Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-08

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ
  • [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Τ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ Φ.Π.Α.
  • [05] ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ
  • [06] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ O ΚΛΗΡΙΔΗΣ
  • [07] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ
  • [08] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΌ ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΕΘΟΡΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ
  • [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ
  • [10] Η ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ
  • [11] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ
  • [12] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΡΑΪΣΝΙΚ

  • [01] Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΤΗΣ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ ΣΤΗΝ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2000 (12:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο Αθηνών

    Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η έγκυρη οικονομική εφημερίδα Εξπρες, θεωρεί την μεγάλη άνοδο που σημείωσε το χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή, ως έναν χαιρετισμό του επενδυτικού κοινού της χώρας για την είσοδο της Σοφοκλέους στη "μετεκλογική" περίοδο, κατά την οποία ελπίζεται ότι θα εκλείψουν οι προσπάθειες χειραγώγησης της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

    Eπίσης, όπως επισημαίνουν έγκυρες πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, το επενδυτικό κοινό προεξόφλησε την ανάδειξη ισχυρής κυβέρνησης από τις κάλπες της 9ης Aπριλίου, ανεξαρτήτως πολιτικής αποχρώσεως, η οποία θα είναι σε θέση να προωθήσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και να οδηγήσει τη χώρα στην ONE. Kαι τούτο, εκδηλώνοντας έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για όλο το εύρος του χρηματιστηριακού ταμπλό, που κατόρθωσε να αντισταθμίσει την πίεση σημαντικών ρευστοποιήσεων και να οδηγήσει εκ νέου την αξία συναλλαγών σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται ως ικανά να συντηρήσουν ένα ρεύμα ανόδου, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμη βάση.

    Επειτα από μία μακρά περίοδο στασιμότητας σε επίπεδα σαφώς χαμηλότερα, η αξία συναλλαγών ανήλθε στο ποσόν των 229,67 δισ. δρχ. και ο όγκος των μετοχών που άλλαξαν χέρια ανήλθε σε περίπου 42,5 εκ. έναντι μόλις 19,8 εκ. τεμαχίων της Δευτέρας 3 τρέχοντος, καταδεικνύοντας την ισχύ του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Ως αποτέλεσμα, μόνον 4 μετοχές σημείωσαν πτώση (εκ των οποίων οι τρεις προνομιούχες, με συνήθως μειωμένο συναλλακτικό ενδιαφέρον) και ο Γενικός Δείκτης Tιμών άγγιξε πρόσκαιρα το επίπεδο των 5.000 μονάδων για να κλείσει τελικώς στις 4.934,81 μονάδες, με κέρδη 2,56%. Συνολικά, 55 μετοχές βρέθηκαν στο limit-up και 327 σε κέρδη εκ των συνολικά 332 τίτλων που κινήθηκαν.

    [02] ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Λονδίνο, 7 Απριλίου 2000 (16:03 UTC+2)

    Κλίμα αισιοδοξίας στους οικονομικούς κύκλους διεθνώς, δημιουργεί η θετική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας γεγονός που δεν φαίνεται να επηρεάζεται από ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων στη ζώνη του ευρώ.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη παρουσίασε σημαντική άνοδο το Μάρτιο του 2000, προοιωνιζόμενη την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

    Εν τω μεταξύ, επιμέρους στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών του παραγωγού για τις χώρες που έχουν ενταχθεί στην ΟΝΕ ανήλθε το Φεβρουάριο σε 5,7%. Η άνοδος αυτή βασίστηκε στην αύξηση κατά 9,2% των τιμών στα ενδιάμεσα αγαθά.

    Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα της Κομισιόν, αυξημένη παρουσιάζεται η εμπιστοσύνη τόσο των καταναλωτών όσο και των επιχειρήσεων προς την ευρωπαϊκή οικονομία.

    Σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα στοιχεία της Eurostat, ο πρόεδρος της Bundesbank, Ερνστ Βέλτεκε, τόνισε ότι, στην περίπτωση που η ισοτιμία του ευρώ διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και οι τιμές των εισαγωγών παραμείνουν αυξημένες, θα επανεξεταστεί το επίπεδο των επιτοκίων του ευρωπαϊκού νομίσματος.

    [03] ΚΛΗΡΙΔΗΣ: Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΠΕΡΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

    Λευκωσία, 8 Απριλίου 2000 (20:05 UTC+2)

    Ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, δήλωσε οτι αν ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί μέσα στις προδιαγραφές που τέθηκαν από τα Ηνωμένα Εθνη για λύση ομοσπονδίας τότε οι συνομιλίες θα προχωρήσουν.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ότι όπως φαίνεται, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο αφού οι προϋποθέσεις που έχει θέσει για αναγνώριση του ψευδοκράτους μετατράπηκαν σε όρους.

    Σε συνέντευξή του, πριν αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη για το Λονδίνο, ο κ.Κληρίδης αναφέρθηκε σε επικείμενη επίσκεψη του Αμερικανού Απεσταλμένου Αλφρεντ Μόουζες στην περιοχή, με στόχο να υπερπηδηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν πριν από την έναρξη του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, στις ΗΠΑ, την 23η Μαϊου.

    Σε ερώτηση εάν κατά τη διάρκεια των επαφών του στην Νέα Υόρκη έχει διαπιστώσει τις προθέσεις της άλλης πλευράς, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες διεξάγονται κατά τρόπο που δεν μεταφέρονται οι απόψεις της μίας πλευράς στην άλλη, στο παρόν στάδιο τουλάχιστον".

    "Επομένως για να πούμε ότι γνωρίζουμε τις θέσεις που έβαλε ο κ. Ντενκτάς δεν θα ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα", είπε ο Πρόεδρος.

    "Εκείνο το οποίο ξέρουμε όμως, είναι ότι ο κ. Ντενκτάς ανέπτυξε τις γνωστές του απόψεις πάνω σε λύση συνομοσπονδίας", ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι "αν και αυτό δεν μας το είπαν, το συμπεραίνουμε και νομίζω ότι το συμπέρασμα είναι αυτό".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο με τις οποίες είπε ότι δεν πιστεύει πως θα προχωρήσουν οι συνομιλίες σε πρόσωπο με πρόσωπο και άφησε να νοηθεί ότι παρά την επιθυμία για εντατικοποίηση της διαδικασίας είναι επιφυλακτικός ως προς τις προοπτικές, ο κ. Κληρίδης απάντησε πως πρέπει να "ξεχωρίσουμε μερικά πράγματα". "Ο κ. ντε Σότο λέει ότι επί του παρόντος δεν βλέπει ότι θα γίνουν απευθείας συνομιλίες. Και ούτε και με ενδιαφέρει αν θα γίνουνα απευθείας συνομιλίες επί του παρόντος", είπε.

    Υπογράμμισε ότι αυτό που "μας ενδιαφέρει και έχει σημασία είναι αν ο κ. Ντενκτάς είναι έτοιμος να διαπραγματευθεί μέσα στα πλαίσια που έχουν χαράξει τα Ηνωμένα Εθνη για τη λύση του Κυπριακού". "Δηλαδή", είπε, "είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα ή επιμένει να αναγνωρισθεί το λεγόμενο "κράτος" που έχει κάνει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου".

    Ο κ.Κληρίδης είπε ότι αν ο κ. Ντενκτάς "είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί, οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχίσουν να είναι εκ του σύνεγγυς μέχρις ότου φθάσουν σε ένα σημείο που πρέπει να βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο. Αλλά", τόνισε, "αν δεν είναι διατεθειμένος να διαπραγματευθεί μέσα σε αυτές τις προδιαγραφές τότε ασφαλώς δεν προχωρούμε για λύση του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση αν έχει ζητήσει από την αμερικανική πλευρά να παροτρύνει την τουρκική πλευρά να δείξει καλή θέληση, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την άποψη ότι "τα ταξίδια που έκανε ο κ. ντε Σότο, που θα κάνει τώρα ο κ. Αλφρεντ Μόουζες και έκανε και ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ είχαν σαν σκοπό να προχωρήσουν αυτές οι συνομιλίες".

    Πρόσθεσε πως το "γεγονός ότι έρχονται και πηγαίνουν δίνει την εικόνα ότι υπάρχει ενδιαφέρον για προώθηση λύσης και ότι βρίσκουν κάποιες δυσκολίες που προσπαθούν να υπερπηδήσουν".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες από βρετανικές πηγές ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί και ερωτηθείς εάν έχουν όντως κατατεθεί προτάσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "προτάσεις γραπτές δεν μας ζήτησαν να καταθέσουμε".

    "Αλλά", είπε, "είναι γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ μας ζήτησε να εκφράσουμε τις απόψεις μας πάνω στα τέσσερα θέματα και αυτό το κάνουμε. Ζητήθηκε και από τον κ. Ντενκτάς και το έκανε και ο κ. Ντενκτάς".

    Πρόσθεσε ότι "τώρα, εκείνο που χρειάζεται είναι πάνω σε αυτές τις απόψεις που εξέφρασε η δική μας πλευρά και σε εκείνες που εξέφρασε ο κ. Ντενκτάς είναι να γίνει μια διαπραγμάτευση".

    "Ο κ. Ντενκτάς φαίνεται ότι αρνείται να κάνει διαπραγμάτευση εκτός εάν αναγνωρισθεί πρώτα. Δηλαδή οι προϋποθέσεις του έγιναν όροι", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι "αυτή είναι η κατάσταση που βλέπουμε ότι υπάρχει".

    [04] ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ Τ. ΚΛΗΡΙΔΗ ΓΙΑ ΤΟ Φ.Π.Α.

    Λευκωσία, 8 Απριλίου 2000 (17:36 UTC+2)

    "Δεν τίθεται θέμα απόρριψης ή οποιασδήποτε περαιτέρω συζήτησης" της πρότασης του ΔΗΚΟ για να συναινέσει στην αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) από 8% σε 10%, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Τάκης Κληρίδης, αφού, όπως εξήγησε, η πρόταση ήταν "προϊόν διαβουλεύσεων".

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι για τον ίδιο δεν αποτελεί έκπληξη η πρόταση του ΔΗΚΟ και πρόσθεσε πως εκείνο που μετρά περισσότερο και έχει σημασία είναι ότι η τοποθέτηση του ΔΗΚΟ έγινε μέσα από μια συναίνεση και μια διαδικασία για να βρεθεί ο τρόπος ώστε η οικονομία "να αντιμετωπίζεται πάνω σε πανεθνικό επίπεδο".

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα αποδεχθεί εξ' ολοκλήρου την πρόταση του ΔΗΚΟ, ο Υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν υπήρχε πρόθεση ούτε από το ΔΗΚΟ ούτε από τον ίδιο η πρόταση αυτή να μην γίνει αποδεκτή εξ' ολοκλήρου.

    Σε ερώτηση εάν ικανοποιείται και θα δεχθεί το ποσό των 45 και πλέον εκατομμυρίων λιρών ως αντισταθμικό μέτρο που υπάρχει στην πρόταση του ΔΗΚΟ, ο κ. Κληρίδης απάντησε ότι "δεν είναι θέμα αν με ικανοποιεί αλλά είναι θέμα το οποίο θα αποδεκτώ".

    Σε άλλη ερώτηση ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι το θέμα της ΑΤΑ έχει λήξει για την κυβέρνηση, γιατί, όπως είπε, δεν υπάρχει θέμα για "διεύρυνση ή τοποθέτηση, μετά τη δέσμευση του Προέδρου Κληρίδη ο ΦΠΑ να περιλαμβάνεται στην αύξηση για την ΑΤΑ".

    Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι εκτός από το ΔΗΚΟ διαβουλεύσεις για την αύξηση του ΦΠΑ γίνονταν επίσης με τον ΔΗΣΥ και τους Ενωμένους Δημοκράτες και ευχαρίστησε και τα τρία κόμμα γιατί, όπως είπε, "επί του παρόντος έχουν δεσμευτεί, μέσα από αυτές τις προτάσεις, στο να φτάσουμε στο σημείο ψήφισης της αύξησης του ΦΠΑ από 8% σε 10%".

    [05] ΚΥΠΡΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΚΗΣ ΕΘΝΟΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

    Λευκωσία, 8 Απριλίου 2000 (17:35 UTC+2)

    Οι Κύπριοι βουλευτές Μάρκος Κυπριανού και Γιώργος Λιλλήκας θα μεταβούν σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας όπου θα εκπροσωπήσουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε συνέδριο που διοργανώνουν από κοινού η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και η Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Καθ' οδόν προς την Αττάλεια, οι βουλευτές και οι δύο λειτουργοί της Βουλής που τους συνοδεύουν θα σταθμεύσουν στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθούν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, το θέμα που θα απασχολήσει το συνέδριο είναι "Νέοι Κίνδυνοι και Προκλήσεις: Μειονότητες στον 21ον Αιώνα", και θα συζητηθούν μεταξύ άλλων τα πολιτικά δικαιώματα, η γλώσσα, το δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου και του λόγου, η συμμετοχή στην εξουσία και η ανάπτυξη οικονομικών ευκαιριών των μειονοτήτων.

    [06] ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ O ΚΛΗΡΙΔΗΣ

    Λευκωσία, 8 Απριλίου 2000 (17:35 UTC+2)

    Ο Κύπριος πρόεδρος, Γλαύκος Κληρίδης, έφτασε νωρίς σήμερα το πρωϊ στο Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης, που πήγε στο Λονδίνο από τη Νέα Υόρκη, θα συναντηθεί σήμερα με τη Γραμματεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, ενώ απόψε θα παρευρεθεί σε εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου.

    Τη Δευτέρα το μεσημέρι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί στο ξενοδοχείο όπου διαμένει τον ειδικό αντιπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

    [07] ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΙΤΑΛΙΑΣ

    Ρώμη, 8 Απριλίου 2000 (17:35 UTC+2)

    Η ειρηνευτική διαδικασία της Μεσογείου που εγκαινίασαν η Ελλάδα και η Τουρκία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ιταλία, γιατί αν οι τρεις αυτές χώρες ενισχύσουν και ισχυροποιήσουν τις σχέσεις τους, μπορούν να δημιουργήσουν ένα είδος στρατηγικού τριγώνου πολιτικής και οικονομικής σημασίας στην Ανατολική Μεσόγειο με ενδιαφέρουσες προοπτικές για τα Βαλκάνια και την Μέση Ανατολή. Η ανάλυση αυτή που δημοσιεύεται σήμερα από την οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου IL SOLE VERDICUART ORE, πλαισιώνεται από ακριβή στοιχεία.

    Οι εμπορικές συναλλαγές της Ιταλίας με την Τουρκία και την Ελλάδα αγγίζουν τα 18.000 δισ. λιρέτες. Μόνο οι συναλλαγές με την Άγκυρα τα 10.000 δισ. λιρέτες, ποσό που ξεπερνά εκείνες με την Κίνα και την Ρωσία.

    Οι περσινές εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας και Τουρκίας υπολογίζονται γύρω στο ένα δισ. δολάρια, αλλά οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές. Στα επόμενα πέντε χρόνια ο στόχος είναι η άνοδος στα 4.000 δισ. δολάρια. Και σε μία εβδομάδα οι επιχειρηματίες Ελλάδας και Ιταλίας θα πάρουν μέρος σε διμερές forum με στόχο τις όλο και στενότερες οικονομικές σχέσεις.

    Υπάρχουν όμως και άλλες προοπτικές ανάπτυξης για το μεσογειακό αυτό τρίγωνο. Η Ιταλία, η Τουρκία και η Ελλάδα δεν διαθέτουν ως γνωστόν καθόλου σχεδόν υγραέριο και πετρέλαιο και στοχεύουν και οι τρεις στη δημιουργία ενός δικτύου για την παραγωγή και διανομή ενέργειας, εκμεταλλευόμενες τα αποθέματα της Ρωσίας, της Μέσης Ανατολής και των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της Κεντρικής Ασίας.

    [08] ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΠΌ ΑΠΑΓΩΓΗ ΜΕΘΟΡΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ

    Σκόπια, 8 Απριλίου 2000 (17:13 UTC+2)

    Τέσσερις μεθοριακοί φρουροί των Σκοπίων απήχθησαν για 24 ώρες από αντάρτες του UCK με σκοπό να πετύχουν την απελευθέρωση ενός οπλαρχηγού της οργάνωσης του Τσ. Χασάνι, που είχε συλληφθεί από την KFOR τον Ιανουάριο και είχε παραδοθεί στις αρχές των Σκοπίων που τον καταζητούσαν για ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών.

    Η σύλληψη του Χασάνι προξένησε αναταραχή στους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση αλλά το περιστατικό που είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στους πολιτικούς κύκλους των Σκοπίων και συζητήθηκε στη Βουλή.

    Το επεισόδιο έχει ξεσηκώσει την αντιπολίτευση και όλα τα ΜΜΕ της χώρας, τα οποία χαρακτηρίζουν το γεγονός ως πρωτοφανές σκάνδαλο και κατηγορούν ως υπεύθυνους τον υπουργό Άμυνας, τον υπουργό Δικαιοσύνης αλλά και τον ηγέτη του αλβανικού ριζοσπαστικού κόμματος και εταίρο στην κυβέρνηση Α. Τζαφέρι.

    Χθες έγινε μια μακρά συζήτηση στη Βουλή, πάνω σε σχετική ερώτηση πολλών βουλευτών για το επεισόδιο, ενώ ο Πρόεδρος της χώρας κάλεσε το διοικητή της KFOR καθώς και τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Μ. Βρετανίας για να τους εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία και ανησυχία του.

    Όπως αναφέρεται μάλιστα, ο Πρόεδρος της χώρας διεμήνυσε στις κυβερνήσεις των τριών χωρών αλλά και στο ΝΑΤΟ ότι το επεισόδιο αυτό ήταν πολύ σοβαρό και είναι αναγκαίο η KFOR να διασφαλίσει τα σύνορα του Κοσσυφοπεδίου.

    Μετά τη συνάντηση, ο Γερμανός στρατηγός, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του διοικητή της KFOR μέσα στις επόμενες ημέρες, δήλωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για να μην ξανασυμβεί τέτοιο επεισόδιο προσθέτοντας ότι η KFOR δεν θέλει να μετατραπεί το Κοσσυφοπέδιο σε Μέκκα της εγκληματικότητας.

    [09] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΣΤΟ ΚΟΛΩΝΑΚΙ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2000 (14:42 UTC+2)

    Φιλική συνάντηση με τους δημοσιογράφους είχε σήμερα στο Κολωνάκι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για την κάλυψη του προεκλογικής του εκστρατείας.

    Σημειώνεται ότι οι συνεργάτες του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα των εκλογών, αν και εξακολουθούν να κρατόυν χαμηλούς τόνους. Πάντως, όπως εκτιμούν, η προεκλογική εκστρατεία της Νέας Δημοκρατίας ήταν επιτυχημένη, τόσο όσον αφορά τις συγκεντρώσεις, όσο και τις διαφημιστικές καταχωρήσεις.

    [10] Η ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ ΘΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΣΕ ΟΥΔΕΤΕΡΟ ΕΔΑΦΟΣ

    Κωνσταντινούπολη, 8 Απριλίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Η ποδοσφαιρική ομάδα της Κωνσταντινούπολης Γαλατάσαράι ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την UEFA, το παιχνίδι της επόμενης εβδομάδας με τη Λιντς να διεξαχθεί σε ουδέτερο έδαφος, αν η βρετανική ομάδα αποκλείσει τους Τούρκους οπαδούς από το παιχνίδι.

    "Λάβαμε επιστολή και τηλεφώνημα από την UEFA, με τα οποία μας ζητούν να μη χρησιμοποιήσουμε τα εισητήρια για τον αγώνα" είπε ο πρόεδρος της Γαλατάσαράι, Φαρούκ Σούρεν και πρόσθεσε ότι η ομάδα δεν θα απευθύνει επίσημη έκκληση μέχρι να ανακοινωθεί απόφαση της UEFA.

    [11] ΜΕΓΑΛΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΝΑΜΕΝΕΙ Ο Κ.ΣΗΜΙΤΗΣ

    Αθήνα, 8 Απριλίου 2000 (14:39 UTC+2)

    Για μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, στη διάρκεια φιλικής συνάντησης που είχε το μεσημέρι με τους δημοσιογράφους, στο Πάρκο Ελευθερίας.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, "οι αποφάσεις είναι κρίσιμες, αλλά ο ελληνικός λαός έχει καταλάβει την κρισιμότητα της αυριανής ψήφου". Επιπλέον, ο κ.Σημίτης υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική και "τα πήγε πάρα πολύ καλά στο φίνις".

    Απευθυνόμενος, εξάλλου, στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ο κ.Σημίτης τους ευχαρίστησε, γιατί όπως είπε, σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία, ταλαιπωρήθηκαν όσο ο ίδιος.

    Όσον αφορά τους κύριους άξονες στους οποίους κινήθηκε η προεκλογική του εκστρατεία, ο κ.Σημίτης τόνισε: "Η μορφή της προεκλογικής εκστρατείας έχει αλλάξει. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής πραγματοποιείται μέσω τηλεόρασης, καθώς εκεί αποδίδουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα οι πολίτες. Γι΄αυτό και εγώ επιδίωξα οι ομιλίες και συγκεντρώσεις μου να γίνονται το απόγευμα".

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, Δάφνη, επισκέφτηκε νεανικό καφέ στο Μπουρνάζι, όπου ήπιε έναν εσπρέσσο και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους νέους, κυρίως για τη χτεσινή συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός παρακολούθησε και μία παρτίδα τάβλι μεταξύ των θαμώνων του καφέ.

    [12] ΝΤΕΛ ΠΟΝΤΕ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΡΑΪΣΝΙΚ

    Χάγη, 8 Απριλίου 2000 (14:38 UTC+2)

    Η επικεφαλής εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα πολέμου, Κάρλα Ντελ Πόντε, χαρακτήρισε τη σύλληψη του Μομτσίλο Κράισνικ ως "πολύ σημαντική" και άφησε να εννοηθεί ότι σημειώνεται πρόοδος προς τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου πρώην προέδρου Ράντοβαν Κάρατζιτς.

    Η κ.Ντελ Πόντε εξέφρασε την ελπίδα να συλληφθεί ο Κάρατζιτς έτσι ώστε να δικαστεί μαζί με τον Κράισνικ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία και καθώς και την ευχαρίστησή της για το γεγονός ότι η σύλληψη του Κράισνικ πραγματοποιήθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από τις ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις, δηλαδή μέσα σε ένα μήνα από τότε που εκδόθηκε το ένταλμα σύλληψης.

    Ακόμη εξέφρασε την ελπίδα ο Κράισνικ θα παράσχει στο διεθνές δικαστήριο αρκετές πληροφορίες για τα γεγονότα κατά τη διάρκεια του πολέμου 1992-95 στη Βοσνία.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Saturday, 8 April 2000 - 18:13:43 UTC