Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-15

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
  • [02] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ
  • [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ
  • [04] ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ
  • [05] ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΡΟΣΕΒΙΤΣ
  • [06] Ι. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ
  • [07] ΙΣΡΑΗΛ: ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΥΟ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ
  • [08] ΑΠΑΤΗ Η "ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ" ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΈΔΙΟ;
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
  • [10] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ...ΕΛΙΕΣ
  • [11] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ
  • [12] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ
  • [13] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [14] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ"
  • [15] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ
  • [16] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [17] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
  • [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΙΒΙΤΣΑ ΡΑΤΣΑΝ
  • [19] ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ
  • [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
  • [21] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [22] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΧΑΑ
  • [23] Γ. ΛΟΥΛΗΣ: ΣΕ ΦΑΣΗ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΠΗΚΕ Η Ν.Δ.
  • [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ

  • [01] ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (13:25 UTC+2)

    Tις άμεσες προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

    Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα 'Το Βήμα της Κυριακής" ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο επίκεντρο του κυβερνητικού προγράμματος, για τη νέα τετραετία βρίσκονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004. Είπε, όμως, ότι οι υπουργοί θα πρέπει να επισπεύσουν τις αλλαγές και τα προγράμματά τους, ώστε μέχρι τις δημοτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2002, να έχουν ολοκληρωθεί και να έχουν "απορροφηθεί οι αντιδράσεις". Ετσι, το ασφαλιστικό, που φαίνεται ότι θα είναι το μεγάλο πρόβλημα, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2001, ενώ η μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ πρέπει να γίνει μέχρι το φθινόπωρο του 2002.

    Ακόμη, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία, οι μετοχοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις να ολοκληρωθούν ως το 2001, με πρώτη και καλύτερη την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και την ολοκλήρωση της νέας μορφής που θα έχει η ΔΕΗ.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου, στη Λισαβόνα, όπου θα αποφασιστεί η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, για την οποία τόνισε, ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου. Επισήμανε όμως, ότι απαιτείται μια συντονισμένη προσπάθεια, ώστε να υπάρξει έγκαιρη και κατάλληλα προετοιμασία της χώρας. Αναφερόμενος στις άμεσες επιπτώσεις τόνισε την πτωτική πορεία των επιτοκίων και το ρυθμό ανάπτυξης, που θα πρέπει να κινηθεί στο 4%. Ζήτησε ακόμη, την πλήρη αξιοποίηση του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης, τονίζοντας, ότι "δεν υπάρξει άλλο τόσο μεγάλο και με τόσες δράσεις".

    Εθεσε το θέμα των προσλήψεων και επισήμανε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει οριστική ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό πεδίο, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι "δεν μπορεί να υπάρχει ασυδοσία και το χαλαρό καθεστώς πρέπει να έχει ένα τέλος".

    [02] ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΖΗΤΑ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2000 (10:34 UTC+2)

    Mιλώντας σε εκδήλωση για τη γιορτή της μητέρας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος έθεσε ζήτημα δημοψηφίσματος, για την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ενώ στο θεμα ειχε αναφερθεί και το πρωί της Κυριακής, μιλώντας από άμβωνος, στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου στο Κολωνάκι.

    Μια ημερα πριν απο τη συνεδρίαση της Επιτροπής Προστασίας Προσωπικών δεδομένων, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστοδουλος ξεκαθάρισε οτι "Είμαστε Ευρωπαίοι αλλά δεν θα τα ξεπουλήσουμε ολα", ενώ καταφέρθηκε εναντίον των διανοούμενων, οι οποίοι -όπως είπε- "θέλουν να τα ξεχάσουμε ολα, και τις ρίζες μας και τις αλησμόνητες πατρίδες".

    Τέλος, με αφορμή την επέτειο για τα 80 χρόνια απο την απελευθέρωση της Θράκης, ο Αρχιεπίσκοπος προειδοποίησε οτι "οτι μας περιμένουν στη Θράκη πολλά δεινά, εαν δεν εγκαταλείψουμε τη πολιτική της στρουθοκαμήλου" και ολοκλήρωσε την ομιλία του ψάλλοντας τον εθνικό ύμνο.

    [03] ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΓΙΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (13:58 UTC+2)

    Η μη επίλυση του κυπριακού εμποδίζει την περαιτέρω πορεία και συνολική βελτίωση των σχέσεών μας με την Τουρκία.

    Αυτό τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντυεξή του στην εφημερίδα "Μακεδονία" στην οποία αναφέρεται και στις σχέσεις με τη γειτονική χώρα, και στον προσανατολισμό της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, σε ότι αφορά στα Βαλκάνια. Παράλληλα, ο υπουργός επισημαίνει, ότι μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, βρίσκονται σε εξέλιξη δύο παράλληλες διαδικασία, μία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και μία σε επίπεδο διμερών σχέσεων, που αποβλέπουν στην οριστική επίλυση του προβλήματος της ονομασίας.

    Οσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου επισημαίνει, ότι η Ελλάδα "ποτέ δεν έχει βάλει στο ράφι" το Κυπριακό. "Οχι μόνον αυτό, υπογραμμίζει, αλλά είναι η πρώτη φορά που τόσο συστηματικά η Ελλάδα θέτει κατευθείαν το κυπριακό σε συζητήσεις, σε όλα τα επίπεδα με την Τουρκία. Στην τροχιά της Τουρκία προς την Ε.Ε. βρίσκεται το κυπριακό και αυτό είναι πολύ σημαντικό."

    Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία, είπε ότι "το θετικό είναι πως και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται πράγματι για την προώθηση των ΜΟΕ και τα τοποθετούν στη βάση των συμφωνιών Γιλμάζ- Παπούλια.

    Για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια υπογράμμισε, ότι χρειάζεται μια συνολική πολιτική από τη διεθνή κοινότητα, αφού δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν "δέκα διαφορετικές πολιτικές έναντι των βαλκανικών χωρών".

    Στο μεταξύ, σε άρθρό του στην εφημερίδα "Καθημερινή" ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι "σήμερα η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει την ευκαιρία να αναδειχθεί σε αξιόπιστη πολιτική δύναμη, με ισχυρή παρουσία και αξιοπιστία στα Βαλκάνια. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα στα Βαλκάνια συνδέεται και επηρεάζει καθοριστικά την ασφάλεια και τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης και της περιοχής της Ν.Α Μεσογείου".

    Τρία, όπως υπογραμμίζει, είναι τα ζωτικά ζητήματα στρατηγικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη περιφερειακή σταθερότητα, αλλά και για την ασφάλεια της Ελλάδας, στα οποία "θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσοχή μας".

    Το πρώτο αφορά το συνταγματικό μέλλον της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Εστω, όπως τονίζει, και αν παραδεχθεί κανείς ότι το παρόν ομοσπονδιακό σχήμα της ΟΔΓ έχει ολοκληρώσει τον μεταπολεμικό ιστορικό του κύκλο, κανείς ωστόσο δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διάσπαση της ΟΔΓ σε ανεξάρτητα κράτη. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να έχουν μια καθαρή θέση στο ζήτημα αυτό.

    Το μέλλον της ΠΓΔΜ είναι το δεύτερο μείζον ζήτημα και όπως επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου "η εδαφική ακεραιότητα της χώρας αυτής είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια και τα συμφέροντα της Ελλάδας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ οφείλουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και να εγγυηθούν μέσα από τις διεθνείς διαδικασίες την ακεραιότητα και την ασφάλεια της χώρας, παράλληλα με τις δεσμεύσεις που θα πρέπει να αναλάβουν οι πολιτικές δυνάμεις και οι εθνοτικές ομάδες της ΠΓΔΜ".

    Οι εξελίξεις από το '90, αποτέλεσαν αιτίες που υπέθαλψαν τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό ως μαγική συνταγή για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Θα πρέπει να συγκροτηθούν (containment) από τη διεθνή κοινότητα με την αποστολή ενός σαφούς μηνύματος ότι θα αποκρουσθεί κάθε προσπάθεια δημιουργίας εθνικώς "καθαρών" κρατών στα Βαλκάνια, αλλά και ότι ανοίγεται μια νέα ευρωπαϊκή προοπτική που βασίζεται στην δημοκρατία και τον Πολυπολιτισμό, επισημαίνει σε άλλο σημείο ο κ. Παπανδρέου.

    Η αντιμετώπιση των παραπάνω στρατηγικών προβλημάτων συνδέεται, όπως σημειώνει, με την ανάληψη από την Ευρωπαϊκή Ενωση συγκροτημένων πρωτοβουλιών σε τρεις κατευθύνσεις:

    - Εγγύηση της εδαφικής ακεραιότητας και του απαραβίαστου των συνόρων των κρατών της Βαλκανικής, μέσα από τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ,

    - Διαμόρφωση πολιτικής για την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού προσανατολισμού και της προοπτικής ένταξης των χωρών της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ενωση και

    - Ενδυνάμωση και προώθηση των μηχανισμών περιφερειακής συνεργασίας και ανάπτυξης για τη συγκρότηση μιας ενιαίας βαλκανικής φωνής και οράματος, την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών και την εξάλειψη της οικονομικής και κοινωνικής υπανάπτυξης της περιοχής. Η Ευρωπαϊκή Ενωση με βασικό εργαλείο το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει τις δυνατότητες να συμβάλλει στην οικονομική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του τεράστιου "κοινωνικού κεφαλαίου" που παραμένει ανεκμετάλλευτο, στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα και των φορέων της κοινωνίας.

    Πέραν των ανωτέρω επιλογών, η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να συμβάλλει στην δημιουργία μιας ενιαίας πολιτικής της διεθνούς κοινότητας, ώστε να αποφευχθούν οι "πελατειακές" λογικές αξόνων του παρελθόντος.

    Για το Κόσοβο, ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι διαπιστώνεται ένα αδιέξοδο, συμπληρώνοντας ότι η απουσία μιας καθαρής φωνής, ενός καθαρού μηνύματος προς τους Αλβανούς Κοσοβάρους, οδήγησε στην επανάληψη της τραγωδίας της εθνοκάθαρσης, αυτή τη φορά σε βάρος των Σέρβων. Αυτό που προέχει σήμερα, υπογραμμίζει, είναι η διασφάλιση της επιστροφής όλων των προσφύγων στις εστίες τους, η συμμετοχή τους στη διαμόρφωση και λειτουργία των τοπικών θεσμών, καθώς και η προετοιμασία για δημοκρατικές και αντιπροσωπευτικές τοπικές εκλογές. Στην κατεύθυνση αυτή η βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις μετριοπαθείς δυνάμεις των Σέρβων και των Αλβανών του Κοσόβου θα είναι καθοριστική. Είναι επίσης αναγκαίο, τονίζει ο υπουργός, να βοηθήσουμε τους Κοσοβάρους αποκεντρώνοντας αρμοδιότητες από την UNMIK. Πάντως, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, σε κάθε περίπτωση προϋπόθεση για τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς θα πρέπει να αποτελέσει ο αποκλεισμός κάθε προοπτικής ανεξαρτησίας του Κοσόβου με μονομερείς ενέργειες και σε αυτό το θέμα η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να έχουν μια ξεκάθαρη και σαφή θέση.

    Η μέχρι σήμερα εφαρμογή της κοινοτικής πολιτικής των κυρώσεων έχει δείξει πλέον τα όρια της και δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο για τις δημοκρατικές εξελίξεις στη Σερβία και τη συμμόρφωση του καθεστώτος του Βελιγραδίου, υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου και συμπληρώνει: "Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να διευρύνει την οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια σε όλο τον σερβικό λαό. Ο σερβικός λαός δεν μπορεί να τιμωρηθεί για την πολιτική του καθεστώτος".

    "Το δημοκρατικό μέλλον ανήκει στον σερβικό λαό και είναι ο ίδιος που θα το καθορίσει. Αυτή την πολιτική αρχών ακολουθεί η Ελλάδα, γιατί πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις στην περιοχή συνδέονται άμεσα με τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία", επισημαίνει.

    Καταλήγοντας, αναφέρει χαρακτηριστικά: "Τελικά το στοίχημα για τα Βαλκάνια είναι η δημοκρατική πρόκληση. Σπάνια στην ιστορία τους οι λαοί της περιοχής μας είχαν την ευκαιρία να εκφρασθούν δημοκρατικά και συλλογικά. Σήμερα αυτό το όραμα είναι εφικτό. Μπορούν οι αρχές της δημοκρατίας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του πολυπολιτισμού, της εφαρμογής των νόμων να επιτρέψουν την έκφραση της πραγματικής βούλησης των λαών της περιοχής. Να συμβάλλουν ώστε να είναι συμμέτοχοι στις αποφάσεις που τους αφορούν, να γίνουν κυρίαρχοι της τύχης τους. Τότε πιστεύω ότι η ασφάλεια και η ειρήνη θα είναι η φυσιολογική κατάσταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η δημοκρατική Ελλάδα σηκώνει το βάρος αυτής της προσπάθειας στα Βαλκάνια. Την ευθύνη την έχουμε όλοι στην Ευρώπη".

    [04] ΝΕΑ ΑΡΧΗ ΣΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2000 (14:50 UTC+2)

    Φωτογραφία: Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη τύπου της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων "Αθήνα 2004" στο Μακεδονία Παλλάς

    Με το διοικητικό συμβούλιο της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων, τον υπουργό Πολιτισμού, Θεόδωρο Πάγκαλο, και το Δήμαρχο Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλο, συναντήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, με αντικείμενο την καλύτερη διοργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004. Σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να υπάρξει ένα πιο ευέλικτο σχήμα ώστε να προχωρήσουν γρηγορότερα οι διαδικασίες, προκειμένου η χώρα μας να διοργανώσει άψογα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, καθώς και να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία της Οργανωτικής Επιτροπής.

    "Ηταν μια συνάντηση που σηματοδοτεί την συνέχιση της υποχρέωσης της Ελλάδας να προετοιμάσει τους καλύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι μια αρχή χωρίς προκαταλήψεις, με αποφασιστικότητα, αλλά και με στενά χρονικά περιθώρια", τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής "Αθήνα 2004", κ. Γιάννα Αγγελοπούλου, που ανέλαβε από σήμερα, επίσημα, τα καθήκοντά της. Και πρόσθεσε:

    "Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά. Σε αυτή τη φάση σημασία έχει να δουλέψουμε και όχι να μιλάμε. Είμαστε αποφασισμένοι, με την βοήθεια των αρμοδίων υπουργών, της Κυβέρνησης γενικότερα και της Οργανωτικής Επιτροπής, αφού είναι μια υπόθεση που μας αφορά όλους μας ανεξαιρέτως, να φθάσουμε στον στόχο μας. Εχουν ληφθεί οι κατάλληλες αποφάσεις".

    Την Τετάρτη, θα συνεδριάσει πρώτη φορά, υπό την προεδρία πάντα του Πρωθυπουργού, η ειδική επιτροπή που συστάθηκε με αντικείμενο την υψηλή εποπτεία προετοιμασίας της Ολυμπιάδας.

    [05] ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΠΕΡΟΣΕΒΙΤΣ

    Βελιγράδι, 15 Μαϊου 2000 (21:03 UTC+2)

    Η γιουγκοσλαβική αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δυο μέλη της φοιτητικής οργάνωσης "Αντίσταση" που κατηγορούνται για τη δολοφονία του Μπόσκο Περόσεβιτς, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης της Βοϊβοντίνα.

    Η αστυνομία του Νόβι Σαντ, πρωτεύουσα της Βοϊβοντίνα εξέδωσε εντάλματα εναντίον του Στάνκο Λαζέντιτς, 27 ετών και του Μίλος Γκάγιτς, 26 ετών μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Τanjug.

    Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι λήφθηκαν μέτρα με κύριο στόχο να βρεθούν οι ένοχοι της δολοφονίας του Περόσεβιτς και τόνισε ότι οι Λαζέντιτς και Γκάγιτς βρίσκονται μάλλον στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

    Ο.Κ.

    [06] Ι. ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Η Ν.Δ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΑΠΟ ΚΕΝΤΡΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2000 (20:46 UTC+2)

    Την αποστασιοποίηση της Νέας Δημοκρατίας από κέντρα παραπληροφόρησης, τα οποία την βλάπτουν ανεπανόρθωτα, ζήτησε με ανακοίνωση του ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

    Η παράταξη που έφτασε στο 43% με τον Κώστα Καραμανλή δεν δικαιούται απέναντι στη βάση να πέσει θύμα νοσηρών σεναρίων κατά φαντασίαν συνομωσίας που στόχο έχουν τα συμφέροντα του λαού και της χώρας, υπογραμμίζει.

    Η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον της διαπλοκής, σημειώνει, ενώ προσθέτει ότι η ιστορία του έχει δείξει ότι δεν μετέχει και ούτε πρόκειται να μετάσχει σε συνομωσίες.

    [07] ΙΣΡΑΗΛ: ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ Η ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΔΥΟ ΧΩΡΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ

    Ιερουσαλήμ, 15 Μαϊου 2000 (20:46 UTC+2)

    Το κοινοβούλιο του Ισραήλ ψήφισε υπέρ της παραχώρησης πλήρους ελέγχου δυο χωριών κοντά στην Ιερουσαλήμ στους Παλαιστινίους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Εχούντ Μπαράκ.

    Ο κ. Μπαράκ είπε χαρακτηριστικά ότι στη Κνεσέτ 56 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της παραχώρησης και 48 κατά αλλά ανέφερε ότι η εκτέλεση της απόφασης θα καθυστερήσει μέχρι να διευκρινιστούν τα αίτια των σημερινών αιματηρών επεισοδίων στη Δυτική Οχθη.

    Το υπουργικό Συμβούλιο είχε ψηφίσει το πρωί υπέρ της παραχώρησης των δυο χωριών στους Παλαιστινίους και ο κ. Μαράκ είχε δηλώσει ότι η απόφαση του κοινοβουλίου θα έκρινε τη παραμονή της κυβέρνησης του στην εξουσία.

    Με την κίνηση αυτή ο κ. Μπαράκ θέλει να προλάβει πιθανή αποστασία στους κόλπους της κυβέρνησης καθώς φήμες θέλουν το Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα έτοιμο να αποχωρήσει από τη κυβέρνηση.

    O.K.

    [08] ΑΠΑΤΗ Η "ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ" ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΈΔΙΟ;

    Βοστώνη, 15 Μαϊου 2000 (20:44 UTC+2)

    Το μηνιαίο αμερικανικό περιοδικό "Ζ", στο τεύχος Μαϊου 2000 δημοσιεύει άρθρο-ανάλυση των Edward Herman και David Peterson, με θέμα την γενοκτονία στο Κοσσυφοπέδιο με τίτλο "Ο μηχανισμός ψεύδους των ΝΑΤΟϊκών ΜΜΕ - "Γενοκτονία" στο Κοσσυφοπέδιο;".

    Οι συντάκτες ισχυρίζονται ότι δεν υπήρξε γενοκτονία των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου εκ μέρους της Σέρβων, αλλά ένα ΝΑΤΟϊκό κατασκεύασμα που αποσκοπούσε μόνο στην προπαγάνδα και στο πώς θα παραπλανούσε τα ΜΜΕ που έπαιρναν πληροφορίες από πηγές του ΝΑΤΟ. Κάνοντας συγκριτικές αναλύσεις, οι συντάκτες λένε πως "Ο όρος γενοκτονία χρησιμοποιήθηκε ευρύτατα στο Κοσσυφοπέδιο ενώ ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε στην περιγραφή της μεταχείρησης των Κούρδων από την Τουρκία ή στο πώς μεταχειρίστηκε η Ινδονησία τους κατοίκους του Ανατολικού Τιμόρ. Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι σκότωσαν περισσότερους Κούρδους κατά τη δεκαετία του '90 από όσους Αλβανούς σκότωσαν οι Σέρβοι όχι μόνο πριν τον βομβαρδισμό αλλά και κατά τη διάρκεια του 78 ημερών βομβαρδισμού.

    Αλλά η Τουρκία και η Ινδονησία είναι πελάτες των ΗΠΑ και αποδέκτες βοήθειας, στρατιωτικού εξοπλισμού και διπλωματικής βοήθειας από τις ΗΠΑ και από τις Δυτικές δυνάμεις εν γένει. Τα εγκλήματα κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας και της Ινδονησίας ποτέ δεν περιγράφονται ως γενοκτονία από Δυτικούς αξιωματούχους.

    Με δεδομένη την θερμή σχέση μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας και της Ινδονησίας, θα περιμέναμε τα ΝΑΤΟϊκά ΜΜΕ να ακολουθήσουν τα βήματα των ηγετών τους και να μεταχειριστούν την Τουρκία και την Ινδονησία με ευγένεια, με το να απέχουν από σοβαρές προσπάθειες έρευνας και ενθουσιώδους ψαξίματος για "μαζικούς τάφους", όπως έγινε στο Κοσσυφοπέδιο.

    Περαιτέρω, οι συντάκτες φέρνουν ως παράδειγμα την εφημερίδα The New York TImes και στο πόσες φορές εμφανίστηκε συγκριτικά η λέξη γενοκτονία σε αναφορές της εφημερίδας στο Κοσσυφοπέδιο, το Ανατολικο Τιμόρ, την Τουρκία και το Ιράκ. Το 1999 έγιναν 168 αναφορές σε γενοκτονία Αλβανών από Σέρβους, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά σε γενοκτονία Κούρδων από Τούρκους. Και ολόκληρη τη δεκαετία του 1990 ενώ έγιναν 51 αναφορές γενοκτονίας Κούρδων από Ιρακινούς, έγιναν μόνο 7 αναφορές γενοκτονίας Κούρδων από Τούρκους.

    [09] ΟΜΙΛΙΑ Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

    Ιερουσαλήμ, 15 Μαϊου 2000 (20:43 UTC+2)

    του Αχ. Χατζόπουλου

    Μετά την ανταλλαγή παρασήμων και δώρων στη διάρκεια του δείπνου, το οποίο παρέθεσε προς τιμήν του ο πρόεδρος του Ισραήλ, Εζέρ Βέιζμαν, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, στη διάρκεια της αντιφώνησής του αναφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη για να τονίσει ότι σε αυτή οι δύο λαοί συμπρεύτηκαν και σφυρηλάτησαν στενούς πολιτιστικούς δεσμούς.

    Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και μιλώντας για το κυπριακό τόνισε ότι η τουρκική άποψη ότι "το κυπριακό ελύθη με την εισβολή του 1974 δεν ευσταθεί".

    Αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία, οι οποίες "έχουν εισέλθει σε φάση ύφεσης και αυτό δημιουργεί κάποιες ελπίδες", αλλά πρόσθεσε "για να υπάρξει πλήρης και διαρκής ομαλότητα στις σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει απαραιτήτως να γίνουν μνήσεις ουσίας εκ μέρους της Τουρκίας".

    Η πλήρης ομιλία του κ. Στεφανόπουλου έχει ως εξής:

    "Κατά τη διάρκεια χιλιετιών, τα δύο έθνη μας, φορείς δύο εκ των αρχαιοτέρων πολιτισμών και δύο εκ των πλέον ιστορικών θρησκειών, άγγιξαν τον κολοφώνα της δόξης, αλλά και προσήγγησαν την άβυσσο του αφανισμού. Η ανατολική μεσόγειος αποτέλεσε αρχικά τον κοινό γεωγραφικό χώρο δράσεως και ανάπτυξης. Αργότερα όμως τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Έλληνες εξήλθαν από το περιβάλλον της πατρώας γης για να εξαπλωθούν ειρηνικά δημιουργώντας το ανεπανάληπτο γεγονός του μείζονος ελληνισμού και της εβραϊκής διασποράς.

    Αλλά και αυτή η γη την οποία έχουμε σήμερα τη χαρά να επισκεπτόμαστε αποτελεί και για τους δύο λαούς μας χώρο ιερό και σημείο αναφοράς. Είναι η γη όπου ο ελληνικός πολιτισμός συναντήθηκε γόνιμα με τον εβραϊκό κατά τους ελληνιστικούς χρόνους. Κυρίως όμως είναι η γη των Αγίων Τόπων, των Ιερών Προσκυνημάτων του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας, όπου το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων αποτελεί άσβεστη πνευματική εστία για όλο τον ελληνισμό.

    Κατά τους νεώτερους χρόνους οι δύο λαοί συμπορεύτηκαν και συστρατεύτηκαν στον αγώνα των εθνών κατά της βαρβαρότητας, της βίας και της μισαλλοδοξίας. Στα δύσκολα χρόνια της ναζιστικής θηριωδίας οι έλληνες εβραίοι πλήρωσαν ένα εξαιρετικά δυσβάσταχρο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και ανείπωτη δυστυχία παρά την, πολλές φορές, ηρωϊκή προσπάθεια ολόκληρου του ελληνικού λαού να τους βοηθήσει.

    Σήμερα, τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ ακολουθούν τον ειρηνικό δρόμο της προόδου, της ευημερίας και της δημιουργίας σε διαφοτερικές ευτυχώς συγκυρίες. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου εις την διαπίστωση ότι οι χώρες μας μοιράζονται το ίδιο όραμα και καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να καταστήσουν τη Μεσόγειο περιοχή ειρήνης και συνεργασίας.

    Η Ελλάδα, τόσο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και ως χώρα κατεξοχήν μεσογειακή, αποδίδει μεγάλο βάρος σε όλες τις πρωτοβουλίες συνεργασίας ευρωμεσογειακού χαρακτήρα. Η μεσογειακή αυτή συνεργασία έχει πρωτίστως την ανάγκη να θεμελιωθεί σε αρχές και προϋποθέσεις που θα την καταστήσουν βιώσιμη και δημιουργική. Ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας, του διεθνούς δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών, η υποχρέωση ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, καθώς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών αποτελούν θεμελιώδεις υποχρεώσεις των κρατών στη σημερινή διεθνή κοινωνία.

    Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και τις προσπάθειες της χώρας σας για επίτευξη ενός θετικού αποτελέσματος. Η ειρήνη και η ευημερία για όλους στη Μέση Ανατολή θα κλείσει μια χαίνουσα, επι δεκαετίες, πληγή, απελευθερώνοντας δημιουργικές δυνάμεις για την οικοδόμηση του μέλλοντος. Σε αυτή την προσπάθεια η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός, συμβάλλοντας, όποτε αυτό της ζητηθεί, στη δημιουργία κλίματος εποικοδομητικού στις διμερείς διαπραγματεύσεις και προωθώντας τη συνεργασία στις πολυμερείς διαπραγματεύσεις.

    Η Ελλάδα είναι βαθιά προσηλωμένη στη διεθνή νομιμότητα, όπως καθορίζεται από τις αρχές και τις επιμέρους διατάξεις του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Στην προσήλωση αυτή οφείλεται μεταξύ άλλων και η ιδιαίτερη ευαισθησία της έναντι της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της κυπριακής Δημοκρατίας. Επιζητούμε μία βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος που να εδράζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι το κυπριακό ελύθη με την εισβολή του 1974 δεν ευσταθεί, αντιστρέφει πλήρως την αλήθεια και έχει βεβαίως απορριφθή από τη Διεθνή Κοινότητα. Η γειτονική μας χώρα θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η προοπτική ένταξής της στην Ε.Ε. της επιβάλλει να συμβάλει εποικοδομητικά στην καθολική προσπάθεια που καταβάλλεται τελευταία, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η επίτευξη οριστικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Εϊναι καιρός να εξαλειφθεί η πράσινη γραμμή της Λευκωσίας, θλιβερό κατάλοιπο του μόνου διαχωριστικού τείχους που απομένει ακόμα στις αρχές της νέας χιλιετίας.

    Στο σημείο αυτό οφείλων να σημειώσω ότι οι σχέσεις μας με την Τουρκία, μετά μία περίοδο πολυετούς εντάσεως, έχουν εισέλθει σε φάση ύφεσης. Η προσέγγιση αυτή, που πολύ προσεκτικά προώθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, δημιούργησε αναμφίβολα, στο εξαιρετικά βεβαρημένο περιβάλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κάποιες ελπίδες. Εχουν παραγματοποιηθεί συνομιλίες επί διαφόρων θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος και χαμηλής αντιπαράθεσης και υπογράφηκαν εννέα συμφωνίες συνεργασίας. Κατ' αυτό τον τρόπο δημιουργείται το κατάλληλο συμβατικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς.

    Οφείλω, ωστόσο, να επισημάνω ότι για να υπάρξει πλήρης και διαρκής ομαλότητα στις σχέσεις των δύο χωρών θα πρέπει απαραιτήτως να γίνουν κινήσεις ουσίας εκ μέρους της Τουρκίας. Είναι αναμφισβήτητο, ωστόσο, ότι ένα βελτιωμένο κλίμα διμερών σχέσεων ευνοεί περισσότερο την επίδειξη της έμπρακτης πολιτικής βούλησης που πρέπει να εκδηλώνεται με αποφυγή των αβάσιμων διεκδικήσεων που κατά καιρούς έχει διατυπώσει η Τουρκία κατά της Ελλάδας. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τις Συμφωνίες που ρυθμίζουν τα θέματα της περιοχής μας, αποδεχόμενη ότι τυχόν διαφορές πρέπει να επιλύονται με ειρηνικό τρόπο. Μόνο τότε θα καταστεί δυνατή μία λειτουργική συνύπαρξη των δύο λαών που απέδειξαν με τους σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες ότι εμφορούνται από ειρηνικό φρόνημα και ειλικρινές αίσθημα αλληλεγγύης.

    Η χώρα μας, μέλος της Ε.Ε. αποτελεί όπως πιστεύουμε, πολιτική και οικονομική δύναμη στα Βαλκάνια, και σημαντικό σημείο επαφής μεταξύ ανατολής και δύσης. Επιδιώκουμε να διαδραματίζουμε θετικό ρόλο στην περιοχή, όπου τα προβλήματα είναι δυστυχώς ακόμα υπαρκτά και μπορούν να δημιουργήσουν και πάλι απειλητικές καταστάσεις. Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις εξελίξεις με ψυχραιμία, επίδειξη καλής θέλησης και ανάληψη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας.

    Στον πολιτικό τομέα, τα αμοιβαία ενδιαφέροντά μας για τα τεκτενόμενα στην κοινή γεωστρατηγική και γεωπολιτική περιοχή στην οποία ανήκουμε δικαιολογούν τις στενές και ιδιαίτερα παραγωγικές πολιτικές επαφές που έχουν αναπτυχθεί, κυρίως κατά τα τελευταία έτη και προοιωνίζουν διεύρυνση και εμβάθυνσής τους στο μέλλον.

    Ευρύτατο πεδίο συνεργασίας υφίσταται όμως μεταξύ, των δύο χωρών μας και στον οικονομικό τομέα. Η οικονομική μας συνεργασία σε πολλούς τομείς είναι σήμερα αυξανόμενο, αλλά βρισκόμαστε μακριά από τις πραγματικές μας δυνατότητες. Θα πρέπει να αναζητήσουμε με φαντασία και τόλμη νέους τομείς οικονομικής συνεργασίας, όπως κοινές επιχειρηματικές προσπάθειες στα Βαλκάνια, επενδύσεις στις χώρες μας, αλλά και κοινές επενδυτικές παρουσίες σε τρίτες χώρες. Θέλω να πιστεύω ότι το σημαντικό οικονομικό forum Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Τέλ Αβίβ θα συμβάλει ουσιαστικά προς την κατεύθυνση αυτή.

    Αλλά και στον πολιτιστικό τομέα, ευρύτατες είναι οι δυνατότητες συνεργασίας. Δύο λαοί που αντιπροσωπεύουν ιστορία χιλιετηρίδων έχουν πολλά να προσφέρουν και να αποκομίσουν. Ενδεικτικά θα ήθελα να επισημάνω τν πολύ σημαντική συμφωνία διαπανεπιστημιακής συνεργασίας που θα υπογραγεί αύριο και η οποία θα αποτελέσει τη βάση για την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ των ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων των δύο χωρών".

    [10] ΙΣΠΑΝΙΑ: ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ...ΕΛΙΕΣ

    Μαδρίτη, 15 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στην Ισπανία για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις ελιές. Στις πρωτοποριακές αυτές μεθόδους, αναφέρεται δημοσίευμα της εφημερίδας "The New York Times", το οποίο μεταξύ άλλων σημειώνει ότι η εταιρία Edesa, σε συνεργασία με ομάδα μηχανικών έχει κατασκευάσει και θέσει σε λειτουργία μια μονάδα, η οποία μπορεί να παράγει 12 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας, χρησιμοποιώντας ότι απομένει από τις ελιές μετά την παραγωγή του ελαιολάδου.

    Στα σχέδια της εταιρίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να προχωρήσει στην κατασκευή και άλλων τέτοιων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Ισπανία έχει τη δυνατότητα για ακόμα οκτώ τέτοιες μονάδες, με δεδομένο τον τεράστιο όγκο παραγωγής ελαιολάδου στη χώρα αυτή.

    Το σχέδιο αυτό, αποτελεί ένδειξη της σταθερής προσήλωσης της Ευρώπης στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική. Σημαντική είναι επίσης η παραγωγή ενέργειας από τα υπολείμματα στη βιομηχανία τροφίμων, η οποία, εκτός από την εξοικονόμηση φυσικών πηγών ενέργειας, συμβάλλει και στην επίλυση του προβλήματος των βιομηχανικών αποβλήτων.

    Η εταιρία Edesa σχεδιάζει - σύμφωνα με το δημοσίευμα - την εξαγωγή της τεχνολογίας της σε τρίτες χώρες, στις οποίες καλλιεργούνται ελαιόδεντρα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία. Στην Κρήτη, σημειώνεται, οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας χρησιμοποιούν ήδη τα υπολείμματα από τις ελιές για την παραγωγή μικρών ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας.

    [11] ΤΡΕΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

    Μαδρίτη, 15 Μαϊου 2000 (20:41 UTC+2)

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε έκρηξη που συνέβη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων στην Ισπανία, ενώ έξι τραυματίστηκαν σοβαρά ανακοίνωσαν οι αρχές.

    Το εργοστάσιο βρισκόταν στα περίχωρα της πόλης Ραφελκόφερ, στην επαρχία Βαλένθια ενώ το ισπανικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι πυροσβέστες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει ξεσπάσει.

    Πρόκειται για τη δεύτερη έκρηξη σε εργοστάσιο πυροτεχνημάτων μέσα σε δυο μέρες καθώς το απόγευμα του Σαββάτου είκοσι άτομα έχασαν τη ζωή τους από έκρηξη σε παρόμοιο εργοστάσιο στην Ολλανδία.

    O.K.

    [12] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΚΟΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ

    Πόρτο, 15 Μαϊου 2000 (20:39 UTC+2)

    Την υιοθέτηση μίας Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Εξοπλισμών υποστήριξε ο υπουργός Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, σε ομιλία του στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της WEAG που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση μετεξέλιξης και προχωρά με γρήγορους ρυθμούς για τη διαμόρφωση Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, που θα συνοδεύει την Κοινή Εξωτερική Πολιτική, ώστε να αναδείξει τη σημασία και το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή και στις εξελίξεις.

    Οσον αφορά στον κοινό Ευρωπαϊκό Οργανισμό Εξοπλισμών (WEAG), στον οποίο η Ελλάδα προεδρεύει για δύο χρόνια, τόνισε ότι η εργασία του είναι σημαντική σε σχέση με το μέλλον και την προοπτική της Ε.Ε. στον τομέα της ασφάλειας και της Αμυνας. Οι εξοπλισμοί, είπε, είναι βασική προϋπόθεση για την ικανότητα της Ευρώπης να προωθήσει τη δική της αυτόνομη αμυντική ικανότητα, αλλά το κόστος και οι προϋπολογισμοί των κρατών - μελών είναι αυτά που θα εγγυηθούν την ικανότητα διαμόρφωσης δικής τους αμυντικής πολιτικής.

    Στο επίκεντρο της συζήτησης στο Πόρτο της Πορτογαλίας βρέθηκε η δυνατότητα της μείωσης του κόστους των εξοπλισμών, μέσα από τους κοινούς εξοπλισμούς, παράμετρος που θα κρίνει την επιτυχία της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας. Ο υπουργός Αμυνας τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα πρέπει να συμμετέχουν με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα, καθώς δεν υπάρχει χώρος για "κλειστά κλάμπ". Παράλληλα, έκανε λόγο για την πρωτοβουλία των NADs να παράσχουν μορφωτική αρωγή σε μη ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα των εξοπλισμών, ενώ πρότεινε τη μελέτη του πλαισίου συνεργασίας με μη ευρωπαϊκές χώρες στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας καθώς και την παρουσίαση των τελικών προτάσεων αρωγής σε τέτοιες χώρες.

    Σε δηλώσεις του για το μέλλον της ΔΕΕ, ο κ.Τσοχατζόπουλος είπε ότι βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, καθώς ωριμάζουν ολοένα και περισσότερο οι σκέψεις για δημιουργία εντός της Ε.Ε. φορέων που θα αναλάβουν τον μέχρι σήμερα ρόλο της ΔΕΕ. Σχολιάζοντας τα κοινά ευρωπαϊκά σύνορα και κατά πόσο αυτά μπορούν να επηρεάσουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει μεταξύ τους σχέση. "Είναι θέμα που είναι κατοχυρωμένο στις συνθήκες που υπάρχουν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν κοινό σημείο τις ευρωτουρκικές σχέσεις" είπε και εξήγησε ότι στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων και των όρων των αποφάσεων του Ελσίνκι αναπτύσσονται διαδικασίες όπου η Ελλάδα έχει συμφέρον να συμμετέχει ενεργά, να ασκεί την επιρροή της και να συμβάλει σε θετική εξέλιξη.

    Ο κ.Τσοχατζόπουλος συμμετείχε σήμερα και στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΔΕΕ με θέμα "Η ΔΕΕ υπό το φως της ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας Ασφάλειας και της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας" ενώ παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσαν προς τιμήν των ομολόγων τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Ζάιμε Γκάμα κια Αμυνας, Κάστρο Καλντάρ.

    Αύριο, ο υπουργός Αμυνας θα πάρει μέρος στο δεύτερο μέρος των εργασιών της συνόδου υπουργών Αμυνας της ΔΕΕ με θέμα "Τα συμπεράσματα από την κοινή άσκηση ΔΕΕ - ΝΑΤΟ" καθώς και στην κοινή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ.

    [13] ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ Ο ΠΡΕΣΒΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    Την απογοήτευση του για τις σημερινές συγκρούσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων εξέφρασε ο πρόεδρος της παλαιστινιακής αρχής κ. Αμπντάλα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Φλας".

    Εκτίμησε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεγάλη κρίση, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις μέχρι τώρα προσπάθειες για μία διαρκή ειρήνη, εφόσον το Ισραήλ καταπατά τη δέσμευση του.

    "Δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα και δεν αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για το τελικό καθεστώς", τόνισε ο κ. Αμπντάλα, προσθέτοντας ότι "ο κόσμος είναι τόσο αγανακτισμένος, που αισθάνεται ότι πρέπει να εκφράσει την οργή, την απογοήτευση και τη δυσαρέσκεια του απέναντι στις τακτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, η οποία στερείται ενδιαφέροντος και μέριμνας για μία ειρηνική λύση".

    Αναφερόμενος στην παραίτηση του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την παλαιστινιακή πλευρά Αμπνέλ Ράμπο, σημείωσε ότι κ. Ράμπο ήταν επικεφαλής τριών διαπραγματεύσεων για την ειρήνη, στις ΗΠΑ και στο ίδιο το Ισραήλ. Δυστυχώς, πρόσθεσε, αισθάνονταν τόσο αγανακτισμένος και ένοιωσε ότι οι Ισραηλινοί δεν αντιμετώπιζαν σοβαρά το θέμα, αλλά κοίταζαν να αρπάξουν τη γη των Παλαιστινίων. Ετσι θεώρησε ότι δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους Ισραηλινούς.

    Επέρριψε την ευθύνη για την κρίση αποκλειστικά στο Ισραήλ, γιατί, όπως είπε, η κυβέρνηση του έθεσε τα χρονοδιαγράμματα των διαπραγματεύσεων και την πρώτη και τη δεύτερη φορά, που οι ίδιοι δεν εφαρμόζουν, ενώ συνεχίζουν να καταπατούν τη γη των Παλαιστινίων και αρνούνται να σεβαστούν τις βάσεις πάνω στις οποίες στηρίζεται η ειρήνη. Συνεπώς, κατέληξε, οι Ισραηλινοί που πήραν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

    [14] Κ. ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ: "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΙΣΡΑΗΛ"

    Ιερουσαλήμ, 15 Μαϊου 2000 (20:35 UTC+2)

    του Α. Χατζόπουλου

    Οπως έδειξε και στη σημερινή ομιλία του στο Οικονομικό Forum με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ισραηλινών επιχειρηματιών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος είναι ενθουσιασμένος από τις συνομιλίες που είχε στο Ισραήλ.

    Μίλησε για απεριόριστες προοπτικές οικονομικών συνεργασιών, για εξαιρετικά ευνοϊκές συνθήκες συνεργασίας, για τεράστιες προοπτικές στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, για συνεργασία επιχειρηματιών των δύο χωρών στην περιοχή των Βαλκανίων και για ανάπτυξη της συνεργασίας μας και μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στην ομιλία του στο Οικονομικό Forum ο κ. Στεφανόπουλος υπογράμμισε ότι η αναμφισβήτητα το Ισραήλ αποτελεί ήδη για την Ελλάδα ένα σημαντικότατο οικονομικό - εμπορικό εταίρο και ότι οι προοπτικές των μελλοντικών οικονομικών συνεργασιών είναι απεριόριστες.

    Τόνισε ότι το 1990 αποτέλεσε την αφετηρία για τη βελτίωση και αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας - Ισραήλ προσθέτοντας ότι ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ενώ υφίστανται και μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

    "Οι προοπτικές για διεύρυνση της Ελληνο - Ισραηλινής συνεργασίας διαφαίνονται εξαιρετικά ευνοϊκές", είπε και τόνισε ότι ορισμένοι τομείς κοινού ενδιαφέροντος παρουσιάζουν τεράστιες προοπτικές για διμερή συνεργασία και διαφαίνονται εξαιρετικά ευνοϊκές, ιδιαίτερα μετά την πρόοδο της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή.

    Οπως είπε το Ισραήλ αποτελεί ήδη την πρώτη αγορά για τα ελληνικά προϊόντα στη Μέση Ανατολή, αλλά υπάρχουν σαφή περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών.

    Διαβεβαίωσε ότι από ελληνικής πλευράς θα καταβληθεί προσπάθεια για τη από κοινού εκμετάλλευση κοινοτικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα για την έρευνα και την τεχνολογία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι σημαντικό είναι το ενδιαφέρον της Ισραηλινής πλευράς για την ανάληψη έργων εν όψει της Ολυμπιάδας του 2004 στην Αθήνα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ και στον τομέα αυτό θα είναι ιδιαίτερα καρποφόρα.

    Ειδική αναφορά έκανε στο ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης, η οποία, όπως είπε, χαρακτηρίζεται από μία σχετική αστάθεια, αλλά ταυτόχρονα και από μία σημαντική αναπτυξιακή δυναμική τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι ίσως η μόνη χώρα που ο ρόλος της θα μπορούσε να είναι ουσιαστικός και ισχυρός.

    "Η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ελλάδα στην περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης συμβαδίζει με τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και την ταχεία και αποτελεσματική προσαρμογή της, στις νέες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας", τόνισε.

    Ο κ. Στεφανόπουλος είπε ακόμη ότι η Ελλάδα διαθέτει αρκετά συγκριτικά πλεονεκτήματα στην προσπάθεια για την ενίσχυση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή, καθώς γεωγραφικοί, ιστορικοί, κοινωνικοί, οικονομικοί και πολιτισμικοί δεσμοί μας συνδέουν με τους λαούς των χωρών της περιοχής αυτής.

    "Για το λόγο αυτό είμαστε σε θέση να κατανοούμε καλύτερα τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες των οικονομιών τους. Είμαστε η μόνη χώρα της περιοχής που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Οργανισμού Συνεργασίας του Ευξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ)", τόνισε και πρόσθεσε ότι δίνεται έτσι η δυνατότητα στη χώρα μας να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας των χωρών αυτών με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι υφίστανται τεράστιες δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ εταιριών και επιχειρηματιών των δύο χωρών στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

    Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δίνει ιδιαίτερη σημασία στην κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, στο στόχο της πολιτικής σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης στην περιοχή και ότι η διαδικασία της ανοικοδόμησης των Βαλκανίων είναι εξαιρετικά ελκυστική για τις Ισραηλινές εταιρίες.

    "Η χώρα μας έχει καταρτίσει το Εθνικό Σχέδιο ανασυγκρότησης για την περίοδο 2000 - 2004 και μέσα από αυτό μπορούν να αναπτυχθούν Ελληνο - Ισραηλινές συνεργασίες", τόνισε.

    Κλείνοντας ο κ. Στεφανόπουλος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την πεποίθησή του πως η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας Ελλάδας - Ισραήλ τόσο μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όσο και στο διμερές επίπεδο θα αποφέρει τα μέγιστα δυνατά αποτελέσματα για την προώθηση των οικονομικο - εμπορικών και λοιπών τομέων συνεργασίας των δύο χωρών.

    [15] ΔΥΟ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ

    Ιερουσαλήμ, 15 Μαϊου 2000 (20:33 UTC+2)

    Αιματηρές συγκρούσεις ξέσπασαν το πρωί στη Δυτική Οχθη μεταξύ Ισραηλινών δυνάμεων Ασφαλείας και Παλαιστινίων που πραγματοποίησαν διαδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την ημέρα "Καταστροφής", όπως ονομάζουν την ίδρυση του ισραηλινού κράτους.

    Δυο Παλαιστίνιοι ένας αστυνομικός και ένας 18χρονος σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών ενώ 300 άτομα τραυματίστηκαν.

    Ο Γιασέρ Αμπέντ Ράμπο, επικεφαλής των Παλαιστινίων στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς των παλαιστινιακών εδαφών ανακοίνωσε τη παραίτηση του εξαιτίας του τρόπου που γίνονται οι διαπραγματεύσεις.

    Ο πρωθυπουργός του Ιστραήλ Εχούντ Μαράκ ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την παραχώρηση πλήρους ελέγχου δυο χωριών στους Παλαιστινίους.

    [16] ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟ 5ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΥΧΤΕΡΙΝΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2000 (20:31 UTC+2)

    Το 5ο Φεστιβάλ Νυχτερινών Σχολείων διοργανώνεται από το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 19 Μαϊου στην κεντρική πύλη του λιμανιού.

    Το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μία ακόμη πλούσια αγωνιστική χρονιά ενάντια στην αντεκπαιδευτική λαίλαπα, ενάντια στη συρρίκνωση και υποβάθμιση της νυχτερινής εκπαίδευσης, για τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή και τονίζει ότι με το Φεστιβάλ οι μαθητές των νυχτερινών σχολείων δίνουν ραντεβού στους νέους αγώνες που τους περιμένουν.

    Σημειώνει ότι "το 5ο Φεστιβάλ πραγματοποιείται σε μία περίοδο που βρίσκει την πόλη και τη χώρα μας υπό την κατοχή του ΝΑΤΟ και ότι από το λιμάνι, το αεροδρόμιο, τους σιδηροδρόμους εξαπολύονται στρατιωτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και οπλισμός για να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στο γειτονικό λαό της Γιουγκοσλαβίας.

    Το Συντονιστικό Νυχτερινών Σχολείων εκφράζει διαμαρτυρία για τη διεξαγωγή της άσκησης Dynamic Mix 2000 στη χώρα μας, με την οποία, όπως σημειώνει, "στρώνεται χαλί στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ να αναλάβουν ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή, καταλύεται η εθνική ανεξαρτησία και εφαρμόζεται στην πράξη ο αντιδραστικός ρόλος και η Νέα Δομή του ΝΑΤΟ".

    "Οι νυχτερινοί μαθητές δεν μπορούν να κλείσουν τα μάτια απέναντι σε αυτή την κατάσταση. Ο αγώνας μας για μόρφωση - δουλειά είναι άρρηκτα δεμένος με τον αγώνα του λαού μας για εθνική κυριαρχία και ειρήνη", τονίζει στην ανακοίνωση και απευθύνεται πρόσκληση σε όλους τους φορείς και τους νυχτερινούς μαθητές να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ και να τραγουδήσου για να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες φαντάροι από τη Γιουγκοσλαβία.

    [17] ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2000 (20:24 UTC+2)

    Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έκρινε τη Δευτέρα ομόφωνα, ύστερα από συνεδρίαση της, ότι πρέπει να διαγραφούν από το δελτίο ταυτότητας: το δακτυλικό αποτύπωμα, το ονοματεπώνυμο της/του συζύγου, το επάγγελμα, το θρήσκευμα και η υπηκοότητα, ως αυτονόητη, αφού το δελτίο ταυτότητας εκδίδεται μόνο για Έλληνες πολίτες. Η Αρχή Δεδομένων έκρινε το θέμα σφαιρικά.

    Στο μεταξύ, κοινωνικές τριβές εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα της υποχρεωτικής ή μη αναγραφής του θρησκεύματος στις νέες αστυνομικές ταυτότητες. Στο αίτημα του Αρχιεπισκόπου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος, σε ότι αφορά το θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας απάντησε αρνητικά.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει τέτοιο θέμα και υπογράμμισε πως η κυβέρνηση δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου ο κ. Ρέππας ανέφερε ότι οι δηλώσεις του κινούνται στο πλαίσιο που ο καθένας μπορεί να εκφράζει ελεύθερα τη γνώμη του.

    Ο υπουργός Τύπου πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός δίνει την εντολή στην κυβέρνηση που εκλέγει, ώστε να χειρίζεται τα θέματα είτε αυτά είναι πολιτικά, είτε οτιδήποτε άλλο.

    Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Σταθόπουλο, είπε πως δεν λειτουργεί αυτόνομα διότι είναι μέλος της κυβέρνησης.

    Την Κυριακή, ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος άσκησε δριμύτατη κριτική εναντίον εκείνων που τάσσονται κατά της αναγραφής.

    Στο μεταξύ, έκκληση στους κόλπους της Εκκλησίας για περισσότερη υπευθυνότητα και σοβαρότητα έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης. Τόνισε ότι "η δημοκρατική νομιμότητα επιβάλλει αυτοπεριορισμό λόγων και έργων. Δραστηριότητες που δεν ταιριάζουν στην παράδοση της Ορθοδοξίας, δεν ωφελούν τα συμφέροντα του έθνους".

    [18] ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΞΗΓΓΕΙΛΕ Ο ΙΒΙΤΣΑ ΡΑΤΣΑΝ

    Ζάγκρεμπ, 15 Μαϊου 2000 (20:24 UTC+2)

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ιβιτσα Ράτσαν εξήγγειλε σήμερα σημαντικές μεταρρυθμίσεις, με προτεραιότητα στους τομείς εθνικής ασφάλειας, άμυνας και δημόσιας διοίκησης.

    Ο κ. Ράτσαν σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ημερών κυβερνητικού έργου δήλωσε ότι στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, καθώς και στο σύστημα υγείας και στο εκπαιδευτικό σύστημα.

    Ο πρωθυπουργός της Κροατίας ανακοίνωσε μέτρα για την άμεση επιστροφή των προσφύγων, στα οποία δε θα περιλαμβάνεται μόνο η ανοικοδόμηση των κατοικιών τους, αλλά και η δημιουργία συνθηκών για ομαλή διαβίωση, μέσω της αναζωογόνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στις περιοχές, στις οποίες θα επιστρέψουν οι πρόσφυγες.

    Ο κ. Ράτσαν υποσχέθηκε ενίσχυση της οικονομίας, τόνωση των επενδύσεων για την ανάπτυξη και την απασχόληση, μείωση των φόρων προστιθέμενης αξίας και ομαλοποίηση της κατάστασης στις ημικρατικές και κρατικές επιχειρήσεις.

    Η κοινή γνώμη στην Κροατία αναγνωρίζει στην κυβέρνηση Ράτσαν επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική, με κυριότερη την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ "Σύμπραξη για την Ειρήνη".

    Ωστόσο παρατηρείται και κλίμα δυσαρέσκειας ως προς την υλοποίηση ορισμένων καίριων προεκλογικών δεσμεύσεων, όπως οι αλλαγές στο Σύνταγμα, που θα επιτρέπουν τη μετάβαση από το ημιπροεδρικό σύστημα, στην κοινοβουλευτική δημοκρατία, αλλά και η αναθεώρηση που αφορά το νόμο περί ιδιωτικοποιήσεων.

    Η κροατική κυβέρνηση δέχεται επικρίσεις και για το ότι αδυνατεί να επιλύσει τη βαθιά οικονομικο - κοινωνική κρίση, με κύριο πρόβλημα το μεγάλο ποσοστό ανεργίας.

    Κ.Γ.

    [19] ΜΑΣΧΑΝΤΟΦ: Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ

    Βερολίνο, 15 Μαϊου 2000 (20:24 UTC+2)

    Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ασλάν Μασχάντοφ δήλωσε ότι δεν βλέπει να τερματίζεται ο πόλεμος στη περιοχή. Ο κ. Μασχάντοφ είπε στη ρωσική υπηρεσία του Deutsche Welle ότι στη περίπτωση της Τσετσενίας η μόνη λύση είναι να συνεχιστεί ο πόλεμος και πρόσθεσε ότι για κάθε επίθεση των Ρώσων θα υπάρχουν αντίποινα από τους αντάρτες.

    Σημειώνεται ότι σήμερα έληξε η προθεσμία για τους αντάρτες που αν παραδοθούν θα τους δοθεί χάρη από τη Μόσχα και οι συγκρούσεις συνεχίζονται στη Τσετσενία.

    Ο κ. Μασχάντοφ ανέφερε ότι η διεθνή κοινότητα δεν μπορεί να κάνει τίποτα και αν φύγουν οι ανθρωπιστικές οργανώσεις από τη Τσετσενία τότε θα συνεχιστεί ο πόλεμος.

    Η Ρωσία έχει ήδη απορρίψει τις συνομιλίες με τον Μασχάντοφ γιατί όπως ισχυρίζεται δεν κατάφερε να ελέγξει τους αντάρτες και θα πρέπει να δικαστεί γιατί κήρυξε ανεξάρτητη τη Τσετσενία.

    Ο.Κ.

    [20] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    Συνάντηση με πενταμελή αντιπροσωπεία Κινέζων δημοσιογράφων, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συντακτών της Κίνας και Διευθυντή της Εφημερίδας "Λαϊκή Ημερησία" Shao Huaze είχε σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης. Οι δημοσιογράφοι επισκέπτονται τη χώρα μας προσκεκλημένοι του Υπουργείου Τύπου.

    Ο κ. Κακλαμάνης εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τους δύο πανάρχαιους λαούς, της Ελλάδας και της Κίνας, αλλά και την σύγχρονη προσήλωσή τους στις αρχές της ειρήνης, της συνύπαρξης των λαών και του διεθνούς δικαίου. Εξήρε επίσης, τη στάση της Κίνας στο εθνικό μας θέμα της εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, καθώς και την υποστήριξη της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Από την πλευρά του ο κ. Shao Huaze εξέφρασε το θαυμασμό του για τα ιστορικά μνημεία της χώρας μας και το σύγχρονο πολιτισμό μας, και εξήρε την ανάπτυξη και προώθηση των διμερών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, οι οποίες τυγχάνουν ιδιαίτερης προβολής από την εφημερίδα, την οποία διευθύνει.

    [21] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2000 (20:09 UTC+2)

    Αρνητικές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις συνεδριάσεις των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, με εξαίρεση αυτά των Βρυξελλών και της Βουδαπέστης που κατέγραψαν άνοδο 1,13% και 0,62%,αντίστοιχα.

    Οι ανησυχίες του επενδυτικού κοινού στις ΗΠΑ σχετικά με τις τελικές αποφάσεις της Κεντρικής Αμερικανικής Τράπεζας για τα επιτόκια που αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, δεν είχαν μόνο αντίκτυπο στον δείκτη Nasdaw ο οποίος κατέγραφε πτώση στο άνοιγμα της συνεδρίασης, αλλά και στα χρηματιστήρια της "γηραιάς" ηπείρου, τα οποία ξεκίνησαν τη χρηματιστηριακή εβδομάδα, καταγράφοντας απώλειες.

    Ειδικότερα, με πτώση της τάξης του 0,19% (667.06 μονάδες) έκλεισε ο δείκτης AEX στο Αμστερνταμ, η Κοπεγχάγη κατέγραψε πτώση -0,12% (283.15 μονάδες), ενώ απώλειες κατέγραψαν και οι αγορές του Λονδίνου (-0,76%, 6235.8 μονάδες), της Μαδρίτης (-0,24%, 1014.2 μονάδες), του Μιλάνου (-0,01%, 31825 μονάδες), της Μόσχας (-1,62%, 2127.22 μονάδες), του Οσλο (-0,15%, 1358.97 μονάδες) και του Παρισιού (-0,65%, 6407.66 μονάδες).

    "Πρωταγωνιστές" στην πτώση ήταν τα χρηματιστήρια του Ελσίνκι (-3,97%, 16516.26 μονάδες), της Κωνσταντινούπολης (-3,10%, 17013.03 μονάδες) και της Βαρσοβίας (-1,79%, 2023.9 μονάδες).

    Πτωτικά κινήθηκαν οι αγορές της Φρανκφούρτης (-1,00%, 7196.67 μονάδες), της Πράγας (-0,24%, 593.2 μονάδες), της Στοκχόλμης (-0,74%, 5994.45 μονάδες), της Βιέννης (-1,00%, 1138.55 μονάδες), της Λισσαβόνας (-1,42%, 5295.61 μονάδες) και της Ζυρίχης (-0,18%, 7722.9 μονάδες).

    Στα χρηματιστήρια της Ασίας και της Αυστραλίας επικρατούσαν μικτές τάσεις. Χαρακτηριστικά το χρηματιστήριο της Μπανγκόγκ αργά το απόγευμα ο δείκτης SET υποχωρούσε κατά 1,82% (339.37 μονάδες), στο Χονκ Κονγκ η πτώση ήταν της τάξης του 1,53% (14881.3 μονάδες), στη Σιγκαπούρη η πτώση ήταν μικρότερη 0,75% (2011.46 μονάδες), ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 υποχωρούσε μόλις κατά 0,25% (17313.69 μονάδες).

    [22] ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΣΤΟ ΧΑΑ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2000 (20:06 UTC+2)

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών δικαίωσε σήμερα όσους είναι τουλάχιστον συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη μελλοντική του πορεία, αφού ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε με κέρδη της τάξης του 2,29%, ενώ ιδιαίτερα ικανοποιητικός ήταν και ο όγκος των συναλλαγών που ανήλθε σε 236,47 δισ. δραχμές, δίνοντας "ανάσα" στο επενδυτικό κοινό.

    Οι έντονα ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας, οφείλονται κυρίως στο συνεχιζόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών για μετοχές της μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης, οι οποίες "πρωταγωνίστησαν" και στις συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ μικρότερο ήταν το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για τα blue chips, τα οποία παραδοσιακά στηρίζουν τη Σοφοκλέους.

    Οικονομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η σημερινή έντονη κινητικότητα που σημειώθηκε μετά το μέσο των συναλλαγών για τα "βαριά" χαρτιά έδωσε νέα ώθηση στην αγορά, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι στο επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες τοποθετήσεις σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

    Οπως σημειώνουν η "ατμομηχανή" στη Σοφοκλέους είναι τα περιφερειακά "χαρτιά", αλλά σύντομα αναμένεται και τα blue chips να διαδραματίσουν τον "πρωταγωνιστικό" τους ρόλο. Απλώς τώρα βρίσκονται σε περίοδο αναμονής, περιμένοντας ιδιαίτερα σημαντικές εξελίξεις στην οικονομία, όπως η υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και σε κλάδους όπως ο τραπεζικός, ο χρηματοοικονομικός γενικότερα και επικοινωνίας. Ουσιαστικά θα πρέπει να υπάρξουν δείγματα πράξεων προς αυτή την κατεύθυνση για να υπάρξει μια κινητικότητα σε όλους τους κλάδους.

    Ωστόσο όμως, κύκλοι της αγοράς συνιστούν προσοχή στους υπέρμετρα αισιόδοξους, γιατί όπως τονίζουν, η αστάθεια που επικρατεί στα ξένα χρηματιστήρια δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέες πιέσεις. Και στις πιέσεις αυτές δεν είναι σίγουρο το πως θα αντιδράσει η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία στο παρελθόν με τη "συμπεριφορά" της έδειχνε σημάδια "ανωριμότητας".

    [23] Γ. ΛΟΥΛΗΣ: ΣΕ ΦΑΣΗ ΕΣΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ ΜΠΗΚΕ Η Ν.Δ.

    Αθήνα, 15 Μαϊου 2000 (20:03 UTC+2)

    Την εκτίμηση ότι η Ν.Δ. εισήλθε σε φάση εσωστρέφειας, διατύπωσε ο πολιτικός αναλυτής Γιάννης Λούλης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό "Φλας", ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη τα κόμματα, εάν πράγματι θέλουν άνοιγμα στην κοινωνία, να ανοίξουν τις πόρτες για να εισέλθει νέο αίμα στις οργανώσεις τους.

    "Αυτή τη στιγμή η ΝΔ έχει μπει σε μια φάση εσωστρέφειας με αντιδικίες που αφορούν πρόσωπα και τα πρόσωπα στην ουσία δεν αφορούν την κοινωνία, αφορούν τα κόμματα βέβαια αλλά δεν αφορούν την κοινωνία άρα πιστεύω ότι και μας δεν πρέπει να μας αφορούν αυτά. Το δε ΠΑΣΟΚ ενώ έδινε στην αρχή την αίσθηση ότι θα κάνει τολμηρές αλλαγές, θα αλλάξει συθέμελα, αρχίζουμε πάλι να παίρνουμε μια αίσθηση ότι αυτές οι αλλαγές θα είναι πολύ προσεκτικές, πάλι θα υπάρχουν ισορροπίες κλπ.", είπε ο κ. Λούλης και πρόσθεσε:

    "Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή και τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ανοιχτά σε όλα, διότι αν ήταν ανοιχτά στα μηνύματα της κοινωνίας δεν θα προχωρούσαν με ισορροπίες. Οι εποχές των ισορροπιών τέλειωσαν".

    Σε άλλο σημείο, αναφορικά με τις συζητήσεις που γίνονται για άνοιγμα των κομμάτων στην κοινωνία, αναρωτήθηκε: "Τι θα πει άνοιγμα στην κοινωνία, το να κάνεις ένα συνέδριο και να πεις κάνω άνοιγμα στην κοινωνία; Άνοιγμα στην κοινωνία σημαίνει 2-3 χρόνια πριν να έχεις ανοίξει τις κομματικές σου οργανώσεις τις οποίες να έχεις έτσι και αλλιώς εκσυγχρονίσει, αλλά να τις ανοίξεις σε καινούργιο κόσμο, σε ανθρώπους που τώρα λένε δεν ασχολούμαι με την πολιτική, δεν με ενδιαφέρει η πολιτική. Αν δεν τους φέρεις αυτούς τους ανθρώπους και αν δεν το κάνεις 2-3 χρόνια πριν, δεν έχουν ελπίδα να κερδίσουν, ειδικά στην επαρχία."

    [24] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ ΜΕ ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΚΑΙ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 15 Μαϊου 2000 (20:00 UTC+2)

    Με τον υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρο Ευθυμίου και Φίλιππο Πετσάλνικο συναντήθηκε και συζήτησε θέματα κοινής αρμοδιότητας ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης.

    Ο κ. Πασχαλίδης καλωσόρισε στο υπουργείο Μακεδονίας -Θράκης τους κ.κ. Ευθυμίου και Πετσάλνικο και υπογράμμισε ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα και όλες οι προϋποθέσεις να αναδειχθεί και σ΄ ένα σημαντικό εκπαιδευτικό κέντρο των Βαλκανίων και της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

    Τόνισε δε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να έχει προβλήματα, αλλά έχει και πολύ μεγάλα ψυχικά και πνευματικά αποθέματα στο χώρο της εκπαίδευσης.

    Ο υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι και την περασμένη Δευτέρα ο κ. Πετσάλνικος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και πρόσθεσε ότι η άνοδος της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας στην πόλη σε λίγο καιρό δε θα αποτελεί είδηση.

    Υπογράμμισε ότι όλη η Βόρεια Ελλάδα με κέντρο τη Θεσσαλονίκη αποτελεί προτεραιότητα των πολιτικών του υπουργείου και τόνισε ότι η Βόρεια Ελλάδα αποκτά στο σύνολό της ένα νέο στρατηγικό ρόλο.

    Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι η παρουσία της χώρας μας στα Βαλκάνια και τη Νοτιανατολική Ευρώπη είναι δυναμική, ότι ο χώρος της εκπαίδευσης είναι χώρος προνομιακός για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών και ότι θα πρέπει όλοι να συμβάλουν για την κατάκτηση του νέου ρόλου και σ' αυτό το επίπεδο.

    Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προβλήματα στις υποδομές, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

    Τόνισε ότι το υπουργείο εγκαινιάζει μία μακρά συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα με επίκεντρο τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αποδώσει καρπούς με τη συνεργασία και τη συνεννόηση όλων.

    Από την πλευρά του ο κ. Πετσάλνικος τόνισε ότι επειδή έχει χρηματίσει υπουργός Μακεδονίας - Θράκης για ένα διάστημα περίπου τριών ετών και τώρα επιστρέφει στο υπουργείο Παιδείας, σε ό,τι αφορά τα θέματα, τις ανάγκες, τα προβλήματα και τις προοπτικές που υπάρχουν στη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα στο χώρο της παιδείας τα αντιμετωπίζει με μία υπεραυξημένη ευαισθησία και τα θέτει στις πρώτες προτεραιότητες.

    Είπε ότι θα έχει μία στενή συνεργασία με τον κ. Πασχαλίδη για όλα τα θέματα που αφορούν την εκπαίδευση και την παιδεία στη Βόρεια Ελλάδα και έκανε ειδική αναφορά στις δυνατότητες του βορειοελλαδικού χώρου.

    Ανέφερε ότι στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν εφτά τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα και ορισμένα πιλοτικά πρωτοποριακά προγράμματα για την παιδεία που ξεκίνησαν από το χώρο της Β. Ελλάδας και βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι η στενή συνεργασία των υπουργείων θα έχει ως στόχο στο συντομότερο χρονικό διάστημα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και για την καλύτερη λειτουργία των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του χώρου, αλλά και επίσης για την καλύτερη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και ειδικότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.

    Στο σημείο αυτό ο υπουργός Παιδείας παρεμβαίνοντας τόνισε ότι ο κ. Πετσάλνικος ξεκίνησε τα προγράμματα για το Internet στα σχολεία και ότι ο κ. Πασχαλίδης με τη δικιά του οργανωτικότητα θα τα επεκτείνει ακόμα περισσότερο.

    Ο κ. Πασχαλίδης συμπλήρωσε ότι υπάρχει κοινό πεδίο δράσης στο θέμα της Τηλεπιμόρφωσης που άρχισε ο υφυπουργός Παιδείας με τα Πανεπιστήμια και τους εκπαιδευτικούς, ότι αυτά θα συνεχιστούν και ότι θα υπάρξει επίσης συνεργασία στο θέμα της σχολικής στέγης και στο θέμα της εξακτίνωσης των Πανεπιστημίων στο χώρο της Β. Ελλάδας.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κ.κ. Ευθυμίου και Πετσάλνικου με τους Προϊσταμένους των Διευθύνσεων και των Γραφείων Εκπαίδευσης, κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα άμεσης προτεραιότητας.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 15 May 2000 - 18:14:38 UTC