγεί μικρό τμήμα συνέδρων, ενώ κανείς δεν διακινδυνεύει τελική πρόβλεψη για τους συσχετισμούς, ούτε καν εκτίμηση για το τι δείχνουν έως τώρα οι κάλπες.

    Περισσότερα είναι τα νέα από την "κίνηση των επτά" (Μαρία Δαμανάκη, Σπύρος Δανέλλης, Αιμίλιος Ζαχαρέας, Πέτρος Κουναλάκης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Πάνος Σκοτινιώτης). Πληροφορίες θέλουν τη Μ. Δαμανάκη να αποσαφηνίζει με θετικό για τον ΣΥΝ τρόπο εντός των ημερών (ίσως και σήμερα) δημόσια τις προθέσεις της σχετικά με τη στάση της στο συνέδριο και ύστερα απ' αυτό.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις που γίνονται έτσι ώστε οι "7" να έχουν κοινή στάση στο συνέδριο. Στόχος τους είναι να υπερβούν τις διαφωνίες που διεφάνησαν κατά την πρώτη τους εμφάνιση (στην εκδήλωση του "Τιτάνια" την 1η Ιουνίου) και να συμφωνήσουν στις πολιτικές, τις τακτικές και τις επιδιώξεις τους.

    [23] ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΔΗΚΚΙ

    Αθήνα, 18 Ιουνίου 2000 (11:36 UTC+2)

    Προετοιμάζεται το ΔΗΚΚΙ για την Πανελλαδική Οργανωτική Συνδιάσκεψη του που θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Ιουλίου.

    Η ΚΠΕ θα διευρυνθεί με "υποψήφιους βουλευτές, ιδρυτικά μέλη και άλλα που διακρίθηκαν προεκλογικά", ώστε να μετατραπεί σε Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, η οποία θα συνέλθει στις 2- 3 Δεκεμβρίου.

    Με αυτές τις δραστηριότητές του το ΔΗΚΚΙ επιχειρεί να προχωρήσει στην οργανωτική του ανασυγκρότηση αλλά και να οριοθετήσει την πολιτική και ιδεολογική του ταυτότητα του επιδιώκοντας να εκφράσει "διαμαρτυρόμενους- αποκλεισμένους από την παγκοσμιοποίηση" που, ξεκινώντας από την ΠΑΣΟΚική μήτρα, αλλά και από τον παραδοσιακό δεξιό χώρο, λόγω ελληνορθοδοξίας και πατριωτικο- εθνικιστικών αναφορών, να κάνουν στάση στη Χαλκοκονδύλη, χωρίς να φθάσουν στον Περισσό.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 18 June 2000 - 18:14:12 UTC