Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-07

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΤΟ Μ.Π.Ε.
  • [02] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ
  • [03] Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΟΝ ΡΑΟΥ
  • [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [06] ΧΑΣΙΚΟΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΗ ΣΤΟΡΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
  • [07] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
  • [09] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
  • [10] ΤΣΟΧΑΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ
  • [11] ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ
  • [12] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700.000 ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥΝ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.
  • [13] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΔΡΝΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ

  • [01] ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΑΠΟ ΤΟ Μ.Π.Ε.

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2000 (16:07 UTC+2)

    Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα μεταδώσει "ζωντανά" μέσω Internet τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής. Στον κόμβο του ΜΠΕ, στη διεύθυνση www.mpa.gr, οι χρήστες του διαδικτύου θα μπορούν σε απευθείας σύνδεση με το υπουργείο Εσωτερικών και τη "Δέλτα Πληροφορική" να παρακολουθήσουν λεπτό προς λεπτό την εξέλιξη της εκλογικής μάχης, ενώ στις 7 το απόγευμα θα παρουσιασθούν και όλα τα exit polls των τηλεοπτικών σταθμών, σε συγκριτικούς πίνακες και σχόλια επικοινωνιολόγων.

    Επίσης, σε σύνδεση με την Δημόσια Τηλεόραση, οι χρήστες του Internet θα μπορούν να παρακολουθούν απευθείας όλη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα και τα σχόλια στελεχών των κομμάτων, δημοσιογράφων και έγκυρων πολιτικών αναλυτών.

    Σημειώνεται ότι στον κόμβο του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, υπάρχει ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στις εκλογές, με στοιχεία από όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, βιογραφικά και φωτογραφίες υποψηφίων βουλευτών, καθώς επίσης μαγνητοσκοπημένα το debate Σημίτη-Καραμανλή και οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών στις κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις όλων των κομμάτων.

    [02] ΠΕΘΑΝΕ Ο ΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2000 (14:22 UTC+2)

    Πέθανε σήμερα στο "Ευγενίδειο Θεραπευτήριο", σε ηλικία 67 ετών, ο μουσικοσυνθέτης Άκης Πάνου μετά από μάχη με τον καρκίνο. Στις μεγάλες επιτυχίες του εκλιπόντος συγκαταλέγονται "Το παιδί μου απόψε πίνει", "Ενα δάκρυ έσταξα", "Μια βραδιά καταραμένη", "Ρολόι - κομπολόι" "Θα κλείσω τα μάτια", "Δεν θέλω τη συμπόνια κανενός", "Η πιο μεγάλη ώρα", "Η ζωή μου όλη", "Κοίτα με στα μάτια".

    Την 1η Αυγούστου του 1997 ο Ακης Πάνου σκότωσε στην Ξάνθη, τον φίλο της κόρης του, Σωτήρη Γιαλαμά. Του επιβλήθηκε ποινή ισόβιας κάθειρξης όμως δύο χρόνια αργότερα αποφυλακίστηκε λόγω ανηκέστου βλάβης της υγείας τους.

    [03] Η ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΤΟΝ ΡΑΟΥ

    Θεσσαλονίκη, 6 Απριλίου 2000 (14:29 UTC+2)

    Βαθύτατα προσβεβλημένη αισθάνεται η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης από την παράληψη του Προέδρου της Γερμανίας να καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ανδρέας Σεφιχά θα κοινοποιήσει εν είδει καταγγελίας το γεγονός στην American Jewish Committee η οποία έχει συμπεριλάβει τον κ Ράου ως επίσημο ομιλητή στην ετήσια συνάντηση που διοργανώνει τον Μάιο στην Ουάσιγκτον. Ο κ Σεφιχά προτίθεται ακόμη να θέσει το θέμα και κατά τη διάρκεια της συνάντησης της American Jewish Committee στην οποία θα συμμετάσχει.

    "Αναρωτιόμαστε αν με την παράλειψή του να τιμήσει τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, ειδικά σε αυτή την πόλη , προσφέρει ο κ Ράου το αρμόζον ηθικό πλαίσιο στη νέα γενιά ιδιαίτερα της χώρας του η οποία όπως ο ίδιος τόνισε πρόσφατα στα Καλάβρυτα: "Εχει ιδιαίτερο συμφέρον να αντιταχθεί σε κάθε μορφή μίσους, μισαλλοδοξίας, καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαρβαρότητας και πολέμου"" δήλωσε ο κ Σεφιχά ση διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε σήμερα.

    Ο κ Σεφιχά εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του διότι ο κ Ράου δεν θεώρησε ότι αποτελεί ηθική του υποχρέωση η απότιση φόρου τιμής στους 50.000 Εβραίους της Θεσσαλονίκης δηλαδή στο 1/5 του συνόλου του πληθυσμού της που έπεσαν θύματα της ναζιστικής γενοκτονίας. "Ελπίζαμε ότι το λιγότερο που θα όφειλε να πράξει ο κ Ράου θα ήταν να καταθέσει ένα στεφάνι στο μνημείο των αθώων αυτών θυμάτων . παρόλα αυτά ο κ Ράου όχι μόνο δεν προέβη στη χειρονομία αυτή αλλά δεν ένιωσε την ανάγκη να προβεί έστω και σε μια φραστική έκφραση λύπης" πρόσθεσε ο κ Σεφιχά.

    Ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας τόνισε ακόμη ότι θεωρεί υποκριτική τη συγνώμη που ζήτησαν μέχρι σήμερα Γερμανοί αξιωματούχοι για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων . "Οι συγνώμες από δω και πέρα είναι υποκριτικές και μη αποδεκτές, το θέμα είναι κατ΄ εξοχήν ηθικό" πρόσθεσε ο κ Σεφιχά ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι ακόμη και αν οι σύμβουλοί του δεν είχαν περιλάβει στον πρόγραμμα του κ Ράου κατάθεση στεφανιού στο μνημείο το Ολοκαυτώματος, ο Γερμανός Πρόεδρος θα μπορούσε να το είχε πράξει και να διαθέσει 15 λεπτά για αυτό τον σκοπό αν πράγματι είχε τη βούληση.

    Σε ερώτηση σχετικά με την αποζημίωση που ζητά η Ελλάδα από τη Γερμανία για τα θύματα των ναζί ο κ Σεφιχά μιλώντας για λογαριασμό της Ισραηλιτικής Κοινότητας είπε: "Το θέμα δεν είναι οι αποζημιώσεις, Αν θελήσουν να δώσουν αποζημιώσεις για να νιώσουν καλύτερα ας το κάνουν . Εγώ δεν θα πήγαινα ποτέ να ζητήσω αποζημίωση. Για τη δική μου ψυχική κατάσταση είναι ανήθικο να εξαργυρώνω με αργύρια τον θάνατο των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης". Ωστόσο ο κ Σεφιχά θεωρεί υποχρέωση να ζητούν οι εναπομείναντες Εβραίοι της Θεσσαλονίκης την επιστροφή των λύτρων που κατέβαλαν στους Γερμανούς στη διάρκεια της κατοχής για να γλυτώσουν οι δικοί τους από τα καταναγκαστικά έργα. Υπενθυμίζεται ότι οι Γερμανοί είχαν ζητήσει από τους Εβραίους 50 εκατομμύρια μάρκα για να τους απαλλάξουν από την καταναγκαστική εργασίας και μάλιστα κατάφεραν να πάρουν τα 40 εκατομμύρια από αυτά. "Αυτό θα το καταγγείλω σε όλους τους οργανισμούς. Αυτά τα λεφτά πρέπει να τα πάρουμε. Θέλουμε να υποστεί η Γερμανία τον ηθικό τραυματισμό που της πρέπει" πρόσθεσε ο κ Σεφιχά.

    Τέλος ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι τον περασμένο Νοέμβριο πραγματοποιήθηκε μυστική επιχείρηση διάσωσης 78 Εβραίων του Νταγκεστάν με τη βοήθεια Νορβηγών οδηγών. Προς τιμής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης δόθηκε στην επιχείρηση η ονομασία Freedom Flight Thessaloniki. Οι Εβραίοι του Νταγκεστάν μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ όπου εντάχθηκαν αμέσως στην κοινωνία ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλες επιχειρήσεις διάσωσης.

    [04] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΣΟΥΛΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ Κ. ΓΛΥΞΜΠΟΥΡΓΚ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης ερωτηθείς σήμερα για το θέμα της άφιξης στην Κύπρο του τέως βασιλιά της Ελλάδας ανέφερε ότι ο κ. Γλίξμπουργκ θα επισκεφτεί το νησί ως ιδιώτης υπό την ιδιότητά του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ιστιοπλοϊας για να προεδρεύσει διεθνούς συνεδρίου ιστιοπλοϊας και "δεν θα έχει οποιαδήποτε επίσημη επαφή".

    Στην επίσκεψη Γλιξμπουργκ, είπε ο κ. Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση, το κράτος εμπλέκεται μόνο στα αθλητικά θέματα.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τύπου ότι ο κ. Γλίξμπουρκ θα συναντηθεί τόσο με Υπουργούς, όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε κατηγορηματικά ότι "δεν θα συναντηθεί με Υπουργούς", ενώ "η Εκκλησία της Κύπρου είναι αυτόκέφλη" και "δεν έχω κανένα λόγο να υπεισέλθω στο θέμα".

    [05] ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΥΖΗΤΗΣΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2000 (21:10 UTC+2)

    Χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων για θέματα που αφορούν το Κυπριακό είχαν σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού και ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα να επιτύχει η πολιτική της Ελλάδας στο συμβούλιο σύνδεσης και στον πολιτικό διάλογο Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας.

    Από πλευράς του, ο κ. Κυπριανού είπε ότι από τη συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη "καταλήγουμε σε ορισμένα συμπεράσματα που θα είναι χρήσιμα" και για την αντιμετώπιση οποιωνδήποτε πιθανών δυσκολιών αναφορικά με τη διατύπωση του κειμένου των 15 για το διάλογο με την Τουρκία και γενικότερα "για τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ή να συνεχιστούν" για να πείσουμε ότι πρέπει να υπάρξει πίεση στην Τουρκία για να επιτευχθεί πρόοδος στο Κυπριακό.

    Ανέφερε επίσης ότι μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που έχει οριστεί για τις 14 του μηνός, "θα προχωρήσουμε ελπίζω σε συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες εισηγήσεις κοινού χειρισμού",χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει οτιδήποτε από τώρα.

    Σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει "μαγική συνταγή", ο κ. Κυπριανού, είπε ότι η προσπάθεια είναι για εξεύρεση τρόπων "για να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την ουσία του κυπριακού προβλήματος στα κέντρα αποφάσεων και να τεθεί ένα τέρμα στη φιλοσοφία και την τακτική που ακολουθούν οι τρίτοι με τη συνεχή προσπάθεια δήθεν μεσολαβήσεως για να τα βρούμε στο μέσο".

    Αυτό το πράγμα αφήνει την Τουρκία αδιάφορη χωρίς διάθεση να μεταβάλει τη στάση της, υπογράμμισε ο κ. Κυπριανού, επαναλαμβάνοντας πως οι μεσολαβήσεις θα χρειαστούν την ώρα που θα ληφθούν οι βασικές πολιτικές αποφάσεις στην Άγκυρα.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ακόμη ότι εναπόκειται στη δική μας πλευρά να κάνει τους μεσολάβητες να αντιληφθούν και να τους πείσει ότι για να επιτύχουν πρέπει να υπάρξει η πολιτική βούληση εκ μέρους της Τουρκίας να αλλάξει στάση.

    Απαντώντας σε ερώτηση εξέφρασε επίσης την εκτίμηση πως οι μεσολαβητές "ασφαλώς γνωρίζουν την πραγματικότητα αλλά ελπίζουν σε συνεχείς δικές μας υποχωρήσεις".

    Σημείωσε επίσης ότι ο ίδιος προσωπικά αποδίδει "ιδιαίτερη σημασία" στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Βρετανό Πρωθυπουργό στο Λονδίνο, υπό το φως "και των διαφόρων τα οποία φημολογούνται αναφορικά με τη στάση της Βρετανίας" κατά τις συζητήσεις της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς εξάλλου ο κ. Κασουλίδης εάν το θέμα του κειμένου των 15 για την Τουρκία θα τεθεί κατά τη συνάντηση στο Λονδίνο, τόνισε ότι "πάγια θέση μας είναι ότι πρέπει η Τουρκία να υπενθυμίζεται για τις υποχρεώσεις της όπως αυτές κατατίθενται από τη διεθνή κοινότητα διά των ψηφισμάτων της".

    "Διαφορετικά", πρόσθεσε, η Τουρκία "μπορεί να συλλάβει εσφαλμένες εντυπώσεις οι οποιες να ενισχύουν την αδιαλλαξία του κ. Ντενκτάς και να παρεμποδίζουν τις προοπτικές επιτυχίας των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Σε ερώτηση αν η Ε/κ πλευρά επιμένει στα ψηφίσματα ο κ. Κασουλίδης απάντησε "ασφαλώς", ενώ σε παρέμβασή του ο κ. Κυπριανού είπε πως "αν αρχίσουμε ξανά να εγκαταλείπουμε θέσεις η υπόθεση δεν θα έχει τέλος".

    Ερωτηθείς κατά πόσο έχει ξεκαθαρίσει στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους μεσολαβητές στη Νέα Υόρκη αν θα γίνουν πιο ουσιαστικές οι συνομιλίες στον τρίτο γύρο και αν θα μεταφερθούν σε κάποιο άλλο μέρος από την έδρα του ΟΗΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε πως "έχει ξεκαθαρίσει σίγουρα η διαπίστωση ότι ο διάλογος πρέπει να αλλάξει ταχύτητα, να γίνει πιο ουσιαστικός".

    Ταυτόχρονα έχει ξεκαθαρίσει πως πρέπει να αρχίσει διαπραγμάτευση και "για τις τέσσερις πτυχές που βρίσκονται προς διαπραγμάτευση", ανέφερε ο κ. Κασουλίδης υπογραμμίζοντας ότι "αυτό το θεωρούμε ως δεδομένο ότι γίνεται δεχτό ως θέση".

    "Τα υπόλοιπα", πρόσθεσε, "πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν μετά από επίσκεψη του Ειδικόύ Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ξανά στην Κύπρο και στην στην περιοχή μας, που πρέπει να αναμένεται πριν τις 23 Μαϊου".

    Σε παρατήρηση ότι η επιτάχυνση εξυπηρετεί τους Αμερικανούς, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως "δεν είναι μόνο τους Αμερικανούς που πρέπει να εξυπηρετεί", αλλά τους πάντες διότι "είναι νομίζω αστείο να συζητούμε χάρη του διαλόγου χωρίς νόημα, γιατί διαβρώνεται και η αξιοπιστία της διαπραγματευτικής διαδικασίας".

    Θέμα Γλίξμπουργκ Ερωτηθείς για το θέμα της άφιξης στην Κύπρο του τέως βασιλιά της Ελλάδας ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο κ. Γλίξμπουργκ θα επισκεφτεί το νησί ως ιδιώτης υπό την ιδιότητά του Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ιστιοπλοϊας για να προεδρεύσει διεθνούς συνεδρίου ιστιοπλοϊας και "δεν θα έχει οποιαδήποτε επίσημη επαφή".

    Στην επίσκεψη Γλιξμπουργκ, είπε ο κ. Υπουργός απαντώντας σε ερώτηση, το κράτος εμπλέκεται μόνο στα αθλητικά θέματα.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του Τύπου ότι ο κ. Γλίξμπουρκ θα συναντηθεί τόσο με Υπουργούς, όσο και με τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Κασουλίδης απάντησε κατηγορηματικά ότι "δεν θα συναντηθεί με Υπουργούς", ενώ "η Εκκλησία της Κύπρου είναι αυτόκέφλη" και "δεν έχω κανένα λόγο να υπεισέλθω στο θέμα".

    [06] ΧΑΣΙΚΟΣ: Η ΚΥΠΡΟΣ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΤΗ ΣΤΟΡΓΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Την ευγνωμοσύνη της Κύπρου προς την κυβέρνηση και το λαό της Ελλάδας για την προσφορά του περιπολικού σκάφους "Κερύνεια" προς την Εθνική Φρουρά, εξέφρασε σήμερα ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Σωκράτης Χάσικος.

    Σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής ένταξης του "Κερύνεια" στην Εθνική Φρουρά, που έγινε στο παλιό λιμάνι Λεμεσού, ο κ. Χάσικος είπε ότι η απόκτηση του περιπολικού έχει στόχο "να αυξήσουμε τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επιτήρηση των ελεύθερων χωρικών μας υδάτων, να αποκτήσουμε ένα ακόμη πλωτό παρατηρητήριο και φυλάκιο, το οποίο αυξάνει και τις δυνατότητες της εθνικής φρουράς σε αποστολές έρευνας και διάσωσης στα κυπριακά νερά" ενώ θα παρέχει πρόσθετες δυνατότητες εκπαίδευσης σε αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Ναυτικού μας.

    Ο υπουργός Αμυνας πρόσθεσε ότι η Κύπρος "αισθάνεται έντονα την στοργή της Ελλάδας, αισθανόμαστε ότι αποτελούμε τη νοτιότερη εσχατιά του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, για την οποία η Ελλάδα προορίζει ικανές και επαρκείς μονάδες του ένδοξου πολεμικού ναυτικού".

    Σημείωσε επίσης ότι "στον κοινό αμυντικό σχεδιασμό Ελλάδας Κύπρου, για την ενιαία αντιμετώπιση της οποιασδήποτε τουρκικής απειλής, πλάι στις αποστολές των μεγάλων μονάδων του πολεμικού στόλου" σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν τα περιπολικά "Σαλαμίς" και "Κερύνεια" του Κυπριακού Ναυτικού, καθώς και οι "άλλες ενισχύσεις με τις οποίες θα "προικοδοτηθεί" σύντομα η Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς".

    Ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου απάντησε αρνητικά σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά πόσον Κύπρος και Ελλάδα προχωρούν σε υπογραφή διακρατικής συμφωνίας σχετικά με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, εξηγώντας ότι έγινε παρερμηνεία των χθεσινών δηλώσεων του.

    Πρόσθεσε ότι "δεν υπάρχει ανάγκη διακρατικής συμφωνίας για το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και κατ'επέκταση δεν υπάρχει οποιαδήποτε υπαναχώρηση ή αλλαγή θέσεων της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με τη θεσμοθέτηση του δόγματος" σημειώνοντας πως "δεν υπάρχει ανάγκη να γίνει αυτό το πράγμα".

    Ο κ. Χάσικος σημείωσε ότι "οι υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και τα δικαιώματά της για την Κύπρο απορρέουν μέσα από παλαιότερες συμφωνίες".

    Ξεκαθάρισε επίσης ότι Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται "στα πρόθυρα της υπογραφής κάποιων άλλων ανεξάρτητων συμφωνιών, τεχνικού κυρίως ενδιαφέροντος, οι οποίες είναι χρήσιμες και αναγκαίες ανεξάρτητα από το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    Σε άλλη ερώτηση ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου απάντησε ότι "ούτε υπογράψαμε εμείς συμφωνία αναφορικά με το Δόγμα ούτε προτιθέμεθα να υπογράψουμε συμφωνία για το Δόγμα. Επί μέρους συμφωνίες υπογράψαμε και θα υπογράψουμε όπως πρέπει και χρειάζεται, μέσα στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε με την Ελλάδα" είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θα ακολουθήσουν και άλλες δωρεές από την Ελλάδα προς την κυπριακή δημοκρατία, ο κ. Χάσικος απάντησε πως το "Κερύνεια" είναι μόνο "η αρχή για την ενίσχυση του ναυτικού της Κύπρου".

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του βουλευτή Μάριου Ματσάκη σχετικά με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου, ο Υπουργός Αμυνας είπε χαρακτηριστικά "δεν απαντώ στον κ. Ματσάκη".

    [07] ΒΡΕΤΑΝΙΔΑ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Στρασβούργο, 7 Απριλίου 2000 (21:03 UTC+2)

    Ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού, κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο η Βρετανίδα συντηρητική ευρωβουλευτής Τερέζα Βίλιερς, όπως η ίδια ανέφερε σε συνέντευξή της στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR).

    Η κ. Βίλιερς ζήτησε από τους συνδέλφους της ευρωβουλευτές να υπογράψουν το ψήφισμα, στο οποίο αναφέρεται ότι με την αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια προς ένταξη χώρα, η ανάγκη για επίλυση του Κυπριακού καθίσταται περισσότερο σημαντική για την ΕΕ από ότι προηγουμένως.

    Με το ψήφισμα, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να καταβάλουν τις πιο ισχυρές προσπάθειες για επίτευξη ειρηνικής λύσης του Κυπριακού και εκφράζει την υποστήριξή του προς τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επίτευξη λύσης, στα πρόσφατα ψηφίσματα του ΟΗΕ 1251 και 1283, καθώς και στους δύο πρώτους γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Στο ψήφισμα το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την ελπίδα ότι οι συνεχιζόμενες ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου και η αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια χώρα θα έχουν θετική επίδραση στο Κυπριακό και θα διευκολύνουν τη συμφιλίωση στο νησί.

    Με το ψήφισμα της το Ευρωκοινοβούλιο καλεί το Συμβούλιο και την Επιτροπή της ΕΕ "να προσθέσουν τις προσπάθειές τους και να βοηθήσουν στην αναζήτηση μιας ειρηνικής και διαρκούς λύσης στην Κύπρο, καθώς και στην προώθηση της διαδικασίας συμφιλίωσης στο νησί".

    Σε ερώτηση για τον επικείμενο τρίτο γύρο των εκ του σύνεγγυς, η κ. Βίλιερς το χαρακτήρισε ως "πολύ σημαντικό", προσθέτοντας πως "θα θέσει κάποια σημεία" στο Βρετανό αντιπρόσωπο για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος, όπως η ίδια ανέφερε, εξέφρασε την επιθυμία να τη συναντήσει για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την Κύπρο.

    Η Κ. Βίλιερς ρωτήθηκε και για την απαντητική επιστολή που πήρε από το Βρετανό ΥΠΕΞ Ρόμπιν Κουκ σε δική της επιστολή με την οποία του ζητούσε διευκρινίσεις σχετικά με δηλώσεις που ο κ. Κουκ έκανε στο Βρετανικό Κοινοβούλιο σχετικά με το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης των Κυπρίων μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η Βρετανίδα ευρωβουλευτής είπε ότι στην απαντητική του επιστολή, ο κ. Κουκ διευκρίνιζε ότι "η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει πως δεν θα πρέπει να υπάρξει σύνδεση της ένταξης της Κύπρου με τη σχέση της ΕΕ με την Τουρκία ή την ένταξη της Τουρκίας" στην ΕΕ.

    Η κ. Βίλιερς πρόσθεσε εξάλλου ότι στην επιστολή του ο Βρετανός ΥΠΕΞ ξεκαθαρίζει ότι ο τερματισμός της διαίρεσης της Κύπρου δεν αποτελεί προϋπόθεση για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ και χαρακτήρισε "απαράδεκτο" το ενδεχόμενο να υπάρξουν περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των Κυπρίων μετά την ένταξη του νησιού στην ΕΕ, αν δεν ενταχθεί συγχρόνως και η Τουρκία.

    "Συντηρητικοί για την Κύπρο" - Σκιώδης ΥΠΕΞ

    Την υπόσχεση ότι το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της

    εξωτερικής πολιτικής του Συντηρητικού Κόμματος έδωσε χθες ο σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Φράνσις Μοντ κατά τη συνάντηση που είχε με αξιωματούχους της κυπριακής ομογένειας της Βρετανίας.

    Ο κ. Μοντ συναντήθηκε με μέλη της Ομάδας "Συντηρητικοί για την Κύπρο" η οποία αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Ομάδας Αντωνάκη Γερολέμου, τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Ηνωμένου Βασιλείου Ανδρέα Παπαευριπίδη και τον πρώην βουλευτή Ιαν Τουίν.

    Τα μέλη της Ομάδας συνέδευαν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας Χάρης Σοφοκλείδης και ο επί του Τύπου εκπρόσωπος της Αδελφότητας Δώρος Παρτασίδης.

    Κατά τη συνάντηση ο κ. Μοντ ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και υποσχέθηκε ότι το Κυπριακό θα είναι ανάμεσα στις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του Συντηρητικού Κόμματος, καθώς και ότι ο ίδιος πολύ σύντομα θα αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΦΙΝΛΑΝΔΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Φτάνει την Δευτέρα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη η Πρόεδρος του Φινλανδικού Κοινοβουλίου Riitta Uosukainen, με πρόσκληση του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Σπύρου Κυπριανού.

    Ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει ότι η κ. Uosukainen ηγείται τετραμελούς διακομματικής αντιπροσωπείας την οποία θα συνοδεύει ο Γενικός Γραμματέας και η Διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων του Φινλανδικού Κοινοβουλίου καθώς και ο Πρέσβης της Φινλανδίας στην Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Οικονομικών και τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η κ. Uosukainen και οι Φινλανδοί βουλευτές θα έχουν επίσης χωριστές συναντήσεις με τους Δημάρχους Λευκωσίας και Αμμοχώστου.

    [09] ΟΜΙΛΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

    Λευκωσία, 7 Απριλίου 2000 (21:02 UTC+2)

    Την πλήρη και χωρίς όρους υποστήριξη της Κύπρου σε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που στοχεύει στην ειρήνη, την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή της νοτιο - ανατολικής Ευρώπης, διακήρυξε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου, αφού όπως είπε η Κύπρος αποτελεί ένα από τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης που επικύρωσαν τον Ευρωπαϊκό Χάρτη της τοπικής Αυτοδιοίκησης.

    Ο υπουργός Εσωτερικών μιλούσε στη Διάσκεψη των Ευρωπαίων υπουργών αρμοδίων για την τοπική διοίκηση με θέμα τη "Η Συνθήκη Σταθερότητας για τη Νοτιο - ανατολική Ευρώπη", που πραγαμτοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

    Ο κ. Χριστοδούλου πρόσθεσε ότι η Κύπρος πάντοτε πίστευε στη δημοκρατική εξέλιξη εκείνων των διοικητικών πρακτικών που θα υπηρετούσαν καλύτερα τις ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Γι'αυτό το λόγο συνέχισε, η Κύπρος εισήγαγε μετά το 1964 νέα περί Δήμων νομοθεσία, η οποία έχει τροποποιηθεί πλήρως το 1985 ενώ το καλοκαίρι του 1999 ψηφίστηκε "νέα νομοθεσία για τα Κοινοτικά Συμβούλια ώστε να ευθυγραμμίσουμε την τοπική διοίκηση με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και πρακτική".

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι η Κύπρος ετοιμάζεται για την ένταξή της στην ΕΕ και οι διαπραγματεύσεις για όλες τις πτυχές του κοινοτικού κεκτημένου βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο.

    Εξάλλου μιλώντας στη διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για την τοπική διοίκηση με θέμα "Ο ρόλος των κοινωνικών υπηρεσιών στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού", ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την τεράστια σημασία της "ευελιξίας, πολυμορφίας και προσαρμογής στις τοπικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες που πρέπει να διέπει την πολιτική μας στη διαμόρφωση των στόχων και την παροχή των πρόσφορων μέσων για την άσκηση της εξουσίας από τις Τοπικές Αρχές στο ζωτικό τομέα της προσφοράς κοινωνικών υπηρεσιών στο κοινό".

    [10] ΤΣΟΧΑΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2000 (20:53 UTC+2)

    Την απόλυτη βεβαιότητα του ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί μπροστά με την απαραίτητη διαφορά, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κληθείς να κάνει εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα των εκλογών, μετά την τελετή παράδοσης του Πολεμικού Μουσείου της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρεθεί μπροστά, έτσι ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο λαός επιλέγει έναντι των υποσχέσεων άνευ αντικρύσματος, τη σαφή κατεύθυνση ευθύνης, σχεδιασμένης πορείας, αποτελεσματικής προοπτικής, διότι αυτό χρειάζεται στην καθημερινή του ζωή.

    Ερωτηθείς αν ο κ. Καραμανλής έκανε καλό φίνις χθες ο κ. Τσοχατζόπουλος τόνισε όλοι θα κάνουν καλό φίνις.

    "Οπωσδήποτε χθες, ο κ. Καραμανλής έκανε ένα πρωτότυπο φίνις, ομολογουμένως, επιλέγοντας το ΟΑΚΑ. Ο πρωθυπουργός, ο Κώστας Σημίτης με το ΠΑΣΟΚ θα έχουν σήμερα το βράδυ μία συγκέντρωση, ώστε να δείξουν και στην Αθήνα, όπως δείξαμε εμείς, εδώ στη Θεσσαλονίκη, πριν μερικές μέρες, την αποφασιστικότητα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού να συνεχίσει την πορεία που εγγυάται ένα καλύτερο αύριο, με νέες προοπτικές στο εισόδημα, στην ασφάλιση, στη δικαιοσύνη, στην ποιότητα ζωής, στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Στόχοι που δεν είναι απλές υποσχέσεις, αλλά στηρίζονται στο έργο που έγινε", τόνισε.

    [11] ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

    Θεσσαλονίκη, 7 Απριλίου 2000 (20:42 UTC+2)

    Την τελική φάση της αποπεράτωσης του νέου Πολεμικού Μουσείου στη Θεσσαλονίκη επιθέωρησε το πρωί ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Το νέο άριστα ανακαινισμένο κτίριο ανήκει στο Γ' Σώμα Στρατού και κόστισε 1,5 δισ. δραχμές.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπογράμμισε ότι το Γ΄ Σώμα Στρατού έχει ιστορικούς δεσμούς με την πόλη της Θεσσαλονίκης, με τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα γενικότερα και καλύπτει ένα έλλειμμα που υπήρχε μέχρι σήμερα, διότι η ιστορία συντηρείται στη γνώση και στη μνήμη των ανθρώπων στο βαθμό που υπάρχουν δυνατότητες να επικοινωνεί κανείς με τα δεδομένα της ιστορικής εξέλιξης της χώρας μας με ένα πολύ απλό τρόπο.

    Στη συνέχεια ο κ. Τσοχατζόπουλος επισκέφθηκε το στρατόπεδο Γκόνου, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη στεγαστικό πρόγραμμα αποκατάστασης σκηνιτών τσιγγάνων.

    Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας παραχώρησε έκταση 150 στρεμμάτων από το στρατόπεδο Γκόνου, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης, για 5 χρόνια, με σκοπό την εγκατάσταση των τσιγγάνων σκηνιτών.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι στο στρατόπεδο Γκόνου υλοποιείται ένα σχέδιο που για πολλά χρόνια ταλαιπώρησε τους τσιγγάνους, που διεκδικούν και μένουν στη Θεσσαλονίκη ή διακινούνται στη γύρω περιοχή.

    Πρόσθεσε ότι πρόκειται για ένα μόνιμο χώρο, μόνιμης κατοικίας όλων εκείνων των τσιγγάνων που θέλουν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα μίας σταθερής διαμονής στη Θεσσαλονίκη.

    [12] ΠΑΝΩ ΑΠΟ 700.000 ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ ΘΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΟΥΝ ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2000 (20:29 UTC+2)

    Περισσότερους από 700.000 ετεροδημότες θα εξυπηρετήσουν τελικά τα αρμόδια γραφεία των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο αριθμός αυτός ξεπερνάει τόσο τις αρχικές τους προβλέψεις , όσο και τους ετεροδημότες που μετακινήθηκαν στις εκλογές του 1996.

    Σε 350.000 υπολογίζει τους ετεροδημότες που θα μετακινηθούν με το κυβερνών κόμμα ο γραμματέας της τομεακής ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ Χριστόδουλος Σιμωνετάτος, ενώ οι αρχικές προβλέψεις ήταν 250.000 και στις προηγούμενες εκλογές είχαν εξυπηρετηθεί 186.000.

    Από την πλευρά του ο Γιώργος Μισαηλίδης, μέλος της κεντρικής επιτροπής εκλογικού αγώνα της Νέας Δημοκρατίας εκτιμά ότι το κόμμα θα εξυπηρετήσει 327.000 ετεροδημότες, αριθμός που ξεπερνά ακόμα και αυτόν των εκλογών του 1990 που αποτελεί ρεκόρ για τη Νέα Δημοκρατίας.

    Την πρωτόγνωρη μετακίνηση ετεροδημοτών, ο μεν κ. Σιμωνετάτος την αποδίδει στο καταλυτικό μήνυμα του Κώστα Σιμίτη, ενώ ο κ. Μισαηλίδης στην καλή κινητοποίηση του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας και την αλλαγή κλίματος.

    [13] ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΚΥΒΕΔΡΝΗΣΗ ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ

    Αθήνα, 7 Απριλίου 2000 (20:21 UTC+2)

    Κατάθεση της ομολογίας της αποτυχίας του χαρακτήρισε τη σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Αρης Σπηλιωτόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την ωριμότητα των Ελλήνων και τη νέα εποχή.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ευχαριστημένος με τα αποτελέσματα της πολιτικής του και ανέπτυξη τους τομείς που πάσχουν "εξαιτίας της εικοσαετούς παραμονής του κόμματός του στην εξουσία". Ο κ. Σημίτης, όπως είπε, προσπάθησε να διαχωρίσει τον ευατό του από το ΠΑΣΟΚ και ταυτόχρονα να εκβιάσει την κοινή γνώμη, κινδυνολογώντας για "λαίλαπα" και "φουρνέλα" και επιστρατεύοντας συκοφαντικό ισχυρισμό για να τρομοκρατήσει τους οπαδούς των μικρών κομμάτων και τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που το εγκαταλείπουν.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κατέλειξε ότι με την ομιλία του ο πρωθυπουργός "απέδειξε ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί την ωριμότητα των Ελλήνων και να συνειδητοποιήσει ότι μπήκαμε σε μία καινούργια εποχή, στην οποία δεν έχουν θέση ούτε οι ταμπέλες του παρελθόντος, ούτε τα ψευτοδιλήμματα". "Οι διακρίσεις και οι αποκλεισμοί τελειώνουν οριστικά", είπε χαρακτηριστικά.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Friday, 7 April 2000 - 18:14:37 UTC