Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-05-04

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
  • [02] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
  • [03] ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ
  • [05] ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ
  • [06] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
  • [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΟΚ 1-0
  • [08] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΒΚ
  • [10] "ΝΑΡΚΕΣ" ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
  • [11] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ
  • [12] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ "ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ"
  • [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - Ρ. ΛΥΝΤΣ
  • [14] ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΕΔΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
  • [15] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [16] ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
  • [17] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ
  • [18] ΙΝΚΑ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ
  • [19] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ
  • [20] ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
  • [21] ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ "ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ"
  • [22] Ο ΒΑΛΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ
  • [23] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ
  • [24] ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ!

  • [01] ΝΕΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2000 (11:25 UTC+2)

    Φωτογραφία: Λουκάς Παπαδήμος

    Η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι σύμφωνη με τις συστάσεις της Κομισιόν, με απώτερο στόχο την πλήρη σύγκλιση της ελληνικής Οικονομίας, είπε ο Λουκάς Παπαδήμος, με δηλώσεις του στην ελληνική υπηρεσία του BBC.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ότι είναι η απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής Οικονομίας.

    Εξέφρασε την ανησυχία του για την πτώση του ευρώ και τις επιπτώσεις που θα έχει στον πληθωρισμό.

    Στο μεταξύ, η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο οικονομικό χάρτη, ενόψει της επικείμενης ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ.

    Η νέα πραγματικότητα, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές και στην επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στα κλειστά επαγγέλματα.

    Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης, θα αφορούν επίσπευση 15 ιδιωτικοποιήσεων και μετοχοποιήσεων ως το τέλος του χρόνου, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό.

    Για το ασφαλιστικό, ξεκινούν μέσα στο μήνα οι διαδικασίες για να επιλεγεί ο διεθνής οίκος για μια νέα μελέτη αναμόρφωσης του συστήματος.

    Για τα κλειστά επαγγέλματα, στόχος είναι η κατάργηση τους και η πλήρης απελευθέρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    [02] ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (11:23 UTC+2)

    Φωτογραφία: Η απονομή του βραβείου "Προσωπικότητες 2000" από το Ινστιτούτο Ανατολή - Δύση στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργο Παπανδρέου και της Τουρκίας, Ισμαήλ Τζεμ.

    Με τρία "όχι" απαντά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης στις απαιτήσεις των ΗΠΑ για αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου καταπολέμησης της τρομοκρατίας στην Ελλάδα, απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται σε βάρος της χώρας μας στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξή του στο "Βήμα", καθιστά σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει "συλλήβδην" σε αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, κάνει γνωστό ότι η συμφωνία με τις ΗΠΑ θα είναι ένα απλό πρωτόκολλο συνεργασίας και ως εκ τούτου δεν θα παρέχει τη δυνατότητα ίδρυσης "Task Force" (Κοινής Ομάδας Δράσης) για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ξεκαθαρίζει ότι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία δεν πρόκειται να "αυτονομηθεί" και να υπαχθεί απευθείας στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά θα λειτουργεί υπό το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.

    Ταυτοχρόνως, αποκαλύπτει ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ζητήσει επισήμως το DNA του μέλους της "17 Νοέμβρη" που ανιχνεύθηκε μετά την επίθεση εναντίον της οικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα και αποκρούει τις απόψεις που διατυπώνονται από επιτελείς των ΗΠΑ ότι δεν υπάρχει η αναγκαία πολιτική βούληση για την πάταξη της τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι "οι Ελληνες δεν είναι αυτοκτονικοί τύποι".

    [03] ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ-ΤΖΕΜ

    Νέα Υόρκη, 4 Μαϊου 2000 (13:11 UTC+2)

    Φωτογραφία: Μπουλέντ Ετσεβίτ

    Δεκαπέντε περίπου ομογενείς την ώρα που απονέμονταν τα βραβεία στους υπουργούς εξωτερικών της Ελλάδας και Τουρκίας κ.κ. Γιώργο Παπανδρέου και Ισμαήλ Τζεμ στο ξενοδοχείο Γκραντ Χαϊάτ στο Μανχάταν διαδήλωναν εναντίων της παράνομης κατοχής της Κύπρου θέτοντας σαφώς ως βασική προϋπόθεση για την ελληνοτουρκική φιλία και τη συνεργασία την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από το νησί.

    Oι διαδηλωτές, που ήταν κυρίως Κύπριοι, ζήτησαν από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο να μην παραστεί σ' αυτή την εκδήλωση κι αυτός τους αποκρίθηκε ότι θα παραστεί για να μεταφέρει τις δικές του απόψεις προσθέτοντας ότι θα τα πουν "face to face" και ότι ποτέ δε θα πάψει να αγωνίζεται για το κυπριακό.

    Κατά την είσοδο του υπουργού εξωτερικών της Τουρκίας κ. Ισμαήλ Τζέμ, οι διαδηλωτές κρατώντας τη σημαία της Κύπρου, τη γαλανόλευκη και τα πανό φώναζαν "εξω τα κατοχικά στρατεύματα" ενώ αποδοκίμασαν του κ.κ. Παπανδρέου και Τζεμ, καθώς επίσης τον πρόξενο της Κύπρου στη Νέα Υόρκη κ. Βασίλειο Φιλίππου και τον πρέσβη της Ελλάδας στην Oυάσιγκτον κ. Αλέξανδρο Φίλωνα. Του κ. Φιλίππου του είπαν ότι δεν εκπροσωπεί το λαϊκό αίσθημα και ότι δεν μπορεί να παρίσταται σ' αυτή την εκδήλωση.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΙΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΓΛ. ΚΛΗΡΙΔΗ

    Λευκωσία, 3 Μαϊου 2000 (23:01 UTC+2)

    Φωτογραφία: Υποδοχή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας.

    Οι γιατροί έχουν συστήσει στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη να μην μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τον τρίτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, που ανέφεραν επίσης πως οι θεράποντες γιατροί και η οικογένεια του Προέδρου δεν αποδέχθηκαν παράκλησή του εάν ήταν δυνατόν η επέμβαση να γίνει μετά τις συνομιλίες.

    Αύριο ο Πρόεδρος Κληρίδης θα υποβληθεί σε εξέταση στον μαγνητικό τομογράφο (MRI) και τα αποτελέσματα της βιοψίας αναμένονται την Παρασκευή το πρωί πριν την επέμβαση, κατά την οποία θα παρευρίσκονται δύο γιατροί από κάθε ειδικότητα.

    Οι θεράποντες ιατροί του, ειδικός παθολόγος - διαβητολόγος Ιωσήφ Κάσιος και ο ειδικός καρδιολόγος Αγης Συρίμης δήλωσαν σήμερα ότι με την επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα ιαθεί πλήρως, όποια και αν είναι τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων (βιοψίας) που θα γίνουν.

    Οι δυο ιατροί, οι οποίοι είδαν απόψε στην Πολυκλινική "Ευαγγελίστρια" τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επιβεβαίωσαν ακόμη ότι έδωσαν τη συγκατάθεσή τους ώστε ο Πρόεδρος να προεδρεύσει αύριο συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ΜΠΕ - ΚΥΠΕ

    [05] ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2000 (21:10 UTC+2)

    Ζωή σε δύο συνανθρώπους μας έδωσαν ένας 45χρονος από τη Λάρισα και ένας 67χρονος από Θεσσαλονίκη.

    Ο 47χρονος υπέκυψε χθες στο νοσοκομείο της θεσσαλικής πρωτεύουσας από εγκεφαλικό και οι συγγενείς του δώρισαν το ήπαρ και τους νεφρούς του στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης , όπου σήμερα το μεσημέρι μεταμοσχεύτηκε σε 45χρονο από την Αθήνα, που έπασχε από ηπατική ανεπάρκεια. Αυτή την ώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι μεταμοσχεύσεις των νεφρών του 47χρονου σε έναν άντρα και μία 60χρονη γυναίκα.

    Στο ίδιο νοσοκομείο ολοκληρώθηκε με επιτυχία μεταμόσχευση νεφρού σε μία 30χρονη γυναίκα από τη Μυτιλήνη. Το μόσχευμα προήλθε από 67χρονο που απεβίωσε χθες στην εντατική μονάδα του ΑΧΕΠΑ.

    [06] ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

    Αγκυρα, 4 Μαϊου 2000 (21:07 UTC+2)

    Στην Αγκυρα βρίσκεται από σήμερα η πρόεδρος της ΕΓΕ Μαργαρίτα Παπανδρέου για να παραστεί στο 3ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου που διοργανώνεται από το Σύλλογο Γυναικών της Αγκυρας "Ιπτάμενη Σκούπα".

    Η κ. Παπανδρέου έφθασε το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Αγκυρας, όπου την υποδέχθηκε ο Δήμαρχος της περιοχής Τσάνγκαγια.

    Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους η κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στο καλό κλίμα που δημιούργησαν ο γιος της υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου και ο Τούρκος ομόλογός του Ισμαήλ Τζεμ.

    Τόνισε μάλιστα ότι αισθάνεται πολύ περήφανη για τη συμβολή του γιου της, στη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών.

    Την κ. Παπανδρέου συνοδεύει στην Αγκυρα αντιπροσωπεία από 13 Ελληνίδες. Αύριο θα μιλήσει σε συνάντηση γυναικών με θέμα: "Οι γυναίκες και η ειρήνη".

    [07] Α' ΕΘΝΙΚΗ: ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ - ΠΑΟΚ 1-0

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (20:37 UTC+2)

    Πολύ κακός ήταν ο ΠΑΟΚ στον Κορυδαλλό και γνώρισε την ήττα από την Προοδευτική με σκορ 1 - 0 στο παιχνίδι που έκλεισε την αυλαία της 30ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας.

    Ο Δικέφαλος του Βορρά δεν έδειξε σε κανένα σημείο της αναμέτρησης πάθος και διάθεση να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς της νίκης, ενώ αντίθετα οι γηπεδούχοι εμφανίστηκαν πιο αποφασισμένοι και έκαναν ένα βήμα σωτηρίας.

    Το "χρυσό" γκολ της Προοδευτικής το πέτυχε στο 61' λεπτό ο Άγγελος Βιλανάκης με εύστοχο χτύπημα φάουλ. Ο ΠΑΟΚ γνώρισε την ένατη φετινή του ήττα και απομακρύνθηκε αρκετά από την έξοδο του στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι παίκτες του Ντούσαν Μπάγεβιτς καλούνται στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν μέχρι να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα, να κερδίσουν τα παιχνίδια για να εξασφαλίσουν μια θέση στην Ευρώπη.

    Στη βαθμολογία μετά το τέλος της 30ης αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ παρέμεινε στην 7η θέση με 43 βαθμούς, ενώ η Προοδευτική ανέβηκε στην 16η με 25.

    [08] ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ

    Βελιγράδι, 4 Μαϊου 2000 (20:32 UTC+2)

    Η σερβική αντιπολίτευση ετοιμάζει διαδήλωση την ερχόμενη εβδομάδα στη γενέτειρα του Γιουγκοσλάβου πρόεδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Ποζάρεβατς ανακοίνωσε ο Γκόραν Σβιλάνοβιτς, ηγέτης κόμματος της Συμμαχίας για Αλλαγή.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς δήλωσε ότι η διαδήλωση θα γίνει την Τρίτη και στοχεύει να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει σε κανένα στη Σερβία να δείρει οπαδούς της.

    Οι ηγέτες της σερβικής αντιπολίτευσης είχαν σήμερα συνάντηση μετά τη συμπλοκή φοιτητών της οργάνωσης Αντίσταση με τρεις υπαλλήλους ενός κλαμπ στο Ποζάρεβατς που ανήκε στον γιο του Μιλόσεβιτς, Μάρκο.

    Οι φοιτητές ξυλοκοπήθηκαν από τους υπαλλήλους αλλά η αστυνομία τους συνέλαβε με τη κατηγορία ότι προσπάθησαν να δολοφονήσουν τους τρεις άνδρες που είναι μέλη του κόμματος Γιουγκοσλαβική Αριστερά της γυναίκας του Μιλόσεβιτς, Μιριάνα Μάρκοβιτς.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς τόνισε ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η βία και η αντιπολίτευση με ανακοίνωση της καταδίκασε το ξυλοδαρμό και τη σύλληψη των μελών της οργάνωσης και ζήτησε να διωχθούν ποινικά οι τρεις άνδρες που τους έδειραν.

    Ο κ. Σβιλάνοβιτς ανέφερε ότι αντιπροσωπεία της αντιπολίτευσης θα επισκεφθεί τους φοιτητές στη φυλακή αύριο και μέλος της οργάνωσης Αντίσταση δήλωσε ότι ένας από αυτούς έχασε το μάτι του, κάτι που διέψευσε επικεφαλής της υπηρεσίας εκτάκτων αναγκών.

    Από την άλλη πλευρά μέλη κομμάτων που πρόσκεινται φιλικά στον Σέρβο πρόεδρο κατηγόρησαν την οργάνωση για φασιστική δράση και ανέφεραν ότι τα μέλη της προκαλούν βίαιες επιθέσεις.

    Ο.Κ.

    [09] ΟΜΙΛΙΑ Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΒΚ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (20:30 UTC+2)

    Στη διαφορά της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας από τη διεθνοποιημένη οικονομία και στο γεγονός ότι η Ευρώπη κινείται προς την κατεύθυνση που καθιστά εφικτή από τη μια την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθερότητα και από την άλλη την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στην ομιλία του στη Συνδιάσκεψη του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Βουλγαρίας με θέμα: "Βαλκάνια και Ευρώπη - Η Αριστερά μπροστά στις νέες προκλήσεις".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση διαφέρει από τις μορφές διεθνοποίησης της οικονομίας του παρελθόντος.

    "Η παγκοσμιοποίηση ουσιαστικά, αντίθετα με τη διεθνοποίηση, δεν αφορά μόνο την οικονομική δραστηριότητα, αλλά διεκδικώντας μία μορφή ολοκλήρωσης παρεμβαίνει στην κοινωνία, στους θεσμούς, στον πολιτισμό και την πολιτική", είπε προσθέτοντας ότι αυτό είναι το βασικό στοιχείο που διαφοροποιεί την παγκοσμιοποιημένη οικονομία από τη διεθνοποιημένη οικονομία.

    Κατά συνέπεια, σημείωσε, μπαίνουν σημαντικά ερωτήματα, για το αν είναι τυχαία αυτή η εξέλιξη.

    "Η απάντηση, είναι ότι η ενδυνάμωση και η ενίσχυση του καπιταλισμού φρόντισαν να αναπτύξουν έγκαιρα μία νέα μορφή ηγεμονίας του καπιταλισμού και της "οικονομίας της αγοράς" στο παγκόσμιο σύστημα", είπε.

    Επισήμανε ότι πρόκειται για μία νέα φάση εξέλιξης, ουσιαστικά του συστήματος, η οποία φρόντισε να διαμορφώσει έγκαιρα μία διεθνή αρχιτεκτονική, πάνω στην οποία στηρίχθηκε όλη αυτή τη κυριαρχία.

    Στη νέα παγκόσμια αρχιτεκτονική ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, η Διεθνής Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αποτελούν εργαλεία με τα οποία επιδιώκεται να ρυθμιστεί και να υποστηριχθεί η παγκοσμιοποιημένη οικονομία, τόνισε.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι το βασικό στοιχείο που προσδιορίζει τη λειτουργία της παγκοσμιοποίησης, είναι η κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού.

    Το δεύτερο στοιχείο, είπε είναι η διαμόρφωση περιφερειακών υποσυνόλων, όπως η Ευρώπη, ή η Νοτιανατολική Ασία και άλλες περιοχές.

    Το τρίτο στοιχείο είναι οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι οποίες πραγματικά δίνουν σε ένα μεγάλο βαθμό τη δυνατότητα να υπάρξει αυτή η παγκοσμιοποιημένης μορφής οικονομία, που οδήγησε με έναν εντυπωσιακό τρόπο στην αύξηση της κίνησης των χρηματοπιστωτικών κεφαλαίων, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις στατιστικές υπάρχει επτά φορές αύξηση των κερδών από τη διακίνηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου έναντι του κέρδους από το εμπόριο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι η παγκοσμιοποίηση οδηγεί και σε έναν συγκεντρωτισμό του κεφαλαίου και της αξιοποίησής του σε παγκόσμιο επίπεδο.

    "Επομένως τα φαινόμενα αυτά αποτελούν κρίσιμα στοιχεία που πρέπει να απαντηθούν. Ποιες επιλογές κάνει κάθε μία χώρα για να απαντήσει σε αυτά τα φαινόμενα. Η παγκοσμιοποίηση αποτελεί μία πρόκληση, λένε οι φιλελεύθεροι οικονομολόγοι, και θα διαμορφώσει προϋποθέσεις ενοποίησης και δημιουργίας προτύπου συστημάτων για όλο τον κόσμο", είπε προσθέτοντας ότι η λογική όμως, πάνω στην οποία στηρίζεται σε τελική ανάλυση η διασφάλιση των πλεονεκτημάτων της παγκοσμιοποίησης, είναι η λογική της απορρύθμισης της αγοράς, της κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και της μείωσης του κόστους εργασίας.

    "Με μία λέξη, ο νεοφιλελευθερισμός, στην πλήρη του δόξα, αποτελεί το εργαλείο και το μέσο υποστήριξης και εκμετάλλευσης του πλαισίου της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας", τόνισε.

    Επισήμανε ότι υπάρχουν και θετικά στοιχεία από την παγκοσμιοποίηση, όπως η παγκόσμια επικοινωνία και πληροφόρηση, που δίνουν νέες δυνατότητες, η προώθηση της οικονομικής αποτελεσματικότητας, η επέκταση της παραγωγής του πλούτου, συμπεριλαμβανομένου και του Τρίτου Κόσμου.

    "Ομως το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται από τελικά από αυτά τα θετικά στοιχεία της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, στο βαθμό που η λογική του νεοφιλελευθερισμού αποτελεί τη βασική πολιτική επένδυση, στο εθνικό κράτος, στην τοπική κοινωνία, που σε τελική ανάλυση, είναι αυτοί που υφίστανται τα θετικά και αρνητικά αυτής της νέας εξέλιξης σε όλα τα επίπεδα", είπε και συμπλήρωσε:

    "Αν δεν απαντήσουμε αποφασιστικά, πολιτικά και οικονομικά, στους όρους κάτω από τους οποίους συγκροτήθηκε η παγκοσμιοποιημένη οικονομία με βάση τη νεοφιλελεύθερη λογική και τη νεοφιλελεύθερη οικονομική αντίληψη, εκείνος που θα πληρώσει τα "σπασμένα" θα είναι ο πολίτης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος χαρακτήρισε ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η ολόκληρη η Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε μία φάση ολοκλήρωσης και η οποία πέρασε την εικοσαετία της νεοφιλελεύθερης κυριαρχίας, κινείται προς μία νέα κατεύθυνση που καθιστά εφικτή την οικονομική ανάπτυξη και τη σταθεροποίηση με την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

    Ανέφερε ακόμη ότι η κοινωνική συνοχή και η κοινωνική αλληλεγγύη θα εξασφαλιστεί στο εθνικό επίπεδο, έτσι ώστε να σε παγκόσμιο επίπεδο, μέσα από την ενοποίηση αυτής της προσπάθειας και στο ευρωπαϊκό επίπεδο, να μην έχουμε μόνο την Ευρώπη της αγοράς, αλλά και την Ευρώπη της αλληλεγγγύης και της πολιτικής και της κοινωνικής ενοποίησης.

    Σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την εποχή κατατίθενται προτάσεις ακόμα και από το χώρο της ίδιας της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και των βασικών συντελεστών ης, που θέλουν την εδραίωση μέτρων εθνικών και διεθνών ελέγχων για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης κερδοσκοπίας στις κινήσεις κεφαλαίων.

    Είπε ακόμη ότι σχετική με τα παραπάνω είναι η πρόταση θεσμοθέτησης περιβαλλοντικών φόρων, αλλά και η πρόταση για δημιουργία νέων διεθνών οργανισμών.

    "Και στην κατεύθυνση αυτή ένας νέος Παγκόσμιος Οργανισμός Κοινωνικής Ανάπτυξης που θα αποκαθιστούσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, με στόχο να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα ανάπτυξης κοινωνικών υπηρεσιών και παραγωγής, αποτελεί μία νέα πρόκληση σε συνδυασμό με την προώθηση της διασυνοριακής και διαπεριφερειακής συνεργασίας.

    [10] "ΝΑΡΚΕΣ" ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΕΥΡΩ

    Βόννη, 4 Μαϊου 2000 (20:26 UTC+2)

    Του ανταποκριτή μας

    Περίπου 24 ώρες μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η χώρα μας πληροί τις προϋποθέσεις για την ένταξή της στην ΟΝΕ, η εξέλιξη αυτή αμφισβητείται, με βολές και πάλι από την Γερμανία.

    Αυτή τη φορά την ικανότητα της Ελλάδας για ένταξη στο ευρώ αμφισβητούν ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Γερμανών Βιομηχάνων, Χανς Όλαφ Χένκελ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, που πρόσκεινται στους συντηρητικούς Χριστιανοδημοκράτες.

    Και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται έμμεσα το ίδιο πράγμα, ότι δηλαδή η είσοδος της χώρας μας στην ΟΝΕ είναι περίπου "χαριστική", τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εκπληρώνει ακόμα τα κριτήρια σύγκλισης.

    Ταυτόχρονα υποστηρίζουν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο ευρώ, το οποίο -θα πρέπει να σημειωθεί- έπεσε κάτω από τα 90 σεντς, έχοντας χάσει συνολικά, από την καθιέρωσή του, σχεδόν το 1/4 της αξίας του.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις του Χανς Όλαφ Χένκελ, ο οποίος με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Μπερλίνερ Τσάιτουνγκ", τονίζει πως αν επιτραπεί στην Ελλάδα να κάμψει τους κανόνες ένταξης στην ευρωζώνη, αυτό θα προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο ήδη ασθενές ευρώ, προσθέτοντας ότι "τα ίδια κριτήρια σύγκλισης που ισχύουν για όλες τις προς ένταξη χώρες, πρέπει να ισχύσουν και για την Ελλάδα".

    Αναλόγως καυστικές είναι και οι επισημάνσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Γερμανίας, που αναφέρει ότι δεν μπορεί η Ελλάδα να μειώσει σύντομα το δημόσιο χρέος της. "Για να πάει στο 60% του ΑΕΠ, όπως επιτάσσει η Συνθήκη του Μάαστριχτ, θα απαιτηθούν πολλά χρόνια με σημαντικά πλεονάσματα του προϋπολογισμού", σημειώνει το Επιμελητήριο, που επιμένει ότι "η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τα κριτήρια σύγκλισης κατά γράμμα".

    Οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν θα είχαν δημιουργήσει εντυπώσεις, αν δεν είχαν προηγηθεί ανάλογες δηλώσεις στελεχών της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Μπούντεσμπανκ), ενώ μάλιστα εκκρεμεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οριστική ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, που θα ληφθεί κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

    [11] ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΤΩΝ ΞΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΩΝ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Μικτές τάσεις επικράτησαν σήμερα στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών να επηρεάζονται από την πορεία του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.

    Ειδικότερα, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε το χρηματιστήριο της Μπρατισλάβας (2,17%, 80.04 μονάδες), ακολούθησε το Μιλάνο που ενισχύθηκε κατά 1,55% (31974 μονάδες), το Οσλο με άνοδο 1,05% (1341.16 μονάδες), το Παρίσι με τον δείκτη CAC ενισχυμένο κατά 0,87% (6491.74 μονάδες), ενώ μικρότερες ανόδους σημείωσαν οι χρηματαγορές της Στοκχόλμης (0,75%, 6255,21 μονάδες), του Λονδίνου (0,24%, 6199,6 μονάδες), της Φρανκφούρτης (0,13%, 7386,71 μονάδες), καθώς και της Βουδαπέστης (0,11%, 9113,86 μονάδες) και της Ζυρίχης (0,04%, 7499,9 μονάδες).

    Στον αντίποδα σημαντικές απώλειες της τάξης του 5,57% κατέγραψε το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, ενώ η Βαρσοβία υποχώρησε κατά 1,70% (2008 μονάδες). Η Μόσχα σημείωσε πτώση 1,06% (2181,3 μονάδες), το Αμστερνταμ -0,71%, 665.07 μονάδες), η Κοπεγχάγη -0,59%, 288.12 μονάδες, η Μαδρίτη -0,53%, 1058.09 μονάδες, η Λισσαβόνα -0,45%, 5481.81 μονάδες, το Ελσίνκι -0,35%, 17645.5 μονάδες, η Πράγα -0,36%, η Βιέννη -0,15% και οι Βρυξέλλες -0,13% στις 2834.13 μονάδες.

    [12] ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΙΑ "ΣΟΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ"

    Λαμία, 4 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Το 3ο Φεστιβάλ για "Σολίστες και Πρωταγωνιστές" ανοίγει την αυλαία του στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, με διοργανωτή το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. "Είναι μοναχική η πορεία του ηθοποιού πάνω στη σκηνή" - είπε σε συνέντευξη Τύπου ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Πάνος Σκουρολιάκος: "Ετσι μοναχική είναι και η πορεία αυτής της διοργάνωσης που εισήγαγε το ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης. Ενα φεστιβάλ που θέλει ν' ανοίξει τα φτερά του σ' όλη την γκάμα των δραστηριοτήτων που πρέπει να καλύψει, αρκείται σε τρεις μόνο παρουσίες, εξαιρετικά όμως σημαντικές. Χωρίς τη στήριξη της κεντρικής εξουσίας, με μόνη την αρωγή του δήμου".

    Η πρεμιέρα γίνεται το Σάββατο 6 Μαίου, με τη "Βρομιά" του Ρόμπερτ Σνάιντερ, με τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, σε μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου, σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη, μουσική Μηνά Αλεξιάδη.

    Στις 12/5 η Αννα Κοκκίνου παρουσιάζει τα μονόπρακτα "Η φωνή του ανθρώπου" του Κοκτώ, "Τρία γράμματα" της Ντίκινσον και "Νανουρίσματα" του Μπέκετ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γιάνναρη, μουσική "Στούντιο 19", σκηνικό Μιχαήλ Σαμιώτη, κοστούμια Ζορζ Φοντριέ.

    Στις 19/5, η Κάτια Δανδουλάκη παρουσιάζει το "Τζόρνταν" των Αννα Ρέινολντς - Μόιρα Μπουφίνι, σε απόδοση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία Μάγιας Λυμπεροπούλου, σκηνικά Γιώργου Πάτσα, μουσική και ηχητική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου.

    [13] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ - Ρ. ΛΥΝΤΣ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (20:21 UTC+2)

    Με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου συναντήθηκε ο Βρετανός μάνατζερ της Ολυμπιακής Αεροπορίας Ροντ Λυντς. Στη συνάντηση οι δύο άνδρες συζήτησαν το θέμα μετεγκατάστασης της εταιρίας στα Σπάτα, καθώς και το υφιστάμενο ιδιοκτησιακό καθεστώς.

    Ο διευθύνων σύμβουλος της Ο.Α. ενημερώθηκε από τον υπουργό για την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει μέχρι και το 49% της Ολυμπιακής, ενώ υπενθυμίζεται ότι η British Airways έχει συμφωνήσει να αγοράσει μέχρι 20% και σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει για το ακριβές ποσοστό και το τίμημα που θα δώσει.

    Πάντως πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Αγγλοι δεν ζητούν ποσοστό μόνο από την Ολυμπιακή, αλλά συνολικά από τον Ομιλο και κυρίως από την αεροπλοϊα και τη θυγατρική εταιρία καυσίμων που έχει συσταθεί για το νέο αεροδρόμιο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για το υπόλοιπο ποσοστό που ενδιαφέρεται να πουλήσει η κυβέρνηση ενδιαφέρον φέρεται να δείχνουν και αρκετοί Ελληνες επιχειρηματίες.

    Στο μεταξύ, σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας, σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να αναθέσει σε φορέα εκτός της Ολυμπιακής την πρόσθετη εκτίμηση των προς εκποίηση παλαιών αεροσκαφών και κινητήρων.

    [14] ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΕ Η ΚΕΔΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

    Θεσσαλονίκη, 4 Μαϊου 2000 (20:20 UTC+2)

    Το οικονομικό ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης συζήτησαν σήμερα οι δήμαρχοι όλης της χώρας στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ που ξεκίνησε στη Χαλκιδική, κατά τη διάρκεια του οποίου ζήτησαν κονδύλια από την πολιτεία για την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και τη θεσμική κατοχύρωσή τους.

    Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Πάρις Κουκουλόπουλος, δήλωσε ότι η χώρα απαιτεί μία τοπική αυτοδιοίκηση αυξημένων δυνατοτήτων και ευθυνών, ενώ οι εκπρόσωποι τόνισαν ότι οι δήμοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, για την κάλυψη των οποίων ζήτησαν την ανακατανομή των κεντρικών αυτοτελών πόρων, τη απόδοση 270 δισεκατομμύριων για την τελευταία διετία, στο πλαίσιο του προγράμματος τοπικής αυτοδιοίκησης, και την αύξηση των πόρων που αντλούν οι δήμοι από τη φορολογία.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς, τόνισε από την πλευρά του ότι την τελευταία τριετία περισσότερες από 1,6 τρισεκατομμύρια δραχμές εισέρευσαν στα ταμεία των δήμων και αποδέχτηκε την πρόταση της ΚΕΔΚΕ για τη θέσπιση κοινής επιτροπής που θα παρακολουθεί την απόδοση θεσμοθετημένων πόρων προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Κώστας Καϊσερλής, τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να προωθεί την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης που είχε ως σταθμό το νόμο "Ιωάννης Καποδίστριας".

    Ο υπουργός Μακεδονίας Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη θέσπισης του τρίτου βαθμου αυτοδιοίκησης, τον οποίο συνέδεσε με αλλαγές στη διοικητική δομή, με το δεύτερο κύμα εκσυγχρονισμού και με την κοινωνική σύγκλιση.

    [15] ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΘΒΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Τον αριστουργηματικό "Βυσσινόκηπο", το κύκνειο άσμα του Τσέχωφ, παρουσιάζει στο "Υπόγειο" του "Θεάτρου Τέχνης" το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο συνεργασίας των δύο θεάτρων, από την Παρασκευή 5 Μαίου και μέχρι τις 14 Μαΐου. Το έργο ανεβαίνει σε μετάφραση Λέλας Μασλάροβα - Μοσχοπούλου, Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, φωτισμούς Λευτέρη Παυλόπουλου, ενορχήστρωση Σάκη Λάιου. Παίζουν: Λυδία Φωτοπούλου, Αρης Λεμπεσόπουλος, Λίνα Λαμπράκη, Χάρης Τσιτσάκης, Αννα Μάσχα, Δημήτρης Ναζίρης, Δημήτρης Κολοβός, Δέσποινα Κούρτη, Αργύρης Ξάφης, Κατερίνα Λούρη, Λευτέρης Τεκτονίδης, Γιάννης Χαρίσης, Χρήστος Σουγάρης.

    Ο "Βυσσινόκηπος" - είπε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο σκηνοθέτης - "αποτυπώνει με ξεχωριστό λυρισμό το τέλος μιας εποχής. Οι ήρωες συναντιούνται στο ανθοφόρο τοπίο, για να κλείσουν ένα μεγάλο κύκλο της ζωής τους, να μετρήσουν τις μικρές και μεγάλες ήττες τους και παρά τις απώλειες να προχωρήσουν μπροστά. Ο πανέμορφος κήπος στέκεται σύμβολο μνήμης κι ενός παρελθόντος που έχει περάσει. Η επικείμενη καταστροφή του για το χτίσιμο κερδοφόρων παραθεριστικών κατοικιών, η αγορά του από το γιο ενός μουζίκου, η οικονομική κατάρρευση των ιδιοκτητών του, σηματοδοτούν τη στιγμή του περάσματος από τον ένα αιώνα στον άλλο, από τη μια ζωή στην άλλη".

    Ένα άλλο έργο, το "Ρινγκ", συμπαραγωγή του χοροθεάτρου "Οκτάνα" και του ΚΘΒΕ, θα παρουσιαστεί μέχρι τις 21/5 στο "Θέατρο Τέχνης" της οδού Φρυνίχου. Η χοροθεατρική παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία - χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, σκηνικά Αννας Γεωργιάδου - Κένι Μακλέλαν, κοστούμια Νίκου Νατσούλη και μουσική επιμέλεια Σάκη Δημητρακόπουλου. Χορεύουν Ταμάρα Ιλιάσοβα, Ρούλα Κουτρουμπέλη, Κωνσταντίνος Ρήγος, Κώστας Γεράρδος, Κατερίνα Κερβανίδου, κ.ά.

    [16] ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ Ο Θ. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

    Κωνσταντινούπολη, 4 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κωνσταντινούπολης με μια επίσημη τελετή που έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, τίμησε τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη μας Θόδωρο Αγγελόπουλο.

    Ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης ευχαρίστησε το τουρκικό κοινό για τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε στις ταινίες του και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας μελλοντικής συνεργασίας με Τούρκους συναδέλφους του.

    Αναφορικά με την επόμενη ταινία του, είπε πως "θα αναφέρεται στα συναισθήματα ενός δεκατετράχρονου αγοριού που ερωτεύεται για πρώτη φορά και νομίζει πως αυτός ο έρωτας θα είναι παντοτινός". Άλλωστε, όπως είπε σε ένα άλλο σημείο, "ο ύμνος στην αγάπη και την ποίηση είναι αυτά που μου έχουν απομείνει να κάνω ως σκηνοθέτης".

    [17] ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΘΑΝΟΥ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

    Λονδίνο, 4 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Δύο συναυλίες με έργα του, θα δώσει αυτό το Σαββατοκύριακο στο Λονδίνο ο Θάνος Μικρούτσικος. Η πρώτη, με κλασικά έργα και με τραγούδια του και μελοποιήσεις ποιημάτων, παρουσιάζονται στη συναυλία που θα δώσει ο συνθέτης, το Σάββατο, στο "Κουίν Ελίζαμπεθ Χολ" του Λονδίνου, έναν από τους σημαντικότερους συναυλιακούς χώρους της Ευρώπης. Στο πρώτο μέρος της παράστασης, η "Ορχήστρα των Χρωμάτων", σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα παρουσιάσει το κλασικό "πρόσωπο" του συνθέτη, μέσα από τα έργα του: "Slow Motion", για ορχήστρα εγχόρδων, το "For Sax and Strings and Love and Dreams", για σαξόφωνο και έγχορδα, έργο αφιερωμένο στον Μάνο Χατζιδάκι με σολίστ τον Θόδωρο Κερκέζο και τον κύκλο έξι τραγουδιών για σοπράνο, κρουστά, τσέμπαλο και ορχήστρα εγχόρδων "Warna", με σολίστ την Μαρία Μητσοπούλου.

    Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν εννιά τραγούδια του σε ποίηση Νίκου Καββαδία, πέντε τραγούδια από το δίσκο του "Θάλασσα στη σκάλα" (σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου) και τραγούδια του σε στίχους Αλκη Αλκαίου. Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο "Η Ελλάδα στη Βρετανία".

    Τα μελοποιημένα τραγούδια του Θ. Μικρούτσικου, σε ποίηση Ν. Καββαδία, θ' ακουστούν και την Κυριακή, στη λογοτεχνική - μουσική βραδιά, που διοργανώνει η Εδρα των Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νόργουιτς, με την ευκαιρία της πρώτης μετάφρασης στ' αγγλικά των ποιημάτων του Νίκου Καββαδία. Ο συνθέτης και ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου θα αποδώσουν σειρά τραγουδιών, σ' ένα ρεσιτάλ για πιάνο και φωνή.

    [18] ΙΝΚΑ: ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΑ ΠΑΓΩΤΑ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (20:14 UTC+2)

    Την προσοχή των καταναλωτών κατά την κατανάλωση παγωτών που αυξάνεται κατά τους θερινούς μήνες εφιστά το Ινστιτούτο Καταναλωτών (ΙΝΚΑ). Το ΙΝΚΑ επισημαίνει ότι δύο παράγοντες συνηγορούν υπέρ της ελεγχόμενης κατανάλωσης παγωτού και κυρίως βιομηχανικής παραγωγής και συγκεκριμένα τα πρόσθετα που περιέχουν, καθώς και οι κεκορεσμένες λιπαρές ουσίες, που αν και εγκεκριμένα, αθροιζόμενα με αυτά που περιέχουν άλλες βιομηχανικές τροφές που καταναλώνονται μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Επίσης, η καφεΐνη που περιέχει το κακάο και η σοκολάτα των παγωτών αθροιζόμενη με αυτή της σοκολάτας και των αναψυκτικών τύπου "κόλα" που καταναλώνουν τα παιδιά έχει αρνητικές επιπτώσεις στο νευρικό σύστημα του αναπτυσσόμενου οργανισμού.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την παρασκευή του παγωτού το Ινστιτούτο Καταναλωτών αναφέρει ότι βασικό συστατικό των περισσότερων τύπων παγωτού είναι το γάλα, το οποίο μπορεί να είναι νωπό, συμπυκνωμένο ή αφυδατωμένο, πλήρες ή με μειωμένα λιπαρά. Η περιεκτικότητα του παγωτού γάλακτος σε στερεά γάλακτος πρέπει να είναι σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών από 8,5% μέχρι 13%. Επίσης, βασικά συστατικά του παγωτού είναι οι λιπαρές ουσίες (3%-8%), η ζάχαρη (12%-16%), το αμυλοσιρόπι (4%-6%), τα αυγά, σπάνια φρέσκα, κυρίως σε σκόνη, ιδιαίτερα στα βιομηχανικά ή τις μεγάλης παραγωγής βιοτεχνίες.

    Στα παγωτά συνηθίζεται ως επικάλυψη ή πρόσθετα στη μάζα του το κακάο και η σοκολάτα. Σε περίπτωση που έχει χρησιμοποιηθεί απομίμηση σοκολάτας, αυτό πρέπει να αναφέρεται τόσο στην ετικέτα των τυποποιημένων παγωτών όσο και στο σημείο πώλησης των "χύμα" με ειδική επιγραφή. Στα παγωτά με γεύση φρούτων και στις γρανίτες πρέπει να έχει κανείς υπόψη ότι εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις τα φυσικά φρούτα έχουν υποκατασταθεί με φυσικά πρόσθετα γευστικά, αρωματικά και χρωστικά. Αλλα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται είναι γαλακτοματοποιητές, σταθεροποιητές, συντηρητικά κ.ά.

    Το ΙΝΚΑ υποστηρίζει ότι στα "επώνυμα" και τυποποιημένα παγωτά δεν παρουσιάζονται ουσιαστικά περιπτώσεις νοθείας, ενώ στα μη επώνυμα τυποποιημένα τα ποσοστά νοθείας κυμαίνονται στο 15%-20%.

    Σε ό,τι αφορά την παραγωγή και τη διανομή παγωτού σημαντικό ρόλο για την υγιεινή του παίζουν εκτός από την ποιότητα και την αναλογία των υλικών, οι συνθήκες καθαριότητας και υγιεινής των χώρων, του εξοπλισμού και του προσωπικού. Το παγωτό διατηρείται σε ψυκτικούς θαλάμους με θερμοκρασία -25 βαθμούς Κελσίου για χρονικό διάστημα όχι πάνω από 4 μήνες. Η διακοπή της αλυσίδας ψύξης του παγωτού σε κάποια φάση της μεταφοράς και συντήρησής του είναι η συνηθέστερη αιτία αλλοίωσης καθώς με την απόψυξη αναπτύσσεται στη μάζα του μεγάλος αριθμός παθογόνων μικροοργανισμών. Μάλιστα, το 15%-20% των δειγμάτων που εξετάζονται κάθε χρόνο από τις αρμόδιες υπηρεσίες παρουσιάζει αριθμό παθογόνων μικροοργανισμών πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια. Γι' αυτό δεν πρέπει να καταναλώνεται παγωτό που έχει αποψυχτεί και παραμείνει εκτός ψυγείου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ώρας έστω κι αν έχει επανακαταψυχτεί. Έτσι μπορεί να αποφευχθεί το 99% του κινδύνου για γαστρεντερικές διαταραχές και δηλητηριάσεις... Στα τυποποιημένα παγωτά η αλλοίωση φαίνεται από την αλλαγή στο σχήμα τους, ενώ στα χύμα από τη γεύση και την υφή τους.

    [19] ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΛΕΓΕΩΝΑΡΙΩΝ

    Μελβούρνη, 4 Μαϊου 2000 (20:13 UTC+2)

    Συναγερμός έχει σημάνει στην Αυστραλία μετά τα πολλά κρούσματα της θανατηφόρας επιδημίας της ασθένειας των Λεγεωναρίων. Οι υγειονομικές αρχές έχουν τεθεί σε επιφυλακή μετά το θάνατο δύο ανθρώπων και προειδοποιούν για τον κίνδυνο που διατρέχουν οι τουρίστες που πρόκειται να επισκεφθούν το ενυδρείο στη Μελβούρνη.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς το πρόβλημα προκαλείται από τη χρήση κλιματιστικών σε κλειστούς χώρους και είχε ως αφετηρία του τις κλιματιστικές εγκαταστάσεις του νεόκτιστου ενυδρίου της Μελβούρνης.

    [20] ΜΕΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΝΔ ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (20:13 UTC+2)

    Κατά μία εβδομάδα θα αναβληθεί το έκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στο οποίο μεταξύ άλλων θα εκτιμηθεί και το εκλογικό αποτέλεσμα, ενώ θα προεδρεύσει ο Βασίλης Μεϊμαράκης, καθώς ο Κώστας Καραμανλής βρίσκεται στη Ρώμη για τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Η μετάθεση της ημερομηνίας κρίθηκε απαραίτητη καθώς δεν υπήρχε ελεύθερη αίθουσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στις 3 Ιουλίου και τελικά το συνέδριο θα διεξαχθεί από τις 9 έως τις 11 Ιουλίου.

    Με απόφαση του προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, ορίστηκε η οργανωτική επιτροπή του εκτάκτου συνεδρίου, η οποία αποτελείται από τους 13 τομεάρχες, τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, που ορίστηκε πρόεδρος της Επιτροπής, τον Κώστα Συμεωφορίδη, τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος, Αρη Σπηλιωτόπουλο.

    Ο κ.Καραμανλής βρίσκεται από σήμερα μέχρι και την Κυριακή στη Ρώμη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Χθες συγκροτήθηκε από τη Ρηγίλλης επιτροπή επεξεργασίας του εκλογικού αποτελέσματος της 9ης Απριλίου, η οποία αποτελείται από έξι στελέχη του κόμματος με επικεφαλής τον γραμματέα πολιτικου σχεδιασμού, κ.Μεϊμαράκη. Στο πόρισμα της επιτροπής αναλύονται τα αίτια της εκλογικής ήττας, ενώ αναμένεται να γίνει αναφορά στο κλίμα πιέσεων και εξαγοράς συνειδήσεων κατά την προεκλογική περίοδο, όπως υποστηρίζει το κόμμα.

    [21] ΤΟ ΜΕΝΟΥ ΤΟΥ "ΤΙΤΑΝΙΚΟΥ"

    Λονδίνο, 4 Μαϊου 2000 (20:13 UTC+2)

    Ο θρυλικός "Τιτανικός" συνεχίζει να συγκινεί, έστω και μέσω του μενού που έτρωγαν οι επιβάτες στο μοιραίο παρθενικό ταξίδι του.

    Η δημοπρασία μιας κάρτας ελέγχου επιβάτιδος τρίτης θέσης και ενός καταλόγου με το μενού της ημέρας, έγιναν μετά από εντολή του δισέγγονου της θανούσας πλέον Σάρας Ροθ, που είχε αναχωρήσει το 1912 για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να παντρευτεί τον παιδικό έρωτά της και μνηστήρα της, Ντάνιελ Αϊλς.

    Η κάρτα ιατρικού ελέγχου της Ροθ -μια έγγραφη ειδοποίηση που αποδείκνυε ότι μετανάστες και επιβάτες της τρίτης θέσης εξετάζονταν για μολυσματική νόσο, πουλήθηκε αντί 13.150 στερλινών. Η κάρτα αυτή ίσως να είναι η μοναδική σύμφωνα με τον οίκο Σόθμπις. Και αυτό λόγω του ελάχιστου αριθμού διασωθέντων επιβατών της τρίτης θέσης, καθώς οι λίγες σωσίβιες λέμβοι μονοπωλήθηκαν τη νύχτα του ναυαγίου από τους ευκατάστατους επιβάτες της πρώτης και δεύτερης θέσης.

    Όσο για τον κατάλογο με το μενού, έδειχνε ότι οι επιβάτες της τρίτης θέσης εκείνη την ημέρα είχαν καπνιστές ρέγγες με το πρωϊνό, ψητό μοσχαράκι με σάλτσα για γεύμα και κρύο πιάτο με τουρσί με το τσάι, πουλήθηκε αντί 20.625 στερλινών.

    Το πολυτελές πλοίο, βυθίστηκε στο Βόρειο Ατλαντικό στο παρθενικό του ταξίδι από το Σάουθαμπτον στη Νέα Υόρκη στις 14 Απριλίου του 1912, μετά από την πρόσκρουσή του πάνω σε παγόβουνο. Περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Η Ροθ κατάφερε με την τσάντα της στο χέρι, να μπεί σε μια βάρκα και να σωθεί.

    [22] Ο ΒΑΛΕΣΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

    Βαρσοβία, 4 Μαϊου 2000 (20:12 UTC+2)

    Ο Λεχ Βαλέσα, πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας και πρώην αρχηγός του Συνδικάτου Αλληλεγγύης της χώρας, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Βαλέσα είπε χαρακτηριστικά ότι "αντιτίθεται στην ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ, αλλά ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο συνειδητοποίησε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος και οι εξελίξεις απαιτούν την ένταξη".

    Ο κ. Βαλέσα διετέλεσε πρώτος πρόεδρος της Πολωνίας μετά τη κατάρρευση του κομμουνισμού και από το 1995 δε συμμετέχει στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

    Πριν από μερικούς μήνες όμως εξέφρασε την επιθυμία να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές που θα γίνουν μέσα στο 2000.

    O.K.

    [23] ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

    Αθήνα, 4 Μαϊου 2000 (19:59 UTC+2)

    Το υπουργείο Εξωτερικών επισκέφθηκε σήμερα η οικογένεια Διαμάντη προκειμένου να εκφράσει τις ευχαριστίες της για τη συμβολή του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, και των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου στην ασφαλή επιστροφή του γιου της στην Ελλάδα.

    Μετά από εντολή του υπουργού Εξωτερικών, δόθηκε χρηματικό ποσό ως βοήθημα στην οικογένεια.

    [24] ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΤΟ ΚΟΚΟΡΕΤΣΙ!

    Βρυξέλλες, 4 Μαϊου 2000 (19:57 UTC+2)

    Στο στόχαστρο της Ευρωπαικής Ενωσης και πάλι το κοκορέτσι. Σύμφωνα με πρόταση της Κομισιόν, που δεν αποκλείεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου, απαγορεύεται η κατανάλωση εντοσθίων και κεφαλιών από αιγοπρόβατα και βοοειδή, λόγω της νόσου των τρελών αγελάδων.

    Η πρόταση της Κομισιόν θα εξεταστεί στις του 10 Μάη από τη Μόνιμη Κτηνιατρική Επιτροπή και θα αφορά τα 15 κράτη - μέλη και όλα τα ζώα ηλικίας άνω των 12 μηνών. Για μικρότερης ηλικίας βοοειδή και αιγοπρόβατα θα απαγορεύεται η κατανάλωση μόνο της σπλήνας. Πρόκειται για τουλάχιστον παράξενη πρόταση, αφού η ασθένεια των τρελών αγελάδων έχει έξαρση σε ορισμένες μόνο ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα στην Ελλάδα και άλλα οκτώ κράτη - μέλη.

    Ανάλογη πρόταση της Κομισιόν είχε ξαναγίνει και στο παρελθόν, αλλά είχαν αντιδράσει αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γερμανία, η Ισπανία και οι σκανδιναβικές. Η Κτηνιατρική Επιτροπή αποφασίζει με ειδική πλειοψηφία και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε το ζήτημα παραπέμπεται στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ενώ μπορεί να λάβει νομοθετικά μέτρα και η ίδια η Κομισιόν. Η Ελλάδα πλήττεται από την πρόταση σε βασικά, παραδοσιακά είδη διατροφής όπως το κοκορέτσι.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Thursday, 4 May 2000 - 18:14:20 UTC