Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-04-03

Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΑΠΟΨΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ
  • [02] ΑΛΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [03] Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ
  • [04] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ
  • [05] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ
  • [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ
  • [07] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
  • [08] SPS: ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΡΑΪΣΝΙΚ Η SFOR ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΟΧΗΣ
  • [09] Η Ε.Ε. ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΡΑΪΣΝΙΚ
  • [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΗΣΑΜΕ"
  • [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΠΓΔΜ
  • [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ SRS ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤO ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΣΟΒΟΥ
  • [13] ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ "ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΙΝΔΟΥ"

  • [01] ΑΠΟΨΕ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2000 (10:34 UTC+2)

    Φωτογραφία: Από την ομιλία του Κώστα Καραμανλή σε συγκέντρωση στη πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, την προτελευταία της Νέας Δημοκρατίας προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

    Στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας, στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει στις 7 το απόγευμα, ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, στην πλατεία Αριστοτέλους. Αμέσως μετά την ομιλία θα ακολουθήσει συναυλία με την ορχήστρα του Σταμάτη Σπανουδάκη.

    Ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει από εξέδρα μπροστά στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς" ενώ ακριβώς απέναντι, μπροστά στο κινηματοθέατρο "Ολύμπιον", έχει στηθεί δεύτερη εξέδρα για την ορχήστρα του Σπανουδάκη. Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Ν.Δ. στη Θεσσαλονίκη Νίκος Βακάλης υπογράμμισε ότι στόχος του κόμματος είναι να καλύψει η συγκέντρωση την περιοχή από την παραλία μέχρι το άγαλμα του Βενιζέλου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Αρης Σπηλιωτόπουλος θα κάνει στη Θεσσαλονίκη τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο "Ηλέκτρα Παλάς".

    [02] ΑΛΛΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΟ ΧΑΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2000 (10:24 UTC+2)

    Φωτογραφία: Χρηματιστήριο Αθηνών

    Κρίσιμη για τη Σοφοκλέους θεωρείται η εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα, καθώς ο προεκλογικός αγώνας εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία. Πάντως, oι οιωνοί για την εξέλιξη των αμέσως επόμενων συνεδριάσεων είναι -σε γενικές γραμμές- ευνοϊκοί, δεδομένου ότι την περασμένη εβδομάδα ο γενικός δείκτης τιμών έδειξε σαφώς βελτιωμένη εικόνα, καταγράφοντας συνολικά κέρδη της τάξης του 2,31%.

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, αλλά και στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, εκτιμούν ότι η νευρικότητα στη Σοφοκλέους έχει ημερομηνία λήξης την 9η Απριλίου. Στο ίδιο μήκος κύματος, χρηματιστηριακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η εβδομάδα που θα ακολουθήσει εκείνη των εκλογών, θα δώσει στην αγορά άλλες διαστάσεις.

    Η αισιοδοξία αυτή εκπορεύεται αφενός από το γεγονός ότι, μετά την "ετυμηγορία" της κάλπης την προσεχή Κυριακή, η αβεβαιότητα των επενδυτών για την επόμενη ημέρα, θα δώσει τη θέση της στη σιγουριά που προσφέρει μια κυβέρνηση, εκλεγμένη για ολόκληρη την τετραετία.

    Περαιτέρω, η αγορά εκτιμάται ότι θα δεχτεί ώθηση από νέες ανακοινώσεις φιλόδοξων επιχειρηματικών deals. Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι της αγοράς, πολλές επιχειρήσεις τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τις νέες κινήσεις που προγραμματίζουν, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης.

    Στο μεταξύ, ο γενικός δείκτης τιμών δείχνει να έχει."σχηματίσει" ισχυρή βάση στήριξης στις 4.600 μονάδες, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο διακυμάνσής του κάτω από αυτά τα επίπεδα και μάλιστα στο άμεσο μέλλον.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως, ισχυρότατο φράγμα για τον γενικό δείκτη τιμών αποτελούν οι 5.000 μονάδες, οι οποίες όμως θα απαιτηθεί αρκετή δύναμη από την αγορά για να ξεπεραστούν (δύναμη η οποία δεν φαίνεται να υπάρχει στην παρούσα φάση).

    [03] Η ΠΑΕ ΑΡΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΕΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2000 (14:31 UTC+2)

    Φωτογραφία: Τα επεισόδια στο γήπεδο της Τούμπας στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Άρη (φωτο APN).

    Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει τα επεισόδια που σημειώθηκαν στο γήπεδο της Τούμπας πριν αλλά και μετά το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ εξέδωσε σήμερα η διοίκηση της ΠΑΕ Αρης.

    Χαρακτηριστικά η ανακοίνωση αναφέρει: "Η διοίκηση της ΠΑΕ Αρης καταδικάζει απερίφραστα τα χθεσινά έκτροπα του αγώνα στην Τούμπα από όπου και αν προέρχονται. Τα επεισόδια και οι ακρότητες που σημειώθηκαν καταδικάζονται συνολικά και από τη φίλαθλη κοινωνία που δεν μπορεί να δεχτεί ότι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας είναι δυνατόν να περιέχει τέτοιου είδους ακρότητες, που απειλούν τη σωματική ακεραιότητα αθλητών (Καραλιόπουλος, Κατεργιαννάκης) και φιλάθλων. Η ΠΑΕ Αρης συμπαρίστανται απόλυτα στη ψυχική οδύνη όσων φιλάθλων εγκλωβίστηκαν στα επεισόδια, στην αγωνία των χιλιάδων γονιών μέχρι την επιστροφή των παιδιών τους και σε όσους εθίγησαν με οποιοδήποτε τρόπο από τα αντικοινωνικά στοιχεία που παρεισφρύουν μέσα στο πλήθος των σωστών φιλάθλων και εκτρέπουν τις συνθήκες των αγώνων".

    "Ακόμη η ΠΑΕ Αρης επισημαίνει και την ανεπαρκή στρατηγική της αστυνομίας που αστόχησε στις αποστάσεις διαχωρισμού των κερκίδων που θα διασφάλιζαν την επαρκή προστασία των φιλοξενουμένων. Ανεξάρτητα επίσης από τη συμπεριφορά των ταραξιών, ο ξυλοδαρμός μεμονωμένων νεαρών από ομάδες αστυνομικών, όπως καταγράφηκαν και από τις τηλεοπτικές κάμερες, πρέπει να απασχολήσει την πειθαρχική διαδικασία του σώματος" καταλήγει η ανακοίνωση.

    [04] ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΘΗΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΑΝΑΠΑΤΡΙΣΘΕΝΤΕΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ

    Λευκωσία, 3 Απριλίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Το υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε σε πρόσφατη συνεδρία του τη μείωση της στρατιωτικής θητείας επαναπατριζομένων Κυπρίων στρατεύσιμων και παιδιά επαναπατριζομένων που είχαν τη μόνιμη διαμονή τους στο εξωτερικό οικογενειακώς, για περίοδο πέραν των 10 χρόνων.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι οι επαναπατρισθέντες Κύπριοι, ανάλογα με την ηλικία τους κατά την ημερομηνία εγκατάστασής τους στην Κύπρο, θα υπηρετούν στρατιωτική θητεία από τρεiς μέχρι 18 μήνες.

    [05] ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΤΗ ΛΥΣΗ ΔΙΖΩΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Λευκωσία, 3 Απριλίου 2000 (20:56 UTC+2)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι δεν προσυπογράφει τη διζωνικότητα της Κύπρου και απορρίπτει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    Ανέφερε, επίσης, ότι δεν συμφωνεί πλήρως με την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη που έκαμε χθες το πρωί εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας κατά την δοξολογία που τελέστηκε στη Λευκωσία με την ευκαιρία της επετείου της 1ης Απριλίου.

    Ο Μακαριότατος εξήγησε σε δημοσιογράφους ότι δεν είπε πως συμφωνεί με τη λύση ομοσπονδίας αλλά με τη λύση που θα αποκαθιστά πράγματι τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάτι που τόνισε ο Γενικός Εισαγγελέας.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε την άποψη ότι μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία δεν μπορεί να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα διότι θα προνοεί εδαφικό διαχωρισμό.

    Θα δεχόμουν λύση ομοσπονδίας, κατέληξε, εάν αυτή κατοχύρωνε τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    [06] Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΠΑΜΕ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2000 (20:55 UTC+2)

    "Δε συμβιβαζόμαστε με το μέτριο και το λίγο. Εμείς οι νέοι θέλουμε περισσότερα. Αξίζουμε τα πολλά. Γιατί υπάρχει η καλύτερη Ελλάδα. Για αυτή διψούμε. Για αυτήν αγωνιζόμαστε", υπογράμμισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, από τη Θεσσαλονίκη όπου μίλησε απόψε σε κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος του.

    Σε μια ασφυκτικά γεμάτη πλατεία Αριστοτέλους, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι προσπαθεί να αναπτύξει τεχνητή όξυνση, πόλωση και φανατισμό, αφήνοντας αιχμές για την κυβερνητική πολιτική. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε "εμείς εκφράζουμε το μεσαίο χώρο. Επιμένουμε να τραβούμε μπροστά κοιτώντας δίπλα μας τον άνθρωπο. Είμαστε δύναμη ευθύνης και συνέπειας. Είμαστε η δύναμη που βαδίζει με σιγουριά στο μέλλον. Εχουμε στις αποσκευές μας τη θέληση, τη δύναμη και την όρεξη για δουλειά".

    Βασικός άξονας της πολιτικής μας, είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συγκρότηση Ανεξάρτητης Επιτροπής Εργων και Προμηθειών του Δημοσίου και αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. "Προχωρούμε στη 12μηνη θητεία για όσους επιλέγουν να υπηρετήσουν στα 18 και την 15μηνη για τους υπολοίπους. Εισάγουμε σε προαιρετική βάση το θεσμό της κοινωνικής θητείας της γυναίκας", επεσήμανε.

    Περαιτέρω, τόνισε ότι στόχος της ΝΔ είναι να μπει η Ελλάδα σε μια ταχύρυθμη και ισόρροπη ανάπτυξη και ο στόχος αυτός, όπως είπε, είναι απόλυτα εφικτός. "Μπορεί να επιτευχθεί ουσιαστική οικονομική σύγκλιση, όταν απελευθερωθεί η αγορά από κάθε είδους κρατική παρέμβαση. Για εμάς ισχυρή Ελλάδα με ανίσχυρους Ελληνες δεν γίνεται".

    Το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ συνδέει την οικονομική ανάπτυξη με την τόνωση της απασχόλησης, υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, τονίζοντας: "Σχεδιάζουμε και εγγυόμαστε ουσιαστική, οικονομική, αλλά και κοινωνική σύγκλιση. Απελευθέρωση της αγοράς από τον κρατικό εναγκαλισμό. Θεσμική στήριξη του Χρηματιστηρίου και αποκλεισμό κάθε εξω - οικονομικής παρέμβασης. Ορίζουμε ως κατώταξη σύνταξη τις 150.000 δραχμές. Αυξάνουμε το επίδομα ανεργίας στο 60% του βασικού μισθού".

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη στήριξη της ΝΔ προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητά τους, ενώ καταφέρθηκε κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας πως χιλιάδες άνθρωποι οδηγούνται στην καταστροφή με μοναδικό πρόσχημα την ανικανότητα του κράτους. Στον αντίποδα, όπως υποστήριξε, η ΝΔ θα εξασφαλίσει την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στους αναγκαίους χρηματοδοτικούς και κοινοτικούς πόρους, θα καταργήσει οριστικά τα δήθεν αντικειμενικά κριτήρια, θα δημιουργήσει τρία τεχνολογικά πάρκα στα οποία μπορούν να εγκατασταθούν εταιρίες δημιουργίας προγραμμάτων για ηλεκτρονικούς υπολογιστές χωρίς να πληρώνουν κανένα φόρο.

    Η προώθηση ολοκληρωμένων περιφερειακών παρεμβάσεων για την ισόρροπη ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας είναι ένας άλλος άξονας της κυβερνητικής πολιτικής μας, είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ προτεραιότητα είναι και η ουσιαστική αναβάθμιση της Παιδείας. "Καταργούμε αμέσως τις εξετάσεις της Β' Λυκείου. Περιορίζουμε τον αριθμό των μαθημάτων, στα οποία θα εξεταστούν φέτος τον Ιούνιο οι μαθητές της Γ' Λυκείου. Καταργούμε το τεστ δεξιοτήτων. Αυξάνουμε σταδιακά τις δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Εισάγουμε φορολογικές ελαφρύνσεις για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών από μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές. Εισάγουμε νέες τεχνολογίες και την πληροφορική στην εκπαίδευση. Ιδρύουμε διαβαλκανικό πανεπιστήμιο για την προαγωγή του πολιτισμού και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης. Ουσιαστικό ρόλο στην κατεύθυνση αυτή θα έχει το Αριστοτέλειο Πανεπστήμιο Θεσσαλονίκης", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Για τον τομέα της υγείας ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι το σχέδιο του κόμματός του είναι συγκεκριμένο και συγκροτημένο και σε αυτό προβλέπεται μεταξύ άλλων η ίδρυση εθνικού οργανισμού πρωτοβάθμιας φροντίδας, η ενίσχυση των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας της Περιφέρειας και η δημιουργία νέων.

    Για την εγκληματικότητα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την αποφασιστικότητα του κόμματός του να πατάξει την παρανομία, να εξυγιάνει τα σώματα ασφαλείας, ενώ όπως είπε "προχωρούμε σε γενναία αύξηση των αποδοχών των αστυνομικών. Ιδιαίτερα αποφασιστική θα είναι η αντίδρασή μας στη μάστιγα του λευκού θανάτου. Υποχρεούμαστε να συγκρουστούμε ανελέητα με τους εγκληματίες και να βοηθήσουμε τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Αυτό είναι το χρέος της Πολιτείας και της κοινωνίας".

    Για τη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "ακόμη και αυτή κινδυνεύει να απαξιωθεί" και πρόσθεσε: "Η πρότασή μας είναι σαφής: Αξιοποίηση του ρόλου της ΔΕΘ ως εθνικού εκθεσιακού φορέα με τη συμμετοχή των φορέων της πόλης, των εργαζομένων και των ιδιωτών. Η Θεσσαλονίκη έχει θέση και ρόλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Η Θεσσαλονίκη δικαιούται ενα καλύτερο μέλλον αντάξιο της ιστορίας της".

    Ο κ. Καραμανλής ζήτησε συγνώμη στους αδελφούς Ελληνες που έχουν τις ρίζες τους στον αλησμόνητο Πόντο, σε αυτούς τους ξεχωριστούς Ελληνες που δοκιμάστηκαν απερίγραπτα, σκληρά, αλλά κράτησαν την εθνικότητά τους αλώβητη, γιατί "η Πατρίδα που αγαπήσατε σας φέρθηκε χειρότερα από πρόσφυγες. Σας βασάνισε. Σας αδίκησε. Εμείς δεσμευόμαστε τώρα να διορθώσουμε όσα στραβά και απαράδεκτα έγιναν από αυτούς που σας είδαν και σας μέτρησαν μόνο ως ψήφους. Θα εντείνουμε το έργο της ένταξής σας στην ελληνική κοινωνία ως πολιτών με πλήρη δικαιώματα".

    "Εμείς δεν χωρίζουμε και δεν ξεχωρίζουμε τους Ελληνες", σημείωσε ο κ. Καραμανλής και κάλεσε τους οπαδούς της ΝΔ να απλώσουν παντού τα χέρια :"Κάθε ψήφος είναι σημαντική. Γιατί είναι η φωνή της συνείδησης του σκεπτόμενου πολίτη. Είναι η έκφραση της κοινωνίας. Και αυτή δεν εξαγοράζεται. Είναι η ελεύθερη βούληση του πολίτη. Και η ελευθερία δεν πωλείται".

    Kατηγόρησε για μια ακόμη φορά το ΠΑΣΟΚ για αλαζονική και καθεστωτική αντίληψη, συμπληρώνοντας ότι "ήρθε η ώρα να αλλάξουμε σελίδα. Να χτίσουμε την Ελλάδα του μέλλοντός μας. Να διασφαλίσουμε μια νέα προοπτική για τη χώρα μας. Μια νέα κατεύθυνση. Για τη νέα γενιά που ζητά μια άλλη πολιτική. Για όλους εμάς που πιστεύουμε ότι υπάρχει μια καλύτερη Ελλάδα. Και τη θέλουμε".

    "Πάμε μαζί για την Ελλάδα που μας αξίζει. Πάμε μαζί για την Ελλάδα της Παιδείας και του Πολιτισμού. Πάμε μαζί στη νέα εποχή. Πάμε μαζί να πορευθούμε στο νέο αιώνα της γενιάς μας. Τη γενιά των άφθαρτων και ξεκούραστων ανθρώπων. Πάμε μαζί με ευπρέπεια, ήθος και αγωνιστικότητα. Γιατί το νέο ξεκίνημα πρέπει να είναι δυνατό. Πάμε μαζί, λοιπόν. Για την Ελλάδα που λαχταρούμε. Για την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Πάμε μαζί. Γιατί υπάρχει καλύτερη Ελλάδα και τη θέλουμε" κατέληξε ο κ. Καραμανλής.

    [07] ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ

    Αθήνα, 3 Απριλίου 2000 (20:41 UTC+2)

    Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοχάνες Ράου είχε σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι με το Γερμανό πρόεδρο και τους συνεργάτες του συζήτησαν για την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ είπε ότι ανέπτυξε τις θέσεις του κόμματός του για την Ευρωπαϊκή Ενωση και την πορεία της.

    "Τόνισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει, αντί της σύγκλισης των αριθμών, να ενδιαφερθεί για την επίλυση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων, αλλά και για τη σύγκλιση των πραγματικών επιπέδων ανάπτυξης", είπε.

    Ο κ. Τσοβόλας πρόσθεσε ότι σχετικά με τα όσα συμβαίνουν στη Γιουγκοσλαβία, διατύπωσε την άποψή ότι ήταν απαράδεκτη η κίνηση του ΝΑΤΟ, η οποία πλήττει σαφώς την καρδιά της Ευρώπης και την προοπτική της.

    [08] SPS: ΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΡΑΪΣΝΙΚ Η SFOR ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΩΣ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΤΟΧΗΣ

    Βελιγράδι, 3 Απριλίου 2000 (20:36 UTC+2)

    Το Σερβικό Σοσιαλιστικό κόμμα (SPS), του προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς καταδίκασε έντονα τη σύλληψη του Μόμτσιλο Κράισνικ πρώην ηγέτη των Σερβοβόσνιων και κατηγόρησε τη δύναμη σταθεροποίησης του ΝΑΤΟ στη Βοσνία SFOR για τακτικές της "άγριας δύσης".

    "Η σύλληψη του Κράισνικ αποδεικνύει ότι η επιμονή και η αλαζονεία της SFOR δεν έχει όρια", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    "Με την ενέργεια αυτή οι στρατιώτες της SFOR εμφανίστηκαν ως δύναμη κατοχής κατευθυνόμενης ενάντια στα συμφέροντα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και στην εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    "Με τη σύλληψη η SFOR επιβάλει το στυλ της "άγριας δύσης" και καταστρέφει όλες τις δημοκρατικές αρχές", τονίζει το Σερβικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

    Κ.Γ.

    [09] Η Ε.Ε. ΧΑΙΡΕΤΙΣΕ ΤΗ ΣΥΛΛΗΨΗ ΚΡΑΪΣΝΙΚ

    Βρυξέλες, 3 Απριλίου 2000 (20:23 UTC+2)

    Ο Κρις Πάτεν, Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για Εξωτερικές Υποθέσεις καλωσόρισε την σύλληψη του Σερβοβόσνιου Μόμτσιλο Κράισνικ, που συνελήφθη σήμερα στο Πάλε της Βοσνίας και μεταφέρθηκε στη Χάγη.

    Ο κ. Πάτεν είπε ότι η ειρήνη στην Νοτιοανατολική Ευρώπη μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ελευθερία και τη δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι η σύλληψη του Κράισνικ φανερώνει ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για Εγκλήματα Πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία στοχεύει στην σύλληψη όλων όσων κατηγορούνται ανεξαρτήτως εθνικότητας.

    Ο Κράισνικ, ο οποίος διετέλεσε μέλος της βοσνιακής προεδρίας καταζητούνταν από τη Χάγη με τις κατηγορίες της γενοκτονίας, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου.

    Ο.Κ.

    [10] ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: "ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΗΣΑΜΕ"

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2000 (20:13 UTC+2)

    Με τη φράση "Υπάρχει χειρότερη Ελλάδα και τη ζήσαμε" ξεκίνησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, την ομιλία του σε συγκέντρωση εργαζομένων του "Ιπποκράτειου" νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας ότι αυτή η Ελλάδα είναι της Νέας Δημοκρατίας, την οποία δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής, που θα συνεχίσει την επιτυχημένη πολιτική του, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ για κρυφά γκάλοπ και εξαπάτηση του κόσμου μέσα από ωραία συνθήματα και στίχους που δεν εγγυώνται ότι μπορούν να υλοποιήσουν όσα υπόσχονται.

    Όπως είπε, τα καθημερινά προβλήματα του Ελληνα πολίτη απαιτούν πολιτικές με συγκεκριμένο περιεχόμενο, πάνω στις οποίες έπρεπε το κάθε κόμμα να καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Το ΠΑΣΟΚ, ανέφερε, δεσμεύεται να εγγυηθεί την αναδιανομή του εισοδήματος, μέσω αύξησης εισοδημάτων και πέρα του πληθωρισμού και μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. "Τα καθημερινά προβλήματα είτε αφορούν την απασχόληση, την ανεργία, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια, θέλουν ολοκληρωμένες σύγχρονες, νέες πολιτικές και έκει πάνω υπάρχουν προτάσεις, πολιτικές θέσεςι και έργο, πάνω στο οποίο στηριζόμαστε και είμαστε αξιόπιστοι όταν προτείνουμε συνέχεια" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσοχατζόπουλος, προσθέτοντας ότι οι καταγγελίες και τα ευχολόγια δε λύνουν προβλήματα.

    [11] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣτΕ ΓΙΑ ΠΓΔΜ

    Στρασβούργο, 3 Απριλίου 2000 (20:00 UTC+2)

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λόρδος Ράσελ Τζόνστον ερωτηθείς για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ που θίγει η έκθεση για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων εκ μέρους των Σκοπίων απάντησε ότι η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης προτείνει να αποκτήσει η χώρα το συνταγματικό της όνομα "Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    Ο κ. Τζόνστον είπε χαρακτηριστικά ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να λυθεί και να μην προκαλεί τριβές αναφερόμενος στο αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας που ζήτησε να αναβληθεί η συζήτηση για την ΠΓΔΜ για την επόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

    Ο.Κ.

    [12] ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ SRS ΣΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕΡΒΩΝ ΣΤO ΠΡΟΣΩΡΙΝΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΟΣΟΒΟΥ

    Βελιγράδι, 3 Απριλίου 2000 (19:49 UTC+2)

    Προδοσία των σερβικών εθνικών συμφερόντων και παροχή νομιμότητας στις αλβανικές τρομοκρατικές ομάδες του Κοσσυφοπεδίου, χαρακτηρίζει το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS) την απόφαση της ηγεσίας των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου για ενδεχόμενη σερβική συμμετοχή στο Προσωρινό Συμβούλιο που συγκροτήθηκε από τον ΟΗΕ.

    "Μια τέτοια αναίσχυντη πράξη προδοσίας του λαού και του κράτους, στο οποίο δυστυχώς ανήκουν οι Σέρβοι Ριζοσπάστες δεν μας εξέπληξε καθόλου, καθώς οι νέοι υπάλληλοι της Διοίκησης του Θάτσι είναι άνθρωποι οι οποίοι προσπαθούν με κάθε τρόπο να παράσχουν αμνηστία στο ΝΑΤΟ για τα εγκλήματα που διέπραξε και επιρρίπτουν ευθύνες για την επίθεση του ΝΑΤΟ στην ηγεσία της χώρας και στο σερβικό λαό", επισημαίνει το SRS σε ανακοίνωσή του.

    Το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση εναντίον του Επισκόπου Αρτέμιου, πρόεδρου του Σερβικού Εθνικού Συμβουλίου του Κοσσυφοπεδίου, για τον οποίο υποστηρίζει ότι "πεισματικά κινείται στο δρόμο που είχε χαράξει ο Τίτο για την παράδοση της ιερής σερβικής γης στους Αλβανούς".

    [13] ΕΡΓΑΤΗΣ ΝΕΚΡΟΣ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΑ "ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΣΙΝΔΟΥ"

    Θεσσαλονίκη, 3 Απριλίου 2000 (19:23 UTC+2)

    Eνας εργάτης έχασε τη ζωή του και άλλοι δύο τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε εργοστάσιο παρασκευής πλαστικών υλών στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.

    Το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στη βιομηχανία με την επωνυμία "Πλαστικά Σίνδου" και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο άτυχος εργάτης Νίκος Πολυχρονόπουλος 25 χρόνων, από τη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης έχασε τη ζωή του όταν από άγνωστη αιτία εξερράγη μηχάνημα μετατροπής πολυεστερικού υλικού στις εγκαταστάσεις της βιομηχανίας.

    Οι άλλοι δύο συνάδελφοί του τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν ακόμη γνωστά, μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, ενώ από το ωστικό κύμα προκλήθηκε πανικός στο εργοστάσιο.

    Όπως ανακοινώθηκε από το ΕΚΑΒ οι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της εταιρίας - που διέφυγαν και αναζητούνται - επικοινώνησαν με την υπηρεσία αρκετή ώρα αργότερα και οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στις 2 το μεσημέρι, δηλαδή δύο περίπου ώρες μετά το περιστατικό. Όμως, το συγκλονιστικό στην υπόθεση είναι ότι η πυροσβεστική, αλλά και οι αστυνομικές αρχές πληροφορήθηκαν για το τραγικό συμβάν με καθυστέρηση πέντε περίπου ωρών και μάλιστα από τους ... δημοσιογράφους.

    Γ. Χ.


    Macedonian Press Agency: Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpab2html v1.01d run on Monday, 3 April 2000 - 18:13:44 UTC