Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-14

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΙΣΛΑΛΙ
  • [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ CAR & MOTO
  • [03] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 31ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
  • [04] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΙΔΩΝ: ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ (5-0) ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΕΛΙΚΟ
  • [05] ΔΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ
  • [06] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
  • [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ 2 - 2
  • [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 2 - 0
  • [09] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0 - 2
  • [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 1- 0
  • [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΒΑΛΑ - ΑΕΚ 0 - 2
  • [12] ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ
  • [13] ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ
  • [14] ΣΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ
  • [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 1
  • [16] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ ΔΕΝ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ
  • [17] ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥΣΕΛ ΚΑΤΑ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
  • [18] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ
  • [19] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
  • [20] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

  • [01] ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΡΙΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΚΙΣΛΑΛΙ

    Αγκυρα, 14 Μαϊου 2000 (20:45 UTC+2)

    Τρία άτομα που υπάρχουν υποψίες ότι σχετίζονται με τη δολοφονία του δημοσιογράφου, συγγραφέα και καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Αγκυρας, Αχμέτ Τανέρ Κισλαλί, την προηγούμενη χρονιά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ένας εκ των συλληφθέντων, ο Νετζντέτ Γιουκσέλ παραδέχθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης ότι τοποθέτησε μαζί με τους άλλους κατηγορουμενους τη βόμβα στο αυτοκίνητο του Κισλαλί, που τελικά του στέρησε τη ζωή.

    Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι, σύμφωνα με το Ανατολή, μέλη της Τεβχίντ, μιας εκτρεμιστικής ισλαμικής οργάνωσης που κατηγορείται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Cumhuriyet, Ουγκούρ Μουμτσού.

    Η αστυνομία αναζητεί ακόμη ένα άτομο, που θεωρείται ότι είναι ο "εγκέφαλος" πίσω από τη δολοφονία του Κισλαλί.

    Σ.Π.

    [02] ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ CAR & MOTO

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (20:45 UTC+2)

    Εντυπωσιακή ήταν η προσέλευση του κοινού στις τριήμερες εκδηλώσεις "Car & Moto accessories and Hi-Fi show 2000" που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Helexpo από την Παρασκευή μέχρι σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διοργανωτών μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής οι επισκέπτες είχαν ανέλθει σε δώδεκα χιλιάδες.

    Επαγγελματίες του χώρου από όλη την Ελλάδα και φίλοι του αυτοκινήτου και τις μοτοσικλέτας κατέκλυσαν το περίπτερο 13, όπου αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών παρουσίασαν τα τελευταία μοντέλα τους, ενώ επίσης εκτέθηκαν ζάντες, ελαστικά, βελτιωτικά, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ηχοσυστήματα και συστήματα συναγερμού.

    Παρά τα μικροπροβλήματα εξαιτίας της κυριακάτικης βροχόπτωσης οι εκδηλώσεις στέφθηκαν από επιτυχία και ενθουσίασαν όσους τις παρακολούθησαν. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων, προέτρεψε τους ανθρώπους του κλάδου και τους φίλους των μηχανοκίνητων σπορ να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για επιτυχία των διοργανώσεων αυτών, που, όπως τόνισε, προβάλλουν τον χώρο του αυτοκινήτου και της μοτοσικλέτας αλλά και τη Θεσσαλονίκη.

    Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν πάνω από 100 αυτοκίνητα, αγωνιστικά, αντίκες, υπερπολυτελή και ηχητικά διαμορφωμένα demo cars, ενώ έγιναν επιδείξεις δεξιοτεχνίας οδήγησης από τα αγωνιστικά οχήματα και τις μοτοσικλέτες, baby cross, cart, δυναμομετρήσεις μοτοσικλετών, μετρήσεις ηχοσυστημάτων αυτοκινήτων κ.α.

    [03] Β' ΕΘΝΙΚΗ: ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 31ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Ο Αθηναϊκός κατάφερε να κερδίσει την Καλαμαριά με 2 -1, παρά το γεγονός ότι έχανε στο ημίχρονο, και να κατακτήσει τρεις νέους βαθμούς στο πλαίσιο της 31ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας. Με νίκη συνέχισε την πορεία του και το Αιγάλεω που κέρδισε δύσκολα τον Εθνικό 2 - 1. Τη νίκη της ημέρας την πέτυχε ο Πανσερραϊκός που συνέτριψε στη Ρόδο τον Ιάλυσο με 6 - 0. Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 31ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Β' εθνικής κατηγορίας έχουν ως εξής:

    Ιάλυσος - Πανσερραϊκός 0 - 6

    Λάρισα - Καλλιθέα 3 - 0

    Αιγάλεω - Εθνικός 2 - 1

    Παναιτωλικός - Αγιος Νικόλαος 3 - 1

    Παναιγιάλειος - ΠΑΣ Γιάννινα 3 - 2

    Αθηναϊκός - Καλαμαριά 2 - 1

    Αναγ. Καρδίτσας - Ολυμπιακός Βόλου 0 - 2

    Νάουσα - Ελευσίνα 1 - 0

    Πιερικός - Βέροια 0 - 3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (31η αγωνιστική)

    1.Αθηναϊκός 68

    2.Αιγάλεω 64

    3.Γιάννινα 59

    4.Πανσερραϊκός 59

    5.Καλαμαριά 53

    6.Λάρισα 48

    7.Παναιτωλικός 46

    8.Βέροια 46

    9.Ολυμπιακός Β. 45

    10.Παναιγιάλειος 45

    11.Καλλιθέα 43

    12.Αγ.Νικόλαος 40

    13.Ελευσίνα 39

    14.Νάουσα 37

    15.Εθνικός 25

    16.Ιάλυσος 25

    17.Πιερικός 19

    18.Αν.Καρδίτσας 18

    Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ (32η)

    Λάρισα - Ιάλυσος

    Πανσερραϊκός - Αιγάλεω

    Καλλιθέα - Παναιτωλικός

    Εθνικός - Παναιγιάλειος

    Αγιος Νικόλαος - Αθηναϊκός

    ΠΑΣ Γιάννινα - Αναγ.Καρδίτσας

    Καλαμαριά - Νάουσα

    Ολυμπιακός Βόλου - Βέροια

    Ελευσίνα - Πιερικός

    [04] ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΑΙΔΩΝ: ΒΑΡΙΑ ΗΤΤΑ (5-0) ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟ ΤΕΛΙΚΟ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Την τέταρτη θέση κατέκτησε η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των παίδων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στο Ισραήλ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συνετρίβη στο μικρό τελικό από την Ολλανδία με σκορ 5 - 0 και έχασε το χάλκινο μετάλλιο.

    Ωστόσο η επιτυχία των νεαρών παικτών είναι πολύ μεγάλη καθώς για πρώτη φορά έφτασε στην πρώτη τετράδα της Ευρώπης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Μάκης Σεντελίδης, αναφέρθηκε τόσο στην πορεία της εθνικής μας ομάδας όσο και στο παιχνίδι με την Ολλανδία: "Κερδίσαμε πολλές εμπειρίες, μάθαμε πολλά και θα είμαστε καλύτεροι στο μέλλον. Το τελικό σκορ είναι βαρύ, αλλά μας αδικεί καθώς είχαμε και εμείς ευκαιρίες".

    [05] ΔΥΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

    Σέρρες, 14 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Πρωτοφανές έγκλημα έγινε τη νύχτα στην κοινότητα Σησαμιά Σερρών, όταν ένας 50χρονος χτύπησε με ρόπαλο και τραυμάτισε θανάσιμα έναν συνομήλικό του. Ο λόγος του εγκλήματος ήταν ότι ο ανιψιός του θύματος παρενοχλούσε την 28χρονη φίλη του δράστη, από την οποία είχε πρόσφατα χωρίσει.

    Ο δράστης Στάθης Κιουρτσίδης, που αποφυλακίστηκε πριν από διόμισι μήνες, αφού εξέτισε ποινή 20ετούς φυλάκισης για κατοχή μεγάλης ποσότητας ηρωίνης και χασίς, και άλλα δύο άτομα λογομάχησαν έντονα με τον 50χρονο Δημήτρη Βουγιουνδρούκα και τον γιο του για την υπόθεση του ανιψιού του Βουγιουνδρούκα, Στέλιου Πολυχρονιάδη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γεωργία Ζέτα 28 ετών είχε διακόψει πρόσφατα τον δεσμό της με τον Πολυχρονιάδη όμως εκείνος της ζητούσε να επανασυνδεθούν. Ο Πολυχρονιάδης υποστηρίζει ότι ο ίδιος ήταν ο στόχος της δολοφονίας και πως για το σκοπό αυτό η 28χρονη είχε προσφέρει στον Κιουρτσίδη ένα εκατομμύριο δραχμές.

    Εξάλλου, στη Νιγρίτα Σερρών, ένας 25χρονος σκότωσε για άγνωστο λόγο τον 49χρονο πατέρα του. Ο Θεόδωρος Λιούκας πυροβόλησε εξ επαφής τον πατέρα του Μανώλη Λιούκα γεωργό, μέσα στο σπίτι τους και διέφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.

    [06] ΠΟΛΥΝΕΚΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

    Νέο Δελχί, 14 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Τουλάχιστον 45 άνθρωποι λέγεται ότι σκοτώθηκαν από την πτώση λεωφορείου σε κανάλι στην περιοχή Πουντζάμπ της βόρειας Ινδίας, σύμφωνα με ανακοίνωση Ινδών αξιωματούχων.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο, όταν έσκασε ξαφνικά ένα από τα λάστιχα του λεωφορείου. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί δεκαπέντε πτώματα, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριάντα ατόμων. Μόλις πέντε άτομα κατόρθωσαν να βγουν σώα από το πολύνεκρο δυστύχημα.

    Σ.Π.

    [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΙΩΝΙΚΟΣ - ΑΡΗΣ 2 - 2

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2000 (20:19 UTC+2)

    Σε ένα ιδιαίτερα συναρπαστικό παιχνίδι που έγινε στη Νεάπολη, Ιωνικός και Αρης αναδείχτηκαν ισόπαλοι με σκορ 2 - 2 για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Η εξέλιξη του ματς ήταν άκρως ενδιαφέρουσα, όμως το τελικό αποτέλεσμα δεν αφήνει ικανοποιημένο κανέναν από τους δύο αντιπάλους, καθώς τόσο ο Ιωνικός όσο και ο Αρης ήθελαν τους τρεις βαθμούς για διαφορετικούς λόγους.

    Η ομάδα της Θεσσαλονίκης μπήκε δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφερε να προηγηθεί στο σκορ μόλις στο 9' λεπτό με γκολ που πέτυχε ο σέρβος Ιγκόρ Γκλούτσεβιτς. Οι κίτρινοι έχασαν αρκετές ευκαιρίες στη συνέχεια, όμως ο Ιωνικός ήταν αυτός που στο 27' με τον Κομπαγιάσι ισοφάρισε σε 1 - 1. Λίγο πριν τη λήξη του α' ημιχρόνου ο Χαριστέας κέρδισε πέναλτι και την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει για τον Αρη στο 44' ο Νίκος Παπαδόπουλος. Ο αμυντικός των κιτρίνων όμως ήταν άστοχος και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν ισόπαλες στα αποδυτήρια.

    Στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τον Αρη με το γκολ που πέτυχαν στο 47' με τον Ρόμπερτς. Ωστόσο οι κίτρινοι παρά το ξάφνιασμα, δεν το έβαλαν κάτω και συνέχισαν να πιέζουν τον αντίπαλο. Και ενώ οι ευκαιρίες χανόταν εκατέρωθεν, ο Αρης κέρδισε νέο πέναλτι στο 78' λεπτό, το οποίο εκτέλεσε εύστοχα ο Νίκος Κυζερίδης που ισοφάρισε σε 2 - 2.

    [08] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ - ΞΑΝΘΗ 2 - 0

    Πύργος, 14 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Ο Πανηλειακός εκμεταλλεύτηκε την έδρα του και κέρδισε στο Πύργο τη Ξάνθη με σκορ 2- 0, σε μια αναμέτρηση που ήταν στο πλαίσιο της 32ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι είχαν την ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ μόλις στο 13' λεπτό όμως ο Μπάντοβιτς αστόχησε σε χτύπημα πέναλτι.

    Η Ξάνθη από το 45' αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Δημητριάδη με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν την αριθμητική υπεροχή και στο β' ημίχρονο δημιούργησαν αρκετές ευκαιρίες. Στο 50' κατάφεραν να ανοίξουν το σκορ με τον Νεμπεγλέρα και να προηγηθούν 1 - 0.

    Τα τέρματα για την ομάδα του Πύργου τα ζευγάρωσε στο 61' ο Μπάντοβιτς, που ξεχρέωσε το άστοχο πέναλτι.

    [09] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΤΡΙΚΑΛΑ - ΚΑΛΑΜΑΤΑ 0 - 2

    Τρίκαλα, 14 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    "Καλπάζει" στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α' εθνικής η Καλαμάτα, η οποία αρχικά κινδύνευε με υποβιβασμό όμως μετά τα νικηφόρα αποτελέσματα των τελευταίων αγωνιστικών έχει εξασφαλίσει την παραμονή της μεγάλη κατηγορία.

    Η Καλαμάτα κέρδισε εκτός έδρας με σκορ 2 - 0 τα Τρίκαλα, για την 32η αγωνιστική, και πήρε τρεις νέους βαθμούς. Αντίθετα, τα Τρίκαλα εδώ και καιρό έχουν υποβιβαστεί στη Β' εθνική. Τα τέρματα για τους φιλοξενούμενους τα σημείωσαν στο 29' λεπτό ο Μπόατεν και στο 90' ο Τρούπκος με εύστοχο χτύπημα πέναλτι.

    [10] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ 1- 0

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Η Προοδευτική πήρε τρεις νέους βαθμούς και διατηρεί ζωντανές τις ελπίδες για την παραμονή στην Α' εθνική κατηγορία. Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να κερδίσουν τον Εθνικό Αστέρα με σκορ 1 - 0 για την 32η αγωνιστική του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Το "χρυσό" γκολ της συνάντησης που χάρισε στην Προοδευτική τους τρεις βαθμούς και έβαλε τον Εθνικό Αστέρα σε περιπέτειες καθώς θα αναγκαστεί πιθανότατα να μπει στη διαδικασία των αγώνων μπαράζ το πέτυχε στο 30' λεπτό ο Ντάγκας.

    [11] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΚΑΒΑΛΑ - ΑΕΚ 0 - 2

    Καβάλα, 14 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Με τον συνήθη ύποπτο τον τελευταίων αγωνιστικών, Ντέμη Νικολαίδη, η ΑΕΚ κέρδισε στην Καβάλα την τοπική ομάδα με σκορ 2 - 0 για την 32η ημέρα του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Νικολαίδης ήταν μεγάλος πρωταγωνιστής της συνάντησης καθώς με δύο δικά του τέρματα στο 56' και στο 79' λεπτό η ΑΕΚ κατάφερε να κατακτήσει τη νίκη και τους τρεις βαθμούς που την φέρνουν σε μια ψηλότερη θέση στο βαθμολογικό πίνακα. Η Ενωση εμφανίστηκε επιθετική από τα πρώτα λεπτά της συνάντησης και ιδιαίτερα παθιασμένη για το θετικό αποτέλεσμα.

    Μάλιστα οι παίκτες της ΑΕΚ είχαν πολύ καλή ψυχολογία μετά και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας και την εξασφάλιση ενός εισιτηρίου που οδηγεί στην Ευρώπη, γεγονός που φάνηκε μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Αντίθετα, τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ για την Καβάλα που παρέμεινε στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας και κινδυνεύει με υποβιβασμό στη Β' εθνική.

    [12] ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

    Κάιρο, 14 Μαϊου 2000 (19:50 UTC+2)

    Τουλάχιστον 17 άτομα πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από την κατάρρευση πολυκατοικίας στη λαϊκή συνοικία του Καϊρου Σαϊντα Ζέιναμπ.

    Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια του πενταόροφου κτιρίου εννιά πτώματα, αλλά οι αρχές πιστεύουν ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 17 καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν ελπίδες για επιζώντες.

    Αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου χαρακτήρισε την κατάρρευση της πολυκατοικίας ως το χειρότερο ανάλογο περιστατικό του τελευταίου χρόνου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σαϊντα Ζέιναμπ είναι μια από τις φτωχότερες συνοικίες της αιγυπτιακής πρωτεύουσας και η κατασκευή των κτιρίων δεν τηρεί πολλές φορές τους βασικούς κανόνες ασφαλείας.

    Σ.Π.

    [13] ΕΚΘΕΣΗ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ 75 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΔΕΘ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (19:49 UTC+2)

    Μια έκθεση με θέμα τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης άνοιξε χθες τις πύλες της, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη δημιουργία του επίσημου εκθεσιακού φορέα της πόλης και την καθιέρωση του μεγάλου ιστορικού αυτού θεσμού. Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Πασχαλίδης. Επρόκειτο για την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν οργανωθεί για την παρουσίαση των ιστορικών ντοκουμέντων της 75χρονης πορείας της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Πασχαλίδης εγκαινιάζοντας την έκθεση μετέφερε τον χαιρετισμό τον πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ενώ χαρακτήρισε την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στοιχείο ταυτότητας της Θεσσαλονίκης του 20ου αιώνα και δείκτη προόδου και ανάπτυξης της πόλης στη σύγχρονη εποχή. "Από εδώ πέρασε ο χρόνος της πόλης, από εδώ περνάει το μέλλον της πόλης. Στον νέο αιώνα η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης", είπε ο κ. Πασχαλίδης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η ΔΕΘ πρέπει να συμβάλλει στις προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ενιαίου οικονομικού συνεκτικού χώρου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

    Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τις εταιρίες της ΔΕΘ, ώστε να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα εμφανίστηκαν στην πορεία εκσυγχρονισμού της. Είπε, εξάλλου, ότι η συνεργασία αυτή θα βασίζεται στην αρχή ότι εκσυγχρονισμός σημαίνει ευαισθησία στα μηνύματα του μέλλοντος και σεβασμός στην ποιότητα του παρελθόντος.

    Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν επίσης οι διοικήσεις της ΔΕΘ και της Helexpo, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτές της Θεσσαλονίκης, ανώτερα πρώην στελέχη της ΔΕΘ, καθώς και προσωπικότητες της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών.

    [14] ΣΤΗΝ 3η ΘΕΣΗ Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (19:49 UTC+2)

    Την τρίτη θέση στο προολυμπιακό τουρνουά που διεξάγεται στο Ανόβερο της Ιταλίας κατέκτησε η εθνική μας ομάδα πόλο των ανδρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που έχει ήδη εξασφαλίσει το εισιτήριο του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, κέρδισε στο μικρό τελικό τη Σλοβακία με σκορ 9 - 7.

    Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κούλης Ιωσηφίδης, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την εμφάνιση της εθνικής μας ομάδας και με δηλώσεις του υποστήριξε: "Εχουμε κάποιες μεταπτώσεις στην απόδοση μας. Αν ήμασταν σταθεροί τότε πιστεύω ότι θα ήμασταν από τις κορυφαίες ομάδες του κόσμου".

    [15] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΗΡΑΚΛΗΣ - ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ 2 - 1

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (19:10 UTC+2)

    Ζωντανός παρέμεινε ο Ηρακλής όσον αφορά την έξοδο στην Ευρώπη. Οι παίκτες του Αγγελου Αναστασιάδη κέρδισαν στο Καυτατζόγλειο στάδιο την Παναχαϊκή με σκορ 2 - 1 στο πλαίσιο της 32ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και απέδειξαν πως άφησαν τα επεισόδια με τους φιλάθλους στο περιθώριο για το καλό της ομάδας.

    Οι κυανόλευκοι μπήκαν δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και κατάφεραν να προηγηθούν μόλις στο 12' λεπτό με τον Ιεροκλή Στολτίδη, που πανηγύρισε έξαλλα την επίτευξη του τέρματος του. Η απόδοση όμως των παικτών του Ηρακλή έπεσε και η Παναχαϊκή εκμεταλλεύτηκε στη συνέχεια την αδράνεια των γηπεδούχων. Με τον Εμπαλέ στο 40' λεπτό κατάφερε να ισοφαρίσει το σκορ σε 1 - 1 και να δώσει νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι.

    Στην επανάληψη όμως ο Γηραιός μπήκε μεταμορφωμένος και αποφασισμένος να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς και να διατηρήσει ελπίδες για έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Κεπάτζε που μπήκε ως αλλαγή στο γήπεδο στη θέση του Κασίμπα, ήταν ο παίκτης που βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα στο 57' λεπτό και έγραψε το 2 - 1 υπέρ των γηπεδούχων. Στη συνέχεια, οι γηπεδούχοι έχασαν πολλές ακόμη ευκαιρίες να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο το δείκτη του σκορ.

    [16] Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο ΣΥΝ ΔΕΝ ΔΙΑΣΠΑΤΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΑΝ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2000 (19:00 UTC+2)

    "Ο Συνασπισμός δεν διασπάται ούτε απειλείται επειδή κάποιοι αποχώρησαν", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατά τη δευτερολογία του με την οποία έκλεισαν οι εργασίες της συνόδου της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος. Στη σύνοδο υπερψηφίστηκε η εισήγηση του Νίκου Κωνσταντόπουλου με 94 ψήφους ενώ η εισήγηση του κ. Μιχάλη Παπαγιαννάκη πήρε 14 ψήφους.

    Ο Κωνσταντόπουλος επισήμανε ότι τα μέλη του κόμματος πρέπει να επιμείνουν σταθερά στην επιλογή της στρατηγικής για μια σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά των κοινωνικών κινημάτων και της οικολογίας. Απηύθυνε δε έκκληση για απόρριψη "κάθε επιλογής προσχώρησης στον αστερισμό της κυβερνητικής πλειοψηφίας και κάθε επιλογής στρατηγικής σύμπραξης με το ΚΚΕ".

    Κάλεσε τέλος τα στελέχη του Συνασπισμού να ορηανώσουν έναν ανοιχτό δημοκρατικό διάλογο που θα οδηγήσει σε ένα υπεύθυνο συνέδριο απολογισμού και ευθυνών.

    [17] ΔΡΙΜΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΟΥΣΕΛ ΚΑΤΑ ΓΑΛΛΙΑΣ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

    Μαδρίτη, 14 Μαϊου 2000 (19:00 UTC+2)

    Δριμεία επίθεση κατά της Γαλλίας και της Γερμανίας εξαπέλυσε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βόλφγκανγκ Σούσελ, λέγοντας ότι οι δυο χώρες και εταίροι της Βιέννης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προσπαθούν να υπαγορεύσουν την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο ευρωπαϊκός οργανισμός στα υπόλοιπα 13 μέλη του.

    Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα ABC, ο Αυστριακός καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά: "Δεν μπορούμε να δεχτούμε ένα γαλο-γερμανικό διοικητικό συμβούλιο, που υπαγορεύει στους άλλους τι πρέπει να κάνουν" και πρόσθεσε ότι Γαλλία και Γερμανία δεν μπορούν να υποδείξουν στην Αυστρία τι πρέπει να κάνει.

    O κ. Σούσελ τόνισε ότι θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις, αφού έχουν επιπτώσεις σε όλο τον αυστριακό λαό, γεγονός που όπως υποστήριξε, γνωρίζουν οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Βρετανίας, Χοσέ Μαρία Αθνάρ και Τόνι Μπλερ αντίστοιχα.

    Υπενθυμίζεται ότι Λονδίνο και Μαδρίτη πρότειναν πρόσφατα την άρση των κυρώσεων πριν από τη λήξη της πορτογαλικής προεδρίας.

    Σ.Π.

    [18] ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΗΚΚΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ Δ.ΤΣΟΒΟΛΑ

    Αθήνα, 14 Μαϊου 2000 (18:56 UTC+2)

    Για αποσιώπηση των ανακοινώσεων του ΔΗΚΚΙ από την ΕΡΤ και τους μεγάλους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αθήνας κάνει λόγο δήλωση - καταγγελία του ΔΗΚΚΙ που διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό, τον υπουργό Τύπου, τον συνήγορο του πολίτη, το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

    Αφορμή της παραπάνω δήλωσης ήταν η μη μετάδοση από τους παραπάνω σταθμούς, δήλωσης του προέδρου του κόμματος Δημήτρη Τσοβόλα, με την οποία κατήγγειλε μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ για δημιουργία αποστασιών και αποστατών. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, αναφερόμενος στις δηλώσεις Σημίτη περί διευρύνσεων, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, είχε δηλώσει: "καταγγέλλουμε τις αήθεις και πολιτικά ανέντιμες μεθοδεύσεις του ΠΑΣΟΚ που με το δέλεαρ της ικανοποίησης προσωπικών φιλοδοξιών και επιδιώξεων δημιουργούν αποστασίες και αποστάτες. Τέτοιες μεθοδεύσεις παραβιάζουν βασικές αρχές λειτουργίας της Δημοκρατίας αλλά και κάθε πολιτική αξία ή αρχή".

    Στη σημερινή δήλωση - καταγγελία του ΔΗΚΚΙ σημειώνεται ότι η άρνηση των συγκεκριμένων μέσων ενημέρωσης (ΕΡΤ, Mega, Anttenna, Star, Alpha, Planet 104,5 FM, Antenna 97,1, Σκάι 100,4 FM, Alpha News 98,7 FM) να μεταδώσουν τη παραπάνω θέση του κόμματος "γίνεται εκ προθέσεως και συνιστά ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, του νόμου που διέπει τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης αλλά και τη δημοκρατική τάξη".

    Υπογραμμίζεται δε πως οι πολιτικοί φορείς και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (όπως συμβαίνει με το ΔΗΚΚΙ και πρόσφατα συνέβαινε και με τον Συνασπισμό και την Πολιτική Άνοιξη), σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, δικαιούνται ίσης μεταχείρισης με τα εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου πολιτικά κόμματα.

    [19] ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΝΔ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (18:56 UTC+2)

    Κριτική στους προεκλογικούς χειρισμούς της Ν.Δ. άσκησαν στελέχη του κόμματος στη συνεδρίαση του Πολιτικού και Κοινωνικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης που έγινε στο ξενοδοχείο "Μακεδονία Παλλάς", παρουσία του Κώστα Καραμανλή και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και δημοτικός σύμβουλος σημείωσε ότι στο ήθος του κόμματος θα ταίριαζε η απλή παραδοχή ότι έχασε τις εκλογές. Χαρακτήρισε "όψιμο εφεύρημα" τα περί μεσαίου χώρου και εξήγησε ότι δεν καταλαβαίνει περί τίνος πρόκειται. Υποστήριξε ότι η Ν.Δ. εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια ένα "αφυδατωμένο", "άβουλο", "αμήχανο" και "ανασφαλές" κόμμα. Πρότεινε να αφήσουν τους "στρατηγούς" χωρίς στρατούς και η Ν.Δ. να γίνει κόμμα πολιτών. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εποχή των συντεταγμένων κομμάτων πέθανε και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψη του. Για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη Ν.Δ. τόνισε πως πρέπει να κλείσει - ίσως μετά από ενάμιση χρόνο- με την επιλογή εκείνου ή εκείνης που θα εγγυηθεί την πορεία που θα επιλέξουν στο μέλλον, με πειστικότητα και με αίσθημα νίκης.

    Ο βουλευτής Παναγιώτης Ψωμιάδης πρότεινε η Ν.Δ. ακολουθήσει την προτροπή " τα εν οίκω μη εν δήμω, ζήτησε από κάποιους "άκαπνους" στη Ρηγίλλης να προσέχουν τα λόγια τους και τόνισε ότι δεν υπάρχουν "παιδιά και αποπαίδια". Δήλωσε ότι στηρίζει τον Κώστα Καραμανλή και σύντομα θα γίνει πρωθυπουργός.

    Ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Λευτέρης Γεωργιάδης επέρριψε ευθύνες στον κομματικό μηχανισμό για λάθους χειρισμούς στην προεκλογική περίοδο και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες.

    Ο γραμματεάς πολιτικού σχεδιασμού της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης τόνισε πως ο "μεσαίος χώρος" είναι κοινωνικός και όχι πολιτικός προσδιορισμός, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του κόμματος και παρατήρησε πως "όχι επειδή χάσαμε τις εκλογές να χάσουμε και την αυτοπεποίθηση"

    [20] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 14 Μαϊου 2000 (18:56 UTC+2)

    Η Νέα Δημοκρατία θα πάρει θέση για το θέμα αναγραφής του θρησκεύματος ή όχι στα δελτία ταυτότητος, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος σε φιλική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια θα είναι αυτή, τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος σε φιλική συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους, αλλά αρνήθηκε να αποκαλύψει ποια θα είναι αυτή.

    Στη διάρκεια της συνάντησης απέδωσε κυρίως στον παράγοντα κράτος - και την αξιοποίηση του από το ΠΑΣΟΚ - το γεγονός ότι η Ν.Δ. έχασε τις εκλογές και αναλυτικά για τις αιτίες παρέπεμψε στο έκτακτο συνέδριο του Ιουνίου. Είπε ότι είναι λογικό να υπάρχει απογοήτευση και φόρτιση μετά τις εκλογές και γι' αυτό αποφάσισε τη διενέργεια έκτακτου συνεδρίου, για να συζητηθούν ανοιχτά αυτά τα ζητήματα.

    Για την αποπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη επισήμανε ότι ήταν θέμα ηθικής τάξεως, ενώ για τη συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Απόστολο Ανδρεουλάκο είπε ότι συζήτησαν για όλα τα θέματα. Παρατήρησε ότι δεν τον ενοχλούν οι διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις αρκεί να εντάσσονται στο πλαίσιο του κόμματος.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Sunday, 14 May 2000 - 18:14:10 UTC