Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-06-17

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [02] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΚΕ
  • [03] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [04] 250 ΕΚΑΤ. ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2005
  • [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [06] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ
  • [07] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
  • [08] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
  • [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΡΤΟΥΝΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
  • [10] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ
  • [11] ΣΥΡΙΑ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤ
  • [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ
  • [13] ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
  • [14] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ
  • [15] ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΟΚΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [16] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ
  • [17] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΣΙΤΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ
  • [18] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ
  • [19] ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ: Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ
  • [20] ΚΟΣΟΒΟ: 22 ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ
  • [22] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [23] ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

  • [01] ΣΤΗ ΛΙΣΑΒΟΝΑ ΑΥΡΙΟ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2000 (10:58 UTC+2)

    Φωτογραφία: Κώστας Σημίτης

    Στη Λισαβόνα αναχωρεί αύριο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και όλο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στη Σάντα Μαρία Ντα Φέιρα.

    Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στις συναντήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, ενώ θα πάρει μέρος και στη πρώτη σύσκεψη που θα κάνουν οι ηγέτες των 15.

    Στις 20:30 το βράδυ θα συμμετάσχει στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ζορζέ Σαμπάιο προς τα μέλη του ευρωπαϊκού συμβουλίου στο Παλάτσιο Ντα Μπόρσα στο Πόρτο.

    Την Τρίτη τα μέλη του ευρωπαϊκού συμβουλίου θα συναντηθούν και πάλι και θα εγκρίνουν τα συμπεράσματα του συμβουλίου. Το μεσημέρι της Τέταρτης θα δοθεί συνέντευξη Τύπου της Προεδρίας, ενώ στη συνέχεια ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα δώσει συνέντευξη Τύπου στους Ελληνες και ξένους δημοσιογράφους.

    [02] ΣΚΛΗΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΑΓΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑ Ν.Δ. ΚΑΙ ΚΚΕ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2000 (10:12 UTC+2)

    Φωτογραφία: Ο Καθηγητής Κώστας Ζουράρις και η δημοσιογράφος Λιάνα Κανέλλη στην πορεία διαμαρτυρίας του ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη, διαδηλώνοντας κατά της πολιτικής του ΝΑΤΟ στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου.

    Σκληρή επίθεση εξαπέλυσε ο υπουργός Πολιτισμού Θεόδωρος Πάγκαλος εναντίον κυρίως της Ν.Δ., αλλά και του ΚΚΕ για τη στάση που κράτησαν στη Βουλή σχετικά με την ανέγερση του τεμένους στην Παιανία. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να αλλάξει όσους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν για την ανέγερση του τεμένους, ωστόσο με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καθιστά σαφές ότι η διάταξη θα ψηφιστεί. Ο κ. Πάγκαλος επέκρινε τη Ν.Δ. για "εσχάτης μορφής υποκρισίες, για το ειδεχθές πρόσωπο της ξενοφοβίας και ρατσισμού που κρύβεται πίσω από παλινωδίες". Ο υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε ότι είναι ντροπή για την Ελλάδα, "όταν αποκαλύπτεται ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ενστερνισθεί ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις σε τέτοιο βαθμό". Υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. είχε ζητήσει να αποσυνδεθεί η ίδρυση του τεμένους από την πραγματοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και όταν η κυβέρνηση απάλειψε τη σχετική αναφορά, η αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι θα καταψηφίσει το άρθρο γιατί θέλει τη συναίνεση των τοπικών αρχών. Ο κ. Πάγκαλος ανέφερε ότι το 54% των επισκεπτών της Ολυμπιάδας θα είναι μουσουλμάνοι. Ο υπ. Πολιτισμού απέφυγε, προς το παρόν, να επιτεθεί εκτενώς στο ΚΚΕ, περιοριζόμενος να ειρωνευτεί ότι ΚΚΕ σημαίνει... "Κανελλικό Κόμμα Ελλάδας"! Τέλος ο κ. Πάγκαλος κατηγόρησε τη Ν.Δ. ότι επιδιώκει την αποτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Η απάντηση της Ν.Δ.

    Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού και Ολυμπιακών Αγώνων βουλευτής της Ν.Δ. Μαν. Κεφαλογιάννης, απαντώντας, κατηγόρησε τον κ. Πάγκαλο ότι "απευθύνεται στη Βουλή σαν να απευθύνεται σε λαϊκό μουσουλμανικό καφενέ". Για το 2004 είπε ότι η Ν.Δ. δεν μπορεί να συναινέσει "σε προειλημμένες αποφάσεις της κυβέρνησης και του κ. Πάγκαλου υπέρ των ολίγων εχόντων και κατεχόντων φίλων του κ. Σημίτη".

    Ο Δ. Ρέππας

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα ίδρυσης τεμένους στο Γκάζι προκειμένου να ασκούν εκεί τα λατρευτικά καθήκοντά τους οι Έλληνες μουσουλμάνοι και πρόσθεσε: "Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, ιδιαίτερα για θέματα που δημιουργούν συνειδησιακά προβλήματα στους συμπολίτες μας".

    [03] ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Λονδίνο, 17 Ιουνίου 2000 (10:00 UTC+2)

    Η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε χθες, αν και εξακολουθεί να παραμένει άνω των 32 δολαρίων το βαρέλι, με το ενδιαφέρον των αγορών να εστιάζεται πλέον στην ποσότητα κατά την οποία θα αυξήσει την παραγωγή του μαύρου χρυσού ο ΟΠΕΚ στην επόμενη σύνοδο του στις 21 Ιουνίου,. Στις 10.15 ώρα Ελλάδος, η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Ν. Υόρκης για συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου βρισκόταν στα 32,55 δολάρια το βαρέλι, 40 σεντς χαμηλότερα από την προχθεσινή τιμή "κλεισίματος". Αντιφατικά σχόλια, τις τελευταίες ημέρες, εκ μέρους πετρελαιοπαραγωγών χωρών, εντός και εκτός ΟΠΕΚ, πυροδοτούν υποθέσεις για το ποσοστό αύξησης των ορίων παραγωγής την οποία αναμένεται να αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα ο διεθνής οργανισμός. Η Σαουδική Αραβία - ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, παγκοσμίως, και μέλος του ΟΠΕΚ με τη μεγαλύτερη επιρροή - μοιάζει να ευνοεί μία αύξηση της παραγωγής κατά περισσότερα από 500.000 βαρέλια ημερησίως, αν και επισήμως δηλώνει ότι όλες οι επιλογές παραμένουν ανοιχτές.

    Προχθές, αξιωματούχος του υπουργείου Πετρελαίου της Βενεζουέλας δήλωσε ότι η λατινοαμερικανική χώρα τάσσεται επίσης υπέρ μίας αύξησης της παραγωγής κατά περισσότερα από 500.000 βαρέλια ημερησίως. Τέλος, το Μεξικό - σημαντικός εξαγωγέας πετρελαίου προς τις ΗΠΑ - δήλωσε χθες ότι θα στηρίξει απόφαση του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου. Ο Ροχέλιο Μοντεμαγιόρ, γενικός διευθυντής της κρατικής μεξικανικής εταιρείας πετρελαίου PEMEX δήλωσε από το Κάλγκαρι του Καναδά - όπου συμμετέχει στις εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου για το Πετρέλαιο - ότι το Μεξικό "διαθέτει τη βούληση και την ικανότητα" να αυξήσει την παραγωγή.

    [04] 250 ΕΚΑΤ. ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ 2005

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2000 (20:49 UTC+2)

    Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται εντός της επόμενης δεκαετίας στο "μέτωπο" των μεταμοσχεύσεων, αφού μέχρι το 2007 εκτιμάται ότι θα έχει βρεθεί τρόπος, ώστε ο οργανισμός των ληπτών ασθενών να μην απορρίπτει τα μοσχεύματα. Αυτό τόνισε ο δρ Γεώργιος Κυριακίδης, διευθυντής του Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Ιδρύματος Κύπρου, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου, που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία των εγκαινίων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου.

    Στο μεταξύ, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που ανακύπτουν σήμερα στο πεδίο της μεταμόσχευσης, είναι η έλλειψη μοσχευμάτων, καθώς στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχει επαρκής αριθμός δωρητών οργάνων. Για παράδειγμα, περί τους 40.000 ασθενείς στην Ανατολική Ευρώπη βρίσκονται στη λίστα αναμονής για μοσχεύματα νεφρού, τη στιγμή που υπάρχουν μόλις 5.000 δωρητές το χρόνο.

    Σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της έλλειψης μοσχευμάτων, έχει πραγματοποιήσει η Ισπανία, όπου 53 δωρητές οργάνων αντιστοιχούν σε 1 εκατ. κατοίκους, τη στιγμή που σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως του Νότου, η αναλογία αυτή είναι μόλις 2 προς 1 εκατ.

    Την εκτίμηση ότι μέχρι το 2005 θα υπάρχουν 250 εκατομμύρια άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ανά τον κόσμο, διατύπωσε ο καθηγητής Σ.Α.Ράπτης, διευθυντής της Β΄ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής, της Μονάδας Ερευνας του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Διαβητολογικού Κέντρου Π.Γ.Ν.Α "Ο Ευαγγελισμός".

    Διευκρινίζοντας ότι ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέεται -μεταξύ άλλων- με την παχυσαρκία και το κάπνισμα, ο κ.Ράπτης ανέφερε ότι οι Ελληνες επιβάλλεται να υιοθετήσουν τη μεσογειακή διατροφή, περιορίζοντας την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Παράλληλα, ο κ.Ράπτης τόνισε ότι η ινσουλίνη δεν αποτελεί πανάκεια και γι' αυτό το λόγο θα πρέπει να χορηγείται από τους γιατρούς, μόνο εφόσον διαπιστωθεί ότι χρειάζεται απαραιτήτως. Τέλος, αναφερόμενος στις νεότερες εξελίξεις στον τομέα του σακχαρώδη διαβήτη, ο ομιλητής γνωστοποίησε ότι σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ειδικό ρολόι, το οποίο θα ανιχνεύει τα επίπεδα σακχάρου στον ιδρώτα.

    Τις χρήσεις τoυ stress ηχοκαρδιογραφήματος σε περιπτώσεις ασθενών με στεφανιαία νόσο, παρουσίασε στη συνέχεια ο καθηγητής Miodrag C. Ostojic, μέλος της Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών της Γιουγκοσλαβίας, επικαλούμενος τα συμπεράσματα εξετάσεων που έγιναν, μεταξύ 1986 και 2000, σε πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της χώρας του, επί συνόλου 7.625 ατόμων.

    Ειδικότερα, όπως προέκυψε από τις εξετάσεις, το ηχοκαρδιογράφημα καθιστά δυνατή τη διάγνωση της ισχαιμίας μυοκαρδίου σε πιο πρώιμα στάδια από ό,τι το ραδιοκαρδιογράφημα. Αντίθετα, σε περιπτώσεις αρτηριοσκλήρυνσης η διάγνωση μέσω ηχοκαρδιογραφήματος είναι δυνατή μόνο όταν η πλάκα έχει καλύψει πάνω από το 70% του οργάνου.

    Νέα δεδομένα στο πεδίο της γαστρεντερολογίας και της ηπατολογίας δημιουργεί η χρήση νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση ασθενειών, όπως ο γαστρικός καρκίνος, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε η πρύτανης του πανεπιστημίου του Μαρμαρά, Nurdan Tozum. Πρόσθεσε δε, ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικά βήματα για τον εντοπισμό βακτηρίων που προκαλούν γαστρεντερολογικές παθήσεις.

    "Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε τέτοια βακτήρια, εντείνοντας τις έρευνές μας προς την κατεύθυνση αυτή", τόνισε και συμπλήρωσε ότι "η πρόοδος που έχει γίνει στην ενδοσκόπηση διευκόλυνε το έργο των γιατρών. Η μέθοδος αυτή εμφανίζεται σήμερα ιδιαίτερα φιλόδοξη και σύντομα αναμένεται να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει".

    Ευοίωνες προοπτικές διανοίγονται το τελευταίο διάστημα στο χώρο της ραδιοθεραπείας όγκων, καθώς οι σύγχρονες τεχνολογίες διευκολύνουν το έργο των γιατρών και μειώνουν την ταλαιπωρία των ασθενών. Αυτά επεσήμανε ο ιατρικός διευθυντής της γερμανικής κλινικής Stadtische Klinikean, Νικόλαος Ζάμπογλου.

    Ειδικότερα, αξιοποιώντας εφαρμογές της νέας τεχνολογίας, όπως η εξομοίωση και τα ολογράμματα, οι γιατροί μπορούν να έχουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μια συνολική και αξιόπιστη εικόνα για την κατάσταση της υγείας του ασθενούς, που χρήζει ραδιοθεραπείας.

    Τα "ατού" αλλά και τα μειονεκτήματα της τεχνολογίας PTCA (Percutaneous Transluminal Coronary Agioplasty), παρουσίασε από την πλευρά του, ο καθηγητής Χειρουργικής Θώρακος του πανεπιστημίου της Βιέννης, Werner Mohl, αντιπαραβάλλοντας τη νέα μέθοδο με το συμβατικό μπάιπας. "Η τεχνολογία PTCA έχει αλλάξει την εικόνα στη χειρουργική των στεφανιαίων, καθώς μέσω αυτής μπορούν να λυθούν πολύ σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο, ασθενείς όπως οι διαβητικοί ωφελούνται περισσότερο από το μπάι-πας. Παράλληλα, διαπιστώθηκε μείωση της στηθάγχης σε ασθενείς που έκαναν μπάι-πας, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις που επελέγη η PTCA, χρειάστηκαν περισσότερες από μια επεμβάσεις", τόνισε ο Αυστριακός καθηγητής.

    Περαιτέρω, ο κ. Mohl περιέγραψε επτά πειράματα που πραγματοποιήθηκαν για τη σύγκριση των δύο μεθόδων. Οπως είπε, τα πορίσματα των πειραμάτων κατέδειξαν ότι PTCA και μπάι πας δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες διαφορές σε ότι αφορά τα ποσοστά θανάτων μετά την επέμβαση (1% έναντι 1,3%).

    [05] ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2000 (20:37 UTC+2)

    Τριβές στο ΚΚΕ έχει δημιουργήσει το θέμα των ταυτοτήτων καθώς σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, τρία μέλη της επιτροπής θέσεων που επεξεργάζεται τα κείμενα για το επικείμενο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος υποστήριξαν ότι το ΚΚΕ έπρεπε να ταχθεί υπέρ της κυβερνητικής απόφασης, χωρίς υπεκφυγές και να θέσει το θέμα των σχέσεων Κράτους - Εκκλησίας σε όλες του τις εκφάνσεις.

    Ωστόσο, υπογράμμισαν, οι ισορροπίες με τις εκλογικές συνεργασίες του κόμματος οδήγησαν στην έκφραση ασαφούς θέσης.

    [06] ΕΦ' ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΚΛΙΓΚΟΡΟΦ

    Σκόπια, 17 Ιουνίου 2000 (20:31 UTC+2)

    Σοβαρά λάθη στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής καταλογίζει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ο πρώην πρόεδρος της χώρας Κίρο Γκλιγκόροφ.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ", ο κ. Γκλιγκόροφ τονίζει ότι από τότε που ο ίδιος αποχώρησε από την προεδρία της χώρας έχουν γίνει δύο λανθασμένοι χειρισμοί, η αναγνώριση της Ταϊβάν που είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή των σχέσεων με την Κίνα και η συμφωνία που υπογράφηκε με τη Βουλγαρία, επειδή, καθώς, όπως σημειώνει, στο κείμενο της συμφωνίας δεν αναφέρεται η γλώσσα της χώρας του ως "μακεδονική γλώσσα", αλλά ως "επίσημη γλώσσα" του κράτους.

    Αλλο ένα στοιχείο το οποίο θεωρεί σοβαρό και δυσάρεστο είναι ότι τον τελευταίο καιρό η ΠΓΔΜ απομακρύνθηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και κατατάχθηκε στις αποκαλούμενες χώρες των δυτικών Βαλκανίων, δηλαδή μεταξύ των χωρών εκείνων, οι οποίες πήραν μέρος στον πόλεμο στη Βοσνία.

    Σχετικά με τις σχέσεις της χώρας του με τα γειτονικά κράτη ο κ. Γκλιγκόροφ κάνει ένα είδος αυτοκριτικής, καθώς, όπως λέει, πίστευε πως κατά τη διάρκεια της προεδρίας του θα λυθούν τα προβλήματα με τις γειτονικές χώρες.

    "Ομως", αναφέρει χαρακτηριστικά, "ποιος είναι σε θέση να αποδείξει στους Βούλγαρους ότι η Βουλγαρία δε φθάνει μέχρι την πόλη Νις και ότι η χώρας μας δεν είναι το δυτικό της τμήμα; Ποιος είναι σε θέση να πείσει τους Ελληνες ότι ολόκληρη η Μακεδονία δεν είναι δική τους; Ποιος μπορεί να πείσει τους Σέρβους ότι η χώρα μας δεν είναι Νότια Σερβία;".

    Αναφερόμενος στις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευθεί ο τωρινός κυβερνητικός συνασπισμός τονίζει ότι όλες οι υποσχέσεις που έχουν δοθεί δεν εκπληρώθηκαν. Αναφέρει συγκεκριμένα ότι δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση της κυβέρνησης περί πρόσληψης 10.000 ατόμων τον πρώτο κιόλας μήνα μετά τις εκλογές και ότι στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης από το VMRO και τα άλλα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού θα προσληφθούν 100.000 άτομα.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ παρατηρεί ότι σήμερα έχουν κομματικοποιηθεί τα πάντα και τονίζει ότι για να προσληφθεί κάποιος σε μία εργασία θα πρέπει να έχει κομματικό βιβλιάριο από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού.

    Σχετικά με τον κυβερνητικό συνασπισμό και την κατάσταση ασφάλειας της χώρας, επισημαίνει ότι "η κατάσταση δεν θα έπρεπε να είναι άσχημη, αλλά δυστυχώς, έχουμε έναν κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος δεν είναι φυσικός και δε λειτουργεί κανονικά ως ενιαία κυβέρνηση".

    "Δε καταλαβαίνω", τονίζει, "τι μπορεί να συνδέει το VMRO, με τον Τζαφέρι, ο οποίος θέτει συνεχώς νέα αιτήματα, τα οποία θεωρούνται σοβαρές αξιώσεις".

    Ο κ. Γκλιγκόροφ εκτιμά ότι η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση και υπογραμμίζει ότι δεν είναι δυνατόν η χώρα να προσελκύσει ξένα κεφάλαια τη στιγμή που ακόμη δεν έχουν υπογραφεί οι συμφωνίες ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Σε ερώτηση εάν τα αιτήματα των Αλβανών αποσκοπούν στη δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας" ο κ. Γκλιγκόροφ απέρριψε το ενδεχόμενο αυτό, λέγοντας ότι συντελούνται σοβαρές αλλαγές ανάμεσα στους Αλβανούς και έτσι σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελαν να διοικούνται σήμερα από τα Τίρανα.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση πως βλέπει τις σχέσεις με την Ελλάδα δεν αναφέρθηκε καθόλου στο σημερινό γύρο των συνομιλιών για το όνομα στη Νέα Υόρκη, αλλά απλώς έκανε αναδρομή σε παλιές υποθέσεις, όπως στη συνάντηση που είχε στην Οχρίδα με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, η οποία, όπως είπε, είχε αποτέλεσμα να επιτευχθεί κάποια συμφωνία, η οποία στο τέλος δεν πραγματοποιήθηκε.

    [07] ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ

    Σκόπια, 17 Ιουνίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Διεθνή Διάσκεψη διοργανώνει στα Σκόπια το Ιδρυμα "Κίρο Γκλίγκοροφ" με τη συμμετοχή του Κέντρου Φιλελεύθερων Στρατηγικών της Σόφιας και του Κέντρο για τη Δημοκρατία, του Βελιγραδίου.

    Θέμα της Διάσκεψης είναι: "Η Γιουγκοσλαβία: Eιρηνική μετάβαση με υποφερτές κοινωνικές συνέπειες".

    Στη Διάσκεψη θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Ζέλιου Ζέλεφ και πολλοί πρεσβευτές ξένων χωρών στα Σκόπια.

    [08] ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

    Σκόπια, 17 Ιουνίου 2000 (19:47 UTC+2)

    Επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποιεί κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της ΠΓΔΜ με επικεφαλής τον Ιόρνταν Μπόσκοφ, πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής για τις Εξωτερικές Υποθέσεις.

    Τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Αλβανικής Βουλής Σκεντέρ Γκινούσι και συζήτησαν θέματα που αφορούν τη διακοινοβουλευτική συνεργασία και τα δικαιώματα των μειονοτήτων στις δύο χώρες, αλλά και μέτρα για την αποτροπή επεισοδίων στα σύνορα των δύο κρατών.

    [09] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΟΡΤΟΥΝΙΟ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σκόπια, 17 Ιουνίου 2000 (19:44 UTC+2)

    Με το διοικητή της ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) στρατηγό Χουάν Ορτούνιο συναντήθηκε σήμερα στα Σκόπια ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι.

    Μετά τη συνάντηση ο στρατηγός Ορτούνιο δήλωσε ότι επισκέφθηκε τα Σκόπια προκειμένου να συζητήσει με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ τον τρόπο ενίσχυσης του ελέγχου των συνόρων.

    H KFOR, όπως είπε, ελέγχει τα σύνορα από την πλευρά του Κοσόβου και ο στρατός της ΠΓΔΜ από την άλλη πλευρά.

    Ο κ. Ορτούνιο είπε ότι ο αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων θα επιτευχθεί με εντατικότερη συνεργασία των ανδρών της KFOR και των συνοριακών φυλάκων της ΠΓΔΜ.

    Δήλωσε ότι η κατάσταση στο Κόσοβο είναι μεν τεταμένη, αλλά βαθμιαία σημειώνεται σημαντική βελτίωση.

    Ο διοικητής της KFOR συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Αμυνας της ΠΓΔΜ Νίκολα Κλιούσεφ.

    Ο κ. Κλιούσεφ δήλωσε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην κατάσταση στα σύνορα και συμφώνησαν να έχουν πιο συχνή αλληλοενημέρωση.

    Ο υπουργός Αμυνας της ΠΓΔΜ εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα επεισόδια που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

    [10] ΠΓΔΜ: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΡΑΪΚΟΦΣΚΙ - ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ

    Σκόπια, 17 Ιουνίου 2000 (19:40 UTC+2)

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι, δέχθηκε σήμερα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της χώρας, VMRO Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος Αρμπέν Τζαφέρι και του Φιλελεύθερου Κόμματος Ρίστο Πένοφ.

    Χθες, είχε συναντηθεί με τον αρχηγό του αλβανικού Κόμματος Δημοκρατικής Ευημερίας (PDP) Ιμέρ Ιμέρι.

    Σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η εκτίμηση της σημερινής κατάστασης ασφαλείας στη χώρα.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρόεδρος του VMRO Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση είπε ότι η κατάσταση ασφαλείας εκτιμάται ως σταθερή, ενώ εξέφρασε ανησυχίες για ορισμένα επεισόδια που προκλήθηκαν όχι από το εσωτερικό, αλλά από το εξωτερικό.

    Σε σχετική ερώτηση για την άρνηση των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης να συναντηθούν με τον Πρόεδρο Τράικοφσκι είπε ότι πρόκειται για πολιτική υποκρισία, διότι από τη μία πλευρά δηλώνουν ότι η κατάσταση ασφαλείας της χώρας δεν είναι καλή και από την άλλη αρνούνται να συζητήσουν με τον πρόεδρο της χώρας το θέμα αυτό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο του προέδρου της ΠΓΔΜ, αύριο αναμένεται ο κ. Τράικοφσκι να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Εναλλαγής Βασίλ Τοπούρκοφσκι. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει συμφωνηθεί οριστικά η συνάντηση αυτή.

    Εκπρόσωποι του κόμματος του Τοπούρκοφσκι δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται συνάντηση, διότι όπως υποστηρίζουν, δεν έχουν λάβει ακόμη πρόσκληση και δεν γνωρίζουν το σκοπό της συνάντησης αυτής.

    Εξάλλου, τονίζουν ότι το θέμα της ασφάλειας της χώρας θα πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή και στην κυβέρνηση.

    Οι ίδιοι δηλώνουν ότι συνταγματικό δικαίωμα του προέδρου είναι να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας, στο οποίο, όπως λένε, δεν αποκλείεται να γίνει συζήτηση και για τα διαπιστευτήρια που μέχρι τώρα αρνείται ο κ. Τράικοφσκι να δεχθεί από τον πρέσβη της Ταϊβάν.

    [11] ΣΥΡΙΑ: ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ Ο ΜΠΑΣΑΡ ΑΛ ΑΣΑΝΤ

    Δαμασκός, 17 Ιουνίου 2000 (19:01 UTC+2)

    Το πρώτο Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Μπάαθ της Συρίας που γίνεται σήμερα μετά από 15 χρόνια πρόκειται να αναδείξει και επίσημα νέο πρόεδρο της χώρας τον Μπασάρ Αλ Ασαντ, γιο του Χαφέζ Αλ Ασάντ.

    Ακολουθώντας χωρίς καμία παρέκκλιση και με αλλαγή μάλιστα του Συντάγματος τις επιθυμίες του πατέρα του ο 34χρονος Μπασάρ Αλ Ασαντ είναι έτοιμος να αναλάβει του καθήκοντα του πατέρα, κάτι που ουσιαστικά κάνει εδώ και μία εβδομάδα από τη στιγμή του θανάτου του Χαφέζ Αλ Ασαντ.

    Οικονομικοί κύκλοι στη Συρία ελπίζουν πως η αλλαγή φρουράς μετά από 30 χρόνια θα σημάνει αλλαγές στον οικονομικό τομέα.

    Ο Χαφέζ Αλ Ασαντ είχε δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πολυέξοδο δημόσιο τομέα και τώρα όλοι ελπίζουν πως ο γιος του θα προχωρήσει στην υλοποίηση γενναίων αποφάσεων και κυρίως σε άνοιγμα της αγοράς.

    [12] ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΩΝ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2000 (18:53 UTC+2)

    "Τα στοιχεία που αναγράφονται στις ταυτότητες είναι αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας", επισημαίνει ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε επιστολή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο απαντώντας στην επιστολή του κ. Βαρθολομαίου.

    Ο κ. Σημίτης ευχαριστεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη τονίζοντας ότι κατανοεί τον ενδιαφέρον του και υπογραμμίζει ότι η σύγχυση ανάμεσα στην αστυνομική ταυτότητα και την ταυτότητα ως Ελλήνων, τις παραδόσεις μας, την ιστορία και τον ιδιαίτερο ρόλο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δημιουργεί ηθελημένα ή αθέλητα το υπόβαθρο της σημερινής έντασης.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι ο σεβασμός των νόμων, η ισονομία και η ισοπολιτεία αποτελεί βάση για την ομοψυχία του λαού μας. Υπενθυμίζει τέλος ότι η πόρτα του υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων είναι πάντα ανοιχτή για να συζητηθούν όσα θέματα μπορούν να απασχολήσουν από κοινού την Εκκλησία και την Πολιτεία επ΄ ωφελεία της χώρας.

    [13] ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΚΕΡΑΥΝΟΥΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2000 (18:35 UTC+2)

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, από κεραυνούς, ενώ σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

    Τα δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους από κεραυνούς στη Λάρισα, όπου από το πρωί βρέχει καταρρακτωδώς.

    Κεραυνοί έπεσαν και στον Αγιο Μερκούριο Αττικής και στη Σαλαμίνα προκαλώντας πέντε πυρκαγιές, οι οποίες έσβησαν χάρη στη δυνατή βροχή.

    Δυνατή βροχή έπεσε και στην Κόρινθο. Στη Λαμία πλημμύρισαν ισόγεια και υπόγεια σπίτια και καταστήματα. Η μεσημεριανή μπόρα στη Στυλίδα προκάλεσε πλημμύρες και ζημιές.

    [14] ΛΗΣΤΕΙΑ ΣΕ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΣΤΗ ΓΛΥΦΑΔΑ

    Αθήνα, 17 Ιουνίου 2000 (18:29 UTC+2)

    Ληστεία έγινε το μεσημέρι σε σούπερ μάρκετ στην οδό Ιασονίδου στη Γλυφάδα, από δύο κακοποιούς που εισέβαλαν στο κατάστημα οπλισμένοι με καραμπίνα και πιστόλι.

    Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι δράστες πυροβόλησαν στον αέρα μέσα στο σούπερ μάρκετ χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες, άρπαξαν τις εισπράξεις και διέφυγαν με Ι.Χ. αυτοκίνητο.

    [15] ΔΕΚΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΛΟΚΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΧΟΥΛΙΓΚΑΝ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Βρυξέλλες, 17 Ιουνίου 2000 (18:25 UTC+2)

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έλαβαν οι αρχές του Βελγίου για τον αποψινό αγώνα Αγγλίας - Γερμανίας για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, μετά τα σοβαρά επεισόδια στη βελγική πρωτεύουσα και στο Σαρλερουά.

    Οι δρόμοι των Βρυξελλών από χθες το βράδυ έως το μεσημέρι θύμιζαν πεδίο μάχης από τις συμπλοκές που ξέσπασαν μεταξύ Βρετανών χούλιγκαν και των αστυνομικών δυνάμεων.

    Στις συμπλοκές τραυματίστηκαν 40 φίλαθλοι, 2 αστυνομικοί, εκ των οποίων ο ένας πολύ σοβαρά. Ανυπολόγιστες στο μεταξύ είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

    Συνελήφθησαν 374 Αγγλοι, από τους 31 θα απελαθούν τη Δευτέρα, ενώ οι υπόλοιποι θα αφεθούν ελεύθεροι αύριο το πρωί.

    Στο Σαρλερουά σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές ανάμεσα σε Γερμανούς και Αγγλους φιλάθλους. Η αστυνομία συνέλαβε 20 άτομα, μεταξύ των οποίων είναι και 5 Βέλγοι. Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη αναμέτρηση Γερμανίας - Αγγλίας το Σαρλερουά έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με 4.000 αστυνομικούς να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη.

    [16] ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΜΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΟΠΛΩΝ ΚΑΙ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΟΣΟΒΟ

    Πρίστινα, 17 Ιουνίου 2000 (16:57 UTC+2)

    Οι βρετανικές δυνάμεις της KFOR εντόπισαν σήμερα τη μεγαλύτερη αποθήκη πυρομαχικών και όπλων στο Κοσσυφοπέδιο, από τότε που έληξαν οι συγκρούσεις στην επαρχία.

    Κατά τη διάρκεια χθεσινής έρευνας της ειρηνευτικής δύναμης για όπλα στο χωριό Κλέτσκα, πρώην προπύργιο του ΑΣΚ στα δυτικά της Πρίστινας, βρέθηκαν δύο υπόγειες αποθήκες, ενώ άλλες δύο εντοπίστηκαν σήμερα.

    Ήδη μία αποθήκη έχει αδειάσει και τα όπλα που περιείχε - αυτόματα, οπλοπολυβόλα, όλμοι, οβίδες, χειροβομβίδες, νάρκες κατά τεθωρακισμένων και κατά προσωπικού, μεγάλες ποσότητες πυρομαχικών, κ.α. - κατασχέθηκαν από τις ειρηνευτικές δυνάμεις. Η προέλευση των όπλων διαπιστώθηκε ότι ήταν από την Αλβανία, τη Γιουγκοσλαβία, την Κίνα και τις ΗΠΑ, ενώ ο στρατηγός του ΑΣΚ, Αγίμ Τσέκου και ο πολιτικός ηγέτης της οργάνωσης, Χασίμ Θάτσι, δε σχολίασαν το γεγονός.

    Η στρατιωτική διοίκηση της KFOR, έκανε λόγο για σημαντικό εύρημα, ενώ υποπτεύεται ότι όπλα και πυρομαχικά τοποθετήθηκαν πρόσφατα στις αποθήκες.

    [17] ΕΠΑΦΕΣ ΜΕΣΙΤΣ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

    Τίρανα, 17 Ιουνίου 2000 (16:52 UTC+2)

    Με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Κροατίας Στίπε Μέσιτς, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στα Τίρανα.

    Οι κ.κ. Μέτα και Μέσιτς εξέτασαν τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των χωρών τους, καθώς και την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Χθες αμέσως μετά την άφιξή του στα Τίρανα ο κ. Μέσιτς είχε συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του Ρετζέπ Μεϊντάνι.

    Ο πρόεδρος της Κροατίας επισκέφθηκε την Αλβανική Βουλή, όπου είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Σκεντέρ Γκινούσι.

    Στα Τίρανα είχε επίσης συναντήσεις με εκπροσώπους Κροατικών εταιριών και Κροάτες επιχειρηματίες που εργάζονται στην Αλβανία, οι οποίοι τον ενημέρωσαν για τα σχέδιά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

    [18] ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΟΠΑΔΩΝ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ

    Σαρλερουά, 17 Ιουνίου 2000 (16:39 UTC+2)

    Βίαια επεισόδια ξέσπασαν σήμερα στην κεντρική πλατεία της βελγικής πόλης Σαρλερουά, λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ Αγγλίας και Γερμανίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

    Οι αστυνομικές δυνάμεις διέλυσαν με αντλίες νερού τους οπαδούς που πετούσαν καρέκλες και άλλα αντικείμενα.

    [19] ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ: Η ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΩΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΔΕΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ

    Βηρυτός, 17 Ιουνίου 2000 (16:32 UTC+2)

    Οι αντάρτες της Χεζμπολάχ στο Λίβανο χαρακτήρισαν ανακριβή και βιαστική την ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι το Ισραήλ ολοκλήρωσε την αποχώρηση των στρατευμάτων του από το Νότιο Λίβανο, όπως προβλέπεται στην απόφαση 425 των Ηνωμένων Εθνών.

    Επικαλούμενη την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Λιβάνου ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να κατέχει έδαφος της χώρας, η Χεζμπολάχ προειδοποίησε ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κατά του Ισραήλ μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αποχώρηση των στρατευμάτων του.

    "Θεωρούμε την ανακοίνωση του γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ως ανακριβή, μη πραγματική και βιαστική και εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι ο Οργανισμός προσπαθεί να καλύψει τη συνέχιση της σιωνιστικής κατάληψης της γης του Λιβάνου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.

    Στη συνέχεια υποστηρίζεται ότι οι επιφυλάξεις του Λιβάνου πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, "διαφορετικά θα θεωρήσουμε ότι ο αγώνας μας για την απελευθέρωση του νότου δεν έχει σταματήσει και ότι η αντίστασή μας παραμένει βασική επιλογή".

    [20] ΚΟΣΟΒΟ: 22 ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΙ ΕΝΑΣ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Πρίστινα, 17 Ιουνίου 2000 (16:20 UTC+2)

    Είκοσι δύο πολιτικά κόμματα και ένας συνασπισμός έξι κομμάτων έχουν δηλώσει συμμετοχή για τη διεξαγωγή των τοπικών εκλογών που θα διεξαχθούν στο Κοσσυφοπέδιο τον Οκτώβριο, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΕ.

    Ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ, Ρόλαντ Μπλες, δήλωσε ότι τα κόμματα θα υποστηρίζονται από άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό ομάδων Πρωτοβουλιών των Πολιτών και από ανεξάρτητους υποψήφιους, για τους οποίους η προθεσμία εγγραφής στη λίστα των συμμετεχόντων λήγει τη Δευτέρα.

    Στα μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα περιλαμβάνεται το LDK του μετριοπαθή ηγέτη των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, Ιμπραήμ Ρουγκόβα, η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου με έξι κόμματα, που θα προτείνει 29 υποψήφιους στους 30 δήμους της επαρχίας και το PDK του πρώην πολιτικού ηγέτη του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, που έχει διαλυθεί, Χασίμ Θάτσι.

    Το μεγάλο πρόβλημα είναι να πειστούν Σέρβοι και Αλβανοί να συμμετάσχουν στις πρώτες εκλογές, μετά τη λήξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ. Μέχρι στιγμής, οι Σέρβοι τουλάχιστον, έχουν δείξει λίγη προθυμία να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους.

    Ο Μπλες δήλωσε ότι τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να υπογράψουν δήλωση με την οποία αποδέχονται έναν κώδικα διεξαγωγής των εκλογών που συνέταξε η κεντρική εφορευτική επιτροπή και πρόσθεσε ότι αν δε γίνει αποδεκτός αυτός ο κώδικας δε θα επιτραπεί η συμμετοχή τους στις εκλογές.

    [21] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΤΕ ΣΟΤΟ - ΝΤΕΝΚΤΑΣ

    Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2000 (15:58 UTC+2)

    Συνάντηση μίας περίπου ώρας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, είχε στην κατεχόμενη Λευκωσία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Ελληνοκύπριοι δημοσιογράφοι πήγαν στα κατεχόμενα για να καλύψουν τη συνάντηση, μετά την οποία δεν έγιναν δηλώσεις.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [22] ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΘΗΚΕ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 17 Ιουνίου 2000 (15:57 UTC+2)

    Στα βορειοδυτικά του χωριού Ορά βρίσκεται το μέτωπο της φωτιάς στην Κύπρο που δημιουργήθηκε μετά την αναζωπύρωση, γεγονός που δημιουργεί κάποιο κίνδυνο για το Δάσος Μαχαιρά, αλλά η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκφράζει την ελπίδα ότι η πορεία του μετώπου αυτού τελικά θα ανακοπεί.

    Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο οποίος κλήθηκε να δώσει τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με την παρούσα κατάσταση της μεγάλης πυρκαγιάς.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [23] ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 17 Ιουνίου 2000 (14:32 UTC+2)

    Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται από το μεσημέρι ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος προκειμένου να τελέσει τον αγιασμό των εγκαινίων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου. Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσέλευση των επισήμων προσκεκλημένων από όλο των κόσμο για να παραστούν στην αποψινή επίσημη τελετή των εγκαινίων του νέου νοσοκομείου του Ομίλου Αποστολόπουλου.

    Ηδη από χτες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο διάσημος ηθοποιός σερ Πίτερ Ουστίνοφ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος και ο υπουργός της Κύπρου Φρίξος Σαββίδης. Στην τελετή των εγκαινίων του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου δήλωσαν ότι θα παραστούν οι υπουργοί: Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης, οι υφυπουργοί, Υγείας Χριστίνα Σπυράκη, Οικονομικών Απόστολος Φωτιάδης, Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, ενώ αναμένεται και πλήθος άλλων κυβερνητικών στελεχών και μελών του Κοινοβυλίου.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 17 June 2000 - 18:14:05 UTC